SE500509C2 - Elektrisk bastuugn med alstring av ånga - Google Patents

Elektrisk bastuugn med alstring av ånga

Info

Publication number
SE500509C2
SE500509C2 SE9000629A SE9000629A SE500509C2 SE 500509 C2 SE500509 C2 SE 500509C2 SE 9000629 A SE9000629 A SE 9000629A SE 9000629 A SE9000629 A SE 9000629A SE 500509 C2 SE500509 C2 SE 500509C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sauna
electric
water
evaporation
space
Prior art date
Application number
SE9000629A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9000629D0 (sv
SE9000629L (sv
Inventor
Antti Kivimaa
Peter Sjoelund
Original Assignee
Helo Tehtaat Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority to GB9003719A priority Critical patent/GB2241051B/en
Application filed by Helo Tehtaat Oy filed Critical Helo Tehtaat Oy
Priority to SE9000629A priority patent/SE500509C2/sv
Priority to US07/483,561 priority patent/US5054105A/en
Publication of SE9000629D0 publication Critical patent/SE9000629D0/sv
Priority to DE4005793A priority patent/DE4005793C2/de
Publication of SE9000629L publication Critical patent/SE9000629L/sv
Publication of SE500509C2 publication Critical patent/SE500509C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61HPHYSICAL THERAPY APPARATUS, e.g. DEVICES FOR LOCATING OR STIMULATING REFLEX POINTS IN THE BODY; ARTIFICIAL RESPIRATION; MASSAGE; BATHING DEVICES FOR SPECIAL THERAPEUTIC OR HYGIENIC PURPOSES OR SPECIFIC PARTS OF THE BODY
    • A61H33/00Bathing devices for special therapeutic or hygienic purposes
    • A61H33/06Artificial hot-air or cold-air baths; Steam or gas baths or douches, e.g. sauna or Finnish baths
    • A61H33/063Heaters specifically designed therefor
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F22STEAM GENERATION
    • F22BMETHODS OF STEAM GENERATION; STEAM BOILERS
    • F22B1/00Methods of steam generation characterised by form of heating method
    • F22B1/28Methods of steam generation characterised by form of heating method in boilers heated electrically
    • F22B1/284Methods of steam generation characterised by form of heating method in boilers heated electrically with water in reservoirs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Physical Education & Sports Medicine (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Pain & Pain Management (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Rehabilitation Therapy (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Devices For Medical Bathing And Washing (AREA)

Description

10 15 20 25 30 35 2 upphettningsmotstånden torkar, Vilket skulle leda till att de skadas på grund av för höga yttemperaturer. Å andra sidan måste hela vattenmängden i förångningsutrymmet upphettas till kokning för att åstadkomma alstring av ånga, till följd av vilket upphettningsmotstånden måste ha mycket stor ef- fekt, för att garantera alstring av ånga med en tillräckligt stor effekt och inom en rimlig tid från igångsättandet av anordningen. Dessutom strävar kalken i vattnen, som even- tuellt förångas i en dylik evaporator, att utfällas på ytan av upphettningsmotstånden varvid deras effekt försvagas. Av- lägsnandet av denna utfällda kalk från upphettningsmotstån- dens yta är synnerligen problematiskt.
Den föreliggande uppfinningen avser en elektrisk bastuugn, där man medelst den däri belägna evaporatorns konstruktion har lyckats undvika ovannämnda problem, som hänför sig till den kända, med en evaporator försedda, elektriska bastu- ugnen. Med den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen uppnås detta därigenom att de termostatiska styrmedlen, på i och för sig känt sätt, då de öppnar vattentillförseln till förångningsutrymmet bryter strömtillförseln till ett eller flera av vattnets förångningsmotstånd och, då de stänger vattentillförseln till förångningsutrymmet inkopplar ström- men till ett eller flera av vattnets förångningsmotstånd, och att de termostatiska styrmedlen är kopplade att avbryta- /inkoppla strömtillförseln till ett eller flera av bastu- ugnens uppvärmningsmotstånd samtidigt som de inkopplar- /avbryter strömtillförseln till ett eller flera av vattnets förångningsmotstånd.
Lämpliga utföringsformer av bastuugnen enligt uppfinningen kan också uppvisa de i kraven 2-6 angivna särdragen.
Sålunda tillförs förångningsutrymmet vatten doserat i små mängder, vilket möjliggör ett snabbt igångsättande av evapo- ratorn. Då vattenmängden i evaporatorn minskar, stiger dess temperatur, varvid eltillförseln till det vatten avdunstande motståndet avbryts och ventilen öppnas för att få ytter- ligare vatten till förångningsutrymmet. Detta styrsätt 10 15 20 25 30 35 tf) HD 3 möjliggör placering av förångningsmotståndet utanför förång- ningsutrymmet i omedelbar kontakt med detta, varvid till ex- empel utfällningen av kalk på motståndet helt elimineras.
Från själva förångningsutrymmet, som härvid utgör någon slags kastrull, kan den avlagrade kalken avlägsnas mycket enkelt, till exempel medelst en svag ättiksyralösning.
Eftersom det i förångningsutrymmets botten finns en struk- turellt självständig och lätt löstagbar del, kan den även lätt bytas till en ny.
Genom att de termostatiska styrmedlen är kopplade att av- bryta/inkoppla tillförseln av elström till ett eller flera av bastuugnens uppvärmningsmotstånd, samtidigt som de inkop- plar/avbryter tillförseln av elström till ett eller flera av vattnets förångningsmotstånd, så kan, då evaporatorn drivs med en viss effekt, motsvarande effekt avlägsnas från bas- tuugnens uppvärmningsmotstånd. Härvid kan hela den effekt, som anordningen tar från elnätet, och sålunda bastuugnens ansluta effekt, begränsas till för bastuugnar konventionella värden. En dylik begränsning av den anslutna effekten är inte möjlig i den kända konstruktionen, där motstånden både i evaporatorn och i bastuugnen styrs helt separat från var- andra. Sålunda måste man då använda relativt stora anslutna effekter, vilket inte alls alltid är möjligt.
Dessutom kan den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen, vars anslutna effekt alltså motsvarar en konventionell elektrisk bastuugns anslutna effekt, lätt anslutas på en tidigare elektrisk bastuugns plats, utan att några ändringar i tidigare eltillförselsystem behöver göras.
I enlighet med en fördelaktig utföringsform av den elektris- ka bastuugnen enligt uppfinningen omfattar ugnen medel för att hålla ett eller flera av bastuugnens uppvärmningsmot- stånd i drift, då alstringen av ånga har upphört, för att garantera torkning av bastuugnens placeringsutrymme. Detta medel, vilket kan vara ett kopplingsur, som igångsätts då strömtillförseln till ett eller flera av vattnets förång- ningsmotstånd avbryts, eller vilket kan vara en i bastu- 10 15 20 25 30 35 (H (Ü \I) 4 ugnens placeringsutrymme anordnad fuktighetsdetektor, möj- liggör användning av den elektriska bastuugnen enligt upp- finningen i konventionella basturum med träkonstruktioner, vilket inte kommer i fråga i samband med de konventionella evaporatorerna. I samband med ångbad är fuktigheten nämligen så stor, att de konventionella träkonstruktionerna inte tål dessa förhållanden, utan basturummet måste tillverkas an- tingen av plast, sten eller keramiska skivor. Vid användning av den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen kan emel- lertid även träkonstruktioner användas, eftersom torkningen av basturummet där garanteras genom tvångsstyrning av ett eller flera av bastuugnens uppvärmningsmotstånd så, att basturummet kan torkas på ett tillförlitligt sätt.
Enligt en annan fördelaktig utföringsform av uppfinningen omfattar ugnen medel för att hålla ett eller flera av bas- tuugnens uppvärmningsmotstånd i drift för uppvärmning av bastuugnens placeringsutrymme till önskad temperatur innan alstringen av ånga inleds. På så sätt tillförs ångan inte direkt till det kalla basturummet, varvid den skulle sträva efter att kondenseras på de kalla väggytorna och medföra en kraftig nedfuktning av dessa. Enligt denna uföringsform av uppfinningen föruppvärms basturummet först till önskad tem- peratur, varvid ångans benägenhet att kondenseras på väg- gytorna minskar avsevärt och minskar nedfuktningen av dessa väggytor. Dessutom innebär en dylik föruppvärmning, att man med en mindre mängd ånga kan uppnå de önskade badförhållan- dena. Naturligtvis kan detta sistnämnda medel även användas så, att det i stället för föruppvärmning av basturummet uppvärms till en beträffande vanligt bastubad normal badtem- peratur (70-l00°C) och i denna situation alstras en viss mängd ånga i basturummet. Medelst denna ånga kan i bastu- rummet alstras en för de flesta badare angenäm grundfuk- tighet, s.k. fuktiga bad.
I det följande beskrivs den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen mera detaljer med hänvisning till bifogade ritningar, där 10 15 20 25 30 35 5 figur 1 visar ett tvärsnitt av den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen, sedd framifrån; figur 2 visar bastuugnen enligt figur 1, sedd från sidan; figur 3 visar mera detaljerat en i den elektriska bastuugnen enligt figur 1 inkluderad evaporator; och figur 4 visar ett exempel på ett sätt för montering av den elektriska bastuugnen enligt figur 1, invid basturummets vägg.
I figur 1 visas den elektriska bastuugnen enligt uppfin- ningen, vilken bastuugn omfattar ett eller flera upphett- ningsmotstånd 10 för upphettning av bastuugnens placerings- utrymme, som i fortsättningen kallas basturum. I utförings- formen enligt figur 1 motsvarar motståndens 10 placerings- utrymme stenutrymmet i en konventionell bastuugn, varigenom konventionella bastuugnsstenar, om så önskas, kan anordnas ovanpå dessa motstånd. Sålunda fungerar bastuugnen enligt uppfinningen, om så önskas, som en helt konventionell elek- trisk bastuugn, vilken även uppvisar de styr- och säkerhets- anordningar, såsom kopplingsur, termostat, temperaturbegrän- sare o.s.v., som det konventionella elektriska bastuugnarna förutsätter.
I utföringsformen enligt figur 1 är en vattenbehållare 2 anordnad invid stenutrymmet, från vilken en rörledning ll går till förångningsutrymmet 4. I denna rörledning 11 är en elektriskt styrd ventil 3 anordnad att styra vattentill- förseln från behållaren 2 till förångningsutrymmet 4. Såsom speciellt ur figur 3 framgår är ett termostatstyrt förång- ningsmotstånd 9 anordnat under förångningsutrymmets 4 bot- ten, varvid temperaturdetektorn 7 i temostaten 5, som styr detta motstånd, i likhet med förångningsmotståndet 9 är anordnad i omedelbar kontakt med förångningsutrymmets 4 yttre yta. Sålunda är varken upphettningsmotståndet 9 eller temperaturdetektorn 7 placerade inne i förångningsutrymmet 4, som påminner om en kastrull, utan på dess yttre yta. Till 10 15 20 25 30 35 6 förångningsutrymmet 4 är ytterligare ett urladdningsrör 6 för ånga anslutet, vilket på det i figur 2 visade sättet fortsätter som ett rör 8 nära bastuugnens övre del. På detta sätt förhindras kondensering av ånga på bastuugnens even- tuellt kalla metallytor. En dylik möjlighet kan visserligen undvikas även i enlighet med uppfinningen så, att man med- elst bastuugnen föruppvärmer basturummet innan alstringen av ånga inleds. Till förångningsutrymmets 4 lock är dessutom ett rör 1 anslutet, som fungerar som säkerhetsventil, vilket rör har dragits från förångningsutrymmets lock till bottnen av vattenbehållaren 2. Ifall utloppsröret 6 för ångan av någon anledning skulle tilltäppas och ångtrycket i förång- ningsutrymmet sålunda skulle stiga, skulle denna ånga kunna frigöras via röret 1 till vattenbehållaren 2, där den härvid skulle avkylas utan att förorsaka fara för omgivningen. Då utloppsröret 6 för ångan är öppet blir i normala fall det i förångningsutrymmet 4 alstrade trycket så lågt, att ångan inte frigörs via röret 1.
