SE507658C2 - Sätt att lagra, transportera och leverera ammunition till artilleripjäser samt ett i enlighet därmed utformat transportfordon - Google Patents

Sätt att lagra, transportera och leverera ammunition till artilleripjäser samt ett i enlighet därmed utformat transportfordon

Info

Publication number
SE507658C2
SE507658C2 SE9604423A SE9604423A SE507658C2 SE 507658 C2 SE507658 C2 SE 507658C2 SE 9604423 A SE9604423 A SE 9604423A SE 9604423 A SE9604423 A SE 9604423A SE 507658 C2 SE507658 C2 SE 507658C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
grenades
storage
propellant charges
magazine
grenade
Prior art date
Application number
SE9604423A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9604423L (sv
Inventor
Roger Allansson
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Priority to SE9604423A priority Critical patent/SE507658C2/sv
Priority to PCT/SE1997/002009 priority patent/WO1998025098A1/en
Priority to ZA9710823A priority patent/ZA9710823B/xx
Publication of SE9604423L publication Critical patent/SE9604423L/sv
Publication of SE507658C2 publication Critical patent/SE507658C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A9/00Feeding or loading of ammunition; Magazines; Guiding means for the extracting of cartridges
    • F41A9/82Reloading or unloading of magazines

Description

507 658 2 kommer kraven på kommande laddsystem alltså att vara att dessa skall arbeta mycket snabbt och kunna lagra stora mängder drivkrutladdningar och granater samt att de skall kunna hantera, alla inom M(A)CS-systemet ingående, olika typer av drivkrutladdningar och granater samt att dessa skall kunna lagras inom minsta möjliga utrymme. Dessutom tillkommer givetvis kravet på att laddsystem skall vara robusta och stryktåliga samt att däri ingående drivkruts- och granatförråd skall kunna fyllas på på mycket kort tid och helst från ett med en påfyllningsautomat försett fordon. Antalet olika granattyper förväntas även ökas under de närmaste åren samtidigt som man räknar med att nya extremt långa granater för en maximering av skottvidden kan tillkomma.
Föreliggande uppfinning hänför sig nu till sättet att lagra, transportera och leverera drivkrutladdningar och granater från ett transportfordon av ovan antydd typ samt utformningen av transportfordonet ifråga.
Med tanke på vad som ovan sagts om det moderna artilleriets behov av att kontinuerligt byta uppehållsplats och det stora stridstekniska värde som så- väl artilleripjäsen själv som dess laddfordon representerar så gäller det för dessa bägge stridsfordon att så korta stunder som möjligt befinna sig på sam- ma plats. I de flesta fall måste man även räkna med att varje laddfordon måste serva minst två artilleripjäser. Behovet av att kunna leverera stora mängder av flera olika typer av drivkrutladdningar och granater inom kortast möjliga tidrymd samt kravet på en hög totalkapacitet och nödvän- digheten av att hålla hela fordonet inom gällande lastprofiler ställer mycket höga krav på en kompakt lagring utan att tillgängligheten därför åsidosättes.
Föreliggande uppfinning, som nu har till uppgift att lösa detta problem byg- ger på en konsekvent genomförd användning av enligt paternosterkedje- principen uppbyggda stegvis frammatningsbara för drivkrut respektive granater avsedda magasin. Av dessa måste drivkrutsmagasinsdelen kunna hantera många olika typer av drivkrutladdningar, som även om de har i huvudsak samma ytterdiametrar, kan vara av markant olika längder. Driv- krutsmagasinsdelen bygger därför på ett logiskt genomfört utnyttjande av till nämnda paternosterkedjor parallellt med varandra sammankopplade lagringsrör, vilka vart och ett kan ta emot ett större eller mindre antal driv- krutladdningar av företrädesvis samma laddstyrka. 3 507 658 Även granatrnagasinsdelen kan bygga på ett utnyttjande av till stegvis fram- matningsbara paternosterkedjor sammankopplade granatlagringsrör, som då företrädesvis utformas för att rymma en granat per lagringsrör.
Varje granat utgör emellertid en stel enhet vars egen längd, även om den kan variera mellan granattyperna, aldrig kommer att understiga ett bestämt rätt avsevärt minimimått. I granatmagasinsdelen är det därför även möjligt att utforma paternosterkedjedelen enligt delvis andra principer. I enlighet med dessa utför paternosterkedjan enbart en matningsfunktion som driver granaterna framför sig mellan fasta i en med undantag för en på komman- do öppningsbar utmatningsöppning sluten slinga anordnade styrgejdrar.
Vid denna variant krävs rninst två par av styrgejdrar anordnade på ett av- stånd från varandra inom respektive par som motsvarar granatens tjocklek i respektive gejderläge plus erfoderligt spel medan paternostermatnings- kedjan innefattar styr- och matningsklackar som tillser att granaterna ständigt, såväl i vila som vid frammatning mellan gejdrarna, hålls med sina respektive längsriktningar tvärs spåren mellan gejdrarna.
Lagringsrören för drivkrutladdningarna är avsedda att tömmas framåt av en från, i respektive lagringsrörs i utmatningsriktningen bakre ända ver- kande utstötare medan lagringsrören för granatema i den mån dylika an- vändes i första hand är avsedda att öppnas i längsled mellan två gångjärns- mässigt förenade halvor. Avsikten är därvid att granaterna då respektive lagringsrör öppnas alternativt då en längs det alternativa gejdersystemet frammatad granat når gejdersystemets tidigare omnämnda utmatnings- öppning skall matas ned på en linjär transportör som matar granaterna en och en mot en därför avsedd matningskanal i en snorkelanordning avsedd att anslutas direkt till en därtill avpassad inmatningsöppning på den artil- leripjäs som skall tillföras nya granater. Nämnda snorkel avses dessutom vara försedd med en andra matningskanal för drivkrutladdningarna. Dessa senare förskjutes direkt av tidigare nämnda utstötare in i matningskanalen sedan valt lagringsrör först stoppats i ett linjärt med matningskanalen an- ordnat stoppläge. Såväl drivkrutladdningar som granater kan sedan av t ex en tandremsfunktion matas genom snorkelanordningens respektive mat- ningskanaler.
Uppfinningen har definierats i de efterföljande patentkraven och den skall nu något ytterligare beskrivas i samband med bifogade figurer. sov ess 4 Av dessa visar Figur 1 en sprängskiss av ett ammunitionstransportfordon enligt upp- finningen och Figur 2 ett tvärsnitt i något större skala av samma fordon och Figur 3 en detaljskiss i snedprojektion av en del av en variant på granatmagasinet med speciellt dess urlastningsfunktion Figur 4 en planvy i större skala av en del av en annan variant av granatmagasinet Figur 5 ett tvärsnitt genom magasinet enligt figur 4 visande denna magasinsvariants urlastningsfunktion.
På figurerna markerar 1 ett i detta fall sexhjuligt ramstyrt terrängfordon försett med en lätt pansrad främre motor- och personalhytt 2 och ett bakre ammunitionsmagasin 3. I det senare ingår en första drivkrutsmagasinsdel 4 innefattande ett flertal fullängds lagringsrör 5 för drivkrutlagring samtliga sammankopplade parallellt med varandra medelst icke utritade gångjärns- länkar till en stegvis frammatningsbar paternosterkedja som följer kurvan 6. De för frammatningen av denna paternosterkedja nödvändiga drivorga- nen har för tydlighets vinnande utelämnats på figuren.
Detta gäller även i varje lagringsrör anordnade på kommando deaktiver- bara stopp avsedda att hålla drivkrutladdningama på plats i lagringsrören vid t ex förflyttningar.
På figur 1 markerar pilen 7 läget för och arbetsriktningen för en utstötare som kan aktiveras in i det lagringsrör 5 som befinner sig i linje med en för drivkrutladdningama avsedd transportkanal (betecknad 8 på figur 2). Denna transportkanal ingår i den snorkel 9 som sträcker sig fram över fordonshyt- tens 2 tak och vars mynning 10 är avsedd att anslutas till en motsvarande mottagningsöppning i magasinet till den artilleripjäs som transportfordonet 1 skall tillföra nya laddningar och granater. Snorkelidéen är i och för sig tidigare känd och den matningsfunktion som krävs inne i snorkeln för att mata drivkrutladdningar och granater genom dess transportkanaler är där- för inte närmare beskrivna men de kan t ex bestå av en över flera bryttrissor 5 507 658 löpande maskinellt drivna tandremmar av konventionell typ. Som redan antytts innehåller sålunda snorkeln 9 även en transportkanal 22 för leve- rans av granater parallellt med drivkrutladdningarna.
Granatrnagasinet 3 består i det visade exemplet av tre delmagasin 11-13 vart och ett utformat som en stegvis och individuellt frammatningsbar pater- nosterkedja av lagringsrör 14 vart och ett rymmande en granat.
Som framgår av figur 3 består varje dylikt lagringsrör 14 av två halvor 15 respektive 16 vilka medelst icke visade organ kan öppnas då lagringsröret ifråga befinnes i ett stoppläge för paternosterkedjan i omedelbar anslutning till en linjär matningsanordning 17 som på figuren ritats som en längs en bana 18 för-skjutbar granattransportvagn 19 men som lika gärna kan utgöras av en över brytrullar löpande bandtransportör försedd med matningsklac- kar som driver eventuella granater som tillförs densamma framåt.
I det på figur 3 visade läget har lagringsrörshalvorna 15' respektive 16' i lag- ringsröret 14' till en del hunnit öppnas i de bägge markeringspilarnas rikt- ning och så snart denna öppningsrörelse helt slutförts kommer den däri lag- rade granaten 20 att i pilens 21 riktning stjälpas över på granattransport- vagnen 19 för vidare transport till snorkelns 9 granattransportkanal 22 (se figur 2).
Att observera är även att de olika magasinsdelarnas paternosterkedjor kan drivas i valfri riktning.
Vid uppladdning av granatmagasinet utnyttjas en på figuren icke utritad granatlyft som för över granaten från transportvagnen alternativt band- transportören 19 och in i aktuellt lagringsrör enligt den på figur 3 visade varianten alternativt de lagringsfack som paternosterkedjan 28 bildar mellan gejdrarna 24-27 enligt den på figur 4 och 5 visade varianten. Dvs funktionen drivs därvid i princip baklänges.
Den på figur 3 visade principen för att mata fram granaterna längs granat- magsinets lagringsslinga kan även modifieras på det sätt som antyds på figurerna 4 och 5. 507 658 6 Granaterna här betecknade 23 matas där fram mellan gejdrar 24-27. Fram- matningen sker med en matningskedja 28 som löper över icke utritade brytrullar. Matningskedjan 28 är utrustad med låsklackar avsedda att hålla granaterna 23 på plats och ansvara för att granaterna matas fram i en riktning tvärs gejdersystemens sträckning.
På figur 5 finns även en utmatningsöppning 31 antydd. Där kan således yttergejdrarna 24 och 26 öppnas. När dessa är öppna kommer den första granat som når öppningen att överföras till längsmatningsanordningen 32.
Med 33 antydes en öppningsmekanism för utmatningsöppningen 31. Om den senare är stängd kan granaterna utan problem matas förbi.

Claims (12)

7 507 658 PATENTKRAV
1. Sätt att i ett därtill anpassat ammunitionstransportfordon (1) lagra, transportera och vid behov till en med eget magasinsystem försedd artilleri- pjäs samtidigt leverera såväl granater (20) som drivkrutladdningar av valfri typ för påfyllning av artilleripjäsens magasinsystem, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att såväl granater (20) som drivkrutladdningar i transportfordonet lagras och hålls i beredskap för leverans i till respektive produkttyp i form av granater respektive drivkrutladdningar avpassade på paternosterkedje- principer uppbyggda magasin (3, 4), som vardera uppvisar stegvis frammat- ningsbara magasin och delmagasin (4, 11, 12, 13) och från vilka respektive produkttyp på kommando kan matas vidare till artilleripjäsen längs en med densamma tillfälligt förbunden linjär transportanordning i form av snor- kelanordning (9) med separata kanaler (8, 22) för drivkrutladdningar respek- tive granater (20).
2. Sätt enligt krav 1 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att som lagringsutrym- men vid respektive magasin (4) och delmagasin (11, 12, 13) utnyttjas till stegvis frammat-ningsbara paternosterkedjeslingor sammankopplade lagringsrör (5, 14).
3. Sätt enligt krav 1 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att som lagringsutrym- men för drivkrutladdningarna utnyttjas till stegvis frammatningsbara paternosterkedjeslingor sammankopplade lagringsrör medan en annan typ av patemosterkedjeslinga utnyttjas för att i granatmagasinsdelen stegvis mata fram granaterna mellan till dessas dimensioner anpassade på båda sidor om dessas frammatningsbana anordnade gejder(-skenor) (24-27) och varvid de delar av nämnda gejderskenor som angränsar direkt till ett önskat magasinsutmatningsställe ((31) utformas så att de kan öppnas på kommando.
4. Sätt enligt endera av kraven 1-3 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att driv- krutladdningarna och granaterna (20) fördelas till sina respektive i separata paternoster-slingor (6, 11, 12, 13) utformade magasinsdelar så att respektive produkter blir liggande parallella med varandra och varvid respektive 507 658 8 magasinsdel i respektive paternosterslinga har förbindelse med en därför avpassad transportkanal (8, 22) för vidare befordran till artilleripjäsen vilka i sin tur löper parallella med varandra genom en särskild snorkelanord- ning.
5. Sätt enligt krav 2 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att ett större antal driv- krutladdningar men enbart av en och samma dimension och laddstyrka samlas i varje lagringsrör (5) för drivkrutladdningar medan varje granat- lagringsrör (14) endast tillföres en granat (20).
6. Sätt enligt krav 5 k ä n n e te c k n a t d ä r a v att drivkrutslagrings- rören (5) i axiell riktning tömmes direkt i därför avsedd transportkanal (8) medan granatlagringsrören (14) tvärs den egna längsriktningen tömmes i en linjär inre transportanordning (19) varifrån granaterna (20) efter var- andra tillföres den transportkanal (22) som leder till artilleripjäsen.
7. Ammunitionstransportfordon (1) anpassat att i enlighet med sättet en- ligt endera av kraven 1-6 lagra, transportera och vid behov till en med ett eget magasinsystem försedd artilleripjäs samtidigt leverera såväl granater (20) som drivkrutladdningar av valfri typ för påfyllning av nämnda artíl- leripjäs magasinsystem k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att det innefattar ett första för drivkrutladdningar avsett lagringssystem (4) bestående till minst en i en slinga (6) anordnad stegvis frammatningsbar första paternosterkedja sammankopplade med varandra parallella lagringsrör (5) avsedda att var och ett motta och vid behov avleverera flera drivkrutladdningar av samma laddstyrka samt ett andra lagringssystem innefattande minst en andra paternosterkedja anordnad att längs en egen slinga stegvis mata fram grana- ter parallellt med nämnda drivkrutlagringsrör.
8. Ammunitionstransportfordon (1) enligt krav 5 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att nämnda andra för granater (20) avsedda lagringssystem (3) utföres till minst ett separat frammatningsbart paternostersystem (11-13) sammanfogade lagringsrör (14) för granater (20) vart och ett rymmande en granat.
9. Ammunitionstransportfordon (1) enligt krav 7 eller 8 k ä n n e t e c k - n a t d ä r a v att fordonet (1) uppvisar ett med matningskanalen (8, 22) för såväl drivkrutladdningar, som granater (20) försett snorkelrör (9) med vil- 9 507 658 ket drivkrutladdningar och granater direkt kan tillföras artilleripjäsen var- vid den paternosterkedja (4) som innefattar lagringsrören (5) för drivkrut- laddningar uppvisar ett stoppläge för nämnda lagringsrör (5) som axiellt sammanfaller med snorkelrörets (9) matningskanal för drivkrutladdningar och varvid en i nämnda riktning anordnad och på kommando verkande utstötare (7) finns anordnad i anslutning till detta stoppläge för att på kom- mando överföra önskat antal drivkrutladdningar till matningskanalen (8) i fråga.
10. Ammunitionstransportfordon (1) enligt krav 8 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att vart och ett av lagringsrören (14) för granaterna är utformade av två relativt varandra på kommando längs med rören öppningsbara halvor (15, 16) och varvid nämnda lagringsrör uppvisar ett stoppläge i omedelbar anslutning till en linjär transportör (17) som leder till snorkelns (9) granat utmatningskanal (22).
11. Ammunitionstransportfordon (1) enligt krav 7 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att dess granatlagringsmagasinsdel (13) innefattar minst två par av i parallellöpande slingor tvärs den önskade längsriktningen för de lagrade granaterna anordnade gejderskenor (24-27) vars inbördes avstånd från varandra inom resp par åtminstone motsvarar granaternas diameter vid det ställe längs desamma där granaterna (23) avses vila mot nämnda gejder- skenor (24-27) och varvid det mellan dessa resp par av gejderskenor är anordnad en i valfri riktning stegvis frammatningsbar paternosterkedja försedd med mellan gejderskenparen uppstickande begränsningsbackar som mellan sig bildar fack för vardera en granat.
12. Ammunitionstransportfordon enligt krav 11 k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att de delar av resp yttre gejderskenor (24-26) som angränsar mot en önskad utmatningsöppning (31) innefattar på kommando öppningsbara delar.
SE9604423A 1996-12-02 1996-12-02 Sätt att lagra, transportera och leverera ammunition till artilleripjäser samt ett i enlighet därmed utformat transportfordon SE507658C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9604423A SE507658C2 (sv) 1996-12-02 1996-12-02 Sätt att lagra, transportera och leverera ammunition till artilleripjäser samt ett i enlighet därmed utformat transportfordon
PCT/SE1997/002009 WO1998025098A1 (en) 1996-12-02 1997-12-01 Method for stowing, transporting, and resupplying ammunition to artillery guns, and for a resupply vehicle designed for this purpose
ZA9710823A ZA9710823B (en) 1996-12-02 1997-12-02 Method for stowing, transporting, and resupplying ammunition to artillery guns, and for a resupply vehicle designed for this purpose.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9604423A SE507658C2 (sv) 1996-12-02 1996-12-02 Sätt att lagra, transportera och leverera ammunition till artilleripjäser samt ett i enlighet därmed utformat transportfordon

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE9604423L SE9604423L (sv) 1998-06-03
SE507658C2 true SE507658C2 (sv) 1998-06-29

Family

ID=20404824

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9604423A SE507658C2 (sv) 1996-12-02 1996-12-02 Sätt att lagra, transportera och leverera ammunition till artilleripjäser samt ett i enlighet därmed utformat transportfordon

Country Status (3)

Country Link
SE (1) SE507658C2 (sv)
WO (1) WO1998025098A1 (sv)
ZA (1) ZA9710823B (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7871598B1 (en) 2000-05-10 2011-01-18 Novartis Ag Stable metal ion-lipid powdered pharmaceutical compositions for drug delivery and methods of use
SE537591C2 (sv) 2013-11-07 2015-07-07 Bae Systems Bofors Ab Ammunitionshanteringssystem och metod för sortering av blandade ammunitionstyper i ett magasin

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3696704A (en) * 1971-05-13 1972-10-10 Gen Electric Ammunition bulk loader
US4236441A (en) * 1979-04-24 1980-12-02 Harsco Corporation Field artillery ammunition support vehicle
DE3332225A1 (de) * 1983-09-07 1985-03-21 Rheinmetall GmbH, 4000 Düsseldorf Gepanzertes fahrzeug als eigenangetriebener munitions- und mannschaftstransporter
US5243896A (en) * 1991-12-23 1993-09-14 General Electric Company Logistical support apparatus for weapons vehicles

Also Published As

Publication number Publication date
SE9604423L (sv) 1998-06-03
WO1998025098A1 (en) 1998-06-11
ZA9710823B (en) 1998-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5111730A (en) Apportioning apparatus for loading a loading tray with a variable number of propelling charge modules
US3501996A (en) Magazine for guns built into armoured cupolas
US4706544A (en) Cannon loader for separate charge and projectile
RU2513079C2 (ru) Система транспортировки и сброса грузов транспортного летательного аппарата
US4252049A (en) Cartridge feed system for automatic weapons
EP0589455A2 (en) Sheet material sorting apparatus having means for holding and conveying the sheet material
IL179556A (en) Device for feeding propelling charges to a heavy weapon
US5107750A (en) Feeding ammunition
US4982650A (en) Modular ammunition packaging and feed system
US4438677A (en) Munition-supply system for an armored vehicle weapon
SE507658C2 (sv) Sätt att lagra, transportera och leverera ammunition till artilleripjäser samt ett i enlighet därmed utformat transportfordon
EP1227897B1 (en) Process and machine for merging ordered batches of objects, in particular batches of mail items
GB1601481A (en) Systems for handling articles eg ammunition
KR101837590B1 (ko) 실탄 수납장치
US5115713A (en) Apparatus for the infeed of cartridges to a firing weapon
US5107751A (en) Chute magazine for modular propelling charges
EP0020095B1 (en) Feeding system having an intermediate accumulator, and machine gun incorporating same
EP0754926A2 (de) Turm für ein Rad- oder Kettenfahrzeug
US6446953B1 (en) Process for combining printed products
GB2318632A (en) Gun turret for armoured vehicles
US5932831A (en) Device for feeding ammunition into an airbornee weapon and aircraft equipped with such a device
US4656922A (en) Monitoring apparatus for monitoring delayed firing cartridges in an externally driven firing weapon
EP0866429A1 (en) Apparatus for feeding sheets from a sheet store
US3529509A (en) Ammunition handling system for dispensing discrete rounds and gun system embodying same
KR101878383B1 (ko) 실탄 수납장치의 실탄감지유닛 구조