SE526508C2 - Kopplingsarrangemang - Google Patents

Kopplingsarrangemang

Info

Publication number
SE526508C2
SE526508C2 SE0300667A SE0300667A SE526508C2 SE 526508 C2 SE526508 C2 SE 526508C2 SE 0300667 A SE0300667 A SE 0300667A SE 0300667 A SE0300667 A SE 0300667A SE 526508 C2 SE526508 C2 SE 526508C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
coupling arrangement
arrangement according
fabric
plate
cloth
Prior art date
Application number
SE0300667A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0300667L (sv
SE0300667D0 (sv
Inventor
Christer Zarelius
Original Assignee
Expand Int Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Expand Int Ab filed Critical Expand Int Ab
Priority to SE0300667A priority Critical patent/SE526508C2/sv
Publication of SE0300667D0 publication Critical patent/SE0300667D0/sv
Priority to PCT/SE2004/000403 priority patent/WO2004084160A1/en
Publication of SE0300667L publication Critical patent/SE0300667L/sv
Publication of SE526508C2 publication Critical patent/SE526508C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F15/00Boards, hoardings, pillars, or like structures for notices, placards, posters, or the like
    • G09F15/0006Boards, hoardings, pillars, or like structures for notices, placards, posters, or the like planar structures comprising one or more panels
    • G09F15/0025Boards, hoardings, pillars, or like structures for notices, placards, posters, or the like planar structures comprising one or more panels display surface tensioning means

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)
  • Mechanical Operated Clutches (AREA)
  • Slide Fasteners, Snap Fasteners, And Hook Fasteners (AREA)

Description

20 25 30 5 2 6 5 0 à 2 Såsom ett exempel på teknikens bakgrund och det tekniska område till vilket uppfinningen hänför sig kan nämnas ett kopplingsarrangemang, som närmare är visat i bilagda figur 3, där en i en display-enhet ingående flexibel duk försetts med hörnrelaterade öljetter och det för dukens fasthållande i ett uppspänt läge anpassade stativet, med sina stativet tillhöriga böjbara stänger, uppvisar ändre- laterade andra medel, i form av en kort styv pinne, som fritt kan föras in i och ut ur ett hål i en tillhörande öljett.
Kopplingsarrangemang av denna kända teknik är närmare visat och beskrivet i det efterföljande i anslutning till figur 3.
Mera signifikativt för denna kända konstruktion är att en etablerad samverkan mellan öljettens hål och den korta pinnen är punktformad och att därför en sådan infästning inte kan upptaga uppträdande vridmoment.
Till teknikens tidigare ståndpunkt hör även innehållet i följande patentpublikatio- ner.
US-A-1 870 798.
Denna publikation visar och beskriver ett arrangemang för att spänna upp en flexi- bel duk, såsom en affisch, en plansch eller dylikt.
Dukens (1) övre parti samverkar fast med en böjstyv skena (2), som sträcker sig tvärs hela dukens bredd medan dukens nedre parti samverkar med en liknande böjstyv skena (3) även den sträckande sig tvärs hela dukens bredd.
Skenorna (2, 3) är här valda i form av trälister och är tilldelade rektangelforrnat tvär- snitt, där dukens (1 ) övre kant är fastsatt till (förmodligen limmad till) och applicerad för att sträcka sig längs hela den övre skenans (2) kortsida medan den undre lång- sidan är försedd med ett enda, nedåt vettande, centralt placerat hål (6), anpassat för att med presspassning samverka med ett stativ i form av en enda fjädrande stång (4). 10 15 20 25 30 526 508 3 På motsvarande sätt är dukens (1) undre kant fastsatt till (förmodligen limmad till) och applicerad för att sträcka längs hela den undre skenans (3) kortsida medan skenans undre långsida är försedd med ett enda, uppåt vettande, centralt placerat hål (6), anpassat för att med presspassning samverka med ett stativ i forrn av en enda fjädrande stång (5).
Skulle stängerna (4, 5) bringas att intaga det i figuren 2 visade läget, d.v.s. de sträc- ker sig exakt parallellt med dukens (1) plan, exponeras en plan skyltyta, i enlighet med ändamålet för föreliggande uppfinning, men för att detta skall bli möjligt krävs speciella hänsyn i det att infästningen av resp stängs (4, 5) ändparti i sitt tilldelade centrala hål (6) måste utgöras av en noggrann orientering och en presspassning så att infästningen och stångens ändparti kan upptaga de vridningskrafter som tenderar att ”vrida” skenoma (2, 3) ur ett läge där skenans kortsidan blir parallell till dukens plan.
Skulle stängerna (4, 5) emellertid intaga det i figuren 1 visade bågformigt inspända läget kommer skenorna (2, 3) att vinkla av från skyltens plana skyltyta och skyltens övre och nedre kantpartier kommer att bilda var sitt veck längs skyltytans övre och nedre kantpartier.
DE-A1-4 018 015.
Här visas och beskrives ett arrangemang för att kunna spänna upp en rätvinklig bild på en flexibel poster eller liknande genom att anvisa utnyttjandet av hörnrelaterade beslag, vilka av korslagda elastiska och fjädrande, till en bågform böjda, stativdelar spännes utåt.
Arrangemanget här är anpassat för att med diagonalt riktade, hörnrelaterade, kraf- ter kunna spänna upp den flexibla duken så att eventuella veck kan sträckas ut.
För detta ändamål anvisas fyra hömrelaterade beslag eller don, som skall tilldelas den sträckande kraften av diagonala elastiska stänger. Dessa don har på baksidan duken försetts med ett uttag för att kunna samverka med stångrelaterade ändpar- tier. 10 15 20 25 30 526) SÛÛ 4 Avsikten med detta arrangemang är att kunna spänna upp duken så att den inte bara blir skrynkelfri utan jämväl skall kunna hållas plan, ävenledes l hörnpartiema.
Dessa hörnrelaterade don eller hömelement (3) består av två delar (31, 32), vilka delar skall samverka med varandra genom dukmaterialet (1), varvid en del (31) blir placerad på framsidan och täcker därvid bildytans höm medan den andra delen (32) blir placerad på baksidan duken och uppvisar två slitsar och byglar (322, 323) för att samverka med en stångs ändparti.
REooGöRELsE FÖR FöREL/GGANDE uPPFmNrNG TEKNISK T PROBLEM Beaktas den omständigheten att de tekniska överväganden som en fackman inom hithörande tekniskt område måste göra för att kunna erbjuda en lösning på ett eller fler ställda tekniska problem är dels initialt en nödvändig insikt i de åtgär- der och/eller den sekvens av åtgärder som skall vidtagas dels ett nödvändigt val av det eller de medel som erfordras så torde, med anledning härav, de efterföl- jande tekniska problemen vara relevanta vid frambringandet av föreliggande upp- finningsföremål.
Under beaktande av teknikens tidigare ståndpunkt, såsom den beskrivits ovan, torde det därför få ses som ett tekniskt problem att kunna inse betydelsen utav och fördelama förknippade med att vid en display-enhet, av inledningsvis an- given beskaffenhet, med en som en informationsbärare tjänande flexibel duk eller liknande, och ett för dukens fasthållande i ett uppspänt läge anpassat stativ, kunna skapa sådana förutsättningar att nämnda flexibla duk eller liknande, van- ligtvis benämnd ”bildvåd”, skall kunna presentera ett obrutet budskap, d.v.s. att ett valt budskap inte skall behöva störas utav tydligt markerade hömrelaterade öljetter och en genom resp. öljetts hål tydligt skönjbar kort och styv pinne, som stativtillhörigt fästande medel.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna för- knippade med att vid en display-enhet, av inledningsvis angiven beskaffenhet låta utnyttja mellan duken och stativet verksamma styva kopplings- eller fasthåll- 10 15 20 25 30 ningsdon, där de i kopplings- och fasthållningsdonet ingående första och andra medel kan samverka med varandra på ett sådant stabilt sätt att ett sådant kopp- lings- och fasthållningsdon kan upptaga vridmoment verksamma mellan duken och stativet.
Det föreligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelama förknippade med att vid en display-enhet, av inledningsvis angiven beskaffenhet, kunna skapa förutsättningar för att låta fördela över till den flexibla duken verk- samma dragkrafter från kopplings- och fasthållningsdonets medel, så att även en mycket flexibel duk, såsom en av tunt papper eller textil bestående duk, kommer att kunna bilda en fullständigt plan inforrnationsbärande yta eller bildvåd inklude- rande även hörnen.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelama förknippade med att låta ett antal första medel, relaterade till dukens hörn eller kantlinje, få vara formade för att bilda en platta, där nämnda plattas i vart fall ena ytparti skall vara format plant och att detta ena ytparti, via ett adhesivt medel, skall kunna vara fäst till nämnda utvalda hörn eller kantlinje för duken och då till den stativet tillvända sidan.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta nämnda plattas andra ytparti få var format för en sam- verkan med ett andra medel, och att med dessa medel i en full samverkan kunna erbjuda ett anpassat och vridstyvt kopplings- och fasthållningsdon.
Det ligger därvid ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och förde- larna förknippade med att som ett första medel låta utnyttja en tunn platta och låta denna platta få samverka med och/eller uppbär en fickformad urtagning, an- passad för en fast men lätt löstagbar samverkan med det andra medlet ingående i angivet kopplings- och fasthållningsdon.
Det ligger därutöver ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda andra medel få vara tilldelat formen av ett, till den fickformade urtagningen direkt anpassat, pinnformat fästelement. lO 15 20 25 30 52Ö EÜÉÉ ,6 Det är vidare ett tekniskt problem att kunna inse betydelsen utav och fördelama förknippade med att fast låta fästa nämnda andra medel till ett yttre ändparti för en stativtillhörig stång och med en entydig relation till nämnda stång och dess infästning i en infästningsdel för stångens inre ändparti.
Det torde vidare få ses som ett tekniskt problem att kunna inse betydelsen utav och fördelama förknippade med att låta nämnda kopplings- och fasthållningsdon, där det första medlet omfattar en urtagning och det andra medlet omfattar ett fästelement, sinsemellan få vara så böjstyvt anpassade att de kommer att kunna tilldela duken en sträckande eller dragande kraft, verksam i ett duken, i ett infäst läge, tilldelat plan och där den sträckande kraften enbart låter uppvisa en duken tvärriktad, benämnd horisontell, kraftkomposant och en duken längdriktad, be- nämnd vertikal, kraftkomposant och där ett uppträdande vridmoment mellan ett duktillhörigt första medel och ett stativtillhörigt andra medel upptages via nämnda kopplings- och fasthållningsdon av böjda stativtillhöriga stänger.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelama för- knippade med att låta den fickformade urtagningen få vara formad mellan det första medlet tillhöriga andra ytpartiet och ett urtagningen definierande takparti.
Det ligger då ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelama förknippade med att låta nämnda andra ytparti och/eller nämnda takparti få vara format eller formade med lås- och/eller klämorgan, verksamma för att kunna fast- hålla i nämnda andra medel ingående pinnformat fästelement, i en på förhand bestämd och böjstyv position.
Det ligger även ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelar- na förknippade med att låta i vart fall nämnda platta få vara formad från ett mjukt plastmaterial och med ett adhesivt skikt vara fäst till en tunn pappersduk eller textilduk. 10 l5 20 25 30 UI to Ci\ (_71 CD O.) Det torde få ses som ett tekniskt problem att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta nämnda takparti få bildas av och uppvisa, med varandra, till en rät vinkel, samordnade armar, med lika eller olika längder.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och förde- larna förknippade med att låta armarnas och takpartiets inre vinkelområde få vara tilldelat ett armarna sammanbindande och något krökt takparti.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna för- knippade med att låta nämnda urtagning inom det första medlet, mellan plattans andra ytparti och nämnda takparti, få vara inåt avsmalnande, med en urtag- ningen tilldelad öppnlngsvinkel endast något understigande en rät vinkel.
Det ligger ävenledes ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att i en första utföringsforrn låta nämnda öppnings- vinkel få vara vald inom ett område av 70” till 50°, såsom omkring 60°.
Det ligger därutöver ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda andra medel, med dess pinnforrnade fästelement, få uppvisa en hylsforrnad del med ett, till tillhörande stängs ändparti, fasthållande don och med den hylsformade delen vriden till ett, av dukens form och stativets konstruktion, anpassat läge.
Det fasthållande donet skall med fördel kunna utgöras av en skruv, samverkande med ett gängat hål, eller annat lämpligt fästelement iden hylsforrnade delen mot tillhörande stång.
Det ligger vidare ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att till den hylsformade delen, inom det andra medlet, låta fästa ett utsprång, vars fria ändparti skall kunna uppbära eller uppvisa ett till urtagningen böjstyvt anslutbart fästelement.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna förknippade med att låta nämnda pinnformade fästelement, i form av ett ut- 10 15 20 25 30 526 ÖÜÜ s språng, få uppbära, som ett reellt fästelement, en platta, företrädesvis tilldelad en mot urtagningens höjd svarande tjocklek.
Det ligger också ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda utsprångstillhöriga platta få vara till- delad en cirkulär, eller i vart fall väsentligen cirkulär, form.
Det ligger därutöver ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och för- delarna förknippade med att låta nämnda utsprång få vara riktat snett från nämn- da hylsformade del, såsom iförhållande till en hylsan och stången tilldelad cent- rumlinje, alternativt i förhållande till ett, den informationsbärande plana ytan till- delat, plan och därvid uppvisa en första vinkel.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav och fördelarna för- knippade med att till nämnda utsprångs eller pinnformade fästelements fria änd- parti låta fästa ett plattformat fästelement, att detta element då kan vara relaterat till en utsprånget tilldelad centrumlinje alternativt ett den informationsbärande plana ytan tilldelat plan och därvid uppvisa en andra vinkel.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse inom vilka vinkelområden nämnda första och andra vinklar skall väljas, för att i beroende av dukens dimensioner och en vald konstruktion för stativet med dess stänger kunna skapa förutsätt- ningar för en fullständig plan display-yta.
LÖSNINGEN Föreliggande uppfinning utgår därvid ifrån den inledningsvis anvisade kända tek- niken vad gäller ett kopplingsarrangemang, som är anpassat för en samverkan mellan en i en display-enhet ingående flexibel duk eller liknande, enligt ingressen till patentkravet 1.
För att kunna lösa ett eller flera av de ovan angivna tekniska problemen anvisar föreliggande uppfinning speciellt att den kända tekniken skall kompletteras med det som anges i patentkravets 1 kännetecknande del. lO 15 20 25 Som föreslagna utföringsformer, fallande inom ramen för föreliggande uppfinning, anvisas de egenheter som är angivna i underkraven.
FÖRDELAR De fördelar som främst kan få anses vara kännetecknande för föreliggande upp- finning och de därigenom anvisade speciella signifikativa kännetecknen är att härigenom har det skapats förutsättningar för att på ett enkelt sätt kunna skapa en av stativets stänger sträckt och hel information exponerbar yta för en duk, utan synliga infästningar till ett bakomvarande stativ, och där ett första medel, ingående i ett två-delat böjstyvt kopplings- och/eller fasthållningsdon, är applice- rat på baksidan den exponerbara och inforrnationsbärande ytan tilldelad den flexibla duken, där nämnda första medel skapar förutsättningar för att låta fördela och utbreda via en platta, från stativets stänger till en uppspänd duk verksamma och uppträdande dragkrafter enbart i dukens plan och därmed skapas en plan och skrynkelfri informationsexponerande och -bärande yta. --ø--..---..- Det som främst kan få anses vara kännetecknande för föreliggande uppfinning anges i det efterföljande patentkravets 1 kännetecknande del.
KORT FIGURBESKRIVNING En för närvarande föreslagen utföringsform, uppvisande de med föreliggande uppfinning förknippade signifikativa kännetecknen, skall nu i ett exemplifierande syfte närmare beskrivas med en hänvisning till bifogad ritning, där; Figur 1 Figur 2 Figur 3 Figur 4 Figur 5 Figur 6 Figur 7 Figur 8 52Ö 5Û3 m visar i perpektivvy en display-enhet, i enlighet med föreliggan- de uppfinning, där ett stativ uppbär en flexibel duk eller liknan- de, i form utav en ”bildvåd", och där en information pre- senterande eller exponerande yta kan formas utan skönjbara infästningar till ett bakomvarande stativ, visar display-enheten, enligt figur 1, bakifrån och därigenom illustreras de med föreliggande uppfinning förknippade åtgär- derna och där en infästning utav dukens övre högra hörn är visat något förstorad, visar i planvy en tidigare känd infästning, med hjälp utav en punktformad samverkan mellan en dukrelaterad öljett och en kort och styv stativrelaterad pinne, visar i planvy en första utföringsform av ett första medel, ingå- ende i ett två-delat kopplings- och/eller fasthållningsdon, och där sådana medel skall vara applicerade till de fyra hömen för den flexibla duken och där denna figur illustrerar en infästning av ett sådant första medel till det övre högra hörnet, enligt figur 2. visar en del utav nämnda första medel, enligt figur 4, i ett snitt A-A, visar i en perspektivvy enbart ett andra medel eller fästele- ment, uppvisande bl.a. en hylsformad del och ett, till tillhöran- de stångs ändparti, fasthållande don, visar i perspektiwy enbart nämnda andra enhet, i en andra projektion, visar i perspektiwy kopplings- och/eller fasthållningsdonets lO 15 20 508 ll första och andra medel, i en samverkan enligt uppfinningens anvisningar, dock utan stativtillhörig stång, Figur 9 visar samverkan, enligt figur 8, i en sidovy, betraktat i dukens plana inforrnationsbärande yta, Figur 10 visar i en planvy en samverkan enligt figur 8 och där den stativtillhöriga stången visas streckad, och Figur 11 visar i planvy en andra utföringsforrn av ett första medel.
BESKRIVNING ÖVER NU FÖRESLAGEN UTFÖRINGSFORM Det skall då inledningsvis framhållas att i den efterföljande beskrivningen över två för närvarande föreslagna utföringsformer, som uppvisar de med uppflnningen förknippade signifikativa kännetecknen och som tydliggöres genom de i de efter- följande ritningama visade flgurerna, har vi låtit välja termer och en speciell terrni- nologi iden avsikten att därvid i första hand låta tydliggöra uppfinningsidén.
Det skall emellertid i detta sammanhang beaktas att här valda uttryck inte skall ses som begränsande enbart till de här utnyttjade och valda termerna utan det skall underförstås att varje sålunda vald term skall tolkas så att den därutöver omfattar samtliga tekniska ekvivalenter som fungerar på samma eller väsentligen samma sätt, för att därvid kunna uppnå samma eller väsentligen samma avsikt och/eller tekniska effekt.
Med en hänvisning till figurema 1 och 2 visas där schematiskt och i perspektiwy grundförutsättningarna för föreliggande uppfinning och där de med uppflnningen förknippade signitikativa egenheterna generellt konkretiserat, genom de nu före- slagna och ide efterföljande bilagda ritningama närmare visade och i den efter- följande beskrivningen närmare beskrivna utföringsforrnerna.
Sålunda visar figur 1, i en perspektivístisk framställning, en display-enhet 1 i ett uppfällt och med en informationsbärande yta 3b tilldelad en flexibel duk 3, inta- 10 15 20 25 30 526 BÛÉÉÉ 12 gande ett utsträckt läge och med display-enheten 1 stående på ett underlag eller en golvyta 2.
Display-enheten 1 visas således i ett fullt uppfällt läge, där den flexibla duken 3, i form av en tunn textilduk, hålles uppspänd och utspänd utav ett valt antal, för skapande av duktilldelade dragkrafter, böjda stänger, ingående i ett stativ 4.
Stativet 4 består således av fem stänger, av vilka fyra, betecknade 4a, 4b, 4c och 4d, är avsedda att hålla duken 3 i ett uppspänt eller utspänt läge och där dessa stänger är samordnade till en infästningsdel 5.
En stång 4e är ävenledes samordnad till infästningsdelen 5 och tjänar som ett bakre stöd för duken 3 och stativets fyra övriga stänger 4a, 4b, 4c och 4d.
Samtliga stänger 4a, 4b, 4c, 4d och 4e är på känt sätt vridbart infästade till infäst- ningsdelen 5 via tillhörande vridningsaxlar, vilket innebär att samtliga stänger kan intaga ett med varandra samverkande och näraliggande läge anpassat för en transport, vilket läge dock icke är visat.
Under en sådan transport kan duken 3 också rullas ihop till ett för transport lämp- ligt läge.
När det gäller materialet i duken 3 är det känt att utnyttja en laminerad, önskad information bärande, rätt tjock duk eller ”bildvåd”. Även tjocka material som vinyl, textil och kanvas kan komma till en användning.
Uppfinningen erbjuder förutom vad som ovan angetts för rätt styva, tjocka och hållfasta material även utnyttjandet av rätt tunna material, såsom tunna pappers- ark och tunna textilmaterial, som inte kan antagas tåla de uppträdande dragkraf- ter som blir verksamma på duken med den i figur 3 visade infästningen och som närmare kommer att beskrivas i det efterföljande.
Som en gemensam benämning på de olika material som kan komma till en an- vändning nämnes i det efterföljande endast "duk". 10 15 20 25 30 Föreliggande uppfinning bygger på ett kopplingsarrangemang ”K” och detta är anpassat för att kunna samverka med en i en display-enhet 1 ingående flexibel duk 3 eller liknande, och en för dukens fasthàllande i ett uppspänt läge anpassat stativ 4, där i vart fall utvalda hörn, här illustrerats som dukens 3 fyra hörn, upp- visar första medel 6a, 6b, 6c och 6d, ingående i var sitt av fyra två-delade kopp- lings- och/eller fasthållningsdon, tilldelade den gemensamma hänvisningsbeteck- ningen 6.
Det stativet tillhöriga och böjbara stängerna, tilldelade hänvisningsbeteckningar- na 4a, 4b, 4c resp, 4d, uppbär ändrelaterade andra medel 6a', 6b', 6c' och 6d', ingående i nämnda två-delade kopplings- och/eller fasthållningsdon 6.
Figurerna 1 och 2 illustrerar att stängerna 4a, 4b, 4c och 4d är spända i en båg- form, från ett ej visat rakt utgångsläge, dels i en första riktning (se figur 1) mot duken 3 från infästningsdelen 5, dels i en andra riktning (se figur 2) längs duken 3 från infästningsdelen 5 och mot hörnen.
Böjningarna är valda för att med en stängerna tilldelad fiäderkraft kunna spänna ut duken 3 i alla riktningar, för att därigenom bilda en plan informationen presen- terande yta 3b, orienterad i ett plan 3'.
Av betydelse för förståelsen av föreliggande uppfinning krävs en insikt om de vinkelvärden som uppträder mellan varje ändparti för stängerna 4a, 4b, 4c och 4d och ett duken 3 tilldelat plan 3'.
Sålunda anges i figur 1 vinkelvärdet ”A” mellan stångens 4a övre ändparti 4a' och nämnda plan 3' och där detta vinkelvärde beror på och är relaterad till två olika vinkelvärden, ett första (se figur 9) vinkelvärde som är relaterat till tilldelad kröningsradie för stången 4a (eller 4b), orienteringen av infästningsdelen 5 posi- tion från planet 3' och dukens 3 yttre dimensioner i planet 3'. Ökad krökningsradie och ett ökat avstånd ger ett ökande vinkelvärdet. 10 15 20 25 30 526 SÛS M Vinkelvärdet minskar med ökande yttre dimensioner för duken 3.
Vinkelvärdet ”A” är även beroende av ett andra (se figur 10) vinkelvärde, relaterat till krökningsradien, visad ifigur 2, för stången 4a eller stången 4b.
Nämnda första medel, exempliflerat som medlet 6b och som närmare åskådlig- göres i figur 4, är format för att bilda en platta 71.
Plattans 71 ena ytparti 71a är här format plant och där detta ytparti 71a är, via ett adhesivt medel 72 eller andra fästmedel, fäst till nämnda utvalda fyra höm för duken 3 och till en stativet 4 tillvänd sida 3a.
Nämnda plattas 71 andra ytparti 71b samverkar med och/eller uppbär en fick- formad urtagning 73.
Nämnda andra medel 6b', visat i bl.a. figurerna 6 och 7, är tilldelat formen av ett, till den fickformade urtagningen 73 anpassat, kopplings- och/eller pinnformat fäst- element 81, av en speciell konstruktion.
Mer specifikt anvisar uppfinningen att nämnda urtagning 73 och nämnda fästele- ment 81 skall sinsemellan vara så anpassade att de kommer att tilldela duken 3 en sträckande kraft, med hjälp av de dragande krafter som är att hänföra sig från böjda stänger 4a, 4b, 4c och 4d och där nämnda dragande krafter genom det böjstyva kopplings- och fasthållningsdonet 6 skall vara verksamma enbart i ett duken 3, i ett infäst läge, tilldelat plan 3', relaterat till ytan 3a.
Den fickformade urtagningen 73 är mera speciellt formad mellan nämnda andra ytparti 71b och ett takparti 74.
Nämnda andra ytparti 71b är format med lås- och/eller klämorgan 75, 75a, för en fast och böjstyv samverkan med nämnda andra medel 6b' eller fästelement 81. 10 15 20 25 30 5 2 6 5 0 8 ß l vart fall nämnda platta 71 skall kunna vara formad från ett mjukt plastmaterial, för att därigenom kunna erbjuda en enkel och elastisk upprullning utav duken 3, när den skall intaga ett för förvaring anpassat läge.
Mera speciellt visas i figur 4 och figur 5 att nämnda takparti 74 uppvisar eller består av med varandra till en rät vinkel samordnade lika långa armar 74a, 74b, där armarnas inre vinkelomrâde är tilldelat ett armarna sammanbindande krökt takparti 74c.
Nämnda urtagning 73 är, mellan plattans andra ytparti 71b och nämnda takparti 74, inåt avsmalnande med en öppningsvinkel ”B” understigande en rät vinkel.
Mera speciellt är nämnda öppningsvinkel vald inom området 70° till 50°, såsom omkring 60°.
Nämnda andra medel 6b' eller fästelement 81 uppvisar, enligt en första utförings- forrn, en hylsformad del 82, med ett, till tillhörande stängs 4b ändparti 4b', fast- hållande don.
Det fasthållande donet utgöres av en skruv eller motsvarande fästande medel.
Vid ett val av en skruv skall den samverka med ett gängat hål i den hylsformade delen 82 och är dock ej närmare visad och beskriven.
Till den hylsformade delen 82 är, enligt figurerna 6 och 7, fäst ett utsprång 83,. vars fria ändparti 83a uppbär eller uppvisar ett plattformat fästelement 84.
Nämnda utsprång 83 uppbär således som fästelement 84 en tvärsorienterad platta, med en mot urtagningens 73 höjd svarande tjocklek och med en mot urtagningens inre krökning svarande diameter.
Plattan 84 är med fördel tilldelad en cirkulär, eller i vart fall väsentligen cirkulär, form. 10 15 20 25 30 526 508 16 Uppfinningen bygger här på att det första medlet tilldelas formen av en platta 71 eller motsvarande fäst till duken 3 på i och för sig känt sätt och att det andra medlet, fasthållet av stängernas 4a, 4b, 4c och 4d fria ändpartier, skall samverka med detta första medel utan andra yttre krafter än de som kommer att verka sträckande i planet 3'.
Härför krävs en vinkelanpassning av de inom det andra medlet 6b' anordnade detaljerna till vinkeln ”A” i figur 1.
Sålunda framgår ifrån figurerna 6 till 10 att nämnda utsprång 83 är riktat från nämnda plan 3' och mot en hylsan och stången tilldelad centrumlinje 81”.
Till nämnda utsprångs 83 fria ände 83a är fäst det plattformade fästelementet 84.
Detta fästelement 84 är också vinklat för att med en plan yta 84a helt ansluta till planet 3', via en andra vinkel "b”.
Betraktas dispaly-enheten 1, och appliceras det första medlet som visats och anordnas ett stativ 4 som visats, är det uppenbart att kopplings- och fasthåll- ningsdonet 6 får en därav beroende konstruktion med anpassade vinklar.
För andra dimensioner för duken och/eller stativet blir kopplings- och fasthåll- ningsdonet tilldelade andra vinklar.
Uppfinningen erbjuder därutöver att ett och samma kopplings- och/eller fasthåll- ningsdon, med sina tilldelade fasta vinkelvärden, kan komma till användning vid olika display-enheter genom att samordna dukens yttre dimensioner med konst- ruktionen för utnyttjat stativ.
Figurerna 8 till 10 illustrerar ävenledes att nämnda valda vinkelvärden är anpas- sade bl.a. i beroende av dukens 3 yttre dimensioner och storlek (hellre avståndet mellan applicerade fyra första medel), valda längder för stängerna 4a, 4b, 4c och 4d och vald bågformad krökning för dessa stänger. 10 15 20 25 30 5 2 6 5 Ü få 17 Dessa parametrar väljes för att kunna tilldela plattan 71 önskade dragkrafter och fördela dessa till valda ytavsnitt för duken 3, där dessa dragkrafter är verksamma enbart i planet 3' och skall därutöver ge en lämplig fördelning av krafterna så att eventuella ojämnheter i display-ytan 3b kan elimineras. l figur 9 visas att ett första vinkelvärde ”a” bildas mellan planet 3' och stången 4b eller centrumlinjen 81' och kan tilldelas vinkelvärden mellan 10° och 20° i normalfallet.
Vinkelvärden upp till 30° kan dock förekomma. l figur 10 visas förekomsten av ett andra vinkelvärde bildat av krökningen av stången 4b enligt figur 2 när en rak stång (4b) pressats i pilens ”P” riktning. Även här är vinkelvärdet valt mellan 10° och 20° i normalfallet och vinkelvärden upp till 30° kan förekomma. lfigur 11 visas ett alternativ där det första medlet, i form av plattan 71 enligt figur 4, utbytts mot ett kardborrparti 110, fäst till dukens 3 yta 3a på känt sätt, såsom via ett adhesivt skikt 172, och till ytans 3a fyra hörn.
Detta innebär att det till det andra medlets yta 84a skall appliceras ett komple- mentärt kardborrparti 11 1.
Genom antydda vinkelvärden ”a” och ”b” för att bilda vinkeln ”A” kommer drag- krafter verksamma mellan ytpartier med kardborrspartier110, 111 att bli riktade enbart i planet 3”.
Figuren 3 avser att illustrera ett känt kopplingsarrangemang, där en tjock duks 3 fyra hörn försetts via en första arbetsoperation med var sitt hål 30 och vilket hål förstärkts via en andra arbetsoperation med en metallskoning iform av en öljett 31. 10 15 20 25 526 5653 is En kort stativtillhörig och stångändapplicerad utåtriktad tunn pinne 32 är förd genom resp. öljett 31 och ger därmed en punkt eller linjeformad kontakt för överförande av dragkrafter till duken 3.
Denna utföringsform har visat sig ge icke önskvärda veck 33, 33a, som stör exponeringen av informationsinnehållet, där dessa veck torde vara att hänföra till en alltför hög kraftkoncentration riktad diagonalt duken 3 utgående från öljetten och dess infästning.
Vid utnyttjandet av ett adhesivt material 72 som fästande medel erbjuder uppfin- ningen att uppträdande dragkrafter i dukens 3 plan 3' på ett effektivt fasthållande sätt verkar i det adhesiva skiktet 72', plan och därmed maximeras hållfastheten. lfigur 4 har plattans 71 ytparti 71a tilldelats en utbredning av 2-9 cmz, företrädes- vis omkring 4 cmz.
Uppfinningen är givetvis inte begränsad till den ovan såsom exempel angivna ut- föringsformen utan kan genomgå modifikationer inom ramen för uppfinningstan- ken illustrerad i efterföljande patentkrav.
Speciellt bör beaktas att varje visad enhet kan kombineras med varje annan visad enhet inom ramen för att kunna ernå önskad teknisk funktion.

Claims (17)

526 508 w PÅ TEN TKRA V
1. Kopplingsarrangemang (K) anpassat för en samverkan mellan en, i en dis- playenhet ingående, flexibel duk (3) och ett, för dukens fasthållande i ett upp- spänt läge, till duken anpassat stativ (4), varvid i vart fall utvalda hörn för duken uppvisar första medel (6a, 6b, 6c, 6d), ingående i ett två-delat kopplings- och/ eller fasthållningsdon (6), medan utvalda, stativet tillhöriga och böjbara, fyra stänger (4a, 4b, 4c samt 4d) uppvisar ändrelaterade andra medel, ingående i nämnda två-delade kopplings- och/eller fasthållningsdon (6), kännetecknat därav, att nämnda första medel (6a, 6b, 6c, 6d) är vart och ett format för att bilda en platta (71 ), att nämnda plattas (71) ena ytparti (71a) är format plant och fäst (72) till nämnda utvalda hörn för duken (3) och till en stativet tillvänd sida, att nämnda plattas andra ytparti (71b) är anpassat för att fast kunna samverka med ett av nämnda andra medel (6b'), att nämnda första (6b) och andra (6b') medel, vid sin samverkan med varandra under dragkrafter verksamma i duken, låter tilldela duken en utbredd sträckande kraft, verksam i ett duken, i ett infäst läge, tilldelat plan och att plattans andra ytparti (71b) samverkar med och/eller uppbär som ett första medel en fickformad urtagning (73) och att nämnda andra medel (6b') är tilldelat formen av ett, till den fickformade urtagningen (73) anpassat, kopplings- och/eller fästelement.
2. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att den fickformade urtagningen (73) är formad mellan nämnda andra ytparti och ett takparti.
3. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 2, kännetecknat därav, att nämnda andra ytparti är format med ett lås- och/eller klämorgan (75, 75a).
4. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att i vart fall nämnda platta (71) är formad från ett mjukt plastmaterial 526 5Û8 20
5. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 2, kännetecknat därav, att nämnda takparti uppvisar med varandra till en rät vinkel samordnade armar.
6. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 5, kännetecknat därav, att armarnas inre vinkelområde är tilldelat ett armarna sammanbindande krökt takparti.
7. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 1 eller 2, kännetecknat därav, att nämnda urtagning är mellan plattans andra ytparti och nämnda takparti inåt avsmalnande, under bildande av en öppningsvinkel.
8. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 7, kännetecknat därav, att nämnda öppningsvinkel är vald inom ett område av 70° till 50°, såsom omkring 60°.
9. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att nämnda andra medel, i form av ett fästelement, uppvisar en hylsformad del, med ett, till ett tillhörande stångs ändparti relaterat, fasthållande don.
10. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 9, kännetecknat därav, att det fasthållande donet utgöres av ett fästelement, såsom en skruv eller motsvarande samverkande med ett hål i den hylsformade delen.
11. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 1 eller 9, kännetecknat därav, att till den hylsformade delen är fäst ett utsprång, vars fria ändparti uppbär eller uppvisar nämnda fästelement.
12. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 11, kännetecknat därav, att nämnda utsprång uppbär som fästelement en platta, med en mot urtagningens höjd svarande tjocklek.
13. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 12, kännetecknat därav, att plattan är tilldelad en cirkulär, eller i vart fall väsentligen cirkulär, form. 526 5ÛS 21
14. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 11, kännetecknat därav, att nämnda hylsformade del är riktad från ett duken tilldelat plan, under en första vinkel.
15. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 14, kännetecknat därav, att vinkelvärdet är valt mellan 10° och 20°.
16. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 12, kännetecknat därav, att till nämnda utsprångs fria ändparti är fäst ett plattformat fästelement och att detta fästelement uppvisar en yta relaterad till ett duken tilldelat plan.
17. Kopplingsarrangemang enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att det plana ytpartiet för resp. första medel är fäst till duken tillhöriga höm med hjälp av ett skiktformat adhesivt medel.
SE0300667A 2003-03-20 2003-03-20 Kopplingsarrangemang SE526508C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0300667A SE526508C2 (sv) 2003-03-20 2003-03-20 Kopplingsarrangemang
PCT/SE2004/000403 WO2004084160A1 (en) 2003-03-20 2004-03-18 A coupling arrangement

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0300667A SE526508C2 (sv) 2003-03-20 2003-03-20 Kopplingsarrangemang

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0300667D0 SE0300667D0 (sv) 2003-03-20
SE0300667L SE0300667L (sv) 2004-09-21
SE526508C2 true SE526508C2 (sv) 2005-09-27

Family

ID=20290644

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0300667A SE526508C2 (sv) 2003-03-20 2003-03-20 Kopplingsarrangemang

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE526508C2 (sv)
WO (1) WO2004084160A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL2020236B1 (en) * 2018-01-05 2019-07-15 Xpozer B V Method and system for mounting a sheet

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4018015A1 (de) * 1990-06-05 1991-12-12 Andreas Angele Vorrichtung zum spannen von blattmaterial, vorzugsweise in form von bildern, postern u.ae.
US7185861B2 (en) * 1996-10-28 2007-03-06 Xtra Lite Display Systems, Inc. Collapsible display system
US5979847A (en) * 1997-08-21 1999-11-09 Dicke Tool Company Mounting apparatus for flexible sign panels

Also Published As

Publication number Publication date
SE0300667L (sv) 2004-09-21
SE0300667D0 (sv) 2003-03-20
WO2004084160A1 (en) 2004-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8028449B2 (en) Collapsible display-arrangement
US5522165A (en) Banner construction and mounting means therefor
US20070107286A1 (en) Self-standing collapsible portable structure and method
CN106205383A (zh) 具有柔性显示面板的显示装置
KR20160002618U (ko) 직물 배너 홀더
US20030047294A1 (en) Screen mounting apparatus
US20120085008A1 (en) Sign assembly
SE526508C2 (sv) Kopplingsarrangemang
CN214696102U (zh) 一种用于锚固单层etfe膜角的结构件
EP0823109A1 (de) Stellwandelement für schaustellungszwecke
JP3989828B2 (ja) 自立式パネル装置
US4779368A (en) Display frame for photographs or the like
US5167199A (en) Sailflag unit
CN216485962U (zh) 投影屏幕
JP7191171B1 (ja) 掲示シートホルダー
US20060207494A1 (en) Staff-mounted banner
EP3923070A1 (en) Inflatable projection display system with dual screens
US20190114949A1 (en) Magnetic interconnected display panels
JP2008083695A (ja) 弾性部材入り旗
RU2552976C1 (ru) Демонстрационный стенд
RU102272U1 (ru) Устройство представления информации и полотнище для него
JP3394227B2 (ja) 屋内看板
EP1239442A1 (en) Display device
US20230274673A1 (en) Suspended display
JP3161945U (ja) 広告・情報手段

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed