SE515805C2 - Anordning för att understödja läsning av en text från ett visningsorgan - Google Patents
Anordning för att understödja läsning av en text från ett visningsorganInfo
- Publication number
- SE515805C2 SE515805C2 SE9804547A SE9804547A SE515805C2 SE 515805 C2 SE515805 C2 SE 515805C2 SE 9804547 A SE9804547 A SE 9804547A SE 9804547 A SE9804547 A SE 9804547A SE 515805 C2 SE515805 C2 SE 515805C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- text
- marking
- row
- mark
- display
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G09—EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
- G09B—EDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
- G09B17/00—Teaching reading
- G09B17/04—Teaching reading for increasing the rate of reading; Reading rate control
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10S—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10S345/00—Computer graphics processing and selective visual display systems
- Y10S345/901—Electronic book with display
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Business, Economics & Management (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Educational Administration (AREA)
- Educational Technology (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Theoretical Computer Science (AREA)
- Controls And Circuits For Display Device (AREA)
- User Interface Of Digital Computer (AREA)
- Character Input (AREA)
- Electrically Operated Instructional Devices (AREA)
Description
25 30 35 5152M15 för det ord som för ögonblicket läses. Forskning har visat att en sådan lästeknik möjliggör en avsevärd ökning av läs- hastigheten utan att man för den skull reducerar sin förmåga att memorera den lästa texten.
Olika typer av läshjälpmedel är också kända från patentlit- teraturen. Till exempel visar US 3 878 327 en anordning för att underlätta läsandet av en text från en tv-skärm. Därvid beläggs tv-skärmen med ett raster så att hela texten för- svinner och endast det eller de ord som skall läsas blir synliga för användaren i ett fönster. Fönstret kan röra sig med önskad hastighet över skärmen och på så vis tvingas lä- saren följa fönstrets rörelser med blicken. Emellertid torde en sådan anordning ha vissa nackdelar då endast de ord som för tillfället läses är synliga. Det är svårt för användaren att få någon överblick över texten och veta var i texten han befinner sig. Vidare synes fönstret med de visade orden el- ler ordet röra sig med diskreta steg snarare än med en jämn kontinuerlig rörelse i syfte att i varje ögonblick visa hela ord. US 3 721 021 visar en mekanisk anordning innefattande en linjal som kan förflytta sig i vertikalled över en text.
US 5 592 143 visar en anordning för att med hjälp av ett pulserande ljud understödja läsning. Frekvensen hos de ljud- pulser som alstras är varierbar i syfte att förbättra läs- inlärningen. US 3 698 103 visar en annan mekanisk anordning för att öka läshastigheten hos en användare. Den mekaniska anordningen innefattar ett flertal kamstyrda bländarorgan som sekventiellt blottlägger områden av en text.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Ändamålet med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla en anordning eller ett verktyg med vilket läsningen av en text från ett visningsorgan kan underlättas och effektivise- ras, i synnerhet med vilket läshastigheten kan höjas. 10 l5 20 25 30 35 ~ | » I . . | « - « | .- 515 qsos Detta ändamål uppnås med den inledningsvis angivna anord- ningen, varvid nämnda andra medel är inrättade att förflytta markeringen på ett automatiskt sätt längs den visade delen av texten för att styra läsningen av texten. En sådan marke- ring som automatiskt förflyttar sig över en text underlättar för en läsare att följa texten med blicken. Läsaren kan där- med i högre utsträckning koncentrera sig på textens innehåll och behöver inte anstränga sig för att hålla reda på var i texten han befinner sig. Med en xnarkering enligt uppfin- ningen torde en avsevärd ökning av läshastigheten vara möj- lig att uppnå.
Enligt en utföringsform av uppfinningen är nämnda andra me- del inrättade att styra förflyttningen av markeringen på ett sådant sätt att markeringens rörelse framträder såsom en vä- sentligen kontinuerlig rörelse längs ett företrädesvis hori- sontellt avsnitt av den visade delen av texten, eller med andra ord längs en rad av den visade delen av texten. Med en sådan jämn förflyttning av markering kan läsarens ögon lätt följa text, dvs markering rör sig utan hoppa fram från tecken till tecken med en kontinuerlig hastighet över ett textavsnitt, exempelvis en textrad, innan den hoppar till nästa rad.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen är ett reglerorgan anordnat, med vilket den hastighet med vilken markeringen rör sig över texten är reglerbar. Med ett sådant reglerorgan erhålls en individuell anpassning av markering- ens rörelsehastighet. Läsaren kan också anpassa hastigheten till olika svårighetsgrad på den text som för tillfället lä- ses.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen är nämnda andra medel inrättade att byta från visning av nämnda del av texten till visning av en därpå följande del av tex- ten när markeringen befinner sig nära slutet av nämnda del, 10 15 20 25 30 35 - . > | . . . ~ - . Q .- 515 4805 varvid markeringen är inrättad att röra sig kontinuerligt i texten från nämnda del till nämnda därpå följande del. På så vis erhålls en automatisk scrollning av texten och använda- ren kommer på ett enkelt sätt att hitta rätt position i tex- ten för fortsatt läsning efter ett sidbyte, dvs markeringen kommer att befinna sig där användaren skall börja läsa efter ett sidbyte.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen är ett initieringsorgan inrättat att medge en användare att starta respektive stoppa markeringens rörelse. På så vis är det en- kelt för läsaren att exempelvis göra en kort paus i läs- ningen av någon anledning.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen är nämnda andra medel inrättade att visa markeringen på ett så- dant sätt att nmrkeringen framträder såsom en väsentligen fast markering. Det är inte ansträngande att hålla blicken på en sådan fast markering som rör sig utmed texten i jämfö- relse med en markering som exempelvis blinkar.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar visningsorganet ett elektroniskt visningsorgan, exempel- vis i form av ett katodstrålerör eller en LCD-skärm.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen är tex- ten anordnad på ett i sig konventionellt sätt i rader med ett antal ord i varje rad, varvid nämnda andra medel är in- rättade att styra förflyttningen av markeringen från en rad till en annan rad. Därvid kan nämnda andra medel vara inrät- tade att styra förflyttningen av markeringen från en rad till den därpå följande raden på så sätt att markeringen hoppar från den ena raden från en position som befinner sig på avstånd från ifrågavarande rads slut till den därpå föl- jande raden till en position som befinner sig på avstånd från ifrågavarande rads början. 10 15 20 25 30 35 . . - . . .- 515 8505 Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar markeringen en linje eller ett streck som sträcker sig nedanför åtminstone ett tecken längs ifrågavarande rad.
Andra exempel på fördelaktiga utformningar av markeringen är en skuggning som sträcker sig över åtminstone ett tecken längs ifrågavarande rad, en ram som sträcker sig runt åtmin- stone ett tecken i nämnda del av texten eller en kursivering av åtminstone ett tecken i nämnda del av texten. Därvid kan med fördel markeringen vara inrättad att vid varje tidpunkt markera ett antal tecken på visningsorganet eller att vid varje tidpunkt markera åtminstone ett ord i nämnda del av texten.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar nämnda första medel en dator, exempelvis en PC, digital- TV, pager, radio eller en elektronisk bok. Nämnda första me- del innefattar även mjukvara, exempelvis i form av något av textbearbetningsprogram.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen är tredje medel inrättade att tillåta lagring av ett avsnitt av texten i ett minnesorgan, varvid dessa tredje medel innefat- tar ett aktiveringsorgan som är utformat att initiera lag- ring genom att läsaren anger en startposition och en slutpo- sition för nämnda avsnitt. På så vis är det möjligt att skapa en katalog som innehåller för läsaren intressanta textavsnitt.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Föreliggande uppfinning skall nu förklaras närmare med hjälp av såsom exempel beskrivna utföringsformer och med hänvis- ning till bifogade ritningar. 10 l5 20 25 30 35 | | - ~ . . u - . - , .- :515 8605 Fig l visar schematiskt en anordning för att understödja läsning enligt en utföringsform av uppfinningen.
Fig 2 visar schematiskt en anordning för att understödja läsning enligt en annan utföringsform av uppfin- ningen.
Fig 3 visar en text med ett exempel på en markering en- ligt uppfinningen.
Fig 4 visar en text med ett annat exempel på en marke- ring enligt uppfinningen.
Fig 5 visar en text med ett ytterligare exempel på en markering enligt uppfinningen.
Fig 6 visar en text med ett ytterligare exempel på en markering enligt uppfinningen.
DETALJERAD BESKRIVNING AV OLIKA UTFÖRINGSFORMER AV UPPFINNINGEN Fig l visar schematiskt hur en läsunderstödsanordning enligt uppfinningen kan vara uppbyggd. Anordningen innefattar ett elektroniskt visningsorgan i form av en bildskärm, exempel- vis av typen katodstrålerör eller en s k LCD-skärm, dvs en skärm med flytande kristaller. Skärmen l är ansluten till en processorenhet 2 som erhåller kommandon från en inmat- ningsenhet 3 som kan innefatta ett tangentbord och/eller ett pekdon. Processorenheten 2 samverkar vidare med minnesorgan 4 innefattande ett internminne och ett minne i form av en hårddisk. tionell dator.
De visade komponenterna utgör delar av en konven- Dessutom innefattar anordningen en styrenhet 5 som skall beskrivas närmare nedan.
Anordningen är inrättad att möjliggöra visning av en text på skärmen l. Texten innefattar på normalt sätt ett antal tecken som bildar ord i texten, vilka är anordnade i väsent- ligen horisontella rader 6. På vanligt sätt visas på skärmen l en del av en längre text som är digitalt lagrad i minnes- eller något annat minnesorgan, organet 4, exempelvis en dis- lO 15 20 25 30 35 » u n , . - a . . « . u :515 šÛS kett eller en CD, och som successivt visas på bildskärmen l med hjälp av processorenheten 2.
I enlighet med uppfinningen innefattar läsunderstödsanord- ningen medel som är inrättade att visa en nmrkering 7 på skärmen l. I den i Fig l visade utföringsformen innefattar markeringen 7 en linje som sträcker sig väsentligen horison- tellt, dvs parallellt med en rad 6 hos den del av texten som visas på skärmen l. Markeringen 7 är inrättad att nmrkera ett antal tecken i den text som visas på skärmen l. Marke- ringen 7 är vidare inrättad att förflytta sig längs texten, dvs med en rörelse som sträcker sig väsentligen parallellt med en rad 6 för att styra läsningen av texten. Markeringen 7 är avsedd att förflytta sig automatiskt, dvs när marke- ringen 7 har initierats rör den sig med en väsentligen jämn hastighet över texten. Markeringens 7 förflyttning kan sty- ras med styrenheten 5 som innefattar ett initieringsorgan 8, vilket är utformat som en tangent och inrättat att medge en användare att starta respektive stoppa markeringens 7 för- flyttning med en enkel tryckning. Styrenheten 5 innefattar vidare ett reglerorgan 9, 10 med vilket markeringes 7 rörel- sehastighet kan regleras. Reglerorganet 9, lO innefattar en första tangent 9, vilken är indikerad med ett plustecken och med vilken markeringens 7 hastighet kan ökas genom nedtryck- ning av tangenten 9, och en andra tangent lO, vilken är mar- kerad med ett minustecken och med vilken markeringens 7 has- tighet kan minskas genom nedtryckning av tangenten lO.
Vidare innefattar styrenheten 5 ett aktiveringsorgan i form av en tangent ll och en funktionsväljare 12 med vilken olika funktioner kan erhållas. Exempelvis kan med funktionen I väljas lagring av ett avsnitt av texten som kan lagras sepa- rat i nunnesorganet 4 eller någon annan minnesenhet. Lag- ringen kan initieras när markeringen 7 förflyttar sig över texten genom en enkel tryckning av tangenten ll och stoppas med en därpå följande tryckning av tangenten ll när marke- 10 15 20 25 30 35 5158805 ringen 7 har förflyttat sig över ett önskat avsnitt. Syftet med denna funktion I är att de lagrade avsnitten skall vara lättåtkomliga för användaren och exempelvis kunna visas åter genom en enkel tryckning av tangenten ll när markeringen 7 inte rör sig över texten, dvs när läsunderstödsanordningen inte är aktiverad. Det skall noteras att aktivering av de i minnesorganet 4 lagrade avsnitten även kan ske på annat sätt.
Om funktionsväljaren 12 positioneras i läget II kan med tan- genten ll en tidmätning initieras. Genom en sådan tidmätning kan användaren läsa ett stycke ur den text som visas på skärmen l och därefter åter trycka på tangenten ll för att stoppa tidmätningen. Läsunderstödsanordningen är därvid in- rättad att beräkna läshastigheten, dvs antal ord per tidsen- het varefter användaren kan ställa in läsunderstödsanord- ningen på så sätt att markeringen 7 rör sig med denna has- tighet. Denna funktion II är fördelaktig när användaren lä- ser texter av olika svårighetsgrad eftersom en svår text i regel bör läsas med lägre läshastighet än en lättare text.
Med fördel kan bildskärmen l vara inrättad att visa den upp- mätta läshastigheten och även den läshastighet med vilken markeringen 7 förflyttar sig.
Med funktionsväljaren l2 i läget III erhålls en funktion som möjliggör ett selektivt läsande för en användare, dvs använ- daren kan skumma en text. Detta kan exempelvis åstadkommas genom att markeringen 7 förflyttar sig vertikalt nedåt på skärmen l eller hoppa fram mellan rubriker, mellanrubriker, ingresser eller bildtexter. Med tangenten ll kan ett sådant selektivt läsande initieras och avbrytas. Vidare kan med tangenterna 9 och lO markeringens 7 hastighet ökas och mins- kas vid ett sådant selektivt läsande.
De ovan nämnda medlen, som är inrättade att visa markeringen 7 och åstadkomma dess rörelse, kan realiseras i form av ett 10 15 20 25 30 35 . . , ~ »n s1s sås datorprogram som är lagrat i ndnnesorganet 4 på konventio- nellt sätt. På samma sätt kan medlen med vilka avsnitt av texten kan lagras i minnesorganet 4 realiseras i form av ett datorprogram som är lagrat i minnesorganet 4.
De ovan nämnda medlen. är således inrättade att förflytta markeringen 7 på ett sådant sätt att dess rörelse framträder såsom en väsentligen kontinuerlig jämn rörelse utmed texten.
Det är fördelaktigt att markeringen 7 inte hoppar fram från tecken till tecken eller eventuellt från ord till ord, vil- ket skulle vara tröttande för en användaren när han läser texten. Vidare är medlen inrättade att visa markeringen 7 på ett sådant sätt att den framträder som en väsentligen fast markering, dvs att markeringen 7 inte blinkar.
Med fördel styrs markeringens 7 rörelse över texten på så sätt att den hoppar från en rad 6 från en position som be- finner sig på avstånd från ifrågavarande rads slut till den därpå följande raden 6 till en position som befinner sig på avstånd från denna rads 6 början. En sådan rörelse av marke- ringen 7 motsvarar blickens rörelse över en text vid avance- rad läsning med exempelvis en penna som hjälpmedel, dvs pen- nan ligger ett antal tecken eller ett eller ett par ord före den del av texten som läses och behandlas av hjärnan. Detta avancerade sätt att läsa understöds av en sådan förflyttning från rad till rad av markeringen 7.
Fig 2 visar en andra utföringsfornl av läsunderstödsanord- I detta fall är anordningen utformad som en elektro- ll och 12 som motsvarar de som är anordnade i anordningen i den första ningen. nisk bok med en skärm l och de tangenter 8, 9, lO, utföringsformen som visas i Fig l. Även anordningen i Fig 2 innefattar således en processorenhet (ej visad i Fig 2) och ett minnesorgan som innefattar ett fack 13 för mottagande av en informationsbärare, exempelvis en CD. I övrigt fungerar lO 15 20 25 30 35 _. ..- 10 =515 805 läsunderstödsanordningen som visas i Fig 2 på samma sätt som den som visas i Fig l.
Fig 3 till 6 visar olika utföranden av markeringen 7. I Fig 3 är markeringen utformad som en fläck som befinner sig un- der ett tecken i texten. I Fig 4 är markeringen 7 utformad såsom en ram eller ett fönster som omger ett antal tecken i texten och som sträcker sig parallellt med en rad 6 hos tex- ten. I Fig 5 är markeringen 7 utformad på så sätt att de tecken som skall markeras är framställda med fet stil. De övriga tecknen i texten har här såsom ett exempel fram- ställts med kursiverad stil. I Fig 6 visas en markering 7 som innefattar en skuggning av ett område inom vilket de tecken som skall markeras befinner sig. Denna skuggning kan vara gjord i en gràtonsskala eller i någon lämplig färg. Det är naturligtvis väsentligt att skuggningen är så svag att texten som befinner sig där bakom är tydligt läsbar.
Det skall noteras att markeringen 7 kan utformas på många ytterligare sätt, exempelvis kan den innefatta ett streck som befinner sig ovanför de tecken som skall markeras. Mar- keringen 7 kan också utformas som en fylld cirkel som rör sig utmed texten.
Uppfinningen är tillämplig alla typer av texter som visas på en skärm, exempelvis texter i ordbehandlingsprogram, texter som erhålls via e-post, text-TV, digital-TV, Internet eller något annat nätverk, radio, pager etc.
Uppfinningen är inte begränsad till de beskrivna utförings- formerna utan kan varieras och modifieras inom ramen för de efterföljande patentkraven.
Den visade styrenheten 5 kan utgöra en del av en dator eller bildas av ett program lagrat i en dator, varvid funktionerna ll 515 805 hos tangenterna 8, 9, lO, ll och 12 kan realiseras med hjälp av tangenter hos ett tangentbord av standardtyp.
Claims (14)
1. l. Anordning för att understödja läsning av en text från ett visningsorgan (1), innefattande första medel (2, 4), vilka är inrättade att tillhandahålla en text, som består av ett antal tecken som och att visa åtminstone en del av (1), som, är (1), ett tecken av nämnda del bildar ord i nämnda text, nämnda text på visningsorganet (2, 5), på visningsorganet andra medel inrättade att visa en (7) markera åtminstone markering vilken är inrättad att av texten, varvid nämnda andra medel är inrättade att förflytta marke- ringen (7) på ett automatiskt sätt på den visade delen av texten för att styra läsningen av texten och på ett sådant sätt att markeringens rörelse framträder såsom en väsentligen kontinuerlig rörelse åtminstone längs ett avsnitt texten, ett initieringsorgan (8) vilket är inrättat att medge en användare att starta respektive stoppa markeringens (7) rörelse och (9, 10) rör sig över texten är reglerbar. ett reglerorgan (7) med vilket den hastighet med vilken markeringen
2. Anordning enligt krav 1, (2, 5) nämnda del av texten till en därpå följande del av texten (7) markeringen kännetecknad av att nämnda andra medel är inrättade att byta från visning av när markeringen befinner sig nära slutet av nämnda del, (7) är att i texten från, nämnda del till nämnda därpå varvid inrättad röra sig kontinuerligt följande del.
3. Anordning enligt något av de föregående kraven, känne~ (2, 5) att på ett sådant sätt att markeringen tecknad av att nämnda andra medel är inrättade (7) framträder såsom en väsentligen fast markering. visa markeringen « . . ø . . 10 15 20 25 30 35 . | . - | m 751518705
4. Anordning enligt något av de föregående kraven, känne- tecknad av att visningsorganet (l) innefattar ett elektro- niskt visningsorgan.
5. Anordning enligt något av de föregående kraven, känne- tecknad av att texten är anordnad på ett i sig konventio- nellt sätt i rader (6) med ett antal ord i varje rad, varvid (2, 5) (7) nämnda andra medel är inrättade att styra förflytt- ningen av markeringen från en rad (6) till en annan rad (6)-
6. Anordning enligt krav 5, (2, 5) är inrättade att styra förflyttningen av markeringen (7) (6) (6) på så sätt att markeringen (6) ifrågavarande rads slut till den därpå följande raden kännetecknad av att nämnda andra medel från en rad till den därpå följande ra- (7) från en position som befinner sig på avstånd från (6) till en position som befinner sig på avstånd från ifrågava- den hoppar från den ena raden rande rads början.
7. Anordning enligt något av kraven 5 och 6, (7) nedanför åtminstone ett tecken längs ifrågavarande rad. kännetecknad av att markeringen innefattar en linje som sträcker sig
8. Anordning enligt något av kraven 5 till 7, (7) sig över åtminstone ett tecken längs ifrågavarande rad. kännetecknad av att markeringen innefattar en skuggning som sträcker
9. Anordning enligt något av kraven 5 till 8, kännetecknad (7) runt åtminstone ett tecken i nämnda del av texten. av att nørkeringen innefattar en ram som sträcker sig lO. Anordning enligt något av kraven 5 till 10, (7) minstone ett tecken i nämnda del av texten. känneteck- nad av att markeringen innefattar en kursivering av åt- - - Q ~ .-
10. 15 20 tecknad av att nmrkeringen tecknad av att nmrkeringen tecknad av att nämnda första medel tecknad av tredje medel Lfl “A 01 UD CD Cfl '_l »b-
11. Anordning enligt något av de föregående kraven, känne- (7) tidpunkt markera ett antal tecken på visningsorganet (1). är inrättad att vid varje
12. Anordning enligt något av de föregående kraven, känne- (7) tidpunkt markera åtminstone ett ord i nämnda del av texten. är inrättad att vid varje
13. Anordning enligt något av de föregående kraven, (2, 4) känne- innefattar en da- tor.
14. Anordning enligt något av de föregående kraven, (2, 4) ring av ett avsnitt av texten i ett minnesorgan (4) och som (ll) initiera lagring genom att läsaren anger en startposition känne~ som är inrättade tillåta lag- innefattar ett aktiveringsorgan sonx är utformat att och en slutposition för nämnda avsnitt.
Priority Applications (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9804547A SE515805C2 (sv) | 1998-12-23 | 1998-12-23 | Anordning för att understödja läsning av en text från ett visningsorgan |
JP2000591599A JP2002533855A (ja) | 1998-12-23 | 1999-12-23 | 表示部材からの文章の読み取りをサポートするための装置 |
EP99965688A EP1145214A1 (en) | 1998-12-23 | 1999-12-23 | A device for supporting reading of a text from a display member |
AU21374/00A AU2137400A (en) | 1998-12-23 | 1999-12-23 | A device for supporting reading of a text from a display member |
US09/744,508 US6726487B1 (en) | 1998-12-23 | 1999-12-23 | Device for supporting reading of a text from a display member |
PCT/SE1999/002479 WO2000039776A1 (en) | 1998-12-23 | 1999-12-23 | A device for supporting reading of a text from a display member |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9804547A SE515805C2 (sv) | 1998-12-23 | 1998-12-23 | Anordning för att understödja läsning av en text från ett visningsorgan |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9804547D0 SE9804547D0 (sv) | 1998-12-23 |
SE9804547L SE9804547L (sv) | 2000-06-24 |
SE515805C2 true SE515805C2 (sv) | 2001-10-08 |
Family
ID=20413862
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9804547A SE515805C2 (sv) | 1998-12-23 | 1998-12-23 | Anordning för att understödja läsning av en text från ett visningsorgan |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6726487B1 (sv) |
EP (1) | EP1145214A1 (sv) |
JP (1) | JP2002533855A (sv) |
AU (1) | AU2137400A (sv) |
SE (1) | SE515805C2 (sv) |
WO (1) | WO2000039776A1 (sv) |
Families Citing this family (37)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US6931587B1 (en) * | 1998-01-29 | 2005-08-16 | Philip R. Krause | Teleprompter device |
SE522895C2 (sv) * | 2000-03-29 | 2004-03-16 | Tomas Dalstroem | Arrangemang och förfarande i ett kommunikationsnät för att medhjälp av en registreringsenhet kontrollera hur mycket av en webbsida som en användare har läst |
US20030228559A1 (en) * | 2002-06-11 | 2003-12-11 | Hajjar Paul G. | Device and method for simplifying and stimulating the processes of reading and writing |
US20040253568A1 (en) * | 2003-06-16 | 2004-12-16 | Shaver-Troup Bonnie S. | Method of improving reading of a text |
US7365738B2 (en) * | 2003-12-02 | 2008-04-29 | International Business Machines Corporation | Guides and indicators for eye movement monitoring systems |
US20050191604A1 (en) * | 2004-02-27 | 2005-09-01 | Allen William H. | Apparatus and method for teaching dyslexic individuals |
WO2006041932A2 (en) * | 2004-10-05 | 2006-04-20 | Elizabeth Harpel | Experience digitally recorded book |
US20060154228A1 (en) * | 2005-01-12 | 2006-07-13 | Schrab Raymond D | Computer Forced Focus on Training Material |
US9275052B2 (en) | 2005-01-19 | 2016-03-01 | Amazon Technologies, Inc. | Providing annotations of a digital work |
US8271865B1 (en) * | 2005-09-19 | 2012-09-18 | Google Inc. | Detection and utilization of document reading speed |
US8670319B2 (en) * | 2005-09-19 | 2014-03-11 | Google, Inc. | Traffic prediction for web sites |
WO2007050637A2 (en) * | 2005-10-24 | 2007-05-03 | Jakks Pacific, Inc. | Portable desktop |
US9672533B1 (en) | 2006-09-29 | 2017-06-06 | Amazon Technologies, Inc. | Acquisition of an item based on a catalog presentation of items |
US8725565B1 (en) | 2006-09-29 | 2014-05-13 | Amazon Technologies, Inc. | Expedited acquisition of a digital item following a sample presentation of the item |
US20080141126A1 (en) * | 2006-11-17 | 2008-06-12 | Vincent Lee Johnson | Method and system to aid in viewing digital content |
US8360779B1 (en) * | 2006-12-11 | 2013-01-29 | Joan Brennan | Method and apparatus for a reading focus card |
US7865817B2 (en) | 2006-12-29 | 2011-01-04 | Amazon Technologies, Inc. | Invariant referencing in digital works |
US9665529B1 (en) * | 2007-03-29 | 2017-05-30 | Amazon Technologies, Inc. | Relative progress and event indicators |
US7716224B2 (en) | 2007-03-29 | 2010-05-11 | Amazon Technologies, Inc. | Search and indexing on a user device |
US8700005B1 (en) | 2007-05-21 | 2014-04-15 | Amazon Technologies, Inc. | Notification of a user device to perform an action |
EP2179860A4 (en) * | 2007-08-23 | 2010-11-10 | Tunes4Books S L | METHOD AND SYSTEM FOR ADAPTING THE REPRODUCTION SPEED OF THE TEXT-ASSOCIATED AUDIO TAPE AT THE READING SPEED OF A USER |
US9087032B1 (en) | 2009-01-26 | 2015-07-21 | Amazon Technologies, Inc. | Aggregation of highlights |
US8832584B1 (en) | 2009-03-31 | 2014-09-09 | Amazon Technologies, Inc. | Questions on highlighted passages |
US8255820B2 (en) | 2009-06-09 | 2012-08-28 | Skiff, Llc | Electronic paper display device event tracking |
US20100315326A1 (en) * | 2009-06-10 | 2010-12-16 | Le Chevalier Vincent | Electronic paper display whitespace utilization |
US20110010611A1 (en) * | 2009-07-08 | 2011-01-13 | Richard Ross | Automated sequential magnification of words on an electronic media reader |
US8692763B1 (en) | 2009-09-28 | 2014-04-08 | John T. Kim | Last screen rendering for electronic book reader |
US20110088100A1 (en) * | 2009-10-14 | 2011-04-14 | Serge Rutman | Disabling electronic display devices |
TWI411952B (zh) * | 2010-04-08 | 2013-10-11 | Inventec Corp | 文件檔案內容之縮放顯示系統及其方法 |
KR101058268B1 (ko) * | 2010-08-03 | 2011-08-22 | 안명환 | 비가독부를 구비한 이동단말기 |
US9495322B1 (en) | 2010-09-21 | 2016-11-15 | Amazon Technologies, Inc. | Cover display |
US9158741B1 (en) | 2011-10-28 | 2015-10-13 | Amazon Technologies, Inc. | Indicators for navigating digital works |
EP2608002A1 (en) * | 2011-12-21 | 2013-06-26 | France Telecom | Method for determining a reading speed of a section of an electronic content |
JP5926650B2 (ja) * | 2012-08-24 | 2016-05-25 | 株式会社Srj | 速読訓練装置、速読訓練方法および速読訓練プログラム |
US9189969B1 (en) | 2014-06-17 | 2015-11-17 | Fluent Reading Technology | System and method for controlling an advancing reading slot of a reading aid at variable velocities |
US10115317B2 (en) | 2015-12-07 | 2018-10-30 | Juan M. Gallegos | Reading device through extra-dimensional perception |
US20170309200A1 (en) * | 2016-04-25 | 2017-10-26 | National Reading Styles Institute, Inc. | System and method to visualize connected language |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3698103A (en) | 1969-01-13 | 1972-10-17 | Peter E Harmon | Speed reading machine |
GB1282595A (en) | 1969-07-22 | 1972-07-19 | Cons Educational Publishing In | Projection reader |
US3721021A (en) | 1971-05-24 | 1973-03-20 | M Stewart | Reading pacer device |
US3818130A (en) | 1973-01-09 | 1974-06-18 | Westinghouse Electric Corp | Reading pacer for educational television |
US3878327A (en) | 1973-10-17 | 1975-04-15 | Westinghouse Electric Corp | Television system for improving reading skills |
US4160242A (en) | 1977-06-28 | 1979-07-03 | Fowler Gerald C | Reading machine |
US5451163A (en) * | 1990-12-18 | 1995-09-19 | Joseph R. Black | Method of teaching reading including displaying one or more visible symbols in a transparent medium between student and teacher |
US5592143A (en) | 1994-07-25 | 1997-01-07 | Romney; Julie B. | Pulsed-tone timing exercise method |
AUPN520495A0 (en) * | 1995-09-04 | 1995-09-28 | Charon Holdings Pty Ltd | Reading aid |
JPH10268878A (ja) | 1997-03-25 | 1998-10-09 | Toshiba Emi Ltd | デジタルカラオケソフト編集装置 |
-
1998
- 1998-12-23 SE SE9804547A patent/SE515805C2/sv not_active IP Right Cessation
-
1999
- 1999-12-23 JP JP2000591599A patent/JP2002533855A/ja not_active Withdrawn
- 1999-12-23 AU AU21374/00A patent/AU2137400A/en not_active Abandoned
- 1999-12-23 EP EP99965688A patent/EP1145214A1/en not_active Withdrawn
- 1999-12-23 US US09/744,508 patent/US6726487B1/en not_active Expired - Fee Related
- 1999-12-23 WO PCT/SE1999/002479 patent/WO2000039776A1/en active Search and Examination
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE9804547D0 (sv) | 1998-12-23 |
US6726487B1 (en) | 2004-04-27 |
SE9804547L (sv) | 2000-06-24 |
JP2002533855A (ja) | 2002-10-08 |
EP1145214A1 (en) | 2001-10-17 |
WO2000039776A1 (en) | 2000-07-06 |
AU2137400A (en) | 2000-07-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE515805C2 (sv) | Anordning för att understödja läsning av en text från ett visningsorgan | |
KR100524590B1 (ko) | 디스플레이 장치를 이용한 읽기 장치 및 그 방법 | |
DE69717918T2 (de) | Verfahren und Vorrichtung zur augenfolgegesteuerten Fernladung | |
US6056551A (en) | Methods and apparatus for computer aided reading training | |
US4451900A (en) | Method and apparatus for text editing display | |
JP2002215612A5 (sv) | ||
US11468120B2 (en) | Aid for dyslexic readers | |
JP2002215282A (ja) | テキスト速読用ディスプレイ | |
KR101277508B1 (ko) | 범용 x,y축 위치결정 입력방법 | |
SE518881C2 (sv) | Anordning och datorprogram för att understödja läsning av en text | |
JPH11272690A (ja) | データ表示装置及び方法及びデータ表示プログラムを記録した記録媒体 | |
KR960024873A (ko) | 문자정보처리장치 | |
KR100305430B1 (ko) | 디스플레이 장치를 이용한 속독훈련방법 | |
JP3098636B2 (ja) | テープ印刷装置及び方法 | |
CN102915654A (zh) | 数字文件的处理方法和电子阅读装置 | |
US20070083817A1 (en) | Input device for a data processing Markus Trauberg Input device for a data processing system | |
JPS59137991A (ja) | テキスト表示方法および装置 | |
EP0105491A2 (en) | Font display and text editing system | |
KR870008247A (ko) | 데이타 디스플레이 장치 및 방법 | |
KR890001457B1 (ko) | 한문자 입력장치에서의 동음이의어(同音二義語)의 선택 방법 | |
JP4562600B2 (ja) | 文書表示装置、文書表示プログラム、および文書表示プログラムを記録したコンピュータ読取可能な記録媒体 | |
CN117834792A (zh) | 用于提词器的显示方法、装置及电子设备 | |
JPH08305703A (ja) | 文章編集装置および方法 | |
Connors | The Poems of Petronius | |
JPS5474627A (en) | Input system of on-line manuscript |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed | ||
WITD | Patent withdrawn according to par. 54 patents act | ||
NUG | Patent has lapsed |