SE521134C2 - Anordning för bortförsel av gas under en fastighetsgrund samt användning av anordningen - Google Patents

Anordning för bortförsel av gas under en fastighetsgrund samt användning av anordningen

Info

Publication number
SE521134C2
SE521134C2 SE0202340A SE0202340A SE521134C2 SE 521134 C2 SE521134 C2 SE 521134C2 SE 0202340 A SE0202340 A SE 0202340A SE 0202340 A SE0202340 A SE 0202340A SE 521134 C2 SE521134 C2 SE 521134C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cavity
fan
gas
block
opening
Prior art date
Application number
SE0202340A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0202340L (sv
SE0202340D0 (sv
Inventor
Joergen Hallberg
Original Assignee
Joergen Hallberg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Joergen Hallberg filed Critical Joergen Hallberg
Priority to SE0202340A priority Critical patent/SE0202340L/sv
Publication of SE0202340D0 publication Critical patent/SE0202340D0/sv
Priority to EP03738867A priority patent/EP1546469B1/en
Priority to DE60328113T priority patent/DE60328113D1/de
Priority to AT03738867T priority patent/ATE434692T1/de
Priority to AU2003246234A priority patent/AU2003246234A1/en
Priority to PCT/SE2003/001224 priority patent/WO2004011729A1/en
Publication of SE521134C2 publication Critical patent/SE521134C2/sv
Publication of SE0202340L publication Critical patent/SE0202340L/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D31/00Protective arrangements for foundations or foundation structures; Ground foundation measures for protecting the soil or the subsoil water, e.g. preventing or counteracting oil pollution
    • E02D31/008Protective arrangements for foundations or foundation structures; Ground foundation measures for protecting the soil or the subsoil water, e.g. preventing or counteracting oil pollution against entry of noxious gases, e.g. Radon

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Ventilation (AREA)
  • Separation By Low-Temperature Treatments (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Structures Of Non-Positive Displacement Pumps (AREA)
  • Separation Of Gases By Adsorption (AREA)
  • Pipeline Systems (AREA)

Description

25 30 521 134 2 En anordning ämnad att lösa detta problem beskrivs exempelvis i dokumentet SE 9802299-9. Dokumentet beskriver en suginrätt- ning som innefattar två fläktar monterade tillsammans i en kas- sett och kopplade i serie, varvid fläktarnas sugförmåga adderas.
Därmed kan fläktarnas storlek och effektutveckling halveras vil- ket minskar det oljud som fläktarna alstrar. Ett problem med den- na anordning är att kassetten är svår och dyr att tillverka. Ett an- nat problem med denna anordning är att fläktarna fortfarande alstrar mycket oljud när en kraftig sugeffekt krävs.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN Ändamålet med den föreliggande uppfinningen är att anvisa en anordning för bortförsel av en gas under en fastighetsgrund, vil- ken anordning är enkel och billig samt går snabbt att tillverka och reparera. Ytterligare ett ändamål är att anvisa en anordning som avger mindre ljud.
Detta ändamål uppnås av den inledningsvis beskrivna anordning- en som kännetecknas av att fläktenheten innefattar ett block till- verkat i ett poröst material, varvid blocket innefattar åtminstone ett första hålrum med en första hålrumsöppning som mynnar på blockets utsida, varvid nämnda fläkt är inskjutbar i hålrummet och utdragbar ur hålrummet genom hålrumsöppningen, varvid fläkten är inrättad i det första hålrummet för att åstadkomma ett flöde och/eller en tryckskillnad hos gasen.
Genom att fläkten är inrättad i ett hålrum i ett block av ett poröst material, dämpas de av fläkten alstrade vibrationerna av materia- let i blocket. Därmed dämpas ljudet från fläkten, varvid anord- ningen blir tystare, eftersom ljudet absorberas inuti blocket. Där- med blir anordningen så tyst att den kan placeras i ett sovrum och användas även nattetid utan att störa sovande i sovrummet.
Eftersom fläkten enkelt är inskjutbar i hålrummet, går tillverkning- en av anordningen mycket snabbt, varvid tillverkningskostnaden 10 15 20 25 30 35 521 154 3 blir mycket låg. Ett sådant inskjutningsmoment är mycket snabbt och kan utföras automatiskt av exempelvis en maskin.
Om mycket gas har ansamlats under fastighetsgrunden åstad- kommer anordningen en tryckskillnad och ett gasflöde från an- samlingen och ut till omgivningen. Om gasmängden i ansamling- en är liten, åstadkommer anordningen åtminstone en tryckskill- nad mellan ansamlingen och omgivningen, varvid gastrycket i an- samlingen är mycket lägre än lufttrycket i omgivningen. Vid en eventuell ökning av mängden gas i ansamlingen, exempelvis ge- nom tillströmning av gas från marken, bortföres genast det där- med uppstådda överskottet av gas från ansamlingen av anord- ningen genom att anordningen åstadkommer ett flöde bort från ansamlingen.
Enligt en föredragen utföringsform innefattar blocket en inlopps- kanal med en inloppsöppning som mynnar på blockets utsida, vil- ken inloppskanal är inrättad att möjliggöra ett inflöde av gasen, varvid hålrummet står i förbindelse med inloppskanalen. Företrä- desvis innefattar blocket även en utloppskanal med en utlopps- öppning som mynnar på blockets utsida, vilken utloppskanal är inrättad att möjliggöra ett utflöde av gasen, varvid hålrummet står i förbindelse med utloppskanalen. Anordningen är därvid inrättad att åstadkomma ett flöde från inloppsöppningen till utloppsöpp- ningen. Genom att det av fläkten genererade luftflödet passerar genom inloppskanalen och utloppskanalen och därigenom passe- rar igenom blocket, dämpas även det ljud som följer med luft- strömmen efter dess passage genom fläkten, varvid anordningen blir ännu tystare.
Enligt en utföringsform av uppfinningen begränsas nämnda hål- rum åtminstone delvis av två motstående väggar av nämnda po- rösa material, varvid hålrummet och/eller fläkten är utformade på så sätt att fläkten tätt anligger mot båda dessa väggar och så att fläkten fasthålles i hålrummet. Därigenom behövs inga extra me- del för fastsåttning för att kvarhålla fläkten i hålrummet efter det att fläkten inskjutits i hålrummet. Därmed blir tillverkningen av 10 15 20 25 30 35 521 134 4 anordningen mycket snabb och billig, eftersom inget extra mo- ment för fastsättning av fläkten krävs. Vidare minskar kostnaden för anordningen, eftersom kostnaden för ett fastsättningsmedel uteblir. Genom att fläkten anligger tätt mot väggarna minskar läckaget förbi fläkten. Ett eventuellt baksug genom anordningen, det vill säga ett flöde i riktning från utloppskanalen till inloppska- nalen, elimineras. Därigenom ökar anordningens effektivitet. Fö- reträdesvis är nämnda väggar anpassade till fläkten på så sätt att fläkten tätt anligger mot väggarna åtminstone runt hålrums- öppningen. Därigenom sker inte heller något läckage mellan häl- rummet och området utanför blocket genom hålrumsöppningen.
Därmed går hela luftflödet genom blocket och dess förbindelse- kanaler i en riktning från inloppskanalen till utloppskanalen och genom fläkten som åstadkommer flödet och/eller tryckskillnaden hos gasen.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen är hålrummet väsentligen lådformat, varvid hålrummet begränsas av en tvär- vägg och en längdvägg som är väsentligen vinkelräta mot var- andra och mot hålrumsöppningen, varvid tvärväggens area är mindre än längdväggens area. Hålrummet är således väsentligen rektangulärt, vilket är en form som är enkel att åstadkomma vil- ket sänker tillverkningskostnaderna och tiden för tillverkning. Fö- reträdesvis är hålrummet väsentligen platt, på så sätt att tvärväg- gen är betydligt kortare än längdväggen.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar in- Ioppskanalen en inflödesöppning som mynnar i nämnda hålrum och som är inrättad att medge ett inflöde av gas till hålrummet, varvid inflödesöppningen är inrättad väsentligen mitt i hålrum- mets längdvägg, varvid utloppskanalen innefattar en utflödesöpp- ning som mynnar i nämnda hålrum och som är inrättad att medge ett utflöde av gas från hålrummet, varvid utflödesöppningen är in- rättad i hålrummets tvärvägg. Vanligtvis har fläktar en form som är ett mellanting mellan att vara cirkulärcylindrisk och rektangu- lär. Fläktarna har sitt insug väsentligen i mitten på sin ändyta och sitt utblås på sin mantelyta. Genom att inrätta inflödesöppningen 10 15 20 25 30 35 521 134 5 och utflödesöppningen vid hålrummet såsom beskrivits, hamnar inloppsöppningen väsentligen i närheten av fläktens insug och utflödesöppningen väsentligen i närheten av fläktens utblàs, var- vid tryckfallsförlusterna genom hålrummet och fläkten minskar.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar blocket ett andra hålrum åtskilt från det första hålrummet av en mellanvägg av nämnda porösa material, varvid anordningen in- nefattar en andra fläkt inrättad i det andra hàlrummet. Genom användning av två fläktar erhålls en större sugförmàga. En större sugförmàga kan även erhållas genom användning av en stor fläkt, men en stor fläkt alstrar mer oväsen än två mindre fläktar med en samma sugförmàga. Anordningen blir således tystare ge- nom användning av två mindre fläktar. Företrädesvis innefattar anordningen fyra fläktar, varvid blocket innefattar fyra hålrum, varvid fläktarna är inrättade i var sitt hålrum. Därigenom kan an- ordningens sugförmàga förbättras ytterligare.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar blocket en förbindelsekanal inrättad mellan det första och det andra hålrummet, varvid förbindelsekanalen är inrättad att medge ett flöde av gas mellan hålrummen. Företrädesvis bildas förbin- delsekanalen av det första hålrummets utloppskanal och det andra hålrummets inloppskanal. Genom inrättande av en förbin- delsekanal mellan hålrummen möjliggörs även en sammankopp- ling av fläktarnas sugförmàga.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen är fläktarna seriellt kopplade med varandra på så sätt att gasen först passe- rar genom den första fläkten och sedan passerar genom den andra fläkten, varvid de av respektive fläkt åstadkomma tryck- skillnaderna hos gasen adderas. Genom seriekoppling av två fläktar dubblas den gemensamma tryckskillnaden som fläktarna kan åstadkomma.
Företrädesvis innefattar anordningen fyra fläktar och fyra hàlrum, varvid anordningen även innefattar tre förbindelsekanaler, en för- 10 15 20 25 30 35 521 134 6 bindelsekanal mellan varje par av hålrum. Företrädesvis är de fy- ra fläktarna seriekopplade. Därigenom kan tryckskillnaden som anordningen kan åstadkomma väsentligen fyrdubblas. Eftersom mängden gas under en fastighetsgrund normalt är liten, är det viktigare att anordningen kan åstadkomma en stor tryckskillnad mellan ansamlingen av gasen och omgivningen än att anordning- en klarar av att bortföra stora mängder gas. Därmed är det mycket fördelaktigt att seriekoppla fläktarna, eftersom den tryck- skillnad som anordningen kan åstadkomma ökar.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar blocket en topplatta som innefattar nämnda hålrumsöppningar, en bottenplatta som är väsentligen solid och en mittendel som in- nefattar inloppskanalen, utloppskanalen, hålrummen och förbin- delsekanalen mellan hàlrummen. Därmed kan blocket enkelt till- verkas till ett lågt pris genom gjutning och/eller stansning av var- dera del och med efterföljande hopfästning av delarna till var- andra. Företrädesvis fästs delarna till varandra genom hopllm- ning, men topplattan och bottenplattan kan även fästas till mitt- delen på något annat känt sätt. Genom tillverkning av blocket i tre delar, kan delarna gjutas eller stansas, vilket år betydligt billi- gare än att exempelvis fräsa ut hålrummet ur ett enda block. Fö- reträdesvis går förbindelsekanaler och hålrum väsentligen rakt igenom mittendelen, varvid förbindelsekanalernas och hålrum- mens golv respektive tak utgörs av golvplattan respektive topplattan. Det är även möjligt att tillverka ett block med fler än tre delar.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen är blocket självbärande. Med det avses att blocket håller ihop av sig självt, varvid inget extra hölje eller annan yttre utrustning krävs för att hålla ihop blocket. Därmed blir tillverkningen av anordningen be- tydligt enklare och snabbare.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen är nämnda po- rösa material ett polymermaterial. Polymerer är i allmänhet billiga material och dessutom vibrations- och stötdämpande. Ett poly- 10 15 20 25 30 35 521 134 7 mermaterial dämpar därmed effektivt ljudet från fläktarna. Före- trädesvis är nämnda polymermaterial en skumplast. Skumplast har mycket hög ljudisolerande förmåga och därför blir ljudet som passerar blocket mycket lågt. Vidare är skumplast billigt och lätt, varvid anordningen väger litet. Vidare är skumplast flexibelt, var- vid skumplasten trycks ihop när fläktarna inskjutits i hålrummen och därmed trycker mot fläktarna. Därmed anligger fläktarna täta- re mot blocket, vilket ger ett mindre läckage. Företrädesvis har även nämnda porösa material slutna porer. Med det avses att de luftceller som finns i materialet är enskilda och slutna, varvid luft ej kan passera genom blocket (utom i därför avsedda förbindel- sekanaler och hålrum). Därmed sker inget läckage genom block- ets material. Företrädesvis utgörs blockets material åtminstone till 90% av nämnda porösa material, varvid blockets volym inklu- sive i blocket belägna kanaler och hàlrum till åtminstone 30% be- står av det porösa materialet. Därigenom tillgodoses att blocket innefattar tillräckligt mycket material för att hålla ihop blocket och för att dämpa ljudet från fläktarna tillräcklig.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar nämnda fläkthus ett första hölje och ett andra hölje inrättat in- nanför det första höljet, varvid fläkthuset innefattar ett isolerma- terial inrättat mellan det första och det andra höljet, varvid fläkt- enheten är inrättad innanför det andra höljet. På så sätt erhålles ytterligare ett lager av ljudisolering för dämpning av ljudet från fläktarna. Vidare ger fläkthuset ett bra skydd mot yttre påverkan, såsom från slag eller snabba temperaturskiftningar.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar an- ordningen en fluidledare som innefattar en första och en andra ände, varvid den första änden står i förbindelse med ansamling- en av gas under fastighetsgrunden och den andra änden är för- bunden med nämnda inloppsöppning, varvid anordningen är in- rättad att bortföra gasen från ansamlingen under grunden. Ge- nom inrättandet av en sådan fluidledare säkerställs att anord- ningen står i kontakt med gasansamlingen, varvid gasen kan bortföras från ansamlingen under fastighetsgrunden. Företrädes- 10 15 20 25 30 35 521 154 8 vis är fluidledaren inrättad att passera genom ett hål genom fas- tighetsgrunden. Företrädesvis är fluidledaren utformad i enlighet med den tidigare kända smalrörsmetoden.
Ytterligare ett ändamål med uppfinningen är att anvisa en an- vändning av den ovan beskrivna anordningen.
Detta ändamål uppnås med en användning av en anordning en- ligt något av kraven 1-17, varvid anordningen används till att bortföra gas från en ansamling av gas under en fastighetsgrund.
Anordningen är väl lämpad för en sådan användning, eftersom anordningen är mycket tyst och därigenom kan placeras på plat- ser, där en låg ljudnivå är önskvärd, såsom i sovrum.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen skall nu beskrivas närmare med såsom exempel visade utföringsformer och med hänvisning till de bifogade rit- ningarna.
Figur 1 visar ett hus och en husgrund, under vilken gas ansam- lats, vilket hus innefattar en anordning för bortförsel av gasen.
Figur 2 visar en fläktinrättning enligt en utföringsform av upp- finningen.
Figur 3A visar blocket i Fig 3A i genomskärning ovanifrån enligt en utföringsform av uppfinningen.
Figur 3B visar blocket i Fig 3A i genomskärning från sidan.
Figur 3C visar blocket i Fig 3A i genomskärning från sidan längs ett annat snitt än det i Fig 3B. 10 15 20 25 30 521 134 9 BESKRIVNING AV UTFÖRINGSFORMER l figur 1 visas ett hus 1 som innefattar väggar 3, ett tak 5 och en husgrund 7. Husgrunden 7 är förankrad i ett markunderlag 9, var- vid husgrunden 7 innefattar en utlöpare 11, som sträcker sig ned- åt i markunderlaget 9 och som löper runt husgrundens 7 undersi- da. Från marken 9 stiger radongas och fukt uppåt, varvid radon- gasen och fukten ansamlas under husgrunden 7. Med tiden kan exempelvis fukt göra att husgrunden 7 blir våt, varvid våtan även kan fortsätta uppåt i väggarna 3. När huset 1 varit fuktigt under en tidsperiod finns risk för mögel- och svamptillväxt i huset 1, varvid huset 1 blir förstört. Likaså kan radon ansamlas under husgrunden 7, varvid radonet tränger genom husgrunden 7, när radonhalten under husgrunden 7 blir hög, och ansamlas därefter inuti fastigheten 1. Radon är radioaktivt och sönderfaller, varvid radonet utsänder radioaktiv strålning som kan orsaka cancer hos de som vistas i huset 1. För att förhindra båda dessa problem, måste radonet och/eller fukten under husgrunden 7 avlägsnas.
För att bortföra gasen under husgrunden 7, vilken gas vanligtvis är luft som innefattar radon och/eller fukt, är en anordning för bortförande av gasen inrättad i fastigheten 1. Anordningen inne- fattar ett fluidledarsystem, som innefattar en huvudledare 13 och ett flertal smala fluidledare 15a-b. De smala fluidledarna 15a-b är förbundna med huvudledaren 13 och inrättade att passera genom husgrunden 7, varvid de smala fluidledarna 15a-b står i kontakt med området under husgrunden 7 och därmed med gasansam- lingen under husgrunden 7. De smala fluidledarna 15a-b är där- vid inrättade att passera genom ett hål 17 genom husgrunden 7.
Vidare innefattar anordningen en fläktinrättning 19, som står i förbindelse med huvudfluidledaren 13, varvid fläktinrättningen 19 är inrättad att åstadkomma ett flöde av gas från ansamlingarna av gas under husgrunden 7 och ut till fastighetens 1 omgivning.
Fläktinrättningen 19 blåser därvid ut gasen genom ett utlopp 21.
Om gastrycket i ansamlingen under husgrunden 7 är litet åstad- kommer fläktinrättningen 19 åtminstone en tryckskillnad mellan 10 15 20 25 30 35 521 134 10 gasen i ansamlingen under husgrunden 7 och gasen i husets 1 omgivning.
En fluidledare 15a-b som är förbunden med området under hus- grunden 7 kan endast bortföra gas från ett område med en viss area. Områdets area beror endast obetydligt av tryckskillnaden mellan området under fastighetsgrunden 7 och fastighetens 1 omgivning. Därmed finns i princip en gräns för hur stort område under husgrunden 7 en enskild smal fluidledare 15a-b kan täcka.
Detta problem löses genom att fluidledarsystemet innefattar ett flertal smala fluidledare 15a-b anordnade på ett avstånd från varandra och jämnt fördelade över husgrunden 7, varvid hela arean under husgrunden 7 täcks in.
För två skilda smala fluidledare 15a-b kan gasansamlingen under husgrunden 7 ha olika gastryck och gasmängd. Därmed händer det att ett stort flöde passerar genom den ena smala fluidledaren 15a, medan ett litet eller inget flöde passerar genom den andra smala fluidledaren 15b. För att undvika att sugförmågan genom de smala fluidledarna förloras för några fluidledare 15b, är de smala fluidledarna 15a-b utformade på så sätt att tryckfallet ge- nom fluidledaren 15a-b ökar kraftigt vid ett visst gasflöde genom densamma. Därmed kan flödet respektive tryckskillnaden genom fluidledarna 15a-b upprätthållas för alla smala fluidledare 15a-b, även när en stor mängd gas finns ansamlad under en av dem.
Således upprätthålles sugförmågan under hela husgrunden 7 oavsett skillnader i gasmängd eller tillflöde av gas under olika delar av huset 1. Huvudfluidledaren 13 är därvid inrättad grov i förhållande till de smala fluidledarna 15a, 15b, så att tryckfallet över huvudfluidledaren 13 är litet.
I figur 2 visas fläktinrättningen 19 enligt en utföringsform av upp- finningen. Fläktinrättningen 19 innefattar ett hus 23 och en fläkt- enhet 25 inrättad inuti huset 23. Fläktenheten innefattar ett block 27 av ett poröst material och fyra fläktar 29a-d inrättade i hålrum inuti blocket 27. Blocket 27 visas i figur 3A i genomskärning ovanifrån och i figur 38 och 3C i genomskärning från sidan. 10 15 20 25 30 35 521 134 11 Blocket 27 innefattar en inloppskanal 31 med en inloppsöppning 33 som mynnar på blockets 27 utsida. l detta exempel mynnar inloppsöppningen 33 på blockets 27 ovansida. lnloppskanalen 31 är inrättad att tillåta ett inflöde av gasen. Vidare innefattar block- et 27 en utloppskanal 35 med en utloppsöppning 37 som mynnar på blockets 27 utsida. l detta exempel mynnar utloppsöppningen 37 på blockets 27 ovansida. Utloppskanalen 35 är inrättad att tillåta ett utflöde av gasen. Vidare innefattar blocket 27 fyra hål- rum 39a-d med var sin hålrumsöppning 41a-d, som mynnar pä blockets 27 utsida. I detta exempel mynnar hålrumsöppningarna 41a-d på blockets 27 ovansida. Hålrummen 39a-d står i förbin- delse med inloppskanalen 31 och med utloppskanalen 35. Fläk- tarna 29a-d är i figur 2 inskjutna i var sitt hålrum 39a-d genom hålrumsöppningarna 41a-d. Fläktarna 29a-d är inrättade att åstadkomma en tryckskillnad hos gasen eller ett flöde av gasen mellan lnloppskanalen 31 och utloppskanalen 35. l figur 3A visas även förbindelsekanaler 42a-c inrättade mellan hålrummen 39a-d för att medge ett flöde av gas mellan hålrum- men 39a-d i en riktning från lnloppskanalen 31 till utloppskanalen 35. Förbindelsekanalerna 42a-c utgörs i detta exempel av ett hål- rums 39a-c utloppskanal och ett annat hålrums 39b-d lnloppska- nal. Fläktarna 29a-d är därmed seriekopplade. Med detta avses att gasen passerar genom alla fläktarna 29a-d på sin väg från lnloppskanalen 31 till utloppskanalen 35. Därmed läggs de en- skilda fläktarnas 29a-d effekter ihop, varvid tryckskillnaden från fläktarna 29a-d väsentligen adderas, varvid fläktenheten 25 åstadkommer en gemensam tryckskillnad hos gasen som är vä- sentligen fyra gånger tryckskillnaden från en enskild fläkt 29a-d.
Vid användning av fläktinrättningen 19 leds gasen in i blocket 27 via inloppsöppningen 33 och lnloppskanalen 31 till det första hål- rummet 39a, i vilket en första fläkt 29a är inrättad. Fläkten 29a trycker gasen vidare mot den första förbindeisekanalen 42a, som är inrättad i förbindelse med och mellan det första 39a och det andra hàlrummet 39b. I det andra hàlrummet 39b är en andra 10 15 20 25 30 521 134 12 fläkt 29b inrättad. Blocket 27 innefattar på samma sätt en andra förbindelsekanal 42b inrättad i förbindelse med och mellan det andra 39b och det tredje 390 hålrummet och en tredje förbindel- sekanal 42c inrättad i förbindelse med och mellan det tredje 39c och det fjärde 39d hålrummet. l det tredje 39c och det fjärde 39d hålrummet är en tredje 29c respektive fjärde fläkt 29d inrättad, vilka fläktar 29c-d trycker gasen vidare mot utloppskanalen 35.
Utloppskanalen 35 är inrättat i förbindelse med det fjärde hål- rummet 39d, varvid gasen trycks ut från hålrummet 39d och in i utloppskanalen 35. Utloppskanalen 35 innefattar en utloppsöpp- ning 37, varvid gasen leds ut ur blocket 27. Gasen passerar så- ledes alla fyra fläktarna 29a-d, varvid tryckskillnaden mellan in- loppskanalen 31 och utloppskanalen 35 är väsentligen fyra gång- er så stor jämfört med om endast en fläkt 29 hade åstadkommit tryckskillnaden.
Hålrummen 39a-d är väsentligen lådformade, varvid hålrummen 39a-d i detta exempel begränsas av fyra väggar och ett golv av nämnda porösa material, av vilket blocket 27 är tillverkat. Två av väggarna är tvärväggar 43 och två av väggarna är längdväggar 45. Tvärväggarna 43 är väsentligen vinkelräta mot längdväggar- na 45 och både tvärväggarna 43 och längdväggarna 45 är vä- sentligen vinkelräta mot hålrumsöppningen 41. Hålrummen 39a-d är i detta exempel utformade på så sätt att fläktarna 29a-d tätt anligger mot de två väggar som är längdväggar 45 så att fläkten 29a-d fasthålles i hålrummet 39a-d av friktionen mellan fläkten 29a-d och hålrummets 39a-d längdväggar 45. Vidare är hålrum- met 39a-d utformat på så sätt att fläkten 29a-d anligger tätt mot väggarna, åtminstone runt hålrumsöppningen 41a-d, varvid läck- aget mellan fläkten 29a-d och väggarna minskar. l detta exempel är tvärväggarnas 43 area mindre än längdväggarnas 45 area. Vi- dare definierar tvärväggarnas 43 bredd och längdväggarnas 45 längd hålrumsöppningens 41 storlek. Hàlrumsöppningarna 41 är vidare inrättade på ett avstånd från blockets 27 ytterkanter. lnloppskanalen 31 och förbindelsekanalerna 42a-c innefattar vi- dare var sin inflödesöppning 47, som mynnar i nämnda hålrum 10 15 20 25 30 35 521 134 13 39a-d och som är inrättad att medge ett inflöde av gas till hål- rummen 39a-d. inflödesöppningen 47 är inrättad väsentligen mitt i en av hålrummets 39a-d längdväggar 45. Vidare innefattar ut- loppskanalen 35 och förbindelsekanalerna 42a-c var sin utflö- desöppning 49a-d som är inrättad att medge ett utflöde av gas från hålrummen 39a-d. Utflödesöppningen 49 är inrättad i en av hålrummets 39a-d tvärväggar 43. l detta exempel täcker utflödes- öppningen 49 helt en av tvärväggarna 43. inflödesöppningen 47 invid det första hålrummet 39a utgör slutet på inloppskanalen 31.
Utflödesöppningen 49 invid det sista hàlrummet 39d utgör en öppning till utloppskanalen 35. De övriga hàlrummens 39a-d in- flödesöppningar 47 respektive utflödesöppningar 49 utgör öpp- ningar till förbindelsekanalerna 42a-c. Vidare är hålrummen 39a- d placerade förskjutna i förhållande till varandra i blocket 27.
Hålrummen 39a-d är därvid utplacerade i ett sick-sack-mönster.
Därmed blir det lättare att inrätta förbindelsekanalerna 42a-c mellan hàlrummen 39a-d med ett litet tryckfall. I detta exempel är hàlrummen 39a-d förskjutna på så sätt att det första hålrummets 39a utflödesöppning 49 är i nivå med det andra hålrummets 39b inflödesöppning 47.
Hålrummen 39a-d är vidare inrättade pä ett avstånd från var- andra, varvid åtminstone en del av nämnda porösa material är in- rättad mellan fläktarna 29a-d. Därmed förhindras resonans mel- lan fläktarnas 29a-d vibrationer. Vidare är förbindelsekanalerna 42a-c, inloppskanalen 31 och utloppskanalen 35 rundade, varvid tryckfallet när gasen passerar kanalerna minskar.
Fläktarna 29a-d innefattar vardera ett insug och ett utblås. lnsu- gen är inrättade pà fläktarnas 29a-d sidor och utblåsen är inrät- tade pà fläktarnas 29a-d mantelytor, varvid insugen hamnar nära inflödesöppningen 47 och utbläsen hamnar nära utflödesöpp- ningen 49 i hàlrummen 39, när fläktarna 29a-d inskjutes i hål- rummen 39. l figurerna 3B och 3C ses blocket 27 i genomskärning från sidan.
Av figurerna framgår att blocket 27 är uppbyggt av tre delar: en 10 15 20 25 30 35 521 134 14 bottenplatta 51 som är väsentligen homogen, det vill säga inte in- nefattar några förbindelsekanaler eller hålrum, en mittendel 53 och en topplatta 55. Mittendelen 53 innefattar nämnda hålrum, förbindelsekanaler 42, samt in- och utloppskanaler 31, 35. För- bindelsekanalerna 42 och hålrummen 39 är inrättade rakt igenom mittendelen 53, varvid bottenplattan 51 utgör förbindelsekanaler- nas och hålrummens golv. Topplattan 55 innefattar en mindre del av hålrummen 39, inloppskanalen 33 och utloppskanalen 37. Vi- dare innefattar topplattan i detta exempel hålrumsöppningarna 41, inloppsöppningen 33 och utloppsöppningen 37. Topplattan 55 är således inrättad att utgöra tak till förbindelsekanalerna 42a-c och hålrummen 39a-d i blocket 27.
Blocket 27 är tillverkat i ett poröst material, med vilket avses att materialet innefattar porer och/eller luftbubblor. l detta exempel innefattar det porösa materialet slutna porer, med vilket avses att porerna och/eller luftbubblorna i materialet ej står i förbindelse med varandra. Därmed kan inget Iuftflöde passera genom mate- rialet i blocket 27. I detta exempel är det porösa materialet ett polymermaterial. Vidare är polymermaterialet i detta exempel en skumplast. l detta exempel utgörs blockets 27 material åtminsto- ne till 90% av nämnda porösa material. Vidare består blockets 27 volym inklusive i blocket 27 belägna förbindelsekanaler 42a-c och hålrum 39a-d till åtminstone 30% av det porösa materialet.
Därmed säkerställs att blocket 27 innefattar tillräckligt med po- röst material för att effektivt dämpa fläktarnas 29a-d vibrationer och ljud. Vidare säkerställs att blocket 27 är självbärande, det vill säga att blocket 27 håller ihop av sig självt. Därför krävs inget extra hölje för att tvinga ihop blocket 27.
De tre delarna 51, 53, 55 i blocket 27 är i detta exempel hoplim- made med varandra. l ett annat exempel av uppfinningen kan blockets 27 tre delar 51, 53, 55 istället vara hopskruvade med varandra eller fastsatta med varandra på något annat sätt. l figu- rerna 3B-C visas även en fuktuppsugande matta 57 inrättad i botten av hålrummen 39 och mellan bottenplattan 51 och mittde- len 53. Vidare är mattan 57 inrättad att uppskjuta inuti utloppet 10 15 20 25 30 35 521 134 15 35. Luften under en husgrund 7 är vanligen fuktmättad, varvid risken för utfällning av kondens är stor när gasen införs i blocket 27. Vatten kondenserar därmed inuti blocket 27, varvid konden- sen sugs upp av den fuktuppsugande mattan 57. Fukten leds ge- nom mattan 57 med hjälp av exempelvis hårrörskraft, varvid fuk- ten transporteras uppåt till den utskjutande delen av mattan 59.
Den utskjutande delen 59 av mattan är inrättad inuti utloppet 35, där luften har värmts upp av fläktarnas 29a-d spillvärme. Luften är således ej längre fuktmättad när luften passerar utloppet 35, varvid luften torkar den utskjutande delen 59 av mattan 57. Såle- des bortförs i blocket 27 kondenserad fukt från blocket 27 med hjälp av mattan 57.
I det följande skall beskrivas hur fläktenheten 25 tillverkas. Det första steget i tillverkningen av fläktenheten 25 är framställning- en av blocket 27. Blocket 27 tillverkas genom gjutning av de tre delarna bottenplattan 51, mittendelen 53 och topplattan 55 i ett poröst material, i detta exempel skumplast med slutna porer. I ett annat exempel av tillverkningen stansas kanaler 31, 35, 42 och hålrum 39 ut ur tre homogena block av det porösa materialet var- vid de tre delarna 51, 53, 55 erhålls. Därefter fästs de tre delarna 51, 53, 55 till varandra, vilket i detta exempel sker genom limning av delarna 51, 53, 55 till varandra. Vid hoplimningen av delarna 51, 53, 55 placeras även nämnda matta 57 i hålrummen 39 och mellan bottenplattan 51 och mittendelen 53. Delarna kan också fästas till varandra på något annat sätt än genom limning, exem- pelvis genom fastskruvning, nitning eller vulkning. Eftersom blocket 27 tillverkas i tre separata delar, som därefter samman- fogas, kan delarna gjutas eller stansas. Gjutning är fördelaktigt jämfört med exempelvis utfräsning och borttagning av material från ett homogent materialstycke för att skapa förbindelsekana- lerna 42 och hålrummen 39a-d, eftersom inget material måste tas bort från blocket 27, varvid inget spillmaterial produceras under tillverkningen. Stansning är fördelaktigt då det är en mycket snabb metod. Givetvis kan ett block även tillverkas från ett enda homogent materialstycke genom borttagning av material, men det är då svårare att borttaga materialet genom stansning. Därefter 10 15 20 25 30 35 521 154 16 inskjuts fläktarna 29a-d genom hålrumsöppníngarna 41 ned i hål- rummen 39. Eftersom hålrummens 39a-d väggar anligger mot fläktarna 29a-d, krävs inga fastsättningsanordningar för att hålla fläktarna 29a-d på plats i hålrummen 39. Därmed räcker det att inskjuta fläktarna 29a-d och inga extra arbetsmoment för fast- sättning krävs under tillverkningen. Vidare är fläktarna 29a-d ut- skjutbara ur hålrummen 39a-d igen, varvid en trasig fläkt 29 en- kelt kan bytas ut vid en reparation av fläktinrättningen 19. Fläkt- enheten 25 inrättas därefter i huset 23. I ett annat exempel in- skjutes fläktarna 29a-d i hålrummet efter det att blocket 27 mon- terats i fläkthuset 23. l figur 2 visas fläktinrättningen 19 som innefattar fläkthuset 23 och fläktenheten 25 såsom beskrivits i figurerna 3a-c. Fläkthuset 23 innefattar ett första yttre hölje 61 av exempelvis plåt, som är inrättat att skydda fläktinrättningen 19 mot exempelvis slag och stötar. Fläkthuset 23 innefattar vidare ett inre hölje 63, inrättat innanför det första höljet 61. Mellan det första yttre höljet 61 och det andra inre höljet 63 är ett lager med ett isolermaterial 65 in- rättat. Lagret 65 med isolermaterial är inrättat att minska ljudet från fläktarna 29 ytterligare. Fläkthuset 23 innefattar vidare två fluidledaröppningar 67. Endast den ena fluidledaröppningen 67 syns i figuren, eftersom en del av fläkthuset 23 är bortskuret i fi- guren 2. Fluidledaröppningen 67 är inrättad att anslutas till hu- vudfluidledaren 13. Fläkthuset 23 innefattar två sådana huvud- fluidledaröppningar 67 för att dels ge möjlighet att ansluta hu- vudfluidledaren 13 till fläktinrättningen 19 från olika håll och dels tillåta anslutning av två huvudfluidledare 13 till fläktinrättningen 19. Vidare innefattar fläkthuset 23 två utgångsöppningar 69 in- rättade att tillåta en anslutning till en utventil 21 för utförande av gasen till husets 1 omgivning. På insidan av fläkthuset 23 är en inre utfluidledare 71 inrättad att ansluta utgångsöppningarna 69 till blockets 27 utloppsöppning 37. Anordningen innefattar vidare en andra inre fluidledare 73 inrättad att ansluta inloppsöppningen 33 till huvudfluidledaröppningen 67. 10 15 20 521 154 17 Uppfinningen är ej begränsad till den härmed visade utförings- formen utan kan varieras fritt inom ramen för de efterföljande patentkraven.
Exempelvis kan hålrummens utformning varieras lika väl som förbindelsekanalernas, inloppskanalens och utloppskanalens ut- formning och väg genom blocket. Exempelvis kan hälrummen utformas cirkulärcylindriska eller med någon annan form för att passa fläktarna. Antalet fläktar, hälrum, förbindelsekanaler, in- loppskanaler och utloppskanaler kan varieras fritt. Fläktarna be- höver inte vara seriekopplade utan kan vara kopplade parallellt med varandra eller vara kopplade som flera parallella serier eller kopplade på något annat sätt. Fläkthuset kan innefatta flera la- ger med isolering av olika slag och flera eller färre höljen. Fläkt- huset och blocket kan utformas med en annan form än den här visade såsom exempelvis cirkulärcylindriska. Flera fläktar kan även inrättas i samma hálrum. Hálrumsöppningarna, inloppska- nalöppningen och utloppskanalöppningen kan vara placerade på någon annan yta av blocket än blockets ovansida.

Claims (20)

10 15 20 25 30 35 521 134 18 PATENTKRAV
1. En anordning avsedd att åstadkomma en tryckskillnad hos och/eller ett flöde av en gas mellan en ansamling av gasen under en fastighetsgrund och en omgivning i syfte att bortföra gasen från ansamlingen av gasen under fastighetsgrunden, varvid an- ordningen innefattar ett fläkthus (23) och en fläktenhet (25) in- rättad inuti fläkthuset (23), varvid fläktenheten (25) innefattar åt- minstone en fläkt (29a-d) som är inrättad att åstadkomma tryck- skillnaden hos och/eller flödet av gasen, kännetecknad av att fläktenheten (25) innefattar ett block (27) tillverkat i ett poröst material, varvid blocket (27) innefattar åtminstone ett första hål- rum (39a) med en första hålrumsöppning (41a) som mynnar på blockets (27) utsida, varvid nämnda fläkt (29) är inskjutbar i hål- rummet genom hålrumsöppningen, varvid fläkten (29) är inrättad i det första hålrummet (39a) för att åstadkomma ett flöde och/eller en tryckskillnad hos gasen.
2. En anordning enligt kravet 1, kännetecknad av att blocket (27) innefattar en inloppskanal (31) med en inloppsöppning som mynnar på blockets utsida, vilken inloppskanal är inrättad att möjliggöra ett inflöde av gasen, varvid hålrummet (39) står i för- bindelse med inloppskanalen.
3. En anordning enligt kravet 1 eller 2, kännetecknad av att blocket (27) innefattar en utloppskanal (35) med en utloppsöpp- ning (37) som mynnar på blockets utsida, vilken utloppskanal är inrättad att möjliggöra ett utflöde av gasen, varvid hålrummet står i förbindelse med utloppskanalen.
4. En anordning enligt kravet 1, 2 eller 3, kännetecknad av att nämnda hålrum (39) åtminstone delvis begränsas av två motstå- ende väggar av nämnda porösa material, varvid hålrummet och/- eller fläkten (29) är utformade på så sätt att fläkten tätt anligger mot båda dessa väggar och så att fläkten fasthålles i hålrummet. 10 15 20 25 30 35 521 134 19
5. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av att nämnda väggar är anpassade till fläkten på så sätt att fläkten tätt anligger mot väggarna åtminstone runt hålrumsöpp- ningen (41).
6. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av att hålrummet är väsentligen lådformat, varvid hålrummet begränsas av en tvärvägg (43) och en längdvägg (45) som är vä- sentligen vinkelräta mot varandra och mot hålrumsöppningen (41 ), varvid tvärväggens area är mindre än längdväggens area.
7. En anordning enligt kravet 6, kännetecknad av att inlopps- kanalen (31) innefattar en inflödesöppning (47) som mynnar i nämnda hålrum (39) och som är inrättad att medge ett inflöde av gas till hålrummet, varvid inflödesöppningen (47) är inrättad vä- sentligen mitt i hålrummets längdvägg (45), varvid utloppskana- len innefattar en utflödesöppning (49) som mynnar i nämnda hål- rum och som är inrättad att medge ett utflöde av gas från hål- rummet, varvid utflödesöppningen (49) är inrättad i hålrummets tvärvägg (43).
8. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av att blocket (27) innefattar ett andra hålrum (39b) åtskilt från det första hålrummet (39a) av en mellanvägg av nämnda porösa material, varvid anordningen innefattar en andra fläkt (29b) inrättad i det andra hålrummet (39b).
9. En anordning enligt något av föregående krav, nad av att blocket (27) innefattar en förbindelsekanal (42) inrät- tad mellan det första (39a) och det andra hålrummet (39b), varvid förbindelsekanalen är inrättad att medge ett flöde av gas mellan hålrummen.
10. En anordning enligt kravet 9, kännetecknad av att förbindel- sekanalen bildas av det första hålrummets utloppskanal och det andra hålrummets inloppskanal. 10 15 20 25 30 35 ., u, 521 154 20
11. En anordning enligt kravet 9 eller 10, kännetecknad av att fläktarna (29a-b) är seriellt kopplade med varandra på så sätt att gasen först passerar genom den första fläkten (29a) och sedan passerar genom den andra fläkten (29b), varvid de av respektive fläkt 29a, 29b åstadkomna tryckskillnaderna hos gasen väsentli- gen adderas.
12. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av blocket (27) innefattar en topplatta (55) som innefattar nämnda hålrumsöppningar (41), en bottenplatta (51) som är vä- sentligen solid och en mittendel (53) som innefattar inloppska- nalen, utloppskanalen, hålrummen och förbindelsekanalen mellan hålrummen.
13. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av att blocket (27) är självbärande.
14. En anordning enligt kravet 13, kännetecknad av att nämnda porösa material är ett polymermaterial.
15. En anordning enligt kravet 14, kännetecknad av att nämnda polymermaterial är en skumplast.
16. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av att nämnda porösa material har slutna porer.
17. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av, att blockets (27) material åtminstone till 90% utgörs av nämnda porösa material, varvid blockets (27) volym inklusive i blocket belägna kanaler (31, 35, 42) och hålrum (39) till åtmin- stone 30% består av det porösa materialet.
18. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av att nämnda fläkthus innefattar ett första hölje (61) och ett andra hölje (63) inrättat innanför det första höijet, varvid huset (23) innefattar ett isolermaterial (65) inrättat mellan det första 10 15 521 134 21 (61) och det andra höljet (63), varvid fiäktenheten (25) är inrättad innanför det andra höljet (63).
19. En anordning enligt något av föregående krav, känneteck- nad av att anordningen innefattar en fluidledare (13, 15) som in- nefattar en första och en andra ände, varvid den första änden stàr i förbindelse med ansamlingen av gas under fastighetsgrun- den och den andra änden är förbunden med nämnda inioppsöpp- ning, varvid anordningen är inrättad att bortföra gasen från an- samlingen under grunden.
20. En användning av en anordning enligt något av kraven 1- 19, kännetecknad av att anordningen används ti|| att bortföra gas från en ansamling av gas under en fastighetsgrund.
SE0202340A 2002-07-30 2002-07-30 Anordning för bortförsel av gas under en fastighetsgrund samt användning av anordningen SE0202340L (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202340A SE0202340L (sv) 2002-07-30 2002-07-30 Anordning för bortförsel av gas under en fastighetsgrund samt användning av anordningen
EP03738867A EP1546469B1 (en) 2002-07-30 2003-07-18 Removal device
DE60328113T DE60328113D1 (de) 2002-07-30 2003-07-18 Entfernungsvorrichtung
AT03738867T ATE434692T1 (de) 2002-07-30 2003-07-18 Entfernungsvorrichtung
AU2003246234A AU2003246234A1 (en) 2002-07-30 2003-07-18 Removal device
PCT/SE2003/001224 WO2004011729A1 (en) 2002-07-30 2003-07-18 Removal device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202340A SE0202340L (sv) 2002-07-30 2002-07-30 Anordning för bortförsel av gas under en fastighetsgrund samt användning av anordningen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0202340D0 SE0202340D0 (sv) 2002-07-30
SE521134C2 true SE521134C2 (sv) 2003-10-07
SE0202340L SE0202340L (sv) 2003-10-07

Family

ID=20288655

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0202340A SE0202340L (sv) 2002-07-30 2002-07-30 Anordning för bortförsel av gas under en fastighetsgrund samt användning av anordningen

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP1546469B1 (sv)
AT (1) ATE434692T1 (sv)
AU (1) AU2003246234A1 (sv)
DE (1) DE60328113D1 (sv)
SE (1) SE0202340L (sv)
WO (1) WO2004011729A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2292847B1 (en) * 2009-07-20 2012-06-27 Rado Vac HB An arrangement for transporting gases

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4508486A (en) * 1982-05-28 1985-04-02 Peabody Abc Corporation Ventilation fan with noise-attenuating housing
DE3441769A1 (de) * 1984-01-14 1985-07-18 Siegenia-Frank Kg, 5900 Siegen Lueftungsvorrichtung fuer raeume
US4798034A (en) * 1987-01-14 1989-01-17 Safe Aire, Inc. Method and apparatus for collecting and discharging radon gas and fluids
US4988237A (en) * 1989-09-29 1991-01-29 Crawshaw Geoffrey K Soil gas reduction system
GB2252990B (en) * 1991-02-20 1993-11-10 Christopher James Robe Wakeham Radon sump
GB2265639B (en) * 1992-03-30 1995-10-11 Prestige Aire 2001 Ltd Method and system for restricting the build-up of ground-emanating gases under or in a structure

Also Published As

Publication number Publication date
SE0202340L (sv) 2003-10-07
EP1546469A1 (en) 2005-06-29
SE0202340D0 (sv) 2002-07-30
AU2003246234A1 (en) 2004-02-16
EP1546469B1 (en) 2009-06-24
WO2004011729A1 (en) 2004-02-05
DE60328113D1 (de) 2009-08-06
ATE434692T1 (de) 2009-07-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ATE500873T1 (de) Staubsammelmechanismus
KR101340835B1 (ko) 열교환 환기 장치
EP2588814B1 (en) Fan device
JP4410698B2 (ja) 電子機器収容箱
US20080113606A1 (en) Crawlspace air apparatus
JP2013068386A (ja) 室外機
JP5080936B2 (ja) 空調システム
SE521134C2 (sv) Anordning för bortförsel av gas under en fastighetsgrund samt användning av anordningen
WO2016183690A1 (en) Ventilating sill plate
US7143558B2 (en) Drying system for structural waterproofing
CN104271417A (zh) 用于压缩机装置中的空气供应系统的有隔音特性的抽吸盒
JP2003347781A5 (sv)
KR20170116481A (ko) 매립형 제습기
JP5710342B2 (ja) 排気装置
JP2001311543A (ja) 床下の排気装置
RU211741U1 (ru) Приточная вентиляционная установка для монтажа внутри помещения
JP7356043B2 (ja) 換気装置及び換気設備
EP4245936A1 (en) System for circulating air in a structure
KR20180092451A (ko) 공명형 소음 저감 장치
JPH11201664A (ja) 消音装置
SE1950686A1 (sv) Torkanordning för en fuktskadad golvkonstruktion
JP3515015B2 (ja) 建物の床下空間構造材保護用湿度環境維持装置
KR20220102965A (ko) 전열교환기
KR20220102968A (ko) 전열교환기
JP2000008505A (ja) 局所換気装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed