SE515166C2 - Djurbås med grindar, vilka är omanövrerbara för djur - Google Patents

Djurbås med grindar, vilka är omanövrerbara för djur

Info

Publication number
SE515166C2
SE515166C2 SE9802993A SE9802993A SE515166C2 SE 515166 C2 SE515166 C2 SE 515166C2 SE 9802993 A SE9802993 A SE 9802993A SE 9802993 A SE9802993 A SE 9802993A SE 515166 C2 SE515166 C2 SE 515166C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
animal
stall according
operator
animals
stall
Prior art date
Application number
SE9802993A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9802993L (sv
SE9802993D0 (sv
Inventor
Hans Martin Sjoelund
Original Assignee
Delaval Holding Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Delaval Holding Ab filed Critical Delaval Holding Ab
Priority to SE9802993A priority Critical patent/SE515166C2/sv
Publication of SE9802993D0 publication Critical patent/SE9802993D0/sv
Priority to PCT/SE1999/001504 priority patent/WO2000013496A1/en
Priority to AU58940/99A priority patent/AU5894099A/en
Publication of SE9802993L publication Critical patent/SE9802993L/sv
Publication of SE515166C2 publication Critical patent/SE515166C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/12Milking stations
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/0005Stable partitions
    • A01K1/0017Gates, doors

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Description

51,5 1,66 2 lugnt och håller sig stilla tills operatören nått de manuellt aktiverbara medlen för att aktivera motorrnedlen och stänga grinden, behövs två operatörer för genomförandet.
Exempel på behov av att bringa mer eller mindre villiga djur till ett bås är mångfal- diga, där detta problem föreligger. Ett exempel är vid ett system där mjölkning sker medelst en robot och där kor infinner sig sj älva. Nykalvade kor har en mycket speci- ell typ av mjölk, med rikligt innehåll av proteiner och antikroppar (råmjölk), som ej får blandas med annan mj ölk. Samma gäller med en ko som har juverinflammation.
Dylika kor måste behandlas individuellt och deras mjölk insamlas för sig. Därför kommer en operatör att behöva gå och leta upp dylika kor, bringa dem till båset och stänga in dem. Vidare måste ett nytt djur tränas och vänjas vid t.ex. mjölknings- utrustning, och särskilt halvautomatisk eller automatisk utrustning. I alla sådana fall skulle en praktisk lösning vara av fördel.
SUMMERING AV UPPFINNINGEN De ovan angivna problemen jämte liknande problem löses i enlighet med uppfin- ningen genom att vid ett djurbås enligt ovan anordna så att stynnedlen för motor- medlen omfattar manuellt aktiverbara medel, som kan påverkas av en mänsklig operatör, som befinner sig vid en för djur tillåten position invid båset, men som är omanövrerbar för djur.
Härvid åstadkommes stor frihet när det gäller djurens hantering. En operatör är inte längre begränsad till att behöva öppna och stänga grindrnedlen fiån ett utrymme där djuren inte har tillträde. Särskilda fördelar uppnås när man kombinerar med anord- ningar där vissa enskilda djur automatiskt tillåts gå in och djurbâset automatiskt öppnas för dem medan andra djur hanteras annorlunda. Det är för den senare grup- pen djur som en möjlighet att dominera automatiken och arbeta från det utrymme, där djuren får vara, som blir särskilt fördelaktigt. annu .nu w* 10 15 20 25 51,5 'Lö 6 3 En operatör som bringat ett djur till båset och vill ha det instängt kan då först öppna, släppa in djuret och sedan stänga. Genom att inte behöva lämna båset öppet medan djuret hämtas kan man undvika att ett annat djur går dit och äter upp mat som lagts ut för att locka ett djur att gå in i båset. Vidare får inte ens ett livligt djur tid att smita ut innan operatören aktiverat stängningen.
Vid ett utföringsexempel av uppfinningen omfattar de för djur omanövrerbara, ma- nuellt manövrerbara medlen ett flertal medel för att aktivera motormedlen endast genom samtidig manövrering. Människans förmåga är större än djurens i detta hän- seende.
Det nämnda flertalet medel för aktivering kan omfatta beröringsmedel anordnade på motsatta sidor av en del av båset. Särskilt om de är anordnade i sådan riktning och/ eller läge (t.ex. vertikalt) så att aktivering inte kan göras genom att djuret bits, kan den mänskliga handen användas för att klämma, medan anordningen ej är aktiverbar för djur.
Vid ett alternativt utförande kan nämnda flertal medel för aktivering omfatta ett pedalmedel och en trycklmapp. Kombinationen av en stående persons fot och hand kan sällan irniteras av ett mj ölkdjur.
Vid en annat utförande av uppfinningen kan de för djur omöjliga, manuellt aktiver- bara medlen vara aktiverbara medelst ett rörligt föremål som endast är tillgängligt för en operatör. Manövrerandet av rörliga föremål torde djur allmänt sett inte kunna klara av, och oavsett om en operatör tar med sig föremålet eller om det finns på plats när det behövs, är det något som operatören har tillgång till men ett djur icke.
Detta rörliga föremål kan vid vissa utföranden vara ett metalliskt eller permanent- magnetiskt föremål, och det manuellt aktiverbara medlet en elektromagnetisk sen- 10 15 20 25 30 515166 4 sor. Dylika anordningar är mycket användbara för ändamålet, med hänsyn till att de föga påverkas av omgivningen vid exempelvis ladugårdar.
Den nämnda elektromagnetiska sensorn kan vara en sensor för att avkänna nära när- varo av en kolv i en cylinder som utgör en del av motormedlen, och styrmedlet kan omfatta medel för att detektera en överflödig kolvsignal som kommer genom att det rörliga objektet avkärmes när det bringas i närheten genom operatören. Detta medför fördelen att inga extra sensorer eller liknande behövs.
Det rörliga föremålet kan alternativt vara en ljuskälla man kan ha i fickan och det manuellt aktiverbara medlet en fotosensor. Ljuskällan kan vara en vanlig batteridri- ven larnpa eller en laser.
Djurbåset kan vara försett med en skötgrop, som djuren inte får gå i, vid ena långsi- dan och grindmedlen vid en motsatt sida. Öppnandet enligt uppfinningen av grind- medlen kan då ske på den för djuren tillåtna sidan därav.
Båset kan vara anordnat för att utföra en mj ölkningsoperation på en ko installerat däri och kan vara försett med en mj ölkrobot.
De manuellt aktiverbara medlen får icke vara manövrerbara för ett djur. Man bör hålla i minnet att djur kan komma på ofta ganska extrema skicklighetsdrag, och tryckknappsanordningar, även ganska komplicerade sådana, kommer inte att funge- ra. Det som behövs är något som operatören har och ett djur inte har.
Det föredrages att operatören ändå skall kunna aktivera grindfunktionen med den ena handen, så att han har den andra för att manövrera djuret.
Vid en första utföringstyp utnyttjar de för djuren omanövrerbara men manuellt ma- növrerbara medlen en mänsklig simultanegenskap, såsom att gripa ett föremål från f u. s... = = = - - - -v 10 15 20 25 30 sis 166 5 två sidor, vid det enklaste fallet omfattande två tryckknappar monterade på motsatta sidor om en del av båset, eller samtidig aktivering av pedalmedel och en tryckknapp.
Vid en andra utlöringstyp är de för djur icke manövrerbara, manuellt manövrerbara medlen manövrerbara genom ett föremål som operatören har med sig. Det kan röra sig om ett stycke av metall, bringat till en metallsensor, en liten permanentmagnet, bringad nära en sensor för magnetfält, eller en ljuskälla som kan bäras i fickan och som kan aktivera en fotosensor.
Vid ett särskilt förmånligt utförande av det andra slaget, där djurbåset är försett med motormedel i form av cylindrar, antingen pneumatiska eller hydrauliska, och där ett kolvändläge avkärmes genom en metall- eller magnetisk sensor vid cylinderänden, lägges det av operatören medförda föremålet mot en dylik sensor vid den ände som är motsatt kolvens rådande läge. Det uppenbara ”felet”, som avkännes av en dator i styrmedlen, kommer då att tolkas som en order för grindaktivering.
Djurbåset kan vara anordnat i en lösdriñsladugård men även användas på ett öppet fält. Det kan kombineras med en operatörsgrop. I vissa fall finns medel för mjölk- ning av en ko som är i djurbåset. I andra fall är djurbåset anordnat för andra ända- mål, såsom hov- eller klövtrimning, inseminering, hygienisk eller veterinärbehand- ling eller liknande.
KORT FIGURBESKRIVNING Uppfinningen skall nu beskrivas mera i detalj med hänvisning till medföljande rit- ningar, där: fig. 1 visar ett djurbås med en ko som går in genom en öppnad ingångsgrind; fig. 2 visar en schematisk logisk krets för att påverka grindar genom samtidig aktivering; fig. 3 visar ett djurinoperabelt medel med dubbelkontakt; 10 15 20 25 515.166 6 fig. 4 visar i perspektivvy ett utförande med samtidig aktivering genom en pedal och en tryckknapp; fig. 5 visar ett motormedel i form av en cylinder, antingen pneumatisk eller hydraulisk, försedd med ändlägessensorer och ett exemplar på ett fast- bundet men rörligt objekt för dess aktivering; fig. 6 visar ett utförande där ett rörligt föremål i form av en ficklampa an- vänds som rörligt föremål.
DETALJERAD BESKRIVNING I fig. 1 visas ett bås 1, som har fiämre, bakre och sidobegränsningar, en ingångs- grind 7 och en utgångsgrind 8. Vardera har motormedel 9 resp. 10, som är anordna- de högt upp, för att öppna och stänga respektive grindar. Motormedlen kan vara elektriska motorer eller hydrauliska cylindrar men är företrädesvis pneumatiska cylindrar, särskilt som vakuum ofta är tillgängligt vid mjölkningsförhållanden. In- gångsgrinden 7 visas under öppning för en ko, som släppts in genom avläsning i en transponderläsare 20, som läst en transponder 22, buren av just denna ko. En djur- närvarosensor 21 finns också. Detta bås har också en mj ölkningsrobot, schematiskt visad som 100.
Den högra långsidan av båset 1 är en del av en barriär som skiljer ett utrymme där djuren är tillåtna från ett annat utrymme där djuren är uteslutna. Vid denna tidigare kända utrustning manövreras grindarna antingen av kor och deras transpondrar eller från det utrymme där djuren är uteslutna och som finns för operatörer, som där har tillgång till manuella manövreringsmedel för att styra grindama oberoende av trans- ponderstyrsystemet.
Motormedlen 9 och 10 drives under styrning av styrmedel (ej visade) för att tillföra lufttryck eller vakuum till respektive ändnipplar på cylindrama (ej visat). Ändlägena 10 15 20 25 30 515166 7 för anordningarna 9 och 10 kan avkännas av metall eller magnetdetektorer 11,12 resp. 13,14, vars signaler ledes till respektive ingångar på styranordningen (ej visat).
I fig. 2 visas principen för en uppsättning av första utföranden av manuell aktivering av grindama på ett sätt som är omöjligt för djuren. Den allmänna principen kan ut- tryckas så att man använder ett flertal aktiveringsmedel som måste aktiveras samti- digt. Som visas, föreligger två logiska OCH-kretsar 30 och 35, en för vardera av in- och utgrindarna 7 och 8 (fig. 1). Ingångsgrinden aktiveras för ingång när, och endast när, de två kontaktanordningarna 36 och 37 samtidigt aktiveras, aktiverande OCH- grinden 35, och kommer att stängas så snart minst en av dem avbrytes. På samma sätt kommer den logiska OCH-kretsen 30 att aktiveras och endast då, kontakter- na 31 och 32 slutes. Respektive kontaktpar är så anordnade att det är omöjligt för ett ' djur att sluta båda i paret. Detta kan uppnås på många sätt.
Ett första sätt visas schematiskt i fig. 3, där kontakterna är materaliserade i form av två tryckkontalcter anordnade på motsatta sidor av en del av båset, på ett ställe som lätt kan nås av en operatör, som antingen kan gripa över båda med den ena handens handflata och fingrar eller använda tummen på ena sidan och fingrarna på den andra.
Speciellt om de är monterade på vertikala eller nästan vertikala sidor av båspartiet, förmår inget djur beröra båda med munnen. Fig. 4 visar en annan möjlighet i form av en pedal 42 och en tryckknapp 43 inom nära räckhåll för operatörens hand. Peda- len bör vara monterade något förhöjd från golvet för att golvet skall vara lätt att ren- göra.
Det är också möjligt att använda sensorer som redan finns för andra ändamål, till- sammans med ett rörligt föremål som är lätt åtkomligt. Ett exempel på detta visas i fig. 5, där cylindern 10 (även i fig. 1) är försedd med ändavkännande metall- eller magnetsensorer 13 och 14, en vid vardera änden, och där avkämiingen av närvaro av kolven göres med respektive ändpunktssensor. Ett rörligt objekt i form av en magnet 50 är monterat vid en kedja 51 och kan bringas nära den av sensorema som inte 10 15 20 25 5l5_ 166 8 känner närvaro av kolven, vilken befirmer sig vid andra änden. (Om sensorema i stället är känsliga för metall i och för sig, kan magneten utbytas mot ett lämpligt metallstycke.) Båda sensorema kommer då att ge närvarosignal, vilka signaler kan ledas till en OCH-grind, såsom i fig. 2. Vid andra utföranden kan samma ftmktion övertagas av en dator.
Användningen av ett rörligt föremål för att möjliggöra för en operatör att aktivera öppning och stängning av grindmedlen kan varieras på många sätt. I fig. 6 visas det fall då det rörliga föremålet är en ficklampa 60, med vilken operatören riktar en ljus- stråle 62 mot en fotosensor 61. Fotosensom kan ej aktiveras av ett djur.
Det finns många möjligheter för att anordna så att operatören kan anordna ett rörliga föremål, som han bär med sig och som möjliggör för honom att aktivera grindrned- len på ett sätt som är omöjligt för ett djur. En tryckknapp i ett djupt hål kan anordnas som kan aktiveras medelst en blyertspenna eller liknande långt, smalt föremål, nor- malt tillgängligt för mänskliga operatörer men djursäkert.
Uppfinningen representerar en lösning på ett problem och måste fungera i en miljö som ofia är extrem, både därför att den är extremt korrosiv men också därför att vätskeformiga och mer eller mindre fasta föroreningar är vanliga och ofta måste spolas bort med vatten för att tolerabel hygien och komfort för människa och djur skall erhållas. Därför måste användning av lås och stängningssystem för kontorsdör- rar eller liknande, exempelvis olika kodlås, magnetkort, smartcards, streckkodsläsa- re, fingeravtrycks- och ögonirisläsare anses som nära nog oanvändbara för ändamå- let enligt uppfinningen, som hänför sig till ett annat problem än att skilja mellan folk med tillträde och folk med nekat tillträde. Kärnan i den föreliggande uppfinningen ligger i stället i att utesluta djur såsom sådana fiån otillåtet tillträde, varvid mänsklig ._¿H,, .,,..==- 515 166 9 närvaro och aktivitet nödvändiggöres för att aktivera och åsidosätta tillträdesförbu- det för ett djur.
Det torde stå klart för fackmarmen att en mångfald variationer är möjliga inom ra- men för de följande patentkraven. Det torde stå lika klart att uppfinningen kan till- lämpas ej blott på kor utan på alla slag av mjölkdjur, såsom hästar, getter, får eller bufilar.

Claims (11)

10 15 20 25 30 5l5_\166_ 10 Patentkrav
1. Djurbås för mjölkproducerande djur, försett med grindmedel (7, 8) för automa- tisk insläppning från ett djurnärvarotillåtet utrymme och/eller utsläppning där- ifrån, motorrnedel (9, 10) för grindmedlens öppning och stängning och styrmedel för styrning av motormedlen, i vilka styrmedel ingår manuellt aktiverbara medel för att aktivera styrrnedlen för manuell öppning och/eller stängning av grind- medlen, kännetecknat av att nämnda manuellt aktiverbara medel (50, 60, 40, 41) är åtkomliga för och aktiverbara av en mänsklig operatör som befinner sig i det djumärvarotillåma utrymmet och intill båset men som är oaktiverbara för ett djur genom att det fordras en samtidig användning av flera medel, antingen ge- nom samtidig aktivering av flera medel (40, 41; 42, 43) eller genom aktivering av ett medel (13) medelst ett för operatören tillgängligt föremål (50).
2. . Djurbås enligt krav 1, kännetecknat av att de djurodrivbara, handdrivbara med- len omfattar ett flertal medel för aktivering av motonnedlen endast genom sam- tidig aktivering
3. . Djurbås enligt lcrav 2, kännetecknat av att nämnda flertal medel för aktivering omfattar beröringsmedel anordnade vid motsatta sidor av båset.
4. . Djurbås enligt krav 2, kännetecknat av att nämnda flertal medel för aktivering omfattar ett pedalmedel och en tryckknapp.
5. . Djurbås enligt krav 1, kännetecknat av att det djurodrivbara, handdrivbara medlet är drivbart medelst ett rörligt föremål, tillgängligt för en operatör.
6. . Djurbås enligt krav 5, kännetecknat av att det rörliga föremålet är ett metalliskt eller permanentmagnetiskt föremål och att det manuellt aktiverbara medlet är en elektromagnetisk sensor. 10 15 20 sys 166 ll
7. Djurbås enligt krav 6, kännetecknat av att nämnda elektromagnetiska sensor är en sensor för avkänning av en nära förekomst av en kolv i en cylinder, som utgör en del av motormedlen, och att nämnda styrmedel omfattar medel för detektering av en överflödig kolvsignal härrörande från avkänning av nämnda mobila före- mål bringat nära av operatören.
8. Djurbås enligt krav 5, kännetecknat av att det mobila föremålet är en i en ficka nedstoppbar ljuskälla och att det manuellt aktiverbara medlet är en fotosensor.
9. Djurbås enligt något av föregående krav, kännetecknat av att djurbåset är försett med en for djur förbjuden operationsgrop utefter ena långsidan och nämnda grindmedel är på den motsatta sidan.
10. Djurbås enligt något av föregående krav, kännetecknat av att det är anordnat for utförande av en mj ölkningsoperation på en däri placerad ko.
11. Djurbås enligt något av föregående krav, kännetecknat av att' det är försett med en djurrelaterad apparatur för utförande av en djurrelaterad operation, såsom mjölkning och/eller juverrengöring.
SE9802993A 1998-09-04 1998-09-04 Djurbås med grindar, vilka är omanövrerbara för djur SE515166C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9802993A SE515166C2 (sv) 1998-09-04 1998-09-04 Djurbås med grindar, vilka är omanövrerbara för djur
PCT/SE1999/001504 WO2000013496A1 (en) 1998-09-04 1999-09-01 Animal stall with animal inoperable gates
AU58940/99A AU5894099A (en) 1998-09-04 1999-09-01 Animal stall with animal inoperable gates

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9802993A SE515166C2 (sv) 1998-09-04 1998-09-04 Djurbås med grindar, vilka är omanövrerbara för djur

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9802993D0 SE9802993D0 (sv) 1998-09-04
SE9802993L SE9802993L (sv) 2000-03-05
SE515166C2 true SE515166C2 (sv) 2001-06-18

Family

ID=20412484

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9802993A SE515166C2 (sv) 1998-09-04 1998-09-04 Djurbås med grindar, vilka är omanövrerbara för djur

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU5894099A (sv)
SE (1) SE515166C2 (sv)
WO (1) WO2000013496A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE202016101095U1 (de) * 2016-03-01 2016-03-09 Gea Farm Technologies Gmbh Melkstand mit einer Antriebsanordnung für Melkstandtore

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3703884A (en) * 1970-04-21 1972-11-28 Richard E Maddalena Automated dairy barn milk stall
GB1497883A (en) * 1976-05-11 1978-01-12 Taylor J Animal pens or like enclosures
US5230299A (en) * 1992-07-31 1993-07-27 Norbco Inc. Telescoping entry gate for milking parlor
NL9201487A (nl) * 1992-08-20 1994-03-16 Steven Hardeman Inrichting voor het bedienen van dierenhokken.
US5652563A (en) * 1995-11-01 1997-07-29 Maus; Andrew B. Safety system for a horse stable
GB9612888D0 (en) * 1996-06-20 1996-08-21 Samuel Harold R Improvements in and relating to sheep handling

Also Published As

Publication number Publication date
SE9802993L (sv) 2000-03-05
SE9802993D0 (sv) 1998-09-04
AU5894099A (en) 2000-03-27
WO2000013496A1 (en) 2000-03-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1070451B1 (en) A method for automatically milking animals
EP1085802B2 (en) Arrangement and method for housing lactating animals
EP0772389B2 (en) Device and method for automatically milking of amimals
DE69202586T2 (de) Tiersortieranlage.
EP1121014B1 (en) Device and method for the automatic milking and feeding of animals
SE527691C2 (sv) Anordning och förfarande för automatisk mjölkning av djur
PL1523880T3 (pl) Zespół oraz sposób karmienia i dojenia zwierząt
DE3650089T2 (de) Gerät zum Melken von Tieren, wie z.B. Kühen.
EP0924982A1 (en) An arrangement and a method of performing an animal-related action
DK1100321T3 (da) Ubemandet køretøj til anvendelse i en stald eller på en eng
JP2000508167A (ja) 家畜を自動搾乳するための装置および方法
US20060180093A1 (en) Animal control system
DE60227808D1 (de) Auswahlsystem und -verfahren zum melken von tieren
NL9300443A (nl) Werkwijze en inrichting voor het bewaken van dierfuncties.
SE515166C2 (sv) Djurbås med grindar, vilka är omanövrerbara för djur
NL1016835C2 (nl) Boerderijmanagementsysteem.
SE9802356L (sv) Separationssystem
CA2342919A1 (en) Animal stall with gate adapted for goading the animal
NL1020892C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het automatisch melken met vaste melktijden.
SU1813383A1 (en) Device for dividing herd of animals into groups by health
JPH0319722Y2 (sv)
DK2250879T3 (da) Enhed og fremgangsmåde til at forvalte en flok af fritgående dyr
FR2684518B1 (fr) Dispositif autobloquant pour l'immobilisation des animaux ovin, bovin, caprin pour la traite, l'alimentation, le tri et les traitements.
NL1032150C1 (nl) Inrichting voor het automatisch melken van een dier.
NZ519621A (en) Animal securing system

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed