SE526304C2 - Bevattningsanordning - Google Patents

Bevattningsanordning

Info

Publication number
SE526304C2
SE526304C2 SE0303274A SE0303274A SE526304C2 SE 526304 C2 SE526304 C2 SE 526304C2 SE 0303274 A SE0303274 A SE 0303274A SE 0303274 A SE0303274 A SE 0303274A SE 526304 C2 SE526304 C2 SE 526304C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
liquid
wall
pot
plant
roots
Prior art date
Application number
SE0303274A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0303274D0 (sv
SE0303274L (sv
Inventor
Sven Oestholm
Original Assignee
Sven Oestholm
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sven Oestholm filed Critical Sven Oestholm
Priority to SE0303274A priority Critical patent/SE526304C2/sv
Publication of SE0303274D0 publication Critical patent/SE0303274D0/sv
Priority to PCT/SE2004/001764 priority patent/WO2005053380A1/en
Publication of SE0303274L publication Critical patent/SE0303274L/sv
Publication of SE526304C2 publication Critical patent/SE526304C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G27/00Self-acting watering devices, e.g. for flower-pots
    • A01G27/02Self-acting watering devices, e.g. for flower-pots having a water reservoir, the main part thereof being located wholly around or directly beside the growth substrate

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

25 30 526 304 2 En nackdel med sådana anordningar för bevattning enligt känd teknik är att det är svårt att åstadkomma en för växten lämplig bevattning. För mycket vatten för ofta kväver växten, varvid växten skadas eller dör. För lite vatten resulterar i uttorkning, vilket skadar eller dödar växten.
Ett problem med sådana anordningar av känd teknik är att bevattning måste utföras relativt ofta för att växten ska trivas, varvid växten inte kan läm- nas utan tillsyn under längre perioder utan att ta skada eller dö. Detta medför en omfattande arbetsinsats och, i synnerhet vid kommersiell odling av kruk- växter, en kostnadskrävande odling.
Yttertigare en nackdel med sådana anordningar av känd teknik är att vattenförlusterna till följd av avdunstning är omfattande, vilket kan leda till uttorkning av odlingsmediet och växten.
UPPFlNNlNGEN l SAMMANFATTNING Ett syfte med uppfinningen är att undvika ovan angivna nackdelar och problem av känd teknik. Anordningen i enlighet med uppfinningen medför att bevattning av en krukväxt kan utföras på ett effektivt och för växten väl an- passat sätt utan omfattande tillsyn därav. Vidare medför uppfinningen att ris- ken för kvävning av växten genom alltför omfattande bevattning undanröjs, samtidigt som växten får tillgång till en avsevärd volym bevattningsvätska.
Ytterligare ett syfte med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en anordning för bevattning av en krukväxt som undanröjer behovet av ett od- lingsmedium, såsom jord, kompost, sand, lecakulor, torv och liknande, för lagring och transport av vatten till växtens rötter. Ytterligare ett syfte med fö- religgande uppfinning är att åstadkomma en anordning för bevattning av en krukväxt som ersätter den volym odlingsmedium, vars huvudsakliga uppgift vid odling med hjälp av konventionella medel är att utgöra vattenreservoar för växten.
Föreliggande uppfinning innefattar en anordning för bevattning av en krukväxt med rötter, innefattande en ihålig kropp för installation i en kruka, varvid kroppen innefattar en genom en vägg skiljd utsida och insida under 10 15 20 25 30 526 304 3 bildande av ett inuti kroppen anordnat utrymme för bevattningsvätska, åtrnin- stone en påfyllningsöppning för tillförsel av bevattningsvätska till utrymmet och ett vätskepenneabelt material för att möjliggöra transport av bevattnings- vätskan från utrymmet till krukväxtens rötter för bevattning av krukväxten, kännetecknad av att kroppens utsida, i åtminstone ett övre parti av kroppen, är utförd för anliggning direkt mot krukväxtens rötter, att väggen, i åtminstone det övre partiet av kroppen, är utförd i det vätskeperrneabla materialet för transport av bevattningsvätska från utrymmet och tvärs genom väggen till de mot kroppens utsida anliggande rötterna under bildande av ett transversalt vätskeflöde genom väggen, och att det vätskeperrneabla materialet är utfört för att medge transport av vatten inuti och längs väggens sträckning under bildande av ett lateralt vattenflöde längs dänned.
Det vätskeperrneabla materialet kan vara utfört med en genomsläpp- lighet för en vattenliknande vätska som är så stor att växtrötter kan ta vatten direkt från väggens utsida i en sådan omfattning att växtens vätskebehov tillgodoses. Vidare kan det vätskeperrneabla materialet vara utfört med en kapillaritet och ytstruktur som åstadkommer ett vätskeflöde till mot väggens utsida anliggande rötter utan att omgivande odlingsmedium mättas med vätska. Exempelvis är det vätskeperrneabla materialet utfört med en kapillari- tet och ytstruktur motsvarande ett lermaterial av typen WMW' från WWB Fuchs GmbH & Co. KG med 0% chamotte som bränts vid en temperatur på omkring 1000-1300°C. Enligt ett utförande av uppfinningen är kroppen utförd i ett lermaterial, exempelvis av typen WMT" från WWB Fuchs GmbH & Co.
KG med 0% chamotte som bränts vid en temperatur på omkring 1000- 1300°C. Perrneabiliteten hos väggen kan vara högst 1,0 x 10* cm3/min vid 35 cm Vp (med Vp avses vattenpelare) för att undvika att bevattningsvätska transporteras till ett mot kroppen anliggande odlingsmedium i större omfatt- ning och för att undvika att grövre porer i odlingsmediet vätskefylls.
Bottenpartiet och ett nedre parti hos anordningen kan vara utfört i ett material som ej släpper igenom vätska för att undvika fukt under krukan och för att undvika för stor vätsketillförsel i kroppens nedre parti till följd av statiskt vätsketryck. Detta är särskilt fördelaktigt i samband med större krukor, såsom krukor med en volym på 20 000 cm3 eller mer. Vidare kan det vätskeperrne- 10 15 20 25 30 526 304 4 abla materialet i väggens nedre parti vara modifierat så att det, med början vid bottenpartiet, har en avtagande strypning av vätskegenomflödet i riktning mot kroppens övre parti.
Kroppen kan vara utförd med ett första utskjutande parti och ett andra utskjutande parti under bildande av en däremellan anordnad urtagning för att, då kroppen är anordnad i en kruka, åstadkomma ett odlingsutrymme så att rötterna har plats att breda ut sig och så att det finns utrymme för ett od- lingsmedium, såsom jord eller liknande, för att i första hand stabilisera och uppbära växten. Det första utskjutande partiet kan avslutas med en första påfyllningsöppning och det andra utskjutande partiet kan avslutas med en andra påfyllningsöppning så att påfyllning av bevattningsvätska kan utföras utan risk för spill.
Kroppen kan vara något koniskt utformad med ökande bredd i riktning mot de utskjutande partierna, varvid kroppens vägg mellan bottenpartiet och de utskjutande partiemas yttersida följer insidan hos en konventionellt utfor- mad kruka. Vidare kan ett tvärsnitt hos kroppen övergå i en mer tillplattad form i riktning mot de utskjutande partierna, vilket resulterar i ytterligare od- lingsutrymme och en spalt i riktning mot bottenpartiet så att växtens rötter kan omsluta kroppen. Således kan väggen vara utförd för att sträcka längs krukans insida under bildande av en spalt för krukväxtens rötter mellan kru- kans insida och väggens utsida. Väggen kan även vara utformad för att bilda en spalt mellan bottenpartiet och de utskjutande partiemas yttersida. Exem- pelvis är de utskjutande partiema utförda med en fläns för anliggning mot insidan hos en kruka för Stabilisering av anordningen och för att bilda spalten mellan bottenpartiet och de utskjutande partiemas yttersida under flänsen.
Anordningen enligt uppfinningen ökar mängden växttillgängligt vatten inom en rotzon hos växten genom att lagra och avge vatten huvudsakligen direkt till växten istället för via ett odlingsmedium. Rotzonen motsvarar växt- rötternas utbredningsområde för upptag av vatten och näring. Anordningen ger växten tillgång till en större mängd växttillgängligt vatten inom växtens rotzon än vad som kan uppnås med ett konventionellt odlingsmedium, såsom jord och liknande. Det växttillgängliga vattnet är den mängd vatten som är tillgänglig för växten och motsvarar skillnaden mellan fältkapaciteten och den 10 15 20 25 30 526 304 s permanenta vissningsgränsen. Fältkapaciteten avser jordens vattenhalt när de grövre porerna hos jorden är fyllda med luft och de finare porema hos jor- den är fyllda med vatten. Permanenta vissningsgrånsen betecknar gränsen mellan upptagbart och icke-upptagbart vatten i jorden. Det vatten som jorden håller vid vissningsgrånsen år bundet med en kraft (bindningsenergi) motsva- rande ett tryck på omkring 1,5 MPa. Bindningsenergin är i stort sett samma för alla jordarter. Undantaget är torvfiber som kan verka uttorkande på växten till följd av sin stora bindningsenergi.
Det finns ett flertal system i känd teknik för att hålla odlingsmediet vid optimal fältkapacitet. För privatkonsumenter och för offentlig utsmyckning används huvudsakligen själwattnande krukor med ett vattenmagasin place- rat skilt från odlingsmediet i krukan där en veke eller ett membran används som vattenförrnedlare. Att göra vattnet tillgängligt via ett odlingsmedium gör att den sammantagna volymen blir större än nödvändigt, vilket exempelvis påverkar utseendet negativt. Växter som fordrar ett särskilt grovt och luftigt odlingsmedium bevattnas enligt känd teknik vanligtvis genom regelbunden nedsänkning i vatten.
I enlighet med föreliggande uppfinning är anordningens utsida enligt ett utförande av uppfinningen utförd med en yta som, i förhållande till i ut- rymmet innesluten vattenvolym och väggens vattengenomsläpplighet, är så stor att växtrötter kan ta vatten direkt från ytan med betryggande marginal till permanenta vissningsgränsen. Enligt ett utförande av uppfinningen är anord- ningen utförd för att, genom att ersätta den delmängd av ett odlingsmedium vars huvudsakliga funktion är att utgöra vattenlager i rotzonen, öka mängden tillgängligt vatten och så att odlingsmedium i kontakt med anordningen kan uppnå sin fältkapacitet medan växtrötter i första hand tar vatten direkt från anordningens yttre yta. Med hjälp av anordningen åstadkommes en stabil och fuktig miljö för växten utan att risk för kvävning eller dränkning av växten föreligger, varvid utrymmet kan hållas fullt med vatten om man så önskar utan men för växten.
Som redan beskrivits kan perrneabiliteten för det vätskepemieabla ma- terialet ha värden upp till högst 1 ,0x10* cm3/min, cmz vid 35 cm Vp. En ned- 10 15 20 25 30 526 304 s re gräns kan sättas så att den täcker de vanligast förekommande jordbland- ningama, men har marginell inverkan på funktionaliteten.
Då anordningen är installerad i en kruka och en växt är planterad i ett mot anordningen anliggande odlingsmedium resulterar detta i att det anord- ningen omgivande odlingsmediet är fuktigare vid anordningens vägg. Växt- rötterna stimuleras att söka sig mot anordningen samtidigt som de tar upp vatten, vilket i sin tur kommer att öka stimulansen. Så snart växtröttemas rothår fått direkt kontakt med anordningens vägg blir det vätskeflöde som beror på balansen mellan väggens kapillaritet och omgivande material på- verkad av att växten tar en del av flödet. Storleken av detta beror helt på väx- tens behov. Efter kort tid är anordningen omgiven av rötter, varvid omkring 40 - 70 % av ytan är täkt.
Vid 35 cm Vp är flödet 10x10* cm3/min, cmz, tar växter lätt upp vatten med en bindningsenergi som motsvarar 3500 cm Vp (jfr Permanenta viss- ningsgränsen) vilket betyder att flödet lätt blir 100 ggr större på den yta som rothåren selektivt söker sig till. Ett sådant flöde ger per dygn 1,0x'l0'4 cmß/min, cm* x sox 24 x1oo x o ,4 = 5.70 cm* / cm* dygn.
Dynamiken i växternas vattenupptag från anordningens yta är så stor att permeabiliteten 1,0x10* cm°/min, cmz vid 35 cm Vp är mer än tillräckligt.
Går man över detta flöde vid låga tryck (35 cm Vp) riskerar man att få dräna- ge under växtens etableringsfas. Att använda ett väsentligt lägre flöde (tex. 10 ggr mindre ), vilket kommer att fungera, leder endast till större krav på produktionstekniken eftersom man tar bort en del av den flacka delen av Ft/Fo kurvan enligt nedan angivna formel. Nedanstående samband mellan bindningsenergi och växters förmåga att ta upp vatten ger underlag för de- sign av flöde.
Ft = Flöde vid reducerad vattentillgång Fo = Flöde vid optimal vattentillgâng B = bindningsenergi i Mpa K = Experimentellt fastställd koefficient = 3,3 Ft/Fo = 2/(1+exp k*B) Exempel: B= 0,35 Mpa 10 15 20 25 30 526 304 7 Ger Ft/Fo = z 45% Ft/Fo = 45 % innebär att växten reducerar transpirationen till 45% av den maximala.
Ytterligare särdrag och fördelar med föreliggande uppfinning framgår av beskrivningen av utföringsexempel nedan, bifogade figurer och osjälv- ständiga patentkrav.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Uppfinningen ska nu närmare beskrivas med hjälp av utföringsexem- pel under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka Fig. 1 är en schematisk perspektivvy av en i en kruka installerad anordning enligt ett första utförande av uppfinningen sett snett från ovan, Fig. 2 är en schematisk längdsektionsvy längs linjen l-l i Fig. 1, Fig. 3 är en schematisk längdsektionsvy längs linjen ll-ll i Fig. 1, Fig. 4 är en schematisk perspektiwy av anordningen enligt det första utfö- randet av föreliggande uppfinning sett snett från ovan, Fig. 5 är en schematisk perspektivvy av anordningen enligt ett andra utföran- de av föreliggande uppfinning sett snett från ovan, Fig. 6 är en schematisk perspektiwy av anordningen enligt Fig. 5 sett snett från ovan, Fig. 7 är en schematisk perspektivvy av anordningen enligt Fig. 5 sett snett underifrån, 10 15 20 25 30 526 304 s Fig. 8 är en schematisk perspektivvy av anordningen enligt ett tredje utföran- de av uppfinningen sett snett från ovan, och Fig. 9 är en schematisk perspektiwy av anordningen enligt F ig. 8 installerad i en kruka.
UPPFINNINGEN Med hänvisning till Fig. 1-3 åskådliggörs schematiskt en anordning 10 för bevattning av en kmkväxt med rötter eller ett rotsystem enligt ett första utförande av föreliggande uppfinning. Anordningen 10 är utförd för att instal- leras i en kruka 11 och för att åstadkomma en reservoar för bevattningsväts- ka. Anordningen 10 är utförd för att ersätta den del av ett konventionellt od- lingsmedium som utgör huvudsaklig vattenreservoar för krukväxten.
Anordningen 10 innefattar en ihålig kropp 12 för lagring av bevatt- ningsvätska, såsom vatten, näringslösningar och liknande, och för transport av bevattningsvätskan till krukväxtens rötter så att krukväxten har tillgång till den volym bevattningsvätska som den ihåliga kroppen 12 rymmer. Kroppen 12 innefattar en genom en vägg 13 skiljd utsida 14 och insida 15 under bil- dande av ett inuti kroppen 12 anordnat utrymme 16 för bevattningsvätskan.
Vidare innefattar kroppen 12 åtminstone en påfyllningsöppning 17, 18 för tillförsel av bevattningsvätska till utrymmet så att utrymmet 16 kan fyllas på vid behov. l det i Fig. 1-3 visade utförandet av föreliggande uppfinning inne- fattar kroppen 12 en första påfyllningsöppning 17 och en andra påfyllnings- öppning 18. Påfyllningsöppningama 17, 18 är anordnade i ett övre parti hos kroppen 12 och är utförda så att påfyllning kan utföras ovanifrån på konven- tionellt sätt, såsom med hjälp av en kanna, slang, behållare med näringslös- ning eller liknande.
Kroppen 12 är utförd med ett bottenparti 19 för anliggning mot en bot- ten 20 hos krukan 11 eller för anliggning mot ett odlingsmedium eller liknan- de vid botten 20 hos krukan 11. Bottenpartiet 19 är i det i Fig. 1-3 visade utfö- randet av uppfinningen utformat efter krukans 11 form och med något mindre diameter än diametern hos krukans 11 botten 20. Kroppens 12 vägg 13 10 15 20 25 30 526 304 9 sträcker från bottenpartiet 19 och vidare längs en insida hos krukan 11, var- vid väggen 13 följer krukans 11 form. Väggen 13 sträcker längs krukans 11 insida under bildande av en spalt 21 för krukväxtens rötter mellan krukans 11 insida och väggens 13 utsida 14. Vidare är kroppen 12 utförd med ett huvud- sakligen vertikalt utskjutande första parti 22 som avslutas med den första påfyllningsöppningen 17 och ett huvudsakligen vertikalt utskjutande andra parti 23 som avslutas med den andra påfyllningsöppningen 18 under bildan- de av ett odlingsutrymme 24 mellan det utskjutande första partiet 22 och det utskjutande andra partiet 23 för krukväxtens rotsystem och för ett medium för stabilisering av krukväxten, såsom en mindre mängd odlingsmedium eller liknande. Således är kroppen 12 sadelfonnad så att krukväxtens rötter kan breda ut sig i odlingsutrymmet 24 och ner i spalten 21 för anliggning mot kroppens 12 utsida 14. Kroppens 12 utsida 14, eller åtminstone en väsentlig del av en övre del av kroppens 12 utsida 14, är utförd för anliggning direkt mot krukväxtens rötter för överföring av bevattningsvätska från utrymmet 16 till rötterna.
Kroppen 12 innefattar ett vätskepermeabelt material för att möjliggöra transport av bevattningsvätskan från utrymmet 16 till krukväxtens rötter för bevattning av krukväxten. Enligt ett utförande av uppfinningen är hela krop- pen 12 utförd i det vätskeperrneabla materialet, varvid väggen 13, de utskju- tande partiema 22, 23 och bottenpartiet 19 är utförda i det vätskepermeabla materialet. Alternativt är bottenpartiet 19 utfört i ett tätt material som inte släpper igenom vätska för att förhindra att det blir fuktigt under krukan 11.
Altemativt är bottenpartiet 19 och ett nedre parti hos väggen 13 närmast bot- tenpartiet 19 utfört i ett tätt material som inte släpper igenom vätska. Alterna- tivt är det vätskepermeabla materialet i bottenpartiet 19 och väggens 13 ned- re parti modifierat så att det inte släpper igenom vätska. Altemativt är det vätskeperrneabla materialet i väggens 13 nedre parti modifierat så att det, med början vid bottenpartiet 19, har en avtagande strypning av vätskege- nomflödet i riktning mot kroppens 12 övre parti. Till följd av statiskt tryck hos vätskan kan det vara fördelaktigt att det nedre partiet hos kroppen 12 eller väggen 13 är utfört så att det inte släpper igenom vätska och så att genom- flödet av vätska genom väggen 13 ökari riktning mot ett övre parti hos krop- 10 15 20 25 30 526 304 10 pen 12 eller i riktning mot de utskjutande partierna 22, 23. Detta är särskilt fördelaktigt då anordningen 10 är utförd med en avsevärd volym, såsom 20 000 cm3 eller mer. Exempelvis är en anordning 10 med en volym på över 20 000 cma utförd med förseglat eller tätt bottenparti 19, där åtminstone 20% av en mantelyta hos kroppen 12, med början vid bottenpartiet19, har en succesivt avtagande strypning av vätskegenomflödet.
Väggen 13 är, i åtminstone det övre partiet av kroppen 12, utförd i det vätskeperrneabla materialet för transport av bevattningsvätska från utrymmet 16 och tvärs genom väggen 13 till de mot kroppens 11 utsida anliggande röt- tema under bildande av ett transversalt vätskeflöde genom väggen 13, vilket transversala vätskeflöde i Fig. 2 och 3 åskådliggörs med hjälp av pilarna A.
Vidare är det vätskepermeabla materialet utfört för att medge transport av vätska inuti väggen och längs väggens 13 sträckning under bildande av ett lateralt vätskeflöde längs därmed, vilket laterala vätskeflöde i Fig. 2 och 3 åskådliggörs med hjälp av pilama B. Således är det vätskepermeabla mate- rialet utfört så att vätska kan transporteras från ett nedre parti hos kroppen 12 till ett övre parti hos kroppen 12 inuti och längs väggen 13 och sedan tvärs genom väggen 13 till krukväxtens rötter. Exempelvis är väggen 13 eller det vätskepenneabla materialet utfört så att kvoten meltan det laterala väts- keflödet B och det transversala vätskeflödet A är minst tio för att efterlikna en stor volym odlingsmediums eller stor jordvolyms tömning på vatten. Denna funktion är fördelaktig för att åstadkomma en mjuk inbromsning av vattentill- gången. Exempelvis är en cirkulärcylindrisk provkropp av anordningen 10, där diametem är 52 mm och tjockleken hos väggen 13 är 3,6 mm, utförd 'för att åstadkomma ett transversalt vätskeflöde A på högst 2,0 x 103 cmalmin då det statiska trycket är 35 cm Vp. Exempelvis är en anordning 10 med en vo- lym på över 3000 cm3 utförd för att, under en tömningscykel, medge ett så stort lateralt vätskeflöde B att det transversala vätskeflödet A aldrig understi- ger 20% av maximalt innan anordningen 10 är helt tom.
Väggen 13 är, i åtrninstone det övre partiet hos kroppen 12, utförd med en genomsläpplighet för vätska, såsom vatten, som är så stor att växtrötter kan ta vätskan direkt från väggens 13 utsida 14 i en sådan omfattning att växtens vätskebehov tillgodoses. Exempelvis är väggen 13 utförd med en 10 15 20 25 30 526 304 11 kapillaritet som är så awägd att, i det fall växten är anordnad i ett odlingsme- dium, vätska i första hand avges direkt till mot väggens 13 utsida 14 anlig- gande rötter och så att endast mindre porer i odlingsmediet blir fyllda med vätska. Väggen 13 är således utförd med en kapillaritet och ytstruktur som åstadkommer ett vätskeflöde till mot väggens 13 utsida 14 anliggande rötter utan att omgivande odlingsmedium mättas med vätska, vilket säkerställer syretillgången för röttema. Enligt ett utförande av föreliggande uppfinning är kroppen utförd i ett våtskeperrneabelt material som ger en kapillaritet och ytstruktur motsvarande ett mineralhaltigt lermateriai, exempelvis av typen WMT" från WWB Fuchs GmbH & Co. KG med 0% chamotte som bränts vid en temperatur på omkring 1000-1300°C. Exempelvis bränns lennaterialet vid en temperatur på omkring 1090°C. Exempelvis är kroppen 12 utförd i ett så- dant lerrnaterial. Alternativt är kroppen utförd i ett lerrnaterial med liknande egenskaper. Altemativt är kroppen 12 utförd i ett syntetiskt material med motsvarande egenskaper. Enligt ett utförande av föreliggande uppfinning är permeabiliteten hos väggen 13 högst 1,0 x 10* cma/min vid 35 cm Vp.
Med hänvisning även till Fig. 4 åskådliggörs anordningen 10 enligt det första utförandet av uppfinningen snett från ovan. Anordningen 10 innefattar kroppen 12, vilken kropp 12 innefattar väggen 13 med utsidan 14 och insidan 15, utrymmet 16, det första utskjutande partiet 22 med den första påfyll- ningsöppningen 17, det andra utskjutande partiet 23 med den andra påfyll- ningsöppningen 18 och bottenpartiet 19.
Bottenpartiet 19 är utformat efter en kruka, såsom en konventionell kruka, som anordningen 10 ska installeras i. Bottenpartiet 19 är i det i Fig. 4 visade utförandet huvudsakligen cirkulärt eller något elliptiskt för att passa i en kruka med huvudsakligen cirkulär botten. Såsom tidigare beskrivits är ex- empelvis bottenpartiet 19 utfört med något mindre diameter än krukans bot- ten för att åstadkomma spalten 21 mellan kroppens 12 utsida 14 och krukans insida. Altemativt är bottenpartiet 19 utfört med en diameter som motsvarar krukans botten. Vidare är bottenpartiet 19 utfört med en huvudsakligen plan yta för anliggning mot krukans botten.
Såsom framgår av Fig. 4 är kroppen 12 något koniskt utfonnad med ökande bredd, diameter eller tvärsnittsyta i riktning mot kroppens övre parti 10 15 20 25 30 526 304 12 och i riktning mot de utskjutande partierna 22, 23. Ett tvärsnitt hos kroppen 12 övergår i en mer tillplattad eller elliptisk form i riktning mot de utskjutande partierna 22, 23. l det övre partiet hos kroppen 12 delas den upp i det första utskjutande partiet 22 och det andra utskjutande partiet 23, vilka är anordna- de motstående och vinklade bort från varandra under bildande av en urtag- ning 25 däremellan. Urtagningen 25 resulterar i odlingsutrymmet 24 då an- ordningen 10 är installerad i en kruka 11. Från urtagningen 25 och i riktning mot påfyllningsöppningarna 17, 18 smalnar kroppen av, varvid de utskjutan- de partiema 22, 23 är utförda med mindre tvärsnittsarea i sina övre partier än i sina nedre partier. Exempelvis är en mantelyta hos kroppen 12 och urtag- ningen 25 utförd för anliggning direkt mot krukväxtens rötter. De utskjutande partierna 22, 23 är utförda för att utskjuta fram till en övre kant hos krukan eller något förbi krukans övre kant för att underlätta påfyllning av bevatt- ningsvätska och möjliggöra odling upp till krukans övre kant, varvid hela kru- kans volym kan utnyttjas utan att spill vid bevattning riskeras.
Med hänvisning även till Fig. 5-7 åskådliggörs anordningen 10 enligt ett andra utförande av föreliggande uppfinning sett snett från ovan. l det i Fig. 5-7 visade utförandet av föreliggande uppfinning är de utskjutande partiema 22, 23 utförda med en fläns 26 för anliggning mot insidan hos en kruka. Flän- sen 26 är anordnad på en yttersida hos respektive utskjutande parti 22, 23 och med ett avstånd till respektive påfyllningsöppning 17, 18 för anliggning mot motsvarande kant hos en konventionellt utformad kruka så att anord- ningen 10 stabilt kan installeras däri. Enligt ett utförande av uppfinningen re- sulterar flänsen 26 i bildandet av spalten 21 då anordningen 10 är installerad i en kruka.
Med hänvisning till Fig. 8 och Fig. 9 åskådliggörs anordningen 10 en- ligt ett tredje utförande av uppfinningen sett snett från ovan, varvid anord- ningen 10 i Fig. 9 är installerad i en kruka 12. Anordningen 10 innefattar kroppen 12, vilken kropp 12 innefattar väggen 13 med utsidan 14 och insidan 15, utrymmet 16, det utskjutande partiet 22 med påfyllningsöppningen 17 och bottenpartiet 19.
Bottenpartiet 19 är utfört för anliggning mot botten hos en kruka 11, såsom en konventionell kruka, som anordningen 10 ska installeras i. Botten- 10 15 20 25 30 526 304 13 partiet 19 är i det i Fig. 8 visade utförandet huvudsakligen cirkulärt och utfört med mindre diameter än krukans 11 botten för att åstadkomma spalten 21 mellan kroppens 12 utsida 14 och krukans 12 insida. Vidare är bottenpartiet 19 utfört med en huvudsakligen plan yta för anliggning mot krukans botten.
Såsom framgår av Fig. 8 är kroppen 12 huvudsakligen utförd som en cirkulär cylinder, varvid det utskjutande partiet 22 med påfyllningsöppningen 17 utskjuter huvudsakligen vertikalt från kroppens 12 överst belägna parti.
Exempelvis är kroppen 12 något koniskt utfonnad med ökande diameter i riktning mot kroppens 12 övre parti. Det utskjutande partiet 22 är utfört för att utskjuta fram till en övre kant hos krukan 11 eller något förbi krukans 11 övre kant för att underlätta påfyllning av bevattningsvätska och möjliggöra odling upp till krukans 11 övre kant, varvid hela krukans volym kan utnyttjas utan att spill vid bevattning riskeras.
JÄMFÖRANDE EXEMPEL Anordningen 10 enligt uppfinningen installeras i en glaserad standard- kruka av storlek 16, vilken rymmer maximalt 1700 cm3. Krukan fylls med 700 cma jord och anordningen 10 är utförd med volymen 800 cm3. Mängden till- gängligt vatten i 700 cms väl komponerad humusrik jord är omkring 115 cm3.
I anordningen 10 finns 800 cm3 vatten, varvid erhålles totalt 950 cma växttill- gängligt vatten.
Vid konventionell odling i motsvarande glaserade kruka av storlek 16 och med en volym på maximalt 1700 cm° fylls krukan upptill en hals hos krukan, dvs till krukans övre del under lämnande av utrymme för bevattning, med 1200 cma jord. Mängden tillgängligt vatten i 1200 cma väl komponerad humusrik jord är omkring 200 cm3. Följaktligen är mängden tillgängligt vatten med hjälp av anordningen 10 enligt uppfinningen åtminstone 950/200 = 4,75 gånger så stor som vid konventionell odling i jordfylld kruka. l själva verket är mängden tillgängligt vatten med hjälp av anordningen 10 större till följd av minskad avdunstning då anordningen 10 används. Av- dunstningen från en jordfylld kruka enligt ovan är omkring 34 cm3 per dygn vid 50% luftfuktighet och en temperatur på 23°C. Från en likadan kruka med anordningen 10 är avdunstningen omkring 26 cm° per dygn under motsva- 10 15 20 526 304 14 rande förhållanden. Detta innebär att vattenmängden räcker ytterligare 8% längre tid. Således ökar mängden tillgängligt vatten 4,75 x 1,08 = 5,1 gånger jämfört med konventionell odling ijordfylld kruka. Delta innebär att en växt som vid konventionell odling måste vattnas vart 2:a - 3:e dygn kommer att ha tillräckligt med vatten för att klara sig i 10-15 dygn då anordningen 10 an- vänds.
Växten har system som maximerar nyttan av tillgängliga resurser. Med sina klyvöppningar reglerar växten sin vattenbalans, temperatur och sitt be- hov av koldioxid. När någon av resurserna ändras kommer klyvöppningarna att reagera för att nå ett nytt optimum. Är vattentillgången riklig prioriteras koldioxidassimilation på vattenförbrukningens bekostnad. En växt som har hela vattenmagasinet i krukans odlingsmedium går under en vattencykel snabbt från riklig vattentillgång genast efter bevattningstillfället till en period med optimal vattentillgång följt av brist på vatten. Mer vatten kommer att för- brukas än då vattentillgången varierar långsammare. Då anordningen 10 an- vänds varierar vattentillgången långsamt och ger utrymme för acklimatisering för växten. Med acklimatiseringen kan vattenförbrukningen styras i önskad riktning, dvs ökas eller minskas. Marginalen för flertalet växtarter är flera tio- tals procent.

Claims (16)

10 15 20 25 30 526 304 15 PATENTKRAV
1. Anordning (10) för bevattning av en krukväxt med rötter, innefattande en ihålig kropp (12) för installation i en kruka (11), varvid kroppen (12) innefattar en genom en vägg (13) skiljd utsida (14) och insida (15) under bildande av ett inuti kroppen (12) anordnat utrymme (16) för bevattningsvätska, åtminsto- ne en påfyllningsöppning (17, 18) för tillförsel av bevattningsvätska till ut- rymmet (16) och ett vätskeperrneabelt material för att möjliggöra transport av bevattningsvätskan från utrymmet (16) till krukväxtens rötter för bevattning av krukväxten, kä n n e te ckn a d av att kroppens (12) utsida (14), i åtminstone ett övre parti av kroppen (12), är utförd för anliggning direkt mot krukväxtens rötter, att väggen (13), i åtminstone det övre partiet av kroppen (12), är utförd i det vätskeperrneabla materialet för transport av bevattningsvätska från utrymmet (16) och tvärs genom väggen (13) till de mot kroppens (12) utsida (14) anliggande röttema under bildande av ett transversalt väts- keflöde (A) genom väggen (13), och att det vätskepenneabla materialet är utfört för att åstadkomma transport av vätska inuti och längs väggens (13) sträckning under bildande av ett lateralt vätskeflöde (B) längs därmed.
2. Anordning enligt krav 1, varvid det vätskeperrneabla materialet år utfört med en genomsläpplighet för en vattenliknande vätska som är så stor att växtrötter kan ta vätskan direkt från väggens (13) utsida (14) i en sådan om- fattning att växtens vätskebehov tillgodoses.
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, varvid det vätskeperrneabla materialet är utfört med en kapillaritet och ytstruktur som åstadkommer ett vätskeflöde till 10 15 20 25 30 526 304 16 mot väggens (13) utsida (14) anliggande rötter utan att omgivande odlings- medium mattas med vätska.
4. Anordning enligt något av föregående krav, varvid kroppen (12) är utförd i ett lennaterial.
5. Anordning enligt krav 4, varvid kroppen (12) är utförd i ett lennaterial med 0% chamotte.
6. Anordning enligt krav 5, varvid lerrnaterialet bränts vid en temperatur på omkring 1 000-1300°C.
7. Anordning enligt krav något av föregående krav, varvid permeabiiiteten hos väggen (13) är högst 1,0 x 104 cma/min vid 35 cm Vp.
8. Anordning enligt något av föregående krav, varvid det vätskepenneabla materialet är utfört så att en kvot melian det laterala vätskeflödet (B) och det transversala vätskeflödet (A) är åtminstone tio.
9. Anordning enligt något av föregående krav, varvid bottenpartiet (19) är utfört i ett material som ej släpper igenom vätska.
10. Anordning enligt krav 9, varvid det vätskepenneabla materialet i väggens (13) nedre parti är modifierat så att det, med början vid bottenpartiet (19), har en avtagande strypning av vätskegenomflödet i riktning mot kroppens (12) övre parti.
11. Anordning enligt något av föregående krav, varvid kroppen (12) är utförd med ett första utskjutande parti (22) och ett andra utskjutande parti (23) un- der bildande av en däremellan anordnad urtagning (25) för att, då kroppen (12) är anordnad i en kruka (11), åstadkomma ett odlingsutrymme (24). 10 15 526 304 17
12. Anordning enligt krav 11, varvid det första utskjutande partiet (22) avslu- tas med en första påfyllningsöppning (17) och det andra utskjutande partiet (23) avslutas med en andra påfyllningsöppning (18).
13. Anordning enligt krav 11, varvid kroppen (12) är något koniskt utformad med ökande bredd i riktning mot de utskjutande partierna (22, 23).
14. Anordning enligt krav 11, varvid ett tvärsnitt hos kroppen (12) övergår i en mer tillplattad form i riktning mot de utskjutande partierna (22, 23).
15. Anordning enligt krav 11, varvid väggen (13) är utförd för att sträcka längs en krukas (11) insida under bildande av en spalt (21) för krukväxtens rötter mellan krukans (11) insida och väggens (13) utsida (14).
16. Anordning enligt krav 11, varvid de utskjutande partiema (22, 23) är ut- förda med en fläns (26) för anliggning mot insidan hos en kruka (11).
SE0303274A 2003-12-05 2003-12-05 Bevattningsanordning SE526304C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0303274A SE526304C2 (sv) 2003-12-05 2003-12-05 Bevattningsanordning
PCT/SE2004/001764 WO2005053380A1 (en) 2003-12-05 2004-11-30 Watering device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0303274A SE526304C2 (sv) 2003-12-05 2003-12-05 Bevattningsanordning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0303274D0 SE0303274D0 (sv) 2003-12-05
SE0303274L SE0303274L (sv) 2005-06-06
SE526304C2 true SE526304C2 (sv) 2005-08-16

Family

ID=29778167

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0303274A SE526304C2 (sv) 2003-12-05 2003-12-05 Bevattningsanordning

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE526304C2 (sv)
WO (1) WO2005053380A1 (sv)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2528748A1 (de) * 1975-06-27 1976-12-30 Manfred Dr Kitz Bewaesserungsanlage fuer gefaesspflanzen
GB2244904A (en) * 1990-06-15 1991-12-18 Thomas Hugh Mckinstry Brown Accessory for plant containers
IT1293170B1 (it) * 1997-03-19 1999-02-12 Sergio Miotto Struttura di contenitore provvisto di mezzi per la somministrazione autoregolata particolarmente di acqua, finalizzato alla coltivazione
EP1145623B1 (en) * 2000-04-14 2005-06-22 Giampiero Fidotti Irrigation device for plants in pots, plant container and container assembly including said device

Also Published As

Publication number Publication date
SE0303274D0 (sv) 2003-12-05
SE0303274L (sv) 2005-06-06
WO2005053380A1 (en) 2005-06-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102395264B (zh) 栽培植物的方法以及漂浮载体
US4651468A (en) Method and apparatus for natural fertilization and irrigation of plants
CN102057858B (zh) 主动式盆栽供水装置
US4545145A (en) Liquid transfer device
JP2010099062A (ja) 容器に植えた植物の地下部環境制御装置及び地下部環境制御方法
US4819375A (en) Aquapot
EP0136476A2 (en) Method and apparatus for natural fertilization and irrigation of plants
KR101085417B1 (ko) 자동급수 이끼화분
SE526304C2 (sv) Bevattningsanordning
WO2006077669A1 (ja) 植木鉢
KR100852893B1 (ko) 바이오 누드화분
CN2234692Y (zh) 自动吸水式植物栽培盆
JPH0937663A (ja) 植木鉢ユニット
US11363762B2 (en) Fabric pot
JP4003103B2 (ja) 自動灌水植物栽培容器
KR101360229B1 (ko) 심지관수식 식물 재배방법
CN2583964Y (zh) 保湿花盆
JP2000023580A (ja) 給水装置およびそれが装着された植木鉢
EP0206708A2 (en) Automatic water feeding device
CN202354144U (zh) 植物栽培器
CN105075700A (zh) 植物容器
JP2756619B2 (ja) 給水鉢
CN1466868A (zh) 一种植物根部自动给水方法及装置
CN211406963U (zh) 一种花盆结构
CN105532288A (zh) 一种耐旱花盆及其制造方法

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed