TR201812156A2 - Plaka tanima si̇stemi̇ kamera görüntüleri̇ kullanilarak ön koltuk yolcu kapasi̇tesi̇ i̇hlal tespi̇t yöntemi̇ - Google Patents

Plaka tanima si̇stemi̇ kamera görüntüleri̇ kullanilarak ön koltuk yolcu kapasi̇tesi̇ i̇hlal tespi̇t yöntemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201812156A2
TR201812156A2 TR2018/12156A TR201812156A TR201812156A2 TR 201812156 A2 TR201812156 A2 TR 201812156A2 TR 2018/12156 A TR2018/12156 A TR 2018/12156A TR 201812156 A TR201812156 A TR 201812156A TR 201812156 A2 TR201812156 A2 TR 201812156A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
passengers
image
images
windshield
detection
Prior art date
Application number
TR2018/12156A
Other languages
English (en)
Inventor
Oğuzhan Artan Yusuf
Balci Burak
Eli̇hoş Alperen
Alkan Bensu
Başeski̇ Emre
Original Assignee
Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2018/12156A priority Critical patent/TR201812156A2/tr
Publication of TR201812156A2 publication Critical patent/TR201812156A2/tr
Priority to PCT/TR2019/050705 priority patent/WO2020046252A2/en

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06VIMAGE OR VIDEO RECOGNITION OR UNDERSTANDING
    • G06V20/00Scenes; Scene-specific elements
    • G06V20/50Context or environment of the image
    • G06V20/59Context or environment of the image inside of a vehicle, e.g. relating to seat occupancy, driver state or inner lighting conditions
    • G06V20/593Recognising seat occupancy
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06VIMAGE OR VIDEO RECOGNITION OR UNDERSTANDING
    • G06V20/00Scenes; Scene-specific elements
    • G06V20/50Context or environment of the image
    • G06V20/52Surveillance or monitoring of activities, e.g. for recognising suspicious objects
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06VIMAGE OR VIDEO RECOGNITION OR UNDERSTANDING
    • G06V40/00Recognition of biometric, human-related or animal-related patterns in image or video data
    • G06V40/10Human or animal bodies, e.g. vehicle occupants or pedestrians; Body parts, e.g. hands
    • G06V40/16Human faces, e.g. facial parts, sketches or expressions
    • G06V40/161Detection; Localisation; Normalisation

Abstract

Buluş, karayollarında sabit kamera taşıma platformları üzerine yerleştirilmiş plaka tanıma sistemi (PTS) kameraları kullanarak yoldan geçen araçların görüntülerinde ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu taşınması durumunun tespiti ve yöntemi ile ilgilidir. Buluş özellikle, yol boyunca çekilen görüntüler üzerinde görüntü işleme, derin öğrenme tekniklerini kullanarak araçların (101) ön koltuklarında oturan yolcuların otomatik olarak saptanılmasını ve saptanılan görüntülerde ihlal tespit durumunda uyarı veya cezai işlem uygulanmak üzere görevli emniyet personeline iletilmesini sağlayan ön koltuk yolcu (400) kapasitesi ihlal tespit yöntemi ile ilgilidir.

Description

TEKNIK ALAN Bulus, karayollarinda sabit kamera tasima platformlari üzerine yerlestirilmis plaka tanima sistemi (PTS) kameralari kullanarak yoldan geçen araçlarin görüntülerinde ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, yol boyunca çekilen görüntüler üzerinde görüntü isleme, derin ögrenme tekniklerini kullanarak araçlarin ön koltuklarinda oturan yolcularin otomatik olarak saptanilmasini ve saptanilan görüntülerde, ön koltuk yolcu kapasitesi ihlalinin tespiti durumunda uyari veya cezai islem uygulanmak üzere görevli emniyet personeline iletilmesini saglayan ön koltuk yolcu kapasitesi ihlal tespit yöntemi ile ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Günümüzde karayollarinda trafik güvenligine yönelik en etkili çözüm polis denetimleri olmakla beraber, alternatif olabilen en verimli çözümlerden birisi güvenlik kamera sistemleri tabanli çözümlerdir. Karayollarinda trafik denetimine yönelik kamera kullaniminin en popüler oldugu alanlar; hiz tespit sistemleri, kirmizi isik ihlal sistemleri, kavsak kontrol sistemleri ve yaya geçidi denetleme sistemleri seklinde açiklanabilir.
Araçlar belli sayilarda yolcu alabilecek sekilde tasarlanmistir ve araç Içi güvenlik önlemleri de bu kapasiteye göre tasarlanmistir. Ilk olarak araçtaki emniyet kemeri sayisi aracin kapasitesi kadardir. Araç yolcu kapasitesinin asildigi durumda emniyet kemeri sayisi yetersiz kalacaktir ve yolcularin bir kismi ehliyet kemeri takmadan yolculuk etmek zorunda kalacaktir. Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan yapilan çalismada emniyet kemeri kullanim durumunun agir yaralanma riskini % 45 oraninda azalttigi belirtilmektedir. Ayrica, araçtaki hava yastiklarinin sayisi ve konumlari aracin kapasitesi ve bu kapasiteye göre olasi yolcu konumlari göz önünde bulundurularak tasarlanmistir. Fazla yolcu yer almasi durumunda, hava yastiklari öngörülen islevlerini yerine getiremez durumda kalacaktir. Bu gibi durumlar göz önünde bulunduruldugunda yolcu kapasitesi asiminin denetlenmesinin önemi ortaya çikmaktadir. Bu islemin de mevcut insan tabanli sistemlerin aksine bilgisayarlar tarafindan otomatik olarak gerçeklestirilmesi, kazalarda ortaya çikan yaralanma/ölüm durumlarinin azalisina yönelik olumlu ve daha büyük bir etki yaratacagi kesindir.
Mevcut teknikte yol üzerinde halihazirda bulunan kameralari kullanilarak yoldan geçen araçlarin görüntülerinde ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespitini saglayan çözümler bulunmamaktadir. çalismalarda emniyet kemeri ihlal tespiti, sürücü cep telefonu kullanim tespitine yönelik çesitli metotlar gelistirilmektedir. içerisinden yolcu tespiti yapilmaktadir. Bunun için çesitli algilayici ve sensörler yolcu koltugunun yalnizca dolu ya da bos olduguna karar vermeye yönelik analizler yapilmistir.
Sonuç olarak, mevcut teknikte var olan yukarida belirtilen problemlerin çözümü için, yeni bir ekonomik, kullanisli ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemine duyulan gereksinim ve mevcut çözümlerin yetersizligi ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
BULUSUN AMACI Bulus yukarida bahsedilen problemlerin hepsini ayni anda çözmektedir. Söz konusu bulus en genel haliyle, sabit kamera tasiyici platformlar üzerine yerlestirilmis plaka tanima sistemi kameralarindan elde edilen görüntüler üzerinde çesitli görüntü isleme, derin ögrenme tekniklerini kullanarak araçta bulunan yolcu sayisinin otomatik olarak tespitini saglayan bir yöntem ile ilgilidir.
Bulusun en önemli amaci, yol üzerinde halihazirda bulunan kameralari kullanilarak yoldan geçen araçlarin görüntülerinde ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespitini otomatik olarak herhangi bir personele ihtiyaç duymadan saglamasidir.
Ayrica araçta bulunan yolcu sayisina yönelik elde edilen tespit sonuçlari ve görüntüler, sürücüye uyari veya cezai islem uygulanmak üzere görevli emniyet personeline iletilmektedir.
Bulusun bir diger amaci, sistem var olan plaka tanima sistemi altyapisinin üzerine kurularak çok düsük maliyetlere sahip olmasidir.
Bulusun bir diger amaci, sadece RGB görüntülerde degil NIR kamera görüntülerinde de basari ile çalisarak gece ve gündüz uygulama imkani sunmasidir.
Bulusun bir diger amaci sistemin plaka tanima sistemine ek olarak çalisacagi için ön koltukta birden fazla yolcu tasidigi tespit edilen görüntüler için plaka tespiti yapilarak araca ceza islemi uygulanarak bu islem sonucunda maddi kazanç elde edilmesini saglamasidir.
Bulusun bir diger amaci toplumda trafik güvenligine ve ön koltukta bir yetiskinle birlikte dahi olsa çocuk bulundurmanin önüne geçmeye yönelik olarak OECD ülkeleri düzeyinde bilinç artisi gerçeklestirmesidir.
Bulusun bir diger amaci da dolayli olarak emniyet kemeri takamamanin önüne geçilmesinde katki saglamasidir. Emniyet kemeri sayisi aracin standart kapasitesine göre belirlendigi için, kapasite fazlasi yolcular emniyet kemeri takamayarak ayrica emniyet kemeri takma ihlali yaratmis olacaklar.
Bulusun bir diger amaci bireylerde olusacak olan bilinç sayesinde olasi kazalarda yasanilacak olan yaralanma ve ölümle sonuçlanma vakalarinin önüne büyük ölçüde geçilmesini saglamasidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atif yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
BULUSUN ANLASILMASINA YARDIMCI OLACAK SEKILLER SEKIL -1; Bulus konusu ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemini gösteren çizimdir.
SEKIL -2; Bulus konusu ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yönteminin egitim ve test akis diyagramini gösteren çizimdir.
SEKIL -3; Bulus konusu ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yönteminin akis diyagramini gösteren çizimdir.
SEKIL -4; Bulus konusu ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemini gösteren çizimdir.
SEKIL -5; Bulus konusu ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yönteminin ögrenme asamasinda ön cam bulma modelini gösteren çizimdir.
SEKIL -6; Bulus konusu ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemine ait yolcu bulma modelinin ögrenme asamasinda kullanilan egitim kümesini gösteren çizimdir.
REFERANS NUMARALARI 100. Karayolu 101. Araç 102. PTS Kamera Sistemi 103. PTS Kamera Isik Kaynagi Kamera ile internet ag baglantisi alt yapisi Polis Merkezi Görüntü depolama ve analiz bilgisayari Gözlemci Personel Cezai Islem Kamera Tasiyici Platform Kamera-araç arasi mesafe Egitim ve Test Akis Diyagrami NIR ve RGB Görüntü Kümesi NIR ve RGB Egitim Görüntüleri Ön Cam Bölgesi Tespiti modeli Ön Cam Bölgesi Tespiti NIR ve RGB Test Görüntüleri Otomatik Ön Cam Bölgesi Tespiti Sonraki Görüntü Sürücü ve Yolcu tespiti Yolcularin Toplam Sayisi Sonraki Görüntüye Geçme 212. Polis Incelemesi 213. Ön Cam Bölgesi 300. Akis Diyagrami 400. Yolcu alani 500. Sürücü alani BULUSUN DETAYLI AÇIKLANMASI Söz Konusu bulus, halihazirda yol üzerinde bulunan plaka tanima sistemi kameralarindan elde edilen görüntüler üzerinde çesitli görüntü isleme, derin ögrenme tekniklerini kullanarak araçta bulunan yolcu sayisinin otomatik olarak tespitini saglayan bir yöntem ile ilgilidir.
Sekil - 1'de bulus konusu ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemini gösterilmektedir. Bulusta karayolu (100) üzerinde ilerleyen araç (101) trafik denetimine yönelik olarak kurulmus sabit kamera tasiyici platform (110) üzerine yerlestirilmis en az 2 mega-piksel (MP) çözünürlüge sahip kizilötesi (NIR) ve renkli (RGB) kamera ( uygun mesafeye (111) geldigi esnada görüntülenmektedir. Araç geçisi esnasinda plaka tanima sistemi (102) kameralari üzerinde olusturulan görüntüler ve ilgili plaka bilgileri kamera ile internet ag baglantisi alt yapisi (104) kullanilarak internet agi altyapisi (105) üzerinden polis merkezinde (106) bulunan görüntü depolama ve analiz sunucu bilgisayarina (107) aktarilmaktadir. Görüntü depolama ve analiz bilgisayarinda (107) veri tabanina plaka bilgisi ile birlikte kaydedilen bu görüntüler üzerinde ön koltuk yolcu sayisinin tespitine yönelik islemler yapilmaktadir. Yolcu kapasitesi asimi tespit yönteminin sonucuna göre görüntü polis incelemesine (108) gönderilmekte ve cezai islem (109) uygulanabilmektedir.
Bulus konusu ön koltukta yolcu tasinmasi durumunun tespiti; aracin (101) üzerinde bulundugu ve ilerledigi karayoluna (100) yerlestirilmis olan, araçlarin (101) gece ve gündüz sartlarinda aracin (101) içinin ve plakasinin görüntülerinin belirli bir mesafeden ( ve/veya renkli (RG B)ya pida olan birdenfazla sayida kamera (102), Plaka Tanima Sistemi (PTS) NIR özelligine sahip olan ve bahsedilen kameralarin (102) özellikle gece sartlarinda uygun isikta görüntü almasini saglayan birden fazla sayida isik kaynagi (103), bahsedilen kameralarin (102) internet (105) alt yapisina baglanmasinda kullanilan ve bahsedilen kamera (102) tarafindan kaydedilen görüntülerinin internete (105) aktarilmasini saglayan en az bir haberlesme birimi (104), bahsedilen kamerayi (102), bahsedilen isik kaynagini (103) ve haberlesme birimini (104) tasiyan birdenfazla sayida platform (110) ve polis teskilati (106) içerisinde yer alan, bahsedilen kamera (102) vasitasiyla gece -gündüz sartlarinda karayolu (100) üzerinde ilerleyen araçlarin (101) belirli bir mesafeden (101) çekilen görüntüleri internetten (105) alip depolayan, o görüntülerin içerisinde ön cam bölgesinin olup olmadiginin otomatik bir sekilde tespit edilen, ön cam bölgesi tespit edilemezse bir sonraki görüntüye geçen, ön cam bölgesi tespit edilirse, ön cam bölgesi görüntüsü alan, ön cam bölgesi görüntüsü üzerinde sürücü ve yolcularin tespiti yapan, tespit edilen yolcu sayisi ikiden küçükse bir sonraki görüntüye geçen, tespit edilen yolcu sayisi iki veya ikiden büyükse cezai islem için polisin incelenmesine gönden görüntü depolama ve analiz bilgisayari(107), içermektedir.
Sekil- 2' de bulusun egitim ve test akis diyagrami (200) sunulmaktadir. Görüntü depolama ve analiz sunucu bilgisayarinda (107) bulunan görüntü kümesi (201) egitim ve test asamalarinda kullanilmak üzere 2 kümeye ayrilmaktadir. NIR ve RGB kamera egitim görüntülerinde (202) bulunan görüntüler üzerinden ilk olarak araç ön cam bölgesi tespitine yönelik olarak model olusturulmaktadir(203). Ön cam bulma modeli olusturulurken (203) elimizde var olan egitim kümesinde bulunan araç görüntülerinde (NIR ve RGB görüntüler) ön camin bulundugu bölge (213) Sekil 5'de gösterildigi gibi manuel olarak isaretlenmektedir.
Daha sonrasinda orijinal araç görüntüsü ve isaretlenmis NIR ve RGB görüntülerden olusan egitim veri seti SSD derin ögrenme modeli kullanilarak ön cam tespit modeli (203) olusturulmaktadir.
SEKIL 5'de ön cam bulma modelini ögrenme asamasi; aracin bulundugu orijinal görüntünün manuel olarak kullanici tarafindan isaretlenmesinden olusmaktadir. Burada isaretleme tercihen dikdörtgen alan seklinde yapilmaktadir.
Derin ögrenme modelleri son yillarda obje tespiti, obje takibi ve görüntü siniflandirma gibi alanlarda oldukça yaygin olarak kullanilmaktadir. Bu modellerden biri olan SSD, çoklu evrisimsel sinir aglari katmanlarinda tespit edilecek objeyi görsel (görünüs özellikleri) ve dokümaninda sunulan teknige benzer sekilde [13] dokümaninda da sunulan teknikler de benzer sekilde ön cam tespitinde kullanilabilir, fakat bu metotlarin kullanilmasi durumunda birim zamanda islenecek görüntü sayisinda azalma ve ön cam tespit basari oraninda düsüs gözlenmektedir. Ayrica, ön cam tespit modeli olusturmaya yönelik olarak [6]dokümaninda kullanilan teknik yerine [14] ve [15] dokümanlarinda sunulan teknikler de kullanilabilir.
Sekil 5'de gösterilen geometri, çekim yapilan kameranin araç üzerine konumlandigi ve baktigi yere göre degisebilmektedir. Geometride bakis açisindan dogan gözle görülür bir fark oldugu zaman egitim kümesinin yenilenmesi ve egitim asamasinin tekrarlanmasi gerekmektedir. Ön cam bölgesi tespiti modeli kullanilarak NIR ve RGB görüntüler üzerinde ön cam tespit edilmesinden (204) sonra bu bölge görüntülerden alinmaktadir. Alinan ön cam bölge görüntüleri (213) üzerinde sürücü ve yolcularin tespitine yönelik derin ögrenme modeli (205) olusturulmaktadir. Sürücü ve yolculari tespit modelini olusturmak asamasinda Sekil 6'de gösterildigi gibi ön cam bölgesi üzerinde ( kullanici tarafindan manuel olarak isaretli alanlar (400,500) kullanilmaktadir. Bu bölgeler sürücü veya yolcuya ait olmasi durumunu yansitacak sekilde etiketlenmektedir.
SEKIL 6'da yolcu bulma modelinin ögrenme asamasinda kullanilan egitim kümesi, aracin (101) bulundugu orijinal görüntüden tespit edilerek alinan ön cam bölgesi görüntüsünden ve bu görüntüler üzerinde kullanici tarafindan manuel olarak isaretlenen sürücü (500) ve yolcu (400) alanlarindan olusmaktadir. Burada tercihen sürücü ve yolcu için dikdörtgen alanlar kullanilmaktadir.
Egitim asamasinda, ön cam bölgesi Iokalizasyonu, sürücü/yolcu tespit modelleri olusturulurken kümedeki aracin yalniz RGB görüntüsü, yalniz NIR görüntüsü veya RGB ve NIR görüntüleri birlikte kullanilabilir. Egitim asamasinda, olusturulan modeller test asamasinda kullanilmaktadir.
NIR ve RGB kamera test görüntüleri (206) üzerinde akis semasinda NIR ve RGB görüntüler üzerinde ön cam tespit modeli (203) kosturularak görüntülerde ön cam bölgesi tespit edilmektedir. Görüntüden ön cam bölgesi tespitinde (207) olusturulan ön cam bölge görüntüleri üzerinde yolcu ve sürücü tespit modeli (205) uygulanarak tespit edilen yolcu ve sürücülere ait bölgeler lokalize edilmektedir. Tespit edilen yolcu ve sürücü görüntüleri alinarak (209), tespit edilen toplam yolcu sayisina bakilmaktadir. Elde edilen toplam yolcu sayisi sonuçlarina (210) göre ihlal teskil eden durumlar isaretlenerek (400) polis incelemesine (212) gönderilecektir.
