TR202005698A1 - Elektri̇k üreti̇m tesi̇si̇ - Google Patents

Elektri̇k üreti̇m tesi̇si̇

Info

Publication number
TR202005698A1
TR202005698A1 TR2020/05698A TR202005698A TR202005698A1 TR 202005698 A1 TR202005698 A1 TR 202005698A1 TR 2020/05698 A TR2020/05698 A TR 2020/05698A TR 202005698 A TR202005698 A TR 202005698A TR 202005698 A1 TR202005698 A1 TR 202005698A1
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
turbine
facility
layer
pump
condenser
Prior art date
Application number
TR2020/05698A
Other languages
English (en)
Inventor
Ari Bayram
Original Assignee
Ari Bayram
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ari Bayram filed Critical Ari Bayram
Priority to TR2020/05698A priority Critical patent/TR202005698A1/tr
Publication of TR202005698A1 publication Critical patent/TR202005698A1/tr

Links

Landscapes

  • Engine Equipment That Uses Special Cycles (AREA)

Abstract

Buluş, hypolimnion tabakasından alınan su ile elektrik üretiminin sağlandığı bir elektrik üretim tesisi ile ilgilidir. Buluş konusu tesiste ilk olarak hypoliminion takabasından bağlantı borusu (7) yardımıyla tesise su alınmaktadır. Hypoliminion takabasından alınan su pompa II (8) yardımı ile yoğuşturucuya (1) iletilmektedir. Hypolimnion tabakasından alınan su ile yoğuşturucuda (1) bulunan amonyağın soğutulması sağlanmaktadır. Yoğuşturucuda (1) yoğuşan amonyak pompa I (2) yardımıyla ısıtıcıya (3) iletilmektedir. Isıtıcıda (3) çevre sıcaklığına ısıtılan amonyak buharı türbine (4) iletilmektedir. Türbinde (4) ulaşan amonyak buharı türbini (4) döndürmektedir. Türbinin (4) dönmesiyle de türbine (4) bağlı alternatör (5) sayesinde elektrik üretilmektedir. Bu döngü tesiste sürekli devam etmektedir. Ayrıca buluş konusu tesiste yer alan vanalar (6) sayesinde pompa I (2) ve türbine (4) sıvı ve buhar akışı kontrol altına alınmaktadır.

Description

TARIFNAME ELEKTRIK ÜRETIM TESISI Teknik Alan Bulus, hypolimnion tabakasindan alinan su ile elektrik üretiminin saglandigi bir elektrik üretim tesisi ile ilgilidir. Önceki Teknik Teknikte jeotermal, termik, nükIEer, dogal gaz, rüzgâr, günes, sivi nitrojen, fuel oilI motorin ve dalga olmak üzere Çesitli enerji kaynaklari bulunmaktadir. Bu enerji kaynaklari kullanilarak elektrik üretiminin gerçeklestirildigi tesisler kurulmustur.
Hypolimnion, sogutma suyunun alindigi deniz suyu katmanidir. Bu tabakada sicaklik +4 °C9dir ve bu sicaklik degismez. Bu tabaka en alt tabakadir. Bunun üzeri termoklin tabakasidir. Termoklin tabakasi üstü epilimnion tabakasidir. Bu olusuma temperatur (tabakalasma) denir. Bu tabakalasma yazin olusmaktadir.
Termokilin, su sicakligi derinlik arttikça hizla azalan deniz suyu katmanidir. Bu tabakada, ilik iyi karismis, yüzey katmaninin altinda yaklasik 200-1000 m arasinda yaygin kalici termokilin bulunmaktadir. Bu bölgelerden asagi indikçe suyun sicakligi 15 °C kadar düser.
Teknigin bilinen durumunda yer alan CN103807907A sayili Çin patent dokümaninda günes enerjisi kullanan bir güç üretimi ve isitma sisteminden bahsedilmektedir. Bulus konusu sistem, günes enerjisini elektrik enerjisine dönüstürmektedir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan US947044282 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda yerel kullanim için gelistirilmis bir üretim ve dagitim için bir yöntemden bahsedilmektedir.
Teknikte var olan sistemler incelendiginde hypolimnion bölgesinden alinan su ile elektrik üretiminin saglandigi, dogaya zararsiz bir elektrik üretim tesisinin gerçeklestirilmesi ihtiyaci duyulmustur.
Bulusun Amaçlari Bu bulusun amaci, hypolimnion tabakasindan alinan su ile elektrik üretiminin saglandigi bir elektrik üretim tesisinin gerçeklestirilmesidir.
Bu bulusun bir baska amaci, tamamen dogal kaynaklarin kullanildigi, petrol ve dogalgaz yakiminin olmadigi, dünyayi sera etkisinden kurtarabilecek ve küresel isinmayi azaltacak bir sistemin gerçeklestirilmesidir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulusun amaçlarina ulasmak için gerçeklestirilen elektrik üretim tesisi ekli sekillerde gösterilmistir.
Bu sekiller; Sekil 1: Bulus konusu elektrik üretim tesisinin sematik görünümüdür.
Sekillerde yer alan parçalar tek tek numaralandirilmis olup, bu numaralarin karsiliklari asagida verilmistir. 1. Yogusturueu 2. Pompal 3. Isitici 4. Türbin Alternatör Baglanti borusu OONGIU'I Pompa II Bulus konusu elektrik üretim tesisi; - Hypolimnion tabakasindan alinan suyun ulastigi yogusturucu (1), - Yogusturucu (1) ile baglantili pompa I (2), - Pompa I (2) ile baglantili isitici (3), - Isitici (3) ile baglantili türbin (4), - Türbin (4) ile baglantili alternatör (5), - Pompa I (2) giris çikis uçlarina ve türbin (4) girisine konumlandirilmis - Yogusturucu (1) ile baglantili ve iç içe geçmis borulardan olusan baglanti - Baglanti borusu (7) üzerine konumlandirilmis ve yogusturucuya giden su akisini kontrol eden pompa II (8) içermektedir.
Bulus konusu tesiste ilk olarak hypoliminion takabasmdan baglanti borusu (7) yardimiyla tesise su alinmaktadir. Hypoliminion takabasindan alinan su pompa II (8) yardimi ile yogusturucuya (1) iletilmektedir. Hypolimnion tabakasindan alinan su ile yogusturucuda (1) bulunan amonyagin yogusturulmasi saglanmaktadir.
Yogusturucuda (1) yogusan amonyak pompa I (2) yardimiyla isiticiya (3) iletilmektedir. Isiticida (3) çevre sicakligina isitilan amonyak buhari türbine (4) iletilmektedir. Türbinde (4) ulasan amonyak buhari türbini (4) döndürmektedir.
Türbinin (4) dönmesiyle de türbine (4) bagli alternatör (5) sayesinde elektrik üretilmektedir. Bu döngü tesiste sürekli devam etmektedir.
Ayrica bulus konusu tesiste yer alan vanalar (6) sayesinde pompa I (2)ve türbine (4) sivi ve buhar akisi kontrol altina alinmaktadir.
Bulus konusu tesis, derinligi 1 km”yi asan deniz kiyisina veya deniz yüzeyine insa edilen bir platform üzerine kurulabilir. Bulus konusu tesiste, takriben 1 km derinlikten çekilen +4 oC sicakligindaki su, iç içe ve arasi vakumlu ve içi perlit ile doldurulmus baglanti borulari (7) ile saglanmaktadir. Tabakanin en derin yerinde baglanti borularina (7) içten ve distan lO MPa gibi bir basinç gelmektedir. Bu nedenle dis boruya ve içten iç boruya destekleyici konstrüksiyon yapilmistir.
Paslanmaya karsi içten ve distan gerekli tedbirler alinmistir.
Suyun çekildigi bölge deniz bilimi literatüründe hypolimnion tabakasidir. Bu tabakada sicaklik +4 °C”dir ve bu sicaklik degismez. Bu tabaka en alt tabakadir.
Bunun üzeri termoklin tabakasidir. Termoklin tabakasinin üstü epilimnion tabakasidir. Bu olusuma temperatur (tabakalasma) denir. Bu tabakalasma yazin olusmaktadir.
Hypolimnion tabakasindan alman su pompa II (8) yardimiyla alinir. Pompa II (8] ”nin gücü düsüktür. Su sanki yüzeyden çekiliyor gibidir. Basincin dengelenmesinden dolayi pompa II (8)”den gelen su türbinden (4) gelen amonyak buharlarini yogusturur. Yogusan sivi amonyak pompa I (2) yardimiyla isiticiya (3] gönderilir. Burada basinç yaklasik 800 KPaidir. getirilir. Çevre havasi bir fan yardimiyla saglanabilmektedir. Buradan çikan amonyak buhari çevre sicakligina ulasir. Kizgin buhar türbine (4) gider. Türbin (4] bir is yapar ve altematörü (5) çalistirarak elektrik üretir. Elektrik gerekli olan yerlere hava hatlari ile iletilebi | mektedir.
Buhar santrallerinde su ve su buhari kullanilmaktadir. Bulus konusu tesiste ise akiskan olarak amonyak sivisi ve amonyak buhari kullanilmaktadir.
Buhar santrallerinde kazan mevcuttur. Kazanda muhtelif yakitlar (örnek, LPG, LNG, motorin, fuel oil vb. fosil yakitlar) yakilir. Bulus konusu tesiste ise kazan bulunmamaktadir. Bulus konusu tesiste hiç yakit yoktur. Yakit yerine atmosfer havasi ve iç enerjisinden faydalanilir. Enerji kaynagi atmosferdir.
Bulus konusu tesiste, isitici (3) sayesinde sivi amonyak bir vantilatör yardimiyla zorlanmis dis tasinimla isitilir ve buharlastirilir. Buhar kizgin hale getirilir. Buhar sicakligi çevre sicakligina yakindir.
B ulus konusu tesis kapali bir sitemdir. Akiskan kesinlikle disari atilmaz. Devrede sürekli çalisir. Sistem sabittir. Deniz kiyisina ya da derin deniz üzerine kurulabilir.
Buhar makinelerinde kullanilan kabuller aynen bulus konusu tesis içinde geçerlidir.
- Sivi ve buharin sabit basinçta isitildigi ve sogultuldugu, - Pompa l (2) ve Pompa ll (8)”de akiskanin izentropik olarak sikistirildigi, - Türbinde (4) akiskanin izentropik olarak genisledigi, - Kinetik ve potansiyel enerjilerdeki farkliliklarin ihmal edilebilir oldugu, - Sürekli isletim sartlarinin geçerli oldugu (Sürekli Akiskan Sürekli Açik Sistem (SASAH, - Isiticida (3), türbinde (4), pompa I (2) ve pompa II (8)'nin isi kaybinin ihmal edilebilir sekilde izole edildigi, - Eksenel boyda isi iletiminin çok az oldugu ve ihmal edilebilir oldugu, - Akiskanin özelliklerinin sabit kaldigi: - lsiticinin (2) elektrik ürettigi sürece çalistigi (v=5 m/ 5) üzerindedir.) - su emis borusunun isi geçmeyecek sekilde izole edildigi kabulleri benimsenmistir.
Bulus konusu elektrik üretim tesisinin yogusturucuda (1] kullanilan su bölgesi hypolimnion tabakasidir ve en alt tabakadir. Sicakligi +4 °C°dir. Bu kisim deniz biliminde detayli olarak anlatilmaktadir. Baliklar daha çok terrnokilin tabakasinda yasarlar ve bu tabakayi takip ederler. Dolayisi ile bulus konusu tesisin baliklara hiçbir zarari yoktur.
Bulus konusu tesis, +20 CJC üzerindeki çevre sicakliklarinda çalismaktadir. Gece ve gündüz demeden 24 saat elektrik üretebilmektedir. Havanin günesli ve rüzgârli olmasina bagli degildir ve çevreye kesinlikle zararli bir sey salinmamaktadir.
Bilindigi üzere memleketimizin en büyük sorunu petrol ve dogalgaz sorunudur. Çünkü memleketimizde petrol yoktur.
Bulus konusu tesis sayesinde, dünya sogumaya baslayacaktir. Fosil yakitlarin neden oldugu kirlilik ve hastaliklar ortadan kalkacaktir. Buzullar erimeyecektir.
Alçak yerler sular altinda kalmayacaktir. Türkiye enerji için döviz harcamayacak cari açik sifirlanacak ve Türkiye enerjiden bagimsiz bir ülke haline gelebilecektir.
Bulus konusu tesis, enerji fazlaliginda sivi hava üretecek ve depolayacaktir. Bu sivi hava kuvvet makinalarinda kullanilabilecektir.
Rüzgâr türbinleri, rüzgâr oldugu ve rüzgarin yüksek hizli oldugu durumlarda çalismaktadir. Nükleer santraller ise çok tehlikelidir. Almanya 2023°te tüm nükleer santralleri kapatacagini duyurmustur. Termik ve termal santrallerin zararlari ise her gün televizyondan duyulmaktadir. Bulus konusu tesis ile yukarida bahsettigimiz eksiklikler giderilmis olmaktadir.

Claims (1)

ISTEMLER
1. Bulus hypolimnion tabakasindan alman su ile elektrik üretiminin saglandigi bir elektrik üretim tesisi ile ilgili olup, - Hypolimnion tabakasindan alinan suyun ulastigi yogusturucu (l), - Yogusturucu (1) ile baglantili pompa I (2), - Pompa I (2) ile baglantili isitici (3), - Isitici (3) ile baglantili türbin (4), parçalarini içermesi ile karakterize edilmektedir. . Bulus istem lideki gibi bir tesis ile ilgili olup, türbin (4) ile baglantili altematör (5) içermesi ile karakterize edilmektedir. . Bulus istem 1 veya 2”deki gibi bir tesis ile ilgili Olup, pompa I (2) giris çikis uçlarina ve türbin (4) girisine konumlandirilmis vanalar (6) içermesi ile karakterize edilmektedir. . Bulus yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir tesis ile ilgili Olup Yogusturuçu (1) ile baglantili ve iç içe geçmis borulardan olusan baglanti borusu (7) içermesi ile karakterize edilmektedir. . Bulus yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir elektrik üretim tesisi ile ilgili Olup, baglanti borusu (7) üzerine konumlandirilmis ve yogusturucuya giden su akisini kontrol eden pompa II (8) içermesi ile karakterize edilmektedir.
TR2020/05698A 2020-04-09 2020-04-09 Elektri̇k üreti̇m tesi̇si̇ TR202005698A1 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/05698A TR202005698A1 (tr) 2020-04-09 2020-04-09 Elektri̇k üreti̇m tesi̇si̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/05698A TR202005698A1 (tr) 2020-04-09 2020-04-09 Elektri̇k üreti̇m tesi̇si̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202005698A1 true TR202005698A1 (tr) 2021-10-21

Family

ID=83999720

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/05698A TR202005698A1 (tr) 2020-04-09 2020-04-09 Elektri̇k üreti̇m tesi̇si̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202005698A1 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN104420906B (zh) 蒸汽轮机设备
TR202005698A1 (tr) Elektri̇k üreti̇m tesi̇si̇
EA201992432A1 (ru) Метод и система мелкомасштабной распределенной когенерации энергии
DE69727319D1 (de) Abhitzekessel mit variabler ausgangsleistung
CN103216807A (zh) 一种高频锅炉工艺
Tyroller et al. Solar steam sterilizer for rural hospitals
CN201277065Y (zh) 一种生物质发电装置
CN104929707B (zh) 电站排汽潜热与排烟余热联合发电系统和优化运行方法
CN214172381U (zh) 一种新型小规模液态醇基供热系统
RU218421U1 (ru) Гибридный настенный газово-электрический котел для поквартирного отопления
GR1009505B (el) Θερμοϋδραυλικη διαδικασια παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας
RU48366U1 (ru) Автономная теплоэлектростанция
RU183122U1 (ru) Станция для выработки электрической энергии на любом виде тепла с использованием конвекции
SU454360A1 (ru) Парогазова установка
Mochizuki et al. New concept of micro-gas-turbine-based cogeneration package for performance improvement in practical use
RU2608448C1 (ru) Микротеплоэлектроцентраль, работающая на возобновляемых источниках энергии
RU2004833C1 (ru) Теплоэнергетическа установка
RU128660U1 (ru) Агрегат для получения электроэнергии в домашних условиях
Dudkin et al. Photovoltaic panel and wind turbine as an electric energy source for water evaporation and desalination
CN106321384A (zh) 一种海洋温差发电方法及装置
RU2261335C1 (ru) Комбинированная система для одновременного производства тепловой и электрической энергии на основе водогрейной котельной установки
TR2021009069A2 (tr) Enerji̇ üreti̇m si̇stemi̇
JPH07279827A (ja) 発電方法
CN103925106B (zh) 一种负压动力机器及其做功方法
CN101382343A (zh) 太阳能与风能共贮共用温度可调控锅炉