TR201920926A2 - Bi̇r maça kompozi̇syonu, maça kompozi̇syonun elde edi̇lme yöntemi̇ ve maça kompozi̇syonu i̇le maça elde etme yöntemi̇ - Google Patents

Bi̇r maça kompozi̇syonu, maça kompozi̇syonun elde edi̇lme yöntemi̇ ve maça kompozi̇syonu i̇le maça elde etme yöntemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201920926A2
TR201920926A2 TR2019/20926A TR201920926A TR201920926A2 TR 201920926 A2 TR201920926 A2 TR 201920926A2 TR 2019/20926 A TR2019/20926 A TR 2019/20926A TR 201920926 A TR201920926 A TR 201920926A TR 201920926 A2 TR201920926 A2 TR 201920926A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
core
obtaining
composition according
core composition
resin
Prior art date
Application number
TR2019/20926A
Other languages
English (en)
Inventor
Tamsü Selli̇ Nesli̇han
İmer Özgü Ceren
Original Assignee
Eczacibasi Yapi Gerecleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Eczacibaşi Yapi Gereçleri̇ Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eczacibasi Yapi Gerecleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, Eczacibaşi Yapi Gereçleri̇ Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Eczacibasi Yapi Gerecleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2019/20926A priority Critical patent/TR201920926A2/tr
Publication of TR201920926A2 publication Critical patent/TR201920926A2/tr

Links

Landscapes

  • Molds, Cores, And Manufacturing Methods Thereof (AREA)
  • Mold Materials And Core Materials (AREA)

Abstract

Buluş, bir maça kompozisyonu, maça kompozisyonunun elde edilme yöntemi ve maça kompozisyonunun maça üretim prosesinde kullanılması ile mukavemeti yüksek, raf ömrü uzun maçanın elde edilme yöntemi ile ilgilidir. Elde edilen maça kompozisyonu, maça kumu, reçine ve en az bir sertleştiriciye ilave olarak en az bir katalizör ve en az bir katkı malzemesi içermekte olup kürleme reaksiyonunun reaksiyon koşullarına dışarıdan müdahale edilmeksizin, hızlandırılarak, düşük sıcaklıklarda gerçekleşmesini sağlamakta, böylece elde edilecek maçanın mukavemetini ve raf ömrünü arttırmaktadır.

Description

TARIFNAME BIR MAÇA KOMPOZISYONU, MAÇA KOMPOZISYONUN ELDE EDILME YÖNTEMI VE MAÇA KOMPOZISYONU ILE MAÇA ELDE ETME YÖNTEMI Bulusun Konusu Bulus, bir maça kompozisyonu, maça kompozisyonunun elde edilme yöntemi ve maça kompozisyonunun maça üretim prosesinde kullanilmasi ile mukavemeti yüksek, raf ömrü uzun maçanin elde edilme yöntemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Yasamin her alaninda karsilastigimiz yüksek kaliteli ürünlerin tasarimi ve üretimi, dogada bulunan hammaddeleri veya Çesitli yöntemlerle üretilen malzemeleri istenilen özellik ve biçimdeki ürünlere dönüstüren imalat yöntemleri ile gerçeklestirilmektedir.
Malzemelerin istenilen biçim ve boyutlara dönüstürülmesini saglayan fiziksel dönüsüm yöntemlerinin basinda döküm, kaynak, plastik sekil verme, toz metalurjisi ve talas kaldirma yöntemleri gelmektedir. Bu yöntemlerden döküm yöntemi, erimis halde bulunan malzemelerin akiskanliklarindan yararlanilarak kaliplara aktarilmalari ve sekillendirilmeleri prensibine dayanmaktadir.
