SE469774B - Aggregat för trädupparbetning - Google Patents

Aggregat för trädupparbetning

Info

Publication number
SE469774B
SE469774B SE8901962A SE8901962A SE469774B SE 469774 B SE469774 B SE 469774B SE 8901962 A SE8901962 A SE 8901962A SE 8901962 A SE8901962 A SE 8901962A SE 469774 B SE469774 B SE 469774B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
unit
pruning
frame
shafts
feed
Prior art date
Application number
SE8901962A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8901962D0 (sv
SE8901962L (sv
Inventor
I Hansson
Original Assignee
Valmet Logging Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Logging Ab filed Critical Valmet Logging Ab
Priority to SE8901962A priority Critical patent/SE469774B/sv
Publication of SE8901962D0 publication Critical patent/SE8901962D0/sv
Priority to FI902709A priority patent/FI103653B/sv
Publication of SE8901962L publication Critical patent/SE8901962L/sv
Publication of SE469774B publication Critical patent/SE469774B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/095Delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)

Description

15 20 25 30 35 40 469 774 2 hållas, att det utan större avvikelse följer avsedd matnings- bana genom aggregatet. Härför erfordras sålunda att trädet obereonde av diameter hålls anliggande mot de rörelsebanan bildande eller fastställande organen och på sådant sätt, att i varje fall inte något av kvistningsorganen utsätts för något större tryck från trädet eller behöver uppbära detta för att, om så sker, bringas oundvikingen kvistningsorganen att skära in i trädet och därmed förorsaka slirning och ofta fastkörning med stopp av matningen och därmed långa driftsavbrott som följd.
Att helt eliminera slirning, fastkörning och matnings- stopp har emellertid visat sig vara i det närmast ogörligt vid kända trädbehandlings- eller trädupparbetningsaggregat av ifrågavarande typ som normalt har sina matarvalsar uppburna av griparmarna för att medfölja dessa vid deras rörelse mot och från aggregatets matningsbana för trädstammarna. Med detta kända arrangemang kommer vid gripande av ett träd matarvalsarna först till ingrepp med trädet ifråga och inte griparmarna och därmed kan det mycket ogynnsamma förhållandet uppstå, nämligen att trädet fasthålls uteslutande av och mellan matarvalsarna utan något ytterligare stöd, innebärande att gripet träd får och ges möjlighet att röra sig relativt stativet under såväl fällning som kvistning, viket ger upphov till såghaveri och undermåligt kvistningsresultat. För erhållande av tillfreds- ställande kvistning måste trädet, oberoende av diameter, hållas anliggande mot aggregatets matningsbana under hela kvistnings- operationen och denna fasthållning sker som regel med hjälp av de kring var sin axel svängbara matarvalsarna med de ovannämnda och andra nackdelar som detta medför. På grund av att matarval- sarna dessutom är svängbara uteslutande kring vardera en axel har de även den nackdelen, att de håller fast en grov stam väsentligt sämre än en smal stam, samtidigt som en smal stam hålls väsentligt kraftigare än erforderligt anliggande mot aggregatets som regel fasta kniv med den följden att denna kniv bringas att skära in i trädet och därmed förorsaka slirning och eventuellt matningsstopp.
För kranupphängda trädupparbetningsaggregat gäller vidare att de skall ha så låg vikt som möjligt för att därigenom kunna uppnå största möjliga kranarmslängd och därmed räckvidd för maskinen och man har också försökt minska på antalet i aggrega- ten ingående delar och bl.a. aggregatens griparmar, eftersom de 10 15 20 25 30 35 40 469 774 3 inte har någon egentlig gripfunktion eller annan funktion som inte skulle kunna verkställas av andra i aggregaten av före- liggande slag ingående organ, t.ex. kvastningsorganen och/eller matarvalsarna. Kända aggregats griparmar utgör också vikt- mässigt en mycket tung del av ett trädupparbetningsaggregat och även av den anledningen har man försökt eliminera desamma, dock utan att på något säkert sätt lyckats ersätta de få funktioner som de kända aggregatens griparmar egentligen har, nämligen att fungera dels som bärare för såväl matarvalsarna som de rörliga kvistningsorganen, dels som utanför matarvalsarna liggande ut- kastningsskydd för att förhindra utkastning av trädstammar från aggregatet. Användandet av svängbara griparmar har därför an- setts vara nödvändigt och därför är också kända, kranupphängda trädupparbetningsaggregat mycket tunga och omfångsrika, vilket inte underlättar aggregatets applicering på träden för fäll- ning.
Syftet med föreliggande uppfinning är därför att lösa dessa problem och brister som vidlåter kända kranupphängda trädupparbetningsaggregat och att sålunda åstadkomma ett aggregat utan särskilda griparmar men med en kvistningsenhet som tillsammans med erforderlig stammatningsanordning till- godoser samtliga krav som ställs på ett aggreagt av ifrágvaran- de typ vad gäller säkerhet och funktionsduglighet samt även vikt och kompakthet. Detta syfte uppnås genom att aggregatet enligt föreliggande uppfinning uppvisar de i efterföljande patentkrav angivna särdragen och kännetecknen.
I det följande beskrivs föreliggande uppfinning närmare under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig.l och 2 visar en framifrån resp. från sidan sedd vy av det uppfinnings- enliga aggregatet i dess väsentligen vertikala eller stående arbetsposition för ansättning mot ett träd som skall fällas, figgê visar i perspektiv aggregatet i dess väsentligen horison- tella eller liggande arbetsposition för kvistning, aptering och kapning av fällt träd, fig. 4 visar ett snitt genom aggregatets matningsanordning längs i huvudsak linjen IV-IV i fig.3, figàä visar ett snitt längs i huvudsak linjen V-V i fig.4, figyå visar ett snitt genom aggregatets ena ramaxel, sett i ett plan i- huvudsak längs linjen VI-VI i fig.3, §ig¿Z visar en uppför- storad detalj ur fig.6, figyg visar ett snitt i huvudsak längs linjen VIII-VIII i fig.6, figgg visar en ändvy av ett låsblock 10 15 20 25 30 35 40 '469 774 4 längs i huvudsak linjen IX-IX i fig.7 och fig.l0 visar delvis i snitt ett sidovy av ett i aggregatets kvistningsenhet ingående längskvistningsorgan.
På ritningarna endast som exempel visat trädupparbet- ningsaggregat enligt denna uppfinning är avsett för såväl fällning som kvistning och kapning och lämpar sig även pà ett mycket ändamålsenligt sätt för aptering, vilket kommer att framgå av det följande. Aggregatet är vidare avsett att medelst en upphängningsarm l vara upphängt i en kranarm hos en terräng- gående maskins kran. Upphängningsarmen 1 är förutom i kranarmen ledbart infäst i aggregatets stativ eller ram 2 med hjälp av en axel 3 och innefattar en rotator 4 så att aggregatet kan ro- teras på i sig känt sätt. Vidare är mellan aggregatets ram 2 och upphängningsarmen 1 anordnad en på ritningarna icke visad kolv-cylinderanordning för att svänga aggregatet kring axeln 3 från den i fig. 3 visade, väsentligen horisontella arbets- positionen för kvistning, kapning osv. till den i fig.l och 2 visade, väsentligen vertikala arbetspositionen för trädfällning och vise versa. Nämnda kolv-cylinderanordning är företrädesvis urkopplingsbar för att möjliggöra för aggregatet vid fällning av ett träd att av sig självt medfölja trädet i dess fall- rörelse.
På ritningarna visat aggregats ram 2 är försedd eller utformad med två på avstånd från varandra belägna styr- och bärhylsor 5 på vardera sidan av ramens längsgående mittplan 6 och i varje dylikt par av hylsor 5 är vridbart anordnad en ihålig eller rörformig ramaxel 7. Dessa båda ramaxlar 7 be- finner sig sålunda med sin rotationsaxel 8 på samma eller väsentligen samma vinkelräta avstånd från nämnda mittplan 6 och uppbär aggregatets operativa enheter för kapning och kvistning, dvs. en kapningsenhet 9, en kvistningsenhet 10 och en matnings- enhet eller -anordning ll.
Den på ritningarna visade matningsanordningen innefattar två mitt för varandra belägna, cylindriska matarvalsar 12 som uppbäres av var sin på respektive ramaxel vridbart lagrad vridhylsa 13. Dessa hylsor är placerade mellan ramens styr- och bärhylsor 5 för ramaxlarna 7 men kan eventuellt ha annan placering.
De båda hylsorna 13 är vardera försedda med ett fäste 14, exempelvis i form av två radiellt utskjutande fästöron 15, för 10 15 20 25 30 35 40 469 774 5 ledbar anslutning av en kolv-cylinderanordning 16 till de båda vridhylsorna 13 medelst axeltappar 17, vilken kolv-cylinderan- ordning är anordnad för samtidig svängning av de båda hylsorna 13 och därmed av matarvalsarna 12 mot och från varandra kring respektive ramaxel 7.
Varje vridhylsa 13 är vidare försedd med radiellt ut- skjutande, på ömse sidor om vridhylsans fäste belägna länkarmar 18. Dessa armar är inbördes förenade genom en med ramaxlarna 7 parallell axel 19 som uppbär tillhörande matarvals 12 och dess drivmotor 20. Närmare bestämt är vid på ritningarna visad ut- föringsform varje drivmotors stativ 21 lagrat på axeln 19 för fri svängningsrörelse i ett i förhållande till ramaxlarna 7 vinkelrätt plan kring axeln 19 eller tillsammans med denna i det fall den är vridbart lagrad i de båda länkarmarna 18.
För styrning av respektive matarvals fria svängnings- rörelse utskjuter från respektive motorstativ 21 en arm 22 resp. 23 som vid sin från axeln 19 vända ände uppbär en kam- följare eller kamföljarrulle 24 resp. 25, vilken med sitt rotationscentrum skall befinna sig på större avstånd från axelns 19 vridningscentrum än matarvalsarnas med 26 betecknade rotationsaxels skärningspunkt 27 med matarvalsens infästnings- eller ändplan 28 för erhållande av ett kraftutväxlingsför- hållande vid matarvalsarnas ansättning mot en trädstam.
Såsom speciellt framgår av fig.5 är de nämnda, från matarvalsarnas drivmotorstativ 21 utskjutande armarna 22 och 23 belägna på avstånd från varandra och har respektive kamföljar- rulle 24,25 vettande i motsatta riktningar för samverkan med var sin likadan, i aggregatets stativ 2 anordnad kamstyrning 29 resp.30, som var och en innefattar såväl en fast kamkurva eller stödkam 31, vilken endast har till uppgift att hindra okontrol- lerad insvängning av respektive matarvals 12, som en med skru- var 32 i ramen 2 fastskruvad och därmed utbytbar kamkurva eller styrkam 33, vilken har till uppgift att åstadkomma i förväg bestämd insvängning av respektive matarvals kring axeln 19 under inverkan den mellan matarvalsarnas vridhylsor 13 verkande kolv-cylinderanordningen 16.
