BE1013556A3 - Trillingsdemper voor vlakke constructies. - Google Patents

Trillingsdemper voor vlakke constructies. Download PDF

Info

Publication number
BE1013556A3
BE1013556A3 BE2001/0089A BE200100089A BE1013556A3 BE 1013556 A3 BE1013556 A3 BE 1013556A3 BE 2001/0089 A BE2001/0089 A BE 2001/0089A BE 200100089 A BE200100089 A BE 200100089A BE 1013556 A3 BE1013556 A3 BE 1013556A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
panel
vibration damper
profiles
vibration
damped
Prior art date
Application number
BE2001/0089A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Composite Damping Material Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Composite Damping Material Nv filed Critical Composite Damping Material Nv
Priority to BE2001/0089A priority Critical patent/BE1013556A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1013556A3 publication Critical patent/BE1013556A3/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/62Insulation or other protection; Elements or use of specified material therefor
    • E04B1/92Protection against other undesired influences or dangers
    • E04B1/98Protection against other undesired influences or dangers against vibrations or shocks; against mechanical destruction, e.g. by air-raids

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Floor Finish (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een trillingsdemper voor het dempen van trillingen in gebouwen waarbij een trillingsdempend paneel (2) wordt bevestigd op een te dempen constructie (1), zoals bijvoorbeeld een vloerplaat, terwijl de afmetingen van dit paneel (2) zodanig wordt gekozen dat de resonantiefrequentie ervan de frequentie van de te dempen trilling in genoemde constructie (1) benadert.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   TRILLINGSDEMPER VOOR VLAKKE CONSTRUCTIES 
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het dempen van trillingen in gebouwen waarbij een trillingsdempend paneel wordt bevestigd op een te dempen constructie van een gebouw, in het bijzonder een vlakke constructie, zoals bijvoorbeeld een vloerplaat, een muur, een plafond,   e. d.   



   Trillingen in gebouwen, meer bepaald in genoemde constructies, komen veelvuldig voor. Ofwel kunnen deze trillingen bestreden worden aan de oorsprong, ofwel kan de overdracht ervan naar het gebouw of naar de constructie in het gebouw verhinderd worden, ofwel kunnen ze gedempt worden ter hoogte van de constructie. Uit praktische of economische overwegingen kunnen, bij bestaande gebouwen, deze trillingen echter niet steeds worden bestreden aan hun oorsprong of kunnen zij veelal niet worden geisoleerd van het gebouw of van een onderdeel ervan. 



   Volgens de stand van de techniek kan het dempen van trillingen in bestaande constructies gebeuren door het toevoegen van een systeem bestaande uit een veer, een demper en een massa. 



   Hierbij dient voor een optimale demping de resonantiefrequentie van het toegevoegde systeem overeen te stemmen met de frequentie van de storende trilling. Verder is voor een effectieve demping de verhouding van de massa van het toegevoegde systeem tot de massa van de te dempen constructie, welke typisch 10 % bedraagt, belangrijk. De stijfheid van de veer en de dempende capaciteit spelen eveneens een belangrijke rol. 



   Deze techniek is economisch en technisch efficiënt, in het bijzonder bij het dempen van specifieke trillingen in de meestal vlakke 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 constructie, maar heeft als nadeel dat dempers dienen geplaatst te worden met een grote massa en een aanzienlijke omvang. 



   Volgens de stand van de techniek kan het dempen van trillingen in bestaande vlakke constructies eveneens gebeuren door het plaatsen van een visco-elastische laag met een hoge elasticiteitsmodulus en een hoog   dempingsvermogen   of van een visco-elastische laag met een lage elasticiteitsmodulus en een hoog dempingsvermogen begrensd door een relatief stijve elastische plaat. 



   Bij deze techniek dient de dempende laag over een grote oppervlakte tot nagenoeg de volledige oppervlakte van de trillende vlakke constructie aangebracht te worden. 



   De uitvinding wil aan deze nadelen verhelpen door een trillingsdemper te ontwerpen met een relatief kleine massa en een geringe omvang die specifiek de meest storende trillingen dempt en die verder eenvoudig en snel monteerbaar en regelbaar is. Hierdoor kan, bijvoorbeeld voor het dempen van trillingen in vloerplaten, deze demper worden verborgen achter een, langs de onderzijde erop aansluitend, vals plafond. 



   Tot dit doel worden de afmetingen van dit paneel zodanig gekozen dat de resonantiefrequentie de frequentie van de te dempen trillingsfrequentie met maximale energie in de constructie benadert. Aldus treedt de trillingsdemper in resonantie wanneer de vlakke constructie trilt. 



   Doelmatig wordt genoemd paneel met behulp van bevestigingsmiddelen ingeklemd aan twee tegenoverliggende uiteinden ervan. 



   Volgens een   voorkeursuitvoeringsvorm   van de werkwijze, volgens de uitvinding, worden bevestigingsprofielen tegen de te dempen constructie gemonteerd die samenwerken met genoemde bevestigingsmiddelen, waarbij deze laatste eventueel volgens de lengterichting van de bevestigingsprofielen verplaatst worden teneinde de resonantiefrequentie van genoemd paneel nauwkeurig te regelen in functie van de frequentie van de te dempen trilling in genoemde constructie. In de praktijk komt de te dempen trilling vaak overeen met de eerste buigmode van de vlakke constructie. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



   Om een optimale demping te verkrijgen wordt de trillingsdemper zodanig aan de vlakke constructie bevestigd dat het zwaartepunt ervan zieh nagenoeg tegenover het punt van de constructie bevindt dat de grootste uitwijking vertoont ingevolge de te dempen trillingen. 



   Voor een verdere optimale demping wordt de resonantiefrequentie van de trillingsdemper geregeld door de afstand tussen de draagprofielen te wijzigen door deze nagenoeg parallel ten opzichte van elkaar en genoemde constructie te   verplaatsten.   Bij voorkeur gebeurt dit symmetrisch ten opzichte van het punt van de constructie met de grootste uitwijking. Dit punt bevindt zieh meestal in het midden van het paneel. 



   De uitvinding heeft eveneens betrekking op een trillingsdemper voor het dempen van trillingen in constructies, zoals vloerplaten, in gebouwen, met een trillingsdempend paneel dat voorzien is van bevestigingsmiddelen om genoemd paneel op een bepaalde afstand van het oppervlak van de te dempen constructie te monteren. Deze trillingsdemper heeft als kenmerk dat genoemde bevestigingsmiddelen toelaten om genoemd paneel aan tegenover elkaar gelegen uiteinden ervan in te klemmen, waarbij dit paneel gedeeltelijk wordt samengedrukt. 



   Volgens een   voorkeursuitvoeringsvorm   van de trillingsdemper, volgens de uitvinding, bevatten genoemde bevestigingsmiddelen, zieh aan weerszijden van het paneel tegenover elkaar uitstrekkende relatief stijve, draagprofielen die met elkaar verbonden zijn, zodanig dat genoemd paneel tussen deze draagprofielen ingeklemd is en enigszins wordt samengedrukt. 



   Op een voordelige wijze is tussen genoemde, zieh tegenover elkaar aan weerszijden van het paneel uitstrekkende, draagprofielen minstens een, bij voorkeur samendrukbare, afstandhouder voorzien zodanig dat een uniforme samendrukking van het paneel tussen de draagprofielen wordt verkregen. 



   Door een dergelijke montage kan het dempend paneel trillen in dezelfde richting als de te dempen trilling van de vlakke constructie. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   Genoemd paneel wordt bij voorkeur gevormd door een sandwichpaneel dat een visco-elastische kern vertoont en dat langs weerzijden wordt begrensd door een elastische laag, zoals bijvoorbeeld een metaalplaat. 



   Verder zijn minstens twee nagenoeg parallelle bevestigingsprofielen voorzien welke vast gemonteerd zijn op het oppervlak van genoemde constructie, waarbij de bevestigingsmiddelen zich nagenoeg dwars op deze bevestigingsprofielen uitstrekken en verplaatsbaar zijn ten opzichte van de langsrichting van deze laatste. 



   De resonantiefrequentie van de trillingsdemper is afhankelijk van, enerzijds, de ontwerpparameters van het sandwichpaneel, zijnde de dikte en de materiaalparameters, zoals soortelijk gewicht, stijfheid, elasticiteit e. d., van de visco-elastische laag en, de diktes van de bovenste en onderste elastische laag, de breedte en lengte van het paneel en, anderzijds, de wijze van bevestiging van het dempend sandwichpaneel aan de vlakke constructie, meer bepaald de afstand tussen de draagprofielen die het paneel vastklemmen, en de afstand tussen de bevestigingen van deze draagprofielen aan de bevestigingsprofielen. 



   Andere bijzonderheden en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hierna volgende beschrijving van een uitvoeringsvorm van de werkwijze en de inrichting volgens de uitvinding ; deze beschrijving wordt enkel als voorbeeld gegeven en beperkt de draagwijdte niet van de gevorderde bescherming ; de hierna gebruikte verwijzingscijfers hebben betrekking op de hieraan toegevoegde figuren. 



   Figuur 1 is een schematisch onderaanzicht van een gedeelte van een vloerplaat voorzien van de trillingsdemper volgens een interessante uitvoeringsvorm van de uitvinding. 



   Figuur 2 is een schematische dwarsdoorsnede volgens lijn II-II van figuur 1 op een grotere schaal. 



   Figuur 3 is een schematisch zijaanzicht volgens de lijn   111-111   uit figuur 1 van een deel van de trillingsdemper en de vloerplaat op een grotere schaal. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



   Figuur 4 is een schematisch perspectiefaanzicht van een trillingsdemper, volgens de uitvinding, gemonteerd op de onderzijde van een vloerplaat. 



   In de verschillende figuren hebben dezelfde verwijzingscijfers betrekking op dezelfde of analoge elementen. 



   De uitvinding heeft betrekking op een trillingsdemper voor het dempen van trillingen in vlakke constructies van gebouwen. Een dergelijke vlakke constructie wordt bijvoorbeeld gevormd door een vloerplaat 1 die de scheiding   vormt   tussen twee boven elkaar gelegen verdiepingen van een gebouw. Aldus   vormt   de bovenzijde van de vloerplaat 1 de vloer van een ruimte in het gebouw, terwijl de onderzijde van deze vloerplaat 1 het plafond van de eronder gelegen ruimte vormt. 



   Volgens de uitvoeringsvorm van de trillingsdemper, volgens de uitvinding, zoals voorgesteld in figuur   1,   bevat deze een rechthoekig sandwichpaneel 2 en bevestigingsmiddelen om dit paneel 2 aan de onderzijde van de vloerplaat 1 te monteren en dit nagenoeg parallel aan deze laatste. 



  Hierbij raakt het paneel 2 de vloerplaat   l   niet en bevindt het zieh op een afstand van deze laatste die, bij voorkeur, kleiner is dan 200 mm. 



   Het sandwichpaneel 2 vertoont twee elastische lagen 10 met daartussen een dempende visco-elastische laag 11. De elastische lagen 10 bestaan uit een   buigstijf materiaal,   zoals bijvoorbeeld staal, en hebben een dikte die bij voorkeur ligt tussen 1 en 3 mm. De visco-elastische laag 11 bestaat bij voorkeur uit een kurkrubber en vertoont een dikte tussen, bij voorkeur,   2, 5   mm en 10 mm en heeft, volgens een interessante uitvoeringsvorm van de trillingsdemper, volgens de uitvinding, een dikte van nagenoeg 5 mm. Onder kurkrubber wordt een materiaal verstaan dat korrels uit kurk in een matrix van rubber of poyurethaan bevat. 



   De afmetingen van het sandwichpaneel 2, en van de verschillende lagen die het bevat, worden, op een voordelige wijze, zodanig gekozen dat de resonantiefrequentie ervan nagenoeg overeenstemt met de resonantie frequentie van de vloerplaat 1. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



   Het sandwichpaneel 2 is aan de twee tegenoverliggende uiteinden 12 en 13 ervan ingeklemd tussen telkens twee relatief stijve draagprofielen 7 en 7'. In de in de figuren voorgestelde uitvoeringsvorm van de trillingsdemper, volgens de uitvinding, worden deze draagprofielen 7 en 7' gevormd door buisprofielen met een rechthoekige doorsnede. 



   De draagprofielen 7 en   7'strekken zich   over de volledige breedte van het sandwichpaneel 2 uit tot over de zijrand ervan en zijn aan elk van hun uiteinden met elkaar verbonden via een bout 5. Door deze bouten 5 aan te spannen wordt het sandwichpaneel 2 tussen de draagprofielen 7 en   7'geklemd   en wordt dit enigszins samengedrukt zodanig dat een zekere voorspanning ontstaat in het paneel 2. 



   Teneinde een gelijkmatige samendrukking en voorspanning over de volledige breedte van het sandwichpaneel 2 te verzekeren, is tussen de draagprofielen 7 en   7'aan   weerszijden van het sandwichpaneel 2 een afstandshouder 9 voorzien, zoals voorgesteld in de figuren 2 en 3. Deze afstandhouders 9 zijn bij voorkeur uitgevoerd in een samendrukbaar materiaal met een zodanige stijfheid dat bij het inklemmen van het sandwichpaneel 2 door het aanspannen van de bouten 5 een constante druk wordt uitgeoefend door de draagprofielen 7 en   7'over   de volledige breedte van het sandwichpaneel 2. 



   Via de bouten 5 zijn de draagprofielen 7 en 7'gemonteerd op bevestigingsprofielen 4 die vast zijn met de onderzijde van de vloerplaat 2. 



  Zoals schematisch voorgesteld in figuur 2 strekken twee bevestigingsprofielen 4 zich nagenoeg evenwijdig over de onderzijde van de vloerplaat 1 uit. 



   Deze bevestigingsprofielen 4 vertonen een U-vormige dwarsdoorsnede met haaks naar binnen gekeerde randen 4'. Hierbij bevindt de boutkop   5'van   de bouten 5 zich in de holle ruimte 6 van het overeenkomstige bevestigingsprofiel 4. De steel 5" van de bout 5 strekt zieh aldus uit tussen de randen   4'van   het profiel 4 doorheen de draagprofielen 7 en   7'en   de overeenkomstige afstandhouder 9. Teneinde de bout 5 te kunnen aanspannen met behulp van een moer 8 heeft de boutkop   5'een   voldoende grote diameter zodanig dat deze steunt tegen de randen   4'van   het bevestigingsprofiel 4. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



   Bij voorkeur wordt voor de bouten 5 een zogenaamde hamervormige bout aangewend. 



   Om een regeling van de afstand tussen de draagprofielen 7 en   7'aan   de respectievelijke uiteinden 12 en 13 van het sandwichpaneel 2 toe te laten, strekken de profielen 4 zieh nagenoeg dwars op de lengterichting van dit laatste, en bijgevolg dwars op de draagprofielen 7 en   7',   uit. 



   Aldus kan, door het verplaatsten van de bouten 5 volgens de lengterichting van de bevestigingsprofielen 4, de afstand tussen de draagprofielen 7 en 7'geregeld worden. 



   De uitvoeringsvorm van de trillingsdemper, volgens de uitvinding, zoals voorgesteld in figuur   1,   vertoont twee evenwijdige bevestigingsprofielen 4 met een lengte die minstens gelijk is aan de afstand tussen de draagprofielen 7 en   7'die   aan de uiteinden 12 en 13 van het sandwichpaneel 2 voorzien zijn. 



   De uitvoeringsvonn van de trillingsdemper, volgens de uitvinding, welke werd weergegeven in figuur 4, is verschillend van de hierboven beschreven uitvoeringsvorm van de trillingsdemper doordat aan elk uiteinde van genoemde draagprofielen 7 en   7'een   afzonderlijk bevestigingsprofiel 4 voorzien is. 



   Verder vertonen de draagprofielen 7 en 7'bij voorkeur een stijfheid die minstens van dezelfde grootteorde is als deze van de vloerplaat 1. 



  Bij een hoge stijfheid van de draagprofielen 7en   7'kan   het gemiddelde gedrag van het sandwichpaneel 2 benaderd worden door dat van een balk die aan de twee uiteinden vast is bevestigd. 



   Op deze manier wordt er daarenboven voor gezorgd dat een optimale overdracht van de te dempen trilling van de vloerplaat 1 via de bevestigingsprofielen 4 naar het dempend sandwichpaneel 2 verkregen wordt. 



   In de werkwijze volgens de uitvinding wordt, in een eerste stap, de resonantiefrequentie van het sandwichpaneel 2, en dus van de trillingsdemper, zodanig gekozen dat deze bij benadering overeenstemt met de resonantiefrequentie van de vloerplaat 1. In een tweede stap van de werkwijze, wordt, bij de montage van het sandwichpaneel 2, de resonantiefrequentie van de 
 EMI7.1 
 - ----- - 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 trillingsdemper nauwkeurig geregeld zodanig dat deze nagenoeg overeenstemt met de resonantiefrequentie van de vloerplaat 1. Het regelend van de resonantiefrequentie van de trillingsdemper kan onder meer gebeuren door blokjes, zoals bijvoorbeeld permanente magneten, met een gekalibreerde massa aan het sandwichpaneel te bevestigen. 



   Aldus worden voorafgaandelijk aan genoemde eerste stap de eigenfrequenties, de demping, de trillingsmodes en de afmetingen van de vlakke constructie, in het bijzonder van de vloerplaat   1,   opgemeten. Op basis van de verkregen meetresultaten wordt, bijvoorbeeld met behulp van een op zieh bekende en gevalideerde rekenmethode, een mathematische simulatie van de vlakke constructie en de trillingsdemper uitgevoerd. Aan de hand van deze simulatie worden de afmetingen van het sandwichpaneel 2 bepaald waarbij de resonantiefrequentie van deze laatste de resonantiefrequentie van de vlakke constructie benadert zodat er aldus voor een optimale demping van de trillingen in de vlakke constructie kan worden gezorgd. 



   In de tweede stap, van de werkwijze volgens de uitvinding, wordt het sandwichpaneel 2 aan de vlakke constructie, meer bepaald aan de vloerplaat   1,   bevestigd teneinde de trillingsdemper, volgens de uitvinding, zoals hoger beschreven, te verkrijgen. Hierbij worden de bevestigingsprofielen 4 tegen de vloerplaat   l   bevestigd en worden de draagprofielen 7 en 7', die het sandwichpaneel 2 dienen vast te klemmen, verplaatst volgens de lengterichting van deze profielen 4, teneinde de resonantiefrequentie van het sandwichpaneel 2 te regelen. Aldus wordt de afstand tussen de draagprofielen 7 en   7'aan   de respectievelijke uiteinden 12 en 13 van het sandwichpaneel zodanig geregeld dat een maximale demping van de trilling van de vloerplaat 1 verkregen wordt. 



   Hierbij wordt, op een voordelige wijze, ervoor gezorgd dat de draagprofielen 7 en 7'symmetrisch ten opzichte van het punt van de vloerplaat 1, dat de grootste uitwijking bij het trillen vertoont, worden verplaatst. Het centrum van het sandwichpaneel 2 bevindt zieh bij voorkeur op een zo kort mogelijke afstand van dit punt met de grootste uitwijking van de vloerplaat 2. 



   De uitvinding is natuurlijk niet beperkt tot de hierboven beschreven werkwijze en in bijgaande figuren voorgestelde trillingsdemper. Zo 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 kan bijvoorbeeld het sandwichpaneel vervangen worden door een paneel uit om het even welk relatief stijf trillingsdempend materiaal. Ook kan het sandwichpaneel bijvoorbeeld uit meer dan drie opeenvolgende lagen bestaan. 



   In bepaalde gevallen is het mogelijk om de draagprofielen 7 en 7'rechtstreeks op de onderzijde van de vloerplaat 1 te bevestigen. 



   Wanneer het niet gewenst is om de trillingsdemper aan de onderzijde van de vloerplaat 1 te bevestigen, kan deze eveneens aan de bovenzijde ervan gemonteerd worden.

Claims (19)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het dempen van trillingen in gebouwen waarbij een trillingsdempend paneel (2) wordt bevestigd op een te dempen constructie (1), zoals bijvoorbeeld een vloerplaat, daardoor gekenmerkt dat de afmetingen van dit paneel (2) zodanig worden gekozen dat de resonantiefrequentie ervan de frequentie van de te dempen trilling in genoemde constructie (1) benadert.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat genoemd paneel (2) met behulp van bevestigingsmiddelen (7, 7') ingeklemd wordt aan twee tegenoverliggende uiteinden (12, 13) ervan.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 2, daardoor gekenmerkt dat bevestigingsprofielen (4) tegen de te dempen constructie (1) worden gemonteerd die samenwerken met genoemde bevestigingsmiddelen (7, 7') waarbij deze laatste eventueel volgens de lengterichting van de bevestigingsprofielen (4) verplaatst worden teneinde de resonantiefrequentie van genoemd paneel (2) nauwkeurig te regelen in functie van de resonantiefrequentie van genoemde constructie (1).
  4. 4. Werkwijze volgens conclusie 2 of 3, daardoor gekenmerkt dat genoemde bevestigingsmiddelen (7, 7') ten opzichte van elkaar, en symmetrisch ten opzichte van het punt van genoemde constructie (1) dat de grootste uitwijking vertoont, verplaatst worden teneinde de resonantiefrequentie van het paneel (2) te regelen zodanig dat deze overeenstemt met de frequentie van de te dempen trilling in genoemde constructie (1).
  5. 5. Werkwijze volgens één van de conclusies 2 tot 4, daardoor gekenmerkt dat genoemd paneel (2) wordt samengedrukt met behulp van genoemde bevestigingsmiddelen (7, 7') tot een voorafbepaalde dikte.
  6. 6. Werkwijze volgens conclusie 5, daardoor gekenmerkt dat afstandhouders (9) worden geplaatst naast het paneel (2), waarbij dit wordt samengedrukt met een nagenoeg uniforme spanning met behulp van genoemde <Desc/Clms Page number 11> bevestigingsmiddelen (7, 7') tot een dikte die bepaald wordt door de dikte van de afstandhouders.
  7. 7. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 5, daardoor gekenmerkt dat genoemd paneel (2) zodanig wordt gemonteerd dat de positie van het zwaartepunt ervan zich tegenover het punt met de grootste uitwijking van genoemde constructie (1) bevindt.
  8. 8. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 7, daardoor gekenmerkt dat genoemd paneel (2) nagenoeg parallel aan de te dempen constructie (1) wordt gemonteerd op een afstand van 5 tot 20 cm van deze constructie (1).
  9. 9. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 8, daardoor gekenmerkt dat voor genoemd paneel (2) een sandwichpaneel wordt gekozen dat een visco-elastische laag (11) bevat die langs weerszijden wordt begrensd door een elastische laag (10).
  10. 10. Trillingsdemper voor het dempen van trillingen in constructies (1), zoals vloerplaten, in gebouwen, met een trillingsdempend paneel (2) dat voorzien is van bevestigingsmiddelen (7, 7') om genoemd paneel (2) op een bepaalde afstand van het oppervlak van de te dempen constructie (1) te monteren, daardoor gekenmerkt dat genoemde bevestigingsmiddelen (7, 7') toelaten om genoemd paneel (2) aan tegenover elkaar gelegen uiteinde ? (12, 13) ervan in te klemmen, waarbij dit paneel (2) gedeeltelijk wordt samengedrukt.
  11. 11.
    Trillingsdemper volgens conclusie 10, daardoor gekenmerkt dat genoemde bevestigingsmiddelen (7, 7') zich aan weerszijden van het paneel (2) tegenover elkaar uitstrekkende relatief stijve met elkaar verbonden draagprofielen (7, 7') bevatten, zodanig dat genoemd paneel (2) tussen deze draagprofielen (7, 7') ingeklemd is en enigszins wordt samengedrukt.
  12. 12. Trillingsdemper volgens conclusie 11, daardoor gekenmerkt dat tussen genoemde zieh tegenover elkaar aan weerszijden van het paneel (2) uitstrekkende draagprofielen (7, 7') minstens een, bij voorkeur samendrukbare, afstandhouder (9) voorzien is zodanig dat een gelijkmatige 10 EMI11.1 15 20 25 25 30 <Desc/Clms Page number 12> samendrukking van het paneel (2) tussen de draagprofielen (7, 7') wordt verkregen.
  13. 13. Trillingsdemper volgens een van de conclusies 11 tot 12, daardoor gekenmerkt dat genoemde draagprofielen (7, 7') zieh over de volledige breedte van genoemd paneel (2) uitstrekken.
  14. 14. Trillingsdemper volgens een van de conclusies 10 tot 13, daardoor gekenmerkt dat minstens twee nagenoeg parallelle bevestigingsprofielen (4) voorzien zijn welke vast gemonteerd zijn op het EMI12.1 oppervlak van genoemde constructie (1), waarbij genoemde bevestigingsmiddelen (7, nagenoeg dwars op deze 7') zichbevestigingsprofielen (4) uitstrekken en verplaatsbaar zijn ten opzichte van de langsrichting van deze laatste.
  15. 15. Trillingsdemper volgens een van de conclusies 10 tot 14, daardoor gekenmerkt dat genoemd paneel (2) gevormd wordt door een sandwichpaneel waarbij de kern (11) uit een visco-elastisch materiaal bestaat dat langs weerszijden voorzien is van een elastische laag (10).
  16. 16. Trillingsdemper volgens conclusie 15, daardoor gekenmerkt dat genoemde elastische laag (11) uit een buigstijf materiaal zoals staal bestaat.
  17. 17. Trillingsdemper volgens conclusie 15 of 16, daardoor gekenmerkt dat genoemd visco-elastisch materiaal kurkrubber bevat.
  18. 18. Trillingsdemper volgens conclusie 17, daardoor gekenmerkt dat genoemd visco-elastisch materiaal uit kurkkorrels in een matrix van rubber of polyurethaan bestaat.
  19. 19. Vloerplaat, daardoor gekenmerkt dat deze voorzien is van een trillingsdemper volgens een van de conclusies 10 tot 18.
BE2001/0089A 2001-02-06 2001-02-06 Trillingsdemper voor vlakke constructies. BE1013556A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2001/0089A BE1013556A3 (nl) 2001-02-06 2001-02-06 Trillingsdemper voor vlakke constructies.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2001/0089A BE1013556A3 (nl) 2001-02-06 2001-02-06 Trillingsdemper voor vlakke constructies.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1013556A3 true BE1013556A3 (nl) 2002-03-05

Family

ID=3896853

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2001/0089A BE1013556A3 (nl) 2001-02-06 2001-02-06 Trillingsdemper voor vlakke constructies.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1013556A3 (nl)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4195713A (en) * 1974-05-29 1980-04-01 Reduc Acoustics Ab Sandwich structures with partial damping layers
US4527371A (en) * 1981-06-15 1985-07-09 Ifm-Akustikbyran Ab Structural damping

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4195713A (en) * 1974-05-29 1980-04-01 Reduc Acoustics Ab Sandwich structures with partial damping layers
US4527371A (en) * 1981-06-15 1985-07-09 Ifm-Akustikbyran Ab Structural damping

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2693218C2 (ru) Нелинейный динамический гаситель колебаний и его применение для звукоизоляции
CA1074525A (en) Resilient furring member
JP3555035B2 (ja) 動吸振装置
JP6676500B2 (ja) ダイナミックダンパー及び天井
JPS58501080A (ja) 構造振動減衰における改良
BE1013556A3 (nl) Trillingsdemper voor vlakke constructies.
JP2002106099A (ja) 衝撃音を低減する床構造
US5934692A (en) Roller skate or ice skate fitted with damping means
JP2000314441A (ja) 同調質量型動吸収器
JPH03100244A (ja) 床振動の制振装置
JP3898528B2 (ja) 遮音床構造
JP2016173156A (ja) 制振装置
JP7217200B2 (ja) 床用遮音構造
CN113435062A (zh) 一种新型集合悬臂式高频吸振装置及其快速设计方法
JP2002030828A (ja) ブレースダンパー
JPH0266337A (ja) 動吸振装置
JP2009151199A (ja) 制震ダンパー効果比較検証装置
GB2385611A (en) Resilient brace for connecting interior building elements
JP4302052B2 (ja) 梁構造及び梁用防音材
BE1005752A3 (nl) Acoestische scherminrichting.
JP2001082002A (ja) 建築構造物の制振装置
JP4452645B2 (ja) 際根太支持装置
JP6874624B2 (ja) ダイナミックダンパー
BE1013746A3 (nl) Trillingsdemper voor spoorstaven.
JP3656476B2 (ja) 建築構造物の制振装置

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20090228