TR202014826U5 - Motosi̇klet i̇ni̇ş takimi - Google Patents

Motosi̇klet i̇ni̇ş takimi Download PDF

Info

Publication number
TR202014826U5
TR202014826U5 TR2020/14826U TR202014826U TR202014826U5 TR 202014826 U5 TR202014826 U5 TR 202014826U5 TR 2020/14826 U TR2020/14826 U TR 2020/14826U TR 202014826 U TR202014826 U TR 202014826U TR 202014826 U5 TR202014826 U5 TR 202014826U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
motorcycle
landing gear
exhaust tip
motor
gear
Prior art date
Application number
TR2020/14826U
Other languages
English (en)
Inventor
Akgül Musa
Original Assignee
Musa Akguel
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Musa Akguel filed Critical Musa Akguel
Priority to TR2020/14826U priority Critical patent/TR202014826U5/tr
Publication of TR202014826U5 publication Critical patent/TR202014826U5/tr

Links

Landscapes

  • Motorcycle And Bicycle Frame (AREA)

Abstract

Buluş; motosiklet sürücülerinin yavaşladığı, durduğu veya park ettiği durumlarda kontrollü, güvenli bir şekilde durabilmesini ve bagajda yer kaplamamasını sağlayan motosiklet iniş takımı ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME MOTOSIKLET INIS TAKIMI TEKNIK ALAN Bulus; motosiklet sürücülerinin yavasladigi, durdugu veya park ettigi durumlarda kontrollü, güvenli bir sekilde durabilmesini ve bagajda yer kaplamamasini saglayan motosiklet inis takimi ile ilgilidir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU Motosiklet, iki tekerlekli ve içten yanmali bir motora sahip olan ulasim aracidir. Ilk olarak 1989 yilinda bisikletlere motor takma girisimleriyle ortaya çikmistir.
Günümüzde içten yanmali motorlarin ve teknolojinin gelismesi, motosiklet sektörünün de gelismesine katkida bulunmustur. Buhar motoruyla baslayan motosiklet teknolojisi günümüzde yerini birçok farkli tasarimda, farkli agirlikta, farkli teknik özelliklerde ve farkli arazi tiplerine uygun olarak üretebilen teknolojilere birakmistir.
Son yillarda teknolojik gelismelerin yaninda nüfusun artmasi, sanayi sektörlerinin genis alanlara yayilmasi, araç kullanimlarinin artmasiyla özellikle kalabalik sehirlerde trafik yogunlugunun artmasi ve hobi olarak motosiklet kullanan soför sayilarinin artmasi gibi sebeplerle motosiklet kullanimi yüksek sayilara ulasmistir.
Motosiklet kullanimlarinin artmasi avantajlariyla beraber bazi avantaj ve dezavantajlari da beraberinde getirmistir. Özellikle trafigin yogun oldugu saat ve yerlerde gidilecek noktaya daha kisa sürede varma, daha az yakit harcama, park probleminin düsük olmasi gibi durumlar avantaj saglamaktadir. Ancak motosiklet genel yapisi itibari ile dört tekerlekli motorlu araçlara göre güvenligi daha az durum da olup iklim kosullarindan daha fazla etkilenmektedir. Olasi bir kaza durumunda kazadan hasarsiz çikabilme ihtimali daha düsüktür.
Motosiklet kullanicilari, sürüs sirasinda yogun trafik durumlarinda, trafik isiklarinda veya herhangi bir sebepten dolayi durmalari gerektiginde ayaklarini yere basarak motoru dengede tutmaktadirlar. Bunlarin yaninda motosiklet park etme durumlarinda da benzer sekilde kullanicinin ayaklarini kullanarak yere basmasi ve motoru dengede tutmasi gerekebilmektedir. Küçük motosiklet tiplerinde bu durum çok sorun yaratmasa da özellikle büyük ve agir motosikletler tiplerinde bu durum ciddi dezavantajlara yol açabilmektedir. Motosikletin agir olmasindan ve sürüs disinda motosikletin dengesini kolay kaybedebilmesinden dolayi sürücüler motosikleti dengede tutmak için çok fazla güç harcamak durumunda kalmaktadirlar. En küçük bir denge kaybi yasanmasi durumunda motosiklet dengesi kaybolabilmekte ve bu durum kazalara ve sakatlanmalara sebebiyet verebilmektedir. Bu dezavantajlardan dolayi yüksek ve agir motosikletler bazi kullanicilar için oldukça kullanim zorluklari çikarmakta ve tercih edilmemektedir.
Trafikte sürücünün motosikleti ayaklariyla durdururken yasadigi problemleri en az indirmek ve ortadan kaldirmak için motosikletlerde inis takimi teknigi kullanilabilmektedir. Bilinen tekniklerde motosiklet inis takimlari genellikle tekerlekli yapida olup manuel olarak kontrol edilmektedir. Manuel olarak kontrol edilen inis takimi sistemleri sürücünün hatali kullanimlarindan kaynaklanan aksakliklara ve kazalara yol açabilmektedir. Kisa sürede yüksek hiza ulasabilen motosikletlerde inis takimlarinin açik unutulmasi sürücünün hatali kullanim örneklerinden sayilabilir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda inis takimlari farkli sistemsel özelliklere sahip olabilmektedir. Özellikle elektrik-elektronik sisteme sahip olmayan inis takimlarinin hava ile çalisan örnekleri motosiklet bagajinda çok fazla yer kaplamaktadir. Bu durum motosiklet için ergonomik olmayan kullanimlara ve sürücünün kullanimini olumsuz etkileyebilmekte ve motosikletin bütünlügünü bozabileceginden sürücü için tercih edilmeyen bir sistem olabilmektedir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda motosiklet inis takimlari motosikletlerin farkli noktalarina monte edilebilmektedir. Çogu uygulamada motosikletlerin ortasina monte edilmis durumda motosiklet inis takimlari yer almaktadir. Bu durum garaj girisinde rampa olan yerlerde motosikletin arka tekerlegini askiya alabilmektedir.
Bu durum sürücü için dezavantajli durumlar olusturarak kazaya sebebiyet verebilmektedir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda motosiklet inis takimlarinin park özelligine sahip olmadiklari görülmektedir. Park özelliginin yer almamasi motosikletin park isleminden sonra sürücü agirliginin motosiklet üzerinden kalkmasindan dolayi inis takimlarinin havaya kalkmasina neden olmaktadir. Bu durum motosikletin saga sola sallanmasina, dengesini kaybetmesine neden olmakta ve bir kazaya sebebiyet verebilmektedir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda motosiklet inis takimlarinin ayakçik kaldirma sistemine sahip olmadiklari görülmektedir. Bu özelligin yer almamasi sürücünün motosikleti park ettikten sonra motosikleti ayakçik üstüne kaldirmak istediginde motosiklet dengesinin bozulmasina ve kazalara neden olabilmektedir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda motosiklet inis takimlarinda egim sensörlerinin yer almadigi görülmektedir. Bu özelligin yer almamasi motosikletin saga veya sola dogru yatik olmasi durumunda motosikletin otomatik olarak düz duruma getirilememesine neden olmaktadir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda motosiklet inis takimlarinda sag ve sol tarafta yer alan iki teker grubunun birbirine bagimli durumda olduklari görülmektedir. Bu bagimli teker sistemi yolda çukur, çikinti veya bozulma olan durumlarda motosikletin dengesini bozabilmekte ve saga veya sola dogru motosikletin egik duruma gelmesine yol açabilmektedir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda motosiklet inis takimlari tekerleklerinin yere temas etme noktasi ile motosiklet arka tekerleginin yere temas etme noktasinin ayni hiza olmadigi görülmektedir. Bu durum garaj girisi rampa olan yerlerde ve tümseklerde dezavantajlara yol açabilmektedir.
Teknigin bilinen bir diger durumunda motosiklet inis takimlari farkli sistemlere dönüsebilme imkânina sahip olmayip, farkli model ve tasarimlardaki motosikletler için uygun bir sekilde monte edilememe gibi dezavantajlara sahiptir.
Teknigin bilinen durumu CN111542468A basvuru numarali “MOTOSIKLET INIS CIHAZI” adli dosyada “Bulus, motosikletin bir standinin yakininda sabit sekilde olusturulmus ve ileri ve geri yönlerde dönen bir DC motor; DC motoru barindiran bir motor kasasi tarafindan yapilandirilan bir motor modülü; sirasiyla motor çerçevesinin her iki tarafinda dönebilecek sekilde baglanan ve DC motor tarafindan önceden belirlenmis bir açida döndürülen bir ana baglanti çerçevesi; DC motoru devreye sokarak dönüsü yavaslatan ve ana baglanti çerçevesine ileten bir yavaslama modülü; kilitlenecek ana baglanti çerçevesinin bir tarafina döner sekilde menteselenmis bir destek çerçevesi; yardimci baglanti çubugu çerçevesi ve bir destek çerçevesinin bir tarafina baglanan bir tekerlek braketi içeren motosiklet inis cihazidir” seklinde özetlenmistir. Bu basvuruda motosikletin ortasina monte edilmis olan bir inis takimindan bahsedilmektedir. motosiklet için dik duran tekerlekli bir cihaz olup baglanti çerçevesinin birinci safta eksenel olarak baglandigi, piston çubugunun ikinci safta eksenel olarak baglandigi ve üçüncü safta tekerlegi harekete geçirmek için bir aktüatör baglandigi, pnömatik sistemle çalisan sabit tekerlekli bir motosiklet inis takimindir” seklinde özetlenmistir. Bu basvuruda motosiklet inis takiminin pnömatik sistemle ve manuel olarak çalistigindan bahsedilmektedir.
TAKIMl” adli dosyada “Bulus, katlandiginda veya açildiginda uzunlugu degisken olan, böylelikle küçük bir alanda kolay kurulum saglayan ve dikey yük oldugunda aktüatörün kuvvetinin daha güçlü hareket ettigi dört mafsalli bir baglanti yöntemini benimseyen, hareket eden bir nesne ile birlestirilerek hareket eden bir nesnenin dengeli hareketini saglayan bir inis takimi ile ilgilidir.” seklinde özetlenmistir. Bu basvuruda motosiklet inis takiminin pnömatik veya hidrolik basinç sistemleriyle manuel olarak çalistigindan bahsedilmektedir.
Sonuç olarak mevcut teknikte var olan ve günümüzde kullanilmakta olan uygulamalarin dezavantajlarinin ortadan kaldirilmasina olan gereksinim, ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
BULUSUN TANIMI Mevcut bulus yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmak ve ilgili teknik alana yeni avantajlar getirmek 'üzere motosiklet sürücülerinin yavasladigi, durdugu veya park ettigi durumlarda kontrollü, güvenli bir sekilde durabilmesini ve bagajda yer kaplamamasini saglayan motosiklet inis takimi ile ilgilidir.
Bulusun amaci, motosikletin her iki yanina takilan inis ve kalkis sonlandiricili siviçli ve tekerlekli bir sistem ile motosiklet hizi belirli bir hizin altina düstügünde otomatik olarak yere inerek yol ile temas ettiginde inis siviç sistemi sayesinde sürücünün ayagini yere basmadan dengeli bir biçimde durmasini saglamaktadir.
Sürücü motosiklet ile kalkis yaptiktan ve belirli bir hizin üstüne çiktiktan sonra motosiklet inis takimi yukari kalkarak 'üst konum bilgisi veren siviç sistemi sayesinde sürücünün motosikleti normal sekilde kullanmasini saglamaktadir.
Bulusun bir diger amaci, motosikletin agir olmasindan dolayi en küçük bir denge kaybi durumunda kullanici motosikleti tutamadigi için kazayi ve sakatlanmayi kaldirmak isteyen kullanici, direksiyon kontrol buton kutusunda bulunan butona basarak motosikleti havaya kaldirarak ayakçagin üzerine kaldirmaktadir.
Dolayisiyla kullaniciya fiziki anlamda da yardimci olmaktadir.
Bulusun bir diger amaci, motosiklet üzerinde ergonomik olarak yer almasi, bagaj yerini isgal etmemesi ve egzoz borusu gibi görünerek estetik bir yapida durmasidir.
Bulusun bir diger amaci, tam otomatik ve yari otomatik olarak çalistirilabilmesidir.
Bulusun bir diger amaci, park özelligi sayesinde motosiklet durduktan sonra motosiklet ayaklarini açmadan kendi basina motosiklet inis takimi sayesinde durabilmesidir.
Bulusun bir diger amaci, sürücü koltugunun altinda yer alan egim sensörü sayesinde motosikleti dengede tutabilmesi, eger motosiklet yana dogru yatik duruyor ise motosikleti otomatik olarak düz duruma getirmesidir.
Bulusun bir diger amaci, bulusun teker sistemi arka tekerin yere temas noktasi ile ayni hizada oldugu için garaj girisi rampa olan yerlerde sorunsuz geçis saglamasidir.
Bulusun bir diger amaci, motosiklet inis takiminin tam otomatik, yari otomatik, park modu, ayakçik kaldirma destek sistemi ve açi sensörü sayesinde motosiklet dengeleme sistemi fonksiyonlarina sahip olmasidir.
Bulus konusu motosiklet inis takimi daha büyük ve küçük, farkli motosiklet tiplerine göre farkli ölçülerde ve farkli boyutlarda üretilebilir. Çizimler Yukarida kisaca özetlenen ve asagida daha detayli ele alinan mevcut bulusun uygulamalari, bulusun ekteki çizimlerde betimlenen örnek uygulamalarina basvurarak anlasilabilir. Ancak ekteki çizimlerin yalnizca bu bulusun tipik uygulamalarini betimledigini ve bulusi bu nedenle, diger esit derecece etkili uygulamalara izin verebilecegi için, kapsamini sinirladiginin varsayilmayacagini belirtmek gerekir.
Sekil-1: Motosiklet inis takimi sag takiminin görünümüdür.
Sekil-2: Motosiklet inis takimi sol takiminin görünümüdür.
Sekil-3: Motosiklet inis takimi sag ve sol takiminin patlatilmis görünümüdür.
Anlasilmayi kolaylastirmak adina, sekillerde ortak olan özdes elemanlari belirtmek için, mümkün hallerde özdes referans numaralari kullanilmistir. Sekiller ölçekli çizilmemistir ve açiklik için basitlestirilebilir. Bir uygulamanin elemanlari ve özelliklerinin daha fazla açiklama lüzum olmaksizin diger uygulamalara faydali bir biçimde dâhil edilebilecegi düsünülmektedir. Çizimlerdeki Detaylarin Açiklanmasi Sekillerde gösterilen referans numaralarinin karsiliklari asagida verilmistir.
Elektronik kontrol paneli Direksiyon kontrol buton kutusu Sag red'L'ikt'ör grubu Sol red'uktör grubu Sag sasi baglanti aparati Sol sasi baglanti aparati Planet disli motor Sag motor baglanti aparati 9. Sol motor baglanti aparati .lVlafsaI mil 11.Dis muhafaza 12.Teker grubu 13.Sag krom egzoz ucu baglanti borusu 14.Sol krom egzoz ucu baglanti borusu . Sag egzoz ucu 16. Sol egzoz ucu 17. Sag - Sol inis sonlandirma sivici 18. Sag - Sol yukari sonlandirma sivici BULUSUN DETAYLI AÇIKLANMASI Bu detayli açiklamada bulus konusu motosiklet inis takimi yapilanmasinin tercih edilen alternatifleri, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus, bir motosiklet inis takimi, Sekil 1, Sekil 2 ve Sekil 3'te de görüldügü üzere; elektronik kontrol paneli (1), direksiyon kontrol buton kutusu (2), sag redüktör grubu (3), sol redüktör grubu (4), sag sasi baglanti aparati (5), sol sasi baglanti aparati (6), planet disli motor (7), sag motor baglanti aparati (8), sol motor baglanti aparati (9), mafsal mil (10), dis muhafaza (11), teker grubu (12), sag krom egzoz ucu baglanti borusu (13), sol krom egzoz ucu baglanti borusu (14), sag egzoz ucu (15) sol egzoz ucundan (16), sag - sol inis sonlandirma sivici (17), ve sag- sol yukari sonlandirma sivici (18), olusmaktadir, Bulus, Sekil 1lde de görülebildigi gibi motosiklet hiz bilgisi, egim bilgisi, siviçler üzerinden motosiklet inis takimi pozisyon bilgisi, açi sensörlerinden gelen açi bilgisi, buton kutusu üzerinden gelen tüm bilgilerin kontrollerinin saglandigi elektronik kontrol paneli (1), elektronik kontrol paneli (1) üzerinden yari otomatik ve tam otomatik çalisma fonksiyon seçim sivici, yari otomatik moda motosiklet inis sisteminin asagi ve yukari hareket etmesini saglayan buton, park modu ve ayakçik kaldirma destek sistemini çalistiran buton sistemlerini barindiran direksiyon kontrol buton kutusu (2), motosikletin sag tarafini desteklemek için elektronik kontrol panelinden (1) gelen komut ile planet disli motordan (7) gelen hareketi 90 derece döndüren güç aktarim sistemi olan sag redüktör grubu (3), motosikletin sol tarafini desteklemek için elektronik kontrol panelinden (1) gelen komut ile planet disli motordan (7) gelen hareketi 90 derece döndüren güç aktarim sistemi olan sol redüktör grubu (4), üzerinde motosiklet inis takiminin sag tarafinin yukarida oldugu bilgisinin alindigi sivici bulunduran ve motosiklet inis takiminin motosiklet sasisine monte edilmesini saglayan sag sasi baglanti aparati (5), üzerinde motosiklet inis takiminin sol tarafinin yukarida oldugu bilgisinin alindigi sivici bulunduran ve motosiklet inis takiminin motosiklet sasisine monte edilmesini saglayan sol sasi baglanti aparati (6), kontrol kartindan gelen enerji ile motosiklet inis takiminin güç aktarimi ile asagi ve yukari hareketini saglayan planet disli motor (7), planet disli motorun (7) sag redüktöre baglanmasinin ve ayni zamanda teker sisteminin baglantisinin yapildigi sag motor baglanti aparati (8), planet disli motorun (7) sol redüktöre baglanmasinin ve ayni zamanda teker sisteminin baglantisinin yapildigi sol motor baglanti aparati (9), motosiklet inis takiminin asagi ve yukari hareketi sirasinda egzoz ucunun yere çarpmamasi için kirilarak yere paralel durmasini saglayan mafsal mil (10), planet disli motorun (7) dis etkenlerden korunmasini saglayan krom malzemeden üretilen dis muhafaza (11), birbirinden bagimsiz olarak hareket ederek motosiklet inis takimi asagi hareket ettiginde yol ile temas ederek daha kolay bir kontrol saglayan sol teker grubu (12), teker grubunun (12) içinde gizlenerek hareket ettigi ve ayni zamanda motosiklete ait orijinal egzoz ucunun da monte edildigi sag tarafta bulunan sag krom egzoz ucu baglanti borusu (13), teker grubunun (12) içinde gizlenerek hareket ettigi ve ayni zamanda motosiklete ait orijinal egzoz ucunun da monte edildigi sol tarafta bulunan sol krom egzoz ucu baglanti borusu (14), motosikletin sag tarafinda bulunan sag krom egzoz ucuna baglanan sag egzoz ucu (15), motosikletin sol tarafinda bulunan sag krom egzoz ucuna baglanan sol egzoz ucu (16) ve teker grubunun (12) yer ile temas ettigini algilayarak sistemi durdurmayi saglayan sag- sol inis sonlandirma sivici (17) içermesiyle karakterize edilmektedir.
Bulusta; redükt'or grubu, sasi baglanti aparatina monte edilmektedir. Palanet disli motor (7) ve ardindan motor baglanti aparati monte edilmektedir. Daha sonra bu parça redüktor grubuna monte edilmektedir. Motor dis muhafaza (11) krom boru motor baglanti aparatina monte edilerek sabitlenmektedir. Teker grubu (12), motor baglanti aparatina monte edilmektedir. Krom egzoz ucu baglanti borusu, egzoz ucu ile birbirine sabitlendikten sonra motor dis muhafaza (11) krom borusuna monte edilir. Toplanan sistem sasi baglanti aparati ile motosiklet sasisine monte edilir. Bu islemlerden sonra motor ve siviç kablolari elektronik kontrol panele (1) baglanir. Ayrica direksiyon kontrol buton kutusundan (2) gelen kablolar da elektronik kontrol paneline (1) baglanir.
Bulusta tercihen 12V DC planet disli motor (12) kullanilmis olsa da, bulusun alternatif uygulamalarinda pnömatik veya hidrolik bir sistem kullanilabilir.
Hiz bilgisini motosikletin kendi hiz sensöründen elektronik kontrol paneli (1) almaktadir. Tam otomatik çalismada, bulusumuz tam otomatik çalisma konumunda, motosiklet durur pozisyonda iken yere inmis ve motosikleti dengede tutmaktadir. Sürücü hareket etmek için gaza bastiginda ve motosiklet Okm/h - 20km/h hiz araliginda istenilen degerde ayarlanabilmektedir. Bulusta belirtilen bu degerler bulusun tercih edilen yapilanmasinda uygulanmistir. Elektronik kontrol panelinden (1) bu hiz araliklari degistirilebilmektedir. Dolayisiyla, belirli bir hizin üzerine çiktiginda motosiklet inis takimi otomatik olarak yukari kalkarak yer ile temasini keser ve sürücünün motosikleti normal sürüsüne izin verir. Motosiklet sürücüsü durmak için frene bastiginda ve motosiklet belirli bir hizin altina düstügünde motosiklet inis takimi otomatik olarak asagi inerek yere temas eder.
Sistemde bulunana ve bir birinden bagimsiz çalisan sag-sol inis sonlandirma sivici (17') sayesinde yolda bir bozuk olmasi durumunda dahi motosikletin dengede durmasini saglar. Eger motosiklet durdugunda dengede degil bir tarafa dogru yatik durmus ise otomatik dengeleme sistemi devreye girerek motosikleti dengeye getirerek motosikletin düz durmasini saglar. Direksiyon kontrol buton kutusundan (2) tam otomatik moda alindiginda motor ve redüktör grubu belirli bir hizin altina geldiginde krom egzoz ucu baglanti borularindan teker grubunu (12) asagi itmektedir. Benzer sekilde kullanici belirli bir hizin üzerinde çiktiginda krom egzoz ucu baglanti borularindan teker grubu (12) redüktör ve motordan aldigi kuvvetle teker grubunu (12) yukari kaldirmakta ve egzoz ucu baglanti borularinin içine gizlenmekte ve disaridan bir ayaklik oldugu belirli olmamaktadir.
Bulus, direksiyon kontrol buton kutusundan (2) yari otomatik konuma alindiginda, motosiklet inis takiminin kontrolü sürücüdedir. Sürücü motosiklet inis takimi motosiklet direksiyonunda bulunan kontrol buton kutusundaki indir-kaldir butonuna basarak sistemi asagi indirebilir veya yukari kaldira bilir. Bu sistem bir kazaya sebebiyet olmamasi için belirli bir hizin üzerinde çalismamaktadir. Bu özellik bozuk yollarda veya düsük hizda uzun mesafe gidilecegi durumlarda tercih edilmektedir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda ise bu hiz araliklari kontrol panelinden O km/h - 20km/h olarak belirlenmistir.
Bulus, direksiyon kontrol buton kutusundan (2) park moduna alindiginda, motosiklet durduktan sonra motosiklet inis takimi yere temas ederek durur.
Sürücü motosiklet üzerinden indiginde, sürücünün agirligindan dolayi “Motosiklet Inis Takimi” nin yer ile temasi kesilir, bu da motosikletin saga sola sallanmasina sebep olur. Olusan bu boslugu almak için motosiklet direksiyon kontrol buton kutusundaki (1) park modu butonuna bir kere basilir, böylece motosiklet dengede durur ve sallanmasi biter. Dengede durmasini saglayan sürücü koltugunun altindaki egim sensörüdür. Sag motor baglanti aparati (8) ve sol motor baglanti aparatinin (9) üzerinde bulunan sag-sol inis sonlandirma siviçleri (17) sayesinde teker grubu (12) yere temas ettiginde birbirinden bagimsiz olan sag-sol inis sonlandirma siviçleri (17), motosiklet inis takiminin sag ve sol taraflarinin asagida oldugu bilgisini alir. Motor ve redüktör grubu ile tekerlerin konumunu ayarlayarak motosikleti dengede tutar.
Bulusta, sürücü motosikleti park ettikten sonra direksiyon kontrol buton kutusundan (2), park butonuna 3 saniye basili tuttugunda motosiklet inis takimi motosikleti ayakçik üzerine çok kolay biçimde kalkabilecek seviyeye getirmektedir.
Bunu da yine motor araciligi ile gerçeklestirmektedir.

Claims (1)

ISTEMLER
1- Bulus motosiklet sürücülerinin yavasladigi, durdugu veya park ettigi durumlarda kontrollü, güvenli bir sekilde durabilmesini ve bagajda yer kaplamamasini saglayan motosiklet inis takimi ile ilgili olup, özelligi; motosiklet hiz bilgisi, egim bilgisi, sag-sol inis sonlandirma (17) ve sag-sol yukari sonlandirma (18) siviçleri üzerinden motosiklet inis takimi pozisyon bilgisi, açi sensörlerinden gelen açi bilgisi, buton kutusu üzerinden gelen tüm bilgilerin kontrollerinin saglandigi elektronik kontrol paneli (1), elektronik kontrol paneli (1) üzerinden yari otomatik ve tam otomatik çalisma fonksiyon seçim sivici, yari otomatik moda motosiklet inis sisteminin asagi ve yukari hareket etmesini saglayan buton, park modu ve ayakçik kaldirma destek sistemini çalistiran buton sistemlerini barindiran direksiyon kontrol buton kutusu (2), motosikletin sag tarafini desteklemek için elektronik kontrol panelinden (1) gelen komut ile planet disli motordan (7) gelen hareketi 90 derece döndüren güç aktarim sistemi olan sag redüktör grubu (3), motosikletin sol tarafini desteklemek için elektronik kontrol panelinden (1) gelen komut ile planet disli motordan (7) gelen hareketi 90 derece döndüren güç aktarim sistemi olan sol redüktör grubu (4), üzerinde motosiklet inis takiminin sag tarafinin yukarida oldugu bilgisinin alindigi sag - sol yukari sonlandirma siviç (18) sistemi bulunduran ve motosiklet inis takiminin motosiklet sasisine monte edilmesini saglayan sag sasi baglanti aparati (5), üzerinde motosiklet inis takiminin sol tarafinin yukarida oldugu bilgisinin alindigi sag - sol yukari sonlandirma siviç sistemi (18) bulunduran ve motosiklet inis takiminin motosiklet sasisine monte edilmesini saglayan sol sasi baglanti aparati (6), kontrol kartindan gelen enerji ile motosiklet inis takiminin güç aktarimi ile asagi ve yukari hareketini saglayan planet disli motor (7), planet disli motorun (7) sag redüktöre baglanmasinin ve ayni zamanda teker sisteminin baglantisinin yapildigi sag motor baglanti aparati (8), - planet disli motorun (7) sol redüktöre baglanmasinin ve ayni zamanda teker sisteminin baglantisinin yapildigi sol motor baglanti aparati (9), - motosiklet inis takiminin asagi ve yukari hareketi sirasinda egzoz ucunun yere çarpmamasi için kirilarak yere paralel durmasini saglayan mafsal mil (10), - planet disli motorun (7) dis etkenlerden korunmasini saglayan krom malzemeden üretilen dis muhafaza (11), - birbirinden bagimsiz olarak hareket ederek motosiklet inis takimi asagi hareket ettiginde yol ile temas ederek daha kolay bir kontrol saglayan teker - teker grubunun (12) içinde gizlenerek hareket ettigi ve ayni zamanda motosiklete ait orijinal egzoz ucunun da monte edildigi sag tarafta bulunan sag krom egzoz ucu baglanti borusu (13)i - teker grubunun (12) içinde gizlenerek hareket ettigi ve ayni zamanda motosiklete ait orijinal egzoz ucunun da monte edildigi sol tarafta bulunan sol krom egzoz ucu baglanti borusu (14), - motosikletin sag tarafinda bulunan sag krom egzoz ucuna baglanan sag egzoz ucu (15), - motosikletin sol tarafinda bulunan sag krom egzoz ucuna baglanan sol egzoz ucu (16), - teker grubunun (12) yer ile temas ettigini algilayarak sistemi durdurmayi saglayan sag-sol inis sonlandirma sivici (17) içermesiyle karakterize edilmesidir. Istem 1'de bahsedilen motosiklet inis takimi ile ilgili olup, özelligi; hiz bilgisini motosikletin kendi hiz sensöründen alan ve bu sayede motosiklet inis takimini yönetmeyi saglayan elektronik kontrol paneli (1) içermesidir.
TR2020/14826U 2020-09-17 2020-09-17 Motosi̇klet i̇ni̇ş takimi TR202014826U5 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14826U TR202014826U5 (tr) 2020-09-17 2020-09-17 Motosi̇klet i̇ni̇ş takimi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14826U TR202014826U5 (tr) 2020-09-17 2020-09-17 Motosi̇klet i̇ni̇ş takimi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014826U5 true TR202014826U5 (tr) 2020-11-23

Family

ID=75527468

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14826U TR202014826U5 (tr) 2020-09-17 2020-09-17 Motosi̇klet i̇ni̇ş takimi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202014826U5 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7607695B2 (en) Motor vehicle with limited angle of inclination
KR101730879B1 (ko) 에너지 회수 장치가 구비된 바이크
CN100537283C (zh) 具有有限倾角的机动车
KR101531278B1 (ko) 자동 폴딩 전동카
US6752231B2 (en) Personal transportation system
EP2323895B1 (en) An injury protection accessory
EP2595830B1 (en) Two wheeled vehicle with all wheel drive system
EP2969719A1 (en) Three-wheeled vehicle
US5628379A (en) Single track vehicle
CN105691532A (zh) 一种带有手刹系统的双轮自平衡电动车
WO2010133968A2 (en) Tricycle with wheelchair platform
US5816354A (en) Single track vehicle
TR202014826U5 (tr) Motosi̇klet i̇ni̇ş takimi
JP2002178895A (ja) ゴルフカートのブレーキ制御装置
CN2403668Y (zh) 乘坐舒适稳定的两轮摩托车
JP2002178896A (ja) ゴルフカートのブレーキ制御装置
CN2298992Y (zh) 脚踏手开式自行车多功能支架
CN215622389U (zh) 一种自动停车防摔电动车结构
WO2004045942A1 (fr) Vehicule a deux roues monotraces, optimiser pour avoir un centre de gravite aussi bas que possible
KR102582774B1 (ko) 모터사이클의 서행 및 주정차 어시스트 시스템
JPH10129553A (ja) 動力補助機能付き自転車
JPS6260315B2 (tr)
JPH0986464A (ja) 自動二輪又は三輪車用カバー
CN2630097Y (zh) 新型安全摩托车
Wada et al. Research and development of a joystick car drive system for handicapped persons