TR201707952T4 - Bi̇r örgü maki̇nesi̇ni̇n üreti̇mi̇ni̇ i̇zlemek i̇çi̇n kullanilan yöntem ve düzenek - Google Patents

Bi̇r örgü maki̇nesi̇ni̇n üreti̇mi̇ni̇ i̇zlemek i̇çi̇n kullanilan yöntem ve düzenek Download PDF

Info

Publication number
TR201707952T4
TR201707952T4 TR2017/07952T TR201707952T TR201707952T4 TR 201707952 T4 TR201707952 T4 TR 201707952T4 TR 2017/07952 T TR2017/07952 T TR 2017/07952T TR 201707952 T TR201707952 T TR 201707952T TR 201707952 T4 TR201707952 T4 TR 201707952T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
unit
signal
takt
impulse
yarn
Prior art date
Application number
TR2017/07952T
Other languages
English (en)
Inventor
Köchel Matthias
Oneda Filippo
Original Assignee
Memminger Iro Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Memminger Iro Gmbh filed Critical Memminger Iro Gmbh
Publication of TR201707952T4 publication Critical patent/TR201707952T4/tr

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D04BRAIDING; LACE-MAKING; KNITTING; TRIMMINGS; NON-WOVEN FABRICS
    • D04BKNITTING
    • D04B35/00Details of, or auxiliary devices incorporated in, knitting machines, not otherwise provided for
    • D04B35/10Indicating, warning, or safety devices, e.g. stop motions
    • D04B35/12Indicating, warning, or safety devices, e.g. stop motions responsive to thread consumption
    • DTEXTILES; PAPER
    • D04BRAIDING; LACE-MAKING; KNITTING; TRIMMINGS; NON-WOVEN FABRICS
    • D04BKNITTING
    • D04B15/00Details of, or auxiliary devices incorporated in, weft knitting machines, restricted to machines of this kind
    • D04B15/38Devices for supplying, feeding, or guiding threads to needles
    • D04B15/48Thread-feeding devices
    • DTEXTILES; PAPER
    • D04BRAIDING; LACE-MAKING; KNITTING; TRIMMINGS; NON-WOVEN FABRICS
    • D04BKNITTING
    • D04B15/00Details of, or auxiliary devices incorporated in, weft knitting machines, restricted to machines of this kind
    • D04B15/38Devices for supplying, feeding, or guiding threads to needles
    • D04B15/48Thread-feeding devices
    • D04B15/482Thread-feeding devices comprising a rotatable or stationary intermediate storage drum from which the thread is axially and intermittently pulled off; Devices which can be switched between positive feed and intermittent feed
    • D04B15/484Yarn braking means acting on the drum
    • DTEXTILES; PAPER
    • D04BRAIDING; LACE-MAKING; KNITTING; TRIMMINGS; NON-WOVEN FABRICS
    • D04BKNITTING
    • D04B35/00Details of, or auxiliary devices incorporated in, knitting machines, not otherwise provided for
    • D04B35/10Indicating, warning, or safety devices, e.g. stop motions
    • D04B35/14Indicating, warning, or safety devices, e.g. stop motions responsive to thread breakage

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Knitting Machines (AREA)
  • Braiding, Manufacturing Of Bobbin-Net Or Lace, And Manufacturing Of Nets By Knotting (AREA)

Abstract

Buluş, bir örgü makinesinin üretimini izlemek için kullanılan bir yöntemi konu almaktadır. Bu bağlamda, minimum bir adet iplik besleme cihazının iplik beslemesi, bir sensör düzeneği (19) ve bir kontrol ünitesi (20) tarafından izlenmektedir. Bu bağlamda bir sensör sinyali (S), iplik besleme yolunun uzunluk birimi (?XF) başına bir ölçüm impulsu (I) ile sensör düzeneği (19) tarafından üretilmektedir. Sensör sinyali (S), kontrol ünitesi (20) tarafından değerlendirilmekte ve gerekmesi halinde bir stop sinyali (ST) kontrol ünitesi (20) tarafından örgü makinesi için üretilmektedir. Bir takt sinyali (S2), takt ünitesi tarafından kontrol ünitesinin (20) kullanımına sunulmaktadır. Bu bağlamda takt sinyalinin (S2) bir takt impulsu (T), örgü yolunun bir uzunluk birimi (?XS) ile örtüşmektedir. Örgü yolunun uzunluk birimi (?XS), iplik besleme yolunun uzunluk biriminden (?XF) minimum 2 faktör (Z), tercihli bir şekilde 3 ila 10 faktör miktarında daha küçüktür. Sensör sinyalinin (S), kontrol ünitesi (20) tarafından değerlendirilmesi takt sinyaline (S2) bağlı olarak gerçekleştirilmektedir.

Description

TARIFNAME BIR ÖRGÜ MAKINESININ ÜRETIMINI IZLEMEK IÇIN KULLANILAN YÖNTEM VE DÜZENEK Bulus, bir örgü makinesinin üretimini izlemek için kullanilan bir yöntem ve bir düzenek ile iliskilidir. Örgü tekniginde mevcut olan bir üretimin izlenmesi, çogunluk ile istenen bir durumdur. Bu amaç ile EP 0 752 631 B1 sayili patent yayininda çok sayida ipligin bir tekstil makinesine girisinin izlenmesi açiklanmaktadir. Bu baglamda makineyi besleyen ipliklerin giris durumunu, özellik ile de ipliklerinin hareketini veya durdurulmasini, ipliklerin gerginligini ve hizini kaydeden sensörlü donanimlar ön görülmüstür. Sensörlü donanimlar, sensör sinyallerini temel alarak makinenin çalismasini kontrol eden bir kumanda kutusuna baglanmistir.
Kumanda kutusu, sensörlü donanimlara minimum bir adet iletisim yöneticisi üzerinden baglanmistir.
Kumanda kutusu, tekstil makinesinin çalisma konumunun bir fonksiyonu olan periyodik referans sinyalini temel alip, tek tek olarak, sensörlü donanimlara iplik beslemesinin durumu ile iliskili verileri sormaktadir. Kumanda kutusu, sensörlü donanimlarin verileri ile tekstil makinesinin çalismasini kontrol etmektedir. Eger minimum bir adet sensörlü donanimdan elde edilen veriler ile kaydedilmis uygun veriler arasinda bir fark ortaya çikiyor ise, kontrol ünitesi tekstil makinesinin çalismasini kesintiye ugratmaktadir.
Bir örgü makinesi, özellik ile de bir yuvarlak örgü makinesi için gelistirilmis bir üretim izleme / ayar düzenegi ve buna yönelik uygun bir yöntem, EP 1 370 720 Bi sayili patent yayininda tarif edilmistir. Düzenek, birden fazla örgü sistemlerini, birden fazla iplik besleme cihazini ve bilgisayar destekli bir üniteyi içermektedir. Bu baglamda iplik besleme cihazlari, bilgisayar destekli üniteye baglanmistir. Üretim izleme / ayar düzenegi tetikleyici sinyaller almaktadir. Çalisma sirasinda iplik aktif örgü sistemlerine birden fazla pozitif olmayan besleme yapan iplik besleme cihazlari tarafindan, en azindan iki adet bir birinden farkli iplik tasima prensibine göre iletilmektedir. Bu baglamda tek tek iplik miktarlari, sürekli olarak taranan gerçeklesmis - dönüs sinyalleri yardimi ile iplik besleme cihazlarinda ölçülmektedir. Tek tek iplik miktarlari, bilgisayar destekli ünite içinde adeta bir ana parçaya ait hedef iplik miktarlari ile kiyaslanmakta ve bilgiler ve / veya ayar önlemleri yapilan bu kiyaslamalardan elde edilmektedir. Kiyaslamalar için, kapsami bakimindan iplik kalitesi ve / veya iplik yolu parametrelerine uyumlandirilmis tolerans deger araliklari belirlenmistir. Çesitli tolerans deger araliklarinin asilmasi, alarm sinyalleri, ayar önlemleri veya örgü makinesinin durdurulmasi gibi farkli önlemlerin devreye sokulmasi için kullanilmaktadir. Tek tek iplik miktarlari, bir toplam iplik miktarini ve / veya iplik agirliginin tespiti için de kullanilmaktadir. Bu baglamda miktarlar ayni miktar- ya da agirlik birimlerine hesaplanarak dönüstürülmektedir.
Makine kontrol ünitesi ile donatilmis örgü makinesi, üretim izleme / ayar düzenegi ve iplik besleme cihazlari, bir Bus sistemi, örnegin bir CAN Bus sistemi veya bir Daisy-Chain (papatya zinciri) üzerinden bir birilerine baglanmistir.
Yukarida sözü edilen patent yayinlarinda, iplik beslemesinin durumu (EP 0 752 631 Bi) ya da iplik miktarlari (EP 1 370 720 Bi) hakkindaki veriler tek tek olarak toplanmaktadir. Içine referans sinyali ya da tetikleyici sinyal olarak adlandirilan bir senkronizasyon sinyalinin iIetiIdigi merkezi kumanda kutusunda veriler degerlendirilmekte ve örgü makinesinin çalismasinin kontrolü ve gerekmesi halinde kesintiye ugratilmasi kullanilmaktadir.
EP 1 370 720 sayili patent yayininda tarif edildigi gibi tek tek iplik miktarlari yardimi ile üretim izlemesi söz konusu oldugunda; belirli nicelikteki iplik miktarlari, yine kendilerine ait hedef iplik miktarlari ile kiyaslanmaktadir. Tek tek iplik miktarlari örnegin, yuvarlak örgü makinesinin örgü silindirinin bir veya birden fazla devrine uygun örgü yollari için tespit edilmektedir. iplik besleme cihazina, örnegin ipligin kopmasi durumunda örgü makinesine stop sinyali gönderen mekanik iplik sensörlerinin yerlestirilmesi açiklanmaktadir.
EP 2 270 269 Bi sayili patent yayini, bir iplik besleme elemanindan iplik akis yönünde bulunan bir makineye dogru olan, iplik çözgüsünün durmasini tespit eden bir yöntemi açiklamaktadir. Iplik besleme elemani, yerlesik bir tambura ve bir sensöre sahiptir. Bu sensörün verdigi sinyal sayesinde tambur tarafindan çözülen ilmek basina bir impuls üretilmektedir. Eger son olarak verilen impulstan itibaren ölçülen süre, iki impuls arasindaki zaman araligi için belirlenmis hedef degerini asiyor ise, makine durdurulmaktadir. Hedef deger, iplik çözgü hizina bagli olarak gerçek zamanli olarak güncellenmektedir.
EP 2 270 269 B1 sayili patent yayininda tarif edilen yöntemde, her bir iplik çözgü hizinin çok hizli olarak gerçek zamanli tespiti zahmetlidir. Özellik ile de, iki impuls arasindaki zamanin ve çekme hizina bagli hedef degerin tespiti zahmetlidir.
Bulus, bir örgü makinesinin üretimini izlemek için kullanilan bir yöntem ve bir düzenegin gelistirilmesini amaçlamaktadir. Özellik ile bulusun amaci, iplik beslemesi durdugunda veya iplik koptugunda az zahmetli olarak örgü makinesinin hizli bir biçimde durdurulmasinin mümkün kilinmasidir.
Bulusun bu amaci, Istem 1 'e uygun yöntem yardimi ile gerçeklestirilmektedir.
Bulusa uygun yöntem, bir örgü makinesinin üretiminin izlemesi ile iliskilidir ve özellik ile az zahmetli olarak iplik beslemesinin durmasi veya iplik kopmasi durumunda örgü makinesinin hizli bir biçimde durdurulmasini mümkün kilmaktadir.
Bir örgü makinesi, örnegin bir yuvarlak örgü makinesi veya bir düz örgü (triko) makinesi olarak düzenlenmistir. Örnegin bir yuvarlak örgü makinesi, birden fazla veya çok sayida ayni ya da farkli iplik besleme cihazina sahiptir. Iplik besleme cihazlari örnegin pozitif iplik besleme cihazlari, iplik gerginligi yardimi ile kontrol edilen iplik besleme cihazlari veya depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlari olarak düzenlenmistir. Eger desenli örgü mallar üretiliyor ise, iplik gerginligi yardimi ile kontrol edilen iplik besleme cihazlari ve depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlari kullanilir.
Depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlarinda iplik beslemesi, ipligin örnegin bir sargi gövdesinden çekilerek alinmasi ile gerçeklestirilmektedir. Iplik gerginligi yardimi ile kontrol edilen iplik besleme cihazlarinda ise iplik beslemesi, iplik gerginliginin kontrol edilmesi ve ipligin makineye gerginlige uygun olarak verilmesi ile gerçeklestirilmektedir. Pozitif iplik besleme cihazlarinin gerçeklestirdigi iplik beslemesinde ipligin örgü makinesinin hizina senkronize edilerek makineye verilmesi söz konusudur.
Bulusa uygun yöntemde minimum bir adet iplik besleme cihazinin iplik beslemesi, bir sensör düzenegi ve bir kontrol ünitesi tarafindan izlenmektedir. Sensör düzenegi sayesinde bir sensör sinyali, iplik besleme yolunun uzunluk birimi basina bir ölçüm impulsu ile üretilir. Bu sensör sinyali, kontrol ünitesi tarafindan degerlendirilir. Örgü makinesine verilecek bir stop sinyali, her bir degerlendirme sonucuna göre kontrol ünitesi tarafindan üretilir.
Bir takt sinyali, bir takt ünitesi yardimi ile her bir kontrol ünitesinin kullanimina sunulur. Takt sinyaline ait takt impulsu, bir örgü yolunun uzunluk birimine karsilik gelir. Örgü yolunun uzunluk birimi, iplik besleme yolunun uzunluk biriminden minimum 2 faktör miktarinda daha küçüktür. Tercihli bir sekilde 3 ila 10 faktördür.
Iplik besleme yolunu gösteren sensör sinyali, örgü yolunu gösteren takt sinyaline bagli olarak kontrol ünitesi tarafindan degerlendirilir. Yukarida belirtildigi gibi, gerekmesi halinde örgü makinesine verilecek bir stop sinyali kontrol ünitesi tarafindan üretilmektedir.
Bulus çerçevesinde bir yuvarlak örgü makinesindeki örgü yolu, üzerinde örgü ignelerinin bulundugu örgü silindirinin dis çapi tarafindan kat edilen çevresel yol olarak tanimlanmistir.
Baska bir deyis ile, örgü silindirinin bir dönüsündeki örgü yolu örgü silindirinin dis çevresine karsilik gelir.
Bir düz örgü makinesinde örgü yolu, igne yatagi boyunca kizak içinde kat edilen yol olarak tanimlanmistir.
Mevcut bulus kapsaminda iplik beslemesinin izlenmesi için, örnegin bir iplik kopmasi durumunda münferit ölçüm impulslari, örgü yolu için bir ölçü olan, özel bir takt sinyaline bagli olarak degerlendirilmektedir. Takt sinyali, ölçüm impulsu basina minimum 2 takt impulsu kullanima sunulacak biçimde seçilmekte veya üretilmektedir.
Takt impulslarini örgü yoluna bagli olarak kullanima sunan bir takt sinyalinin kullanimi, ölçüm impulslarini iplik besleme yoluna bagli olarak üreten bir sensör sinyalinin kolayca degerlendirmesini mümkün kilmaktadir.
Takt impulslarinin belirli bir miktari, örgü yolunun belirli bir uzunluguna karsilik gelir. Bu miktar örgü makinesinin hizindan ve ayni zamanda da iplik çekis hizindan bagimsizdir. Çalisma sirasinda takt impulslarinin miktari, en kolay sayilarak tespit edilmelidir.
Iplik besleme yolunun ölçülebilir uzunluk birimi basina, baska bir deyis ile, ölçüm impulsu basina birden fazla takt impulslarinin kullanilmasi, iplik kopmasi gibi iplik beslemesindeki bir hatanin çok hizli bir biçimde degerlendirilmesini ve bu hataya reaksiyon verilmesini mümkün kilmaktadir.
Böylelik ile iplik beslemesinin durmasi veya iplik kopmasi durumunda örgü makinesinin durdurulmasi basit ve güvenilir bir yöntem ile hesaplama karmasikligi olmaksizin mümkün kilinmaktadir.
Bir uygulama biçiminde örgü yolunun uzunluk birimi 2 ila 8 cm 'dir. Tercihli bir sekilde 4 ila 6 Bulusa uygun olarak sensör sinyalinin degerlendirilmesi için kullanilan kontrol ünitesi yardimi ile, her defasinda bir ölçüm impulsu ile baslanarak takt sinyalinin takt impulslarinin miktari sayilmaktadir. Tespit edilen takt impulsu miktari, önceden belirlenmis bir sayi ile kiyaslanmaktadir. Önceden belirlenmis sayi, iplik besleme yolunun uzunluk biriminin, örgü yolunun uzunluk birimine olan oranina karsilik gelen ve yukarida belirtilen faktöre uygundur veya bu faktörden yola çikilarak tespit edilmektedir.
Iplik besleme cihazi için önceden belirlenmis sayi, bir uygulama örneginde, örülen ürünün ilmek, ilmek atlamasi ve ilmek sapi gibi baglanti türüne bagli olarak seçilir. Bu baglamda ilmek atlamasi biçimindeki bir baglanti türünde önceden belirlenmis sayi, örnegin büyüklüge uygun olarak faktöre (Z) karsilik gelir. Bu sayi, ilmek baglanti türünde örnegin faktörün (Z) çeyregine karsilik gelen bir nicelige düsürülmüstür. Bir ürün içinde degisken baglanti türünün söz konusu olmasi durumunda ise, örnegin ortalama bir deger seçilir.
Bir uygulama örneginde önceden belirlenmis sayi olarak, tarif edildigi gibi tespit edilmis, önceden belirlenmis bir sayi arti bir emniyet sabiti ile birlikte veya bir emniyet degeri ile çarpilarak seçilir.
Takt impulslarinin önceden belirlenmis sayisinin asilmasi durumunda, kontrol ünitesi tarafindan örgü makinesi için bir stop sinyali üretilir. Önceden belirlenmis sayinin asilmasi, ipligin çok yavas iletildigini veya koptugunu gösterir.
Bir stop sinyalinin üretilmesini saglayan takt impulslarinin miktari özellik ile, örgü makinesinin hizinin degistirilmesi ile iplik çekis hizinin degismesi durumunda da sabittir. Ilave olarak iplik çekis hizinin dikkate alinmasina gerek yoktur. Böylelik ile yalnizca örgü yoluna bagli bir takt sinyalinin kullanilmasi ile iplik beslemesinin izlenilmesi mümkündür.
Bir uygulama biçiminde iplik besleme yolunun uzunluk birimi, iplik besleme cihazina ait bir sargi gövdesi elemani tarafindan çözülen bir iplik sargi gövdesi veya çözülen iplik sargi gövdesinin bir kismina karsilik gelir.
Bir uygulama biçiminde iplik besleme cihazi, depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazi olarak ve sargi gövdesi elemani bir depolama tamburu olarak düzenlenmistir.
Bir uygulama biçiminde bir takt impuls sinyali takt ünitesinin kullanimina sunulmaktadir. Takt impuls sinyali, örgü makinesinin örgü yoluna bagli olarak takt impuls ünitesi yardimi ile üretilmektedir. Takt impuls sinyali, takt ünitesi tarafindan takt sinyali olarak kullanilmakta veya takt sinyali takt impuls sinyalinden üretilmektedir.
Takt impuls sinyali, bir uygulama biçiminde takt impuls ünitesi tarafindan örgü makinesinin makine kontrol ünitesinden alinmakta veya bir ya da birden fazla makine sinyalinden üretilmektedir. Takt impuls sinyali, alternatif bir uygulama biçiminde takt impuls ünitesi tarafindan kat edilen örgü yolunun ölçümü yardimi ile üretilmektedir.
Bir baska uygulama biçiminde takt sinyali, takt impulsi olarak düzenlenmis bir takt ünitesi tarafindan kullanima sunulmaktadir.
Takt sinyalinin bir takt ünitesi tarafindan takt impuls sinyalinden üretildigi bir uygulama biçiminde, takt impulsinin her bir N- impulsu takt impulsu olarak kullanilmaktadir; bu baglamda, burada N bir tam sayidir. Bu yöntem ile örgü yolu basina azaltilmis takt impulslarina sahip bir takt sinyali kullanima sunulmaktadir. Üretilen takt sinyali, makine boyutundan ve takt üretici sinyalinin üretiminden bagimsizdir. Daha az sayida takt impulslarina sahip bir takt sinyali, takt ünitesi ile kontrol üniteleri arasindaki iletisim baglantisi üzerine daha düsük bir yükün bindirilmesine yol açmaktadir.
Bir uygulama biçiminde yuvarlak örgü makinesi olarak düzenlenmis bir örgü makinesine ait takt impuls sinyali takt impuls ünitesi tarafindan yuvarlak örgü makinesine ait örgü silindirinin devrine bagli olarak tespit edilir. Bu amaç ile takt impuls ünitesi, Örnegin bir mekanik ya da elektronik ölçüm ünitesine sahiptir.
Bir uygulama biçiminde N tam sayisi, asagida açiklandigi gibi hesaplanmaktadir: N = Integer ( AXS X (m / U)), bu baglamda örgü yolunun uzunluk birimi (AXS); m, örgü silindirinin bir devri basina takt impuls ünitesi sinyalinin impulslarinin m miktari ve U ise örgü silindirinin çevresidir. impulslarin miktari (m) bir örnekte, takt ünitesi tarafindan izleme düzeneginin baslatilmasi durumunda makine kontrol ünitesi yardimi ile tespit edilir. Çevre (U) ve örgü yolunun uzunluk birimi (AXS) örnegin bir operatör tarafindan önceden tespit edilmis olacaktir.
Tam sayinin N esittir 1 olmasi durumunda, her bir impuls takt impulsu olarak, baska bir deyis ile takt impuls sinyali takt sinyali olarak kullanilmaktadir.
Bir uygulama biçiminde takt impuls ünitesi olarak düzenlenmis takt ünitesi tarafindan takt impuls sinyali, sensör sinyallerinden üretilmektedir. Bu baglamda sensör sinyalleri, bir ya da birden fazla iplik besleme cihazlarinin sensör düzenekleri tarafindan kullanima sunulmaktadir. Bir uygulama örneginde sensör sinyallerine ait ölçüm impulslari, örnegin 6 ila adet depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazi tarafindan takt impuls ünitesi olarak düzenlenmis takt ünitesi tarafindan takt impuls sinyaline ait impulslar olarak yorumlanmaktadir. Takt impuls sinyaline ait bu impulslarin içinden gerekmesi halinde takt ünitesi tarafindan her bir N - impulsu, örnegin ikinci impuls, takt sinyalinin takt impulsu olarak kullanilmaktadir.
Bu sorun, bir örgü makinesinin üretiminin izlenmesi için kullanilan bulusa uygun bir düzenek tarafindan - ki, asagida izleme düzenegi olarak adlandirilmaktadir - Istem 11 ye uygun olarak ve yine Istem 20 'ye uygun bir örgü makinesi tarafindan çözülmektedir. Istem 11 ila 19 arasindaki istemlerin özellikleri ve avantajlari, Istem 1 ila 10 arasindaki istemlerin özellikleri ve avantajlari ile örtüsmektedir yahut da bunun tersi geçerlidir.
Bir izleme donanimi, minimum bir adet iplik besleme cihazi içermektedir. Izleme düzenegine ait her bir iplik besleme cihazina bir sensör düzenegi ve bir kontrol ünitesi tahsis edilmistir.
Bu amaç ile sensör düzenegi, iplik besleme yoluna bagli olarak, baska bir deyis ile örgü makinesini besleyen ipligin uzunluguna bagli olarak bir sensör sinyali üretmek için düzenlenmistir. Sensör düzenegi, bir sensör sinyalini iplik besleme yolunun uzunluk birimi basina bir ölçüm impulsu ile üretmektedir. Bu amaç ile kontrol ünitesi, sensör düzeneginin sensör sinyalini degerlendirmek ve gerekmesi halinde örgü makinesi için bir stop sinyali üretmek için düzenlenmistir.
Bir uygulama biçiminde kontrol ünitesi, sensör sinyalini degerlendirilmesi için sensör düzenegine baglanmistir. Örnegin, kontrol ünitesi dogrudan sensör düzenegine baglanmistir veya ona bir iletisim hatti üzerinden baglanmistir.
Kontrol ünitesi, bir uygulama biçiminde sensör düzenegine entegre edilmistir. Kontrol ünitesi bir alternatif düzenlemede iplik besleme cihazina entegre edilmistir. Yine bir alternatif olarak da kontrol ünitesi ayri bir düzenek olarak uygulanmistir.
Izleme donanimi, örgü makinesinin örgü yoluna bagli bir takt sinyalinin kontrol ünitesinin veya kontrol ünitelerinin kullanimina sunulmasi için düzenlenmis bir takt ünitesini içermektedir. Yukarida tarif edildigi gibi, takt sinyaline ait takt impulsu, bir örgü yolunun uzunluk birimine karsilik gelir. Örgü yolunun uzunluk birimi, iplik besleme yolunun uzunluk biriminden minimum 2 faktör miktarinda daha küçük olacak biçimde seçilir. Tercihli bir sekilde bu deger 3 ila 10 faktördür. Kontrol ünitesi sensör sinyalini, kullanima sunulmus takt sinyaline bagli olarak degerlendirmektedir.
Yukarida belirtildigi gibi, bir uygulama biçiminde örgü yolunun uzunluk birimi 2 ila 8 cm 'dir.
Tercihli bir sekilde 4 ila 6 cm ,dir.
Bir uygulama biçiminde takt ünitesi, iplik besleme cihazlari için bir kumanda kutusu olarak düzenlenmis veya bir kumanda kutusuna entegre edilmistir. Alternatif bir uygulama biçiminde takt ünitesi, ayri bir ünite olarak düzenlenmistir.
Bir uygulama biçiminde kontrol ünitesi veya kontrol üniteleri takt ünitesine entegre edilmistir.
Baska bir deyis ile takt ünitesi bir veya birden fazla yahut da tüm sensör düzeneklerine ait bir kontrol ünitesini içermektedir.
Bulusa uygun olarak kontrol ünitesi, her defasinda bir ölçüm impulsu ile baslayarak takt impulslarinin miktarini saymak ve takt impulslarinin miktarini önceden belirlenmis bir sayi ile kiyaslamak için düzenlenmistir. Önceden belirlenmis sayi, yukarida belirtilen faktöre karsilik gelmektedir veya bundan yola çikarak tespit edilir. Kontrol ünitesi, takt impulslarinin tespit edilen miktarinin önceden belirlenmis sayiyi asmasi durumunda örgü makinesi için bir stop sinyali üretilmesi için düzenlenmistir.
Bir uygulama biçiminde iplik besleme cihazi bir sargi gövdesine sahiptir. Bu baglamda iplik besleme yolunun uzunluk birimi, iplik besleme cihazina ait bir sargi gövdesi tarafindan çözülen bir iplik sargisina veya çözülen iplik sargisinin bir kismina karsilik gelmektedir.
Bir uygulama biçiminde iplik besleme cihazi, depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazi olarak ve sargi gövdesi bir depolama tamburu olarak düzenlenmistir. Sensör düzenegi, örnegin depolama tamburunun iplik çekme ucuna yerlestirilmistir. Sensör düzenegi, önünden geçen, baska bir deyis ile tambur tarafindan çekilen iplik sargisi basina bir impuls üreten optik bir sensöre sahiptir.
Bir uygulama biçiminde izleme donanimi, bir takt impuls ünitesine sahiptir. Bu ünite, örgü makinesinin örgü yoluna bagli bir sinyal olarak düzenlenmis takt impuls sinyalini kullanima sunmak için düzenlenmistir.
Bir uygulama biçiminde takt ünitesi, takt impuls sinyalini takt sinyali olarak kullanmak ya da takt sinyalini takt impuls sinyalinden üretmek için düzenlenmistir.
Alternatif bir uygulama biçiminde takt ünitesi, takt impuls ünitesi olarak düzenlenmistir. Bir uygulama biçiminde takt impuls ünitesi, makine kontrol ünitesine baglanmis veya buraya entegre edilmistir. Takt impuls ünitesi, örnegin örgü makinesinin tahrik sistemine baglanmistir.
Bir uygulama biçiminde takt ünitesi bu amaç ile, takt sinyalini takt impuls sinyali üretmek için ve takt impuls sinyalin her bir N - impulsunu takt impulsu olarak kullanmak için düzenlenmistir. N, bir tam sayidir.
Bir uygulama biçiminde örgü makinesi, bir yuvarlak örgü makinesi olarak düzenlenmistir. Bu amaç ile takt impuls ünitesi, takt impuls sinyalinin yuvarlak örgü makinesine ait örgü silindirinin devrine bagli olarak üretilmesi için düzenlenmistir.
Bir uygulama biçiminde bu amaç ile takt impuls ünitesi, yuvarlak örgü makinesine ait örgü silindirinin devri basina 200 ila 2000 arasinda impuls miktarina sahip bir takt impuls sinyalinin üretilmesi için düzenlenmistir. Örnegin yaklasik olarak 250 cm 'lik bir dis çevreye sahip, baska bir deyis ile yaklasik 30 inç çapa sahip bir örgü silindiri söz konusu oldugunda, örgü silindirinin devri basina yaklasik 1000 adet impulsa sahip bir takt impuls sinyali üretilir. Örnegin 5 cm 'lik bir örgü yolu uzunluk birimi söz konusu oldugunda, takt impuls sinyalinin impulslarinin miktari, örgü yolunun uzunluk birimi basina yaklasik olarak 20 'dir.
Bir uygulama biçiminde takt ünitesi, takt sinyali üretmek için takt impuls sinyalinden yola çikarak her bir N - impulsunu kullanacak biçimde düzenlenmistir. Örnegin örgü yolunun uzunluk birimi (AXS) basina takt sinyaline ait bir takt impulsu için seçilmesi gereken tam sayi (N), örgü yolunun uzunluk biriminden (AXS), örgü makinesinin devri basina takt impuls sinyalinin impuls (m) miktarindan ve örgü silindirinin çevre ölçüsünden (U) yola çikilarak hesaplanir: N = Integer ( AXS x (m / U)), Bir uygulama biçiminde takt impuls ünitesi, örgü makinesinin örgü yolunun ölçümü için kullanilan bir ölçüm ünitesine sahiptir.
Bir uygulama biçiminde ölçüm ünitesi, örgü makinesinin tahrik miline veya bu tahrik miline baglanmis bir mile yerlestirilmis bir disli çarka sahiptir.
Bir uygulama biçiminde ölçüm ünitesi, kodlayici olarak düzenlenmistir. Bu baglamda kodlayici örgü makinesinin tahrikine yerlestirilmistir.
Bir baska uygulama biçiminde takt impuls ünitesi, pozitif iplik besleme cihazlarinin tahrikine baglanmis bir ölçüm ünitesini içermektedir. Bu ölçüm ünitesi örnegin, sensör ile donatilmis ve tahrik ünitesine baglanmis bir ölçüm çarkina sahiptir. Bir örnekte takt impuls ünitesi, bir ya da birden fazla pozitif iplik besleme cihazinin ilettigi iplik miktarini tespit için kullanilan ve özel olarak bunun için düzenlenmis bir sensör düzenegine entegre edilmistir.
Bir uygulama biçiminde takt impuls ünitesi olarak düzenlenmis takt ünitesi, takt sinyalinin birden fazla iplik besleme cihazlarinin sensör sinyallerinden yola çikarak üretilmesi için düzenlenmistir. Bir örnekte takt ünitesi bu amaç ile, örnegin depolayici ile donatilmis 6 ila 10 adet iplik besleme cihazinin kontrol ünitelerine baglanmistir. Takt ünitesi bu amaç ile yukarida açiklandigi gibi, depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlarinin sensör sinyallerinden bir takt sinyali üretmek için düzenlenmistir.
Bulus, çizimler halinde sematik olarak gösterilen örnekler yardimi ile daha ayrintili olarak açiklanmaktadir. Çizimlerde, asagida açiklanan hususlar gösterilmektedir: Sekil 1, birinci uygulama örnegine ait ve bulusa uygun bir düzenegin elemanlari ile donatilmis bir yuvarlak örgü makinesinin sematik bir görünümünü göstermektedir.
Sekil 2a, depolayici ile donatilmis bir iplik besleme cihazini göstermektedir.
Sekil 2b, bir takt impuls ünitesinin yerlestirilmesini sematik olarak göstermektedir.
Sekil 3, birinci örnege ait bulusa uygun bir düzenegin blok diyagramini göstermektedir.
Sekil 4, bir sensör sinyalinin kontrol ünitesi tarafindan degerlendirilmesinin bir akis diyagramini göstermektedir.
Sekil 5a, ikinci uygulama örnegine ait olan ve bulusa uygun bir düzenegin elemanlari ile donatilmis bir yuvarlak örgü makinesinin sematik bir görünümünü göstermektedir.
Sekil 5b, ikinci örnege ait pozitif iplik besleme cihazlarina ait ve takt impuls ünitesi olarak düzenlenmis bir sensör düzenegini göstermektedir.
Sekil 6, ikinci örnege ait bulusa uygun bir düzenegin blok diyagramini göstermektedir.
Sekil 7, iplik besleme cihazlarinin ve yine üçüncü örnege ait olan ve kumanda kutusu olarak düzenlenmis bir takt ünitesinin sematik düzenlemesini göstermektedir.
Sekil 8, üçüncü örnege ait bulusa uygun bir düzenegin blok diyagramini göstermektedir.
Birinci örnek Sekil 1 sematik bir görünüm yardimi ile, asagida izleme düzenegi olarak adlandirilan ve örgü makinesinin üretiminin izlemek için kullanilan ve yine bulusa uygun bir düzenege ait elemanlar ile donatilmis bir yuvarlak örgü makinesini (1) göstermektedir.
Yuvarlak örgü makinesi (1), depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlari (2), iplik gerginligi yardimi ile kontrol edilen iplik besleme cihazlari (3) ve pozitif iplik besleme cihazlari (4) olarak düzenlenmis birden fazla iplik besleme cihazina sahiptir.
Iplik besleme cihazlari, yuvarlak örgü makinelerinin (1) birden fazla tasiyici ring (5) üzerine yerlestirilmistir. Sekil 1 'de, yalnizca birkaç iplik besleme cihazi gösterilmistir. Bu baglamda üst tasiyici ring (5) üzerinde üç adet depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazi (2), ortadaki tasiyici ring (5) üzerinde üç adet iplik gerginligi yardimi ile kontrol edilen iplik besleme cihazi (3) ve yine alt tasiyici ring (5) üzerinde üç adet pozitif iplik besleme cihazi (4) görülmektedir.
Yuvarlak örgü makinesi (1) bir desenli örgü ürünü üretmek için, örnegin birjakar örgü ürünü üretmek için örgü düzenegi üzerinde birden fazla örgü noktasina (6) sahiptir; bu baglamda her bir örgü noktasi (6) için bir iplik besleme cihazi tahsis edilmistir. Örnegin örgü düzenegi, Sekil 1 'de örgü kilitleri (8) ile üzeri örtülmüs ve bir ok ile gösterilmis bir örgü silindirini (7) içermektedir. Sekil 1 ayni zamanda, örgü noktasina (6) bir ipligin (9) bir depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazi (2) tarafindan iletildigini de göstermektedir.
Bilindigi üzere bir yuvarlak örgü makinesinde (1) bir sasiye (10) örgü düzenegi döndürülebilir biçimde yerlestirilmistir. Bu sasi, örgü düzeneginin alt kisminda bir muhafaza (11) ile kusatilmis olup; bu Sasiye, örgü düzeneginin üst kisminda tasiyici ringler (5) sabitlenmistir.
Bir makine kontrol ünitesi (12), özellik ile örgü düzeneginin sekilde görülmeyen bir tahriki için muhafazanin (10) yanina yerlestirilmistir.
Bulusa uygun izleme düzenegi, yaptigi iplik beslemesinin izlendigi minimum bir adet iplik besleme cihazina sahiptir. Bu amaç ile, bu örnege ait izleme düzenegi bir takt ünitesini içermektedir. Takt ünitesi, bir kumanda kutusu (13) olarak düzenlenmistir, ya da kumanda kutusuna (13) entegre edilmistir. Bu örnekte takt ünitesi, kumanda kutusuna (13) entegre edilmistir. Kumanda kutusu (13), Sekil 1 ”in gösterdigi gibi, yuvarlak örgü makinesinin (1) sasisinin (11) orta parçasina sabitlenmistir.
Bir alternatif düzenlemede kumanda kutusu (13), çikarilabilir biçimde sasi (11) üzerinde tutulmaktadir.
Bir alternatif düzenlemede kumanda kutusu (13), makine kontrol ünitesine (12) entegre edilmistir.
Sekil 2a, izleme düzenegine ait bir iplik besleme cihazini göstermektedir. Iplik besleme cihazi, depolama tamburu (14) olarak düzenlenmis sargi gövdesine sahip ve depolayici ile donatilmis bir iplik besleme cihazidir (2).
Sabit depolama tamburu (14) muhafazanin (15) önüne yerlestirilmistir. Depolama tamburunun (14) giris ucuna iplik sargilarinin depolama tamburuna (14) sarilmasi için kullanilan bir sargi elemani (16) yerlestirilmistir. Depolama tamburunun (14) diger ucunda. baska bir deyis ile çikis ucunda, örnegin bir konik fren (17) ön görülmüstür. Konik fren (17), muhafazaya (15 ) ait bir açici (=istifleyici) (18) ile desteklenmektedir.
Depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazina (2) bir sensör düzenegi (19) ve bir kontrol ünitesi (20) tahsis edilmistir. Sensör düzenegi (19), bir iplik besleme yolunun uzunluk birimi (AXF) basina birer ölçüm impulsu (I) ile donatilmis bir sensör sinyalinin üretimi için düzenlenmistir. Bu örnekte iplik besleme yolunun uzunluk birimi (AXF), depolama tamburu (14) tarafindan çekilen bir iplik sargisina karsilik gelmektedir. Sensör düzenegi (19), örnegin her bir çözülen iplik sargisinda bir ölçüm impulsu (I) üreten bir optik sensör olarak düzenlenmistir.
Bir örnekte depolama tamburunun (14) çevresi ve buna bagli olarak bir iplik sargisinin uzunlugu 20 cm 'dir; baska bir deyis ile, iplik besleme yolunun uzunluk birimi (AXF) 20 cm Kontrol ünitesi, örnegin bir mikro islemciye sahiptir. Bu amaç ile kontrol ünitesi, sensör düzeneginin (19) sensör sinyalini degerlendirmek ve gerekmesi halinde örgü makinesi için bir stop sinyali (ST) üretmek için düzenlenmistir. Kontrol ünitesi (20) muhafazaya (15) entegre edilmistir; fakat Sekil 2a 'da anlasilmasi için ayri olarak betimlenmistir.
Kumanda kutusuna (13) entegre edilmis takt ünitesi bu amaç ile, bir takt sinyalini (82) her bir kontrol ünitesinin (20) kullanimina sunmak için düzenlenmistir. Bu örnekte takt ünitesi, takt impuls sinyalinden (S1) takt sinyalinin (S2) üretilmesi için düzenlenmistir.
Sekil 2b, bir ölçüm ünitesine, baska bir deyis ile bir kodlayiciya (21) sahip takt impuls ünitesinin bir düzenlemesini sematik olarak göstermektedir. Kodlayici (21), bir tahrik kayisi (23) üzerinden örgü silindiri (7) için kullanilan bir tahrik çarkina (24) baglanmis bir tahrik (22) üzerine yerlestirilmistir.
Kodlayici (21) ile donatilmis takt impuls ünitesi, bu örnekte örgü silindirinin (7) devri basina yaklasik 1000 impuls (P) miktarina (m) sahip bir takt impuls sinyali (81) üretmektedir.
Sekil 3, bir blok diyagram yardimi ile, yuvarlak örgü makinesine (1) ait cihazlarin iletisim baglantilari (30) yardimi ile bir birilerine baglanmis oldugunu göstermektedir. Iletisim baglantilari (30) hatlar halinde düzenlenmistir ve tasiyici ringlere (5) ve sasinin parçalarina (11) iletilmistir. Iletisim baglantilari (30), Sekil 1 ,de gösterilmemistir. Iletisim baglantilari (30) üzerinden bagli cihazlar arasinda veri alisverisi yapilmaktadir. Iletisim baglantilari (30), örnegin üzerinden seri veri aktariminin gerçeklestirildigi iki adet CAN-BUS baglanti hatti olarak düzenlenmistir.
Bu örnekte depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlari (2), iplik gerginligi yardimi ile kontrol edilen iplik besleme cihazlari (3), pozitif iplik besleme cihazlari (4), ölçüm ünitesine (21) sahip takt impuls ünitesi, kontrol ünitesi (13) ve makine kontrol ünitesi (12) iletisim baglantilarina (30) baglanmis ve yine bu baglantilar üzerinden bir birilerine baglanmistir.
Minimum bir adet iplik besleme cihazina, baska bir deyis ile Sekil 2a ,da gösterilmis ve depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazina (2), Sekil 2b 'de gösterilen kodlayici (21) ile donatilmis takt impuls ünitesi ve kumanda kutusuna (13) sahip izleme düzenegi, iletisim baglantilari (30) üzerinden makine kontrol ünitesine (12) baglanmistir.
Kumanda kutusu (13), Sekil 3 °te gösterilen uygulama biçiminde elektronik bir cihaz olarak düzenlenmistir ve bir veri giris ünitesi (31) ve bir gösterge ünitesi (32) ile donatilmistir.
Kumanda kutusu (13), gerekmesi halinde CAN-Bus özelligine sahip olarak düzenlenmistir ve örnegin bir mikro islemci ile donatilmistir.
Yukarida sözü edilmis oldugu gibi, kumanda kutusundaki (13) takt ünitesi, kodlayici (21) ile donatilmis takt impuls sinyalinden (81) takt sinyali (82) üretmek için ve bunu kontrol ünitesinin veya ünitelerinin (20) kullanimina sunmak için düzenlenmistir. Baska bir deyis ile, kumanda kutusu (13), takt impuls sinyalini (81) almakta ve üretilmis takt sinyalini (82) iplik besleme cihazlarinin kontrol ünitelerine, özellik ile de depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlarinin (2) kontrol ünitelerine (20) göndermektedir.
Kumanda kutusu (13) içindeki takt ünitesi bu amaç ile, takt impuls sinyali (81) her bir N- impulsunu takt sinyalinin (82) takt impulsu (T) olarak kullanmak için gelistirilmistir. Bu baglamda N, bir tam sayidir. Tam sayi N, örgü yolunun birim uzunlugu (AXS) üzerinden, örgü silindirinin (7) devri basina takt impuls sinyalinin (S1) impulslarinin (P) miktarindan (m) ve örgü silindirinin çevresinden (U) yola çikarak asagida anlatildigi gibi hesaplanmaktadir: N : integer ( AXS x (m / U)), Izleme düzeneginin baslatilmasi durumunda takt ünitesi, bir defaligina örgü silindirinin (7) devri basina impulslarin (P) miktarini tespit etmektedir. Bu amaç ile takt ünitesi, örnegin makine kontrol ünitesinden (12) bir makine takt sinyali alir.
Tam sayi N, takt ünitesi tarafindan bu veriler yardimi ile bir defaligina ve otomatik olarak tespit edilir. Örnegin örgü yolunun 5 cm olarak seçilen uzunluk birimi (AXS), yaklasik 1000 impuls miktari (m) ve örgü silindirinin (7) 250 cm ,lik çevresinden yola çikilarak 20 tam sayisi hesaplanarak bulunur. Baska bir deyis ile, takt ünitesi bu amaç ile, takt impuls sinyalinin (81) her bir 20.ci impulsunu (P) takt sinyalinin (82) takt impulsu (T) olarak kullanmak için düzenlenmistir.
Takt sinyali (82), örgü yolunun uzunluk birimi (AXS) basina bir takt impulsuna (T) sahiptir.
Baska bir deyis ile, kumanda kutusu (13) tarafindan kontrol ünitesinin (20) veya ünitelerinin kullanimina sunulan takt sinyalinin (82) takt impulslari (T) örgü yolunun her bir uzunluk birimine (AXS) karsilik gelmektedir. Örgü yolunun uzunluk birimi (AXS), iplik besleme yolunun uzunluk biriminden (AXF) minimum 2 faktör (Z), tercihli bir sekilde 3 ila 10 faktör miktarinda daha küçüktür. Örgü yolunun 5 cm 'lik bir birim uzunlugu (AXS) ve yine iplik besleme yolunun yukarida açiklanan 20 cm 'lik bir birim uzunlugunun (AXF) söz konusu olmasi durumunda faktör (Z), 4 degerine sahiptir.
Bu amaç ile her bir kontrol ünitesi (20), sensör sinyalini (8) takt sinyaline (S2) bagli olarak degerlendirmek için düzenlenmistir. Bu sirada ünite, her defasinda sensör sinyalinin (8) bir impulsu (I) ile baslayarak taktlarin (T2) sayisini (A) saymakta; bunu önceden belirlenmis bir sayi (Ac) ile kiyaslamakta ve asilmasi durumunda örgü makinesi için bir stop sinyalini (ST) üretmektedir. Çalisma sirasinda yuvarlak örgü makinesinin (1) izlenmesi için minimum bir adet iplik besleme cihazinin iplik iletimi, baska bir deyis ile, depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazinin veya cihazlarinin (2) iplik iletimi uygun sensör düzenekleri (19) ve kontrol üniteleri (20) ile izlenmektedir. Her bir sensör düzenegi (19) tarafindan bir sensör sinyali (8), iplik besleme yolunun uzunluk birimi (AXF) basina, baska bir deyis ile, depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazinin (2) depolama tamburu (14) tarafindan çekilen iplik sargisi basina bir ölçüm impulsu (I) ile üretilmektedir. Her bir kontrol ünitesi (20) sensör sinyalini (S), merkezi kumanda kutusu (13) tarafindan kullanima sunulan takt sinyaline (82) bagli olarak örgü yolunun uzunluk birimi (AXS) basina bir takt impulsu (T) ile degerlendirmektedir.
Takt sinyali (82), kumanda kutusu (13) tarafindan takt impuls sinyalinden (81) üretilmektedir.
Bu esnada, bu örnek çerçevesinde takt impuls sinyalinin (81) her bir 20.ci impulsu (P), takt sinyalinin (82) takt impulsu (T) olarak kullanilmaktadir. Takt impuls sinyali (81), yukarida tarif edildigi gibi, kodlayici (21) ile donatilmis takt impuls tarafindan kullanima sunulmaktadir. Takt impuls sinyali, yuvarlak örgü makinesinin (1) örgü silindirinin (7) devrine bagli olarak tespit etmektedir.
Sekil 4, bir akisi semasi yardimi ile sensör sinyalinin (8) kontrol ünitesi (20) tarafindan degerlendirilmesini göstermektedir. Kontrol ünitesi (20), bir ölçüm impulsu (I) ile baslayarak takt impulslarinin (T) miktarini (A) saymaktadir. Her bir takt impulsunda (T) kontrol ünitesi (20) bu sayiyi (A) önceden belirlenmis bir sayi (Ac) ile kiyaslamaktadir. Ac referansi ile tanimli sayi, her bir örgü ürüne göre önceden belirlenmis bir sabittir. Sözü edilen bu sabit sayi (Ac), bir operatör tarafindan kumanda kutusunun (13) veri giris ünitesi (31) üzerinden girilmekte ve takt ünitesi tarafindan kontrol ünitelerinin (20) kullanimina sunulmaktadir.
Ac tanimli sayi bu örnekte faktörden (Z) yola çikarak tespit edilmektedir: Örnegin asagidaki formüle göre tespit edilmektedir: Ac = Z + 2 formülü, örnegin 2 niceligindeki bir emniyet degerine (z) sahip ve faktörden (Z) daha büyük olan bir degeri (Ac) tespit etmektedir.
Alternatif olarak hesaplama asagidaki formüle göre yapilmaktadir: Ac = x 2 formülü, 1,5 ila 3 niceligindeki bir emniyet degerine (x) sahip ve faktörden (Z) daha büyük olan bir degeri (Ac) tespit etmektedir. Faktörü (2), baska bir deyis ile örgü yolu (AXS) ve iplik besleme yolunun (AXF) uzunluk birimleri arasindaki oran, yukarida tarif edildigi gibi 4 'tür. Önceden belirlenmis sayi (Ac), ürünün desenine bagli olarak ve hatta ilmek baglanti türüne bagli olarak seçilir. Önceden belirlenmis sayi (Ac), örnegin ilmek atlamali bir baglanti söz konusu oldugunda 4 niceligindeki faktörün (Z), 2 niceligindeki bir emniyet faktörü ile çarpilmasi yolu ile 8 degerinde olmak üzere tespit edilmektedir. ilmek bagi söz konusu oldugunda önceden belirlenmis sayi (Ac) bunun çeyregi niceliginde. örnegin 3 degerinde tespit edilir. Baska bir deyis ile, yüksek iplik tüketiminin gerçeklestigi iplik baglantilarinin kullanildigi bir ürün söz konusu oldugunda, gerekmesi halinde önceden belirlenmis sayi (Ac) faktörden (Z) daha küçük seçilir. Ilmek bagi ve ilmek atlamali her iki baglanti türünün kullanildigi bir ürün söz konusu oldugunda, örnegin önceden belirlenmis sayi (Ac) 6 degerinde tespit edilir.
Eger takt impulslarinin (T) miktari (A) önceden belirlenmis sayiyi (Ac) asiyor ise, kontrol ünitesi (20) tarafindan yuvarlak örgü makinesi (1) için bir stop sinyali (ST) üretilir ve bu sinyal, makine kontrol ünitesine (12) ait iletisim baglantisi (30) üzerinden Örgü makinesine iletilir.
Ikinci örnek Ikinci örnek, asagida tarif edilen özellikler haricinde birinci örnek ile örtüsmektedir. Sekil 2b, alternatif bir takt impuls ünitesi göstermektedir. Baska bir deyis ile, yuvarlak örgü makinesinin (1) örgü yolunun ölçümü için kullanilan pozitif iplik besleme cihazlari (4) için takt impuls ünitesi olarak düzenlenmis bir sensör düzenegini göstermektedir.
Takt impuls ünitesi, bir ölçü birimini (41) ve bir islem ünitesini (42) içermektedir. Ünite, pozitif iplik besleme cihazlari (4) için kullanilan bir tahrik kayisina (43) yerlestirilmistir. Tahrik kayisi veya kayislari (23), Sekil 1 'de yalnizca kismen betimlenmistir. Ölçüm ünitesi (41), tahrik kayisi (43) tarafindan tahrik edilen minimum bir adet ölçüm çarkina (44) ve yine minimum bir adet sensöre (45) ve bir muhafazaya (46) sahiptir. Islem ünitesi (42), bir muhafaza (46) içine yerlestirilmistir. Ölçüm çarki (44), ölçüm çarkinin (41) dis çevresine dagitilmis birden fazla ölçüm noktasi (47) ile donatilmistir.
Bir ölçüm noktasi (47), örnegin içine bir miknatisin yerlestirilmis oldugu bir delik olarak düzenlenmistir. Sensör (45), muhafazanin (46) üzerine veya kismen muhafazanin içine yerlestirilmistir ve ölçüm çarkinin (44) ölçüm noktalarina (47) dogru hizalanmistir. Sensör (45) bir Hall sensörü olarak düzenlenmistir.
Bir alternatif düzenlemede bir optik sensörün, örnegin bir diyet lamba ve bir fotosel ile donatilmis olmasi ön görülmüstür. Bu elemanlar, örnegin isigi yansitan ölçüm noktalarina hizalanmistir.
Döner bir ölçüm çarkinin (44) söz konusu olmasi durumunda, takt impuls sinyali (81) ölçüm ünitesinin (41) sensörü (45) tarafindan, ölçüm noktalarindan (47) biri sensörün (45) önünden geçtiginde her bir impuls (P) üretilmektedir. Ölçüm çarkinin (44) ve sensörlerin (45) sayisi, pozitif iplik besleme cihazlarinin (4) tahrik çarklarinin sayisi ile örtüsmektedir. Bu örnekte her defasinda iki ölçüm çarki (44) ve iki sensör (45) ön görülmüstür. Üçüncü örnek Üçüncü örnek asagida açiklanan özellikler haricinde birinci örnekle örtüsmektedir. Sekil 7 ve Sekil 8 'de betimlenen üçüncü uygulama örneginde, üzerine en azindan depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlarinin (2) yerlestirilmis oldugu bir yuvarlak örgü makinesindeki bir izleme düzenegi ön görülmüstür. Izleme donanimi, sensör düzenekleri ile ve kontrol üniteleri ile ve yine kumanda kutusuna (13) entegre edilmis bir takt ünitesi ile donatilmis ve bir makine ringi (5) üzerine yerlestirilen depolayici ile donatilmis birden fazla iplik besleme cihazlarini (2) içermektedir. Depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlari (2) ve kumanda kutusu (13), iletisim hatlari (30) üzerinden bir birilerine baglanmistir. Baska bir deyis ile, takt ünitesi iletisim hatlari (30) üzerinden iplik besleme cihazlarinin (2) kontrol ünitelerine (20) baglanmistir.
Kumanda kutusuna (13) ait takt ünitesi, takt impuls ünitesi olarak ve bu amaç ile, sensör sinyallerinden (S). depolayici ile donatilmis birden fazla iplik besleme cihazinin (2) sensör düzeneklerine (19) ait ölçüm impulslari (I) ile bir takt impuls sinyali (S1) üretmek için düzenlenmistir.
Sensör sinyallerinin (S) ölçüm impulslari (I), depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlarinin (2), örnegin 6 ila 10 referans numaralari altinda tanimlanmis sensör düzenekleri tarafindan, iletisim hatlari (30) üzerinden kumanda kutusu (13) içindeki takt ünitesinin kullanimina sunulmaktadir. Sensör sinyallerinin (S) ölçüm impulslari (l), takt ünitesi tarafindan, takt impuls sinyali (81) impulslari (P) olarak yorumlanmaktadir.
Takt impuls sinyali (81) bu impulslarindan (P) yola çikarak her bir N-impuls (P) takt ünitesi tarafindan takt sinyalinin (82) takt impulsu (T) olarak kullanilmaktadir.
Tam sayinin (N) hesaplanmasi, birinci örnekte yapildigi gibi gerçeklestirilir. Bu baglamda bir baslangiç evresinde impulslarin (P) miktari (m), baska bir deyis ile örgü silindirinin (7) devri basina sensör sinyallerinin ölçüm impulslarinin (l) miktari tespit edilir. Depolayici ile donatilmis 8 adet iplik besleme cihazinin ve agirlikli olarak ilmek atlamasi türündeki bir örgü baglantisi söz konusu oldugu durumda, miktar, 20 cm 'lik çevreye sahip depolama tamburlarinda ve 250 cm ,lik çevreye sahip bir örgü silindirinde miktar (m) büyüklügüne uygun olarak 100 niceliginde tespit edilir. Tam sayi N, 5 cm 'lik bir Örgü yolu uzunluk biriminde 2 degerindedir. Baska bir deyis ile, her bir 2.ci impuls (P), takt ünitesi tarafindan takt impulsu (T) olarak kullanilmaktadir.
Eger takt impuls sinyalinin (81) örgü silindirinin (7) devri basina olan ölçüm impulslarinin (I) miktarinin (m) tespitinde örgü baglantisi tam olarak bilinmiyor ise, o zaman faktörden (Z) 4 degeri ile tespit edilen önceden belirlenmis sayi (Ac) daha büyük bir emniyet degeri (2) veya emniyet faktörü (x) ile tespit edilir.
Referans numaralari listesi 1 Yuvarlak örgü makinesi 41 Ölçüm ünitesi 2 Depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazi 42 Islem ünitesi 3 Iplik gerginligi ile kontrol edilen iplik besleme Cihazi 43 Tahrik kayisi 4 Pozitif iplik besleme cihazi 44 Ölçüm çarki Tasiyici ring 45 Sensör 6 Örgü noktasi 46 Muhafaza 7 Örgü silindiri 47 Ölçüm noktasi 8 Kilitler 9 Iplik Sasi 11 Muhafaza 12 Makine kontrol ünitesi Depolama tamburu Muhafaza Sargi elemani Konik fren Sensör düzenegi Kontrol ünitesi Ölçüm ünitesi Tahrik Tahrik kayisi Tahrik çarki Iletisim baglantisi Veri giris ünitesi Gösterge ünitesi

Claims (13)

ISTEMLER
1. Bir örgü makinesinin üretiminin izlenmesi için kullanilan; bu baglamda minimum bir adet iplik besleme cihazinin iplik beslemesi, bir sensör düzenegi (19) ve bir kontrol ünitesi (20) tarafindan izlendigi; bu baglamda, bir sensör sinyalinin (S) iplik besleme yolunun uzunluk birimi (AXF) basina bir ölçüm impulsu (I) ile sensör düzenegi (19) tarafindan üretildigi; sensör sinyalinin (8), kontrol ünitesi (20) tarafindan degerlendirildigi; ve bir stop sinyalinin (ST). kontrol ünitesi (20) tarafindan örgü makinesi için üretildigi; yine bu baglamda, bir takt sinyalinin (82) takt ünitesi tarafindan kontrol ünitesinin (20) kullanimina sunuldugu; takt sinyaline (S2) ait bir takt impulsunun (T) örgü makinesine ait örgü yolunun bir uzunluk birimi (AXS) ile örtüstügü ve sensör sinyalinin (S) takt sinyaline (82) bagli olarak kontrol ünitesi (20) tarafindan degerlendirildigi yöntem, örgü yolunun uzunluk biriminin (AXS), iplik besleme yolunun uzunluk biriminden (AXF), ölçüm impulsu (I) basina daha fazla faktörü (Z) miktarinda, baska bir deyis ile, minimum 2 takt impulsu (T) miktarinda kullanima sunulacak biçimde minimum 2 faktörü (Z), tercihli bir sekilde 3 ila 10 faktör miktarinda daha küçük olmasi ile; sensör sinyalinin (S) takt sinyaline (S2) bagli olarak kontrol ünitesi (20) tarafindan degerlendirilmesi ile; bu esnada kontrol ünitesinin her defasinda bir ölçüm impulsu (I) ile baslayarak, takt impulslarinin (T) miktarini (A) saymasi ile ve takt impulslarinin (T) miktarini (A) önceden belirlenmis bir sayi (Ac) ile kiyaslama yapmasi ile; yine bu baglamda, önceden belirlenmis sayinin (Ac), faktöre (Z) karsilik gelmesi ile veya bundan yola çikarak tespit edilmesi ile; ve yine önceden belirlenmis sayinin (Ac) asilmasi durumunda, örgü makinesi için bir stop sinyalinin (ST) üretilmesi ile karakterize edilmistir.
2. Istem 1 'e uygun yöntem, örgü yolunun uzunluk biriminin (AXS), 2 ila 8 cm olmasi ile karakterize edilmistir.
3. istem 1 veya 2 'ye uygun yöntem, iplik besleme yolunun uzunluk biriminin (AXF), iplik besleme cihazina ait bir sargi gövdesi tarafindan çözülen bir iplik sargisina veya çözülen iplik sargisinin bir kismina karsilik gelmesi ile karakterize edilmistir.
4. istem 1 ila 3 arasindaki istemlerden herhangi birine uygun yöntem, takt sinyalinin (S2) takt ünitesi tarafindan bir takt impuls sinyalinden (S1) üretilmesi ile veya takt impuls ünitesi tarafindan üretilmesi ile ve takt ünitesi tarafindan kullanilmasi ile veya bizzat takt ünitesi tarafindan üretilmesi ile karakterize edilmistir.
5. Istem 4 'e uygun yöntem, takt sinyalinin (82) bir takt ünitesi tarafindan takt impuls sinyalinden (S1) üretilmesi ile ve bu baglamda takt impuls sinyalinin (81) her bir N - impulsunun (P) takt impulsu (T2) olarak kullanilmasi ile ve yine bu baglamda N 'nin bir tam sayi olmasi ile karakterize edilmistir.
6. Istem 4 veya 5 'e uygun yöntem, takt impuls sinyalinin (81) yuvarlak örgü makinesine (1) ait örgü silindirinin (8) devrine bagli olarak tespit edilmesi ile karakterize edilmistir.
7. istem 6 ve 5 'e uygun yöntem, tam sayinin (N), örgü yolunun uzunluk biriminden (AXS), örgü silindirinin devri basina takt impuls sinyalinin (S1) impulslarinin (P) miktarindan (m) ve takt impulsu (T) için örgü silindirinin çevresinden (U) yola çikarak, örgü yolunun uzunluk birimi (AXS) basina asagida açiklandigi gibi hesaplanmasi ile karakterize edilmistir: N = integer ( AXS x (m / U)).
8. istem 1 ila 7 arasindaki istemierden herhangi birine uygun yöntem, bir takt impuls ünitesi tarafindan, depolayici ile donatilmis birden fazla iplik besleme cihazina (2) ait sensör düzeneklerinin (19) sensör sinyallerinden (8) bir takt impuls sinyalinin (81) üretilmesi ile; depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlarina (2) ait ölçüm impulslarinin (I), takt impuls sinyalinin (81) impulslari (P) olarak yorumlanmasi ile karakterize edilmistir.
9. Kendisine bir sensör düzeneginin (19) ve bir kontrol ünitesinin (20) tahsis edildigi minimum bir adet iplik besleme Cihazi ile donatilmis bir örgü makinesinin üretiminin izlenmesi için kullanilan; bu baglamda bir sensör sinyalinin (8), iplik besleme yolunun uzunluk birimi (AXF) basina bir ölçüm impulsu (I) ile sensör düzenegi (19) tarafindan üretildigi; bu amaç ile kontrol ünitesinin (20), sensör düzeneginin (19) sensör sinyalini (8) degerlendirmek ve gerekmesi halinde örgü makinesi için bir stop sinyali (ST) üretmek için düzenlenmis oldugu; bir takt sinyalini (82), kontrol ünitesinin (20) kullanimina sunmak için düzenlenmis bir takt ünitesi ile donatilmis; bu baglamda takt ünitesinin, takt sinyalini (82) bir örgü yolunun uzunluk birimi (AXS) basina takt impulsu (T2) ile örgü makinesinin kullanimina sunmak için düzenlenmis oldugu ve yine kontrol ünitesinin (20) takt sinyaline (82) bagli olarak sensör sinyalini (S) degerlendirmek için düzenlenmis oldugu düzenek; örgü yolunun uzunluk biriminin (AXS), iplik besleme yolunun uzunluk biriminden (AXF), ölçüm impulsu (I) basina faktör (Z), miktarinda daha fazla, baska bir deyis ile minimum 2 takt impulsu (T) miktarinda kullanima sunulacak biçimde minimum 2 faktör (Z), tercihli bir sekilde 3 ila 10 faktör miktarinda daha küçük olmasi ile; bu baglamda, kontrol ünitesinin (20) her defasinda bir ölçüm impulsu (i) ile baslayarak takt impulslarinin (T2) miktarini (A) saymasi ile ve taktiarinin (T2) miktarini (A) önceden belirlenmis bir sayi (Ac) ile kiyaslama yapmasi ile; yine bu baglamda, önceden belirlenmis sayinin (Ac) faktörüne (Z) karsilik gelmesi ile veya bundan yola çikarak tespit edilmesi ile; ve yine önceden belirlenmis sayinin (Ac) asilmasi durumunda örgü makinesi için bir stop sinyalinin (ST) üretilmesi ile karakterize edilmistir.
10. Istem 9 'a uygun düzenek, iplik besleme cihazinin bir sargi gövdesine sahip olmasi ile ve bu baglamda iplik besleme yolunun uzunluk biriminin (AXF), iplik besleme cihazina ait bir sargi gövdesi tarafindan çözülen bir iplik sargisina veya çözülen iplik sargisinin bir kismina karsilik gelmesi ile karakterize edilmistir.
11. Istem 10 'a uygun düzenek, iplik besleme cihazinin depolayici ile donatilmis bir iplik besleme cihazi (2) olarak ve sargi gövdesinin bir depolama tamburu (14) olarak düzenlenmis olmasi ile karakterize edilmistir.
12. Istem 9 ila 11 arasindaki istemlerden herhangi birine uygun düzenek; takt ünitesinin, takt impuls sinyalinden (S1) takt sinyalinin (82) üretilmesi için veya takt impuls sinyalinin (81) takt sinyali (82) olarak kullanmak üzere düzenlenmis olmasi ile veya takt ünitesinin takt impuls ünitesi olarak düzenlenmis olmasi ile karakterize edilmistir.
13. Istem 9 ila 12 arasindaki istemlerden herhangi birine uygun düzenek; bir takt impuls ünitesi tarafindan, depolayici ile donatilmis birden fazla iplik besleme cihazina (2) ait sensör düzeneklerinin (19) sensör sinyallerinden (8) bir takt impuls sinyalinin (S1) üretilmesi ile; bu baglamda, depolayici ile donatilmis iplik besleme cihazlarina (2) ait ölçüm impulslarinin (I) takt impuls sinyalinin (S1) impulslari (P) olarak yorumlanmasi ile karakterize edilmistir.
TR2017/07952T 2013-10-02 2014-09-08 Bi̇r örgü maki̇nesi̇ni̇n üreti̇mi̇ni̇ i̇zlemek i̇çi̇n kullanilan yöntem ve düzenek TR201707952T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102013110988.8A DE102013110988B4 (de) 2013-10-02 2013-10-02 Verfahren und Vorrichtung zur Überwachung der Produktion einer Strickmaschine sowie Strickmaschine

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201707952T4 true TR201707952T4 (tr) 2018-03-21

Family

ID=51584928

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/07952T TR201707952T4 (tr) 2013-10-02 2014-09-08 Bi̇r örgü maki̇nesi̇ni̇n üreti̇mi̇ni̇ i̇zlemek i̇çi̇n kullanilan yöntem ve düzenek

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP2857567B1 (tr)
CN (1) CN104514078B (tr)
DE (1) DE102013110988B4 (tr)
TR (1) TR201707952T4 (tr)
TW (1) TWI564447B (tr)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102015104903B3 (de) * 2015-03-30 2016-06-16 Memminger-Iro Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Überwachung der Produktion einer Strickmaschine sowie Strickmaschine
ITUB20155502A1 (it) * 2015-11-12 2017-05-12 Camozzi Digital S R L Sistema di monitoraggio di parametri di funzionamento di componenti di un telaio per tessitura
IT201600074062A1 (it) 2016-07-15 2018-01-15 Lgl Electronics Spa Metodo per il controllo dello svolgimento di filato da un alimentatore di trama
CN106987998B (zh) * 2017-05-24 2020-03-17 泉州威廉针织科技研究院股份有限公司 一种针织圆纬机送纱控制方法
DE102019104681B3 (de) * 2019-02-25 2020-04-23 Memminger-IRO Gesellschaft mit beschränkter Haftung Verfahren und System mit Fadenliefergeräten zur Überwachung der Produktion einer Strickmaschine
KR102223031B1 (ko) * 2019-03-20 2021-03-04 삼성전자주식회사 향상된 브레이드 클락 시그널링을 이용한 차동 신호 처리장치
CN114481436B (zh) * 2022-02-08 2023-10-20 庸博(厦门)电气技术有限公司 一种输纱器的断线检测方法、装置、设备及可读存储介质

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1218181A (en) * 1967-02-28 1971-01-06 Nat Res Dev Improved apparatus for use in knitting machines
JPS59106548A (ja) * 1982-12-11 1984-06-20 株式会社島精機製作所 度目調整方法
WO1984003906A1 (fr) * 1983-04-07 1984-10-11 Iro Ab Appareil d'alimentation en fils et son procede de commande
DE3729297C1 (de) * 1987-09-02 1989-03-02 Gustav Memminger Vorrichtung zur UEberwachung der Fadenlieferung bei einer Fadenliefervorrichtung fuer Textilmaschinen
IT1275465B (it) 1995-07-03 1997-08-07 Tiziano Barea Dispositivo di controllo dell'alimentazione di una pluralita' di fili o filati ad una macchina tessile avente mezzi sensori codificati e metodo per il suo controllo
US6112557A (en) * 1998-11-27 2000-09-05 Carla A. Taylor Flat bed yarn measuring device and method
DE10112795A1 (de) * 2001-03-16 2002-09-26 Iro Ab Verfahren zur Produktionsüberwachungs/Einstellung einer Strickmaschine, und Produktionsüberwachungs/Einstellungs-Vorrichtung
ITTO20020075A1 (it) * 2002-01-28 2003-07-28 Lgl Electronics Spa ,,metodo e dispositivo di misura del consumo del filo di trama inserito a mezzo di alimentatori di trama nelle macchine tessili; specialment
GB0318271D0 (en) * 2003-08-05 2003-09-10 Univ Manchester Improved knitting machines and methods of knitting
DE102005057352B3 (de) * 2005-12-01 2007-08-23 Memminger-Iro Gmbh Verfahren und Einrichtung zur Bestimmung der Fadenmenge an einer Strickmaschine
WO2008083691A1 (de) 2006-12-22 2008-07-17 Memminger-Iro Gmbh Fadenliefergerät mit verbessertem absteller
EP2270269B1 (en) 2009-07-03 2011-10-26 L.G.L. Electronics S.p.A. Method for detecting the stop of the yarn unwinding from a yarn feeder provided with a stationary drum
EP2415916B1 (en) * 2010-08-04 2015-03-04 L.G.L. Electronics S.p.A. Method and apparatus for detecting accidental stops of the yarn on a knitting line

Also Published As

Publication number Publication date
CN104514078B (zh) 2017-04-12
TW201527615A (zh) 2015-07-16
DE102013110988A1 (de) 2015-04-02
CN104514078A (zh) 2015-04-15
EP2857567A1 (de) 2015-04-08
DE102013110988B4 (de) 2019-08-29
EP2857567B1 (de) 2017-03-08
TWI564447B (zh) 2017-01-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201707952T4 (tr) Bi̇r örgü maki̇nesi̇ni̇n üreti̇mi̇ni̇ i̇zlemek i̇çi̇n kullanilan yöntem ve düzenek
KR101861196B1 (ko) 편물 라인에서 사고로 인한 실의 정지를 검출하기 위한 방법 및 장치
US8397582B2 (en) Method for detecting the stop of the yarn unwinding from a yarn feeder provided with a stationary drum
JP6002214B2 (ja) 一定の張力と一定の速度又は量で糸を繊維機械に供給する方法及び装置
JP2017036151A5 (tr)
ITMI20072269A1 (it) Metodo e disposizione per l'alimentazione a lunghezza di filo costante assorbito di una macchina tessile operante su una pluralita' di fili
US20150299914A1 (en) Yarn-feeding/recovering method for textile machines, and apparatus for carrying out such method
CN104755401B (zh) 用于以预定拉伸比将线给送至纺织机的方法及系统
EP3103749B1 (en) Method for controlling the consumption rate of a yarn being unwound from an accumulation feeder toward a textile machine, and apparatus for carrying out such method
US20040154339A1 (en) Method for monitoring/adjusting production in a knitting machine and monitoring/adjusting device therefor
TWI620845B (zh) 監測紡織機之產品的方法及裝置和紡織機
CN107620154B (zh) 用于控制纱线从纬纱喂纱器退绕的方法
JP7454593B2 (ja) 針を用いる繊維機械において破損した針の存在を検出するための方法及びシステム
CN115976727A (zh) 一种电脑横机免调试系统
ITUA20164462A1 (it) Dispositivo interlacciatore e relativo metodo