TR201509688A2 - Bir mafsal sistemi. - Google Patents

Bir mafsal sistemi. Download PDF

Info

Publication number
TR201509688A2
TR201509688A2 TR2015/09688A TR201509688A TR201509688A2 TR 201509688 A2 TR201509688 A2 TR 201509688A2 TR 2015/09688 A TR2015/09688 A TR 2015/09688A TR 201509688 A TR201509688 A TR 201509688A TR 201509688 A2 TR201509688 A2 TR 201509688A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
tie rod
joint
axle
feature
gear
Prior art date
Application number
TR2015/09688A
Other languages
English (en)
Inventor
Yüksel Ergi̇n
Original Assignee
Ergin Yueksel
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ergin Yueksel filed Critical Ergin Yueksel
Priority to TR2015/09688A priority Critical patent/TR201509688A2/tr
Priority to PCT/TR2016/000106 priority patent/WO2017023216A2/en
Priority to JP2018516815A priority patent/JP6413046B2/ja
Priority to KR1020187005703A priority patent/KR101922391B1/ko
Priority to EP16790754.2A priority patent/EP3331750B1/en
Priority to US15/748,389 priority patent/US10259497B2/en
Publication of TR201509688A2 publication Critical patent/TR201509688A2/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D7/00Steering linkage; Stub axles or their mountings
    • B62D7/06Steering linkage; Stub axles or their mountings for individually-pivoted wheels, e.g. on king-pins
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D7/00Steering linkage; Stub axles or their mountings
    • B62D7/18Steering knuckles; King pins

Abstract

Mevcut buluşla, bir kara aracının ön tekerleklerinin manevra hareketinin kontrol edilmesini sağlayan bir mafsal sistemi (M) geliştirilmektedir. Bahsedilen mafsal sistemi (M), kara aracının şasesine bağlanmaya uygun olan, içi boş yapıda olan, bir yan yüzeyinde gövde açıklığı (1d) bulunan mafsal gövdesini (1); mafsal gövdesine (1) bir birinci dönme ekseninde (E1) dönme hareketi yapacak şekilde bağlı olan, çember şeklinde rot kolu gövdesi (2a), kolu (2b) ve çember dişli formundaki rot kolu dişlisi (2c) bulunan rot kolunu (2); rot kolu gövdesinin (2a) mafsal gövdesine (1) yataklanmasını sağlayan eksantrik yataklama elemanını (3); mafsal gövdesi (1) içerisinde yer alan, birinci dönme eksenine (E1) paralel olan bir ikinci dönme ekseninde (E2) dönme hareketi yapan aks gövdesi (4a) ve rot kolu dişlisi (2c) ile temas halinde olan, rot kolunun (2) dönme hareketi ile aks gövdesinin (4a) dönme hareketi yapmasını sağlayan aks dişlisi (4b) bulunan ve gövde açıklığından (1d) dışarı uzanan en az bir tekerlek miline (5) bağlı olan aksı (4) içermektedir.

Description

TARIFNAME BIR MAFSAL SISTEMI Mevcut bulus, kara araçlarinin ön tekerleklerinin manevra hareketinin kontrol edilmesini saglayan mafsal sistemleri ile ilgilidir.
Kara araçlarinin saga/sola dönüs gibi manevra hareketleri genellikle ön tekerleklerin konumlarinin degistirilmesi ile saglanmaktadir. Ön tekerleklerin konumlarinin degistirilmesi, mafsal sistemleri ile saglanmaktadir. Bahsedilen mafsal sistemleri, tekerlekleri hareket ettiren en az bir rot kolunu, bahsedilen rot kolunu hareket ettiren en az bir rot çubugunu ve direksiyonun dönme hareketini rot çubuguna ileten en az bir ara safti içermektedir. Bahsedilen rot kolu, bir tarafindan aracin sasesine hareket edebilecek bir sekilde baglanmakta, bir diger tarafindan da bir tekerlek mili vasitasiyla tekerlege baglanmaktadir. Rot kolunun rot çubugu vasitasiyla saseye göre hareket ettirilmesi ile rot koluna bagli olan tekerlegin de saseye göre hareket ederek aracin manevra yapmasi saglanmaktadir.
Rot kolunun dönme açisi, rot kolu ile rot çubugu arasindaki baglanti yüzünden sinirlandirilmaktadir. Rot kolu ile rot çubugu arasindaki açi, belirli bir genis açi degerinin üzerinde veya belirli bir dar açi degerinin altinda oldugunda, rot kolunun kilitlenme ve/veya ters yönde dönmesi gibi sorunlarla karsilasilabilmektedir. Rot kolunun bahsedilen genis açi ve dar açi degerleri, rot kolu ile baglantili olan tekerlegin de dönme açisinin sinirli olmasina sebep olmaktadir. Bu durum da, kara aracinin manevra kabiliyetini düsürmektedir. tekerleklerinin dönme açisi arttirilmis olan bir araç açiklanmaktadir. Bahsedilen araçta, rot kolu ile rot çubugunun baglantisinin özellestirilmesi sayesinde, rot kolunun genis açi ve dar açi degerleri arasindaki fark arttirilmaktadir. Böylelikle, aracin tekerleklerinin dönüs sistemde, rot kolu ile tekerlek arasindaki hareket aktarimi birebir oldugu için (bir diger deyisle rot kolunun ve tekerlegin dönüs açilari ayni oldugu için) bahsedilen sistemde de rot kolunun kilitlenmesi gibi problemlerle karsilasilabilmektedir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulusla, bir kara aracinin ön tekerleklerinin manevra hareketinin kontrol edilmesini saglayan bir mafsal sistemi gelistirilmektedir. Bahsedilen mafsal sistemi, bir sase baglantisi vasitasiyla bir kara aracinin sasesine baglanmaya uygun olan, bir yan yüzeyinde en az bir gövde açikligi bulunan, içi bos yapidaki en az bir mafsal gövdesini; çember seklindeki en az bir rot kolu gövdesi, rot kolu gövdesinden bir çikinti seklinde uzanan en az bir kolu ve rot kolu gövdesinin iç bölümünde yer alan, çember disli formundaki en az bir rot kolu dislisi bulunan, bahsedilen mafsal gövdesine bir birinci dönme ekseninde dönme hareketi yapacak sekilde bagli en az bir rot kolunu; mafsal gövdesinde yer alan, rot kolu gövdesinin bahsedilen birinci dönme ekseninde dönme hareketi yapacak sekilde mafsal gövdesinde yataklanmasini saglayan en az bir eksantrik yataklama elemanini; mafsal gövdesi Içerisinde, mafsal gövdesinin bir taban bölümüne oturacak sekilde yer alan, mafsal gövdesi Içerisinde bahsedilen birinci dönme eksenine paralel olan bir ikinci dönme ekseninde dönme hareketi yapan en az bir aks gövdesi ve bahsedilen aks gövdesi üzerinde yer alan, bahsedilen rot kolu dislisi ile temas halinde olan, rot kolunun birinci dönme eksenindeki dönme hareketi ile aks gövdesinin ikinci dönme ekseninde dönme hareketi yapmasini saglayan en az bir aks dislisi bulunan ve bahsedilen gövde açikligindan disari uzanan en az bir tekerlek miline bagli en az bir aksi içermektedir Mevcut bulusla gelistirilen mafsal sisteminde, rot kolunun ile aksin farkli dönme eksenlerinde hareket etmesi ve rot kolu dislisi ile aks dislisinin dis sayilarinin ayarlanmasi sayesinde, rot kolu ile aksin farkli oranlarda dönmeleri saglanmaktadir. Böylelikle aksin, aksa bagli olan tekerlek milinin ve tekerlek miline baglanan bir tekerlegin dönme açisinin, rot kolunun dönme açisi ile sinirli olmasi engellenerek mafsal sisteminin kullanildigi kara aracinin manevra kabiliyeti arttirilmaktadir.
Bulusun Amaci Mevcut bulusun amaci, kara araçlarinin ön tekerleklerinin manevra hareketinin kontrol edilmesini saglayan bir mafsal sistemi gelistirmektir.
Mevcut bulusun bir diger amaci, kara araçlarinin ön tekerleklerinin manevra kabiliyetini arttiran bir mafsal sistemi gelistirmektir.
Mevcut bulusun diger bir amaci, rot kolu ile rot çubugu arasindaki açinin daima güvenli bir degerde olmasini saglayan bir mafsal sistemi gelistirmektir.
Mevcut bulusun bir baska amaci, güvenilir ve üretimi kolay olan bir mafsal sistemi gelistirmektir. gekillerin Açiklamasi Mevcut bulusla gelistirilen mafsal sisteminin uygulama örnekleri ekli sekillerde gösterilmis olup bu sekillerden; Sekil 1; gelistirilen mafsal sisteminin bir perspektif görünüsüdür.
Sekil 2; gelistirilen mafsal sisteminin, kapagi çikarilmis halinin `üstten bir görünüsüdür.
Sekil 3; gelistirilen mafsal sisteminin yandan bir kesit görünüsüdür.
Sekil 4; gelistirilen mafsal sisteminde kullanilan bir gövdenin bir perspektif görünüsüdür.
Sekil 5; gelistirilen mafsal sisteminde kullanilan bir aksin bir perspektif görünüsüdür.
Sekil 6; gelistirilen mafsal sisteminde kullanilan bir rot kolunun bir perspektif görünüsüdür.
Sekil 7; gelistirilen mafsal sisteminin hareket uygulamalarinin üstten bir görünüsüdür.
Sekillerdeki parçalar tek tek numaralandirilmis olup bu numaralarin karsiliklari asagida verilmistir: Mafsal sistemi (M) Birinci dönme ekseni (Et) Ikinci dönme ekseni (E2) Mafsal gövdesi (1) Baglanti bölümü (1a) Gövde açikligi (1d) Rot kolu (2) Rot kolu gövdesi (2a) Rot kolu dislisi (20) Eksantrik yataklama elemani (3) Durdurucu eleman (3a) Aks gövdesi (4a) Aks dislisi (4b) Aks boslugu (40) Tekerlek mili (5) Baglanti mili (7) Tutucu eleman (7a) Sase baglantisi (8) Bulusun Açiklamasi Kara araçlari genellikle, ön tekerleklerinin araç sasesine göre zemine dik bir eksende döndürülmesi suretiyle manevra yapmaktadir. Ön tekerleklerin bahsedilen hareketi, tekerlekleri hareket ettiren en az bir rot kolunu, bahsedilen rot kolunu hareket ettiren en az bir rot çubugunu ve direksiyonun dönme hareketini rot çubuguna ileten en az bir ara safti içeren mafsal sistemleri ile saglanmaktadir. Geleneksel mafsal sistemlerinde, rot kolu ile tekerlek arasinda birebir hareket aktarimi oldugundan, tekerlek ve rot kolu ayni miktarda dönmektedir. Rot kolunun güvenilir bir sekilde hareket ettirilmesi için, rot kolu ile rot çubugu arasindaki açinin belirli bir genis açi ile belirli bir dar açi arasinda olmasi gerekmektedir. Aksi durumda, rot kolunun kilitlenmesi gibi sorunlarla karsilasilmaktadir.
Bu sebeple, geleneksel uygulamalarda rot kolunun dönüs açisi ve bununla baglantili olarak tekerlegin dönüs açisi sinirli olmaktadir. Mevcut bulusla, rot kolu ile tekerlek arasindaki hareket aktariminin birebirden farkli bir degerde olmasi saglanarak tekerlegin dönüs açisinin artmasinin saglandigi bir mafsal sistemi gelistirilmektedir.
