SE522418C2 - Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information samt takfäste för sådan - Google Patents

Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information samt takfäste för sådan

Info

Publication number
SE522418C2
SE522418C2 SE0001533A SE0001533A SE522418C2 SE 522418 C2 SE522418 C2 SE 522418C2 SE 0001533 A SE0001533 A SE 0001533A SE 0001533 A SE0001533 A SE 0001533A SE 522418 C2 SE522418 C2 SE 522418C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
support body
mounting
rod
mounting body
roof bracket
Prior art date
Application number
SE0001533A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0001533D0 (sv
SE0001533L (sv
Inventor
Hans Pettersson
Original Assignee
Thorsman & Co Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thorsman & Co Ab filed Critical Thorsman & Co Ab
Priority to SE0001533A priority Critical patent/SE522418C2/sv
Publication of SE0001533D0 publication Critical patent/SE0001533D0/sv
Priority to NL1017940A priority patent/NL1017940C2/nl
Priority to DE2001120528 priority patent/DE10120528B4/de
Publication of SE0001533L publication Critical patent/SE0001533L/sv
Publication of SE522418C2 publication Critical patent/SE522418C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G3/00Installations of electric cables or lines or protective tubing therefor in or on buildings, equivalent structures or vehicles
    • H02G3/02Details
    • H02G3/04Protective tubing or conduits, e.g. cable ladders or cable troughs
    • H02G3/0493Service poles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)

Description

20 25 30 522 418 Redogörelse för uppfinningen En bestyckningsstav av det slag som uppfinningen hänför sig till bör för det första kunna anpassas på ett enkelt sätt till olika takhöjder. Dessutom är det önskvärt att den ska kunna fästas mellan taket och golvet snabbt, enkelt och sä- kert. En speciell faktor att beakta är därvid att avståndet mellan ett givet tak och golv kan variera. Exempelvis kan taket förskjutas uppåt eller nedåt beroende på olika belastning på dess ovansida. Önskvärt är därför att kunna bibehålla en säker infästning som kan uppta sådana variationer inom vissa gränser. Speciellt före- skriver myndighetsnormer att en bestyckningsstav av det aktuella slaget ska kun- na medge en variation av takhöjden på upp till 5 mm utan att dess förmåga att motstå sidokrafter underskrider en föreskriven nivå. Ändamålet med föreliggande uppfinning är mot denna bakgrund att åstad- komma en bestyckningsstav som kan anpassas till olika takhöjder, som kan uppta höjdvariationer vid en given installation och som ändå medger en enkel och säker montering.
Detta ändamål har enligt en första aspekt av uppfinningen ernåtts genom att en bestyckningsstav av det patentkravets 1 ingress angivna slaget uppvisar de i detta kravs kännetecknande del angivna speciella särdragen.
Genom fjädringsorganet som kan deaktiveras och aktiveras möjliggörs en montering av bestyckningsstaven som uppfyller de ovan nämnda önskemålen. Så- ledes försätter man vid montering av staven tjädringsorganet i deaktiverat tillstånd, varefter staven dras ut till en längd som motsvarar takhöjden så att dess takfäste anligger mot taket och underdelen vilar med en fot mot golvet. Genom omställ- ningsorganet kan sedan tjädringsorganet aktiveras. Detta får till följd att staven blir stadigt fastklämd mellan golv och tak, varvid eventuella senare variationer i tak- höjden upptas av tjädringsorganet. Det förutsätts naturligtvis att detta har en tjä- derkarakteristisk anpassad till vad som erfordras med hänsyn till tänkbar storlek hos eventuell höjdvariation och med hänsyn till erforderlig spännkraft för att tåla sidokrafter upp till en viss nivå.
Tack vare att omställningsorganet dessutom är anordnat att i det deaktive- rade tillståndet hålla tjädringsorganet förspänt, erhålls fördelen att tjädringskraften kan inställas på förhand. Vid monteringen frigörs tjädringskraften, varvid fjädern bringas till aktiverat tillstånd och en korrekt tjädringskraft erhålls på ett mycket en- kelt sätt. 10 15 20 25 30 522 418 3 l patentkraven används termer såsom vertikal, ovansida , etc. Det torde förstås att dessa orienteringsbestämningar relaterar till den position bestycknings- staven intar då den är monterad. Vidare anges i patentkravet en enhet benämnd takfäste. Det torde stå klart för envar att ett motsvarande fäste istället kan vara anordnat vid golvet, ehuru normalt mindre praktiskt. Inom uppfinningens ram ryms således även en sådan modifiering.
Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen innefattar bestyck- ningsstavens takfäste en med stavens överdel förbunden stödkropp försedd med ett vertikalt genomgående hål, genom vilket hål ansättningskroppen sträcker sig, vilken ansättningskropp innefattar en vid sin övre ände anordnad ansättningsyta för ansättning mot taket, ett vid sin undre ände anordnat gängförsett parti och en ovanför stödkroppen belägen och mot stödkroppen vettande stödyta mellan vilken stödyta och stödkroppen fiädringsorganet är anordnat och utformat som tryckfjäd- ringsorgan, och varvid takfästet vidare innefattar ett med det gängförsedda partiet med ingrepp samverkande gängförsett element.
Detta innebär ett mycket ändamålsenligt praktiskt utförande av bestyck- ningsstavens takfäste där man medelst en enkel vridrörelse mellan de samverk- ande gängförsedda delarna bringar fjädern att komprimeras så att den deaktiveras genom att fiäderkraften upptas av det gängförsedda elementet. Med en vridrörelse av det senare kan fjädern tillåtas att expandera samtidigt som fjäderkraften i till- tagande grad upptas av stödkroppen i stället för av det gängförsedda elementet.
På det sättet aktiveras fjädringsorganet.
Enligt ytterligare en föredragen utföringsform innefattar ansättningskrop- pen en vid sin övre ände anordnad spännplatta med en ovansida bildande nämn- da ansättningsyta och en undersida bildande nämnda stödyta. Härigenom uppnås ett praktiskt arrangemang för hur fjädern är anordnad i förhållande till ansättnings- kroppen eftersom ingen speciell extra komponent behöver anordnas för att ge tjä- dern stöd.
Enligt ytterligare en föredragen utföringsform av uppfinningen utgörs fjäd- ringsorganet av en spiralfiäder omslutande ett mellan stödytan och stödkroppen beläget parti av ansättningskroppen.
Därmed åstadkoms ett enkelt arrangemang att anordna och fasthålla fjäd- ringsorganet och det kan få stöd i sidled av ansättningskroppen. 10 15 20 25 30 522 418 4 Enligt ytterligare en föredragen utföringsform av uppfinningen finns mellan stödkroppen och ansättningskroppen verkande låsorgan anordnat att förhindra re- lativ vridning mellan stödkroppen och ansättningskroppen. Därmed förhindras på ett enkelt sätt att ansättningskroppen följer med vridrörelsen hos det gängförsedda elementet då det vrids.
Enligt en föredragen variant av närmast ovan angivna föredragna utfö- ringsform av uppfinningen innefattar låsorganet en från cirkelform avvikande tvär- snittsform hos nämnda hål och ett profilparti hos ansättningskroppen som har en motsvarande tvärsnittsform. Med en sådan profilering åstadkommes låsverkan utan att man behöver införa några extra element för att uppnå detta.
Enligt ytterligare en föredragen utföringsform av uppfinningen är det gäng- försedda elementet försett med ett för handmanövrering anpassat vred varvid en bricka är anordnad mellan vredet och stödkroppen. Vredet medför att deaktivering och aktivering av fjädringsorganet kan åstadkommas utan att verktyg erfordras.
Brickan minskar friktionen mellan vredet och stödkroppen och distribuerar den motkraft som ska upptas.
Enligt ytterligare en föredragen utföringsform av uppfinningen har ansätt- ningskroppens gängförsedda parti yttergänga och således det gängförsedda ele- mentet innergänga. Ehuru det motsatta är tänkbart medför detta arrangemang enklast möjliga utförande av de ingående komponenterna.
Enligt ytterligare en föredragen utföringsform av uppfinningen innefattar dess överdel minst tvâ gejderrör teleskopiskt förskjutbara relativt bestyckningssta- vens underdel, varvid stödkroppen är förbunden med vardera gejderrörs övre än- de. Att överdelen utförs av gejderrör erbjuder ett snabbt, enkelt och ändamålsen- ligt sätt att teleskopiskt förändra stavens längd.
Enligt en föredragen variant av den närmast ovan angivna föredragna ut- föringsforrnen är vardera gejderrör försett med ett låsbleck med ett hål, genom vil- ket gejderröret sträcker sig, varvid håldiametern är något större än gejderdiame- tern och låsblecket är anordnat att kunna inta ett mot gejderröret vinkelrätt läge och ett mot gejderröret snedställt läge. Med en sådan låsanordning kan gejdrarna snabbt och utan verktyg låsas eller Iösgöras från underdelen. I vinkelrätt läge kan gejdrarna fritt förskjutas i längsriktningen tack vare spelet mot hålet, medan då låsblecket är snedställd låsning åstadkommes genom byrålådseffekt. 10 15 20 25 30 522 418 5 Ovan angivna föredragna utföringsformer av den uppfunna bestycknings- staven anges i de av kravet 1 beroende patentkraven.
Det uppställda ändamålet har enligt en andra aspekt av uppfinningen er- nåtts genom att ett takfäste av det i patentkravets 11 ingress angivna slaget upp- visar de i detta kravs kännetecknande del angivna speciella särdragen. Genom att förse en bestyckningsstav med ett sålunda utformat takfäste vinns fördelar av mot- svarande slag som angivits ovan avseende den uppfunna bestyckningsstaven.
Fördelaktiga utföringsformer av det uppfunna takfästet anges i de av kra- vet 11 beroende patentkraven. Dessa fördelaktiga utföringsformer av takfästet medför fördelar av motsvarande slag som angivits ovan för de fördelaktiga utfö- ringsformerna av den uppfunna bestyckningsstaven.
Uppfinningen förklaras närmare genom efterföljande detaljerade beskriv- ning av en såsom exempel tjänande föredragen utföringsform av densamma un- der hänvisning till medföljande ritningsfigurer.
Kort ritningsbeskrivning av ritningsfigurerna Figur 1 är en perspektivvy av en konventionell bestyckningsstav.
Figur 2 är en perspektivvy av en del av en bestyckningsstav enligt uppfin- ningen med tillhörande takfäste.
Figur 3 är en perspektivvy av en detalj hos bestyckningsstaven enligt figur 2.
Figur 4 är en perspektivvy av en detalj av bestyckningsstavens takfäste en- ligt figur 2.
Figur 5 är en perspektivvy av en annan detalj av bestyckningsstavens tak- fäste enligt figur 2.
Figur 6 är en perspektivvy av en tredje detalj av bestyckningsstavens tak- fäste enligt figur 2.
Beskrivning av föredraget utföringsexempel I figur 1 visas i en perspektiwy ett exempel på en konventionell bestyck- ningsstav av ett slag till vilket bestyckningsstaven enligt föreliggande uppfinning hänför sig. Bestyckningsstaven är försedd med en uppsättning uttag av olika slag.
Uttagen kan såsom inledningsvis nämnts innefatta eluttag, anslutning för datanätverk, telefon och liknande, tryckluft-, vakuum-, vatten-, och oljeuttag ehuru ej den visade uppsättningen ej innehåller alla dessa slag av uttag. Staven är en 10 15 20 25 30 522 418 6 mobil enhet som kan spännas fast mellan ett tak och ett golv och är upptill försedd med en skruvmekanism för att klämma fast staven mellan taket och golvet. Sta- vens längd kan varieras genom att dess överdel är teleskopiskt förbunden med dess underdel.
Bestyckningsstaven enligt föreliggande uppfinning är avsedd att vara för- sedd med motsvarande slag av uttag som den i figur 1 men skiljer sig i ett princi- piellt avseende i det att den har ett fjädrande takfäste.
I figur 2 visas i en perspektivvy en del av en bestyckningsstav enligt upp- finningen. Sålunda visas övre änden av dess underdel 2, dess överdel 3 och dess takfäste 4. Takfästet 4 består av en som ett ok utformad stödkropp 14, en anligg- ningskropp 20, en tryckfjäder 30, ett vred 27 och en bricka 29. Underdelen 2 är en i huvudsak trapetsformad ihålig profilbalk 7 av exempelvis aluminium. Underdelen 2 upptar större delen av stavens höjd och är försedd med uttag av liknande slag som de i figur 1. Profilen är öppen åt ena sidan för infästning av de olika uttagen.
Distributionsledningar till uttagen dras genom balkens 7 inre. Underdelen 2 avslu- tas upptill av en ramdel 5 för samverkan med bestyckningsstavens överdel 3. Överdelen 3 består av två gejderrör 6, 6a vilka sticker in i hål i ramdelen 5 och fortsätter i styrningar i balkens 7 inre. Överdelens 3 båda gejderrör 6, 6a kan för- skjutas teleskopiskt i förhållande till underdelen 2, varigenom bestyckningsstavens längd kan anpassas till olika takhöjder.
Ett låsbleck 8, 8a är anordnat vid Vartdera gejderrörs inträde i ramdelen 5.
Vardera låsbleck består av ett plant Iivparti 9, ett nedåt böjt flänsparti 10 vid livpar- tiets ena ände och ett uppåt böjt flänsparti 11 vid livpartiets andra ände. Vartdera låsblecks Iivparti 9 uppvisar ett genomgående hål 12, genom vilket respektive gej- derrör 6 löper. Vardera hål 12 har en diameter som är större än respektive gejder- rörs 6 ytterdiameter så att ett spel bildas då låsbleckets 8 Iivparti 9 såsom visas i figuren är horisontellt.
Det nedåt böjda flänspartiet 10 hos vartdera låsbleck 8 avslutas med en tunga av mindre bredd än flänspartiet 10 i övrigt. Vardera tungan är anordnad att sticka ned i en på ovansidan av ramdelen 5 anordnad slits av ungefär samma längd som tungans bredd. Slitsen är något bredare än tjockleken hos tungan. Slit- sen sträcker sig genom ramdelens 5 ovansida som har förhållandevis tunn gods- tjocklek. På det sättet blir flänspartiet 11 vridbart i slitsen kring en i slitsens längd- riktning förlöpande axel. 10 15 20 25 30 522 418 7 Det uppåtböjda flänspartiet 11 vid låsbleckets 8 andra ände utgör manöv- reringshandtag. Genom att trycka detta flänsparti 11 nedåt snedställes låsblecket 8 genom att det kan vridas på ovan angivet sätt. Snedställningen stoppar då hålet 12 vid två diametralt motsatta punkter kommer till anliggning mot det något smala- re gejderröret 6. Därmed förhindras inskjutning av gejderröret 6 i profilbalken 7 genom den byrålådseffekt som då åstadkommes, och bestyckningsstavens över- del 3 och underdel 2 är därmed låsta relativt varandra. Lösgöring åstadkoms ge- nom att medelst det uppåtböjda flänspartiet 11 vrida upp låsblecket 8 till horison- tellt läge.
Av figur 3, som visar ramdelen 5 framgår dess hål 12, 12a tydligare och i denna vy är även de ovan nämnda slitsarna 13, 13a synliga.
De båda gejderrören 6, 6a är förbundna med bestyckningsstavens tak- fäste 4 medelst stödkroppen 14. Vardera övre ände hos gejderrören 6, 6a sträcker sig in i vardera en (i figur icke synlig) borrning i stödkroppen och är infäst i denna på lämpligt sätt.
Stödkroppen visas separat i figur 4. Den består av två nedåt öppna cylind- riska hylspartier 15, 15a för infästning av respektive gejderrör 6, 6a. Hylspartierna förbinds av ett Iivparti 16. Mitt på livpartiet 16 finns ett centralt cylinderparti 17, med ett genomgående hål 18. Det genomgående hålet 18 är profilerat i en kors- form. Upptill har det centrala cylinderpartiet en cirkulär försänkning 19 som är cen- trerad med det genomgående hålet 18. l figur 5 visas i perspektiv en till fästet hörande ansättningskropp 20. Den- na består av en spännplatta 21 och en med denna fast förbunden stång 22.
Spännplattan har en ovansida som utgör ansättningsyta 23 mot taket och en un- dersida som utgör stödyta 24 för en spiralfiäder såsom kommer att beskrivas längre fram. Stången 22 har ett närmast spännplattan 21 beläget profilparti med en profil som motsvarar den hos hålet 18 i stödkroppens 14 centrala cylinderparti 17 och är således profilerad i korsform. Den nedre änden av stången har ett gäng- försett parti 26.
I figur 6 visas vredet 27 i en perspektiwy. Det utgör ett gängförsett ele- ment, som medelst ett genomgående gängat hål 28 är anordnat att kunna skruvas upp längs stångens 22 gängförsedda parti 26.
Nu hänvisas åter till figur 2 för förklaring av hur takfästets 4 komponenter samverkan med varandra. Ansättningskroppen är nedskjuten med sin stång 22 10 15 20 25 30 522 418 8 genom hålet 18 i stödkroppens 14 centrala cylinderparti 17 så att stångens 22 pro- filförsedda parti 25 är i ingrepp med hålets 18 profil. Stångens nederdel sticker med sitt gängförsedda parti 26 ut från stödkroppens 14 undersida genom hålet 18.
Vredet 27 är fastskruvat på stångens gängförsedda parti 26 och mellan vredet 27 och stödkroppens 14 undersida är en bricka 29 anordnad. Runt övre delen av stångens 22 profilparti är en tryckfjäder 30 av spiraltyp monterad. Dess övre ände anligger mot stödytan 24 hos ansättningskroppens 20 spännplatta 21 och dess undre ände anligger mot botten i försänkningen 19 i stödkroppens 14 centrala cy- lindriska parti 17. Spiraltjädern 30 kommer således att utöva en separerande ver- kan mellan spännplattan 21 och stödkroppen 14 så att vredet 27 genom stången 22 dras upp till anliggning mot stödkroppens 14 undersida via brickan 29.
Montering av bestyckningsstaven tillgår så att man först vrider in vredet 27 på stångens 22 gängförsedda parti 26, varvid stången fasthålls mot vridning av profilingreppet med hålet 18. Eftersom vredet 27 ej kan röra sig uppåt medför vrid- ningen av detta att stången 22 dras nedåt under övervinnande av tjäderkraften från spiraltjädern 30. Ansättningskroppen 20 dras på detta sätt ned via stången 22 så mycket som man förmår med handkraft.
Därefter inpositioneras bestyckningsstaven i sitt läge och gejderrören 6, 6a dras ut så långt ur stavens underdel 2 att ansättningskroppens 20 ansättnings- yta 23 ansätts mot taket medan bestyckningsstavens fot vilar på golvet. I detta läge spärras relativ förskjutning mellan gejderrören 6, 6a och stavens underdel 2 genom snedvinkling av Iåsblecken 8, 8a på ett sätt som tidigare beskrivits.
Då bestyckningsstaven är inpositionerad i detta läge är tryckfiädern deak- tiverad i det att dess fjäderkraft upptas av en motkraft mellan vredet och stödkrop- pens 14 undersida. I detta läge vrider man sedan vredet 27 åt motsatt håll mot ti- digare så att det skruvas ut på stångens 22 gängförsedda parti 26. Därmed av- lastas gradvis kontaktkraften mellan vredet 27 och stödkroppens 14 undersida och fjäderkraften kommer i motsvarande grad att verka på stödkroppen 14 och via denna pressa bestyckningsstaven ned mot golvet. Då vredet vridits ut så mycket att det ej utövar någon nämnvärd kontaktkraft mot stödkroppens 14 undersida blir hela fjäderkraften överförd till stödkroppen 14. Vredet 27 utgör således omställ- ningsorgan för omställning av tryckfiädern mellan ett aktiverat och ett deaktiverat tillstånd. Hela tjäderkraften utnyttjas därmed för att hålla bestyckningsstaven fast- spänd. Den fjädrande fastspänningen är tillräcklig för att med erforderlig spänn- 522 418 9 kraft hålla fast bestyckningsstaven även om avståndet mellan tak och golv skulle förändras upp till 5 mm.

Claims (19)

10 15 20 25 30 522 418 10 PATENTKRAV
1. Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information och an- ordnad att lätt löstagbart kunna fästas med sin ena ände mot ett golv och med sin andra ände mot ett tak, vilken stav innefattar en underdel (2) och en med ett tak- fäste (4) försedd överdel (3), vilken överdel (3) är vertikalt förskjutbar relativt un- derdelen (4) och låsbar i vertikalriktningen relativt denna, kännetecknad av ett mellan en ansättningskropp (20) hos takfästet (4) och överdelen (3) verkande fjäd- ringsorgan (30) anordnat att kunna inta ett aktiverat tillstånd vid vilket en separer- ande fiäderverkan utövas mellan ansättningskroppen (20) och bestyckningssta- vens överdel (3) och ett deaktiverat tillstånd, vid vilket fjädringsorganet ej utövar sådan verkan, varvid omställningsorgan (27) är anordnat för omställning av fiäd- ringsorganet (30) mellan det aktiverade och det deaktiverade tillståndet, och an- ordnat att i det deaktiverade tillståndet hålla flädringsorganet förspänt.
2. Bestyckningsstav enligt patentkravet 1, kännetecknad av att takfästet (4) innefattar en med överdelen (3) förbunden stödkropp (14) försedd med ett vertikalt genomgående hål (18), genom vilket hål (18), ansättningskroppen (20) sträcker sig, vilken ansättningskropp innefattar en vid sin övre ände anordnad ansättnings- yta (23) för ansättning mot taket, ett vid sin undre ände anordnat gängförsett parti (26) och en ovanför stödkroppen (14) belägen och mot stödkroppen vettande stöd- yta (24), mellan vilken stödyta (24) och stödkroppen (14) nämnda fiädringsorgan (30) är anordnat och utformat som tryckfiädringsorgan, och varvid takfästet (4) vidare innefattar ett med det gängförsedda partiet (26) med ingrepp samverkande gängförsett element (27).
3. Bestyckningsstav enligt patentkravet 2, kännetecknad av att ansättnings- kroppen (20) innefattar en vid sin övre ände anordnad spännplatta (21) med en ovansida bildande nämnda ansättningsyta (23) och en undersida bildande nämn- da stödyta (24).
4. Bestyckningsstav enligt patentkravet 2 eller 3, kännetecknad av att fjäd- ringsorganet (30) utgörs av en spiralfiäder omslutande ett mellan stödytan (24) och stödkroppen (14) beläget parti av ansättningskroppen (20). 10 15 20 25 30 522 418 11
5. Bestyckningsstav enligt något av patentkraven 2 - 4, kännetecknad av ett mellan stödkroppen (14) och ansättningskroppen (20) verkande Iåsorgan (18, 25) anordnat att förhindra relativ vridning mellan stödkroppen (14) och ansättnings- kroppen (20).
6. Bestyckningsstav enligt patentkrav 5, kännetecknad av att nämnda lås- organ (18, 25) innefattar en från cirkelform awikande tvärsnittsform hos nämnda hål (18) och ett profilparti (25) hos ansättningskroppen (20) som har en motsvar- ande tvärsnittsform,
7. Bestyckningsstav enligt något av patentkraven 2 - 6, kännetecknad av att nämnda gängförsedda element (27) är försett med ett för handmanövrering anpas- sat vred och av att en bricka (29) är anordnad mellan vredet och stödkroppen (14).
8. Bestyckningsstav enligt något av patentkraven 2 - 7, kännetecknad av att ansättningskroppens (20) gängförsedda parti (26) uppvisar yttergänga och det gängförsedda element (27) innergänga.
9. Bestyckningsstav enligt något av patentkraven 2 - 8, kännetecknad av att dess överdel (3) innefattar minst två gejderrör (6, 6a) teleskopiskt förskjutbara re- lativt bestyckningsstavens underdel (2) och varvid stödkroppen (14) är förbunden med vardera gejderrörs (6, 6a) övre ände.
10. Bestyckningsstav enligt patentkravet 9, kännetecknad av att vardera gej- derrör (6, 6a) är försett med ett låsbleck (8, 8a) med ett hål (12), genom vilket gej- derröret (6, 6a) sträcker sig, varvid håldiametern är något större än gejderdiame- tern, och låsblecket (8, 8a) är anordnat att kunna inta ett mot gejderröret (6, 6a) vinkelrätt läge och ett mot gejderröret (6, 6a) snedställt läge.
11. För en bestyckningsstav avsett takfäste (4), kännetecknat av en vid en överdel av en bestyckningsstav fästbar stödkropp (14), en ansättningskropp (20) och ett mellan ansättningskroppen (20) och stödkroppen (14) verkande fiädrings- organ (30) anordnat att kunna inta ett aktiverat tillstånd, vid vilken en separerande 10 15 20 25 30 522 418 12 fiäderverkan utövas mellan ansättningskroppen (20) och stödkroppen (14) och ett deaktiverat tillstånd, vid vilket fiädringsorganet (30) ej utövar sådan verkan, varvid omställningsorgan (27) är anordnat för omställning av fiädringsorganet (30) mellan det aktiverade och det deaktiverade tillståndet, och anordnat att i det deaktiverade tillståndet hålla fiädringsorganet förspänt.
12. Takfäste enligt patentkravet 11, kännetecknat av att stödkroppen ( 14) är försedd med ett vertikalt genomgående hål (18), genom vilket hål (18) ansättnings- kroppen (20) sträcker sig, varvid ansättningskroppen (20) innefattar en vid sin övre ände anordnad ansättningsyta (23) för ansättning mot ett tak, ett vid sin undre än- de anordnat gängförsett parti (26) och en ovanför stödkroppen belägen och mot stödkroppen vettande stödyta (24), mellan vilken stödyta (24) och stödkroppen (14) nämnda fiädringsorgan (30) är anordnat och utformat som tryckfiädringsor- gan, och varvid takfästet (4) vidare innefattar ett med det gängförsedda partiet (26) med ingrepp samverkande gängförsett element (27).
13. Takfäste enligt patentkravet 12, kännetecknat av att ansättningskroppen (20) innefattar en vid sin övre ände anordnad spännplatta (21), med en ovansida bildande nämnda ansättningsyta (23) och en undersida bildande nämnda stödyta (24).
14. Takfäste enligt patentkravet 12 eller 13, kännetecknat av att fiädringsor- ganet (30) utgörs av en spiralfiäder omslutande ett mellan stödytan (24) och stöd- kroppen (14) beläget parti av ansättningskroppen.
15. Takfäste enligt något av patentkraven 12 - 14, kännetecknat av ettmellan stödkroppen (14) och ansättningskroppen (20) verkande låsorgan (18, 25) anord- nat att förhindra relativ vridning mellan stödkroppen (14) och ansättningskroppen (20).
16. Takfäste enligt patentkravet 15, kännetecknat av att nämnda låsorgan (18, 25) innefattar en från cirkelform avvikande tvärsnittsform hos nämnda hål (18) och ett profilparti (25) hos ansättningskroppen som har en motsvarande tvärsnitts- form. 10 522 418 13
17. Takfäste enligt något av patentkraven 12 - 16, kännetecknat av att nämnda gängförsedda element (27) är försett med ett för handmanövrering anpassat vred och av att en bricka (29) är anordnad mellan vredet och stöd- kroppen (14).
18. Takfäste enligt något av patentkraven 12 - 17, kännetecknat av att ansättningskroppens (20) gängförsedda parti (26) uppvisar yttergänga och det gängförsedda elementet (27) innergänga.
19. Takfäste enligt något av patentkraven 12 - 18, kännetecknat av att stödkroppen (14) är försedd med anslutningsorgan (15, 15a) anpassat för att fästas vid minst två gejderrör.
SE0001533A 2000-04-27 2000-04-27 Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information samt takfäste för sådan SE522418C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0001533A SE522418C2 (sv) 2000-04-27 2000-04-27 Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information samt takfäste för sådan
NL1017940A NL1017940C2 (nl) 2000-04-27 2001-04-25 Uitrustingskolom en plafondbevestiging daarvoor.
DE2001120528 DE10120528B4 (de) 2000-04-27 2001-04-26 Bestückpfeiler und Deckbefestigung für einen solchen

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0001533A SE522418C2 (sv) 2000-04-27 2000-04-27 Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information samt takfäste för sådan

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0001533D0 SE0001533D0 (sv) 2000-04-27
SE0001533L SE0001533L (sv) 2001-10-28
SE522418C2 true SE522418C2 (sv) 2004-02-10

Family

ID=20279445

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0001533A SE522418C2 (sv) 2000-04-27 2000-04-27 Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information samt takfäste för sådan

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE10120528B4 (sv)
NL (1) NL1017940C2 (sv)
SE (1) SE522418C2 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE530148C2 (sv) * 2006-07-07 2008-03-11 Thorsman Och Co Ab Vridbar installationskanal
GB2579250A (en) * 2018-11-28 2020-06-17 Synaka Ltd Media supply units

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3683101A (en) * 1970-09-09 1972-08-08 Milton Liberman Ceiling and wall structures and electrical energy distributing device for use in connection therewith
FR2386169A1 (fr) * 1977-03-31 1978-10-27 Telemecanique Electrique Colonne de distribution
GB2184142B (en) * 1985-12-17 1989-12-20 Rolfe & King Ltd Electrical services pole
FI98005C (sv) * 1995-09-05 1997-03-25 Nokia Alumiini Oy Takfäste för uttagsstav
DE29615033U1 (de) * 1996-08-29 1998-01-02 Tehalit Gmbh Energiesäule

Also Published As

Publication number Publication date
NL1017940C2 (nl) 2002-04-16
SE0001533D0 (sv) 2000-04-27
DE10120528A1 (de) 2001-11-15
DE10120528B4 (de) 2006-02-02
NL1017940A1 (nl) 2001-10-30
SE0001533L (sv) 2001-10-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7980519B2 (en) Telescopic adjustable positioning device
CA2184241C (en) Structural support column with a telescopically adjustable head
KR0124321Y1 (ko) 세탁기의 수평조절장치
US5199319A (en) Tilt telescopic steering device
EP1515632B1 (en) Plinth for automated teller machine
EP0483417A1 (en) Device for fixing floor panels
GB2397106A (en) A captive screw having a telescopic sleeve
SE522418C2 (sv) Bestyckningsstav för distribution av energi och/eller information samt takfäste för sådan
EP3300932B1 (en) Clamp device for hitch ball
US6164317A (en) Sewer pipe cover assembly
US5318388A (en) Improvement in or relating to a shoring leg: a shoring leg with a latch
US5720569A (en) Apparatus with a fastening member secured to a body against falling
US5902029A (en) Pullout assembly for a tall cupboard
KR102182213B1 (ko) 높이 조절 포스트
KR200241075Y1 (ko) 행거 높낮이 조절장치
KR200173856Y1 (ko) 나사봉을 튜브에 고정시키기 위한 이중 너트 결속 구조
JP4582924B2 (ja) アジャスタ機構
US6406012B1 (en) Vise structure
SE502940C2 (sv) Anordning för fastsättning av en radiator på ett underlag
SE508709C2 (sv) Lastbärarfot för fordon
JP4293449B2 (ja) 長さ調節可能なスライドステー及びスライドステーを備えたエアコン室外機の屋根置台
JPH0754412Y2 (ja) 間仕切りの係止装置
GB2279392A (en) Hand rail support
GB2547199B (en) An eaves trough hanger device
CN111376042A (zh) 变向调整机构