SE508783C2 - Spengummianordning med två utloppspassager samt gjutform och förfarande för tillverkning av anordningen - Google Patents
Spengummianordning med två utloppspassager samt gjutform och förfarande för tillverkning av anordningenInfo
- Publication number
- SE508783C2 SE508783C2 SE9704791A SE9704791A SE508783C2 SE 508783 C2 SE508783 C2 SE 508783C2 SE 9704791 A SE9704791 A SE 9704791A SE 9704791 A SE9704791 A SE 9704791A SE 508783 C2 SE508783 C2 SE 508783C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- valve
- inner space
- teat
- outlet
- teat cup
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B29—WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
- B29C—SHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
- B29C33/00—Moulds or cores; Details thereof or accessories therefor
- B29C33/76—Cores
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01J—MANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
- A01J5/00—Milking machines or devices
- A01J5/04—Milking machines or devices with pneumatic manipulation of teats
- A01J5/08—Teat-cups with two chambers
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B29—WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
- B29C—SHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
- B29C33/00—Moulds or cores; Details thereof or accessories therefor
- B29C33/44—Moulds or cores; Details thereof or accessories therefor with means for, or specially constructed to facilitate, the removal of articles, e.g. of undercut articles
- B29C33/48—Moulds or cores; Details thereof or accessories therefor with means for, or specially constructed to facilitate, the removal of articles, e.g. of undercut articles with means for collapsing or disassembling
- B29C33/485—Moulds or cores; Details thereof or accessories therefor with means for, or specially constructed to facilitate, the removal of articles, e.g. of undercut articles with means for collapsing or disassembling cores or mandrels
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B29—WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
- B29C—SHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
- B29C45/00—Injection moulding, i.e. forcing the required volume of moulding material through a nozzle into a closed mould; Apparatus therefor
- B29C45/17—Component parts, details or accessories; Auxiliary operations
- B29C45/40—Removing or ejecting moulded articles
- B29C45/44—Removing or ejecting moulded articles for undercut articles
- B29C45/4421—Removing or ejecting moulded articles for undercut articles using expansible or collapsible cores
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B29—WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
- B29L—INDEXING SCHEME ASSOCIATED WITH SUBCLASS B29C, RELATING TO PARTICULAR ARTICLES
- B29L2031/00—Other particular articles
- B29L2031/727—Fastening elements
- B29L2031/7278—Couplings, connectors, nipples
Landscapes
- Mechanical Engineering (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Husbandry (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Manufacturing & Machinery (AREA)
- External Artificial Organs (AREA)
- Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
- Check Valves (AREA)
- Magnetic Resonance Imaging Apparatus (AREA)
- Formation And Processing Of Food Products (AREA)
- Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)
- Heating, Cooling, Or Curing Plastics Or The Like In General (AREA)
- Moulds For Moulding Plastics Or The Like (AREA)
- Materials For Medical Uses (AREA)
Description
508 783 10 15 20 25 30 35 mjölken innehåller bakterier eller mikroorganismer i en otillåtet hög koncentration, och i så fall avskilja all mjölk från denna ko.
En sådan separering av förmjölken är emellertid en besvärlig och komplicerad arbetsoperation som vanligtvis utföres ma- nuellt genom att mjölkaren helt enkelt mjölkar ur och samlar upp den första mjölkmängden. På grund av svårigheten att se- parera förmjölken har man vid maskinell mjölkning ofta helt enkelt underlåtit att göra detta och. accepterat en sämre kvalitet på den levererade mjölken. Ett sådant förfarande är inte tillfredsställande.
WO 97/18701 visar en anordning innefattande en spenkopp och en mjölkledning som sträcker sig från spenkoppen och är in- rättad att leda. mjölken från spenkoppen till ett uppsam- lingsorgan. Mjölkledningen innefattar en extra behållare och ett förbindningsorgan som är inrättat att avleda förmjölken till den extra behållaren och leda det därefter följande hu- vudmjolkflödet forbi den extra behållaren och till uppsam- lingsorganet. I detta fall sker separeringen av förmjölken relativt långt ifrån spenkoppen, dvs förmjölken och huvud- mjölken leds i en gemensam mjölkledning, och därför finns en risk att rester av förmjölken blandas med huvudmjölken.
Dessutom torde det visade förbindningsorganet ha den avsedda funktionen endast i en horisontell orientering.
SU-A-1 349 735 visar en spenkopp med ett inre utryme som är anslutbart till en av två utloppspassager med hjälp av ett ventilorgan. Den visade anordning har en komplicerad kon- struktion som medför en besvärlig och dyr tillverkning.
US-A-4 648 350 visar olika utföranden av ventilorgan som är anordnade i en nedre ände av ett inre utrymme hos en spen- kopp och som har till syfte att stänga av förbindelsen mel- lO 15 20 25 30 35 508 783 lan det inre utrymmet och mjölkledningen när trycket i det inre utrymmet stiger till atmosfärstrycket.
SE-B-373 727 visar en backventil som är inrättad att anord- nas i en mjölkledning mellan en spenkopp och en spenkopps- central och som har till syfte att förhindra så kallad ”back-flush”, och träffar den spene som befinner sig däri. dvs att mjölk sugs tillbaka in i spenkoppen SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett spengummi som möjliggör separering av förmjölken på ett en- kelt sätt. Spengummit skall vidare vara enkelt att tillverka och möjligt att använda i samband med automatisk mjölkning, d.v.s. möjliggöra automatisk separering av förmjölken.
Detta ändamål uppnås med den inledningsvis angivna spengum- mianordningen som kännetecknas av att spengummits nedre änd- parti bildar två utloppspassager som sträcker sig från det inre utrymmet och är inrättade att utmata. mjölk från det inre utrymmet.
Med ett sådant spengummi är det möjligt att redan i spengum- mits inre utrymme dela upp mjölkflödet i två olika flödes- riktningar och således åstadkomma ett separerat förmjölk- flöde bort från spengumits inre utryme genom en första ut- Huvudmjölkflödet kan sedan ledas andra utloppspassagen. loppspassage. genom den Därigenom är det möjligt att undvika att rester av förmjölk komer att blandas med huvudmjölkflö- det. Med ett sådant spengummi är det också möjligt att åstadkomma en separering utan att en mängd olika komponenter behöver anordnas nedströms om spenkoppen, d.v.s. den totala höjden hos en spenkopp med ett spengummi enligt uppfinningen blir låg. 508 783 lO 15 20 25 30 35 Enligt en utföringsform av uppfinningen är spengummit till- verkat i ett stycke. Därigenom möjliggörs en enkel tillverk- ning av spengummit, exempelvis med hjälp av en formsprut- ningsprocess. Därvid är spengummit med fördel tillverkat av ett gummiliknande material.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tas spengummits nedre ändparti två slangliknande utloppsav- snitt, varvid varje sådant utloppsavsnitt bildar en av nämnda utloppspassager. Även ett spengummi med två sådana utloppsavsnitt är enkelt att tillverka.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar spengummianordningen en ventilanordning som är inrättad att åstadkomma åtminstone ett väsentligen stängt eller vä- sentligen öppet tillstånd hos åtminstone en av nämnda ut- loppspassager. Med en sådan ventilanordning är det möjligt att på ett enkelt sätt leda mjölkflödet till en av de två utloppspassagerna. Därvid kan med fördel medel vara inrät- tade att möjliggöra automatisk styrning av ventilanordningen till något av nämnda tillstånd. På så vis kan förmjölken se- pareras automatiskt vid varje mjölkningstillfälle.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar ventilanordningen en ventil som är inrättad att öppna ifrågavarande utloppspassage åtminstone när trycket i. det inre utrymmet väsentligen överstiger trycket i ifrågavarande utloppspassage. En sådan ventilanordning kan på ett enkelt sätt realiseras med en vanlig backventil och styras med hjälp av det vakuum, d.v.s. låga undertryck, som finns till- gängligt hos konventionella mjölkningsmaskiner.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar ventilanordningen en ventil som har en ventilkropp för varje utloppspassage och som är svängbart anordnad från ett viloläge i vilket de två ventilkropparna befinner sig på av- 10 15 20 30 35 50-8 783 stånd från ett ventilsäte hos respektive utloppspassage.
Därvid kan ventilen vara svängbart anordnad från nämnda vi- loläge mot verkan av en återförande fjäderkraft och en av nämnda ventilkroppar vara inrättad att föras till anliggning mot ett av nämnda ventilsäten, varvid en utloppspassage som är associerad med det andra ventilsätet är öppen. Även en sådan ventilanordning är automatiskt styrbar med hjälp av nämnda vakuum.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar ventilanordningen en enhet som är införbar i det inre utrymmet till anliggning mot ett stopporgan i det nedre änd- partiet.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefat- tar spengummianordningen åtminstone ett flexibelt lednings- avsnitt, som sträcker sig från eller bildar ifrågavarande utloppspassage, varvid ventilanordningen är inrättad att åstadkomma nämnda väsentligen stängda tillstånd genom en samantryckning av ifrågavarande ledningsavsnitt. På så vis kan en ventilanordning åstadkommas utan att några komponen- ter behöver anordnas i spengummits inre utrymme eller i själva utloppspassagerna. Därigenom är spengummianordningen lättare att hålla ren från mjölkrester och eventuella ansam- lingar av mikroorganismer. Enligt en variant kan nämnda led- ningsavsnitt vara inneslutet i en kammare och ventilanord- ningen innefatta medel som är inrättade att höja trycket i nämnda kammare över trycknivån i utloppspassagen på ett så- dant sätt att nämnda sammantryckning åstadkoms. På så vis kan den eftersträvade ventilfunktionen styras med hjälp av vakuum och åstadkommas utan några som helst rörliga kompo- nenter i närheten av själva spenkoppen, vilken utsätts för stötar och oöm behandling i samband med ngölkningen. Enligt en annan variant kan ventilanordningen innefatta ett organ med två partier, vilka är anordnade på var sin sida om det flexibla ledningsavsnittet och av vilka åtminstone ett parti 508 783 10 15 20 25 30 35 är forskjutbart mot det andra partiet på så sätt att det flexibla ledningsavsnittet trycks samman. Därvid kan med fördel åtminstone ett av nämnda partier innefatta en min- nesmetall och ventilanordningen innefatta ett uppvärmnings- organ som är inrättat att åstadkomma nämnda förskjutning genom uppvärmning av minnesmetallen.
Det ovan angivna ändamålet uppnås också med den inlednings- vis angivna gjutformen för tillverkning av ett spengummi, varvid gjutformen innefattar en yttre fonn med en hålighet som motsvarar spengummits ytterkontur, ett första karnparti med en ytterkontur som motsvarar konturen hos det inre ut- rymmet och två ytterligare kärnpartier som vart och ett mot- svarar konturen hos en av utloppspassagerna. Med en sådan gjutform kan ett spengummi i enlighet med föreliggande upp- finning tillverkas pá ett enkelt och kostnadsmässigt gynn- som kan bilda samt sätt. De två ytterligare kärnpartierna, två separata enheter, är med fördel inrättade att vara for- bindbara :ned det första kärnpartiet. En sådan förbindning kan åstadkommas genon1 att de ytterligare kärnpartierna ar införbära i varsin urtagning hos det första kärnpartiet.
Det ovan angivna ändamålet uppnås också med det inlednings- vis angivna förfarandet, vilket innefattar stegen: sammansättning av en gjutfornl som innefattar en yttre form, med en hålighet som motsvarar spengummits ytterkontur, ett första kärnparti, med en ytterkontur som motsvarar kon- turen hos det inre utrymet, och två ytterligare kärnpar- tier, som vart och ett motsvarar konturen hos en av utlopps- passagerna, insprutning av ett gummiliknande material i gjutformen och isärtagning av gjutformen och. urtagning av spengummit, varvid det första kärnpartiet dras i en första riktning och de två ytterligare kärnpartierna dras i en väsentligen mot- satt andra riktning. 10 15 20 25 30 35 508 783 KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Föreliggande uppfinning skall nu beskrivas närmare med hjälp av olika utföringsformer och med hänvisning till bifogade ritningar, på vilka Fig Fig Fig Fig Fig Fig Fig Fig Fig Fig lO visar en snittad sidovy av en spengummianordning enligt en forsta utföringsform av uppfinningen. visar en snittad. sidovy av spengummianordningen enligt en andra utföringsform av uppfinningen med en ventilanordning i ett forsta driftläge. visar en snittad sidovy av spengummianordningen i Fig 2 med ventilanordningen i ett andra driftläge. visar en vy underifrån av ventilanordningen i Fig 2 och 3. visar snittad sidovy av en spengumianordning en- ligt en tredje utföringsform. visar snittad sidovy av en spengummianordning en- ligt en fjärde utföringsform av uppfinningen. visar annan snittad sidovy av spengummianordningen i Fig 6. visar snittad sidovy av en spengummianordning en- ligt en femte utföringsform av uppfinningen. visar vy underifrån av ett ventilorgan hos spen- gummianordningen i Fig 8. visar en vy av en gjutform för gjutning av ett spengummi.
DETALJERAD BESKRIVNING AV OLIKA UTFÖRINGSFORMER AV UPPFINNINGEN Fig l visar en första utforingsform med en spenkopp l som innefattar en spenkoppshylsa 2 och ett spengummi 3 som är anordnat i spenkoppshylsan 2 på så sätt att det bildas en pulseringskammare 4 nællan spengumit 3 och spenkoppshylsan 508 783 10 15 20 25 30 35 2. Pulseringskammaren 4 är, på i sig känt sätt, inrättad att mottaga en cykliskt alternerande trycknivå från en pulsator och en vakuumpump (ej visade) via en pulseringsledning 5.
Trycknivàn kan exempelvis variera mellan atmosfärstrycket och ett undertryck av ca 50 kPa. Spengumit 3 komer således att utföra en pulserande rörelse på så sätt att det cykliskt utvidgar sig och drar sig samman. Spengummit 3 definierar ett inre utrymme 6 och innefattar ett övre ändparti 7 och ett nedre ändparti 8. I det övre ändpartiet 7 är en inlopps- passage 9 anordnad, vilken sträcker sig in till det inre ut- rymmet 6 och genom vilken en spene är avsedd att införas i spenkoppen 1 och spengummits 3 inre utrymme 6. Spengummits 3 nedre ändparti 8 innefattar två slangliknande utloppsavsnitt eller utloppsledningar lO och ll som var och en bildar en utloppspassage som sträcker sig från det inre utrymmet 6 och är inrättad att utmata mjölk från det inre utrymmet 6. Det skall noteras att utloppsledningarna 10 och ll kan ha en av- sevärd längd och exempelvis sträcka sig ända fram till en spenkoppscentral eller något annat mjölkuppsamlingsorgan (ej visade), eller vara korta och i princip endast utgöras av en öppning genom väggen hos spengummits 3 nedre ändparti 8, varvid dessa öppningar är inrättade att förbindas med var sitt separat ledningsorgan. Spengummit 3, med nämnda utloppspassager och lned eller utan. utloppsledningarna lO, ll, är med fördel tillverkat i stycke av ett gummiliknande material. ett enda sammanhängande En första av utloppsledningarna 10 kan vara inrättad att ut- mata förmjölken, d.v.s. den första kvantiteten mjölk som er- hålls vid en mjölkningsoperation, till ett speciellt uppsam- lingsorgan för densamma och den andra utloppsledningen ll inrättad att utmata huvudmjölkflödet till det normalt kan vara mjölkuppsamlingsorgan som utgör en del av en mjölkningsanläggning. Mjölkuppsamlingsorganet för förmjölken kan med fördel även innefatta utrustning för att analysera mjölkens kvalitet, exempelvis on1 den innehåller otillàtet 10 15 20 25 30 35 508 783 9 höga koncentrationer av bakterier eller andra mikro- organismer. Det skall också noteras att utloppsledningarna 10 och 11 inte nödvändigtvis behöver ha sama dimension, ex- empelvis kan utloppsledningen 10 för förmjölken ha en mindre tvärsnittsdiameter än huvud- mjölkflödet. utloppsledningen ll för Medel, exempelvis i form av en ventilanordning, kan vara an- ordnad antingen direkt på utloppsledningarna 10 och ll eller pà till dessa anslutande ledningar i syfte att stänga re- spektive öppna var och en av utloppsledningarnas 10 respek- tive 11 utloppspassager för att styra mjölkflödet till an- tingen den ena eller den andra utloppspassagen. Exempel pà sådana ventilanordningar komer nu att beskrivas med hänvis- ning till Fig 2-9. Det skall noteras att komponenter som har väsentligen samma funktion. hos de olika utföringsformerna har försetts med samma hänvisningsbeteckningar. För enkel- hets skull har pulseringsledningen 5 utelämnats i Pig 2-4 och 6-9.
Fig 2-4 visar en andra utföringsfonn som skiljer sig fràn den första utföringsformen genon1 att en sådan ovan nämnd ventilanordning 12 har anordnats i det inre utrymmet 6 vid spengummits 3 nedre ändparti 8. Ventilanordningen 12 inne- fattar en ventil som är svängbart anordnad i ett ringorgan 13 och som innefattar två stycken ventilkroppar 14 och 15, vilka är inrättade att kunna ligga an mot var sitt ventil- säte som bildas av utloppspassagen hos respektive utlopps- ledning 10 och ll. I Fig 3 visas ventilen i ett viloläge i vilket de två ventilkropparna 14 och 15 befinner sig pa ett väsentligen lika stort avstånd från respektive ventilsäte.
Ventilen är inrättad att inta nämnda viloläge med hjälp av ett ej visat fjäderorgan och vara svängbart från viloläget mot verkan av en återförande fjäderkraft från fjäderorganet.
I Fig 2 visas ventilen i ett av två möjliga ändlägen, i vil- ket ventilkroppen 14 ligger an mot ventilsätet hos utlopps- 508 783 10 15 20 25 30 35 10 ledningens 10 utloppspassage. I detta ändläge är utloppsled- ningens 11 utloppspassage öppen och mjölk kan strömma från det inre utrymmet 6 ut genom utloppsledningens ll utlopps- passage till mjölkuppsamlingsorganet. Om samma tryck råder i det inre utrymmet 6 och utloppsledningarnas 10, 11 utlopps- passager kommer ventilen att vara positionerad i det i Fig 3 visade viloläget. Om ett undertryck alstras i utloppsled- ningens 10 utloppspassage komer ventilkroppen 14 att för- skjutas till anliggning mot utloppsledningens 10 ventilsäte och således stänga denna utloppspassage. När detta ändläge har uppnåtts och ett undertryck alstras i den andra utlopps- ledningens ll utloppspassage kommer ventilen att förbli i det i Fig 2 visade ändläget eftersom det avstånd som finns mellan ventilkroppen 15 och dess ventilsäte är så stort att den, av undertrycket i utloppsledningens 11 utloppspassage alstrade dragkraften inte är så stor att den förmår lyfta ventilkroppen 14 från dess ventilsäte. Således kommer ut- loppsledningens 11 utloppspassage att kunna hållas öppen för ett mjölkflöde så länge ett undertryck råder i utloppsled- ningens 10 utloppspassage. Genom att reglera trycknivån i de två utloppspassagerna är det således möjligt att styra ven- tilen till ett önskat ändläge.
Såsom framgår av Fig 2-4 bildar ventilanordningens 12 ring- organ 13 och ventilkroppar 14, 15 en enhet som är införbar i spengumits 3 inre utrymme 6 genom inloppspassagen 9 till anliggning mot ett stopporgan 16 i form av en ringformig ur- tagning i det nedre ändpartiet 8.
Fig 5 visar en tredje utföringsfonn med en ventilanordning som är inrättad att åstadkomma en stängning av utloppsled- ningarnas 10, 11 utloppspassager genom en samantryckning av ifrågavarande utloppsledning 10, 11. I den i Fig 5 visade utföringsformen utförs denna samantryckning av utloppsled- ningarna 10, 11, som utgör en del av det uppfinningsenliga spengummit 3, men det är även möjligt att anordna en sådan 10 15 20 25 30 35 508 783 ll ventilanordning 12 på ledningsavsnitt som är sammankopplade med en respektive utloppspassage hos spengummit 3. I den vi- sade utföringsformen är utloppsledningarna 10, 11 inneslutna i var sin kamare 17 respektive 18, vilka via anslutnings- nipplar 19, 20 är förbundna med medel som är inrättade att alstra en önskad trycknivå i respektive kamare 17, 18. Ge- nom en höjning av trycknivån i exempelvis kammaren 17 över den nivå som råder i det inre utrymmet 6 och utloppsled- ningens 10 utloppspassage kommer den del av utloppsledningen 10 som befinner sig i kammaren 17 att tryckas saman, eller kollapsa på ett sätt som motsvarar det sätt på vilket ett spengummi kollapsar under varje pulseringscykel. Genonl en sådan kollaps eller sammantryckning kommer utloppsledningens 10 utloppspassage att stängas och därigenom förhindras ett mjölkflöde från att passera genom denna utloppspassage. I syfte att underlätta sammantryckningen av utloppsledningarna 10, 11 kan, utloppsledningarna 10, 11 väggar i respektive kammare 17, 18 såsom framgår av Fig 5, åtminstone en del av vara förtunnad i jämförelse med utloppspassagernas 10, ll väggar utanför kamrarna 17, 18. Det skall också noteras att utloppsledningarna 10, ll kan vara försedda med omgivande det område där utloppsledningarna 10, 11 syfte att vulster 21 i passerar genom kamrarnas 17, 18 väggar i åstadkomma en tät genomföring av utloppsledningarna 10, 11.
Fig 6 och '7 visar en fjärde utföringsfonn i vilken ven- tilanordningen 12 innefattar ett organ med två partier, i form av minnesmetallelement 22, för varje utloppsledning 10, ll. Minnesmetallelementen 22 är i den visade utföringsformen utformade som skruvfjäderelement och ligger med en yttre ände an mot en innervägg hos en kamare som hyser minnes- metallelementen 22. Kammaren bildas av en kragliknande för- längning av spenkoppshöljet 2. Varje sådant. minnesmetall- element eller skruvfjäderelement 22 innefattar ett elek- triskt uppvärmningsorgan 23 som i den i Fig. 6, 7 visade ut- föringsformen är anordnad centralt i skruvfjäderelementet 508 783 10 15 20 25 30 35 12 22. Genom att leda en ström genom uppvärmningsorganen 23 kan en förlängning av xninnesmetallelementen 22 åstadkommas så att dessa kommer att förskjutas i riktning mot varandra och trycka samman, den. däremellan liggande utloppsledningen 10 respektive ll. Det skall noteras att uppvärmningen av min- nesmetallelementen 22 också kan åstadkommas genom att leda en ström genom minnesmetallelementen 22 själva, d.v.s. min- Vi- dare är det även möjligt att ersätta minnesmetallelementen nesmetallelementen 22 bildar även uppvärmningsorganen. med andra mekaniska drivorgan, exempelvis elektromagneter.
Fig 8 och 9 visar en femte utföringsform med en ventilanord- ning 12 som innefattar en backventil 24, 25 för varje ut- loppspassage. Varje backventil 24, 25 är inrättad att öppna ifrågavarande utloppspassage när trycket i det inre utrymmet 6 väsentligt överstiger trycket i ifrågavarande utloppspas- sage. Även i detta fall bildar ventilanordningen 12 en enhet som är införbar i spengumits 3 inre utryme 6 till anligg- ning mot ett stopporgan 16 hos det nedre ändpartiet 8.
Fig 10 visar en gjutform för tillverkning av det spengummi som visas i Fig l-8. Gjutformen innefattar en tvådelad yttre fonn 30, av vilken endast en del 30 visas i. Fig 10. Det skall emellertid noteras att de två delarna 30 hos den yttre formen är väsentligen identiska. Den yttre formen 30 bildar en hålighet som motsvarar spengummits 3 ytterkontur. Gjut- formen innefattar vidare ett första kärnparti 31 med en ytterkontur som motsvarar innerkonturen hos det inre utrym- Vidare innefattar gjutformen två næt 6 hos spengummit 3. ytterligare kärnpartier 32, 33 som vart och ett nwtsvarar innerkonturen hos en utloppsledning 10 respektive 11. De två ytterligare kärnpartierna 32, 33 är förbindbara med det första kärnpartiet 31 genom att vara införbara i varsin ur- tagning 34, 35 hos det första kärnpartiet 31. Gjutformen in- nefattar vidare schematiskt antydda inloppsorgan 36 för in- 10 15 20 508 783 13 sprutning av det gummimaterial av vilket spengumit 3 skall tillverkas.
Tillverkningen av ett spengumi tillgår så att gjutformen sätts samman, varvid de två ytterligare kärnpartierna 32, 33 förs in i sin respektive urtagning 34, 35 i det första kärn- partiet 31. Därefter ilägges kärnpartierna j. hàligheten i den ena delen av den yttre formen 30 varefter den andra de- len anbringas. Därefter insprutas gummimaterialet i gjutfor- men genom inloppsorganen 36 och efter en lämplig tidsperiod tas gjutformen isär och spengummit 3 avlägsnas från den yttre formen 30 och kärnpartierna 31, 32, 33 genom att det första kärnpartiet 31 dras i en första riktning och de två ytterligare kärnpartierna 32, 33 dras i en väsentligen mot- satt riktning.
Uppfinningen är inte begränsad till de ovan beskrivna utfö- ringsformerna utan kan varieras och nwdifieras inom ramen för de efterföljande patentkraven.
Claims (19)
1. l. Spengummianordning, som är inrättad att anordnas i en spenkoppshylsa (2) hos en spenkopp (1) på så sätt att det bildas en pulseringskammare (4) mellan spengummianordningen och spenkoppshylsan (2) och som innefattar ett spengummi (3), vilket definierar ett inre utrymme (6) och innefattar (7), sträcker sig till det inre utrymmet ett övre ändparti med en inloppspassage (9) (6), parti (8), varvid spengummit (3) är inrättat att mottaga en som och ett nedre änd- spene som sträcker sig genom inloppspassagen (9) in i det inre utrymmet (6), kännetecknad av att spengummits (3) nedre bildar två (lO, ll) som och är inrättade att ändparti (8) utloppspassager sträcker sig från det inre utrymmet (6) utmata mjölk från det inre utrymmet (6).
2. Spengummianordning enligt krav l, kännetecknad av att spengummit (3) är tillverkat i ett stycke.
3. Spengummianordning enligt något av kraven l och 2, kan- netecknad av att spengummit (3) är tillverkat av ett gummi- liknande material.
4. Spengummianordning enligt något av de föregående kra- ven, kännetecknad av att spengummits (3) nedre ändparti (8) innefattar två slangliknande utloppsavsnitt (lO, ll), varvid varje sådant utloppsavsnitt bildar en av nämnda utloppspas- sager.
5. Spengummianordning enligt något av de föregående kra- ven, kännetecknad av en ventilanordning (12) som är inrättad att åstadkomma åtminstone ett väsentligen stängt eller vä- sentligen öppet tillstånd hos åtminstone en av nämnda ut- loppspassager (lO, ll). 10 15 20 25 30 35 508 783 15
6. Spengummianordning enligt krav 5, kännetecknad av medel som är inrättade att möjliggöra automatisk styrning av ven- tilanordningen (12) till något av nämnda tillstånd.
7. Spengummianordning enligt något av kraven 5 och 6, kan: netecknad av att ventilanordningen (12) innefattar en ventil (24, 25) som är inrättad att öppna ifrågavarande utloppspas- sage åtminstone när trycket i det inre utrymmet (6) väsent- ligt överstiger trycket i ifrågavarande utloppspassage (10, ll).
8. Spengummianordning enligt något av kraven 5 och 6, kan: netecknad av att ventilanordningen (12) innefattar en ventil (14, 15) (10, 11) och som är svängbart anordnad från ett viloläge i (14, 15) stånd från ett ventilsäte hos respektive utloppspassage (10, 11). sonm har en ventilkropp för varje utloppspassage vilket de två ventilkropparna befinner sig på av-
9. Spengummianordning enligt krav 8, kännetecknad av att ventilen (14, 15) är svängbart anordnad från nämnda viloläge mot verkan av en àterförande fjäderkraft.
10. Spengummianordning enligt krav 9, kännetecknad av att (14, 15) till anliggning mot ett av nämnda ventilsäten, varvid den (10, 11) tilsätet är öppen. en av nämnda ventilkroppar är inrättad att föras utloppspassage som är associerad med det andra ven-
11. Spengummianordning enligt något av kraven 5 till 10, kännetecknad av att ventilanordningen innefattar en enhet (13) mot ett stopporgan (16) i det nedre ändpartiet (8). som är införbar i det inre utrymmet (6) till anliggning
12. Spengummianordning enligt något av kraven 5 och 6, netecknaj av åtminstone ett flexibelt ledningsavsnitt (10, kän- 508 783 10 15 20 25 30 35 16 ll), loppspassage, som sträcker sig från eller bildar ifrågavarande ut- varvid ventilanordningen (12) är inrättad att åstadkomma nämnda väsentligen stängda tillstånd genom en sammantryckning av ifrågavarande ledningsavsnitt (10, ll).
13. Spengummianordning enligt krav 12, (10, 11) och. att ventilanordningen kännetecknad av att nämnda ledningsavsnitt är inneslutet i en kammare (17, 18), (12) (19, 20) som är inrättade att höja trycknivån i nämnda kam- innefattar medel mare (17, 18) över trycknivån i utloppspassagen (10, 11) på ett sådant sätt att nämnda sammantryckning àstadkoms.
14. Spengummianordning enligt krav 12, kännetecknad av att ventilanordningen (12) innefattar ett organ med två partier (22) vilka är anordnade på var sin sida om det flexibla led- (10, 11) är förskjutbart mot det andra partiet ningsavsnittet och av vilka åtminstone ett parti (22) (22) att det flexibla ledningsavsnittet trycks samman. på så sätt
15. Spengummianordning enligt krav 14, kännetecknad av at: åtminstone ett av nämnda partier (22) innefattar en minnes- (12) som är inrättat att åstadkomma nämnda metall och att ventilanordningen (23) förskjutning genom uppvärmning av minnesmetallen. innefattar ett upp- värmningsorgan
16. Gjutform for tillverkning av ett spengummi (3) som de- finierar ett inre utrymme (6) och innefattar ett övre änd- parti (7), med en inloppspassage (9) som sträcker sig till (8), som sträcker sig från och ett nedre ändparti som bildar (10, 11) det inre utrymet, varvid gjutformen innefattar det inre utrymmet, två stycken utloppspassager en yttre form (30) med en hålighet som motsvarar spengum- mits (3) ytterkontur, ett forsta kärnparti (31) med en ytterkontur som motsvarar konturen hos det inre utrymmet (6), och 10 15 20 25 30 508 785 17 två ytterligare kärnpartier (32, 33) som vart och ett mot- svarar konturen hos en av utloppspassagerna (10, 11).
17. Gjutforux enligt krav 16, kännetecknad. av att de två (32, 33) förbindbara med det första kärnpartiet (31). ytterligare kärnpartierna är inrättade att vara
18. Gjutfornx enligt krav 17, kännetecknad. av' att de två (32, 33) urtagning (34, 35) hos det första kärnpartiet (31). ytterligare kärnpartierna är införbara i. var sin
19. Förfarande för tillverkning av ett spengummi som defi- nierar ett inre utrymme och innefattar ett övre ändparti, med en inloppspassage som sträcker sig till det inre utrym- met, och ett nedre ändparti, som bildar två stycken utlopps- passager som sträcker sig fràn det inre utrymmet, innefat- tande stegen: sammansättning av en gjutform som innefattar en yttre form, med en hålighet som motsvarar spengummits ytterkontur, ett första kärnparti, med en ytterkontur som motsvarar kon- turen hos det inre utrymmet, och tvâ ytterligare kärnpar- tier, som var och en motsvarar konturen hos en av utlopps- passagerna, insprutning av ett gummiliknande material i gjutformen och isärtagning av gjutformen och urtagning av spengummit, varvid det första kärnpartiet dras i en första riktning och de två ytterligare kärnpartierna dras i en väsentligen mot- satt andra riktning.
Priority Applications (10)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9704791A SE508783C2 (sv) | 1997-12-19 | 1997-12-19 | Spengummianordning med två utloppspassager samt gjutform och förfarande för tillverkning av anordningen |
CA002314894A CA2314894C (en) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | A teatcup liner device |
EP98965922A EP1039798B1 (en) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | A teatcup liner device |
PCT/SE1998/002392 WO1999034664A1 (en) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | A teatcup liner device |
IL13685698A IL136856A (en) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | Lining for milking facility |
AU21934/99A AU2193499A (en) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | A teatcup liner device |
AT98965922T ATE236512T1 (de) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | Zitzengummivorrichtung |
JP2000527136A JP2002500023A (ja) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | 乳頭カップライナ装置 |
DE69813293T DE69813293T2 (de) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | Zitzengummivorrichtung |
DK98965922T DK1039798T3 (da) | 1997-12-19 | 1998-12-18 | Pattegummiindretning |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9704791A SE508783C2 (sv) | 1997-12-19 | 1997-12-19 | Spengummianordning med två utloppspassager samt gjutform och förfarande för tillverkning av anordningen |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9704791D0 SE9704791D0 (sv) | 1997-12-19 |
SE9704791L SE9704791L (sv) | 1998-11-02 |
SE508783C2 true SE508783C2 (sv) | 1998-11-02 |
Family
ID=20409497
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9704791A SE508783C2 (sv) | 1997-12-19 | 1997-12-19 | Spengummianordning med två utloppspassager samt gjutform och förfarande för tillverkning av anordningen |
Country Status (10)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1039798B1 (sv) |
JP (1) | JP2002500023A (sv) |
AT (1) | ATE236512T1 (sv) |
AU (1) | AU2193499A (sv) |
CA (1) | CA2314894C (sv) |
DE (1) | DE69813293T2 (sv) |
DK (1) | DK1039798T3 (sv) |
IL (1) | IL136856A (sv) |
SE (1) | SE508783C2 (sv) |
WO (1) | WO1999034664A1 (sv) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL1014260C2 (nl) * | 2000-02-02 | 2001-08-03 | Lely Entpr Ag | Inrichting voor het detecteren van fysische afwijkingen in melk. |
NL1019625C2 (nl) * | 2001-12-20 | 2003-06-30 | Lely Entpr Ag | Inrichting en melkbeker voor het melken van dieren. |
SE0203871D0 (sv) | 2002-12-20 | 2002-12-20 | Delaval Holding Ab | Milking Devices |
SE527446C2 (sv) | 2004-06-10 | 2006-03-07 | Delaval Holding Ab | Mjölkningsanordningar |
DE102007003480B4 (de) | 2007-01-24 | 2008-11-13 | Jakob Maier | Verfahren und Vorrichtung zur Bearbeitung eines Zitzengummis während der Herstellung |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US1249134A (en) * | 1916-10-10 | 1917-12-04 | Laval Separator Co De | Teat-cup for milking-machines. |
US1896321A (en) * | 1930-01-10 | 1933-02-07 | Robert E Maes | Teatcup for milking machine |
SE8201338L (sv) * | 1982-03-04 | 1983-09-05 | Alfa Laval Ab | Spenkopp for mjolkningsmaskin |
NL8700249A (nl) * | 1987-02-02 | 1988-09-01 | Multinorm Bv | Werkwijze voor het reinigen van een tepel van een vrouwelijk dier, melkwerkwijze en beker ten gebruike bij bovengenoemde werkwijzen. |
ATE199810T1 (de) * | 1991-11-22 | 2001-04-15 | Berthold Johannes The Dietrich | Melkvorrichtung und zitzenbecher für diese vorrichtung |
EP0801893B1 (en) * | 1996-04-17 | 2002-09-18 | Maasland N.V. | A machine for milking animals, such as cows |
-
1997
- 1997-12-19 SE SE9704791A patent/SE508783C2/sv not_active IP Right Cessation
-
1998
- 1998-12-18 IL IL13685698A patent/IL136856A/en not_active IP Right Cessation
- 1998-12-18 EP EP98965922A patent/EP1039798B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1998-12-18 AT AT98965922T patent/ATE236512T1/de not_active IP Right Cessation
- 1998-12-18 JP JP2000527136A patent/JP2002500023A/ja active Pending
- 1998-12-18 WO PCT/SE1998/002392 patent/WO1999034664A1/en active IP Right Grant
- 1998-12-18 DK DK98965922T patent/DK1039798T3/da active
- 1998-12-18 AU AU21934/99A patent/AU2193499A/en not_active Abandoned
- 1998-12-18 CA CA002314894A patent/CA2314894C/en not_active Expired - Fee Related
- 1998-12-18 DE DE69813293T patent/DE69813293T2/de not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE69813293T2 (de) | 2004-01-22 |
AU2193499A (en) | 1999-07-26 |
JP2002500023A (ja) | 2002-01-08 |
SE9704791D0 (sv) | 1997-12-19 |
CA2314894C (en) | 2008-02-19 |
WO1999034664A1 (en) | 1999-07-15 |
SE9704791L (sv) | 1998-11-02 |
EP1039798A1 (en) | 2000-10-04 |
ATE236512T1 (de) | 2003-04-15 |
IL136856A0 (en) | 2001-06-14 |
EP1039798B1 (en) | 2003-04-09 |
IL136856A (en) | 2004-08-31 |
CA2314894A1 (en) | 1999-07-15 |
DE69813293D1 (de) | 2003-05-15 |
DK1039798T3 (da) | 2003-05-26 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DE3008092A1 (de) | Melkmaschine | |
NL2000483C2 (nl) | Melkinrichting voor het melken van melkdieren. | |
US10413915B2 (en) | Teat cup with nozzle means | |
US3611993A (en) | Valving arrangement for operating teat cup liners | |
JP2008509697A (ja) | 搾乳カップライナ | |
SE508783C2 (sv) | Spengummianordning med två utloppspassager samt gjutform och förfarande för tillverkning av anordningen | |
EP0031246A1 (en) | Improvements in or relating to methods of milking animals, apparatus for use in milking machines and to milking machines | |
EP1638390B1 (en) | A milking device and a method of handling a milking device | |
SE514927C2 (sv) | Metod och anordning för rengöring av en mjölkningsanläggning | |
US3900005A (en) | Milking machine | |
US8166915B2 (en) | Device for removing at least one teat cup from a teat of an animal | |
JP2001526057A (ja) | 外部環境から内部空間への空気流入を可能にするように配置された装置 | |
US870785A (en) | Milking apparatus. | |
CN111787789B (zh) | 用于挤奶厂的真空泵装置 | |
US3139856A (en) | Milking apparatus | |
HU192216B (en) | Milking apparatus provided with collecting unit | |
EP1321029B1 (en) | A device and a teat cup for milking animals | |
RU2726250C1 (ru) | Электромагнитный пульсатор доильного аппарата | |
RU2782594C1 (ru) | Электромагнитный пульсатор доильного аппарата попарного действия | |
US961932A (en) | Pulsator for milking-machines. | |
US766845A (en) | Process of milking. | |
RU2097965C1 (ru) | Манипулятор винникова и.к. | |
US924997A (en) | Milking-machine. | |
US1432654A (en) | Milking machine | |
US216838A (en) | Improvement in mechanical cow-milkers |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |