SE505477C2 - Anordning för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation - Google Patents

Anordning för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation

Info

Publication number
SE505477C2
SE505477C2 SE9202388A SE9202388A SE505477C2 SE 505477 C2 SE505477 C2 SE 505477C2 SE 9202388 A SE9202388 A SE 9202388A SE 9202388 A SE9202388 A SE 9202388A SE 505477 C2 SE505477 C2 SE 505477C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
aperture
matrix
detection
image
pixel
Prior art date
Application number
SE9202388A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9202388L (sv
SE9202388D0 (sv
Inventor
Lennart Staalfors
Henrik Lind
Original Assignee
Hasselblad Ab Victor
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hasselblad Ab Victor filed Critical Hasselblad Ab Victor
Priority to SE9202388A priority Critical patent/SE505477C2/sv
Publication of SE9202388D0 publication Critical patent/SE9202388D0/sv
Priority to PCT/SE1993/000686 priority patent/WO1994005115A1/en
Publication of SE9202388L publication Critical patent/SE9202388L/sv
Publication of SE505477C2 publication Critical patent/SE505477C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N1/00Scanning, transmission or reproduction of documents or the like, e.g. facsimile transmission; Details thereof
    • H04N1/024Details of scanning heads ; Means for illuminating the original
    • H04N1/028Details of scanning heads ; Means for illuminating the original for picture information pick-up
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N23/00Cameras or camera modules comprising electronic image sensors; Control thereof
    • H04N23/70Circuitry for compensating brightness variation in the scene
    • H04N23/75Circuitry for compensating brightness variation in the scene by influencing optical camera components
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N25/00Circuitry of solid-state image sensors [SSIS]; Control thereof
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N25/00Circuitry of solid-state image sensors [SSIS]; Control thereof
    • H04N25/70SSIS architectures; Circuits associated therewith
    • H04N25/702SSIS architectures characterised by non-identical, non-equidistant or non-planar pixel layout
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N25/00Circuitry of solid-state image sensors [SSIS]; Control thereof
    • H04N25/70SSIS architectures; Circuits associated therewith
    • H04N25/71Charge-coupled device [CCD] sensors; Charge-transfer registers specially adapted for CCD sensors
    • H04N25/75Circuitry for providing, modifying or processing image signals from the pixel array

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Facsimile Scanning Arrangements (AREA)
  • Facsimile Heads (AREA)
  • Transforming Light Signals Into Electric Signals (AREA)
  • Liquid Crystal (AREA)

Description

505 477 2 överföres till en digitalt lagringsbar bild som kan reproduceras på en monitor eller matas ut som en fotogra- fisk bild i en printer. Utnyttjandet av dylika CCD-sensorer är emellertid förenat med en rad problem och innebär ett flertal praktiska begränsningar. Ett problem består i svårigheter att erhålla samma känslighet i alla pixel. Det är förbundet med ett flertal svårigheter att transportera de laddningar son\ genererats i respektive pixel ut ur sensorn utan att påverkas och förändras av andra fenomen såsom exempelvis restladdningar, mörkerström, överhörning m.m. innan de registreras med motsvarande digitala värde i en A/D-omvandlare.
Dessa och andra svårigheter' medför att det blir såväl tekniskt komplicerat som dyrt att tillverka en CCD-matris- sensor. Det är i synnerhet behäftat med svårigheter att framställa en CCD-matrissensor som ger tillräckligt god bildrepresentation eftersonxbildkvaliteten.beror av antalet pixel, dvs ju fler pixel (bildelement) en sensor innehål- ler, desto fler bildelement delas den infallande bilden upp i och ju högre blir upplösningen, dvs desto bättre kan bilden reproduceras.
REDocöRELsE Fön UPPFINNINGEN= Målet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en anordning för avläsning och omvandling av optisk informa- tion till digital representation. Uppfinningen har också som mål en bildsensor där hög upplösning kan erhållas på ett enkelt och billigt sätt. Ett ytterligare mål är att omvandla bilden eller den optiska informationen till digital representation utan degenerering. Ett annat mål med uppfinningen är att de ljuskänsliga elementen i anordningen eller sensorn på ett enkelt skall kunna ges uniformitet.
Ytterligare mål med uppfinningen består i enkel fram- ställning av en anordning som dessutom är billig, lätt att använda m.m. 505 477 3 Mera speciellt har uppfinningen som mål att ange en anordning för avläsning och omvandling av optisk informa- tion till digital representation eller inspelning genom vilken lagrad bildinformation även kan spelas upp eller visas.En dylik anordning anges i patentkraven 15 till 22.
Uppfinningen har vidare som mål att ange ett förfarande för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation.
En anordning genom vilken såväl dessa som andra mål uppnås anges genom de i den kännetecknande delen av patentkrav 1 angivna kännetecknen. Ett förfarande för avläsning och omvandling av optisk information till digital represen- tation anges i patentkrav 23. Föredragna utföringsformer anges genom de i underkraven angivna särdragen.
Enligt uppfinningen sker omvandlingen av den optiska informationen till digital representation direkt utan analog nællanlagring. Varje pixel omfattar en genom en regleranordning reglerbar bländaranordning varvid en bländarenhet bildas av en uppsättning bländaranordningar.
Genom ett antal en_detekteringsenhet bildande fotodetekte- ringsanordningar, varvid till varje fotodetekteringsanord- ning åtminstone en bländaranordning är ordnad, detekterar fotodetekteringsanordningen inkommande ljusenergi i aktuellt pixel och då ett visst värde på ljusenergin uppnåtts avger fotodetekteringsanordningen en signal för styrning av den till den aktuella bländaranordningen hörande regleranordningen. Anordningen kan givetvis vara utformad på en rad sätt. Exempelvis kan en fotodetekte- ringsanordning tillordnas ett flertal bländaranordningar eller bara en enda liksom regleranordningen kan vara separat eller gemensam för de olika bländaranordningarna.
Speciellt leder uppnående av den givna ljusenergin i ett speciellt pixel till att regleranordningen avbryter en i 505 477 4 bländaranordningen pågående öppningsoperation. I det fall att mot varje detekteringsanordning svarar fler än en bländaranordning, kan detekteringsanordningen antingen läsa av bländaranordningarna sekventiellt eller två eller flera samtidigt enligt olika utförande. Fotodetekteringsanord- ningen kan speciellt utgöras av en fototransistor vilken avger en elektrisk signal då dess yta träffas av fotoenergi eller enligt ytterligare alternativ kan den utgöras av en fotodiod eller en fotodiod i kombination med en lysdiod.
Speciellt reglerar regleranordningen den aktuella eller motsvarande bländaranordningen på ett sådant sätt att denna öppnas med en hastighet som följer en given kurva ända tills ett visst värde av fotodetekteringsanordningen detekterad ljusenergi uppnås varvid denna avger en signal.
Denna givna kurva är speciellt sådan att den hela tiden har en positiv derivata under öppnandet. Regleringen kan speciellt utföras på så sätt att den detekterade ljusener- gin svarar mot ögats känslighetskarakteristik. Alternativt anpassas så att detekteringsanordningen läser av ljuset med en kurva som ej överensstämmer med ögats responskurva varför man lägger på en s.k. P-funktion för kompensering respektive justering. Speciellt kan denna P-kompensation erhållas med hjälp av en sågtandsgenerator. Man kan även linjarisera detektorn. Vid utnyttjande av konstant hastig- het öppningshastighet måste kompenseringen göras senare.
Upplösningen varieras genom 'variation av detekterings- densiteten på i sig känt sätt.
Enligt ett speciellt utförande kan ett antal pixel vara så anordnade att de bildar en matris för bildande av en s.k. matrissensor varvid en uppsättning detekteringsanordningar är anordnade i anslutning till den ett antal pixel om- fattande bländarmatrisen. Enligt ett speciellt fördelaktigt utförande omfattas bländaranordningen av ferroelektriska flytande .kristaller, FLC. De ferroelektriska flytande 505 477 kristallerna är företrädesvis i smektisk AF-fas. Före- trädesvis är vätskekristallen ytstabiliserad varvid spänningen över i gittret ingående kristaller kan varieras med hjälp av en generatoranordning, exempelvis en sågtands- generator, varvid detekteringsanordningarna är anordnade i ett plan som är parallellt med bländaranordningsmatrisen.
Genom en styrhet anges vilket eller vilka pixel som skall aktiveras på vätskekristallen. För lagring av i respektive pixel uppmätt ljusenergi omfattar anordningen vidare ett adressregister och ett digitalt minnesorgan, där vidare en räknare är anordnad för digitalisering av värdet på ljusenergin innan lagring i adressregistret varpå in- formationen tillsammans med sin adress lagras i ett digitalt minnesorgan.
Enligt ett alternativt utförande är ett antal pixel anordnade i rad så att anordningen bildar en radsensor. En sådan kan vara lämplig vid stationära objekt m.m. Denna radsensor kan vara rörlig varvid sensorn bringas att svepa förbi den optiska informationen som skall omvandlas för att en bild skall genereras. Alternativt kan den optiska informationen svepas förbi radsensorn eller också kan båda alternativen kombineras.
Enligt ett speciellt utförande kan anordningen vara så utformad att den kan användas som en monitor. Därvid omfattar detekteringsenheten medel för absorbering av ljus och lagrade bilder kan visas eller spelas upp genom aktivering av en visningsväljaranordning. Denna kan vara så utformad att man för bildvisning kan välja mellan att stega i den ena eller den andra riktningen. Det absorberande medlet kan därvid utgöras av en absorberande svart yta och i minnesmediet lagrade bilder visas genom att deras adress i adressregistret indikeras med hjälp av visningsväl- jaranordningen. Via styrenheten och drivelektronik återges bilddata således som en bild på bländarmatrisen. Anord- 505 477 6 ningen, såväl som sensor och som monitor kan vara anordnad i en kamera eller liknande. För bildande av en monitor kan anordningen vara anordnad såsom ett bakstycke eller dylikt till kameran vilket är så anordnat i förhållande till kameran att bilderna lätt kan åskådliggöras. Speciellt kan anordningen vara löstagbar eller roterbart anordnad relativt kameran eller utgöra en del av denna så att bilderna lätt kan betraktas endast genom att ett enkelt handgrepp utföres eller liknande. Enligt ett alternativ, i det fall att kameran exempelvis utgöres av en spegelreflex- kamera, kan kamerans sökarspegel och mattskiva vara så utformade att de kan vridas så mycket att bildmatrisen genont reflektion åskådliggöres och kan betraktas genom sökarschaktet. Härvid kan sökarspegeln speciellt omfatta en reflekterande beläggning såväl på fram- som på baksidan.
Enligt ett alternativt utförande är det möjligt att anordna eller integrera en uppsättning av ljusdioder eller liknande i detekteringsenheten för belysning av matrisen.
Genom uppfinningen är det möjligt att med hög upplösning och på ett enkelt och billigt sätt omvandla optisk in- formation till digital representation. Enligt ett speciellt utförande blir det möjligt att åskådliggöra lagrad elek- tronisk representation.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen skall i det följande närmare beskrivas under hänvisning till bifogade figurer i förklarande och icke på något vis begränsande syfte, där Fig 1 visar en anordning i form av en sensor för av- läsning och omvandling av optisk information till digital representation, Fig 2 visar en anordning enligt uppfinningen som kan utnyttjas för bildvisning, 505 477 7 Fig 3a illustrerar till det yttre en anordning användbar som sensor och monitor anordnad på en kamera, Fig 3b visar anordningen i fig 3a med frilagt bildplan, Fig 4a visar schematiskt en kamera av spegel-reflextyp med en anordning enligt uppfinningen utnyttjad som sensor, Fig 4b illustrerar schematiskt kameran och anordningen i fig 4a men nu i monitorläge.
FÖREDRAGNA UTFöRINGsFoRMER Enligt ett speciellt utförande, beskrivet i fig 1, är en ytstabiliserad fotoelektrisk vätskekristall (FLC) anordnad i matrisform. Bakonnvätskekristallmatrisen 1 är en detekte- ringsenhet 2 i form av en fotokänslig matris av fotodetek- teringsanordningar 2' anordnad.
Matrisen 1 kan sägas vara sammansatt av ett antal pixel anordnade i matrisform. Förenklat för ett pixel, kan ljus sägas infalla mot en bländaranordning bakonn vilken en detekteringsanordning 2' är anordnad, exempelvis i form av en fototransistor. OH1detekteringsanordningen 2' träffas av ljus, dvs bländaranordningen är öppen avger denna en elektrisk signal. Om bländaranordningen inledningsvis är stängd kommer således ingen signal ifrån detekteringsanord- ningen 2' då ljus infaller mot bländaranordningen. Om emellertid bländaranordningen börjar öppnas vid en tid, tm med hjälp av en regleranordning med en viss given hastig- het, kommer detekteringsanordningen 2' eller enligt ett speciellt utförande fototransistorn, vilken är så kopplad att den vid en viss infallande ljusenergi avger en trigg- signal, att vid uppnående av en given ljusenergi att avbryta öppningsoperationen av bländaranordningen vid en tid tr. Härigenom fås ett värde som är proportionellt mot den infallande ljusenergin. Vad som här beskrivits kan sägas representera en pixel och anordningen kan alltså sägas omfatta ett antal i matrisform anordnade pixel. Med 505 477 8 en dylik sensor enligt uppfinningen kan bildinformationen direktavläsas punkt för punkt utan analog mellanlagring där avläsningen dessutom kan ske på önskat sätt så att bl.a. upplösningen kan varieras. Om t.ex. endast vart tredje eller fjärde pixel på var tredje eller fjärde rad avläses erhålles en lågupplöst bild på ett enkelt sätt osv. Den ovan beskrivna bländaranordningen kan speciellt utgöras av en flytande kristall av ferroelektrísk typ i smektisk Aï- fas.
Det speciella utförande enligt fig 1 beskrives i det följande mer detaljerat och kan sägas utgöra en väsentligen komplett sensor för direkt digitalisering av bildinforma- tion. Vätskekristallmatrisen 1 (även kallad bländarmatri- sen) omfattar enligt det beskrivna utförandet en ytstabili- serad ferroelektrísk vätskekristall (FLC) i Aïfas vilken är anordnad mellan två glasplattor med elektroder på i sig känt sätt. Bakom denna är en detekteringsenhet 2 i form av en fotokänslig matris av fotodetekteringsanordningar 2' anordnad där detekteringsanordningarna 2' exempelvis kan utgöras av fototransistorer eller fotodioder eller foto- och lysdioder i kombination. Enligt ett speciellt utförande (ej visat) skulle fotodetekteringsenheten 2 kunna vara anordnad direkt på vätskekristallmatrisen, eller bländar- nætrisen 1, respektive på dess bakre glasplatta. I det visade exemplet är detekteringsenheten anordnad på ett avstånd från bländarmatrisen 1 och parallellt med denna.
Med hjälp av exempelvis en sågtandsgenerator 3 alstras ett elektriskt fält över vätskekristallmatrisen eller bländar- matrisen 1. Styrkan på detta fält ökar linjärt med tiden tills fältet nått upp till en given maxspänning' varpå fältet byggs upp igen. Genom regleranordningen eller styrenheten 4 styres vilket eller vilka element i bländar- matrisen 1 som skall öppnas vid en given tidpunkt, dvs ett pixel på FLC respektive motsvarande fotodetekteringsanord- ning 2' aktiveras. Styrenheten 4 öppnar och stänger därvid 505 477 9 bländaranordningarna i exempelvis en linjär avsökande rörelse. Varje vätskekristallelement i bländarmatrisen 1 eller vätskekristallmatrisen fungerar som en kombinerad bländare och slutare. Genom att ett eller flera närliggande element kan aktiveras samtidigt kan en bild omsamplas. I oaktiverat läge är vätskekrisallmatrisen 1 ogenomskinlig.
För att i varje bildpunkt erhålla information om gråskalan utföres öppningen i vätskekristallmatrisen (respektive bländaranordning) på ett accelererande sätt, dvs med en i varje punkt positiv derivata av öppningshastighetsfunktio- nen.Således är ljusgenomsläppligheten låg till en början och hög i slutet. Det ljus som går genom vätskekristallmat- risen, respektive i bländarenheten eller bländarmatrisen 1 ingående bländaranordningar detekteras av fotodetekterings- anordningarna 2', exempelvis utgjorda av fotodioder. Om flera ljuskänsliga element ingår summeras utsignalerna sn sN...,sn från de olika detekteringsanordningarna 2' och jämföres i en jämförare eller komparator 10 med en referenssignal, VM. Om en signal är större än VM avbrytes den pågående öppningsoperationen av en bländaranordning eller ett vätskekristallelement varpå en ny cykel med nya bländaranordningar eller vätskekristallelement påbörjas genom att styrenheten 4 genomgått en cykel och således avancerar till nästa. Genom att låta detekteringsanord- ningarna 2', exempelvis fotodioderna, vara känsliga för olika ljusvåglängder blir det möjligt att läsa in en färgbild. Gråskaleinformationen erhålles genom att en tidperiodräknare (räknare) 6 avläses i slutet av varje cykel. Denna information tillsammans med informationen om vilket/vilka element som är aktiverade eller vilka bländar- anordningar som är öppnade lagras i ett adressregister 5 vid genomlöpt cykel. Räknare 6 räknar alltså franl det digitala värdet på i respektive pixel uppmätt ljusnivå och adressregistret 5 erhåller således bilden i digital form.
Den digitaliserade bildinformationen lagras därefter i ett digitalt minnesmedium 7. Registreringen av en bild tillgår 505 477 alltså på så sätt att, om vätskekristallmatrisen 1 ses som en bländarmatris med en bländaranordning per pixel, om en bild projicerats på sensorn, sker avlägsningen pixel för pixel enligt en i adressregistret 5 lagrad sekvens varifrån styrenheten 4 hämtar sin information om vilket pixel som skall avläsas. Detta pixel aktiveras då i enlighet med ovan av det elektriska fältet från sågtandsgeneratorn 3 och drivsignalerna A, B vilka utgör styrsignaler för vätske- kristallmatrisen 1. Samtidigt med detta aktiveras även fotodetekteringsanordningarna 2' (för enkelhets skull är alla detekteringsanordningar' betecknade med 2' även om dessa kan vara olika). Vid påbörjandet av en ramp i sågtandsgeneratorn 3 avges också en startsignal till räknaren 6 vilken sedan erhåller en stoppsignal ifrån styrenheten 4 då en viss ljusenergi detekterats eller när en viss bländaröppning uppnåtts. Informationen i räknaren om ljusenergin i aktiverat pixel eller bildelement över- föres därefter som ovan beskrivits till adressregistret 5 för lagring tillsamans med information om adressen i minnesmediet 7. Härpå nollställes räknaren 6 och den i adressregistret 5 enligt den givna sekvensen påföljande adressen aktiveras. På analogt sätt gås adresser som är lagrade i adressregistret 5 igenom tills dessa är lagrade tillsammans med motsvarande information i minnesmediet 7.
Den i det visade exemplet en matris bildande vätskekristal- len regleras av drivelektronik 9 omfattande drivkretsar.
Därvid utgör bildpunktsadressen Q respektive transparensen hos aktuellt respektive aktuella element i matrisen (signal från sågtandsgeneratorn 3) insignaler. Räknarens 6 klockre- ferens utgörs av klockgeneratorn 8. De med A respektive B i figuren betecknade drivsignalerna utgör alltså styrsigna- ler för vätskekristallen (matrisen).
Enligt ett alternativt utförande (ej visat) kan ett antal enligt uppfinningen definierade pixel vara anordnade i rad i stället för i en matris, för att bilda en radsensor. För 505 477 11 att bilden skall kunna representeras digitalt måste därvid antingen radsensorn förflytta sig över en optisk bild i ett bildplan eller också måste den optiska bilden svepa över sensorn varvid denna linje för linje registrerar och bygger upp en digital representation av den optiska bilden. Ett sådant utförande är exempelvis användbart vid orörliga bilder. Vad som ovan beskrivits under hänvisning till en s.k. matrissensor gäller väsentligen även för en radsensor.
Uppfinningen kan med fördel utformas på en rad olika sätt.
Exempelvis kan den producerade bilden härröra från en avbildande kameraoptik eller ifrån projektionen av en transparent eller påsiktsbild såsom i en scanner. Vidare behöver ej antalet detekteringsanordningar överensstämma med antalet bildelement, pixel, i den flytande kristallen.
Vidare är även alternativ till en ferroelektrisk flytande kristall tänkbara. Såsom ovan nämnts kan en detekterings- anordning täcka in eller motsvara flera pixel eller bildelement; emellertid är det väsentligt att endast ett av dessa pixel eller bildelement (som svarar mot en och samma detekteringsanordning) aktiveras varje gång, dvs dessa avläses och aktiveras separat.
Fig 2 anger ett exempel på hur anordningen även kan användas för monitering. Beskrivningen ovan av fig 1 är även i stort tillämplig på detta utföringsexempel varför endast uppspelnings-(visnings) funktionen beskrives. I det beskrivna exemplet är detekteringsenheten 2 försedd med en absorberande, svart yta (ej visad). Efter det att bilder registrerats och lagrats i det digitala minnesmediet 7 kan desssa bilder visas (“spelas upp") genom aktivering av en bildvisningsväljare ll exempelvis omfattande två tryckknap- par eller liknande med hjälp av vilka det är möjligt att steg för steg gå igenonx de lagrade bilderna. i önskad riktning, framåt eller bakåt beroende på vilken knapp som 505 477 12 tryckes. Här är givetvis en rad andra utföringsalternativ möjliga och stegningen kan åstadkommas på en rad olika sätt. Om exempelvis den med + betecknade tangenten tryckes ned visas den bild som sist registrerats genom att denna bilds adress indikeras i adressregistret 5 så att bilddata ifrån det digitala minnesmediet 7 via regleranordningen eller styrenheten 4 och (FLC)-drivelektroniken 9 återges som en bild på bildmatrisen eller FLC-matrisen 1.
Ett annat alternativ för uppspelning eller visning av bilder (ej visat) består i att en aktiv ljuskälla anordnas bakom såväl bildmatris som detekteringsenhet. Alternativt kan en uppsättning av ljusdioder eller liknande vara anordnad eller integrerad.i detekteringsenheten för visning av de lagrade bilderna av belysningsskäl. Adressgenerering sker för uppspelning exempelvis enligt samma linjära avsökande funktion som vid inspelning men hastigheten kan väljas på ett annat sätt.
I fig 3a visas schematiskt ett exempel på hur en anordning enligt uppfinningen finner sin tillämpning i kombination med exempelvis en systemkamera 13. Därvid kan anordningen vara upptagen i ett avtagbart, alternativt utfällbart eller liknande, bakstycke 12, i analogi med ett filmmagasin. För åseende av lagrade bilder avlägnas därvid bakstycket 12 (visat separat i fig 3b), det skulle även kunna fällas ut eller liknande varpå bildmatrisen (FLC-matrisen) 1 friläg- ges och med hjälp av bildväljaren 11 kan bilderna visas på bildmatrisen genom stegning åt ena eller andra hållet.
I fig 4a respektive 4b illustreras anordningens tillämpning vid en kamera 16 av s.k. spegel-reflextyp 16. I fig 4a är kamerans sökarspegel 14 respektive mattskivor 15 anordnade i läge för bildregistrering medan sökarspegel 14 respektive mattskivor 15 i fig 4b är roterade 90° så att bildmatrisen eller FLC-matrisen 1 är synlig genom sökarschaktet, dvs 505 477 13 anordningen utnyttjas för bildmonitering. I detta fall kan sökarspegeln 14 vara försedd med reflekterande beläggning såväl på fram- som på baksidan.
Uppfinningen skall givetvis inte begränsas till beskrivna utföringsexempel utan kan varieras fritt inom ramen för patentkraven.

Claims (26)

10 15 20 25 30 35 505 477 14 Patentkrav
1. Anordning för direkt avläsning och omvandling av optisk information till digital representation, där anordningen omfattar ett antal pixel, varvid varje pixel omfattar en genom en regleranordning (4) reglerbar blända- ranordning, där'bländaranordningarna bildar en bländarenhet och anordningen vidare omfattar ett antal i åtminstone en detekteringsenhet (2) ingående fotodetekteringsanordningar (2') där till varje fotodetekteringsanordning (2') åt- minstone en i en bländarenhet ingående bländaranordning är ordnad, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v omvandlingen sker direkt utan analog mellanlagring och att regleranord- ningen eller styrenheten (4) reglerar aktuell eller motsvarande bländaranordning på så sätt att bländaren öppnas med en hastighet som följer en given kurva ända tills ett visst givet värde på av fotodetekteringsanord- ningen/-anordningarna (2') detekterad ljusenergi uppnåtts, varpå denna (2') avger en triggsignal.
2. Anordning enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v att uppnående av den givna ljusenergin i ett pixel leder till att regleranordningen (4) avbryter en i bländaranordningen pågående öppningsoperation.
3. Anordning enligt något av patentkraven 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att mot varje detekte- ringsanordning (2') svarar en separat bländaranordning.
4. Anordning enligt patentkrav 1 eller 2, k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v att mot varje detekteringsanord- ning (2') svarar fler än en bländaranordning, varvid 10 15 20 25 30 35 505 477 15 detekteringsanordningen (2') läser av bländaranordningarna sekventiellt.
5. Anordning enligt något av patentkraven 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att detekteringsanord- ningen (2') läser av fler än en bländaranordning samtidigt.
6. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att fotodetekterings- anordningen (2') omfattar en fototransistor vilken avger en elektrisk signal då dess yta träffas av ljusenergi.
7. Anordning enligt något av patentkraven 1 till 5, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att fotodetekterings- anordningen (2') omfattar en fotodiod eller fotodiod och lysdiod i kombination.
8. Anordning enligt något av föregående patentkrav, att ett antal en bländaranordning omfattande pixel är så anordnade att de k ä n n e t e c k n a d d ä 1: a v bildar en matris (1) för bildande av en matrissensor varvid i anslutning till denna bländarmatris (1) en uppsättning av detekteringsanordningar (2') är anordnade.
9. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att bländaranordningen omfattas av en ferroelektrisk flytande kristall (FLC).
10. Anordning enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v att den ferroelektriska flytande kristal- len är i smektisk A*-fas.
11. Anordning enligt patentkrav 10, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v att vätskekristallen är ytstabiliserad, att spänningen över de i ett gitter ingående kristallerna kan varieras med hjälp av en generatoranordning (3), före- 10 15 20 25 30 35 505 477 16 trädesvis en sågtandsgenerator, där en uppsättning detekte- ringsanordningar (2') är anordnade i ett plan parallellt med bländarmatrisen (l) , där anordningen vidare omfattar en styrenhet eller regleranordning (4) för aktivering av pixel på vätskekristallmatrisen (1) och mot respektive pixel svarande detekteringsanordning (2'), varvid. anordningen vidare omfattar ett adressregister (5) och ett digitalt minnesorgan (7) varvid det i en räknare (6) vid tidpunkten för uppnående av viss given ljusenergi i elementet uppnådda värdet och därtill hörande adress lagras i det digitalta minnesorganet (7) .
12. Anordning enligt något av patentkraven l till 7, 9 tillll, kännetecknad därav attettantal pixel är anordnade i rad så att anordningen bildar en radsensor.
13. Anordning enligt patentkrav 12, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v att radsensorn är rörlig så att för genering av en elektroniskt representerad bild sensorn bringas att svepa förbi den optiska informationen som skall omvandlas eller alternativt den optiska informationen svepes förbi radsensorn eller en kombination av båda.
14. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att detekteringsenheten (2) omfattar medel för absorbering av ljus och att lagrade bilder visas eller spelas upp genom aktivering av en visningsväljaranordning (ll) .
15. Anordningen enligt patentkrav 14, k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v att visningsväljaranordningen (11) är så utformad att det för bildvisníng kan väljas mellan stegning eller dylikt i valfri riktning (+-). 10 15 20 25 30 35 505 477 17
16. Anordning enligt något av patentkraven 14 eller 15, kännetecknad därav att sagdamedel för absorbering omfattar en absorberande, svart yta och att i minnesmediet lagrade bilder visas via genom visningsväljar- anordningen (11) i adressregistret (5) indikerad adress varigenom bilddata via styrenheten (4) och drivelektronik (9) återges som en bild på matrisen (1) .
17. Anordning enligt något av patentkraven 14-16, kännetecknad därav attdenäranordnadi en kamera (13) eller liknande och bildar en enhet (12) såsom ett bakstycke eller dylikt vilket är så anordnat i kameran (13) att bilderna blir synliga.
18. Anordning enligt patentkrav 17, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v att anordningen är löstagbart eller roterbart anordnad i kameran (13) eller liknande.
19. Anordning enligt något av föregående patentkrav anordnad i en kamera av exempelvis spegelreflextyp (l3'), kännetecknad d ärav att kamerans (13') sökàrspegel (14) och mattskiva (15) är så utformade att de kan vridas så mycket att bildmatrisen genom reflektion åskådliggöres och kan betraktas genom sökarschaktet.
20. Anordning enligt något av patentkraven 1-13, k ä n - netecknad därav att en aktiv ljuskälla är anordnad bakom bildmatris och detekteringsenhet (2) för visning av i anordningen lagrade bilder.
21. . Anordning enligt något av patentkraven 1-13, k ä n - n e t e c k n a d d ä r a v att en uppsättning av ljusdioder eller liknande är anordnad eller integrerad i detekteringsenheten (2) för visning av i anordningen lagrade bilder . 10 15 20 25 30 35 505 477 18
22. Förfarande för'omvandling av optisk information till digital representation varvid ett antal pixel, omfattande en.bländaranordning, erhåller optisk information.exempelvis i form av en projicerad bild eller liknande, förfarandet omfattande följande steg: - i en detekteringsenhet (2) ingående detekteringsanordningar (2') detekterar ljusenergin i ett till en detekteringsanordning (2') hörande pixel, och k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att - detekteringsanordningen (2') vid uppnående av ett visst givet tröskelvärde avger en triggsignal och att varje bländaranordning hörande till en viss detekteringsanordning (2') aktiveras separat.
23. Förfarande enligt patentkrav 22, k ä n n e - t e c k n a t d ä r a v att i bländarenheten ingående bländaranordningar är separat reglerbara genom åtminstone en regleranordning eller styrenhet (4) och att förfarandet omfattar följande steg: - i ett adressregister (5) lagras information om avläsningssekvens av olika pixel, - en styrenhet (4) erhåller information från adressregistret (5) om vilket pixel som skall avläsas, - styrenheten (4) avger en signal till angivet pixel varpå detta pixel och därtill hörande detekterings- anordning aktiveras, - regleranordningen styr aktiverad bländaranordning (2') att med en viss given hastighet v(t) öppnas, - samtidigt som öppnandet av bländaranordningen inledes startas en räknare (6), - detekteringsanordningen (2') avger vid uppnåendet av ett visst givet tröskelvärde på ljusenergin en signal, 10 15 20 25 30 505 477 19 - räknaren (6) stoppas, - i räknaren (6) registerat värde lagras och det registrerade värdet på tiden för uppnående av den givna energin lagras tillsammans med adressen för respektive pixel i ett minnesmedium (7), - räknaren (6) nollställes, - adressregistret (5) förser styrenheten (4) med ny adressindikation för påföljande pixel och motsvarande detekteringsanordning (2') enligt den givna sekvensen, - stegen genomlöpes på nytt osv tills i adress- registret (5) givna adresser genomlöpts.
24. Förfarande enligt patentkrav 23 eller 24, k ä n - n e t e c k n a d d ä r a v att bländarenheten omfattar en ferroelektrisk vätskekristall (FLC).
25. Förfarande enligt något av patentkraven 22-24, k ä n n e t e c k n a d d ä 1: a v att bländaranord- ningarna är anordnade att bilda en matris (1) och att detekteringsanordningarna (2') bildar en uppsättning av exempelvis fototransistorer eller fotodioder vilka företrädesvis är anordnade i ett plan bakom matrisen (1).
26. Förfarande enligt något av patentkraven 22-24, k ä n n e t e c k n a d d ä 1: a v att bländaranord- ningarna är anordnade i rad för bildande av en radsensor varvid radsensorn antingen är rörlig i förhållande till den optiska informationen eller tvärtom.
SE9202388A 1992-08-20 1992-08-20 Anordning för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation SE505477C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9202388A SE505477C2 (sv) 1992-08-20 1992-08-20 Anordning för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation
PCT/SE1993/000686 WO1994005115A1 (en) 1992-08-20 1993-08-18 Arrangement for reading and converting optical information to electronic representation

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9202388A SE505477C2 (sv) 1992-08-20 1992-08-20 Anordning för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9202388D0 SE9202388D0 (sv) 1992-08-20
SE9202388L SE9202388L (sv) 1994-02-21
SE505477C2 true SE505477C2 (sv) 1997-09-01

Family

ID=20386962

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9202388A SE505477C2 (sv) 1992-08-20 1992-08-20 Anordning för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE505477C2 (sv)
WO (1) WO1994005115A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4423425C2 (de) * 1994-07-05 1996-07-11 Rollei Fototechnic Gmbh Systemkamera mit einer CCD-Wechseleinheit mit Filtersystem

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4589030A (en) * 1983-07-25 1986-05-13 Kley Victor B Solid state camera
JPS60136480A (ja) * 1983-12-24 1985-07-19 Sony Corp 撮像光量制御装置
US4603356A (en) * 1984-03-19 1986-07-29 Energy Conversion Devices, Inc. Imaging system with light valve and photodetector
JPH0799868B2 (ja) * 1984-12-26 1995-10-25 日本放送協会 固体撮像装置
JPS62193460A (ja) * 1986-02-20 1987-08-25 Matsushita Electronics Corp 撮像装置
JPS6313583A (ja) * 1986-07-04 1988-01-20 Tokai Rika Co Ltd 画像処理装置
EP0298460B1 (en) * 1987-07-07 1993-09-29 Canon Kabushiki Kaisha Image forming apparatus
JPS6485481A (en) * 1987-09-28 1989-03-30 Nissan Motor Incident light limiting device for image pickup device for vehicle
US5030985A (en) * 1990-08-17 1991-07-09 Eastman Kodak Company Exposure balance arrangement for an image fixing device

Also Published As

Publication number Publication date
WO1994005115A1 (en) 1994-03-03
SE9202388L (sv) 1994-02-21
SE9202388D0 (sv) 1992-08-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4673276A (en) Blur detecting device for a camera
CN100576054C (zh) 成像设备和光屏蔽构件
US4949117A (en) Camera
CN101310522B (zh) 摄像装置
JP5020651B2 (ja) 撮像装置及び撮像システム
US4264161A (en) Motion detecting device in exposure control system for optical instruments
US4218119A (en) System for controlling the exposure in a camera
JPS61113366A (ja) 電子フアインダ
US20050168621A1 (en) Image capturing apparatus having a focus adjustment function
WO1991019383A1 (en) Camera with subject highlighting and motion detection
US20060262211A1 (en) Image sensing apparatus
US20070230945A1 (en) Camera with electronic finder, image display method, and corresponding program
JPS6195324A (ja) カメラの露出制御装置
JP2004506388A5 (sv)
US4230401A (en) Camera focus detecting device
US5739849A (en) Electro-developing recording medium upon which an image is sensed
JP2009053568A (ja) 撮像装置及び撮像システム
SE505477C2 (sv) Anordning för avläsning och omvandling av optisk information till digital representation
JPS6227686B2 (sv)
JPS60177329A (ja) カメラのぶれ検出装置
WO1991002285A1 (en) Camera with flash return sensing
US6249651B1 (en) Camera for electronic photographing and photographing using films
JP2016206513A (ja) 制御装置、撮像装置、制御方法、プログラム、および、記憶媒体
US20110050981A1 (en) Focusing apparatus
JP4928236B2 (ja) 撮像装置及び撮像システム

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9202388-6

Format of ref document f/p: F