SE508940C2 - Metod och anording för handover vid mobilt telekommunikationsnät - Google Patents

Metod och anording för handover vid mobilt telekommunikationsnät

Info

Publication number
SE508940C2
SE508940C2 SE9500408A SE9500408A SE508940C2 SE 508940 C2 SE508940 C2 SE 508940C2 SE 9500408 A SE9500408 A SE 9500408A SE 9500408 A SE9500408 A SE 9500408A SE 508940 C2 SE508940 C2 SE 508940C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
telecommunication network
mobile
handover
gsm
mobile telecommunication
Prior art date
Application number
SE9500408A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9500408D0 (sv
SE9500408L (sv
Inventor
Magnus Hjern
Peter Olanders
Original Assignee
Telia Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telia Ab filed Critical Telia Ab
Priority to SE9500408A priority Critical patent/SE508940C2/sv
Publication of SE9500408D0 publication Critical patent/SE9500408D0/sv
Priority to EP96902541A priority patent/EP0808549B1/en
Priority to DK96902541T priority patent/DK0808549T3/da
Priority to DE69634329T priority patent/DE69634329T2/de
Priority to PCT/SE1996/000099 priority patent/WO1996025015A1/en
Publication of SE9500408L publication Critical patent/SE9500408L/sv
Publication of SE508940C2 publication Critical patent/SE508940C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/24Reselection being triggered by specific parameters
    • H04W36/30Reselection being triggered by specific parameters by measured or perceived connection quality data
    • H04W36/302Reselection being triggered by specific parameters by measured or perceived connection quality data due to low signal strength
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/04Reselecting a cell layer in multi-layered cells
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/14Reselecting a network or an air interface

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

508 940 2 40 samtal automatiskt välja via vilket system kommunikationen skall ske.
I patentskrift US 5 210 785 beskrivs ett trädlöst kommu- nikationssystem och en terminal som kombinerar tvä olika system sasom tràdlös telefoni och cellulär mobiltelefoni. Val av kommunikationsmetod sker automatiskt.
I patentskrift US 5 329 574 beskrivs en metod för att upprätthålla kontinuerlig telefonkommunikation när en radio- kommunikationsenhet förflyttar sig mellan tva olika kommu- nikationssystem. När enheten upptäcker att kommunikations- kvalitén degraderas i ett första system sänds ett uppkopp- lingspaket till en central kontrollenhet till ett andra system. Kommunikationen i det första systemet upprätthälls tills det andra systemet bekräftar övertagandet av kommunika- tionen.
Patentskriften US 5 212 684 avser ett kommunikations- system som utnyttjar handportabla radiotelefoner. Systemet bestär av basstationer och portabla telefonenheter i enlighet med GSM-standarden. De portabla telefonstationerna kan även operera i enlighet med DECT-standarden. Systemet utför bade intern och extern handover. Handover mellan DECT och GSM beskrivs emellertid inte.
Digital European Cordless Telecommunications, DECT är ett system som specificerats inom ETSI för sladdlös tele- kommunikation inom flera applikationsomràden, för publika tillämpningar, för privat användning inom t.ex. företags- system eller för hemmabruk, och för radioaccess i lokalnätet. Även om DECT har stora likheter med de traditionella mobil- telefonisystemen, saknar grundstandarden beskrivningar for nätets funktionalitet. För detta ändamål specificeras istället särskilda accessprofiler som beskriver kopplingen till och interaktionen med de bakomliggande nätelementen.
För samverkan med GSM pägär arbete med en sàdan profil, DECT/GSM Interworking Profile. Standarderna i denna profil beskriver hur funktioner och meddelanden i GSM skall kunna överföras över ett DECT-radiosystem, tillsammans med krav för tjänster, hur den funktionella inkopplingen till GSM-växeln, MSCH, genomföras. skall ske och hur typprovning av utrustning skall I första hand skall taltjänster kunna erbjudas genom en direkt inkoppling till GSM-nätet, men i standarden 40 ¿ sas 940 finns även stöd för att kunna utnyttja DECT för andra ända- màl, föring. Den uppfinning som beskrivs i denna anmälan kan komma t.ex. meddelandetjänster, tilläggstjänster och dataöver- att inga i nagon av dessa standarder.
DECT är en mycket flexibel standard som kombinerar hög systemkapacitet inom trafikintensiva omràden med god kvalitet för bäde tal- och datatjänster. täckning gör dock att DECT-system blir mycket lokala, DECT Systemets begränsade radio- kommer knappast att byggas ut för att täcka sä stora omräden som ett mobiltelefoninät gör. Ett kombinerat system, där DECT utnyttjar GSMs mobilitetsfunktioner och väl utbyggda radio- täckning, kan därigenom komma att utgöra en bade kraftfull och flexibel accesslösning inom en rad tillämpningsomräden.
Samtidigt som användare fär tillgäng till GSM-nätets tjänster och funktioner kan nätets infrastruktur utnyttjas effektivare och operatörer fär tillgång till nya marknader.
Den fasta sidan av DECT kan delas in i Radio Fixed Parts , RFPS , Tillsammans bildar de en Fixed Part, FP. RFPs kopplade till och be- CFP samt en central enhet, Central Fixed Part, CFP. en gemensam centralenhet utgör ett s.k. "cluster" tjänar samtliga portabler, PP inom ett täckningsomräde. kan till exempel vara en integrerad del i en PABX, eller utgöra en del av lokalstationen, LX. Detta DECT-system ägs eller administreras antingen av en publik teleoperatör eller en privat operatör.
Till systemets CFP kan också i mer avancerade tillämp- ningsomräden höra lokala databaser Home Data Base, HDB och Visitors Data Base, VDB, men deras intelligens kan också direkt implementeras i CFP eller, liksom i GSM-fallet, stödjas av funktioner i det bakomliggande nätet.
Ett DECT-system kopplat mot GSM-nätet ersätter i denna arkitektur basstations- och radiosystemen i GSM. Den sär- skilda Inter Working Unit, IWU, kan utgöras av en egen enhet, eller vara en del av DECT FP. Denna emulerar funktionaliteten i GSM BSC och ansvarar därigenom för att den funktionalitet och de meddelanden som är specificerade över GSMs A-grans- snitt överförs till terminalen.
En DECT-terminal, (figur 1) eller portabel, behöver kunna hantera GSMs identitetsstruktur för att kunna kopplas in till den kombinerade DECT/GSM-miljön. Krav finns även när det gäller 40 508 940 4 säkerhetsrutiner, t.ex. autenticering och kryptering av användardata.
Det finns anledning att förmoda att användaren - sä länge det handlar om samma typ av kommunikation - ser ett stort värde i att bara behöva utnyttja en terminal för denna sin kommunikation. Kombinerade handenheter för DECT och GSM, s.k. dualmode terminaler (figur 2) är därför en väsentlig komponent vid integrering av systemen. I dagsläget bedöms det som mycket sannolikt att kombinera enheter för DECT/GSM kommer att finnas pà marknaden inom en 3-ärsperiod.
Med en kombinerad DECT/GSM-terminal är det naturligt att det ocksa kommer att ställas krav pä att kommunikationen skall kunna upprätthällas vid en övergäng mellan de olika accessystemen. En överkoppling av pägäende samtal frän DECT till GSM, dvs handover, nagon av de standarder som berör samverkan mellan systemen. finns dock ännu inte beskriven i REDoGöRELsE FÖR UPPFINNINGEN Tekniskt problem Vid mobil telekommunikation är mobilen knuten till ett bestämt system, exempelvis GSM, DECT etc. GSM-systemet ut- nyttjas för kommunikation över större geografiska omräden exempelvis land, länder eller andra större geografiska av- gränsningar. Vidare förekommer radiosystem typ DECT som är avsedda att utnyttjas inom begränsade omräden. De senare systemen är som regel täckta av de mer övergripande systemen typ GSM. Användare som utnyttjar DECT-systemen önskade i vissa lägen utnyttja GSM-systemet. För detta ändamäl har mobiler med anslutningsmöjlighet mot sàväl GSM- som DECT- systemen utvecklats. Nämnda mobiler innehàller härvid erforderlig teknik för kommunikation över respektive system.
En mobil pà rörlig fot som färdas ut ur DECT-systemet kommer sä smäningom att förlora kontakten med detsamma varvid önskemål finns att samtalet överförs i GSM-systemet. I de system som hittills är kända har dylik överföring, handover, skett genom manuell dirigering frän mobilen. För att erhälla en kontinuerlig kommunikation finns sàledes önskemål att överföringen, handover, frän DECT-systemet till GSM-systemet sker automatiskt. Erforderliga förbindelser skall härvid uppsättas och sammankoppling sker utan att användaren behöver 40 sas 940 genomföra nägra speciella atgärder.
Automatisk överkoppling av samtal, handover, är en mycket viktig funktion för att kunna erbjuda användare full- ständig mobilitet över flera applikationsomräden, oberoende av om DECT- eller GSM-access utnyttjas för GSM-tjänsten. Dess användning är särskilt viktig i och med de nya operatörs- strukturer som oundvikligen kommer att byggas upp med DECT- tekniken eftersom den möjliggör en övergäng mellan privata och publika nät, en funktionalitet som idag saknas i GSM.
Handoverfunktionaliteten mellan DECT- och GSM-systemen innebär därför för operatören en betydande konkurrensfördel gentemot andra aktörer pä marknaden. Av primärt intresse är sälunda att finna en lösning för handover frän DECT till GSM där bägge systemen drivs av samma operatör - en funktion för DECT-GSM intra-operatör handover. Att denna typ av handover (DECT->GSM) faktum att GSM-systemets täckning är generell är den som först bör behandlas baseras pä det (täcker stora areor). Detta gör att en handover frän ett DECT-system till ett GSM-system kommer att vara möjligt att genomföra under de flesta förhållanden.
Tekniska problem i föreliggande ansökan är: 0 Ett DECT-radiosystem, anslutet till det bakomliggande GSM-nätet, tet för att göra överkoppling mellan systemen möjligt. kan utnyttja nätets mobilitetsfunktionali- Det krävs dock att information kan överföras mellan terminalen och nätet, respektive mellan DECT FP och GSM MSC, enligt de krav som definieras i DECT/GSM IWP. 0 Eftersom kommunikationen med de olika radiosystemen i DECT och GSM sker oberoende av varandra, förutsätter en automatisk överkoppling att en DECT/GSM dual-mode terminal utnyttjas av användaren.
~ En GSM handover förutsätter att mobilstationen assisterar nätet med mätdata om den radiomässiga (OSI lager l-2) terminal förutsätts dock inte vara aktiva samtidigt i miljön. Radiodelarna i en dual-mode terminalen för DECT- och GSM-systemen. Handover i DECT har en helt annan funktionalitet än i GSM. Därför kan inte de traditionella handovermetoder som finns i DECT eller GSM utnyttjas utan modifiering för en överkopp- ling mellan systemen. l0 l5 40 508 940 6 0 Handover fär inte vara en längsam process. Fran DECT till GSM kan det vara acceptabelt att handover är märkbar, men tidskraven är fortfarande höga. De radio- mässiga förhällandena i mikro- eller pikocellmiljö gor att överkopplingen behöver förberedas i de fasta systemdelarna i förväg.
~ Nödvändig signalering bör av tidsmässiga skäl begrän- sas till ett minimum.
~ För att upprätthålla en hög förbindesekvalitet skall onödiga handover undvikas, dvs överkoppling sker till en GSM-cell endast dä DECT-täckning saknas. 0 Överkopplingen skall kunna ske helt automatiskt, utan att användaren behöver vidtaga nagon ätgärd eller genom att en ny samtalsuppkoppling (trepartssamtal) etableras. 0 Som ytterligare villkor tillkommer att lösningen för handover skall kunna implementeras till rimligt laga kostnader och utan att kräva omfattande revisioner av mjukvaran i redan befintliga terminaler.
Föreliggande uppfinning har för avsikt att lösa det angivna problemet.
LÖSNINGEN Föreliggande uppfinning avser en anordning för handover vid mobilt telekommunikationsnät. En mobil enhet är anordnad att kommunicera över ett första och/eller andra mobila tele- kommunikationsnät. Det första mobila telekommunikationsnätet är anordnad att betjäna ett geografiskt avgränsat omräde och det andra mobila telekommunikationsnätet är anordnat att betjäna ett större geografiskt omräde, vilket geografiska omráde kan avse land, länder etc. Det större geografiska omradet täcker ätminstone delvis det mindre geografiska omradet. Den mobila enheten är anordnad med funktionalitet för respektive mobila telekommunikationsnät. Detta innebär att den mobila enheten kan utnyttjas i sàväl det första som andra telekommunikationsnätet. Under samtalets gäng avkänner den mobila enheten kommunikationens kvalitet vid kommunika- tion över det första mobila telekommunikationsnätet. Kommuni- kationens kvalitet fastställs av den mobila enheten som avgör när kvalitén understiger eller närmar sig ett lägsta accep- l0 40 7 sos 940 tabelt värde. När kommunikationens kvalitet understiger eller närmar sig den lägsta acceptabla nivàn överför den mobila enheten kommunikationen till det andra mobila telekommunika- tionsnätet. Övergång, handover, frän det första telekommuni- kationsnätet till det andra telekommunikationsnätet är anordnat att ske automatiskt.
I en vidareutveckling av uppfinningen är första och andra telekommunikationsnäten anordnade att kommunicera med varandra. Första respektive andra kommunikationsnäten är anordnade att kommunicera med varandra via trädbundet tele- fonnät. Det första mobila telekommunikationsnätet utgörs vidare av ett trädlöst telekommunikationsnät och är anordnat att betjäna ett antal första basstationer inom det geografi- ska omradet. Det andra mobila telekommunikationsnätet är anordnat att betjänas av ett antal andra basstationer inom de större geografiska omradet. Det första mobila telekommunika- tionsnätet är företrädesvis ett DECT-system och det andra mobila telekommunikationsnätet företrädesvis ett GSM-system.
Vidare är en handoverzon anordnad i det första mobila tele- kommunikationsnätets ytterkant.
FIGURBESKRIVNING Figur l visar systemarkitekturen för ett system enligt uppfinningen.
Figur 2 visar ett exempel där GSM- och DECT-kommunika- tion föreligger samt det aktuella täckningsomrädet.
I figur 3 visas en GSM-cell samt ett DECT-cluster där handoverzonen markeras.
Figur 4 visar handoversituationen DECT till GSM.
DETALJERAD UTFÖRINGSFORM Lösningen bygger pä följande grundläggande delar: 1) DECT RFPs som täcker randen av systemet tillhör handoverzonen mot GSM och kan identifieras särskilt av CFP/IWU traditionell GSM-radioaccess via en eller flera BTS (figur 3). Detta randomräde täcks även med och det är detta förhållande som gör att en över- koppling mellan systemen är möjlig. 2) När terminalen befinner sig i handoverzonen under pägäende samtal kan en extern handover till GSM 508 940 40 4) 8 initieras enligt följande: 2.1) Terminalen aktiverar handover när fältstyrkan pä DECT-förbindelsen blivit sä lag att ett samtal inte längre kan upprätthällas med tillräcklig kvalitet. Möjligheten finns även att frän opera- tören initiera handover pá andra grunder, t.ex. typ av abonnemang, geografisk placering etc.
CFP/IWU utnyttjar sin BSC-funktionalitet och begär hos GSM MSC att en handover mellan tvà 2.2) basstationssystem skall utföras.
Efter kvittens fràn nätet och order om handover bryts terminalens kontakt med DECT-systemet och terminalen övergàr istället i GSM-mod. Kontakt etableras med den "nya" basstationen, BTS, och handovern fullbordas gentemot GSM MSC.
Handover kan avbrytas om t.ex. terminalen lämnar den särskilda handoverzonen.
Föreliggande anmälan bygger pä att nya unika kombina- tioner av kända tekniker kombineras med nya element. Nägra av de viktigaste delarna i uppfinningen sammanfattas nedan. Se även markeringar i figur 5. a) Till skillnad frän GSM är det terminalen själv som initierar handover ur DECT-systemets synvinkel. Det är därmed denna som startar hela överkopplingsproce- duren. För att dual-mode-terminalen skall kunna genomföra handover krävs det att gemensamma DECT/GSM- funktioner finns inbyggda i terminalen. Detta kan funktioner för vara t.ex. abonnentinformationen, registrering i olika system och nät, samt omdirige- ring av konventionella funktioner vid handover mellan systemen. Ett specifikt krav pä dual-mode-terminalen är att den skall kunna begära information för hand- over till GSM, när DECT-täckningen brister.
CFP/IWU är den enhet som ur GSM-nätets synvinkel ansvarar för att initiera handover. CFP/IWU skall kunna tolka begäran om handover frän terminalen och översätta denna till ett GSM-specifikt meddelande, vilket sänds till GSM MSC.
IWUn är i uppfinningen förprogrammerad med nödvändiga data för den GSM-cell det lokala DECT~systemet be- lO 40 9 sas 940 finner sig inom. Dessa data skall kunna användas i begäran om handover till MSCn för aktuell kombination BTS/BSC och därigenom peka ut DECT-systemets rele- vanta GSM-cell. d) CFP/IWU skall kunna ta emot nätets överkopplingsorder och överföra denna till terminalen. Informationen om den nya GSM-cellens frekvens och identitet ges till terminalen i kvittensmeddelandet till dennas ur- sprungliga begäran om handover.
En av DECTs mest framträdande egenskaper är möjligheten att i en och samma terminal samtidigt utnyttja flera olika identiteter och att fran FPn indikera vilken typ av access- rättigheter som hör samman med dessa identiteter. För en DECT-användare direkt kopplad till ett bakomliggande GSM-nät, finns en kombination av PARK och IPUI definierad som gör DECT-abonnemanget giltigt även i GSM. IPUIR är identiskt med den i GSM definierade identiteten IMSI, medan PARK{D} pekar mot GSM-accessrättigheter. Av radiomässiga effektivitetsskál finns en förkortad identitet, giltig endast inom det sök- omràde, location area, där terminalen befinner sig. Denna Temporary Portable User Identity, TPUI utnyttjas för anrop, eller paging till en specifik terminal och är direkt mot- svarighet till GSM TMSI.
En DECT/GSM dual-mode-terminal har möjligheten att lagra flera uppsättningar av identiteter och systemparametrar obe- roende av varandra. Detta innebär att terminalen kan utnyttja samtidiga abonnemang i t.ex. ett privat företagsnät och mot ett bakomliggande GSM-nät. Normalt initieras handover i DECT av terminalen, s.k. mobile originated handover, antingen pä grund av att radiokanalen är utsatt för störningar, eller av täckningsskäl. Sädan internal handover inom en DECT FP sköts helt inom ramen för det lokala DECT-systemet och fordrar ingen interaktion med bakomliggande nätelement. Överkoppling till en annan CFP eller till GSM benämns external handover och kan beslutas av antingen terminalen eller CFP/IWU. I denna uppfinning utgär vi ifran att det är terminalen som i DECT-mod har bäst kännedom om de radiomässiga förhållandena och därför initierar överkopplingen, vilket ocksa är den vanligaste och avsedda formen i DECT.
En terminal som under pägáende samtal kommunicerar via 508 940 10 40 RFPn~RFPn+3 (figur 3) befinner sig inom det särskilda omràde som identifieras som handoverzon (i figuren markerat med ).
När fältstyrkan fran RFPn sjunkit sä lagt att samtalskvalite- ten kan komma att päverkas, föreslar terminalen att en extern handover bör genomföras (figur 5). Terminalen utnyttjar här sitt GSM-abonnemang, vilket inkluderar nödvändig identitet, krypterings- och autenticeringsnyckel.
En handover i GSM beslutas av basstationssystemets kon- trollfunktion, BSC, pá basis av bl.a. mätdata fràn mobilen om de ikringliggande basstationernas, BTS, signalniväer. I det lokala DECT-systemet är därigenom CFP/IWUn den enhet som ur GSM-nätets synvinkel ansvarar för att initiera överkopplingen och emulerar s.k. mobile assisted handover. En överkoppling till GSM innebär vidare att förbindelsen skall övertas av ett annat basstationssystem. Denna inter-BSC - intra MSC handover fordrar att GSM MSC medverkar i överkopplingen.
Eftersom terminalen i DECT vanligen initierar handover själv, behöver CFP/IWU kunna tolka en sädan begäran och vidarebefordra den till MSC. Terminalen begär hos CFP att en handover till GSM skall utföras, {MM-INFO-REQUEST}, efterfrägar nödvändiga parametrar frän nätet. IWUn är i upp- och finningen förprogrammerad med nödvändiga data för den cell det lokala DECT-systemet befinner sig inom. I begäran om handover, HANDOVER-REQUIRED, ingar dessa data som en del av informationen som sänds till MSC.
MSC vidarebefordrar handoverproceduren till det utpekade basstationssystemet i GSM, HANDOVER-REQUEST, och kan vid en framgångsrik kvittens frän detta, HANDOVER-REQUEST-ACK, ge terminalen order om att överkoppling skall genomföras, HANDOVER-COMMAND .
CFP/IWU överför denna order till terminalen i kvittens- meddelandet till dess ursprungliga begäran om handover, {MM- INFO-ACCEPT}. I detta meddelande fär terminalen information om till vilken basstation och pà vilken frekvens den skall etablera kontakt via GSM-radioaccess.
Ett misslyckat överkopplingsförsök kvitteras med {MM- INFO-REJECT), Vid ett lyckat överkopplingsförsök terminerar nu CFP (CC -RELEASE} , { CC -RELEASE- COM) för att de bägge parterna skall kunna genomföra en se vidare nedan.
DECT-förbindelsen med terminalen, 40 H sos 940 överkoppling till den nya GSM-länken. Tills dess att denna länk etablerats sker temporärt avbrott i det pägäende sam- talet.
I GSM kan handover ske synkront eller asynkront. (frän ca 200 msek till ca 100 msek), men kräver att mobilstationer har möjlighet att i sam- Synkron handover minskar avbrottstiden band med överföring av mätdata ge nätet synkroniserings- information om aktuella basstationer (pseudo timing advance).
I den tekniska lösningen utnyttjas asynkron handover, vid vilken terminalen synkroniserar sig mot den nya basstationen i samband med uppkopplingen av den nya GSM-länken. Det är möjligt att även synkron handover kan utnyttjas inom ramen för uppfinningen, vilket skulle kunna minska avbrottstiden.
Detta ställer dock förmodligen högre tekniska krav pä ut- rustningen med modifieringar i DECTs fasta systemenheter.
Omedelbart efter nedkopplingen av DECT-länken aktiveras GSM-delen i terminalen och kommunikationen med GSM upprättas.
Detta sker genom att terminalen pä den utpekade bärarfrekven- sen sänder meddelandet HANDOVER-ACCESS, tills dess att bas- stationen svarar med PHYSICAL-INFORMATION för att ge termina- len nödvändig information om den nya länken. Efter att en synkroniserad, entydig och krypterad förbindelse äter upp- rättats mellan de bägge parterna, slutför terminalen över- kopplingen genom att sända HANDOVER-COMPLETE, vilket sänds vidare över basstationssystemet till MSC. Samtalet kopplas igenom och konversationen kan fortsätta. MSC ansvarar även för att terminera den gamla kopplingsvägen genom DECT- systemet.
En förberedd handover kan avbrytas av flera skäl. Termi- nalen kan t.ex. via intern handover ha bytt basstation inom DECT-systemet till en RFP som ligger "djupare" in i DECT- clustret än den definierade handoverzonen. Samtalet kan fortsätta att betjänas med DECT-access, utan att ytterligare atgärder behöver vidtagas.
Handover kan även avbrytas av operatörsskäl, genom att terminalen inte förses med nödvändiga GSM-parametrar, eller genom att en negativ kvittens erhälles frän GSM MSC (se figur ). Terminalen bör i detta fall inte bryta det pägäende sam- talet, utan upprätthälla förbindelsen via DECT sä langt detta är möjligt. 508 940 H Föreliggande uppfinning är ej begränsad till det i ovan sásom exempel visade utan kan modifieras i avseende pà upp- finningstanken och angivna patentkrav.

Claims (13)

5 0 8 94 0
1. Anordning för handover vid mobiltelekommunikationsnät, där en mobil enhet är anordnad att kommunicera över ett första och/eller andra mobila telekommunikationsnät, varvid det första mobila telekommunikationsnätet är anordnat att betjäna ett geografiskt avgränsat område och det andra mobila telekommunikationsnätet är anordnat att betjäna ett större geografiskt område, och det större geografiska området åtminstone delvis täcker det mindre geografiska området, och den mobila enheten är anordnad med funktionaliteter för respektive telekommunikationsnät, och den mobila enheten är anordnad att avkänna en pågående kommunikations kvalitet vid kommunikation över det första mobila telekommunikationsnätet, och den mobila enheten är anordnad att fastställa när kommunikationens kvalitet understiger en lägsta acceptabel nivå, och den mobila enheten är anordnad att överföra kommunikationen till det andra mobila telekommunikationsnätet när kvalitén på kommunikationen understiger eller närmar sig den lägsta accepterbara nivån, och övergången, handover, från det första mobila telekommunikationsnätet till det andra telekommunikationsnätet är genomförbar, kännetecknad av, att ett kvittensmeddelande är anordnat att överföras till den mobila enheten, att den mobila enheten är anordnad att erhålla information om vilken basstation och vilka frekvenser som skall utnyttjas från en anpassningsenhet, CFP/IWU .
2. . Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av, att övergången från det första mobila telekommunikationsnätet till det andra telekommunikationsnätet sker automatiskt.
3. . Anordning enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att första och andra telekommunikationsnäten är anordnade att kommunicera med varandra.
4. . Anordning enligt patentkrav 3, kännetecknad av, att första och andra telekommunikationsnäten är anordnade att kommunicera direkt med varandra och/eller via ett trådbundet telefonnät.
5. . Anordning enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att det första mobila telekommunikationsnätet utgöres av ett trådlöst telekommunikationsnät.
6. . Anordning enligt patentkrav 5, kännetecknad av, att det första mobila telekommunikationsnätet är anordnat betjänas av ett antal första basstationer inom det geografiskt avgränsat området.
7. . Anordning enligt patentkrav 1-3, kännetecknar! av, att det andra mobila telekommunikationsnätet är anordnat att betjänas av ett antal andra basstationer inom det större geografiska området. t sos 940 44
8. Anordning enligt något av föregående patentkrav, kännetecknar! av, att det första telekommunikationsnätet företrädesvis är ett DECT-system och det andra telekommunikationsnätet företrädesvis är ett GSM-system, där DECT -systemet är anordnat att innefatta ett första antal celler täckande det mindre geografiska området och GSM systemet är anordnat att innefatta ett andra antal celler täckande det större geografiska området.
9. Anordning enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att handoverzonen är anordnad i det första mobila telekommunikationsnätets ytterkant, dvs i de av cellerna som utgör ytterkanten av det mindre geografiskt avgränsade området.
10. Anordning enligt något an föregående patentkrav, kännetecknad av, att det första respektive andra mobila telekommunikationsnätet är anordnat att opereras av en gemensam operatör.
11. Metod för handover vid mobilt telekommunikationsnät, van/id en mobil enhet kommunicerar med ett första och/eller andra mobila telekommunikationsnät, och det första mobila telekommunikationsnätet betjänar ett geografiskt begränsat område och det andra mobila telekommunikationsnätet betjänar ett större geografiskt område, som helt eller delvis täcker det geografiskt avgränsade onirådet, och den mobila enheten ges funktioner för kommunikation med det första respektive andra mobila telekommunikationsnätet, och den mobila enheten avkänner en pågående kommunikations kvalitet över det första mobila telekommunikationsnätet, och den mobila enheten fastställer när kvalitén understiger/närmar sig en lägsta acceptabel nivå då kommunikationen överförs från det första till det andra mobila telekommunikationsnätet, kännetecknad av, att ett kvittensmeddelande överförs till den mobila enheten, och att den mobila enheten erhåller information beträffande vilken basstation och vilka frekvenser som skall utnyttjas.
12. Metod enligt patentkrav 11, kännetecknad av, att den mobila enheten initierar uppkoppling mot det andra mobila telekommunikationsnätet och nedkoppling av det andra telekomunikationsnätet genom initiering av en anpassningsenhet.
13. Metod enligt patentkrav 12, kännetecknad av, att nedkopplingen mot det första telekommunikationsnätet effektueras när uppkopplingen mot det första telekommunikationsnätet effektueras när uppkopplingen i det andra mobila telekommunikationsnätet effektuerats.
SE9500408A 1995-02-06 1995-02-06 Metod och anording för handover vid mobilt telekommunikationsnät SE508940C2 (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9500408A SE508940C2 (sv) 1995-02-06 1995-02-06 Metod och anording för handover vid mobilt telekommunikationsnät
EP96902541A EP0808549B1 (en) 1995-02-06 1996-01-30 Arrangement for handover in a mobile telecommunications network
DK96902541T DK0808549T3 (da) 1995-02-06 1996-01-30 Indretning til handover i et mobiltelekommunikationsnetværk
DE69634329T DE69634329T2 (de) 1995-02-06 1996-01-30 Einrichtung zum weiterreichen in einem mobilen telekommunikationsnetzwerk
PCT/SE1996/000099 WO1996025015A1 (en) 1995-02-06 1996-01-30 Arrangement for handover in a mobile telecommunications network

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9500408A SE508940C2 (sv) 1995-02-06 1995-02-06 Metod och anording för handover vid mobilt telekommunikationsnät

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9500408D0 SE9500408D0 (sv) 1995-02-06
SE9500408L SE9500408L (sv) 1996-08-07
SE508940C2 true SE508940C2 (sv) 1998-11-16

Family

ID=20397090

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9500408A SE508940C2 (sv) 1995-02-06 1995-02-06 Metod och anording för handover vid mobilt telekommunikationsnät

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0808549B1 (sv)
DE (1) DE69634329T2 (sv)
DK (1) DK0808549T3 (sv)
SE (1) SE508940C2 (sv)
WO (1) WO1996025015A1 (sv)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE503848C2 (sv) * 1995-02-06 1996-09-16 Telia Ab Förfarande och arrangemang för överkoppling mellan trådlöst telekommunikationssystem och cellulärt mobilt telekommunikationssystem
DE19637437C1 (de) * 1996-09-13 1998-04-23 Siemens Ag Verbindungsübergabe zwischen einem DECT-Untersystem und einem Mobilfunksystem
EP0929986A2 (de) * 1996-09-30 1999-07-21 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur zugriffssteuerung eines mobilen kommunikationsendgerätes
FI107008B (sv) * 1997-04-22 2001-05-15 Nokia Networks Oy Inkoppling av en multimodeterminal i ett nät i ett mobilkommunikationssystem
DE19737830C2 (de) * 1997-08-29 2000-04-27 Ericsson Telefon Ab L M Verfahren, Kommunikationssystem und Vorrichtung zum Umschalten von Anrufen auf einem gemeinsamen Kanal auf einen anderen Kanal
EP0944272A1 (de) * 1998-03-18 1999-09-22 Alcatel Telekommunikationsanlage mit mehreren Funkbasisstationen
DE19834674A1 (de) 1998-07-31 2000-02-03 Ericsson Telefon Ab L M Verfahren, Vermittlungsstelle, Telekommunikationssystem und Mobilstation für ein vorübergehendes selektives nationales Roaming bei vorgegebenen Netzbetriebsbedingungen in einem Mobilfunk-Kommunikationssystem
USRE47895E1 (en) 1999-03-08 2020-03-03 Ipcom Gmbh & Co. Kg Method of allocating access rights to a telecommunications channel to subscriber stations of a telecommunications network and subscriber station
US6611507B1 (en) 1999-07-30 2003-08-26 Nokia Corporation System and method for effecting information transmission and soft handoff between frequency division duplex and time division duplex communications systems
DE10033129A1 (de) * 2000-07-07 2002-01-24 Siemens Ag Basisstationssystem
US7751818B2 (en) * 2002-11-15 2010-07-06 Nokia Corporation Smart inter-technology handover control

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE465992B (sv) * 1990-04-10 1991-11-25 Ericsson Telefon Ab L M Mobiltelefonisystem avsett att brukas av abonnenter inomhus och utomhus
CA2105966C (en) * 1992-02-06 1997-09-30 James M. Williams Call routing for a radiotelephone in multiple radiotelephone systems

Also Published As

Publication number Publication date
EP0808549B1 (en) 2005-02-09
SE9500408D0 (sv) 1995-02-06
EP0808549A1 (en) 1997-11-26
SE9500408L (sv) 1996-08-07
DK0808549T3 (da) 2005-06-13
DE69634329T2 (de) 2006-01-26
WO1996025015A1 (en) 1996-08-15
DE69634329D1 (de) 2005-03-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1206890B1 (en) Inter-system handover
EP1929828B1 (en) Hard handoff from a wireless local area network to a cellular telephone network
FI103084B (sv) Paketradionät samt förfarande för uppdatering av ruttgivningsområdet
EP0542963B1 (en) Method for establishing an inbound call to the mobile telephone in a cellular mobile telephone network
EP1590972B1 (en) Method and apparatus for a target-initiated handoff from a source cellular wireless network to a target non-cellular wireless network
CA2309544C (en) Handover between fixed and mobile networks for dual mode phones
EP0742991B1 (en) Dual mode subscriber terminal and a handover procedure of the dual mode subscriber terminal in a mobile telecommunications network
US20050073977A1 (en) Inter-system handoff between wireless communication networks of different radio access technologies
JP2629588B2 (ja) 移動体通信システムにおける多重接続方式
SE503848C2 (sv) Förfarande och arrangemang för överkoppling mellan trådlöst telekommunikationssystem och cellulärt mobilt telekommunikationssystem
AU2010201520A1 (en) Hybrid protocol to support communications with multiple networks
EP1135949A1 (en) Method of operating a cellular mobile telephone network having a subset of base stations only available to some subscribers
CN101933363A (zh) 多接入环境中的系统间切换
TW201004416A (en) Configuration of HS-DSCH serving cell change improvements
GB2389273A (en) Wireless communication system architecture and method of selecting a wireless communication system
WO2005094114A1 (en) Alternative network selection for a communication device
US7289808B1 (en) Inter-system handover
EP1250823B1 (en) Hybrid cellular network system and communications method
AU4477999A (en) System and method for registering the location of a mobile station after performing an inter-MSC soft handoff in a cellular system
SE508940C2 (sv) Metod och anording för handover vid mobilt telekommunikationsnät
US7039429B2 (en) System and method for paging a mobile station in a wireless network
EP1626599B1 (en) A method for establishing a service connection
KR100517178B1 (ko) 이동통신 시스템의 착신 호 설정을 위한 페이징 방법
Wei Evaluation of roaming and download times in universal cellular/wireless LAN systems
GB2408895A (en) Network selection based upon subscriber's network identity

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed