TR2021016640A2 - Omega-6 i̇le zengi̇nleşti̇ri̇lmi̇ş pupa yaği - Google Patents

Omega-6 i̇le zengi̇nleşti̇ri̇lmi̇ş pupa yaği

Info

Publication number
TR2021016640A2
TR2021016640A2 TR2021/016640A TR2021016640A TR2021016640A2 TR 2021016640 A2 TR2021016640 A2 TR 2021016640A2 TR 2021/016640 A TR2021/016640 A TR 2021/016640A TR 2021016640 A TR2021016640 A TR 2021016640A TR 2021016640 A2 TR2021016640 A2 TR 2021016640A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mixture
oil
nanoemulsions
omega
silkworm
Prior art date
Application number
TR2021/016640A
Other languages
English (en)
Inventor
Aydin Ali̇
Karadağ Ahmet
Original Assignee
Bozok Ueniversitesi Oezel Kalem Rektoerluek
Tc Bozok Üni̇versi̇tesi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bozok Ueniversitesi Oezel Kalem Rektoerluek, Tc Bozok Üni̇versi̇tesi̇ filed Critical Bozok Ueniversitesi Oezel Kalem Rektoerluek
Priority to TR2021/016640A priority Critical patent/TR2021016640A2/tr
Publication of TR2021016640A2 publication Critical patent/TR2021016640A2/tr

Links

Landscapes

  • Cosmetics (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, Omega ? 6 ile zenginleştirilmiş pupa yağı ve bunun üretim yöntemini sunmaktadır. Buluş ayrıca omega ? 6 ile zenginleştirilmiş pupa yağını ihtiva eden nanoemülsiyonlar ve bunların cilt tedavisinde ve kozmetik tedavide kullanımı ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME OMEGA-6 iLE ZENGINLESTIRILMIS PUPA YAGI TEKNIK ALAN Mevcut bulus, Omega - 6 ile zenginlestirilmis pupa yagi ve bunun üretim yöntemini sunmaktadir. Bulus ayrica omega - 6 ile zenginlestirilmis pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlar ve bunlarin Cilt tedavisinde ve kozmetik tedavide kullanimi ile ÖNCEKI TEKNIK Hayvan ve bitkilerde bulunan dogal yaglar sadece gida olarak degil ayni zamanda ilaç, kozmetik ve deri endüstrisi gibi teknik alanlarda da genis bir kullanim alani olan önemli endüstriyel hammaddelerdir. ipekböcegi pupalari ipek endüstrisinin atik ürünü olup pek çok ülkede tibbi amaçlarin yani sira çok önemli gida takviyesi olarak da kullanilmaktadir. Her 1 ton ham ipek islenirken yaklasik 1.5 ton kurutulmus ipekböcegi pupasi üretebilir. ipekböcegi pupasi, ipekböcegi baskalasimi sürecinde en bol organik molekülün üretildigi asamadir. Bu organik moleküller; feromonlar, enerji kaynaklari ve diger aktiviteler için sentezlenmekte olup besin degerleri ve tibbi özellikleri bir hayli yüksektir. Uzakdogu ve Avrupa ülkelerinde özellikle saglikli cilt ve saç bakimi için saf olarak kullanilan pupa yaginin içerdigi essiz bilesim kozmetik firmalarinca da fark edilmis olup yüksek kalitede krem, losyon, sampuan gibi kozmetik ürün üretiminde artik yogun olarak kullanilmaktadirlar. Kuru ipekböcegi oraninda karbonhidrat, %2 - %3 oraninda kitin içerir. Pupa proteini, yüksek kaliteli saf dogal tam degerlikli proteindir ve verimlilik orani ve biyolojik degeri açikça soya fasulyesi proteininden daha iyidir. Bu proteinin emilimi kolaydir ve hücre sagligini garantiler. Pupa proteini elzem amino asitleri diger gidalardan (süt, yumurta ve et) 2 ila 10 kat daha fazla içerir. Ipek böcegi pupasi A vitamini, BZ vitamini, D vitamini ve ergosterol bakimindan zengindir. ipekböcegi pupa yagi, ipekböcegi pupasindan ekstrakte edilen elzem yag asitlerini içeren saridan kirmiziya seffaf bir görünüme sahiptir. ipekböcegi pupa yagindaki doymamis yag asitlerinin içerigi çok yüksektir (yaklasik% 75). Esansiyel linoleik asit ve d-Iinolenik asit bakimindan zengindir (Oleik asit (w-9) % 33, ci-Iinolenik asit (w-3) % 35 ve Iinolenik asit (w-ö) % 6). Ipek böcegi pupa yagi ve proteini büyüme, güçlenme, hastaliklara direnç ve yaslanmayi geciktirme islevlerine sahip dogal bir hayvansal yag kaynagi olarak gida ve kozmetik endüstrisinde oldukça fazla ragbet görmektedir.
Besin zincirinin en altinda oldugu için oldukça temiz ve agir metal/pestisit içermeyen pupa yagi soguk sikim yöntemiyle, pupa proteini ise tuz ile çöktürme yöntemiyle elde edilmekte olup bireysel olarak ya da kozmetik firmalarinca hâlihazirda kullanilmaktadir. Insan metabolizmasinin sentezleyemedigi ve disaridan diyetle alinmasi gereken omega yag asitlerinden omega-3 ve 9'u yüksek oranda içeren (%35) pupa yagi omega-6 yag asidini daha az oranda içermektedir (%6). Yapilan akademik çalismalar diyette dengeli bir içerige sahip olan omega yag asitlerinin emilim oranlarinin oldukça yüksek oldugunu ve özellikle büyüme çagindaki bireylerde bu anlamda daha faydali oldugunu göstermektedir. Bu bize, özellikle büyüme çaginda olmak üzere saglik bir yasam için dengeli bir içerikten olusan omega yag asitlerini diyetimize eklememiz gerektigini göstermektedir. Omega yag asitlerini dengeli oranda içeren kozmetik ürünlerde ayni sekilde dogru cilt bakimi için elzemdir.
Mevcut bulusun ana amaci, Omega - 6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagi ve bunun üretimi için maliyeti düsük kolay ve saglikli bir yöntem sunmaktadir. Bulusta ayrica ipek böcegi pupa yaginin emilimi nanoemülsiyonlar ile daha da arttirilarak cilt tedavisinde ve kozmetik tedavide kullanilmak üzere formülasyonlar sunulmaktadir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Bulusun ana amaci, omega - 6 ile zenginlestirilmis Ipek böcegi pupa yagi sunmaktir.
Mevcut bulusun bir yapilanmasinda ipek böcegi pupa yaginin üretimine yönelik asagidaki adimlari ihtiva eden bir yöntem sunulmaktadir; a. Ipek böcegi pupasinin kurutulmasi, b. a. adiminda toz haline getirilen pupanin eleklerden geçirilmesi, c. Soguk sikim isleminin gerçeklestirilmesi, d. 0. adiminda elde edilen posanin süperkritik karbondioksit ekstraksiyon isleminin gerçeklestirilmesi, d. adiminda elde edilen pupa yaginin filtrasyonu, Birinci moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi, Saflastirma isleminin gerçeklestirilmesi, Birinci enzimatik islemin gerçeklestirilmesi, Ikinci moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi, j. Ikinci enzimatik islemin gerçeklestirilmesi, k. üçüncü moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan a. adiminda yer alan kurutmanin 70 ila 90 °C arasinda ve tercihen 80 °C'de gerçeklestirilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan b. adiminda yer alan eleklerin Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan d. adiminin 20 - 40 mPa ve tercihen - 30 mPa basinç altinda gerçeklestirilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan e. adiminda yer alan filtrasyon, filtre kagidi ile gerçeklestirilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan f. adiminda gerçeklestirilen destilasyon 20 - 60 mikronluk ve tercihen 30 - 50 mikronluk vakum altinda gerçeklestirilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan 9. adiminda gerçeklestirilen saflastirma islem asagidaki adimlari ihtiva etmektedir; g.1. Fosfolipitlerin ayrilmasi, g.2. Nötralizasyon, 9.3. Berraklastirma, g.4. Koku giderme.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan h. adiminda gerçeklestirilen enzimatik islem asagidaki adimlari ihtiva etmektedir; h.1. g.adiminda elde edilen karisimin alkol ile karistirilmasi, h.2. karisimin üzerine lipaz ilave edilmesi, h.3. 20 - 30 °C ve tercihen 25 oC'de inkübe edilmesi.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan j. adiminda gerçeklestirilen enzimatik islem asagidaki adimlari ihtiva etmektedir; j.1.i. adiminda seçici olarak distile edilen omega-6 bakimindan zengin olan yag asidi karisimi ve sn-2 monogliserid bakimindan zengin olan karisimin karistirilmasi, j.2. karisima lipaz ilave edilmesi, j.3. 20 - 30 0C ve tercihen 25 °C`de inkübe edilmesi.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde azot gazinin varliginda gerçeklestirilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasinda omega-6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlar sunulmaktadir.
Bulusun bu yapilanmasinda sunulan nanoemülsiyonlarin üretimine yönelik yöntem asagidaki adimlari ihtiva etmektredir; a. sükroz yag asidi esterleri, soya Iesitini, gliserin ve pupa yaginin isitilarak, karistirilmasi, çözücü ilave edilmesi, vakum uygulanarak yag fazi elde edilmesi, su ve saponin maddesi ile aköz fazin hazirlanmasi, aköz fazinin yag fazina katilmasi, ultrasonik homojenizasyonun gerçeklestirilmesi, f. adiminda elde edilen karisimin filtreden geçirilerek vakumlanmasi.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan 0. adiminda elde edilen yag fazina vitamin A, D, E veya K veya bunlarin karisimi ilave edilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasinda, yöntemde yer alan d. adiminda elde edilen aköz fazina vitamin vitamin B kompleksi veya vitamin C veya bunlarin karisimi ilave edilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasindai omega-6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlari ihtiva eden topikal bir kompozisyon sunulmaktadir.
Bulusun bu yapilanmasinda söz konusu kompozisyon krem ya da losyon formundadir.
Bulusun bir yapilanmasina göre bulusa ait nanoemülsiyonlar cilt tedavisinde veya kozmetik tedavide kullanilmaktadir.
Bulusun bir yapilanmasinda, bulusa ait nanoemülsiyonlari ihtiva eden bir gida ürünü sunulmaktadir. Burada yer alan söz konusu gida ürünü içecektir.
Bulusun bir yapilanmasina göre bulusa ait nanoemülsiyonlar gida ürünü olarak kullanilmaktadir.
BU LUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Mevcut bulusun ana yapilanmasi, omega - 6 ile zenginlestirilmis Ipek böcegi pupa yagi ile ilgilidir. Söz konusu omega - 6 miktari, toplam pupa yagi miktari en az %45 ve tercihen en az % 55'tir.
Genel olarak, pupa yaginda omega-3 ve omega-9 dogal olarak yüksek miktarda (% ) bulunur, ancak omega-6 miktari oldukça düsüktür (%6). Mevcut bulusta ise pupa yaginin omega-6 miktari arttirilmistir. Böylece omega yag asitlerinin formülasyondaki miktari dengelenmis ve mevcut bulusta yer alan pupa yaginin emilimi arttirilmistir.
Mevcut bulusun bir yapilanmasinda ipek böcegi pupa yaginin üretimine yönelik asagidaki adimlari ihtiva eden bir yöntem açiklanmaktadir; a. Ipek böcegi pupasinin kurutulmasi, b. a. adiminda toz haline getirilen pupanin eleklerden geçirilmesi, c. Soguk sikim isleminin gerçeklestirilmesi, d. 0. adiminda elde edilen posanin süperkritik karbondioksit ekstraksiyon isleminin gerçeklestirilmesi, C!. adiminda elde edilen pupa yaginin filtrasyonu, Birinci moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi, Saflastirma isleminin gerçeklestirilmesi, Birinci enzimatik islemin gerçeklestirilmesi, Ikinci moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi, j. Ikinci enzimatik islemin gerçeklestirilmesi, k. üçüncü moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi.
Bu yapilanma ile mevcut bulusa ait omega-6 miktari yüksek pupa yagi üretimine yönelik saglikli, yüksek verimli ve maliyeti düsük, bir yöntem sunulmaktadir. Teknigin bilinen durumunda yer alan pupa yagi üretimlerinin aksine, bulusa ait yöntemde herhangi bir kimyasal kullanimi da söz konusu degildir.
Mevcut bulusun bir yapilanmasinda sunulan yöntemdeki a. adiminda yer alan kurutmanin 70 ila 90 °C arasinda ve tercihen 80 °C'de gerçeklestirilmektedir. Ipek böcegi pupasi özellikle 80°C'lik firinlarda kurutulur böylece pupa %6-7 su içerecek sekilde toz haline gelmektedir.
Mevcut bulusun bir yapilanmasina göre mevcut yöntemdeki b. adiminda yer alan eleklerin büyüklügü 30 ya da 60 mes'tir. Böylece pupa ekstraksiyona hazir hale getirilmektedir.
Ipek böcegi pupa yaginin bilesenlerinin oksijene duyarli oldugu bilinmektedir. Bu duyarlilik sebebiyle pupa yagi elde etme yöntemi sirasinda olusabilecek bozunmalar ve safsizliklari engellemek adina mevcut bulusta soguk sikim islemi gerçeklestirilerek pupa yagi ayrilmaktadir. Posada kalan yaglar ise süperkritik karbondioksit ekstraksiyon yöntemi ile ekstrakte edilmektedir. Bu sekilde ürünün oksidasyondan korunmasi saglanmaktadir Ayrica solvent kullanilmadigi için solventten gelebilecek kirlilikler ve solvent nedeniyle ekstraksiyon esnasindan örnekten gelebilecek kirlilikler önlenmis olur. Sonuç olarak, mevcut bulusa ait bu adimlarla oksidasyondan ve safsizliklardan uzak saglikli bir yag elde edilmektedir.
Bulusun bu yapilanmasinda yöntemde yer alan (:1. adimi 20 - 40 mPa ve tercihen 25 - 30 mPa basinç altinda gerçeklestirilmektedir. Söz konusu adimda optimum sicaklik degeri 40 - 50 °C'dir. Bu adimda elde edilen ham yagda bulunan az miktarda nem, dikey santrifüj (seperatör) kullanilarak uzaklastirilmaktadir.
Bulusun bir yapilanmasinda, e. adiminda yer alan filtrasyon, filtre kagidi ile gerçeklestirilmektedir. Süperkritik sivi ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen ipek böcegi pupa yagi içerisine 1:1 oraninda gida dereceli alkol ilave edilerek çözünmesi saglanmaktadir. Bu örnek, kaba filtre kâgidindan geçirilerek safsizliklardan uzaklastirilir. Daha sonra bir evaporatör yardimiyla alkol, pupa yagindan uzaklastirilmaktadir.
Bulusun bir yapilanmasinda, f. adiminda gerçeklestirilen destilasyonun 20 - 60 mikronluk ve tercihen 30 - 50 mikronluk vakum altinda gerçeklestirilmektedir. Bahsi geçen vakum altinda gerçeklestirilen destilasyon ile yag asidi molekülleri arasindaki çekim azalir ve uçuculuk gelisir, bu nedenle buharlasma sicakligi, normal distilasyona göre büyük ölçüde düser. Böylece çoklu doymamis yag asitlerinin yüksek isiya bagli oksidasyonla bozulmalari önlenmis olur. Destilasyon sirasinda önce doymus yag asidi ve tekli doymamis yag asitleri ardindan istenmeyen moleküller toplanmaktadir.
Bulusun bir yapilanmasina göre, yöntemdeki g. adiminda gerçeklestirilen saflastirma islemi asagidaki adimlari ihtiva etmektedir; g.1. Fosfolipitlerin ayrilmasi (Degumming), g.2. Nötralizasyon (asiditenin azaltilmasi), g.3. Berraklastirma, g.4. Koku giderme.
Moleküler distilasyon isleminden sonra ipek böcegi pupa yagi, üzerine fosforik asit eklenerek 55 - 75°C'deki su banyosunda çalkalanmaktadir. Sogutulduktan sonra ve santrifüj edildikten sonra Üst sivi alinip, çökelti atilmaktadir. Bulusun bu yapilanmasinda, g. adiminda yer alan 92. adimindaki nötralizasyon islemi için degumming yapilan karisim 50 - 70 °C'de çalkalanmaktadir ve ayni anda 1 M NaOH solüsyonu pH 7.0 olana kadar damlalar halinde yavasca eklenmektedir. Nötralize edilen yagi ayirmak için karisim santrifüj edildikten sonra, karisima agirlikça % 2 - 5 araliginda adsorbant eklenerek berraklastirilmaktadir. Bu adimda yer alan söz konusu adsorbent aktif karbon ve kil ihtiva etmektedir. Berraklastirilan karisimdan kokuyu gidermek için deiyonize su eklenir ve vakum altinda destilasyon yapilmaktadir.
Bulusun bir yapilanmasina göre, yöntemdeki h. adiminda gerçeklestirilen enzimatik islem asagidaki adimlari ihtiva etmektedir; h.1. g.adiminda elde edilen karisimin alkol ile karistirilmasi, h.2. karisimin üzerine lipaz ilave edilmesi, h.3. 20 - 30 °C ve tercihen 25 °C'de inkübe edilmesi.
Bulusta yer alan bu adimlar ile enzimatik etil esterifikasyon yöntemiyle sn-2 monogliseridler ve yag asitleri elde edilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasina göre, bulusa ait yöntemdeki j. adiminda gerçeklestirilen enzimatik islem asagidaki adimlari ihtiva etmektedir; j.1. i. adiminda seçici olarak destile edilen omega-6 bakimindan zengin olan yag asidi karisimi ve sn-2 monogliserid bakimindan zengin olan karisimin karistirilmasi, j.2. karisima lipaz ilave edilmesi, j.3. 20 - 30 °C ve tercihen 25 °C`de inkübe edilmesi.
Bulusa ait bu adimda, ortamda olusan yag asitleri ve sn-2 monogliseridlerden ikinci bir moleküler destilasyon islemiyle önce omega-6 yag asitleri sonra sn-2 monogliseridler seçici olarak destile edilmektedir. Elde edilen omega-6 bakimindan zengin olan yag asidi karisimi sn-2 monogliserid bakimindan zengin olan karisima dörtte bir oraninda eklendikten sonra lipaz (lipozim RM lM) enzimi eklenmektedir ve - 30 °C”de inkübe edilmektedir. Böylece omega-6 bakimindan zengin olan trigliseridler yeniden sentezlenmis olur.
Bulusun bir yapilanmasina göre, bulusa ait yöntem azot gazinin varliginda gerçeklestirilmektedir. Bulusta yer alan tüm adimlar azot gazi altinda gerçeklesmektedir. Böylece daha saf ve saglikli bir ipek böcegi pupa yagina ulasilmaktadir.
Bulusun bir yapilanmasi omega - 6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlar ile ilgilidir.
Nanoemülsiyonlar son yillarda hem kozmetik hem de farmasötik amaçli kullanilabilen emülsiyon sistemleridir. Iç faz damlacik boyutlari 10-500 nm. ebatinda degisebilmekte ve seffaf ya da yari seffaf bulunmaktadirlar. Nanoemülsiyonlar, ultrafine emülsiyonlar, submikron emülsiyonlar olarak da adlandirilirlar. Mevcut bulusa ait nanoemülsiyonlar, içerisinde bulunan ipek böcegi pupa yaginin emilimini arttirmaktadirlar.
Bulusun bu yapilanmasinda yer alan nanoemülsiyonlarin üretimine yönelik yöntem asagidaki adimlari ihtiva etmektedir; a. Sükroz yag asidi esterleri, soya lesitini, gliserin ve pupa yaginin isitilarak, karistirilmasi, çözücü ilave edilmesi, vakum uygulanarak yag fazi elde edilmesi, su ve saponin maddesi ile aköz fazin hazirlanmasi, aköz fazinin yag fazina katilmasi, ultrasonik homojenizasyonun gerçeklestirilmesi, f. adiminda elde edilen karisimin filtreden geçirilerek vakumlanmasi.
Bulusun bir yapilanmasinda, söz konusu nanoemülsiyonlarin üretim yönteminde yer alan 0. adiminda elde edilen yag fazina vitamin A, D, E veya K veya bunlarin bir karisimi ilave edilmektedir.
Bulusun bir yapilanmasinda, söz konusu nanoemülsiyonlarin üretim yönteminde yer alan d. adiminda elde edilen aköz fazina vitamin B kompleksi veya vitamin C veya bunlarin bir karisimi ilave edilmektedir.
Mevcut bulusun bir yapilanmasinda omega-6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlarin cilt tedavisinde veya kozmetik tedavide kullanimi sunulmaktadir. Omega-6 miktarinin arttirilmasi ile emilimi arttirilan ipek böcegi pupa yaginin, nanoemülsiyonlar sayesinde de emilimi arttilmaktadir. Böylece cilt veya kozmetik tedavisi için ipek böcegi pupa yagindan en etkili sekilde faydalanilmaktadir.
Bulusun bir yapilanmasi omega-6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlari ihtiva eden topikal bir kompozisyon sunmaktadir. Söz konusu kompozisyon tercihen pupa proteini de ihtiva etmektedir. Söz konusu pupa proteini, mevcut bulustaki proseste elde edilen posadan elde edilmektedir. Bulusun bu yapilanmasinda yer alan kompozisyon krem ya da losyon formundadir.
Mevcut bulusun bir yapilanmasi, bulusa ait omega-6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlari ihtiva eden bir gida ürünü ile ilgilidir.
Burada söz konusu gida ürünü bir içecektir.
Mevcut bulusun bir yapilanmasinda omega-6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlarin gida ürünü olarak kullanimi sunulmaktadir. Örnek 1 - Omega-6 ile zenginlestirilmis ipek böcegi pupa yagi üretimi: Ipek böcegi pupasinin hazirlanmasi: Ipek böcegi pupasi 80°C'lik firinlarda %6-7 su içerek sekilde kurutulur, toz haline getirilir ve 30 ya da 60 mesh büyüklügünde eleklerden geçirilerek ekstraksiyona hazir hale getirilir.
Soguk sikim ve süperkritik karbondioksit ekstraksivon islemi: soguk sikim ile yaglar ayrildiktan sonra posada kalan yaglar süperkritik karbondioksit ekstraksiyon yöntemi karbondioksit akisi ile 100 gram pupadan yaklasik 30 gram pupa yagi elde edilir.
Ham yagda bulunan az miktarda nem dikey santrifüj (seperatör) kullanilarak uzaklastirilir.
Filtrasyon islemi: Süperkritik sivi ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen ipek böcegi pupa yagi içine 1:1 oraninda gida dereceli alkol eklenerek çözünmesi saglanir. Bu örnek kaba filtre kâgidindan geçirilerek safsizliklar uzaklastirilir. Daha sonra bir evaporatör yardimiyla alkol pupa yagindan uzaklastirilir.
Birinci Moleküler destilasvon islemi: Destilasyon, 30 - 50 mikronluk yüksek vakumda altinda gerçeklestirilir. Bu distilasyon yönteminde ilk gelen örnek doymus yag asidi ve tekli doymamis yag asitleridir ve son örnekler istenmeyen moleküllerdir.
Saflastirma islemi: Degumming (fosfolipitlerin ayrilmasi), Nötralizasyon (asiditenin azaltilmasi), Berraklastirma ve Koku giderme olmak üzere 4 asamadan olusur.
Moleküler destilasyon isleminden sonra 500 gram ipek böcegi pupa yagina 5 mL fosforik asit eklenerek 70°C deki su banyosunda 20 dk çalkalanir. Karisim sogutulduktan sonra 4000 rpm'de 20 dakika santrifüj edildikten sonra üst sivi alinir, çökelti atilir. Nötralizasyon islemi için degumming yapilan karisim 65 °C`de 20 dakika boyunca çalkalayicida tutulur ve ayni anda 1 M NaOH solüsyonu pH 7.0 olana kadar damlalar halinde yavasca eklenir. Bu asamadan sonra karisim 70 °C'ye kadar isitilir ve 20 dakika bu sicaklikta tutulduktan sonra oda isisina sogutulup 4000 rpmide 15 dakika boyunca santrifüj edilir. Bu islemden sonra karisim 500 rpm'de çalisan çalkalayiciya koyularak 3 kez 10 mL deiyonize suyla yikanir ve sonra vakum altinda 50 °C`ye kadar isitilir. Nötralize edilen yagi ayirmak için örnek 2500 rpmide 10 dakika santrifüj edilir. Nötralize edilen karisim 4 g / 100 g yag olacak sekilde adsorbent eklenerek berraklastirilir. Adsorbent 1.13 gr aktif karbon ve 22.5 gr Fuller's earth (kil) ile hazirlanir. Adsorbent eklenen örnekler azot altinda 40 °C`de 40 dakika boyunca manyetik karistiricida karistirilir. Islemden sonra örnekler oda isisina sogutulur ve dk boyunca 3500 rpm”de santrifüjlenir. Berraklastirilan örneklerden kokuyu gidermek için 20 mL deiyonize su eklenir ve 50 °C'de 50 mikron vakum altinda distilasyon yapilir.
Birinci enzimatik islem: saflastirma isleminin sonunda öncül zenginlestirme yapilan karisima, 1:10 oraninda alkol eklendikten sonra üzerine %8 oraninda Iipaz enzimatik etil esterifikasyon yöntemiyle sn-2 monogliseridler ve yag asitleri elde Ikinci moleküler destilasvon islemi: Ortamda olusan yag asitleri ve sn-2 monogliseridlerden ikinci bir moleküler distilasyon islemiyle önce omega-6 yag asitleri sonra sn-2 monogliseridler seçici olarak destile edilir.
Ikinci enzimatik islem: Elde edilen omega-6 bakimindan zengin olan yag asidi karisimi sn-2 monogliserid bakimindan zengin olan karisima dörtte bir oraninda eklenerek ortama %5 oraninda lipaz (lipozim RM IM) eklenir ve 25 °C 600 rpm'de 10 saat inkübe edilir. Böylece omega-6 bakimindan zengin olan trigliseridler yeniden sentezlenmis olur. Üçüncü moleküler distilasyon islemi: Ortamda olusan omega-6 bakimindan zengin trigliseridler üçüncü bir moleküler distilasyon isleminden geçirilir.
Bu asamaya kadar olan bütün islemler azot ortaminda gerçeklestirilir. Örnek 2 - Ipek böcegi pupa yagi içerikli vitaminli ve vitaminsiz konsantre nanoemüisiyon üretimi: Primer sürfaktan olarak sükroz yag asidi esterleri %65 (4 kisim sukroz palmitat + 1 kisim sukroz stearat)], sekonder sürfaktan olarak soya lesitini %05, polar solvent olarak gliserin %3 ve non-polar solvent olarak pupa yagi %1 ila 10 oraninda bir behere eklenir ve 75 °C'ye kadar isitilarak karistirilir. Çözünürlügü arttirmak için bir miktar etanol süreç boyunca bu karisima katilabilir. Karisim homojenlik gösterdigi zaman alkolden kurtulmak için vakum uygulanarak yag fazi elde edilir. Bu asamadan sonra eger istenirse sicaklik 40 °C`nin altina düstügünde non-polar aktif molekül olarak vitamin A, D, E ve K günlük önerilen doz kadar eklenir (total konsantrasyonun olarak distile su %67 ila 77 ve sekonder sürfaktan olarak saponin %1 (Quillaja saponaria, %14 saponin içeren ekstrakt) oraninda ayri bir kaba koyularak 50 °C*de aköz faz hazirlanir. Bu asamadan sonra istege bagli olarak sicaklik 40 0C'nin altina düstügünde polar aktif molekül olarak suda çözülebilen vitamin B kompleksi ve vitamin C günlük önerilen doz kadar eklenir (total konsantrasyonunun %5*ini geçmeyecek sekilde) ve iyice homojenize olana kadar karistirilir. Harn emülsiyon elde etmek için su fazi yag fazina katilarak homojenizasyon islemine devam edilir.
Elde edilen karisima 80 mikronluk prob genligi ile 40 °C`de 10 dakika ultrasonik homojenizasyon uygulanarak yag fazina ait damlaciklarin nano skalaya gelmeleri saglanir. Karisim kullanilmak için saklanmadan önce 0.22 mikronluk bir filtreden geçirilerek vakumlanir. Hazirlanan konsantre nanoemülsiyonlar +4 °C'de 2 yil stabildir. Örnek 3 - Ipek böceginin yagi alinmis posasindan kokusuz protein ekstraksiyonu: Yagi alinmis pupaya 1:11 oraninda su eklenir ve kostik soda (E524, gida takviyesi) kullanilarak pH 10'a ayarlanir. Örnek 60 °C'de 2 saat bekletilir. Süre sonunda protein ekstrakti santrifüj edilerek süpernatan baska bir tüpe aktarilir ve asitligi pH 4le getirmesi için glukono delta Iakton (E575, gida takviyesi) eklenir ve 2 saat 60 °C'de sürekli karistirilarak proteinlerin çökmesi saglanir. Bu asamadan sonra santrifüj yapilarak çökelti ileri islemler için ayrilir. Opsiyonel olarak çökelti buzlu suyla karistirilarak pH”si Giya ayarlanirsa (pH-shift) bu islem protein ekstraksiyon verimini arttirir. Santrifüj sonunda elde edilen çökelti dekolorizasyon ve deodorizasyon için önce sicak buharla (2 MPa, 2 dakika) muammele edilir sonra 1:10 oraninda su eklenerek süspanse edilir ve oda sicakliginda vakumlu ortamda 1 saat süreyle karistirilir. Islem sonunda Iiyofilize edilerek sonunda beyaz renkli kokusuz toz seklinde protein %85 verimle elde edilir. Protein ekstresi sivi olarak saklanacaksa lesi Tye ayarlanir ve -20”de 6 ay muhafaza edilebilir. Liyofilize olarak saklandiginda +4 °Clde 3 yil stabildir. Örnek 4 - Ipek böcegi pupa yagi vitaminli veya vitaminsiz konsantre nanoemülsiyonundan cilt kremi hazirlanmasi: A fazi, kalan miktar su B fazi %4 gliserin, %03 xanthan gum C fazi %4 olivem , %2 stearik asit, %2 gliseril stearate, %4 kaprilik/kaprik trigliserid, %4 ipek böcegi protein ekstresi D fazi %1-10 vitaminli veya vitaminsiz konsantre nanoemülsiyon, %1 koruyucu madde (Benzil alkol, salisilik asid, gliserin, sorbik asid ihtiva eden geogard ect) A fazi ayri bir kapta tartilir. B fazi için önce xanthan gum bir kaba eklenir sonra gliserin eklenerek karistirilir. Bu karisim oda sicakligindaki A fazina yavasça eklenir ve karistirilir. C fazi için baska bir kaba olivem 1000 (Setearil Olivat ve Sorbitan Olivat karisimi), stearik asit ve gliseril stearate eklendikten sonra üzerlerine kaprilik/kaprik trigliserid ve ipek böcegi protein ekstresi ilave edilir. Proteinsiz formülasyonda kaprilik/kaprik trigliserid %8 oraninda kullanilir. A+B karisimi ve C karisimi bir isiticida ayni dereceye isitilir. A ve B fazlari tamamen eritilir bu sirada sicaklik en fazla ?SÜC'ye kadar çikartilir. Sonra C karisimi A+B karisimina yavasça eklenerek iyice karistirilir. lsiticidan alinan karisim soguyana kadar yavasça karistirilir. 40 dereceye geldiginde vitaminli veya vitaminsiz konsantre nanoemülsiyon ve koruyucu (geogard ect (benzil alkol, salisilik asid, gliserin vesorbik asid)) eklenerek karistirmaya devam edilir. Sonunda pH ayarlamasi sitrik asit ve NaOH ile yapilir (pH .5). Ürünün üzeri kapatilarak bir gece bekletilir ve ertesi gün ürün hazir hale gelir. Örnek 5 - Ipek böcegi pupa yagi vitaminli veya vitaminsiz konsantre nanoemülsiyonundan Iosyonu hazirlama: A fazi, kalan miktar su B fazi %4 gliserin, %03 xanthan gum C fazi %4 olivem , %4 kaprilik/kaprik trigliserid, %4 ipek böcegi protein ekstresi D fazi %1-10 vitaminli veya vitaminsiz konsantre nanoemülsiyon, %1 koruyucu madde (geogard ect) A fazi ayri bir kapta tartilir. B fazi için önce xanthan gum bir kaba eklenir sonra gliserin eklenerek karistirilir. Bu karisim oda sicakligindaki A fazina yavasça eklenir ve karistirilir. C fazi için baska bir kaba olivem 1000 eklendikten sonra üzerlerine kaprilik/kaprik trigliserid ve ipek böcegi protein ekstresi ilave edilir. Proteinsiz formülasyonda kaprilik/kaprik trigliserid %7 oraninda kullanilir. A+B karisimi ve C karisimi bir isiticida ayni dereceye isitilir. A ve B fazlari tamamen eritilir bu sirada sicaklik en fazla 75°C'ye kadar çikartilir. Sonra C karisimi A+B karisimina yavasça eklenerek iyice karistirilir. lsiticidan alinan karisim soguyana kadar yavasça karistirilir. 40 dereceye geldiginde vitaminli veya vitaminsiz konsantre nanoemülsiyon ve koruyucu madde (geogard ect) eklenerek karistirmaya devam edilir. Sonunda pH ayarlamasi sitrik asit ve NaOH ile yapilir (pH 5.5). Ürünün üzeri kapatilarak bir gece bekletilir ve ertesi gün ürün hazir hale gelir. Örnek 6 - Ipek böcegi pupa yagi vitaminli veya vitaminsiz konsantre nanoemüisiyonundan içecek hazirlanmasi: Hazirlanan normal ya da vitaminli pupa yagi nanoemülsiyonu 10 - 100 gr/L olacak sekilde içecekler içerisine ilave edilir. Elde edilen içecek +4°C'de saklanir.
Bulusun koruma kapsami ekte verilen istemlerde belirtilmis olup kesinlikle bu detayli anlatimda örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz. Zira teknikte uzman bir kisinin, bulusun ana temasindan ayrilmadan yukarida anlatilanlar isiginda benzer yapilanmalar ortaya koyabilecegi açiktir.

Claims (4)

  1. ISTEMLER
    . Ipek böcegi pupa yagi olup, özelligi omega - 6 ile zenginlestirilmis
    olmasidir.
    . Istem 1'e ait ipek böcegi pupa yaginin üretimine yönelik bir yöntem olup,
    özelligi asagidaki adimlari ihtiva etmesidir;
    a. Ipek böcegi pupasinin kurutulmasi,
    b. a. adiminda toz haline getirilen pupanin eleklerden geçirilmesi,
    c. Soguk sikim isleminin gerçeklestirilmesi,
    d. 0. adiminda elde edilen posanin süperkritik karbondioksit
    ekstraksiyon isleminin gerçeklestirilmesi,
    d. adiminda elde edilen pupa yaginin filtrasyonu,
    Birinci moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi,
    Saflastirma isleminin gerçeklestirilmesi,
    Birinci enzimatik islemin gerçeklestirilmesi,
    Ikinci moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi,
    j. Ikinci enzimatik islemin gerçeklestirilmesi,
    k. üçüncü moleküler distilasyonun gerçeklestirilmesi.
    . Istem 2'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi a. adiminda yer alan
    kurutmanin 70 ila 90 °C arasinda ve tercihen 80 °C'de gerçeklestirilmesidir.
    . Istem 2'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi b. adiminda yer alan
    eleklerin büyüklügü 30 ya da 60 mes olmasidir.
    . Istem 2'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi d. adiminin 20 - 40 mPa ve
    tercihen 25 - 30 mPa basinç altinda gerçeklestirilmesidir.
    . Istem 2'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi e. adiminda yer alan
    filtrasyon, filtre kagidi ile gerçeklestirilmistir.
    . Istem 2'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi f. adiminda gerçeklestirilen
    distilasyonun 20 - 60 mikronluk ve tercihen 30 - 50 mikronluk vakum
    altinda gerçeklestirilmesidir.
    8. Istem 2'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi g. adiminda gerçeklestirilen
    saflastirma isleminin asagidaki adimlari ihtiva etmesidir;
    9.1. Fosfolipitlerin ayrilmasi,
    9.
  2. 2. Nötralizasyon,
    9.
  3. 3. Berraklastirma,
    9.
  4. 4. Koku giderme.
    9. Istem 2'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi h. adiminda gerçeklestirilen
    enzimatik islemin asagidaki adimlari ihtiva etmesidir;
    h.4. g.adiminda elde edilen karisimin alkol ile
    karistirilmasi,
    h.5. karisimin üzerine lipaz ilave edilmesi,
    h.6. 20 - 30 °C ve tercihen 25 °C'de inkübe edilmesi.
    10. Istem Z'ye göre sunulan yöntem olup, özelligi j. adiminda gerçeklestirilen
    enzimatik islemin asagidaki adimlari ihtiva etmesidir;
    j.4. i. adiminda seçici olarak distile edilen omega-6
    bakimindan zengin olan yag asidi karisimi ve sn-2
    monogliserid bakimindan zengin olan karisimin
    karistirilmasi,
    j.5. karisima lipaz ilave edilmesi,
    j.6. 20 - 30 °C ve tercihen 25 °C'de inkübe edilmesi.
    11.Istem Z'ye göre sunulan yöntem olup. özelligi azot gazinin varliginda
    gerçeklestirilmesidir.
    12. Istem 1'e ait ipek böcegi pupa yagini ihtiva eden nanoemülsiyonlar.
    13. istem 12'ye göre sunulan nanoemülsiyonlarin üretimine yönelik bir yöntem
    olup, özelligi asagidaki adimlari ihtiva etmesidir;
    a. sükroz yag asidi esterleri, soya Iesitini, gliserin ve pupa yaginin
    isitilarak, karistirilmasi,
    b. çözücü ilave edilmesi,
    vakum uygulanarak yag fazi elde edilmesi,
    su ve saponin maddesi ile aköz fazin hazirlanmasi,
    aköz fazinin yag fazina katilmasi,
    71.099
    ultrasonik homojenizasyonun gerçeklestirilmesi,
    .f. adiminda elde edilen karisimin filtreden geçirilerek
    vakumlanmasi.
    14. istem 13'e göre sunulan yöntem olup ,özelligi c. adiminda elde edilen yag
    fazina vitamin A, D, E veya K veya bunlarin karisiminin ilave edilmesi.
    15. istem 13'e göre sunulan yöntem olup ,özelligi d. adiminda elde edilen aköz
    fazina vitamin vitamin B kompleksi veya vitamin C veya bunlarin
    karisiminin ilave edilmesi.
    16.istem 12'ye göre sunulan nanoemülsiyonlari ihtiva eden topikal bir
    kompozisyon.
    17.istem 16'ya göre sunulan topikal kompozisyon olup, özelligi krem ya da
    losyon formunda olmasidir.
    18.Istem 12*ye göre sunulan nanoemülsiyonlarin cilt tedavisinde veya
    kozmetik tedavide kullanimi.
    19.Bir gida ürünü olup, özelligi istem 12'ye göre sunulan nanoemülsiyonlari
    ihtiva etmesidir.
    20.Istem 19'e göre sunulan gida ürünü olup, özelligi söz konusu gida
    ürününün içecek olmasidir.
    21 . istem 12'ye göre sunulan nanoemülsiyonlarin gida ürünü olarak kullanimi.
TR2021/016640A 2021-10-26 2021-10-26 Omega-6 i̇le zengi̇nleşti̇ri̇lmi̇ş pupa yaği TR2021016640A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/016640A TR2021016640A2 (tr) 2021-10-26 2021-10-26 Omega-6 i̇le zengi̇nleşti̇ri̇lmi̇ş pupa yaği

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/016640A TR2021016640A2 (tr) 2021-10-26 2021-10-26 Omega-6 i̇le zengi̇nleşti̇ri̇lmi̇ş pupa yaği

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021016640A2 true TR2021016640A2 (tr) 2021-11-22

Family

ID=85113512

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/016640A TR2021016640A2 (tr) 2021-10-26 2021-10-26 Omega-6 i̇le zengi̇nleşti̇ri̇lmi̇ş pupa yaği

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR2021016640A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2625483T3 (es) Extracto de microalgas que contiene ácidos grasos omega 3-poliinsaturados y método para extraer aceite de microorganismos
FI72997B (fi) Foerfarande foer framstaellning av fettaemnen ur froen av ribes-slaektets frukter.
CA2446059C (en) Production and use of a polar lipid-rich fraction containing stearidonic acid and gamma linolenic acid from plant seeds and microbes
US8048652B2 (en) Biomass hydrolysate and uses and production thereof
ES2575915T3 (es) Proceso para el aislamiento de un fosfolípido
AU2012219201B2 (en) Oil body extraction and uses
Jalali-Jivan et al. Microemulsions as nano-reactors for the solubilization, separation, purification and encapsulation of bioactive compounds
ES2332977B1 (es) Aceite de orujo de oliva comestible concentrado en acidos triterpenicos, procedimiento de refinacion fisica utilizado para su obtencion y recuperacion de los componentes funcionales presentes en el aceite crudo.
TW200409813A (en) Process for preparing an oil containing one or more long-chain polyunsaturated fatty acids derived from biomass; foodstuff or nutritional, cosmetic or pharmaceutical composition containing it
US5011855A (en) Cosmetic and dermatological compositions containing γ-linolenic acid
EP1679007B1 (en) Oil-in-water type emulsion food
KR970007568B1 (ko) 다가불포화 지방산과 인지질 강화지방 제조방법과 강화지방의 용도
TR2021016640A2 (tr) Omega-6 i̇le zengi̇nleşti̇ri̇lmi̇ş pupa yaği
JP2006311853A (ja) 有用リン脂質組成物及びそれを含有する食品、食品配合剤、飲料並びに有用リン脂質組成物の製造方法
JP2007082427A (ja) ビール粕由来の植物性セラミド関連物質製造方法
JP2002275498A (ja) セラミド配糖体の濃縮方法
Pittia et al. Conventional product formation
JPH03259049A (ja) 機能性食品素材
EP3522738A1 (fr) Aliment ou boisson a base d'une microalgue marine
RU2404786C2 (ru) СПОСОБ ПОЛУЧЕНИЯ ЭКСТРАКТА ИЗ ЦИСТ, ИЛИ НАУПЛИЙ, ИЛИ ВЗРОСЛЫХ ОСОБЕЙ РАЧКА Artemia salina ДЛЯ НАРУЖНОГО ИЛИ ВНУТРЕННЕГО ПРИМЕНЕНИЯ
CN114794468A (zh) 一种原位山茶油乳剂及其制备方法和应用
Garcia Characterisation of plant oil bodies and their application as delivery systems of bioactive compounds: a thesis presented in partial fulfilment of the requirements for the degree of Master of Food Technology at Massey University, Manawatū, New Zealand
RU2199875C2 (ru) Масло льняное пищевое и способ его получения
EP4247924A1 (en) Improved omega-3 containing compositions
PL227367B1 (pl) Spozywcza mikroemulsja stanowiaca nosnik oleju rybiego