TR201606245A2 - Oral antasi̇d formülasyonlar - Google Patents

Oral antasi̇d formülasyonlar Download PDF

Info

Publication number
TR201606245A2
TR201606245A2 TR2016/06245A TR201606245A TR201606245A2 TR 201606245 A2 TR201606245 A2 TR 201606245A2 TR 2016/06245 A TR2016/06245 A TR 2016/06245A TR 201606245 A TR201606245 A TR 201606245A TR 201606245 A2 TR201606245 A2 TR 201606245A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sodium
magnesium
carbonate
pharmaceutical composition
calcium
Prior art date
Application number
TR2016/06245A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaağaç Bülent
Original Assignee
Buelent Karaagac
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Buelent Karaagac filed Critical Buelent Karaagac
Priority to TR2016/06245A priority Critical patent/TR201606245A2/tr
Publication of TR201606245A2 publication Critical patent/TR201606245A2/tr

Links

Landscapes

  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Abstract

Mevcut buluş; bağırsak hazırlığı, dispepsi, gastrit, hipomagnezemi, konstipasyon, peptik ülser, beslenme desteği, eklampsi, kalp glikozidi kaynaklı aritmi, konstipasyon, nefrit ilişkili hipertansiyon, nefrit ilişkili nöbet, preeklampsi ve magnezyum eksikliğinde ortaya çıkan semptomların giderilmesinde profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanılmak üzere, antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin mono ve/veya kombine tedavisini içeren farmasötik bileşim/ler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ORAL ANTASID FORMÜLASYONLAR BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Mevcut bulus; bagirsak hazirligi, dispepsi, gastrit, hipomagnezemi, konstipasyon, peptik ülser, beslenme destegi, eklampsi, kalp glikozidi kaynakli aritmi, konstipasyon, nefrit iliskili hipertansiyon, nefrit iliskili nöbet, preeklampsi ve magnezyum eksikliginde ortaya çikan semptomlarin giderilmesinde protîlaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere, antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin mono ve/veya kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulus, antasid özellikteki uygun etken madde/lerin magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin oldugu ve beraber kombinasyonunu içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Ayrica bulus, magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile magnezyum oksit ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesimlerin oral uygulama için uygun olan formülasyonlarini ve profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavide kullanimlarini da kapsamaktadir. ÖNCEKI TEKNIK (TEKNIGIN BILINEN DURUMU) Antasidler genellikle mide asidini nötralize eden magnezyum veya alüminyum bilesikleri içerirler. Bazilari asid retlüsünü azaltarak özofagusu koruyan alginatlar veya siskinligi hafifletmeye yarayan köpük azaltici bir ajan olan dimetikon da içerirler.
Antasid tedavisinde ana amaç mide mayisinin asiditesini, asit yükünü azaltmak ve böylece duodenallümendeki asiditeyi azaltmaktir.
Antasidlerin baslica etkisi, paryetal hücreler tarafindan mide lüinenine salgilanan hidroklorik asiti (HCL) nötralizasyonudur. Bunun yaninda Epidermal Growth Faktör, Transforming Growth Faktör alfa,yi arttirma, angiogenesisi indükleme, safra tuzlarini baglama, pepsin aktivitesinin inhibe edilmesi, alkole bagli mukozal hasari engelleme ( inürovasküler endotel ve extracellüler matrixi koruyarak), endojen prostoglandin sentezini arttirma ve agir metal etkisiyle Helicobacter Pylorfnin supresyonu gibi etkileri de yapilan çesitli çalismalarda gösterilmistir. Bu özelliklerin peptik ülser tedavisinde önemi mevcuttur (Halter F: Antacids Antasid ilaçlar lokal ve sistemik etkili olarak siniflandirilabilir; 1) Lokal Etkili Antasidler o Aluminyum Bilesikleri o Magnezyum Bilesikleri o Kalsiyum Bilesikleri 2) Sistemik Etkili Antasidler - Sodyum Bikarbonat Alüminyum bilesikleri; asit baglama kapasiteleri ve hizlari düsük olan zayif antiasidlerdir.
Astrenjan, demulsent ve absorban etkileri de mevcuttur. Tek basina kullanildiklarinda genellikle konstipasyona neden olurlar.
Magnezyum bilesikleri; asit baglama kapasiteleri ve hizlari alüminyum bilesiklerinden daha fazladir. Anti-asit etki yaninda laktasif etki de yaparlar. Bu etkiye bagli yüksek dozlarda diare meydana gelebilir. Genellikle diger antiasitlerle kombine edilerek kullanilmaktadir. Absorbe edilen az miktarda magnezyum iyonu böbreklerden kolaylikla atilir. Buna karsin kronik renal yetmezlikli hastalarda birikerek hipermagnezemi ve buna bagli ciddi belirtiler (koma, Santral Sinir Sistemi (SSS) depresyonu ve çizgili kas felci) ortaya çikabilir (Herzog P, Holtermüli'er Magnezyum karbonat, hidroksit ve trisilikat ile alüminyum glisinat ve hidroksit gibi alüminyum ve magnezyum içeren antasidler suda göreceli olarak çözünmez olmalari nedeniyle midede tutulursa uzun etkilidir. Bunlar antasid kullanma amaçlarinin çoguna uygundur. Magnezyum içeren antasidler laksatif olina egilimindedir, öte yandan alüminyuin içeren antasidler kabizliga neden olabilir. Böbrek islevleri normal oldugu sürece alüminyum birikimi bir risk olusturmaz.
Magnezyum karbonat antasid ve laksatiftir. Çogu zaman gastrointestinal kanaldaki yan etkilerini azaltmak ve daha uzun süreli etki saglamak için alüminyum hidroksit gibi antasidlerle kombine halde kullanilir. Laksatif etkisi nedeniyle yüksek dozda diyare yapabilir.
Gastroözofageal reflü hastaligi (reflü özofajit) mide ya da duodenum içeriginin özofagusa geri kaçinasindan kaynaklanir ve retrostemal yanma, asit regurjitasyon ve yutma güçügüü (disfa ji) gibi belirtilere neden olabilir; özofagusta enflamasyon, ülserasyon ve darlik olusabilir ve astimla iliskili olabilir. Ilk tedavi yaklasimi olarak yasam tarzinda degisiklikler (yatagin bas bölümünü kaldirmak, kilo vermek, alkolden uzak durmak, sigarayi kaldirmak ve yaglilar gibi durumu siddetlendiren yiyeceklerden kaçinmak) yapilmali ve antasidler ve aljinatlar kullanilinalidir. Aljinat içeren antasidler mide içeriginin yüzeyinde duran bir ”sal” (tikaç) olusturarak içerigin özofagusa geri kaçmasini azaltir ve özofagus mukozasini korur.
WO20lOO984l 7 nolu patent dökümani laktasif özellikte ve besin takviyesi olarak kullanilan magnezyum oksit içeren farmasötik içerik ile ilgilidir.
BULUSUN AÇIKLAMASI Mevcut bulus; bagirsak hazirligi, dispepsi, gastrit, hipomagnezemi, konstipasyon, peptik ülser, beslenme destegi, eklampsi, kalp glikozidi kaynakli aritmi, konstipasyon, nefrit iliskili hipertansiyon, nefrit iliskili nöbet, preeklampsi ve magnezyum eksikliginde ortaya çikan semptomlarin giderilmesinde profîlaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere, antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin mono ve/veya kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulusun bir diger yönü oral kullanilmak üzere antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddelerin mono ve/veya kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir.
Bulusta antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/ler; magnezyum karbonat, magnezyum oksit, magnezyum peroksit, magiiezyum hidroksit, magnezyum silikat, inagiiezyum fosfat, magiiezyum trisilikat, alüminyum hidroksit, algeldrat, alüminyum fosfat, dihidroksialumini sodyum karbonat, alüminyum asetoasetat, aloglutamol, alüminyum glisinat, kalsiyum karbonat, kalsiyum silikat, kalsiyum bikarbonat, kalsiyum fosfat, inagnezyum bikarbonat, magiiezyum karbonat, magaldrat, almagat, hidrotalsit, almasilat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan tercihen magnezyum karbonat ve/veya magnezyum oksit olarak seçilir.
Bulusta “farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri” terimi ile farmasötik olarak kabul edilebilir uygun tuzlar, esterler, solvatlar, hidratlar, kompleksler, polimorflar, enantiyomerler, önilaçlar, asit adisyon tuzlari, analoglar, izomerler, rasematlar, amidler, enantiyomer tuzlari, bazik tuzlar, konjugeler, tautomerler, anhidratlar, aiihidritler, bazlar, asitler, eterler, kristal ve amorf formlar veya serbest formlarindan bir veya daha fazlasi ifade edilmektedir.
Oral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler kati ya da sivi dozaj formlarinda olabilir. Bu dozaj formlari; tablet (çignenebilir tablet, agizda çözünen tablet, dagilabilen tablet, suda dagilabilen tablet, film kapli tablet, çift tabakali, barsakta açilan kaplamali (enterik) tablet, mini tablet, kontrollü salimli tablet (sürekli salimli tablet, hemen salimli tablet, uzatilmis salimli tablet, degistirilmis salimli tablet vb.), kapsül (sert, yumusak, enterik kapli, film kapli), kontrollü salimli kapsül (sürekli salimli kapsül, hemen salimli kapsül, uzatilmis salimli kapsül, geciktirilmis salimli kapsül), toz, granül, kaplet, disk, agizda çözünen film, yigin toz (çok dozlu), pellet, sase, suda dagilabilen toz, suda dagilabilen granül, efervesan tablet, efervesan granül, efervesan toz, jelül, pilül, surup, solüsyon, süspansiyon, eliksir, damla, posyon, emülsiyon veya sprey gibi bir dozaj sekli halinde formüle edilebilir.
Bulusta formülasyonun hazirlanmasinda yas granülasyon ve/veya kuru granülasyon yöntemleri uygulanabilir.
Dozaj formlarinin hazirlanmasinda birçok teknikten yararlanilmaktadir. Bunlardan biri de granülasyon yöntemidir. Granülasyon; ince toz partiküllerin büyümesi seklinde tanimlanmaktadir. Farmasötik amaçli granülasyon; tabletleme için bir ön hazirlik asamasidir, ayni zainanda, sert jelatin kapsüle doldurma veya granülün bir final ürün olarak bir pakete yerlestirilerek kullanimi amaciyla da uygulanmaktadir.
Granülasyonun amaci, karisima istirak eden toz maddenin partiküllerinin birim ilacinin % miktarlarina esdeger olacak agirlikta bir ünite olusturmaktir. Farmasötik toz karisimlarin (etken madde veya yardimci maddeler) ayrismalarini engelleyerek bir ünite içerisinde homojen bir sekilde kalmalarini saglamak gerekmektedir bu da granülasyon ile mümkündür.
Granülasyonda seçilecek yöntemler 3 ana kategoride siniflandirilabilir: yas granülasyon, kuru granülasyon ve diger granülasyon yöntemleri.
Yas Granülasyon; Yas granülasyon yönteminde, yüksek hizli akiskan yatak granülasyon, püskürterek kurutma ve ekstrüsyon pelletleme yöntemleri kullanilmaktadir. Yas granülasyonda, etken madde ve baglayici madde (solüsyon) belirli sürede karistirilir, yas olarak elenir ve akiskan yatakli kurutueuda kurutulur. Kurutulan bu karisim diger dolgu maddeleri ile birlikte belirli bir homojenlige gelinceye kadar karistirilir. Karisimin son 3-5 dakikasinda kaydirici eklenir. Elde edilen final karisimdan örnekler alinir ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilebilir.
Yas granülasyon yöntemleri: 1. Yas granülasyon yöntemi (Klasik yöntem) 2. Akiskan yatak yöntemiyle granülasyon 3. Spray-Drying (püskürterek kurutma) yöntemi ile granülasyon 4. Mikrogranülasyon yöntemi . Ekstrüsyon-Spheronizasyon yöntemi 6. Yüksek hiza sahip karistiricilarla granüle hazirlama yöntemi Yas granülasyon islemi su sirayi izlemektedir: ~ Etken maddenin (gerekli görülür ise) ögütülmesi, ~ Toz maddelerle karistirilmasi, ~ Baglayici ilavesiyle toz karisimin partiküllerinin kümelesmesinin saglanmasi, (Bu isleme granülasyon denir.) - Elenmis toz karisiminin kurutulmasi kurutma islemde yaygin alarak akiskan yatakli kurutucular kullanilmasi, ° Kurutma isleminden sonra kuru ögütme yapilmasi, karisima final ürün denir.) ° Tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilmesidir.
Kuru Granülasyon: Kuru granülasyon yönteminde, Ön kompresyon ve silindirler arasi sikistirma yöntemleri kullanilmaktadir. Kuru granülasyonda genellikle formüldeki kaydiricinin 1/3,ü diger toz karisimlarina karistirilir. Bunun nedeni tozlarin silindirlere yapismasini engeller. Kaydiricinin geri kalani kuru granülasyondan sonra karisima eklenir ve 3-5 dakika karistirilir. Karisim sonrasinda olusan final karisimdan örnekler alinir ve çesitli testler için laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen fannasötik form için asamalara geçilebilir.