Metal malzemelerin döküm yöntemi ile sekillendirilmesi, eritilmis haldeki metal veya alasimin çesitli sekillerdeki kaliplara dökülmesi ve bu kaliplarda kurutularak kati hale dönüstürülmesi prensibine dayanmaktadir. Ne var ki döküm ile elde edilen parçalarin iÇ bosluklari geleneksel kaliplama yöntemi ile meydana getirilememektedir. Geleneksel kaliplama yöntemiyle elde edilmesi güç olan ürünlerin elde edilmesinde maça adi verilen kum sekillendiricilerden yararlanilmaktadir. Maçalar kaliplarin içine yerlestirilmekte, kaliba dökülen malzemenin maçanin isgal ettigi alanin disinda kalan bosluklara dolmasi ile oyuklu formda ürünler elde edilmektedir.
Kaliplama yönteminin verimini ve kaliplama ile elde edilen ürünün özelliklerini belirleyen unsurlardan biri maça üretim yöntemidir. Sicak kutu yöntemi maça üretiminde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olup maça kompozisyonunun belirli bir sicakliga kadar isitilmis metal kutulara belirli bir basinç altinda aktarilmasi ve kompozisyonun içerdigi reçinenin yüksek sicaklik altinda sertlestirici malzeme ile reaksiyona girerek kürlenmesi, baska bir ifadeyle çapraz baglanmasi ile sertleserek kati formdaki nihai ürüne dönüstürülmesi islem adimlarindan olusmaktadir.
Reçine kürleme reaksiyonu yüksek sicaklikta gerçeklesen bir poliadisyon reaksiyonudur ve sonucunda bilesenlerin karakterine ve reaksiyon sartlarina uygun kuvvette çapraz baglar içeren reçine olusmaktadir. Çapraz bagli reçinenin karakteri, reçinenin ve sertlestiricinin türü ve karisim oranlari, maça kumu ve reçine karisiminin kaliba aktarilma basinci ve süresi, maça kalibinin sicakligi ve karisimin kalipta bekleme süresi ile belirlenmekte, nihai ürünün mekanik özelliklerini ve raf ömrünü etkilemektedir. Reçine ve sertlestiricinin türü ile iliskili olarak reaksiyonun gerçeklesme sicakligi farklilik göstermektedir. Seçilen reçinenin ve sertlestirici malzemenin türüne göre yüksek sicaklikta gerçeklesebilen bir kürleme reaksiyonu sirasinda buharlasma meydana gelebilmekte, buhar maça kompozisyonunun içinden çikamayarak kabarciklar halinde kalmaktadir. Kompozisyonun, içindeki kabarciklar ile birlikte sertlesmesi ile bosluklardan olusan ve dolayisiyla mukavemeti düsük ve raf ömrü az olan, kolaylikla deformasyona ugrayabilen maçalar elde edilmektedir.
Bahsedilen problemin ortadan kaldirilmasi amaciyla kürleme reaksiyonunun daha düsük sicakliklarda gerçeklesmesine imkân veren farkli reçine ve sertlestirici türlerinin kullanilmasi ve/veya kompozisyonun kaliplara aktarilma basincinin arttirilmasi ile kabarcik olusumunun engellenmesine yönelik çalismalar yapilmistir. Ancak sicaklik ve basinç gibi reaksiyon kosullarinin kontrollü olarak arttirilamamasi kürleme reaksiyonunun tam olarak gerçeklesememesine ve sertlesme gerçeklesse bile nihai ürünün hedeflenen mekanik özelliklere sahip olamamasina sebebiyet vermistir.
Dolayisiyla bu çalismalarda reaksiyon hizinda artis gözlemlenirken maçalarin mukavemetinde azalma, raf ömründe kisalma gözlenmistir. Maça kompozisyonunun kaliplara yüksek basinç altinda aktarilmasinin ise kaliplarin asinmasina sebebiyet verdigi anlasilmistir.
Bahsedilen problemleri ortadan kaldirmak amaciyla bulus kapsaminda reaksiyon kosullari ve kullanilmasi hedeflenen reçine ile sertlestirici malzeme türleri degistirilmeksizin maça kompozisyonuna katalizör eklenmesi ile kürleme reaksiyonunun hizinin arttirilmasini saglayan yeni bir kompozisyon gelistirilmistir. Bu çalismada reçine- sertlestirici-katalizör türleri arasindaki uyum sayesinde, bu malzemeleri içeren kompozisyonun sicak kutu maça üretim prosesi ile islenmesi sirasinda reçinenin hedeflenen esik sicaklik degerine ulastigi, hizli ve tam kürlenmenin saglandigi, isi maruziyetinde buhar, dolayisiyla kabarcik meydana gelmedigi ve maçaya yüksek mukavemet özelligi kazandirildigi gözlenmistir.
Bulus, sicak kutu maça üretim prosesi ile reçine ve sertlestiricinin reaksiyonu sonucunda buharlasma ve buharlasmaya bagli olarak hava kabarciklari meydana gelmeden düsük sicaklik ve basinç altinda islenmeye uygun, maça kumuna ilave olarak reçine, reçineye uygun nitelige sahip katalizör ve katki malzemesi varliginda yüksek mukavemete ve raf ömrüne sahip maçalarin elde edilmesini saglayan bir maça kompozisyonu, kompozisyonun elde edilme yöntemi ve kompozisyon kullanilarak maça elde etme yöntemi ile ilgilidir. Maçalarin ideal reçine ve sertlestirici bilesimi degistirilmeden, sicaklik ve basinç gibi proses kosullarina proses öncesinde ve/veya sirasinda müdahale edilmeden elde edilebilir olmalari, maçalarin mukavemetini arttirmakta, raf ömrünü uzatmaktadir. Ilave olarak, elde edilen kompozisyon prosesin daha düsük basinç altinda gerçeklesmesine imkân vermekte, yüksek basinca bagli kalip asinmasini önlemektedir.
Bulus ile operasyonel hatalar azaltilmakta, hedeflenen üretim verimine ulasilmakta, dolayisiyla malzeme ve enerji kayiplari ve maddi kayiplar yasanmamaktadir.
Bulusun Amaci Bulusun amaci, kürleme reaksiyonunun gerçeklesme sicakligi ve basincinin proses kosullarina disaridan müdahale edilmeden, ideal reçine-sertlestirici malzeme bilesimi degistirilmeden düsürülmesini saglayan, reaksiyon sirasinda buhar çikisini engelleyerek nihai ürünün mukavemetini ve raf ömrünü arttiran ve/veya koruyan bir maça kompozisyonunun, kompozisyonun elde edilme yönteminin ve kompozisyon ile maça elde etme yönteminin gelistirilmesidir.
Bulusun baska bir amaci, mukavemetinin arttirilmasi ve raf ömrünün uzatilmasi ile malzeme kayiplarini ve dolayisiyla enerji kayiplarini ve maddi kayiplari ortadan kaldiran bir maça kompozisyonunun, kompozisyonun elde edilme yönteminin ve kompozisyon ile maça elde etme yönteminin gelistirilmesidir.
Bulusun baska bir amaci, kürlenme reaksiyonu esnasinda buhar olusumu ve olusan buharin kum içinden çikisi esnasinda olusan gözenekli yapinin sebep oldugu düsük mukavemet probleminin çözüldügü yüksek mukavemet ve raf ömrüne sahip maçalarin elde edilmesidir.
Bulusun Açiklamasi Bulus, bir maça kompozisyonu, maça kompozisyonunun elde edilme yöntemi ve maça kompozisyonunun maça üretim prosesinde kullanilmasi ile mukavemeti yüksek, raf ömrü uzun maçanin elde edilme yöntemi ile ilgilidir.
Bulus kapsaminda gelistirilen maça kompozisyonu; maça kumu, toz formunda en az bir çesit reçine ve su içeren en az bir reçine ve en az bir sertlestirici içermektedir. Bu bilesenlere ilave olarak kürleme reaksiyonunu hizlandirarak reaksiyonun düsük sicakliklarda gerçeklesmesini saglayan en az bir katalizör ve maça kompozisyonu kullanilarak elde edilecek maçanin mukavemetinin ve/veya raf ömrünün arttirilmasini ve/veya korunmasini saglayan en az bir katki malzemesini içermektedir.
Bulus konusu maça kompozisyonunun elde edilmesi için öncelikle maça kumu-katki malzemesi karisimi hazirlanmaktadir. Maça kumu-katki malzemesi karisiminin hazirlanmasi amaciyla maça kumunun içerisine polibazik asitin alkali metal tuzu olan en az bir katki malzemesi ilave edilmekte ve homojen bir karisim elde edilene kadar karistiricida karistirilmaktadir. Bahsedilen karistirma süresi homojen bir karisim elde edilene kadar, tercihen 10 saniye-3 dakika boyunca devam etmektedir. Diger taraftan karisima ilave edilmek üzere katalizörün su ile seyreltilmesiyle seyreltik katalizör çözeltisi hazirlanmaktadir. Katalizör tercihen bir asit katalizördür. Hazirlanan maça kumu-katki malzemesi karisimina ilave edilecek asit katalizörün miktari kullanilan maça kumu miktarina göre belirlenmektedir. Belirlenen miktarda asit katalizör içeren seyreltilmis katalizör çözeltisi ile maça kumu - katki malzemesi karisimi homojen bir karisim elde edilene kadar, tercihen 10 saniye-3 dakika boyunca karistiricida karistirilmaktadir.
Bahsedilen karisima eklenecek reçinenin hazirlanmasi için ayri bir kapta toz reçine su ile homojen hale gelene kadar karistirilmaktadir. Hazirlanan reçine, maça kumu - katki malzemesi-seyreltilmis katalizör karisiminin içerisine ilave edilmekte ve homojen bir karisim elde edilene kadar karistiricida karistirilmaktadir. Karistirma süresi tercihen 1-5 dakika olup homojen karisim elde edilene kadar karistirma islemi devam etmektedir.
Karisim içerisindeki reçinenin sicaklik ve basinç etkisi ile kürlenmesi amaciyla yeni karisima son olarak en az bir sertlestirici ilave edilmekte, malzemeler homojen bir karisim elde edilene kadar, tercihen 10 saniye-3 dakika boyunca karistiricida karistirilmakta ve böylece maça kompozisyonu elde edilmektedir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda, katki malzemesi olarak fosforik asidin alkali metal tuzu, katalizör olarak asetik asit, reçine olarak üre formaldehit bazli bir reçine, sertlestirici olarak ise üre, magnezyum ve ligninin sulu çözeltisi kullanilmaktadir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda maça kumu-katki malzemesi karisiminin hazirlanmasinda 100 gr maça kumu kullanilmaktadir. 100 gr maça kumu kullaniminda kullanilmaktadir. Seyreltilmis katalizör agirlikça % 40-60 oraninda katalizör, agirlikça % kullanilmaktadir. Reçine agirlikça % 40-60 oraninda toz reçine, agirlikça % 40-60 oraninda su içermektedir. 100 gr maça kumu kullaniminda 25-35 gr sertlestirici kullanilmaktadir.
Bulus konusu maça elde etme yöntemi, temel olarak gelistirilen maça kompozisyonunun belirli bir sicakliga kadar isitilmis metal kaliplara belirli bir basinç altinda aktarilmasi ve kompozisyonun içindeki reçinenin sicaklik altinda ve katalizör varliginda sertlestirici malzeme ile reaksiyona girerek kürlenmesi, baska bir ifadeyle çapraz baglanmasi ile sertleserek kati formdaki maçaya dönüstürülmesi islem adimlarindan olusmaktadir.
Elde edilen maça kompozisyonundan maça elde edilmesi için öncelikle maça kompozisyonu sicak kutu maça üretim yönteminde kullanilan sisteme aktarilmaktadir.
Sistem, maça kompozisyonunun depolanacagi en az bir hazneyi, kompozisyonun maça kaliplarina basinçla üflenebilmesini saglayan bir bölümü, maça sekillendirme kaliplarini, maça kaliplarinin isitilmasini saglayan bir sistemi, sekillendirilen maçalarin sekillendirme kaliplarindan ayrildiktan sonra tasinmalarini saglayan bir bant mekanizmasini içermektedir. Maça kompozisyonu öncelikle sistem elemanlarindan depolama haznesine aktarilmakta, depolama haznesinden belirli bir basinç altinda sekillendirme kaliplarina aktarilmaktadir. Maça kompozisyonu, içindeki reçinenin sicaklik, basinç altinda ve/veya sertlestirici malzeme varliginda sertlestirilmesiyle hedeflenen mekanik özelliklere sahip kati maça formunu almaktadir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda depolama haznesinde bulunan maça kompozisyonu 200-250 OC araliginda bir sicakliga isitilan maça kaliplarina üretilmek istenen nihai ürünün sekline göre 4-6 bar basinç, tercihen 4 bar basinç uygulanarak aktarilmakta ve 30-50 saniye, tercihen 35 saniye boyunca bu kaliplarda bekletilmektedir.
Bu süre boyunca reçine kürlenmekte ve sertlesmekte, sürenin sonunda ise kati formda maça elde edilmektedir.
Bulus konusu maça kompozisyonu ile kürleme reaksiyonu sirasinda buharlasma ve buharlasmanin sonucu olarak maça kompozisyonunda ve nihai maçada kabarcik olusumu gerçeklesmeden, düsük sicaklik ve basinç altinda yüksek mukavemete ve uzun raf ömrüne sahip maçalar elde edilmektedir. Maçanin mukavemet ve raf ömrü gibi özelliklerinin, proses gerçeklesirken sicaklik, basinç gibi proses kosullarina disardan müdahale edilmeden, baska bir ifadeyle proses kosullari degistirilmeden iyilestirilmektedir. Bu sayede, operatörden kaynakli hatalar, reaksiyonun eksik gerçeklesmesinden veya reaksiyonun katalizör yoklugunda ancak yüksek sicaklik ve basinç altinda gerçeklesiyor olmasindan dolayi buharlasmaya bagli kabarcik olusumu ve buna bagli mukavemet kaybi, malzeme, enerji kayiplari ve dolayisiyla maddi kayiplar önlenmektedir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus, üre formaldehit bazli en az bir toz reçine ve su içeren bir reçine, amonyum bazli bilesikler arasindan seçilmis en az bir sertlestirici ve maça kumu içeren bir maça kompozisyonu olup özelligi, 0› en az bir katki malzemesini, - katalizör ve su içeren seyreltik katalizör çözeltisini, içermesi ile karakterize edilmektedir. istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, bahsedilen katki malzemesinin polibazik asitler arasindan seçilmis bir asitin alkali metal tuzu olmasi ile karakterize edilmektedir. istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, bahsedilen katki malzemesinin fosforik asitin alkali metal tuzu olmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 1”e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, bahsedilen katalizörün asidik katalizör olmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, bahsedilen katalizörün asetik asit olmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, bahsedilen sertlestiricinin çapraz baglayici olma özelligine sahip amonyum bazli bir bilesik olmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, bahsedilen sertlestirici malzemenin üre, magnezyum ve Iigninin sulu çözeltisi olmasi ile karakterize edilmektedir. istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, 100 gr maça kumu kullaniminda 0,01 gr - 0.05 gr katki malzemesi içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, 100 gr maça kumu kullaniminda 0.1 gr - 0.5 gr seyreltilmis katalizör içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, seyreltik katalizör çözeltisinin agirlikça %40-60 oraninda katalizör, agirlikça % 40-60 oraninda su içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, 100 gr maça kumu kullaniminda 1.5 gr - 2 gr reçine içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, reçinenin agirlikça %40-60 oraninda toz reçine, agirlikça % 40-60 oraninda su içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem l'e göre bir maça kompozisyonu olup özelligi, 100 gr maça kumu kullaniminda tercihen 25 gr-35 gr sertlestirici malzemeyi içermesi ile karakterize edilmektedir. Bahsedilen maça kompozisyonunun elde edilme yöntemi olup özelligi, o maça kumu içerisine en az bir katki malzemesinin ilave edilmesi ve malzemelerin homojen maça kumu-katki malzemesi karisimi elde edilene kadar karistirilmasi, o en az bir çesit katalizörün su ile seyreltilmesi ile seyreltik katalizör çözeltisinin hazirlanmasi, o katalizör çözeltisinin elde edilen maça kumu-katki malzemesi karisimina ilave edilmesi ve malzemelerin homojen bir karisim elde edilene kadar karistirilmasi, - toz formundaki en az bir reçinenin içerisine su ilave edilmesi ve homojen bir karisim olan reçine elde edilene kadar karistirilmasi, o reçinenin maça kumu-katki malzemesi ve katalizör çözeltisini içeren karisima ilave edilmesi ve malzemelerin homojen bir karisim elde edilene kadar karistirilmasi, o maça kumu-katki malzemesi, katalizör çözeltisi ve reçine içeren karisima sertlestirici ilave edilmesi ve malzemelerin homojen maça kompozisyonu elde edilene kadar karistirilmasi adimlarini içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, maça kumu-katki malzemesi karisiminin 10 saniye-3 dakika araliginda karistirilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, maça kumu- katki malzemesi ve katalizör çözeltisinin 10 saniye-3 dakika boyunca karistirilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, maça kumu-katki malzemesi, katalizör çözeltisi ve reçinenin 1-5 dakika boyunca karistirilmasi ile karakterize edilmektedir. . Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, maça kumu-katki malzemesi, katalizör çözeltisi, reçine ve sertlestiricinin 10 saniye-3 dakika boyunca karistirilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, maça kumu-katki malzemesi karisiminin elde edilmesinde katki malzemesi olarak polibazik asitler arasindan seçilmis bir asitin alkali metal tuzunun kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, maça- kumu-katki malzemesi karisiminin elde edilmesinde katki malzemesi olarak fosforik asitin alkali metal tuzunun kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, katalizör çözeltisinin hazirlanmasinda katalizör olarak asit bilesiginin kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, katalizör çözeltisinin hazirlanmasinda katalizör olarak asetik asitin kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, reçinenin elde edilmesinde üre formaldehit bazli reçine bilesiginin toz formunun kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, sertlestirici olarak çapraz baglayici olma özelligine sahip amonyum bazli bilesigin kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. .istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, sertlestirici olarak üre, magnezyum ve ligninin sulu çözeltisinin kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. .istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, maça kumu-katki malzemesi karisiminda kullanilan 100 gr maça kumu kullaniminda 0,01 gr - 0.05 gr katki malzemesi kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. . istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, 100 gr maça kumu kullaniminda 0.1 gr - 0.5 gr seyreltilmis katalizör kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. .istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, seyreltilmis katalizör çözeltisinin agirlikça % 40-60 oraninda katalizör ve agirlikça . Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, 100 gr maça kumu kullaniminda 1.5 gr - 2 gr reçine kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. .Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, reçinenin hazirlanmasinda agirlikça % 40-60 oraninda toz reçine ve agirlikça % 40-60 oraninda su kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. . Istem 14'e göre bir maça kompozisyonu elde etme yöntemi olup özelligi, 100 gr maça kumu kullaniminda 25 gr- 30 gr sertlestirici kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. . Bulus, bahsedilen maça kompozisyonu elde etme yöntemiyle elde edilen bahsedilen maça kompozisyonu kullanilarak bir maça elde etme yöntemi olup özelligi, o Depolama haznesinde bekletilen maça kompozisyonunun 4-6 bar basinç uygulanarak 200-250 °C sicakliga sahip maça kaliplarina aktarilmasi, o Maça kompozisyonunun 30-50 saniye süresince maça kaliplarinda bekletilmesi, adimlarini içermesi ile karakterize edilmektedir. 33. istem 32'ye göre bir maça elde etme yöntemi olup özelligi, maça kompozisyonunun 4 bar basinç uygulanarak maça kaliplarina aktarilmasi ile karakterize edilmektedir. 34. Istem 32'ye göre bir maça elde etme yöntemi olup özelligi, maça kompozisyonunun 35 saniye süresinde maça kaliplarinda bekletilmesi ile karakterize edilmektedir. 35. Bulus, bir maça olup özelligi, bahsedilen maça kompozisyonu elde etme yöntemiyle elde edilen maça kompozisyonu kullanilarak bahsedilen maça elde etme yöntemiyle elde edilmis olmasi ile karakterize edilmektedir.
TR2019/20926A 2019-12-20 2019-12-20 Bi̇r maça kompozi̇syonu, maça kompozi̇syonun elde edi̇lme yöntemi̇ ve maça kompozi̇syonu i̇le maça elde etme yöntemi̇ TR201920926A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/20926A TR201920926A2 (tr) 2019-12-20 2019-12-20 Bi̇r maça kompozi̇syonu, maça kompozi̇syonun elde edi̇lme yöntemi̇ ve maça kompozi̇syonu i̇le maça elde etme yöntemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/20926A TR201920926A2 (tr) 2019-12-20 2019-12-20 Bi̇r maça kompozi̇syonu, maça kompozi̇syonun elde edi̇lme yöntemi̇ ve maça kompozi̇syonu i̇le maça elde etme yöntemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201920926A2 true TR201920926A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=77689317

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/20926A TR201920926A2 (tr) 2019-12-20 2019-12-20 Bi̇r maça kompozi̇syonu, maça kompozi̇syonun elde edi̇lme yöntemi̇ ve maça kompozi̇syonu i̇le maça elde etme yöntemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201920926A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR900000387B1 (ko) 주조용 주형 및 코어의 제조방법
CN101559472B (zh) 一种可溶型芯及其制备方法
CN105964891B (zh) 一种具有高流动性的磷酸盐无机粘结剂砂及其制备方法
CN110719838B (zh) 生产三维分层模具体的方法
CN102105241A (zh) 铸模造模用粘合剂组合物以及使用了该铸模造模用粘合剂组合物的铸模制造方法
CA1123529A (en) Acid-curable fluoride-containing resin molding composition
CN104014718A (zh) 一种抗脱壳的覆膜砂及其制备方法
US3285756A (en) Mold or core composition for metal casting purposes
US3247556A (en) Sand mold process using resinous binder from alkaline condensation of urea, formaldehyde, and furfuryl alcohol
CN105085852A (zh) 一种铸造用低氮热芯盒呋喃树脂的制备方法
CN105848805A (zh) 铸型造型用组合物、自固性铸型的制造方法和自固性铸型造型用套件
CN105689636B (zh) 铸型造型用套装
TR201920926A2 (tr) Bi̇r maça kompozi̇syonu, maça kompozi̇syonun elde edi̇lme yöntemi̇ ve maça kompozi̇syonu i̇le maça elde etme yöntemi̇
JP2009269062A (ja) 鋳型造型用粘結剤組成物、鋳型造型用砂組成物および鋳型の製造方法
US2168981A (en) Phenolic resin molding composition
US3216075A (en) Method for manufacturing foundry cores and molds
CN107150103B (zh) 铸型造型用套装及铸型造型用砂组合物和其制造方法
CN111511482B (zh) 利用包含羟基的脂肪族聚合物制造金属铸件或硬化模制件的方法
US3118850A (en) Self-settable sand-phenolic resin composition containing 2, 5-dimethylpiperazine andmolded article made therefrom
CN112355232A (zh) 一种基于磷酸盐的无机铸造粘结剂及其应用
JPS6312700B2 (tr)
CN104550653A (zh) 铸造型(芯)砂用粘结剂的制备方法
CN114163210B (zh) 一种自硬固化剂及其制备方法
SU565923A1 (ru) Св зующее дл литейных стержней и форм гор чего отверждени
JP6584919B2 (ja) 鋳型の製造方法