SE524093C2 - Kopplingsmekanism för elektriska kopplingsdon - Google Patents

Kopplingsmekanism för elektriska kopplingsdon

Info

Publication number
SE524093C2
SE524093C2 SE0200771A SE0200771A SE524093C2 SE 524093 C2 SE524093 C2 SE 524093C2 SE 0200771 A SE0200771 A SE 0200771A SE 0200771 A SE0200771 A SE 0200771A SE 524093 C2 SE524093 C2 SE 524093C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
female
male
connector
unit
coupling nut
Prior art date
Application number
SE0200771A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0200771D0 (sv
SE0200771L (sv
Inventor
Edwin Collin
William D Porzio
Allen J Bernardini
Paul Kozubal
Original Assignee
Itt Mfg Enterprises Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Itt Mfg Enterprises Inc filed Critical Itt Mfg Enterprises Inc
Publication of SE0200771D0 publication Critical patent/SE0200771D0/sv
Publication of SE0200771L publication Critical patent/SE0200771L/sv
Publication of SE524093C2 publication Critical patent/SE524093C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01RELECTRICALLY-CONDUCTIVE CONNECTIONS; STRUCTURAL ASSOCIATIONS OF A PLURALITY OF MUTUALLY-INSULATED ELECTRICAL CONNECTING ELEMENTS; COUPLING DEVICES; CURRENT COLLECTORS
    • H01R13/00Details of coupling devices of the kinds covered by groups H01R12/70 or H01R24/00 - H01R33/00
    • H01R13/62Means for facilitating engagement or disengagement of coupling parts or for holding them in engagement
    • H01R13/625Casing or ring with bayonet engagement
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01RELECTRICALLY-CONDUCTIVE CONNECTIONS; STRUCTURAL ASSOCIATIONS OF A PLURALITY OF MUTUALLY-INSULATED ELECTRICAL CONNECTING ELEMENTS; COUPLING DEVICES; CURRENT COLLECTORS
    • H01R13/00Details of coupling devices of the kinds covered by groups H01R12/70 or H01R24/00 - H01R33/00
    • H01R13/62Means for facilitating engagement or disengagement of coupling parts or for holding them in engagement
    • H01R13/627Snap or like fastening
    • H01R13/6276Snap or like fastening comprising one or more balls engaging in a hole or a groove

Landscapes

  • Details Of Connecting Devices For Male And Female Coupling (AREA)
  • Connector Housings Or Holding Contact Members (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)

Description

lO l5 20 25 30 35 "hanhöljets skuldra. 524 093 2 Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett elektriskt kopplingsdon som kan låsas ihop genom rörelse i en axiell riktning hos hankopplingsdonet och honkopplingsdonet.
Dessa och andra ändamål med föreliggande uppfinning uppnås med ett elektriskt kopplingsdon som innefattar en honenhet, vilken innefattar ett honkopplingsdon som har ett flertal rörliga kulor kvarhållna i en vägg hos detta.
En hanenhet innefattar ett hanhölje och har en skuldra och ett ringformigt spår. En kopplingsring har en skuldra och en tryckyta. En fjäder är associerad med kopplings- ringen och kraftpåverkar kopplingsringens skuldra in i Honenheten och hanenheten har ett icke hopkopplat tillstånd och ett låst, hopkopplat tillstånd. Honenheten och hanenheten bringas till det låsta, hopkopplade tillståndet, när honenheten och hanenheten trycks ihop och nämnda kulor trycks radiellt inåt in i det ringformiga spåret och hålls kvar däri genom fjäderkraften och tryckytan.
Föregående och andra ändamål med föreliggande uppfinning uppnås med ett elektriskt kopplingsdon som innefattar en honenhet. Honenheten innefattar ett honkopplingsdon, vilket har ett flertal tappar som sträcker sig radiellt utåt därifrån och ett flertal En hanenhet har ett flertal kontakter och innefattar en hankropp som har antingen ett kilspår eller kontakter. en låskil. En kopplingsmutter innefattar ett flertal tappar som sträcker sig radiellt inåt och har antingen ett kilspår eller en låskil. En fjäder kraftpåverkar kopplingsmuttern i en riktning. En roterbar hylsa hålls kvar i hanen och innefattar kopplingsmutterramper och honramper. Honenheten och hanenheten har ett icke hopkopplat tillstånd och ett låst, hopkopplat tillstånd.
Honenheten och hanenheten bringas till det låsta, hopkopplade tillståndet när honenheten och hanenheten trycks ihop och tapparna hos honenheten och kopplings- muttern griper in i den roterbara hylsan och bringar lO 15 20 25 30 35 524 093 3 hylsan att rotera, och därmed låser honenheten och hanenheten.
Föregående och andra ändamål av föreliggande uppfinning uppnås med ett elektriskt kopplingsdon som innefattar en honenhet. Honenheten innefattar ett honkopplingsdon och har ett flertal tappar, som sträcker och ett flertal kontakter. En hanenhet har ett flertal kontakter och innefattar en sig radiellt utåt därifrån, hankropp som har antingen ett kilspår eller en låskil. En kopplingsmutter innefattar ett flertal tappar som sträcker sig radiellt inåt och har antingen ett kilspår eller en låskil, så att kopplingsmuttern hindras att »rotera i förhållande till hankroppen. En fjäder kraft- påverkar kopplingsmuttern i en riktning, så att fjädern kraftpåverkar kopplingsmuttern mot kopplingsmutterns I tappar. En roterbar hylsa hålls kvar i hanen och innefattar kopplingsmutterramper och honramper. Hon- enheten och hanenheten har ett icke hopkopplat tillstånd och ett låst, tappar inriktas med honramperna i det icke hopkopplade hopkopplat tillstånd. När honenhetens tillståndet och honenheten och hanenheten trycks ihop, bringas därmed den roterbara hylsan att rotera, varigenom kopplingsmutterns tappar inriktas med kopplingsmutter- ramperna. Ytterligare ihoptryckning av honenheten och hanenheten leder till ytterliggare rotation av den roterbara hylsan och till axiell rörelse hos hylsan in i ett låst, hopkopplat tillstånd.
Föreliggande uppfinning åstadkommer en struktur för hopkoppling av ett hankopplingsdon med ett honkopplings- don genom att man endast trycker hankopplingsdonet så att det låser sig på plats på honkopplingsdonet, och genom att man drar i kopplingsmuttern för att lösgöra. Även om åtgärden att trycka för att låsa och åtgärden att dra för att lösgöra inte är unika inom industrin för kopplings- don, så är föreliggande uppfinning unik genom att han- och honkopplingsdonen är så låsta att de inte kan röra sig relativt varandra i omkretsled eller axiellt när de 10 15 20 25 30 35 524 093 4 är hopkopplade. I ett låst, hopkopplat tillstånd för- hindrar kopplingsdonet relativrörelse vid tillämpningar där det förekommer kraftiga slag och vibrationer. Detta uppnås genom att man åstadkommer en med hög kraft verkande ytkontakt mellan hankopplingsdonet och hon- kopplingsdonet. Det hopkopplade kopplingsdonets låsta tillstànd skyddar företrädesvis de elektriska kontakterna från häftig förslitning som skapas vid relativrörelse mellan hankopplingsdonet och honkopplingsdonet, vilket således förhindrar kontinuitetsförluster, för hög uppvärmning och även förbränning på grund av för hög uppvärmning.
Föreliggande uppfinning sparar tid vid inkoppling och urkoppling av kopplingsdonen genom att behöva en enkel, snabb tryckåtgärd för låsning och dragåtgärd för lösgörning. Lâsningsegenskapen är unik eftersom den fjäderkraft som behövs för att låsa kopplingsdonshalvorna även drar ihop han- och honkopplingsdonen nära låsnings- positionen. Låsningsegenskapen utövar också en hög axiell tryckkraft i hopkopplingsriktningen för eliminering av relativrörelse mellan han- och honkopplingsdonen. I en andra utföringsform uppnås detta genom användning av kraftpåverkningsvinklar för att skapa en kraftförstär- kning (mechanical advantage).
Föreliggande uppfinning är speciellt väl anpassad för såväl svagströmstillämpningar som fiberoptiska tillämpningar.
Ytterligare andra ändamål och fördelar med före- liggande uppfinning kommer med lätthet att framgå för fackmannen på området utifrån den efterföljande detal- jerade beskrivningen, i vilken föredragna utföringsformer av föreliggande uppfinning visas och beskrivs, medelst en illustration av det bästa, uttänkta sättet att implemen- tera uppfinningen. Såsom kommer att inses kan upp- finningen tillämpas i andra och olika utföringsformer, och alla dess detaljer kan modifieras i olika uppenbara hänseenden, allt detta utan att man gör avsteg från 10 l5 20 25 30 35 524 093 5 uppfinningen. Sålunda skall ritningarna och beskrivningen av uppfinningen anses vara av illustrativ, men inte av begränsande, natur.
Kort beskrivning av ritningarna Föreliggande uppfinning visas genom icke begränsande exempel i figurerna på de bifogade ritningarna, på vilka element med samma hänvisningssiffror genomgående representerar likartade element och på vilka: Fig l är en sprängvy i tvärsnitt av en första ut- föringsform av han- och honkopplingsdonet enligt före- liggande uppfinning; Fig 1A är en sidovy från höger av kilspåret i honkroppen; Fig 2 är en vy svarande mot fig 1, där hanen trycks framåt i den angivna riktningen och där det finns en initial spalt mellan en främre kant hos honan och en skuldra i hanhöljet; Fig 3 är en vy där kulorna har börjat att gripa in i ett spår i hanen och där spalten är nära ett låst, hop- kopplat tillstånd; Fig 4 är en vy av kopplingsdonet i ett låst, hop- kopplat tillstånd, där hanen och honan är hopkopplade och ett metall-mot-metallanslag föreligger (ingen spalt); Fig 5 är en sidotvärsnittsvy av honkopplingsdonet och hankopplingsdonet i ett icke hopkopplat tillstånd, enligt en andra utföringsform; Fig 6 är en helt sprängd tvärsnittsvy av ett hankopplingsdon och ett honkopplingsdon enligt den andra utföringsformen; Fig 7 är en vy svarande mot fig 5, där tapparna hos ett hankopplingsdon och hos ett honkopplingsdon precis har kontakt med en rampförsedd hylsa och där det före- ligger en initial spalt mellan en främre kant hos honan och en skuldra hos hanhöljet; Fig 8 är en vy svarande mot fig 7, där tapparna har gripit in i höljet och spalten har minskats; lO l5 20 25 30 35 524 093 6 Fig 9A-9C är planvyer av förhållandet mellan ram- perna i höljet och tapparna; Fig 10 är en vy av kopplingsdonet i ett låst, hop- kopplat tillstånd; Fig ll är en perspektivvy av ett hölje som inne- fattar hontappsramper; och Fig 12 är ytterligare en perspektivvy svarande mot fig ll.
Bästa sätt att realisera uppfinningen I fig l visas ett elektriskt kopplingsdon, generellt betecknat med 10, enligt en första utföringsform av suppfinningen. I förenklande och illustrativt syfte har de elektriska kontakterna som används i den första ut- föringsformen hos det elektriska kopplingsdonet ute- lämnats för ökad tydlighet. Det skall också inses att föreliggande uppfinning har illustrerats i en horisontell orientering och att termer såsom ”vänster” och ”höger” och det skall inses att föreliggande uppfinning är användbar i vilken orientering skall tolkas i relativ mening, som helst. Det elektriska kopplingsdonet 10 innefattar en hona 20 och en hane 30. Honan 20 innefattar en honkropp 22, ett flertal kulor 24 och en O-ring 26. Generellt kommer fyra kulor 24 att användas i uppfinningen även om det skall inses att vilket antal kulor som helst kan användas. Kulorna hålls kvar i de genomgående hålen i honkroppen 22 genom användning av en "peening operation", vilken partiellt deformerar det materialet intill kulorna, så att varje kula är fri att röra sig i en riktning vinkelrät mot honkroppens 22 längsgående axel.
Kulorna kan hållas kvar på andra sätt än med "peening".
Med andra ord är kulorna 24 fria att röra sig in och ut såsom kommer att beskrivas nedan. Kulorna 24 är placerade på lika inbördes avstånd i omkretsled.
Såsom visas i fig l sträcker sig kulorna 24 radiellt inåt och radiellt utåt förbi motsvarande inneryta och ytteryta hos honkroppen 22. Såsom visas i fig 1A inne- 10 15 20 25 30 35 524 095 7 fattar honkroppen 22 även ett inriktningsurtag eller kilspår 28 som i omkretsled är placerat mellan de på lika inbördes avstånd placerade kulorna 24 för att ta emot ett utspràng eller en låskil 52 i hanhöljet 32, för upprätt- hållande av relativ inriktning i omkretsled mellan honan 20 och hanen 30. Honkroppen 22 har en fläns 29.
Hanenheten 30 innefattar ett hanhölje 32, en kopp- lingsring 34 fjäder 36, kvarhållningsring 40. Hanhöljet 32 innefattar ett (benämnd även kopplingsmutter 34 nedan), en en fjäderkvarhållare 38 och en radiellt utvändigt, ringformigt spår 50 för mottagande och kvarhållande av kulorna såsom beskrivs nedan.
Hanhöljet 32 har även på en ytteryta hos detsamma ett làngtsträckt, i längdriktningen sig sträckande utspràng eller låskil 52, för att mottas i inriktningsurtag eller kilspår 28 för bibehållande av inriktningen mellan hanen 30 och honan 20 i omkretsled. Hanhöljet 32 har en ringformig, utåtsträckt skuldra 54 på ett centralt parti därav samt ett ringformigt spår 56 för mottagande av kvarhållningsringen 40 vid en bakre ände därav.
Kopplingsmuttern 34 är väsentligen cylindrisk och innefattar en vinklad yta 60, som fungerar som låsyta för kopplingsmuttern. Fjädern 36 är placerad mellan en skuldra 55 hos kopplingsmuttern 34, och fjäderkvar- hållaren 38 hålls kvar av kvarhållningsringen 40.
Såsom visas i fig 1-4 är kopplingsmuttern 34 kraftpåverkad av fjädern 36 i riktning mot honan 20.
Fjäderkraften kan vara ungefär 20-30 pounds. För hop- koppling av honkopplingsdonet 20 och hankopplingsdonet 30 skall hankopplingsdonet röra sig i en riktning 30 axiellt mot honan 20. Rörelsen som medför att hankopplingsdonet 30 trycks in i eller ingriper med honan 20 kommer, vid en leda till kontakt mellan honans 20 kulor 24 och kopplingsmuttern 34. Vid detta tillfälle, vilket visas i fig 2, trycks fjädern 36 bakåt av kopplings- viss punkt, muttern 34. Honans 20 kulor 24 kommer att glida längs ytan hos hanhöljets 32 ytterdiameter och närma sig spåret 10 l5 20 25 30 35 524 093 8 50, vilket definierar hanhöljets 32 tryckyta 58. När hankopplingsdonet 30 föres ytterliggare mot honan 20, kommer honans 20 kulor 24 att börja falla in i spåren 50 på grund av den kraftvinkel som utövas av tryckytan 58 på kulorna 24. Kopplingsmuttern 34 kraftpåverkas i denna riktning, och tryckytan 60 kraftpåverkar kulorna i riktning radiellt inåt. Kopplingsmutterns 34 tryckyta har en flack kraftpåverkningsvinkel som skapar en mekanisk kraftförstärkning, vilken sedan trycker ner kulan 24 ytterligare radiellt inåt. Hanhöljets tryckyta 60 har också en kraftpåverkningsvinkel i en sådan riktning som skapar en mekanisk kraftförstärkning genom att kopplings- *muttern 34 trycks mot honan 20. Rörelsen upphör när honkroppens 22 fläns 29 får kontakt med hanhöljets 32 skuldra 54, vilket eliminerar spalten, som visas i fig 2, mellan honans 20 främre kant och hanhöljets 32 skuldra 54 (visad i fig 3). Fjäderkraften hos kopplingsmuttern 34, kopplingsmutterns làsyta 60, honkulorna 24 och hanhöljets tryckyta 58 skapar en axiell påverkningskraft för att tvinga samman honkopplingsdonet 20 och hanhöljet 32 och att låsa ihop dessa. Den mekaniska kraftförstärkningen är så stor att när en motverkande axiell kraft appliceras på hankopplingsdonet 30 mot honkopplingsdonet 20 så bi- behålls deras positioner.
Hankopplingsdonet tas bort från det kopplade till- ståndet genom att man drar kopplingsmuttern 34, och enbart kopplingsmuttern 34, axiellt bort från honkopp- lingsdonet 20. Detta frigör utrymmet radiellt utanför honkulorna 24, vilket tar bort hindret för kulornas 24 rörelse. Hanhöljets tryckyta 60 kommer tillåta kulorna 24 att röra sig radiellt utåt och tillåta hankopplingsdonet 30 att röra sig axiellt bort för frikoppling. När kopp- lingsmuttern 34 släpps under inverkan av fjäderkraften, kan hankopplingsdonet 30 och kopplingsmuttern 34 återgå till sitt initiala tillstànd för hopkoppling med honan som är försedd med kulorna 24. 10 15 20 25 30 35 524 093 9 I fig 2 rör sig hankopplingsdonet 30 i honkopp- lingsdonet 20 vid en position där kulorna 24 är i kontakt med hanhöljets 32 ytterdiameter. Kopplingsmuttern 34 är i kontakt med honkulorna 24, och kulorna 24 tvingar kopp- lingsmuttern 34 att röra sig axiellt relativt hanhöljet 32, men stationärt relativt honkopplingsdonet 20.
I fig 3 är hankopplingsdonet 30 i en position där honkulorna 24 har närmat sig hanhöljets spår 58. Vid denna tidpunkt samverkar kopplingsmutterns låsyta 60 med honkulorna 24 med en kraftpåverkningsvinkel som ger kraftförstärkning i riktning mot hanhöljets spår 50. Den av kulorna 24 resulterande kontakten mot hanhöljet 32 är på hanhöljets tryckyta 58. Denna yta är också kraft- påverkad, men i en axiell riktning som skapar en mekanisk kraftförstärkning axiellt för låsning av hanhöljet 32 till honan 20.
I fig 4 visas hankopplingsdonet 30 och honkopplings- låsta tillståndet.
En andra utföringsform visas i fig 5-12. donet 20 i det hopkopplade, Det skall inses att även om det här används termer som bakåt, framåt, höger och vänster, så används dessa endast i relativ bemärkelse.
Det elektriska kopplingsdonet 100 innefattar en hanenhet 102 och en honenhet 110. Ett flertal kontakter 92, 94, 96, 98 visas och dessa kontakter kan även användas för det elektriska kopplingsdonet enligt den Honkontakter 92, 98 hopkopplas på ett känt sätt. första utföringsformen. hankontakter 96, Kontakterna 92-98 måste vara inriktade innan hanenheten I både den första och andra utföringsformen förhindras företrädesvis 94 respektive 102 och honenheten 110 griper in i varandra. rörelse hos kontakterna i axiell led och omkretsled av kopplingssystemet av push-pull typ enligt föreliggande uppfinning.
Såsom visas i fig 5-12 innefattar hanenheten 102 en kopplingsmutter 120, en tryckfjäder 122, en fjäderkvar- hållare 124, en andra kvarhàllningsring 126, en första 10 15 20 25 30 35 524 093 10 kvarhàllningsring 128, en hylsa 130 och ett hanhölje 132.
Genom att man företrädesvis använder en roterande hylsa som har två ramper av kamtyp, kan en bajonettliknande anslutning användas för att koppla ihop och låsa axiella kontakter.
Kopplingsmuttern 120 innefattar ett ringformigt, spàrförsett område 140 för mottagande av tryckfjädern 122. Fjädern 122 kraftpåverkar kopplingsmuttern 132 bakåt, vilket visas i fig 6, genom att tvinga fjäder- kvarhållaren 124 bakåt. Fjäderkvarhållaren 124 hålls kvar av kvarhållningsringen 126, vilken hålls kvar i ett ringformigt spår i kopplingsmuttern 132. En skuldra 158 “på hanhöljet 132 har kontakt med den inåtsträckta skuldran 133 på hylsan 130. Skuldran 133 på hylsan är instucken mellan kvarhållningsringen 128 och skuldran 158 på ett sådant sätt att hanhöljets 132 rörelse i vilken riktning som helst resulterar i rotation av hylsan 130.
Ett flertal låskilar 142 sträcker sig inåt från det spàrförsedda området för att begränsa rotation av hanhöljet 132 i omkretsled. Ett flertal tappar 144 sträcker sig inåt från kopplingsmuttern 120 och är fördelade på lika inbördes avstånd i omkretsled.
Hanhöljet 132 hålls kvar i kopplingsmuttern 120 av en första kvarhållningsring 128 och kvarhållningsringen 126, vilka passar i tillhörande kvarhållningsspàr 150 respektive 152 i hanhöljet 132. Hanhöljet 132 har även kilspår 154 som mottar kopplingsmutterns 120 låskilar 142, när hanhöljet 102 hålls kvar inuti kopplingsmuttern 120. Hanhöljet 132 hålls kvar av kvarhållningsringarna 126, rörelse hos hanhöljet 128 enligt fig 5 och 6, vilket begränsar axial- 132. Hylsan 130 hålls kvar i en axiell riktning av en skuldra 158 och kvarhållningsringen 128, som hålls kvar i spåret 150 på hanhöljet 132, under det att hylsan 130 är fri att rotera. Sett i axiell riktning ligger tapparna 144 i kopplingsmuttern 120 intill kopplingsmutterramperna 160 i hylsan 130 6). (se fig 10 15 20 25 30 35 524 093 11 Honan 110 har ett flertal tappar 170 som skall tas emot av honramperna 172.
Den roterande hylsan 130 interagerar med tapparna 170 på honan 110 och med tapparna 144 på kopplingsmuttern 120. Hankopplingsdonet 102 innefattar den roterande hylsan 130, kopplingsmuttern 120 med tapparna 144 och en fjäder 122. mässigt fixerad på grund av làskilarna 142, som sträcker Kopplingsmuttern 120 är också rotations- sig in i hanhöljets 132 kilspàr 154. Syftet med lås- kilarna 142 och kilspáren 154 är att förhindra rotation hos hanhöljet 132 när kopplingsmutterns 120 tappar 144 förs in i hylsans 130 respektive ramper 160. Kopplings- *mutterns 120 tappar 144 kraftpåverkas axiellt av fjädern 122 till kontakt med en kant hos hylsan 130. Detta är hylsans 130 förspända position, och någon axiell rörelse av hylsan 130 kommer först att ske när, vid ett visst läge, kopplingsmutterns tappar 144 överför kontakt till motsvarande rampytor 160 hos hylsan 130. Hylsan tillåts att rotera fritt runt sin geometriska axel, vilken sammanfaller med hanhöljets 132 och honhöljets 112 geometriska axel.
Honan 110 har tappar 170 som, när hankopplingsdonet 102 hopkopplas med densamma, kommer att samverka med kompletterande ramper 172 pà hankopplingsdonets hylsa.
Hontapparna 170 måste först inriktas med hontappsramperna 172. När hontapparna 170 är inriktade med ramperna 172, trycks hanenheten 102 och honenheten 110 samman in i det låsta, hopkopplade tillståndet. Dessa ramper 172 är vinklade i förhållande till hontapparna 170 i syfte att skapa en mekanisk kraftförstärkning för rotation av hylsan 130 medan hankopplingsdonet 102 kopplas ihop.
Rotationen av hylsan 130 kommer slutligen att nå en punkt där kopplingsmutterns tappar 144 når kopplingsmutter- rampen 160 hos hylsan 130. Kopplingsmutterrampen 160 är kraftpåverkad för att skapa en mekanisk kraftförstärkning för rotation av hylsan 130 runt dess geometriska axel.
Fjäderns 122 energi skapar väsentligt vridmoment på 10 15 20 25 30 35 524 093 12 hylsan 130. hanens 102 tryckkraft in i honan 110.
Detta vridmoment överför och medverkar till Hylsan 130 kommer fortsätta att rotera tills att hanhöljet 132 interagerar med honhöljet 112 och spalten är eliminerad på nedan angivet sätt. De mekaniska fördelarna är så stora att när en motstående axiell kraft appliceras på hanenheten 102 så bibehålls hanenhetens 102 och honenhetens 110 positioner. mot honkopplingsdonet 110, Hankopplingsdonet 102 tas bort från den hopkopplade, låsta positionen genom att man drar kopplingsmuttern 120, och endast kopplingsmuttern 120, axiellt bort från hon- kopplingsdonet 110. Detta skapar en omkastning i hylsans "130 rotationsriktning genom kopplingstapparnas 144 samverkan med rampernas 160 motstående yta. Den axiella kraften pá kopplingsmuttern 120 trycker även ihop fjädern 122 till den punkt där kopplingsmutterns tappar 144 vilar på hylsan 130 i vilotillstàndet. Fortsatt drag i kopp- lingsmuttern 120 medför att hylsan 130 fortsätter att rotera och av honhöljets tappar 170. Honhöljets tappar 170 drar mot den motstående ytan hos hylsans 130 respektive ramper 172 (jämfört med när hanenheten 102 och honenheten 110 kopplas ihop), vilket skapar ytterligare rotation tills att tapparna 170 förs ut från ramperna.
Hankopplingsdonets hylsa 130, kopplingsmuttern 120 med tapparna 144 och fjädern 122 befinner sig återigen i ett förspänt tillstånd i avvaktan på nästa hopkoppling.
I fig 7 bringas hankopplingsdonet 102 till sin första kontakt med honkopplingsdonet 110. Hontapparna 170 har precis kontakt med hylsans 130 respektive ramper 172.
Hontapparna 170 inriktas med ramperna 172. Kopplings- muttern 120 befinner sig i det förspända tillståndet.
Fig 8 visar den punkt vid vilken hankopplingsdonets hylsa 130 har roterat till den punkt där kopplings- mutterns tappar 144 börjar att falla in i sina respektive ramper 160. Vid denna position börjar kraften från kopplingsmutterns fjäder 122 att bidra till hylsans 130 10 15 20 25 30 35 524 093 13 rotation. Detta drar hankopplingsdonet 102 in i hon- kopplingsdonet 110 tills att kopplingsdonen är hoplåsta.
Fig 9A, ramper 160, 172 i förhållande till kopplingsmutterns 9B och 9C visar en planvy av hylsans 130 tappar 144 och honhylsans tappar 170, i den ordning som svarar mot positionerna i fig 7, 8 respektive 10. Dessa figurer visar hur de respektive rampvinklarna förhåller sig till varandra.
Tapparna 144 befinner sig i ett låst viloläge enligt fig 9A, och hontapparna 170 är i ett initialtillstånd, i vilket axiell rörelse hos kopplingsmuttern 120 i en riktning mot honenheten medför att hontapparna 170 in- *griper med honramperna 172, vilket resulterar i rotation av hylsan 130. Kopplingsmutterns tappar 144 förblir stationära, men hylsans 130 rotation medför till sist att tapparna 144 förs in i ramperna 160 såsom visas i fig 9B.
Fortsatt rotation medför att hylsan 130 röra sig till det låsta, hopkopplade tillståndet i fig 9C. När hanhöljets fläns 29 får kontakt med honans främre yta, upphör hylsans 130 axiella rörelse.
Honrampens 172 vinkel är sådan att det föreligger en liten komponentkraft för rotation av hylsan 130. Dessutom föreligger det en stor komponentkraft som utövas axiellt på hylsan 130. Hylsans 130 rampvinkel är sådan att det föreligger en stor komponentkraft för rotation av hylsan 130. Den inbördes vinkeln hos kopplingsmutterrampen 160 och honhöljesrampen 172 är nära vinkelrät, vilket således åstadkommer ett nära-làsningstillstànd som skapas av den kraft som fjädern 122 utövar på kopplingsmutterns tappar 144.
I fig 10 visas kopplingsdonen i det fullt hop- kopplade, låsta tillståndet. Hanhöljet 132 är låst mot honhöljet 112, Fig 11 och 12 är ytterligare perspektivvyer av hylsan 130.
Det är uppenbart för fackmannen på området att vilket eliminerar rörelse mellan dessa. föreliggande uppfinning uppfyller alla ovan angivna 524 093 14 ändamål. Efter att ha läst ovanstående beskrivning kommer fackmannen på området att vara kapabel att utföra olika förändringar, ekvivalentutbyten och andra olika aspekter hos uppfinningen, vilken här har beskrivits i stora drag.
Det beviljade skyddet skall därför begränsas endast till definitionen i de bifogade patentkraven samt ekvivalenter av dessa.

Claims (6)

10 15 20 25 30 35 524 093 15 PATENTKRAV
1. Elektriskt kopplingsdon (10), innefattande: en honenhet (20), vilken innefattar ett honkopplingsdon (22) som har ett flertal rörliga kulor (24) kvarhållna i en vägg hos denna; en hanenhet (30) innefattande ett hanhölje (32) som har en skuldra (54) och ett ringformigt spår (50), en kopplingsring (34) som har en skuldra (55) och en tryckyta (60), en fjäder (36) som är associerad med nämnda kopplingsring (34) och som kraftpåverkar nämnda kopplingsringsskuldra (55) in i nämnda hanhöljesskuldra f" (54),- (20) och nämnda hanenhet har ett icke hopkopplat tillstånd och ett låst, (20) (30) bringas in i nämnda låsta, hopkopplade (20) trycks ihop och nämnda flertalet kulor varvid nämnda honenhet (30) hopkopplat tillstånd, och nämnda honenhet och nämnda hanenhet och nämnda hanenhet (24) trycks (50) och hålls kvar däri genom fjäderkraften och tryckytan (60). tillstånd när nämnda honenhet (30) radiellt inåt in i nämnda ringformiga spår
2. Elektriskt kopplingsdon (24) inåt och radiellt utåt förbi en inre vägg och en yttre (20). (10) sträcker sig radiellt enligt krav 1, varvid nämnda rörliga kulor vägg hos nämnda honenhet
3. Elektriskt kopplingsdon (10) enligt krav 2, (22) har ett flertal i sidled genomgående hål och nämnda rörliga kulor (24) hålls kvar varvid nämnda honkropp i nämnda vägg.
4. Elektriskt kopplingsdon (10) varvid det elektriska kopplingsdonet enligt krav l, (10) har en eller flera elektriska kontakter. 10 524 093 16
5. Elektriskt kopplingsdon (10) enligt krav 1, vidare innefattande en låskil (52) på endera av nämnda honenhet (20) och nämnda hanenhet (30), samt ett kilspår (28) på den andra av nämnda honenhet och nämnda hanenhet.
6. Elektriskt kopplingsdon (10) (34) har en vinklad tryckyta (60), vilken är så kraftpåverkad att när tryckytan (60) är i (24) enligt krav 1, varvid kopplingsringen kontakt med nämnda kulor (24) radiellt inåt. så kraftpåverkas nämnda kulor
SE0200771A 2001-03-14 2002-03-14 Kopplingsmekanism för elektriska kopplingsdon SE524093C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US27546801P 2001-03-14 2001-03-14
US10/096,114 US6716048B2 (en) 2001-03-14 2002-03-13 Coupling mechanism for electrical connectors

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0200771D0 SE0200771D0 (sv) 2002-03-14
SE0200771L SE0200771L (sv) 2002-09-15
SE524093C2 true SE524093C2 (sv) 2004-06-22

Family

ID=26791129

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0200771A SE524093C2 (sv) 2001-03-14 2002-03-14 Kopplingsmekanism för elektriska kopplingsdon
SE0302180A SE524388C2 (sv) 2001-03-14 2003-08-08 Kopplingsmekanism för elektriska kopplingsdon

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0302180A SE524388C2 (sv) 2001-03-14 2003-08-08 Kopplingsmekanism för elektriska kopplingsdon

Country Status (6)

Country Link
US (2) US6716048B2 (sv)
KR (1) KR20020073308A (sv)
ES (1) ES2199667B1 (sv)
FR (2) FR2822302B1 (sv)
GB (1) GB2373380B (sv)
SE (2) SE524093C2 (sv)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2004093261A1 (ja) * 2003-04-17 2004-10-28 Canare Electric Co., Ltd. コネクタ及び雌プラグ
JP4484143B2 (ja) * 2004-06-09 2010-06-16 日東工器株式会社 プラグ/ソケットアセンブリ
JP2006236777A (ja) * 2005-02-24 2006-09-07 Tyco Electronics Amp Kk コネクタ用変換アダプタおよびコネクタ
KR100785919B1 (ko) * 2005-04-20 2007-12-17 가부시키가이샤후지쿠라 커넥터 커플링 구조
US7537475B2 (en) * 2006-10-04 2009-05-26 Ford Global Technologies, Llc Electrical connector
FR2928787B1 (fr) 2008-03-12 2012-06-22 Staubli Sa Ets Element femelle de connecteur et connecteur comprenant un tel element femelle
US7632126B1 (en) * 2008-05-23 2009-12-15 Tyco Electronics Corporation High density circular interconnect with bayonet action
US7976342B2 (en) * 2008-06-04 2011-07-12 Tyco Electronics Corporation High density rectangular interconnect
CN101656380B (zh) * 2008-08-22 2012-07-25 贵州航天电器股份有限公司 具有快速锁紧和分离机构的大功率射频连接器
US8128416B2 (en) * 2009-03-06 2012-03-06 Saint-Gobain Performance Plastics Corporation Linear motion electrical connector assembly
EP2287974B1 (de) * 2009-06-24 2011-10-19 Coninvers GmbH Elektrischer Push-Pull-Steckverbinder
KR101110395B1 (ko) * 2010-07-23 2012-02-15 주식회사 메타바이오메드 다기능 전동식 치근관 충진장치
DE102010042345A1 (de) 2010-10-12 2012-04-12 Intercontec Pfeiffer Gmbh Verfahren zum Verbinden von Steckerteilen eines elektrischen Steckverbinders sowie elektrischer Steckverbinder
US8657623B2 (en) * 2011-12-14 2014-02-25 Clarke Heebe Connect/disconnect connector for coaxial cable
CN103066447B (zh) * 2012-12-26 2015-07-08 中航光电科技股份有限公司 拉索开关复位机构及使用该机构的拉索连接器
US9099807B2 (en) 2013-12-05 2015-08-04 Itt Manufacturing Enterprises, Llc Releasable locking connector assembly
US9136643B2 (en) 2014-02-04 2015-09-15 Dg Interconnects Connector device
GB2526369B (en) 2014-05-23 2019-06-26 Itt Mfg Enterprises Llc Electrical connector
US9874078B2 (en) 2015-01-16 2018-01-23 Baker Hughes, A Ge Company, Llc Boltless electrical connector for submersible well pump
JP6627136B2 (ja) * 2015-06-09 2020-01-08 プラズマ クリーンテック リミテッドPlasma Cleantech Ltd. プラズマ注入による空気ろ過および消毒システム
US9543677B1 (en) * 2015-07-29 2017-01-10 Stein Industries Inc. Quick connector
KR20180070614A (ko) * 2015-10-27 2018-06-26 피셔 커넥터 홀딩 에스에이 다극성 커넥터
WO2017139942A1 (zh) * 2016-02-18 2017-08-24 林顺华 一种工业连接器和连接结构
US9831596B1 (en) 2016-12-29 2017-11-28 Itt Manufacturing Enterprises Llc Flame-proof connectors
CN106981773B (zh) * 2017-03-31 2019-07-26 中航光电科技股份有限公司 矩形连接器及其插头
CN108879130A (zh) * 2017-05-09 2018-11-23 昊翔电能运动科技(昆山)有限公司 电连接结构、尾杆快拆结构及其无人飞行器
CN107221795A (zh) * 2017-06-20 2017-09-29 珠海格力电器股份有限公司 插头插座组件及空调器
CN109309318B (zh) * 2017-07-27 2020-12-04 中航光电科技股份有限公司 一种脱落连接器及脱落连接器组件
US10601175B2 (en) * 2018-03-26 2020-03-24 Canare Electric Co., Ltd. Ball lock type connector with unwanted-removal prevention mechanism
US11616324B2 (en) 2018-04-06 2023-03-28 Conextivity Group Sa Multipolar connector
RU2020134236A (ru) 2018-04-06 2022-05-06 Фишер Коннекторс Холдинг С.А. Многополюсный соединитель
TWM570545U (zh) * 2018-08-03 2018-11-21 帛江科技股份有限公司 Connection module and connector structure
KR102496203B1 (ko) * 2021-04-06 2023-02-07 주식회사유비씨에스 단일조작으로 결합가능한 커넥터 어셈블리
CN113161837B (zh) * 2021-04-22 2024-05-03 中兵航联科技股份有限公司 一种防止插头自锁紧无法再插合的旋锁连接器组件
WO2023008880A1 (ko) * 2021-07-26 2023-02-02 주식회사 유비씨에스 단일조작으로 결합가능한 커넥터 어셈블리
CN114454254B (zh) * 2022-01-27 2023-09-12 连云港联为科技有限公司 多芯线可360°同轴旋转连接器
CN115954717B (zh) * 2023-01-13 2023-08-22 宁波达通电子线缆有限公司 一种音频模拟信号插头组件

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2892991A (en) * 1955-12-29 1959-06-30 Deutsch Co Electrical connector
FR1267941A (fr) * 1960-06-16 1961-07-28 Souriau & Cie Perfectionnements apportés aux connecteurs, notamment pour circuits électriques
FR1354923A (fr) 1963-01-28 1964-03-13 Socapex Connecteur électrique à verrouillage automatique
FR1355766A (fr) * 1963-02-08 1964-03-20 Jaeger Ets Ed Connecteur électrique à éléments verrouillés
US3470524A (en) * 1967-06-19 1969-09-30 Deutsch Co Elec Comp Push-pull connector
US3422390A (en) * 1967-12-28 1969-01-14 Nasa Coupling device
US4265503A (en) 1979-12-20 1981-05-05 Automation Industries, Inc. Aircraft/pylon multi-contact electrical connector
US4605271A (en) * 1985-03-11 1986-08-12 Automation Industries, Inc. Remote quick disconnect for breech-lok
US4907981A (en) * 1988-11-15 1990-03-13 Amphenol Corporation Quick-release electrical connector coupling device
FR2690569B1 (fr) 1992-04-23 1996-06-07 Souriau & Cie Connecteur electrique verrouillable du type "pousser-tirer".
DE19652838C2 (de) * 1996-12-18 2001-04-12 Contact Gmbh Elek Sche Bauelem Stecker einer elektrischen Steckverbindung und elektrische Steckverbindung
FR2767422B1 (fr) 1997-08-18 1999-10-22 Framatome Connectors France Connecteur electrique a deverrouillage par traction
DE29804130U1 (de) * 1998-03-09 1999-07-08 Intercontec GmbH, 94336 Hunderdorf Schnellverriegelung für die beiden Teile elektrischer Steckverbinder

Also Published As

Publication number Publication date
ES2199667B1 (es) 2005-03-16
SE0200771D0 (sv) 2002-03-14
GB0206052D0 (en) 2002-04-24
FR2874460B1 (fr) 2014-01-31
GB2373380B (en) 2004-11-17
FR2822302B1 (fr) 2006-05-05
SE0200771L (sv) 2002-09-15
US6875037B2 (en) 2005-04-05
FR2874460A1 (fr) 2006-02-24
ES2199667A1 (es) 2004-02-16
SE0302180D0 (sv) 2003-08-08
SE524388C2 (sv) 2004-08-03
KR20020073308A (ko) 2002-09-23
US6716048B2 (en) 2004-04-06
GB2373380A (en) 2002-09-18
US20040106320A1 (en) 2004-06-03
SE0302180L (sv) 2003-08-08
FR2822302A1 (fr) 2002-09-20
US20020132509A1 (en) 2002-09-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE524093C2 (sv) Kopplingsmekanism för elektriska kopplingsdon
US4943182A (en) Rapid fastener of the bayonet type
US7766393B2 (en) Female coupling element and a coupling including such an element
CN108011264B (zh) 快速锁定同轴连接器和连接器组合
US9666973B1 (en) Self-locking connector coupling
US9624955B2 (en) Sub-sea multiple quick connector assembly
US11362457B2 (en) Ganged coaxial connector assembly with alternative attachment structures
US6935805B2 (en) High reliability precision latch
US10355406B2 (en) Electrical connector
US6464260B2 (en) Latch screw coupling and method of using same
US20080012315A1 (en) Quick-disconnect latch for fluid conduits
US20240328463A1 (en) Flexible coupling assembly
CA1219647A (en) Electrical connector assembly having an anti- decoupling device
WO2019104010A1 (en) Coaxial connector
US4907981A (en) Quick-release electrical connector coupling device
US4286834A (en) Interconnection system
US20120045924A1 (en) Flexible breakaway connector
US3538485A (en) Coupling device
KR101075050B1 (ko) 가스 스프링
US5388874A (en) Quick connect/disconnect latch screw coupling
US4479689A (en) Coupling nut for an electrical connector
JP2003031306A (ja) 電気コネクタ結合機構
US8079868B2 (en) Electrical connector with releasable locking clip
EP1511127B1 (en) Quick disconnect with retaining spring
US12025255B2 (en) Quick action fluid coupler

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed