TR201716675A2 - Kapi ki̇li̇t mekani̇zmasi - Google Patents

Kapi ki̇li̇t mekani̇zmasi Download PDF

Info

Publication number
TR201716675A2
TR201716675A2 TR2017/16675A TR201716675A TR201716675A2 TR 201716675 A2 TR201716675 A2 TR 201716675A2 TR 2017/16675 A TR2017/16675 A TR 2017/16675A TR 201716675 A TR201716675 A TR 201716675A TR 201716675 A2 TR201716675 A2 TR 201716675A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
gear
lock
hook
housing
mechanical
Prior art date
Application number
TR2017/16675A
Other languages
English (en)
Inventor
Okan Anik Mustafa
Original Assignee
Arikan Kriko Ve Makina Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Arikan Kriko Ve Makina Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Arikan Kriko Ve Makina Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2017/16675A priority Critical patent/TR201716675A2/tr
Publication of TR201716675A2 publication Critical patent/TR201716675A2/tr
Priority to PCT/TR2018/050618 priority patent/WO2019194762A2/en

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B83/00Vehicle locks specially adapted for particular types of wing or vehicle
    • E05B83/16Locks for luggage compartments, car boot lids or car bonnets
    • E05B83/18Locks for luggage compartments, car boot lids or car bonnets for car boot lids or rear luggage compartments
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B81/00Power-actuated vehicle locks
    • E05B81/02Power-actuated vehicle locks characterised by the type of actuators used
    • E05B81/04Electrical
    • E05B81/06Electrical using rotary motors
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B81/00Power-actuated vehicle locks
    • E05B81/12Power-actuated vehicle locks characterised by the function or purpose of the powered actuators
    • E05B81/14Power-actuated vehicle locks characterised by the function or purpose of the powered actuators operating on bolt detents, e.g. for unlatching the bolt
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B81/00Power-actuated vehicle locks
    • E05B81/24Power-actuated vehicle locks characterised by constructional features of the actuator or the power transmission
    • E05B81/32Details of the actuator transmission
    • E05B81/34Details of the actuator transmission of geared transmissions
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B81/00Power-actuated vehicle locks
    • E05B81/54Electrical circuits
    • E05B81/64Monitoring or sensing, e.g. by using switches or sensors
    • E05B81/66Monitoring or sensing, e.g. by using switches or sensors the bolt position, i.e. the latching status

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)

Abstract

Buluş, bagaj kapısının kapanmasını ve kilitli kalmasını sağlayan bir kanca, bahsedilen kancanın kilit karşılığını muhafaza ederek kapalı pozisyonda kalmasını sağlayan bir kilit kafası, bahsedilen kilit kafasının kancayı serbest bırakmasını sağlayan, kilit kafasına irtibatlanmış bir kol, mekanik tahriki gerçekleştiren, en az bir adet motor mili içeren bir motor, bahsedilen motordan alınan mekanik enerjiyi kola ileten dişli mekanizması, kancanın elle sabit bırakılmasını sağlayan kilit kafasına irtibatlanmış serbest bırakma kolu, araç kontrol sistemi ile elektrik bağlantılarının yapılmasına olanak sağlayan elektrik terminalleri, en az bir adet anahtar, motoru, dişli mekanizmasını, anahtarı muhafaza eden alt gruplama muhafazası ve üst gruplama muhafazası içermesi ile karakterize edilen araç bagaj kapıları için kilit görevi gören, bagaj kapısını mekanik olarak kilitleme fonksiyonuna sahip, mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren kilit mekanizması ile ilgilidir.

Description

TEKNIK ALAN Bulus, araçlar kapilarin'n elektromekanik ve mekanik olarak aç'lmas'na olanak tan'yan kilit mekanizmasLile ilgilidir.
Bulus özellikle araçlarm bagaj kapßmn elektriksel olarak açi'lmasha ve ayn ?zamanda acil durumlarda mekanik olarak açilmasina olanak taniyan kilit mekanizmasi ile ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Otomobillerin bagaj kap lariibir kanca içeren mekanizmalar ile kilitlenmektedir.
Mekanizma üzerinde bulunan kancanin araç üzerine sabitlenmis pimli dil üzerine oturmasWe kancanm içe dogru dönerek kilitlenmesi ile kapalîdurumda tutulmaktad î.
Bahsedilen bu yapilanmada kanca mekanizmasgtek yönlü olarak dönmekte, kilitleme mekanizmas bosa çikartild giriida serbest kalarak bagaj kap s nn aç'lmas'n' i saglamaktad E.
Bilinen teknikte bahsedilen serbest b'riakma mekanizmasiimekanik olarak, araç dsridan anahtarin kilide yerlestirilip çevrilmesi ile veya bir kolun çekilip/basilip mekanizmanin tetiklenmesi ile serbest b'rakilmaktadir.
Baziaraçlarda opsiyon olarak gelen özellik ile sürücünün araç içerisinden bagajL açmas'na olanak taniyan mekanizmalar gelistirilmistir. Söz konusu bu mekanizmalar dahilinde, yolcu kabini içerisinde tercihen sürücü koltugu yanna konumlandmlan bir kol vasitas“ile bagaj kapsnm açTmasFsaglanmaktadî. Bahsedile bu yaplanma araçlarda halen kullan Jan ön kaput açma mekanizmasîna benzerlik göstermektedir.
Bu yapilanmada kol ile kanca serbest birakma mekanizmasi 'mekanik olarak bir tel vasifasjile birbirlerine baglanmaktadi. Kolun çekilip/itilmesi ile tel gerilerek kanca serbest b nakma mekanizmas rii'n tetiklenmesi saglan n ve bagaj kap si aç lin.
Gelisen teknoloji ile insanlarin ihtiyaçlarLda artms olup otomobil üreticilerini kullanLcLya sunulabilecek yeni opsiyonlara yöneltmistir. Gelistirilen yeni bagaj kilitleme mekanizmalarLsayesinde bagaj kapsikanca serbest btrakma mekanizmaszbir servo motor vas'tas' ile elektromekanik olarak kontrol edilmektedir. Bahsedilen bu yap'lanma sayesinde bagaj kapsLaçma butonu, yolcu kabini içerisinde konsol üzerine herhangi bir konuma kolayl kla yerlestirilebilmekte tetikleme elektriksel olarak gerçeklestirilebilmektedir.
Bahsedilen sistemin araç kumandas*üzerine koyulan bir buton vasitasîile bagaj kap Slnln açllabilmesine olanak tanld gl gibi baz otomobil üreticileri arka tampon altlna yerlestirmis olduklar lsensör vastas ile eller serbest olarak da bagaj kapsmh açTmasTta olanak tan Tn slard T.
Söz konusu elektromekanik kilit mekanizmasLl bagaj kapls : üzerinde bir buton içermekte ve butona basimasüle kanca serbest bIIakma mekanizmasîi:servo motoru çal st rllarak tetiklemesini saglamaktadlr.
Fakat acil durumlarda, aracin aküsünün bitmesi, sigortalarn atmas gibi durumlarda elektriksel iletim gerçeklesmedigi için bagaj kaplsikilit mekanizmas,.çaltsmamakta ve kisilerin bagaja erisimleri olmamaktad W.
Ek olarak mevcuttaki kilit mekanizmalar,gçok sayda ve komplike parçalar içermekte ve bu parçalarîi üretim maliyeti yüksek olmaktadm Ayrma çok sayda ve komplike parçalardan olusan kilit mekanizmasnun da montaj maliyeti yüksek olmakta ve hatali, üretim/çabuk arzalanma gibi sorunlarla 3 k kars Ias Imaktad r.
Ayrca mevcut uygulamalarda kullanlan metal parçalar sebebi ile ses problemi olusmaktad n. Ek olarak mevcut uygulamalar ECE regülasyonu no.11 (rev3) kapsamnda kilit mekanizmalarmdan beklenen kuvvet degerlerini karstlayamamaktad'n.
U85180198 basvuru numaral' lUSPTO doküman nda araç bagaj kapilari için bir çesit elektrikli kilit mekanizmasmdan bahsedilmektedir. Kullanlan mekanizma parçalarL tercihen metal parçadan olup, kilit mekanizmasl lçok fazla sayida komplike parçanin birbiri ile etkilesimi sonucunda ortaya koyulmaktadî. Söz konusu mekanizma çal'SmasFsTasînda mekanik arizalara çok müsait yapdadm Üretim sirashda montaj islemlerinde de yukarda bahsedilen sorunlar ile karsilas Imaktad n. Bahsedilen bulus, acil durumlarda motorun çalsmamas_durumunda otomatik kilitleme sistemine sahiptir.
Kilit mekanizmas' mekanik olarak açma fonksiyonu da bulunmaktadr.
Sonuç olarak yukarda bahsedilen tüm sorunlar, ilgili alanda bir yenilik yapmay. Zorunlu hale getirmistir.
BULUSUN AMACI Mevcut bulus, yukarida bahsedilen problemleri ortadan kaldirmak ve ilgili alanda teknik bir yenilik yapmayLzorunlu klmaktad n.
Bulusun ana amac .acil durumlarda araç bagajln ni mekanik olarak açilmasina olanak Bulusun bir diger amacýhem elektromekanik hem de mekanizma serbest bîakma mekanizmas na sahip kapi kilidi yapsn. ortaya koymakt n.
Bulusun bir diger amacLsahip oldugu serbest bLtakma mekanizmasLsayesinde bagaj kap Slnln mekanik aç'lmas na olanak saglamaktlr.
Bulusun bir diger amacißahip oldugu mekanizma yapLSLIIe araç kumandasiwastasüle bagajln aç lmas nia olanak tanimas diri.
Bulusun bir diger amacUsahip oldugu mekanizma yapsLIIe bagajn yolcu kabini içerisinden konsol üzerine konumlandlr'lmls buton ile açîlmas ri saglayan mekanizma Bulusun bir diger amaci,, ECU artzalar'., akü bitmesi, kaza gibi durumlarda bagaj'ii mekanik olarak aç lmaslna olanak tan makt n.
Bulusun bir diger amacfotomatik kilit sistemlerinde karsi'laslan sorunlar'ýl ortadan kald rimaktr.
Bulusun bir diger amaci; mevcut kilit mekanizmalarlnln içermis oldugu optimum parça ile kolay montajlanarak isçilik maliyetini minimuma indirgemek ve isçilik hatalarîiiF ortadan kaldrmakttn.
Bulusun bir diger amacFuluslararasýECE regülasyonu No.11 (rev3) kapsammda kilit mekanizmas` dayanmn saglamakttn.
Bulusun bir diger amac_ kilit sisteminde yasanan ses problemlerini ortadan kald rimaktr.
Bulusun bir diger amac., daha hassas üretimle parçalar elde edilerek ölçü toleransndan kaynaklanabilecek arthalanmalarýengellemektir.
Yukarda bahsedilen ve asagidaki detayli ianlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari. gerçeklestirmek üzere mevcut bulus, bagaj kastihh kapanmasîiîve kilitli kalmasTiF saglayan bir kanca, bahsedilen kancann kilit karsiligini muhafaza ederek kapali pozisyonda kalmasTiT saglayan bir kilit kafasî bahsedilen kilit kafashm kancayF serbest btnakmastn,saglayan, kilit kafasina irtibatlanms bir kol, mekanik tahriki gerçeklestiren, en az bir adet motor mili içeren bir motor, bahsedilen motordan alman mekanik enerjiyi kola ileten disli mekanizmasi, kancann elle sabit braklmasni saglayan kilit kafasna irtibatlanmis serbest birakma kolu, araç kontrol sistemi ile elektrik baglantitarîiîi yapImasîfa olanak saglayan elektrik terminalleri, en az bir adet anahtar, motoru, disli mekanizmasin ,i anahtar i muhafaza eden alt gruplama muhafazasi ve üst gruplama muhafazas' `içermesi ile karakterize edilen araç bagaj kaplar iiçin kilit görevi gören, bagaj kapSn mekanik olarak kilitleme fonksiyonuna sahip, mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren kilit mekanizmasöh.
Bulusun tercih edilen yapilanmasiimekanizma muhafazasi, içerisine perçin ile montajlanmasmýsaglayan kanca montaj yuvasF, kilit karslfgmî muhafaza ederek bagajin kilitli kalmasini ,saglayan kanca agz.,i bagaj kaps n n açik olmasi .durumunda anahtarm tetiklenmesini saglayan anahtar tetikleme çmmtsha sahip kanca, mekanizma muhafazasßiçerisine perçin ile montajlanmasnijsaglayan kilit kafasi, montaj yuvasî kancanin kademeli olarak serbest bîakl'masin*saglayan kilitleme temas yüzeyi, kademe çekentis,,i kademe girintisi ve serbest kalma yüzeyi, kancanin mekanik olarak serbest birak'l'mas'niî saglayan serbest brakma koluna sahip kilit kafasüçermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yaplanmashda motorun içermis oldugu motor miline irtibatlanm s en az bir adet motor dislisine sahiptir.
Bulusun tercih edilen bir yap'lanmashda motorun içermis oldugu motor milinden alinan mekanik enerjiyi kola ileten, motor miline irtibatlanm s motor dislisi, büyük çapli , disli ve küçük çaplzdisli içeren, yataklama pimi vastasjle alt gruplama muhafazaszve üst gruplama muhafazasma yataklanmLs kademeli disli, kademeli dislideki dairesel kuvveti dogrusal kuvvete çeviren kremyer dislisinden olusan disli mekanizmas'na sahiptir.
Bulusun tercih edilen bir yaplanmashda döndürme h'zlnm azaltlarak torkun artirrtlmasmlßaglayan kademeli disli içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapTanmasTnda kolun tahrik ettirilerek kilit kafashn kancayF serbest blrakmasn› saglayan kremyer dislisi üzerine irtibatli .hareket iletim parçasli içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yap'lanmaslnda motoru muhafaza eden motor muhafazas, disli mekanizmasT'Fyataklayan ve dß etmenlere karsî üst gruplama muhafazas., disli mekanizmasn, elektrik terminallerini yataklayan alt gruplama muhafazaslîçermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yaplanmasmda plastik malzemeden mamul edilmis alt muhafaza ve üst muhafaza içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yaptlanmas nda metal malzemeden mamul edilmis alt muhafaza ve üst muhafaza içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmas'nda kompozit malzemeden mamul edilmis alt muhafaza ve üst muhafaza içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapllanmaslnda elektrik sinyalinin anahtardan al'nmas n .ve motora elektrik enerjisinin verilmesini saglayan, kilit mekanizmasLlile aracn kontrol sisteminin baglant 3 m gerçeklestiren elektrik terminalleri içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yaplanmaslnda elektrik terminallerini muhafaza ederek soket yap'Slnl ortaya koyan, üst gruplama muhafazaSl ile yekpare olarak üretilmis terminal muhafazasl içmektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapLlanmaslnda bagaj kapLSnn açik olmas,durumunda sürücüye uyarl verilmesini saglayan, alt gruplama muhafazas lüzerine irtibatlanm s en az bir adet anahtar içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yap lanmaslnda trt k ile ergonomisi art rllmls serbest b nakma kolu içermektedir.
Bulusun içermis oldugu kilit mekanizmasLsahip oldugu montaj saciüzerindeki montaj sac yuvalarndan tercihen iki adet clvata kullan larak araç bagaj kapisma montajlanmaktadlL Bahsedilen kilit mekanizmasnn karssna kilit karsLlLgL sahip oldugu kilit karslllg'lsac'lüzerine konumlandîn'lm's kilit kars'lig'lmontaj yuvasi üzerinden araç gövdesinde bagaj taban na sabitlenmektedir.
Bulus konusu kap'“kilit mekanizmas*` hem mekanik hem de elektromekanik olarak bagaj kapîsm] açma fonksiyonunu yerine getirebilmektedir. Kilit mekanizmashm içermis oldugu terminaller ile aracTi kontrol birimi ile yapTan baglantmsonucunda kilit mekanizmas kullanlma hazlrd ri. veya kapi kumandasa bagaj açma butonuna baslldgtnda bagaj kapsi kilit mekanizmas: içermis oldugu motor vas't'asl ile elektromekanik olarak aç lmaktad'r.
Bulusun sahip oldugu kanca ve kilit kafasimekanizma muhafazas ,üzerine dairesel hareket yapabilecek sekilde tercihen perçin ile sabitlenmektedir. Kanca, kilit mekanizmas n ni içermis oldugu yaylar vaSltas ile sürekli d sa dogru dönme kuvveti uygulamaktadr. Kancancn hareketi kilit kafasi, vasltas ,lile sabitlenmekte ve bagajin kilitli kalmasHsaglanmaktadm. Kolun kremyer dislisi vasitas_ile hareket ettirilmesi durumunda kilit kafasFkancayîserbest brakmakta ve kilit açil`maktad Fr.
Bulusun içermis oldugu serbest bWakma kolu vasitasîle kilit kafasîmekanik olarak döndürülmekte ve kanca mekanik olarak serbest btraklmaktadn. Bu sayede acil durumlarda bagaj kap si mekanik olarak açilmaktadlr.
Bulusun tercih edilen bir diger yaplanmasLnda mekanik olarak açma islemi araç içerisine yerlestirilen bir kol ve bahsedilen kolun bir çelik kablo vasltas' lile serbest brakma kolu üzerine sabitlenmesi ile gerçeklestirilmektedir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1' de bulusun izometrik görünüsü verilmistir.
Sekil 2'de bulusun üst görünüsü verilmistir.
Sekil 3'de bulusun içerdigi üst gruplama muhafazasintn üst perspektif görünüsü verilmistir.
Sekil 4'te bulusun içerdigi üst gruplama muhafazasnjn alt perspektif görünüsü verilmistir.
Sekil 5'te bulusun içermis oldugu alt gruplama muhafazas. içerisine yerlestirilmis olan mekanizmanm perspektif görünüsü verilmistir.
Sekil 6'da bulusun içermis oldugu disli mekanizmasin n ön görünüsü verilmistir.
Sekil 7'de bulusun içermis oldugu disli mekanizmastnn alt görünüsü verilmistir.
Sekil 8'de kilit mekanizmasîfn alt görünüsü verilmistir.
Sekil 9'de kilit mekanizmasTîT'i iç parçalarnn alt görünüsü verilmistir.
Sekil 10'da kilit mekanizmasTtTt iç parça mekanizmalariîm mekanizmanm serbest kalma pozisyonundan bir kademenin görünüsü verilmistir.
Sekil 11'de kilit mekanizmas min iç parça mekanizmalarini ni serbest kalma pozisyonundan bir kademenin görünüsü verilmistir.
Sekil 12'de kilit mekanizmasnn iç parça mekanizmalartn ni serbest kalma pozisyonu verilmistir.
SEKILLERDEKI REFERANS NUMARALARININ AÇIKLAMASI . Üst gruplama muhafazas, 11. Motor muhafazas_ 12. Terminal muhafazas l 13. Disli muhafazas: 14. TFrnak yuvas" . Alt gruplama muhafazas: 21. Montaj tirnag r* . Montaj saoL 31. Montaj sac yuvasF 40. Mekanizma muhafazasî 41. Baskl,plakasl,l 42. Perçin 50. Kilit karsl'rg *l 51. Kilit kars llg sac . 52. Kilit karsIEgjnontaj yuvasE 60. Motor 61. Motor Mili 62. Motor Dislisi 70. Elektrik Terminalleri 71. Anahtar 711. Anahtar pimi 80. Kademeli Disli 801. Yataklama pimi 81. Büyük çapl7disli 82. Küçük çapl_disli 90. Kremyer dislisi 91. Hareket iletim parças. l 100. Kol 110. Kilit kafas l 112. Kilitleme temas yüzeyi 113. Kademe çmmtls* 114. Kademe girintisi 115. Serbest kalma yüzeyi 120. Serbest birakma kolu 121. T'rtik 1000. Kanca 1010. Kanca montaj yuvas: 1020. Kanca agzu 1030. Anahtar tetikleme çik ntlsl l D. Disli mekanizmasi* K. Kilit mekanizmas 1 F. Kuvvet yönü BU LUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayISaçiklamada bulus konusu kapjkilit mekanizmasEsadece konunun daha iyi anlasttabilmesi için hiçbir sîiîlayßjetki olusturmayacak örneklerle açmlanmaktad 1.
Bulus konusu, araçlar kaplarmm elektromekanik ve mekanik olarak açTmasma olanak tan Lyan kilit mekanizmasL(K) ile ilgilidir.
Bulus özellikle araçlarm bagaj kastmTi elektriksel olarak açi'llnasha ve ayri 72amanda acil durumlarda mekanik olarak açlmasma olanak taniyan kilit mekanizmasi l(K) ile Bulus, bagaj kap'sm n kapanmasini ve kilitli kalmasn isaglayan bir kanca (1000), bahsedilen kancanm (1000) kilit karsIEgmj(50) muhafaza ederek kapal:pozisy0nda serbest birakmas ni saglayan, kilit kafas'na (110) irtibatlanm's bir kol (100), mekanik tahriki gerçeklestiren, en az bir adet motor mili (61) içeren bir motor (60), bahsedilen motordan (60) al'riian mekanik enerjiyi kola (100) ileten disli mekanizmasi › (D), kancann (1000) elle sabit buaklmasnUsaglayan kilit kafasina (110) irtibatlanmis serbest biriakma kolu (120), araç kontrol sistemi ile elektrik baglantilar'nn yapilmasina olanak saglayan elektrik terminalleri (70), en az bir adet anahtar (71), motoru (60), disli mekanizmas n (D), anahtar' i(71) muhafaza eden alt gruplama muhafazas' (20) ve üst gruplama muhafazasî (10), mekanizma muhafazasî (40) içerisine perçin (42) ile montajlanmas n saglayan kanca montaj yuvasU (1010), kilit karsJLgIiL muhafaza ederek bagajh kilitli kalmashiýi saglayan kanca agzî(1020), bagaj kapsîii'h açik olmasýdurumunda anahtarm (71) tetiklenmesini saglayan anahtar tetikleme çikiritsma montajlanmas'n `saglayan kilit kafasi imontaj yuvas' (111), kancan'ni (1000) kademeli olarak serbest buakümasnisaglayan kilitleme temas yüzeyi (112), kademe çügnts_ olarak serbest bîaklmasînjsaglayan serbest bIakma koluna (120) sahip kilit kafas: (110) içermektedir.
Bulus tercih edilen yapilanmasmda, motoru (60) muhafaza eden motor muhafazasi (11), disli mekanizmas'nîi(D) yataklayan ve dis etmenlere karsiikoruyan disli muhafazasL(13) içeren üst gruplama muhafazas,(10), disli mekanizmasLnL(D), elektrik terminallerini (70) yataklayan alt gruplama muhafazas, (20) içermektedir.
Sekil 1' de bulusun izometrik görünüsü, sekil 2'de ise bulusun üst görünüsü verilmistir.
Kilit mekanizmas (K) montaj sacinin (30) içermis oldugu montaj sac yuvasi i(31) vas tas ile araç bagaj kapag'na sabitlenmekte, sekillerde görülen kilit karsilig (50) ise üzerine irtibatl7oldugu kilit karsTFgîsacTtm (51) üzerinde konumlandmilms kilit karsTigî montaj yuvasî(52) vasitasîile araç üzerine montajlanmaktadr. Kilit mekanizmashm (K) içermis oldugu kancanm (1000) kilit karsTfgT(50) üzerine yerleserek sabitlenmesi durumu ile kilitlenme gerçeklesmekte, kancanln (1000) serbest b:riaklmas. iile kap.n:n açilrnas7saglanmaktad I.
Kilit mekanizmasi i(K) içerdigi parçalar üst gruplama muhafazasi (10) ve alt gruplama muhafazas7(20) içerisinde barîidîrmaktad T1. Üst gruplama muhafazasH(10) sekil 2'de de görüldügü gibi bir adet motor muhafazasi :(11), bir adet terminal muhafazasi '(12),10 bir adet disli muhafazas_ (13) içermektedir. Bahsedilen motor muhafazasi(11), terminal muhafazasl (12) ve disli muhafazas' `(13) birbirine yekpare olarak tercihen plastik malzemeden mamul edilerek üst gruplama muhafazasnn (10) bir bölümünü olusturmaktad 11.
Alt gruplama muhafazasL(20) kademeli disli (80), kremyer dislisi (90), motor dislisinin (62) yataklamas'rlF` yaparak ayni” zamanda kapal” muhafaza görevi ile hareketli mekanik parçalarm dß etmenlerden zarar görmesini engellemektedir. Alt gruplama muhafazasî(20) ayn Tzamanda anahtarî71) muhafaza etmektedir.
Bulusun içermis oldugu üst gruplama muhafazasl,(10) ve alt gruplama muhafazasi gruplama muhafazasnn (10) içermis oldugu trnak yuvasl,1(14) vastasLile birbirleri ile kilitlenerek iç unsurlari muhafaza etmektedir.
Mekanizmanln araç bagaj kap Sina montaj bulusun içermis oldugu montaj sac (30) ve montaj sacnn (30) içermis oldugu montaj sac yuvasi; (31) vasuasu ile gerçeklestirilmektedir. muhafazasF (40) vastasl” ile muhafaza edilmektedir. Bahsedilen mekanizma muhafazasL (40) tercihen metal malzemeden mamul olup bulusun bir diger yaplanmashda plastik malzemeden mamul edilmistir.
Sekil 5'de bulusun içermis oldugu alt gruplama muhafazasz(20) içerisine yerlestirilmis olan disili mekanizmas nin (D) perspektif görünüsü verilmistir. Alt gruplama muhafazaslmn (20) üzerine motor (60), kademeli disli (80), kremyer dislisi (90), elektrik terminalleri (70) ve anahtar (71) sekildeki gibi konumland'nlmlst r. Sekilde de görüldügü gibi elektrik terminalleri (70), üst gruplama muhafazasijm (10) içermis oldugu terminal muhafazas l(12) vasitas lile kontrolör ile motorun (60) ve anahtarln (71) baglantghh yapglacagidisi soket yapSIi:ortaya koymaktadî. Üst gruplama parçasini (10) içermis oldugu disli muhafazasL(13) sekil 5'de görülen kademeli dislinin (80) muhafaza edilmesini saglamaktadî. Bahsedilen kademeli disli (80) alt ve üst ksmndan olmak üzere iki adet yataklama pimi (801) vastasLile alt gruplama muhafazaslna (20) ve üst gruplama muhafazaslna (10) yataklanmaktad T.
Bulusun tercih edilen bir yaplanmastnda, kademeli disli (80) tek bir yataklama pimi (801) kullan larak yataklanmaktad'n.
Bulusun sahip oldugu disli mekanizmasj l(D) dâhilinde motor (60) motor mili (61) vasitasîile motor dislisine (62) irtibatlanmaktadr. Motor dislisi (62) vas'tas* ile motordan (60) alinan tahrik kademeli disliye (80) aktarlmaktadtr. Bahsedilen kademeli içermektedir. Bu sayede motorun (60) devir hî:düsürülerek tork artitlmakta, kremyer dislisinin (90) daha fazla kuvvet ile tahrik edilmesi saglanmaktad î.
Sekil 6 ve sekil 7'de üst gruplama muhafazasL(10) ve alt gruplama muhafazasl,(20) içerisinde bulunan disli mekanizmaslhT(D) ortaya koyan motor (60), motor dislisi (62), kademeli disli (80) ve kremyer dislisinin (90) birbirleri ile olan pozisyonlauverilmistir.
Bahsedilen disli mekanizmas l(D), motorun (60) içermis oldugu motor milinden (61) alIian mekanik enerjiyi kola (100) ileten, motor miline (61) irtibatlanmS motor dislisi (62), büyük çapl Idisli (81) ve küçük çapl disli (82) içeren, yataklama pimi (801) vasitas lile alt gruplama muhafazasîl(20) ve üst gruplama muhafazaslna (10) yataklanms kademeli disli (80), kademeli dislideki (80) dairesel kuvveti dogrusal kuvvete çeviren kremyer dislisinden (90) içermektedir.
Sekil 7'de görüldügü gibi motor (60), motor mili (61) vasitasîile motor dislisini (62) tahrik etmekte, bahsedilen motor dislisi (62) vastas. lile kademeli disliyi (80) tahrik etmekte, bahsedilen kademeli dislinin (80) yataklama pimleri (801) ekseninde dönmesi saglanmaktadir. Kademeli dislinin (80) sahip oldugu küçük çapl ldisli (82) vasltas. lile alt gruplama muhafazaS`(20) ve üst gruplama muhafazas“(10) vastasîile ekseni yataklanms kremyer dislisinin (90) yatay olarak hareket ettirilmesi saglanmaktadin.
Bahsedilen bu disli mekanizmasF(D) vasitasFile motor (60) vasîlasîile ortaya koyulan döner kuvvet yatay eksene taslnmls olmaktad r. Bulusun sahip oldugu kremyer dislisinin (90) içermis oldugu hareket iletim parçasî (91) vastasî ile kilit mekanizmas nn (K) serbest birak lmas saglanmaktad r.
Sekil 8' de kilit mekanizmasmn (K) alt görünüsü verilmistir. Motor (60) ve disli mekanizmas_(D) ile tahrik edilen kremyer dislisinin (90) içermis oldugu hareket iletim parçasîl(91) sekilde görüldügü gibi kolu (100) tahrik ederek kancanh (1000) serbest kalmas ni Saglamaktad n.
Sekil 9' da kilit mekanizmasnn (K) içyapiszverilmistir. Bulusun içermis oldugu kol (100), kilit kafasi (110) ile irtibatlanm s olup bahsedilen kilit kafasi i(110) mekanizma muhafazasiz(40) içerisine perçin (42) vastas_ile kilit kafasL montaj yuvasi(111) üzerinden sabitlenmektedir. Bahsedilen kilit kafasi (110), kilit kafas' imontaj yuvasi› (111) üzerinde konumlanmis olan perçin (42) ekseninde dairesel hareket yapabilmektedir. Benzer sekilde, kilitleme islemini saglayan kanca (1000) üzerinde bir adet kanca montaj yuvasiJ(1010) içermektedir. Bahsedilen kanca (1000) mekanizma muhafazasi(40) içerisine, kanca montaj yuvasi (1010) üzerinden perçin (42) ile sabitlenmistir. Bu sayede kanca (1000) perçinin (42) olusturdugu ekseninde dairesel olarak yapabilmektedir. Bahsedilen bu yap lanma ile kanca (1000) ve kilit kafasi i(110) perçin (42) kullanlarak yataklanmaktadîi. Bahsedilen iki perçin (42) mekanizma muhafazasF(40) üzerine baskTplakasIT(41) kullanilarak sabitlenmektedir. Bu sayede perçinlerin (42) mekanizma muhafazasna (40) uyguladigskuvvet yüzeye esit olarak dagittilmaktadin.
Kendi eksenler etrafinda dönebilene kanca (1000) ve kilit kafas4110) birer adet yay ile birbirlerine döndürme kuvveti uygulamaktad Ilar. Kanca (1000) ve kilit kafasmm (110) birbiri ile temastnin kesilmesi durumunda kilit mekanizmas_(K) serbest kalmaktadii.
Bulusun sahip oldugu kanca (1010) içermis oldugu kanca agzmin (1020) kilit karsdLgma (50) uygun formu ile kilit karsdJgn_(50) muhafaza ederek bagaj kapsnn kilitlenmesini saglamaktad T.
Kilit mekanizmasi .(K), içermis oldugu anahtar (71) vasitasi ile bagaj kapisinn açilmasi , durumunda aracTi ECU'a sinyal gönderilmekte ve sürücünün bagaj kapßmn açm olduguna dair uyarilmas Saglanmaktad n.
Bulusun sahip oldugu kancanm (1000) içermis oldugu anahtar tetikleme çkmtsr (1030) vastas ile kilit mekanizmasinin (K) kilitli olmas. durumunda (Sekil 9) anahtar n (71) içerdigi anahtar pimi (711) asag*pozisyonda kalarak anahtarm (71) açk olmasîf saglamakta, kilit mekanizmasin n (K) serbest olmas, durumunda (Sekil 11) kancan n içerdigi anahtar pimi (711) üzerine baski uygulanarak anahtar n (71) kapal ipozisyona gerek kontrol sistemine sinyal göndermesi saglanmaktadir. Bu sayede bagaj kapisrnirn açk olmasLdurumunda sürücünün uyarlmasLsaglanmaktadn.
Bulusun içermis oldugu kilit kafasL(110) kanca (1000) ile temas eden yüzeyinde sahip oldugu kilitleme temas yüzeyi (112) vastasi iile kanca agzn n (1020) üst k'Smlnda kalan yüzeye temas ederek kancantn (1000) kilitli kalmasnjaglamaktadl.n (Sekil 9).
Sekil 9, 10, 11 ve 12 'de bulusun içermis oldugu kilit mekanizmasmn (K) serbest kalmas,kademeli olarak verilmistir.
Kilit mekanizmasmm (K) elektromekanik olarak açTmak istenmesi durumunda motor (60) vas tas ile hareket ettirilen kremyer dislisinin (90) içermis oldugu hareket iletim kancann (1000) serbest kalmasn Lsaglamaktadr.
Sekil 10'da kilit mekanizmasnn (K) iç parça mekanizmalarTiTi yarrserbest kalma pozisyonundan görünüs verilmistir. Bulusun içermis oldugu kolun (100) bir miktar kayarak kilit kafaslhm (110) kendi ekseninde dönmesi saglanmaktadîi. Bu durumda kanca agzlnln (1020) uç k sml .kilit kafaslm'l (110) içermis oldugu kademe çlkntsi (113) ve kademe girintisinden (114) olusan forma takilmasniisaglamaktadlr. Bu durumda kilit mekanizmasl (K) yar serbest pozisyonda kalmaktad r.
Sekil 11 ve 12'de kilit mekanizmasinln (K) iç parça mekanizmalarhh serbest kalma pozisyonunun görünüsü verilmistir. Bulusun içermis oldugu kolun (100) kremyer dislisinin (90) içermis oldugu hareket iletim parçasL(91) vasltasuile bir miktar daha itilmesi ile kanca agznm (1020) uç kßmm kilit kafasF(110) üzerindeki formdan kurtularak kilit kafasL(110) üzerindeki serbest kapma yüzeyinden (115) yumusak bir sekilde kayarak serbest kalmakta, bu sayede kanca agz (1020) içerisine hapsedilmis kilit karsTignTt (50) serbest biakTmasFsaglanmaktad T.
Kilit mekanizmas (K) sahip oldugu kilit kafas1 (110) uç ksm nda içermis oldugu serbest brakma kolu (120) vasIasJile motor (60) tarihlenmeden ve/veya kremyer dislisinin (90) hareketine ihtiyaç olmadan el ile mekanik olarak serbest bîraktlabilmektedir. Bahsedilen bu yapilanmada serbest bîakma koluna (120) kuvvet yönünde (F) kuvvet uygulanmaszdurumunda kilit kafasLna (110), kilit kafasmm (110) kancaya (1000) bask`uygulamasmîsaglayan yayh kilit kafasma (110) uyguladgî kuvvete ters yönde bir kuvvet uygulanmaktadn. Bu durumda kanca agzL(1020) kilit kafasindan (110) elle mekanik olarak serbest bîiakilarak kilit karsîrginin (50) serbest b rakllmas saglanmaktadlr.
Bulusun sahip oldugu kilit kafasnln (110) uç kLsmnda konumlanms olan serbest brakma kolu (120) kilit kafasi l(110) ile yekpare olarak üretilmektedir. Bahsedilen serbest bmakma kolunun (120) sahip oldugu tmttk (121) sayesinde kilit mekanizmas'mn (K) elle aç'lmas'l durumunda, serbest birakma kolunun (120) kaymamasl› saglanmaktadtr.
Bulusun tercih edilen bir diger yapl'anmasmda, serbest brakma kolu (120) bir adet tel ve ile araç içerisine yerlestirilen bir kol (100) vasttas:ile tahrik edilebilmektedir.
Bahsedilen bu yaptlanmada acil durumlarda kilit mekanizmasnn (K) içermis oldugu serbest brakma koluna (120) uygulanmas lgereken kuvvet araç içerisindeki kolun (100) itilmesi veya çekilmesi ile ortaya koyularak bagajn mekanik olarak aç lmas I saglanmaktad W.

Claims (12)

    ISTEMLER
  1. Bagaj kastTiITi kapanmasîtîve kilitli kalmasnîsaglayan bir kanca (1000), bahsedilen kancann (1000) kilit karsiligin_` (50) muhafaza ederek kapalL pozisyonda kalmasni' isaglayan bir kilit kafasi (110), bahsedilen kilit kafas nin irtibatlanmis bir kol (100), mekanik tahriki gerçeklestiren, en az bir adet motor mili (61) içeren bir motor (60), bahsedilen motordan (60) alman mekanik enerjiyi kola (100) ileten disli mekanizmas J(D), kancanin (1000) elle sabit b rak lmas n i saglayan kilit kafasna (110) irtibatlanms serbest birakma kolu (120), araç kontrol sistemi ile elektrik baglant'larihh yap'lmasîla olanak saglayan elektrik terminalleri (70), en az bir adet anahtar (71), motoru (60), disli mekanizmasini:
  2. (D), anahtarî (71) muhafaza eden alt gruplama muhafazas7 (20) ve üst gruplama muhafazas,(10) içermesi ile karakterize edilen araç bagaj kapilarLiçin kilit görevi gören, bagaj kap sini mekanik olarak kilitleme fonksiyonuna sahip, mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren kilit mekanizmasi (K).
  3. Motorun (60) içermis oldugu motor miline (61) irtibatlanms en az bir adet motor dislisi (62) içeren istem 1'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kap s kilit mekanizmasi (K).
  4. Motorun (60) içermis oldugu motor milinden (61) alhan mekanik enerjiyi kola (100) ileten, motor miline (61) irtibatlanms motor dislisi (62), büyük çaplîdisli (81) ve küçük çaplî disli (82) içeren, yataklama pimi (801) vasi'tasîile alt gruplama muhafazasz(20) ve üst gruplama muhafazasina (10) yataklanmus kademeli disli (80), kademeli dislideki (80) dairesel kuvveti dogrusal kuvvete çeviren kremyer dislisinden (90) olusan disli mekanizmasna (D) sahip istem 1'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kaszdlit mekanizmasL(K).
  5. Döndürme hznin azaltlarak torkun art nilmas'ni saglayan kademeli disli (80) içeren istem 1 veya istem 3'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kap's *kilit mekanizmasi*(K). b nakmaslnl saglayan kremyer dislisi (90) üzerine irtibatll `hareket iletim parçasl ` (91) içeren istem 1'e veya istem 3'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kap's kilit mekanizmas (K).
  6. 6. Motoru (60) muhafaza eden motor muhafazas (11), disli mekanizmasln .(D) yataklayan ve dLs etmenlere karsi koruyan disli muhafazasL(13) içeren üst gruplama muhafazasl (10), disli mekanizmasln (D), elektrik terminallerini (70) yataklayan alt gruplama muhafazasF(20) içeren istem 1'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kap s'l kilit mekanizmasl*(K).
  7. 7. Plastik malzemeden mamul edilmis alt muhafaza (20) ve üst muhafaza (10) içeren istem 1'e veya istem 6'ye uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kaszdIit mekanizmasL(K).
  8. 8. Elektrik sinyalinin anahtardan (71) almmasmEve motora (60) elektrik enerjisinin verilmesini saglayan, kilit mekanizmasi (K) ile aracin kontrol sisteminin baglantsnl gerçeklestiren elektrik terminalleri (70), içeren istem 1'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kap si i kilit mekanizmasF(K).
  9. 9. Elektrik terminallerini (70) muhafaza ederek soket yapts.n_ortaya koyan, üst gruplama muhafazasl (10) ile yekpare olarak üretilmis terminal muhafazasl (12) içeren istem 1'e veya istem 6'yeuygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kap s' kilit mekanizmas (K).
  10. 10.Bagaj kapsnîi açk olmasFdurumunda sürücüye uyargverilmesini saglayan, alt gruplama muhafazasj(20) üzerine irtibatlanmS en az bir adet anahtar (71) içeren istem 1'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kapsikilit mekanizmas :(K).
  11. 11.Mekanizma muhafazas_(40) içerisine perçin (42) ile montajlanmastnUsaglayan kanca montaj yuvas l(1010), kilit karslllgn l(50) muhafaza ederek bagaj'n kilitli kalmastn ;saglayan kanca agzL(1020), bagaj kaplsmm açtk olmas_durumunda anahtar'rli (71) tetiklenmesini saglayan anahtar tetikleme çk'nitlS'na (1030) sahip kanca (1000), mekanizma muhafazasL (40) içerisine perçin (42) ile montajlanmas'n' lsaglayan kilit kafasi `montaj yuvas !(111), kancan'n (1000) kademeli olarak serbest braklmasnisaglayan kilitleme temas yüzeyi (112), kademe ç k nts (113), kademe girintisi (114) ve serbest kalma yüzeyi (115), kancanTt (1000) mekanik olarak serbest bîaklrnasTtr saglayan serbest bnakma koluna (120) sahip kilit kafasL(110), içermesi ile karakterize edilen mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kap si? kilit mekanizmasF(K).
  12. 12.T'rtk (121) ile ergonomisi artln'lmls serbest b'rakma kolu (120) içeren istem 1 veya istem 11'e uygun mekanik ve elektriksel tahrikle açma fonksiyonunu yerine getiren bagaj kapsîdlit mekanizmasTK).
TR2017/16675A 2017-10-27 2017-10-27 Kapi ki̇li̇t mekani̇zmasi TR201716675A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/16675A TR201716675A2 (tr) 2017-10-27 2017-10-27 Kapi ki̇li̇t mekani̇zmasi
PCT/TR2018/050618 WO2019194762A2 (en) 2017-10-27 2018-10-23 Door lock mechanism

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/16675A TR201716675A2 (tr) 2017-10-27 2017-10-27 Kapi ki̇li̇t mekani̇zmasi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201716675A2 true TR201716675A2 (tr) 2017-12-21

Family

ID=67910736

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/16675A TR201716675A2 (tr) 2017-10-27 2017-10-27 Kapi ki̇li̇t mekani̇zmasi

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201716675A2 (tr)
WO (1) WO2019194762A2 (tr)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2534303B1 (fr) * 1982-10-12 1985-08-16 Vachette Sa Serrure a commande electrique et circuit de commande de serrure de porte pour automobile
GB2322409B (en) * 1996-12-16 2001-05-23 John Phillip Chevalier Control system for opening a door
US9809999B2 (en) * 2013-11-25 2017-11-07 The Eastern Company Latch apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
WO2019194762A3 (en) 2019-11-07
WO2019194762A2 (en) 2019-10-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9163435B2 (en) Closure system for emergency release of a trunk compartment, especially a front trunk compartment
US5445326A (en) Emergency trunk interior release latch
US8215683B2 (en) Closing device, in particular for a cover of a motor vehicle
JP5746043B2 (ja) 車両用ドアの開扉制御部用の安全装置
US7341289B2 (en) Emergency unlocking system for the trunk of a motor vehicle
US20130140831A1 (en) Emergency release device for a vehicle trunk
US7784578B2 (en) Vehicle safety system
US4235455A (en) Vehicle seat belt retractor mechanism
US20060015232A1 (en) Vehicle safety system
KR20100077163A (ko) 차량의 도어 래치 시스템
US20090223263A1 (en) Dual-member inertia-activated locking mechanism for vehicle door handle assembly
GB2374381A (en) Vehicle door latch with powered closure
US6024388A (en) Inside trunk lock release with folding escape saw
US6152502A (en) Apparatus for closing a rear compartment door of a vehicle
KR102630466B1 (ko) 차량 래치
MXPA03009822A (es) Caja de vehiculo automotor para camioneta.
TR201716675A2 (tr) Kapi ki̇li̇t mekani̇zmasi
US9169675B2 (en) Closure device for a compartment
JP7486716B2 (ja) 車両ドア開放アセンブリ
US4366978A (en) Locking means for a forwardly foldable seat back
JP6972452B2 (ja) 自動車用ドアラッチ装置
JPH10176451A (ja) 鎖錠装置
EP3587715B1 (en) A method and a system for unlocking a hood of a vehicle
KR100428392B1 (ko) 자동차의 트렁크 리드 유동 방지구조
CN211714837U (zh) 一种机盖锁及具有该机盖锁的车辆