BE1013579A3 - Aardappelrooimachine. - Google Patents

Aardappelrooimachine. Download PDF

Info

Publication number
BE1013579A3
BE1013579A3 BE2000/0419A BE200000419A BE1013579A3 BE 1013579 A3 BE1013579 A3 BE 1013579A3 BE 2000/0419 A BE2000/0419 A BE 2000/0419A BE 200000419 A BE200000419 A BE 200000419A BE 1013579 A3 BE1013579 A3 BE 1013579A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
belt
roller table
axial roller
bypass
potatoes
Prior art date
Application number
BE2000/0419A
Other languages
English (en)
Inventor
Steven Paesschesoone
Original Assignee
Netagco Avr
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=3896582&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=BE1013579(A3) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Netagco Avr filed Critical Netagco Avr
Priority to BE2000/0419A priority Critical patent/BE1013579A3/nl
Priority to NL1018309A priority patent/NL1018309C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1013579A3 publication Critical patent/BE1013579A3/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D17/00Digging machines with sieving and conveying mechanisms
    • A01D17/10Digging machines with sieving and conveying mechanisms with smooth conveyor belts, lath bands or rake bands
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D33/00Accessories for digging harvesters
    • A01D33/08Special sorting and cleaning mechanisms

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Harvesting Machines For Root Crops (AREA)

Abstract

Aardappelrooimachine die opeenvolgend ten minste één rooischaar (1) ten minste één in een voorafbepaalde richting (28) draaiende zeefband (25) ; een axiaalrollentafel (30) en ten minste één in- en uitschakelbare bypassband (39) voor deze axiaalrollentafel. Volgens de uitvinding is tussen de zeefband (25) en de axiaalrollentafel (30) een loofband (29) voorzien die in dezelfde richting (28) als genoemde zeefband (25) draait doch die zodanig schuin opwaarts opgesteld is dat de aardappelen op de loofband (29) van verplaatsingsrichting veranderen en naar het onderste uiteinde van de loofband rollen terwjl loofdeeltjes naar het bovenste uiteinde getransporteerd worden;Door de axiaalrollentafel (30) aansluitend op deze loofband (29) , onder het onderste uiteinde daarvan, op te stellen, in het bijzonder met zijn aandrijfkast (34) verticaal onder de loofband, en de bypassband (39) verplaatsbaar tussen het onderste uiteinde van de loofband (29) en de axiaalrollentafel (30) te monteren, kan het verplaatsingsmechanisme (41) voor de bypassband (39) eenvoudig gehouden worden en kan daarbij verder ook accumulatie van grond of loofdeeltjes op de aandrijfkast (34)ezv...

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



    "AardaDpetrooimachine."  
De huidige uitvinding heeft betrekking op een aardappelrooimachine die ten minste één rooischaar voor het rooien van aardappelen bevat, ten minste één in een voorafbepaalde richting draaiende zeefband voor het afzeven van vuil van de gerooide aardappelen en voor het transporteren van de aardappelen volgens een voorafbepaalde verplaatsingsrichting naar een daarop volgende axiaalrollentafel voor het verder zuiveren van de aardappelen, en ten minste   een   bypassband en een verplaatsingsmechanisme voor het verplaatsen van deze bypassband tussen een boven de axiaalrollentafel geschoven stand, waarin de axiaalrollentafel ten minste gedeeltelijk door de bypassband overbrugt wordt en een teruggetrokken stand waarin de axiaalrollentafel niet of minder overbrugt wordt. 



   Een dergelijke aardappelrooimachine is reeds uit de praktijk bekend. Bij deze bekende machine is de zeefband voor het afzeven van het vuil van de gerooide aardappelen schuin omhoog opgesteld en is er een zekere afstand tussen deze zeefband en de daaropvolgende axiaalrollentafel. Deze afstand wordt overbrugt door de bypasszeefband die zieh met een horizontaal deel tot boven de axiaalrollentafel uitstrekt en die verder een zieh onder de zeefband naar onder uitstrekkend deel bevat. In de aardappelrooimachine is een verplaatsingsmechanisme voorzien waarmee het horizontaal deel van de bypassband langer en korter kan gemaakt worden, waarbij het verticaal deel van deze band in overeenstemmende mate respectievelijk korter en langer wordt, om aldus de axiaalrollentafel in meer of mindere mate te overbruggen of met 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 andere woorden in of uit te schakelen.

   In de praktijk werd immers vastgesteld dat de axiaalrollentafel voornamelijk onder vochtige omstandigheden geschikt is om de aarde van de aardappelen te verwijderen en de aardkluiten stuk te pletten terwijl onder droge omstandigheden de axiaalrollentafel belangrijke schade aan de aardappelen kan veroorzaken en deze in het bijzonder zelfs stuk kan knijpen. De bekende aardappelrooimachine laat dan ook toe vanuit de stuurcabine onder droge omstandigheden, in het bijzonder op droge delen van een veld, de axiaalrollentafel uit te schakelen en onder vochtigere omstandigheden, bij voorbeeld op een vochtiger gedeelte van een veld, de axiaalrollentafel opnieuw in te schakelen. 



   Een nadeel van de bekende aardappelrooimachine is evenwel dat een   relatief   complex verplaatsingsmechanisme vereist is om de instelling van de bypassband toe te laten aangezien deze, gezien de beperkte ruimte die onder de zich daarvoor bevindende zeefband beschikbaar is, tijdens zijn verplaatsing dient vervormd te worden. Een verder nadeel van de bekende machine is dat er op de aandrijfkast van de axiaalrollentafel, die zich steeds onder de bypasszeefband bevindt, een belangrijke accumulatie van grond en loofdeeltjes kan optreden en dat aldus maatregelen dienen getroffen te worden om problemen met een dergelijke accumulatie, die in het bijzonder onder vochtige omstandigheden optreedt, te vermijden. 



   De uitvinding heeft dan ook tot doel een nieuwe aardappelrooimachine voor te stellen waarvan de axiaalrollentafel door middel van een bypassband kan in- en uitgeschakeld worden doch waarin een minder complex mechanisme vereist is om de hierbij noodzakelijke verplaatsing van de bypassband mogelijk te maken. 



   Tot dit doel is de aardappelrooimachine volgens de uitvinding daardoor gekenmerkt dat de rooimachine verder een loofband 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 bevat die, aansluitend op genoemde zeefband, volgens de verplaatsingsrichting van de aardappelen tussen deze zeefband en genoemde axiaalrollentafel gelegen is en die voorzien om in dezelfde richting als genoemde zeefband te draaien doch die in genoemde verplaatsingsrichting zodanig schuin opwaarts opgesteld is dat, wanneer de rooimachine in werking is, de aardappelen op de   loofband   van verplaatsingsrichting veranderen en naar het onderste uiteinde van de loofband rollen terwijl loofdeeltjes,   losse   grond en kleine steentjes naar het bovenste uiteinde getransporteerd worden, waarbij de axiaalrollentafel aansluitend op deze loofband, onder het onderste uiteinde daarvan,

   opgesteld is en waarbij genoemde bypassband tussen het onderste uiteinde van de loofband en de axiaalrollentafel verplaatsbaar is. 



   Een belangrijk voordeel van een dergelijke opstelling is dat, gezien de aardappelen op de loofband van verplaatsingsrichting veranderen, de bypassband onder de loofband kan opgesteld worden. 



  Gezien deze loofband zich in de richting weg van de axiaalrollentafel naar omhoog toe uitstrekt, is hieronder alle ruimte beschikbaar om de bypassband onvervormd, horizontaal onder deze loofband te verplaatsen. De zeefband die zieh in de bekende machine   voor   de axiaalrollentafel bevindt, strekt zich in de richting weg van de axiaalrollentafel daarentegen naar beneden toe uit zodanig dat de bypassband in deze bekende machine niet onvervormd horizontaal kan verplaatst worden en er aldus een aanzienlijk complexer verplaatsingsmechanisme dient voorzien te worden. Een verder voordeel van de aanwezigheid van de loofband in de rooimachine volgens de uitvinding is dat er minder grond en loofdeeltjes op de aandrijfkast van de axiaalrollentafel zullen terecht komen. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   In een voorkeursuitvoeringsvorm van de aardappelrooimachine volgens de uitvinding is genoemde bypassband nagenoeg horizontaal verplaatsbaar tussen het onderste uiteinde van de loofband en de axiaalrollentafel gemonteerd, meer bepaald in de verplaatsingsrichting van de aardappelen en in tegenovergestelde richting. 



   In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van de aardappelrooimachine volgens de uitvinding is genoemde   loofband   aan de zijde die de loofdeeltjes en de aardappelen opvangt van uitstekende vingers voorzien, in het bijzonder van soepele vingers, en wordt meer bepaald gevormd door een zogenoemde egelband. 



   Verdere voordelen en bijzonderheden van de uitvinding zullen blijken uit de hierna volgende beschrijving van een voorkeursuitvoeringsvorm van een aardappelrooimachine volgens de uitvinding. Deze beschrijving wordt evenwel slechts als voorbeeld gegeven en is niet bedoeld om de beschermingsomvang, zoals bepaald door de conclusies, te beperken.

   De in de beschrijving aangegeven verwijzingscijfers hebben betrekking op de bijgevoegde tekeningen waarin :
Figuur 1 een schematisch zijaanzicht weergeeft van de hoofdonderdelen van de hierboven besproken aardappelrooimachine met bypassband volgens de stand van de techniek ;
Figuur 2 een perspectivische voorstelling weergeeft op de schematisch gehouden hoofdonderdelen van de aardappelrooimachine volgens de uitvinding ;
Figuur 3 een schematisch zijaanzicht weergeeft op de in figuur 2 weergegeven hoofdonderdelen van de aardappelrooimachine volgens de uitvinding ; 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 
Figuur 4 op grotere schaal de laatste hoofdonderdelen van de in figuur 3 weergegeven aardappelrooimachine weergeeft met teruggetrokken bypassband ;

   en
Figuren 5 en 6 op nog een grotere schaal en nog schematischer de voor de uitvinding belangrijkste onderdelen van de aardappelrooimachine weergeven, respectievelijk met volledig uitgeschoven bypassband en met gedeeltelijk teruggetrokken bypassband. 



   Alvorens de aardappelrooimachine volgens de uitvinding te beschrijven, volgt hierna een korte beschrijving van de aardappelrooimachine volgens de stand van de techniek. Zoals blijkt uit figuur 1 bevat deze machine   een   of meerdere rooischaren of-messen 1 voorzien voor het uit de grond lichten of rooien van de aardappelen. Deze aardappelen komen vervolgens op een eerste zeefband 2 terecht welke aansluit op een tweede zeefband 3 die niet alleen dienst doet als zeefband doch tevens als bypassband voor het al dan niet uitschakelen van de daarop aansluitende axiaalrollentafel 4.

   Gezien de beperkte plaats die onder de eerste zeefband 2 beschikbaar is voor het heen en weer verplaatsen van de bypassband   3,   is deze bypassband 3 winkelhaakvormig uitgevoerd met een horizontaal been 5, dat volgens de dubbele pijl 6 heen en weer over de axiaalrollentafel 4 kan verplaatst worden om deze in meer of mindere mate te overbruggen, en met een verticaal been 7, dat bij de verplaatsing van het horizontaal been 5 over de axiaalrollentafel 4 volgens de dubbele pijl 8 respectievelijk langer of korter wordt. Na de axiaalrollentafel 4 volgt nog een   verdeler   9 met afwisselend kortere en langere transportbandjes voor het gelijkmatig verdelen van de gerooide aardappelen over de breedte van een daarop volgende dwarselevator 10. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



   De in figuren 2 tot 4 schematisch weergegeven aardappelrooimachine volgens de uitvinding is een zelfriidende aardappelrooimachine waarvan de algemene constructie met een gestel, wielen, stuurmechanisme en aandrijfsysteem op zich bekend is en hierin bijgevolg niet meer beschreven zal worden. De weergegeven aardappelrooimachine is voorzien van twee rooischaren of-messen 11 voor het gelijktijdig rooien van twee rijen aardappelen alhoewel in de praktijk eventueel ook meer of minder rooischaren 11 voorzien kunnen worden. De rooischaren 11 worden gevolgd door een eerste omhoog hellende zeefband of zeefmat 12 gevormd door een eindeloze ketting die aan haar onderste uiteinde rond rollen 13 en aan haar bovenste uiteinde rond aangedreven rollen 14 geleid is. De zeefband 12 bestaat bij voorkeur uit onderling verbonden dwarsstaven met een metalen kern bekleed met een kunststof.

   Deze eerste zeefmat 12 wordt in de praktijk de graafmat genoemd. 



   Aansluitend op het bovenste uiteinde volgt een tweede zeefband 15, die op dezelfde manier als de eerste zeefband 12 opgebouwd is en die onderaan en bovenaan ook rond rollen 16 en 17 geleid is. Onder het bovenste vlak van de zeefband 15 zijn niet weergegeven excentrisch rollen voorzien die dit bovenste vlak ondersteunen en die voor een schudeffect   zorgen.   



   Juist achter het bovenste uiteinde van de tweede zeefband 15 zijn een rij zogenoemde loofvingers 18 opgesteld waarvan er in figuur 2 slechts   een   weergegeven is. Deze loofvingers houden het aardappelloof tegen en geleiden dit tussen de onderzijde van het bovenste uiteinde van de zeefband 15 en de daaronder aangebrachte loofrol 19. 



   Na de tweede zeefband 15 volgt nog een analoge doch veel kortere derde zeefband 20 die rond rollen 21 en 22 geleid is en die 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 aan zijn bovenste uiteinde eveneens samenwerkt met een rij loofvingers 23 en met een loofrol 24. Deze derde zeefband 20 wordt vervolgens gevolgd door een vierde, rond rollen 26 en 27 geleide zeefband 25. 



   De eerste vier zeefbanden 12,15, 20 en 25 draaien alle in dezelfde richting, namelijk in de richting van de pijlen 28 zodanig dat de aardappelen zieh eveneens volgens de richting aangegeven door de pijlen 28 over deze zeefbanden naar achter verplaatsen. In overeenstemming met de uitvinding is aansluitend op de zeefband 25 een loofband 29 voorzien en daarop aansluitend een axiaalrollentafel 30. 



   De loofband 29 draait rond de onderste en bovenste rollen 31,32 in dezelfde richting 28 als de voorgaande zeefbanden doch is in de verplaatsingsrichting van de aardappelen schuiner opwaarts opgesteld zodanig dat de loofdeeltjes, losse grond en kleine steentjes nog opwaarts naar het bovenste uiteinde van de   loofband   29 getransporteerd worden doch dat de rondere aardappelen naar beneden, naar het onderste uiteinde van de loofband 29 rollen. Op de loofband 29 veranderen de aardappelen aldus van verplaatsingsrichting en bewegen vanaf dan naar voor in plaats van naar achter. 



   Om de opwaartse beweging van de loofdeeltjes te bevorderen, zijn op de loofband 29, aan de zijde die de loofdeeltjes en de aardappelen opvangt, uitstekende vingers 33 voorzien, meer bepaald soepele vingers om beschadigingen van de aardappels te vermijden. 



  Zoals de voorgaande zeefbanden, is de loofband 29 bij voorkeur ook opgebouwd uit op een afstand van elkaar aangebrachte dwarselementen zoals stangen of -latten met een metalen kern die met een kunststof bekleed is. Een dergelijke loofband is in de praktijk onder de benaming egelband bekend. 



   Zoals de   egelband   is de daarop aansluitende axiaalrollentafel 30 ook uit de praktijk bekend. Deze rollentafel 30 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 bestaat uit een dwars ten opzichte van de verplaatsingsrichting van de aardappelen opgestelde aandrijfkast 34 waarin een reeks tegen elkaar aansluitende, evenwijdige rollen 35 met   een   uiteinde draaibaar gelagerd zijn. Eventueel kunnen ook de andere uiteinden van de rollen 35 gelagerd zijn. In de uitvoeringsvorm weergegeven in de figuren is de aandrijfkast 34 verticaal onder de   loofband   29 gelegen. Ten opzichte van de hiervoor beschreven bekende aardappelrooimachine biedt deze opstelling het belangrijke voordeel dat er nagenoeg geen grond en loof meer of de aandrijfkast zal vallen.

   De rollen 35 strekken zieh met hun   langsas   nagenoeg in de verplaatsingsrichting van de aardappelen uit en zijn afwisselend voorzien van een spiraalvormig schroefblad 36 waarmee ze de aardappelen naar hun vrije uiteinde stuwen. Het buitenoppervlak van de rollen 35 en de schroefbladen 36 zijn bij voorkeur van rubber om de   aardappelen minimaal   te beschadigen. 



   Aansluitend op de vrije of eventueel ook gelagerde uiteinden van de rollen 35 is, zoals bij de bekende aardappelrooimachine, een   verdeler   37 voorzien bestaande uit een reeks van afwisselend kortere en langere transportbandjes om de aardappelen over de breedte van de daarop volgende dwarselevator 38 te verdelen. Deze elevator 38 brengt de aardappelen naar een niet weergegeven voorraadbunker op de rooimachine zelf of naar een naast de rooimachine rijdende wagen. 



   Om beschadiging van de aardappelen door de axiaalrollentafel te vermijden wanneer deze te droog zijn, is in de aardappelrooimachine volgens de uitvinding tussen het onderste uiteinde van de loofband 29 en de axiaalrollentafel 30 een bypassband 39 voorzien waarmee de axiaalrollentafel 30 geheel of gedeeltelijk kan uitgeschakeld worden en die in een richting 40, tegengesteld aan de draairichting 28 van de voorgaande zeefbanden draait. Deze 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 bypassband 39 is onder de loofband 29 gemonteerd en is, door een verplaatsingsmechanisme 41, volgens de dubbele pijl 42, verplaatsbaar tussen een boven de axiaalrollentafel geschoven stand, waarin deze axiaalrollentafel 30 geheel door de bypassband 39 overbrugt wordt en een teruggetrokken stand waarin de axiaalrollentafel niet of alleszins minder overbrugt wordt.

   In figuren 2 tot 4 is de bypassband 39 in zijn teruggetrokken stand weergegeven terwijl de bypassband in figuur 5 in zijn uitgeschoven stand en in figuur 6 in zijn gedeeltelijk teruggetrokken stand weergegeven is. Zoals duidelijk in figuur 4 kan gezien worden, steekt de bypassband 39 niet alleen in zijn uitgeschoven stand maar ook in zijn teruggetrokken stand onder het onderste uiteinde van de loofband 29 uit zodanig dat de aardappelen steeds van de loofband 29 op deze bypassband 39 terecht komen en vervolgens op de axiaalrollentafel 30. 



  Op deze manier wordt de valhoogte en dus de mogelijke beschadigingen van de aardappelen tot een minimum beperkt. 



   In de uitvoeringsvorm weergegeven in de figuren wordt het verplaatsingsmechanisme van de bypassband 39 gevormd door een dubbelwerkend, hydraulisch cilinder-zuiger mechanisme. Dit mechanisme is voorzien om, in tegenstelling tot het verplaatsingsmechanisme in de bekende aardappelrooimachine, de bypassband 39 onvervormd tussen het onderste uiteinde van de loofband 29 en de axiaalrollentafel 30 te verplaatsen, meer bepaald in horizontale richting volgens de dubbele pijl 42. Onder de loofband 29 is immers plaats genoeg om de bypassband 39 onvervormd terug te trekken zodanig dat een eenvoudig verplaatsingsmechanisme volstaat om de bypassband tussen zijn uiterste standen te verplaatsen en eventueel ook in intermediaire standen te houden. 



   Uit de voorgaande beschrijving zal het voor een vakman duidelijk zijn dat aan de beschreven uitvoeringsvorm van de 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 aardappelrooimachine volgens de uitvinding nog tal van wijzigingen kunnen aangebracht worden zonder buiten de beschermingsomvang zoals bepaald door de bijgevoegde conclusies te treden. 



   Zo zal het duidelijk zijn dat de aardappelrooimachine niet zelfrijdend hoeft te zijn doch dat deze ook voorzien kan zijn om door een tractor getrokken te worden. Tevens kan het aantal, de vormgeving en de opbouw van de verschillende zeefbanden aangepast worden in functie van de beoogde reiniging van de aardappelen en de afmetingen van de machine.

Claims (11)

  1. CONCLUSIES 1. Aardappelrooimachine die ten minste een rooischaar voor het rooien van aardappelen bevat, ten minste één in een voorafbepaalde richting draaiende zeefband voor het afzeven van vuil van de gerooide aardappelen en voor het transporteren van de aardappelen volgens een voorafbepaalde verplaatsingsrichting naar een daarop volgende axiaalrollentafel voor het verder zuiveren van de aardappelen, en ten minste een bypassband en een verplaatsingsmechanisme voor het verplaatsen van deze bypassband tussen een boven de axiaalrollentafel geschoven stand, waarin de axiaalrollentafel ten minste gedeeltelijk door de bypassband overbrugt wordt en een teruggetrokken stand waarin de axiaalrollentafel niet of minder overbrugt wordt, daardoor gekenmerkt dat de rooimachine verder een loofband bevat die, aansluitend op genoemde zeefband,
    volgens de verplaatsingsrichting van de aardappelen tussen deze zeefband en genoemde axiaalrollentafel gelegen is en die voorzien om in dezelfde richting als genoemde zeefband te draaien doch die in genoemde verplaatsingsrichting zodanig schuin opwaarts opgesteld is dat, wanneer de rooimachine in werking is, de aardappelen op de loofband van verplaatsingsrichting veranderen en naar het onderste uiteinde van de loofband rollen terwijl loofdeeltjes naar het bovenste uiteinde getransporteerd worden, waarbij de axiaalrollentafel aansluitend op deze loofband, onder het onderste uiteinde daarvan, opgesteld is en waarbij genoemde bypassband tussen het onderste uiteinde van de loofband en de axiaalrollentafel verplaatsbaar is.
  2. 2. Aardappelrooimachine volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat genoemd verplaatsingsmechanisme voorzien is om de bypassband nagenoeg onvervormd tussen het onderste uiteinde van de loofband en de axiaalrollentafel te verplaatsen. <Desc/Clms Page number 12>
  3. 3. Aardappelrooimachine volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat genoemde bypassband nagenoeg horizontaal verplaatsbaar tussen het onderste uiteinde van de loofband en de axiaalrollentafel gemonteerd is, meer bepaald in de verplaatsingsrichting van de aardappelen en in tegenovergestelde richting.
  4. 4. Aardappelrooimachine volgens één van de conclusies 1 tot 3, daardoor gekenmerkt dat genoemde loofband aan de zijde die de loofdeeltjes en de aardappelen opvangt van uitstekende vingers voorzien is, in het bijzonder van soepele vingers, en meer bepaald gevormd wordt door een zogenoemde egel band.
  5. 5. Aardappelrooimachine volgens conclusie 4, daardoor gekenmerkt dat genoemde loofband gevormd wordt door op een afstand van elkaar aangebrachte dwarselementen zoals stangen en/of latten waarop genoemde uitstekende vingers voorzien zijn.
  6. 6. Aardappelrooimachine volgens één van de conclusies 1 tot 5, daardoor gekenmerkt dat genoemde bypassband onder de loofband verplaatsbaar gemonteerd is.
  7. 7. Aardappelrooimachine volgens conclusie 6, daardoor gekenmerkt dat genoemde bypassband zowel in zijn boven de axiaalrollentafel geschoven stand als in zijn teruggetrokken stand onder het onderste uiteinde van de loofband uitsteekt zodanig dat de aardappelen steeds eerst van de loofband op deze bypassband terecht komen en vervolgens op de axiaalrollentafel.
  8. 8. Aardappelrooimachine volgens een van da conclusies 1 tot 7, daardoor gekenmerkt dat genoemde bypassband voorzien is om in een richting tegengesteld aan de draairichting van genoemde zeefband te draaien.
  9. 9. Aardappelrooimachine volgens een van de conclusies 1 tot 8, daardoor gekenmerkt dat de axiaalrollentafel gevormd wordt door <Desc/Clms Page number 13> een aantal evenwijdige rollen die elk met ten minste een uiteinde in een aandrijfkast gemonteerd zijn en met hun langsassen nagenoeg in de verplaatsingsrichting van de aardappelen, gaande van de aandrijfkast naar de tegenoverliggende uiteinden van de rollen, gelegen zijn.
  10. 10. Aardappelrooimachine volgens conclusie 9, daardoor gekenmerkt dat de aandrijfkast van de axiaalrollentafel verticaal onder de loofband gelegen is.
  11. 11. Aardappelrooimachine volgens een van de conclusies 1 tot 10, daardoor gekenmerkt dat ze tussen genoemde rooischaar en genoemde zeefband ten minste nog een, bij voorkeur ten minste nog twee en meer bij voorkeur ten minste nog drie verdere zeefbanden voor het zuiveren van de gerooide aardappelen bevat.
BE2000/0419A 2000-06-28 2000-06-28 Aardappelrooimachine. BE1013579A3 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2000/0419A BE1013579A3 (nl) 2000-06-28 2000-06-28 Aardappelrooimachine.
NL1018309A NL1018309C2 (nl) 2000-06-28 2001-06-15 Aardappelrooimachine.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2000/0419A BE1013579A3 (nl) 2000-06-28 2000-06-28 Aardappelrooimachine.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1013579A3 true BE1013579A3 (nl) 2002-04-02

Family

ID=3896582

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2000/0419A BE1013579A3 (nl) 2000-06-28 2000-06-28 Aardappelrooimachine.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1013579A3 (nl)
NL (1) NL1018309C2 (nl)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1017130A5 (nl) * 2006-05-04 2008-03-04 Avr Bvba Aardappelrooimachine.
BE1021353B1 (nl) * 2014-08-25 2015-11-05 Dewulf Nv Rooier voor het rooien van hakvruchten
US9439346B2 (en) 2011-12-16 2016-09-13 Grimme Landmaschinenfabrik Gmbh & Co. Kg Harvester for potatoes, beets and other root crops

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN110463434A (zh) * 2019-08-02 2019-11-19 山东省农业机械科学研究院 薯类收获机两级土薯分离装置

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7707857A (nl) * 1977-07-14 1979-01-16 Zijlstra & Bolhuis Bv Aardappelrooiinrichting.
DE8712276U1 (de) * 1987-09-10 1987-10-22 Ludwig Bergmann GmbH & Co KG, 2849 Goldenstedt Krauttrenneinrichtung einer Kartoffelerntemaschine
WO1996024240A1 (en) * 1995-02-10 1996-08-15 Kverneland Underhaug A/S Root crop harvester

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7707857A (nl) * 1977-07-14 1979-01-16 Zijlstra & Bolhuis Bv Aardappelrooiinrichting.
DE8712276U1 (de) * 1987-09-10 1987-10-22 Ludwig Bergmann GmbH & Co KG, 2849 Goldenstedt Krauttrenneinrichtung einer Kartoffelerntemaschine
WO1996024240A1 (en) * 1995-02-10 1996-08-15 Kverneland Underhaug A/S Root crop harvester

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1017130A5 (nl) * 2006-05-04 2008-03-04 Avr Bvba Aardappelrooimachine.
US9439346B2 (en) 2011-12-16 2016-09-13 Grimme Landmaschinenfabrik Gmbh & Co. Kg Harvester for potatoes, beets and other root crops
EA027938B1 (ru) * 2011-12-16 2017-09-29 Гримме Ландсмашиненфабрик Гмбх Унд Ко. Кг Уборочная машина для картофеля, корнеплодов или тому подобных пропашных культур
BE1021353B1 (nl) * 2014-08-25 2015-11-05 Dewulf Nv Rooier voor het rooien van hakvruchten

Also Published As

Publication number Publication date
NL1018309C2 (nl) 2002-01-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SU884548A3 (ru) Сельскохоз йственна машина дл уборки гороха
EP0202766B1 (en) Machine for gathering fruit or the like
JP5116988B2 (ja) 折畳み可能な刈取りユニットを有する草刈機
US10542677B1 (en) Crop cart cleaning and unloading system
US5375403A (en) Lowbush berry harvester
NL8304135A (nl) Inrichting voor het vormen van balen gewas.
BE1013579A3 (nl) Aardappelrooimachine.
NL1025584C2 (nl) Oogstinrichting, inrichting voor het uitvoeren van een bed- en/of gewasbehandeling, kweekbedopbouw, transporteur en oogstwerkwijze.
US12004446B2 (en) Folding rear cross system
CA2100204A1 (en) Picking head for lowbush berry harvester
BE1022056B1 (nl) Aardappelrooimachine en gebruik daarvan
US3981127A (en) Apparatus for gathering and containerizing citrus fruit and the like
BE1017130A5 (nl) Aardappelrooimachine.
BE1014402A3 (nl) Aardappelrooimachine.
US4143505A (en) Collection and recycling apparatus for crop material particles in a roll forming machine
JP6208960B2 (ja) トマト収穫機
US4089421A (en) Method and structure for automatically separating unwanted materials from machine harvested tomatoes
NL1041543B1 (nl) Inrichting voor het rooien van bos-en haagplanten.
BE1028549B1 (nl) Verrijdbare rooimachine voor het rooien en reinigen van knolgewassen
NL2017303B1 (nl) Inrichting en werkwijze voor het scheiden van plantaardige producten van bijmengsels
BE1021353B1 (nl) Rooier voor het rooien van hakvruchten
US20050202860A1 (en) Basket door extension for a cotton harvester
NL1003347C2 (nl) Inrichting voor het kneuzen van gemaaid gewas.
NL2023335B1 (en) Apparatus and method for harvesting tubers or bulbs
US4159615A (en) Collection and recycling apparatus for crop material particles in a roll forming machine

Legal Events

Date Code Title Description
MK Patent expired because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20200628