TR201800831A2 - Sağlik alaninda hastane çözümleri̇ sunan taki̇p ve i̇leti̇şi̇m platformu - Google Patents

Sağlik alaninda hastane çözümleri̇ sunan taki̇p ve i̇leti̇şi̇m platformu Download PDF

Info

Publication number
TR201800831A2
TR201800831A2 TR2018/00831A TR201800831A TR201800831A2 TR 201800831 A2 TR201800831 A2 TR 201800831A2 TR 2018/00831 A TR2018/00831 A TR 2018/00831A TR 201800831 A TR201800831 A TR 201800831A TR 201800831 A2 TR201800831 A2 TR 201800831A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
tracking
hospital
communication platform
patient
manages
Prior art date
Application number
TR2018/00831A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Medrics Saglik Coezuemleri Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Medrics Saglik Coezuemleri Anonim Sirketi filed Critical Medrics Saglik Coezuemleri Anonim Sirketi
Priority to TR2018/00831A priority Critical patent/TR201800831A2/tr
Publication of TR201800831A2 publication Critical patent/TR201800831A2/tr

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Abstract

Buluş, kamu, özel ve üniversite hastanelerine randevu alarak gelen hastaların, mobil telefonlarından konumlarını belirleyerek, o anki trafik ve yol durumlarını kontrol ederek, hastanın randevuya geç kalmaması için zamanında uyarı verilmesi, hastane binasına ulaştıkları zaman, hastaneye giriş kayıtlarının HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri) tarafından yönetilen randevu sisteminde otomatik olarak yapılmasını ve de randevu aldıkları doktorun bina içindeki muayene odasına kadar hastanın cep telefonu ekranındaki şema ve sesli komutlarla yönlendirilmesi (navigasyon) yönlendirme sırasında görsel doğrulayıcılar ve anahtar kelimelerin kullanılması yanında, hastane içinde oluşan alarm ve hizmet talepleri için taleplerin mobil telefonlar üzerinden tetiklenmesi ve ilgili personelin alarm yada hizmet talebi alanına en hızlı ve etkin biçimde yönlendirilmesi ile ilgili takip ve iletişim platformudur.

Description

TARIFNAME SAGLIK ALANINDA HASTANE ÇÖZÜMLERI SUNAN TAKIP VE ILETISIM PLATFORMU Teknik alan: Bulus, kamu, özel ve üniversite hastanelerine randevu alarak gelen hastalarin, mobil telefonlarindan konumlarini belirleyerek, o anki trafik ve yol durumlarini kontrol ederek, hastanin randevuya geç kalmamasi Için zamaninda uyari verilmesi, hastane binasina ulastiklari zaman, hastaneye giris kayitlarinin HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri) tarafindan yönetilen randevu sisteminde otomatik olarak yapilmasini ve de randevu aldiklari doktorun bina içindeki muayene odasina kadar hastanin cep telefonu ekranindaki sema ve sesli komutlarla yönlendirilmesi (navigasyon) yönlendirme sirasinda görsel dogrulayicilar ve anahtar kelimelerin kullanilmasi yaninda, hastane içinde olusan alarm ve hizmet talepleri için taleplerin mobil telefonlar üzerinden tetiklenmesi ve ilgili personelin alarm ya da hizmet talebi alanina en hizli ve etkin biçimde yönlendirilmesi ile ilgili takip ve iletisim platformudur.
Teknigin Bilinen Durumu: Günümüzde muayene, tedavi, ziyaret ve hatta profesyonel Is görüsmeleri için hastaneye gelen insan sayisi hayli yogunluk arz etmektedir. Bu ziyaretlerde genellikle hastaneye ulasim konusundan, hastane içi ulasim hususuna kadar pek çok baslikta problemler yasanabilmektedir.
Hastalarin ve hasta yakinlarinin karsilastiklari sorunlardan bazilari; doktor muayenesi için gidilen hastanelerde yasanan yalnizlik, büyük binalarin içinde kaybolma, yapilmasi gereken bürokratik islemler için muhatap bulunamamasi ve kayit siralarinda uzun süreli beklemeler seklinde özetlenebilir. Özellikle son yillarda hizmete giren Sehir Hastaneleri 150.000m2 ve üstü kapali alanlari ile en büyük alisveris merkezlerinden bile daha büyük iç hacimleri, binlerce oda ve yüzlerce metre uzunluktaki koridorlari münasebeti ile yön bulma ve yönlendirilme ihtiyacinin sikça yasandigi mekanlar olmuslardir. Keza, tüm saglik kurumlarinda yogun hasta trafigi sebebi ile hastaneye giris kayitlarinin yapilmasi için sira beklenmesi gerekmektedir. Hastanelerde giriste kayit alinmasinin amaci, verilmis randevuya hastanin icap edip etmediginin elektronik kaydinin HBYS sisteminde olusturulmasi, muhasebe ve sigorta kayitlarinin açilmasi ve bir sira numarasi verilmesi içindir. Burada kontrol edilen husus hasta/hasta yakinin fiziksel olarak kayit bankosunda kendisini beyan etmesidir.
Bulus, hasta/hasta yakininin mekânsal yer tespiti ile hastane içinde oldugunun teyid etmesi ile bu ihtiyaca cevap vermektedir. Bulus ayni zamanda, kayit sonrasinda muayene olunacak bölüm/hekime elektronik olarak sira numarasi alma, yönlendirme ve elektronik hasta barkodu üretimi yaparak hem zaman hem de sarf malzeme tasarrufu yaparak bina içinde en kisa zaman ve yoldan ulasimi saglamaktadir. Hastanin konum verisinin kontrol edilerek randevuya geç kalacagi tespit edilerek hastanenin randevu slotlarini daha etkin yapmasi saglanmaktadir.
Engelli hastalarin yine konum takibi ile hastaneye yaklastiklari bilgisi iletilerek hastanenin tekerlekli sandalye yada özür durumuna göre yardimci personeli hazirlamasi ve hastaya daha kaliteli hizmet vermesi saglanmaktadir.
Yani sira hastanelerde mavi kod ve beyaz kod alarmlari, anons, yada santralde belli bir numaranin aranmasi yolu ile tetiklenmektedir. Bu alarmin tetiklemesini yapan kisi alarmin içerigini ve yerini sözlü olarak bildirir. Mobil telefonlar yardimi ile alarmi veren kisinin alarm verdigi Iokasyon tespit edilerek alarm verilmesi dügmeye tiklama ya da telefonu sallama yöntemi ile çok kisaltilmis olur. Ilgili en yakin personel tespit edilerek alarm Iokasyonu hakkinda bilgilendirilir ve yönlendirilir. Özellikle iç alani çok büyük ve karisik olan hastanelerde ilgili alanin neresi oldugu ve en kisa yoldan nasil ulasilacagi önemli bir sorundur. Kalp krizi gibi bir durumda kazandirilan her saniye önem tasimaktadir.
Oda temizligi ya da cihaz arizasi durumlarinda, ariza Iokasyonuna en yakin teknik personelin tespit edilerek isin ona atanmasi, ariza ya da temizlik isi sürelerini ciddi oranda düsürecektir. Buna ek olarak personelin ne zaman alana eristigi orada ne kadar zaman harcadigi gibi raporlarin üretilmesi sayesinde daha verimli is süreci yönetimi yapilabilmektedir.
Saglik sektöründe konumsal verilerin süreçlerle entegre edildigi bilinen bir uygulama yoktur. Bunun yaninda iç mekanlarda sadece navigasyon ile yönlendirme yapan uygulamalar yapan firma ve uygulamalar bulunmakla birlikte hastanelerdeki ilk uygulama bulusa konu çalisma olmustur. Ör. Google haritalar, Apple haritalar gibi.
Bu gibi konularda özellikle otomatik takip ve kayit sistemlerinde gelistirme çalismalari devam etmektedir. Örnegin; 2017/19472 numarali ve ”Personel takibini ve çagri yönlendirmeyi saglayan sistem” baslikli patent tescil talebinde özet olarak ”Bulus, hastane gibi kurumlarda personel bilgilerinin kayitli oldugu giris kartlarina (1) sahip personellerin takibini ve personel odasindaki telefona gelen çagrinin yönlendirilmesini saglayan sistem olup, personelin giris yapacagi odanin veya koridorun girisinde konumlandirilan ve giris kartlarinin okunmasini saglayan okuyucu (2), okuyucu tarafinda (2) okunan giris kartlarindaki (1) verilerin kayit altina alinmasini ve takip edilmesini saglayan veri tabani (3), veri tabanindan (3) bilgileri alan ve personelin masa telefonuna gelen aramanin, personelin giris kartini (1) okuyucuya (2) okuttugu son konumdaki telefona yönlendirilmesini saglayan yazilim modülü (4) içermektedir.” Denilmektedir.
Bir baska örnekte ise, 2017/11909 numara ve ”En Yakin Hastane Tespit Ve Bilgilendirme Yöntemi” baslikli patent tescil talebinde özetle ”Bulus en yakin hastane bilgisine ulasirken kullanilacak olan konum bilgilerinin, yanilma payi diger servislere göre çok daha düsük olan sebeke istasyonundan elde edilmesi ile ilgilidir." Denilmistir.
Bulusun Kisa Tanimi ve Yararlari Bu bulus, saglik hizmetlerinde, muayene için randevu takibinden, hastane içerisinde rehberlik hizmetlerine kadar pek çok çözümler sunan, saglik personelinin de takibini ve denetimini gerçeklestiren donanim içerir takip platformudur.
Bulusumuz konum teknolojilerini mobil cihazlarin yetenekleri ile bilestirerek hastanelere özel süreçlerin iyilestirilmesi ve hastalarin yasadigi deneyimin arttirilmasi yönündedir.
Süreçlere saglanan katkilar ile hastaneler daha etkin randevu yönetimi, hasta yönlendirme ve takibini yapabilmektedirler. Bunun yaninda hasta kayit bankolarinda yogunlugun azaltilmasi ve barkod etiket üretiminin azaltilmasi gibi faydalar saglamaktadir.
Mobil uygulama ve telefon sensörleri yardimi ile çok daha hizli ve etkin alarm tetikleme, Alarm lokasyonunu belirleme, ilgili personelin yerini tespit etme ve alarm alanina yönlendirmek.
Personelin erisimini lokasyon teknolojileri ile takip etmek ve raporlamak. Bu sayede kalp krizi, saglik personeline saldiri gibi hizli ve anlik reaksiyon gerektiren süreçlere kritik zaman kazandirici iyilestirmeler saglamaktadir.
Bu bulusun tüm fonksiyonlari ile aktif oldugu durumda asagidaki islemler gerçeklestirilebilir hale dönüsmüs olacaktir. 0 Lokasyon teknolojileri kullanilarak, güncel trafik durumunun tespiti, ulasim süresi ve hastanede yapilacak islem süreleri ile hastaya yola çikmasi gereken zamanin hesaplanmasi ve uyari verilmesi islemi saglanmistir. Bu fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi konum tabanli karar modülüdür. 0 Lokasyon teknolojileri kullanilarak, randevu alinarak gelinen hastanede otomatik hasta giris kaydi olusturulmasi, Sira numarasinin hastaya iletilmesi ve elektronik barkod olusturulmasi islemi saglanmistir. Bu fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi veri iletisim ve entegrasyon modülüdür.
- Hastanin randevu aldigi hekimin odasina kadar sesli ve görsel uyarilarla sadece hastalarin erisimine açik alanlar üzerinden yönlendirilmesi islemi saglanmistir. Bu fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi hasta konum takip ve yönlendirme modülüdür.
- Hastalarin hastane içinde en çok nerede vakit geçirdikleri, ne kadar bekledikleri vb. raporlarin hastane yönetimine mekansal raporlarla gösterilmesi islemi saglanmistir. Bu fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi konumsal raporlama modülüdür.
- Alarmin mobil telefon üzerinden sallama yöntemi ile verilmesi ve alarm fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi alarm modülüdür. 0 En yakin rotasal uzakligin tespit edilerek en yakin kisinin tespit edilmesi ve is atanmasi islemi saglanmistir. Bu fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi görev atama modülüdür. o Personelin ilgili alana erisim ve alanda geçirdigi sürenin hesaplanmasi islemi saglanmistir. Bu fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi personel takibi ve raporlama modülüdür. 0 Personelin erisimine açik alanlara göre rota belirlenmesi islemi saglanmistir.
Bu fonksiyonu yerine getiren birimin platformdaki adi konum belirleme ve yönlendirme modülüdür.
Bulusun Açiklanmasi: Bulusa konu olan uygulamamiz, hastalarin kimlik numaralari ile üye olabildikleri bir mobil uygulamadir. Üyelik islemi tamamlandiktan sonra uygulama Hastanenin randevu sistemini belli araliklarla sorgu yollayarak, kisinin bir randevu alip almadigini kontrol etmektedir. Eger bir randevu alinmissa, randevu gün ve saatinden belli bir süre öncesinde randevu hatirlatilmaktadir.
Uygulama, konum belirleme teknolojileri sayesinde randevu tarihinde hastanin bulundugu konuma göre trafik ve yol durumunu kontrol ederek hastayi yola çikmasi gereken zamani hastanede yapmasi gereken islemleri de göz önünde bulundurarak hesaplar ve hastayi yola çikmasi gereken saat hakkinda uyarir.
Hastane binasina gelindigi vakit, bu durumu tespit ederek HBYS'ne(Hastane bilgi Yönetim Sistemi) karsilikli belirlenmis veri alisveris protokolleri üzerinden hasta giris kaydi açar, hastanin hekimle görüsme sira numarasini alarak bunu ekranda hastaya bildirir. Hastaya hastane tarafindan kan alma ve tetkikler için verilen barkod için elektronik barkod olusturur.
Uygulama bu adimi takiben hastaya ”Randevu alinan doktorun odasina yönlendirme istenip istenmedigini” sorar, olumlu cevap durumunda, gelistirilen kapali mekanda yer-yön belirleme algortimalari ile konum belirleyerek, görsel ve isitsel araçlarla bina içinde yönlendirmeyi saglar.
Hastane içinde olusan alarm ve hizmet talepleri için taleplerin mobil telefonlar üzerinden tetiklenmesi ve ilgili personelin alarm yada hizmet talebi alanina en hizli ve etkin biçimde yönlendirilmesi ile ilgilidir.
Mavi kod (hastananin kalp krizi geçirdigine dair uluslar arasi alarm) ve Beyaz kod (saglik personelinin saldiriya maruz oldugu duruma ait uluslararasi alarm) alarmlarinin, alarmi tetikleyecek kisinin telefonunu sallayarak, telefonda hazir bulunan dügme widget'larina tiklayarak alarmi tetiklemesi, tetiklenen alarmin ilgili peronel yada personellerin en yakin olanlarina anlik iletilmesi, alarm yada talep alaninin görsel olarak gösterilmesi ve bu alana en hizli erisim için yönlendirme yapilmasi saglanmaktadir. Alarm yada talebin pesonele iletildigi an ile personelin ilgil alana erisim süreleri hesaplanarak kalite sürecinin yöneltilmesi saglanmaktadir. Bulusa konu olan uygulamamiz, hastanede ki HBYS, Santral ve Yardim masasi uygulamalri ile entegre çalismaktadir. Hastanede yetkili personelin mobil telefonlarinda uygulama üzerinden acil durumlarda telefonun sallanmasi veya hazir alarm butonuna basilmasi yöntemi ile alarm anlik olarak verilir.
Bulusumuz hastanede ilgili personelin lokasyonlarini aninda tespit ederek bu kisi yada kisilere alarm hakkinda sesli ve görsel uyari verir. Alarmin verildigi alan görsel olarak gösterilerek bu alana en kisa erisim rotasi gösterilir. Kisi alarm noktasina ulastigi anda erisim süresi hesaplanarak rapor olusturulur.
Hastanede yapilan bir hizmet talebi yardim masasina farkli yollardan (telefon ile arama, web portal yada mobil telefon) ulasir. Ulasan talebin lokasyonu görsel olarak hastanenin iç kat plani üzerinde farkli renklendirmelerle gösterilir. Ilgili alan üzerinden destek talebi olusturulur. Talep olusturulurken, ilgili alana en yakin ve is atamasi bekleyen kisiler uzakliklarina göre hem liste hemde görsel olarak listelenir.
Ilgili en yakin personel seçilerek görev atamasi yapilir. Görev atamasi ilgili personelin cep telefonuna anlik olarak aktarilir ve talep alani personele görsel olarak gösterilerek en kisa erisim yolu üzerinden yönlendirmesi yapilir. Personelin alana erisim süresi ve alanda geçirdigi süre hesaplanarak raporlanir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus, saglik alaninda hastane çözümleri sunan bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; Iokasyon teknolojileri kullanilarak, güncel trafik durumunun tespiti, ulasim süresi ve hastanede yapilacak islem süreleri ile hastaya yola çikmasi gereken zamanin hesaplanmasi ve uyari verilmesi islemini saglayan en az bir konum tabanli karar modülü içermesidir. Bulus istem l'e uygun bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; otomatik hasta giris kaydi olusturulmasi, sira numarasinin hastaya iletilmesi ve elektronik barkod olusturulmasi islemlerini yöneten en az bir veri iletisim ve entegrasyon modülü içermesidir. Bulus önceki istemlerden herhangi birine uygun bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; hastanin randevu aldigi hekimin odasina kadar sesli ve görsel uyarilarla sadece hastalarin erisimine açik alanlar üzerinden yönlendirilmesi islemini yöneten en az bir hasta konum takip ve yönlendirme modülü içermesidir. Bulus önceki istemlerden herhangi birine uygun bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; hastalarin hastane içinde en çok nerede vakit geçirdikleri, ne kadar bekledikleri raporlarinin hastane yönetimine mekan verisi içeren raporlarla gösterilmesi islemini yöneten en az bir konumsal raporlama modülü içermesidir. Bulus önceki istemlerden herhangi birine uygun bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; alarmin mobil telefon üzerinden sallama yöntemi ile verilmesi ve alarm Iokasyonunun tespit edilerek ilgili kisilere iletilmesi islemini yöneten en az bir alarm modülü içermesidir. Bulus önceki istemlerden herhangi birine uygun bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; en yakin rotasal uzakligin tespit edilerek en yakin kisinin tespit edilmesi ve is atanmasi islemini yöneten görev atama modülü içermesidir. Bulus önceki istemlerden herhangi birine uygun bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; görevlendirme isleminden sonra personelin ilgili alana erisim ve alanda geçirdigi sürenin hesaplanmasi sürecini hesaplayan ve yöneten personel takibi ve raporlama modülü içermesidir. Bulus önceki istemlerden herhangi birine uygun bir tür takip ve iletisim platformu olup özelligi; personelin erisimine açik alanlara göre rota belirlenmesi islemini yöneten konum belirleme ve yönlendirme modülü içermesidir.
TR2018/00831A 2018-01-21 2018-01-21 Sağlik alaninda hastane çözümleri̇ sunan taki̇p ve i̇leti̇şi̇m platformu TR201800831A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/00831A TR201800831A2 (tr) 2018-01-21 2018-01-21 Sağlik alaninda hastane çözümleri̇ sunan taki̇p ve i̇leti̇şi̇m platformu

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/00831A TR201800831A2 (tr) 2018-01-21 2018-01-21 Sağlik alaninda hastane çözümleri̇ sunan taki̇p ve i̇leti̇şi̇m platformu

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201800831A2 true TR201800831A2 (tr) 2018-02-21

Family

ID=67980138

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/00831A TR201800831A2 (tr) 2018-01-21 2018-01-21 Sağlik alaninda hastane çözümleri̇ sunan taki̇p ve i̇leti̇şi̇m platformu

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201800831A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10044857B2 (en) System and method for initiating an emergency response
JP7267639B2 (ja) レスポンダネットワーク
JP6219417B2 (ja) 地域密着型応答システム
US20170024531A1 (en) Systems and methods for near-real or real-time contact tracing
US8924319B1 (en) Method and system for determining a potential relationship between entities and relevance thereof
US20100217618A1 (en) Event Detection Based on Location Observations and Status Conditions of Healthcare Resources
US20060004605A1 (en) System and method for a comprehensive interactive graphical representation of a health care facility for managing patient care and health care facility resources
US20140167917A2 (en) Disease Mapping and Infection Control System and Method
US20080126126A1 (en) Method And Apparatus For Managing And Locating Hospital Assets, Patients And Personnel
US20110106560A1 (en) Providing clinical information to clinicians
US20090327102A1 (en) System and method for providing real time asset visibility
US20050283382A1 (en) System and method for managing and tracking the location of patients and health care facility resources in a health care facility
EP1949284A2 (en) Methods, systems and apparatus for providing a notification of a message in a health care environment
US8121859B2 (en) Controlling and optimizing patient pathways within and across health care facilities
CN103999117A (zh) 用于为大人群提供援助服务的方法和装置
KR20090032349A (ko) 무선 주파수 식별 카드를 통한 병원 내 환자 관리 시스템및 서비스 제공방법
US20170345114A1 (en) Management of medical transport for patients
US20110106559A1 (en) Optimization of a clinical experience
JP7435647B2 (ja) グラフィカルユーザインタフェースにおけるマルチソースの健康に基づく安全情報の集約
TR201800831A2 (tr) Sağlik alaninda hastane çözümleri̇ sunan taki̇p ve i̇leti̇şi̇m platformu
CN116705267A (zh) 一种互联网医院管理系统及方法
KR20170010658A (ko) 실시간 위치 기반 건강 검진 안내 서비스 방법 및 그 방법을 수행하기 위한 프로그램을 기록한 컴퓨터 판독 가능한 기록매체
CN114613480A (zh) 一种基于门诊大数据分析的就医路线优化方法
US11348695B2 (en) Machine logic for recommending specialized first aid services
KR20190115613A (ko) 의료시스템 및 방법