SE518194C2 - Takräcke och fastsättningsanordning - Google Patents

Takräcke och fastsättningsanordning

Info

Publication number
SE518194C2
SE518194C2 SE0102445A SE0102445A SE518194C2 SE 518194 C2 SE518194 C2 SE 518194C2 SE 0102445 A SE0102445 A SE 0102445A SE 0102445 A SE0102445 A SE 0102445A SE 518194 C2 SE518194 C2 SE 518194C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
arm
load
bearing element
rail
frame
Prior art date
Application number
SE0102445A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0102445D0 (sv
SE0102445L (sv
Inventor
Torbjoern Skaanberg
Simon Hultman
Original Assignee
Calix Automotive Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Calix Automotive Ab filed Critical Calix Automotive Ab
Priority to SE0102445A priority Critical patent/SE0102445L/sv
Publication of SE0102445D0 publication Critical patent/SE0102445D0/sv
Priority to DE2002129961 priority patent/DE10229961A1/de
Publication of SE518194C2 publication Critical patent/SE518194C2/sv
Publication of SE0102445L publication Critical patent/SE0102445L/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60RVEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60R9/00Supplementary fittings on vehicle exterior for carrying loads, e.g. luggage, sports gear or the like
    • B60R9/04Carriers associated with vehicle roof
    • B60R9/045Carriers being adjustable or transformable, e.g. expansible, collapsible

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)

Description

25 30 35 518 194 e: 2 TEKNIKENS STÅNDPUNKT Takräcken med fastsättningsanordningar av ovan nämnt slag är kända. Ett stort antal olika typer av sådana takräcken finns på marknaden. En nackdel med dessa är att de är svåra att hantera och montera för en ensam person. En följd av detta är att många fordon kör omkring med ett pàmonterat takräcke även när det inte används, vilket bland annat ger onödigt vindbrus, eftersom takräcket genererar turbulens.
Ytterligare nackdelar med dessa kända fästanordningar är de är komplicerat utformade och att de till formen är relativt stora. Så- dana takräcken ger onödigt vindfång och således erhålls miss- gynnande luftmotstànd, som direkt ger upphov till ökad bränsle- förbrukning. Dessutom uppvisar vanligtvis traditionella takräcken element som sticker ut från fastsättningsanordningens centrala kropp.
Olika fordonsfabrikanter förser sina fordon, exempelvis bilar, med railer av olika storlekar. Till och med för ett och samma bil- märke är det vanligt att olika bilmodeller har olika dimensioner på railerna för anpassning till bilens design som helhet. För en kon- sument innebär detta att ett inköpt takräcke endast kan användas för en viss typ av bil. Således blir takräcket oanvändbart utan att produktens potentiella livslängd har utnyttjats när konsumenten byter bil.
Det är känt att löstagbart fastsätta ett lastbärande element till skenor hos ett personbilstak. Till exempel visar den svenska pa- tentskriften 514 688 en anordning innefattande ett par ben som är fritt svängbart ihakade i en slits i elementets undersida och fötter som sträcker sig fràn benens nedre ändar under skenan i syfte att upprätta en trepunktsgreppfastsättning pà skenan. En sådan anordning fyller visserligen sitt ändamål, men ger upphov till onödigt vindbrus på grund av utstickande delar. 00000 10 15 20 25 30 35 518 194 REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en anordning som medger fastsättning av ett lastbärande element till en eller flera skenor på ett fordon, vilken anordning inte upp- visar de ovan nämnda nackdelarna. I synnerhet eftersträvas en fastsättningsanordning som möjliggör för en användare att enkelt montera ett lastbärande element till takskenor såsom railer. Vida- re eftersträvas en fastsättningsanordning som är kompakt.
Detta ändamål uppnås med en anordning av det inledningsvis an- givna slaget, som kännetecknas av att den innefattar en stomme som är kopplingsbar till det lastbärande elementet, en vid stom- men roterbart anordnad arm, som är anordnad att i samverkan med stommen medge fastklämning av skenan mellan armen och det lastbärande elementet. Med en sådan roterbar arm är det möjligt att klämma fast det lastbärande elementet och skenan med varandra genom att rotera armen tills den får kontakt med skenan. Genom att armen via stommen kan kopplas till det last- bärande elementet kan anordningen verka på elementet och ske- nan med två väsentligen motriktade krafter. Ensådan fastsätt- ningsanordning är enkel att montera och kan hanteras av en en- sam person.
Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen innefattar an- ordningen medel för justering och upprätthållande av armens vinkel i förhållande till stommen. Tack vare att armens vinkel kan ställas medelst justeringsmedlet åstadkoms en ställbar klämvidd mellan stommen och armen för anpassning till olika skenor med olika tjocklekar.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar jus- teringsmedlet en roterbart anordnad stång försedd med gängor vilken är anordnad i anslutning till armen och stommen på så sätt att rotering av stången medför ändring av nämnda vinkel. Stång- en är anordnad att sträcka sig genom en eller flera öppningar hos stommen och justeringsmedlet innefattar ett med armen rör- 10 15 20 25 30 35 513 194 4 ligt förbundet element innefattande en med invändiga gängor in- rättad öppning, som är anpassad för att mottaga nämnda stång.
Vidare är justeringsmedlet och armen inrättade att medge det rörliga elementet en translationsrörelse i samband med justering av armens vinkel. Ett sådant justeringsmedel är enkelt att tillver- ka och att använda.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar an- ordningen ett anpassningsorgan, som är inrättat i anslutning till armen och avsett att anligga mot skenan, varvid anpassningsor- ganet är rörligt anordnat i förhållande till armen. Tack vare sin rörlighet kan ett sådant anpassningsorgan anpassa sig efter den aktuella railens utformning. Anordningen är således användbar för fordon med olika utformning av skenorna.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen har anpass- ningsorganet en anliggningsyta anpassad för att .vara i kontakt med ett väsentligen mot fordonstaket vänt ytområde hos skenan, varvid anpassningsorganet är anordnat att anpassa anliggnings- ytans vinkel efter nämnda ytområde. Genom att anpassningsor- ganet kan ställa in sin vinkel mot skenans yta kan man erhålla en bra passning även för snedställda ytor hos skenan.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar ar- men en mot stommen krökt yta som är anordnad rörlig i förhål- lande till stommen och anpassningsorganet innefattar en yta, vars form motsvarar den krökta ytan hos armen, varvid nämnda anpassningsorgan är rörligt förbundet med den krökta ytan. Ge- nom att anpassningsorganet rör sig längs en krökt yta kan an- passningsorganet förändra både sin vinkel och sitt läge i förhål- lande till skenan. Detta innebär att anpassning mot skenan ytter- ligare förbättras.
Ytterligare ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstad- komma ett takräcke, som gör det möjligt för användaren att på ett enkelt sätt sätta fast takräcket vid skenor anordnade längsgåen- de på ett fordonstak. 10 15 20 25 30 35 Detta ändamål uppnås med det inledningsvis angivna takräcket som är anordnat för anslutning till en eller flera, företrädesvis två, skenor på ett fordonstak och kännetecknas av att fastsätt- ningsanordningen innefattar en till det lastbärande elementet kopplingsbar stomme och en vid stommen roterbart anordnad arm, vilken är anordnad att i samverkan med stommen medge fastklämning av skenan mellan armen och det lastbärande ele- mentet.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar det lastbärande elementet ett inre utrymme, anpassat för mottagande av åtminstone ett avsnitt hos stommen. Med fördel sträcker sig stommens nämnda avsnitt in i nämnda inre utrymme hos det lastbärande elementet via en öppning i en mot stommen vänd sida hos det lastbärande elementet och anligger med en del mot ett inre väggyta hos det lastbärande elementet. I detta utföran- den kopplas stommen till det lastbärande elementet genom att nämnda avsnitt av stommen pressas mot elementets insida när fastsättningsanordningen klämmer fast skenan. Genom att kopp- lingen mellan fastsättningsanordningen och det lastbärande ele- mentet är anordnad inuti elementet undviks utskjutande delar från takräcket vilka orsakar turbulens och vindbrus under färd med fordonet.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar tak- räcket medel för justering och upprätthållande av armens vinkel i förhållande till stommen och justeringsmedlet är anordnat i nämnda inre utrymme hos det lastbärande elementet. Genom att anordna både justeringsmedlet och stommens nämnda avsnitt i det inre utrymmet hos det lastbärande elementet uppnås en mycket kompakt utformning. Vidare är det mycket fördelaktigt att anordna justeringsmedlet i det inre utrymmet inuti det lastbäran- de elementet, eftersom der minskar möjligheterna för smuts och andra partiklar eller vätskor från att ansamlas på justeringsmed- let. Härigenom skapas förutsättningar för en driftsäker och livs- lång funktion av justeringsmedlet. 10 15 20 25 30 35 n n nnn n n no n n n n n nn n. nn n n n n n n n n n n nn n n . . . n n ._ .- n n n n n n n n n n .- . n n n n nnn nnn n n n n n n a n n n n n .nn n n n n .n n n n n n n n n _ n n n n nn n n nn n nn nnn 6 Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen är det anord- nat för att medge en användare att påverka justeringsmedlet via det lastbärande elementets ena ände. Genom att justermedlet är åtkomligt via ena änden av det lastbärande elementet kan en an- vändare enkelt och bekvämt komma åt att justera fastsättnings- anordningen.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen innefattar tak- räcket ett verktyg för att påverka justeringsmedlet, varvid tak- räcket är anordnat att medge löstagbar fastsättning av verktyget i nämnda inre utrymme hos det lastbärande elementet. På så sätt har verktyget en given plats när det inte används och verktyget tappas inte bort så lätt.
Ytterliggare särdrag hos och fördelar med fastsättningsanord- ningen och takräcket enligt uppfinningen kommer att framgå tyd- ligare av den följande detaljerade beskrivningen.
FIGURBESKRIVNING Föreliggande uppfinning skall nu förklaras närmare med hjälp av olika utföringsformer och med hänvisning till bifogade ritningar, på vilka figur 1 visar en perspektiv vy av en utföringsform av ett takräcke enligt uppfinningen som är kopplat till ett lastbärande ele- ment, figur 2 visar en av vy sedd från sidan aven fastsättningsanord- ning enligt uppfinningen i ett första läge, figur 3 visar en vy sedd från sidan av fastsättningsanordning i ett andra läge, figur 4 visar en vy sedd framifrån av fastsättningsanordningen, nunn- 10 15 20 25 30 35 n n nnn n n nn n n n n a nn nn u. n n n n n n u n n nn n n - n n n n u n n n n n n n n n a n n n n nnn nnn n n q n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n »- n n n n n n. nnn a. n nn figur 5 visar en vy sedd uppifrån av fastsättningsanordningen, figur 6 visar ett anpassningsorgan till fastsättningsanordningen, och figur 7 visar en perspektivbild av ena änden av ett takräcke en- ligt uppfinningen innefattande ett justeringsverktyg.
BESKRIVNING AV UTFÖRINGSFORMER Figur 1 visar en del av ett takräcke 1 innefattande en fastsätt- ningsanordningen 2 och ett långsträckt lastbärande element 3.
Fastsättningsanordningen 2 är avsedd att fästa det lastbärande elementet 3 vid en långsträckt skena 4. Den längsträckta skenan 4 sträcker sig längs med ett fordonstak pà avstånd från taket och benämnas vanligtvis rail. För den praktiska tillämpningen av upp- finningen förstås att takräcket företrädesvis innefattar två last- bärande element 3 och fyra fastsättningsanordningar 2 för an- slutning till två väsentligen parallella skenor 4 på ett fordonstak.
Det lastbärande elementet 3 innefattar i denna utföringsform en ihålig balk, som när den är monterad sträcker sig väsentligen tvärs skenorna 4. Fastsättningsanordningen 2 innefattar en stom- me 7 och en roterbar arm 14 och ämnad för löstagbar fastsätt- ning av det lastbärande elementet 3 till skena 4.
Figurerna 2-5 visar en fastsättningsanordning enligt uppfinningen för fastsättning av det lastbärande elementets 3 ena ände till skenan 4. Det lastbärande elementet 3 innefattar ett inre utrym- me 5. Ena sidan av det lastbärande elementet 3 innefattar en öppning som leder in till utrymmet 5. Öppningen är formad som en slits som sträcker sig från elementets 3 ände och en bit in mot centrum av elementet 3. Fastsättningsanordningen 2 innefattar en stomme 7 som är kopplingsbar till det lastbärande elementet 3. Vidare är det lastbärande elementet 3 anpassat för att omge ett första 8 och ett andra kopplingsavsnitt 9 hos stommen 7.
Stommen 7 kopplas till det lastbärande elementet 3 genom att kopplingsavsnitten 8, 9 träs in i utrymmet 5, via elementets 3 ena ände, och förs längs med slitsen till avsedd plats. På så sätt 10 15 20 25 30 35 n n nnn n n nn n n n n n nn nn nn n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nnn nnn n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n nn n nn n sträcker sig stommen 7 delvis in i det inre utrymmet 5 hos det lastbärande elementet 3. Kopplingsavsnitten 8, 9 har partier 10a, 10b utformade för att anligga mot en inre väggyta hos det lastbä- rande elementet 3.
Stommen 7 är i denna utföringsform en bockad plåt, vars ändar bildar det första 8 och det andra 9 kopplingsavsnittet. Mellan kopplingsavsnitten bildar plåten en U-formad bygel 11 med en centralt anordnad öppning 12. Fastsättningsanordningen 2 inne- fattar en vid stommen 7 roterbart anordnad arm 14. Armen 14 in- nefattar en axel 15 fast förbunden med armen. Axeln 15 sträcker sig tvärs igenom ett centralt avsnitt av armen 14. Som visas i fi- gur 4 genomlöper armen 14 öppningen 12 hos stommen 7 på så sätt att axeln 15 vilar mot bygelns 11 botten. Armen 14 är anord- nad för att kunna rotera runt axeln 15. Armen 14 innefattar ett första avsnitt 16 som sträcker sig från axeln 15 in i det inre ut- rymmet 5 hos det lastbärande elementet 3 och ett andra avsnitt 17 som sträcker sig ut från axeln 15. Det andra avsnittet 17 har en böjd form och böjningens storlek är anpassad så att armen åt- minstone delvis sträckersig kring skena 4 när takräcket är mon- terat. Armen 14 kan till exempel bildas av två plåtstycken som är svetsade till en sammansatt del.
Takräcket 1 innefattar vidare medel 20, 21 för justering och upp- rätthållande av armens 14 vinkel i förhållande till stommen 7. Ju- steringsmedlet 20, 21 är anordnat i det inre utrymmet 5 hos det lastbärande elementet 3. Justeringsmedlet innefattar en stång 20 med utvändiga gängor och ett element 21, vilket är rörligt för- bundet med armens 14 första avsnitt 16. Det rörliga elementet 21 är försett med en öppning som har invändiga gängor och är an- passat för att mottaga stången 20. Det första 8 och det andra 9 kopplingsavsnittet hos stommen är båda försedda med en öpp- ning anpassad för att ta emot stången 20. Såsom framgår av fi- gur1 sträcker sig stången 20 dels genom öppningarna i stommen och dels genom öppningen i det rörliga elementet 21. Stången 20 är roterbart förbunden med kopplingsavsnitten 8, 9 och är me- o Ioooo 10 15 20 25 30 35 o o non o o oo o o o - o no oo o. u o s o o o o o ~o o ~ . . o o n o o o o o o o a - o . o o.. .oo o o o o o a o » o . . a o o o -o c a o o . q .i o o o u o o. o .- .- delst en klack och låsmedel, såsom en låsbricka, förhindrad från att förskjutas ur sin position.
Kopplingsavsnitten 8, 9 hos stommen 7 är anpassade för att medge en av justeringsmedlet låsbar förskjutning längs med slit- sen hos det lastbärande elementet 3. Justeringsmedlet är anord- nat på så sätt att det rörliga elementet 21, genom gängingrepp med stången 20, förskjuts längs med stången när stången 20 roteras, varvid armen 14 vrids runt axeln 15. Stången 20 har vid sin ena ände ett huvud med urtagning anpassad för att medge ett verktygsingrepp, i syfte att användaren skall kunna justera ar- mens 14 vinkel genom att endast behöva rotera stången 20.
Stàngen 20 utgörs företrädesvis av en skruv och armens vinkel justeras genom att användaren skruvar på denna.
Det första avsnittet 16 hos armen 7 är inrättat att hålla det rörliga elementet 21 så att justerelementet medges en translationsrörel- se i förhållande till axeln 15. l figurerna 2 och 3 visas ett exempel på hur detta kan realiseras med två långsträckta urtagningar 22 anordnade i armens första avsnitt 16. Det rörliga elementet 21 innefattar en utskjutande del 23 på var sida om det gängade hå- let. De utskjutande delarna 23 är anordnade i de långsträckta urtagningarna 22. Nämnda translationsrörelse tillåts genom att de utskjutande delarna 23 har möjlighet att rör sig längs med ur- tagningarna 22.
Justeringsmedlet är anordnat på så sätt att vid rotation av den gängade stången 20 förskjuts det rörliga elementet 21 längs med stängens 20 längdriktning, varvid elementets 21 förskjutning dri- ver armen 14 att rotera kring axeln 15. Tack vare att det rörliga elementet 21 medges att både roteras och att förskjutas i riktning mot och från armens 14 rotationsaxel, kan det rörliga elementet 21 i samverkan med stommen 7 justera armens 14 vinkelläge, det vill säga driva armens 14 andra avsnitt 17 mot eller från ske- nan 4. annas 10 15 20 25 30 35 n n nu; n u no n n u n n nu nn nn n n o n n n n n o nn n n ~ n ~ n n n n - n n n n n a - . n n ann n.. n n n n s . n - n s - n n n u n .n n n n n - n n n n u n n n nn n n n 10 Vid montering av takräcket till skenan 4 är det andra avsnittet 17 hos armen anpassat för att klämmas mot skenan 4 och närmare bestämt mot en sida hos skenan 4 som är vänd mot fordonstaket.
Denna sida hos skenan 4 benämns i det följande för skenans 4 undersida. Vinkeln på skenans 4 undersida kan variera mellan olika skenor 4. För att takräcket 1 och fastsättningsanordningen 2 ska kunna användas till såväl kända somframtida skenor av olika slag, innefattar anordningen 2 ett organ 30 för anpassning av den anliggningsyta hos anordningen 2 som är avsedd att ha kontakt med skenans 4 undersida.
Anpassningsorganet 30 visas mera i detalj i figur 6. Anpass- ningsorganet 30 är anordnat rörligt i förhållande till armen 14 och har en anliggningsyta 31 för friktionsingrepp mot ett ytområde hos skenans 4 undersida. Anliggningsytan är försedd med räfflor 32 anordnade i ett rutmönster för att erhålla en ökad friktion mot skenan. Genom att anpassningsorganet 30 är rörligt, kan anligg- ningsytans 31 vinkel anpassas efter nämnda ytområde hos ske- nan. Anpassningsorganet 30 är rörligt förbundet med det andra avsnittet 17 hos armen 14. I detta utföringsexempel är anpass- ningsorganet 30 glidbart förbundet med armen 14., Armen 14 är anordnad att i samverkan med stommen 7 medge fasthållning av skenan 4 mellan armen 14 och det lastbärande elementet 3. Fasthàllningen åstadkoms genom att stommen 7 är anordnad att medelst kopplingsavsnittet 8, 9 medge kraftverkan på insidan av det lastbärande elementet 3 mot skenan 4 och att armen 14 är anordnad att medelst anpassningsorganet 30 medge kraftverkan på skenans 4 undersida 25 mot det lastbärande ele- mentet 3. Vidare uppvisar anliggningsytan 31 hos anpassnings- organet 30 friktionshöjande medel 32 för stadigvarande kontakt med skenan 4. Anpassningsorganet 30 kan framställas av ett hårt gummimaterial eller något lämpligt plastmaterial.
Det andra avsnittet 17 hos armen 14 innefattar en mot stommen 7 krökt yta 18, vilken företrädesvis sträcker sig i en cirkelbåge.
Anpassningsorganet 30 har en krökt yta 33, vilken har en form 10 15 20 25 30 35 c a o a oo 518 194 11 som motsvarar den krökta ytan 18 hos armen 14. Den krökta ytan 18 hos armen 14 är konkav och den krökta ytan 33 hos anpass- ningsorganet är konvex. Anpassningsorganet 30 innefattar två hakformiga sidokantpartier 34 avsedda att sträcka sig runt kan- terna hos den krökta ytan hos armen 14 så att anpassningsorga- net 30 glidbart hålles fast vid armen 14. Anpassningsorganet är således anordnat rörligt utmed armens krökta yta 18. När an- passningsorganet rör sig utmed den krökta ytan 18, ändras an- liggningsytans 31 vinkel i förhållande till stommen 7 och på så sätt kan anliggningsytans läge anpassas beroende på skenans 4 utformning. l en annan utföringsform innefattar anpassningsorganet ett av- snitt som sträcker sig runt armens undersida, det vill säga den sida som är avsedd att vara vänd mot fordonstaket. Tack vare att anpassningsorganet omger armen, minimeras risken för att taket hos fordonet skadas i händelse av att användaren tappar tak- räcket 1 eller om användaren hårdhänt lägger takräcket 1 mot fordonstaket. Istället eller dessutom kan armens 14 nämnda un- dersida 25 beläggas med ett elastiskt eller eftergivligt material.
Vidare innefattar fastsättningsanordningen 2 ett flexibelt hus (ej visat), som är anordnat att åtminstone delvis omge stommen 7.
Huset kan vara av flera delar men är företrädesvis utformat i ett stycke. Huset är inrättat med ett väggavsnitt som är avsett att vara beläget mellan det lastbärande elementet 3 och skenan 4.
Ett sådant väggavsnitt gynnar en stadigvarande fixering av det lastbärande elementet 3 till skenan 4, eftersom det verkar frik- tionshöjande. Dessutom skyddar väggavsnittet hos huset ske- nans 4 yta, varför takräcket 1 medelst fastsättningsanordningen 2 kan fästas till och lossas från skenan 4 utan slita eller skada skenans 4 yta.
Takräcket 1 enligt uppfinningen sätts fast till skenan 4 på följan- de sätt. Medelst påverkan av justeringsmedlet kan användaren ställa in armens 14 vinkelläge i förhållande till stommen 7. Vid montering av takräcket 1 till ett par skenor 4 ökar användaren Innan 10 15 20 25 30 35 n o os: o u ao p | - - » nu n. a. a a . u » o »- n u o nu a n . a o - . ._ u. u > a . ~ n u v n u - u - _ . a - - ~ .no an: ~ a n q n _ a - u - - 1 . u n u s. n a n u ~ o - u ~ v o o v u nu .n o ~ w 12 fastsättningsanordningens 2 greppvidd genom att skruva på stången 20. Takräcket 1 läggs på plats tvärs skenorna 4 och de förskjutbara fastsättningsanordningarna 2 skjuts in mot respekti- ve skena 4. Därefter kan användaren successivt ställa in fast- sättningsanordningarna 2 genom att endast skruva på stången 20, varvid den roterbara armen 14 klämmer skenan 4 mellan sig och det lastbärande elementet 3. När anpassningsorganet 30 får kontakt med skenans 4 undersida anpassar det sin vinkel efter skenans 4 vinkel. Användaren skruvar på stången 20 till dess att fastsättningsorganet 30 medelst tvingverkan fasthåller det lastbä- rande elementet 3 vid skenen 4.
Som framgår av figur 7 innefattar det lastbärande elementet 3 en långssträckt öppning i form av en slits 35 in till utrymmet 5. Tak- räcket 1 innefattar vidare ett verktyg 50 för att ställa in armens 14 vinkel i förhållande till stommen 7. Stången 20 har vid sin ena ände en urtagning 51 anpassad för att medge ingrepp av verkty- get 50. Verktyget 50 innefattar en långsträckt del 52, exempelvis i form av en sexkantsnyckel, och en ändknopp 53 med ett låsme- del. Takräcket 1 är anordnat att medelst verktyget 50 medge an- vändaren åtkomst till justeringsmedlet 20 i det inre utrymmet 5 hos det lastbärande elementet 3 genom en öppning i änden av det lastbärande elementet 3. Kopplingsavsnitten 8, 9 hos stom- men 7 är anpassade för att mottaga och hålla nämnda lång- sträckta del 52 hos verktyget medelst urtagningar 54, 55.
Det lastbärande elementet 3 är vid sin ände försett med ett lås- bleck, som är anordnat att medge verktygets låsmedel låsbar fastsättning. På så sätt kan verktygets långsträckta del 52 förva- ras i det inre utrymmet 5 och verktyget kan låsas fast medelst låsmedlet, när det inte används. När verktyget 52 sitter på plats i det lastbärande elementet och är låst hindras obehöriga från att lösgöra takräcket 1.
Det betonas att de ovan avhandlade och på ritningarna illustre- rade utföringsformerna är att betrakta som exempel. Uppfinning- en kan således realiseras på andra sätt med bibehållande av den I :non o v Û I con oouu o q o o :oo n n nu u n n n n ~ - n u a n oo o ~ <- n n u n v a a a a n u - u - ~ n nu» en; »- . n a. a u a - a o a n . . u »q w 4 u v» - a - u» u n ~ n n n» - .- 13 grundläggande uppfinningstanken. Exempelvis kan anpassnings- organets rörlighet och anslutning till armen åstadkommas på fle- ra olika sätt. Anpassningsorganet kan exempelvis anordnas ro- terbart kring en axel genom anpassningsorganet.

Claims (11)

10 15 20 25 30 35 518 -194 14 Q . a . . - . - . u n. PATENTKRAV
1. Anordning (2) för fastsättning av ett lastbärande element till en långsträckt skena på ett fordonstak, varvid anordningen (2) innefattar en stomme (7) som är kopplingsbar till det lastbärande elementet (3), en vid stommen (7) roterbart anordnad arm (14), som är anordnad att i samverkan med stommen (7) medge fast- klämning av skenan mellan armen (14) och det lastbärande ele- mentet, kännetecknad av att anordningen (2) innefattar ett an- passningsorgan (30) inrättat i anslutning till armen (14), varvid anpassningsorganet (30) har en anliggningsyta (31) som är an- passad för att vara i kontakt med ett väsentligen mot fordonsta- ket vänt ytomràde hos skenan och att anpassningsorganet är an- ordnat rörligt i förhållande till armen (14) så att anliggningsytans (31) vinkel anpassas efter nämnda ytomràde hos skenan vid fastklämningen av skenan mellan armen (14) och det lastbärande elementet.
2. Anordning enligt krav 1, kännetecknad av att armen (14) innefattar en mot stommen (7) krökt yta (18) som är rörlig i för- hållande till stommen och att anpassningsorganet (30) innefattar en yta (33), vars form motsvarar den krökta ytan (18) hos armen, varvid nämnda anpassningsorgan (30) är rörligt förbundet med den krökta ytan (18).
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, kännetecknad av att nämn- da krökta yta (33) hos anpassningsorganet (30) är glidbart för- bundet med nämnda krökta yta (18) hos armen".
4. Anordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av att nämnda krökta yta (33) hos armen väsentligen sträcker sig i en cirkelbàge. 10 15 20 25 30 35 518 194 . . » . . » . . . - ~. 15
5. Takräcke (1) anordnat för anslutning till en eller flera ske- nor på ett fordon, varvid takräcket (1) innefattar åtminstone ett Iastbärande element (3) och en anordning (2) för fastsättning av det lastbärande elementet (3) vid skenan, varvid fastsättningsan- ordningen (2) innefattar en till det Iastbärande elementet (3) kopplingsbar stomme (7) och en vid stommen (7) roterbart anord- nad arm (14), vilken är anordnad att i samverkan med stommen (7) medge fastklämning av skenan mellan armen (14) och det Iastbärande elementet (3), kännetecknat av att anordningen (2) innefattar ett anpassningsorgan (30) inrättat i anslutning till ar- men (14), varvid anpassningsorganet (30) har en anliggningsyta (31) som är anpassad för att vara i kontakt med ett väsentligen mot fordonstaket vänt ytområde hos skenan och att anpass- ningsorganet är anordnat rörligt i förhållande till armen (14) så att anliggningsytans (31) vinkel anpassas efter nämnda ytområde hos skenan vid fastklämningen av skenan mellan armen (14) och det Iastbärande elementet.
6. Takräcke enligt krav 5, kännetecknat av att armen (14) in- nefattar en mot stommen (7) krökt yta (18) som är rörlig i förhål- lande till stommen och att anpassningsorganet (30) innefattar en yta (33), vars form motsvarar den krökta ytan (18) hos armen, varvid nämnda anpassningsorgan (30) är rörligt förbundet med den krökta ytan (18).
7. Takräcke enligt krav 6, kännetecknat av att stommen (7) innefattar åtminstone ett avsnitt som är anpassat för att placeras i det Iastbärande elementet (3) och det Iastbärande elementet (3) innefattar ett inre utrymme (5), anpassat för att mottaga nämnda avsnitt hos stommen (7).
8. Takräcke enligt krav 7, kännetecknat av att nämnda avsnitt av stommen är anordnat att sträcka sig in i nämnda inre utrymme (5) hos det Iastbärande elementet (3) via en öppning i stommen (7) och att avsnittet innefattar åtminstone en yta (10a, 10b) an- passad för att anligga mot en inre väggyta hos det Iastbärande elementet (3). 10 15 518 194 ~ . ~ . . . . . . - s. 16
9. Takräcke enligt krav 8, kännetecknat av att nämnda öpp- ning hos det lastbärande elementet (3) är en längsgående slits (35), varvid fästanordningen (2) är anordnad förskjutbar längs med nämnda slits (6).
10. Takräcke enligt något av kraven 5-9, kännetecknat av att fastsättningsanordningen innefattar medel för justering och upp- rätthållande av armens (14) vinkel i förhållande till stommen (7) och att justeringsmedlet är anordnat i nämnda inre utrymme (5) hos det lastbärande elementet (3).
11. Takräcke enligt krav 10, kännetecknat av att det innefattar ett verktyg för att påverka justeringsmedlet, varvid takräcket (1) är anordnat att medge löstagbar fastsättning av verktyget i nämnda inre utrymme (5) hos det lastbärande elementet (3).
SE0102445A 2001-07-05 2001-07-05 Takräcke och fastsättningsanordning SE0102445L (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102445A SE0102445L (sv) 2001-07-05 2001-07-05 Takräcke och fastsättningsanordning
DE2002129961 DE10229961A1 (de) 2001-07-05 2002-07-03 Dachgepäckträger und Befestigungsvorrichtung

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102445A SE0102445L (sv) 2001-07-05 2001-07-05 Takräcke och fastsättningsanordning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0102445D0 SE0102445D0 (sv) 2001-07-05
SE518194C2 true SE518194C2 (sv) 2002-09-10
SE0102445L SE0102445L (sv) 2002-09-10

Family

ID=20284783

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0102445A SE0102445L (sv) 2001-07-05 2001-07-05 Takräcke och fastsättningsanordning

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE10229961A1 (sv)
SE (1) SE0102445L (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ITMO20110269A1 (it) * 2011-10-25 2013-04-26 Menabo S R L Flli Barra porta-carico per tetto di autoveicolo
US10518613B2 (en) 2018-01-26 2019-12-31 Ford Global Technologies, Llc Swing clamp for connecting panels of motor vehicle

Also Published As

Publication number Publication date
DE10229961A1 (de) 2003-01-30
SE0102445D0 (sv) 2001-07-05
SE0102445L (sv) 2002-09-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1768515B1 (en) Adjustable mounting bracket
US7836532B2 (en) Method and apparatus for attaching accessories to a surgical fixture
US4854538A (en) Appliance mounting device
US7093369B2 (en) Retaining device for a wheel alignment analyzer
US8348111B2 (en) System and method for vehicle article carrier having stowable cross bars
JP2537226Y2 (ja) シャシダイナモメータ上の自動車運転用ロボット
US6471235B1 (en) Binding mounting system and method of rapidly mounting front and heel jaws of a ski binding
US4620609A (en) Removable bumper step for vehicles
US7871051B2 (en) Document holder for carts
EP1070652A3 (en) Clamping device for a steering column
ATE378577T1 (de) Stützkonsole für sensoren an einem fahrzeugrad
BR112020023944B1 (pt) Pé de bagageiro de teto, arranjo, e, bagageiro de teto
US5385379A (en) Split-panel windshield assembly for attachment to a recreation vehicle
US3540685A (en) Automotive staff holder
US5622345A (en) Chair carrier clamps
SE504606C2 (sv) Anordning vid fordonsmonterade lastbärare
SE518194C2 (sv) Takräcke och fastsättningsanordning
US4972742A (en) Lug nut removal tool
DE50007585D1 (de) Anordnung zum Befestigen einer Fahrzeugleuchte
EP1911628A1 (en) Holding device
US6298520B1 (en) Door closer and mounting bracket
US6176479B1 (en) Clamping device
US7090426B2 (en) Bidirectional slide lock and method of using same
SE467490B (sv) Faestanordning foer ihophaallning av tvaa element
US6834972B1 (en) Articulated arm of the rear mirror

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed