TR201720016A2 - Biyolojik Dokuların Kadavra Olarak Hazırlamasında Kullanılan Bir Kimyasal Ve Buna İlişkin Bir Yöntem - Google Patents

Biyolojik Dokuların Kadavra Olarak Hazırlamasında Kullanılan Bir Kimyasal Ve Buna İlişkin Bir Yöntem Download PDF

Info

Publication number
TR201720016A2
TR201720016A2 TR2017/20016A TR201720016A TR201720016A2 TR 201720016 A2 TR201720016 A2 TR 201720016A2 TR 2017/20016 A TR2017/20016 A TR 2017/20016A TR 201720016 A TR201720016 A TR 201720016A TR 201720016 A2 TR201720016 A2 TR 201720016A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
feature
phase
cadaver
acetone
biological tissue
Prior art date
Application number
TR2017/20016A
Other languages
English (en)
Inventor
Çinaroğlu Selim
Keleş Haci
Original Assignee
Haci Keles
Selim Cinaroglu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Haci Keles, Selim Cinaroglu filed Critical Haci Keles
Priority to TR2017/20016A priority Critical patent/TR201720016A2/tr
Publication of TR201720016A2 publication Critical patent/TR201720016A2/tr

Links

Landscapes

  • Paints Or Removers (AREA)

Abstract

Buluş, biyolojik dokularının çürümeden anatomik olarak şeklinin ve boyutlarının gerçeğe en yakın olarak korunmasına olanak sağlayan, depolanması veya saklanması için harici bir ek işleme gerek duyulmasını ortadan kaldıran (özellikle soğuk hava deposunda saklama gerekliliğini), kuru, incelenebilir, dokunulabilir, işlem sonrası herhangi bir kimyasal veya bozulmaya bağlı koku barındırmayan, boyanabilir özellik kazandırılmasını sağlayan kimyasal ve bu kimyasalın uygulama yöntemidir.

Description

Tarifname BIYOLOJIK DOKULARIN KADAVRA OLAR_AK HAZIRLAMASINDA KULLANILAN BIR KIMYASAL VE BUNA ILISKIN BIR YONTEM Teknik Alan Mevcut bulus biyolojik dokularin kadavra olarak kullanilabilmesi ile ilgilidir. Özellikle daha belirgin olarak bulus dokularin Stiren, Metilmetakrilat, Co(ll)2-etiI-hekzanoat karisiminin çesitli maddelerle seyreltilip, Metil Etil Keton Peroksit (MEKP) içeren solüsyonlarla muamele edilerek kadavra eldesi ile ilgilidir.
Daha belirgin olarak bulus, insan, hayvan ve böcek gibi biyolojik dokularin bozulmadan korunabilmesine olanak taniyan solüsyon ve bu solüsyonun uygulandigi biyolojik doku koruma yöntemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Bilindigi üzere canliligini yitirmis biyolojik dokular kisa bir sürede bozulup çürümektedir. Bilim adamlari yüz yillardan beri cesetlerin saglik sorunlarina yol açmayacak ve verimli bir sekilde muhafazasi için teknikler gelistirmektedir. Insan ve hayvan dokulari kadavra olarak tip, veteriner, dis hekimligi, hemsirelik ve biyoloji dallarinda ögrencilere anatomik bilgi kazandirmak amaciyla kullanilmaktadir. Anatomi bilim dalindaki çalismalarin temelini olusturan kadavra yapimi bu nedenle büyük öneme sahiptir. Kadavra yapimi yaklasik 1750 yilindan beri kullanilmaktadir. Önceki teknikte kadavralar taze ya da çesitli çözeltiler hazirlanarak yapilmaktadir. Taze olarak kullanilan kadavralarin dayanma sürelerinin kisa olmasi, saklanmasi için soguk hava deposu gibi özel sartlar gerektirmesi ve mikroplari bulastirma risklerinden dolayi tercih edilmemektedir. Çözelti hazirlanarak kadavra yapiminda ilk olarak civa klorür kullanilmaya baslanmis, bunu aromatik yaglar, tanin ve tuz izlemistir. Hofman tarafindan kesfedilen formaldehit ancak 20.
Yüzyil baslarinda kullanilmaya baslanmistir. Önceki teknikte kadavra koruma amaçli olarak Spence, Norville, Erskine ve Kinnamon gibi çözeltiler kullanilmaktadir. Bahsedilen çözeltiler eter, fenol, gliserin, metil alkol, boraks ve formaldehit türevleridir. Asagida bu çözeltilerin içerik ve miktarlarina ait örnekler gösterilmistir.
Spence'in Kadavra Sivisi Kadavra Sivisi Bilesimi Miktari Formaldehit 2 lt Metil alkol 4 lt Gliserin 600 ml Fenol 800 gr Su 3 lt Norville'nin Kadavra Sivisi Kadavra Sivisi Bilesimi Miktari Formaldehit (%40) 508 gr Boraks (%100) 108 gr Sodyum nitrat (%100) 108 gr Borik asit (%100) 58 gr Gliserin (%95) 115 gr Eosin (%100) 14,5 gr Sitronel yagi (%100) 18 gr Erskine' in Kadavra Sivisi Kadavra Sivisi Bilesimi Miktari Etil alkol 1 lt Formaldehit (%40) 2,5 lt Gliserin 5 lt Fenol (billur) 500 gr Sodyum arsenat 100 gr Salisilik asit 175 gr Klortimol 25 gr Kinnomon'un Kadavra Sivisi Kadavra Sivisi Bilesimi Miktari Fenol 18 lt Gliserin 23 lt Etanol 15 lt TimoI 200 gr Formalin 9,5 lt Formaldehit bazli bu çözeltiler kullanilarak elde edilen kadavralarda dokularin islak ve kaygan olmasi kullanicinin kadavra üzerinde islem yapabilmesini zorlastirmaktadir. Bu yöntemde kadavra olarak kullanilacak ceset veya organlar formaldehit çözeltisi içeren özel bir havuz içerisinde ancak 1-2 yil gibi kisa bir süre muhafaza edilebilmektedir. Ayrica formaldehit çözeltisinin bir çok dezavantajlari mevcuttur. Formaldehit, dokularin rengini degistirerek dokulara gri bir renk vermesinin yaninda ortama kötü bir koku vermektedir. Kan damarlarini büzüstürücü ve sertlestirici etkiye sahiptir. Formaldehit, havadaki oksijenle etkilesime girerek okside olur ve formik aside dönüsür. Bu bozunma günes isigi altinda daha da hizlanmaktadir.
Ayrica formaldehitin saglik açisindan zararlari da vardir. Öyle ki akciger dokusu ve DNA üzerinde kanserojen etkisi ile beraber erkeklerde kisirliga neden oldugu bilinmektedir.
Ayrica son yillarda gelistirilen plastinasyon yöntemiyle de ölü bedenler muhafaza edilmektedir.
Bu yöntem, ölü bedenden su ve yag alinarak bosluklarin yerine uygun bir polimer sivisi ile kaplanmasindan olusur. Genellikle anatomik bilgi edinme ve müzede sergileme amaçli bu yöntemin pahali kimyasal maddeler içermesi ve uygulama süresinin çok uzun ve zahmetli olmasi gibi dezavantajlari mevcuttur. Ölü bedenin muhafazasi konusunda yöntem gelistirmek için birçok girisim olmustur. Bunlardan WO 02068017 no'lu patent dosyasinda, ölü bedenin arzu edilen bozulmama durumunu geçici bir süre için saglayacak koruyucu bilesim içeren bir yöntem ile ilgilidir. Söz konusu yöntem ölü bedenin dolasim sistemi içerisindeki kanin bosaltilarak kanin yerine koruyucu bir bilesimin enjekte edilmesi adimlarindan olusur. Bu koruyucu bilesimin içerigi söyledir: (a) askorbik asit, sodyum ve potasyum tuzlari ve bunlarin karisimindan olusan bir gruptan seçilen bir malzeme; (b) sitrik asit, sodyum ve potasyum tuzlari ve bunlarin karisimdan olusan bir gruptan seçilen bir malzeme; (0) Sodyum karbonat, potasyum karbonat ve bunlarin karisimdan olusan bir gruptan seçilen bir malzeme; (d) Sodyum, potasyum sülfit, bisülfit ve metabisülfit ve bunlarin karisimdan olusan bir gruptan seçilen bir malzeme; CN1839691 nolu Çin patentinde ise kadavra koruyucu bir sivi ve bunu hazirlamaya iliskin yöntem sunulmaktadir. Bahsedilen sivi % 50 glutarik dialdehit, alifatik alkol, polioksietilin eter, etanol, benzalkonyum bromit, antiseptikjermisit, Iodoprofinil, bütilkarbamet, gliserin, deiyonize su veya saf su bilesiminden olusmaktadir.
CN101473812 nolu Çin patenti insan ve hayvan cesetlerini koruyucu antiseptik bir koruyucu siviya iliskindir.
CN101473813 nolu Çin patenti insan ve hayvan cesetlerinde korozyon önleyici sodyum asetat içeren bir sivi bilesimine iliskindir. 2009/07013 nolu Türk patenti ölü bedenin mumyalanmasi için saf etil alkol veya su ile etil alkol karisimi içinde çözünmüs dogal gomalak reçinesi hazirlanmasina ait adimlari içeren 3 ila 14 gün boyunca ölü bedenin bu solüsyon içine batirilmasi seklinde gerçeklestirilen bir yönteme iliskindir.
Mevcut teknikte ölü insan bedeni veya hayvansal dokularin veya böceklerin muhafazasinda kullanilan çözeltilerin hazirlanmasinin zahmetli olmasi ve kullanilan kimyasal maddelerin pahali olmasi, yöntemleri uygulamak için özel sart ve ekipmanlar gerektirmesi, sagliga zararli etkiler içermesi ve mevcut çözümlerin yetersizligi ilgili teknik alanda bir gelistirmeyi zorunlu kilmistir Bulusun Amaci ve Kisa Açiklamasi Bulusun amaci; biyolojik dokularin çürümeden muhafazasinda kullanilan bir kimyasal ortaya koymaktir. Bu kimyasalin özelligi; koruyucu, çözücü ve hizlandirici solüsyonlar ihtiva etmesi ve bahsedilen koruyucu solüsyonun Stiren, Metil metakrilat, Co(II)2-etil hekzanoat ile Metil EtiI Keton Peroksit içermesidir.
Bulusun diger amaci; biyolojik dokularin çürümeden muhafazasi için koruyucu bir yöntem ortaya koymaktir. Bu yöntemin esasi ölü hayvan ve/veya insan bedeninin veya bunlarin herhangi bir parçasi veya organinin hacimsel olarak kaybin en aza indirilmesi için herhangi bir islemin akabinde Toluen ksilen, glikol, aseton ve ester içeren karisim veya alkol veya aseton ile seyreltilmis stiren, metilmetakrilat, Co(II)2-etilhekzanoat içeren bir karisimi Metil Etil Keton Peroksit içeren bir solüsyon ile muamele etmektir.
Bu yöntemde: kas ve dokularin sabitlenmesi için formaldehit çözeltisi ile fikse edilmesini saglayan tespit asamasi, biyolojik dokunun özelligine göre dokudan su ve yagin disari alinmasini saglayan arindirma asamasi, hacimsel kaybi en aza indirmeye imkan taniyacak gömme asamasi (Organ veya dokuya göre olamayabilir), fazla kimyasalin alinmasini saglayan ön kurutma asamasi (Organ veya dokuya göre olmayabilir), numunenin Stiren, Metil metakrilat, Co(II)2-etil hekzanoat içeren bir koruyucu solüsyon ile birlikte toluen ksilen glikol, aseton ve ester içeren karisim veya metil veya etil alkol içeren bir çözücü solüsyonla muamele sonucu dokularin kendine has özelliklerini korumasini saglayan emdirme asamasi ve Metil Etil Keton Peroksit'in buhar veya üzerine püskürtme veya fümigatör ile mümkünse UV isik altinda kapali bir alanda sertlesmesini saglayan son kurutma-sertlestirme asamasinin yaninda düzeltme, temizleme-parlatma ya da isleme safhasi bulunmaktadir. Boyama asamasi da istege bagli olmakla birlikte elde edilen dogal kadavra doku ve parçalari selülozik, sentetik boyalar veya çesitli renkteki kalem mürekkepleri ile sonradan boyanabilir. (Dolasim sistemi içerisindeki damarlar kan doku barindirdigi için kirmiziya, kas kütleleri kirmiziya, lenf damarlari veya lenf nodlari beyaza veya sariya boyanabilir) SEKILLERIN AÇIKLAMASI Sekil 1'de emdirme yönteminde kullanilan vakum havuzunun kapali halinde önden perspektif görünümü verilmistir.
Sekil 2'de emdirme yönteminde kullanilan vakum havuzunun açik halinde önden perspektif görünümü verilmistir.
REFERANS NUMARALARININ AÇIKLAMASI 1 Vakum havuzu 1.1 Kapak 1.2 Gövde 1.2.1 Vakum çikis noktasi BU LUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bulus, biyolojik dokularinin çürümeden anatomik olarak seklinin ve boyutlarinin gerçege en yakin olarak korunmasina olanak saglayan, depolanmasi veya saklanmasi için harici bir ek isleme gerek duyulmasini ortadan kaldiran (özellikle soguk hava deposunda saklama gerekliligini), kuru, incelenebilir, dokunulabilir, islem sonrasi herhangi bir kimyasal veya bozulmaya iliskin koku barindirmayan, boyanabilir özellik kazandirilmasini saglayan kimyasal ve bu kimyasalin uygulama yöntemidir.
Koruyucu amaciyla stiren, metil metakrilat ve C0(II)2-etilh ekzanoat içeren bir karisim elde edilmekte, karisim oranlari ve miktarlari kadavra türüne durumuna kosullara bagli olarak degismektedir. Ancak; koruyucu olarak bu Q kimyasalin bir araya getirilmesi ile elde edilen karisim kullanilmaktadir.
Bahsedilen koruyucu solüsyon yine iklimsel kosullara bagli olarak seyreltilmesi ve/veya akiskanliginin artirilmasi amaci ile karisimin agirlikça en az %66'sini tolüenin olusturdugu ksilen, glikol, aseton ve ester karisimi ile olusturulmus çözücü solüsyondan kullanilmaktadir.
Farkli olarak yukarida belirtilen çözücünün bulunamadigi temin edilemedigi hallerde metil veya etil alkol veya mutlak aseton içeren bir çözücü solüsyon, yani koruyucu solüsyonun seyreltilmesi ve/veya akiskanliginin artirilmasi amaci ile kullanilabilmektedir.
Temel hali ile mevcut bulus, toluen, ksilen glikol, aseton ve ester karisimi ile elde edilmis çözücü solüsyonla akiskanligi artirilmis, seyreltilmis, stiren, metil metakrilat, co(II)2-etil hekzanoat içeren koruyucu solüsyonun, biyolojik dokularin bozulup çürümesini engelleyerek bu dokularin sekil, renk gibi özelliklerini koruyacak sekilde uygulanmasi yöntemi ile ilgilidir.
Uygulama yöntemi tespit, yikama, arindirma, organ veya dokunun tipine göre gömme, organ veya dokunun tipine göre ön kurutma, emdirme, son kurutma-sertlestirme, temizleme-parlatma ve istenilirse boyama adimlarindan olusmaktadir. Bu adimlardan gömme ve ön kurutma asamalari doku veya organa göre uygulanmayabilir. Bu adimlarin uygulanacagi numune bütün bir ceset veya bu cesedin herhangi bir organ veya organlari ile böcekler olabilir. Önceki teknikte plastinasyon ile elde edilmis doku, organ veya bedenlerde tespit, arindirma, emdirme ve kurutma safhalarindan geçmektedir. Numune basta formalin havuzuna atilarak dokular tespit edilmektedir. Havuzdan alinan numune -25 0C 'de asetona tabi tutularak su alinir ve sonra 25 0C 'de asetona yatirilarak yaglar buharlasarak uzaklastirilmaktadir. Daha sonra numune isi ve ultraviyole isik altinda sivi silikon içine daldirilarak bosluklara nüfuz etmesi saglanmaktadir.
Kisaca özetlenen bu yöntem çok maliyetli olmakla beraber çok uzun süreç gerektirmektedir. Öyle ki bir insan cesedi 1 yilda, fil cesedi ise 3 yilda ancak plastinize edilmektedir.
Kullanilan numunenin büyüklügüne ve türüne göre mevcut bulusa iliskin yöntemde, ham numunenin islenmis hale gelene kadar geçen süre 10 gün ile 150 gün arasindadir.
Bu bulusu tanimlayan biyolojik doku koruma yöntemi asagidaki gibi örneklendirilmistir.
Tespit safhasinda, kadavranin bütün vücudu veya organlari %10' luk formaldehit çözeltisi kullanilarak fikse edilir. Bu sayede hem kaslarin büküm ve kivrim yerleri normal seklini korur hem de çürümenin önüne geçilmis olunur.
Yikama safhasinda, tespit edilen numune dehidrasyon öncesi 24 saat süresince üzerinden fazla formaldehiti atmak için sürekli yenilenen akarsuya tabi tutulur.
Arindirma safhasinda, numunenin bir organ olmasi durumunda her bir seri dokunun büyüklügüne göre degisen süre uygulanmak üzere bu safha su sekillerde uygulanabilir: - Doku veya kadavra alkol serisi + %50 mutlak alkol ve %50 saf kabul edilen aseton karisimi + asetondan geçirilerek, - Doku veya kadavra %50 mutlak alkol ve %50 saf kabul edilen aseton karisiminda 4 saat ile gün arasinda, - Doku veya kadavra sadece oda sartlarindaki asetona, tek basina uygulanmasi halinde tercihen 2 saat ile 3-4 gün arasinda yatirilarak.
Belirtilen bu üç farkli arindirma asamasi doku veya kadavraya göre seçilir. Örnegin; karaciger dokusu sadece alkol veya alkol asetondan geçirilerek arindirma saglanabilirken, kas doku olmasi durumunda alkol serisi, alkol aseton ve asetondan geçirilerek arindirma saglanir.
Yine kas doku sadece oda sartlarindaki asetona yatirilarak arindirma saglanabilir. Tüm kadavra olmasi durumunda alkol serisi, alkol-aseton karisimi ve aseton uygulamasi ile arindirma saglanir.
Arindirma safhasi sonucu kadavradan yag ve su alinmis olur.
Gömme safhasinda, alkol ve/veya asetonla arindirma sonucu kadavradan su ve yag uzaklastigindan dokuda bosluklar olusmakta ve doku az miktarda büzüsmektedir. Bu büzüsme sonucu dokunun hacminde kismi bir küçülme olmaktadir. Kadavranin tekrar eski hacmine gelmesi için kadavra vakum altinda gliserol 'e gömülür.
Gliserol, alkol veya aseton varliginda çözünerek dokudan su ve yag çikmasi sonucu olusan bosluklara yerlesir.
Bu islem, kapaginda veya gövdesinin üst kisminda vakum muslugu bulunan ve bir pompa yardimi ile havasi bosaltilabilen uygun bir kap ile yapilir. Kap sayesinde arindirma safhasinda kadavra üzerinde kalan alkol veya asetonla gliserol yer degistirmektedir. Bu islem kadavradan çikan alkol veya aseton kabarcigi kesilinceye kadar devam ettirilir. Daha sonra fazla gliserol' ün kadavradan uzaklasmasi saglanir. Bunun için numune ayri bir yerde tercihen oda sicakliginda bir kurutma kagidina sarilir ve numune üzerinde gliserol kalmayincaya kadar bir süre bekletilir.
Bu süre numunenin bir organ olmasi durumunda tercihen 2 gündür. Gömme safhasi istege bagli bir safha olmakla beraber kas, sinir doku ve karaciger gibi dokularda uygulanmayabilir.
Bu asamanin uygulanmasinin avantaji ve dezavantaji mevcuttur. Avantaji dokunun kismen yumusak kalmasi iken, dezavantaji dokunun teknik uygulandiktan sonra kuruma asamasinin uzamasidir.
Emdirme safhasinda, arindirma veya dokuya uygulandiysa gömme safhasindan alinan örnekler çözücü solüsyon ile seyreltilmis, akiskanligi düzenlenmis koruyucu solüsyon ile birlikte vakum altinda isleme tabi tutulur.
Bu islem yine uygun bir kap yardimiyla vakum altinda yapilarak numunenin çözeltiyi iyice emmesi saglanir. Vakum -120 mmHg basinçtan baslayarak -760 mmHg basinca kadar günlük ve kademeli olarak arttirilir. Bu islemle arindirma safhasinda dokuya nüfuz eden alkol veya aseton yada gömme safhasinda numuneye nüfuz etmis olan gliserolün bir miktariyla karisim yer degistirir. Vakum arttirildikça karisimin dokuya nüfuzu artar, kalan bosluklar tamamen doldurularak islem tamamlanmis olur. Tercihen koruyucu çözeltide karisim kullanilirken diger çözeltide de %66 toluen, %4 glikol, %10 aseton, %10 alkol, %6 ester, %4 ksilen-ksilol kullanilmaktadir.
Yukarda iletilen Çözücü solüsyon da önemli olan husus toluen'in karisim agirligina oranla %66 daha az olmamasi en az %66 toluen içermesidir.
Haricen çözücü solüsyon olarak %967Iik etil alkol veya % 70'lik metil alkol veya sadece sonucun yukarida iletilen toluen içeren çözücü solüsyon ile elde edildigini göstermistir.
Belirtilen koruyucu solüsyon çözücü solüsyon çesitli oranlarda birbiri ile karistirilarak, bahsedilen koruyucu solüsyonun seyreltilmesi veya akiskanliginin artirilmasi saglanir.
Bulusa konu yöntemin diger bir yeni adimi olan Son kurutma-sertlestirme safhasinda, emdirme islemi tamamlanarak disari alinan numune üzerindeki uçucu kimyasallar uzaklasip karisim polimer haline gelinceye kadar Metil Etil Keton Peroksit”in direkt püskürtme, buharlastirarak numune üzerine uygulama ya da fümigatör ile seffaf naylon veya bir kap içerisi vb. kapali bir alanda polimerasyon saglanincaya kadar kurumaya birakilmaktadir.
Son kurutma-sertlestirme safhasinda UV Iambalardan da faydalanilabilir. Tercihen uygulanan bu asama polimerasyon süresini kisaltmaktadir. Ortamin asiri nemli olmasi durumunda polimerasyonu gerçeklestirmek üzere tercihen kullanilabilir. Bu islem tercihen oda sicakliginda ve numunenin bir organ olmasi durumunda tercihen 3 gün süreyle yapilir.
Temizleme-parlatma asamasinda son kurutmadan çikan materyallerin üzerinde bulunan karisim artiklari zimpara, çesitli hobi araçlarinda bulunan silme aletleri yardimiyla temizlenir.
Istege bagli olan boyama safhasinda ise tahta kelemi, mürekkep boyasi, püskürtme veya direkt sürme ya da firça yardimiyla istenilen yüzeye uygulanabilir. Boyama safhasinda selülozik bazli boyalar da kullanilabilir. Daha çok kaslarda kirmizi renk için boyama uygulanabilir. Sergi materyalleri bu asama ile daha canli ve görsel ögelere dönüstürülebilir.
Bu bulusun esasini olusturan karisim, kadavralari uzun süre boyunca çürüme ve kokusmadan korumaktadir. Ayrica; karisimin elde edilmesinin kolay olmasi, maliyetinin düsük olmasi , sanayide kullanilmasi ve neredeyse her yerde ulasilabilir olmasi tedarik sorununu ortadan kaldirmaktadir.
Mevcut bulusla kadavra yapiminda kullanilan malzemelerin temini kolay ve düsük maliyetli olmasinin yaninda uygulama yöntemi kolaydir.
Kadavra muhafazasi için soguk hava deposu, içi çözelti dolu havuz gibi özel ekipman gerektirmemektedir. Bu yöntemle elde edilen kadavralar herhangi bir çürümeye maruz kalmadan uzun süre saklanabilen, dokunun kendi rengine yakin, kokusuz, kuru, sabit sekilde durabilen sert özellik gösterirler.
Tüm bu arti özellikler kadavranin oda sartlarinda saklanabilmesini saglar. Böylece bu kadavralar: anatomi, patoloji ve parazitoloji bilim dallarinda rahatlikla ögrenme malzemesi olarak kullanilabilirken, müzelerde sergi amaçli olarak da kullanilabilmektedir.
Bu hali ile bulus, biyolojik dokularinin çürümeden muhafazasinda kullanilan ve tespit safhasi, yikama safhasi, arindirma safhasi ve tercihen gömme safhasini içeren bir biyolojik doku koruma yöntemi olup özelligi; - numunenin stiren, metil metakrilat, Co(ll)2-etil hekzanoat karisimi ile elde edilmis koruyucu solüsyon ile birlikte toluen, ksilen ve glikol, aseton, ester den olusturulmus çözücü solüsyonla muamelesi sonucu dokularin kendine has özelliklerini korumasini saglayan emdirme asamasi , - emdirme asamasi tamamlanarak disari alinan numune üzerindeki uçucu kimyasallarin uzaklasip karisim polimer haline gelinceye kadar metil etil keton peroksit seffaf naylon veya bir kap içerisi vb. kapali bir alanda polimerasyon saglanincaya kadar kurumaya birakildigi son kurutma-sertlestirme asamasi, - son kurutma-sertlestirme asamasindan çikan materyallerin üzerinde bulunan karisim artiklari zimpara, çesitli hobi araçlarinda bulunan silme aletleri yardimiyla temizlenme isleminin yapildigi temizleme-parlatma asamasi islem adimlarindan olusmaktadir.
Emdirme asamasinda arindirma safhasi veya dokuya uygulandiysa gömme safhasindan alinan örnekler karisim içeren bir koruyucu solüsyon ile birlikte toluen, ksilen ve glikol, aseton, ester veya metil veya etil alkol veya mutlak aseton içeren bir çözücü solüsyonla vakum havuzu (1) yardimiyla ve çözeltiyi iyice emmesi saglanarak vakum altinda isleme tabi tutulmakta, vakum -120 mmHg basinçtan baslayarak -760 mmHg basinca kadar günlük ve kademeli olarak arttirilarak uygulanmaktadir.
Bu yöntem bütün bir ceset veya bu cesedin herhangi bir organ veya organlari ile herhangi bir böcek üzerinde uygulanabilir olma özelligine sahip olmasidir.
Emdirme asamasinda kullanilan vakum havuzu (1) bu islem için özel olarak üretilmis olup Sekil 1 'de yaklasik ölçüleri verilmistir. Bahsedilen vakum havuzunun (1) özellikleri söyledir: - Vakum havuzu(1) tamami paslanmaz çelik veya paslanmaz bir yüksek mukavemetli alasimdan olusan sacdan üretilmistir, yine 6,00 mm ara ile argon kaynagi ile tamamen dört yan alt - üst kapak dahil kaburga sekline getirilip içe çökme engellenecektir.
- Conta oturacak agiz kismi ve kapak kismi yatay tornada islenip düzgün hale getirilecektir.
- Iç cidarin disi da 1,00 mm kalinliginda paslanmaz metal veya alasim sac ile kaplidir.
- Vakum havuzu (1) altinda tahliye vanasi olacaktir.
- Vakum havuzu (1) emniyeti vakum termik salter ile saglanacaktir, ayrica emniyet ventili olacaktir.
- Vakum havuzunun (1) kapagi (1.1) asagi - yukari hareket edecek bu hareketi hidrolik sistem sayesinde saglanmaktadir.- Kapak (1.1) açilirken kadavra ayni anda yukari kalkacaktir, disari çikarilmasi ise istege bagli olarak transfer hidrolik araba ile direksiyon masasina nakledilecektir.
- Vakum havuzunda (1) vakum olup olmadigini bir manometre ile izlenmektedir.
- Vakum otomatik olarak baslayip vakum tamamlandiktan sonra da otomatik stop edecektir, eger vakumda, vakum düsmesi olur ise kendi tekrar çalisarak durmakta ve bu islemler otomatik olarak yapilmaktadir.
- Gövde (1.2) üzerinde vakum çikis noktasi (1.2.1) bulunmaktadir.
Arindirma safhasi, - doku veya kadavra alkol serisi + %50 mutlak alkol ve %50 saf kabul edilen aseton karisimi + asetondan geçirilmekte - doku veya kadavra %50 mutlak alkol ve %50 saf kabul edilen aseton karisiminda 4 saat ile 5 gün arasinda yatirilmakta - doku veya kadavra sadece oda sartlarindaki asetona, tek basina uygulanmasi halinde tercihen 2 saat ile 3-4 gün arasinda yatirilmakta islem adimlarinin, numunenin doku, organ vb. özelliklerine göre tamamini veya bazilarini içermektedir.
Arindirma safhasi, alkol serisinden geçirilecek dokunun 4 saat ile 10 gün arasinda sirasiyla %50, %60, %70, Gömme safhasi, - alkol ve/veya asetonla arindirma safhasi sonucu kadavradan su ve yag uzaklastiginda dokuda olusan bosluklar ve az miktarda büzüsmeler sonucu dokunun hacminde olusan kismi küçülme nedeniyle küçülen kadavranin tekrar eski hacmine gelmesi için, kapaginda veya gövdesinin üst kisminda vakum muslugu bulunan ve bir pompa yardimi ile havasi bosaltilabilen uygun bir kap içerisinde kadavranin vakum altinda gliserol'e gömülmesi, - gliserol, alkol veya aseton varliginda çözünerek dokudan su ve yag çikmasi sonucu olusan bosluklara yerlesmesi, bahsedilen kap sayesinde arindirma safhasinda kadavra üzerinde kalan alkol veya asetonla gliserol yer degistirmesi, - bu islemin kadavradan çikan alkol veya aseton kabarcigi kesilinceye kadar devam ettirilmesi, - numunenin ayri bir yerde, tercihen oda sicakliginda bir kurutma kagidina sarilmasi ve numune üzerinde gliserol kalmayincaya kadar bekletilmek ile birlikte, istege bagli olmasi ve kas, sinir doku ve karaciger gibi dokularda gene istege bagli olarak uygulanmayabilmektedir Son kurutma-sertlestirme safhasi,- emdirme asamasi tamamlanarak disari alinan numune üzerindeki uçucu kimyasallar uzaklasip karisim polimer haline gelinceye kadar Metil Etil Keton Peroksit, in direkt püskürtme, buharlastirarak numune üzerine uygulama ya da fümigatör ile seffaf naylon veya bir kap içerisi vb. kapali bir alanda polimerasyon saglanincaya kadar kurumaya birakilmaktadir. oda sicakliginda ve numunenin bir organ olmasi durumunda tercihen 3 gün süreyle bir UV Tespit safhasi, - kadavranin bütün vücudu veya organlari %10' luk formaldehit çözeltisi kullanilarak fikse edilmesi, islem adimini içeren, bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminin ilk adimi olma özelligine sahiptir.
Yikama safhasi, - tespit edilen numunenin dehidrasyon öncesi 24 saat süresince üzerinden fazla formaldehiti atmak için sürekli yenilenen akarsuya tabi tutulmasi, islem adimini içeren; bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, tespit safhasindan sonra uygulanan islem adimi olma özelligine sahiptir.
Arindirma safhasi, bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, yikama safhasindan sonra uygulanan islem adimi olma özelligine sahiptir.
Gömme safhasi, bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, bahsedilen arindirma safhasinin ardindan istege bagli olarak uygulanma özelligine sahiptir.
Emdirme asamasi, bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, bahsedilen arindirma safhasinin ya da istege bagli olarak uygulanan gömme safhasinin ardindan uygulanma özelligine sahiptir.
Son kurutma-sertlestirme safhasi, bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, emdirme asamasi ardindan uygulanma özelligine sahiptir.
Temizleme-parlatma asamasi, bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, son kurutma- sertlestirme safhasi ardindan uygulanma özelligine sahiptir.
Bahsedilen biyolojik doku koruma yöntemi, bahsedilen temizleme-parlatma asamasi ardindan tercihen uygulanmak üzere boyama safhasini içermektedir.
Boyama safhasi, Tahta kalemi, mürekkep boyasi, selülozik veya sentetik boyalarin püskürtme veya direkt sürme ya da firça yardimiyla istenilen yüzeye uygulamasi ile saglanabilmektedir. 1.2.1 SEKIL-l g 1.2.1

Claims (3)

  1. ISTEMLER Bulus, biyolojik dokularinin çürümeden anatomik olarak seklinin ve boyutlarinin gerçege en yakin sekli ile korunmasina ve depolanmasi veya saklanmasi için harici bir ek isleme gerek kalmadan oda sicakliginda tutulabilmesine olanak saglayan, kuru ve incelenebilir-dokunulabilir, islem sonrasi herhangi bir kimyasal veya bozulmaya iliskin koku barindirmayan, ayrica boyanabilir özellik kazanmasini saglayan bulus konusu biyolojik doku koruma yöntemi emdirme safhasinda kullanilan kimyasal olup, özelligi; - stiren, metil metakrilat ve Co(ll)2-etil hekzanoat 'tin örnek özelliklerine bagli olarak degisken oranlarda karisimi ile elde edilen koruyucu solüsyon, - bahsedilen koruyucu solüsyonun iklimsel kosullara bagli olarak seyreltilmesi ve/veya akiskanliginin artirilmasi amaci ile kullanilan, karisimin agirlikça en az olusturulmus çözücü solüsyon içermesidir. Bulus, biyolojik dokularinin çürümeden anatomik olarak seklinin ve boyutlarinin gerçege en yakin sekli ile korunmasina ve depolanmasi veya saklanmasi için harici bir ek isleme gerek kalmadan oda sicakliginda tutulabilmesine olanak saglayan, kuru ve incelenebilir dokunulabilir, islem sonrasi herhangi bir kimyasal veya bozulmaya iliskin koku barindirmayan, boyanabilir özellik kazanmasini saglayan tespit safhasi, yikama safhasi,arindirma safhasi ve tercihen gömme safhalari tamamlanmis biyolojik doku koruma yöntemi olup özelligi; - iklimsel kosullara bagli olarak hazirlanmis tolüen, ksilen, glikol, aseton, ester karisimindan olusturulmus çözücü solüsyon ile seyreltilmis ve/veya akiskanligi artirilmis stiren, metil metakrilat ve Co(ll)
  2. 2-etil hekzanoat içeren koruyucu solüsyonun vakum havuzu (1) vasitasiyla ve vakum altinda biyolojik dokuya emdirilmesi ile dokularin kendine has özelliklerinin korumasini saglayan emdirme - emdirme asamasi tamamlanarak disari alinan numune üzerindeki uçucu kimyasallarin uzaklasip karisim polimer haline gelinceye kadar metil etil keton peroksitlin direkt püskürtülerek veya buharlastirarak veya fümigatör ile kapali bir alanda polimerasyon saglanincaya kadar kurumaya birakildigi son kurutma- sertlestirme asamasi, - son kurutma-sertlestirme asamasindan çikan biyolojik dokunun üzerinde bulunan karisim artiklarinin zimpara, çesitli hobi araçlarinda bulunan silme aletleri yardimiyla temizlenme isleminin yapildigi temizleme-parlatma asamasindan olusmasidir. Istem 2 'ye göre emdirme asamasi olup özelligi; vakum havuzu içerisinde biyolojik dokuya koruyucu solüsyonun emdirilmesini saglayan vakumun, biyolojik dokunun özelliklerine bagli olarak -120 mmHg basinçtan baslayarak -760 mmHg basinca kadar günlük ve kademeli arttirilarak uygulanmasidir. Istem 2' ye göre emdirme asamasi olup özelligi; bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, bahsedilen arindirma safhasinin ya da istege bagli olarak uygulanan gömme safhasinin ardindan uygulanmasidir. Istem 2'ye göre son kurutma-sertlestirme safhasi olup özelligi; ortamin asiri nemli olmasi durumunda polimerasyonu gerçeklestirmek üzere oda sicakliginda ve numunenin bir organ olmasi durumunda tercihen 3 gün süreyle olacak sekilde bir UV Istem 2'ye göre kadavranin bütün vücudu veya organlari %10' luk formaldehit çözeltisi kullanilarak fikse edilmesi islem adimini içeren tespit safhasi olup özelligi; emdirme asamasi öncesinde ve bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminin ilk adimi olma özelligine sahip olmasidir. Istem 2'ye göre tespit edilen numunenin dehidrasyon öncesi 24 saat süresince üzerinden fazla formaldehiti atmak için sürekli yenilenen akarsuya tabi tutulmasi, islem adimini içeren yikama safhasi olup özelligi; bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, tespit safhasindan sonra uygulanan islem adimi olma özelligine sahip olmasidir. Istem 2 'e göre arindirma safhasi olup özelligi; bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, yikama safhasindan sonra uygulanan islem adimi olma özelligine sahip olmasidir. Istem 2' e göre gömme safhasi olup özelligi; bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, bahsedilen arindirma safhasinin ardindan istege bagli olarak uygulanmasidir. Istem 2'ye veya 9'a göre kas, sinir doku ve karaciger gibi dokularda uygulanabilen gömme safhasi olup özelligi; alkol ve/veya asetonla arindirma safhasi sonucu kadavradan su ve yag uzaklastiginda dokuda olusan bosluklar ve az miktarda büzüsmeler sonucu dokunun hacminde olusan kismi küçülme nedeniyle küçülen kadavranin tekrar eski hacmine gelmesi için, kapaginda veya gövdesinin üst kisminda vakum muslugu bulunan ve bir pompa yardimi ile havasi bosaltilabilen uygun bir kap içerisinde kadavranin vakum altinda gliserol' e gömülmesi, gliserol, alkol veya aseton varliginda çözünerek dokudan su ve yag çikmasi sonucu olusan bosluklara yerlesmesi, bahsedilen kap sayesinde arindirma safhasinda kadavra üzerinde kalan alkol veya asetonla gliserol'ün yer degistirmesi, bu islemin kadavradan çikan alkol veya aseton kabarcigi kesilinceye kadar devam ettirilmesi, numunenin ayri bir yerde, tercihen oda sicakliginda bir kurutma kagidina sarilmasi ve numune üzerinde gliserol kalmayincaya kadar bekletilmesi, islem adimlarini içermesidir. Istem 2 'ye göre arindirma safhasi olup özelligi; - doku veya kadavra alkol serisi + %50 mutlak alkol ve %50 saf kabul edilen aseton karisimi + asetondan geçirilmesi, - doku veya kadavra %50 mutlak alkol ve %50 saf kabul edilen aseton karisiminda 4 saat ile 5 gün arasinda yatirilmasi, - doku veya kadavra sadece oda sartlarindaki asetona, tek basina uygulanmasi halinde tercihen 2 saat ile
  3. 3-4 gün arasinda yatirilmasi, islem adimlarinin, numunenin doku, organ vb. özelliklerine göre tamamini veya bazilarini içermesidir. Istem 2 veya Sie göre arindirma safhasi olup özelligi; alkol serisinden geçirilecek alkol içerisine esit sürelerde birakilarak arindirma saglamasi, islem adimini içermesidir. Istem 2'e göre son kurutma-sertlestirme safhasi olup özelligi; bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, emdirme asamasi ardindan uygulanmasi özelligine sahip olmasidir. Istem 2 *ye göre temizleme-parlatma asamasi olup özelligi; bahsedilen biyolojik doku koruma yönteminde, son kurutma-sertlestirme safhasi ardindan uygulanma özelligine sahip olmasidir. Istem 2'ye göre bahsedilen biyolojik doku koruma yöntemi olup özelligi; bahsedilen temizleme-parlatma asamasi ardindan uygulanmak üzere boyama safhasini içermesidir. Istem 2'ye göre boyama safhasi olup özelligi; tahta kalemi, mürekkep boyasi, selülozik veya sentetik boyalarin püskürtme veya direkt sürme ya da firça yardimiyla istenilen yüzeye uygulamasi, islem adimini içermesidir. Istem 2 'ye göre yöntem olup özelligi; bütün bir ceset veya bu cesedin herhangi bir organ veya organlari ile herhangi bir böcek üzerinde uygulanabilir olma özelligine sahip olmasidir.
TR2017/20016A 2017-12-11 2017-12-11 Biyolojik Dokuların Kadavra Olarak Hazırlamasında Kullanılan Bir Kimyasal Ve Buna İlişkin Bir Yöntem TR201720016A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/20016A TR201720016A2 (tr) 2017-12-11 2017-12-11 Biyolojik Dokuların Kadavra Olarak Hazırlamasında Kullanılan Bir Kimyasal Ve Buna İlişkin Bir Yöntem

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/20016A TR201720016A2 (tr) 2017-12-11 2017-12-11 Biyolojik Dokuların Kadavra Olarak Hazırlamasında Kullanılan Bir Kimyasal Ve Buna İlişkin Bir Yöntem

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201720016A2 true TR201720016A2 (tr) 2018-03-21

Family

ID=63673286

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/20016A TR201720016A2 (tr) 2017-12-11 2017-12-11 Biyolojik Dokuların Kadavra Olarak Hazırlamasında Kullanılan Bir Kimyasal Ve Buna İlişkin Bir Yöntem

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201720016A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Simmons Fluid preservation: a comprehensive reference
CN105973673B (zh) 一种桉树组织的石蜡切片方法
Smith Archaeological conservation using polymers: practical applications for organic artifact stabilization
JP2014521532A (ja) 有効期限付きの木材防腐処理法
DE1916667A1 (de) Verfahren und Mittel zum Konservieren von Tier- oder Pflanzenpraeparaten und nach diesem Verfahren hergestellte Praeparate
Jenssen Conservation of wet organic artefacts excluding wood
TR201720016A2 (tr) Biyolojik Dokuların Kadavra Olarak Hazırlamasında Kullanılan Bir Kimyasal Ve Buna İlişkin Bir Yöntem
AU709318B2 (en) Compositions that contain dialkyl (C1-C6)-ketone peroxide for preservation of organic tissues, and use of said compositions in the preservation and anatomical preparation of animal or human organic tissue
NL8400834A (nl) Werkwijze ter bereiding van buigbare, duurzaam houdbaar gemaakte niet-geconserveerde en geconserveerde biologische materialen.
Cortella et al. Nuclear techniques for preservation of cultural heritage artefacts
CN109805001B (zh) 一种无甲醛组织固定防腐液及其制备方法
CN110178838A (zh) 一种绿色植物塑化标本的制作方法
CN106378840A (zh) 一种木材防腐剂
JP5966221B2 (ja) 無機木質保存剤およびそれを用いた木材保存方法
JPH04307204A (ja) 木材加工剤、加工木材及びその加工方法
JP2009083451A (ja) 木材の着色処理方法
Ameko et al. Suitability of a modified adapted standard (S10) method for plastinating three species of fishes (Tilapia, African Catfish and African Bonytongue)
JP2004203814A (ja) 切り花の保存方法、並びに保存液及び保存花の製作装置
CN109377846A (zh) 人体解剖学内脏标本的制作方法
DE2710147B2 (de) konservierte biologische verwesliche Objekte und Verfahren zu ihrer Herstellung
JPH0578201A (ja) 茸子実体標本、茸子実体標本の製造法及び該製造法に用いる樹脂液
Joshua et al. Assessing the use of Lawsonia Inermis and Hibiscus Sabdariffa Aqueous Extracts as a Possible Substitute for Eosin Stain in Paraffin-embedded Tissues
Packard Consolidation of decayed wood sculpture
CN115005197A (zh) 一体两面展示用鱼类骨骼解剖学标本的制作方法
Ottone Silicone Plastination Technique