SE533426C2 - Lantbruksmaskin med variabelt radavstånd - Google Patents

Lantbruksmaskin med variabelt radavstånd

Info

Publication number
SE533426C2
SE533426C2 SE0850181A SE0850181A SE533426C2 SE 533426 C2 SE533426 C2 SE 533426C2 SE 0850181 A SE0850181 A SE 0850181A SE 0850181 A SE0850181 A SE 0850181A SE 533426 C2 SE533426 C2 SE 533426C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
frame beam
agricultural machine
beam parts
drawbar
implements
Prior art date
Application number
SE0850181A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0850181A1 (sv
Inventor
Gert Gilstring
Original Assignee
Vaederstad Verken Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaederstad Verken Ab filed Critical Vaederstad Verken Ab
Priority to SE0850181A priority Critical patent/SE533426C2/sv
Priority to PCT/SE2009/051403 priority patent/WO2010074633A1/en
Priority to EP09835344.4A priority patent/EP2361007B1/en
Publication of SE0850181A1 publication Critical patent/SE0850181A1/sv
Publication of SE533426C2 publication Critical patent/SE533426C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B63/00Lifting or adjusting devices or arrangements for agricultural machines or implements
    • A01B63/14Lifting or adjusting devices or arrangements for agricultural machines or implements for implements drawn by animals or tractors
    • A01B63/24Tools or tool-holders adjustable relatively to the frame
    • A01B63/245Tools or tool-holders adjustable relatively to the frame laterally adjustable
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B73/00Means or arrangements to facilitate transportation of agricultural machines or implements, e.g. folding frames to reduce overall width
    • A01B73/02Folding frames
    • A01B73/06Folding frames foldable about a vertical axis
    • A01B73/067Folding frames foldable about a vertical axis to a position essentially rearward of the axis, in relation to the direction of travel
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C5/00Making or covering furrows or holes for sowing, planting or manuring
    • A01C5/06Machines for making or covering drills or furrows for sowing or planting
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C7/00Sowing
    • A01C7/20Parts of seeders for conducting and depositing seed
    • A01C7/208Chassis; Coupling means to a tractor or the like; Lifting means; Side markers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Zoology (AREA)

Description

25 30 35 533 428 Ändamålet med uppfinningen Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en lantbruksmaskin av det inledningsvis nämnda slaget som löser ovannämnda problem. Ändamålet uppnås med en lantbruksmaskin som ha givits de av patentkravet 1 kånnetecknande sârdragen.
Föredragna utföringsformer av uppfinningen har givits de av underkraven framgående kännetecknen.
Sammanfattning av uppfinningen En lantbruksmaskin i form av en planter är uppbyggd av i horisontalplanet vridbart hopkopplade rambalksdelar av lämpligt material. Exempelvis kan varje rambalksdel bestå av en fyrkantsbalk, så att rambalksdelarna blir både vridstyva och böj styva. Dessa rambalksdelar förses med minst en led för att medelst en hydraulcylinder vika rambalksdelarna från ett rakt tvärläge där rambalksdelarna sträcker sig i tvärled med avseende på lantbruksmaslcinens körriktriing till ett vinklat läge. Denna funktion kan ge en maskin med önskade företräden. Om man dessutom förlänger den ena rambalksdelen, som utgör den ena vingen av lantbruksmaskinen, i balkens lángdriktning så att den andra vingens rambalksdel är ledad vid en punkt på ett förutbestämt avstånd fiån nämnda ena rambalksdels ände kan de planteraggregat, som är placerade i mitten av ett jämnt antal redskap, s.k. planteraggregat, båda vara monterade på den rambalksdel, som är förlängd. Därvid är det ena aggregatet ledat fäst vid änden av den förlängda rambalksdelen och det andra ledat fäst vid en punkt, som är belägen' i huvudsak på samma avstånd från ledpunkten mellan rambalksdelarna fast på. den motsatta sidan därom. Det på förlängningen monterade aggregatet kommer då att förflyttas framåt när rambalkarna eller vingarna viks bakåt och de två aggregaten i mitten blir då förskjutna i längdriktningen i förhållande till varandra och kan på detta sätt ligga närmare varandra i tvärled så att rambalksdelarna med därpå ledat monterade aggregat kan vikas ihop till en enhet med ännu mindre transportbredd än vad som är hitintills känt. Ett jänmt antal aggregat ger en förutbestämd bredd hos lantbmksmaskinen, vilket överensstämmer med de flesta skördetröskors bredd.
Vid en alternativ utföringsform av lantbruksrnaskinen enligt uppfinningen är rambalksdelarna ledade vid sina främre ändar och ett av de båda centralt belägna planteraggregaten är ledat monterat vid ledpunkten mellan rambalksdelama. I detta fall är dragstången ledad och vinklad på så sätt att maskinens huvudsakliga kraflzresultant vid färd fram från dragstångens fiämre ände, som sammanfaller med dragpunkten 10 15 20 25 30 35 533 425 på dragfordonet, vilket i allmänhet är en traktor, befinner sig mellan de båda centralt belägna aggregaten. Detta betyder att nämnda krafiresultant befinner sig i ett längsgående vertikalt plan, som sträcker sig i huvudsak igenom dragstångens kopplingspunkt. Det aggregat, som är ledat i närnnda ledpunkt mellan rambalksdelarna hamnar då ensamt främst relativt övriga aggregat då rambalksdelarna viks bakåt.
Planteraggregaten som är ledat monterade på rambalksdelarna ändrar sina inbördes avstånd efterhand som vinkeln mellan rambalksdelama ökas resp. minskas. Detta ger i arbetslaget upphov till att olika radavstånd kan ställas in. Aggregaten är dessutom försedda med en parallellföring, som är anordnad att styra aggregaten så att de i de olika arbetslägena hamnar parallellt med körriktningen. Om ramen viks tillräckligt mycket kan en bred maskin fällas in så att den blir transportabel på allmän våg.
Parallellföringen består av minst ett parallellstyrstag utmed varje rambalksdel, varvid aggregat, som är vridbart förbundna med rarnbalksdelarna också är vridbart förbundna med tillhörande parallellstyrstag. I fallet av ett styrstag utmed varje rambalksdel uppbär det ena parallellstyrstaget ett antal aggregat på den ena rambalksdelen, vilket antal normalt år två mindre än antalet aggregat på parallellstyrstaget utmed den andra rambalksdelen. Det bör påpekas, att antalet redskap, som är vridbart förbundna med den ena rambalksdelen, är åtminstone ett mer än de redskap, som är vridbart förbundna med den andra ranibalksdelen.
Vid mycket breda maskiner kan ramen förses med ytterligare en led för att möjliggöra att rambalksdelarna kan fällas ihop till ett transportläge. De yttre rambalksdelarna på varje sida blir därmed i huvudsak parallella med varandra och får en utsträckning i färdriktningen. Vid utfällning av rarnbalksdelama blir de båda rarnbalksdelarna på varje sida av maskinen parallella med varandra, vilket styrs av den på dragstången monterade hydraulcylindern.
Maskinen har lämpligen hjul som håller rambalksdelarna på önskad höjd över marken såväl i arbetslägena som i transportläget. Dessa hjul ska rulla parallellt med körriktriingen. Minst ett hjul på varje sida är monterat vid rambalksdelarna medelst ett länksystem på ett sådant vis att hjulen alltid rullar parallellt med aggregaten oavsett vilken vinkeliriställrling som rambalksdelama har.
Leden mellan rarnbalksdelarna kan vara sidoförskjuten i förhållande till det vertikala planet igenom maskinen. 10 15 20 25 30 35 533 425 Dragstången kan härvid vara ledad i samma punkt eller vara ledad i den ena rambalksdelen i det vertikala planet igenom dragstångens kopplingspunkt på dragfordonet eller i en annan punkt. Är dragstången ledad i det vertikala planet ändras inte dess vinkel i horisontalplanet. Är dragstången ledad vid sidan av det vertikala planet bör länkarrangemanget vara utformat så att vinkeln mellan varje rambalksdel och det vertikala planet alltid är i huvudsak lika Uppfinningen beskrivs närmare i det följande med hänvisning till bifogade ritningar, som visar föredragna utföringsformer.
Fig. l visar en perspektivvy av en ñrsta utföringsform av en lantbruksmaskin enligt uppfinningen där maskinen befinner sig i ett arbetsläge med ett förutbestâmt avstånd mellan planteraggregaten i tvårled.
