TR201703892A2 - Lifli Polimer Malzeme Ankrajlama Yöntemi - Google Patents

Lifli Polimer Malzeme Ankrajlama Yöntemi Download PDF

Info

Publication number
TR201703892A2
TR201703892A2 TR2017/03892A TR201703892A TR201703892A2 TR 201703892 A2 TR201703892 A2 TR 201703892A2 TR 2017/03892 A TR2017/03892 A TR 2017/03892A TR 201703892 A TR201703892 A TR 201703892A TR 201703892 A2 TR201703892 A2 TR 201703892A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
polymer material
fibrous polymer
anchoring
concrete
fibrous
Prior art date
Application number
TR2017/03892A
Other languages
English (en)
Inventor
Gedi̇k Onur
Original Assignee
Okan Ueniversitesi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Okan Ueniversitesi filed Critical Okan Ueniversitesi
Priority to TR2017/03892A priority Critical patent/TR201703892A2/tr
Publication of TR201703892A2 publication Critical patent/TR201703892A2/tr

Links

Landscapes

  • Ropes Or Cables (AREA)

Abstract

Buluş, dayanımları yetersiz yapı elemanlarının lifli polimer (LP) ile güçlendirilmesini sağlayan, malzemenin ankrajı için geniş pullu çivilerin kullanıldığı lifli polimer malzeme ankrajlama yöntemi ile ilgilidir. Buluş özellikle kirişlere uygulanan, çivilerin barutlu bir tabanca aracılığıyla beton yüzeye uygulanması için LP malzeme pul ile beton arasında sıkıştırılarak sürtünme kuvvetinin ortaya çıkmasını sağlayan ve malzemenin uygulandığı kiriş yüzeyinden sıyrılarak göçmesini engelleyen lifli polimer malzeme ankrajlama yöntemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME LIFLI POLIMER MALZEME ANKRAJLAMA YÖNTEMI Bulusun ilgili oldugu teknik alan: Bulus, dayanümlarEJ yetersiz yapEJ elemanlarDnEn lifli polimer (LP) ile güçlendirilmesini saglayan, malzemenin ankrajfl için genis pullu çivilerin kullanHldlgH lifli polimer malzeme ankrajlama yöntemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle kirislere uygulanan, çivilerin barutlu bir tabanca aracJlDgEyla beton yüzeye uygulanmasü için LP malzeme pul ile beton arasJnda sLkJstUrJlarak sürtünme kuvvetinin ortaya çTkmasFnF saglayan ve malzemenin uygulandügî kiris yüzeyinden sLyrUlarak göçmesini engelleyen lifli polimer malzeme ankrajlama yöntemi ile ilgilidir.
Teknigin bilinen durumu: Günümüzde yapjlarEn büyük bölümü betonarme yapElardEr. Betonarme yapElarJn güçlendirilmesi bu anlamda büyük önem arz etmektedir.
Güçlendirme islemi için birçok yöntem ve uygulama kullanFlmaktadIr. Bu uygulamalardan biri de fiber takviyeli polimer malzeme kullanEmEdDr. Fiber takviyeli polimer malzeme baska bir deyisle lifli polimer malzemeler yapElarjn, kolon ve kirislerine uygulanmasü ile güçlendirme islemi gerçeklestirilmektedir.
FRP (Fiber Reinforced Polymer) olarak adlandHrLlan bu kompozitler, kendi basÜna tasfyîcî malzeme olarak kullanElabilecekleri gibi; betonarme veya öngerilmeli betonda donatD olarak da kullanElabilirler. Ayrüca eski yapjlarEn yenilenmesinde veya güçlendirilme islerinde kullanElmaktadJrlar. Fiber Takviyeli Polimer (FRP) kompozit malzemeler, mevcut elamanlarln yüzeyine dlstan yaplstHrllarak uygulanmaktadEr. Bu malzemeler kumas ve laminat formunda üretilmekte ve FRP malzemesinin, kapladügü malzeme ile bir bütünlük olusturmaktadjr.
Teknigin bilinen durumu hakkEnda yapülan ön arastjrma sonucunda konu edilen bulusun özet kHsmdnda “Bu bulus; yapay taslarHn veya medeniyetlere tanElek eden, mermer, granit, andezit, traverten, kireç tasü gibi benzeri dogal taslarün, hafiflestirilmis beton veya modifiye edilerek preslenmis beton tasüyücj sayesinde, insaat sektöründeki tüm yapülarjn iç-dEs cephelerinde ve dösemelerinde kullanHlan hafiflestirilmis döseme ve cephe kaplama paneli ile ilgilidir. Söz konusu bu bulus; içeriginde kullanElan, çimento, perlit, uçucu kül, dogal puzolanlar, özel köpük ajanlarE, pomza tasü, muhtelif volkan camlarü, patlatülmEs zeolit, diyatomit, mermer tozu, mozaik, kuvars, silis, cam elyaf ve vermikulit malzemelerinin dösenecek tasün özelligine göre tek tek birlesimi ile olusturulmus hafifletilmis beton ve modifiye edilerek preslenmis ince beton tasHyFcF, polipropilen elyaf, demir ve genlestirilmis sac kullanDmE ile alkalilere dayanjklj burkulmaya karsE saglanan direnç, dösenecek tasjn özelligine göre, tas ile hafifletilmis betonun veya modifiye edilerek preslenmis ince beton tasüyjcünün yapjsma entegresinin, epoksi, poliüretan, çimento esaslLJ polimer yapUstJrUcL ve polyester malzemelerinden her hangi birisinin kullanÜmT sonucu olusan file takviyeli epoksi yapEstDrma. harcEnDn kullanEhÇ] veya kalüplar içine konan dogal veya yapay tasa hafifletilmis betonun direkt dökülerek kür aldJrDlmasD, montaj için panel kalip kenarlarüna bEralean 4-5 cm. çapündaki bosluklara metrik 6 somun yerlestirilmis sert ve mukavemetli beton pulun epoksi harç ile yapüstErElmasE veya kalDp esnasEnda direkt içine konularak yerlestirilmesi, olusturulan bu beton pullara sabitleme cEvatalarü ile montaj profillerinin monte edilerek daha önceden dösemesi yapElacak olan zemine yerlestirilen montaj profilleri ile uyumlu olarak birlestirilmesinden ve böylelikle insaat sektöründeki tüm yapülarün iç-djs cephe ve dösemelerinde kullanElan hafifletilmis döseme ve kaplama panellerinden olusmasjdür” bilgileri yer almaktadEr.
Teknigin bilinen durumu hakkEnda yapülan ön arastjrma sonucunda konu edilen bulusta, kolonlarda kullanHlan, bir elyaf takviyeli polimer (FRP) kullanülarak gelistirilmis bir 3D baskü yapDsEndan bahsedilmektedir. Bulusta elyaf takviyeli polimeri kullanarak gelistirilmis bir 3D baskü kirisini ve elyaf takviyeli polimeri kullanarak gelistirilmis bir 3D baskE sütununu açEklamaktadÜr.
FRP kiris dFs kaplamasH, 3D yaderma kirisi gövdesinin dHs yüzeyinde bulunmakta ve sargH biçiminde uygulanmaktadmr.
Teknigin bilinen durumu hakkEnda yapülan ön arastjrma sonucunda konu edilen bulusta, elyaf takviyeli polimer kompozit yapü çerçevesi ve bunun yapEm usulünden, bahsedilmektedir. Bulusta integral dügümü benimsemektedir. Bahsedilen integral dügümlü FRP kompozit çerçeve, bir FRP beton kompozit kiris ve bir FRP beton beton sütundan olusmaktadür.
Teknigin bilinen durumunda kullanülan kiris ve kolonlara uygulanan fiber takviyeli polimerler yani lifli polimer malzemeler uygulandJklarj yapD elemanlarEndan sEyrülarak aerlmakta ve sistemin göçmesine sebep olabilmektedir. Fiber Takviyeli Polimer ile yüzeyin yapîsmasî için çesitli yöntemler kullanElmaktadür. Fakat bu çözümler genellikle lifli polimer malzemenin süyrjlmasjna sebep olmaktadür. Mevcut uygulamalarda LP malzemeler yapü elemanlarüna epoksi yardümüyla yüzeylere yapEstErElmaktadEr.
Sonuç olarak yukarFda anlatîlan olumsuzluklardan dolayH ve mevcut çözümlerin konu hakkjndaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapjlmasj gerekli külünmüstEr.
Bulusun amaci: Bulusun en önemli amacD, lifli polimer malzemenin yap: elemanüna ankrajEnEn saglanarak sEyrElarak ayrElmanEn engellemesidir.
Bulusun bir önemli amacü da lifli polimer malzemenin barutlu çivi çakma tabancasU ile beton yüzeye ankrajJnUn saglanmasLdUr.
Bu sayede ankraj için herhangi bir ön hazirlîk gerektirmemektedir.
Bulusun bir diger amacE, lifli polimer malzemenin ankrajlama islemi ile uygulanmasjnü saglayarak ekonomik olarak tasarruf saglamasFdHr.
Bulusun baska bir amacH, lifli polimer malzemenin ankrajlama islemi ile uygulanmasJnU saglayarak zaman tasarrufu saglamasEdDr. Bu sayede çok süratli uygulama yapülabilmekte, delik açma, temizleme, epoksi uygulama gibi islemler ortadan kalktUgJ için tasarruf saglanabilmektedir.
Bulusun yapEsal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlarj asagHda verilen sekiller ve bu sekillere atHf yapîlmak suretiyle yazElan detaylj açüklama sayesinde daha net olarak anlasDlacaktjr. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detaylE açüklama göz önüne alünarak yapülmasü gerekmektedir.
Sekillerin açLklamasU: SEKIL -1; Bulus konusu yöntemin akHs diyagramlnHn görüntüsünü veren çizimdir.
Referans numaralar:: 1. YapE ElemanInEn Yüzeyinin Temizlenmesi 2. YapE ElemanInEn Yüzey HazErlEgDnDn YapElmasE 3. Lifli Polimer Malzemenin Yüzeye UygulanmasH 4. Lifli Polimer Malzemenin Barutlu Çivi Çakma Tabancasü ile Beton Yüzeye AnkraanEn Saglanmasü Bulusun açDklamasjz Bulus konusu yöntem dayanJmlarJ yetersiz yapU elemanlarUnLn lifli polimer (LP) ile güçlendirilmesini saglamaktadJr. Bu güçlendirme isleminde lifli polimer malzemenin yapßntn kirislerine ankrajE saglanmaktadjr. Ankraj islemi için ise genis pullu çiviler kullanjlmaktadür. Pullu çiviler barutlu bir tabanca aracüljgüyla beton yüzeye uygulanmaktadür. Bu sayede lifli polimer` malzeme pul ile beton arasUnda sJkUstJrUlarak sürtünme kuvvetinin ortaya çHkmasH saglamakta ve lifli polimer malzemenin uygulandUgJ kiris yüzeyinden sLyrUlarak göçmesi engellenmektedir.
Bulus konusu yöntemin uygulama islemi için kiris ve kolanlara bazE islemler uygulanmaktadEr. Öncelikle Süva vb. katmanlarün kaldDrElmaktadÜr. Daha sonra lifli polimer uygulama yapjlacak yüzeyin yüksek dayanHmlI harç ile düzeltilmesi ve köse yuvarlatmalarE yapülmaktadir. Yuvarlatma islemini ardündan lifli polimer malzeme yapü elemanE yüzeyine epoksi yardjmüyla uygulanmaktadEr. Son islem adjmü olarak da lifli polimer malzemenin yapD elemanjna ankraj] saglanmaktadür. Ankraj islemi için barutlu çivi çakma tabancasî kullanHlmaktadHr.
Bulus konusu yöntemin uygulanmasi için sUraszla asagidaki islem adjmlarj uygulanmaktadjr. o YapE elemanEnEn yüzeyinin temizlenmesi (1), o YapE elemanEnEn yüzey hazDrlDgDnJn yapülmasü (2), o Lifli polimer malzemenin yüzeye uygulanmasj (3), o Lifli polimer malzemenin barutlu çivi çakma tabancasH ile beton yüzeye ankrajünEn saglanmasü (4).
YapE elemanEnEn yüzey hazürlügünjn yalemasD (2) islemi için; 0 Köse yuvarlatmalarünün yapElmasE, o Kolonun köselerinin kDrElmasE ve tamir harcEnDn uygulanarak köselerin pahlatElmasE islemleri uygulanmaktadEr.
Bulus konusu yöntemde ankraj için herhangi bir ön hazUrlUk gerekmemektedir.
Bulus konusu yöntemde kullanFlan lifli polimer malzemeler liflerden dokunmus ya da lamine edilmis malzemelerdir.
Bahsedilen lifler karbon, cam, aramid ve bazalt benzeri malzemeler olabilmektedir.
Bulus konusu yöntemde, elyaf formunda olan polimer lifler kullanFlmaktadHr. AyrHca karbon lifli polimer, cam lifli polimer ve aramid lifli polimerler de lifli polimer malzeme olarak kullanElabilmektedir.

Claims (3)

ISTEMLER
1.Bulus, dayanümlarü yetersiz yapD elemanlarünjn lifli güçlendirilmesini saglayan, lifli polimer malzeme ankrajlama yöntemi olup, Özelligi; 5 o Yap: elemanEnEn yüzeyinin temizlenmesi (l), 0 YapE elemanEnEn yüzey hazDrlDgDnJn yalemasD (2), o Lifli polimer malzemenin yüzeye uygulanmasl (3), o Lifli polimer malzemenin barutlu çivi çakma tabancasj ile beton yüzeye ankrajEnDn saglanmasj (4) 10 islem basamaklarünj içermesi ile karakterize edilmesidir.
2.Bulus istem - l' uygun lifli polimer malzeme ankrajlama yöntemi olup, özelligi; bahsedilen lifli polimerin elyaf formuna sahip olmasÜdFr.
3.Bulus istem - l' uygun lifli polimer malzeme ankrajlama 15 yöntemi olup, özelligi; yapj elemanünjn yüzey hazürlJgDnEn yapElmasE (2) islem adÜmDnEn uygulanmasü için; o Kolonun köselerinin kLrLlmasU, o Tamir harcDnJn uygulanarak köselerin pahlanmasE, islem basamaklarEnE içermesidir.
TR2017/03892A 2017-03-14 2017-03-14 Lifli Polimer Malzeme Ankrajlama Yöntemi TR201703892A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/03892A TR201703892A2 (tr) 2017-03-14 2017-03-14 Lifli Polimer Malzeme Ankrajlama Yöntemi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/03892A TR201703892A2 (tr) 2017-03-14 2017-03-14 Lifli Polimer Malzeme Ankrajlama Yöntemi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201703892A2 true TR201703892A2 (tr) 2017-09-21

Family

ID=64606272

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/03892A TR201703892A2 (tr) 2017-03-14 2017-03-14 Lifli Polimer Malzeme Ankrajlama Yöntemi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201703892A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20220307272A1 (en) Fiber enforced thin brick sheet and process
US9194131B2 (en) Exterior finish system
Kyriakides Seismic retrofit of unreinforced masonry infills in non-ductile reinforced concrete frames using engineered cementitious composites
EP3365511B1 (en) Insulated wall panel with plurality of aesthetic facing elements
JP2002129754A (ja) コンクリート構造物の補強方法
KR101295029B1 (ko) 섬유로드를 이용한 역시공 건축 공법
KR100403076B1 (ko) 시트부재를 이용한 콘크리트구조물의 보수/보강공법과 그 시트부재
TR201703892A2 (tr) Lifli Polimer Malzeme Ankrajlama Yöntemi
JP2007177462A (ja) 繊維強化躯体構造物およびその製造方法
US20210301529A1 (en) Systems and methods for adhering cladding
KR100777844B1 (ko) 하지패널, 외벽화장방법 및 단열피씨카텐월
JP2002021264A (ja) 外断熱複合防水工法およびそれによって得られる構造体
KR100544087B1 (ko) 바닥재 시공방법 및 이 시공방법에 의해 시공된 바닥재
JPH07331761A (ja) 断熱成形板及びその施工法
JP2004257191A (ja) 軽量盛土構造体に用いる壁面材および壁面構造
JPH0726448B2 (ja) 鋼材の耐火被覆工法
KR20170040883A (ko) 외단열 미장마감 시스템의 단열재 시공방법
AU2019236729A1 (en) Cladding panels
JP2763460B2 (ja) 複合パネルからなるカーテンウォール
TR200805243A2 (tr) Hafifleştirilmiş beton ve modifiye edilerek preslenmiş beton taşıyıcılı, doğal ve yapay taş kaplı iç-dış cephe ve döşeme kaplaması
JP5318552B2 (ja) 樹脂モルタル硬化体及びその施工方法
KR960004757B1 (ko) 콘크리트 비접착성 장식판재류를 일체로 부착한 건축용 콘크리트판재
KR20210000923A (ko) 광경화 복합섬유시트형 패널보강 방법
JPS63312452A (ja) 構造物の模様仕上げ材
Godbey et al. The Selection and Use of Natural and Manufactured Stone Adhered Veneer