TR201815381T4 - Uçağın tanımlanması. - Google Patents

Uçağın tanımlanması. Download PDF

Info

Publication number
TR201815381T4
TR201815381T4 TR2018/15381T TR201815381T TR201815381T4 TR 201815381 T4 TR201815381 T4 TR 201815381T4 TR 2018/15381 T TR2018/15381 T TR 2018/15381T TR 201815381 T TR201815381 T TR 201815381T TR 201815381 T4 TR201815381 T4 TR 201815381T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
aircraft
stand
version
type
processor
Prior art date
Application number
TR2018/15381T
Other languages
English (en)
Inventor
Håkansson Ola
Original Assignee
Adb Safegate Sweden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=52987937&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=TR201815381(T4) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Adb Safegate Sweden Ab filed Critical Adb Safegate Sweden Ab
Publication of TR201815381T4 publication Critical patent/TR201815381T4/tr

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G5/00Traffic control systems for aircraft, e.g. air-traffic control [ATC]
    • G08G5/06Traffic control systems for aircraft, e.g. air-traffic control [ATC] for control when on the ground
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G5/00Traffic control systems for aircraft, e.g. air-traffic control [ATC]
    • G08G5/0004Transmission of traffic-related information to or from an aircraft
    • G08G5/0013Transmission of traffic-related information to or from an aircraft with a ground station
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G5/00Traffic control systems for aircraft, e.g. air-traffic control [ATC]
    • G08G5/0017Arrangements for implementing traffic-related aircraft activities, e.g. arrangements for generating, displaying, acquiring or managing traffic information
    • G08G5/0026Arrangements for implementing traffic-related aircraft activities, e.g. arrangements for generating, displaying, acquiring or managing traffic information located on the ground
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G5/00Traffic control systems for aircraft, e.g. air-traffic control [ATC]
    • G08G5/04Anti-collision systems
    • G08G5/045Navigation or guidance aids, e.g. determination of anti-collision manoeuvers
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G5/00Traffic control systems for aircraft, e.g. air-traffic control [ATC]
    • G08G5/06Traffic control systems for aircraft, e.g. air-traffic control [ATC] for control when on the ground
    • G08G5/065Navigation or guidance aids, e.g. for taxiing or rolling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)

Abstract

Mevcut buluş bir stant ile ilişkili bir uçağın tanımlanmasına yönelik bir yöntem ve sistem ile ilgilidir. Yöntem bu adımları içerir: bir uçaktan aktarılan tanımlama verilerinin ve pozisyon verilerinin alınması, söz konusu alınan konum verilerinin, söz konusu stant ile bağlantılı olarak önceden belirlenmiş bir alanda en az bir pozisyon ile karşılaştırılması. Söz konusu alınan konum verilerinin söz konusu önceden belirlenmiş alan içindeki söz konusu en az bir konuma karşılık gelmesi halinde, söz konusu tanımlama verisine bağlı olarak belirleme, söz konusu uçağın stantta beklenmesi halinde ve söz konusu uçağın stantta beklenmemesi halinde bir ekran üzerinde bir bildirimin görüntülenmesi.

Description

TARIFNAME UÇAGIN TANIMLANMASI Teknik Saha Mevcut bulus genellikle bir uçagin tanimlanmasina yönelik bir yöntem ve bir sistem ve özellikle, bir standa yaklasmasiyla baglantili olarak bir uçagin tanimlanmasina yönelik bir yöntem ve sistem ile ilgilidir.
Bulusun altyapisi Bir hava alaninda, hava alanina inis yapan her bir uçaga, örnegin hangi stantta, baska bir deyisle uçaga yönelik bir park alaninda olmak üzere ne zaman inis gerçeklestirecegini belirten bir program saglanir. Bir hava alani operasyon veri tabani (AODB), inis yapan (ve kalkis yapan) uçak ile hakkindaki bilgileri ve özellikle tür ve/veya versiyon, tahsis edilen stant ve inis yapan her bir uçagin beklenen inis zamani hakkindaki bilgileri içerir. AODB, içerisinde bir bilgisayar sisteminin, inis ve kalkislari ve istege bagli olarak diger uçus bilgilerini görüntülemesi amaciyla mekanik veya elektronik görüntü ekranini kontrol ettigi bir Uçus Bilgisi Görüntüleme Sistemine (FIDS) baglidir.
AODB ve/veya FlDS'da bulunan bilgiler, bazen dogru olmayabilir, bu, bir uçagin, tamamiyla farkli bir uçak türü ve/veya versiyonuna yönelik olarak hazirlanan bir standa yönlenebilecegi anlamina gelir. Bu tür bir durumda inis yapan bir uçak yanlislikla hasar görebilir, örnegin uçagin bir kanadi veya diger parçasi, stanttaki bagaj arabalari, yolcularin çikis yapmasina yönelik olarak kullanilan baglanti köprüsü veya terminal binasi ile çarpisabilir. Üstelik hasarli bir uçagin tamir edilmesine yönelik maliyetler oldukça yüksektir, uçak ve diger herhangi bir nesne arasindaki bir çarpisma, ayni zamanda, hava alanindaki/uçaktaki personelin fiziksel olarak yaralanmasina ve ayrica uzun tamir süreleri, uçuslarin yeniden programlanmasi vb. adimlar nedeniyle hava trafiginde ciddi karisikliklara neden olabilir.
Günümüzde çogu ticari uçak, birkaç yil önce piyasayi domine eden hafif metaller yerine çok miktarda kompozit malzeme kullanilarak üretilir. Tamamiyla veya kismi olarak kompozit materyalden yapilan bir gövdeye sahip bir uçagin, örnegin bir stant gibi yabanci bir nesneye çarpmasi halinde, örnegin kompozit materyaldeki küçük çatlaklar gibi meydana gelen hasarin, görsel denetim ile tespit edilmesi oldukça zor olacaktir.
Dolayisiyla güvenlik konusundaki çok yüksek talepler nedeniyle, önemsiz bir çarpisma dahi, uçakta genis çapli arizalarin tespit edilmesini gerektirecektir.
Bazi önceki tekniklerde uçak yanastirma sistemi, stantta beklenen uçak tipini ve/veya versiyonunu görüntüleyerek bu problemi çözmeye çalisir. Bununla birlikte pilot, örnegin hatadan dolayi olmak üzere bazi talihsiz durumlar altinda, bu bilgiyi görmezden gelmeyi seçebilir ve standa yaklasabilir.
Alternatif olarak, yanastirma sistemi ile görüntülenen bilgiler dogru olabilir ancak pilot, uçagi yanlis standa, diger bir deyisle diger bir uçaga yönelik olarak tahsis edilen bir standa sürebilir. Yeniden uçak bagaj arabalari, köprü veya terminal binasina çarparak yanlislikla hasar görebilir.
Bulusun kisa açiklamasi Yukaridakilerin isiginda, bulusun bir amaci, yukarida açiklanan dezavantajlarin bir veya birkaçini çözmek veya en azindan azaltmaktir. Genellikle yukaridaki amaç, ekli bagimsiz patent istemleri ile elde edilir.
Bir birinci açiya göre mevcut bulus, ekli istemlerin 1.'sine göre bir stant ile iliskili bir uçagin tanimlanmasina yönelik bir yöntem ile gerçeklestirilir. Bulus niteligindeki yöntem, bir uçak yanastirma prosedürü esnasinda kazalarin gerçeklesmesine yönelik riski minimize etmek üzere bir araci saglar. Buna ek olarak, uçagin, bagaj vagonlari ve köprüler gibi diger ekipmanlarin hasar görmesine yönelik risk artar.
Yöntem ayrica asagidakileri içerebilir: söz konusu tanimlama verisine dayanan bir çevirme veri tabanindaki söz konusu uçagin bir türü ve/veya versiyonunun talep edilesi ve söz konusu uçagin stanttan beklenip beklenmedigini belirlemek amaciyla, söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonu ile birlikte stantta beklenen bir uçak ve/veya uçak türünün karsilastirilmasi.
EP 2 660 153 A2, bir uçagin tanimlanmasina ve uçagin bir kapida veya bir stantta park edilmesiyle baglantili olarak uçak türünün ve versiyonunun belirtilmesine yönelik bir yöntemi açiklar, burada uçak (5), uçak ile sabit bir nokta arasindaki mesafenin temassiz bir ölçümünün kullanilmasiyla önceden belirlenmis bir konumda konumlandirilir ve durdurulur, burada mesafe, bir havaalani binasinda (7), ekranin (6) yönelik bir durma noktasina ve mevcut uçak türü ve versiyonuna bagli olarak, pilota uçagin konumunun (5) gösterilmesine neden olan uçagin pilotunun önüne monte edilen bir ekranda (6) gösterilir, burada söz konusu mesafe ölçümü ve ekran, havaalanina bagli bir bilgisayar sistemi (20) ile veya manuel olarak etkin hale getirilebilir ve burada anten (16), bir uçaktan (5) iletilen bilgileri alir. Bulus, uçaktan iletilen bilgi sinyalinin (17), söz konusu ekran (6) ile bagli olarak konumlandirilan ve bir uçagin inis yapmasi beklenen standa dogru yönlendirilen bir yönlü anten ile elde edilmesi, antenin (16), yanastirma sisteminin kontrol sistemine bagli olmasi, uçagin tanimlama numarasinin en azindan söz konusu bilgilerden çikarilmasini, belirli bir tanimlama numarasina yönelik olarak söz konusu olan uçagin türü ve versiyonuna iliskin bilgilerin, okunabilir bir tanimlama numarasina sahip bir uçagin park ettigi ve ekran üzerinde uçak türü ve versiyonunu gösterdigi stantta, uçagin tanimlama numaralarinin muhafaza edildigi ve söz konusu ekrani (6) kontrol eden söz konusu sisteme (18) aktarildigi veri tabanindan elde edilmesi ile karakterize edilir.
Bu düzenlemenin bir avantaji, uçagin türü ve/veya versiyonuna bagli olarak güvenilir bir tespit yapilabilmesidir. Yöntem ayrica, söz konusu çeviri veri tabaninin bir havalimani operasyon veri tabanina islevsel olarak baglanmis olmasini içerebilir.
Bu düzenlemeyle bir avantaj, uçaga iliskin verilerin kolaylikla alinabilmesi ve uçagin tanimlama numarasi ile uçagin türü ve/veya versiyonu arasinda güvenilir bir iliskinin saglanabilmesidir.
Yöntem ayrica, standa yaklasilmasina yönelik bir göstergenin görüntülenmesi halinde, köprünün stantta daha güvenli bir pozisyona tasinmasini veya söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonuna yönelik olarak bir köprünün ayarlanmasini içerebilir.
Bu düzenlemenin bir avantaji, bir uçak bir standa yaklastirildiginda meydana gelen kaza riskinin daha azaltilmasidir. Örnegin uçak ile yabanci cisimlerin çarpismasi gibi bir riskin ayrica minimize edilmesine yönelik bir avantaj, köprünün, köprünün tam olarak geri çekilmesine karsilik gelmeyen güvenli bir pozisyona hareket etmesi, uçagin yanastirilma süresinin azaltilabilmesidir.
Yöntem ayrica bu adimlari içerebilir: bir lazer dogrulama sistemi kullanilarak söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonunun dogrulanmasi.
Bu düzenlemenin bir avantaji, yaklasan uçagin türü ve/veya versiyonunun daha güvenilir bir sekilde belirlenebilmesidir.
Bulusun bir ikinci açisina göre, mevcut bulus, ekli istemlerde bulunan istem 6`ya göre bir stant ile iliskili bir uçagin tanimlanmasina yönelik olarak bir uçak tanimlama sistemi ile gerçeklestirilir. Islemci, söz konusu tanimlama bilgisine dayali bir çeviri veri tabanindan söz konusu uçagin bir tür ve/veya versiyonunu talep etmek üzere düzenlenebilir ve Islemci, stantta beklenen bir hava tasitinin tipini ve/veya versiyonunu, söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonu ile karsilastirmak üzere düzenlenebilir. Çeviri veri tabani, çalisir durumda olarak bir havaalani operasyon veri tabanina baglanabilir.
Islemci stanttaki bir köprüyü güvenli bir pozisyona tasimak üzere bir köprü kontrolüne talimat vermek üzere düzenlenebilir veya islemci, standa yaklasilmasina yönelik olarak bir göstergenin gösterilmesi halinde, köprüyü söz konusu uçagin türüne ve/veya versiyonuna göre ayarlamak üzere düzenlenebilir.
Sistem, söz konusu uçagin türü ve/veya bir versiyonunu dogrulamak üzere düzenlenen bir lazer dogrulama sistemini içerebilir.
Mevcut bulusa ait diger amaçlar, özellikler ve avantajlar, ekli istemlerin yani sira çizimlerde bulunan asagidaki ayrintili açiklamada görülebilecektir.
Genellikle istemlerde kullanilan tüm ifadeler, burada açik bir sekilde aksi belirtilmedikçe, teknik sahadaki genel anlamina göre yorumlanir. “Bir/bir gibi kelimelere yapilan tüm referanslar [eleman, cihaz, bilesen, araç, adim vb.]”, açik bir sekilde aksi belirtilmedikçe, söz konusu eleman, cihaz, bilesen, araç, adimin vb. en az bir örnegine refere edilerek yorumlanir. Burada açiklanan yönteme ait adimlarin, açik bir sekilde belirtilmedigi sürece açiklanan ayni kesin siraya göre gerçeklestirilmesi gerekmez.
Ayrica, “içerir" ifadesi diger unsurlari veya adimlari hariç tutmaz.
Sekillerin kisa açiklamasi Mevcut bulus diger özellikleri ve avantajlari, esil eden sekillere referans verilerek, mevcut olarak tercih edilen düzenlemenin asagida bulunan ayrintili açiklamasindan açik bir sekilde anlasilir.
Sekil 1, bulus niteligindeki sisteme ait bir düzenlemenin bir sematik görünümüdür.
Sekil 2, bulus niteligindeki sisteme ait bir düzenlemenin bir sematik görünümüdür.
Sekil 3a-d, bulus niteligindeki bir düzenlemeye ait bir parçanin bir sematik görünümüdür.
TERCIH EDILEN DÜZENLEMELERIN DETAYLI AÇIKLAMASI Mevcut bulus asagida, bulusa ait belirli düzenlemelerin gösterildigi eslik eden sekillere verilen referanslar ile daha tam olarak açiklanacaktir. Bununla birlikte bu bulus, birçok farkli biçimde olabilir ve burada ifade edilen düzenlemeler ile sinirli olmak üzere yorumlanmamalidir, bunun yerine bu düzenlemeler, bu açiklamanin eksiksiz ve tam olmasi ve teknikte uzman kisilere bulusun kapsami ile ilgili bilgi aktarilmasi amaciyla örnekler araciligiyla saglanir. Benzer numaralar açiklamanin basindan sonuna kadar Mevcut bulus, örnegin bir uçagin standa yaklasmasinda oldugu üzere bir uçagin bir stant ile iliskili olarak tanimlanmasina yönelik araçlari saglar. Ayrica stanttaki ekipmanin yaklasan uçaklara adapte edilmesini saglar. Ayrica, AODB'deki hatalar etkin bir sekilde idare edilebilir. Buna ek olarak, bir pilotun yanlis standa dogru yönlenmesi ile ilgili sorunlar çözülebilir.
Bulus niteligindeki yöntem ve/veya sistem, bir havaalani yanastirma sisteminde gerçeklestirilebilir veya buraya baglanabilir. Daha sonra bulus niteligindeki sisteme bagli olarak belirtilen ekran, uçak yanastirma sisteminin ekranidir ve bulus niteligindeki sistem, söz konusu ekrana baglanir. Alternatif olarak bulus niteligindeki yöntem ve/veya sistem, en az bir uçak yanastirma sistemini içerebilir.
Ekran ifadesi, tek bir ekran veya birçok ekran olarak yorumlanmalidir ve burada açiklanan ekranin özellikleri, bir ekrana veya birbirine bagli olarak düzenlenen birçok ekrana uygulanabilir. Bir düzenlemede, bir birinci ekran, bir terminal binasinin dis duvarinda oldugu üzere uçagin bir durma konumuna yakin stantin bir ucunda düzenlenir ve bir ikinci ekran, stantin bir baslangicinda, baska bir deyisle taksi yolundan görünen standa giris noktasina yakin bir bölgede veya standa yakin bir taksi yolunun yakininda düzenlenir. Ikinci ekran ayrica ilave ekran olarak refere edilebilir.
Alternatif olarak ekran, uçak standa yaklasirken pilotun gözlemleyebilecegi sekilde uçagin kokpitinde düzenlenebilir.
Birinci ekran en az bir uçak türünü, versiyonunu, çagri isaretini, ICAO adresini ve durma konumuna olan uzakligi görüntüleyebilir. Durma konumuna olan uzaklik, bir lazer mesafe tayin sisteminin kullanilmasi yoluyla ölçülebilir. Birinci ekran ayrica, uçak yanastirma sisteminin düzenlendigi stantin orta noktasi ile iliskili olarak yaklasan bir uçagin pozisyonunu gösterebilir. Bu tür bir sistem, PCT/SE94/00968'de açiklanir.
Daha basitlestirmek adina asagidaki metinde ekran, yukarida açiklanan tüm özellikleri içeren bir ekran olarak açiklanacaktir.
Asagida, bulus niteligindeki uçak tanimlama sistemine ait düzenlemeler açiklanacaktir.
Sekil 1, bir stant ile iliskili bir uçagin tanimlanmasina yönelik bulus niteligindeki uçak tanimlama sistemine ait bir düzenlemenin bir sematik görünümüdür. belirtildigi üzere islemci (120) ile baglantili bir ekrani (130) içerir. Alici (110), bir tanimlama numarasi gibi bir tanimlama verisini ve bir uçaktan iletilen konum verisini (600) almak üzere düzenlenir. Tanimlama verisi ve konum verisi, örnegin ADS-B veya Mode-S gibi unsurlarin kullanilmasi yoluyla iletilebilir. Tanimlama numarasi tercihen, ikili, onaltilik, sekizlik ondalik, vb. gibi uçagi tanimlayan uygun bir temelde gösterilebilen benzersiz bir numaradir. Tanimlama numarasi ayrica bir alfanümerik dizi ile gösterilebilir. Bu tür bir tanimlama numarasi normal olarak, uçak kayitli oldugunda bir ulusal havacilik yetkilisi tarafindan düzenlenir. Bu tür tanimlama numaralarinin benzersiz olmasi halinde dahi, bazi ulusal havacilik yetkilileri, bir uçak hizmetten çekildiginde uçagin yeniden kullanilmasina olanak saglar. Mevcut bulusun tercih edilen bir düzenlemesine göre, tanimlama numarasi, bir çeviri veri tabani (700) içerisinde muhafaza edilir. Çeviri veri tabani ayrica, burada muhafaza edilen her bir uçagin türü ve/veya versiyonu ile iliskili uçak verilerini içerir. Çeviri veri tabani (700), islemcinin (120), bir tanimlama numarasi saglayarak çeviri veri tabanindan (700) bir uçagin türü ve/veya versiyonu ile ilgili bilgileri talep edebilecegi sekilde, bir uçagin tanimlama numarasi ve türü ve/veya versiyonu arasinda güvenilir bir iliski kurar. Çeviri veri tabani (700) normal olarak, ulusal havacilik yetkilisinin gözetimi altindaki bir uzak veri tabanindan (710) senkronize edilen verileri içerir.
Alternatif olarak veya ilave olarak tanimlama verileri, örnegin bir uçus numarasi, bir uçus numarasini takiben uçak operasyon ajansina yönelik ICAO düzenleyicisi, uçagin kayit isareti (genellikle alfanümerik bir biçimde tanimlama numarasi) ve/veya askeri yetkililer tarafindan belirlenen çagri sinyali olabilir. Asagida daha ayrintili olarak anlatilacagi üzere islemci (120) tercihen çalisir bir konumda olarak çeviri veri tabani ( baglanir. Çeviri veri tabaninin bir düzenlemesi ve AODB (800), bir ortak veri tabani olarak düzenlenir, burada muhafaza edilen uçak ile ilgili veriler, spesifik sorgular veya taleplere bagli olarak elde edilebilir. Açiklamanin basit bir hale getirilmesine yönelik olarak çeviri veri tabani (700) ve AODB (800), asagida iki birim olarak açiklanacaktir.
Konum verisi, örnegin uçaktaki bir GPS konumlama sistemi ile saglanan GPS”in (Küresel Konumlama Sistemi) kullanilmasi ile belirlenebilir.
Konum verileri, varisin zaman farkinin kullanilmasi ile bir uçaga yönelik dogru bir konumu saglayan multilaterasyon kullanilarak belirlenebilir. Multilaterasyon, bir havalimaninin etrafindaki belirli yerlere yerlestirilmis bir dizi yer istasyonunu kullanir.
Yer istasyonlari tipik olarak, bir yerel ikincil gözetleme radarindan veya çok katli bir istasyondan iletilen sorgulama sinyallerine yönelik cevaplar alir. Uçak ile yer istasyonlari arasindaki mesafenin birbirinden farkli olmasi nedeniyle, her istasyon tarafindan alinan cevaplar kademeli olarak farkli zamanlarda ulasir. Bir uçagin konumuna ait özel zaman farklari kesin olarak hesaplanabilir. Multiliterasyon normal olarak, Mod A, C ve S aktaricilari, askeri Tanimlama, dost veya düsman (IFF) ve ADS- B aktaricilarindan gelen cevaplari kullanir.
Sistem burada, Sekiller 1 ve 2'ye verilen referanslar ile açiklanacaktir. Sekil 2, bulus niteligindeki tanimlama sistemine ait bir düzenlemeyi gösterir. Sistem (100), aliciyi (110) ve Sekil 1'deki islemciyi (120) içerir. Sekil 2'nin yalnizca bir aliciyi içermesi halinde dahi, sistemin birçok aliciyi içerebilecegi göz önünde bulundurulmalidir.
Islemci, birlikte islemciyi olusturan birçok bilgisayar isleme birimi olarak görev yapabilir, baska bir deyisle birçok bilgisayar, islemciyi ve burada açiklandigi üzere islevselligini olusturmak amaciyla birbirine baglanabilir. islemcinin islevi, hava alanindan birçok birimler arasinda paylastirilabilir. Sistem (101) ayrica, ekranlari (130a-0) ve istege bagli olarak ekranlari (130aa-13000) içerir.
Sekil 2 ayrica, bir terminal binasini (400), yaklasmakta olan uçagi (200a-b), stantlari (130a, b), uçagin terminal binasina (400) yanastirilmasina yönelik bir köprüyü (140a, b) içerebilir.
Bir hava alaninda inis yapan uçak, pistten, ana binalar (400) veya hangarlar ve uçaklarin park ettigi stantlar (300) gibi hava alani binalarina dogru hareket eder.
Stantlar, ana binalardan uzak veya yakin olmak üzere konumlandirilabilir, baska bir deyisle stantlar, hava alaninin herhangi bir yerinde uçaga yönelik bir park etme alanini tanimlar. Hizlanma pisti normal olarak, pilota uçagi stantlara (300) dogru yönlendirmede yardimci olan boyali bir hizlanma çizgisi ile asfalt pist üzerinde belirtilir.
Stantlarda (300), hizlanma çizgisi normal olarak, merkez çizgilere bölünür, bunlardan her biri ilgili standa (300) girer ve uçaga yönelik durma noktasinda sonra erer. Normal olarak her bir stant, farkli boyutlardaki uçaklarin uygun merkez çizgisini takip ederek durma noktasina güvenli sekilde yaklasmasi amaciyla bir veya daha fazla merkez çizgisi ile donatilir. Her bir stant (300) ile bagli olmak üzere bir alan belirlenebilir. Bu alan tercihen, nokta üzerinde baslama olarak açiklanir, burada hizlanma çizgisi, bir veya daha fazla merkez çizgisine bölünür ve durma noktasinin biraz ötesinde uzanir.
Alan tercihen, merkez çizgiden çaprazlama olarak uzanir ve uçagin herhangi bir parçasinin herhangi bir yabanci cisim ile çarpismasi riskinin minimize olacagi sekilde yakindaki stantlar ve/veya binalardan güvenli bir uzaklikta sona erer.
Islemci (120), her bir uçagin düzenlendigi standa (300) bagli olarak yukarida açiklanan alan gibi önceden belirlenen bir alan içerisinde en az bir konuma sahip uçaklarin (200a- b) her birinden elde edilen konum verilerinin karsilastirilmasi ile düzenlenir. Önceden belirlenmis alan örnegin sistemin yüklenmesi yoluyla ayarlanir. Önceden belirlenmis alan, stantin alanina esdeger olacak sekilde ayarlanabilir. Alternatif olarak, önceden belirlenmis alan, stant alanini (310) ve ilave bir alani (320) içerecek sekilde ayarlanabilir. Ilave alan örnegin standa en yakin olan hizlanma pistinin bir parçasi olabilir. Önceden belirlenmis alan örnegin uçagin hangi standa ilerlediginden nispeten emin olmasi amaciyla ayarlanabilir. Önceden belirlenmis alan, her bir standa yönelik olarak rezerve edilen mevcut bosluga göre ayarlanan bir uzunluk ve genislikteki dikdörtgen sekilde olabilir. Önceden belirlenmis alan, hava alaninda stantlarin konuslanmasina bagli olarak, poligon seklinde, dairesel, eliptik vb. gibi diger sekillerde olabilir. Önceden belirlenmis alan, bir koruma duvari, baska bir deyisle stantta gerçek bir cografi alana yönelik sanal bir çevre veya stantta gerçek bir cografi alan içerisinde kalan bir veya daha fazla cografi nokta olarak açiklanabilir.
Alinan konum verilerinin, önceden belirlenmis alandaki en az bir konuma karsilik gelmesi halinde, islemci, uçagin stantta beklendigini tanimlama verilerine bagli olarak belirlemek üzere düzenlenir.
Bir düzenlemede islemci, beklenen uçagin tanimlama numarasi ile yaklasan uçagin tanimlama numarasinin karsilastirilmasina yönelik olarak düzenlenir. Buna ek veya bir alternatif olarak islemci, beklenen uçagin türü ve/veya versiyonunu yaklasan uçagin türü ve/veya versiyonu ile karsilastirmak Üzere düzenlenir. Bu amaçla islemci, tanimlama verilerine bagli olarak uçagin bir türü ve/veya versiyonunu AODB veya çeviri veri tabanindan (700) çikarmak üzere düzenlenir.
Yukarida belirtildigi üzere çeviri veri tabani (700) tercihen, bir uçak tanimlama numarasi ile uçagin karsilik gelen türü ve/veya versiyonunu arasinda güvenilir bir birlesim saglamak amaciyla faal olarak AODB`ye (800) baglanir. Buna ek veya alternatif olarak AODB ayrica, bir uçagin belirli bir tanimlama numarasini uçagin türü ve/veya versiyonuna baglayan verileri içerebilir. Tercih edilen bir düzenlemede, alici (110) vasitasiyla alinan tanimlama verisine (500) bagli olarak islemci, kablolu veya kablosuz iletisim (örnegin Wi-Fi veya diger radyo iletisimi) olmak üzere AODB (800) veya çeviri veri tabanindan, uçagin tanimlama verisine (500) karsilik gelen tür ve/veya versiyonu talep etmek üzere düzenlenir. AODB (800) ve/veya çeviri veri tabani, hava alaninda veya buraya uzak bir bölgede yerel olarak muhafaza edilebilir. AODB (800) ve/veya çeviri veri tabani, birçok hava alanina baglanabilir ve bunlar arasinda paylasilabilir.
Yukarida belirtildigi üzere çeviri veri tabani (700) normal olarak, ulusal havacilik yetkilisinin gözetimi altindaki bir uzak veri tabanindan (710) senkronize edilen verileri içerir. Verileri, her bir saniye, dakika veya saat olmak üzere oldukça kisa araliklar ile birlikte veya her gün, hafta veya ay olmak üzere daha seyrek olarak senkronize edilebilir. Uzak veri tabaninda bulunan veriler, örnegin bir yeni uçak veri tabaninda kayit altina alindiginda ulusal havacilik yetkilileri tarafindan güncellenir. Bununla birlikte ulusal havacilik yetkililerinin, yeni bir uçagin kaydinin tam olarak islenmesine yönelik gereken süre, örnegin kayit talebine ait süre, uzak veri tabani güncellenene kadar (kayit saglanmasina ragmen) bir havayolu sirketi tarafindan dosyalanir, birçok hafta veya ay sürebilir. Buna ek olarak yukarida belirtildigi üzere bazi ulusal havacilik yetkilikleri, veri tabaninin yerel kopyalarinin tanimlama verilerinden yoksun olmasi ve bu zaman süresince yanlis verilere sahip olmasi ile sonuçlanabilecegi üzere, bir uçak kullanim disi kaldiginda tanimlama numaralarinin yeniden kullanilmasini saglar.
Sekil Sa'ya refere edilerek, bir düzenlemede islemci (120), çeviri veri tabani (700) ve AODB”den (700) gelen tür ve/veya versiyonlari karsilastirmak üzere düzenlenir. AODB (800) içerisinde muhafaza edilen uçagin türü ve/veya versiyonu ile ilgili veriler, örnegin uçaga yönelik bir uçus planina bagli olabilir. Örnek araciligiyla uçusa yönelik uçus plani, uçagin hava alanina inmesinin planlanmasindan bir kaç ay önce yapilir ve uçusa yönelik olarak planlanan uçagin 737-400 türünde olmasini içerir.
Sekil Sa'da gösterilen bir birinci örnekte, hava alanina iniste uçak, daha açik olmasini saglamak adina Sekil 3a'da kismi olarak açiklanan Sekil 1'deki sisteme, tanimlama verilerini (örnegin yukarida belirtilen tanimlama numarasi) iletir. Sekil Ba”da "#1” olarak gösterilen tanimlama verileri, tanimlama numaralarini, uçagin türü ve/veya versiyonuna çeviren çeviri veri tabanina (700) aktarilir. Çeviri, ulusal havacilik yetkilileri tarafindan yapilan kayda baglidir. Çevrilen tür ve/veya uçak versiyonunun alinmasi üzerinde islemci, AODB (800) ve çeviri veri tabanindan (700) elde edilen verileri karsilastirir ve tür ve/veya versiyonun uyusmasi halinde, uçagin tür ve/veya versiyonunu yüksek ihtimalle 737-400'dür. Güvenligin daha fazla artirilmasi amaciyla islemci, uçak standa yaklasirken, uçagin bir 737-400 oldugunu dogrulamak üzere lazer dogrulama/tanimlama sistemine (150) talimat verebilir.
Sekil 3b'de gösterilen bir ikinci örnekte, uçus plani, ilk planin yapilmasinin ardindan degistirilebilir. Örnek araciligiyla uçagin türü ve/veya versiyonu, örnegin yolcu sayisinin artmasi veya azalmasina bagli olarak son anda degistirilebilir. Güncellenen uçus plani dolayisiyla, uçagin türü ve/veya versiyonunun örnegin 737-800 olmasini içerebilir.
Bazi durumlarda AODB (800), yeni uçus plani ile güncellenmeyebilir ve bunun sonucu olarak inis yapan uçagin türü ve/veya versiyonunun 737-400 olmasini içerir. Yukaridaki örnekte oldugu üzere, hava alanina iniste uçak, tanimlama verilerini Sekil 1'deki sisteme iletir. Sekil 3bide "#1” olarak gösterilen tanimlama verileri, tanimlama numaralarini, 737-800'e çeviren çeviri veri tabanina (700) aktarilir. Islemci uçagin çevrilen tür ve/veya versiyonunu, AODB'den (800) elde edilen veriler ile rapor etmesi nedeniyle bir uyumsuzluk tespit edilir.
Islemci bu durumda, lazer dogrulama/tanimlama sistemine (150) yaklasan uçagin 737- 400 veya 737-800 türü ve/veya versiyonuna ait oldugunu dogrulamak üzere talimat verebilir. Asagida daha ayrintili olarak açiklanacagi üzere bu durum, bulus niteligindeki sistem ile güvenli bir sekilde idare edilebilir.
Sekil Sc'de gösterilen bir üçüncü örnekte uçus plani degistirilmemistir ve/veya yaklasan uçagin türü ve/veya versiyonu, AODB'de (800) muhafaza edilen tür ve/veya versiyona karsilik gelir.
Bununla birlikte çeviri veri tabanindaki (700) verilerin normal olarak uzak veri tabani (710) ile senkronize edilmesi nedeniyle, uzak veri tabanindaki tüm hatalar, çeviri veri tabaninda (700) yansitilacaktir. Hata, insan kaynakli olabilir, baska bir deyisle verileri uzak veri tabanina giren kisi, girisi yaparken bir hata yapabilir veya yeni bir uçagin kayitli oldugu ancak veri tabaninin güncellenmedigi bir yerde bulunabilir. Bu durum ayrica, çeviri veri tabani (700) ile uzak veri tabani (710) arasinda senkronizasyon olmamasi, ancak hatanin, örnegin verilerin veri tabanina girilmesinde insan hatasi ile çeviri veri tabanina (700) dogrudan aktarilmasi halinde ortaya çikabilir.
Yukaridaki örnekte oldugu üzere, hava alanina iniste uçak, tanimlama verilerini Sekil 1'deki sisteme iletir. Sekil Sc'de "#1” olarak gösterilen tanimlama verileri, veri tabanindaki hatadan kaynaklandigi üzere tanimlama numaralarini, 73743009 çeviren çeviri veri tabanina (700) aktarilir. Islemci uçagin çevrilen tür ve/veya versiyonunu, AODB'den (800) elde edilen veriler ile karsilastirdiginda, çeviri veri tabani 737-600'ü rapor ederken AODB'nin 737-400'ü rapor etmesi nedeniyle bir uyumsuzluk tespit edilir.
Islemci bu durumda, lazer dogrulama/tanimlama sistemine (150) yaklasan uçagin 737- 400 veya 737-600 uçagin ve/veya versiyonuna ait oldugunu dogrulamak üzere talimat verebilir. Asagida daha ayrintili olarak açiklanacagi üzere bu durum ayrica, bulus niteligindeki sistem ile güvenli bir sekilde idare edilebilir.
Sekil 3d'de gösterilen bir dördüncü örnekte uçus plani degistirilmez ve yaklasan uçagin türü ve/veya versiyonu, AODB'de (800) muhafaza edilen tür ve/veya versiyona karsilik Bununla birlikte, çeviri veri tabani (700) ile uzak veri tabani (710) arasinda bir iletisi hatasi (310) mevcut olabilir. Bu, Sekil 3d'de "#1" olarak gösterilen belirli bir tanimlama numarasina iliskin verilerin kaybolmasiyla veya çeviri veri tabaninda (700) yanlis olarak kalmasiyla sonuçlanabilir. Çeviri veri tabanindaki kayip veya yanlis veriler ayrica, çeviri veri tabanindaki (700) bir isletim hatasinin sonucu olabilir.
Yukaridaki örnekte oldugu üzere, hava alanina iniste uçak, tanimlama verilerini Sekil 1'deki sisteme iletir. Sekil 3b'de "#1" olarak gösterilen tanimlama verileri, veri tabanindaki eksik veya yanlis verilerin dogru olmayan bir tür ve/veya versiyona dönüsmesi veya hiç bir unsura dönüsmemesine bagli olarak veri tabanina aktarilir.
Islemci uçagin çevrilen tür ve/veya versiyonunu, AODB'den (800) elde edilen veriler ile karsilastirdiginda, çeviri veri tabani farkli türde bir rapor verirken veya hiç bir sey rapor etmezken, AODB'nin 737-400yü rapor etmesi nedeniyle bir uyumsuzluk tespit edilir.
Islemci bu durumda, lazer dogrulama/tanimlama sistemine (150), yaklasan uçagin, 737-400 türü ve/veya versiyonuna ait oldugunu dogrulamak üzere talimat verebilir.
Asagida daha ayrintili olarak açiklanacagi üzere bu durum ayrica, bulus niteligindeki sistem ile güvenli bir sekilde idare edilebilir. Çeviri veri tabani ( tür ve/veya versiyonun birbirine karsilik gelmemesi hainde, islemci, ekrani kullanarak yaklasan uçagin ve/veya kontrol kulesinin bir pilotuna radyo ve/veya sinyal araciligiyla bir uyari göndermek üzere düzenlenebilir.
Islemci ayrica, uçagin pilotuna uçagin türü ve/veya versiyonu ile ilgili bir talep göndermek üzere düzenlenebilir. Uyari örnegin uçak ve/veya kontrol kulesinde bulunan bir ekranda görüntülenen bir metin mesaji olarak gönderilebilir. Alternatif olarak uyari, önceden kaydedilmis bir mesaj olabilir ve uçaga ve/veya kontrol kulesine radyo üzerinden gönderilir veya hava alanindaki hoparlörlerden verilebilir.
Yaklasan uçagin türü ve/veya versiyonunu dogrulamak üzere lazer dogrulama/tanimlama sisteminin (150) kullanilmasiyla, güvenlik derecesi, yaklasan uçagin türü ve/veya versiyonu ile ilgili olarak alinan sonuçlar arasinda bulunan herhangi bir belirsizligin giderilebilmesi nedeniyle artirilir. Bu ayni zamanda veri tabanindan gelen sonuçlarin birbirine karsilik geldigi durumda geçerlidir, burada lazer dogrulama/tanimlama sistemi (150), her iki veri tabaninda olan tüm hatalari yakalayacak ve asagida açiklandigi üzere gerekli önlemlerin alinabilecegi sekilde islemciye bilgi saglayacaktir. AODB (800), çeviri veri tabani (700) ve lazer dogrulama/tanimlama sistemi (150) arasindaki isbirligi, bir uçagin standa alinmasi esnasinda asiri derecede yüksek bir güvenlik derecesi saglar.
Ekran (130), uçagin stantta beklenmemesi halinde ekran üzerinde bir bildirim göstermek üzere düzenlenir. Bildirim asagidakilerden herhangi birisi olabilir: uçagin durdurulmasina yönelik bir gösterge, standa yaklasilmasina yönelik bir gösterge ve uçagin baska bir bölgeye yönlendirilmesine yönelik gösterge. Bildirim, birinci ekranlardan ( herhangi birinde görüntülenebilir. Bir düzenlemede, bildirim bir birinci ekran ve bir ikinci ekran üzerinde görüntülenir.
Sistem, standa yaklasilmasina yönelik bir göstergenin görüntülenmesine karar vermesi halinde, bir düzenlemede islemci, stanttaki bir köprüyü (140a, b) geri çekmek üzere bir köprü kontrolüne talimat vermek üzere düzenlenmistir. Tercih edilen bir düzenlemede köprü (140a, b), güvenli bir konuma tasinir, bu, köprü (140a, b) ve yaklasan uçak arasindaki bir çarpisma riskini minimize eder. Uçagin boyutu ile açiklandigi üzere yaklasan ve beklenen uçak arasindaki farkin büyük olmasina ihtiyaç duyuldugunda güvenli bir pozisyon, köprünün (140a, b) tam olarak geri çekilmesi olabilir veya uçagin türü ve/veya versiyonunun benzer olmasina ihtiyaç duyuldugunda kismi bir geri çekilme/hareket ettirilmesi olabilir. Köprünün (140a, b) güvenli pozisyonunun belirlenmesine yönelik bir algoritma, uçagin boyutlarinin yani sira motorlarin, kanatlarin vb. nispi yerlestirilmesini tercihen göz önünde bulundurur. Alternatif olarak islemci köprüyü uçagin türü ve/veya versiyonuna ayarlamak üzere düzenlenir. Islemci, veri tabanini, uçagin türü ve/veya versiyonu ile güncellemek üzere düzenlenebilir.
Dolayisiyla AODB ve/veya FIDS'daki ekranlar buna göre güncellenebilir.
Islemci, yer degistirme verilerini beklenen uçaga iletecek sekilde düzenlenir. Yer degistirme verileri örnegin “stant 7'ye ilerleyiniz” gibi olabilir. Yer degistirme verileri daha sonra tercihen uçagin bir ekraninda görüntülenebilir. Alternatif olarak yer degistirme verileri, birinci ve/veya ikinci ekran üzerinde görüntülenebilir.
Uçagin stantta beklenmesi halinde, birinci ekran en az bir uçak türünü, versiyonunu, çagri isaretini, ICAO adresini ve durma konumuna olan uzakligi görüntülemek üzere düzenlenebilir.
Yukarida belirtildigi üzere pilot, yaklasmakta olan uçagin, telsizle ve/veya islemci ile iletisim içinde olan bir giris ara yüzü araciligiyla, uçagin türü ve/veya versiyonunu radyo ile sisteme iletmeye davet edilip edilmedigine veya beklenip beklenmedigine bakmayabilir.
Sistem, söz konusu uçagin türü ve/veya bir versiyonunu dogrulamak üzere düzenlenen bir lazer dogrulama/tanimlama sistemini (900a-c) içerebilir. Bu tür bir sistem, Lazer dogrulama / tanimlama sistemi ile elde edilen tür ve/veya versiyonun, herhangi bir veri tabanindan alinan tür ve/veya versiyona uymamasi halinde, islemci, uçak ile çarpisma riskini azaltmak üzere bir stanttaki bir köprünün güvenli bir konuma getirilmesi amaciyla bir köprü kontrolüne talimat vermek üzere düzenlenebilir. Ilave olarak islemci, köprü kontrolüne köprünün, lazer tanimlama sistemi (700) ile elde edilen uçagin türü ve/veya versiyonuna ayarlanmasi amaciyla talimat vermek üzere düzenlenebilir.
Asagida, beklenen uçagin planlanan standa yaklastigi bir senaryo açiklanacaktir.
Uçak (200a), en azindan tanimlama verisi (500) ve konum verisini (600) devamli olarak iletir. Alici (110), tanimlama verisi (500) ve konum verisini (600) alir ve verileri islemciye (120) iletir. Islemci (120), alinmis konum verisini, stant ile iliskili önceden belirlenmis alan içerisindeki en az bir konum ile karsilastirir. Bu örnekte önceden belirlenmis alan, stant alanini (310a) ve ilave alani (320a) içerir. Uçak (200a) önceden belirlenmis alana (310a, 320a) girdiginde, islemci (120), tanimlama verisini, tanimlama verisine sahip uçagin tür ve/veya versiyonunu, beklenen uçagin tür ve/veya versiyonunu karsilastirir ve karsilastirmanin olumlu olmasi halinde, yaklasan uçagin beklenen uçak oldugu tespit edilir. Yukarida açiklandigi üzere islemci, beklenen uçagin tanimlama verisini, türü ve/veya versiyonunu, tanimlama veri tabani ( almak üzere düzenlenir.
Bu durumda uçagin (200a) stantta beklenmesi nedeniyle, ekran (130a) en az bir uçak türünü, versiyonunu, çagri isaretini, ICAO adresini ve durma konumuna olan uzakligi görüntülemek üzere düzenlenebilir. Yaklasan uçagin, beklenen uçak oldugunun tespit edilmesi nedeniyle, sistem, uçagin tür ve/veya bir versiyonunun dogrulanmasi amaciyla, lazer dogrulama/tanimlama sistemini (900a) kullanmamayi seçebilir.
Istege bagli olarak sistem, ilave alanda (320a) düzenlenen ilave bir ekrani (1SOaa) içerir. Bu durumda uçagin stantta (300a) beklenmesi nedeniyle, ilave ekran (130aa), beklenen ve yaklasan uçaga (200a) yönelik bir karsilama ve/veya onaylama bildirimi görüntüleyebilir.
Asagida, standa (300b) yaklasan uçagin (200b) beklenen uçak (200b) olmadigi birçok senaryo açiklanacaktir. Bu durum, örnegin pilotun mesgul olmasi halinde ortaya çikabilir. Önceki durumda oldugu üzere uçak (200b), en azindan tanimlama verisi (500) ve konum verisini (600) devamli olarak iletir. Alici (110), tanimlama verisi (500) ve konum verisini (600) alir ve verileri islemciye (120) iletir. Islemci (120), alinmis konum verisini, stant ile iliskili önceden belirlenmis alan içerisindeki en az bir konum ile karsilastirir. Bu örnekte önceden belirlenmis alan, stant alanini (310b) ve ilave alani (320b) içerir.
Uçak önceden belirlenen alana (310b, 320b) girdiginde, islemci (120), tanimlama verisine sahip uçagin (200b) tanimlama verisi, türü ve/veya versiyonunu, beklenen uçagin türü ve/veya versiyonu ile karsilastirir. Islemci (120), beklenen uçagin tanimlama verisini, türü ve/veya versiyonunu, çeviri veri tabani (700) ve/veya AODB'den (800) almak üzere düzenlenir. Karsilastirma sonuçlarinin uyumsuz olmasi nedeniyle sistem, uçagin (200b) beklenen uçak olmadigi sonucuna varabilir.
Koruyucu bir önlem olarak sistem, uçagin türü ve/veya bir versiyonunun beklenen uçaga karsilik geldiginin dogrulanmasi/tanimlanmasina yönelik olarak lazer dogrulama/tanimlama sistemini (900b) kullanabilir, bu bilgiler, uçagin standa yaklasmasina izin verilip verilmeyeceginin belirlenmesine yönelik olarak islemci tarafindan kullanilabilir.
Bu durumda uçagin (200b) stantta beklenmemesi nedeniyle, ekran (130b), uçagin durdurulmasina yönelik gösterge (“DUR”, GEÇIS YOK” ve benzeri gibi), standa yaklasilmasina yönelik bir gösterge ve uçagin, örnegin stant (300c) gibi baska bir bölgeye aktarilmasina yönelik bir göstergeden herhangi birini göstermek üzere düzenlenir. Bir alternatif veya bir kombinasyon olarak ilave ekran (130bb), uçagin durdurulmasina yönelik bir gösterge, standa yaklasilmasina yönelik bir gösterge ve uçagin baska bir bölgeye yönlendirilmesine yönelik göstergelerden herhangi birini göstermek üzere düzenlenir. Uçagin diger bir bölgeye aktarilmasina ait göstergenin görüntülenmesinin öncesinde sistem, bu diger bölgeyi, örnegin mevcut stantin bulunmasina yönelik olarak AODB (800) ile kontrol ederek belirler.
Yaklasan uçagin (200b), beklenen uçak olmamasi ancak beklenen uçak ile ayni tür ve/veya versiyona sahip olmasi durumunda sistem (200a), uçagin standa (200b) her durumda yaklasmasina izin verebilir.
Yaklasan uçagin, beklenen uçak ile ayni tür ve/veya versiyona sahip olmasi nedeniyle, uçagin alinmasi amaciyla stantta örnegin köprüye ait hiçbir yeniden düzenlemeye ihtiyaç duyulmayacaktir.
Istege bagli olarak ilave ekran (130bb), standa (200b) yaklasmak üzere bir göstergeyi görüntüler. Stanttaki (200b) ekran (130b), yaklasan (dogru olmayan) uçaga (200b) yönelik konumda durulmasina yönelik mesafe, uçak türü, versiyonu, çagri sinyali ve Sistem, dogru olmayan uçagin tanimlama verisi, türü ve versiyonundan en az biriyle AODBBOOyü güncellemek üzere düzenlenebilir. Sistem daha sonra ayrica, yer personeli, hava alani kontrolü ve pilot bilgilendirmek üzere düzenlenebilir. Ayrica sistem, yer degistirme verisini, örnegin ADS-B kullanarak veya ilave ekran (130bb) üzerinde bir bildirimi göstererek (tercihen uçagin (200b) ekrani (130bb) geçmesi halinde) iletmek üzere düzenlenir.
Yaklasan uçagin (200b), beklenen uçak (200a) ile ayni türde ve/veya versiyonda olmamasi ancak uçagin (200b), fazla yol kat etmesinden dolayi bir diger standa yerlestirilmesinin zor olmasi durumunda sistem, uçagin (200b) standa (300b) (uçaga (200b) yönelik planlanan stant degil) yaklasmasina izin vermeye karar verebilir.
Bu karar, uçagin önceden belirlenmis alan içerisinde ne kadar hareket ettigine, uçagin alinmasi amaciyla stantta gerekli olan yeniden konfigürasyon miktari ve mevcut herhangi bir diger stantin olup olmadigina bagli olabilir.
Bu kararin alinmasinda sistem (100) ayrica, yakindaki stantlardaki uçagin türü ve/veya versiyonunu göz önünde bulundurabilir. Bu bilgiler örnegin AODB'de (800) bulunan uçus planlarindan elde edilebilir. Örnegin, yakindaki bir stanttaki bir uçagin, yaklasan uçagin (200b) stant alanina girmesine izin vermesi halinde, bir çarpismanin belirli bir kesinlik ile dislanmayacagi bir büyüklüge sahip olmasi durumunda, sistem, ekran (130b) üzerinde "DUR“ göstergesini görüntülemeye karar verebilir.
Duruma bakilmaksizin, bu kararin ana odagi güvenlik üzerinedir. Hava alanindaki uçak, personel veya ekipmanin güvenligi tehlikeye atilmamalidir. Örnek olarak, eger uzun bir uçagin beklenmedigi bir standa yaklasmasi halinde sistem, uçagin standa girmesinin mümkün olmamasina ragmen, uçagin güvenli bir sekilde standa yaklasmasina müsaade etmeye karar verebilir (muhtemelen yakindaki stantlarda mevcut olan uçak dikkate alinarak). Islemci daha sonra, ekrana, uçagin boyutu ile belirlendigi üzere uçagin, mümkün oldugunca küçük bir bölümünün standa yakin hizlanma pistinde kalacagi, böylece hizlanma pistinden geçen bir diger uçak ile çarpisma riskini azaltacagi sekilde stant içerisine dogru götürülmesine yönelik olarak talimat verecektir.
Stantin yaklasmakta olan uçagi alacak sekilde yeniden konfigüre edilmesinin mümkün olduguna karar verilirse, ilave ekran (130bb), stantin (300b) yaklasmasina yönelik bir göstergeyi gösterir. Stanttaki ekran (130b), yaklasan (dogru olmayan) uçaga yönelik konumda durulmasina yönelik mesafe, uçak türü, versiyonu, çagri sinyali ve ICAO adresinden en az birini görüntülemek üzere düzenlenir. Ayrica islemci (120), köprüyü, dogru olmayan uçagin türü ve/veya versiyonu ile güncellemek üzere düzenlenebilir.
Sistem, dogru olmayan uçagin tanimlama verisi, türü ve versiyonundan en az biriyle AODB”yi (800) güncellemek üzere düzenlenebilir. Sistem daha sonra ayrica, yer personeli, hava alani kontrolü ve pilot bilgilendirmek üzere düzenlenebilir. Ayrica, sistem, örnegin ilave ekran veya uçaktaki bir ekranda bir bildirim göstererek, beklenen uçaga (200a) yer degistirme verilerini iletmek üzere düzenlenir.
Bir düzenlemede, yaklasan uçagin (200b) beklenen uçak (200a) ayni türde ve/veya versiyonda olmamasi durumunda, sistem uçagi durdurmak amaciyla bir gösterge göstermeye karar verebilir ("DUR", "GEÇIS YOK" veya benzeri gibi). Nedeni, örnegin sistemin, duruma erismek veya köprüyü dogru olmayan uçaga (200b) ayarlamak üzere zamana ihtiyaci olmasi olabilir. Pilotun her kosulda standa (300b) dogru devam etmesi halinde islemci (120), örnegin stanttaki (300b) köprüyü yukarida belirtilen güvenli bir konuma tasimak üzere bir köprü kontrolünün kurulmasi ile kazalara yönelik riskin minimize edilmeye çalisilmasi amaciyla düzenlenebilir.
Sistem, dogru olmayan uçagin tanimlama verisi, türü ve versiyonundan en az biriyle AODBBOOÜ güncellemek üzere düzenlenebilir. Sistem daha sonra ayrica, yer personeli, hava alani kontrolü ve pilot bilgilendirmek üzere düzenlenebilir. Ayrica, sistem, örnegin ilave ekran (130bb) veya uçaktaki bir ekranda bir bildirim göstererek, beklenen uçaga yer degistirme verilerini iletmek üzere düzenlenir.
Asagida, veri tabanindaki (700 ve 800) verilerde bir hata veya tutarsizligin bulundugu bir senaryo açiklanacaktir. Beklenen uçak (200a), planlanan standa (200a) yaklasir.
Uçak (200a), en azindan tanimlama verisi ve konum verisini devamli olarak iletir (yayinlar). Alici (110), uçaktan aktarilan tanimlama verilerini ve pozisyon verilerini alir, islemci (120), standa (300a) bagli olarak alinan konum verilerini, önceden belirlenmis alan (310a,130a) içerisinde en az bir konum ile karsilastirir. Uçak (200a) önceden belirlenmis alana (310a, 130a) girdiginde, islemci (120), tanimlama verisini, tanimlama verisine sahip uçagin (200a) tür ve/veya versiyonunu, beklenen uçagin, veri tabanlarindan (700) ve (800) alinan tür ve/veya versiyonu ile karsilastirir.
Uçagin ( girdi yapildiginda bir hata ortaya çikar (örnegin baslangiçta uçus plani bir hata ile karsilasmistir veya uçus planini takiben bir degisiklik yapilmistir) böylece standa yaklasan uçak ( göre beklenen ile uyusmaz. Bir örnek olarak, AODB'deki (800) tanimlama verileri girilirken, yanlis bir tür ve/veya versiyon tanimlama Yukarida açiklandigi üzere islemci ( ile baglantilidir. Islemci (120) bir uçaktan bir tanimlama numarasi aldiginda, normal prosedür, tanimlama numarasina dayali olarak uçagin türünü ve/veya versiyonunu almak amaciyla çeviri veri tabanina (700) erisim saglamaktir. Bu alinan tür ve/veya versiyon AODB'dkei (800) uçus planinda kayitli olan tür ve/veya versiyon ile karsilastirilabilir. Bu durumda karsilastirilan türler ve/veya versiyonlar, AODB'de (800) bir hata ile karsilasilmasi nedeniyle uyumsuzluk gösterir. Sistem, çeviri veri tabanindaki (700) tür ve/veya versiyonun dogru olduguna karar verebilir ve bu nedenle, çeviri veri tabanindan ( bilgileri güncellemek üzere düzenlenebilir.
Sistem ayrica, uçagin (200a) pilotuna ve kontrol kulesine bir uyari göndermek üzere düzenlenebilir. Buna ek olarak sistem, veri tabanindaki (700) tür ve/veya versiyonun dogru olduguna dair diger bir onayin elde edilmesi amaciyla, uçagin (200a) türü ve/veya versiyonuna yönelik olarak uçagin pilotuna bir talebin gönderilmesine yönelik olarak düzenlenebilir.
Yaklasan uçagin (200a) ayrica beklenen uçak oldugunun onaylanmasi nedeniyle ekran (130a), uçak türü, versiyonu, çagri sinyali, ICAO adresi ve yaklasan (ayni zamanda beklenen) uçagin konumunun durdurulmasina yönelik mesafeden en az birinin görüntülenmesine yönelik olarak düzenlenir. Bununla birlikte köprünün farkli bir tür ve/veya versiyona ayarlanmasi halinde, AODB'de (800) yer alan bir hatadan dolayi ekran (130a ve/veya 130aa), durmayi görüntülemek üzere düzenlenebilir. Ayrica, sistem, bir stanttaki köprünün güvenli bir pozisyona tasinmasi amaciyla bir köprü kontrolüne talimat vermek üzere düzenlenebilir. Alternatif olarak sistem, köprü kontrolüne köprünün, çeviri veri tabanindan (700) elde edilen uçagin türü ve/veya versiyonuna ayarlanmasi amaciyla talimat vermek üzere düzenlenebilir.
Sistem, uçagin (200a) tür ve/veya bir versiyonunun dogrulamak/tanimlamak amaciyla lazer dogrulama/tanimlama sistemini (900a) kullanabilir. Islemci (120), baslangiçta çeviri veri tabanindaki (700) bilginin dogru oldugunu var sayar ve bu varsayimin lazer dogrulama/tanimlama sisteminden (900a) dogrulanmasini talep eder. Bir düzenlemede sistem, lazer tanimlama sistemi (900a) araciligiyla onaylanan tür ve/veya versiyona bagli olarak AODB'nin (800) güncellenmesine yönelik olarak düzenlenir. Islemci (120) ayrica baslangiçta AODB'deki (800) bilgilerin dogru oldugunu var sayar ve bu varsayimin lazer dogrulama/tanimlama sisteminden (900a) dogrulanmasini talep eder.
Dolayisiyla lazer tanimlamadan gelen sonuç, AODB (800) veya çeviri veri tabanindan (700) hangisinin dogru girdiye sahip olduguna karar verir.
Köprünün farkli bir tür ve/veya versiyona ayarlanmasi halinde, veri tabani (700) veya AODB'deki (800) hatadan dolayi islemci, durmanin görüntülenmesi amaciyla ekrana (1308 ve/veya 130aa) talimat vermek üzere düzenlenebilir ve sistem, stanttaki bir köprünün güvenli bir konuma tasinmasina yönelik olarak köprü kontrolüne talimat vermek üzere düzenlenebilir.
Alternatif olarak sistem, köprü kontrolüne köprünün, lazer tanimlama sistemi (900a) ile elde edilen uçagin türü ve/veya versiyonuna ayarlanmasi amaciyla talimat vermek üzere düzenlenebilir. Daha sonra ekran (130a), uçak türü, versiyonu, çagri sinyali, yönelik mesafeden en az birinin görüntülenmesine yönelik olarak düzenlenir.
Açiklanan düzenlemelere ait diger varyasyonlar, istemlerin eklendigi bulusun, sekiller, açiklama ve ekli istemlere ait bir çalisma ile uygulanmasinda teknikte uzman kisiler tarafindan anlasilabilir ve yerine getirilebilir. istemlerde bulunan “Içerme” kelimesi, diger unsur veya adimlari hariç tutmaz ve belirsiz “bir" veya “bir” ifadeleri çogullugu kapsam disi birakmaz. Tek bir islemci veya diger bir birim, istemlerde belirtilen birkaç ögenin islevini yerine getirebilir. Bazi önlemlerin karsilikli olarak birbirinden farkli bagimli istemlerde ifade edildigi gerçegi, bu önlemlerin bir kombinasyonunun avantaj saglamak amaciyla kullanilamayacagini göstermez. Istemlerde bulunan herhangi bir referans isareti, kapsami sinirlandirici olarak degerlendirilmemelidir.

Claims (6)

  1. ISTEM LER Önceden belirlenen bir alana sahip bir stant (300) ile iliskili bir uçagin tanimlanmasina yönelik olarak bir alici (110), bir islemci (120) ve bir ekrani (130) içeren, bir uçak yanastirma sisteminde (100) uygulanan yöntem olup, özelligi söz konusu yöntemin asagidaki adimlari içermesidir: alicinin, bir uçaktan iletilen tanimlama verileri (500) ve konum verilerini (600) almasi, islemcinin (120) asagidakiler dahil olmak üzere bilgileri almasi: stantta beklenen bir uçagin tanimlama verisi, türü ve/veya versiyonu, yakindaki stantlarda bulunan uçaklarin türü ve/veya versiyonu ve diger stantlarin uygunlugu, islemcinin (120), söz konusu alinan konum verisini, stantin (300) söz konusu alanini içeren önceden belirlenen bir alan içerisindeki en az bir konum ile karsilastirmasi, söz konusu alinan konum verisinin, söz konusu önceden belirlenmis alan içindeki söz konusu en az bir konuma karsilik gelmesi halinde: islemcinin (120), stantta beklenen uçagin tanimlama verisini, alinan veri ve söz konusu uçagin stantta (300) beklenip beklenmediginin belirlenmesine bagli olarak söz konusu uçagin tanimlama verisi ile karsilastirmasi söz konusu uçagin stantta (300) beklenmemesi halinde: islemcinin (120) söz konusu uçagi durdurmak üzere bildirimde bulunmaya, uçagin standa yaklasmasina izin vermeye veya söz konusu uçagi diger bir bölgeye tasimaya karar vermesi, burada söz konusu karar, alinan verilere baglidir ve ekranin (130), söz konusu karara bagli olarak, asagidaki alternatiflerden seçilen bir bildirimi görüntülemesi: söz konusu uçagin durdurulmasina yönelik bir gösterge, standa yaklasilmasina yönelik bir gösterge söz konusu uçagin diger bir bölgeye aktarilmasina yönelik bir gösterge ve söz konusu uçagin durdurulmasina yönelik bir göstergenin veya standa yaklasilmasina yönelik bir göstergenin görüntülenmesi halinde: islemcinin, yer degistirme verisini stantta beklenen uçaga iletmesi.
  2. 2. Istem 1'e göre bir yöntem olup, özelligi söz konusu uçagin, stantta beklenmesine yönelik belirlemenin asagidaki adimlari içermesidir: islemcinin, söz konusu tanimlama verisine bagli olarak bir çeviri veri tabanindan söz konusu uçagin bir türü ve/veya versiyonunu talep etmesi islemcinin, stantta beklenen bir uçagin türü ve/veya versiyonu ile söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonunu karsilastirmasi.
  3. 3. istem 2'ye göre yöntem olup, özelligi söz konusu çeviri veri tabaninin, faal olarak bir hava alani operasyon veri tabanina bagli olmasidir.
  4. 4. istem 3'e göre yöntem olup, özelligi standa yaklasilmasina yönelik bir göstergenin görüntülenmesi halinde ayrica asagidaki adimlari içermesidir: islemcinin, stanttaki bir köprünün güvenli bir konuma tasinmasina yönelik olarak bir köprü kontrolüne bildirime bulunmasi veya stanttaki bir köprüyü, söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonuna ayarlamasi.
  5. 5. istem 2-4'ten herhangi birine yönelik yöntem olup, özelligi ayrica asagidaki adimlari içermesidir: uçak yanastirma sisteminin, bir lazer dogrulama sistemini kullanarak söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonunu dogrulamasi.
  6. 6. Bir stant (300) ile iliskili bir uçagin (200) tanimlanmasina yönelik uçak tanimlama sistemi (100) olup, özelligi asagidaki adimlari içermesidir: bir alicinin (110), bir uçaktan iletilen tanimlama verisi ve konum verisini almak üzere düzenlenmesi, bir islemcinin (120) asagidakiler dahil olmak üzere bilgileri almak üzere düzenlenmesi: stantta beklenen bir uçagin tanimlama verisi, türü ve/veya versiyonu, yakindaki stantlarda bulunan uçaklarin türü ve/veya versiyonu ve diger stantlarin uygunlugu, islemcinin (120), söz konusu alinan konum verisini, söz konusu stant (300) ile iliskili olarak önceden belirlenmis alan içindeki en az bir konum ile karsilastirmak ve söz konusu alinan konum verisinin, söz konusu önceden belirlenmis alan içindeki söz konusu en az bir konuma karsilik gelmesi halinde, belirlemek üzere düzenlenmesi, islemcinin (120), stantta (300) beklenen uçagin tanimlama verisini, alinan veriye bagli olarak söz konusu uçagin tanimlama verisi ile karsilastirmak ve söz konusu alinan konum verisinin, söz konusu uçagin stantta (300) beklenip beklenmedigine göre, söz konusu önceden belirlenmis alan içindeki söz konusu en az bir konuma karsilik gelmesi halinde belirlemek üzere düzenlenmesi, islemcinin (120), söz konusu uçagi durdurmak üzere bildirimde bulunmaya, uçagin standa yaklasmasina izin vermeye veya söz konusu uçagi diger bir bölgeye tasimaya karar vermek üzere düzenlenmesi, burada söz konusu karar, alinan verilere baglidir ve islemcinin (120), söz konusu karara bagli olarak, söz konusu uçagin stantta beklenmemesi halinde bir bildirimi görüntülemek amaciyla bir ekrana (130) bildirimde bulunmak üzere düzenlenmesi, burada islemci, ekrana, asagidaki alternatiflerden seçilen bir bildirimin görüntülenmesine yönelik bir bildirimde bulunmak üzere düzenlenir. söz konusu uçagin durdurulmasina yönelik bir gösterge, standa yaklasilmasina yönelik bir gösterge ve söz konusu uçagin diger bir bölgeye aktarilmasina yönelik bir gösterge ve islemcinin, söz konusu uçagin durdurulmasina yönelik bir göstergenin veya standa yaklasilmasina yönelik bir göstergenin görüntülenmesi halinde, yer degistirme verisini beklenen uçaga iletmek üzere düzenlenmesi. istem Giya göre uçak tanimlama sistemi olup, özelligi söz konusu islemcinin, söz konusu uçagin beklenmesinin ayrica asagidakileri içerip içermedigini belirlemesi amaciyla düzenlenmesidir: söz konusu islemcinin, söz konusu tanimlama verisine bagli olarak bir çeviri veri tabanindan söz konusu uçagin bir türü ve/veya versiyonunu talep etmek üzere düzenlenmesi ve söz konusu islemcinin, stantta beklenen bir uçagin türü ve/veya versiyonu ile söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonunu karsilastirmak üzere düzenlenmesi. istem Tye göre uçak tanimlama sistemi olup, özelligi çeviri veri tabaninin, faal olarak bir hava alani operasyon veri tabanina bagli olmasidir. istem 8'e göre uçak tanimlama sistemi olup, özelligi ayrica asagidaki adimlari içermesidir: islemcinin, stanttaki bir köprünün güvenli bir konuma tasinmasina yönelik olarak köprü kontrolüne talimat vermek üzere düzenlenmesi veya islemcilerin, standa yaklasildigina dair bir göstergenin görüntülenmesi halinde köprünün söz konusu uçagin türü ve/veya versiyonuna ayarlanmak üzere düzenlenmesi. Istemler 7-9'dan herhangi birine göre uçak tanimlama sistemi olup, özelligi ayrica asagidaki adimi içermesidir: bir lazer dogrulama sisteminin, söz konusu uçagin türü ve/veya bir versiyonunu
TR2018/15381T 2015-04-10 2015-04-10 Uçağın tanımlanması. TR201815381T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP15163205.6A EP3079136B1 (en) 2015-04-10 2015-04-10 Aircraft identification

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201815381T4 true TR201815381T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=52987937

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15381T TR201815381T4 (tr) 2015-04-10 2015-04-10 Uçağın tanımlanması.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US10089884B2 (tr)
EP (1) EP3079136B1 (tr)
KR (1) KR101993547B1 (tr)
CN (1) CN108352121B (tr)
AU (2) AU2016245210A1 (tr)
CA (1) CA2981918C (tr)
DK (1) DK3079136T3 (tr)
ES (1) ES2689337T3 (tr)
HK (1) HK1259298A1 (tr)
RU (1) RU2668931C1 (tr)
TR (1) TR201815381T4 (tr)
TW (1) TWI649732B (tr)
WO (1) WO2016162500A1 (tr)
ZA (1) ZA201707266B (tr)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3407330A1 (en) * 2017-05-23 2018-11-28 ADB Safegate Sweden AB Control system at an airport
US10319248B2 (en) * 2017-08-15 2019-06-11 Honeywell International Inc. Aircraft stand management
CN109919339B (zh) * 2017-12-12 2023-05-02 阿尔派株式会社 共享车管理装置、共享车管理方法以及共享车管理系统
US10410530B1 (en) 2018-02-27 2019-09-10 Honeywell International Inc. Systems and methods for detecting potential surface collisions and providing warnings onboard an aircraft or airport vehicle
US10234303B1 (en) 2018-02-28 2019-03-19 Honeywell International Inc. Methods and systems for providing visually automated in-cockpit aircraft docking guidance with use of airport moving map applications
TWI714023B (zh) * 2019-03-13 2020-12-21 愛樂基股份有限公司 航空器降落及停靠過程的識別方法及其識別系統
US11858656B2 (en) 2019-11-08 2024-01-02 Borealis Technical Limited Airport parking system for electric taxi driven aircraft
US11858659B2 (en) 2020-05-20 2024-01-02 Borealis Technical Limited Integrated pushback guidance system and method
EP4102484A3 (en) * 2021-06-09 2023-02-08 Honeywell International Inc. Aircraft identification
US12020346B2 (en) * 2022-01-11 2024-06-25 Rtx Corporation Aircraft communication visualization

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6324489B1 (en) * 1999-10-29 2001-11-27 Safegate International Ab Aircraft identification and docking guidance systems
CA2114482A1 (en) * 1993-02-26 1994-08-27 Peter L. Hoover Infrared vehicle identification system
BR9408629A (pt) * 1994-10-14 1998-12-01 Airport Tech Scandinavia Sistema e processo para verificar a forma de um objeto detectado e sistema para rastrear um objeto
RU2155384C2 (ru) * 1994-10-14 2000-08-27 Эрпорт Текнолоджи Ин Скандинавия Аб Идентификация самолета и системы управления швартовкой
FR2763727B1 (fr) * 1997-05-20 1999-08-13 Sagem Procede et systeme de guidage d'un avion vers un poste d'accostage
RU2160930C1 (ru) * 1999-12-21 2000-12-20 Закрытое акционерное общество "ИСТ ЛАЙН-ХЭНДЛИНГ" Система оперативного сопровождения и управления наземными транспортными средствами аэропорта
US6563432B1 (en) 2001-01-12 2003-05-13 Safegate International Ab Aircraft docking system and method with automatic checking of apron and detection of fog or snow
CN1300750C (zh) * 2005-03-07 2007-02-14 张积洪 飞机泊位机型自动识别与指示系统
US7702453B2 (en) * 2007-03-23 2010-04-20 Dew Engineering And Development Ulc System and method for guiding an aircraft to a stopping position
CN102567093A (zh) * 2011-12-20 2012-07-11 广州粤嵌通信科技股份有限公司 一种应用于视觉泊位自动引导系统的泊位机型识别方法
SE536546C2 (sv) * 2012-04-30 2014-02-11 Fmt Int Trade Ab Förfarande jämte anordning för att identifiera ett flygplani samband med parkering av flygplanet vid ett stand
SE536533C2 (sv) * 2012-04-30 2014-02-04 Fmt Int Trade Ab Förfarande för att identifiera ett flygplan i samband med parkering av flygplanet vid ett stand
TWM484091U (zh) * 2014-03-31 2014-08-11 Unibase Information Corp 具有稽核及影像同步功能的航空器導引系統、及其稽核與影像同步裝置
CN104464385B (zh) * 2014-11-07 2017-04-19 南京航空航天大学 基于无线传感器网络的机场停机位检测系统及检测方法
FR3044153B1 (fr) * 2015-11-19 2017-11-10 Airbus Procede de pilotage automatique d'un aeronef au sol et dispositif pour sa mise en oeuvre

Also Published As

Publication number Publication date
US20180082594A1 (en) 2018-03-22
CN108352121B (zh) 2019-09-10
DK3079136T3 (en) 2018-10-22
TWI649732B (zh) 2019-02-01
ES2689337T3 (es) 2018-11-13
WO2016162500A1 (en) 2016-10-13
US10089884B2 (en) 2018-10-02
KR101993547B1 (ko) 2019-09-30
TW201703000A (zh) 2017-01-16
EP3079136B1 (en) 2018-07-25
CN108352121A (zh) 2018-07-31
AU2016245210A1 (en) 2017-11-16
CA2981918A1 (en) 2016-10-13
AU2019213364A8 (en) 2019-09-12
EP3079136A1 (en) 2016-10-12
AU2019213364A1 (en) 2019-08-29
RU2668931C1 (ru) 2018-10-04
KR20180101164A (ko) 2018-09-12
HK1259298A1 (zh) 2019-11-29
ZA201707266B (en) 2019-04-24
CA2981918C (en) 2018-11-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201815381T4 (tr) Uçağın tanımlanması.
EP2660152B1 (en) Method for identifying an airplane in connection with parking of the airplane at a stand
EP1931569B1 (en) Method for automated docking of a passenger bridge or a goods handling bridge to a door of an aircraft.
US8612130B2 (en) Method and device for identifying an airplane in connection with parking of the airplane at a stand
TWI812717B (zh) 用以引導抵達中飛行器飛行員至停機位的停止位置之方法及系統
CN112133137B (zh) Itwr系统与atc系统相关一致性检查方法及装置
KR102281069B1 (ko) 공항의 제어 시스템