Bitmis ürün olarak granüller, oral yolla uygulanmak üzere hazirlanirlar. Bazilari yutularak, bazilari çignenerek, bazilari ise suda veya diger uygun bir sivi içinde çözülerek veya dagitilarak kullanilirlar. Granüller bir veya daha fazla etkin madde, yardimci maddeler, gerekli ise renk ve koku verici maddeler de içerirler. Yardimci madde olmaksizin da hazirlanabilirler. Granüller tek doz veya çok dozlu olarak ambalajlanabilirler. Çok dozlu preparatlari, istenilen dozda alinabilineleri için uygun bir ölçekle birlikte ambalajlanir. Tek doz granüller poset, kagit paket veya Ilakon gibi tek birimlik kaplarda sunulur. Üretimleri, ambalajlari, depolama ve dagitimlari mikrobiyal kontaminasyondan uzak olarak gerçeklestirilmelidir. Uçucu veya korunmasi gereken madde içeren granüller siki kapatilmis Efervesan granüller: Kaplanmamis granüllerdir. Genellikle asit maddeler, karbonatlar veya bikarbonatlar içeren ve su ile hizla reaksiyona girerek karbondioksit açiga çikaran granüllerdir. Uygulamadan önce suda çözülür veya dagitilir. Etkin madde tasiyicisi olarak kullanilirlar.
Kaplanmis granüller: Çogunlukla çok dozlu preparatlardir ve çesitli yardimci madde karisimlariyla bir veya daha fazla tabaka halinde kaplanmis granüllerden olusur. Kaplayici olarak kullanilan maddeler çogu kez çözelti veya süspansiyon seklinde ve sivi kisimlarinin buharlastirildigi kosullarda uygulanir. Kaplanmis granüllere, etkin maddenin uygun salim gösterdigini teSpit etmek için uygun bir çözünme testi örnegin kati dozaj formlari için açiklanan testlerden biri uygulanabilir.
Modifiye salim yapan granüller.' Aktif madde veya maddelerin salim hizini, yerini veya zamanini modifiye etmek üzere tasarlanmis, özel yardimci maddeler içeren veya özel islemlerle hazirlanan, ayri ayri veya birlikte, kaplanmis ya da kaplanmamis granüllerdir. Bu granüller üzerinde, etkin maddenin salim tarzini göstermek için uygun bir çözünme testi uygulanir.
Mide ortamina dayanikli (gastro-resi'slant) granüller.' Mide sivisinda dayanikli olan ve intestmal sivi içinde etkin maddenin (maddelerin) salimi için tasarlanmis, geciktirilmis salim yapan granüllerdir. Bu özellikleri, granüllerin mide sivisina dayanikli bir materyal ile kaplanmasiyla (enterik kapli granüller) veya uygun diger vasitalar ile saglanmaktadir.
Bulusta kullanilan oral kullanim için hazirlanan granül içeren farmasötik sase formülasyonu, uygun etken maddeler yaninda, en az bir seyreltici/dolgu maddesi, en az bir baglayici madde, en az bir alkalilestirici ajan, en az bir pH kontrol ajani, en az bir tatlandirici madde, en az bir aroina verici ajan ve granülasyon çözücüsünün de dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar.
Bulusta “seyreltici/dolgu maddesi” terimi; tablet ya da kapsüllerin üretim için pratik, hasta kullanimina uygun büyüklükte olmasi için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir, Seyreltici/dolgu inaddesi olarak; laktoz, sukroz, dekstrin, inannitol, laktilol, sakkaroz, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat anhidröz, kalsiyum sülfat trihidrat, kalsiyum sülfat dihidrat, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit, sitrik asit anhidrus veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen sitrik asit anhidrus kullanilmaktadir.
Bulusta kullanilan seyreltici/dolgu maddesi miktari %10-90 agirlik oranindadir.
Bulusta “baglayici madde” terimi, tablet içerigindeki maddeleri bir arada tutmak, tablet ve granüllerin gerekli olan mekanik güçte formüle edilmesini saglamak ve düsük aktif dozaj tabletlerine hacim vermek için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Baglayici madde olarak; prejelatinize nisasta, sodyum nisasta glikolat, kroskarmelloz sodyum, hidroksipropil selüloz, hidroksi propil metil selüloz, metilselüloz, etilselüloz, mikrokristalin selüloz, sodyum karboksi metilselüloz, dekstrin, polivinilpirolidon, al jinik asit, al jinat, jelatin, glukoz, zamklar, nisasta, povidon, krospovidon, guar gum, sukroz, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen povidon kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan baglayici madde miktari %0.l-20 tercihen %1-8 agirlik oranindadir.
Bulusta alkilleyici ajan olarak; sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, sodyum hidrojen karbonat, sodyum hidroksit, sodyum silikat, primer aminler, sekonder aminler, tersiyer aminler, siklik aminler, kalsiyum gliserofosfat, kalsiyum glukonat, kalsiyum asetat, N,N” dibenziletilendiamin, dietanolamin, etilendiamin, meglümin, disodyum hidrojen ortofosfat, sodyum alüminat, kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum sülfat, monosodyum glutamat, polakrillin sodyum, sodyum aljinat, dibazik kalsiyum fosfat, tribazik kalsiyum fosfat, kalsiyum sülfat, magnezyum asetat, magnezyum silikat, magnezyum alüminat, magnezyum oksit, potasyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen sodyum bikarbonat ve/veya potasyum hidrojen karbonat kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan alkilleyici ajan miktari Bulusta “pH kontrol ajani” terimi, kompozisyonun asitlik ve bazhgini düzenleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. pH kontrol ajani olarak; sodyum karbonat anhidrus, sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, sodyum klorür, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen sodyum karbonat anhidrus ve/Veya sodyum klorür kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan pH kontrol ajani miktari %0.01-15 tercihen %0. l -4 agirlik oranindadir.
Bulusta “tatlandirici madde” olarak; sodyum sakkarin, sodyum sakkarin dihidrat, sakkaroz, D-glukoz, galaktoz, ksiloz, maltoz, maltodekstrin, maltol, eritritol, laktitol, izomalt, izoinaltol, misir surubu, D-triptofan, glisirizik asit, monoamonyum glisirrizinat, fruktoz, maltitol, dekstroz, sükroz, ksilitol, sorbitol, mannitol, laktoz, aspartam, asesülfam potasyum, neohesperidin dihidrokalkon, sükraloz, sodyum siklamat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen sodyum sakkarin dihidrat ve/veya sodyum siklamat kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan tatlandirici madde miktari %0.01-20 tercihen %0.l-5 agirlik oranindadir.
Bulusta “aroma verici ajan” terimi, karisima aroma katmak için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Aroma verici ajan olarak; dogal aroma yaglari (nane yagi, keklik üzümü yagi, maydanoz yagi, portakal yagi, üzüm, turunç, greyfurt, limon yagi, vb.), portakal aromasi, muz aromasi, seftali aroinasi, greyfurt aromasi, limon aromasi, elma aromasi, çilek aromasi, vanilya aromasi, nane aromasi, tutti-furitti aromasi, frambuaz aromasi, mentol, mentan, anetol, tarçin, metil salisilat, okaliptal, adaçayi, bögürtlen, sitrus meyvalari veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen limon aromasi kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan aroma verici ajan miktari %0.01-10 agirlik oranindadir.
Bulusta, granülasyon çözücüsü olarak saflastirilmis su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, metilen klorür veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen isopropil alkol kullanilmaktadir.
Mevcut bulustaki etken maddelerin kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesimleri için uygun olan forrnülasyonlarina ait doz araligi; magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 60-1400mg tercihen 670mg; magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 30-]000mg tercihen 342mg, olup hastanin bireysel ihtiyaçlarina ve uzmanin degerlendirmesine göre ayarlanmaktadir.
Bulusta, magnezyum karbonat ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyonunu içeren farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik granül içeren sase formülasyonu asagidakileri içerrnektedir; -yaklasik %0.1-60 agirlik oraninda magnezyum karbonat -yaklasik %0. 1-40 agirlik oraninda magnezyum oksit -yaklasik %10-90 agirlik oraninda bir veya daha fazla seyreltici/dolgu maddesi -yaklasik %0.1-20 agirlik oraninda bir veya daha fazla baglayici madde -yaklasik %0.0l-10 agirlik oraninda bir veya daha fazla alkilleyici ajan -yaklasik %0.01-15 agirlik oraninda bir veya daha fazla pH kontrol ajani -yaklasik %0.01-20 agirlik oraninda bir veya daha fazla tatlandirici madde -yaklasik %0.01-lO agirlik oraninda bir veya daha fazla aroma verici ajan -kafi miktarda bir veya daha fazla granülasyon çözücüsü Bulus esas olarak oral kullanilmak üzere antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/ler ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini tek basina ve/Veya kombinasyonunu ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir. Bulusun farmasötik bilesimlerinin granül içeren sase formunda olmasi temeldir. Bu sekilde elde edilen farmasötik dozaj formlarinin raf Ömrü uzun, kolay kullanimli, yardimci maddelerle uyumlu, güvenilir ve etkili olduklari ve dolayisiyla sasirtici bir sekilde fiziksel ve kimyasal açidan kararlilik gösterdikleri gözlenmistir.
Bulusun özellikleri asagidakilerle sinirli kalmamak üzere örnekler asagida verilmistir: Magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyonunu içeren farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik granül içeren sase formülasyonu asagidakileri içermektedir; -yaklasik %0. 1-60 agirlik oraninda magnezyum karbonat -yaklasik %O.1-40 agirlik oraninda inagnezyuin oksit -yaklasik %10-90 agirlik oraninda sitrik asit anhidrus -yaklasik %0.1-20 agirlik oraninda povidon -yaklasik %0.01-10 agirlik oraninda sodyum bikarbonat ve/veya potasyum hidrojen karbonat -yaklasik %0.01-15 agirlik oraninda sodyum karbonat anhidrus ve/veya sodyum klorür -yaklasik %0.01-20 agirlik oraninda sodyum sakkarin dihidrat ve/veya sodyum siklamat -yaklasik %0.01-10 agirlik oraninda limon aromasi Magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyonunu içeren farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik granül içeren sase formülasyonu asagidakileri içermektedir; -yaklasik 60-l400mg inagnezyum karbonat -yaklasik 30- l 000mg magnezyum oksit -yaklasik lOOO-9000mg sitrik asit anhidrus -yaklasik 50-1000mg povidon -yaklasik l-l70mg sodyuin bikarbonat ve/veya potasyum hidrojen karbonat10 -yaklasik l-350mg sodyum karbonat anhidrus ve/veya sodyum klorür -yaklasik 5-400mg sodyum sakkarin dihidrat ve/veya sodyum siklamat -yaklasik l-250mg limon aromasi Üretim prosesi Hammaddeler üretim formülüne uygun olarak tartilir. Povidon, izopropil alkol içine yavasça eklenir. Tamami eklendikten sonra berrak bir çözelti elde edilinceye dek karistirilir (Granülasyon çözeltisi). Sodyum sakkarin dihidrat, sodyum siklamat ve sodyum klorür elenir.
Magnezyum karbonat, magnezyum oksit, sitrik asit anhidnis, sodyum bikarbonat, potasyum hidrojen karbonat ve sodyum karbonat anhidrus da elendikten sonra hepsi birlikte granülatöre eklenir. Yüklenen toz karistirilir. Granülasyon çözeltisinin belirli bir kismi yavas yavas karisan tozun üstüne eklenir. Granülasyon çözeltisinin belirli bir kismi eklendikten sonra uygun kivamdaki islak kütle olusana kadar kalan kisim da eklenir. Parçalayici kapali kalir.
Granülasyon tamamlandiktan sonra, kazan içerisindeki islak granüller hemen kazandan alinir. Islak granüller, etüvde uygun kurutma kaybi degerine ulasana kadar kurutulur.
Kurutulan granüller elenir. Limon aromasi, kurutulmus ve elenmis granüllerin üzerine eklenir ve uygun karistirici da karistirilir. Analiz sonuçlari uygun ise sase dolum makinasinda belirlenmis spesifîkasyonlarda uygun saselere dolumu yapilir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Oral kullanilmak üzere antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/leri ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi. . Istem l°deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/ler magnezyum karbonat, magnezyum oksit, magnezyum peroksit, magnezyum hidroksit, magnezyum silikat, magnezyum fosfat, magnezyum trisilikat, alüminyum hidroksit, algeldrat, alüminyum fosfat, dihidroksialumini sodyum karbonat, alüminyum asetoasetat, aloglutamol, alüminyum glisinat, kalsiyum karbonat, kalsiyum silikat, kalsiyum bikarbonat, kalsiyum fosfat, magnezyum bikarbonat, magnezyum karbonat, magaldrat, almagat, hidrotalsit, almasilat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan seçilmesidir. . Istem l“deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antasid özellikteki bir veya daha fazla uygun etken madde/lerin tercihen magnezyum karbonat ve/veya magnezyum oksit olmasidir. Magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyonunu içeren farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik granül içeren sase formülasyonu asagidakileri içermektedir; -yaklasik %0.1-60 agirlik oraninda magnezyum karbonat -yaklasik %0.1-40 agirlik oraninda magnezyum oksit -yaklasik % 10-90 agirlik oraninda bir veya daha fazla seyreltici /dolgu maddesi -yaklasik % 0.1-20 agirlik oraninda bir veya daha fazla baglayici madde -yaklasik % 0.01-10 agirlik oraninda bir veya daha fazla alkilleyici ajan -yaklasik % 0.01-15 agirlik oraninda bir veya daha fazla pH kontrol ajani -yaklasik % 0.01-20 agirlik oraninda bir veya daha fazla tatlandirici madde -yaklasik % 0.01-10 agirlik oraninda bir veya daha fazla aroma verici ajan -kafi miktarda bir veya daha fazla granülasyon çözücüsü Magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyonunu içeren farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik granül içeren sase formülasyonu asagidakileri içerrnektedir; -yaklasik %O.1-60 agirlik oraninda magnezyum karbonat -yaklasik %O.1-40 agirlik oraninda magnezyum oksit -yaklasik % 10-90 agirlik oraninda sitrik asit anhidrus -yaklasik % 0.1-20 agirlik oraninda povidon -yaklasik % 0.01-10 agirlik oraninda sodyum bikarbonat ve/veya potasyum hidrojen karbonat -yaklasik % 0.01-15 agirlik oraninda sodyum karbonat anhidrus ve/veya sodyum klorür -yaklasik % 0.01-20 agirlik oraninda sodyum sakkarin dihidrat ve/veya sodyum siklamat -yaklasik % 0.01-10 agirlik oraninda limon aromasi . Istem 4,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; seyreltiCi/dolgu maddesinin Iaktoz, sukroz, dekstrin, mannitol, Iaktilol, sakkaroz, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat anhidröz, kalsiyum sülfat trihidrat, kalsiyum sülfat dihidrat, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit, sitrik asit anhidrus veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. . Istem 6,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; seyreltici/dolgu maddesinin tercihen sitrik asit anhidrus olmasidir. . Istem 4,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; baglayici maddenin prejelatinize nisasta, sodyum nisasta glikolat, kroskarrnelloz sodyum, hidroksipropil selüloz, hidroksi propil metil selüloz, metilselüloz, etilselüloz, mikrokristalin selüloz, sodyum karboksi metilselüloz, dekstrin, polivinilpirolidon, aljinik asit, aljinat, jelatin, glukoz, zamklar, nisasta, povidon, krospovidon, guar gum, sukroz, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 8ldeki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; baglayici maddenin tercihen povidon olmasidir. Istem 4ideki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; alkilleyici ajanin sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, sodyum hidrojen karbonat, sodyum hidroksit, sodyum silikat, primer aminler, sekonder aminler, tersiyer aminler, siklik aminler, kalsiyum gliserofosfat, kalsiyum glukonat, kalsiyum asetat, N,N,dibenziletilendiamin, dietanolamin, etilendiamin, meglümin, disodyum hidrojen ortofosfat, sodyum alüminat, kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum sülfat, monosodyum glutamat, polakrillin sodyum, sodyum aljinat, dibazik kalsiyum fosfat, tribazik kalsiyum fosfat, kalsiyum sülfat, magnezyum asetat, magnezyum silikat, magnezyum alüminat, magnezyum oksit, potasyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 10,daki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; alkilleyici ajanin tercihen sodyum bikarbonat ve/veya potasyum hidrojen karbonat olmasidir. Istem 4”deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; pH kontrol ajanin sodyum karbonat anhidrus, sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, sodyum klorür, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 12ldeki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; pH kontrol ajanin tercihen sodyum karbonat anhidrus ve/veya sodyum klorür olmasidir. Istem 4ldeki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tatlandirici maddenin sodyum sakkarin, sodyum sakkarin dihidrat, sakkaroz, D-glukoz, galaktoz, ksiloz, maltoz, maltodekstrin, maltol, eritritol, laktitol, izomalt, izomaltol, misir surubu, D-triptofan, glisirizik asit, monoamonyum glisirrizinat, fruktoz, maltitol, dekstroz, sükroz, ksilitol, sorbitol, mannitol, laktoz, aspartam, asesülfam potasyum, neohesperidin dihidrokalkon, sükraloz, sodyum siklamat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 14”deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tatlandirici maddenin tercihen sodyum sakkarin dihidrat ve/veya sodyum siklamat olmasidir. Istem 4°deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; aroma verici ajanin dogal aroma yaglari (nane yagi, keklik üzümü yagi, maydanoz yagi, portakal yagi, üzüm, turunç, greyfurt, limon yagi, Vb.), portakal aromasi, muz aromasi, seftali aromasi, greyfurt aromasi, limon aromasi, elma aromasi, çilek aromasi, vanilya aromasi, nane aromasi, tutti- furitti aromasi, frambuaz aromasi, mentol, mentan, anetol, tarçin, metil salisilat, okaliptal, adaçayi, bögürtlen, sitrus meyvalari veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 16,daki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; aroma verici ajanin tercihen limon aromasi olmasidir. Istem 47deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; granülasyon çözücüsünün saflastirilmis su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, metilen klorür veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem l8'deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; granülasyon çözücüsünün tercihen isopropil alkol olmasidir. Istem 4,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; granüllerin hazirlanmasinda yas granülasyon ve/veya kum granülasyon yöntem/lerinin kullanilmasidir. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; etken maddelerin kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesimleri için uygun olan formülasyonlarina ait doz araliginin; magnezyum karbonat ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 60-1400mg; magnezyum oksit ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 30-1000mg olmasidir. Bagirsak hazirligi, dispepsi, gastrit, hipomagnezemi, konstipasyon, peptik ülser, beslenme destegi, eklampsi, kalp glikozidi kaynakli aritmi, konstipasyon, nefrit iliskili hipertansiyon, nefrit iliskili nöbet, preeklampsi ve magnezyum eksikliginde ortaya çikan semptomlarin giderilmesinde profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde endike bir ilacin üretiminde istem l°e göre sunulan bir farmasötik bilesimin kullanimi.
TR2016/06245A 2016-05-11 2016-05-11 Oral antasi̇d formülasyonlar TR201606245A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/06245A TR201606245A2 (tr) 2016-05-11 2016-05-11 Oral antasi̇d formülasyonlar

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/06245A TR201606245A2 (tr) 2016-05-11 2016-05-11 Oral antasi̇d formülasyonlar

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201606245A2 true TR201606245A2 (tr) 2017-11-21

Family

ID=67070207

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/06245A TR201606245A2 (tr) 2016-05-11 2016-05-11 Oral antasi̇d formülasyonlar

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201606245A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2645996B1 (de) Verfahren zur herstellung einer ppi-haltigen pharmazeutischen zubereitung
RU2301662C2 (ru) Фармацевтический препарат, содержащий ингибитор протонной помпы и антациды
RU2240110C2 (ru) Новый препарат
EP1459737B1 (en) Granules containing acid-unstable chemical in large amount
JP4749660B2 (ja) 安定な固形製剤
JP2015145405A (ja) 安定な固形製剤
EA002331B1 (ru) Фармацевтический препарат, содержащий клодронат в качестве активного ингредиента и агрегат микрокристаллической целлюлозы и диоксида кремния в качестве наполнителя
JPH0482832A (ja) 医薬組成物
PT2222285T (pt) Composições farmacêuticas
EA028217B1 (ru) Разрушающаяся во рту таблетка (варианты)
WO2003017980A1 (en) Stable pharmaceutical compositions comprising acid labile benzimidazoles
BRPI0620788A2 (pt) preparação sólida
EA024945B1 (ru) Композиции на основе налбуфина и их применение
US10420725B2 (en) Solid dosage form of coated bisphosphonate particles
EA003736B1 (ru) Лекарственная форма для перорального введения, содержащая бета-лактамный антибиотик
ES2424865T3 (es) Formulación farmacéutica oral de liberación rápida para esomeprazol
CN105213425A (zh) 一种治疗高血压的复方利血平口腔崩解片及其制备方法
KR20040079936A (ko) 염기성 아미노산 ii를 함유하는 o-아세틸살리실산의안정한 염
CA2544843A1 (en) Chewable tablet
TR201606245A2 (tr) Oral antasi̇d formülasyonlar
WO2016088816A1 (ja) 酢酸亜鉛水和物錠及びその製造方法
CN105902564A (zh) 一种治疗高血压的药物组合物及制备方法
RU2764032C1 (ru) Быстрорастворимая лекарственная форма индометацина и способ ее получения (варианты)
JP6832195B2 (ja) 経口液剤及び経口固形剤
TR201606324A1 (tr) Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler