TR2021019391A2 - Sağlik teksti̇li̇ - Google Patents

Sağlik teksti̇li̇

Info

Publication number
TR2021019391A2
TR2021019391A2 TR2021/019391A TR2021019391A TR2021019391A2 TR 2021019391 A2 TR2021019391 A2 TR 2021019391A2 TR 2021/019391 A TR2021/019391 A TR 2021/019391A TR 2021019391 A TR2021019391 A TR 2021019391A TR 2021019391 A2 TR2021019391 A2 TR 2021019391A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
fibers
health
soothing
skin
tourmaline
Prior art date
Application number
TR2021/019391A
Other languages
English (en)
Inventor
Şahi̇n Si̇mla
Göktaş Başer Devri̇m
Original Assignee
Teksmer Egitim Danismanlik Arastirma Ve Laboratuvar Hizmetleri Anonim Sirketi
Teksmer Eği̇ti̇m Danişmanlik Araştirma Ve Laboratuvar Hi̇zmetleri̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teksmer Egitim Danismanlik Arastirma Ve Laboratuvar Hizmetleri Anonim Sirketi, Teksmer Eği̇ti̇m Danişmanlik Araştirma Ve Laboratuvar Hi̇zmetleri̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Teksmer Egitim Danismanlik Arastirma Ve Laboratuvar Hizmetleri Anonim Sirketi
Priority to TR2021/019391A priority Critical patent/TR2021019391A2/tr
Publication of TR2021019391A2 publication Critical patent/TR2021019391A2/tr

Links

Landscapes

  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Abstract

Buluş, Atopik dermatit (AD, atopik egzama) gibi transdermal tedavilere rahatlatma, yatıştırma amaçlı destek olmaya yönelik, yapısında cildi rahatlatan, iyileştirmeye yardımcı olan ZnO ve turmalin katkı maddeleri içeren, AD çocuk ve yetişkin hastaların kullanımına uygun bir sağlık tekstili ile ilgilidir.

Description

Tarifname SAGLIK TEKSTILI Teknik Alan Bulus, Atopik dermatit (AD, atopik egzama) gibi transdermal tedavilere rahatlatma, yatistirma amaçli destek olmaya yönelik, yapisinda cildi rahatlatan, iyilestirmeye yardimci olan ZnO ve turmalin katki maddeleri içeren, AD çocuk ve yetiskin hastalarin kullanimina uygun bir saglik tekstili ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Toplumsal alanlarda ve medikal alanda kullanilan tekstil materyalleri üzerinde bakteri ve mantarlar gelisebilmektedir ve bunlar insan sagligi açisindan tehlike arz edebilmektedir. Mikroorganizmalarin neden oldugu enfeksiyona dayali hastaliklar ve ölümler, mikroorganizmalar yüzünden giysilerde olusan istenmeyen koku ve lekeler antibakteriyel tekstil ürünlerinin önemini arttirmistir. Bunun yaninda sentetik maddeler ve agir metaller ile antibakteriyel özellik kazandirilan tekstil materyallerine süphe ile bakilmaktadir. Dogal lifler, dogal ham ürünlerden yapilan kumaslardir.
Pamuk, kenevir, keten, bambu ve jüt içerirler. Bu bitkilerden elde edilen lifler daha sonra kumas haline getirilen iplikler olusturmak için egrilmektedir. Harika olan sey, dogal Iiflerin dogal olarak yetistirilmesi ve çevre dostu ve sürdürülebilir olmasidir. Dogal lifler bir kez kumas haline getirildikten sonra eko bezler, yeniden kullanilabilir pamuklu yuvarlaklar, bambu pazenler, organik lifler, sürdürülebilir makyaj çikarioilar, yeniden kullanilabilir oje çikarici pedler, yeniden kullanilabilir bebek bezleri, yeniden kullanilabilir sihhi ürünler, organik pamuklu mendiller ve digerleri olarak kullanilabilir. Bu dogal kumaslarin avantaji, nem emici, yeniden kullanilabilir, çevre dostu, sifir atik, plastik içermez, biyolojik olarak parçalanabilir, nefes alabilir, dayanikli, dogal olarak küf ve kire karsi dayanikli ve hatta isiya duyarli olmasidir. Tüm bunlar, cildinizde kullaniyorsaniz büyük fayda saglar ve organik olarak satin alirsaniz, ayrica cilde zarar verebilecek ve tahris edebilecek böcek ilaci ve kimyasallardan arindirilmislardir. Buna ek olarak, viskon, naylon ve polyester gibi sentetik lifler hassas ciltlerde kasinti, kizariklik ve tahrise neden olan reaksiyonlara neden olabilir. Ipek, Pamuk, Bambu ve Keten gibi dogal kumaslar dogal olarak hipoalerjeniktir ve benzersiz anti- bakteriyel özelliklere sahiptir. Örnegin, bambu kumas, "bambu kun" adi verilen benzersiz bir anti- mikrobiyal biyolojik maddeye sahiptir. Bu dogal anti bakteriyel madde, kumasi dogal olarak antibakteriyel, mantar önleyici ve kokuya karsi dirençli kilan bambu kumas yapim sürecinde Çok hassas cilde sahip bebekler ve yetiskinler için de saf ipek çarsaf kullanilmasi tavsiye edilir. Örnegin sentetik kumaslar; naylon, suni ipek ve polyester insan yapimi kumaslardir ve hassas cildi tahris edebilir veya potansiyel olarak diger saglik sorunlarini siddetlendirebilir. Bu kumaslar, üretim sirasinda döküntülere neden olabilecek veya diger alerji biçimlerini alevlendirebilecek kapsamli kimyasal isleme tabi tutulmustur.
AD tedavisinde destek amaçli anti-bakteriyel özellikte tekstillerin kullanimi da önerilmektedir. Çünkü AD hastaliginin olusmasinda temel nedenlerden biri Staphylococcus Aureus'un (S. Aureus) kolonizasyonundan kaynakli tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlardir. S. Aureus tarafindan salgilanan süperantijen özellikleri ile, T hücrelerinin ve makrofajlarin etkisizlesmesini uyararak cilt iltihabini arttirmakta ve AD'i siddetlendirmektedir (Leung vd., 2004). Bu nedenle antibakteriyel tekstiller S. Aureus kolonizasyonunu öldürerek AD'i tedavi etmek için tercih edilen alternatif bir tedavi olabilir. Yapilan çalismalarda; klinik olarak, antibakteriyel tekstillerin bilesiminde olan çinko oksit (ZnO), gümüs (Ag), bakir (Cu), titanyum dioksit (Ti02) gibi bazi metal nanoparçaciklarin ve organik antibakteriyel ajanlarin öncelikle düsük toksisite ve iyi uyumluluk nedeniyle AD tedavisini destekledigi görülmüstür. ZnO, AD hastaliklarinda rahatsizlik yaratan cilt-bariyer fonksiyonunu iyilestirmeye yardimci olarak yara iyilesmesini arttirir. Çalismada yüksek sicakliklara ve kimyasallara dayanakli olan metal oksit bilesiklerinden ZnO, dogal minerallerden de turmalin kullanilmaktadir. ZnO; E. Coli, S. Aureus, C. Jejuni, S.
Typhimurium ve B.8ubtilis gibi hem gram-pozitif hem de gram-negatif bakterilere karsi anti- bakteriyel etkinlik göstermektedir. Bu bulus, çalismada kullanilacak PLA gibi polimerlerin, turmalin ve ZnO katki maddelerinin çevre ile uyumlu olmasi, insan vücudu ile biyouyumlu olmasi, lif üretiminde son teknolojik yöntemlerden biri olan bikomponent lif çekim yöntemi ile üretilmesi ve bu yöntemin kullanilmasi ile Iifte kalici özellikler gelistirilmesi yönünden özgün ve yenilikçi degerlere sahiptir.
Bulusun Amaci Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren saglik tekstili ile ilgilidir.
Bulusa konusu transdermal tedavisi sirasinda hastayi rahatlatma özelligine sahip saglik tekstlinin ana amaci; hasta saglini daha iyi bir sekilde iyilestirmektir.
Bulusun baska bir amaci; anti bakteriyel bir kumas olusumu saglamaktir.
Bulusun baska bir amaci; deri hastaliklarinin tetiklenmesini önlemektir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bulus, atopik dermatit (AD, atopik egzama) gibi transdermal tedavilere rahatlatma, yatistirma amaçli destek olmaya yönelik, yapisinda cildi rahatlatan, iyilestirmeye yardimci olan ZnO ve turmalin katki maddeleri içeren, AD çocuk ve yetiskin hastalarin kullanimina uygun bir saglik tekstili ile ilgilidir. Tekstile kalici fonksiyonel özellikler (anti-bakteriyel, rahatlatici, ferahlatici, vb.) kazandirmak için kullanilan etkin tekniklerden biri olan, katki maddelerinin (bu çalismadaki nano boyutlu turmalin, ZnO gibi) lif çekimi sirasinda lif çekilecek polimere eklenmesidir. Bu çalisma prensibine göre eriyikten lif çekim, elektro lif çekim, bikomponent lif çekim yöntemleri ile farkli özelliklere sahip fonksiyonel özellikte ve yüksek performansli lifler üretilmektedir. Son teknolojik yöntemlerden biri olan bikomponent lif çekim yöntemi, iki farkli polimerin ayni düze deliginden çekilmesi esasina dayanir. Iki farkli polimerin kullanimina olanak saglamasi, nano veya mikron boyutta katki maddelerinin istenilen oranlarda lif çekim asamasinda polimerlere eklenmesi, farkli kesitlerde lifler elde edilmesi bu yöntemin en önemli avantajlaridir. En çok kullanilan polimerler; Polietilen Tereftalat (PET), Poliamid (Naylon 6, Naylon 6,6, Naylon 11, Naylon 12, PA), Polipropilen (PP), Poliester türevleri, Co-Poliesterler, Polilaktik Asit (PLA), Polihidroksialkanotlar, Polietilen (PE), Poliüretan (PU), Polistiren”dir. Giyim, teknik tekstil gibi kullanim alanlarina göre; iç- içe (core/sheath), yan-yana (side-by-side), denizde adacik (lslands-in-the-sea), dilimli pasta (segmented pie) gibi kesitlerde elde edilebilen bikomponent lifler bilesimlerine bagli olarak yüksek sicakliklara dayanikli, hava geçirgen, güç tutusur, yüksek mukavemet veya anti-bakteriyel özellik gibi ayni anda birden fazla özellige sahip olmaktadir. Tekstil üretiminde kalici özellik saglamak amaciyla nano boyutta ajanlarin kullanimi hizla artmistir. Bikomponent lif çekim yönteminde de kullanilan katki maddelerinin nano boyutta olmasi life kazandirilan kalici özelligi hem kullanim süresi açisindan hem de etkinlik açisindan arttirmaktadir. Tekstil yapisi içerisinde katki maddelerinin nano boyutta olmasi ile yüzey alani artar, partiküller arasi bosluklarin azalmasi ile istenilen özelligin daha etkin olmasi saglanir.
Bahsedilen bulus, egzama tibbi tedavisine destek olarak, cildi rahatlatma amaçli turmalin katkili, anti-bakteriyel etki saglamak icin ZnO katkili bir lif gelistirilmesi ve ardindan iplik-kumas dönüsümlerinin yapilmasini kapsamaktadir. Turmalin katkili ve ZnO katkili, PLA polimer tasiyicili polimer bilesimlerinden (masterbatchfkompaund) eriyikten lif çekim yöntemlerinden biri olan bikomponent lif çekim yöntemi ile lif gelisimi yapilmaktadir. Turmalin tozu katkili saglik tekstilinin negatif iyon yayilim konsantrasyonunun en az 10.000 partikül/cc degerde olmasi saglanmaktadir.

Claims (2)

ISTEMLER
1. Bulus atopik dermatit (AD, atopik egzama) gibi transdermal tedavilere rahatlatma, yatistirma amaçli destek olmaya yönelik, yapisinda cildi rahatlatan, AD çocuk ve yetiskin hastalarin kullanimina uygun bir saglik tekstili ile ilgili olup, özelligi; 10.000 partikül/cc degerinde negatif iyon yayilim konsantrasyonuna sahip olmasidir.
2. istem 1” e uygun bir saglik tekstili ile ilgili olup, özelligi; turmalin ve ZnO katkili PLA, PP, PA, PET, PE, PBT, vb. diger termoplastik polimer tasiyicili polimer bilesimlerinin: i lif çekim sistemine beslenerek, ekstruderlerde polimer erime sicakliginda eriyik haline getirilmesi, o Belirli bir sicaklik ve basinçta düze bloklarina gönderilerek lif çekim isleminin gerçeklesmesi, o Elde edilen Iifleri yapisindaki kristalin bölgelerini artirmak, amorf bölge oranini azaltmak bunun sonucu olarak da Iiflere gerekli bazi özellikleri (esneklik, dayaniklilik, gerilim) saglamak üzere germe - çekme islemi yapilarak farkli özelliklerde lifler elde edilmesi islem adimlarini içermektedir.
TR2021/019391A 2021-12-08 2021-12-08 Sağlik teksti̇li̇ TR2021019391A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/019391A TR2021019391A2 (tr) 2021-12-08 2021-12-08 Sağlik teksti̇li̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/019391A TR2021019391A2 (tr) 2021-12-08 2021-12-08 Sağlik teksti̇li̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021019391A2 true TR2021019391A2 (tr) 2021-12-21

Family

ID=85114197

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/019391A TR2021019391A2 (tr) 2021-12-08 2021-12-08 Sağlik teksti̇li̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR2021019391A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Andra et al. Emerging nanomaterials for antibacterial textile fabrication
Pollini et al. Characterization of antibacterial silver coated yarns
JP3051709B2 (ja) 抗菌性セルロ−ス繊維及びその製造方法
CN104294595A (zh) 一种抗菌防臭纺织品的生产工艺
Mary et al. Centrifugal spun ultrafine fibrous web as a potential drug delivery vehicle
WO2017212666A1 (ja) 菌対策用電荷発生糸、菌対策用布、布、衣料、医療部材、生体作用電荷発生糸、および物質吸着用電荷発生糸
CN110709544B (zh) 用于应对菌的电荷产生纱线、用于应对菌的电荷产生纱线的制造方法和抗菌性布帛
Zhuo et al. Coaxial electrospun polyurethane core-shell nanofibers for shape memory and antibacterial nanomaterials
JP6539734B2 (ja) 酸化亜鉛含有のセルロース繊維を含む液体含浸された不織布、不織布を製造する方法、及びウェットワイプを製造するための不織布の使用
CN103668547A (zh) 混合纤维抗菌毛巾
CN104248776A (zh) 用于敷料的抗菌溶液、抗菌敷料和抗菌敷料的制备方法
KR20170019514A (ko) 항균성 및 탈취성 섬유제품 제조용 조성물, 상기 조성물의 제조방법, 상기 조성물을 포함하는 섬유제품 및 상기 섬유제품의 제조방법
JP2004530055A (ja) 生理活性繊維製品
Goldade et al. Antimicrobial fibers for textile clothing and medicine: current state
CN102154751A (zh) 一种纱线
Coman et al. Biofunctionalization of textile materials by antimicrobial treatments: a critical overview
TR2021019391A2 (tr) Sağlik teksti̇li̇
JP6950287B2 (ja) 動物の体表面の菌抑制方法、人間を除いた動物の白癬菌治療方法、および動物用の衣類
Radadiya et al. Reinforcing biomedical gadgets with nano-composite textiles: Present scenario at a glance.
Iqbal et al. Antimicrobial property of functional viscose fibre by using mint extract
WO2015035529A2 (es) Material antimicrobiano y antiviral
WO2014184640A1 (en) Microbicidal composite material
CN103147196A (zh) 一种天然抑菌纺织材料
Aliona et al. BAMBOO FIBER ANTIBACTERIAL EFFECT (A REVIEW)
JP3117214U (ja) 眼科医療用抗菌性不織布