SE518718C2 - Metod och anordning för bearbetning av fiskar - Google Patents

Metod och anordning för bearbetning av fiskar

Info

Publication number
SE518718C2
SE518718C2 SE0100217A SE0100217A SE518718C2 SE 518718 C2 SE518718 C2 SE 518718C2 SE 0100217 A SE0100217 A SE 0100217A SE 0100217 A SE0100217 A SE 0100217A SE 518718 C2 SE518718 C2 SE 518718C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
fish
devices
collarbone
head
section
Prior art date
Application number
SE0100217A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0100217D0 (sv
SE0100217L (sv
Inventor
Hans Finke
Original Assignee
Nordischer Maschinenbau
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nordischer Maschinenbau filed Critical Nordischer Maschinenbau
Publication of SE0100217D0 publication Critical patent/SE0100217D0/sv
Publication of SE0100217L publication Critical patent/SE0100217L/sv
Publication of SE518718C2 publication Critical patent/SE518718C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C25/00Processing fish ; Curing of fish; Stunning of fish by electric current; Investigating fish by optical means
    • A22C25/14Beheading, eviscerating, or cleaning fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)

Description

ayv1n vana; 10 15 20 - - ~ n .- 518 718 Av ovanstående skäl nackas ofta fiskkroppen senare för att avlägsna krag- ben, övre kragben och hjärnskål. Detta betyder emellertid en extra arbets- omgång samt en avkastningsförlust. Dessutom försvåras den ändå problem- atiska inläggningen in i de efterföljande maskinerna på grund av det saknade huvudet. Med anordningar för genomförande av sådant förfarande kan emellertid endast i förväg nackade fiskar bearbetas med försvarbara kostnader. För bearbetningen av icke nackade fiskar fordras konstruktivt avsevärda förändringar, vilka är svåra att utföra och leder följaktligen till kostnadsstegringar.
Hos kända anordningar och förfaranden för bearbetning av icke nackade fiskar består nackdelarna däri, att å ena sidan utbytet är ringa, då endast ett rakt snitt för att avskilja huvudet från kroppen kan genom- föras respektive realiseras och å andra sidan kan endast fiskar inom ett snävt storleksområde bearbetas.
Såsom kända anordningar för bearbetning av icke nackad fisk är en station för nackning med två roterande knivar känd från patentskrift DE 38 91 159.
Nackdelen är härvid, att som utgångsprodukt måste under alla omständig- heter endast fiskar med huvud föreligga. Dessutom skall med denna anord- ning en tydlig utbytesförlust i förhållande till den utvinningsbara kött- mängden noteras.
Vidare är en anordning för att nacka fiskar känd från patentskrift GB 768 38H. Här uppvisar anordningen ett par koniska eller konkava kniv- skivor, vilka är anordnade på parallella eller lutande axlar. Den till nackning och på rygg liggande fisken sätts i rörelse på en kurvbana omkring de roterande knivskivorna. På grund av fiskens positionsföränd- ring kan problem uppstå vid den exakta inmatningen till knivarna, något som kan leda till kvalitetsförsämring. Vidare är denna lösning konstruk- tivt sett mycket kostsam. Till nackdel för denna anordning är vidare, att endast icke nackade fiskar kan bearbetas. Dessutom är såväl hand- havandet som utbytet otillfredsställande, då fiskarna måste placeras manuellt och följaktligen är kvalitén och utbytet beroende av ifråga- varande, handhavande personal.
Detsamma gäller för den i patentskrift FR 2 H85 885 framlagda anordningen, .unna »|;:a 10 15 20 ~,æ »II . . u - u: 518 718 vilken innehar roterande anordningar, anordningar för att taga upp krag- bensfenorna samt anordningar för insnitt. Dessutom innehar den kända an- ordningen ett element för längdförskjutning av fiskarna i stjärtrikt- ningen. Detta framför snittanordningarna placerade element för position- ering av fiskarna består väsentligen av en roterande skiva med därpå an- ordnade och fjädrande anbringade nosanslag. Även denna anordning uppvisar den nackdelen, att utbytet är otillfredsställande, då cirkelkniven utför ett rakt snitt. Vidare är den för bearbetning av små fiskar förutsedda anordningen endast med höga kostnader omställningsbar för bearbetningen av stora fiskar, något som leder till maskinstillestånd och därmd till funktionsavbrott.
Till grund för uppfinningen ligger därför uppgiften att föreslå ett för- farande, med vilket icke nackade och i förväg nackade fiskar av olika storlekar kan bearbetas med gynnsammast möjliga utbyte och i största möjliga utsträckning utan efterbearbetning. Dessutom är det uppfinningens uppgift att åstadkomma en anordning för att genomföra förfarandet.
Uppgiften löses i enlighet med uppfinningen tillsammans med de karaktär- istiska kännetecknen i det överordnade begreppet i patentkrav 1 därigenom, att anordningarna för positionsbestämning väsentligen utgöres av nos- anslag och skjutbar list och anordningarna för att hämta upp kragbens- fenorna är anordnade lutande i förhållande till transportriktningen på sådant sätt, att fiskarna under transporten på det roterande bandet dess- utom är möjliga att sätta i rörelse i simriktningen och på grund av över- lagring av rörelserna är tillgängliga med tvång in i en för den efter- följande bearbetningen erforderlig position. På grund av utförandeformen i enlighet med uppfinningen blir det på ett enkelt sätt möjligt att be- arbeta fiskar av olika storlekar och till och med med eller utan huvud och med ringa omställningskostnad och att leda fiskarna säkert och till- förlitligt, nämligen oavhängigt handhavande personal, till den egentliga bearbetningen. Den tvångsvisa frammatningen av fiskarna in i bearbet- ningspositionen garanterar en reproducerbar kvalitet av bearbetningen vid gynnsammast möjliga avkastning, då fiskarna alltid med beaktande av deras storlek matas fram till den för dem optimala positionen. 5-1E3 7'12; ï?â::í;šä} É.'Äf-Å*':åâ:= Vidare löses den till grund för uppfinningen liggande uppgiften medelst ett förfarande med följande förfaringssteg: - att placera in fisken i en behållare (2) på ett roterande band (16) och närmare bestämt med huvudsidan mot ett nosanslag, 5 - att i förväg positionera fisken medelst förskjutning av nos- anslaget medelst skjutbara lister i stjärtriktningen, - att gripa tag i kragbensfenorna (12) medelst fenfångarskenor (10), - att mata fram fisken längs fenfångarskenorna (10) ända fram till ett område för överlämnande av fisken vid ett förskrapnings- 1O aggregat (5), - att snitta fisken medelst avskraparna (5) längs kragbenet ända upp på benet på huvudet resp. ända till hjärnskålen och närmare bestämt under permanent tryckpåläggning på fisken i stjärt- riktningen, 15 - att vika ut gällocken inklusive kragbenen, - att knäcka benen på huvudet nära hjärnskålen, varvid den vid fisken huvud anordnade mittenplattan förblir utan skada, - att från varandra draga den kroppsdel, som ännu endast medelst skinn är förbunden med bålen och i anslutning härtill avskilja 20 fiskens huvuddel från bålen.
Med förfarandet i enlighet med uppfinningen kan fiskar av olika storlekar bearbetas med oförändrad kvalitet och med mer fördelaktigt utbyta. En efterbearbetning - nämligen speciellt eftertrimningen genom att avlägsna benrester av kragben, huvudskåls- och mellanplatta - reduceras eller und- 25 vikes helt och hållet.
Inläggningen av fisken sker från ett uppsamlingstråg, vilket samlar upp de till bearbetning kommande fiskarna med ungefär samma storleksordning. _H__ Fisken lägges i sidoläge med huvudet mot ett nosanslag, varvid den ligger an med ryggen mot trågets bakre vägg. De av ett ändlöst band fram- 30 drivna trågen transporterar fisken genom bearbetningsverktygen. Nos- anslaget är rörligt i fiskens längdriktning och utövar en kraft på fisken, vilken kraft kan mata fram den i stjärtriktningen. På grund av å ena '"" sidan trågens transportrörelse, vilken sker tvärs fiskens längdaxel och den medelst nosanslaget förorsakade rörelsen för fisken längs dennas 35 längdaxel å andra sidan, sker en så kallad uppriktning, innan fisken . . o » u 4 518 718 ?ÄÜ,ä}É*ߧPšÄ§ kommer in i de skärande bearbetningsverktygen. Därvid riktas kragbens- fenorna upp medelst från fiskens stjärt till dess huvud relativt rörliga borstar. De därigenom uppåtstående kragbensfenorna fångas medelst ett par lister, vilka står lutande i utrymmet och kommer genom fiskens rörelse 5 att övertaga den fortsatta uppstyrningen av kragbensfenorna.
Anordningen för upptagandet av kragbensfenan löper hos stora fiskar väsentligen i området för stjärtänden upp på fisken. Detta har den för- delen, att anordningen för upptagande av kragbensfenen inte obetingat måste vara inställd på den största möjliga fisktjockleken och kan trots 10 detta täcka det största möjliga storleksspektrumet. Anordningen går sedan på grund av transportrörelsen relativt i riktning huvud och samlar upp kragbensfenorna. En mindre fisk matas fram nästan utan mekanisk manövre- ring i transportriktningen. Fenorna fångas och samlas upp först strax innan de når fram till änden på området mellan anordningen för upptagandet 15 av kragbensfenorna och elementet för längdförskjutningen.
Genom samverkan av elementet för fiskens längdförskjutning med de från fisken i rörelse satta borstarna och med anordningen för att taga upp kragbensfenan erhålles ett mindre, exakt definierat område, i vilket fenan samlas upp. Som resultat uppvisar maskinen en förhöjd effektivitet och ut- 20 märker sig genom en kort och därmed ur kostnadssynpunkt mer gynnsam bygg- längd. Vid änden av listen har fisken uppnått det rätta läget och man- övreras kontinuerligt in i nästa verktyg. En liten fisk frammatas opåverkat tills dess fiskens kragbensfena samlas upp av en som en kanal utformad gejd. Här är det fördelaktigt, att en stor fisk är mer påverkad och skjutes _'f; 25 fram respektive drages fram. Ju mindre en fisk är, desto mindre är det ' nödvändigt att den påskjutes. Fiskens rörelse sker väsentligen mot dess ;>Ä_ simriktning. 'but Läget för listen är vid slutet parallell med trågrörelsen för att säker- - 52 ställa den kontinuerliga övergången till de skärande bearbetningsverktygen, -:HI 30 här till den så kallade avskraparen.
En vidareutformning i enlighet med uppfinningen förutser, att anord- -||u; ningarna för upptagning av fiskar är utförda såsom tråg. .ul-s 10 15 20 130 |:»|.| 518 718 I en annan vidareutformning i enlighet med uppfinningen förutses, att anordningarna för upptagning av fiskar åtminstone är utförda tvådelade.
Vidare kan man i enlighet med uppfinningen förutse, att anordningarna för upptagning av fiskar uppvisar element för längdförskjutning av fiskarna.
Härvid kommer till exempel hävarmar, som är kopplade medelst elastiska fjädrar, till användning, vilka styr elementen för längdförskjutning på så sätt, att en utvikningsrörelse av elementen är möjlig vid större fiskar.
En vidareutformning i enlighet med uppfinningen förutser, att elementen för genomskärning består av cirkelknivar eller stående klingor.
Efter det att kragbensfenan tagits upp och överlämnats till avskrapare- paret, går detta par knivar helt plant uppifrån och underifrån bakom kragbensfenorna och genomför ett snitt vid kragbenet och övre kragbenet längs med ända till mellanbenet. Försnittningen sker med stående klinga.
Snittet realiseras genom fisktransporten och tryck från huvud. Kragbenet snittas inte igenom. Skrapning sker längs med detta. Övre och undre av- skrapare är var och en för sig lagrade över en svängningspunkt på huvudets sida. Medelst ett anslag och ett fjäderdrag inställes en bakre öppning, motsvarande fiskbensstorleken för den lilla fisken. Ett grövre fiskben kan knivarna tryck upp respektive öppna mot fjäderdraget. För att anpassa knivarna till de olika fisktjocklekarna, är inte de båda ledpunkterna på avskraparna fasta, utan är vridbart lagrade omkring en punkt mellan led- punkterna. Medelst en så kflla Lauerinställning är justeringen av av- skraparna för liten fisk realiserad, en stor fisk vrider och trycker på avskraparna i förhållande till sin tjocklek. Då ett bredare storleks- område bearbetas och storlekarna på fiskarna är utspridd, styrs inlopps- öppningen medelst en överledning från anordningen. På grund av tryck från nosanslaget i riktning mot stjärten, skjutes fisken in i avskraparna och i samverkan med transportrörelsen genomföres snittet. Härvid sättes före- trädesvis ett glatt underlag in, till exempel i tråget, respektive bearbetas med vattenbegjutning.
I en annan vidareutformning i enlighet med uppfinningen förutses, att elementen för att utföra insnitten är anordnade väsentligen tvärs 10 15 20 25 11:-» . . u . .v 518 718 fiskens längdaxel.
Vidare kan man i enlighet med uppfinningen förutse, att elementen för att utföra insnitten är anordnade i ett vinkelområde med en lutning på 10 t.o.m. 90 grader, i förhållande till fiskens längdaxel.
En vidareutformning i enlighet med uppfinningen förutser, att anordning- arna för att spänna ut fenorna korresponderar med anordningarna för att utföra insnitten. En övergång från försnittningen samt tryck från huvudet i riktning mot bålen medelst nosanslaget spänner upp gällocken och krag- benen, så att de befinner sig i samma vinkel som de efterföljande cirkel- knivarna, för att realisera ett snitt mot hjärnskålen.Två cirkelknivar med ett avstånd på 2-3 mm skär igenom mellanbenet. Styrningen sker genom snittet från försnittningen. På grund av avståndet mellan knivarna skadas inte mellanplattan och blir kvar vid huvudet. En centrering ställer in cirkelknivarna så, att mellanbenet ligger koncentriskt till spalten.
Följaktligen skadas inte den vid huvudet fastvuxna mellanplattan. En plog drar isär huvud och bål något, så att mellanplattan inte längre skjuter in i bålen. En efterföljande frånskiljarkniv genomskär de sista, ännu kvarvarande skinnförbindelserna, vilka finns kvar beroende på kniv- avståndet mellan de med visst avstånd stående cirkelknivarna. Huvud och bål är nu fullständigt separerade och föres separat ut ur maskinen.
Uppfinningen skall i det följande förklaras närmare med hänvisning till ritningarna. Där visar figur 1 den sohematiska bilden av fiskbearbetningen i ordningsföljd för bearbetningsprocessen, figur 2 en sidovy av anordningen, figur 3 ett snitt genom anordningen enligt figur 2 i området för avskraparna (snittlinje A - A), figur 4 ett snitt genom anordningen enligt figur 2 i området för brytknivarna (snittlinje B - B), figur 5 ett snitt genom anordningen enligt figur 2 i området för avskiljarkniven (snittlinje C - C), 10 15 20 -fïzö 'Ä 30 »»;». 35 518 718 figur 6 en vy uppifrån av anordningen enligt figur 2, figur 7 en schematisk vy av området för fisktillförseln, och figur 8 en schematisk vy av nackningsutrustningen.
Den i anordningen för bearbetningen av fisk 1 använda ordningsföljden för bearbetningen visas uppifrån och neråt i figur 1. Efter det att kragbens- fenan 12 på den till bearbetning kommande fisken 11 har kommit in i området för anordningarna 10 för upptagning av kragbensfenan, så som detta till exempel kan ses i figur 6, frammatas fisken 11 i sin fortsatta rörelse framåt in i området för de skärande anordningarna 5, vilka är utformade som klingor respektive som så kallade avskrapare. Dessa fasta klingor 5 är kilformigt utformade på så sätt, att knivarna, då fisken 11 frammatas vidare, skär ända in till hjärnskålen respektive ända upp på huvudets ben. Vid fortsatt bearbetning övergår den stående klingan 5 in i en anordning 8 för utvikning, vilken kommer i kontakt med klingan 5 på så sätt, att den är att betrakta som en slö förlängning av klingan. Anord- ningen 8 för utvikning har inte någon skärande funktion, vilket gör, att den emellertid förändrar lutningsvinkeln i förhållande till fiskarnas längdaxel i den fortsatta rörelsen framåt på så sätt, att gällocken böjes uppåt, enligt återgivning II i figur 1. Detta sker ända fram till en lutningsvinkel, vilken väsentligen motsvarar lutningsvilkeln för de efterföljande, skärande anordningarna 6, vilka är utformade som cirkel- knivar respektive som så kallade brytknivar 6. Dessa brytknivar 6 av- skiljer huvudets ben på fisken 11, utan att därvid förstöra den så kallade mellanplattan. Efter brytknivarna 6 följer i rörelseriktningen anordningarna 9 för avdragning, vilka liksom även anordningarna för ut- vikningen vidgar sig kilformigt i rörelseriktningen. På grund av denna kilformiga utvidgning av anordningarna 9 för avdragning tänjes det nu endast i benfri vävnad hängande huvudet 1H längs sin längdaxel för att draga av de beninnehållande områdena på huvudet 14 ut ur den skärande zonen för den skärande anordningen 7, vilken likaså är utförd som cirkel- kniv respektive som så kallad avskiljande kniv 7. Den avskiljande kniven 7 lossar alla förbindelser mellan huvud 1U och den kvarvarande bålen på fisken 11. Såväl huvudet 1H som även fiskens 11 bål lämnar anordningen avskilda från varandra över det fiskutmatande resp. fiskövertagande området 15. 10 15 20 25 -1-1» , . | n :o , n 518 718 Den i figur 2 visade anordningen för bearbetning av fiskar 1 uppvisar ett ändlöst löpande transportband 16 med tråg, på vilket de till bearbetning kommande fiskarna 11 ligger väsentligen tvärs sin transportriktning och vilket band transporterar dem till bearbetningsverktygen. Från den osor- terade mängden fisk i upplagstråget 17 hämtas en fisk till exempel manuellt och frammatas i sidoläge med ryggen mot trågets 2 ytterkant och med huvudet före mot ett element 3 för längförskjutning, vilket framgår av figurerna 5 och 6, det så kallade nosanslaget 3. Fisktråget 2 är för senare upptagning av respektive huvud och bål efter nackningen tvådelat.
Upplagstråget 17 och fisktråget 2 ligger väsentligen i ett plan, så att något lyft av fisken erfordras inte. Ett första verktyg, anordningen 10 för att taga upp kragbensfenan, vilket verktyg är utformat som kilkormigt löpande spalt mellan två lyftanordningar, fattar tag i kragbensfenan 12 och under transporten frammatas fisken mot dessa lyftanordningar mot det utvíkande nosanslaget 3. Vid änden av elementet för längdförskjutning av fisken har kragbenet 12 nått ett läge, i vilket det tryckes mot lyft- anordningen på anordningen för upptagning av kragbensfenan 10. Över- gången in i försnittnings-aggregatet från de tidigare beskrivna lyft- anordningarna till avskraparen sker jämt utan övergång, varvid aßkraparna gränsar till lyftanordningarna. De intilliggande kragbenen överlämnas på detta sätt av lyftanordningarna till avskraparna. En förcentrering ställer in verktyget på förhandenvarande fiskstorlek. I anslutning här- till föres ett medelst kompensationsdrivanordning 18 synkroniserat av- skraparpar 5 helt plant, såväl ovanifrån som underifrån, bakom kragbens- fenan 12 och skär, styrt från redan anliggande kragben, övre kragben och hjärnskål djupt in i kraniet 1H ända till upp på mellanbenet och i längs- riktning ända till hjärnskålen. Det erforderliga snitt-trycket sättes igång av nosanslaget 3. I anslutning härtill ledes fisken över in i bryt- knivarna 6. Medelst tilltagande tryck från nosanslaget 3 i riktning mot bålen böjes kragben och gällock 13 upp medelst anordningen 8 för utvik- ning ända tills de står väsentligen i samma vinkel som brytknivarna 6.
Detta knivpar 6 står med ett avstånd på ca 2-3 mm i förhållande till varandra och genomskär benet på huvudet utan att skada den så kallade mellanplattan, då en från huvudet avskuren mellanplatta vid bålen kan leda till störningar i filémaskinen. Efter det första brytsnittet drages nu -ø 10 15 20 .. 25 »=,-n ~>.:| 30 . nu I I s 1 s 718 5* 10 huvud 14 och bål 11 något från varandra medelst en anordning 9 för avdrag- ning, så att mellanplattan inte längre skjuter in i bålen och i anslut- ning härtill avskiljer en sista avskiljande kniv 7 den ännu kvarvarande (skinn) förbindelsen till huvudet. Avslutningsvis föres huvud 14 och bål avskilda över det fiskutmatande respektive fiskövertagande området 15.
I en alternativ utformning uppvisar anordningen 8 för utvikning ytter- ligare klingor för genomskärning.
I figur 3 visas ett snitt genom anordningen 1 för bearbetning av fisk i området för avskraparna 5. Anordningarna för att taga upp fisken, vilka här kan ses såsom tvådelade tråg 2, innehåller på den sida, där fiskens huvud kommer att ligga, ett element 3 för längdförskjutning, vilket är kopplat till ett fjäderförbundet överbelastningsanslag U. Samverkan av längdförskjutning av fisken vid dess vidaretransport i riktning mot de skärande anordningarna, vilka är utformade såsom avskrapare 5 samt de avskraparknivar 5, som sträcker sig i fiskens transportriktning i dess riktning för huvudet, leder till ett avskraparsnitt bakom kragbenen respektivie längs med dessa.
Det ändlöst cirkulerande trågbandet 16 är anordnat under trågen 2. Av- ståndet för avskraparna 5 i förhållande till varandra, beroende på tjock- leken på vederbörande till bearbetning kommande fisk, justeras medelst kompensationsanordningar 18. I ett alternativt utförande är avskrapar- knivarna utförda förskjutbart på så sätt, att de kan följa fiskens kon- tur respektive dess kragben.
Ett snitt genom anordningen 1 för bearbetning av fisk visas i figur U.
Fisken 11 ligger i tråget 2, som visar elementet 3 för längdförskjut- ningen i sitt utgångsläge, vilket element 3 i detta besrbetningsstadium är deaktiverat. I en alternativ utformning skjuter elementet 3 för längd- förskjutning fiskhuvudet mot brytknivarna 6. De skärande anordningarna, vilka är utformade som cirkel- respektive brytknivar 6, skär igenom benet på huvudet, varvid cirkelknivarna är lutande anordnade på så sätt, att de griper tag i fiskens 11 gällock 13, som är utvikta i samma vinkel, utan att skada dessa. Huvudet 1Ä på fisken 11 hänger nu fort- farande löst kvar vid den kvarvarande skinnförbindelsen till bålen, beroende på spalten mellan cirkelknivarna 6, vilken förbindelse avskiljes 10 15 20 'lg 25 ,;»-| v-a). 35 518 718 11 helt och hållet medelst den i figur 5 visade avskiljarkniven 7. I anslut- ning härtill transporteras de från varandra avskilda delarna bort i respektive tråghalva in i utloppsområdet respektive in i inloppsområdet på en efterföljande anordnad maskin.
Den i figur 6 visade anordningen för bearbetningen av fiskar visar ett ändlöst cirkulerande trågband 16, på vilket de till bearbetning kommande fiskarna ligger väsentligen tvärs sin transportriktning och vilket band transporterar dem till bearbetningsverktygen. Fisken ligger i sidoläge med ryggen mot ytterkanten på tråget 2 och med huvudet framåt mot ele- mentet 3 för längdförskjutningen, intill det så kallade nosanslaget.
Fisktråget 2 är för senare upptagning av respektive huvud och bål efter nackningen tvådelat. Ett första verktyg, anordningen 10 för upptagning av kragfenan, vilken är utformad som kilformigt löpande spalt mellan två lyftanordningar, fattar tag i kragbensfenan på den till bearbetning kommande fisken och under transporten förskjutes fisken på dessa lyft- anordningar mot det utvikande nosanslaget 3. Vid änden av detta som skjutbar list utformade nosanslag 3 har fiskens kragben nått ett läge, i vilket fisken trycks mot lyftanordningarna för upptagning av kragbens- fenan 10. I området för dessa anordningar för upptagning av kragbens- fenan är rörliga borstar 19 anordnade, vilka har till uppgift att rikta upp kragbensfenor, som eventuellt kan ligga an mot fiskbålen, så att anordningen 10 definierat ligger bakom fenan och på så sätt kan gripa in i kragbenets inloppsområde. Övergången in i försnittningsaggregatet från de tidigare beskrivna lyft- anordningarna till avskraparen 5 sker jämt utan övergång, varvid av- skraparna gränsar till lyftanordningarna.De intilliggande kragbenen över- lämnas på detta sätt av lyftanordningarna till avskraparna. En för- centrering ställer in verktyget på den förhandenvarande fiskstorleken. I anslutning härtill föres ett medelst kompensationsdrivanordning 18 (figur 3) synkroniserat avskraparpar 5 helt plant, såväl ovanifrån som som underifrån, bakom kragbensfenan 12 och skär, styrt från redan an- liggande kragben, övre kragben och hjärnskål djupt in i kraniet 1U ända till upp på mellanbenet och i längsriktning ända till hjärnskålen. Det erforderliga snitt-trycket sättes igång av nosanslaget 3. I anslutning hàdfill ledes fisken över in i brytknivarna 6. Medelst tilltagande tryck . . n . n» p 518 7 1 s älv - 12 från nosanslaget 3 i riktning mot bålen böjes kragben och gällock 13 upp medelst anordningen 8 för utvikning ända tills de står väsentligen i samma vinkel som brytknivarna 6. Detta knivpar 6 står med ett avstånd på ca 2-3 mm i förhållande till varandra och genomskär benet på huvudet utan 5 att skada den så kallade mellanplattan respektive benplattan, som stöder hjärnskålen och ligger i fiskens symetriplan, då en från huvudet av- skuren mellanplatta vid bålen kan leda till störningar i filémaskinen.
Efter det första brytsnittet drages huvud 1H och bål 11 något från varandra medelst en anordning 9 för avdragning, så att mellanplattan inte 10 längre skjuter in i bålen och i anslutning härtill avskiljer en sista avskiljande kniv 7den ännu kvarvarande skinnförbindelsen till huvudet.
I figur 7 visas schematiskt, hur fiskarna 11, som komer att ligga såväl olika i storlek som även på olika ställen på det ändlöst cirkulerande trågbandet 16, definierat genom samspelet med elementet 3 för längdför- 15 skjutning av fisken 11, når fram in i inmatningsområdet för anordningen för upptagning av kragbensfenen, så att sagda anordning kan gripa in bakom respektive kragben på respektive fisk.
I en annan vidareutformning i enlighet med uppfinningen förutses, att väsentligen varje anordning för genomskärning och utvikning uppvisar en 20 motsvarande anordning för genomskärning och utvikning i snittmotlägget.
I en alternativ utformning är en nackningsanordning realiserad, vilken i ett enda stycke avlägsnar såväl kragbenet som även det övre kragbenet och hjärnskålen på en redan nackad fisk. Nosanslaget anpassas efter frånvaron av huvudet. Efter förriktning och försnittning är fjäder- P: 25 krafterna justerade på så sätt, att bålen löper in i frånskiljar- aggregatet. Knivarna är anordnade på så sätt, att de står i varandra, varvid det undre knivhuvudet är bestyckat med en andra cirkelkniv så, -p»§ att ett snittmotlägg uppstår för den övre kniven. Den övre kniven sänkes in i spalten mellan de båda undre knivarna. Vidare kan man förutse, att ,r* 30 höja hastigheten för den övre kniven, speciellt för att uppnå glidning U mellan den övre och den undre kniven för att ernå en lämplig från- skiljande verkan.
»»||, I ytterligare en alternativ utformning i enlighet med figur 8 är en nack- ningsanordning realiserad, vilken avlägsnar kragbenet, det övre krag- »nmn 10 s 1 s 71 a llï- 13 benet och hjärnskålen på en redan nackad fisk i ett enda stycke. Nos- anslaget är modifierat på så sätt, att det kompenserar det fallande huvudet. Efter förriktning och försnittning överföres bålen in i en gejd (10,5,8,9), vilket framgår av figur 2, och styrs medelst tråg 2 ända till frånskiljarkniven (7).
I det i figur 8 visade utförandet uppvisar frånskiljarkniven 7 ett så kallat snitt-motlägg, vilket består av ytterligare ett knivhuvud med frånskiljarkniv 20. Båda frånskiljarknivarna 7, 20 bildar en inloppskil, vilken sörjer för en säkrare frånskiljning av kragbenet. I ytterligare en alternativ utformning i enlighet med figur 8 är den strecktecknat visade brytkniven 6 demonterad. Vidare kan frånskiljarkniven vara ut- formad som rörligt snittmottlägg. u. o-

Claims (1)

1. 0 15 20 25 30 PATENTKRAV 518 718 /lf Anordning för bearbetning av fiskar, vilken anordning omfattar ett ändlöst cirkulerande band (16) med behållare (2) för de till bearbetning kommande fiskarna, anordningar (10) för att hämta upp kragbensfenorna (12), i tran- sportriktningen därbakom inrättande anordningar (5, 6, 7; 8) för genom- skärning och utvikning samt anordningar (3) för positionsbestämning av fiskarna, varvid anordningarna (3) i fiskarnas transportriktning är anordnade framför anordningarna (5, 6, 7; 8) för genomskärning och utvikning, k ä n n e t e c k n a d därav att anordningarna (3) för positionsbestämningen väsentligen utgöres av nos-anslag och skjutbar list och anordningarna (10) för upphämtning av kragbensfenorna (12) är anordnade lutande i förhållande till transportriktningen på sådant sätt, att fiskarna under transporten på det cirkulerande bandet (16) dessutom är möjliga att sätta i rörelse i simriktningen och på grund av överlagring av rörelserna med tvång är tillgängliga in i en för den efterföljande bearbetningen erforderlig position. Anordning i enlighet med patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d därav att nos-anslagen ståri aktiv förbindelse med de skjutbara Iisterna. Anordning i enlighet med patentkrav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d därav att nos-anslagen är möjliga att sätta i rörelse medelst de skjutbara listerna över medbringare i i fiskarnas stjärtriktning. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att nos-anslagen är förskjutbart anordnade i behållarna (2). Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att de skjutbara listerna är fjädrande och svängbart anordnade vid anordningen. 10 15 20 25 30 10. 11. 12. 13. 518 718 /í Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att de skjutbara listerna sträcker sig över anordningens totala arbetsområde. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att de skjutbara listerna i arbetsområdet för anordningarna (5, 6, 7; 8) för genomskärning och utvikning är utformade avskilda från de skjutbara listerna i arbetsområdet för anordningarna (10) för upphämtning av kragbensfenorna (12) och från anordningen (3) för positionsbestämning. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att de skjutbara listerna är anordnade under det cirkulerande bandet (16). Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att behållarna (2) är utformade som tråg. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav at behållarna (2) är minst tvådelat utformade. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att anordningarna (5, 6, 7) för genomskärning består av stående klingor. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att anordningarna (5, 6, 7) för genomskärning består av cirkelknivar. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att anordningarna (5, 6, 7) för genomskärning är anordnade väsentligen tvärs längdaxeln för fiskarna. 10 15 20 25 30 14. 15. 16. 17. 518 718 /é Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att anordningarna (5, 6, 7) för genomskärning är anordnade i ett lutningsvinkelområde av 10 till 90 grader i förhållande till längdaxeln för fiskarna. Anordning ienlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att anordningarna (8) för utvikning är utförda korresponderande med anordningarna (5, 6, 7) för genomskärning. Anordning i enlighet med något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d därav att varje anordning (5, 6, 7;8) för genomskärning och utvikning uppvisar en korresponderande anordning för genomskärning eller utvikning i snittmotlägg. Förfarande för bearbetning av fisk, k ä n n e t e c k n a t av följande förfaringssteg: - att placera in fisken i en behållare (2) på ett cirkulerande band (16) och närmare bestämt med huvudsidan mot ett nos-anslag. - att i förväg positionera fisken medelst förskjutning av nos-anslaget medelst skjutbara listeri stjärtriktningen. - att gripa tag i kragbensfenorna (12) medelst fenfångarskenor (10) - att mata fram fisken längs fenfångarskenorna (10) ända fram till ett område för överlämnande av fisken vid ett förkapningsaggregat (5). - att snitta fisken medelst förkapningsaggregatet (5) längs kragbenet ända upp på benet på huvudet respektive ända till hjärnskålen och närmare bestämt under permanent tryckpåläggning på fisken i stjärtriktningen. - att vika ut gällocken inklusive kragbenen. - att knäcka benen på huvudet nära hjärnskålen, varvid den vid fiskens huvud anordnade mittenplattan förblir utan skada, - att från varandra dra den kroppsdel, som ännu endast medelst skinn är förbunden med bålen och i anslutning härtill avskilja fiskens huvud från bålen.
SE0100217A 1998-07-31 2001-01-26 Metod och anordning för bearbetning av fiskar SE518718C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE1998134523 DE19834523A1 (de) 1998-07-31 1998-07-31 Verfahren und eine Vorrichtung zur Verarbeitung von Fischen
PCT/EP1999/004858 WO2000007451A1 (de) 1998-07-31 1999-07-10 Verfahren und vorrichtung zur verarbeitung von fischen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0100217D0 SE0100217D0 (sv) 2001-01-26
SE0100217L SE0100217L (sv) 2001-03-16
SE518718C2 true SE518718C2 (sv) 2002-11-12

Family

ID=7875954

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0100217A SE518718C2 (sv) 1998-07-31 2001-01-26 Metod och anordning för bearbetning av fiskar

Country Status (7)

Country Link
DE (2) DE19834523A1 (sv)
DK (1) DK176713B1 (sv)
GB (1) GB2361405B (sv)
IS (1) IS2391B (sv)
NO (1) NO320215B1 (sv)
SE (1) SE518718C2 (sv)
WO (1) WO2000007451A1 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102004010696B4 (de) * 2004-02-27 2017-06-29 Nordischer Maschinenbau Rud. Baader Gmbh + Co. Kg Vorrichtung und Verfahren zum automatisierten Verarbeiten von Fleisch
DK178250B1 (da) * 2014-02-13 2015-10-05 Uni Food Technic As Maskine til afskæring af hovedet på en fisk
CN112471233B (zh) * 2020-11-27 2021-11-30 中国水产科学研究院渔业机械仪器研究所 自识别鱼体腹背朝向的鱼类去内脏加工智能化设备及方法

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB768384A (sv) * 1900-01-01
GB202872A (en) * 1922-10-13 1923-08-30 Rudolph Baader Improved method of and apparatus for decapitating fish
IS672B6 (is) * 1964-06-24 1968-11-14 Thortharson Olafur Vél til að afhausa bolfisk.
US3364517A (en) * 1965-12-17 1968-01-23 Nordischer Maschinenbau Processing of fish
GB1276900A (en) * 1969-08-15 1972-06-07 Nordischer Maschinenbau Method of and apparatus for gripping a fish for mechanical dressing
FR2485885A1 (fr) * 1980-07-01 1982-01-08 Nordischer Maschinenbau Dispositif pour aligner des poissons en position d'etetage
DE3411365C1 (de) * 1984-03-28 1985-04-04 Nordischer Maschinenbau Rud. Baader GmbH + Co KG, 2400 Lübeck Vorrichtung zum Koepfen von Fischen
DK162010C (da) * 1986-08-29 1992-02-10 Esbjerg Iras Maskinfab Fremgangsmaade og apparat til rensning af rundfisk, herunder isaer mekanisk udtagning af indvolde fra fisk
DK165213C (da) * 1987-12-18 1993-03-08 Espersen As A Apparat til brug ved afskaering af fisks hoveder

Also Published As

Publication number Publication date
IS5833A (is) 2001-01-30
NO20010473D0 (no) 2001-01-26
DK200100033A (da) 2001-03-26
DE19834523A1 (de) 2000-02-10
GB0101438D0 (en) 2001-03-07
SE0100217D0 (sv) 2001-01-26
NO320215B1 (no) 2005-11-14
GB2361405A (en) 2001-10-24
WO2000007451A1 (de) 2000-02-17
NO20010473L (no) 2001-01-26
DE19981451D2 (de) 2001-06-21
IS2391B (is) 2008-08-15
GB2361405B (en) 2002-07-17
SE0100217L (sv) 2001-03-16
DK176713B1 (da) 2009-04-06
DE19981451B4 (de) 2005-07-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6322438B1 (en) Poultry leg and thigh processor
US4688297A (en) Process for gaining the meat from poultry and apparatus for performing this process
JPH0675467B2 (ja) 家禽ボディーから機械的に肉を得る方法および装置
US20080171506A1 (en) Processing of Carcass Parts of Slaughtered Poultry
US4827570A (en) Method and apparatus for removing breast meat from poultry carcass
JPS6125438A (ja) 家禽から胸肉を分離する方法および家禽処理装置
EP2433500A1 (en) System for cleaning, cutting and handling fish
US8408978B2 (en) Device for processing poultry wings
US20230000095A1 (en) Arrangement and method for automatically removing a strip consisting of dark meat from a fish fillet
US20170273321A1 (en) Device and method for shelling crabs
SE432344B (sv) Anordning for att skera loss fileer fran fiskar
EP0297114B1 (en) Device for filleting of meat
EP2218333B1 (en) Filleting device and method for harvesting fillets
US5106335A (en) Method of deboning fish and apparatus for carrying out this method
EP0637204B1 (en) Device for detaching and/or removing meat and the like from animal heads
SE518718C2 (sv) Metod och anordning för bearbetning av fiskar
US5954574A (en) Wing remover
GB2089642A (en) Method and apparatus for deboning fish
KR20240045273A (ko) 가금류 몸통의 흉골 마루에 위치하는 고기 스트립을 분리하기 위한 장치 및 방법
NL1030671C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het bewerken van een karkasdeel van geslacht gevogelte.
US4030163A (en) Cutter for removing a tough surface layer from pieces of material
US5437572A (en) Method and apparatus for deboning meat
EP0784932B1 (en) Wing Remover
US11825855B2 (en) Processing line and method for harvesting hearts from viscera packages taken out and detached from poultry carcasses
EP4129071A1 (en) Method and device for processing a carcass-part of slaughtered poultry