Sekil - 3' de bulusun genel akis diyagrami (300) sunulmaktadir. Buradaki islem test asamasindaki islem adimlarina benzerdir. Burada ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemi: - kamera (102) vasitasiyla gece - gündüz sartlarinda karayolu (100) üzerinde ilerleyen araçlarin (101) belirli bir mesafeden (111) görüntülerinin alinmasi, - görüntü depolama ve analiz bilgisayari (107) vasitasiyla, görüntülerin içerisinde ön cam bölgesinin olup olmadiginin otomatik bir sekilde tespit edilmesi, - ön cam bölgesi tespit edilemezse, görüntü depolama ve analiz bilgisayari (107) bir sonraki görüntüye geçmesi, - ön cam bölgesi tespit edilirse, görüntü depolama ve analiz bilgisayari (107) tarafindan görüntüden ön cam bölgesi görüntüsü alinmasi, - depolama ve analiz bilgisayari (107) vasitasiyla, ön cam bölgesi görüntüsü üzerinde sürücü ve yolcularin tespitinin yapilmasi, - tespit edilen yolcu sayisi ikiden küçükse bir sonraki görüntüye geçmesi, - tespit edilen yolcu sayisi iki veya ikiden büyükse cezai islem için polisin incelenmesine gönderilmesi, Bu basvurunun koruma kapsami istemler kisminda belirlenmis olup yukarida kesinlikle örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz teknikte uzman bir kisinin bulusta ortaya konan yeniligi, benzer yapilanmalari kullanaraktan ortaya koyabilecegi ve/veya bu yapilanmayi ilgili teknikte kullanilan benzer amaçli diger alanlara da uygulayabilecegi açiktir.
Dolayisiyla böyle yapilanmalarin yenilik ve özellikle teknigin bilinen durumunun asilmasi kriterinden yoksun olacagi da asikârdir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Aracin (101) üzerinde bulundugu ve ilerledigi karayoluna (100) yerlestirilmis olan, araçlarin (101) gece ve gündüz sartlarinda aracin (101) içinin ve plakasinin görüntülerinin belirli bir mesafeden ( ve/veya renkli (RGB)yapida olan en az birkamera (102), Plaka Tanima Sistemi (PTS) NIR özelligine sahip olan ve bahsedilen kameralarin (102) özellikle gece sartlarinda uygun isikta görüntü almasini saglayan birden fazla sayida isik kaynagi (103), Bahsedilen kameralarin (102) internet (105) alt yapisina baglanmasinda kullanilan ve bahsedilen kamera (102) tarafindan kaydedilen görüntülerinin internete (105) aktarilmasini saglayan en az bir haberlesme birimi (104), Bahsedilen kamerayi (102), bahsedilen isik kaynagini (103) ve haberlesme birimini (104) tasiyan birdenfazla sayida platform (110) Içeren yol boyunca çekilen görüntüler üzerinde görüntü isleme, makine ögrenimi ve derin ögrenme tekniklerini kullanarak araçlarin (101) ön koltuklarinda oturan yolcularin otomatik Polis teskilati (106) içerisinde yer alan, bahsedilen kamera (102) vasitasiyla gece - gündüz sartlarinda karayolu (100) üzerinde ilerleyen araçlarin (101) belirli bir mesafeden (101) çekilen görüntüleri internetten (105) alip depolayan, - görüntülerin içerisinde ön cam bölgesinin olup olmadiginin otomatik bir sekilde tespit edilen, - ön cam bölgesi tespit edilemezse bir sonraki görüntüye geçen, - ön cam bölgesi tespit edilirse, ön cam bölgesi görüntüsü alan, - ön cam bölgesi görüntüsü üzerinde sürücü ve yolcularin tespiti yapan, - tespit edilen yolcu sayisi ikiden küçükse bir sonraki görüntüye geçen, - tespit edilen yolcu sayisi iki veya ikiden büyükse cezai islem için polisin incelenmesine gönden, en az bir görüntü depolama ve analiz bilgisayari (107), içermesidir. Bulus, karayollarinda sabit kamera tasima platformlari üzerine yerlestirilmis plaka tanima sistemi (PTS) kameralari kullanarak yoldan geçen araçlarin görüntülerinde ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemi ile ilgili olup, özelligi; kamera (102) vasitasiyla gece - gündüz sartlarinda karayolu (100) üzerinde ilerleyen araçlarin (101) belirli bir mesafeden (111) görüntülerinin alinmasi, görüntü depolama ve analiz bilgisayari (107) vasitasiyla, görüntülerin içerisinde ön cam bölgesinin olup olmadiginin otomatik bir sekilde tespit edilmesi, ön cam bölgesi tespit edilemezse, görüntü depolama ve analiz bilgisayari (107) ön cam bölgesi tespit edilirse, görüntü depolama ve analiz bilgisayari (107) tarafindan görüntüden ön cam bölgesi görüntüsü alinmasi, depolama ve analiz bilgisayari (107) vasitasiyla, ön cam bölgesi görüntüsü üzerinde sürücü ve yolcularin tespitinin yapilmasi, - tespit edilen yolcu sayisi ikiden küçükse bir sonraki görüntüye geçmesi, - tespit edilen yolcu sayisi iki veya ikiden büyükse cezai islem için polisin incelenmesine gönderilmesi, islem adimlarini içermesidir. Istem 1'e ve istem Z'ye uygun ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemi olup, özelligi; NIR ve RGB görüntüler üzerinde aracin (101) ön cami, sürücüsü ve yolcularin tespitinde derin ögrenme modelleri içermesi ile karakterize edilir. Istem 1'e ve istem 2'ye uygun ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemi olup, özelligi; ön cam bulma modelini ögrenme asamasinda, aracin bulundugu orijinal görüntünün manuel olarak kullanici tarafindan isaretlenmesi ile karakterize edilir. Istem 1'e ve istem 2'ye uygun ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemi olup, özelligi; yolcu bulma modelinin ögrenme asamasinda aracin (101) bulundugu orijinal görüntüden tespit edilerek alinan ön cam bölgesi görüntüsü üzerinde kullanici tarafindan manuel olarak isaretlenen sürücü (500) ve yolcu alanlari (400) içermesi ile karakterize edilir. Istem 1'e ve istem Z'ye uygun ön koltukta yolcu kapasitesinin üstünde yolcu tasinmasi durumunun tespiti ve yöntemi olup, özelligi; elde edilen toplam yolcu sayisi sonuçlarina göre ihlal teskil eden durumlar isaretlenerek (400) polis incelemesine gönderilmesi ile karakterize edilir.
TR2018/12156A 2018-08-27 2018-08-27 Plaka tanima si̇stemi̇ kamera görüntüleri̇ kullanilarak ön koltuk yolcu kapasi̇tesi̇ i̇hlal tespi̇t yöntemi̇ TR201812156A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/12156A TR201812156A2 (tr) 2018-08-27 2018-08-27 Plaka tanima si̇stemi̇ kamera görüntüleri̇ kullanilarak ön koltuk yolcu kapasi̇tesi̇ i̇hlal tespi̇t yöntemi̇
PCT/TR2019/050705 WO2020046252A2 (en) 2018-08-27 2019-08-27 Method for detecting capacity violation in front passenger seat using images of license plate recognition system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/12156A TR201812156A2 (tr) 2018-08-27 2018-08-27 Plaka tanima si̇stemi̇ kamera görüntüleri̇ kullanilarak ön koltuk yolcu kapasi̇tesi̇ i̇hlal tespi̇t yöntemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201812156A2 true TR201812156A2 (tr) 2018-09-21

Family

ID=67000939

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/12156A TR201812156A2 (tr) 2018-08-27 2018-08-27 Plaka tanima si̇stemi̇ kamera görüntüleri̇ kullanilarak ön koltuk yolcu kapasi̇tesi̇ i̇hlal tespi̇t yöntemi̇

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201812156A2 (tr)
WO (1) WO2020046252A2 (tr)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2020027752A3 (en) * 2018-05-08 2020-04-16 Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi A method for detecting child passengers in front seats of vehicles
WO2020142050A3 (en) * 2018-12-31 2020-09-24 Havelsan Hava Elektroni̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ A method for detecting the violation of mobile phone use by driver through using camera images of the license plate recognition system

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8520074B2 (en) * 2010-12-14 2013-08-27 Xerox Corporation Determining a total number of people in an IR image obtained via an IR imaging system
US9964643B2 (en) * 2011-12-08 2018-05-08 Conduent Business Services, Llc Vehicle occupancy detection using time-of-flight sensor
JP6281492B2 (ja) * 2012-10-26 2018-02-21 日本電気株式会社 乗車人数計測装置、方法およびプログラム
US9652851B2 (en) * 2014-04-01 2017-05-16 Conduent Business Services, Llc Side window detection in near-infrared images utilizing machine learning

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2020027752A3 (en) * 2018-05-08 2020-04-16 Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi A method for detecting child passengers in front seats of vehicles
WO2020142050A3 (en) * 2018-12-31 2020-09-24 Havelsan Hava Elektroni̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ A method for detecting the violation of mobile phone use by driver through using camera images of the license plate recognition system

Also Published As

Publication number Publication date
WO2020046252A2 (en) 2020-03-05
WO2020046252A3 (en) 2020-04-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10296794B2 (en) On-demand artificial intelligence and roadway stewardship system
AU2019235551B2 (en) On-demand artificial intelligence and roadway stewardship system
US8811664B2 (en) Vehicle occupancy detection via single band infrared imaging
CA2885019C (en) Robust windshield detection via landmark localization
US20190035276A1 (en) Running vehicle alerting system and method
Wu et al. Applying a functional neurofuzzy network to real-time lane detection and front-vehicle distance measurement
CN106652468A (zh) 车辆道路前车违规检测和自车违规预警提醒装置及方法
CN104598934A (zh) 一种驾驶员吸烟行为监控方法
KR101756848B1 (ko) 불법 주정차 관리 시스템
US11934985B2 (en) Driving risk computing device and methods
KR102549508B1 (ko) 골목길 교차로 신호 시스템, 방법 및 컴퓨터 프로그램
TR201812156A2 (tr) Plaka tanima si̇stemi̇ kamera görüntüleri̇ kullanilarak ön koltuk yolcu kapasi̇tesi̇ i̇hlal tespi̇t yöntemi̇
CN112395976A (zh) 一种摩托车载人识别方法、装置、设备及存储介质
CN107615347B (zh) 车辆确定装置及包括所述车辆确定装置的车辆确定系统
KR102296471B1 (ko) 인공지능 기반 차량 적재불량 검출 시스템
CN105046223B (zh) 一种隧道入口“黑洞效应”严重程度的检测装置及方法
KR102459906B1 (ko) 듀얼밴드 적외선 카메라를 이용한 승차인원 검지 시스템 및 그 방법
Nguwi et al. Number plate recognition in noisy image
WO2017022269A1 (ja) 車両特定装置およびこれを備えた車両特定システム
WO2007135488A1 (en) Detection system for detecing use of a mobile telecommunications device
CN113327086A (zh) 大数据行踪轨迹监管系统
CN112200148B (zh) 一种去中心化的交通诚信评价系统
Karungaru et al. Advanced safety vehicle (asv) technology driver support system monitor using three onboard camera
Zadobrischi et al. Benefits of a portable warning system adaptable to vehicles dedicated for seat belts detection
Jayasinghe et al. Highways traffic surveillance using internet protocol cameras and open source computer vision library