Med hänvisning till speciellt figur 3 beskrivs i det föl- jande funktionen hos evaporatorn, som är inkluderad i bas- tuugnen enligt uppfinningen, mera detaljerat. Till exempel medelst kopplingen enligt figur 3 åstadkoms det funktions- sätt enligt uppfinningen, att då elströmmen är kopplad via termostaten 5 till förångningsmotståndet 9 hålls å andra sidan ett eller flera av den elektriska bastuugnens upphett- ningsmotstånd strömlösa liksom ventilen, som styr vatten- tillförseln från vattenbehållaren 2 till förångningsutrymmet 4, hålls stängd. Då vattenmängden i förångningsutrymmet 4 avtar, stiger även temperaturen i dess botten väsentligen över 100°C, varvid temostaten 5 byter läge och avbryter eltillförseln från förångningsmotståndet 9 och kopplar på tillförseln av elström till ett eller flera av bastuugnens upphettningsmotstånd 10 och öppnar speciellt ventilen 3, som styr vattentillförseln från vattenbehållaren 2. Härvid släpper ventilen vatten från vattenbehållaren 2 till förång- ningsutrymmet, som härvid avkyls mycket snabbt, på vilket detektorn 7 åter reagerar och kopplar på elströmmen till förångningsmotståndet 9 och sålunda stänger ventilen 3. På 10 15 20 25 30 35 . _ _ u. .__ .~. j ~_ L* « -..: u, . 'J v k, J 7 detta sätt tillförs vatten doserat från vattenbehållaren 2 till förångningsutrymmet 4. Trots denna doserade vattentill- försel som möjliggör en relativ liten effekt hos förång- ningsmotståndet 9 och ett snabbt igångsättande av alstring av ånga, erhålls dock en väsentligen oavbruten alstring av ånga. Genom att å andra sidan turvis koppla på förångnings- motståndet 9 och ett eller flera av den elektriska bastu- ugnens upphettningsmotstånd 10, erhålls en situation, där evaporatorn inte ökar mängden av den från elnätet tagna effekten i förhållande till konventionell användning av elektriska bastuugnar.
Då vattnet i vattenbehållaren 2 tar slut eller badandet avslutas genom att strömmen avbryts från förångningsmotstån- det 9, är den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen anordnad att hålla motståndet 10 i drift för att garantera torkningen av basturummet. För detta ändamål kan i den motståndet 10 tillförande ellinjen anordnas en avbrytare 18, som styrs av ett kopplingsur 17, som igångsätts från början alltid då strömmen bortkopplas från förångningsmotståndet 9 och hålls i drift under en önskad tid, som är så dimension- erad, att den är tillräcklig beträffande torkningen av basturummet. Kopplingsuret 17 fungerar även i det fall, då bastuugnen används som en konventionell bastuugn och evapo- ratorn inte alls igångsätts; härvid utgår emellertid den i kopplingsuret inställda tiden redan under badandet, och motståndet 10 tillförs ström medelst termostaten 5. Sålunda förorsakas ingen onödig energiförbrukning efter att badandet avslutats. Ett annat sätt att garantera torkningen av bas- turummet skulle vara att använda en i basturummet anordnad fuktighetsdetektor (se kapseln 16 figur 4), vilken kunde anordnas medelst lämpliga i och för sig kända medel att styra till exempel upphettningsmotståndet 10.
Den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen kan även användas för att alstra ånga i ett basturum, som redan uppvärmts till en vanlig badtemperatur (70-100°C). Denna ånga kan alstras i basturummet redan innan badandet inleds, varvid i basturummet erhålls en situation, som vanligtvis 10 15 20 25 30 35 ~,~n rf~q _ . r. \.. . 4 . . n , k , ¿ \.4 ' J ß) kr -ef J 8 kallas "fuktiga bad". Även under badandet kan man i någon mån dosera vatten till vattenbehållaren 2, vilket vatten härvid automatiskt avdunstas av evaporatorn och sålunda ersätter det vanliga badkastandet antingen helt eller del- vis. Sålunda behöver nödvändigtvis bastuugnen inte alls förses med stenar för att möjliggöra badkastande.
Den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen kan även styras så, att även då man önskar att badförhållandena skall påminna främst om ångbad, föruppvärms basturummet först medelst upphettningsmotståndet i bastuugnen till önskad temperatur, som kan vara till exempel 30-40°C. En funktion av detta slag kan uppnås med en termostat 20, som påkopplar strömmen till termostaten 5 efter att den önskade tempera- turen har uppnåtts. Då alstringen av ånga härefter igång- sätts, kondenseras inte den alstrade ångan mer i den mån på basturummets väggar, såsom vore fallet, om dessa ytor inte skulle ha föruppvärmts. På detta sätt minskas nedfuktningen av basturummets väggkonstruktioner, vilket till exempel vid användning av trämaterial är av största vikt. Dessutom behövs inte så mycket ånga för att uppnå en önskad fuktig- hetshalt i det på detta sätt föruppvärmda basturummet, såsom vore fallet om basturummet vore kallt då förångningen in- leds. Detta baserar sig främst på det faktum, att ångan i ett föruppvärmt basturum inte kondenseras i den mån på väggytorna som då basturummet inte är på förhand uppvärmt.
I figur 4 visas placeringen av den elektriska bastuugnen 12 enligt uppfinningen vid basturummets vägg. Denna bastuugn 12 är med en kabel 13 förenad till en styrcentral 14, som är anordnad i basturummets yttre utrymmen. Denna styrcentral 14 är med en kabel 15 förenad till en vid basturummets vägg anordnad kapsel 16, vilken kan uppvisa till exempel en fuktighetsdetektor och eventuellt även en temperaturdetektor och en temperaturbegränsare.
Ovan har den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen och speciellt olika medelst denna åstadkomna användningsmöj- ligheter och badförhållanden beskrivits endast på basen av 10 15 20 25 30 35 9 några exempel lika utföringsformer och det är att förstå, att i de beskrivna konstruktionerna kan göras ändringar till exempel då man strävar efter olika badförhållanden utan att dock avvika från det av de bifogade patentkraven definierade skyddsomfånget. Sålunda kan man till exempel nämna, att skyddsomfånget anses täcka även den situation, där bastu- ugnen inte uppvisar andra upphettningsmotstånd, än vad som anses nödvändigt beträffande torkningen av basturummet, och den egentliga värmen liksom fuktigheten i basturummet alst- ras medelst evaporatorn. härvid skulle naturligtvis stenut- rymmet kunna lämnas bort från bastuugnen och motståndets 10 konstruktion göras helt annorlunda. Ovan har inte heller beskrivits de säkerhetsarrangemang, som blir nästan ound- gängliga vid användning av en bastuugn enligt uppfinningen.
Avsikten med dessa säkerhetsarrangemang är att förhindra situationer, där det i basturummet samtidigt skulle råda en hög temperatur och en hög relativ fuktighet, vilken kom- bination kan anses vara till och med livsfarlig. Å andra sidan kan en dylik kombination av hög temperatur och hög relativ fuktighet undvikas i den elektriska bastuugnen enligt uppfinningen redan enbart så, att evaporatorns kapa- citet dimensioneras liten i den mån, att man med den förmår upprätthålla ångbadsförhållanden i basturummet d.v.s. en temperatur om ungefär 40°C och en relativ fuktighet om un- gefär 100 %, varvid då ångalstringen avslutas och den elek- triska bastuugnens upphettningsmotstånd påkopplas på full effekt, erhålls högst en situation, där den relativa fuk- tigheten vid en temperatur om ungefär 100°C är under 20 %. En dylik situation kan inte ännu karakteriseras som farlig. Ett annat enkelt alternativ för att undvika samtidigt förekomst av höga temperaturer och hög relativ fuktighet kan det kop- plingsförfarande anses vara, där alla upphettningsmotstånd alternerar med förångningsmotståndet d.v.s. de kan inte vara i drift samtidigt.
Vidare kan den i figurerna 1-3 visade utföringsformen av uppfinningen ändras så, att den inte alls uppvisar en vat- tenbehållare utan ventilen 3 är direkt ansluten till vat- tenledningsnätet. Det är även möjligt att förverkliga en vl C ( (i I <1 j) vf) 10 motsvarande køntinuerlig funktion så, att vattenbehållaren 2 tillförs vatten från vattenledningsnätet, varvid vatten- behållarens ythöjd övervakas till exempel medelst en lämplig flottör.

Claims (6)

10 15 20 25 30 (H k 1 C- 1 (fl (__ \ syr) ll Patentkrav
1. Elektrisk bastuugn omfattande ett eller flera elmotstånd (10) för uppvärmning av bastuugnens placeringsutryme och en evaporator (1-9) för alstring av ånga i bastuugnens placerings- utrymme, vilken evaporator uppvisar ett förångningsutrymme (4), ett eller flera elmotstånd (9) för avdunstning av vattnet i förångningsutrymmet (4) och termostatiska styrmedel (5), vilka beroende på temperaturen i förångningsutrymmet håller en ventil (3), som styr vattentillförseln till förångningsutrymmet (4), öppen eller stängd, k ä n n e t e c k n a d av' att de termostatiska styrmedlen (5), på i och för sig känt sätt, då de öppnar vattentillförseln till förångningsutrymmet (4) bryter strömtillförseln till ett eller flera av vattnets förångnings- motstånd (9) och, då de stänger vattentillförseln till för- ångningsutrymmet (4), inkopplar strömmen till ett eller flera av vattnets förångningsmotstånd (9), och att de termostatiska styrmedlen (5) är kopplade att avbryta/inkoppla strömtill- förseln till ett eller flera av' bastuugnens uppvärmnings- motstånd (10) samtidigt som de inkopplar/avbryter strömtillför- seln till ett eller flera av vattnets förångningsmotstånd (9).
2. Elektrisk bastuugn enligt krav 1, k ä n n e t e'c k n a d av att ugnen omfattar ett medel (20) för att hålla ett eller flera av ugnens uppvärmningsmotstånd (10) i drift för upp- värmning av bastuugnens placeringsutrymme till en önskad temperatur innan alstringen av ånga inleds.
3. Elektrisk bastuugn enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda medel är en elektrisk brytare styrd av' en termostat (20).
4. Elektrisk bastuugn enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att ugnen omfattar medel (16:17) för att hålla ett eller flera av bastuugnens uppvärmningsmotstånd (10) i drift efter 10 ( TI Q _) CI) t I I C 3 xD 12. det att alstringen av ånga har avslutats, för att garantera torkningen av bastuugnens placeringsutrymme.
5. Elektrisk bastuugn enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda medel är ett kopplingsur (17) , som igångsättes då strömtillförseln till ett eller flera av vattnets förångnings- motstånd (9) avbryts.
6. Elektrisk bastuugn enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda medel är en i bastuugnens placeringsutrymme anordnad fuktighetsdetektor (16) .
SE9000629A 1990-02-19 1990-02-22 Elektrisk bastuugn med alstring av ånga SE500509C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9003719A GB2241051B (en) 1990-02-19 1990-02-19 An electric sauna heater
SE9000629A SE500509C2 (sv) 1990-02-19 1990-02-22 Elektrisk bastuugn med alstring av ånga
US07/483,561 US5054105A (en) 1990-02-19 1990-02-22 Electric sauna heater utilizing a thermostatic control of steam generation and sauna room heating
DE4005793A DE4005793C2 (de) 1990-02-19 1990-02-23 Elektrischer Saunaofen

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9003719A GB2241051B (en) 1990-02-19 1990-02-19 An electric sauna heater
SE9000629A SE500509C2 (sv) 1990-02-19 1990-02-22 Elektrisk bastuugn med alstring av ånga
US07/483,561 US5054105A (en) 1990-02-19 1990-02-22 Electric sauna heater utilizing a thermostatic control of steam generation and sauna room heating

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9000629D0 SE9000629D0 (sv) 1990-02-22
SE9000629L SE9000629L (sv) 1991-08-23
SE500509C2 true SE500509C2 (sv) 1994-07-11

Family

ID=27264946

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9000629A SE500509C2 (sv) 1990-02-19 1990-02-22 Elektrisk bastuugn med alstring av ånga

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5054105A (sv)
DE (1) DE4005793C2 (sv)
GB (1) GB2241051B (sv)
SE (1) SE500509C2 (sv)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4414104B4 (de) * 1994-04-22 2004-05-13 Kurz, Hubert, Prof. Dr.-Ing. Badekabine aus Holz zum Saunen, Dampfbaden und Inhalieren
DE19606346C2 (de) * 1996-02-21 1998-07-16 Sevri Sauna Fritz Seebauer Verdampfersystem für Sauna-Anlagen
DE19607879C2 (de) * 1996-03-01 2003-01-30 Hubert Kurz Saunadampfgerät
FI100090B (sv) * 1996-06-12 1997-09-30 Saunatec Ltd Oy Elektrisk bastuugn
US6488219B1 (en) * 1999-07-21 2002-12-03 D. Scott Herr Steam humidifier with pressure variable aperture
CN1312429C (zh) * 2004-01-08 2007-04-25 徐步光 可定量定速控制蒸汽的蒸汽发生器
FI117665B (sv) * 2005-08-10 2007-01-15 F E M Ltd Ånggenerator
JP5247464B2 (ja) * 2005-12-19 2013-07-24 コーニンクレッカ フィリップス エレクトロニクス エヌ ヴィ 蒸気を生成する装置及び方法
FI121806B (sv) * 2007-04-27 2011-04-29 Esa Tapani Poenkaenen Förfarande för uppvärmning av en bastuugn och bastuugn enligt förfarandet
DE102008022837A1 (de) * 2008-05-08 2009-11-12 Berghänel, Dietmar, Dr. Ing. Einrichtung zum Verdampfen von kalkhaltigem Wasser mittels elektrischer Beheizung
CN101813309A (zh) * 2010-03-24 2010-08-25 杨卫东 节能雾化蒸气生成装置
CN101943394B (zh) * 2010-08-25 2013-07-10 晶辉科技(深圳)有限公司 蒸汽发生装置及家用电蒸箱
CN104666063A (zh) * 2014-12-04 2015-06-03 丹东惠凯感应器有限责任公司 一种为桑拿炉自动浇水设备
DE102018003136B4 (de) 2018-04-17 2023-03-23 Universität Stuttgart Saunaanlage und Verwendung eines Speichersystems, umfassend einen Druckbehälter für eine Saunaanlage

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2098316A (en) * 1933-07-22 1937-11-09 Gen Motors Corp Method of and apparatus for creating an artificial fever
CH202491A (de) * 1938-06-17 1939-01-31 Walter Rusterholz Heinrich Luftbefeuchter.
SE337652B (sv) * 1970-05-21 1971-08-16 S Janson
US3670141A (en) * 1971-04-15 1972-06-13 David R Dines Humidifier
US3721802A (en) * 1972-01-17 1973-03-20 Nordic Cloud Corp Steam generator
US3892946A (en) * 1972-09-26 1975-07-01 Helo Tehtaat Helo Fact Ltd Oy Control system for an electrical heating device, and particularly for an electrical sauna stove
SE373963B (sv) * 1973-06-14 1975-02-17 Janson Sven Olof
US3952181A (en) * 1974-08-05 1976-04-20 Reed Hugh T Humidifier
DE3404892A1 (de) * 1984-02-11 1985-08-14 Dannenmann, Gudrun, 7060 Schorndorf Saunaofen
DE3405895A1 (de) * 1984-02-18 1985-08-22 Dannenmann, Gudrun, 7060 Schorndorf Sauna
JPS61186741A (ja) * 1985-02-14 1986-08-20 Sanyo Electric Co Ltd 加湿装置
JPS6258893U (sv) * 1985-09-30 1987-04-11
LU86330A1 (de) * 1986-02-28 1987-09-10 Lepi Sa Kombinierter dampferzeuger/saunaofen
FI74610B (fi) * 1986-04-10 1987-11-30 Helo Tehtaat Oy Elektrisk bastuugn.
US4835368A (en) * 1987-11-27 1989-05-30 Carter-Hoffmann Corporation Food treatment cabinet with flash steamer
FI83156B (fi) * 1987-12-31 1991-02-28 Helo Tehtaat Oy Elektrisk bastuugn.
DE3817482A1 (de) * 1988-05-21 1989-11-30 Dannenmann Gudrun Sauna- und dampfbadofen kombiniert

Also Published As

Publication number Publication date
GB2241051B (en) 1994-05-18
DE4005793C2 (de) 1993-12-23
GB9003719D0 (en) 1990-04-18
DE4005793A1 (de) 1991-08-29
SE9000629D0 (sv) 1990-02-22
GB2241051A (en) 1991-08-21
US5054105A (en) 1991-10-01
SE9000629L (sv) 1991-08-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE500509C2 (sv) Elektrisk bastuugn med alstring av ånga
EP0390264B1 (en) Steam iron
AU761817B2 (en) Device for preparing coffee and method for preparing coffee using said device
KR100733944B1 (ko) 증기 발생 장치 및 이를 구비한 가열 조리기
US20180125284A1 (en) Kettle
JPH01285701A (ja) 電極ウォータボイラ
US6992267B2 (en) Low-temperature steam electric iron with separately heated steam space
US3952181A (en) Humidifier
JPH046850B2 (sv)
CA1301226C (en) Electric sauna heater
KR200474898Y1 (ko) 음용 증류수 및 온수를 제조할 수 있는 저탕식 온수보일러
JPH10108894A (ja) 煎じ出し用電気ポット
JP6739813B2 (ja) 予熱ヒーターを含むハイブリット瞬間温水装置および家庭用浄水器
FI83158C (sv) Elektrisk bastuugn
CN110145862B (zh) 一种双节流、精准即热型纯水开水器及加热方法
JPS6325768B2 (sv)
WO1982004304A1 (en) Hot water supply equipment
CN103940076B (zh) 微型热水器
SE503763C2 (sv) Värmelagrande värmeapparat
TW201247299A (en) Preheating and energy-saving distillation device
JP3713063B2 (ja) 風呂釜の制御方法
CN106264116A (zh) 电水壶
JPH0438168Y2 (sv)
CN206386994U (zh) 一种冷凝式室内加热器
JPH04186058A (ja) 蓄熱装置及び蓄熱器と蒸発器

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed