SE527580C2 - Anordning för anpassning av manövrerbarheten hos ett gasreglage - Google Patents
Anordning för anpassning av manövrerbarheten hos ett gasreglageInfo
- Publication number
- SE527580C2 SE527580C2 SE0501673A SE0501673A SE527580C2 SE 527580 C2 SE527580 C2 SE 527580C2 SE 0501673 A SE0501673 A SE 0501673A SE 0501673 A SE0501673 A SE 0501673A SE 527580 C2 SE527580 C2 SE 527580C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- piston
- spring
- moving
- cylinder
- displacement means
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60K—ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PROPULSION UNITS OR OF TRANSMISSIONS IN VEHICLES; ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PLURAL DIVERSE PRIME-MOVERS IN VEHICLES; AUXILIARY DRIVES FOR VEHICLES; INSTRUMENTATION OR DASHBOARDS FOR VEHICLES; ARRANGEMENTS IN CONNECTION WITH COOLING, AIR INTAKE, GAS EXHAUST OR FUEL SUPPLY OF PROPULSION UNITS IN VEHICLES
- B60K26/00—Arrangements or mounting of propulsion unit control devices in vehicles
- B60K26/02—Arrangements or mounting of propulsion unit control devices in vehicles of initiating means or elements
- B60K26/021—Arrangements or mounting of propulsion unit control devices in vehicles of initiating means or elements with means for providing feel, e.g. by changing pedal force characteristics
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Transportation (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Control Of Throttle Valves Provided In The Intake System Or In The Exhaust System (AREA)
Description
20 25 30 35 527 580 2 inledningsvis beskrivna typ som uppvisar en förhållande- vis enkel och kompakt konstruktion.
För uppnående av detta ändamål, och även andra ända- mål som kommer att framgå av den efterföljande beskriv- ningen, anvisas i enlighet med föreliggande uppfinning en anordning med de i krav 1 angivna särdragen. Utförings- former av anordningen framgår av de av krav 1 beroende kraven 2-11.
Närmare bestämt anvisas i enlighet med föreliggande uppfinning en anordning för anpassning av manövrerbarhe- ten hos ett gasreglage, såsom en gaspedal, vilken anord- ning innefattar en cylinder, en i cylindern anordnad kolv som är rörlig i förhållande till cylindern från ett för- sta kolvläge till ett andra kolvläge mot verkan av en kolvfjäder, ett i kolven anordnat element, som är anslut- bart till gasreglaget och som är rörligt i förhållande till kolven från ett första elementläge till ett andra elementläge mot verkan av en elementfjäder, och ett kolvförskjutningsorgan, som är anordnat för förflyttning av kolven mellan det första och det andra kolvläget. När kolven befinner sig i det första kolvläget, är gasregla- get i sitt till elementet anslutna tillstånd manövrerbart för gaspådrag genom förflyttning av kolven tillsammans med elementet i riktning mot det andra kolvläget. När kolven befinner sig mellan det första och det andra kolv- läget, är gasreglaget manövrerbart genom först förflytt- ning av elementet till det andra elementläget och däref- ter förflyttning av kolven tillsammans med elementet i riktning mot det andra kolvläget. När kolven befinner sig i det andra kolvläget, är gasreglaget manövrerbart genom förflyttning av elementet i riktning mot det andra ele- mentläget. Kolvfjädern uppvisar en fjäderkonstant som är högre än en fjäderkonstant för elementfjädern.
Härigenom är en anordning för anpassning av manöv- rerbarheten hos ett gasreglage åstadkommen, vilken anord- ning uppvisar en förhàllandevis enkel och kompakt kon- struktion. 10 15 20 25 30 35 527 580 3 När kolven är i det första kolvläget, är gasreglaget manövrerbart för gaspådrag genom förflyttning av kolven tillsammans med elementet i riktning mot det andra kolv- läget. Denna förflyttning sker mot verkan av kolvfjädern, vilken har en i jämförelse med elementfjädern högre fjä- derkonstant. Sålunda erfordras en förhållandevis större ansträngning för att manövrera gasreglaget i denna situa- tion.
När kolven är i det andra kolvläget, är gasreglaget manövrerbart för gaspådrag genom förflyttning av elemen- tet från det första elementläget till det andra element- läget. Denna förflyttning sker mot verkan av elementfjä- dern, som uppvisar en i jämförelse med kolvfjädern lägre fjäderkonstant. Ansträngningen för att manövrera gasreg- laget är sålunda i denna situation förhållandevis mindre.
När kolven är i ett läge mellan det första och det andra kolvläget, är gasreglaget manövrerbart för gaspå- drag genom först förflyttning av elementet till det andra elementläget och därefter genom förflyttning av kolven tillsammans med elementet till det andra kolvläget. Den initiala förflyttningen av elementet sker mot verkan av elementfjädern, och är sålunda förhållandevis lätt. Den därpå följande förflyttningen av kolven tillsammans med elementet sker mot verkan av kolvfjädern, och är sålunda förhållandevis tung.
Den uppfinningsenliga anordningen möjliggör följakt- ligen pà en enkelt och tillförlitligt sätt anpassning av gasreglagets manövrerbarhet.
Vidare är anordningen till större delen inrymd i en cylinder, vilket innebär att den blir förhållandevis kom- pakt.
Enligt en utföringsform av uppfinningen är anord- ningens kolvförskjutningsorgan flyttbart medelst ett drivorgan, som kan utgöras av en elmotor i form av en di- rektverkande stegmotor. Drivorganet påverkar sålunda kolvförskjutningsorganet så att kolven kan fås att intaga 20116-02-06 'ïfzâê '-=':\. H-r-rñxgaxz-isfaraon Aprßlicatic-.rnfezt InLärrr-.ad 2 Ear-J :i-:ILTJS 10 15 20 25 30 35 527 580 4 en önskad position i eller mellan det första och det andra kolvläget.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar driv- organet en roterbar, gängförsedd stång som ingriper med ett gängförsett hål i kolvförskjutningsorganet. Drivorga- net verkar sålunda för att rotera stången, varigenom kolvförskjutningsorganet kan fås att inta önskad posi- tion. Härigenom àstadkommes på ett enkelt och tillförlit- ligt sätt kolvförskjutningsorganets förflyttning av kol- ven.
Kolvfjädern kan vara en tryckfjäder som komprimeras vid förflyttning av kolven i riktning från det första kolvläget till det andra kolvläget.
Elementfjädern kan vara en tryckfjäder som komprime- ras vid förflyttning av elementet i riktning från det första elementläget till det andra elementläget.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar an- ordningen ett kopplingsorgan för anslutning av gasregla- get till elementet.
Enligt ännu en utföringsform innefattar anordningen en styrenhet, vilken är anordnad att styra förflyttningen av kolvförskjutningsorganet som en funktion av förbes- tämda parametrar. Dessa parametrar kan innefatta gällande hastighetsföreskrifter eller bältesanvändning. Härigenom blir det möjligt att anpassa gasreglagets manövrerbarhet med syfte att uppmuntra ett önskat beteende hos använda- ren.
En utföringsform av föreliggande uppfinning kommer härefter att beskrivas i exemplifierande syfte under hän- visning till de medföljande ritningarna.
Kort beskrivning av ritningarna Fig 1 visar en schematisk, delvis sektionerad sidovy av en uppfinningsenlig anordning där en kolv befinner sig i ett första kolvläge och ett element befinner sig i ett andra elementläge. “ -bš 1.255 ?~l-:-T^:-¿ar..;-1'.;<;:~?-':'. 1' = fr* wèrïšfï* ~a'.if:nlez'. ïnLarunffici 2 -ï=-_'-.~ ;~-='-:-, 10 15 20 25 30 35 527 580 5 Fig 2 visar en schematisk, delvis sektionerad sidovy av anordningen i fig 1 där kolven är i ett andra kolvläge och där elementet är i ett första elementläge.
Fig 3 visar en schematisk, delvis sektionerad sidovy av anordningen i fig 1, där kolven är i det andra kolvlä- get och elementet är i det andra elementläget.
Fig 4 visar en schematisk sidovy av en uppfinningsenlig anordning och ett därtill kopplat gas- reglage, där gasreglaget är i ett tomgángsläge.
Fig 5 visar en schematisk sidovy av anordningen och gasreglaget, där gasreglaget är i ett läge för maximalt gaspådrag.
Beskrivning av utföringsexempel I fig 1-3, vartill hänvisas, àskàdliggöres en utfö- ringsform av en anordning 1 i enlighet med föreliggande uppfinning.
Den uppfinningsenliga anordningen 1 innefattar en utmed en längdaxel 2 utsträckt cylinder 3 och en däri an- ordnad kolv 4. Cylindern 3 uppvisar ett lämpligt utformat tvärsnitt, såsom ett cirkulärt tvärsnitt.
Kolven 4 är rörligt anordnad i förhållande till cy- lindern 3 mellan ett vid A indikerat första kolvläge och ett vid B indikerat andra kolvläge. I den visade utfö- ringsformen är kolven 4 rörlig utmed cylinderns 3 längd- axel 2 mellan det första A och det andra B kolvläget.
Kolven 4 innefattar en kolvplatta 5 som är glidbart förbar utmed cylinderns 3 invändiga mantelyta mellan det första A och andra kolvläget B.
Kolvplattan 5 uppbär på en från en första ände 6 hos cylindern 3 vänd yta en ihålig kolvstång 8 som sträcker sig är koncentriskt kring cylinderns 3 längdaxel 2.
Ett kolvförskjutningsorgan 9 är anordnat i cylindern 3 mellan kolvplattan 5 och cylinderns 3 första ände 6.
Ett drivorgan 10 är anordnat utvändigt om cylindern 3 vid dess första ände 6. Drivorganet 10 innefattar i det ÉÛÜ6-ß üš 12:56 Vzk Heürqanisirionïäañlä Aa\3A2FïTï figfiaw »@*r.2 Jïuïi ëpplrrarisncsyr :n;smnas 2 Jan ;:»:-v'«fia.cs« ?ILLS2GåF" 10 15 20 25 30 35 527 580 6 visade exemplet en elmotor 11 i form av en direktverkande stegmotor.
Drivorganet 10 är anordnat för förflyttning av kol- ven 4 mellan det första A och andra B kolvläget med hjälp av kolvförskjutningsorganet 9. Drivorganet 10 innefattar för detta ändamål även en av elmotorn ll roterbar stång 12 som är försedd med en utvändig gänga. Den gängade stången 12 sträcker sig in i cylindern 3 och ingriper med ett gängat häl 13 i kolvförskjutningsorganet 9. Den gäng- ade stången 12 sträcker sig vidare genom det gängade hå- let 13 in i den ihåliga kolvstàngen 8.
Genom rotation av den gängade stången 12 medelst el- motorn ll är följaktligen kolvförskjutningsorganet 9 rör- ligt utmed cylinderns 3 längdaxel 2 och kan sålunda fås att ingripa med kolvplattan 5 för förflyttning av kolven Det första kolvläget A definieras härvid av en i cylinderns 3 invän- 4 mellan dess första A och andra B kolvläge. diga mantelyta utbildad avsats 14 (se fig 1) och det andra kolvläget B definieras av kolvförskjutningsorganets 9 position när detta är bringats till ett yttre ändläge på den gängade stången 12 (se fig 2).
En kolvfjäder 15 av tryckfjädertyp är anordnad i cy- lindern 3 koncentriskt och utvändigt om kolvstången 8.
Kolvfjädern 15 sträcker sig mellan kolvplattans 5 från cylinderns 3 första ände 6 vända yta till en andra ände 7 hos cylindern 3. Kolvfjädern 15 kommer sålunda att kom- primeras vid förflyttning av kolven 4 från det första kolvläget A till det andra kolvläget B.
Ett element 16 är anordnat inuti den ihåliga kolv- stången 8 och är i förhållande till kolvstången 8 rörligt anordnat mellan ett första elementläge C och ett andra elementläge D. Elementet 16 är närmare bestämt glidbart förbart utmed den ihåliga kolvstàngens 8 inre mantelyta.
Det första elementläget C motsvarar ett läge vid en första ände 17 hos kolvstàngen 8. För att elementet 16 ska kunna inta detta första elementläge C erfordras att kolvförskjutningsorganet 9 förflyttas till det yttre änd- "\>" ""~ " -'\ "* ' '- w _. »., > -1- n ~ ._ .,.» ,>~ ~,. v ..~ \- _»U6-Ur~uE 11:58 ?:1 NeUrqanise”:n1~.n~=. H.=»f;h» L^rew' ~,r~- -@H',:.f.^<~fir: ëpßlicatisntezf inlämnas 2 IAN röv;-fi'~;z.u>r 10 15 20 25 30 35 527 580 7 läget på den gängade stången 12 (se fig 2) så att nämnda stäng 12 inte längre ockuperar utrymmet inuti den ihåliga kolvstángen 8.
Det andra elementläget D definieras av en avsats 19 utbildad i den invända mantelytan hos den ihåliga kolv- stángen 8 i anslutning till en andra ände 18 hos denna.
En elementfjäder 20 av tryckfjädertyp är anordnad inuti den ihåliga kolvstángen 8 mellan elementet 16 och den andra änden 18 hos kolvstángen 8. Elementfjädern 20 kommer sålunda att komprimeras vid förflyttning av ele- mentet 16 från det första elementläget C till det andra elementläget D.
Ett gasreglage, schematiskt visat vid 21, är anslut- bart till elementet 16 via ett kopplingsorgan 22, som i den visade utföringsformen utgörs av en vajer.
Elementfjädern 20 uppvisar en fjäderkonstant som är lägre än en fjäderkonstant hos kolvfjädern 15. Den kraft som erfordras för komprimering av kolvfjädern 15 är så- lunda högre än den kraft som erfordras för komprimering av elementfjädern 20.
I fig 1 àskådliggöres kolven 4 i sitt första kolv- läge A och elementet 16 i sitt andra elementläge D. Gas- reglaget 21 är härvid i ett icke påverkat läge, vilket motsvarar tomgångsläge.
För det fall en användare i denna situation skulle vilja öka gaspådraget måste han påverka gasreglaget 21 med en sådan kraft att kolven 4 förflyttas tillsammans med elementet 16 i riktning från det första kolvläget A mot det andra kolvläget B, dvs användaren måste övervinna den motverkande kraften från kolvfjädern 15.
I fig 2 àskàdliggöres kolvförskjutningsorganet 9 i en sådan position att kolven 4 är i det andra kolvläget B och elementet 16 är i det första elementläget C. Gasreg- laget 21 visas åter i ett icke påverkat läge.
För det fall en användare i denna situation skulle vilja öka gaspådraget måste han påverka gasreglaget 21 med en sådan kraft att elementet 16 förflyttas i riktning ïana-ßr-na 1;:se v :*_flaÛxgeL1a¿~_Ug¿¶1fij1 ag=32yMwrï Kor W; vä rg; ~>íëä.@7_ü2uš¿T :'n1:- ëgp-icat:r:faz* 10 15 20 25 30 35 527 580 8 från det första elementläget C mot det andra elementläget D, dvs användaren måste övervinna den motverkande kraften från elementfjädern 20. I fig 3 visas gasreglaget 21 i en position för maximalt gaspådrag. vilket innebär att ele- mentet 16 har förflyttats till det andra elementläget D.
Såsom ovan beskrivits, är den motverkande kraften från kolvfjädern 15 högre än den motverkande kraften från elementfjädern 20. Följaktligen krävs en mindre kraftan- strängning vid manövrering av gasreglaget 21 för gaspå- drag när den uppfinningsenliga anordningen 1 är i det i fig 2 visade tillståndet än när anordningen 1 är i det i fig 1 visade tillståndet.
Om kolvförskjutningsorganet 9 påverkats så av driv- organet 10 att kolven 4 befinner sig i en position mellan det första A och det andra B kolvläget, manövrera gasreglaget 21 för ökat gaspådrag genom först kan användaren förflyttning av elementet 16 till det andra elementläget D och därefter förflyttning av kolven 4 tillsammans med elementet 16 i riktning mot det andra kolvläget B. Initi- alt kommer manövreringen av gasreglaget 21 sålunda vara förhållandevis lätt, I fig 4 och 5, vartill nu hänvisas, àskådliggöres för att därefter bli tung. den uppfinningsenliga anordningen 1 i ett till ett gas- reglage 21 i form av en gaspedal anslutet tillstànd. När- mare bestämt sträcker sig ett kopplingsorgan 22 i form av en vajer från anordningens 1 element 16, genom kolvstån- dens 8 andra ände 18 och vidare genom cylinderns 3 andra ände 7 till gasreglaget 21. I fig 4 är kolven 4 i det första kolvläget A och gasreglaget 21 i ett läge som mot- svarar tomgång. I fig 5 har kolven 4 förflyttats till det andra kolvläget B, samtidigt som elementet 16 har för- flyttats till det andra elementläget D genom manövrering av gasreglaget 21 för maximalt gaspådrag.
Den uppfinningsenliga anordningen 1 kan vidare inne- fatta en ej visad styrenhet, vilken är anordnad att styra drivorganets 10 förflyttning av kolvförskjutningsorganet 9 som en funktion av vissa givna förbestämda parametrar. 2G&6-02-Ü3 lfzâê ¥:ï_Noürgenis1;_on1&LïIZ na 2:15 ïë èpplicaticntezt inlämnad 1 JQE I- fJ-'a WL .flju- L-.f TF? .= " 'v 1"'2f!äf-L~É'.'“ :ß;c-62-Jâ.flu: 10 15 20 25 30 35 527 580 9 Dessa parametrar kan vara sådana att den uppfin- ningsenliga anordningen verkar för att uppmuntra ett önskvärt beteende hos en användare, dvs en förare av ett motorfordon som utrustats med en uppfinningsenlig anord- ning.
Nämnda parametrar kan exempelvis avse de för ett gi- vet geografiskt område gällande hastighetsföreskrifterna.
Sålunda kan styrenheten förses med information om de i det aktuella vägnätet gällande maximalt tillåtna hastig- heterna, under det att exempelvis GPS-baserat system kon- trollerar fordonets position i vägnätet. Styrenheten de- tekterar fordonets hastighet och jämför denna med den maximalt tillåtna för det aktuella vägavsnittet. För det fall hastigheten understiger eller motsvarar den maximalt tillåtna, styr styrenheten drivorganet så att detta får kolvförskjutningsorganet att inta en position, i vilken gasreglaget är manövrerbart utan svårighet.
Den uppfinningsenliga anordningen har den egenskapen att den förmedlar information om gällande hastighetsgräns till användaren via gasreglaget. Användaren kommer nämli- gen vid manövrering av gasreglaget att förnimma ett änd- läge, vid vilket gasreglaget blir tungt att manövrera.
Detta ändläge motsvarar när elementet bringats till det andra elementläget och ytterligare gaspådrag endast kan åstadkommas genom förflyttning av kolven i riktning mot det andra kolvläget.
Skulle fordonet komma in på ett vägavsnitt med lägre tillåten hastighet, kommer styrenheten att styra kolvför- skjutningsorganet så att detta bringas i riktning mot cy- linderns första ände. Som en följd härav, kommer kolvfjä- dern att pressa kolven i riktning mot det första kolvlä- get, vilket i sin tur förflyttar elementet i riktning mot det andra elementläget. För det fall elementet bringats till det andra elementläget, kommer en vidare förflytt- ning av kolven mot det första kolvläget att resultera i att användaren känner hur gaspedalen trycks upp. Önskar användaren fortsätta köra med aktuell, icke tillåten has- 10 15 20 25 30 527 580 10 tighet, erfordras sålunda en större ansträngning. Om an- vändaren låter foten följa med gaspedalen, kommer ett nytt ändläge att infinna sig som motsvarar den nya has- tighetsgränsen.
Den uppfinningsenliga anordningen verkar sålunda för att uppmuntra ett visst beteende, i det ovan angivna ex- emplet att respektera de gällande hastighetsföreskrif- terna. Anordningen är dock inte tvingande, dvs det är möjligt för användaren att agera i strid mot det önsk- värda beteendet, vilket kan vara viktigt ur säkerhetssyn- punkt. I en omkörningssituation kan det exempelvis i vissa fall vara motiverat för en fordonsförare att överskrida den tillåtna hastighetsgränsen.
Ovan nämnda parametrar för styrorganets styrning av drivorganet kan även avse exempelvis bältesanvändning el- ler aktivering av halvljus.
Det inses att föreliggande uppfinning inte är begränsad till den visade utföringsformen.
Det är till exempel tänkbart att utforma drivorganet pà annat sätt. Det är sålunda tänkbart att drivorganet som ett hydrauliskt eller pneumatiskt verkande organ för förflyttning av kolvförskjutningsorganet.
Det är också möjligt att utforma kolvfjädern och/eller elementfjädern på annat sätt. Exempelvis kan dessa genom lämplig modifiering av anordningen utformas i form av dragfjädrar.
Flera modifieringar och variationer är sålunda möj- liga, varför uppfinningens omfattning uteslutande defini- eras av de efterföljande kraven.
Claims (11)
1. l. Anordning för anpassning av manövrerbarheten hos ett gasreglage (21), såsom en gaspedal, k ä n n e t e c k n a d av en cylinder (3), en i cylindern (3) anordnad kolv (4) som är rörlig i förhållande till cylindern (3) från ett första kolvläge (A) till ett andra kolvläge (B) mot verkan av en kolvfjä- (15), ett i kolven (4) (16), slutbart till gasreglaget (21) och som är rörligt i förhållande till kolven (4) från ett första elementläge (C) till ett andra elementläge (D) mot verkan av en ele- der anordnat element som är an~ mentfjäder (20), och ett kolvförskjutningsorgan (9), som är anordnat för förflyttning av kolven (4) mellan det första kolvläget (A) och det andra kolvläget (B), (21) i sitt till elementet (16) anslutna tillstànd är manövrerbart för gaspådrag varvid gasreglaget a) när kolven (4) befinner sig i det första kolvlä- get (A), genom förflyttning av kolven (4) tillsammans med elementet (16) i riktning mot det andra kolvläget (B), b) när kolven (4) befinner sig mellan det första kolvläget (A) och det andra kolvläget (B), genom först förflyttning av elementet (16) till det andra elementlä- get (D) och därefter förflyttning av kolven (4) tillsam- mans med elementet (16) i riktning mot det andra kolvlä- get (B), c) när kolven (4) befinner sig i det andra kolvläget och (B), genom förflyttning av elementet (16) i riktning mot det andra elementläget (D), varvid kolvfjädern (15) uppvisar en fjäderkonstant som är högre än en fjäderkonstant för elementfjädern (20). lüüê--üiflêß 12:58 V:\_NcC=r:¿a.r,;s=afïlcnauütäšII .f,.-.='~.f'.ä-;'ï-J':J?=, t-.':;š=~.=.-::-;;jgpïiïía' _ '--.'EF»'7'*-..'»*;'12ü3~á'? Applicationtezt Inlåumtad 2 -Iš-.H """'ï-'-'»'--”~' ..'L.=~.- .__ .enl -. 10 15 20 25 30 35 527 580 12
2. Anordning enligt krav 1, vid vilken kolvförskjut- ningsorganet (9) är flyttbart medelst ett drivorgan (10).
3. Anordning enligt krav 2, vid vilken drivorganet (10) innefattar en elmotor (ll).
4. Anordning enligt krav 3, vid vilken elmotorn (ll) är en direktverkande stegmotor.
5. Anordning enligt nàgot av kraven 2-4, vid vilken drivorganet (10) vidare innefattar en roterbar, gängför- sedd stäng (12) som ingriper med ett gängförsett hål (13) i kolvförskjutningsorganet (9).
6. Anordning enligt något av de föregående kraven, vid vilken nämnda kolvfjäder (15) är en tryckfjäder som komprimeras vid förflyttning av kolven (4) i riktning från det första kolvläget (A) till det andra kolvläget (B).
7. Anordning enligt något av de föregående kraven, vid vilken nämnda elementfjäder (20) är en tryckfjäder som komprimeras vid förflyttning av elementet (16) i riktning från det första elementläget (C) till det andra elementläget (D).
8. Anordning enligt något av de föregående kraven, vidare innefattande ett kopplingsorgan (22) för anslut- ning av gasreglaget (21) till elementet (16).
9. Anordning enligt något av de föregående kraven, vidare innefattande en styrenhet, vilken är anordnad att styra förflyttningen av kolvförskjutningsorganet (9) som en funktion av förbestämda parametrar.
10. Anordning enligt krav 9, vid vilken nämnda pa- rametrar innefattar gällande hastighetsföreskrifter. 527 580 13
11. Anordning enligt krav 9, vid vilken nämnda pa- rametrar innefattar bältesanvändning. 2-., šíßæ; . , , f? -_.¿L;'2C1~F;'
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0501673A SE527580C2 (sv) | 2005-07-15 | 2005-07-15 | Anordning för anpassning av manövrerbarheten hos ett gasreglage |
PCT/SE2006/000870 WO2007011282A1 (en) | 2005-07-15 | 2006-07-12 | Device for adjusting the operability of an accelerator |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0501673A SE527580C2 (sv) | 2005-07-15 | 2005-07-15 | Anordning för anpassning av manövrerbarheten hos ett gasreglage |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE0501673L SE0501673L (sv) | 2006-04-11 |
SE527580C2 true SE527580C2 (sv) | 2006-04-11 |
Family
ID=36141799
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE0501673A SE527580C2 (sv) | 2005-07-15 | 2005-07-15 | Anordning för anpassning av manövrerbarheten hos ett gasreglage |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
SE (1) | SE527580C2 (sv) |
WO (1) | WO2007011282A1 (sv) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US8913668B2 (en) | 2008-09-29 | 2014-12-16 | Microsoft Corporation | Perceptual mechanism for the selection of residues in video coders |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2685667B1 (fr) * | 1991-12-26 | 1994-07-29 | Landerretche Alain | Dispositif d'assistance au controle de la puissance de vehicules equipes d'un moteur a combustion interne. |
SE513751C2 (sv) * | 1999-03-24 | 2000-10-30 | Safebrake Nomix Ab | Gaspådragssystem, manöverenhet för ett sådant system samt sätt för reglering av gaspådrag |
-
2005
- 2005-07-15 SE SE0501673A patent/SE527580C2/sv not_active IP Right Cessation
-
2006
- 2006-07-12 WO PCT/SE2006/000870 patent/WO2007011282A1/en active Application Filing
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE0501673L (sv) | 2006-04-11 |
WO2007011282A1 (en) | 2007-01-25 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP0705754B1 (en) | Internally collapsible steering column | |
EP1444108B1 (de) | Vorrichtung mit zusätzlicher rückstellkraft am gaspedal in abhängigkeit von der sollwert - abweichung eines fahrzeugparameters | |
US6334651B1 (en) | Lumbar support adjusting mechanism | |
US4728181A (en) | Shock absorbing apparatus for a door mirror of automobiles | |
US11038329B1 (en) | Electrical box brace | |
EP3747773A2 (de) | Elektroantrieb für ein luftfahrzeug und hybridsystem für ein luftfahrzeug | |
US7044019B2 (en) | Accelerator pedal | |
TWI249493B (en) | Brake operating device with modulator | |
KR100863429B1 (ko) | 가속 페달 시스템 | |
US6851333B2 (en) | Smart accelerator pedal | |
KR100395738B1 (ko) | 조절가능한 페달-평행한 나사와 로드 | |
SE527580C2 (sv) | Anordning för anpassning av manövrerbarheten hos ett gasreglage | |
SE527696C2 (sv) | Anordning för pedalställ | |
EP1940669B1 (en) | STEERlNG WHEEL ARRANGEMENT | |
RU2126506C1 (ru) | Прямолинейный кулисный механизм | |
JP2006264632A (ja) | ブレーキ操作入力装置 | |
EP1538322A2 (en) | Pedal mechanism | |
DE102017001835A1 (de) | Zusatz - Vorrichtung für Bremsgriffe bei Zweiradfahrzeugen mit und ohne Motorunterstützung zur automatischen Veränderung der Höhenposition des Sattels | |
EP1415900A2 (en) | Control cable adjustment device | |
ATE304672T1 (de) | Linearantrieb mit einer notverstelleinrichtung | |
EP2660114A1 (en) | Tractor park brake force sensing system | |
US7229047B1 (en) | Aircraft roll disconnect mechanism | |
WO2013171553A1 (en) | Pedal assembly with heel/leg point crash shock absorption | |
CN114906105B (zh) | 一种复合踏板装置及车辆 | |
JP4395487B2 (ja) | 可倒式パーキングブレーキ装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |