BE1019989A3 - Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren. - Google Patents

Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren. Download PDF

Info

Publication number
BE1019989A3
BE1019989A3 BE2011/0320A BE201100320A BE1019989A3 BE 1019989 A3 BE1019989 A3 BE 1019989A3 BE 2011/0320 A BE2011/0320 A BE 2011/0320A BE 201100320 A BE201100320 A BE 201100320A BE 1019989 A3 BE1019989 A3 BE 1019989A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
panel
side panel
hand side
profiled
drawer
Prior art date
Application number
BE2011/0320A
Other languages
English (en)
Inventor
Andre Decruy
Frederik Decruy
Brecht Sansen
Original Assignee
Decruy N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Decruy N V filed Critical Decruy N V
Priority to BE2011/0320A priority Critical patent/BE1019989A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1019989A3 publication Critical patent/BE1019989A3/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47BTABLES; DESKS; OFFICE FURNITURE; CABINETS; DRAWERS; GENERAL DETAILS OF FURNITURE
    • A47B47/00Cabinets, racks or shelf units, characterised by features related to dismountability or building-up from elements
    • A47B47/04Cabinets, racks or shelf units, characterised by features related to dismountability or building-up from elements made mainly of wood or plastics
    • A47B47/042Panels connected without frames
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47BTABLES; DESKS; OFFICE FURNITURE; CABINETS; DRAWERS; GENERAL DETAILS OF FURNITURE
    • A47B88/00Drawers for tables, cabinets or like furniture; Guides for drawers
    • A47B88/90Constructional details of drawers
    • A47B88/941Drawers being constructed from two or more parts
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47BTABLES; DESKS; OFFICE FURNITURE; CABINETS; DRAWERS; GENERAL DETAILS OF FURNITURE
    • A47B2230/00Furniture jointing; Furniture with such jointing
    • A47B2230/0074Mortise and tenon joints or the like including some general male and female connections
    • A47B2230/0077Interlocking assemblies with dovetail mortise grooves
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16BDEVICES FOR FASTENING OR SECURING CONSTRUCTIONAL ELEMENTS OR MACHINE PARTS TOGETHER, e.g. NAILS, BOLTS, CIRCLIPS, CLAMPS, CLIPS OR WEDGES; JOINTS OR JOINTING
    • F16B12/00Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior
    • F16B12/10Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like
    • F16B12/12Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like for non-metal furniture parts, e.g. made of wood, of plastics
    • F16B12/125Jointing of furniture or the like, e.g. hidden from exterior using pegs, bolts, tenons, clamps, clips, or the like for non-metal furniture parts, e.g. made of wood, of plastics using mortise and tenon joints

Abstract

De huidige uitvinding heeft betrekking tot een bouwpakket voor de box voor een lade (1) en een methode voor het samenstellen van deze waarbij de samenstelling bestaat uit: Een frontpaneel (2), een achterpaneel (6), een linker zijpaneel (3), een rechter zijpaneel (4) en een grondpaneel (5), waarbij de eerste vier (2,6,3,4) elk een sleuf (10,11,9,9') hebben voor het bevestigen van het grondpaneel (5), het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) elk een geprofileerde tand (8,8') hebben en verder verbindingsmiddelen (12,12') dicht tegen de tegenovergestelde zijde van de tanden (8,8'), waarbij het frontpaneel (2) twee geprofileerde groeven (7,7') waar de geprofileerde tanden (8,8') van het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) in passen, een achterpaneel (6) verbindingsmiddelen (13,13') bevatten die passen met de verbindingsmiddelen (12,12') van het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4). Geen verdere hulpstukken en- of verbindingselementen nodig zijn om dit bouwpakket voor de box van een lade samen te stellen.

Description

Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren.
Beschrijving
De uitvinding heeft betrekking tot een box voor een iade die samengesteld is uit verschillende onderdelen, de verbinding van onderdelen die wordt toegepast alsook de methode om bepaalde van deze onderdelen te produceren.
Stand der techniek
Tegenwoordig worden er zeer veel zogenaamde flat-pack meubelen gemaakt en verkocht. Dit zijn meubelen die door de consument zelf in elkaar gestoken worden. Deze zijn meestal vervaardigd uit spaanderplaat, MDF of HDF plaat. Lades zijn hiervan een onderdeel. Hierbij worden een aantal panelen geleverd die voorzien zijn van gaten, uitsparingen en- of verbindingen. Meestal worden er hulpstukken zoals nagels, schroeven, excentrieken met pinnen, houten drevels, lijm, enz. bijgeleverd die in deze gaten en of uitsparingen passen, om zo tot een verbinding te komen van de panelen onderling.
Voor de consument is het omslachtig en soms niet gemakkelijk om, zelfs met een plan, deze lades te monteren. Het neemt ook veel tijd in beslag. Deze hulpstukken zijn bovendien ook nog eens zichtbaar na montage en moeten nog eens afgedekt worden door, bv. een PVC kapje, om het geheel mooier te maken.
Voor de producent kost het ook meer tijd om al deze hulpstukken te verpakken. Het maakt de lade ook een stuk duurder, zelfs tot 25% zonder rekening te houden met de complexiteit om deze hulpstukken te verpakken, op stock te houden en dergelijke meer.
Men gaat dus meer en meer deze technieken gaan vervangen door nieuwere die voor de consument eenvoudiger en sneller zijn. En de lade wordt goedkoper.
Één van deze nieuwe technieken staat beschreven in een document met nummer US 6413007. Dit betreft een tand en groefprofiel waarbij twee panelen met elkaar verbonden worden. Deze tand en groefprofielen zijn eendelig met de panelen. Dit betekent dat men een verbinding kan maken zonder toevoeging van hulpstukken zoals hierboven beschreven. De verbinding ontstaat door een schuif en draaibeweging. De tand wordt gedeeltelijk, onder een bepaalde hoek, in de groef geschoven en vervolgens zo gedraaid tot de twee panelen onder 90° staan ten opzichte van elkaar.
Een lade word meestal gemaakt uit vijf panelen. Een frontpaneel, twee zijpanelen, een achterpaneel en een grondplaat. Een nadeel bij dit soort verbinding is dat, men hoogstens 3 van deze panelen met dergelijke profielen kan voorzien om zonder bijgeleverde hulpstukken de vijf panelen aan elkaar kan verbinden tot één geheel. Een bijkomend nadeel is de vorm van de tand en groefprofielen bij deze gekende techniek. Deze zijn zo geconstrueerd dat ze op bepaalde plaatsen zwak zijn waarbij ze bij montage kunnen afbreken.
De huidige uitvinding betreft onder meer een verbetering van dergelijk profiel.
Een tweede vernieuwde techniek is het gebruik van zogenaamde click profielen. Dit is een gekende techniek die vooral in de vloeren bekend is en meer bepaald in laminaat en houten vloeren. Er bestaan veel verschillende soorten van dergelijke profielen. Meestal kunnen ze op twee verschillende manieren geïnstalleerd worden, door een draaibeweging of door een zogenaamde snapbeweging.
Een voorbeeld van dergelijke profielen is omschreven in document met nummer EP 1671652 Al. Ook hier gaat het over een meubel onderdeel waarbij minstens twee panelen door dergelijke profielen met elkaar verbonden zijn.
Indien we een profiel nemen die enkel door een draaibeweging in elkaar gebracht kan worden, dan hebben we de zelfde nadelen als beschreven in de vorig gekende techniek. Het profiel kan echter zo geconstrueerd worden dat de verbinding gemaakt word door middel van een zogenaamde snap beweging. Dit wil zeggen, men houd twee panelen haaks tegenover elkaar zodat de tand ten opzichte van de groef komt te staan en men slaat (snapt) ze tezamen. De twee panelen zijn nu volledig en in alle richtingen met elkaar verbonden. Dergelijk profiel kan men zowel gebruiken op het frontpaneel als op de zijpanelen en het achterpaneel. Deze vier panelen kunnen voorzien zijn van een sleuf waar het grondpaneel kan ingeschoven worden zodat we tot een lade komen waarbij geen enkel hulpstuk nog van doen is. Dit heeft het voordeel ten opzichte van vorige technologie dat we rondom het zelfde profiel kunnen gebruiken. Dergelijke profielen laten ook toe dat ze terug, op de zelfde wijze, uit elkaar kunnen gehaald worden indien dit voor een lade ook al nodig zou zijn. Zowel het in elkaar snappen als uit elkaar snappen heeft dan terug het nadeel dat het profiel, door zijn vorm, kan afbreken gedurende deze bewegingen. Een ander nadeel is de complexiteit van dergelijke profielen om ze te vervaardigen. Er zijn veel werktuigen nodig om dergelijke profielen te produceren.
Bij de huidige uitvinding zijn er minder werktuigen nodig en kan er op een veel efficiënter manier geproduceerd worden zodat de productie sneller en goedkoper wordt.
De verbinding van de tand en groefprofielen bij, voor genoemde gekende techniek, is ook steeds zichtbaar na montage zodat men de kopse kanten van de panelen nog steeds moet afboorden om dit te verbergen.
Bij de huidige uitvinding is dit niet van doen.
Een derde gekende, verbeterde, techniek word omschreven in document WO 2008150234 Al.Hier zijn het frontpaneel, de zijpanelen en het achterpaneel voorzien van zwaluwstaart tand en groefprofielen. In dit geval is het echter niet mogelijk om een verbinding te maken van deze vier panelen tezamen met het grondpaneel zonder gebruik te maken van hulpstukken.
Samenvatting van de uitvinding
Het is de bedoeling van de huidige uitvinding om de stand der techniek te verbeteren door middel van eenvoudige en betrouwbare verbindingsmiddelen alsook het produceren van sommige onderdelen voor het bouwpakket voor een box van een lade die bij deze uitvinding horen.
Lades voor flat-pack meubelen worden meestal vervaardigd uit spaanderplaat, MDF of HDF plaat omdat deze kostgunstig en, gemakkelijk te veredelen en te bewerken, zijn. Deze uitvinding is echter niet beperkt tot deze materialen. Bij het veredelen van dergelijke platen kan men gebruik maken van verschillende methodes. De meest voorkomende zijn het ommantelen van de platen met een folie of papier of het verpersen van de platen in combinatie met geïmpregneerd papier en het afboorden van de kopse kanten. Er bestaan natuurlijk nog andere mogelijkheden zoals de platen direct bedrukken of verven.
In het eerste geval vertrekt men meestal van een plaat die reeds op maat gebracht is met de afmetingen zoals het te bewerken paneel van doen heeft. Rondom dit paneel word een folie of papier gekleefd zodat het volledig paneel ommantelt is. Deze folie of papier kan eenkleurig zijn of voorzien zijn van een bepaalde decor zoals bv. de afbeelding van een houten plank. Deze afbeelding is vooraf op de folie of papier gedrukt. Deze panelen worden dan voorzien van profielen, gaten, uitsparingen of boringen.
In het tweede geval gaat men eerst een plaat op groot formaat,bv.2400 mm x 2100 mm, tweezijdig voorzien van een papier. Dit papier is al dan niet bedrukt met een decor. Het papier is vooraf geïmpregneerd. Papier en plaat worden in een pers gebracht en verperst onder druk en temperatuur tot één geheel. De plaat word opgedeeld in panelen die de afmeting hebben van het eindpaneel. De kopse kanten worden afgeboord, dit gebeurd meestal door een soort folie die tegen de kopse kanten gekleefd word. Ook hier worden de panelen voorzien van profielen, gaten, uitsparingen of boringen.
De box van een lade bij deze uitvinding bestaat uit vijf panelen waarbij vier van deze panelen voorzien zijn van verbindingsmiddelen die, zo ontworpen zijn, dat er bij montage geen hulpstukken meer van doen zijn.
Deze boxen van lades kunnen al dan niet voorzien worden van geleidingen om de lade uit het meubel te schuiven en- of andere hulpmiddelen zoals handgrepen, enz. om een definitieve lade te bekomen.
Het frontpaneel is voorzien van twee geprofileerde groeven. Deze geprofileerde groeven zijn op een bepaalde wijze vervaardigd zodat ze een verbinding tot stand kunnen brengen met de zijpanelen. Deze geprofileerde groeven zijn niet doorlopend zodat er na eindmontage geen zichtbaarheid is van de verbinding.
Een doorlopende geprofileerde groef zou natuurlijk ook mogelijk zijn, maar dit zou de kost van de lade weer naar boven trekken en dit is niet de bedoeling.
Een sleuf dient als bevestiging van het grond paneel.
De zijpanelen zijn voorzien van een geprofileerde tand, een sleuf voor het bevestigen van het grondpaneel en minstens verbindingsmiddel aan de tegenovergestelde zijde van de geprofileerde tand. Beter is nog dat de verbindingsmiddelen bestaan uit tenminste een boring die tezamen passen met een drevel die bevestigd is in het achterpaneel.
De geprofileerde tand is zo vervaardigd dat hij een verbinding kan maken met de geprofileerde groef in het frontpaneel. De vorm van de geprofileerde tand is zo geconstrueerd dat hij een stevige verbinding kan maken.
Het achterpaneel is voorzien van een sleuf voor het bevestigen van het grondpaneel en ten minste één verbindingsmiddel op ieder uiteinde. Beter is nog dat de verbindingsmiddelen bestaan uit ten minste één drevel op ieder uiteinde, die passen in de boringen van de zijpanelen.
Het grondpaneel is een rechthoekig paneel.
Een eerste voordeel van deze uitvinding bestaat erin dat er bij eindmontage van de box geen enkel hulpstuk meer van doen is.
Een tweede voordeel is de vorm van de geprofileerde groef voor de verbinding van het frontpaneel met de zijpanelen. Deze is zo ontworpen dat een zijpaneel door een eenvoudige draaibeweging, scharnierachtige beweging, kan gebeuren. Ze is tevens op zo een manier aangebracht dat na montage, bij het uitschuiven van de lade uit het meubel, de verbinding niet zichtbaar is.
Een derde voordeel is de vorm van de geprofileerde tand van de zijpanelen. Deze is zo geconstrueerd dat er een stevige tand vervaardigd is, die geen zwakke plaatsen heeft waardoor breuklijnen kunnen ontstaan.
Een vierde voordeel is dat bij montage van het frontpaneel met de zijpanelen om de verbinding te maken tussen de geprofileerde groef en de geprofileerde tand, er geen krachten moet gebruikt worden, zodat er kans bestaat dat de profielverbindingen kunnen afbreken.
Een vijfde voordeel is dat het grondpaneel kan gemonteerd worden zonder hulpstukken te gebruiken.
Een zesde voordeel is dat het achter paneel voorzien is van voorgemonteerde drevels die zo gevormd zijn dat bij montage geen hulpmiddelen van doen zijn.
Een zevende voordeel is dat de drevels zo een vorm hebben die ervoor zorgt dat er pas bij eind montage een vaste verbinding bestaat van de geprofileerde tand en groefverbinding.
Een achtste voordeel is dat er een stevige lade ontstaat door de combinatie van voorgenoemde geprofileerde tand en groefverbinding met de drevels, waarbij het niet mogelijk is om één van de verbindingen, door gebruik van de lade, uit elkaar te krijgen .
Een negende voordeel de lage kost van de lade gezien er geen hulpmiddelen van doen zijn.
Een tiende voordeel is de lage productiekost van de lade door de eenvoudige vorm van de geprofileerde tand en groef.
Een elfde voordeel is dat er door, de vorm van de verbindingen, in productie, niet extra meer afgeboord moet worden om de verbinding van het oog te ontrekken.
Een twaalfde voordeel is de productie snelheid voor het vervaardigen van de panelen.
Korte beschrijving van de tekeningen.
Enkele voorkeursuitvoeringen zijn beschreven bij volgende tekeningen om de uitvinding te verduidelijken. Deze zijn echter geen beperking voor deze uitvinding.
Figuur 1 toont een gemonteerde box voor een lade.
Figuur 2 toont de afzonderlijke delen van een box voor de lade.
Figuur 3 toont schematisch de geprofileerde tand bij een zijpaneel.
Figuur 4 toont schematisch de geprofileerde groef bij het front paneel.
Figuur 5 toont schematisch de verbinding van tand en groefprofilering.
Figuur 6 toont schematisch de groefprofilering van gekende techniek bij document US 6413007 BI
Figuur 7 toont schematisch de tandprofilering van gekende techniek bij document US 6413007 BI
Figuur 8 toont schematische verbinding van tand en groefprofilering bij document EP 1671652 Al.
Figuur 9 toont een box voor een lade voorzien van verbindingsprofielen volgens document EP 1671652 Al met daarin een beweegbaar gewicht.
Figuur 10 toont de eerste fase van montage bij de huidige uitvinding.
Figuur 11 toont de tweede fase van montage bij de huidige uitvinding.
Figuur 12 toont de derde fase van montage bij de huidige uitvinding.
Figuur 13 toont de vierde fase van montage bij de huidige uitvinding.
Figuur 14 toont de vijfde fase van montage bij de huidige uitvinding.
Figuur 15 toont de laatste fase van montage bij de huidige uitvinding.
Figuur 16 toont de lay-out van een deel van de machine voor productie van de zij panelen bij de huidige uitvinding.
Figuur 17 toont een detail van de eerste stap bij de productie van de zijpanelen bij de huidige uitvinding.
Figuur 18 toont een detail van de tweede stap bij productie van de zijpanelen bij de huidige uitvinding.
Figuur 19 toont de mogelijkheid tot verdubbeling van productie capaciteit van de zijpanelen bij huidige uitvinding.
Figuur 20 toont het frezen van de groeven voor profielverbinding in het frontpaneel.
Beschrijving van voorkeur uitvoeringsvormen.
Figuur 1 toont een box voor een lade (1) samengesteld uit verschillende panelen. Aan het frontpaneel (2) zijn twee zijpanelen, linker zijpaneel (3) en rechterzijpaneel (4) bevestigd. Tussen het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) is het achterpaneel (6) bevestigd. Een grond paneel (5) is bevestigd tussen de vier voorgenoemde panelen.
Figuur 2 toont de afzonderlijke delen van een bouwpakket voor de box van een lade (1) met hun respectievelijke verbindingselementen.
Het front paneel (2) heeft twee geprofileerde groeven (7) en (7') die dienen ter bevestiging van de zijpanelen (3) en (4). Er is tevens een sleuf (10) waar het grondpaneel (5) wordt ingeschoven.
Het linker zijpaneel (3) heeft een geprofileerde tand (8) die dient ter bevestiging met het frontpaneel (2). Verder een sleuf (9) waar het grondpaneel (5) wordt ingeschoven en twee boringen (12) ter bevestiging van het achterpaneel (6).
Het rechter zijpaneel (4) heeft een geprofileerde tand (8').die dient ter bevestiging met het frontpaneel (2). Verder een sleuf (9') waar het grondpaneel (5) wordt ingeschoven en twee boringen (12') ter bevestiging van het achterpaneel (6).
Het grondpaneel (5) is een rechthoekig paneel die past in sleuven (9, 9', 10 en 11) van de respectievelijke panelen (3,4,2 en 6)
Het achterpaneel (6) is voorzien van een sleuf (11) waar het grondpaneel (5) in past. Verder aan de linker zijde bevinden zich twee drevels (13) en aan de rechterzijde twee drevels (13') ter bevestiging van respectievelijk het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4).
Figuur 3 toont een doorsnede van een linker zijpaneel (3) van de huidige uitvinding. Het zijpaneel (3) is voorzien van een geprofileerde tand (8) voor de verbinding met een geprofileerde groef (7). Deze geprofileerde tand (8) bestaat uit twee schuine flanken (14,18), twee rechte flanken (15,19), tenminste één afronding (16) en een hoofdflank (17) Aan de ene zijde van de geprofileerde tand (8) bevind zich de schuine flank (14) en de rechte flank (15) die onder een hoek (Hl) liggen ten opzichte van elkaar. Deze beide flanken (14,15) zijn verbonden door een afronding (16). Gezien deze twee flanken (14 en 15) direct met elkaar verbonden zijn, kunnen we de geprofileerde tand (8) beperken in hoogte (LI) en kunnen we de breedte (L2) groter maken. Zo bekomen we een stevige geprofileerde tand . De afronding (16) maakt het geheel nog sterker.
Figuur 4 toont een doorsnede van een deel van een frontpaneel (2) van de huidige uitvinding. Dit betreft hier enkel de linker zijde van het frontpaneel (2) die voorzien is van een geprofileerde groef (7) voor de verbinding met de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3). De geprofileerde groef bestaat uit twee parallelle flanken (20,21), twee schuine flanken (22,23), twee afrondingen (24,25) en één hoofdflank (26). De schuine kanten (24,25) zijn verbonden met de hoofdflank (26) door middel van de afrondingen (24,25), en dit om breuklijnen bij montage te voorkomen.
Figuur 5 toont de verbinding van de linker zijde van het frontpaneel (2) met het linker zijpaneel (3).
Figuur 6 toont een doorsnede van een eerste paneel (27) met gekende techniek. Deze bevat een groef (32) die voorzien is van twee holtes (28 en 29). Alle flanken van deze groef (32) zijn verbonden onder 90°, wat als nadeel heeft dat er bij montage van de geprofileerde groef met de geprofileerde tand, breuklijnen kunnen ontstaan aan bv. de hoeken (30 en 31)
Figuur 7 toont een doorsnede van een tweede paneel (33) met deze gekende techniek. Deze bevat een tand (34). De ene zijde van deze tand (34) is gevormd door drie flanken (35, 36 en 37). Flank (35) is verbonden met flank (36) onder een hoek (H2) enerzijds en flank (35) staat ook haaks op flank (37) anderzijds. Gezien de tand gevormd wordt door drie flanken ( 35,36 en 37) wordt de hoogte (L4) van de tand (34) groter dan deze van de tand (8) van de huidige uitvinding en bijgevolg wordt ook de breedte (L5) van de tand (34) smaller, wat ervoor zorgt dat deze breekbaarder wordt en dit vooral op de plaats waar de flanken (35) en (37) tezamen komen. De hoogte (L4) zorgt er ook voor dat de groef (32) in paneel (27) dieper moet gemaakt worden, zodat de afstand (13) bij het eerste paneel (27) kleiner wordt en ook daar een breekbare plaats ontstaat.
Figuur 8 toont een verbinding van twee panelen (39) en (40) door middel van een click profiel (38) met gekende techniek. Het eerste paneel (39) bevat een groef (42). Het tweede paneel (40) bevat een tand (41). Eenmaal dat de click verbinding (38) gemaakt is zijn de twee panelen (39) en (40), in alle richtingen, met elkaar verbonden. Dit wil zeggen, zowel in de richtingen (Rl, R2, R3 en R4) alsook in de hoekverbinding (H3). Men kan de click verbinding (38) niet meer open krijgen zonder kracht uit te oefenen op de panelen (39,40). Dit betekent ook dat men zowel bij montage als bij demontage van dergelijke click verbindingen (38), kracht moet gebruiken om de verbinding te maken, wat als gevolg kan hebben dat er scheuren (43) kunnen ontstaan.
Bij de huidige uitvinding is dit niet het geval. Er is ook een vaste verbinding in de richtingen (R1,R2,R3 en R4), maar de hoekverbinding (H3) is niet vast. Men kan nog steeds, zonder kracht te gebruiken de twee panelen bewegen van de binnenzijde, van de verbinding, naar de buiten zijde.
Figuur 9 toont een box voor een lade (46) met click verbindingen (38) van gekende techniek. De box voor de lade is gemaakt uit vijf panelen waarvan vier voorzien van een click verbinding (38). Een eerste paneel (39) bevat twee tanden (41,41") voor een click verbinding (38). Een tweede paneel (39') bevat twee tanden( 41', 4Γ") voor een click verbindingen (38). Een derde paneel (40) bevat twee groeven(42,42") voor een click verbinding (38) en een vierde paneel (40') bevat twee groeven (42',42'") voor een clickverbinding (38). Een vijfde paneel is een grondpaneel (44) die gemonteerd zit tussen de voorgenoemde panelen (39,39',40'40'). In de box voor de lade bevind zich een beweegbaar gewicht (45). Indien men de lade open of toe schuift ten opzichte van een meubel, dan gaat het gewicht(45) zich verplaatsen in richting (R5)of (R6). Indien dit uit- of inschuiven gebeurd met snelle beweging, dan gaat het gewicht tegen de wanden van de panelen (40) of (40') stoten met als gevolg dat een click verbinding (38) zich openen kan.
Figuur 10 toont de eerste fase bij de montage van een box voor een lade (1) volgens de huidige uitvinding. Een linker zijpaneel (3) met, een geprofileerde tand (8), wordt zo geplaatst ten opzichte van een frontpaneel (2) zodat de geprofileerde tand (8) deels past in de geprofileerde groef (7) en er een contactpunt (PI) ontstaat. Dit kan enkel gebeuren door beide panelen (2) en (3) onder een hoek (H4) te plaatsen ten opzichte van elkaar. De sleuven (9) en (10) worden lijnrecht tegenover elkaar geplaatst.
Figuur 11 toont de tweede fase bij montage van een box voor een lade (1) volgens de huidige uitvinding. Het linker zijpaneel (3) wordt van de buitenkant van frontpaneel (2) naar de binnenkant van frontpaneel (2) gedraaid tot er een hoek (H5) ontstaat. Indien de tand (8) en de tand (8') van de zijpanelen (3,4) in spiegelbeeld geprofileerd zouden zijn, dan zou deze fase omgekeerd gebeuren. Namelijk, zowel het linker zijpaneel (3) als het rechter zijpaneel (4) zouden van de binnenkant van het frontpaneel (2) naar de buitenkant gedraaid worden tot de hoek (H5) bereikt wordt. Dit is ook mogelijk bij de huidige uitvinding. Eerste methode wordt echter geprefereerd.
Figuur 12 toont de derde fase bij de montage van een box voor een lade (1) volgens de huidige uitvinding. Een rechter zijpaneel (4) is op dezelfde wijze als het linker zijpaneel (3) verbonden door een geprofileerde groef (7') in het frontpaneel (2) en een geprofileerde tand (8') in het rechter zijpaneel (4) en onder een hoek (H6) gebracht.
De zijpanelen (3 en 4) zijn nu zowel, loodrecht als zijdelings, ten opzichte van elkaar verbonden. Echter, de hoekverbindingen (H5) en (H6) zijn niet vast verbonden. Dit wil zeggen dat we beide zijpanelen (3 en 4) nog steeds en, zonder kracht uit te oefenen , van binnen naar buiten kan verdraaien. Dit is belangrijk voor bepaalde van volgende fasen bij montage.
Figuur 13 toont de vierde fase bij montage van een box voor een lade (1) volgens de huidige uitvinding. Een grondpaneel (5) wordt in de sleuven (9) en (9') van respectievelijk linker zijpaneel (3) en rechter zijpaneel (4) geschoven. De sleuven (9) en (9') van de zijpanelen (3 en 4) liggen rechtlijnig ten opzichte van de sleuf (10) in het frontpaneel (2). Het grondpaneel (5) wordt zo lang verschoven tot het past in de sleuf (10) van het frontpaneel (2).
Bij de vorige figuren (10 tot en met 13) werd de montage getoond vanuit het zichtpunt van de buiten zijde van het grondpaneel (5). Bij figuur 14 en figuur 15 wordt deze montage verder gezet vanuit het zichtpunt van de binnen zijde van het grondpaneel (5). Dit enkel om de montage fasen duidelijker aan te tonen.
Figuur 14 toont de vijfde fase bij montage van een box voor een lade (1) volgens de huidige uitvinding. De zijpanelen (3 en 4) worden een weinig naar buiten gedraaid tot ze onder respectievelijke hoeken (H7) en (H8) staan. Dit is om ervoor te zorgen dat het achterpaneel (6) met voorgemonteerde drevels ( 13 en 13') passen tussen de zijpanelen (3 en 4). Het achterpaneel (6) wordt onder een hoek (H9) gehouden, zodat men duidelijk kan zien waar ge sleuf (11) zich bevind. De sleuf (11) van het achterpaneel (6) wordt tegen het grondpaneel (5) gebracht en vervolgens naar binnen gedraaid zodat het grondpaneel (5) past in de sleuf (11) en er een hoek van 90° bekomen wordt tussen het grondpaneel (5) en het achterpaneel (6).
Figuur 15 toont de laatste fase bij de montage van een box voor een lade (1) volgens de huidige uitvinding. Het achterpaneel (6) is in positie zoals beschreven onder figuur 14. De drevels (13 en 13') zijn daarbij zo gepositioneerd dat ze recht tegenover de boringen (12 en 12') komen te staan. Door middel van kracht te zetten op de zijpanelen (3 en 4) in de respectievelijke richtingen (R7 en R8) word de eindmontage bereikt en is de box voor een lade (1) één geheel zonder nog enige hulpmiddelen aan toe te voegen. De krachten (R7 en R8) kunnen ontwikkeld worden door middel van bv. een slag met de hand of een rubberen hamer.
Bij het produceren van tand en groef profielen voor click verbindingen (38) zoals voorheen omschreven onder gekende techniek, heeft ieder paneel een tand of een groef aan iedere kopse zijde. Dit betekend dat ieder paneel afzonderlijk moet gemaakt worden doordat er langs beide zijden werktuigen aan te pas komen. Deze click verbindingen (38) zijn trouwens zo complex dat er per tand en per groef minstens vier werktuigen ingezet moeten worden om ze te kunnen profileren. Wat betekent dat zowel de aankoop als het in stand houden van deze werktuigen zeer duur is. Gezien zowel de tanden en de groeven bij click verbindingen (38) doorlopend over de ganse kopse zijde moeten geproduceerd worden ziet men na montage van zo een type lade (46) steeds de vorm van de verbindingen (38). Dit is visueel niet zo mooi en gaat men in de meeste gevallen de kopse lange zijden van alle panelen zogezegd afboorden. Dit heeft als gevolg een vertraging van de productie als ook een meerkost.
In de volgende figuren van, de huidige uitvinding, zal aangetoond worden dat dit hier veel eenvoudiger, sneller en kostefficiënter is.
Figuur 16 toont een lay-out van een deel van de machine bij de productie van de linker zijpanelen (3) en rechter zijpanelen (4).
Een origineel paneel (47) wordt op een ketting systeem gebracht. Bij de productie van twee zijpanelen (3 en 4) uit één paneel (47) gaan we best gebruik maken van vier kettingen (48,49,50 en 51). Op deze kettingen zijn er nokken (52) gemonteerd, zodoende dat de panelen (47) getransporteerd word door vier van deze nokken (52). Dit om de panelen mooi haaks te houden ten opzichte van de werktuigen (53,55,57) De panelen (47) bewegen zich in de richting (R9).
Een eerste bewerking is het frezen van de bovenkanten (54 en 54') van de tanden (8) en (8'). Dit gebeurd door middel van een werktuig (53).
Een volgende bewerking is het frezen van de onderkanten (56 en 56') van de tanden (8) en (8'). Dit gebeurd door middel van een tweede werktuig (55).
De volgorde van voorgenoemde bewerkingen kan ook omgekeerd gebeuren of zelfs terzelfder tijd, gezien het ene werktuig (53) zich vanboven bevind ten opzichte van het paneel (47) en het andere (55) vanonder.
In een volgende bewerking worden er boringen (12 en 12') voorzien door middel van boren (59 en 59'). Ook deze bewerking kan natuurlijk voor de voorgaande bewerkingen gebeuren of zelfs in een laatste stap van de productie.
In de volgende bewerking wordt het paneel (47) precies opgedeeld is twee zijpanelen (3 en 4). Dit gebeurd door middel van een zaag (57). De zaag is zo gepositioneerd dat het paneel (47) middendoor gezaagd wordt in het center (58) van de tanden (8 en 8').
Er zijn dus zowel een linker zijpaneel (3) als een rechter zijpaneel (4) gemaakt uit één paneel (47) op één en dezelfde machine en in één productie beweging en met weinig werktuigen.
Figuur 17 toont de eerste twee bewerkingen in detail.
Figuur 18 toont de volgende bewerkingen in detail.
Figuur 19 toont de mogelijkheid om de productie capaciteit op te drijven. Men kan door de machine in de breedte te verdubbelen, vier zijpanelen in één beweging maken. Men hoeft enkel een bijkomende snit (60) te maken. De machine kan vanzelfsprekend ook X 3 of X 4 en meer keren verbreedt worden, waarbij de zijpanelen evenredig in aantal verhoogd worden.
Figuur 20 toont het frezen van de groef (7 ) in het frontpaneel(2). Dit gebeurd door middel van een werktuig (61). Het werktuig (61) staat in begin positie vóór het frontpaneel (2). Het beweegt eerst in de richting (Ril) tot op een bepaalde hoogte, om vervolgens verder te gaan in richting (R14). Het werktuig (61) dringt in het frontpaneel (2) bij de kopse kant (62) en stopt wanneer zijn eindpositie (63) bereikt is. Vervolgens keert het terug in richting (R13) tot buiten het frontpaneel (2) en beweegt zich dan in richting (R12) tot zijn referentie positie is bereikt.
De groef (7') wordt op de zelfde manier gefreesd. Dit kan gelijktijdig of afzonderlijk afhankelijk van de constructie van de machine waarop dit gebeurd.
Het is duidelijk dat de groeven (7 en 7') niet doodlopend zijn zodat na montage van de lade (1) de tand en groefverbinding van het frontpaneel (2) met de zijpanelen (3 en 4) de verbinding niet zichtbaar is aan de zichtbare kant (64).
Een zeer belangrijk voordeel bij de huidige uitvinding is dat men zeer eenvoudig de spanning kan regelen van de geprofileerde tand (8) en groef (7) verbinding. De geprofileerde groef (7) wordt met één werktuig (61) gemaakt. Indien het werktuig (61) wat dieper ingesteld wordt, namelijk richting hoofdflank (26), dan worden de parallel flanken (20,21) wat langer en komen de schuine flanken (22,23) ook wat hoger te liggen. Zo wordt er een spanning gecreëerd tussen de flanken (14,15) van de geprofileerde tand (8) enerzijds en de flanken (20,22) of (21,23) anderzijds, met als resultaat dat er een zeer vaste verbinding ontstaat waarbij het niet mogelijk is om het frontpaneel (2) te verschuiven ten opzichte van het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4)
Lijst van referentie nummers.
1. Basis van een lade 2. Frontpaneel 3. Linker zijpaneel 4. Rechter zijpaneel 5. Grond paneel 6. Achter paneel 7. Geprofileerde groef in frontpaneel voor verbinding met linker zijpaneel 7'. Geprofileerde groef in frontpaneel voor verbinding met rechter zijpaneel 8. Geprofileerde tand van linker zijpaneel voor verbinding met frontpaneel 8'. Geprofileerde tand van rechter zijpaneel voor verbinding met frontpaneel 9. Sleuf in linker zijpaneel voor bevestiging grondpaneel 9'. Sleuf in rechter zijpaneel voor bevestiging grondpaneel 10. Sleuf in frontpaneel voor bevestiging grondpaneel 11. Sleuf in achterpaneel voor bevestiging grondpaneel 12. Boringen voor drevels in linker zijpaneel 12'. Boringen voor drevels in rechter zijpaneel 13. Drevels in achterpaneel ter bevestiging van linker zijpaneel 13'. Drevels in achterpaneel ter bevestiging van rechter zijpaneel 14. Eerste schuine flank van geprofileerde tand aan zijpaneel 15. Eerste rechte flank van geprofileerde tand aan zijpaneel 16. Afronding van geprofileerde tand aan zijpaneel 17. Hoofdflank van geprofileerde tand aan zijpaneel 18. Tweede schuine flank van geprofileerde tand aan zijpaneel 19. Tweede rechte flank van geprofileerde tand aan zijpaneel 20. Eerste parallelle flank van geprofileerde groef in frontpaneel 21. Tweede parallelle flank van geprofileerde groef in frontpaneel 22. Eerste schuine flank van geprofileerde groef in frontpaneel 23. Tweede schuine flank van geprofileerde groef in frontpaneel 24. Eerste afronding van geprofileerde groef in frontpaneel 25. Tweede afronding van geprofileerde groef in frontpaneel 26. Hoofd flank van geprofileerde groef in frontpaneel
27. Eerste paneel van gekende techniek US 6413007 BI
28. Eerste holte van gekende techniek US 6413007 BI
29. Tweede holte van gekende techniek US 6413007 BI
30. Eerste hoek 90° 31. Tweede hoek 90° 32. Groef
33. Tweede paneel gekende techniek US 6413007 BI
34. Tand 35. Eerste flank tand 36. Tweede flank tand 37. Derde flank tand 38. Click profiel gekende techniék EP 1671652 Al (öök 30',30" èh 30'") 39. Eerste paneel click verbinding 39'. Tweede paneel click verbinding 40. Derde paneel met click verbinding 32'. Vierde paneel met click verbinding 41. Tand voor click 42. Groef voor click 43. Scheur in click 44. Grondpaneel voor click lade 45. Beweegbaar gewicht.
46. Lade met clickverbindingen volgens gekende techniek EP 1671652 Al 47. Paneel 48. Doorvoer ketting 1 49. Doorvoer ketting 2 50. Doorvoer ketting 3 51. Doorvoerketting 4 52. Nok 53. Werktuig voor bovenkant tand verbinding 54. Bovenkant tandverbinding linker zijpaneel 54'. Bovenkant tandverbinding rechter zijpaneel 55. Werktuig voor onderkant tand verbinding 56. Onderkant tandverbinding linker zijpaneel 56'. Onderkant tandverbinding rechter zijpaneel 57. Zaag 58. Doorsnijding 59. Boren voor linker zijpaneel 59'. Boren voor rechter zijpaneel 60. Doorsnijding voor meerdere zijpanelen 61. Werktuig voor het frezen van de groeven van de profielverbinding 62. Kopse kant frontpaneel 63. Eindpositie groef 64. Zichtbare zijde frontpaneel
Hl. Hoek die de flanken (14) en (15) van de huidige uitvinding verbinden H2. Hoek die de flanken (35) en (36) verbinden bij gekende techniek H3. Hoek die de panelen (39) en (40) verbinden bij gekende techniek H4. Hoek waarin de panelen (2) en (3) geplaatst worden bij de eerste stap tijdens het samenstellen van de box bij de huidige uitvinding H5. Haakse hoek die bereikt wordt tussen de panelen (2) en (3) bij de tweede stap tijdens de samenstelling van de box bij de huidige uitvinding H6. Haakse hoek die bereikt wordt tussen de panelen (2) en (4) bij de derde stap tijdens de samenstelling van de box bij de huidige uitvinding H7. Hoek die gebruikt wordt tussen de panelen (2) en (4) bij de vierde stap van de samenstelling van de box bij de huidige uitvinding H8. Hoek die gebruikt wordt tussen de panelen (2) en (3) bij de vierde stap van de samenstelling van de box bij de huidige uitvinding H9. Hoek tussen paneel (5) en (6) die gebruikt wordt om de sleuf (11) zichtbaar te maken bij de vierde stap van de samenstelling van de box bij de huidige uitvinding LI. Hoogte van de tand (8) bij de huidige uitvinding L2. Breedte van de tand (8) bij de huidige uitvinding L3. Dikte van een zijpaneel bij de huidige uitvinding L4. Afstand tussen de hoofdflank en de buitenzijde van het paneel (27 )bij gekende techniek L5. Hoogte van de tand (34) uit deze gekende techniek L6. Breedte van de tand (34) bij deze gekende techniek
Rl. Eerste richting waarin de panelen (39) en (40) uit gekende techniek met elkaar verbonden zijn R2. Tweede richting waarin de panelen (39) en (40) uit gekende techniek met elkaar verbonden zijn R3. Derde richting waarin de panelen (39) en (40) uit gekende techniek met elkaar verbonden zijn R4. Vierde richting waarin de panelen (39) en (40) uit gekende techniek met elkaar verbonden zijn R5. Eerste richting bij deze gekende techniek waarbij het gewicht (45) zich verplaatsen kan R6. Tweede richting bij deze gekende techniek waarbij het gewicht (45) zich verplaatsen kan R7. Richting waarop er een kracht uitgeoefend wordt om de verbinding te bekomen tussen paneel (3) en (6) bij de huidige uitvinding R8. Richting waarop er een kracht uitgeoefend wordt om de verbinding te bekomen tussen paneel (4) en (6) bij de huidige uitvinding R9. Looprichting van het paneel (47) tijdens de productie van de panelen (3) en (4) RIO. Looprichting waarin de boren (59) en (59') zich bewegen om de zijpanelen van boringen te voorzien bij de huidige uitvinding
Ril. Eerste beweging van het werktuig (61) bij het frezen van de geprofileerde groef in het frontpaneel (2) bij de huidige uitvinding R12. Tweede beweging van het werktuig (61) bij het frezen van de geprofileerde groef in het frontpaneel (2) bij de huidige uitvinding R13. Derde beweging van het werktuig (61) bij het frezen van de geprofileerde groef in het frontpaneel (2) bij de huidige uitvinding R14. Vierde beweging van het werktuig (61) bij het frezen van de geprofileerde groef in het frontpaneel (2) bij de huidige uitvinding

Claims (16)

1. Een bouwpakket voor de box van een lade (1) bevattende: Een frontpaneel (2), een achterpaneel (6), een linker zijpaneel (3), een rechter zijpaneel (4) en een grondpaneel (5),waarbij, het frontpaneel (2), het achter paneel (6) het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4), elk een sleuf (9,9',10 en 11) hebben voor het inschuiven van het grondpaneel (5),waarbij, linker zijpaneel (3) en rechter zijpaneel (4), elk een geprofileerde tand (8 en 8') hebben aan het ene uiteinde en verdere verbindingsmiddelen dicht tegen de tegenovergestelde uiteinde,waarbij, frontpaneel (2), twee geprofileerde groeven (7 en 7') heeft om een verbinding te maken met de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3), en de geprofileerde tand (7') van het rechter zijpaneel (4), waarbij, het achter paneel (6), verdere verbindingsmiddelen heeft die passen in de andere verbindingsmiddelen van respectievelijk het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4), daardoor gekenmerkt dat er geen verdere constructie elementen, verbindingsmiddelen of bevestigingsmiddelen, nodig zijn voor het monteren van de box van de lade (1).
2. Een bouwpakket voor de box van een lade (1) volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3) en de geprofileerde tand (8') van het rechter zijpaneel (4) verbonden kunnen worden met de geprofileerde groeven (7, 7') van het frontpaneel (2), waarbij de geprofileerde tanden (8, 8') onder een hoek (H4) worden geplaatst ten opzichte van de geprofileerde groeven (8, 8'), waarbij, het mogelijk is om de zijpanelen (3,4) met een draaibeweging, scharnierachtige beweging, te verplaatsen, waarbij de draaibeweging gebeurd van de buitenkant van de zijpanelen (3, 4) naar de binnenkant van de zijpanelen (3,4)ten opzichte van het frontpaneel (2), tot de zijpanelen (3,4) haaks (H5,H6) staan ten opzichte van het frontpaneel (2).
3. Een bouwpakket voor de box van een lade (1) volgens voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3) en de geprofileerde tand (8') van het rechter zijpaneel (4) elk bestaan uit, twee rechte flanken (15,19) en twee schuine flanken (14,18), een afronding (16) en een hoofdflank (17), waarbij, een schuine flank (14) en een rechte flank (15), verbonden zijn door een afronding (16)en waarbij, de tanden (8,8') zich bevinden op het uiteinde van de zijpanelen (3,4).
4. Een bouwpakket voor de box van een lade (1) volgens voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3) en de geprofileerde tand (8') van het rechter zijpaneel (4) een lengte (L2) hebben, waarbij deze lengte (L2) op zijn minst de helft is of beter nog drie vierden van de dikte (L3) van het linker zijpaneel(3) en het rechter zijpaneel (4) over de volledige lengte (LI).
5. Een bouwpakket voor de box van een lade (1) volgens voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat 6. de geprofileerde groeven (7,7') van het frontpaneel (2) bestaan uit een zwaluwstaartachtig profiel waarbij dit zwaluwstaartachtig profiel bestaat uit parallelle flanken (20,21), twee schuine flanken (22,23), twee afrondingen (24,25) en een hoofdflank (26).Een bouwpakket voor de basis van een lade (1) volgens voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de verbindingsmiddelen van het achterpaneel (6) bevatten ten minste één voorgemonteerde drevel (13,13') en nog beter twee voorgemonteerde drevels(13,13'), aan iedere uiteinde van het achterpaneel (6) waarbij deze passen in de boringen (12,12') die zich bevinden dicht tegen de tegenovergestelde kant van de geprofileerde tanden (8,8') van het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4).
7. Een bouwpakket voor de basis van een lade (1) volgens conclusies 1 tot en met 5, daardoor gekenmerkt dat de verbindingsmiddelen van het achterpaneel (6) bestaan uit ten minste één boring (12,12') en nog beter twee boringen (12,12') die zich bevinden op elke kopse kant van het achterpaneel (6) waarbij die samen passen met een drevel (13,13') of nog beter twee drevels (13,13') die zich bevinden, dicht bij het uiteinde, aan de tegenovergestelde zijde van de geprofileerde tanden (8,8') van respectievelijk het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4).
8. Een bouwpakket voor de box van een lade (1) volgens conclusies 1 tot en met 5, daardoor gekenmerkt dat de verbindingsmiddelen van het achterpaneel (6) bestaan uit een tand aan elk uiteinde van het achterpaneel (6) en waarbij verdere verbindingsmiddelen bestaan uit een groef die zich bevind aan het uiteinde, en aan de tegenovergestelde zijde van de tanden (8,8') van respectievelijk het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) die in elkaar passen door middel van een snapbeweging.
9. Een methode voor het produceren van een bouwpakket voor een box van een lade bestaande uit Een frontpaneel (2), een achterpaneel (6), een linker zijpaneel (3), een rechter zijpaneel (4) en een grondpaneel (5),waarbij, het frontpaneel (2), het achter paneel (6) het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4), elk een sleuf (9, 9',10 en 11) hebben voor het inschuiven van het grondpaneel (5),waarbij, linker zijpaneel (3) en rechter zijpaneel (4), elk een geprofileerde tand (8 en 8') hebben aan het ene uiteinde en verdere verbindingsmiddelen dicht tegen de tegenovergestelde uiteinde,waarbij, frontpaneel (2), twee geprofileerde groeven (7 en 7') heeft om een verbinding te maken met de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3), en de geprofileerde tand (7') van het rechter zijpaneel (4), waarbij, het achter paneel (6), verdere verbindingsmiddelen heeft die passen in de andere verbindingsmiddelen van respectievelijk het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4), daardoor gekenmerkt dat tenminste het genoemde linker zijpaneel (3) en het genoemde rechter zijpaneel (4) gelijktijdig en ,op één machine, geproduceerd worden uit één oorspronkelijk langer paneel (47) dat in delen versneden wordt.
10. Een methode voor het produceren van een bouwpakket voor een box van een lade volgens conclusie 9, daardoor gekenmerkt dat het profiel van de geprofileerde tanden (8,8') bestaan uit bovenkanten (54) en (54') waarbij de zogenaamde bovenkanten (54) en (54') van de geprofileerde tanden (8,8') van een linker zijpaneel (3) en een rechter zijpaneel (4) gelijktijdig, en op één machine, gefreesd worden door één en hetzelfde werktuig (53) voordat het originele paneel (47) opgedeeld wordt.
11. Een methode voor het produceren van een bouwpakket voor een box van een lade volgens conclusies 9 en 10, daardoor gekenmerkt dat het profiel van de geprofileerde tanden (8,8') bestaan uit onderkanten (56) en (56') waarbij de zogenaamde onderkanten (56) en (56') van de geprofileerde tanden (8,8') van een linker zijpaneel (3) en een rechter zijpaneel (4) gelijktijdig, en op één machine, gefreesd worden door één en hetzelfde werktuig (55) voordat het originele paneel (47) opgedeeld wordt.
12. Een methode voor het produceren van een bouwpakket voor een box van een lade volgens conclusies 9,10 en 11, daardoor gekenmerkt dat het paneel (47) opgedeeld wordt in een linker zijpaneel (3) en een rechter zijpaneel (4),waarbij, de zijpanelen (3,4) worden verkregen door doorsnijding (58) te maken met een zaag (57)
13. Een methode voor het produceren van een bouwpakket voor een box van een lade volgens conclusies 9,10,11 en 12, daardoor gekenmerkt dat de panelen (3,4) een boring (12,12') en nog beter elk twee boringen (12,12') bekomen die passen met de drevels (13,13') van het achterpaneel (6), waarbij de boringen (12,12') verkregen worden door de boren (59,59').
14. Een methode voor het produceren van een bouwpakket voor een box van een lade volgens conclusies 9 tot en met 13, daardoor gekenmerkt dat er meerdere zijpanelen (3,4) uit één paneel (47) vervaardigd kunnen worden op één en dezelfde machine, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een bijkomende zaag (57') om ten minste één bijkomende doorsnijding (60) te bekomen.
15. Een methode voor het produceren van een bouwpakket voor een box van een lade, daardoor gekenmerkt dat de parallelle flanken (20,21), de schuine flanken (22,23) en de hoofd flank (26) van de geprofileerde groef (7) dieper komt te liggen in de richting van de hoofd flank (26) door middel van het werktuig (61) wat dieper in te stellen in de richting van de hoofd flank (26) van de geprofileerde groef (7), waarbij er een spanning kan gecreëerd worden tussen de flanken (14,15) van de geprofileerde tand (8) enerzijds en de flanken (20,22) of (21,23) van de geprofileerde groef anderzijds.
16. Een methode tot het samenstellen van de box van een lade (1) omvattende de volgende stappen, niet nodig uit te voeren in dezelfde volgorde : bouwpakket bevat: Een frontpaneel (2), een achterpaneel (6), een linker zijpaneel (3), een rechter zijpaneel (4) en een grondpaneel (5), het frontpaneel (2), het achterpaneel (6), het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) bevatten een sleuf (9,9', 10,11) voor het bevestigen van het grondpaneel (5), waarbij het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) respectievelijk een geprofileerde tand (8,8’) bevatten aan één uiteinde en verdere verbindingen, dicht bij het uiteinde van de tegenovergestelde zijde, waarbij het frontpaneel (2) twee geprofileerde groeven (7,7') bevat die passen met de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3) en de geprofileerde tand (8') van het rechter zijpaneel (4), waarbij het achterpaneel (6) verbindingsmiddelen bevat die passen met de verdere verbindingsmiddelen van het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4). Het plaatsen van de geprofileerde tand (8) van het linker zijpaneel (3) in de overeenkomende geprofileerde groef (7) van het frontpaneel (2), tot het linker zijpaneel (3) contact (PI) heeft met het frontpaneel (2) onder een schuine hoek (H4). Het toepassen van een draaiende, scharnierachtige, beweging van het linker zijpaneel (3) waarbij het linker zijpaneel (3) bewogen wordt van de buiten kant van het frontpaneel (2) naar de binnenkant van het frontpaneel (2) tot dat een positie (H5) bereikt wordt, waarbij het linker zijpaneel (3) ongeveer haaks staat met het frontpaneel (2). Het herhalen van bovenstaande stap voor het rechter zijpaneel (4) tot deze de positie (H6) bereikt heeft. Het schuiven van het grondpaneel (5) in de sleuf (9) van het linker zijpaneel (3) en de sleuf (9') van het rechter zijpaneel (4) tot in de sleuf (10) van het frontpaneel (2). Het plaatsen van het achterpaneel (6) zodat het grondpaneel (5) past in de sleuf (11) van het achterpaneel (6). Het uitvoeren van een laatste stap waarbij de verbindingsmiddelen van het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) tezamen passen met de verbindingsmiddelen van het achterpaneel (6)
17. Een methode tot het samenstellen van de box van een lade (1) volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de verbindingsmiddelen van het achterpaneel (6) bestaan uit voorgemonteerde drevels (13,13') en verder de verbindingsmiddelen van respectievelijk het linker zijpaneel (3) en het rechter zijpaneel (4) bestaan uit boringen (12,12') waarbij er door middel van een slag beweging de drevels (13,13') met de boringen (12,12') verbonden worden.
BE2011/0320A 2011-05-24 2011-05-24 Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren. BE1019989A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2011/0320A BE1019989A3 (nl) 2011-05-24 2011-05-24 Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2011/0320A BE1019989A3 (nl) 2011-05-24 2011-05-24 Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren.
BE201100320 2011-05-24

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1019989A3 true BE1019989A3 (nl) 2013-03-05

Family

ID=44640763

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2011/0320A BE1019989A3 (nl) 2011-05-24 2011-05-24 Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1019989A3 (nl)

Cited By (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3010749A1 (fr) * 2013-09-19 2015-03-20 Elsa Profil Systeme d'assemblage de deux panneaux d'un caisson tel qu'un tiroir et son procede de realisation
FR3050476A1 (fr) * 2016-04-25 2017-10-27 Techniques Bois Systemes Kit pour la fabrication d'un mannequin de coffrage
EP3718437A1 (en) * 2019-04-05 2020-10-07 Välinge Innovation AB Method for assembling a piece of furniture
US10953566B2 (en) 2016-12-22 2021-03-23 Valinge Innovation Ab Device for inserting a tongue
SE1951500A1 (en) * 2019-12-18 2021-06-19 Vilox Ab Joining system for furniture
US11045933B2 (en) 2016-06-30 2021-06-29 Valinge Innovation Ab Device for inserting a tongue
US11331824B2 (en) 2016-06-29 2022-05-17 Valinge Innovation Ab Method and device for inserting a tongue
US11358301B2 (en) 2016-06-29 2022-06-14 Valinge Innovation Ab Machine for inserting a tongue

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4279455A (en) * 1980-01-24 1981-07-21 Santo Philip J Drawer assembly
US4391008A (en) * 1980-07-29 1983-07-05 Yamaoka Don N Elements for assembly of knocked-down waterbed pedestal
US6413007B1 (en) * 2000-05-01 2002-07-02 Sauder Woodworking Co. Joint assembly
WO2008150234A1 (en) * 2007-06-05 2008-12-11 Rickard Olsson Drawer design and assembly method

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4279455A (en) * 1980-01-24 1981-07-21 Santo Philip J Drawer assembly
US4391008A (en) * 1980-07-29 1983-07-05 Yamaoka Don N Elements for assembly of knocked-down waterbed pedestal
US6413007B1 (en) * 2000-05-01 2002-07-02 Sauder Woodworking Co. Joint assembly
WO2008150234A1 (en) * 2007-06-05 2008-12-11 Rickard Olsson Drawer design and assembly method

Cited By (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3010749A1 (fr) * 2013-09-19 2015-03-20 Elsa Profil Systeme d'assemblage de deux panneaux d'un caisson tel qu'un tiroir et son procede de realisation
FR3050476A1 (fr) * 2016-04-25 2017-10-27 Techniques Bois Systemes Kit pour la fabrication d'un mannequin de coffrage
US11358301B2 (en) 2016-06-29 2022-06-14 Valinge Innovation Ab Machine for inserting a tongue
US11331824B2 (en) 2016-06-29 2022-05-17 Valinge Innovation Ab Method and device for inserting a tongue
US11045933B2 (en) 2016-06-30 2021-06-29 Valinge Innovation Ab Device for inserting a tongue
US10953566B2 (en) 2016-12-22 2021-03-23 Valinge Innovation Ab Device for inserting a tongue
EP3718437A1 (en) * 2019-04-05 2020-10-07 Välinge Innovation AB Method for assembling a piece of furniture
WO2020201523A1 (en) * 2019-04-05 2020-10-08 Välinge Innovation AB Method for assembling a piece of furniture
CN113645881B (zh) * 2019-04-05 2023-07-18 瓦林格创新股份有限公司 用于组装一件家具的方法
CN113645881A (zh) * 2019-04-05 2021-11-12 瓦林格创新股份有限公司 用于组装一件家具的方法
US11480204B2 (en) 2019-04-05 2022-10-25 Valinge Innovation Ab Automated assembly
WO2021126048A1 (en) * 2019-12-18 2021-06-24 Vilox Ab Joining system for furniture
SE544408C2 (en) * 2019-12-18 2022-05-10 Vilox Ab Joining system for furniture, furniture portion comprising the joining system and method for manufacturing the joining element of the joining system
SE1951500A1 (en) * 2019-12-18 2021-06-19 Vilox Ab Joining system for furniture

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1019989A3 (nl) Een bouwpakket voor de box van een lade en de methode om die te produceren.
BE1020044A5 (nl) Lade, ladeconstructie en werkwijze voor het vervaardigen van een lade.
EP3416792B1 (en) A method for forming a panel for a furniture product
EP3589164B1 (de) Wand eines möbelkorpus, verfahren zur herstellung einer solchen wand und möbelkorpus oder möbel mit einer solchen wand
BE1017232A6 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van vloerpanelen, vloerpanelen volgens deze werkwijze verkregen en set van gereedschappen hierbij aangewend.
EP2166897A1 (en) Drawer design and assembly method
US9644653B2 (en) Lightweight construction panel, connecting arrangement and method for producing a connecting arrangement
EP3478125B1 (en) Pre-mounted furniture module
EP2811862A1 (en) Composed element and corner connection applied herewith
US20180133922A1 (en) Method for Producing Panels Having Recesses
CA2933049A1 (en) Panels comprising a mechanical locking device and an assembled product comprising the panels
DE202005020345U1 (de) Abdeckprofil und Zubehörteil hierfür
BE1020211A5 (nl) Bouwpanelen met verbindingsprofiel.
CA2549287A1 (en) Skirting board, floor covering system and method for manufacturing a skirting board
WO2007095138A3 (en) Tool and method for joining sidelapped joints of deck panels
EP2814357B1 (en) Method for manufacturing a drawer
BE1016394A3 (nl) Vloerpaneel, alsmede werkwijze, inrichting en accessoires voor het vervaardigen van zulk vloerpaneel.
BE1018494A3 (nl) Profiel voor het afwerken van een vloerbekleding en set van onderdelen voor dergelijk profiel.
BE1020079A3 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een lade.
DE102012207965A1 (de) Platte und Sortiment von Platten
JP2010022546A (ja) 収納体
EP3378355B1 (en) Self-supporting spatial structure, particularly for furniture construction
BE1022842B1 (nl) Meubel
WO2020148544A1 (en) Cabinet assembly system and method of assembly thereof
TWM564076U (zh) 組合式門板結構