Fig. 2 visar en sidovy av en första utföringsform av en lantbruksmaskin enligt uppfinningen där maskinen befinner sig i ett arbetsläge med störst avstånd mellan aggregaten i tvärled.
Pig. 3 visar en sidovy av den första utföringsformen av lantbruksmaskinen enligt uppfinningen där maskinen befinner sig ett arbetsläge med ett förutbestämt avstånd mellan aggregaten i tvärled motsvarande ungefär det i fig. 1 visade arbetslaget.
Fig. 4 visar en sidovy av den första utföringsforrnen av lantbruksmaskinen enligt uppfinningen där maskinen befinner sig i ett transportläge.
Fig. 5 visar en planvy av den första utföringsfonnen av lantbruksmaskinen motsvarande det i fig. 2 visade arbetslaget.
Fig. 6 visar en planvy av den första uttöringsformen av lantbruksmaskinen motsvarande de i fig.l och 3 visade arbetslägena.
Fig. 7 visar en planvy av den första utföringsformen av lantbruksmaskinen motsvarande det i fig. 4 visade transportläget.
Fig. 8 visar en planvy av den första utföringsformen av lantbruksmaskinen i ett speciellt arbetsläge där flera detaljer borttagits för tydlighetens skull.
Fig. 9 visar en planvy liknande den i fig. 8 av en andra utföringsform av lantbruksmaskinen där flera detaljer borttagits för tydlighetens skull.
Fig, l0a visar en planvy liknande den i fig. 8 av en tredje utföringsform av lantbruksmaskinen där flera detaljer borttagits för tydlighetens skull.
Fig. l0b visar en planvy liknande den i fig. 10 av den tredje utföringsformen med den skillnaden att dragstången är rak och saknar en vinklad del vid sin maskinände. l0 15 20 25 30 35 533 428 Fig. ll visar en planvy liknande den i fig. 8 av en fjärde utföringsform av lantbruksmaskinen där flera detaljer borttagits för tydlighetens skull.
Fig. 12 visar en planvy liknande den i fig. 8 av en femte utföringsform av lantbruksmaskinen där flera detalj er borttagits för tydlighetens skull.
Fig. 13 visar en planvy liknande den i fig. 8 av en sjätte utföringsform av lantbruksmaskinen där flera detaljer borttagits för tydlighetens skull.
Beskrivning av föredragna utföringsforrner Lika delar/detalj er vid de beskrivna och på ritningama åskådlig orda utföringsfonnerna har givits samma hänvisningssiffi-a.
Fig. l - 8 åskådliggör en första utföringsform av en lantbruksmaskin l enligt uppfinningen för jordbearbetning. Maskinen 1 har en dragstång 2, som är kopplad till två rambalksdelar 3 och 4, vilkai sin tur är vridbart kopplade till varandra vid en i huvudsak vertikal led 5. Maskinen 1 visas här i olika lägen från maximalt radavstånd mellan på rarnbalksdelarna 3, 4 i horisontalplanet vridbart på lika avstånd från varandra monterade, jordbearbetande redskap 6, s.k. planteraggregat, (fig. 2, 5) och därmed största arbetsbredd till ett arbetsläge med mindre avstånd mellan planteraggregaten 6 (fig.1, 3, 6 och 8) samt ett transportläge med minst avstånd mellan planteraggregaten 6 (fig. 4 och 7).
Ett vertikalt plan 39 sträcker sig igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 vid ett dragfordon och fórlöper parallellt med körriktningen och i huvudsak mellan de båda längst fiam på den högra rambalksdelen 4 monterade planteraggregaten 6” och 6”.
Maskinen 1 bogseras lämpligen av ett dragfordon, såsom en här icke visad traktor eller liknande. På dragstången 2 är en behållare 7 monterad, vilken kan användas för utsäde och/eller gödningsmedel. Lantbruksmaskinen 1 kan därför vara försedd med en icke visad spridaranordning eller liknande. Behållaren 7 kan också användas för transport av annat gods. Anordningar som matar utsäde eller gödníngsmedel direkt till varje planteraggregats 6 billar kan vara anordnade. För tydlighetens skull har behållaren 7 endast antytts med streckade linjer i ñg. 2 - 7 samt har den helt utelämnats i fig. 8 - 12.
Icke visade behållare kan altemativt eller dessutom även monteras på rambalksdelarna, lämpligen en på varje rambalksdel 3 resp. 4. Varje planteraggregat 6 kan vidare vara _ försett med en behållare 7 för utsäde, som företrädesvis matas via billar ned i jorden på medelst Ställbara stödhjul förínställbart sådjup, vilket åskådliggöres genom en streckad* linje 7a under marklinjen 7b i fig. 2 och 3, utmed vilken streckad linje utsâdet är avsett 10 15 20 25 30 35 533 425 att placeras i jorden. Ett hjulpar 49 på varje aggregat täpper till säfåran och återpackar jorden efter sådden.
Vid dragstångens 2 bakre del sett i körriktningen är således rarnbalksdelarna 3, 4 vridbart monterade. Dessa är såsom framgår av planvyema av de olika utiöringsforrnerna uppdelade i den vänstra delen 3 .och den högra delen 4 sett i körriktningen. Delarna 3, 4 är vridbart monterade vid ett kopplingsparti 8, som är fast fixerat vid dragstången 2 och som har en i huvudsak U-form, där den vertikala leden 5 är lagrad i Uzets skänklar och Uzets liv är fäst vid dragstången 2. En länkmekanism för reglering av varje planteraggregats 6 vinkel gentemot rambalksdelarna 3, 4 består av en länkplatta 9, som är fixerad vid kopplingspartiet 8 och vid vars sidoflänsar inre ändar av länkarmar 10 och ll ärvridbart ledade vid 12 resp. 13. Lânkarmarnas 10, ll yttre ändar är vridbart lagrade vid 14, 15 på konsoler 16 resp. 17, som är vridbart lagrade på ramballsdelarna 3 resp. 4 på ett fórutbestâmt avstånd från de senares yttre ändar och som är förbundna med parallellstyrstag 18 och 19, vilka i sin tur är vridbart anordnade på planteraggregaten 6, så att dessa iörbliri huvudsak parallella med kör-riktningen.
Parallellstyrstagen 18 och 19 är vridbart förbundna med rambalksdelarna 3 resp. 4 via däremellan vridbart lagrade länkar 20, varvid en utvald länk 20' på vardera sidan om lantbruksmaskinens längsgående centrumaxel är normalt fast fixerad vid var sin konsol 16 resp.l7. För att kunna törskjuta rambalksdelarna något ytterligare vid övergång till transportläget kan konsolema 16 och 17 vridas en avsedd vinkel från ett icke visat stopp mot lcraiten av en icke visad, förhållandevis styv fjäder, som är fórspänd mot stoppet.
Stöd- och transporthjul 21 och 22 är fritt roterbart lagrade på hjularmar 23 resp. 24, vilka är förbundna med rambalksdelarna 3 resp. 4 via konsolema 16 resp.l7. Vid vridning av rambalksdelarna 3, 4 vrids genom länkarmamas 10, ll törbindning med länkplattan 9 konsolema relativt rarnbalksdelarna 3, 4 så att hjularmarna 23, 24, som liksom länkarna 20' är fast fixerade på konsolema 16 och 17 , iölj er planteraggregatens 6 vridning i förhållande till rambalksdelarna 3, 4. Istället för att viidbart fixera hjularmama 23, 24 kring en horisontell axel vid var sin konsol 16, 17 kan de vara direkt fixerade vid var sitt förutbestämt planteraggregat 6. I och med att hjulen 21, 22 är kopplade till aggregatens 6 rörelse på detta sätt, är de anordnade att styras så att de alltid rullar parallellt med maskinens l kör-riktning.
Medelst dessa stödhjul 21, 22 regleras också maskinens 1 höjd över marken 7a, vilket kan ske medelst en på varje stödhjul 21, 22 anordnad, icke visad hydraulcylinder, som kan ha i förväg inställbara slaglängdsbegränsare. Då maskinens 1 parti vid stödhjulen 10 15 20 25 30 35 533 425 21, 22 lyfts medelst hydraulcylindem, lyfis planteraggregaten 6 upp ur jorden mot ett icke visat stopp så att maskinen 1 kan vändas på vändtegen för att komma i position för nästa drag utan att aggregaten 6 stör vändningen och/eller utan att skada eller slita på aggregaten vid vändrörelsen.
Den ena änden 25 av en hydraulcjrlinder 26 är förbunden med dragstången 2 på ett törutbestämt avstånd från dragstångens 2 främre kopplingspunkt 27 och dess andra ände 28 är förbunden med en utmed dragstången 2 törbar glidlänk 29. Länkarmar 30 och 31 är vridbart anslutna vid sina främre ändar på ömse sidor om glidlänken 29 vid 32 resp. 33. De bakre ändarna av länkarmama 30 och 31 är vid 34 resp. 35 vridbart förbundna med vid varandra på rarnbalksdelarna 3 resp. 4 med en inbördes vinkel iästa hâllararmar 36 resp. 37. Vid aktivering av hydraulcylindem 26 bringas rambalksdelazna 3, 4 således, genom glidlänkens 29 påverkan på länkarmarria 30, 31 att ställas in i olika avsedda inbördes vinkellägen, vilket illustreras genom de olika lägenai ñg. 1 - 8, där de i huvudsak lika avstånden a mellan intilliggande planteraggregat 6 har ändrats.
Konsolerna 16 och 17 vridning relativt rambalksdelarna 3, 4 då dessa vrids till ett nytt radavståndsläge är sådan att hjularmania 23, 34 och planteraggregaten 6 anordnas parallella med maskinens 1 längdrikttiing. Planteraggregatens 6 parallella inriktning sker genom att parallellstagen 18, 19, genom konsolernas 16, 17 vridning, förskjuts relativt rambalksdelarna 3, 4 så att alla aggregaten 6 bibehåller ett läge i huvudsak parallellt med maskinens 1 längdrilctning. Detta fiamgår av en järniörelse mellan fig. 5, 6, 7 och 8. Som framgår av fig. 5 - 8 är fem planteraggregat 6 vridbart anslutna till det vänstra styrstaget 18, emedan sju planteraggregat är anslutna till det högra styrstaget 19.
Denna konstruktiva åtgärd enligt uppfinningen tillsammans med dragstängens 2 speciella utformning leder till att lantbruksmaskinen 1 kan ges en mycket liten transportbredd och dessutom bibehålla fördelarna hos andra tidigare kända maskiner av detta slag. I fig. 8 har flera delar, bl.a. länkarmarna 10 och ll, borttagits för att bättre åskådliggöra styrstagens 18,, 19 samverkan med rambalksdelarna 3, 4 och planteraggregaten 6 via länkarna 20, 20”.
Det totala antalet planteraggregat 6 utmed rambalksdelarna 3, 4 är jämnt, fast antalet på den vänstra rambalksdelen är två iärre än på den högra. Som bäst frarngâr av fig. 6, 7 och 8 är den högra rambalksdelen 4 något längre än den vänstra rambalksdelen 3. Ett planteraggregat är vridbart monterat vi den främre änden 4a av den högra rambalksdelen 4 och de båda rambalksdelarna är vridbart förbundna med varandra vid en leden 5, som är belägen ett iörutbestämt avstånd fiån den högra rambalksdelens 4 frärnre ände 4a. 10 15 20 25 30 35 533 428 Dragstången 2 har en vinklad bakre änddel 2a som är fäst vid kopplingspartiet 8, så att ett vertikalt plan 39 igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 för-löper parallellt med körrikmingen och i huvudsak mellan de båda längst fram på den högra rambalksdelen 4 monterade planteraggregaten 6' och 6”. På så sätt fördelas dragkrafien hos lantbruks- maskinen l i huvudsak lika utmed de på ömse sidor om det vertikala planet 39 anordnade planteraggregaten 6. Med ett jämnt antal planteraggregat 6 och dragkrafien placerad i huvudsak mitt mellan de båda i maskinen 1 centralt belägna planter- aggregaten 6” och 6" uppnås en stabil järnvilct hos lantbruksmaskinen under arbete. En ytterligare väsentlig fördel med denna konstruktion är att lantbruksmaskinen l kan vikas ihop mer än tidigare liknande maskiner. Maskinen 1 kan vikas ihop till en bredd, som är mindre än vad som kan åstadkommas med en sådan lantbruksmaskin, som, såsom. nämnts ovan, visas och beskrivs i SE-A-529190. Därigenom förskjuts de båda aggregaten närmast det vertikala planet 39 i längdled och bidrar till att rambalksdelarna 3, 4 kan skjutas ihop till en minimal vinkel dem emellan.
Genom att rambalksdelama 3 och 4 kommer att vridas i huvudsak lika stor vinkel på var sida om maskinens 1 vertikala plan 39, kommer avståndet mellan de jordbearbetnings- rader eller särader, som åstadkommes medelst intilliggande planteraggregat 6, alltid att vara i huvudsak lika oavsett vinkeln mellan rambalksdelarna 3, 4.
Lantbruksmaskínen 1 kan också vara försedd med flera stödhjul, exempelvis ytterligare ett på varje rambalksdel 3, 4 för användning i såväl arbets- som transportläge eller i något av dessa lägen. Då avståndet mellan aggregaten skall göras så litet som möjligt ändras rambalksdelarnas 3, 4 lägen till exempelvis det läge, som visas i fig. 7, där det åskådliggörs ett läge som utgör ett transportläge där bredden hos lantbruksmaskinen understiger fórfatmingsenlig transportbredd. I Fig. 9 visar en andra utföringsform av lantbruksmaskinen 1 enligt uppfinningen, vilken skiljer sig fiån den första utföringsformen i att den högra rambalkselen 4 är förlängd framtill vid 4a och uppbär ännu ett planteraggregat 6” ”. Därför uppbär den vänstra rambalksdelen 3 endast fyra planteraggregat 6, emedan den högra rambalksdelen uppbär åtta planteraggregat 6. Det totala antalet förblir således tolv, såsom vid den första utföringsformen. Parallellstyrstaget 18 utmed den vänstra rambalksdelen 3 är vridbart förbundet med de fyra planteraggregaten 6, emedan parallellstyrstaget 19 utmed den högra rambalksdelen 4 är förbundet med de åtta planteraggregaten 6. Dragstången 2 har en i körriktningen sett bakre vinklad del 2a, som är vridbart förbunden med ledpunkten 38, så att det vertikala planet 39 igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 förlöper 10 15 20 25 30 35 533 425 parallellt med körrikmingen och i huvudsak mitt emellan de i mitten befintliga planteraggregaten 6' och 6", vilka här alltså utgörs av det andra och det tredje planteraggregatet på den högra rambalksdelen räknat från vänster i fig. 9.
I fig. 10a visas en tredje utföringsform av lantbruksmaskinen 1 enligt uppfinningen där rambalksdelarna 3, 4 är vridbart förbundna med varandra vid sina främre ändar vid 41 sett i kör-riktningen. Ett planteraggregat 6” är vridbart förbundet vid ledpunkten 41 mellan de båda rambalksdelarna. Parallellstyrstaget 18 utmed den vänstra rambalks- delen 3 är vridbart förbundet med fem planteraggregat 6, emedan parallellstyrstaget 19 utmed den högra rambalksdelen 4 är förbundet med sju planteraggregat 6, 6', 6' '.
Dragstângen 2 har en i körrikmíngen sett bakre vinklad del Za, som är vridbart förbunden med ledpunkten 41, så att det vertikala planet 39 igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 törlöper parallellt med kör-riktningen och i huvudsak mitt emellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6' '. Vid denna uttöringsform är sex planteraggregat 6 vridbart förbundna med den vänstra rambalksdelen 3 och sju planteraggregat 6 vridbart förbundna med den högra rambalksdelen 4, dvs. ett planteraggregat 6' är vridbart förbundet med både den högra och den vänstra rambalksdelen 3 resp. 4 vid ledpunkten 41a. Det totalaantalet är dock tolv (ett jämnt antal) genom att planteraggregatet 6' år vridbart förbundet med båda rambalksdelarna 3 och 4.
Vid en icke visad variant av den tredje utföringsformen enligt fig. 10a är det vänstra parallellstyrstaget 18 förlängt så att det också är vridbart förbundet med planter- aggregatet 6', emedan det högra parallellstyrstaget 19 slutar vid planteraggregatet 6”.
Detta betyder att det vänstra planteraggregatet 18 styr de sex vänstra planteraggregaten 6 samt 6' och att det högra planteraggregatet 19 styr de sex högra planteraggregaten 6 samt 6”. Detta möjliggörs genom att rambalksdelama 3 och 4 är vridbart ledade vid ändarna i ledpunkten 41 och att planteraggregatet 6' är vridpart förbundet i ledpunkten 41.
I fig. 10b visas en variant av den tredje utföringsform av lantbruksmaskinen 1 enligt uppfinningen där rambalksdelarna 3, 4 är vridbart förbundna med varandra vid sina främre ändar vid 41a sett i köniktningen. Ett planteraggregat 6' ' är vridbart förbundet vid ledpunkten 41a mellan de båda rambalksdelarna. Parallellstyrstaget 18 utmed den vänstra rambalksdelen 3 är vridbart förbundet med fem planteraggregat 6, emedan parallellstyrstaget 19 utmed den högra rambalksdelen 4 år förbundet med sju planteraggregat 6, 6°, 6”. Dragstången 2 är vid denna variant inte försedd med en i 10 15 20 25 30 35 533 425 10 körrikmingcn sett bakre vinklad del utan är rak och direkt vridbart förbunden med ledpunkten 4la. Det vertikala planet 39 igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 törlöper ändå parallellt med körriktningen och i huvudsak mitt emellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6”. Vid denna utfóringsform är sex planteraggregat 6 vridbart förbundna med den vänstra rambalksdelen 3 och sju planteraggregat 6 vridbart förbundna med den högra rambalksdelen 4, dvs. ett planteraggregat 6' är vridbart förbundet med både den högra och den vänstra rambalksdelen 3 resp. 4 vid ledpunkten 4la. Det totala antalet är dock tolv (ett jämnt antal) genom att planteraggregatet 6' är vridbart förbundet med båda rambalksdelarna 3 och 4.
Då rambalksdelarna 3, 4 vrids i horisontalplanet medelst det i fig. 2 - 5 visade länksystemet 30, 31, 36, 37 och hydraulcylindem 26 är det viktigt att vinklarna aloch a; är väsentligen lika varandra under hela vridningsrörelsen mellan olika fixerbara avsedda lägen. Vinkeln al sträcker sig mellan rambalksdelens 3 centrumaxel 50 och det vertikala planet 39, som sträcker sig från ledpunkten 27 och mitt mellan maskínens centrala aggregat 6' och 6”. Vinkeln o; sträcker sig mellan rainbalksdelens 4 centrumaxel 51 och det vertikala planet 39. Avståndet b mellan ledpunkten 4la och det vertikala planet 39 minskar när rambalkarna 3, 4 fälls bakåt genom att avståndet i tvärled mellan närliggande aggregat 6 minskar. Härigenom följer att även vinkeln ß mellan det vertikala planet 39 och linjen 52 , som sträcker sig mellan kopplingspunkten 27 och ledpunkten 4 1 a, minskar. För att vinklarna oqoch a; ska hållas lika varandra under vridrörelsen måste vinklarna 71 och 72, där vinkeln y; sträcker sig mellan centrumaxeln 50 och linjen 52 och vinkeln 72 sträcker sig mellan centrumaxeln 51 och linjen 52,' styras att ßrändras på olika sätt (eftersom y1= 180° - (11 + ß medan 72= 180° - u; - ß). Denna styrning åstadkommes genom geometrisk anpassning av vinklarna och staglängdema hos det i fig. 5 - 7 visade länksystemet mellan glidläriken 29 och dess inrästnings- punkter 32, 33 samt de där vridbart fästa làkarmarna 30, 31 och dessas ledpunkter 34 och 35 vid knutpunkten mellan länkarmama 36 och 37, som är fästa vid rambalks- delarna 3 resp. 4. Vid hydraulcylinderns 26 rörelse fram och åter sker således denna kompensation med automatik. Denna geometriska kompensation sker således i alla de fall, där en linje motsvarande linjen 52 i fig. 10b inte sammanfaller med det vertikala planet 39, d.v.s. även vid utfiiringsformerna i fig. l0a, ll och 12. I alla övriga fall behöver detta inte ske, eftersom 11 = 72.
I fig. 11 visas en fjärde uttöringsform av lantbruksmaskirren 1 enligt uppfmningen där rambalksdelarna 3, 4 är vridbart förbundna med varandra vid sina frärnre ändar vid 42 sett i körriktníngen. Ett planteraggregat 6' är vridbart förbundet vid ledpunkten 42 10 15 20 25 30 35 533 428 ll mellan de båda rambalksdelarna 3, 4. Parallellstyrstaget 18 utmed den vänstra rambalksdelen 3 är vridbart förbundet med fem planteraggregat 6, emedan parallellstyrstaget 19 utmed den högra rambalksdelen 4 är förbundet med sju planteraggregat 6. Den bakre änden av dragstången 2 är här vridbart förbunden vid en ledpunkt 43 mellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6”. Genom länkanordningens utformning och funktion sträcker sig det vertikala planet 39 igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 i huvudsak mitt emellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6”.
I fig. 12 visas en femte utföríngsform av lantbruksmaskinen 1 enligt uppfinningen där rambalksdelarna 3, 4 är vridbart förbundna med varandra vid en ledpunkt 44 på ett förutbestämt avstånd från den högra ramballßdelens 4 främre ände sett i körriktrtingen.
Ett planteraggregat 6' är vridbart förbundet vid en ledpunkt 45 vid den främre änden av den högra rambalksdelen 4. Parallellstyrstaget 18 utmed den vänstra rambalksdelen 3 är vridbart förbundet med fem planteraggregat 6, emedan parallellstyrstaget 19 utmed den högra rambalksdelen 4 är förbundet med sju planteraggregat 6. Dragstângen 2 har en i körrilctningen sett bakre vinklad del 2a, som är vridbart förbunden med ledpunkten 44, så att det vertikala planet 39 igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 sträcker sig i huvudsak mitt emellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6”. l fig. 13 visas en sjätte utföringsform av lantbruksmaskinen l enligt uppfinningen där rambalksdelama 3, 4 är vridbart förbundna med varandra vid en ledpunkt 46 på ett förutbestämt avstånd från den högra rambalksdelens 4 främre ände sett i körriktníngen.
Ett planteraggregat 6' är vridbart förbundet vid en ledpunkt 47 vid den främre änden av den högra rambalksdelen 4. Parallellstyrstaget 18 utmed den vänstra rambalksdelen 3 är vridbart förbundet med fem planteraggregat 6, emedan parallellstyrstaget l9'utmed .den högra rambalksdelen 4 är förbundet med sju planteraggregat 6. Den bakre änden av dragstången 2 år här vridbart förbunden vid en ledpunkt 48 mellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6”fast skild fiån ledpunkten 46 mellan rambalksdelarna 3, 4, så att det vertikala planet 39 igenom dragstångens 2 kopplingspunkt 27 sträcker sig i huvudsak mitt emellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6”.
Vid de ovan beskrivna utföríngsformema är dragstången 2 vid sin i körriktningen sett bakre ände antingen rak eller har en vinklad del 2a eller 2b, vilken kan vara vinklad åt det håll som är lämpligt. Det väsentliga är att det vertikala planet 39 igenom kopplingspunkten 27 sträcker sig i huvudsak mitt emellan de centralt belägna planteraggregaten 6' och 6”. 10 15 20 25 30 35 533 428 12 Som fiamgår av ritningarna är planteraggregaten 6' och 6” på ömse sidor om det vertikala mittplanet 39 förskjutna i förhållande till varandra i längdled.
Lantbruksmaskinen l enligt uppfinningen är också försedd med icke visade låsorgan som är anordnade att låsa rambalksdelarna 3, 4 i bestämda lägen för avsett radavstånd.
Läsningen kan ske på olika sätt inom ramen för de efterföljande patentkraven.
Exempelvis kan läsningen ske genom att spärra kolvstången hos hydraulcylindern 12. Även glidlärrken 29 på dragstången 2 kan vara låsbar i olika bestämda lägen. Givare kan vara anordnade för att mäta vinkeln mellan rambalksdelarna 3, 4 för att på så sätt ktmna ställa in elilee radavstånd een låsa maskinen 1 i sådana lagen; Läsningen lenn vara satan att den är begränsad till vissa förutbestämda lägen för avsedda utsäden eller kan den vara så konstruerad att den låser i utvalda godtyckliga lägen. Även manuell mekanisk låsning i olika lägen är möjlig inom ramen tör patentkraven. En visuell indikering kan visa föraren när rätt läge har infallit, varpå läsningen kan aktiveras från hytten eller manuellt. Lämpligen vrids rambalksdelarna 3, 4 till rätt, förutbestämd vinkel under det att traktorn långsamt fiarnförs. En hydraulläsventil kan vara anordnad vid hydraulcylindem 12.
Sammanfattningsvis framgår det att utgående fiån arbetslaget med störst radavstånd mellan redskapen, dvs. då rambalksdelarna 3, 4 sträcker sig i huvudsak i tvärriktningen, förskjuts två närliggande redskap i förhållande till varandra i längdled, varvid de är mest förskjutna i längdled då maskinen når sitt transportlåge.
Lantbruksmaskinen enligt uppfinningen kan inom ramen för de bifogade patentkraven modifieras avseende kombinationer av detaljer från de visade och beskrivna utföringsfonnerlia Exempelvis kan de visade utföringsformerna spegelvändas utmed det vertikala plan 39, som sträcker sig igenom kopplingspurlkten 27 och mellan de fiärnre, centralt belägna aggregaten 6” och 6". I utföringsforrnerna visas tolv planteraggregat (sex på varje sida om det längsgående vertikala mittplanet), men detta antal kan både ökas och minskas inom ramen för efterföljande patentkrav, huvudsaken att de är så monterade utmed rarnbalksdelarna, att de vid varje arbetsläge erhåller i huvudsak lika avstånd mellanvarandra på varje sida om det längsgående vertikala mittplanet.
De på ritningarna visade hydraulcylindrarna kan vara vilket känt ställdon som helst.
Redskapen behöver inte heller vara planteraggregat, utan kan även vara andra slag av 533 426 13 jordbearbetande verktyg, såsom kultivatorpinnar, roterande tallrikar eller andra arbetsorgan.

Claims (1)

10 15 20 25 30 533 425 14 PATENTKRAV
1. Lantbruksmaskin (1) för jordbearbetning med variabelt radavstånd, vilken maskin innefattar en -dragstång (2), på båda sidor om dragstângen och ledat vid dragstången anordnade rambalksdelar (3, 4), som är via medel (12) vridbart förbundna med varandra, och ett jämnt antal redskap (6), företrädesvis planteraggregat, vilka är anordnade på inbördes i huvudsak lika avstånd utmed rambalksdelama och i horisontalplanet vridbart monterade på dessa, varvid redskapen är anordnade att töras ihuvudsak parallellt med körriklningen medelst parallellstyrorgan (16, 17, 18, 19), k ä n n e t e c k n a d därav, att nämnda redskap (6), som är förbundna med den ena rambalksdelen (4), är åtminstone ett mer än de redskap, som är vridbart förbundna med den andra rambalksdelen (3), och att de båda i körrikmingen sett i tvärled centralt belägna redskapen (6”, 6”) av redskapen (6, 6', 6") är så anordnade, att ett vertikalt plan (39), som sträcker sig igenom dragstångens (2) främre kopplingspunkt (27) och rakt bakåt i maskinens íïärdriktning, är beläget i huvudsak mitt emellan dessa centralt belägna redskap (6', 6”), så att två närliggande redskap av redskapen år anordnade att ßrskjutas i längdled relativt varandra vid vridning av nämnda rambalksdelar (3, 4). . Lantbruksmaskin enligt kravet 1, känn e t e c k n a d därav, att redskapen (6, 6', 6”) är gruppvis förbundna med nämnda parallellstyrorgan (18, 19), företrädesvis är ett parallellstyrorgan anslutet till var sin rambalksdel (3, 4). . Lantbruksmaskin enligt kravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att nämnda parallellstyrorgan utgörs av styrstag (18, 19), som är anordnade i huvudsak parallella med var sin rambalksdel på ett törutbestämt avstånd från dessa, och att redskapen (6, 6°, 6”) är vridbart monterade vid dels nämnda rambalksdelar (3, 4), dels nämnda styrstag. . Lantbruksmaskínenligtnågotavkravenkravet1-3,kännetecknad därav, att den innefattar en dragstâng (2), som är vinklad vid sin bakre ände (2a) 10 15 20 25 533 425 15 och så vridbart fäst vid rambalksdelama (3, 4), att dragstångens tänkta förlängning befmner sig i huvudsak i det längsgående vertikala planet (3 9) mellan de båda centralt belägna redskapen (6° och 6' ') av redskapen (6, 62 6”). . Lantbruksmaskin enligt något av kraven kravet l - 3, k ånn e t e c kn a d därav, att den innefattar en dragstång (2), som har en för ett dragfordon avsedd kopplingsände (27), vilken ligger i huvudsak i det vertikala planet (39) mellan de båda centralt belägna redskapen (6' och 6”) av redskapen (6, 6', 6”). . Lantbruksmaskinenligtnågotavlcravenl -ikännetecknad därav, att nänmda medel (12) innefattar ett ställdon, som är förbundet med stag (30, 31) kopplade till närrmda rambalksdelar (3, 4) för att åstadkomma lika förskjutning av rambalksdelarna på ömse sidor om det vertikala planet (39). . Lantbruksmaskin enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d därav, att nämnda rarnbalksdelar (3, 4) år anordnade att svångas fi-ån ett läge där de är i huvudsak vinkelräta mot körriktningen och bakåt mot ett transportläge med minimalt avstånd mellan redskapen (6, 6', 6”), varvid mellan dessa lägen nämnda rambalkar kan låsas i förutbestämda arbetslagen. . Lantbruksmaskin enligt något av de föregående kraven, k ä n n e t e c k n a d därav, att nämnda ratnbalksdelar (3, 4) är försedda med en ytterligare vertikal led för att minska maskinens bredd ytterligare. . Lantbruksmaskin enligt något av de föregående kraven, k å n n e t e c k n a d ürav, att givare är anordnade för att genom vridning av rambalksdelarna (3, 4) ställa in förutbestämt avstånd mellan redskapen (6, 6°, 6”), så att rambalksdelarnas lägen kan låsas automatiskt eller manuellt.
SE0850181A 2008-12-22 2008-12-22 Lantbruksmaskin med variabelt radavstånd SE533426C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0850181A SE533426C2 (sv) 2008-12-22 2008-12-22 Lantbruksmaskin med variabelt radavstånd
PCT/SE2009/051403 WO2010074633A1 (en) 2008-12-22 2009-12-11 Agricultural machine for soil tillage
EP09835344.4A EP2361007B1 (en) 2008-12-22 2009-12-11 Agricultural machine for soil tillage

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0850181A SE533426C2 (sv) 2008-12-22 2008-12-22 Lantbruksmaskin med variabelt radavstånd

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0850181A1 SE0850181A1 (sv) 2010-06-23
SE533426C2 true SE533426C2 (sv) 2010-09-21

Family

ID=42288001

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0850181A SE533426C2 (sv) 2008-12-22 2008-12-22 Lantbruksmaskin med variabelt radavstånd

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2361007B1 (sv)
SE (1) SE533426C2 (sv)
WO (1) WO2010074633A1 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10561052B2 (en) 2017-04-25 2020-02-18 Cnh Industrial Canada, Ltd. Automatic fore/aft leveling trim function in a towable tillage implement
CN110226393B (zh) * 2019-07-15 2021-10-01 潍坊学院 一种蔬菜精量播种装置
DE102022127967A1 (de) * 2022-10-24 2024-04-25 Amazonen-Werke H. Dreyer SE & Co. KG Landwirtschaftliche Verteilmaschine zum Ausbringen von Saatgut, Dünge- und/oder Pflanzenschutzmittel

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US63018A (en) * 1867-03-19 Jambs chambers
DE1947036A1 (de) * 1969-09-12 1971-03-18 Dunstan John Robert Kultivator mit einstellbarer Schnittbreite
SE529190C2 (sv) * 2005-10-14 2007-05-22 Vaederstad Verken Ab Lantbruksmaskin för jordbearbetning

Also Published As

Publication number Publication date
SE0850181A1 (sv) 2010-06-23
EP2361007A4 (en) 2012-05-09
EP2361007A1 (en) 2011-08-31
WO2010074633A1 (en) 2010-07-01
EP2361007B1 (en) 2013-11-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE529190C2 (sv) Lantbruksmaskin för jordbearbetning
US7921932B2 (en) Implement frame with front folding wings and transport wheels
CA2838531C (en) Implement carrier with steerable tracks
US8141652B2 (en) Implement frame with front folding wings and transport wheels
AU2016200555B2 (en) Rear folding toolbar implement
US9763376B2 (en) Forward rotating transport axle
US3982773A (en) Folding frame structure for agricultural implements
US9072214B2 (en) Steerable agricultural implement with adaptable wheel spacing
EP2606709A1 (en) Implement agricultural
SE533426C2 (sv) Lantbruksmaskin med variabelt radavstånd
AU2011219626B2 (en) Improved fold-away seed drill
SE539689C2 (sv) Lantbruksredskap för jordbearbetning, vilket har styrbara axlar
SE524621C2 (sv) Anordning vid jordbruksredskap
US7543657B2 (en) Tillage apparatus having flexible frame and weight distribution system
SE529614C2 (sv) Lantbruksmaskin
SE535579C2 (sv) Fällningsanordning vid en lantbruksmaskin
US1944939A (en) Combined row maker and coverer
EP4376585A1 (en) Planter implement
US533796A (en) Combined planter
BR102022006967A2 (pt) Semeadeira articulada e método de alteração de posição de máquinas e implementos agrícolas aplicado na mesma
NL9301889A (nl) Inrichting voor het althans gedeeltelijk ondersteunen van een landbouwmachine.
SE441232B (sv) Drivande och bearbetande redskap med organ for ingrepp med marken

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed