SE530920C2 - Lantbruksmaskin - Google Patents

Lantbruksmaskin

Info

Publication number
SE530920C2
SE530920C2 SE0601887A SE0601887A SE530920C2 SE 530920 C2 SE530920 C2 SE 530920C2 SE 0601887 A SE0601887 A SE 0601887A SE 0601887 A SE0601887 A SE 0601887A SE 530920 C2 SE530920 C2 SE 530920C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
angle
structural element
plate
plates
axis
Prior art date
Application number
SE0601887A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0601887L (sv
Inventor
Gert Gilstring
Original Assignee
Vaederstad Verken Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaederstad Verken Ab filed Critical Vaederstad Verken Ab
Priority to SE0601887A priority Critical patent/SE530920C2/sv
Priority to PCT/SE2007/050648 priority patent/WO2008033091A2/en
Priority to EP07808885A priority patent/EP2061300B1/en
Priority to AT07808885T priority patent/ATE523069T1/de
Publication of SE0601887L publication Critical patent/SE0601887L/sv
Publication of SE530920C2 publication Critical patent/SE530920C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B21/00Harrows with rotary non-driven tools
    • A01B21/08Harrows with rotary non-driven tools with disc-like tools
    • A01B21/086Harrows with rotary non-driven tools with disc-like tools of the type in which the disc-like tools are individually mounted

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)

Description

530 320 2 För att råda bot på nämnda sidledsinstabilitet, uppvisar ett annat arrangemang en lösning där tallrikar till höger är vinklade åt motsatt håll i relation till tallrikar till vänster i samma rad, varvid tallrikar i den bakre raden är vinklade åt motsatt håll i relation till fiarnförliggande tallrikar. Vidare är tallrikama normalt vinklade så att den främre radens tallrikar åstadkommer en viss sidoförflyttning utåt av jord, medan den bakre radens tallrikar i viss mån förflyttar jord inåt.
Ett problem med bildande av en jordvall i mitten av det område som maskinen passerar har bemöts genom att rotationsaxlar för tallrikar i den främre raden uppvisar större vinklar mot maskinens tvärriktning än rotationsaxlar för tallrikar i den bakre raden. Den mindre vinkeln för tallrikama i den bakre raden kompenserar för den större mängd jord som armars skulle ha förflyttats av de bakre tallrikama, pga. att dessa, förutom jord som ñrflyttats av de främre tallrikama, även förflyttar ytterligare jord som inte rivits upp av de frärrire tallrikama. Således, vid maskiner där de främre tallrikama är anordnade att vid lantbruksmaskinens rörelse i färdriktningen sidofórflytta jord och de bakre tallrikama är anordnade att åt motsatt håll sidoförflytta den av den främre tallriken förflyttade jorden, medför den mindre skärvinkeln för den bakre tallriken att vallbildning i det område som maskinen passerat vid bearbetning minskas.
En nackdel med kända typer av tallriksharvar som omfattar sådana främre och bakre rader av tallrikar, där rotationsaxlar för tallrikar i den främre raden uppvisar större vinklar mot maskinens tvärriktning än rotationsaxlar för tallrikar i den bakre raden, är att de respektive förbindelseorgan som förbinder tallrikama med balkarna måste vara tillhandahållna i flera utföranden, beroende av huruvida tallrikarna ska sitta fram eller bak. Detta innebär att antalen typer av delar som ingår i maskinen blir relativt högt, vilket gör produktionen relativt komplicerad och dyr. 20 25 30 530 S20 SAMMANFATTNING Ett syfte med uppfinningen är att förenkla tillverkningen av en lantbruksmaskin av inledningsvis angivet slag.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att göra tillverkningen av en lantbruksmaskin av inledningsvis angivet slag billigare och kostnadseíïektivare. Ännu ett syfte med uppfinningen är att göra en lantbruksmaskin av inledningsvis angivet slag mer underhållsvänlig.
Ett armat syfie med uppfinningen är att tillhandahålla en lantbruksmaskin av inledningsvis angivet slag som är anordnad på ett sätt där angivna nackdelar med kända lösningar i möjligast mån reduceras.
Detta syfte uppnås med en lantbruksmaskin enligt patentkrav l.
Att det främre och det bakre strukturelementet är orienterade i en inbördes vinkel mot varandra innebär att de inte är parallella. Därigenom är det möjligt att på ett enkelt sätt åstadkomma den fördelaktiga vinkelskillnaden mellan den främre och bakre tallriken genom lämpligt val av vinkeln mellan de respektive strukturelement som tallrikama är monterade på.
Det bör noteras att tallrikamas inbördes placering kan vara anordnad på vilket lämpligt sätt som helst, t.ex. i rader som har sin huvudsakliga utbredning vinkelrätt mot lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning. Generellt är minst två frärnre tallrikar och minst två bakre tallrikar fördelade på vardera sidan om en tänkt, med färdriktningen parallell, längsgående axel, varvid den vänstra främre och den vänstra bakre tallriken är vinklade åt motsatt håll i relation till den högra främre respektive den högra bakre tallriken. Därvid är de främre och de bakre tallrikarna 15 20 25 30 530 820 4 vinklade så att de vid jordbearbetning fórflyttar jord utåt respektive inåt, dvs. bort från respektive mot den längsgående axeln.
Enligt uppfinningen är minst två främre och minst två bakre tallrikar belägna på vardera sidan om den längsgående axeln, varav en inre främre och en inre bakre tallrik är belägen närmare den längsgående axeln än en yttre främre respektive en yttre bakre tallrik, varvid det inbördes avståndet mellan den inre främre och den inre bakre tallriken är större än det inbördes avståndet mellan den yttre främre och den yttre bakre tallriken. Detta åstadkommer en fördelning av tallrikarna i maskinens längsgående riktning, vilken kommer att motverka tendenser hos lantbruksmaskinen att, på basis av dess egenfrekvens, vid en ogynnsam kombination av jordbeskaffenhet och körhastighet, utföra en upprepad hoppande rörelse. Närmare bestämt åstadkommes en spridning av jordbearbetande tallrikari maskinens avsedda färdriktning, vilket kommer att motverka egensvängníngstendenser som, vid en ogynnsam kombination av jordbeskaffenhet och körhastighet, uppkommer med en koncentration av tallrikar till ett fåtal punkter längs färdriktningen.
Enligt uppfinningen är ett avstånd mellan de av de bakre tallrikama som är belägna närmast den längsgående axeln större än ett avstånd mellan de av de främre talhikarna som är belägna närmast den längsgående axeln. Detta åstadkommer en ytterligare minskning av tendenser till vallbildning i mitten av det område som vid jordbearbetning passeras av maskinen.
Företrädesvis är en vinkel mellan den främre tallrikens rotationsaxel och det främre strukturelementet är väsentligen lika stor som en vinkel mellan den bakre tallrikens rotationsaxel och det bakre strukturelementet. Därigenom blir vinkelnmellan strukturelementen väsentligen lika stor som skillnaden mellan den forsta och den andra vinkeln. Detta i sin tur gör det möjligt att använda identiska iörbindelseorgan för tallrikarna, vilket förenklar tillverkningen av lantbruksmaskinen. Detta gör i sin tur att tillverkningen av lantbruksmaskinen blir billigare och kostnadseffektivare. 20 25 30 530 920 5 Dessutom blir det möjligt att minska antalet ingående reservdelskonstruktioner, vilket gör lantbruksmaskinen mer underhållsvänlig.
Företrädesvis är skillnaden mellan den första och den andra vinkeln 2-6 grader. Det har visat sig att detta val av vinkelskillnad mellan främre och bakre tallrikar ger mycket goda resultat vid försök att eliminera vallbildning bakom maskinen. Bäst resultat har visat sig när skillnaden mellan den första och den andra vinkeln är ungefär 3 grader.
Den vänstra främre och den högra bakre tallriken är företrädesvis monterade på ett främre strukturelement respektive ett högra bakre strukturelement via ett respektive förbindelseorgan, varvid det främre och det högra bakre strukturelementet är orienterade i en inbördes vinkel mot varandra. Därvid är företrädesvis en vinkel mellan den vänstra främre tallrikens rotationsaxel och det främre strukturelementet väsentligen lika stor som en vinkel mellan den högra bakre tallrikens rotationsaxel och det högra bakre strukturelementet. Därigenom blir vinkeln mellan det främre suukturelementet och det högra bakre strukturelementet lika stor som skillnaden mellan vinkeln mellan den vänstra främre tallrikens rotationsaxel och tväraxeln, och vinkeln mellan den högra bakre tallrikens rotationsaxel och tväraxeln. Detta i sin tur gör det möjligt att använda identiska förbindelseorgan för den vänstra främre tallriken och den högra bakre tallriken, vilket förenklar tillverkningen av lantbruksmaskinen.
På motsvarande sätt är företrädesvis den högra främre och den vänstra bakre tallriken monterade på ett främre strukturelement respektive ett vänstra bakre strukturelement via ett respektive förbindelseorgan, varvid det främre och det vänstra bakre strukturelementet är orienterade i en inbördes vinkel mot varandra.
Därvid är företrädesvis en vinkel mellan den högra främre talhikens rotationsaxel och det främre strukturelementet väsentligen lika stor som en vinkel mellan den vänstra bakre tallrikens rotationsaxel och det vänstra bakre strukturelementet.
Därigenom blir vinkeln mellan det främre strukturelementet och det vänstra bakre 20 25 530 B20 6 strukturelementet lika stor som skillnaden mellan vinkeln mellan den högra främre tallrikens rotationsaxel och tväraxeln, och vinkeln mellan den vänstra bakre tallrikens rotationsaxel och tväraxeln. Detta i sin tur gör det möjligt att använda identiska förbindelseorgan för den högra frärnre tallriken och den vänstra bakre tallriken, vilket förenklar tillverkningen av lantbruksmaskinen.
Företrädesvis är den minst ena vänstra främre och den rninst ena högra bakre tallriken monterade på ett respektive strukturelement via ett respektive förbindelseorgan, varvid en vinkel mellan strukturelementen är väsentligen lika stor som skillnaden mellan den första och den andra vinkeln. Detta innebär att vinklarna mellan tallrikama och respektive strukturelement kan vara väsentligen lika, och att förbindelseorganen för främre vänstra och högra bakre tallrikar kan vara likadana.
Detta förenklar produktionen av lantbruksmaskinen eftersom ett antal ingående delar kan tillverkas med identisk utformning. Naturligtvis kan även, med uppnående av motsvarande fördel, den minst ena högra främre och bakre den minst ena vänstra bakre tallriken vara monterade på ett respektive strukturelement via ett respektive förbindelseorgan, varvid vinkeln mellan strukturelementen är väsentligen lika stor som skillnaden mellan den första och den andra vinkeln.
BESKRIVNING AV FIGURERNA Utföringsforrner av uppfinningen kommer att beskrivas närmare nedan med hänvisning till ritningarna, på vilka - fig. l är en perspektivvy snett bakifrån av en traktor med en baktill kopplad lantbruksmaskin enligt en töredragen utföringsforrn av uppfinningen, - fig. 2 visar en toppvy av ett parti av lantbruksmaskinen i fig. 1, och - fig. 3 visar en detalj av partiet i fig. 2. 10 20 25 30 530 B20 DETALJERAD BESKRIVNING Fig. l visar en traktor l med en baktill kopplad lantbruksmaskin 2, i form av en tallriksharv, som uppvisar ett flertal tallrikar 3 för jordbearbetning. Varje tallrik 3 är via ett förbindelseorgan 6 monterad på ett strukturelement Se, Sd, såsom beskrivs närmare i det följande. Strukturelementen Se, Sd är i sin tur monterade på en ram 4 hos lantbruksmaskinen 2. Lantbruksmaskinen 2 omfattar också fem ringvältsektioner 9 som, i lantbruksmaskinens avsedda fardriktning, är anordnade bakom tallrikama 3. Som alternativ eller komplement till sådana ringvältsektioner 9 kan maskinen 2 vara försedd med någon annan typ av liknande organ, tex. ett eller flera packarhjul eller liknande.
Fig. 2 visar en toppvy av ett parti av lantbruksmaskinen 2, vilkens avsedda tärdriktning är indikerad med en pil F. Strukturelementen Sal-Sf är längsträckta och tillhandahållna i form av balkar, i detta exempel stålrör med kvadratiskt tvärsnitt.
Strukturelementen Sal-Sf är fördelade som inre strukturelement Sal, 5a2, Sbl, 5b2 och yttre strukturelement Se, Sd, Se, Sf. Skiljeområden för de inre och yttre strukturelementen är i tig. 2 indikerade med brutna linjer U. Lantbruksmaskinen 2 är pà känt sätt anordnad så att de yttre strukturelementen Sc, Sd, Se, Sf är ledade vid yttre ändar hos de inre strukturelementen Sal, 5a2, Sbl, 5b2, så att maskinens följsamhet vid markoj ämnheter förbättras, och de yttre strukturelementen Sc, Sd, Se, Sf kan svängas undan för minskning av maskinens 2 bredd och underlättande av vägtransport. Emellertid kan lantbruksmaskinen 2 enligt uppfmningen vara tillhandahållen utan sådana ledade yttre strukturelement. Istället kan den uppvisa endast i varandra fast förbundna strukturelement, t.ex. motsvarande de inre strukturelementen visade i fig. 3.
De inre strukturelementen är fördelade som ett till vänster placerat och ett till höger placerat främre strukturelement Sal, 5a2, samt ett till vänster placerat och ett till höger placerat bakre strukturelement Sbl, 5b2. Det bör noteras att de främre inre strukturelementen naturligtvis kan ersättas med ett enda strukturelement, eller med 20 25 30 530 320 8 fler än två strukturelement. Ett flertal av förbindelseorganen 6 förbinder vart och ett en tallrik 3 med respektive strukturelement 5al-5b2, t.ex. på ett sätt som beskrivs i det svenska patentet SE523 890 tillhörigt sökanden och intörlivat här medelst hänvisning. Varje fórbindelseorgan 6 omfattar en arm 7 och en fástanordning 8, i form av ett klämförband 8, för fästande av fórbindelseorganet 6 enligt känd teknik mot respektive strukturelement 5al-5b2. Varje tallrik 3 är roterbart monterad på respektive arm 7 via ett nav, så att tallriken 3 kan rotera kring en respektive rotationsaxel genom sitt 3 centrum. Gummielement (ej visade) belägna mellan klämtörbandet 8 och respektive strukturelement 5al-5b2 möjliggör en fjädrande vridrörelse av klämfórbandet 8 kring strukturelementet, så att tallriken 3 kan utföra en fjädrande rörelse i ett vertikalt plan, t.ex. ifall den vid maskinens 2 rörelse slår emot ett hårt föremål såsom en sten.
Genom den beskrivna förbindelsen med huvudsakligen i tvärled orienterade strukturelement 5al-5b2 är talhikarna 3 anordnade i två rader som har sin huvudsakliga utbredning vinkelrätt mot lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning.
Fig. 3 visar en detalj av fig. 2, närmare bestämt de inre struktur-elementen 5al-5b2, vilka uppbär ett flertal främre respektive ett flertal bakre av tallrikama 3vf, 3hf, 3vb, 3hb, vilka är roterbara och vinklade. Tallrikamas rotationsaxlar är vinklade dels i ett horisontellt plan (figurens plan), samt även i ett vertikalt plan. De bakre tallrikama 3vb, 3hb är i det horisontella planet vinklade åt motsatt håll i relation till de frärnre tallrikama 3vf, 3hf. Tallrikama är vidare anordnade symmetriskt i ett flertal på vardera sidan om en tänkt horisontell, med lantbruksmaskinens 2 avsedda tärdriktning parallell, längsgående axel L. De vänstra främre och bakre tallrikarna 3vf, 3vb är i det horisontella planet vinklade åt motsatt håll i relation till de högra främre respektive bakre tallrikarna 3hf, 3hb.
Tallrikama är anordnade så att var och en av de firämre tallrikama 3vf, 3hf, vid lantbruksmaskinens rörelse i färdriktningen, sidoíörflyttar jord, och var och en av de 10 15 20 25 30 530 H20 9 bakre tallrikarna 3vb, 3hb åt motsatt håll sidoförflyttar åtminstone en del av den av en främre tallrik 3vf, 3hf törflyttade jorden.
Som kan ses i fig. 3 bildar rotationsaxlarna Rfl för samtliga fifämre tallrikar 3vf, 3hf på de 'främre strukturelementen Sal, 5a2, förutom de två som sitter närmast den längsgående axeln L, var och en, proj icerad i det horisontella planet, en första vinkel otfl mot en tänkt horisontell tväraxel T som är vinkelrät mot lantbruksmaskinens 2 avsedda fárdriktning F. Rotationsaxlarna Rb för samtliga bakre tallrikar 3vb, 3hb på det bakre strukture1ementet4b bildar var och en, projicerad i det horisontella planet, en andra vinkel 0:2 mot tväraxeln T. Den första vinkeln otfl är större än den andra vinkeln 01.2, och skillnaden mellan vinklarna är ungefär 3 grader.
Vinkelskillnaden är åstadkommen genom att de bakre inre strukturelementen Sbl, 5b2 är vinklade i relation till de frärnre inre strukturelementen Sal, 5a2. Närmare bestämt är de främre strukturelementen parallell med tväraxeln T, medan de bakre strukturelementen Sbl, 5b2 vinklade mot tväraxeln T med ett belopp (13 som motsvarar skillnaden mellan den första och den andra vinkeln otfl, ot2. Detta innebär att vinklarna mellan tallrikama och respektive strukturelement kan vara väsentligen lika. Som kan ses i fig. 3 är en vinkel ßl mellan de vänstra främre tallrikarnas 3vf rotationsaxlar Rfl och det vänstra frärnre strukturelementet Sal väsentligen lika stor som en vinkel ß2 mellan de högra bakre tallrikarnas 3hb rotationsaxlar Rb och det högra bakre strukturelementet 5b2, varjämte en vinkel ßl mellan de högra främre tallrikarnas 3hf rotationsaxlar Rfl och det högra främre strukturelementet 5a2 väsentligen lika stor som en vinkel ß2 mellan de vänstra bakre tallrikamas 3vb rotationsaxlar Rb och det vänstra bakre strukturelementet 5b2. Därmed kan fórbindelseorganen 6 för de främre vänstra tallrikama 3vf och de högra bakre tallrikama 3hb vara likadana, och törbindelseorganen 6 för de främre högra tallrikama 3hf och de vänstra bakre tallrikama 3vb kan vara likadana. 10 20 25 30 530 320 10 Som kan ses i fig. 2 och 3 innebär anordnandet med de vinklade strukturelementen Sbl, 5b2 att det inbördes avståndet X (fig. 3) mellan en inre främre och en inre bakre tallrik är större än det inbördes avståndet Y mellan en yttre främre och en yttre bakre tallrik. I synnerhet åstadkommes ett varierande avståndsförhållande mellan den främre raden av tallrikar 3vf, 3hf och den bakre raden av tallrikar 3vb, 3hb. Detta kommer att motverka tendenser hos lantbruksmaskinen 2 att, på basis av dess egenfrekvens, vid en ogynnsam kombination av jordbeskaffenhet och körhastighet, utföra en upprepad hoppande rörelse. Dessutom minskas risken för vallbildning av jord i mitten av det område som maskinen passerar. Orsaken är att jord som vid maskinens framförande, av de främre tallrikama sätts i en sidorörelse, kommer att förflyttas längre åt sidan i maskinens centrala parti än vid dess yttre delar. Orsaken till detta är i sin tur att vid maskinens centrala parti, den i en utåtriktad rörelse försatta jorden kan färdas en längre sträcka innan den kommer i kontakt med de bakre tallrikama. Derma transport av jord utåt kommer att kompensera den ovan beskrivna inåtriktade transporten av jord, som orsakas av att de bakre tallrikama inåt förflyttar både jord som rivits upp av de främre tallrikarna, samt även jord som rivs upp av de bakre tallrikama.
Företrädesvis är åtminstone en ringvältsektion 9 tillhandahållen vid maskinens centrala parti, bakom de bakre tallrikama. Företrädesvis är därvid ringvältsektioneris 9 avstånd till de bakre tallrikama i maskinens centrala parti mindre än avståndet mellan de bakre och de främre tallrikarna i nämnda centrala parti. Detta medför att av de bakre tallrikama i en inâtriktad rörelse försatt jord, pga. kontakt med den bakomliggande ringvältsektionen, färdas en kortare sträcka i tvärled än i en utåtriktad rörelse av de främre tallrikama tat-satt jaaa. Detta bidrar 1 sin tat att ytterligare öka nettotransporten av jord utåt.
Som kan ses i ñg. 3, bildar rotationsaxlarna för de två främre tallrikama 3i som är belägna närmast den längsgående axeln L, var och en, projicerad i det horisontella planet, en tredje vinkel afZ mot den tänkta horisontella tväraxeln T, som är större än den första vinkeln afl. 10 20 25 530 320 11 Som också kan ses i fig. 3, är ett avstånd A mellan de bakre tallrikar 3vb, 3hb, som är belägna närmast den längsgående axeln L, större än ett avstånd mellan de främre tallrikar 3i som är belägna närmast den längsgående axeln L. Detta åstadkommer en ytterligare minskning av tendenser till vallbildning i mitten av det område som vid harvning passeras av maskinen 2.
Lantbruksmaskinen 2 i utfóringsforrnen beskriven ovan är med de ledade yttre strukturelementen Sc, Sd, Se, Sf utformad med vinklade inre bakre strukturelement Sbl, 5b2 och i tvärled orienterade yttre bakre strukturelement Sd, Sf. Alternativt kan lantbruksmaskinen 2 vara utformad med samtliga bakre strukturelement anordnade i en vinkel ot3 mot tväraxeln T. T.ex. kan de tallriksuppbärande strukturelementen Sal, Sa2, Sbl, 5b2 som visas i fig. 3 utgöra samtliga tallriksuppbärande strukturelement på lantbruksmaskinen 2. En utfóringsforrn med samtliga bakre strukturelement anordnade i en vinkel a3 mot tväraxeln kan ytterligare förbättra jordbearbetningsresultatet. Detta beror på att vinklama på den bakre tallriksraden vid Övergångarna mellan yttre Sd, Sf och inre Sbl, 5b2 bakre strukturelement saknas, vid vilka vinklar viss vallbildning av jord annars kan uppkomma. Emellertid är en fördel med den ovan beskrivna utfóringsfonnen, med parallellt med tvärriktningen orienterade yttre bakre strukturelement Sd, Sf, att en maskin med stor bredd och kort längd kan tillhandahållas.
Ett stort antal alternativ till den ovan beskrivna utföringsformen ryms inom omfånget för patentkraven. T.ex. kan de vänstra främre och bakre tallrikama vara förskjutna längs den längsgående axeln L i relation till de högra främre och bakre tallrikama. Vidare kan de bakre strukturelementen Sbl, 5b2 vara parallella med tväraxeln T, och de främre strukturelementen Sal, Sa2 kan vara vinklade så att dess yttre ändar är belägna längre fram i färdriktningen F, varvid den ovan beskrivna vinkelskillnaden åstadkommes.

Claims (7)

1. 20 30 530 H21] 12 PATENTKRAV . Lantbruksmaskin omfattande ett flertal tallrikar (3, 3vf, 3hf, 3vb, 3hb) fór jordbearbetning, varav minst en främre (3vf, 3hf) och minst en bakre (3vb, 3hb) tallrik är monterade på ett främre strukturelement (Sal, 5a2) respektive ett bakre strukturelement (5b1, 5b2) via ett respektive fórbindelseorgan (6), varvid en första vinkel (otfl) mellan den främre tallrikens (3 vf, 3hf) rotationsaxel (Rfl), projicerad i ett horisontellt plan, och en tänkt horisontell tväraxel (T), som är vinkelrät mot lantbruksmaskinens avsedda färdriktning (F), är större än en andra vinkel (ot2) mellan den bakre tallrikens (3vb, 3hb) rotationsaxel (Rb), projicerad i det horisontella planet, och tväraxeln (T), varvid det främre och det bakre strukturelementet (Sal, 5a2, 5bl, 5b2) är orienterade i en inbördes vinkel (ot3) mot varandra, varvid minst två främre (3vf, 3hi) och minst två bakre (3vb, 3hb) tallrikar är belägna på vardera sidan om en tänkt, med färdriktningen (F) parallell, längsgående axel (L), varvid de vänstra främre och de vänstra bakre tallrikama (3vf, 3vb) är vinklade åt motsatt håll i relation till de högra främre respektive de högra bakre tallrikama (3hf, 3hb), varvid de främre och de bakre tallrikarna vinklade så att de vid jordbearbetning förflyttar jord bort från respektive mot den längsgående axeln, kännetecknad av att en inre främre och en inre bakre tallrik (3 i, 3vf, 3hf, 3vb, 3hb) är belägen närmare den längsgående axeln (L) än en yttre främre respektive en yttre bakre tallrik (3vf, 3hf, 3vb, 3hb), varvid det inbördes avståndet (X) mellan den inre främre och den inre bakre tallriken är större än det inbördes avståndet (Y) mellan den yttre främre och den yttre bakre tallriken, varvid ett avstånd (A) mellan de av de bakre tallrikama (3vb, 3hb) som är belägna närmast den längsgående axeln (L) är större än ett avstånd mellan de av de främre tallrikama (3 i) som är belägna närmast den längsgående axeln (L). 20 30 530 920 13
2. Lantbruksmaskin enligt krav 1, varvid en vinkel (ßl) mellan den främre tallrikens (3vf, 3hf) rotationsaxel (Rfl) och det frärnre strukturelementet (Sal, 5a2) är väsentligen lika stor som en vinkel ([32) mellan den bakre tallrikens (3vb, 3hb) rotationsaxel (Rb) och det bakre strukturelementet (5b1, 5b2). .
3. Lantbruksmaskin enligt något av föregående krav, varvid skillnaden (m3) mellan den första och den andra vinkeln är 2-6 grader, företrädesvis ungefär 3 grader. .
4. Lantbruksmaskin enligt något av föregående krav, varvid den vänstra främre (3vf) och den högra bakre (3hb) tallriken är monterade på ett främre strukturelement (Sal) respektive ett högra bakre strukturelement (5b2) via ett respektive fórbindelseorgan (6), varvid det främre och det högra bakre strukturelementet (Sal, 5b2) är orienterade i en inbördes vinkel (013) mot varandra. .
5. Lantbruksmaskin enligt krav 4, varvid en vinkel (ßl) mellan den vänstra främre tallrikens (3vf) rotationsaxel (Rfl) och det frärnre strukturelementet (Sal) är väsentligen lika stor som en vinkel ([32) mellan den högra bakre tallrikens (3hb) rotationsaxel (Rb) och det högra bakre strukturelementet (5b2). .
6. Lantbruksmaskin enligt något av föregående krav, varvid den högra främre (Shf) och den vänstra bakre (3vb) tallriken är monterade på ett främre strukturelement (5a2) respektive ett vänstra bakre strukturelement (5b1) via ett respektive förbindelseorgan (6), varvid det främre och det vänstra bakre strukturelementet (5a2, Sbl) är orienterade i en inbördes vinkel (a3) mot varandra. 530 920 14
7. Lantbruksmaskin enligt krav 6, van/id en vinkel (Bl) mellan den högra främre tallrikens (3ht) rotationsaxel (Rfl) och det främre strukturelementet (5a2) är väsentligen lika stor som en vinkel ([32) mellan den vänstra bakre tallrikens (3vb) rotationsaxel (Rb) och det vänstra bakre strukturelementet (5b1).
SE0601887A 2006-09-12 2006-09-12 Lantbruksmaskin SE530920C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0601887A SE530920C2 (sv) 2006-09-12 2006-09-12 Lantbruksmaskin
PCT/SE2007/050648 WO2008033091A2 (en) 2006-09-12 2007-09-11 An agricultural machine
EP07808885A EP2061300B1 (en) 2006-09-12 2007-09-11 An agricultural machine
AT07808885T ATE523069T1 (de) 2006-09-12 2007-09-11 Landmaschine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0601887A SE530920C2 (sv) 2006-09-12 2006-09-12 Lantbruksmaskin

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0601887L SE0601887L (sv) 2008-03-13
SE530920C2 true SE530920C2 (sv) 2008-10-21

Family

ID=39048967

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0601887A SE530920C2 (sv) 2006-09-12 2006-09-12 Lantbruksmaskin

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP2061300B1 (sv)
AT (1) ATE523069T1 (sv)
SE (1) SE530920C2 (sv)
WO (1) WO2008033091A2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2549092C2 (ru) * 2009-10-01 2015-04-20 Вэдерстад-Веркен Актиеболаг Культиватор с двумя рядами дисков, расположенными в направлении перемещения

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102010054945B4 (de) * 2010-12-17 2014-12-04 Lemken Gmbh & Co. Kg Bodenbearbeitungsgerät
DE102010054946B4 (de) * 2010-12-17 2014-12-04 Lemken Gmbh & Co. Kg Bodenbearbeitungsgerät
SE536863C2 (sv) * 2012-08-06 2014-10-07 Väderstad Verken Ab Förfarande och redskapsregleringsanordning vid ett lantbruksredskap
CZ2014573A3 (cs) * 2014-08-25 2016-03-23 Farmet A.S. Zařízení pro zpracování půdy
FR3063865B1 (fr) * 2017-03-17 2020-07-17 Kuhn-Huard S.A. Machine agricole de preparation du sol comprenant deux trains de disques mutuellement decales et reglables en position dans la direction d'avance
DE102021108421A1 (de) 2021-04-01 2022-10-06 Pöttinger Landtechnik Gmbh Scheibenegge

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE523809E (sv) * 2002-07-05 2006-01-25 Vaederstad Verken Ab En jordbearbetningsenhet med vinkelställda tallrikar
DE10328210B4 (de) * 2003-06-24 2007-03-29 Rabe Agri Gmbh Bodenbearbeitungsgerät
FR2865102B1 (fr) * 2004-01-19 2006-04-07 Michel Evin Machine de travail du sol, du type dechaumeuse
DE202004020159U1 (de) * 2004-12-23 2005-03-03 Kongskilde Howard Innovation Gmbh Scheibenegge
DE102005025334A1 (de) * 2005-05-31 2006-12-07 Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. Kg Landwirtschaftsmaschine in Form einer Scheibenegge bzw. Kurzscheibenegge

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2549092C2 (ru) * 2009-10-01 2015-04-20 Вэдерстад-Веркен Актиеболаг Культиватор с двумя рядами дисков, расположенными в направлении перемещения

Also Published As

Publication number Publication date
ATE523069T1 (de) 2011-09-15
WO2008033091A2 (en) 2008-03-20
SE0601887L (sv) 2008-03-13
WO2008033091A3 (en) 2008-05-02
EP2061300A2 (en) 2009-05-27
EP2061300B1 (en) 2011-09-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE530920C2 (sv) Lantbruksmaskin
US10806069B2 (en) Residue flow through hoe type seeding implements
US523508A (en) Disk harrow
CA2606731C (en) Cushion standard shield system
US20110017481A1 (en) Chain reel for tillage implement and method
US10499552B2 (en) Tillage implement with preset disk frame angle
US20150053441A1 (en) Tillage implement with scraper/deflector
US20100314144A1 (en) Blade arrangement for disk harrows
JP2006271340A (ja) 除草機
US3991831A (en) Combination post-plowing cultivating implement and field drag
JP5242524B2 (ja) 砂糖きび管理作業機
JP2014064523A (ja) 砕土整地機
US20220192071A1 (en) Space-optimized disc harrow
SE521754C2 (sv) En jordbearbetande anordning samt verktyg härför och jordbruksredskap innefattande en jordbearbetande anordning
JP5057087B2 (ja) ディスク式中耕除草機
US2286312A (en) Cultivating implement
HUE029047T2 (en) Eyeshadow with twin wheels
JPH084809Y2 (ja) 深耕用農耕機
CN212910669U (zh) 一种园林建设用旋耕机
EP0917814B1 (en) Agricultural implements
SE1050808A1 (sv) Fällningsanordning vid en lantbruksmaskin
JP2007259812A (ja) 中耕除草機
US10542657B2 (en) Rockshaft and frame in an agricultural implement
US1251050A (en) Quack-grass digger.
US646646A (en) Combined pulverizer and harrow.

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed