TR2022018955A2 - Bir konik kıvırma ve yapıştırma makinesi ve bunun çalışma yöntemi. - Google Patents

Bir konik kıvırma ve yapıştırma makinesi ve bunun çalışma yöntemi.

Info

Publication number
TR2022018955A2
TR2022018955A2 TR2022/018955 TR2022018955A2 TR 2022018955 A2 TR2022018955 A2 TR 2022018955A2 TR 2022/018955 TR2022/018955 TR 2022/018955 TR 2022018955 A2 TR2022018955 A2 TR 2022018955A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
product
conical
gluing
packaging
crimping
Prior art date
Application number
TR2022/018955
Other languages
English (en)
Inventor
Ref Do An Yilmaz E
Original Assignee
Doğan Mekatroni̇k İmalat Tasarim Taahhüt Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Doğan Mekatroni̇k İmalat Tasarim Taahhüt Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇ filed Critical Doğan Mekatroni̇k İmalat Tasarim Taahhüt Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Publication of TR2022018955A2 publication Critical patent/TR2022018955A2/tr

Links

Abstract

Buluş, kâğıt hammaddesinden üretilen bütün konik ambalajların nitelikli ve verimli imalatının yapılabilmesi için geliştirilmiş, ambalaj kağıdının makineye yüklenmesi, beslenmesi, kılavuzlanması, kıvrılması, yapıştırılması ve/veya katlanması gibi işlem adımlarını gerçekleştiren yüksek kapasiteli bir konik kıvırma ve yapıştırma makinesi ve bunun çalışma yöntemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME BIR KONIK KIVIRMA VE YAPISTIRMA MAKINESI VE BUNUN ÇALISMA YÖNTEMI Bulusun ilgili oldugu teknik alan: Bulus, bir konik kivirma ve yapistirma makinesi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, kâgit hammaddesinden üretilen bütün konik ambalajlarin nitelikli ve verimli imalatinin yapilabilmesi için gelistirilmis, ambalaj kagidinin makineye yüklenmesi, beslenmesi, kilavuzlanmasi, kivrilmasi, yapistirilmasi ve/veya katlanmasi gibi islem adimlarini gerçeklestiren yüksek üretim kapasiteli bir konik kivirma ve yapistirma makinesi ve bunun çalisma yöntemi ile ilgilidir.
Söz konusu makine dondurma sektöründe kullanilan konik dondurma külahlarinin ambalajlari, çikolata sektöründe kullanilan konik bisküvi ambalajlari, boya sektöründe kullanilan konik boya süzme külahlari, iplik sektöründe iç konik masuralari gibi kâgit hammaddesinden üretilen bütün konik ambalajlarin imalatinda kullanilmaktadir.
Teknigin bilinen durumu: Kornet kivirma makineleri, konik kornet ambalajlarinin kesilmesini, kivrilmasini ve istiflenmesini tek basina gerçeklestiren makinelerdir. Söz konusu makinelerin hizlari ve dolayisiyla üretim kapasiteleri düsüktür.
Teknigin bilinen durumunda Çin, Kore ve Almanya'dan ithal edilen konvansiyonel makineler incelenmistir. Bu makinelere önceden punch makinesi ile kesilmis kagitlar desteler halinde yüklenmektedir. Kagitlar yaklasik 70 derece yatay açili sekilde istiflenmektedir. Kagidi alt kismindan destekleyen dis formuna göre bir hazne yapilmistir. Yan kisimlardan ise kagidi destekleyici çubuklar konulmustur. Ayrica kagitlar hazne içerisine konduktan sonra arkalarina agirlik yapmalari için kagit dis formunda agirlik konmaktadir. Yükleme haznesinin besleme sistemi tarafinda yani beslenecek kagidin oldugu noktada tirnaklar mevcuttur. Bu tirnaklarin görevi ürünlerin düsmeden açili bir sekilde durmasini saglamaktadir. Kagit besleme sirasinda bu tirnaklardan kurtularak sirayla alinmaktadir. Bunlara ek olarak ürünlerin birbirine yapismasindan dolayi besleme sistemine geçmeden dik bir sekilde hava verilmektedir.
Bu sayede ürünlerin arasi açilmak istenmistir. Ancak bu sistemin birtakim genel dezavantajlari mevcuttur. Örnegin, ürün ölçüleri degistikçe haznelerin degismesi gerekmektedir. Bundan dolayi ürün degisiklik süreleri ve ayarlari uzun sürmektedir.
Ayrica tirnaklari uzun yapinca ürün hazneden ayrilirken özellikle yüksek hizlara çikarken üründe yirtilmalar meydana gelmekte tirnaklari kisa yapinca da ürünü çift alma problemi ortaya çikmaktadir. Buna ek olarak sürekli hazneden çikis bölgesindeki ürünlere hava verilmesinden kaynakli hava sarfiyati vardir.
Teknigin bir diger bilinen durumunda “U83065676A” numarali Amerikan patent basvurusu incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulusta, konik biçimli bir mandrel kullanilarak, bir boslugun etrafina sararak döndürülen bir ambalaj ve bu sekilde konik bir kap olusturan makine anlatilmaktadir. Sarma islemi sirasinda, bir baski ayagi konisi, düzgün ve düzgün sekilli ve boyutlu bir kap olusturmak için islenmemis parçayi mandrele sikica tutmaktadir. Bir kesici alet de daha sonra kabin keskin ucunu ezerek pürüzsüz ve yuvarlak bir uca dönüstürmektedir.
Ancak bu makinelerde ince ya da kaygan ürünlerle çalisirken birden fazla ürün alma, yüksek hizlara çikarken üründe yirtilmalar meydana gelmesi, konik biçim olusturulurken ürün yüzeyine zarar verme, ürünün çarpik, hizalanamamis halde yapistirilmasi kaynakli ambalaj kalite ve verim düsüklügü yasanmaktadir. Bir diger yandan sicaktutkal ile çalisilmasinin bir dezavantaji olarak güvenlik problemleri ortaya çikmaktadir.
Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun amaci: Bulusun en önemli amaci, daha nitelikli ve verimli konik ambalajlarin imalatinin saglanmasidir.
Bulusun bir diger önemli amaci yüksek hizli ve üretim kapasiteli bir konik kivirma ve yapistirma makinesi ortaya konulmasidir.
Bulusun bir diger önemli amaci, konik kivirma ve yapistirma makinelerinde yasanan ince veya kaygan ambalaj kâgitlarinin makinede aktarimi esnasinda yasanan birden fazla ürün alma (çift alma, çift besleme) ve ürün yüzeyine zarar verme sorununun çözülmesidir.
Bulusun bir diger amaci, konik kivirma ve yapistirma makinelerinde özellikle artan hizlarda ambalajin hizalanmadan, çarpik aktarimi probleminin çözülmesidir.
Bulusun bir diger önemli amaci makine içerisinde ilerleyen ürünlerin arasindaki mesafenin açilmasi saglanarak uygun zamanda pozisyonlama konveyörüne iletilebilmelerinin saglanmasidir.
Bulusun bir diger önemli amaci, ambalaj kâgidinin ürün kivirma kaliplarina yanlis formda ve açiyla aktarilmasi sonucu konik kalibin üzerine tutkal bulasmasi kaynakli yasanan makine duraklamasi ve ambalaj kalite problemlerinin önüne geçilmesidir.
Bulusun bir diger amaci, daha ince ve baski hassasiyeti olan ürünlerin kivirma isleminin gerçeklestirilebilmesidir.
Bulusa en önemli avantaji konu konik kivirma ve yapistirma makinesine özel yazilan kodlar sayesinde yazilim ile ürün DUR-KALK yaptirilmadan sürekli olarak beslendiginden ürünlerin belli bir pozisyona hizlica gidip orada beklemek yerine dogru zamanda dogru pozisyona giderek süreklilikle hareket etmesidir.
Bulusun önemli bir avantaji, tamburun salgisiz düzgün dönmesi ve kayistan kaynaklanacak esnemelerin önüne geçilmesi sayesinde, ürün yükleme mastari ve kaplama arasindaki bosluk mesafesinin ayni tutulmasidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atif yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Sekillerin açiklamasi: SEKIL -1; Bulus konusu konik kivirma ve yapistirma makinesinin dis izometrik görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -2; Bulus konusu konik kivirma ve yapistirma makinesinin iç görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -3; Bulus konusu konik kivirma ve yapistirma makinesinin iç izometrik görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -4; Bulus konusu konik kivirma ve yapistirma makinesinin iç izometrik görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -5; Bulus konusu ürün kivirma ve yapistirma sistemi ve ürün agiz kesme sisteminin izometrik görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -6; Bulus konusu ürün kivirma ve yapistirma sistemi ve ürün agiz kesme sisteminin izometrik görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -7; Bulus konusu ürün dip kilavuzlama sisteminin izometrik görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -8; Bulus konusu ürün yükleme sistemi ve ürün besleme sisteminin görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -9; Bulus konusu ürün yükleme tamburunun görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -10; Bulus konusu ürün aktarma kayisi ve ürün zamanlayici tasiyici tirnagin üstten görünümünü veren çizimdir.
SEKIL -11; Bulus konusu ürün dip katlama sisteminin izometrik görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -12; Bulus konusu ürün kivirma ve yapistirma sistemi, ürün dip kilavuzlama sistemi ve ürün dip katlama sisteminin görüntüsünü veren çizimdir.
SEKIL -13; Bulus konusu ürün yükleme haznesinin görünümünü veren çizimdir.
SEKIL -14; Bulus konusu ürün yükleme haznesinin izometrik görünümünü veren çizimdir.
Referans numaralari: 1.Makine gövdesi 2.Ürün yükleme haznesi 2a.Ürün yükleme kenar hizalama plakasi 2b.Ürün yükleme mastari 2c.Ürün destekleme ayaklari 2d.Ürün yükleme tamburu 2e.Ürün yükleme kayislari 2f.Ürün üst baski konveyörü 29.Ürün pozisyonlanma sensörü 2h.Ürün yükleme makarasi 2i.Ürün kulak kismi kanali 3.Ürün besleme sistemi 3a.Ürün besleme kamlari 3b.Ürün besleme diskleri 4.Ürün pozisyonlama konveyörü 4a.Ürün aktarma kayislari 4b.Ürün zamanlayici kayis tirnaklari 4c.Ürün tasiyici orta lama 4d.Ürün üst baski plakasi .Ürün tutkaIIama konveyörü 5a.Ürün üst baski makara sistemi 5b.Ürün aktarma kayisi 5c.Konveyör boy ayar mekanizmasi 5d.TutkaIIama sensörü 6a.Tutkal tarafi kilavuz sistemi 6b.Hareketli karsi kilavuz sistemi 7.Ürün tutkaIIama sistemi 7a.Tutkallama nozulu 7b.Nozul pozisyonlama sistemi 7c.Tutkal pozisyonlama sensörü ve enkoderi 7d.Tutkal besleme tanki 8.Ürün agiz kesme sistemi 8a.Biçak güvenli bölge pozisyonlama sistemi 8b.Biçak gergi ve tahrik sistemi 8c.Biçak ileri-geri pozisyonlama sistemi 8d.Biçak açi pozisyonlama 9a.Dip kilavuz kalibi 9b.Dip kilavuz hareket eksantrik sistemi 9c.Dip kilavuz 3 eksen ayarli tabla 10.Ürün kivirma ve yapistirma sistemi 10a.Alt kivirma ünitesi hareket eksantrik sistem 10b.Alt kivirma ünitesi hareketli gövde 10c.Üst kivirma ünitesi hareketli gövde 10d.Kivirma üniteleri kayis gergi sistemi 10e.Kivirma üniteleri servo motor tahrik sistemi 10f.Üst kivirma ünitesi vakum döner baslik sistemi 10g.Üst kivirma konik kalip 10h.Alt kivirma konik kalip 10i.Talas emis boru hatti 10j.Üst kivirma ünitesi üfleme döner baslik sistemi 10k.Alt kivirma ünitesi pozisyonlama takozu 10I.Alt kivirma ünitesi baski ayar yayi 10m.Ürün kivirma ve yapistirma sistemi X eksen hareketli tabla 10n.Ürün kivirma ve yapistirma sistemi 0 eksen hareketli tabla 100. Ürün kivirma ve yapistirma sistemi gövdesi 11.Ürün çikis bant sistemi 12.Ürün ayirma sistemi 13.Ürün stoklama sistemi 14.Güvenlik kabini .0peratör Kontrol panosu 16.Elektrik panosu 17.Ürün dip katlama sistemi 17a.Dip katlama saci 17b.Dip katlama hareket eksantrik sistemi 17c.Dip katlama 7 eksen ayarli tabla 18.Ambalaj kagidi kulak kismi 19.Ambalaj kagidi referans yüzeyi .K0nik kivirma ve yapistirma makinesi 21.Ambalaj kagidi Bulusun açiklamasi: Bulus özellikle, kâgit hammaddesinden üretilen bütün konik ambalajlarin nitelikli ve verimli imalatinin yapilabilmesi için gelistirilmis, ambalaj kagidinin makineye yüklenmesi, beslenmesi, kilavuzlanmasi, kivrilmasi, yapistirilmasi ve/veya katlanmasi gibi islem adimlarini gerçeklestiren yüksek kapasiteli bir konik kivirma ve yapistirma makinesi ve bunun çalisma yöntemi ile ilgilidir.
Bulusa konu konik kivirma yapistirma makinesi (20), - ambalaj kagidi referans yüzeyinin (19) temas ettirilerek kagidin hizalanmasini saglayan ürün yükleme kenar hizalama plakasi (2a), ürün yükleme tamburunun (2d) önünü keserek tambur döndükçe ürünlerin tek tek geçmesini saglayan ürün yükleme mastari (2b), ambalaj kagitlarini hareket yönünün ters tarafindan destekleyen ve tutan ürün destekleme ayaklari (2c), ambalaj kagitlarinin istiflendigi ürün yükleme tamburu (2d), ambalaj kagitlarinin ürün besleme sistemine (3) iletilmesini saglayan ürün yükleme kayislari (2e), ambalaj kagitlarinin ürün yükleme kayisi (2e) üzerinde ilerlerken açisal olarak oynamamasi ve sabitlenmesi için kagitlarin üzerine baski saglayan en az bir ürün üst baski konveyörü (2f), ambalaj kagitlarinin ürün yükleme kayislari üzerinde ilerlemesi esnasinda konumunun belirlenmesini saglayan ürün pozisyonlama sensörü (29), ürün yükleme kayislari (2e) altindan asagiya esnemenin önlenmesini saglayan en az bir ürün yükleme makarasi (2h), ambalaj kagidi kulak kismini (18) içine alarak ambalaj kagidinin (21 ) düz bir sekilde, açisi bozulmadan yükleme kayislarina (2e) teslim edilmesini saglayan ürün kulak kismi kanali (2i) içeren ürün yükleme haznesi (2), - en az bir ürün besleme kami (3a) ve en az bir ürün besleme diski (3b) içeren, ürünlerin aralari açilarak ve uygun zamanda ürün pozisyonlama konveyörüne (4) senkronize bir sekilde iletilebilmesini saglayan ürün besleme sistemi (3), - iki adet ürün aktarma kayisi (4a), en az bir ürün zamanlayici kayis tirnaklari (4b), ürün tasiyici orta lama (40), ürün üst baski plakasi (4d) içermektedir. içeren, ürünün tutkallama konveyörüne (5) iletilebilmesini saglayan ürün pozisyonlama konveyörü (4), ambalaj kagitlarinin tasinmasi esnasinda açisal dönmesinin engellenmesini ve ürün kivirma ve yapistirma ünitesine (10) dogru iletilmesini saglayan, ürün baski makara sistemi (5a), ürün aktarma kayisi (5b), konveyör boy ayar mekanizmasi (50), tutkallama sensörü içeren ürün tutkallama konveyörü (5), ambalaj kagidina konveyörler üzerinde aktarilirken dogrusal bir sekilde tutkallama yapilabilmesi için ürünü kilavuzlayan, hizalayan ürün tutkal tarafi kilavuz sistemi (6a) ve hareketli karsi kilavuz sistemi (6b) içeren, akan ambalaj kagidinin kenarlarinin kilavuzlanmasini, hizalanmasini ve asagiya düsmemesini saglayan ürün aktarma kilavuz sistemi (6) Bulusa konu konik kivirma yapistirma makinesinin (20) bir yapilanmasi ise, ambalaj kagidi referans yüzeyinin (19) temas ettirilerek hizalanmasini saglayan ürün yükleme kenar hizalama plakasi (2a), ürün yükleme tamburunun (2d) önünü keserek tambur döndükçe ürünlerin tek tek geçmesini saglayan ürün yükleme mastari (2b), ambalaj kagitlarini hareket yönünün ters tarafindan destekleyen ve tutan ürün destekleme ayaklari (2c), ambalaj kagitlarinin istierndigi ürün yükleme tamburu (2d), ambalaj kagitlarinin ürün besleme sistemine (3) iletilmesini saglayan ürün yükleme kayislari (2e), ambalaj kagitlarinin ürün yükleme kayisi (2e) üzerinde ilerlerken açisal olarak oynamamasi ve sabitlenmesi için kagitlarin üzerine baski saglayan en az bir ürün üst baski konveyörü (2f), ambalaj kagitlarinin ürün yükleme kayislari üzerinde ilerlemesi esnasinda konumunun belirlenmesini saglayan ürün pozisyonlama sensörü (29), ürün yükleme kayislari (2e) altindan asagiya esnemenin önlenmesini saglayan en az bir ürün yükleme makarasi (2h), ambalaj kagidi kulak kismini (18) içine alarak ambalaj kagidinin (21 ) düz bir sekilde, açisi bozulmadan yükleme kayislarina (2e) teslim edilmesini saglayan ürün kulak kismi kanali (2i) içeren ürün yükleme haznesi (2),10 en az bir ürün besleme kami (3a) ve en az bir ürün besleme diski (3b) içeren, ürünlerin aralari açilarak ve uygun zamanda ürün pozisyonlama konveyörüne (4) senkronize bir sekilde iletilebilmesini saglayan ürün besleme sistemi (3), iki adet ürün aktarma kayisi (4a), en az bir ürün zamanlayici kayis tirnaklari (4b), ürün tasiyici orta lama (40), ürün üst baski plakasi (4d) içeren, ürünün tutkallama konveyörüne (5) iletilebilmesini saglayan ürün pozisyonlama konveyörü (4), ambalaj kagitlarinin tasinmasi esnasinda açisal dönmesinin engellenmesini ve ürün kivirma ve yapistirma ünitesine (10) dogru iletilmesini saglayan, ürün baski makara sistemi (5a), ürün aktarma kayisi (5b), konveyör boy ayar mekanizmasi (50), tutkallama sensörü içeren ürün tutkallama konveyörü (5), ambalaj kagidi konveyörler üzerinde aktarilirken dogrusal bir sekilde tutkallama yapilabilmesi için ürünü kilavuzlayan, hizalayan ürün tutkal tarafi kilavuz sistemi (6a) ve hareketli karsi kilavuz sistemi (6b) içeren, akan ambalaj kagidinin kenarlarinin kilavuzlanmasini, hizalanmasini ve asagiya düsmemesini saglayan ürün aktarma kilavuz sistemi (6), ambalaj kagidi konveyörler üzerinde aktarilirken akiskan tutkalin kagidin üzerine çizgisel bir sekilde akitilmasini saglayan, yukari yönde hareket ettirilerek makine durdugunda veya güvenlik zafiyeti dogdugunda sistemin sicak yüzey ayar bölgesinden uzaklastirilmasini saglayan pnömatik piston, ürün pozisyonlama sensörü ve enkoderi (70) içeren ürün tutkallama sistemi (7) ve/veya, servo motor içeren bu sayede üst kivirma konik kalip (10g) ve alt kivirma konik kalibin (10h) kendi ekseninde dönmesini saglayan, hareketli alt kivirma konik kalip (10h) ve pozisyonu sensörden (6) gelen geri beslemeye göre ayarlananan vakum delikleri içeren hareketli üst kivirma konik kalip (10g) ve bu kaliplar arasindaki araligi ayarlayan alt kivirma ünitesi pozisyonlama takozu (10k) içeren ürün kivirma ve yapistirma sistemi (10) ve/veya, ürün kivirma ve yapistirma islemi sirasinda ürünün dip noktasinda açiklik kalmamasi için konik noktanin uç tarafindan içeriye dogru kâgidin katlanmasini saglayan, dip katlama saci (17a), dip katlama hareket eksantrik sistemi (17b) ve dip katlama 7 eksen ayarli tabla (170) içeren ürün dip katlama sistemi (17) ve/veya, - dip kilavuz kalibi (9a), dip kilavuzlama hareket eksantrik sistem (9b) ve dip kilavuzlama sistemi üç eksen ayarli tabla (90) içeren ürün dip kilavuzlama sistemi (9) ve/veya, - servo motor vasitasiyla tahrik edilen disk biçak, güvenlik kapagi açildigi zaman biçagin otomatik olarak güvenli pozisyona gelerek kapali bir haznenin içine girmesini saglayan biçak güvenli bölge pozisyonlama sistemi (8a), ürün boyutlari degistigi zaman üst kivirma konik kalip (10g) ve alt kivirma konik kalip (10h) açisinin degismesini saglayan biçak açi pozisyonlama sistemi (8d) içeren ürün agiz kesme sistemi (8) ve/veya, - ürünün gelis hizina göre belli bir devirde dönen, birbirinin içine geçen ürünleri ileriye dogru tasiyan ürün çikis bant sistemi (11) ve/veya, - sensör içeren, ambalajlarin üst kivirma konik kalip (10g) tarafindan bant üzerine firlatilirken sensör tarafindan sayilarak ayrilmasini saglayan ürün ayirma sistemi (12) ve/veya, - ürünlerin hazne içerisinde birikmesini saglayan ürün stoklama sistemi (13) ve/veya, - Güvenlik sensörü entegre edilmis, açilir kapaklar içeren güvenlik kabini (14) ve/veya, - konik kivirma yapistirma makinesinin (20) tüm sistemlerin yönetilmesini saglayan operatör kontrol panosu (15) ve/veya, - konik kivirma yapistirma makinesi (20) üzerine entegre edilmis elektrik panosu (16) içermektedir.
Yukarida unsur içerigi verilen konik kivirma ve yapistirma makinesine (20) ambalaj kagitlari (21)yüklenmeden önce, bu kagitlar makine operatörü tarafindan punch kesim makinasi ile farkli boyut ve formda kesilmektedir. Daha sonra bu ambalaj kagitlari ürün yükleme haznesine (2) yüklenmektedir.
Ambalaj kagitlari (21) ürün yükleme haznesinde (2) ürün yükleme tamburu (2d) üzerine yüklenmektedir. Ambalaj kagitlari (21), ambalaj kagitlarini hareket yönünün ters tarafindan destekleyen ve tutan ürün destekleme ayaklari (20) tarafindan desteklenmekte ve tutulmaktadir. Bu ürün destekleme ayaklari (2c) üzerine vibrasyon motoru baglanarak titresim verilmektedir. Bu titresim sayesinde daha önce punch makinesinde kesilen ve kesim sirasinda birbirlerine yapisma ihtimali olan ambalaj kagitlarinin ayrilmasi saglanmaktadir.
Sekil 9'da görülecegi üzere makinaya yüklenen daha önce açilimi punch makinesi ile kesilmis ambalaj kagitlarinin (21) bazilarinda ambalaj kagidi kulak kismi (18) bulunmaktadir. Bu bölge ürünün ilerleme/hareket yönüne paralel olan kenarinda çikinti seklinde durmaktadir. Bu kulaktan/çikintidan dolayi ambalaj kagidi (21) ilerlerken açisal olarak dönmekte ve bu nedenle ambalaj kagidi (21) öncelikle ürün besleme sistemine (3) daha sonrada ürün kivirma ve yapistirma sistemine (10) nizami bir sekilde iletmek olanaksiz olmaktadir. Bu durum da düz besleme yöntemi ile üretim yapilamamasina neden olmaktadir. Bu sebeplerden ötürü ürün yükleme kenar hizalama sistemi ve ürün yükleme kenar hizalama plakasi (2a) gelistirilmistir. Ürün yükleme kenar hizalama sisteminin çalisma sekli de su sekildedir. Ambalaj kagidi ürün yükleme haznesi (2) içerisinde sirasiyla tambura yaklasirken resimde Sekil 9'da gösterdigimiz ok yönünde hareket eder. Daha sonra ürün yükleme tamburu (2d) tarafindan ürün yükleme kayislarinin (2e) üzerine iletilir. Yükleme kayislarindan (2e) ise ürün besleme sistemine (3) iletilir. Ürün bu sekilde ilerlerken kulak kismi resimde Sekil 13 ve 14'te açikça görülen özel bir ürün kulak kismi kanali (2i) içerisine alinir.
Ambalaj kagidi kulak kismi (18) bu kanal (2i) içerisinde hareket ederken, ambalaj kagidi referans yüzeyi (19) hizalama plakasina (2a) temas ederek ambalaj kagidi (21) düz bir sekilde, açisi bozulmadan yükleme kayislarina (2e) teslim edilir. Ürün, yükleme kayislari (2e) üzerindeyken üst kismindan üst baski konveyörü (2f) tarafindan sabitlenmektedir. Ürün pozisyonlama konveyöründe (4) ise üst baski plakasi (4d) tarafindan tutulmakta ve zamanlayici kayis tirnaklari (4b) tarafindan temas ettikçe açisal olarak düzelmektedir. Bundan dolayi kulak (18) kaynakli yasanan açisal dönme probleminin önlenmesi ürün besleme sistemine (3) kadar çok kritiktir. Ürün besleme sistemine (3) kadar olan kisim için ürün yükleme kenar hizalama sistemi ve plakasi (2a) bu sorunu çözmektedir. Ürün yükleme tamburu (2d) ambalaj kagidina temas ettigi bölgeye entegre halde dinamik sürtünme katsayisi metaIden yüksek madde içermektedir. Tambur (2d) ayni zamanda bu sürtünme katsayisi yüksek madde ile kaplanabilmektedir. Tambur üzerine entegre edilen/ kaplama yapilan malzeme 40-60 shore (sor) A sertlige sahip kauçuk içermektedir. Bulusun bir uygulamasinda söz konusu kaplama malzemesi linateX kauçuktur. LinateX'in kagit tutucu özelligi vardir ve asinmaya karsi dirençlidir.
Tamburun (2d) üst merkez noktasi ile ürün yükleme mastari (2b) arasinda geçecek ürünün kalinligi kadar bosluk birakilmaktadir. Bu bosluk ambalaj kagidinin (21) kalinligina göre hassas bir sekilde ayarlanmaktadir. Ürün yükleme mastari (2b), ambalaj kagidinin (21) kenar açisina göre ayarlanarak paralel bir sekilde istiflenmis ürünlere temas etmektedir. Ürün yükleme mastari (2b), ürün yükleme tamburunun (2d) önünü keserek tambur (2d) döndükçe ürünlerin tek tek geçmesini saglamaktadir. Bu sekilde üst üste dizilmis ambalaj kagitlari (21) ürün yükleme kayislarinin (2e) üzerine dogru tek tek beslenmektedir. Ürün yükleme tamburu (2d) dairesel sekillidir ve 200-400 mm arasinda bir çap degerine sahiptir. Bu deger örnegin 312 mm olabilmektedir. Bu sayede ambalaj kagidina (21) noktasal olarak temas etmektedir. Ambalaj kagidinin (21) tambura (2d) noktasal olarak temas etmesi; kagitlarin tambura sirayla temas etmesini saglamaktadir. Bu özellik sayesinde çift alma (besleme) sorunun önüne geçilmektedir.
Ayrica bu sekilde makine hizi da artirilmistir. Söz konusu bulusta düz kayis yerine dairesel sekilli tambur (2d) kullanilmasinin en önemli sebebi budur. Ayrica kayisli besleme sistemlerinde kayisi çeviren ürün yükleme makara (2h) çaplari sinirli büyüklükte yapilabilmektedir. Bundan dolayi ürün yükleme mastarinin (2b) bastigi alan sinirli olmaktadir. Ürün yükleme haznesinde (2) ürün yükleme kayisi (2e) altindan asagi esneme olmamasi için ürün yükleme makarasi (2h) kullanilmistir. Bu ürün yükleme makaralari (2h) 65-80 mm arasinda bir çap degerine sahiptir. Bu deger, örnegin 70 mm çap degerine sahiptir.
Ayni zamanda yukarida belirtildigi gibi ürün yükleme tamburu (2d) ambalaj kagidina temas ettigi bölgeye entegre halde dinamik sürtünme katsayisi metaIden yüksek madde içermektedir. Kaplamali tambur (2d) ile kaplamali kayis (2e) kaplama malzemesi ayni materyaldir. Entegre edilen/ kaplama yapilan malzeme 40-60-shore (sor) A sertlige sahip kauçuk içermektedir. Bulusun bir uygulamasinda söz konusu kaplama malzemesi linateX kauçuktur. LinateX'in kagit tutucu özelligi vardir ve asinmaya karsi dirençlidir. Çapi büyük olan ve kaplama yapilan tamburda (2d), üzerinden kaplamali kayis (2e) geçen makaraya (2h) göre temas yüzeyi çoktur. Bunun avantaji tamburun salgisiz düzgün dönmesi ve kayistan kaynaklanacak esnemelerin önüne geçerek, ürün yükleme mastari ve kaplama arasindaki bosluk mesafesinin ayni tutulmasidir. Bundan dolayi ürün çift alma/çift besleme/birden fazla ürün alma (çift alma/çift besleme) probleminin önüne geçilmistir. Makinenin üretim kapasitesi de bu sekilde artirilmistir. Ürün besleme tamburu (2d) ve ürün yükleme kayislari (2e) makinaya yüklenen ambalaj kagidi ölçüleri ve makinanin belirlenen üretim kapasitesine göre sürekli dönerek ambalaj kagitlarini aktarmaktadir. Ürünler yükleme kayislari (2e) üzerinde ilerlerken, ürün pozisyonlama sensörü (2g) tarafindan konumu belirlenmektedir. Ayni zamanda ambalaj kagitlarinin (21) ürün yükleme kayisi (2e) üzerinde ilerlerken açisal olarak oynamamasi için ürün üst baski konveyörü (2f) tarafindan baskilanmakta, ürün yükleme kayislari (2e) ve ürün yükleme makaralari (2h) arasina sabitlenmektedir. Bu islem sonucunda ürünler belli bir aralikta paralel bir sekilde ürün besleme kamlarina (3a) dogru ilerletilmektedir. Ürün pozisyonlama sensörü (2g) tarafindan belirlenen konum bilgileri ile besleme kamlarinin (3a) pozisyonu bir yazilim içerisinde formülize edilerek, ambalaj kagidininin (21) dogru zamanda ve uygun pozisyonda besleme kamlari (3a) ve besleme disklerinin (3b) arasina aktarilmasi saglanmaktadir. Çünkü ambalaj kâgitlarinin tambur (2d) ve mastar (2b) arasindan çikis pozisyonu degiskenlik göstermektedir. Operatör kontrol panosu (15), ürün pozisyonlama sensörü (2g) ve servo motor arasinda koordinasyon kurularak, ambalaj kagitlari (21) bazen hizlandirilarak bazen de yavaslatilarak dogru zamanda dogru konuma iletilmektedir. Ürün besleme sistemi (3) servo motor ile kontrol edilmektedir. Ürün besleme kamlari (3a) makinede üretilecek ürün boyuna göre degisebilir boyutlarda üretilebilmektedir. Ürün besleme diskleri (3b) ise ambalaj kagidina (21) sürekli temas etmektedir. Ürün besleme disklerinin (3b) üzerinde dinamik sürtünme katsayisi metalden yüksek polimer bir kaplama mevcuttur. Bu sayede ürün disklerin (3b) üzerine tutunmaktadir. Ürün besleme kamlari (3a) ve ürün besleme disklerinin (3b) en dis yüzeyleri birbirine temas ettiginde ambalaj kagidi pozisyonlama konveyörüne (4) aktarilmaktadir. Bu temas ile birlikte ürün besleme kam (3a) ve disk (3b) arasinda tutunmakta ve ileri dogru belli aralikta beslenmektedir. Ürün besleme disklerinin (3b) üzerlerine entegre edilen/yapilan kaplama, sertligi 70-80 shore A deger araliginda malzeme içermektedir.
Bulusun bir uygulamasinda söz konusu kaplama malzemesi poliüretan içerebilmektedir. Kaplama yapilan ürün besleme disklerinin (3b) dis çapi 100-110 mm'dir. Bulusun bir uygulamasinda ürün besleme disklerinin (3b) dis çapi 105 mm'dir. Ürün besleme kamlari (3a) çevre ölçüsünün belli oraninda ürüne temas etmektedir.
Temas ettigi zaman ambalaj kagidi (21) ileri dogru hareket etmekte, bos olan kisimda yani temas olmayan kisimda ise ürün tambur (2d) tarafindan kam (3a) ve disk (3b) arasina beslenmektedir. Bu sayede, tambur (2d) ve yükleme kayislarinda (2e) ilerlerken birbirlerine temas ederek ilerleyen ambalaj kagitlarinin (21) üzerine tutkallama yapilamamasi ve kivirma ünitesinde yapilacak kivirma ve yapistirma süresinin yetersiz kalmasi sorunlari çözülmektedir. Ürün besleme sistemi (3) ile ürünlerin aralari açilarak ve uygun zamanda pozisyonlama konveyörüne (4) iletilebilmekte ve üretim yapilabilmesi için ideal çevrim süresi yakalanmaktadir. Besleme sistemi (3) ürünü pozisyonlama konveyörü (4) üzerinde yer alan, kayis tirnaklarina (4b) gelmeden ürünü besleyerek ürünün tirnaklara çarpmasini önlemekte ve senkron bir sekilde ürün pozisyonlama konveyörüne (4) girisini saglamaktadir. Ideal çevrim süresi; ürün pozisyonlama konveyörü (4) üzerinde bulunan birbirini takip eden kayis tirnaklarinin (4b) çevrim süresidir. Bu süre makine çalisma hizina göre degismektedir. Kayis tirnaklari (4b) arasina bir ürün gelecek sekilde besleme yapilmaktadir. Besleme pozisyonuna yeni tirnaklar geldiginde bir ürün daha beslenmektedir. Bu iki islem arasindaki süre bizim çevrim süresidir. Eger ürünlerin aralarindaki mesafe açilmadan beslenilseydi, ürünler pes pese gidecek, kayis tirnaklari (4b) arasina birden fazla ürün beslenmis olacaktir. Ürün pozisyonlama konveyörü (4) ürün besleme sistemini (3) tahrik eden servo motor ile kontrol edilmektedir. Ürün pozisyonlama konveyörü (4), iki adet aktarma kayisi (4a) ve ürün tasiyici orta lama (40) üzerinde ambalaj kagidini, tutkallama konveyörüne (5) dogru ilerletmektedir. Ürün aktarma kayislari (4a) üzerinde esit araliklarda ürün zamanlayici kayis tirnaklari (4b) mevcuttur.
Sekil 10'da görüldügü üzere ürün zamanlayici kayis tirnaklari (4b) ambalaj kagitlarinin (21 ) yay sekline sahip bölümüne göre ayarlanabilmektedir. Bu sekilde ambalaj kagidini (21) tasirken nizami ve düzgün bir sekilde aktarip ayni zamanda belli orana kadar yamuk gelen ürünleri düzeltmekte ve zamanlamaktadir. Ambalaj kagitlari (21); ürün aktarma kayislarina (4a) temas etmemektedir. Kagitlar; ürün tasiyici orta lama (40) üzerinde ve ambalaj kagidinin kenar kisimlari ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içerisinde, ürün zamanlayici kayis tirnaklar (4b) tarafindan ürün tutkallama konveyörüne (5) dogru hareket etmektedir. Ürünler bu asamada ürün tasiyici orta lama (40) üzerinde ve ürün aktarma kilavuzlarinin (6) içinde ilerlerken esnek üst baski plakasi (4d) tarafindan üzerine baski yapilmaktadir. Ürün üst baski plakasi (4d) gidaya uygun plastikten mamuldür. Buradaki ürün üst baski plakasi (4d) astrolondan mamuldür.
Ambalaj kagitlari, ürün pozisyonlama konveyörü (4) tarafindan ürün tutkallama konveyörüne (5) aktarilmaktadir. Ürün tutkallama konveyörü (5), ürün pozisyonlama konveyöründeki (4) ürün aktarma kayislarini (4a) çeviren kasnaklardan tahrik almakta ve kontrol edilmektedir. Bu kisimda ambalaj kagitlarini ürün pozisyonlama konveyöründen (4) çikarken biraz daha hizlandirmak ve aralarini daha da açmak için tutkallama konveyörünün (5) makara çaplari ürün pozisyonlama konveyörünün (4) makara çaplarindan daha büyük seçilmistir. Tutkallama konveyörü (5) hareketini, ürün aktarma kayislarini (4a) çeviren kasnaklardan almistir. Bu sebeple makara çaplari ayni seçilirse çizgisel dönüs hizlari ayni olacagindan bu bölümde tutkallama konveyörünün dönüs hizinin, pozisyonlama konveyöründen daha fazla olmasi hedeflenmistir. Bunun sebebi ise ürünlerin aralarinin pozisyonlama konveyöründen (4) çikarken, ürünü tasiyan tasiyici tirnaklarin (4b) konveyörün son noktasi oldugu için açisal olarak dönmeye baslamasi kaynakli çizgisel hizlari artmaktadir. Ürün ise ayni hizda devam ederse, ayaklar ürüne çarpmakta ve ürünün pozisyonunu bozmaktadir. Bu sebepten ötürü tutkallama konveyörü daha hizli dönerek içerisine giren ürünü daha da hizlandirarak arka tirnaklara çarpmasini önlemektedir. Ürün tutkallama konveyöründe (5), ürün aktarma kayisi (5b) bulunmaktadir. Ürün aktarma kayisi (5b) düz ve tirnaksiz kayistir. Ambalaj kagitlari (21), ürün aktarma kayisi (5b) üzerinde kivirma ve yapistirma ünitesine (10) dogru hareket etmektedir. Ürünler kayis (5b) üzerinde kayarken, birbirinden bagimsiz yay baskili üst baski makaralari (5a) tarafindan baskilanmaktadir.
Tutkallanmis ambalaj kâgidi kivirma ve yapistirma sistemine (10) girerken konikIikten ötürü iki kalip arasinda kivriIirken izafi hareket etmektedir. Bu izafi hareket den dolayi makineye tutkaIIama konveyörü (5) eklenmistir.
Söz konusu izafi hareket sirasinda ambalaj kagidinin üstünde baski olmamasi gerekmektedir. Baski olmasi halinde tutkal üst baski makara sistemine (5a) bulasmaktadir. Bu nedenle ürün üst baski makara sisteminin bittigi noktanin ambalaj kagidi boyuna göre ayarlanmasi gerekmektedir. Ürün tutkaIIama konveyörü (5) boy ayarli yapilmistir. Bu sekilde ambalaj kagitlarinin boyutu degistiginde, ürün kivirma ve yapistirma sistemi (10) c eksende ve X eksende (10m ve 10n) ayarlandiktan sonra ürün tutkaIIama konveyörü bitis noktasi kaliba göre ayarlanabilmektedir. Ayrica en uçtaki ürün üst baski makarasinin (5a) alt- üst kivirma konik kaliplara (10h, 10g) yaklasma ve uzaklasma imkani olacak sekilde tasarlanmistir. Ürün baski sistemindeki makaranin hareketi ile ürün boyu farketmeksizin her türlü kivirma kolay bir sekilde yapilabilmektedir.
Ayrica alt- üst kivirma konik kaliplar (10h, 10g) ile ürün tutkaIIama konveyörü (4) arasindaki bosluk mesafesi bu sekilde kolay bir biçimde ayarlanabilmektedir. Ayrica alt- üst kivirma konik kaliplara (10h, 10g) yakin olan pozisyonu ayarlanabilen makara çapi küçültülerek konige daha fazla yaklasma imkani verilmistir. Ambalaj kagidi bu sekilde alti dolu bir sekilde alt- üst kivirma konik kaliplara (10h, 10g) hareket etmektedir. Ürün tutkaIIama konveyörü (5) tek kayistan olusmaktadir ve üzerinde tasiyici ayak bulunmamaktadir. Dolayisiyla, ambalaj kagidi açisal olarak harekete basladiginda arkadan gelen çarpacak bir ayak olmayacaktir. Ancak ambalaj kagidi aktarilirken ayak olmadigi için kagit pozisyonu bozulmasin diye üst kisminda ürün üst baski makara sistemi (5a) bulunmakta ve bu sistem ambalaj kagidina baski yapmaktadir. Ürün tutkaIIama konveyörünün (5) tirnaksiz olmasinin ve üstündeki üst baski makaralarinin (5a) boy ayarli olmasinin temel sebebi; ürün tutkaIIama konveyörü (5) ve üst baski makarasi (5a) arasinda giderken, kivirma ve yapistirma sistemine (10) girmeden önce yapistirma hizasina tutkal dökülmesidir. Ürün pozisyonlama (4) ve tutkallama konveyörleri (5) üzerinde akan ürünün kenarlari kilavuzlanmasi ve asagiya düsmemesi için ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içerisinde hareket etmektedir. Ürün aktarma kiIavuzIama sistemi (6) 2 ayri sistemden olusmaktadir. Tutkal tarafi kilavuz sistemi (6a) ve hareketli karsi kilavuz sistemidir (6b). Tutkal tarafi kiIavuzIama sistemi (6a) ürünün konveyörler üzerinde aktarilirken dogrusal bir sekilde tutkallama yapilabilmesi için ambalaj kagidini kilavuzlamakta, hizalamaktadir. Ambalaj kagidi genisligi artikça ürün kivirma ve yapistirma sistemi (10) geri pozisyona gitmekte onunla beraber hareketli karsi kilavuz sistemi (6b) geri pozisyona gidebilmektedir. Bu sekilde makine sistemleri ambalaj kagidi boyuna göre ayarlanabilmektedir.
Ambalaj kagidi, tutkallama konveyörü üzerinde (5) ve ürün aktarma kiIavuzIama sistemleri (6) içerisinde, kivirma ve yapistirma sistemine (10) dogru ilerlerken ürün üzerine tutkallama yapilmaktadir. Tutkallama islemini yapan ürün tutkallama sistemi (7) mevcuttur.
Tutkallama islemini sistem, tutkal besleme tankindan (7d) tutkal nozuluna (7a) tutkal aktararak yapmaktadir. Ambalaj kagidi akarken, üzerine akiskan tutkal çizgisel sekilde atilmaktadir. Ürünün tutkallama konveyörü (5) üzerinde ürünün gelip gelmediginin bilgisini ürün tutkallama sistemine (7) vermek için, alt konveyör üzerine pozisyonlama sensörü ve enkoderi (7c) eklenmistir. Bu sekilde gereksiz tutkallamanin ve yapismalarin önüne geçilmistir. Ayrica tutkal nozul yüzeyi sicak oldugundan operatör makinaya ayar yaparken el yanma tehlikesi olusmaktadir. Nozul pozisyonlama sistemi (7b) makine durdugunda bir Pnömatik piston yardimiyla, yukari yönde otomatik olarak hareket ettirilmektedir. Bu sekilde sicak yüzey ayar bölgesinden uzaklastirilmaktadir.
Söz konusu bulustaki ürün kivirma ve yapistirma ünitesi (10) temelde üst kivirma konik kalip (10g) ve alt kivirma konik kalibin (10h) ürünü kivirmasi prensibine dayanmaktadir. Geometrik kurallara göre bir ürünün konik bir sekilde kivrilmasi için konik forma sahip kaliplar kullanmak gerekmektedir. Iki kalip arasindaki araligi ayarlayan alt kivirma ünitesi pozisyonlama takozu (10k) mevcuttur. Alt kivirma ünitesi pozisyonlama takozu (10k) sayesinde yüksek hizlarda, ürünün yüzeyinde deformasyon olusmasinin önüne 9eçilmistir.
Bulusa konu konik kivirma ve yapistirma makinesinde de kivirma islemi için alt ve üst olmak üzere 2 adet konik kalip (109, 10h) kullanilmistir. Bu iki adet kalip servo motor tahrik sistemleri (10e) ile kendi ekseninde dönmektedir. Ayrica alt kivirma konik kalip (10h), alt kivirma ünitesi hareket eksantrik sistem (10a) tarafindan açisal hareket ettirilmektedir. Açisal hareket iki kalibi birbirinden ayirmakta ve tekrar birlestirmektedir.
Buradaki ayirma islemi ürünün üst kivirma konik kalip (109) ile alt kivirma konik kalip (10h) arasina girmesi ve kivrilan ürünün ürün çikis bant sistemine (11) aktarilabilmesi için gerekmektedir. Alt kivirma konik kalip (10h) açik pozisyonda iken ürün tutkallama konveyörü (5) üzerinde gelen ambalaj kagidi üst kivirma konik kalip (109) üzerindeki vakum delikleri tarafindan emilerek yakalanmaktadir.
Vakum basinci, üst kivirma konik kaliba (109) üst kivirma ünitesindeki vakum döner baslik sistemi (10f) araciligi ile aktarilmaktadir. Vakum deliklerinin pozisyonu ürün pozisyonlama konveyörü (4) 9elen ürünü dogru konumda karsilamaktadir. Yakalandigi andan itibaren alt konik kalip (10h) açisal olarak kapanmaktadir. Üst-alt kivirma konik kalip (109, 10h) arasinda sikisan konik kâgit iyice baskilanarak tutkalin yapismasi beklenmektedir. Üst-alt konik kaliplarin (109 ve 10h) yapismasi için kendi ekseninde 4 tur dönmesi gerekmektedir.
Bu islemlerle ayni zamanda ürün dip kilavuzlama (9) islemi 9erçeklesmektedir. Ürün dip kilavuzlama sisteminin (9) amaci ise dip katlamanin ürünü katlamasinin öncesinde ürünün ucuna sekil vererek dip katlamanin düzgün bir biçimde olmasini saglamaktadir.
Ayni zamanda kivrilan ürüne uç formunu vermektedir. Diger bir amaci ise ürün kivirma islemi ve yapistirma islemi sirasinda ürünün dip noktasinda açiklik kalmamasi için konik noktanin uç tarafindan içeriye dogru kâgidi katlamaktadir. Dip kilavuzlama sistemi dip kilavuz kalibi (9a) içermektedir. Bu kalip konik uca sekil verecek sekilde tasarlanmistir. Dip kilavuzlama hareket eksantrik sistem (9b) tarafindan hareket ettirilmektedir. Bu sistem servo motor ile kontrol edilmektedir. Bu hareket ile üst kivirma konik kalip (109) ürünü firlatirken takilmamasi için asagi inmekte ve önünü açmaktadir. Ürün dip kilavuzlama sistemi (13) dip kilavuz üç eksen ayarli tabla (130) ile ürün durumuna göre hassas bir sekilde ayarlanmaktadir.
Yine tekrar bu islemlerle ayni zamanda gerçeklesen dip katlama (17) islemi bulunmaktadir. Bulusa konu ürün dip katlama sisteminin (17) amaci ürün kivirma islemi ve yapistirma islemi sirasinda ürünün dip noktasinda açiklik kalmamasi için konik noktanin uç tarafindan içeriye dogru kâgidi katlamaktadir. Sekil 12'de görülecegi üzere, bu islemi dip katlama saci (17a), dip katlama hareket eksantrik sistem (17b) tarafindan gerçeklesmektedir. Bu hareket ile üst kivirma konik kalip (10g) ürünü firlatirken takilmamasi için asagi inmekte ve önünü açmaktadir. Ayni zamanda bu sistem dip katlama 7 eksen ayarli tablaya (17c) baglidir. Bu sekilde katlama ayari her ürüne özel olarak hizli ve uygun bir biçimde ayarlanmaktadir.
Makinenin uç kivirma ve yapistirma ünitesi (10) ile dip kilavuzlama (9) ve dip katlama sistemleri (17) makinanin yazilimi ile kontrol edilmekte ve senkron olarak çalismasi saglanmaktadir. Bu sayede dip kilavuzlama kalibin (9a) alt konik kaliba (10h) baglantili bir sekilde hareket etmesi önlenmis, dip kilavuzlama kalibina (9a) direkt müdahale edilmesi saglanmistir. Bunun disinda konik kaliplardaki (10g, 10h) vuruntulardan dolayi dip kilavuzlama kalibinin (9a) titremesinin ve bu sayede ürünlerin baski renklerine zarar verilmesi engellenmistir. Yapilan yazilim ile sistemler ayri ayri servo motorlar ile kontrol edilerek ve zamanlanarak avantaj elde edilmistir. Elde edilen avantajla uç sekillendirmede ve dip kilavuzlamada boya hasarlarini engelleyerek ürünlerin kalitelerinin artirilmasi saglanmistir.
Bulusa konu alt kivirma konik kalip (10h) açisal olarak hareket etmektedir. Böylece ürün üst kivirma konik kalip (10g) tarafindan yakalanirken ve üst kivirma konik kaliptan (10g) çikartilirken birbirine temas etmemesi saglanmaktadir. Bu açisal hareket alt kivirma ünitesi eksantrik hareket (10a) ile saglanmaktadir. Ayrica ürün baskisi alt kivirma ünitesi baski ayar yayi (10l) ile ayarlanmakta ve pozisyonlama takozu (10k) ile kapanma noktasi ayarlanabilmektedir. Bu sayede alt ve üst kivirma konik kaliplarin (10g, 10h) birbirine vurmasinin önüne geçmis olmaktayiz. Ayni zamanda kalip baskisinin üst limiti operatör tarafindan belirlenebilmektedir. Bu sayede daha ince ve baski hassasiyeti olan ürünlerin kivirma islemi gerçeklestirilebilmektedir.
Kivirma islemi üst ve alt kivirma konik kaliplar (10g, 10h) arasinda gerçeklesirken ayni anda ürün agiz kesme sistemi (8) devreye girmektedir. Üst kivirma konik kalip (109) üzerinde biçak ürünün agiz kismindaki talasi alip düzeltme yapmaktadir. Düzeltme islemi sonrasinda çikan talas, talas emis boru hatti (1 Oi) ile çekilerek hatta verilmektedir. Agiz kesme sistemi (8) içerisinde disk biçak tahrik edilmektedir. Ürün çapina göre ve biçak çapina 9öre devir ayari otomasyon tarafindan otomatik olarak yapilmaktadir. Ayni zamanda biçagin üst kivirma konik kalip (109) üzerindeki pozisyonu biçak ileri-9eri pozisyonlama sistemi (80) ile otomatik olarak ayarlanmaktadir. Ayni zamanda 9üvenli bölge pozisyonlama sistemi (8a) sayesinde, 9üvenlik kapagi açildigi zaman biçak otomatik olarak 9üvenli pozisyona gelerek kapali bir haznenin içine 9irmektedir. Ayrica ürün degistigi zaman üst kivirma konik kalip (109) ve alt kivirma konik kalip (10h) açisi degisebilmektedir. Bu nedenle biçak açi pozisyonlama sistemi (8d) ile manuel olarak biçak açisi degistirilebilmektedir. Ürün yapismasi için gereken süre geçtikten, talas kesme bittikten ve dip islemler bittikten sonra alt kivirma konik kalip (10h) açisal olarak hareket etmekte ve alt kivirma konik kalip (10h) açilmakta, üst kivirma konik kaliptan (109) ayrilmaktadir.
Bütün islemler bittikten sonra kivirma ve yapistirma islemi biten, üst kivirma konik kalibin (109) üzerine sarili olan konik sekle 9irmis ürün, konik kaliba bagli olan üst kivirma ünitesi üfleme döner baslik sistemi (10j) üzerinden, kalip üzerindeki firlatma deliklerine basinçli hava 9önderilir. Bunun sonucunda ambalaj, ürün çikis bant sistemi (11) üzerine firlatilmis olur. Bu islem tekrarli sekilde devam etmektedir. Ayrica bütün bu islemlerin 9erçeklestigi ürün kivirma ve yapistirma sistemi (10) bir gövde (100) üzerine baglidir. Bu 9övde c ve y eksen hareket eden bir tabla (10m ve 10n) üzerine monte edilmistir. Bu sayede kaliplarin (109 ve 10h) uç noktalari hep ayni noktadan sifirlanabilmekte ve bu makinada farkli farkli boylarda ve açilarda üretim yapilabilmektedir. Ayni zamanda kalip (109 ve 10h) boylari degisse bile 9övde (100) komple 9eri çekilebildigi için ve açisal olarak dönebildigi konveyörler, tutkal tarafi kilavuzlama, dip kilavuzlama ayarlari bozulmadan yeni üretime 9eçilebilmektedir. Bu sayede farkli ürünler için kalip degisimlerinin süreleri kisaltilmistir.
Ambalajlar birbirinin içine 9eçerek, ürün çikis bant sistemi (11) üzerinde birikir. Ürün çikis bant sistemi (11) ürünün 9elis hizina göre belli bir devirde dönmekte, birbirinin içine 9eçen ürünleri ileriye dogru tasimaktadir. Bu sayede ürünlerin bant üzerine düstügü nokta degismemektedir. Ürünler üst kivirma konik kalip (109) tarafindan bant üzerine firlatilirken bir sensörtarafindan sayilir. Bant üzerine kaç adet ürün 9önderildigi otomasyon sistemine bildirilir. Bant üzerinde birbirinin içine geçmis sekilde ilerleyen ürünleri, operatör tarafindan belirlenen sayiya göre ayirmak için ürün ayirma sistemi (12) devreye girer. Yan ürün ayirma sisteminde (12) istenilen adet yakalandigi an ürün ayirma sistemindeki (12) pnömatik ayiraç iki ürün arasina girmektedir. Daha sonra o noktadan itibaren ürünleri ileri yönde, ürün stoklama sistemine (13) dogru çekmektedir. Çikis bant sistemi üzerinde birbirinin içine geçmis sekilde ilerleyen ürünleri, operatör tarafindan belirlenen sayiya göre ayirmak için ürün ayirma sistemi (12) devreye girmektedir.
Daha sonra eski pozisyonuna geri dönüp yeni islem için adetin birikmesini beklemektedir. Ürün stoklama sistemi (13) üzerine çekilen ürünler, devirme saci üzerine gelmektedir. Devirme saci açisal olarak hareket ederek ürünleri hazne içine devirmektedir. Böylece ürünler hazne içinde birikmektedir. Hazne açili olarak tasarlandigi için ürünler yuvarlanarak en alt noktaya dogru ilerlemektedir.
Bu sekilde üretim gerçeklesmis olmaktadir. Makinenin yukarida bahsettigimiz bütün sistemi operatör kontrol panosu (15) tarafindan yönetilmektedir. Ana gövde (1) üzerine güvenlik kabini (14) entegre edilmistir. Güvenlik kabininin de açilir kapaklarina güvenlik sensörü entegre edilmistir. Kapaklar, makine çalisirken açildiginda sistem güvenli moda geçmektedir. Makine üzerine entegre halde elektrik panosu (16) mevcuttur.
Ayrica hizli müdahale imkâni olusturmak için, makinanin ön tarafindaki operatör müdahale kapagi (19) otomatik tahrik edilmistir. Dügmeye basildiginda açilmakta, tekrar basildiginda kapanmaktadir.
Bulusa konu konik kivirma ve yapistirma makinesine özel yazilan kodlar sayesinde yazilim ile ürün DUR-KALK yaptirilmadan sürekli olarak beslenmektedir. Bu sayede ürünler stabil bir sekilde aktarilmaktadir. Yazilim sensörlerden ve servo motorlardan aldigi pozisyon bilgisini kullanarak hatalari sürekli düzeltmektedir. Ürünler belli bir pozisyona hizlica gidip orada beklemek yerine dogru zamanda dogru pozisyona giderek süreklilikle hareket etmektedir. Bütün sensörler ve servo motorlar bir PLC tarafindan kontrol edilerek senkronizasyon saglanmaktadir. Bu sayede daha kaliteli ve daha verimli bir üretim saglanmaktadir.
Yukarida detaylandirilan bulusa konu konik kivirma ve yapistirma ve kivirma makinesinin çalisma yöntemi asagidaki islem adimlarini içermektedir. ürün yükleme tamburu (2d) üzerine yüklenen ambalaj kagitlarininin ürün destekleme ayaklari (20) tarafindan desteklenmesi ve tutulmasi, titresim verilen ürün destekleme ayaklari (20) ile birbirine yapisan ambalaj kagitlarinin birbirinden ayrilmasi, ürün yükleme tamburunun (2d) dönmeye baslamasi, ambalaj kagitlarinin ürün yükleme tamburuna (2d) sirayla noktasal temas ürün yükleme mastarinin (2b), ürün yükleme tamburunun (2d) önünü keserek tambur (2d) döndükçe ambalaj kagitlarinin tek tek geçmesini saglamasi, ambalaj kagidi referans yüzeyi (19) hizalama plakasina (2a) düz bir sekilde temas etmesi, ambalaj kagidi kulak kisminin (18) bu ürün kulak kismi kanali (2i) içerisinde hareket ederken, ambalaj kagidi referans yüzeyi (19) hizalama plakasina (2a) temas ederek ambalaj kagidinin (21) düz bir sekilde, açisi bozulmadan ürün yükleme kayislarinin (2e) üzerine dogru tek tek beslenmesi, ambalaj kagitlari ürün yükleme kayisi (2e) üzerinde ilerlerken açisal olarak oynamamasi için ürün üst baski konveyörü (2f) tarafindan baskilanmasi, ürün yükleme kayislari (2e) ve ürün yükleme makaralari (2h) arasina sabitlenmesi, ambalaj kagitlari ürün yükleme kayislari üzerinde ilerlerken ürün pozisyonlama sensörü (29) tarafindan konumunun belirlenmesi, ürün besleme tamburu (2d) ve ürün yükleme kayislarinin (2e) makinaya yüklenen ambalaj kagidi ölçüleri ve makinanin belirlenen üretim kapasitesine göre sürekli dönerek ambalaj kagitlarini aktarmasi, ambalaj kagitlarinin belli bir aralikta paralel bir sekilde ürün besleme kamlarina (3a) dogru ilerlemesi, ürün pozisyonlama sensörü (29) tarafindan belirlenen konum ile besleme kamlarinin (3a) pozisyonu yazilim içerisinde formülize edilerek, ambalaj kagitlarinin dogru zamanda ve uygun pozisyonda ürün besleme kamlari (3a) ve ürün besleme disklerinin (3b) arasina aktarilmasi, ambalaj kagitlarinin ürün besleme disklerinin (3b) üzerine tutunmasi, ürün besleme kamlari (3a) ve ürün besleme disklerinin (3b) en dis yüzeyleri birbirine temas ettiginde ambalaj kagidinin ürün pozisyonlama konveyörüne (4) aktarilmasi, ürün pozisyonlama konveyörünün (4), iki adet aktarma kayisi (4a) ve ürün tasiyici orta lama (40) üzerinde ambalaj kagitlarinin tasinmasi, ambalaj kagitlarinin ürün tasiyici orta lama (40) üzerinde ve kenar kisimlari ise ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içerisinde ürün zamanlayici kayis tirnaklari (4b) tarafindan tutkallama konveyörüne (5) dogru hareket etmesi, bu esnada esnek üst baski plakasi (4d) tarafindan ambalaj kagitlarinin üzerine baski yapilmasi, ambalaj kagitlarinin ürün tutkallama konveyöründeki (5) ürün aktarma kayisi (5b) üzerinde kivirma ve yapistirma ünitesine (10) dogru hareket etmesi esnasinda birbirinden bagimsiz yay baskili ürün üst baski makaralari (5a) tarafindan baskilanmasi, ürün pozisyonlama konveyörü (4) ve ürün tutkallama konveyörleri (5) üzerinde akan ambalaj kagidininin kenarlarinin kilavuzlanmasi ve asagiya düsmemesi için ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içerisinde hareket etmesi, ambalaj kagidi ürün aktarma kilavuz sistemi içerisinden ürün kivirma ve yapistirma sistemine (10) dogru ilerlerken ürün tutkallama sistemi (7) tarafindan ambalaj kagidinin üzerine tutkallama yapilmasi, alt kivirma konik kalip (10h) açik pozisyonda iken ürün tutkallama konveyörü (5) üstünde gelen ambalaj kâgidinin üst konik kalip (109) ile alt konik kalip (10h) arasina girmesi ve üst konik kalip (109) üzerindeki vakum delikleri tarafindan emilerek yakalanmasi, ambalaj kâgidinin yakalandigi andan itibaren alt konik kalibin (10h) açisal olarak kapanmasi, alt ve üst kivirma konik kaliplari (109 ve 10h) arasinda sikisan konik ambalaj kâgidinin baskilanmasi ile tutkalin yapismasi, kivirma islemi üst ve alt konik kaliplar (109 ve 10h) arasinda 9erçeklesirken ayni anda ürün agiz kesme sisteminin (8) devreye girmesi, üst kivirma konik kalip (109) üzerindeki biçagin ürünün agiz kismindaki talasi alip düzeltmesi, yapisma için alt ve üst kivirma konik kaliplarinin (109 ve 10h) kendi eksenlerinde dönmesi, dip kilavuzlama sistemi (9) ile ürünün katlanmasinin öncesinde ürünün ucuna sekil verilmesi, ürün kivirma islemi ve yapistirma islemi sirasinda ürünün dip noktasinda açiklik kalmamasi için ürün dip katlama sistemi (17) ile konik noktanin uç tarafindan içeriye dogru ambalaj kâgidinin katlanmasi, kivrilan ambalaj kâgidina uç formu verilmesi, alt kivirma konik kalibin (10h) açisal olarak hareket etmesi ve açilmasi üst kivirma konik kaliptan (109) ayrilmasi, ambalaj kagidinin üst kivirma konik kalibin (109) üzerine sarili bir halde olan konik sekle 9irmesi, konik sekildeki ambalaj kagidinin, üst kivirma konik kaliba (109) bagli olan üfleme döner baslik sistemi (10j) sayesinde kalip üzerindeki firlatma deliklerine basinçli hava 9önderilmesi ile firlatilmasi, ambalajlarin üst kivirma konik kalip (109) tarafindan bant üzerine firlatilirken bir sensör tarafindan sayilmasi, konik sekle getirilmis belirli sayida ayrilan ambalajlarin birbirinin içine 9eçerek, ürün çikis bant sistemi (11) üzerinde birikmesi, ürün çikis bant sisteminin (11) ambalajlarin 9elis hizina göre belli bir devirde dönmesi ve birbirinin içine 9eçen ambalajlari ileriye dogru tasimasi, istenilen adet yakalandigi an ürün ayirma sistemindeki (12) pnömatik ayracin iki ürün arasina 9irmesi.

Claims (31)

  1. STEMLER 1.
  2. Bir konik kivirma ve yapistirma makinesi olup, özelligi; ambalaj kagidi referans yüzeyinin (19) temas ettirilerek hizaIanmasini saglayan ürün yükleme kenar hizalama plakasi (2a), ürün yükleme tamburunun (2d) önünü keserek tambur döndükçe ürünlerin tek tek geçmesini saglayan ürün yükleme mastari (2b), ambalaj kagitlarini hareket yönünün ters tarafindan destekleyen ve tutan ürün destekleme ayaklari (2c), ambalaj kagitlarinin istierndigi ürün yükleme tamburu (2d), ambalaj kagitlarinin ürün besleme sistemine (3) iletilmesini saglayan ürün yükleme kayislari (2e), ambalaj kagitlarinin ürün yükleme kayisi (2e) üzerinde ilerlerken açisal olarak oynamamasi ve sabitlenmesi için kagitlarin üzerine baski saglayan en az bir ürün üst baski konveyörü (2f), ambalaj kagitlarinin ürün yükleme kayislari üzerinde ilerlemesi esnasinda konumunun belirlenmesini saglayan ürün pozisyonlama sensörü (29), ürün yükleme kayisIari (2e) altindan asagiya esnemenin önlenmesini saglayan en az bir ürün yükleme makarasi (2h), ambalaj kagidi kulak kismini (18) içine alarak ambalaj kagidinin (21 ) düz bir sekilde, açisi bozulmadan yükleme kayislarina (2e) teslim edilmesini saglayan ürün kulak kismi kanali (2i) içeren ürün yükleme haznesi (2), en az bir ürün besleme kami (3a) ve en az bir ürün besleme diski (3b) içeren, ürünlerin aralari açilarak ve uygun zamanda ürün pozisyonlama konveyörüne (4) senkronize bir sekilde iletilebilmesini saglayan ürün besleme sistemi (3), iki adet ürün aktarma kayisi (4a), en az bir ürün zamanlayici kayis tirnaklari (4b), ürün tasiyici orta lama (40), ürün üst baski plakasi (4d) içeren, ürünün tutkallama konveyörüne (5) iletilebilmesini saglayan ürün pozisyonlama konveyörü (4), ambalaj kagitlarinin tasinmasi esnasinda açisal dönmesinin engellenmesini ve ürün kivirma ve yapistirma ünitesine (10) dogru iletilmesini saglayan, ürün baski makara sistemi (5a), ürün aktarma kayisi (5b), konveyör boy ayar mekanizmasi (50), tutkallama sensörü içeren ürün tutkallama konveyörü (5), - ambalaj kagidina konveyörler üzerinde aktarilirken dogrusal bir sekilde tutkallama yapilabilmesi için ürünü kilavuzlayan, hizalayan ürün tutkal tarafi kilavuz sistemi (6a) ve hareketli karsi kilavuz sistemi (6b) içeren, akan ambalaj kagidinin kenarlarinin kilavuzlanmasini, hizalanmasini ve asagiya düsmemesini saglayan ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içermesidir.
  3. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün destekleme ayaklarina (20) bagli vibrasyon motoru içermesidir.
  4. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, Tamburun (2d) üst merkez noktasi ile ürün yükleme mastari (2b) arasinda geçecek ürünün kalinligi kadar bosluk olmasidir.
  5. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün yükleme tamburunun (2d) 200-400 mm arasinda bir çap degerine sahip olmasidir Istem 4'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün yükleme tamburunun (2d) 312 mm çap degerine sahip olmasidir.
  6. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün yükleme tamburunun (2d) ambalaj kagidina temas ettigi bölgeye entegre halde dinamik sürtünme katsayisi metalden yüksek madde içermesidir.
  7. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi; ürün yükleme tamburunun (2d) ambalaj kagidina temas ettigi bölgeye entegre edilen/kaplama yapilan malzemenin 40-60 shore (sor) A araliginda bir sertlik degerine sahip kauçuk içermesidir.
  8. Istem 7'ye göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi; ürün yükleme tamburunun (2d) ambalaj kagidina temas ettigi bölgeye entegre edilen/kaplama yapilan malzemenin linateX kauçuk içermesidir.
  9. 9. Istem 1'e göre bir konik kvirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi; ürün yükleme kayislarinin (2e) ambalaj kagidina temas ettigi bölgeye entegre edilen/ kaplama yapilan malzemenin 40-60 shore (sor) A araliginda bir sertlik degerine sahip kauçuk içermesidir.
  10. 10. Istem 9'a göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi; ürün yükleme tamburunun (2d) ambalaj kagidina temas ettigi bölgeye entegre edilen/kaplama yapilan malzemenin linateX kauçuk içermesidir.
  11. 11.Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün yükleme makarasinin (2h) dairesel sekle sahip olmasidir.
  12. 12. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün yükleme makarasinin (2h) 65-80 mm arasinda bir çap degerine sahip olmasidir.
  13. 13.Istem 12'ye göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün yükleme makarasinin (2h) 70 mm çap degerine sahip olmasidir.
  14. 14. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün besleme disklerinin (3b) üzerinde dinamik sürtünme katsayisi metalden yüksek
  15. 15. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün besleme disklerinin (3b) üzerine entegre edilen/kaplama yapilan malzemenin 70-80 shore (sor) A sertlige sahip malzeme içermesidir.
  16. 16. Istem 15'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün besleme disklerinin (3b) üzerine entegre edilen/kaplama yapilan malzemenin poliüretan içermesidir.
  17. 17. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün besleme disklerinin (3b) dis çapinin 100-110 mm araliginda bir degere sahip olmasidir.
  18. 18. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün besleme disklerinin (3b) dis çapinin 105 mm olmasidir.
  19. 19. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün besleme sisteminin (3) servo motor ile kontrol edilen bir sistem olmasidir.
  20. 20. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün besleme sistemini (3) tahrik eden servo motor ile kontrol edilen ürün pozisyonlama konveyörü (4) içermesidir.
  21. 21.Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün zamanlayici kayis tirnaklarinin (4b) ürün aktarma kayislari (4a) üzerinde esit araliklarda konumlanmis olmasidir.
  22. 22. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün üst baski plakasinin (4d) gidaya uygun plastikten mamul olmasidir.
  23. 23. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün üst baski plakasinin (4d) astrolondan mamul olmasidir.
  24. 24.Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ambalaj kagidinin yay sekline sahip kismina göre ayarlanabilen ürün pozisyonlama kayis tirnaklari (4b) içermesidir.
  25. 25.Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ambalaj kagitlarinin pozisyonlama konveyöründen (4) çikarken biraz daha hizlanmasini ve aralarindaki mesafenin biraz daha artmasini saglayan, ürün pozisyonlama konveyöründeki (4) makara sisteminden daha büyük degere sahip ürün üst baski makara sistemi (5a) içermesidir.
  26. 26. Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, ürün aktarma kayisinin (5b) düz ve tirnaksiz bir kayis olmasidir.
  27. 27.Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, önceden kesilmis farkli ambalaj kagidi boyutlarina uyumlu olacak sekilde boyu ayarlanabilen ürün tutkallama konveyörü (5) içermesidir.
  28. 28.Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, asinmaya dayanikli yay çeligi malzeme kullanilan ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içermesidir.
  29. 29.Istem 1'e göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi (20) olup özelligi, sensörler ve servo motorlarin kontrol edilmesi ve seknkronizasyonunun saglanmasi için PLC içermesidir.
  30. 30.Önceki istemlerden herhangi birine göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesi olup özelligi; ambalaj kagidi konveyörler üzerinde aktarilirken akiskan tutkalin kagidin üzerine çizgisel bir sekilde akitilmasini saglayan, yukari yönde hareket ettirilerek makine durdugunda veya güvenlik zafiyeti dogdugunda sistemin si0ak yüzey ayar bölgesinden uzaklastirilmasini saglayan pnömatik piston, ürün pozisyonlama sensörü ve enkoderi (70) içeren ürün tutkallama sistemi (7) ve/veya, servo motor içeren bu sayede üst kivirma konik kalip (10g) ve alt kivirma konik kalibin (10h) kendi ekseninde dönmesini saglayan, hareketli alt kivirma konik kalip (10h) ve pozisyonu sensörden (6) gelen geri beslemeye göre ayarlananan vakum delikleri içeren hareketli üst kivirma konik kalip (10g) ve bu kaliplar arasindaki araligi ayarlayan alt kivirma ünitesi pozisyonlama takozu (10k) içeren ürün kivirma ve yapistirma sistemi (10) ve/veya, ürün kivirma ve yapistirma islemi sirasinda ürünün dip noktasinda açiklik kalmamasi için konik noktanin uç tarafindan içeriye dogru kâgidin katlanmasini saglayan, dip katlama saci (17a), dip katlama hareket eksantrik sistemi (17b) ve dip katlama 7 eksen ayarli tabla (170) içeren ürün dip katlama sistemi (17) ve/veya, dip kilavuz kalibi (9a), dip kilavuzlama hareket eksantrik sistem (9b) ve dip kilavuzlama sistemi üç eksen ayarli tabla (90) içeren ürün dip kilavuzlama sistemi (9) ve/veya, servo motor vasitasiyla tahrik edilen disk biçak, güvenlik kapagi açildigi zaman biçagin otomatik olarak güvenli pozisyona gelerek kapali bir haznenin içine girmesini saglayan biçak güvenli bölge pozisyonlama sistemi (8a), ürün boyutlari degistigi zaman üst kivirma konik kalip (10g) ve alt kivirma konik kalip (10h) açisinin degismesini saglayan biçak açi pozisyonlama sistemi (8d) içeren ürün agiz kesme sistemi (8) ve/veya, ürünün gelis hizina göre belli bir devirde dönen, birbirinin içine geçen ürünleri ileriye dogru tasiyan ürün çikis bant sistemi (11) ve/veya, sensör içeren, ambalajlarin üst kivirma konik kalip (10g) tarafindan bant üzerine firlatilirken sensör tarafindan sayilarak ayrilmasini saglayan ürün ayirma sistemi (12) ve/veya, ürünlerin hazne içerisinde birikmesini saglayan ürün stoklama sistemi (13) ve/veya, Güvenlik sensörü entegre edilmis, açilir kapaklar içeren güvenlik kabini (14) ve/veya, konik kivirma yapistirma makinesinin (20) tüm sistemlerin yönetilmesini saglayan operatör kontrol panosu (15) ve/veya, konik kivirma yapistirma makinesi (20) üzerine entegre edilmis elektrik panosu (16) içermesidir.
  31. 31. Istem 30'a göre bir konik kivirma ve yapistirma makinesinin çalisma yöntemi olup özelligi; ürün yükleme tamburu (2d) üzerine yüklenen ambalaj kagitlarininin ürün destekleme ayaklari (20) tarafindan desteklenmesi ve tutulmasi, titresim verilen ürün destekleme ayaklari (20) ile birbirine yapisan ambalaj kagitlarinin birbirinden ayrilmasi, ürün yükleme tamburunun (2d) dönmeye baslamasi, ambalaj kagitlarinin ürün yükleme tamburuna (2d) sirayla noktasal temas ürün yükleme mastarinin (2b), ürün yükleme tamburunun (2d) önünü keserek tambur (2d) döndükçe ambalaj kagitlarinin tek tek geçmesini saglamasi, - ambalaj kagidi referans yüzeyi (19) hizalama plakasina (2a) düz bir sekilde temas etmesi, - ambalaj kagidi kulak kisminin (18) bu ürün kulak kismi kanali (2i) içerisinde hareket ederken, ambalaj kagidi referans yüzeyi (19) hizalama plakasina (2a) temas ederek ambalaj kagidinin (21) düz bir sekilde, açisi bozulmadan ürün yükleme kayislarinin (2e) üzerine dogru tek tek beslenmesi, ambalaj kagitlari ürün yükleme kayisi (2e) üzerinde ilerlerken açisal olarak oynamamasi için ürün üst baski konveyörü (2f) tarafindan baskilanmasi, ürün yükleme kayislari (2e) ve ürün yükleme makaralari (2h) arasina sabitlenmesi, ambalaj kagitlari ürün yükleme kayislari üzerinde ilerlerken ürün pozisyonlama sensörü (29) tarafindan konumunun belirlenmesi, ürün besleme tamburu (2d) ve ürün yükleme kayislarinin (2e) makinaya yüklenen ambalaj kagidi ölçüleri ve makinanin belirlenen üretim kapasitesine göre sürekli dönerek ambalaj kagitlarini aktarmasi, ambalaj kagitlarinin belli bir aralikta paralel bir sekilde ürün besleme kamlarina (3a) dogru ilerlemesi, ürün pozisyonlama sensörü (29) tarafindan belirlenen konum ile besleme kamlarinin (3a) pozisyonu yazilim içerisinde formülize edilerek, ambalaj kagitlarinin dogru zamanda ve uygun pozisyonda ürün besleme kamlari (3a) ve ürün besleme disklerinin (3b) arasina aktarilmasi, ambalaj kagitlarinin ürün besleme disklerinin (3b) üzerine tutunmasi, ürün besleme kamlari (3a) ve ürün besleme disklerinin (3b) en dis yüzeyleri birbirine temas ettiginde ambalaj kagidinin ürün pozisyonlama konveyörüne (4) aktarilmasi, ürün pozisyonlama konveyörünün (4), iki adet aktarma kayisi (4a) ve ürün tasiyici orta lama (40) üzerinde ambalaj kagitlarinin tasinmasi, ambalaj kagitlarinin ürün tasiyici orta lama (40) üzerinde ve kenar kisimlari ise ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içerisinde ürün zamanlayici kayis tirnaklari (4b) tarafindan tutkallama konveyörüne (5) dogru hareket etmesi, bu esnada esnek üst baski plakasi (4d) tarafindan ambalaj kagitlarinin üzerine baski yapilmasi, ambalaj kagitlarinin ürün tutkallama konveyöründeki (5) ürün aktarma kayisi (5b) üzerinde kivirma ve yapistirma ünitesine (10) dogru hareket etmesi esnasinda birbirinden bagimsiz yay baskili ürün üst baski makaralari (5a) tarafindan baskilanmasi, ürün pozisyonlama konveyörü (4) ve ürün tutkallama konveyörleri (5) üzerinde akan ambalaj kagidininin kenarlarinin kilavuzlanmasi ve asagiya düsmemesi için ürün aktarma kilavuz sistemi (6) içerisinde hareket etmesi, ambalaj kagidi ürün aktarma kilavuz sistemi içerisinden ürün kivirma ve yapistirma sistemine (10) dogru ilerlerken ürün tutkallama sistemi (7) tarafindan ambalaj kagidinin üzerine tutkallama yapilmasi, alt kivirma konik kalip (10h) açik pozisyonda iken ürün tutkallama konveyörü (5) üstünde gelen ambalaj kâgidinin üst konik kalip (109) ile alt konik kalip (10h) arasina girmesi ve üst konik kalip (109) üzerindeki vakum delikleri tarafindan emilerek yakalanmasi, ambalaj kâgidinin yakalandigi andan itibaren alt konik kalibin (10h) açisal olarak kapanmasi, alt ve üst kivirma konik kaliplari (109 ve 10h) arasinda sikisan konik ambalaj kâgidinin baskilanmasi ile tutkalin yapismasi, kivirma islemi üst ve alt konik kaliplar (109 ve 10h) arasinda 9erçeklesirken ayni anda ürün agiz kesme sisteminin (8) devreye girmesi, üst kivirma konik kalip (109) üzerindeki biçagin ürünün agiz kismindaki talasi alip düzeltmesi, yapisma için alt ve üst kivirma konik kaliplarinin (109 ve 10h) kendi eksenlerinde dönmesi, dip kilavuzlama sistemi (9) ile ürünün katlanmasinin öncesinde ürünün ucuna sekil verilmesi, ürün kivirma islemi ve yapistirma islemi sirasinda ürünün dip noktasinda açiklik kalmamasi için ürün dip katlama sistemi (17) ile konik noktanin uç tarafindan içeriye dogru ambalaj kâgidinin katlanmasi, kivrilan ambalaj kâgidina uç formu verilmesi, alt kivirma konik kalibin (10h) açisal olarak hareket etmesi ve açilmasi üst kivirma konik kaliptan (109) ayrilmasi, ambalaj kagidinin üst kivirma konik kalibin (109) üzerine sarili bir halde olan konik sekle 9irmesi, konik sekildeki ambalaj kagidinin, üst kivirma konik kaliba (109) bagli olan üfleme döner baslik sistemi (10j) sayesinde kalip üzerindeki firlatma deliklerine basinçli hava 9önderilmesi ile firlatilmasi, - ambalajlarin üst kivirma konik kalip (10g) tarafindan bant üzerine firlatilirken bir sensör tarafindan sayilmasi, - konik sekle getirilmis belirli sayida ayrilan ambalajlarin birbirinin içine geçerek, ürün çikis bant sistemi (11) üzerinde birikmesi, 5 - ürün çikis bant sisteminin (11) ambalajlarin gelis hizina göre belli bir devirde dönmesi ve birbirinin içine geçen ambalajlari ileriye dogru tasimasi, - istenilen adet yakalandigi an ürün ayirma sistemindeki (12) pnömatik ayracin iki ürün arasina girmesi 10 islem adimlarini içermesidir.
TR2022/018955 2022-12-09 Bir konik kıvırma ve yapıştırma makinesi ve bunun çalışma yöntemi. TR2022018955A2 (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2022018955A2 true TR2022018955A2 (tr) 2024-02-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4063693A (en) Apparatus for storing articles discharged at a high rate from production machines
US5203953A (en) Process and apparatus for conveying labels to be transferred to a (cigarette) pack
US3225717A (en) Dough curling device
EP1602582A2 (en) System and method for including packets with goods during automated packaging
US5218813A (en) Bundling device and method
CN109850249B (zh) 用于运输包装的设备
JPH08504709A (ja) 物品をプラスチック製袋の壁に取付ける装置及び方法
JPH07125708A (ja) ひねり包装機
JP2006318915A (ja) 被包器および電池プレート群を形成する装置
EP2121451B1 (en) Method and apparatus for wrapping a stack with a wrapping sheet
JP2011011825A (ja) 折畳みチラシを形成し付与するための方法及び装置
US5415385A (en) Apparatus for collating and feeding documents
TR2022018955A2 (tr) Bir konik kıvırma ve yapıştırma makinesi ve bunun çalışma yöntemi.
CN210162291U (zh) 一种固体酒精包装机
AU668459B2 (en) Process and apparatus for processing printing products
EP3439861B1 (en) A cornet bending machine with independent motion control system from mechanics
US5687644A (en) Apparatus for expelling air from stacks of superimposed sheets
JP2006124175A (ja) 加速装置及び減速装置を備えた製品フィーダ
ITFI20090259A1 (it) Macchina e metodo per realizzare pile fascettate di stampati
AU669423B2 (en) Apparatus for producing portable, tube-like packs from printing products
US5542816A (en) Method and apparatus for reorienting blanks while feeding individual blanks from a stack to an erecting machine
TR2022012438A2 (tr) Koni̇k kivirma ve yapiştirma maki̇nesi̇ ve bunun çalişma yöntemi̇
EP1798148A1 (en) Machine for applying partially adhesive bands to respective products
US3611675A (en) Apparatus for wrapping articles
JPS6382274A (ja) シ−ト形の要素を逆さまになった位置に置き、そしてそのようなシ−トを集積の中に整える装置