Mevcut bulusla gelistirilen ve örnek görünüsleri sekil 1-7”de verilen mafsal sistemi (M), bir sase baglantisi (8) vasitasiyla bir kara aracinin sasesine baglanmaya uygun olan, bir yan yüzeyinde en az bir gövde açikligi (1d) bulunan, içi bos yapidaki (tercihen silindirik bir sekle sahip) en az bir mafsal gövdesini (1); çember seklindeki en az bir rot kolu gövdesi (2a), rot kolu gövdesinden (2a) bir çikinti seklinde uzanan en az bir kolu (2b) ve rot kolu gövdesinin (2a) iç bölümünde yer alan, çember disli formundaki en az bir rot kolu dislisi (20) bulunan, bahsedilen mafsal gövdesine (1) bir birinci dönme ekseninde (E1) dönme hareketi yapacak sekilde bagli en az bir rot kolunu (2); mafsal gövdesinde (1) yer alan, rot kolu gövdesinin (Za) bahsedilen birinci dönme ekseninde (E1) dönme hareketi yapacak sekilde mafsal gövdesinde (1) yataklanmasini saglayan en az bir eksantrik yataklama elemanini (3); mafsal gövdesi (1) içerisinde, mafsal gövdesinin (1) bir taban (1b) bölümüne oturacak sekilde yer alani mafsal gövdesi (1) içerisinde bahsedilen birinci dönme eksenine (E1) paralel olan (birinci dönme ekseninden (E1) farkli olan) bir ikinci dönme ekseninde (E2) dönme hareketi yapan en az bir aks gövdesi (4a) ve bahsedilen aks gövdesi (4a) üzerinde yer alan, bahsedilen rot kolu dislisi (2c) ile temas halinde olan, rot kolunun (2) birinci dönme eksenindeki (E1) dönme hareketi ile aks gövdesinin (4a) ikinci dönme ekseninde (E2) dönme hareketi yapmasini saglayan en az bir aks dislisi (4b) bulunan ve bahsedilen gövde açikligindan (1d) disari uzanan en az bir tekerlek miline (5) bagli en az bir aksi (4) içermektedir. Bahsedilen eksantrik yataklama elemani (3) tercihen, çember formundaki rot kolu gövdesi (2a) ile uyumlu olacak sekilde silindirik bir sekle sahiptir. Eksantrik yataklama elemani (3), mafsal gövdesi (1) ile tümlesik bir yapida olabilecegi gibi en az bir baglanti elemani (sekillerde gösterilmemektedir) vasitasiyla mafsal gövdesine (1) baglanabilen harici bir parça yapisinda da olabilmektedir.
Bulusun örnek bir uygulamasinda mevcut bulusla gelistirilen mafsal sistemi (M), bir kara aracinda, ön tekerleklerden en az birinin kontrol edilmesi için kullanilmaktadir. Bu uygulamada rot kolu (2), kol (2b) bölümünden aracin bir rot çubuguna baglanmaktadir. Bir tekerlek de tekerlek miline (5) baglanmaktadir. Kara aracinin direksiyonunun rot çubuguna iletilen hareketi vasitasiyla rot kolu (2), bahsedilen birinci dönme ekseninde (E1) dönme hareketi yapmaktadir. Rot kolunun (2) bu hareketi esnasinda içerdigi aks dislisinden (4b) rot kolu dislisine (20) bagli olan aks (4), aksa (4) bagli olan tekerlek mili (5) ve tekerlek miline (5) bagli olan tekerlek bahsedilen ikinci dönme ekseninde (E2) dönme hareketi yapmaktadir. Burada, rot kolunun (2) ve aksin (4) farkli (eksantrik) eksenlerde dönmesi sayesinde, rot kolu dislisi (20) ile aks dislisi (4b) arasinda birebir olmayan bir hareket aktarimi yapilmasi saglanmaktadir. Rot kolu dislisi (20) ile aks dislisinin (4b) dis sayilarinin degistirilmesi sayesinde, rot kolu dislisi (20) ile aks dislisi (4b) arasindaki hareket aktariminin 1:1,1 ila 1115 arasindaki bir degerde olmasi saglanmaktadir. Bir diger deyisle, mevcut bulusla gelistirilen mafsal sisteminde, rot kolunun (2) örnegin 60° döndürülmesi ile aksin (4) 66° ila 90° arasinda döndürülmesi saglanabilmektedir. Sekil 7'de (7a, ?b ve 70) verilen örnek bir uygulamada, rot kolunun (2) 52° döndürülmesi ile aksin (4) 70° döndürülmesi saglanmaktadir. Böylelikle, rot kolunun (2) dönüs açisi güvenilir bir aralikta (örnegin bahsedilen genis açi ile dar açi arasinda) tutulsa dahi, aksin (4) ve aksa (4) bagli olan tekerlek milinin (5) istenilen açida döndürülmesi saglanarak mafsal sisteminin (M) kullanildigi aracin hareket kabiliyeti arttirilmaktadir.
Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda, bahsedilen rot kolu dislisi (20) bir çember disli parçasi (bir diger deyisle iç bölümünde disler bulunan bir yay parçasi) formundadir. Rot kolu dislisine (20) benzer ve rot kolu dislisi (20) ile uyumlu olarak bahsedilen aks dislisi (4b) de tercihen bir disli parçasi (bir diger deyisle dis bölümünde disler bulunan bir yay parçasi veya alin dislisi) formundadir. Rot kolu dislisinin (20) bir çember disli ve aks dislisinin (4b) disli parçasi olmasi sayesinde, düz disli sistemlerinden farkli olarak rot kolu (2) ile aksin (4) ayni yönde dönmesi saglanmaktadir. Bahsedilen rot kolu dislisi (20) ile aks dislisinin (4b) birbirlerine göre hizalari büyük önem tasimaktadir. Bu uygulamada, rot kolu dislisi (20) ile aks dislisinin (4b) orta bölümlerinin birbirlerine karsilik gelmesi gerekmektedir. Bu sebeple bu uygulamada rot kolu dislisi (20) ve aks dislisi (4b), orta bölümlerinde yer alan en az birer adet hizalama isaretini içermektedir. Bahsedilen hizalama isaretleri, bir girinti, çikinti veya bir baski formunda olabilmektedir Bulusun tercih edilen bir diger uygulamasinda bahsedilen eksantrik yataklama elemani (3), rot kolunun (2) birinci dönme eksenindeki (E1) dönme hareket sirasinda rot kolu dislisine (20) temas ederek rot kolunun (2) dönme hareketini sinirlandiran en az bir durdurucu elemani (sa) içermektedir. Bahsedilen durdurucu eleman (Sa) tercihen, eksantrik yataklama elemanindan (3) bir çikinti seklinde uzanan bir yapidadir. Bu uygulamada durdurucu eleman (Sa), rot kolunun (2) sürekli olarak güvenilir dönme araliginda kalmasini garanti altina alarak mafsal sisteminin (M) güvenilir bir yapida olmasi saglamaktad ir.
Bulusun tercih edilen bir baska uygulamasinda mafsal sistemi (M), rot kolu (2), kendisi ile mafsal gövdesi (1) arasinda kalacak sekilde (bir diger deyisle rot kolu (2) üzerinden) mafsal gövdesine (1) baglanmaya uygun olan en az bir kapagi (6) içermektedir. Bu uygulamada mafsal gövdesi (1), bahsedilen kapagin (6) baglanmasi için en az bir baglanti bölümünü (1a) içermektedir. Bahsedilen mafsal sisteminde (M), en az biri baglanti bölümünde (1a) ve en az bir digeri kapakta (6) yer alan en az iki adet baglanti deligi bulunmaktadir. Bahsedilen baglanti deliklerinden vida gibi bir baglanti elemani (sekillerde gösterilmemektedir) geçirilmesi ile kapagin (6) mafsal gövdesine (1) baglanmasi saglanmaktadir. Bu uygulamada, bahsedilen baglanti elemanlari, mafsal gövdesi (1) ile kapagin (6) yeterince saglam bir sekilde baglanmasini saglayamayabilmektedir. Bu sebeple mevcut bulusla gelistirilen mafsal sistemi (M) ayrica, en az bir tarafi bahsedilen kapak (6) üzerinde yer alan, bahsedilen mafsal gövdesinden (1) ve aks (4) Içerisinde yer alan en az bir aks boslugundan (4c) geçen ve en az bir diger tarafi mafsal gövdesinin (1) tabanindan (1b) disari uzanan, mafsal gövdesinin (1) tabanindan (1b) disari uzanan tarafina en az bir tutucu eleman (7a) baglanan ve ve aksin (4) mafsal gövdesine (1) yataklanmasini saglayan en az bir baglanti milini (7) içermektedir. Bahsedilen baglanti mili (7) tercihen bir perno veya vida yapisinda ve bahsedilen tutucu eleman (7a) da bir somun yapisindadir. Bu uygulamada, bahsedilen baglanti milinin (7) bir tarafinin kapak geçirilerek tutucu elemana (7a) baglanmasi sayesinde, mafsal gövdesi (1) ile kapagin (6) baglantisinin esnemeyen rijit bir yapiya sahip olmasi (bir diger deyisle daha saglam olmasi) saglanmaktadir.
Bulusun bir baska tercih edilen uygulamasinda mafsal sistemi (M), bahsedilen gövde açikliginda (1d) tekerlek mili (5) disindaki bosluklari kapatan, tercihen aks (4) ile birlikte hareket eden en az bir koruyucu elemani (sekillerde gösterilmemektedir) içermektedir.
Bahsedilen koruyucu eleman, gövde açikligindan (1d) mafsal gövdesi (1) içerisine tas, toprak ve benzeri yabanci cisimlerin girmesini engellemektedir. Böylelikle, mafsal gövdesinin (1) ve mafsal gövdesi (1) içerisinde hareket eden aksin (4) zarar görmesi önlenmektedir.
Bulusun bir diger uygulamasinda mafsal sistemi (M), rot kolu (2) ile mafsal gövdesi (1), rot kolu (2) ile kapak (6) ve/veya rot kolu (2) ile aks (4) arasinda yer alan en az bir sizdirmazlik elemanini (örnegin isiya ve sürtünmeye dayanikli bir conta gibi) içermektedir.
Bu uygulamada, rot kolu (2) ile aks (4) baglantisi yaglandiginda, bahsedilen sizdirmazlik elemani vasitasiyla kullanilan yagin disari sizmasi engellenmektedir. Böylelikle, yaglama isleminin daha uzun ömürlü olmasi saglanmaktadir.
Mevcut bulusla gelistirilen mafsal sisteminde (M), rot kolu (2) ile aksin (4) farkli dönme eksenlerinde (E1, E2) hareket etmesi ve rot kolu dislisi (20) ile aks dislisinin (4b) dis sayilarinin ayarlanmasi sayesinde, rot kolu (2) ile aksin (4) farkli oranlarda dönmeleri saglanmaktadir. Böylelikle aksin (4), aksa (4) bagli olan tekerlek milinin (5) ve tekerlek miline baglanan bir tekerlegin dönme açisinin, rot kolunun (2) dönme açisi ile sinirli olmasi engellenerek mafsal sisteminin (M) kullanildigi kara aracinin manevra kabiliyeti arttirilmaktadir.

Claims (15)

ISTEM LER
1. Bir kara aracinin ön tekerleklerinin manevra hareketinin kontrol edilmesini saglayan bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; bir sase baglantisi (8) vasitasiyla bir kara aracinin sasesine baglanmaya uygun olan, bir yan yüzeyinde en az bir gövde açikligi (1d) bulunan, içi bos yapidaki en az bir mafsal gövdesini (1); çember seklindeki en az bir rot kolu gövdesi (2a), rot kolu gövdesinden (2a) bir çikinti seklinde uzanan en az bir kolu (2b) ve rot kolu gövdesinin (2a) iç bölümünde yer alan, çember disli formundaki en az bir rot kolu dislisi (20) bulunan, bahsedilen mafsal gövdesine (1) bir birinci dönme ekseninde (E1) dönme hareketi yapacak sekilde bagli en az bir rot kolunu (2); mafsal gövdesinde (1) yer alan, rot kolu gövdesinin (2a) bahsedilen birinci dönme ekseninde (E1) dönme hareketi yapacak sekilde mafsal gövdesinde (1) yataklanmasini saglayan en az bir eksantrik yataklama elemanini (3); mafsal gövdesi (1) içerisinde, mafsal gövdesinin (1) bir taban (1b) bölümüne oturacak sekilde yer alan, mafsal gövdesi (1) içerisinde bahsedilen birinci dönme eksenine (E1) paralel olan bir ikinci dönme ekseninde (E2) dönme hareketi yapan en az bir aks gövdesi (4a) ve bahsedilen aks gövdesi (4a) üzerinde yer alan, bahsedilen rot kolu dislisi (20) ile temas halinde olan, rot kolunun (2) birinci dönme eksenindeki (E1) dönme hareketi ile aks gövdesinin (4a) ikinci dönme ekseninde (E2) dönme hareketi yapmasini saglayan en az bir aks dislisi (4b) bulunan ve bahsedilen gövde açikligindan (1d) disari uzanan en az bir tekerlek miline (5) bagli en az bir aksi (4) içermesidir.
2. Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; bahsedilen mafsal gövdesinin (M) silindirik bir sekle sahip olmasidir.
3. Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; eksantrik yataklama elemaninin (3) silindirik bir sekle sahip olmasidir.
4. Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; eksantrik yataklama elemaninin (3) mafsal gövdesi (1) ile tümlesik bir yapida olmasidir.
Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; eksantrik yataklama elemaninin (3) en az bir baglanti elemani vasitasiyla mafsal gövdesine (1) baglanan harici bir parça yapisinda olmasidir.
Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; bahsedilen rot kolu dislisinin (20) bir çember disli parçasi formunda olmasidir.
Istem 1,e veya 6'ya uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; bahsedilen aks dislisinin (4b) bir disli parçasi formunda olmasidir.
Istem 6,ya uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; bahsedilen eksantrik yataklama elemaninin (3), rot kolunun (2) birinci dönme eksenindeki (E1) dönme hareket sirasinda rot kolu dislisine (20) temas ederek rot kolunun (2) dönme hareketini sinirlandiran en az bir durdurucu elemani (3a) içermesidir.
Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; rot kolu (2) kendisi ile mafsal gövdesi (1) arasinda kalacak sekilde mafsal gövdesine (1) baglanmaya uygun olan en
Istem 9'a uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; mafsal gövdesinin (1), bahsedilen kapagin (6) baglanmasi için en az bir baglanti bölümünü (1a) içermesidir.
Istem 10'a uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; en az biri baglanti bölümünde (1a) ve en az bir digeri kapakta (6) yer alan en az iki adet baglanti deligini içermesidir.
Istem 9'a uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; en az bir tarafi bahsedilen kapak (6) 'üzerinde yer alan, bahsedilen mafsal gövdesinden (1) ve aks (4) içerisinde yer alan en az bir aks boslugundan (4c) geçen ve en az bir diger tarafi mafsal gövdesinin (1) tabanindan (1b) disari uzanan, mafsal gövdesinin (1) tabanindan (1b) disari uzanan tarafina en az bir tutucu eleman (7a) baglanan ve aksin (4) mafsal gövdesine (1) yataklanmasini saglayan en az bir baglanti milini (7) içermesidir.
13. Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; bahsedilen gövde açikligindaki (1d) tekerlek mili (5) disindaki bosluklari kapatan en az bir koruyucu elemani içermesidir. 5
14. istem 13'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; bahsedilen koruyucu elemanin aks (4) ile birlikte hareket eden bir yapida olmasidir.
15. Istem 1'e uygun bir mafsal sistemi (M) olup özelligi; rot kolu (2) ile mafsal gövdesi (1), rot kolu (2) ile kapak (6) ve/veya rot kolu (2) ile aks (4) arasinda yer alan en az bir 10 sizdirmazlik elemanini içermesidir.
TR2015/09688A 2015-08-05 2015-08-05 Bir mafsal sistemi. TR201509688A2 (tr)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/09688A TR201509688A2 (tr) 2015-08-05 2015-08-05 Bir mafsal sistemi.
PCT/TR2016/000106 WO2017023216A2 (en) 2015-08-05 2016-07-29 A joint system
JP2018516815A JP6413046B2 (ja) 2015-08-05 2016-07-29 ジョイントシステム
KR1020187005703A KR101922391B1 (ko) 2015-08-05 2016-07-29 조인트 시스템
EP16790754.2A EP3331750B1 (en) 2015-08-05 2016-07-29 A joint system
US15/748,389 US10259497B2 (en) 2015-08-05 2016-07-29 Joint system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/09688A TR201509688A2 (tr) 2015-08-05 2015-08-05 Bir mafsal sistemi.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201509688A2 true TR201509688A2 (tr) 2017-02-21

Family

ID=57227064

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2015/09688A TR201509688A2 (tr) 2015-08-05 2015-08-05 Bir mafsal sistemi.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US10259497B2 (tr)
EP (1) EP3331750B1 (tr)
JP (1) JP6413046B2 (tr)
KR (1) KR101922391B1 (tr)
TR (1) TR201509688A2 (tr)
WO (1) WO2017023216A2 (tr)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN111332363B (zh) * 2020-03-13 2021-05-11 东风汽车集团有限公司 一种用于赛车的转向节及其调整方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3342507A (en) * 1965-09-02 1967-09-19 Rockwell Standard Co Steerable axle assembly having camber adjustment means
JPH03167078A (ja) * 1989-11-24 1991-07-18 Aisin Aw Co Ltd 車両用操舵装置におけるナックルアームの固定装置
JP3504574B2 (ja) 2000-03-27 2004-03-08 株式会社クボタ 作業車の操向装置
ITTO20040008A1 (it) 2004-01-09 2004-04-09 Pietro Casarola Assale anteriore sterzante per macchine operatrici o agricole caratter izzata da una parte telescopica.
JP5050586B2 (ja) * 2007-03-13 2012-10-17 マツダ株式会社 車両用操舵装置
US20080240847A1 (en) * 2007-04-02 2008-10-02 Stephen Kent Crouse Eccentric Mount Ball Stud For Steering Toe Adjustment
JP4980825B2 (ja) * 2007-08-28 2012-07-18 日立オートモティブシステムズ株式会社 ステアリング装置
CN104512460B (zh) * 2014-12-30 2017-08-08 徐州重型机械有限公司 转向摇臂组件、转向机构和多轴转向轮式重载车辆
JP6127076B2 (ja) * 2015-02-10 2017-05-10 本田技研工業株式会社 揺動型車両
US10005494B2 (en) * 2016-01-05 2018-06-26 Kuhn Krause, Inc. Adjustable wheel alignment cam

Also Published As

Publication number Publication date
EP3331750A2 (en) 2018-06-13
JP2018527250A (ja) 2018-09-20
US10259497B2 (en) 2019-04-16
WO2017023216A2 (en) 2017-02-09
KR20180029257A (ko) 2018-03-20
JP6413046B2 (ja) 2018-10-24
KR101922391B1 (ko) 2018-11-26
EP3331750B1 (en) 2019-06-05
WO2017023216A3 (en) 2017-03-09
US20180257705A1 (en) 2018-09-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2391516B1 (de) Vorrichtung zum verstellen von sturz und/oder spur der räder von radaufhängungen
CN101748946B (zh) 用于门或窗的铰链
TW201723340A (zh) 萬向接頭及機器人之關節構造
US20080018076A1 (en) Adjustable-Caster Angle Device for a Motorcycle
CN103857942A (zh) 连杆动作装置
CN103906947A (zh) 平行连杆机构、等速万向节和连杆动作装置
US20190161114A1 (en) Wheel steering system
AU701123B2 (en) Rack and pinion steering system for four wheel drive vehicle
TR201509688A2 (tr) Bir mafsal sistemi.
US20150224843A1 (en) Cam adjustable shim assembly
KR20210005876A (ko) 전기 모터, 변속기 및 스핀들을 갖는 자동차용 액츄에이팅 드라이브
EP2431630A3 (de) Kugelgelenk
US20090129855A1 (en) Precision ball joint
JP2018509336A (ja) 回転センサデバイスを備える単一懸架車輪操舵システム
CN107000518B (zh) 导杆系统
US6357766B1 (en) Multi-axis suspension system
US9174727B2 (en) Landing gear steering using eccentric bearings
US20140153999A1 (en) Restricted ball joint
JP2019059364A (ja) ステアリングシステム
US1960457A (en) Fore wheel drive construction
US2937033A (en) Vehicle idler arm assembly
US89348A (en) Improvement in harvester-pitmen
GB2435021A (en) Vehicle steering joint
JP2508116B2 (ja) 前後輪操舵車の後輪操舵装置
US1254053A (en) Dirigible headlight.