BE1008230A3 - Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan. - Google Patents

Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan. Download PDF

Info

Publication number
BE1008230A3
BE1008230A3 BE9301199A BE9301199A BE1008230A3 BE 1008230 A3 BE1008230 A3 BE 1008230A3 BE 9301199 A BE9301199 A BE 9301199A BE 9301199 A BE9301199 A BE 9301199A BE 1008230 A3 BE1008230 A3 BE 1008230A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
solvent
ceramic
ceramic powder
porous support
suspension
Prior art date
Application number
BE9301199A
Other languages
English (en)
Inventor
Walter Adriansens
Willy Doyen
Roger Leysen
Etienne Brauns
Original Assignee
Vito
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vito filed Critical Vito
Priority to BE9301199A priority Critical patent/BE1008230A3/nl
Priority to EP94203000A priority patent/EP0650759A1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1008230A3 publication Critical patent/BE1008230A3/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D69/00Semi-permeable membranes for separation processes or apparatus characterised by their form, structure or properties; Manufacturing processes specially adapted therefor
    • B01D69/02Semi-permeable membranes for separation processes or apparatus characterised by their form, structure or properties; Manufacturing processes specially adapted therefor characterised by their properties
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D67/00Processes specially adapted for manufacturing semi-permeable membranes for separation processes or apparatus
    • B01D67/0039Inorganic membrane manufacture
    • B01D67/0041Inorganic membrane manufacture by agglomeration of particles in the dry state
    • B01D67/00411Inorganic membrane manufacture by agglomeration of particles in the dry state by sintering
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D71/00Semi-permeable membranes for separation processes or apparatus characterised by the material; Manufacturing processes specially adapted therefor
    • B01D71/02Inorganic material
    • B01D71/05Cermet materials
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D2325/00Details relating to properties of membranes
    • B01D2325/02Details relating to pores or porosity of the membranes
    • B01D2325/022Asymmetric membranes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan, volgens dewelke men via natte weg een keramisch poeder op een poreuze drager aanbrengt en vervolgens aan een thermische behandeling onderwerpt, daardoor gekenmerkt dat men een suspensie vervaardigt van het keramisch poeder en een organisch bindmiddel in een solvent in een gewichtsverhouding van keramisch poeder tot bindmiddel die tussen 1 en 99 is gelegen, men deze suspensie door filmgieten op de poreuze drager aanbrengt, met het solvent door extraktie met een niet-solvent verwijdert, men het bindmiddel thermisch verwijdert en men sintert.

Description

Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan, volgens dewelke men via natte weg een keramisch poeder op een poreuze drager aanbrengt en vervolgens aan een thermische behandeling onderwerpt.
Keramische membranen met een asymmetrische toplaag van keramische poederdeeltjes worden veel gebruikt als filtratiemedia, in het bijzonder voor mikro-en ultrafiltratie. Deze membranen zijn immers vormvast en vertonen onder normale drukken geen merkbare vervormingen. Door de asymmetrie bezitten deze membranen voor een gegeven dikte een grote permeabiliteit. Ook weerstaan ze meestal aan hogere temperaturen dan organische membranen. Ze worden slechts langzaam geërodeerd door de vaste deeltjes in de te filtreren vloeistof en kunnen zeer hard worden gemaakt. In een groot aantal gevallen zijn ze zeer resistent tegen korrosieve chemische Produkten.
De meest gebruikelijke werkwijzen om via natte weg een asymmetrisch keramisch membraan te vormen zijn volgens de sol-geltechniek, waarbij men om over te gaan tot de relatief grote poriën van de poreuze drager naar de mikroporiën aan het oppervlak van het membraan meerdere laagjes aanbrengt. Dit aanbrengen van meerdere laagjes vergt meerdere stappen zodat deze werkwijzen tijdrovend zijn.
De uitvinding heeft tot doel dit nadeel te verhelpen en een werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch membraan te verschaffen die zeer eenvoudig en snel is en toelaat in slechts één aanbrengbewerking een keramische asymmetrische laag, die dezelfde eigenschappen bezit als de meerdere lagen via de sol-geltechniek, volledig op de poreuze drager aan te brengen .
Dit doel wordt volgens de uitvinding bereikt doordat men een suspensie vervaardigt van het keramisch poeder en een organisch bindmiddel in een solvent in een gewichtsverhouding keramisch poeder tot bindmiddel die tussen 1 en 99 is gelegen, men deze suspensie door filmgieten op de poreuze drager aanbrengt, men het solvent door extraktie met een niet-solvent verwijdert, men het bindmiddel thermisch verwijdert en men sintert.
Door de keuze en de samenstelling van de suspensie en van de manier om het solvent te verwijderen, kan men de struktuur van de toplaag op de poreuze drager beïnvloeden.
Als niet solvent kan men water gebruiken.
In een doelmatige uitvoeringsvorm van de uitvinding gebruikt men als poreuze drager een buis.
In een bijzondere uitvoeringsvorm van de uitvinding gebruikt men als poreuze drager een drager van keramisch materiaal.
Andere bijzonderheden en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hiervolgende beschrijving van een werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan volgens de uitvinding. Deze beschrijving wordt enkel als voorbeeld gegeven en beperkt de uitvinding niet.
Om een asymmetrisch keramisch membraan volgens de uitvinding te vervaardigen, bereidt men een suspensie van een keramisch poeder in een oplossing van een polymeer bindmiddel in een solvent, brengt men deze suspensie op een keramische drager aan, vormt men het membraan door het verwijderen van het solvent, verwijdert men het polymeer en sintert men.
De suspensie bereiding.
In de eerste plaats lost men het polymeer, bijvoorbeeld polysulfon, in een organisch solvent op in een gewichtsverhouding van 1 tot en met 20% polymeer, in een mengtoestel met ontluchting en koeling.
Aan het mengsel voegt men keramisch poeder, in het bijzonder poeders uit de groep van oxides, carbides, nitrides of mengsels daarvan, bijvoorbeeld aluminiumoxide, met een gemiddelde diameter van 0,05 tot 5 mikrometer, toe in een gewichtsverhouding keramisch poeder tot polymeer tussen 1 en 99. Men mengt in een aangepast mengtoestel. De manier van mengen is afhankelijk van de viskositeit van de te bereiden suspensie, die op zijn beurt afhankelijk is van de aard van de keramisch poeder, de deeltjesgrootteverdeling van dit poeder, de vullingsgraad van dit poeder in de suspensie en de verhouding van het polymeer ten opzichte van het solvent.
Deze viskositeit kan varieëren van 1000 tot maximaal 1.000.000 centipoise. Suspensies met hogere of lagere viskositeit zijn niet geschikt om te worden aangebracht op een keramische drager.
Het aanbrencen van de suspensie op een keramische drager.
Men brengt de suspensie door middel van een gietkop (casting bob) aan op een keramische drager volgens de werkwijze die beschreven is in "Desalination", 79(1990)163-179. Deze drager kan vervaardigd zijn van een oxide, een Carbide, een nitride of een mengsel ervan. De keramische drager monteert men op een plaat die men omlaag kan bewegen in een precipitatiebad.
Indien men gebruik maakt van een buisvormige drager kan men een ronde gietkop gebruiken met een diameter die 50 tot 500 mikrometer kleiner is dan de binnendiameter van de keramische dragerbuis. Door middel van een aandrijfmechanisme laat men deze dragerbuis zakken met een snelheid van 0,1 tot 10 m/min. waardoor deze op de bovenaan door middel van een draad opgehangen gietkop wordt getrokken. Daarbij brengt de gietkop een homogene suspensielaag op de binnenwand van de dragerbuis aan.
Vervolgens leidt men de poreuze en beklede drager in een waterbad waar de membraanvorming plaatsvindt van het groene produkt door extraktie van het solvent met een niet-solvent. Een geschikt niet-solvent is bijvoorbeeld water. Hierna spoelt men de drager met het groene produkt met bijvoorbeeld water. Het nog overblijvende solvent verwijdert men tenslotte door middel van een behandeling met warm water.
Om een uniforme laag van de suspensie te verkrijgen, moet uiteraard de dragerbuis inwendig perfekt rond zijn met een maximale afwijking van 50 mikrometer.
Het thermisch verwijderen van het bindmiddel.
Vervolgens verwijdert men het bindmiddel, dit is het polymeer, door een thermische behandeling, ook calcinatie genoemd.
Bij het thermisch verwijderen van het polymeer, laat men de temperatuur stijgen met een snelheid gelegen tussen 10’C/h en 100°C/h. De temperatuurstijging per tijdseenheid moet immers worden gekontroleerd om beschadiging van de membraanlaag te voorkomen door de hevige gasontwikkeling ten gevolge van het vrijkomen van ontbindingsprodukten van het polymeer.
Het thermisch verwijderen van het polymeer voert men uit op een temperatuur die varieert tussen 300 en 800’C gedurende een periode die varieërt tussen 30 minuten en 3 uur.
De temperatuur waarbij de keramische poederdeeltjes aan elkaar worden gesinterd hangt uiteraard af van het poedermateriaal. Om te sinteren verwarmt men de keramische poederdeeltjes tot een temperatuur hoger dan 0,4 keer de smelttemperatuur van de keramische poederdeeltjes. Indien men evenwel vloeibaar fazesinteren toepast kan de sintertemperatuur lager liggen.
VOORBEELD.
De uitvinding zal nader worden geïllustreerd aan de hand van het volgende voorbeeld :
In een mengtoestel (High Speed Pendraulik TVD 10/S) met een mengbeker van 3 liter en aangesloten op een vacuümpomp (verder type N726 FTE) werden 252 gram polysulfon (Amoco
Chemicals type Udel P 1800 NT11) en 1148 gram N-methyl-2-pyrrolidon (Janssen Chimica type 14.9322.91 gemengd bij 2000 t/min gedurende 18 minuten.
Bij lagere rotatiesnelheid (465 t/min) werd verder gemengd terwijl met behulp van een vacuümpomp gedurende 18 min. ontlucht werd.
De verkregen gele stroperige oplossing die een temperatuur bezat van ongeveer 70*C en vrij was van luchtbellen, werd opgevangen in een glazen voorraadfles.
In een planetaire kogelmolen (type Retsch) werd in een teflon mengbeker van 250 ml en gevuld met respektievelijk 12 aluminiumoxide kogels met een diameter van 10 mm, 61,3 gram oplossing van polymeer/solvent en 99,2 gram aluminiumoxide (type CS 400M) toegevoegd.
Deze werden vervolgens respektievelijk als volgt gemengd : 5 min op 100 t/min.
120 min op 200 t/min.
30 min. op 260 t/min.
120 min. op 100 t/min.
30 min. op 50 t/min.
Vervolgens werd deze suspensie op een ronde keramische dragerbuis van aluminiumoxide aangebracht met behulp van een gietkop met een diameter van 5,6 mm. Deze dragerbuis bezat een porositeit van 40%, een gemiddelde poriëngrootte van 3,5 mikrometer, een buitendiameter van 10 mm, een binnendiameter van 6 mm met een afwijking die kleiner is dan 50 mikrometer en een lengte van 500 mm. Op deze dragerbuis werd 5 milliliter van de suspensie gespoten terwijl de dragerbuis tegenover de spuitkop met een snelheid van 3 m/min. werd verplaatst. De beklede dragerbuis werd met dezelfde snelheid in een waterbad op kamertemperatuur geleid.
Na een verblijftijd van 2 minuten in dit waterbad werd de dragerbuis gedurende 10 min. gespoeld met water op kamertemperatuur. Het restsolvent werd tenslotte verwijderd door indompelen in water van 75°C gedurende 60 min.
De dragerbuis met het groene membraan werd vervolgens in een oven onder stikstofatmosfeer geplaatst en opgewarmd tot 500°C met een temperatuurstijging van 50°C/h. De temperatuur van 500‘C werd gedurende 2 uur aangehouden voor het volledig verwijderen van het polysulfon, waarna de dragerbuis terug werd afgekoeld tot kamertemperatuur.
De dragerbuis met het membraan werd tenslotte in een luchtoven gebracht voor het sinteren. De temperatuur werd met 250’C/h verhoogd tot 1250'C en vervolgens met 50°C/h tot 1550°C. Deze laatste temperatuur werd 1 uur konstant aangehouden waarna de oven werd gekoeld tot kamertemperatuur.
Na het koelen van de oven werd er een keramisch membraan met een keramische drager verkregen met een gemiddelde poriëngrootte van 0,6 mikrometer gemeten met een Coulter porometer. De initiële waarden van waterflux en isopropanolflux bedroegen respektievelijk 8000 en 5500 L/hm2 bij 25'C en 1 bar drukverschil.
Met de hiervoor beschreven werkwijze is er in tegenstelling met de sol-geltechniek geen tussenlaag nodig maar bekomt men in één stap rechtstreeks een asymmetrische struktuur op de keramische drager.
De uitvinding is geenszins beperkt tot de hiervoor beschreven uitvoeringsvormen en binnen het raam van de oktrooiaanvrage kunnen aan de beschreven uitvoeringsvormen vele veranderingen worden aangebracht.
In het bijzonder moeten de keramische poederdeeltjes niet noodzakelijk aluminiumoxide zijn.
Ook de drager moet niet noodzakelijk van aluminiumoxide vervaardigd zijn. Hij kan trouwens van andere anorganische materialen vervaardigd zijn dan keramisch materiaal. Hij hoeft ook niet noodzakelijk een buis te zijn.
Het bindmiddel moet niet noodzakelijk polysulfon zijn en ook het organische solvent moet niet noodzakelijk N-methyl-2-pyrrolidon zijn.

Claims (6)

1. Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan, volgens dewelke men via natte weg een keramisch poeder op een poreuze drager aanbrengt en vervolgens aan een thermische behandeling onderwerpt, daardoor gekenmerkt dat men een suspensie vervaardigt van het keramisch poeder en een organisch bindmiddel in een solvent in een gewichtsverhouding keramisch poeder tot bindmiddel die tussen 1 en 99 is gelegen, men deze suspensie door filmgieten op de poreuze drager aanbrengt, men het solvent door extraktie met een niet-solvent verwijdert, men het bindmiddel thermisch verwijdert en men sintert.
2. Werkwijze volgens vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat men als niet-solvent water gebruikt.
3. Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men als poreuze drager een buis gebruikt.
4. Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men als poreuze drager een drager van keramisch materiaal gebruikt.
5. Werkwijze volgens vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat men een drager gebruikt van een van de materialen uit de groep van oxides, carbides en nitrides of van een mengsel daarvan.
6.- Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men als keramisch poeder een van de materialen uit de groep gevormd door oxides, carbides en nitrides of een mengsel daarvan, gebruikt.
BE9301199A 1993-10-29 1993-10-29 Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan. BE1008230A3 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9301199A BE1008230A3 (nl) 1993-10-29 1993-10-29 Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan.
EP94203000A EP0650759A1 (en) 1993-10-29 1994-10-15 Method for forming an asymmetrical ceramic membrane

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9301199A BE1008230A3 (nl) 1993-10-29 1993-10-29 Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan.
BE9301199 1993-10-29

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1008230A3 true BE1008230A3 (nl) 1996-02-20

Family

ID=3887516

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9301199A BE1008230A3 (nl) 1993-10-29 1993-10-29 Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0650759A1 (nl)
BE (1) BE1008230A3 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1009642A3 (nl) * 1995-10-03 1997-06-03 Vito Werkwijze voor het vervaardigen van een keramisch membraan.

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1767728A1 (de) * 1964-01-21 1971-10-14 Heinrich Prof Dr Thiele Isoporenmembranen aus organischen nichtmetallischen anorganischen Stoffen
EP0237865A2 (fr) * 1983-09-06 1987-09-23 Societe Des Ceramiques Techniques Procédé de fabrication d'un élemént de microfiltration, d'ultrafiltration ou d'osmose inverse
EP0472476A2 (fr) * 1990-07-24 1992-02-26 Le Carbone Lorraine Procédé de fabrication d'une membrane minérale ultra-mince et asymétrique
EP0489703A2 (en) * 1990-12-04 1992-06-10 "VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK", afgekort "V.I.T.O." Method to form a superconductive ceramic product and the product thus obtained and the intermediate product

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1767728A1 (de) * 1964-01-21 1971-10-14 Heinrich Prof Dr Thiele Isoporenmembranen aus organischen nichtmetallischen anorganischen Stoffen
EP0237865A2 (fr) * 1983-09-06 1987-09-23 Societe Des Ceramiques Techniques Procédé de fabrication d'un élemént de microfiltration, d'ultrafiltration ou d'osmose inverse
EP0472476A2 (fr) * 1990-07-24 1992-02-26 Le Carbone Lorraine Procédé de fabrication d'une membrane minérale ultra-mince et asymétrique
EP0489703A2 (en) * 1990-12-04 1992-06-10 "VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK", afgekort "V.I.T.O." Method to form a superconductive ceramic product and the product thus obtained and the intermediate product

Also Published As

Publication number Publication date
EP0650759A1 (en) 1995-05-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2066426B1 (en) Method for preparing a porous inorganic coating on a porous support using certain pore formers
US6709622B2 (en) Porous nanostructures and method of fabrication thereof
US5415775A (en) Monolithic ceramic supports for filtration membranes
US8025838B2 (en) Process for producing sintered porous materials
US20190202747A1 (en) Inorganic membrane filter and methods thereof
JPS5834006A (ja) フイルタ構体とその製法およびこれを用いた限外濾過装置
JPH02504124A (ja) 熱反応性無機結合剤を有する多孔質で無機質の膜体の製法
US5773103A (en) Inorganic membranes using porous cordierite support
US4980062A (en) Inorganic membrane
JPS58130123A (ja) 多孔質または非多孔質ガラスまたはセラミック生成物を製造する方法
Shchukin et al. Template synthesis of porous gold microspheres
BE1008230A3 (nl) Werkwijze voor het vormen van een asymmetrisch keramisch membraan.
US20210347701A1 (en) Spherical microparticles formed using emulsions and applications of said microparticles
KR20040081735A (ko) 신규한 무기나노 여과막
JPH03284329A (ja) セラミック膜フイルタおよびその製造方法
WO1991012879A1 (en) Inorganic membranes and a process for making inorganic membranes
JP2007268463A (ja) フィルター材の製造方法
JPH06198147A (ja) ミクロ濾過用セラミツク膜の製造方法
NL1010267C2 (nl) Gemodificeerde poreuze metaal oppervlakken.
JPH0243928A (ja) 無機多孔質膜
BE1009642A3 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een keramisch membraan.
JPH022845A (ja) 薄膜セラミックフィルターの製造方法
BE1011232A3 (nl) Microporeus keramisch membraan met een scheidende laag bestaande uit gemodificeerde synthetische smectiet klei.
JPS6268510A (ja) セラミツクスろ過材の製造方法
Othman et al. Review on development of ceramic membrane from sol-gel route: parameters affecting characteristics of the membrane

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK V

Effective date: 19991031