TR201815193T4 - Termik manyetik şalter ve bunun montajı için yöntem. - Google Patents

Termik manyetik şalter ve bunun montajı için yöntem. Download PDF

Info

Publication number
TR201815193T4
TR201815193T4 TR2018/15193T TR201815193T TR201815193T4 TR 201815193 T4 TR201815193 T4 TR 201815193T4 TR 2018/15193 T TR2018/15193 T TR 2018/15193T TR 201815193 T TR201815193 T TR 201815193T TR 201815193 T4 TR201815193 T4 TR 201815193T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
casing
magnetic switch
contact
thermal magnetic
case
Prior art date
Application number
TR2018/15193T
Other languages
English (en)
Inventor
Boffelli Roberto
Original Assignee
Bticino Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bticino Spa filed Critical Bticino Spa
Publication of TR201815193T4 publication Critical patent/TR201815193T4/tr

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H71/00Details of the protective switches or relays covered by groups H01H73/00 - H01H83/00
    • H01H71/02Housings; Casings; Bases; Mountings
    • H01H71/0207Mounting or assembling the different parts of the circuit breaker
    • H01H71/0221Majority of parts mounted on central frame or wall
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H83/00Protective switches, e.g. circuit-breaking switches, or protective relays operated by abnormal electrical conditions otherwise than solely by excess current
    • H01H83/20Protective switches, e.g. circuit-breaking switches, or protective relays operated by abnormal electrical conditions otherwise than solely by excess current operated by excess current as well as by some other abnormal electrical condition
    • H01H83/22Protective switches, e.g. circuit-breaking switches, or protective relays operated by abnormal electrical conditions otherwise than solely by excess current operated by excess current as well as by some other abnormal electrical condition the other condition being unbalance of two or more currents or voltages
    • H01H83/226Protective switches, e.g. circuit-breaking switches, or protective relays operated by abnormal electrical conditions otherwise than solely by excess current operated by excess current as well as by some other abnormal electrical condition the other condition being unbalance of two or more currents or voltages with differential transformer

Abstract

Bu buluş bir termik manyetik şalter (1) ile ilgili olup söz konusu termik manyetik şalter (1); en az bir birinci kontak elemanı (P1), birinci kontak elemanı (P1) için en az bir destek elemanı (S1) ve birinci destek elemanına (S1) entegre olan ya da elektriksel olarak bağlanan en az bir birinci bağlantı terminali (T1) içeren en az bir birinci kontak dalı (C1), birinci destek elemanı (S1) için olan ve birinci kontak elemanını (P1) bir durma pozisyonundan bir çalışma pozisyonuna doğru ya da tam tersine hareket ettirmek için birinci destek elemanını (S1) hareket ettirmek üzere uyarlanan bir tahrik mekanizması (15), birinci kontak dalını (C1) ve tahrik mekanizmasını (15) muhafaza eden ve taşıyan bir birinci kasa (10), birinci kontak elemanı (P1) çalışma pozisyonundayken birinci kontak elemanına temas etmek üzere uyarlanan en az bir ikinci kontak elemanı (P2), ikinci kontak elemanı (P2) için en az bir ikinci destek elemanı (S2) ve ikinci destek elemanına (S2) entegre olan ya da elektriksel olarak bağlanan en az bir ikinci bağlantı terminali (T2) içeren en az bir ikinci kontak dalı (C2), birinci kasaya (10) bağlanan ve ikinci kontak dalını (C2) muhafaza eden ve taşıyan bir ikinci kasa (20) ve birinci kasayı (10) ve ikinci kasayı (20) birbirlerine birleştirmek ve dengeli bir şekilde birbirlerine sabitlemek üzere uyarlanan en az bir bağlantı elemanı (31, 32) içermektedir.

Description

TARIFNAME TERMIK MANYETIK SALTER VE BUNUN MONTAJI IÇIN YÖNTEM Mevcut bulus elektrik tesisati teknik alani ile ilgili olup daha özel olarak bir termik manyetik salter (moulded case circuit breaker) ve bunun montaji için olan bir yöntem ile ilgilidir.
Bir termik manyetik salter “açik tip salter” olarak adlandirilan salterin tersine yalitkan malzemeden mamul olan bir gövde içermekte olup söz konusu gövde dis maddelere karsi koruma saglamaya ek olarak salterin iç devrelerini ve mekanizmalarini ve dis hatta ve yük devrelerine baglanmak için olan terminalleri desteklemektedir.
Mevcut durumda termik manyetik salterler elektrik dagitimi, endüstriyel otomasyon ve gelismis hizmet alanlari alanlarinda örnegin 3200A degerine kadar olan akimlari kesmek için koruyucu cihazlar olarak kullanilmaktadirlar. Örnegin pazar her biri bir iç artik akim koruma cihazina sahip olan ya da olmayan çesitli türdeki termik manyetik salterlere gereksinim duydugundan endüstride yer alan bazi üreticiler pazara farkli islevlere sahip olan farkli termik manyetik salterler sunmaktadirlar. Termik manyetik salterlerin bir olasi türü örnegin manyetotermik türde olan bir trip sistemine sahip olan otomatik salter olup uygulamada sadece elektromekanik cihazlar içermektedir. Termik manyetik salterlerin baska bir olasi türü de elektronik türde olan bir trip sistemine sahip olan otomatik salter olup söz konusu trip sistemi bir elektronik kontrol vasitasiyla kilitlenmektedir. Bu sebeple tek bir üretici farkli üretim hatlarina sahip olmak zorundadir ve bu durum da görece olarak yüksek üretim ve yönetim maliyetiyle sonuçlanmaktadir.
Alternatif olarak önceki teknigin durumuna ait olanlar termik manyetik salterin iki dizi elektrik baglanti terminaline baglanabilir bir dis artik akim koruma cihazi ile iliskilendirilen termik manyetik salter çözümünü içermekte ancak bu çözüm sadece termik manyetik salterin yüksekligine kiyasla nihai grubun yüksekligini oldukça arttirdigindan nihai grubu oldukça fazla yer isgal eder hale getirmektedir.
Yukarida açiklanan çözüm her biri kendi gövdesine sahip olan ve birbirlerine elektriksel olarak baglanmak zorunda olan birbirinden ayrik iki birim satin alinmasini gerektirdiginden görece olarak pahalidir. FR2681725A1 sayili Fransiz patent dokümaninda Isteml ”in teknigin bilinen durumunu gösteren giris kismina göre olan bir termik manyetik salterden bahsedilmektedir. Bu bulusun amaci yukarida önceki teknikte yer alan termik manyetik salterle referansla bahsedilen eksikliklerin üstesinden gelinmesini saglayan bir termik manyetik salter gerçeklestirmektedir.
Bu amaca genel olarak Istem 1”de açiklanan bir termik manyetik salter vasitasiyla ulasilmaktadir. Söz konusu termik manyetik salterin tercih edilen ve avantajli uygulamalari ekli bagimli istemlerde açiklanmaktadir.
Bulus asagida ekli sekillere göre sadece örnek yoluyla verilen ve bu sebeple herhangi bir sekilde sinirlandirici olmayan özel bir uygulamanin detayli açiklamasi vasitasiyla daha anlasilir hale gelecek olup, ekli sekillerden; Sekil 1 termik manyetik salterin genel bir uygulamasinin üç boyutlu görünüsüdür; Sekil 2 Sekil 1°de yer alan termik manyetik salterin birbirlerine birlestirilen birinci ve ikinci kasayi gösteren yandan plan görünüsüdür; Sekil 3 Sekil 1'de yer alan termik manyetik salterin üst yüzeyinin baskin sekilde görünür oldugu üç boyutlu görünüsüdür; Sekil 4 Sekil lsde yer alan termik manyetik salterin bir birinci özel uygulamasinin yandan kesit görünüsüdür; Sekil 5 Sekil 4”te yer alan termik manyetik salterin iki kasanin birbirlerinden ayrilmis oldugu halinin yandan kesit görünüsüdür; Sekil 6 Sekil lsde yer alan termik manyetik salterin genel uygulamasinin ve Sekil 4'te yer alan bir birinci özel uygulamanin birinci kasasinin üç boyutlu görünüsüdür; Sekil 7 termik manyetik salterin Sekil 4”te yer alan özel uygulamasinin ikinci kasasinin üç boyutlu görünüsüdür; Sekil 8 Sekil 73de yer alan ikinci kasanin baska bir uygulamaya göre olan üç b0yutlu görünüsüdür; Sekil 9 bir açilis çalisma kontigürasyonunda Sekil l,de yer alan termik manyetik salterin sirasiyla bir birinci kontak dalini ve bir ikinci kontak dalini gösteren üç boyutlu görünüsüdür; Sekil 10 Sekil 9”da yer alan birinci kontak dalini ve ikinci kontak dalini bir kapanis çalisma konfigürasyonunda gösteren üç boyutlu görünüsüdür; Sekil 11 Sekil l”de yer alan termik manyetik salterin bir ikinci özel uygulamasinin yandan kesit görünüsüdür; Sekil 12 Sekil 11”de yer alan termik manyetik salterin iki kasanin birbirlerinden ayrilmis oldugu halinin yandan kesit görünüsüdür; Sekil 13 Sekil ll,de yer alan termik manyetik salterin ikinci kasasinin üç boyutlu görünüsüdür; Sekil 14 Sekil 13,te yer alan ikinci kasanin baska bir uygulamaya göre olan üç boyutlu görünüsüdür.
Sekillerde ayni ya da benzer olan elemanlar ayni referans numaralari ile gösterilmektedirler.
Ekli sekillere referansla termik manyetik salterin sinirlandirici olmayan bir uygulamasi genel olarak 1 referans numarasi ile gösterilmektedir. Sekillerde gösterilen ve asagida detayli olarak açiklanacak olan özel uygulamada söz konusu termik manyetik salter (1) çok kutuplu bir salter olup özellikle bir üç kutuplu salterdir. Baska bir uygulamaya göre söz konusu termik manyetik salter (1) bir dört kutuplu salterdir. Buna karsin bu tarifnamenin ögretisi örnegin tek kutuplu ya da çift kutuplu gibi farkli sayida kutba sahip olan termik manyetik salterlere (1) uzanabilmektedir.
Bundan sonra herhangi bir sinirlandirina yapilmadan salterin (1) sekillerde gösterilen örkte oldugu gibi çok kutuplu termik manyetik salter oldugu duruma atifta bulunulacaktir.
Sekil 1 ve 2,ye referansla termik manyetik salter (l) örnegin reçine gibi olan elektriksel olarak yalitkan malzemeden mamul bir birinci kasa (10) ve yine örnegin reçine gibi olan elektriksel olarak yalitkan malzemeden mamul olan ve birinci kasaya (10) baglanan bir ikinci kasa (20) içermektedir. Yukarida bahsedilen kasalar (10, 20) örnegin enjeksiyon kaliplamayla birbirlerinden ayrik olan iki parçadan olusturulmaktadir.
Sekil 5 ve 12°ye referansla termik manyetik salter (1), birinci kasayi (10) ve ikinci kasayi (20) birbirlerine baglamak ve birbirlerine sabit sekilde tutmak üzere uyarlanan en az bir baglanti elemani (31, 32) içermektedir. Çok sayida baglanti elemani (31, 32) saglamak tercih edilmektedir. Bir uygulamaya göre en az bir baglanti elemani (31, 32) birinci kasayi (10) ve ikinci kasayi (20) ayrilabilir sekilde birbirlerine baglamak üzere uyarlanmakta ve örnegin bir ya da daha fazla vida (31, 32) ya da bir ya da daha fazla sayida Vida çifti (31, 32) olarak somutlastirilmaktadir. Alternatif bir uygulamada en az bir sabitleme elemani (31, 32) çözülmez bir sabitleme elemani olup örnegin en az bir perçin olarak somutlastirilmaktadir. Sekillerde gösterilen özel örnekte, birinci kasadan (10) geçerek ikinci kasa (20) üzerindeki uygun yataklara (42) sokulan Vida ya da vida çiftleri (31) ve ilk olarak ikinci kasadan (20) geçen ve birinci kasa (10) üzerindeki uygun yataklara (41) sokulan Vida ya da Vida çiftleri (32) formunda olan çok sayida baglanti elemani saglanmaktadir.
Olasi bir uygulamaya göre birinci kasa (10), örnegin enjeksiyon kaliplamayla iki ayri parçadan mamul olan ve daha sonra birbirlerine birlestirilen bir birinci kasa kismi (11) ve bir ikinci kasa kismi (12) içennektedir. Ikinci kasa kismi (12), birinci kasa kismi (11) ve ikinci kasa (20) arasinda islevsel olarak yer almaktadir.
Tercihen birinci kasa (10), birinci kasa kismina (11) çikarilabilir sekilde baglanan bir kapak ( 13) içermektedir. Söz konusu kapak (13) örnegin kapaktan (13) geçen ve birinci kasa kismi (1 l) üzerinde yer alan ilgili vida deliklerine sokulan vidalar vasitasiyla birinci kasa kismina (1 1) baglanmaktadirlar.
Avantajli bir uygulamaya göre birinci kasa (10) bir ön yüzey (4) ve ön yüzeyin (4) zittinda bir arka yüzey (5) içermekte ve ikinci kasa (20) birinci kasaya (10) söz konusu arka yüzeyin (5) kenarindan baglanmaktadir. Bu tarifnamenin amaçlari dahilinde “ön yüzey” salterin kullaniini esnasinda birinci kasanin (10) operatöre bakan ve örnegin bir elektrik dagitim panosunun duvari gibi olan kurulum duvarina zit olan yüzey anlamina gelmektedir. Sinirli olmamak kaydiyla tercihen birinci kasanin (10) arka yüzeyi (5), bir çikintili kisma (6) ve bir adim tanimlayan bir girintili kisma (7) sahip olup ikinci kasa (20) söz konusu adimi esitlemek ve birinci kasa (10) ve ikinci kasa (20) tarafindan olusturulan gruba dikdörtgen olan paralel yüzlü genel bir dis sekil vermek için söz konusu çikintili kismin (6) üzerinde girintili kisimda (7) düzenlenmektedir. Sekillerde gösterilen özel uygulamada birinci kasa (10) arka yüzeye (5) dik olan düzlemde temel olarak L seklinde olan bir kesite sahip olup bu baglamda birinci kasanin (10) L sekli Sekil ve 12ide görünür durumdadir. Ayrica, ikinci kasa (20) tercihen dört köseli plana sahip olan ya da genel olarak dört köseli olan yari-kabuk olarak sekillendirilmektedir.
Termik manyetik salter (1) ayrica bir dönel kontrol kolu (3) gibi olan manuel bir kontrol cihazi (3) içermektedir. Söz konusu manuel kontrol cihazi (3) sirasiyla termik manyetik salterin (1) bir açilis çalisma durumuna ve bir kapanis çalisma durumuna karsilik gelen iki pozisyon arasinda sirayla hareket ettirilmektedir. Söz konusu manuel kontrol cihazi (3) örnegin birinci kasa (10) üzerinde saglanan bir açikliktan geçmektedir. Gösterilen özel örnekte söz konusu manuel kontrol cihazi (3) birinci kasanin (10) birinci kisminda (11) tanimlanan bir açikliktan ve kapakta (13) yer alan bir açikliktan geçmektedir. Tercihen söz konusu manuel kontrol cihazi (3) birinci kasanin (10) ön yüzeyinden (4) disari dogru uzanmaktadir. Söz konusu manuel kontrol Cihazi (3), örnegin EP2001036B1 sayili Avrupa patent dokümaninin 5. seklinde gösterildigi gibi termik manyetik saltere (1) baglanan motorlu bir cihaz tarafindan da tahrik edilebilmektedir.
Manuel kontrol cihazi (3) birinci kasa (10) tarafindan muhafaza edilen ve tasinan ve termik manyetik salterin (1) açilis çalisma durumu ve kapanis çalisina durumu arasinda anahtarlanmasini belirlemek üzere uyarlanan bir tahrik mekanizmasina islevsel olarak baglanmaktadir. Söz konusu termik manyetik salterde (l) teknikte uzman bir kisi tarafindan bilinen degisik türdeki tahrik mekanizmalari kullanilabilmekte ve bu sebeple bu tarifname içerisinde söz konusu mekanizma üzerinde detayli olarak durmak gereksiz olarak görülmektedir. Genellikle bir tahrik mekanizmasi kollar, elastik elemanlar, baglanti kollari, dönel tahrik sayili Avrupa patent dokümaninda açiklanan benzeri elemanlari içermektedir.
Bundan sonraki açiklamalarda söz konusu tahrik mekanizmasi bütün olarak 15 referans nuinarasi ile belirtilmektedir.
Sekil 9 ve 10”a referansla termik manyetik salter (l), en az bir birinci kontak elemani (Pl) ve birinci kontak elemani (Pl) için en az bir birinci destek elemani (Sl), birinci destek elemanina (Sl) elektriksel olarak baglanan, ya da birinci destek elemanina (Sl) entegre edilen en az bir birinci baglanti terminali (Tl) içeren en az bir birinci kontak dali (Cl) içermektedir. Birinci destek elemaninin (Sl) tahrik mekanizmasi (15) birinci destek elemanini (Sl) hareket ettirmek üzere uyarlanmakta ve böylece birinci kontak elemani (Pl) bir durma pozisyonundan (Sekil 9”da gösterilmektedir) bir çalisma pozisyonuna (Sekil 10°da gösterilmektedir) ya da bunun tam tersine hareket ettirilmektedir.
Birinci kasa (10), birinci kontak dalini (C1) ve tahrik mekanizmasini (15) muhafaza etmekte ve tasimaktadir. Baska bir deyisle, birinci kasa (10) birinci kontak dalini (C1) ve tahrik mekanizmasini (15) muhafaza etmekte ve tasimaktadir.
Ayrica termik manyetik salter (1), birinci kontak elemani (Pl) çalisma konfigürasyonundayken birinci kontak elemanina (Pl) temas etmek üzere uyarlanan en az bir ikinci kontak elemani (PZ), ikinci kontak elemani (PZ) için en az bir ikinci destek elemani (SZ) ve ikinci destek elemanina (SZ) elektriksel olarak baglanan ya da ikinci destek elemanina (SZ) entegre olan en az bir ikinci baglanti terminali (TZ) içeren bir ikinci kontak dali (C2) içermektedir. Sekil 7 ve 8,den açikça görüldügü gibi ikinci kasa (20) ikinci kontak dalini (C2) muhafaza etmekte ve tasimaktadir. Bir baska deyisle ikinci kasa (20) ikinci kontak dali (C2) için bir tasima fonksiyonu gerçeklestirmektedir.
Gösterilen örnekte oldugu gibi termik manyetik salterin (1) çok kutuplu oldugu durumda en az bir birinci kontak dalinin (C1) ve en az bir ikinci kontak dalinin (C2) her biri termik manyetik salterin (l) ilgili fazi ile iliskilendirilen çok sayida kontak dali içermektedir. Buna karsin çok kutuplu termik manyetik salter (1) durumunda tahrik mekanizmasinin (15) farkli kontak dallari için ortak olmasi ve ortak bir tahrik elemani (3) tarafindan kontrol edilmesi uygundur.
Tercih edilen bir uygulamaya göre birinci kontak elemani (Pl) ve ikinci kontak elemani (P2) sinterlenen gümüs alasimi gibi oldukça yüksek iletkenlige sahip olan malzemeden mamul olan pedlerdir.
Avantajli bir uygulamaya göre, birinci baglanti terminali (TI) ve ikinci baglanti terminali (TZ) bir hizalama ekseni (Z-Z) boyunca birbirleriyle eksenel olarak hizalanan iletken çubugun iki kismini içermektedir. Tercihen söz konusu iletken çubuklar dört köseli ve tercihen dikdörtgene kesite sahip olan iletken çubuklardir.
Bu tarifnamenin amaci için “iletken çubuk”, teller, kablolar ya da tel lifleri gibi görece olarak esnek olan iletkenlerin tersine iletkene belirli bir rijitlik saglayan kesite sahip olan iletken anlamina gelmektedir.
Tercihen Sekil 9 ve 10'da gösterildigi üzere birinci destek elemani (S 1) bir dönme ekseni etrafinda sirasiyla birinci kontak elemaninin (Pl) durma pozisyonuna ve çalisma pozisyonuna karsilik gelen ve birbirlerinden açisal olarak ayrilan iki pozisyon arasinda dönmek üzere birinci kasaya (10) dogrudan ya da dolayli olarak dönebilir sekilde menteselenen elektriksel olarak iletken olan bir koldur. Söz konusu pozisyonlarin sirasiyla termik manyetik salterin (1) açilis çalisma durumuna ve kapanis çalisma durumuna karsilik geldigi açiktir. Örnegin birinci destek elemani (Sl) döne] tahrik elemanina (15) baglanan iletken bir koldur ve dönel tahrik elemani (15) birinci kasaya (10) dönebilir sekilde baglanmakta ve bunun tarafindan tasininakta ve elektriksel olarak yalitkan bir malzemeden mamuldür. Iletken kol ve dönel tahrik elemani (15) arasindaki baglantiyi, her durumda ve bilinen herhangi bir yolla örnegin kontak elemanlarinin (Pl, P2) asinmalarini geri kazanilmasi ya da herhangi bir hatali hizalanmanin dengelenmesi için dönel kola ve dolayisiyla birinci destek elemana (Sl) dönel tahrik elemanina (15) göre artik hareket olasiligi saglayacak sekilde saglamak mümkündür. Çok sayida birinci kontak dalinin (C1) saglandigi durumda bunlarin her biri bir birinci destek elemani (Sl) ile donatilmakta ve birinci destek elemanlarinin (Sl) tamami tercihen ayni dönel tahrik elemanina (15) ve ayni tahrik mekanizmasina baglanmaktadirlar.
Yine Sekil 9 ve Sekil 10”a referansla bir uygulamaya göre birinci kontak dali (Cl) örnegin bir açik delik saglanan ve birinci baglanti terminali (Tl) olan bir uç kisma sahip olan bir iletken çubuk (18) içermektedir. Örnegin söz konusu terminal (Tl) sekillerde gösterilmeyen bir baglanti terminalinin bir kismidir ya da baglanti terminaline elektriksel olarak baglanmaktadir. Tercihen söz konusu iletken çubuk (18) esnek bir iletken tel (16) vasitasiyla dogrudan ya da arada söz konusu telin (16) bir ucunun kaynatildigi iletken bir baglanti plakasi (17) olacak sekilde birinci destek elemanina (Sl) elektriksel olarak baglanmaktadir. Ikinci durumda söz konusu iletken baglanti plakasi ( 17) örnegin iletken çubuga (18) perçinlenmektedir.
Sekil 9 ve Sekil 10”a referansla olasi bir uygulamaya göre, ikinci kontak elemani (PZ) sabit bir kontak elemanidir ve bir ped içermekte olup ikinci destek elemani (SZ) söz konusu ikinci kasaya (20) baglanan ve söz konusu pede (P2) kaynaklanan bir birinci uç kisma ve söz konusu ikinci baglanti terminalini (TZ) gösteren birinci uca zit olan bir ikinci uca sahip olan iletken bir çubuk (28) içermektedir.
Sekillerde gösterilen uygulamada söz konusu iletken çubuk (28) hemen hemen kanca sekline sahiptir. Örnegin söz konusu ikinci terminal (T2) sekillerde gösterilineyen bir baglanti terininalinin bir kismidir ya da baglanti terminaline elektriksel olarak baglanmaktadir.
Olasi bir uygulamaya göre ikinci kasa (20) ayrica ikinci kontak elemaninin (P2) altinda ve ikinci kontak elemanini (P2) tasiyan ikinci destek elemaninin uç kisminin altinda örnegin ikinci kasaya (20) çikarilabilir sekilde baglanan ve söz konusu uç kismi sertlestirme görevine sahip olan ve tercihen ikinci destek elemanini (SZ) örnegin Vida biçiminde olan bir baglanti elemani (23) vasitasiyla ikinci kasanin (20) bir duvarina kenetlemek üzere uyarlanan yalitkan malzemeden (22) mamul olan en az bir blok içermektedir.
Ayrica Sekil 7°ye referansla termik manyetik salterin (l) genel olarak EP1998349B1 sayili Avrupa patent dokümaninda açiklanan türde olan C- seklindeki ya da U-seklindeki ferromanyetik malzemeden mamul olan en az bir elektrik arki yönlendirme elemani (24) içerdigi olasi bir uygulamada yalitkan malzemeden mamul olan blok (22) söz konusu elektrik arki yönlendirme eleinaninin (24) yerinde tutulmasina imkan sunmaktadir. Böyle bir uygulamada ikinci kasa (20) ayrica elektrik arki yönlendirme elemani (24) için bir tasima ve baglanti tabani olarak da görev yapmaktadir. Sekil 7,de gösterilen ikinci kasa (20) uygulamasi ve Sekil Sidegösterilen ikinci kasa (20) uygulamasi arasindaki fark birincisinde Sekil 8”de saglanmayan üç elektrik atlama yönlendirme elemaninin (24) saglanmasindan (gösterilen örnek üç kutuplu termik manyetik salter (1) ile sinirlandirilmamaktadir) kaynaklanmaktadir. Aynisi daha sonra açiklanacak olan Sekil 13 ve 14°teki uygulamalar için de geçerlidir. Özellikle avantajli bir uygulamaya göre birinci kasa (10) bir iyon giderme hücresi (8) muhafaza eden ve ikinci kasaya (20) dogru bakan bir açikliga (9) sahip olan bir elektrik arki sönümleme odasi (19) içerrnekte olup ikinci kasa (20) elektrik arkinin olusmasini takiben olusan gazlarin yayilimini almak üzere uyarlanan söz konusu açiklik (9) üzerinden söz konusu sönümleme odasi (19) ile iletisim halinde olan en az bir koiiipartiiiian içermektedir. Bu yolla ikinci kasada (20) mevcut olan bosluklar avantajli bir sekilde kontak elemanlari (Pl, PZ) arasinda elektrik arki olusumunu takiben ortaya çikan gazlarin yayiliininda kullanilmakta ve böylece termik manyetik salterin (1) performansi devre kesme kapasitesi bakimindan ve/veya elektrik arklari ile ilgili olan asinma olayina karsi zaman içerisindeki dayaniklilik bakimindan artmaktadir.
Bir uygulamaya göre birinci kasa, kisa devre ya da asiri akim tespit edilmesinin ardindan birinci kontak elemanini (Pl) durma pozisyonuna getirmek üzere uyarlanan trip sistemine sahip olan bir otomatik koruma sistemi içermektedir.
Teknikte uzman bir kisinin bilgisi hem tamamen elektro mekanik türde (otomatik manyetotermik salterler) olan ve elektronik kontrolle kenetlenen türde (Otomatik elektronik salterler) olan çesitli türdeki trip sistemlerini içermektedir. Bu durumda eger termik manyetik salter (1) Sekil 4, 5, 7 ve 8°de gösterildigi üzere bir ikinci gövde (20) içeriyorsa termik manyetik salter (1) artik akim koruma sistemine sahip olamayan otomatik, manyetik ya da elektronik bir salterdir. Buna karsin artik akim koruma sistemine sahip olan otomatik, manyetik ya da elektronik bir termik manyetik salter üretilmek istenirse Sekil 11 ila l4°te gösterildigi üzere birinci kasaya (10), çok sayidaki baglanti dali (C2) arasindaki akim dengesizligini tespit etmek üzere uyarlanan bir Ölçüm toroidini (50) tasiyan ve muhafaza eden bir ikinci kasa (20) baglamak yeterlidir. Bu sebeple söz konusu ölçüm toroidi (50) söz konusu trip sistemine islevsel olarak baglanirsa termik manyetik salterin (1) koruma sisteminin manyetik türde olabilecegi ya da artik akim türünde olabilecegi açiktir. Baska bir deyisle birinci kasa (10) farkli yollarla aksesuarlarla donatilan ve ikinci gövde (20) ile gösterilen farkli türlerdeki bir ikinci modülle birlestirilen tek bir modül olup ikinci modülün tasidiklari çok farkli türlerde olan termik manyetik salter (1) üretilmesine imkan sunmaktadir.
Avantajli bir sekilde söz konusu ölçüm toroidi (50) her biri ölçüm toroidinin (50) ilgili terrninaline bagli olan en az iki iletkenin ikinci kasadan (20) birinci kasaya (10) geçmesiyle dogrudan ya da birinci kasa içinde muhafaza edilen bir elektronik kontrol modülü arada kalacak sekilde trip cihazina baglanabilmektedir. Örnegin birinci kasanin (10) duvarindan geçerek tercihen birinci kasanin (10) çikintili kismi (6) olmak üzere birinci kasanin (10) arka yüzeyine (5) açilan bir ya da daha fazla geçis kanali (51) (Sekil 6ida görülmektedir) saglamak mümkündür.
Kablolamanin gerçeklestirilmesi için avantajli bir sekilde birinci kasanin (10) arka yüzeyine (5) çikarilabilir bir kapak (52) baglanabilmektedir.
Yine Sekil 11-14°e referansla ikinci kasada (20) bir ölçüm toroidinin (50) saglandigi olasi bir uygulamaya göre ikinci kasa (20) içerisinde muhafaza edilen ve ikinci kasa (20) tarafindan tasinan her bir kontak dalinin (C2) bir birinci iletken çubuk (28,), bir ikinci iletken çubuk (28”) ve birinci iletken çubuk (28,) ve ikinci iletken çubuk (28”) arasinda ölçüm toroidinden (50) geçen bir elektrik baglanti elemani (28”) içermesini saglamak mümkündür. Örnegin Sekil 13 ve Sekil 147te gösterildigi üzere birinci iletken çubuk (28°) ve ikinci iletken çubuk (28”) ikinci kasaya(20) Vidalar vasitasiyla sabitlenmekte ve üçüncü iletken çubuk (28”7) birinci iletken çubuga (28°) perçinlenen ya da baska türlü eklenen ve elektriksel olarak baglanan bir uç kisma ve ikinci iletken çubuga (28”) perçinlenen ya da baska türlü eklenen ve elektriksel olarak baglanan bir zit uç kisma sahip olan rijit bir iletken çubuktur. Ayrica bu Örnekte tercihen birinci iletken çubuk (28,) ve ikinci iletken çubuk (28”) arasinda konumlandirilan yalitim bloklari (22) saglanabilmektedir. Bu durumda ayrica bu tür yalitim bloklari (22) ikinci destek elemanini (SZ) kuvvetlendirrnekte ve Sekil 13,te oldugu gibi elektrik arki yönlendirme elemanlari (24) yer aliyorsa söz konusu elektrik arki yönlendirme elemanlarini (24) yerlerinde tutmaktadir. Sekil 13 ve Sekil 14`te söz konusu yalitim bloklari (22) Sekil 7ve Sekil 8 için açiklanan örneklerin tersine ikinci destegi (SZ) ikinci kasaya (20) sabitleme görevine sahip degillerdir.
Su ana kadar Sekil 4 ila 14'e referansla ikinci destek elemaninin (SZ) ve dolayisiyla ikinci kontak elemaninin (P2) ikinci kasaya (20) rijit olarak sabitlendikleri örnekler açiklanmistir. Buna karsin ikinci kasaya (20) ve ikinci kasa (20) tarafindan tasinana gelindiginde ikinci destek elemaninin (S2) ikinci kontak elemaninin (P2) dönüsüne izin vermek üzere uyarlanan bir hareketli kol içerdigi uygulama varyantlarini saglamak da mümkündür. Bu yolla seçicilik bakimindan istenilen performansa sahip olan termik manyetik salterler (l) üretmek mümkün olup birinci kontak elemani (Pl) ve ikinci kontak elemani (P2) arasindaki itici etkiyi sinirlandirmak üzere hedeflenen teknikler saglanabilinektedir. Bu bakimdan EP2377134A1 sayili Avrupa patent dokümaninda açiklananlara bakiniz. Örnegin; - ikinci destek elemaninin (82) ikinci kasaya (20) rijit olarak sabitlenen bir iletken çubuk içermesini; - söz konusu hareketli kolun söz konusu sabit iletken çubuga dönebilir sekilde menteselenmesini; - ikinci kasanin (20) ayrica söz konusu hareketli kol üzerine itisle ya da çekisle etkiyen ve salterin (1) düzenli çalima durumunda ikinci kontak elemanini (P2) birinci kasaya (10) olabildigince yakin tutmak üzere yapilandirilan en az bir elastik eleman içerrnesini saglamak mümkündür.
Bu yolla ikinci kasanin (20) birinci kasaya (10) baglanmasiyla üretilen termik manyetik salterlerin (l) kapsamini daha da arttirmak mümkündür.
Su ana kadar gerçeklestirilen açiklamalardan yukarida açiklanan türde olan bir termik manyetik salterin (1) istenilen amaçlara tamamen nasil ulastigini anlamak mümkündür.
Termik manyetik salter (1) için gerçeklestirilen yukaridaki detayli açiklama ayrica termik manyetik salter (1) için asagida yer alan adimlari içeren bir montaj yöntemine de karsilik gelmektedir: - söz konusu birinci kasanin (10), söz konusu birinci kontak dalinin (C1) ve söz konusu tahrik mekanizmasinin (15) birbirilerine monte edilmesi; - söz konusu ikinci kasanin (20) ve söz konusu ikinci kontak dalinin (C2) birbirilerine monte edilmesi; - birinci kasayi (10) ve ikinci kasayi (20) dengeli bir sekilde birbirlerine baglayan söz konusu baglanti elemanlari (31, 32) vasitasiyla söz konusu ikinci kasanin (20) söz konusu birinci kasaya (10) baglanmasi.
Yukarida bahsedilen montaj yöntemi hem üreticilere hem de alicilara büyük bir yarar saglayarak genis ölçekteki termik manyetik salterlerin üretim maliyetlerini oldukça düsürmektedir.
Bir uygulamaya göre yukarida bahsedilen montaj yöntemi ayrica elektrik sinyal kablosunun söz konusu birinci kasanin ve ikinci kasanin içerisinden geçirilmesiyle birinci kasa ve ikinci kasa arasina en az bir elektrik sinyal kablosu baglanmasi adimini da içermektedir. Bu yolla örnegin ikinci kasa içerisinde yer alan ölçüm toroidi gibi bir elemani birinci kasa içerisindeki bir trip ya da kontrol Teknikte uzman bir kisinin olasi ve özel gereksinimleri karsilamak üzere tamami asagida yer alan istemlerde tanimlanan bulus kapsami içerisinde kalan çesitli modifikasyonlar ve varyasyonlar gerçeklestirebilecegi asikardir.

Claims (20)

  1. ISTEMLER 1.
  2. En az bir birinci kontak elemani (Pl), birinci kontak elemani (Pl) için en az bir destek elemani (Sl) ve birinci destek elemanina (Sl) entegre olan ya da elektriksel olarak baglanan en az bir birinci baglanti terminali (Tl) içeren en az bir birinci kontak dali (Cl), birinci destek elemani (Sl) için olan ve birinci kontak eleinanini (Pl) bir durma pozisyonundan bir çalisina pozisyonuna dogru ya da tam tersine hareket ettirmek için birinci destek elemanini (Sl) hareket ettirmek üzere uyarlanan bir tahrik mekanizmasi (15), birinci kontak dalini (C1) ve tahrik mekanizmasini (15) muhafaza eden ve birinci kontak elemani (Pl) çalisma pozisyonundayken birinci kontak elemanina temas etmek üzere uyarlanan en az bir ikinci kontak elemani (PZ) içeren bir ikinci kontak dali (C2) içeren bir termik manyetik salter (l) olup söz konusu termik manyetik salter (1); Söz konusu ikinci kontak dalinin (C2) ikinci kontak elemani (PZ) için en az bir destek elemani (SZ) ve ikinci destek elemanina (SZ) entegre olan ya da elektriksel olarak baglanan en az bir ikinci baglanti terminali (TZ) içermesiyle, Söz konusu termik manyetik salterin (1) birinci kasaya (10) baglanan ve ikinci kontak dalini (C2) muhafaza eden ve tasiyan bir ikinci kasa (20) içermesiyle ve Söz konusu termik manyetik salterin (1) birinci kasayi (10) ve ikinci kasayi (20) birbirlerine birlestirmek ve dengeli bir Sekilde birbirlerine sabitlemek üzere uyarlanan en az bir baglanti elemani (31, 32) içermesi ile karakterize edilmektedir. .
  3. Çok kutuplu olan ve söz konusu söz konusu en az bir birinci kontak dalinin (C1) ve söz konusu en az bir ikinci kontak dalinin (C2) her birinin her biri ilgili elektrik fazi ile iliskilendirilen çok sayida kontak dali içerdigi ve söz konusu tahrik mekanizmasinin (15) farkli kontak dallari için ortak oldugu Istem 1”deki gibi bir termik manyetik salter (1).
  4. Söz konusu en az bir birinci destek elemaninin (Sl), sirasiyla birinci kontak elemaninin (Pl) çalisma pozisyonuna ve durma pozisyonuna karsilik gelen birbirlerinden ayrik olan iki açisal pozisyon arasinda bir dönme ekseni etrafinda dönmek üzere dogrudan ya da dolayli olarak birinci kaSaya (10) dönebilir sekilde menteselendigi yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salter (1).
  5. Birinci baglanti terminalinin (Tl) ve ikinci baglanti terminalinin (TZ) birbirleriyle eksenel olarak hizalanan iki iletken çubuk kismi içerdigi yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salter Birinci kasanin (10) bir ön yüzey (4) ve ön yüzeye (4) zit olan bir arka yüzey (5) içerdigi ve ikinci kasanin (20) birinci kasaya (10) söz konusu arka yüzey (5) tarafindan baglandigi yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salter (1).
  6. Arka yüzeyin (5) bir basamak olusturan bir çikintili kisma (6) ve bir girintili kisma (7) sahip oldugu ve ikinci kasanin (20) söz konusu basamagi seviyelendirmek ve birinci kasa (10) ve ikinci kasa (20) tarafindan meydana getirilen gruba dikdörtgen seklinde paralelkenar olan bir dis sekil verinek üzere girintili kisimda (7) söz konusu çikintili kismin (6) üzerinde düzenlendigi Istem 5,teki gibi bir termik manyetik salter (1).
  7. Söz konusu birinci kasanin (10) söz konusu arka yüzeye (5) dik olan bir düzlemde hemen hemen L-sekline sahip olan bir kesit içerdigi Istem 6idaki gibi bir termik manyetik salter (1).
  8. Birinci kasanin (10), kisa-devre ya da asiri-akim tespit edilmesinin ardindan söz konusu birinci kontak elemanini (Pl) durma pozisyonuna getirmek üzere uyarlanan bir trip sistemine sahip olan bir otomatik koruma sistemi içerdigi Istem 1,deki gibi bir termik manyetik salter (1).
  9. Ikinci kontak elemaninin (PZ) sabit bir kontak elemani oldugu ve bir ped içerdigi ve söz konusu ikinci destek elemaninin (82) söz konusu ikinci kasaya (20) sabitlenen ve söz konusu pedin (P2) kaynaklandigi bir birinci uç kisma ve söz konusu ikinci baglanti terminalini (T2) sergileyen ve birinci uç kisma zit olan bir ikinci uç kisma sahip olan bir iletken çubuk (28) oldugu yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salter (1).
  10. Söz konusu iletken çubugun (28) hemen hemen kanca sekline sahip oldugu Istem 9”daki gibi bir termik manyetik salter (1).
  11. Ikinci kasanin (20), ikinci kontak dalinin (C2) çok sayidaki kontak dali arasindaki akim dengesizligini tespit etmek üzere uyarlanan bir ölçüm toroidi (50) içerdigi Istem 2'deki gibi bir termik manyetik salter (1).
  12. SÖZ konusu koruma sisteminin hem otomatik hem de artik akim olmasi için söz konusu ölçüm toroidinin (50) söz konusu trip mekanizmasina islevsel olarak baglandigi Istem 8 ve 11”deki gibi bir termik manyetik salter (1).
  13. Ikinci kontak dalinin (C2) söz konusu kontak dallarindan her birinin bir birinci iletken çubuk (28,), bir ikinci iletken çubuk (28”) ve birinci iletken çubuk (28”) ve ikinci iletken çubuk (28”) arasinda yer alan ve söz konusu ölçüm toroidinden (50) geçen bir elektriksel baglanti elemani (28”) içerdigi Istem 11 veya 12°deki gibi bir termik manyetik salter (1).
  14. 14. Ikinci destek elemaninin (S2) söz konusu ikinci kontak elemaninin (P2) dönüsüne imkan sunmak üzere uyarlanan bir hareketli kol içerdigi Istem 1 ila 8iden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salter (1).
  15. Ikinci destek elemaninin (S2) ikinci kasaya (20) sabitlenen bir iletken çubuk içerdigi ve söz konusu hareketli kolun söz konusu iletken çubuga dönebilir bir sekilde menteselendigi ve söz konusu ikinci kasanin (20) ayrica söz konusu hareketli kol üzerine etkiyen ve salterin (l) düzenli çalisma durumunda ikinci kontak elemanini (PZ) birinci kasaya (10) olabildigince yakin tutmak üzere yapilandirilan en az bir elastik eleman içerdigi Istem14”teki gibi bir termik manyetik salter (1).
  16. Birinci kasanin (10) bir iyon giderme hücresi (8) muhafaza eden ve ikinci kasaya (20) dogru bakan bir açikliga (9) sahip olan bir elektrik arki sönümleme odasi (19) içerdigi ve ikinci kasanin (20) elektrik arkinin olusmasini takiben olusan gazlarin yayiliinini almak üzere uyarlanan söz konusu açiklik (9) üzerinden söz konusu sönümleme odasi (19) ile iletisim halinde olan en az bir kompartiman içerdigi yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salter (1). 17.
  17. Birinci kasanin (10) iki ayri parçadan mamul olan ve birbirleriyle birlestirilen bir birinci kasa kismi (11) ve bir ikinci kasa kismi (12) içerdigi ve ikinci kasa kisminin (12) birinci kasa kismi (11) ve ikinci kasa (20) arasinda islevsel olarak yer aldigi yukaridaki isteinlerden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salter (1).
  18. Söz konusu birinci kasanin (11) ayrica söz konusu birinci kasa kismina (11) çikarilabilir sekilde baglanan bir kapak (`13) içerdigi Istem ”deki gibi bir termik manyetik salter (1).
  19. 19. Yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir termik manyetik salterin (l) monte edilmesi için olan bir yöntem olup söz konusu yöntem; söz konusu birinci kasanin (10), söz konusu birinci kontak dalinin (C1) ve Söz konusu tahrik mekanizmasinin (15) birbirilerine monte 5 edilmesi; söz konusu ikinci kasanin (20) ve söz konusu ikinci kontak dalinin (C2) birbirilerine monte edilmesi; söz konusu baglanti elemanlari (31, 32) vasitasiyla söz konusu ikinci kasanin (20) söz konusu birinci kasaya (10) birlestirilmesi 10 adimlarini içermektedir.
  20. 20. Söz konusu birinci kasanin (10) ve söz konusu ikinci kasanin (20) içerisinden geçirilerek söz konusu kasalarin (10, 20) arasinda en az bir elektrik sinyal kablosunun baglanmasi adimini içeren Istem 19,daki gibi 15 bir montaj yöntemi.
TR2018/15193T 2014-05-07 2015-04-20 Termik manyetik şalter ve bunun montajı için yöntem. TR201815193T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ITRM20140227 2014-05-07

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201815193T4 true TR201815193T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=51179047

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15193T TR201815193T4 (tr) 2014-05-07 2015-04-20 Termik manyetik şalter ve bunun montajı için yöntem.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP3140846B1 (tr)
CN (1) CN105097369B (tr)
CL (1) CL2016002813A1 (tr)
RU (1) RU2660912C2 (tr)
TR (1) TR201815193T4 (tr)
WO (1) WO2015170354A1 (tr)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT201700084076A1 (it) * 2017-07-24 2019-01-24 Bticino Spa Elemento di copertura ed azionamento e placca di copertura per il montaggio a parete di apparecchi elettrici modulari
CN110993446B (zh) * 2019-12-31 2020-12-18 纳图智能科技(常州)有限公司 一种塑壳断路器生产制造组装装配机械

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5276416A (en) * 1991-09-20 1994-01-04 Kabushiki Kaisha Toshiba Circuit breaker
RU2110103C1 (ru) * 1996-03-19 1998-04-27 Российский Федеральный Ядерный Центр - Всероссийский Научно-Исследовательский Институт Экспериментальной Физики Пружинный механизм выключателя
ITMI20012586A1 (it) * 2001-12-10 2003-06-10 Abb Service Srl Polo elettrico per un interruttore di potenza di bassa tensione, e relativo interruttore
JP4251092B2 (ja) * 2004-02-23 2009-04-08 パナソニック電工株式会社 回路遮断器
JP4650023B2 (ja) * 2005-02-25 2011-03-16 富士電機機器制御株式会社 回路遮断器
AT505602A1 (de) * 2006-09-01 2009-02-15 Moeller Gebaeudeautomation Gmb Schaltgerät
JP5402378B2 (ja) * 2009-08-11 2014-01-29 富士電機機器制御株式会社 回路遮断器

Also Published As

Publication number Publication date
CN105097369A (zh) 2015-11-25
EP3140846A1 (en) 2017-03-15
CN105097369B (zh) 2018-12-28
RU2016142719A3 (tr) 2018-06-08
RU2016142719A (ru) 2018-06-08
WO2015170354A1 (en) 2015-11-12
CL2016002813A1 (es) 2017-02-17
EP3140846B1 (en) 2018-07-18
RU2660912C2 (ru) 2018-07-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7619868B2 (en) Apparatus and method for scalable power distribution
US7606014B2 (en) Apparatus and method for scalable power distribution
US8503149B2 (en) Apparatus and method for scalable power distribution
US9478950B2 (en) Integrated safety disconnects for power systems
JP4611425B2 (ja) 電磁開閉機器を備えた結線装置
KR101024727B1 (ko) 산업용 분전반용 분기 접속자 키트 및 이를 구비하는 산업용 분전반
KR101964915B1 (ko) 스위칭 디바이스 및 스위칭 디바이스 어레인지먼트
US9124077B2 (en) Meter socket and load center combination apparatus, electrical distribution systems, and methods of assembly
CN101681744A (zh) 室内布线开关设备
CN106877186B (zh) 包括固定的竖直配电母线的母线系统和电气系统
TR201815193T4 (tr) Termik manyetik şalter ve bunun montajı için yöntem.
EP3140847B1 (en) Circuit breaker with arc extinguishing barrier
JP6751918B2 (ja) 開閉器及び分電盤
KR101127404B1 (ko) 가동배리어를 구비한 회로차단기의 크래들장치
US9263860B2 (en) Power distribution system, and switchgear assembly, and mounting member therefor
KR101297120B1 (ko) 모니터링 회로가 자동적으로 연장되는 모듈
US6778368B2 (en) Electrical service distribution board
AU2010100182B4 (en) Lock
KR100735860B1 (ko) 배전반용 접속장치
CN201266789Y (zh) 室内布线开关设备
KR20140016547A (ko) 소형 배선용 차단기의 트립장치