TR201816455T4 - Dönüş olarak sabitlenmiş mermilerin menzilinin arttırılması için yöntem ve böyle bir mermi. - Google Patents

Dönüş olarak sabitlenmiş mermilerin menzilinin arttırılması için yöntem ve böyle bir mermi. Download PDF

Info

Publication number
TR201816455T4
TR201816455T4 TR2018/16455T TR201816455T TR201816455T4 TR 201816455 T4 TR201816455 T4 TR 201816455T4 TR 2018/16455 T TR2018/16455 T TR 2018/16455T TR 201816455 T TR201816455 T TR 201816455T TR 201816455 T4 TR201816455 T4 TR 201816455T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
projectile
bullet
transverse channels
longitudinal channel
radial transverse
Prior art date
Application number
TR2018/16455T
Other languages
English (en)
Inventor
Ziegler Martin
Original Assignee
Alpha Velorum Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alpha Velorum Ag filed Critical Alpha Velorum Ag
Publication of TR201816455T4 publication Critical patent/TR201816455T4/tr

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B10/00Means for influencing, e.g. improving, the aerodynamic properties of projectiles or missiles; Arrangements on projectiles or missiles for stabilising, steering, range-reducing, range-increasing or fall-retarding
    • F42B10/32Range-reducing or range-increasing arrangements; Fall-retarding means
    • F42B10/38Range-increasing arrangements

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Aerodynamic Tests, Hydrodynamic Tests, Wind Tunnels, And Water Tanks (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)

Abstract

Bir çevre maddesi içinde hareket eden, dönüş olarak sabitlenmiş bir merminin menzilinin arttırılması için çevre maddesi, merminin bir girdap bölgesinden, merminin rotasyon enerjisinin bir parçası yardımıyla içeriye akan sınır katmanı altında, merminin dış yüzeyine sevk edilir ve böylece sınır katmanının hız gradyanı, duvar yakınında düşürülür. Bunun için, dış yüzey, en azından bir çepçevre uzanan içi boş pervaza (9) sahip olup, bu pervaz, radyal enine kanal (10) üzerinden merminin iç kısmı içinde, kendi açısından mermi kıç kısmı içinde bir açıklık ile bağlı olan en azından bir uzunlamasına kanal (11) ile bağlıdır.

Description

TARIFNAMEDONUS OLARAK SABITLENMIS MERMILERIN MENZILININ ARTTIRILMASI ICIN YONTEM VE BOYLE BIR MERMIBulus, dönüs olarak sabitlenniis mermilerin menziliiiin arttirilmasiiçin bir yönteme ve böyle bir ineriniye iliskindir.Dönüs olarak sabitlenmis mermiler, çekilmis veya düz silah namlularindan ateslenip, bunlar kursunu ya spiral seklinde çekisler üzerinden veya ama aerodinamik etkili yüzeylerin ilgili sekilde tasarinii üzerinden hizli rotasyoiia sokup, bu, yiv kuvvetleri vasitasiyla bunun uçus hattini sabitler. Çekilmis namludan ateslemede çekislerin her defasindaki spiral açilarina göre saniyede birkaç bin dönüs elde edilir. Agzi terk ettikten sonra mermi, hatti boyunca, mermiiiin sekline Ve bunun hizina bagli olan direnç kuvvetleri vasitasiyla frenlenir:o Merminin ön agiz bölgesinde esas itibariyle birikme basincindan ve dalga direncinden form direnç kuvvetleri etki eder.0 Merminin orta, çogunlukla silindirik sekillendirilen bölgesine esas itibariyle t'urbülansli sinir katmanindan sürtünme kuvvetleri etki eder.0 Arka kiç bölgesinde esas itibariyle mermiiiin güdük temeliningirdaplarinda basinç düsüsünden olan kuvvetler etki ederler.Yüksek bir menzil elde etmek için kursunun yüksek bir baslangiçhizina, tercihen ses ötesi hizina sahip oliiiasi gerekir ve direnç kuvvetlerinin inümkün oldugunca düsük tutulinasi gerekir, öyle ki, merminin kursun hatti boyunca enerji kaybi minimuma indirilir.
Bunun için merininin agzi direnç açisindan optiinum hale getirilmis olarak, tercihen sivri kemer olarak sekillendirilir ve kiç biraz içeriye çekilir, ki bu tekne tipi kiç kismi ya da “boat tail” olarak bilinir, öyle ki, basinç düsüsünün tesir enine kesiti, merininiii temelinde düsürülür.
Temel basincin kaldirilmasi ayrica kursun temelinde ek olarak gazin disa akisi vasitasiyla “base bleed” olarak elde edilip, böylece menzil öiiemli ölçüde arttirilir. Ayrica FR l 246 710 A sayili patent tarifnamesinden, bir tahrikin yanma gazlarinin uçan bir gövdenin bir dis duvari boyunca, böylece dis duvarda ortaya çikan sürtünmenin azaltilmasi amaciyla iletilmesi bilinmektedir. Tüm mermilerde dezavantajli olan, direnç kuvvetleri sebebiyle kinetik enerji kaybi olup, bu, kursunun menzilini ve hedef etkisini düsürür. “Base-bleed” kursunlarda, mermi tarafindan birlikte sevk edilen ve kursun hatti boyunca disariya itilinesi gereken ek itici gaz sarfiyati, gerektigindeilgili yanma unsurlarinin esit olmayan yanmasi gibi bir sorundur.Bulusun görevi, merminin enerji kaybini kursun hatti boyunca ek itici gaz hakki olmadan düsüren ve böylece bunun menziliiii ve hedef etkisini arttiran bir yöntemin ve bir merininin bulunmasidir.
Bu görevler, isteni l”in ya da 3”ün veya bagimsiz istemlerin konulari vasitasiyla çözülürler ya da çözümler gelistirilirler.
Bulusa uygun yöntem ya da bulusa uygun mermi, devamda çizimde sematik olarak gösterilen uygulama örnekleri yardimiyla salt örnek olarak daha ayrintili sekilde tarif edileceklerdir veya açiklanacaklardir.Bireysel olarak buradaSekil 1, teknigin bilinen durumuna uygun dönüs olarak sabitlenmis, sivri kemere, silindirik merkeze ve içeriye çekilmis kiça sahip bir merminin görünümünü,Sekil 2, merminin agzinda ve kiçinda Mach konisine, sinir katmanina enerji aktariiriiiia, girdaba ve türbülansli geri tepmeye sahip arka akim gövdesine sahip bir ses ötesi mermi etrafindan akim alaninin sematik gösterimini,Sekil 3a-b, yandan görünümüyle ve kesit görünümü olarak bulusa uygun merininin bir birinci uygulama örneginin gösterimini,Sekil 4a-b, bulusa uygun merminin birinci uygulama örnegi yardimiyla bir sirkülasyon akimi içinden sinir katmani profiline tesir edilerek bulusa uygun yöntemin sematik görünümünü,Sekil 5, bulusa uygun merminin birinci uygulama örnegi için ses ötesi hizda akim degisiminin sematik görünümünü veSekil 6a-c, bulusa uygun inerminin bir ikinci uygulama örneginin gösterimini göstermektedir.Sekil 1”de, teknigin bilinen durumuna uygun, .50 BMG, yani 12,7x99 mm kalibre dahil düsük kalibreli mühimmat için tipik olan, dönüs olarak sabitlenmis, sivri kemerli agza ve mermi ucuna la, silindirik merkez parçasina lb ve içeriye çekilmis mermi kiç kismina lc sahip bir mermi l gösterilir. Dönüs olarak sabitleme prensip olarak çekilmis namlulardan atesleme vasitasiyla saglanir; ancak bu ayrica, örnegin egik yerlestirilmis, aerodinamik etkili yüzeyler gibi baska araçlar vasitasiyla da saglanabilir. Bulusa uygun etki açisindan, sadece somut mermi tasarimina göre yeterli yüksek dairesel frekansa sahip birrotasyonun ortaya çikmasi gereklidir.Teknigin bilinen durumuna uygun mermiler ya da kursunlar sikça,ilgili toplam uzunlugu 10, sekil l°de gösterilen üç bölge olan, agza ve mermi ucuna la sahip uzunlukta ll ön parça, uzunlugun 12 merkez parçasi lb ve uzunlugun 13 mermi kiç kisini lc veya mermi temeline ayrilan bir sekle sahiptirler. Tekne tipi kiç kismina sahip gösterilen sekilde kiç kismi çapi d3, kalibreye ya da orta parça çapina dl karsi düsürülmüstür, öyle ki, akim açisindaii uygun bir sekil elde edilir.
Içinden geçilecek madde olarak havayla doldurulan alanda hareket vasitasiyla saglanan direnç kuvvetleri, kinetik enerjide bir kayba sebebiyet verirler. Burada agiz, merkez ve kiç kismina sahip merminin 1 her parçasi spesifik bir payi tasiyip, burada bunun enerji alininasi sebebiyle enerji kaybi, bunun akim degisiminin enerji kazaniininauygun olmalidir.Madde içinden uçus esnasinda ortaya çikan etkiler, sekil 2”de ses ötesi aralikta yaklasik 1,8 Mach uçan, agiz-Mach koiiisine 2 ve kiç kismi- Mach koiiisine 3, sinir katinanina 8 enerji aktariinina e, dogrudan merininin arkasinda meydana gelen aerodinamik gölge olarak girdaba ve türbülansli geri tepmeye 6 sahip arka akim gövdesi konturuna 4 sahip mermi l etrafindaki akim alani yardimiyla seinatik olarak gösterilirler. Burada, duvar yakininda dogrusal olmayaii bir hiz profili meydana getiren ve katmanli bir baslangiç asamasi sonrasinda türbülansli olarak, güdük merini kiç kisminda ayrilaiia kadar büyüyen merininin l sinir katmani 8 içine enerji akisi e açiklanir. Sinir katmani 8, tabana sabit koordinatlarla gösterilmis olup, burada duvara yakin hava ya da akiskan parçaciklari, uçus yönünde birlikte çekilip götürülürler. Böyle parçaciklar, serbest bir toplanma noktasi 7 meydana getiren arka akim gövdesiniii girdabiiida 5 toplanirlar. Sesötesi kursunlarda burada kiç kisini darbe dalgasinin kiç kismi-Machkoiiisi 3 baslar. Müteakip geri tepmede 6 o zaman sinir katmanina 8aktarilan enerji türbülansli sekilde dagilir.Bu gözlemler, yüksek hiz kayitlari yardimiyla geçerlilestirilirler.Modelleine esnasinda asagidaki mekanizmalar önemlidir:. Merniiiiiii l enerji kaybi e, sinir katmaninin 8 enerji kazanimidir. o Sinir katmanindaki 8 hiz gradyani bir kesilineden olur, böylecesürtünme kuvvetleri ve direnç meydana gelir.o Girdapta 5 müteakiben akiskan, mermi 1 kadar hizlidir.
Girdabin 5 kinetik enerjisi, sinir katmanindan 8 kaynaklanir.. Girdaptaii 5 olan enerji, türbülansli geri tepmeye 6 arka akimalani olarak yürür.Bulusa uygun ögreti uyarinca nierniiiiin 1 bir hat boyunca enerji kaybi, sinir katmaninin 8 hiz profilinin, zaten mermi hiziyla hareket eden ilave edilmesi vasitasiyla doldurulmasi ile azaltilabilir, ki bu, duvar sürtünme kuvvetlerini düsürür. Bunun için merminiii l rotasyonu ve buradan yaratilan radyal ya da merkezkaç hizlanmasi, akiskan partiküllerini ya da inerminin 1 girdabindan 5 olan maddenin partiküllerini sinir katmanina 8 iletmek için kullanilir. Bu yaklasim vasitasiyla mermiiiin 1 girdap bölgesinde 5 toplanan ve mermi hiziyla hareket eden maddenin paylari, merininin l rotasyon enerjisinin bir parçasi yardimiyla merminin 1 dis yüzeyindeki akaii sinir katmanina 8 iletilir ve böylece siiiir katmaninin 8 hiz gradyani, duvar yakininda düsürülür. Toplamda bakildiginda çevre maddesi böylece önce merininiii l hareket yönüne ekseiiel ve akabinde bunun dis yüzeyineradyal sekilde merkezkaçla hizlaiidirilarak sevk edilir.Bu yöntem vasitasiyla dönüs olarak sabitleninis bir iiierininin menzili arttirilabilir ya da mesafe araligi basina kursun düsüsü azaltilabilir, öyle ki, arttirilmis bir isabet olasiligina sahip daha yassi bir uçus hattive hedefte daha iyi bir enerji sonuç olarak ortaya çikar.Sekil 3a-b”de bulusa uygun merminin bir birinci uygulama örneginin yandan görünümü ve kesit görünümü seklinde bir gösterimi sözkoiiusudur.Bulusa uygun yaklasimin gerçeklestirilmesi için teknigin bilinen durumuna uygun bir mermi salt örnek olarak asagidaki gibidegistirilebilir.Bir dis yüzeye, bir mermi ucuna ve bir mermi kiç kismina sahip dönüs açisiiidan sabit mermi l, dis yüzey en aziiidan çepçevre dolanan, radyal enine kanallar 10 üzerindeii merminin 1 iç kismi içinde, kendi açisindan mermi kiç kismi içindeki bir açiklik ile bagli olan en azindan bir uzunlamasina kanal 11 ile bagli olan içi bos bir pervaza 9 sahip olacak sekilde tasarlanir. Mermi içine bu uzunlamasina kanal 1 l örnegin eksenel ya da uzunlamasina delik olarak temelden ya da mermi kiç kismindan dis duvarinda çepçevre dolanan içi bos pervazin 9 yüksekligine kadar sekilleiidirilip, buradan enine kanallar 10 esas itibariyle dik açili olarak, yani radyal yönde ayrilirlar, ki bu ayni sekilde ilgili delikler vasitasiyla gerçeklestirilir. Ancak alternatif olarak baska türde imalat yöntemleri de bulus uyarinca kullanilabilirler. Içi bos pervaz burada agiz bölgesine mümkün oldugunca yakin bulunur, öyle ki, dis yüzeyin büyük bir kismi,yaratilan akim vasitasiyla akim alanina iliskin olarak etkilenebilir. Içibos pervaz 9 özellikle inerininin esas itibariyle silindirik merkez parçasinin ön kismina tahsis edilebilir. Ancak her defasindaki mermi tipine ve mermi uzunluguna göre çok sayida içi bos pervaz, merminindis duvari ya da dis yüzeyi içine islenebilirler.Avantajli olarak uzunlamasina kanalin ll kursun temeline ya da mermi kiç kismina olan geçisi akim açisindan uygun olarak, örnegin geçis kenarinin yuvarlaklastirilmasi r4 vasitasiyla sekillendirilmistir.
Burada meydana gelen akim, merminin kiç kisminda temel basinci arttirip, bu, bunun direncini düsürür. Uzunlamasina kanalin çapi d4, örnegin merininin boyutlari, bunun iç yapisi ve ayrica beklenen Mach sayisi ya da uçus veya agiz hizi gibi farkli faktörlere baglidir.
Uzunlamasina kanalin ll enine kesiti, en basit durumda yuvarlak ve sabit tasarlaiiir; nacak bulus uyarinca ayrica baska geoinetriler de kullanilabilirler. Böylece kaiial ayrica poligonal veya yildiz seklinde ve ayrica uzunluga bagli degisken enine kesitle tasarlanabilir. Ancak dönüs açisindan sabitleme sebebiyle dönüs aksina iliskin simetrik bir kütle dagilimi temin edilir. Ayni sekilde bulus uyarinca tek bir uzunlamasina kanal 1 1 yerine böyle kanallardan çoklu bir miktar veyayüksek miktar sekillendirilebilir.Uzunlamasina kanal 11 çok sayida esit olarak radyal sekilde dagitilmis enine kanalla 10 temas halinde olup, bunlar uzunlamasina kanali 11 iç iletim kanali olarak merminin l dis duvari ile baglarlar ve çepçevre içi bos pervaz 9 içinde sonlanirlar. Merminin l rotasyonu vasitasiyla bu örnegin delik olarak tasarlanan enine kanallar 10 içinde bir merkezkaç kuvveti ve buradan arzu edilen iletim etkisi meydanagelip, bu, girdaptan olan akiskani ya da çevre maddesini uzunlamasinakanal 11 içine ve nihayetinde sinir katmani içine iletir. Enine kanallarin 10 sayisi, ilgili mermi geometrilerine ve akim kosullarina uyarlanabilir ve hem çift sayili, hem de tek sayili olabilir, örnegin 2, 3, 4, 5, 6 veya 8. Dönüs olarak sabitleme için dengesizligin dengelenmesi ve sinir katmani için esit bir alttan besleme islemi sebebiyle enine kanallar 10 esit, yani çevre üzerinden es mesafelidirler veya ayni açi dagilimi ile dagilmislardir. Uzunlamasina kanal 11 gibi enine kanallar da 10, imalat ve akim teknigi açisindan özellikleri yerine getirmek için farkli ve buradaki baglamda bahsedilen geometrilere sahiptirler. Ozellikle radyal enine kanallar lO hilal seklindeki ya da bükülmüs olarak dönüs yönünde veya buna terst bir seyre sahip olabilirler, öyle ki, iletilen maddenin akim karakteristigine, rotasyon yönünde veya buna ters etki eden bilesenle tesir edilir. Ayrica radyal enine kanallarin 10, radyal yönün kendisinde veya buna ters koniklesen bir seyirde tasarlanmasi mümkündür; özellikle enine kesit d2, içi bos pervazin 9 bosta birakma bölgesinegenisletilebilir.Mermi çapinin radyal enine kanallarinin 10 uzunlugu ve böylece maddenin merkezkaç hizlanmasi için mevcut olan kismi , merminin 1 somut tasarimina ve bunun uçus ya da rotasyon hizina baglidir. Ancak bu özellikle her defasinda merminin l çapinin en azindan üçte birikadar olabilir.Enine kanallar 10, enine kanallardan 10 akan akiskan için toplama kanali olarak çepçevre dolanan içi bos bir pervaz 9 içinde sonlanip, burada içi bos pervazdan 9 akan çevre maddesi ya da bunun sinirkatmani alttan beslenir. Içi bos pervazin 9, içeriye akan sinirkatinaninin hiz kaybederek düsmesini zorlamak amaciyla öne dogru nispeten keskin kenarli olarak tasarlanmasi ve iletilen akiskanin esit olarak önden akan sinir katmani akimina sevk edilmesi ve bunun hiz profilinin duvar yanli doldurulmasi için arkaya dogru yassi bir geçisle donatilinasi avantajlidir. Böylece çepçevre dolasan içi bos pervaz 9 bir profile sahip olup, bunun mermi ucuna dönük kenari 9a, mermi kiç kismina dönük olan kenardan 9b daha dik olarak tasarlanmistir.
Yüksek kalibreler veya uzun kursunlar için, birden fazla içi bos pervazin, eksenel olarak ardi ardina gelen ve her defasindaki enine kanallari üzerinden mermi kiç kismina dogru uzunlamasina kanal ilebagli olan ilgili enine kanallarla tahsis edilmesi avantajlidir.Bulusa uygun mermi l, `Örnegin top mermilerinde mümkün oldugu sekliyle, hem dolu kursun, ama ayrica gömlek kursun olarak veya karmasik iç yapiya sahip mermi olarak tasarlanabilir. Buna uygun olarak bulusa uygun yöntem ve bulusa uygun mermiler ayrica özel mermi tipleriyle veya kalibrelerle sinirli degildirler. Ozellikle ayrica düsük veya orta kalibreli, `Örnegin geçerli Spor veya aV mühiinmati veya aina 35 mm veya 40 mm kalibreli uçaksavar mühiinmati, aina ayrica 155 mm, 175 mm veya 203 mm kalibreli top kursunlari bulus uyarinca tasarlanabilirler. Her defasindaki kullanim amacina göre o zaman bos ya da tesirli agirlik, benzer sekilde teknigin bilinen durumundan taninan alt mühimmatta oldugu gibi 'Ön kursun kismina vaya aina iç gömlek kismina tahsis edilebilirler. Ozellikle bulusa uygun bir mermi l, atesleme için bir merini çemberine veya bir mermikafesine sahip olabilir veya ayrica Ilansli kursun olarak tasarlanabilir.Sinir katinani profiline bulusa uygun merminin birinci uygulama10örnegi yardimiyla bir sirkülasyon akimi vasitasiyla tesir edilmesi, sekil 4a-b°de seinatik gösterimde daha ayrintili olarak tarif edilmektedir.Anilan bulusa uygun tedbirler vasitasiyla inerminin 1 agzi üzerinden akan sinir katmani altindan, içi bos pervaz 9 bölgesi içinde akiskan akip, bu, girdap bölgesinden gelir ve mermi 1 ile ayni hiza sahiptir.
Böylece sekil 4a-b°de görüldügü gibi merminiii 1 altindaii akan akim degisir. Burada sinir katmani profilleri B1, B2 ve B3, gövdeye sabit koordinatlarda gösterilmislerdir. o Merminin agzi üzerinden dogrusal olmayan hiz profiline ve yüksek gradyanlara sahip bir sinir katmani duvara yakin yerde nieydana gelir (B1). o Içi bos pervazda girerek akan sinir katmani, duvardan ayrilir ve altina, iç kisimdan içi bos pervaz içine sevk edilen akiskan akar.
Böylece sinir katmani, duvar yakininda akiskanla doldurulup, bu, esas itibariyle merininin hizina sahiptir (B2). o Sinir katmani gradyani disariya dogru itilir; böylece merminiii üzerinde bir ayrilma kabarcigi (12, B3) meydana gelip, böylece duvar itme gerilimi ve direnç ilgili sekilde düsürülür. o Girdaptaii olan akiskanin bir kismi, mermi etrafindan dört adimda döner:l. Girdap bölgesinden içeriye akina2. Uzunlamasina kanal 11 ve enine kanallar 10 üzerinden içibos pervaz içine iletim3. Sinir katmani içinde akma4. Girdapta toplanmall. Bu sirkülasyon yardimiyla daha az kinetik enerji, türbülansli geri tepineye akip, bu, enerji kayip oranini toplamda düsürür.o Merminin temel basinci, giristeki merkezkaç kuvvetleri vasitasiyla arttirilip, bu, ek itici gaz hakki olinadan temel basincin düsürülmesinden direnç payini azaltir. Teineldeki basinç artisi buradasirkülasyon akimindan kaynaklanir.Sekil 5, bulusa uygun merininin birinci uygulama örnegi için ses ötesi hizda akim degisikliginin sematik görünümünü göstermektedir. Sekil 2°ye karsilik merininin etrafinda degistirilen akim alanindan, girdaptan olan akiskanin bir kisminin kursunun arka kismi etrafindan döndügü ve türbülansli arka akima ulasinadigi görülmektedir. Böylece merminin, kursun hatti boyunca enerji kaybi düser. Sirkülasyon, orta bölge içinde bir ayrilma kabarcigina 12 sebebiyet verip, bu, burada duvar itme geriliinini düsürür ve temel ya da mermi kiç kismina giriste bir basinç artisina neden olur, ki bu, güdük kiç kisminin akim degisikliginde direnç payini düsürür. Direnç kuvvetlerinin düsürülmesi, enerji kaybi düsüsüne uygundur. Böylece mermininmenzili ve hedef enerjisi ya da hedef etkisi arttirilir.Ozellikle imalat teknigi avantajlarina sahip olan bulusa uygunnierininin bir ikinci uygulama örnegi sekil 6a-c”de gösterilmektedir.Toplu imalat için maliyet sebebiyle delikler dezavantajlidir, öyle ki, burada, mermilerin, içlerinde gerekli kanallarin öncelikle açik içi bos pervazlar ya da içi bos hatlar 15 olarak tasarlandigi, en azindan iki parçadan 13 ve 14 iinal edilmesi mantiklidir. Bulusa uygun bir mermibu durumda en azindan iki parçadan 13 ve 14 bir araya getirilip,12burada iki parçadan 13 ve 14 en azindan bir tanesi, çevre üzerine esit olarak dagitilmis çok sayida içi bos hatta 15, tercihen iki ila sekiz tanesine sahip olup, burada bunlar, bir araya getirme sonrasinda her iki parçanin 13 ve 14 birlikte etki etinesi sonrasinda radyal enine kanallari 10” ve/veya en azindan bir uzunlamasina kanali 11” meydana getirirler. On parçada bunun için çok sayida girinti, esit bir sekilde çevreye dagitilarak açilmis olabilirler. Bunlar, merminin temelini bir açiklik vasitasiyla bunun yan duvariyla ya da dis yüzeyi ve kiç kismi açikligi ile birlestirirler ve birlikte iç koiii ile birlikte, akiskanin girdaptan duvar sinir katmani içine nakliyesine imkan veren, kanal seklindeki tüplerden bir sistem meydana getirirler. Daha hassas bir ortalamaya imkan vermek için, mermi ucunu meydana getiren parçanin 13 pim seklinde mermi kiç kismini meydana getiren parça 14 içine sarkinasi avantajlidir. Böylece bu en azindan iki parça 13 ve 14, koni yuvasi vasitasiyla ortalanirlar ve sürtünme uyumu, sekil uyumu, yapistirma, lehimleme veya kaynak üzerinden bir araya getirilebilir ve birbirleriyle baglanabilirler, ki burada parçalar 13 ve 14 ayrica farklimateryallerden de meydana gelebilirler.Böylece kanallar girinti olarak her iki parçadan 13 ve 14 birincisi içinde sekillendirilmis olup, burada ikinci parça 14, bir araya getirme esnasinda açik kanal yanini `Örter, 'Öyle ki, toplamda yine içinden uzunlamasina akim akabilen tüpler ve böylece bulusa uygun kanallar10' ve 11” meydana getirilir.Böylece bulusa uygun merminin ikinci uygulama öniegi iki parçadan 13 ve 14 meydana gelip, bunlar bir koni yuvasi üzerinden ortalanirlarve sürtünme uyuinu vasitasiyla pres yuvasi içinde eklenirler.13Alternatif olarak parçalar sekil uyumluluk, yapistirma, kaynak, lehim veya baska bir ekleme yöntemi vasitasiyla birbirleriyle baglanabilirler.
Burada `Özellikle avantajli olarak kanallarin akim açisindan uygun yuvarlakliklari, yani uzunlamasina kanaldan 11' enine kanallara 10” geçis ve yan duvar açikliklarina geçis sekillendirilip, böylece radyal enine kanallar 10° ve en azindan bir uzunlamasina kanal 11” ortak bükülmüs bir seyre sahiptirler. Böylece toplam kanalin kesintisiz veakim açisindan uygun bir seyri gerçeklestirilebilir.Prensip olarak kanallar önünde gerekli içi bos hatlar ayrica hem kendi baslarina birinci parça 13 içinde, hem de kendi baslarina ikinci parça 14 içinde veya ama her iki parça 13 ve 14 içinde açilabilir. Bunlar uzunlamasina aksa paralel olarak veya ayrica spiral gibi tasarlanip, burada, bir dengesizligin engellenmesi amaciyla en azindan iki kanal gereklidir; ancak tercihen her defasindaki kalibreye göre iki ila sekiz kanal esit olarak çevre üzerine dagitilarak tahsis edilirler. Imalat teknigi açisindan, her iki parçanin 13 ve 14 silindirik dolgu materyalinden ve borulardan soguk sekillendirme vasitasiyla imal edilmis olmasi avantaji mevcut olup, bu, kolay ve ayrica uygun maliyetli bir imalata imkan vermektedir. Burada ayrica, her iki parçanin farkli materyallerden imal edilmis olmasi ayni sekildeavantajlidir. 14TARIFNAME IÇERISINDE ATIF YAPILAN REFERANSLARBasvuru sahibi tarafindan atif yapilan referanslara iliskin bu liste, yalnizca okuyucunun yardimi içindir ve Avrupa Patent Belgesinin bir kismini olusturmaz. Her ne kadar referanslarin derlenmesine büyük önem verilmis olsa da, hatalar veya eksiklikler engellenememektedirve EPO bu baglamda hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.Tarifname içerisinde atifta bulunulan patent dökümanlari:° FR 1246710 A [0003]

Claims (15)

ISTEMLER
1. Bir çevre maddesi içinde hareket eden, dönüs olarak sabitlenmis bir merminin (l) menzilinin arttirilmasi için yöntemin karakteristik özelligi, çevre maddesinin, merminin (1) bir girdap bölgesinden (5) merininin (1) rotasyon enerjisinin bir parçasi yardiiniyla içeriye akan sinir katmani altinda merminin (l) dis yüzeyine sevk edilmesi ve böylece sinir katmaninin hiz gradyamnin duvar yakininda düsürülmesidir.
2. Istem l”e uygun yöntemin karakteristik özelligi, çevre maddesinin eksenel olarak merminin (l) hareket yönünde ve akabinde merkezkaç kuvvetiyle hizlanarak dis yüzeye radyal sevk edilmesidir.
3. Bir dis yüzeye, bir mermi ucuna (la) ve bir mermi kiç kismina (lc) sahip, dönüs olarak sabitlenmis merminin (l) karakteristik özelligi, dis yüzeyin, radyal enine kanallar (10, 10”) üzerinden merminin (1) iç kismi içinde en azindan, kendi açisindan mermi kiç kismi (lc) içindeki bir açiklik ile bagli olan bir uzunlamasina kanal (1 1, 1 1 ”) ile bagli olan, çepçevre uzanan en azindan bir içi bos pervaza (9) sahip olmasidir.
4. Istem 3°e uygun merminin karakteristik özelligi, çepçevre dolasan en azindan bir içi bos pervazin (9) bir profile sahip olmasi , bunun mermi ucuna (la) dönük kenarinin (9a), mermi kiç kismina (lc) dönük olan kenardan (9b) daha dik olarak tasarlanmis olmasidir.
5. Istem 3°e veya istem 4”e uygun merminin karakteristik 'Özelligi, radyal olarak uzanan enine kanallarin (10, 10”) çevre üzerinden esit olarak dagitilmis olmasidir.
6. 3°ten 5,6 kadar olan `Önceki istemlerden birine uygun merininin karakteristik özelligi, mermi kiç kismi (lc) ve en azindan bir uzunlainasina kanal (11, 11”) arasindaki geçisin, akim açisindan uygun olarak sekillendirilmesi, `Özellikle yuvarlaklastirilmis olarak tasarlanmasidir.
7. 3”ten 6°ya kadar olan önceki istemlerden birine uygun merininin karakteristik 'özelligi, bunun, atesleme için bir mermi çemberine veya bir mermi kafesine sahip olmasidir.
8. 3sten 7°ye kadar olan `Önceki istemlerden birine uygun merminin karakteristik özelligi, bunun iki parçadan (13, 14) ineydana getirilmis olmasi , burada her iki parçadan (13, 14) en azindan bir tanesinin, çevre üzerine esit olarak dagitilmis çok sayida, tercihen iki ila sekiz içi bos hatta (15) sahip olmasi, burada bunlarin, bir araya getirilme sonrasinda radyal enine kanallari (10”) ve/veya en azindan bir uzunlamasina kanali (1 1 ”) meydana getirmesidir.
9. Istem 8°e uygun merininin karakteristik 'özelligi, mermi ucuna (la) sahip parçanin (13), pim seklinde, mermi kiç kismina (lc) sahip parça (14) içine çikinti yapmasidir.
10. Istem Sie veya istem 9”a uygun merminin karakteristik 'özelligi, en azindan iki parçanin (13, 14), koni yuvasi vasitasiyla ortalanmasi ve sürtünme uyumu, sekil uyumu, yapistirma, lehimleme veya kaynak vasitasiyla birlestirilmesi ve birbiriyle baglanmasi, özellikle burada parçalarin (13, 14) farkli materyallerden meydana gelmesidir.
11. 3”ten 10°a kadar olan önceki istemlerden birine uygun merininin karakteristik özelligi, radyal enine kanallarin (10, 10°) uzunlugunun her defasinda merminin (1) çapinin üçte biri kadar olmasidir.
12. 3”ten ll”e kadar olan önceki istemlerden birine uygun merminin karakteristik özelligi, radyal enine kanallarin (10”) ve en azindan bir uzunlamasina kanalin (1 l°), ortak bir bükülmüs seyre sahip olmasidir.
13. 3”ten 12”ye kadar olan 'Önceki isteinlerden birine uygun merminin karakteristik özelligi, radyal enine kanallarin hilal seklinde dönüs yönünde veya buna ters bir seyre sahip olmasidir.
14. 3”ten 13”e kadar olan önceki istemlerden birine uygun merminin karakteristik özelligi, radyal enine kanallarin radyal yönde veya buna ters konikleseii bir seyre sahip olmasidir.
15. 3”ten 14”e kadar olan önceki istemlerden birine uygun merminin karakteristik özelligi, uzunlamasina kanalin, eksenel yönde degisen bir enine kesite sahip olmasidir.
TR2018/16455T 2013-07-31 2014-07-30 Dönüş olarak sabitlenmiş mermilerin menzilinin arttırılması için yöntem ve böyle bir mermi. TR201816455T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH01342/13A CH708412A2 (de) 2013-07-31 2013-07-31 Projektil mit verbesserter Reichweite.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201816455T4 true TR201816455T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=51257497

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/16455T TR201816455T4 (tr) 2013-07-31 2014-07-30 Dönüş olarak sabitlenmiş mermilerin menzilinin arttırılması için yöntem ve böyle bir mermi.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US10094644B2 (tr)
EP (1) EP3028002B1 (tr)
CH (1) CH708412A2 (tr)
ES (1) ES2699433T3 (tr)
HU (1) HUE040260T2 (tr)
TR (1) TR201816455T4 (tr)
WO (1) WO2015014877A1 (tr)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE538646C2 (sv) * 2015-04-01 2016-10-11 Nammo Vanäsverken Ab Spårljusprojektil och förfarande för applicering av en spårljusanordning i en spårljusprojektil
US10317178B2 (en) * 2015-04-21 2019-06-11 The United States Of America, As Represented By The Secretary Of The Navy Optimized subsonic projectiles and related methods
US10928168B2 (en) * 2017-11-10 2021-02-23 Curtis E. Graber Noise control system and method for small caliber ammunition
US10119780B1 (en) * 2018-01-12 2018-11-06 David Wayne Bergeron Light gas gun projectile
CN114692318B (zh) * 2022-06-01 2022-08-26 中国飞机强度研究所 飞机冲击动力学测试用格栅式燃油箱结构抗毁伤评估方法

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB374091A (en) * 1929-12-24 1932-05-30 Hermann Gerlich Improvements in or relating to fire-arms or other projectile propelling apparatus and projectiles therefor
US2507878A (en) * 1943-10-16 1950-05-16 Jr Thomas A Banning Projectile
US2624281A (en) * 1947-09-10 1953-01-06 James A Mcnally Projectile
US2793592A (en) * 1952-02-28 1957-05-28 William J Kroeger Reaction means for rotating ammunition projectiles at low speeds
FR1246710A (fr) * 1957-04-08 1960-11-25 Mobile aéronautique
GB1019061A (en) * 1961-03-29 1966-02-02 Herbert Harry Pearcey Improvements relating to control of fluid flow past bodies and to reduction of drag of such bodies
US4176487A (en) * 1970-11-18 1979-12-04 Manis John R Firearm barrels and projectiles
US4379531A (en) * 1970-11-18 1983-04-12 Manis John R Projectile
US3890902A (en) * 1973-12-04 1975-06-24 Us Army Projectile
US3913489A (en) * 1973-12-19 1975-10-21 Us Army Projectile
PT77697B (fr) * 1982-11-24 1986-02-12 Ladriere Serge Projectile perfectionne destine a etre decharge par des armes a feu
US5381736A (en) * 1994-01-24 1995-01-17 Kalcic; Frank Recoil reducing bullet
US8082850B2 (en) * 2005-10-21 2011-12-27 Liberty Ammunition, Inc. Synchronized spin multi-component projectile
US8267015B2 (en) * 2005-10-21 2012-09-18 Liberty Ammunition, Inc. Multi-component projectile rotational interlock
AU2013101363B4 (en) * 2013-07-31 2014-03-13 Techventure Investments Pty Ltd A projectile body and corresponding ammunition round for small arms or a light firearm

Also Published As

Publication number Publication date
EP3028002B1 (de) 2018-08-29
HUE040260T2 (hu) 2019-02-28
EP3028002A1 (de) 2016-06-08
ES2699433T3 (es) 2019-02-11
US10094644B2 (en) 2018-10-09
US20160169644A1 (en) 2016-06-16
CH708412A2 (de) 2015-02-13
WO2015014877A1 (de) 2015-02-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201816455T4 (tr) Dönüş olarak sabitlenmiş mermilerin menzilinin arttırılması için yöntem ve böyle bir mermi.
US11549789B2 (en) Optimized subsonic projectiles
RU2535366C1 (ru) Пуля, снабженная направляющей воздух выемкой
US20170234662A1 (en) Shotgun shell wad
US4296893A (en) Projectile with spin-producing flow passages
RU2497065C2 (ru) Метательное тело и пыж (варианты)
WO2018079957A1 (ko) 탄환면 유체유입로를 구비한 탄환 및 그 제조방법
US6123289A (en) Training projectile
US11118879B2 (en) Projectile for firearms
JP3575831B2 (ja) 縮射用翼安定徹甲弾の速度低下の低減
US1628527A (en) Projectile for smooth-bore guns
US9885553B2 (en) Hollow tube projectiles and launch systems thereof
CN103307934A (zh) 试验或训练用大口径超音速靶弹
CN206556504U (zh) 由多段式身管和流体推动自旋弹丸构成的武器系统
RU2465546C1 (ru) Пуля "стилет" и патрон для гладкоствольного оружия
RU2373484C2 (ru) Способ движения оживального тела и устройство для его осуществления
RU2465543C1 (ru) Пуля "бабочка беспыжевая" и патрон для гладкоствольного оружия
RU2583108C1 (ru) Способ стрельбы подкалиберным активно-реактивным снарядом и подкалиберный активно-реактивный снаряд
RU2559657C1 (ru) Ракетная часть реактивного снаряда
RU2462685C1 (ru) Многоэлементный патрон староверова (варианты)
US9389051B2 (en) Hollow tube projectiles and launch systems thereof
RU2563302C1 (ru) Хвостовой блок управляемого реактивного снаряда, запускаемого из трубчатой направляющей
US9410781B1 (en) Fin-stabilized, muzzle-loaded mortar projectile with sabot
US20150153145A1 (en) Bullet Shell Casing For Smooth Bore Hunting Guns
RU2581245C2 (ru) Метательное тело-2 /варианты/