På ritningarna visas matarvalsarna 12 i helt öppet eller isärfört läge, i vilket kolv-cylinderanordningens kolvstàng 34 är helt utskjuten och i vilket läge matarvalsarnas rotationsax- lar 26 kan vara parallella med varandra eller något utåt 10 15 20 25 30 35 40 6 divergerande, vilket senare utförande underlättar applicering av aggregatet på en trädstam, men å andra sidan förhindras i det förstnämnda och i fig.5 visade utförandet att en för grov trädstam av misstag grips. I detta matarvalsarna helt utsvängda läge befinner sig varje kamföljarrulle 24,25 i början av sitt av respektive kamstyrnings båda kammar 31 och 32 bildat styr- spår och vid påverkan av kolv-cylinderanordningen 16 för svängning av matarvalsarna 12 mot varandra för gripande av en däremellan befintlig trädstam 34 svängs således de matarvalsar- na 12 fritt svängbart uppbärande axlarna 19 i en cirkulär bana och tack vare samverkan mellan kamföljarrullarna 24 och 25 och respektive kamstyrnings kamkurva 33, bringas samtidigt därmed matarvalsarna 12 att snabbt och tvärt svänga inåt kring respek- tive axel 19 och att således ansättas snedställda även mot mycket grova trädstammar och närmare bestämt med en vinkel a mot aggregatets mittplan 6 som är spetsig. Denna snedställda ansättning av matarvalsarna 12 resulterar i att de krafter med vilka matarvalsarna 12 hålls ansatta mot trädstammen ger upphov till inåtriktade krafter eller kraftkomponenter P som motverkar trädstamsrörelse i riktning från aggregatets rörelse- eller matningsbana. De inåtriktade krafterna P är inte bara beräk- ningsbara utan även inställbara storleksmässigt tack vare kamkurvorna 33, som i beroende av sin utformning för varje vinkelläge hos länkarmarna 18 inställer matarvalsarnas rota- tionsaxel 26 och därmed valsarns mot varandra vända periferi- ytor i en bestämd vinkel a mot det längsgående mittplanet 6. Ju brantare varje kamkurva 33 är fràn början desto snabbare vinkelminskning (från 180°) erhålles och det är ju från början som behovet av inåtriktade krafter är som störst för att med matarvalsar säkert kunna gripa och kvarhálla mycket grova träd- stammar även under kvistning.
Vid kvistning uppbäres trädstammarna väsentligen horison- tellt, såsom framgår av bl.a. fig.4, och i detta läge utövar själva trädstammen en av sin tyngd beroende, nedåtriktad kraft och genom sådan anpassning av de nämdna, inåtriktade kraftkom- ponenterna P, att de åtminstone är lika stora som nämnda nedåt- riktade kraft kommer sålunda matarvalsarna 12 att uppbära träd- stammen utan att i nämnvärd omfattning trycka densamma mot agg- regatets matningsbana och därmed erhålles inga friktionskrafter mellan trädstam och matningsbana som behöver övervinnas för 10 15 20 25 30 35 40 469 774 7 trädstamsmatningen, varigenom tillgängliga krafter kan ut- nyttjas på effektivast möjliga sätt för trädstamsmatningen genom aggregatet.
För gripande och kvarhållning av smala träd som för sitt uppbärande kräver väsentligt mindre inåtriktade kraftkomponen- ter P än grövre trädstammar flackar kamkurvorna 33 ut efter den förhållandevis branta stigningen i början, såsom visas i fig.4, och därmed minskas också vinkeln a mellan matarvalsarnas mot varandra vända periferiytor och aggregatets mittplan 6. Förutom exakt anpassning av tillgängliga krafter till den trädstam som för ögonblicket frammatas genom aggregatet möjliggör utflack- ningen hos kamkurvorna 33 att matningsanordningen även kan gripa, fasthålla och mata i princip hur smala trädstammar som helst.
Matningsanordningen ll medför även den fördelen, att den vid ansättningen av föreliggande trädupparbetningsaggregat mot ett träd som skall fällas automatiskt åstadkommer korrekt centrering av aggregat i förhållande till nämnda träd hur snett eller sidoförskjutet än aggregatet ansätts mot trädet genom att den av matarvalsarna 12 som först kommer i kontakt med trädet skjuter efter aggregatet till dess att även den andra matarval- sen 12 bingas till ingrepp med trädet ifråga. När så att säga de av de båda matarvalsarna 12 utövade, vinkelrätt mot aggrega- tets mittplan 6 motriktade kraftkomponenterna tar ut varandra är också aggregatet korrekt orienterat i förhållande till det träd som skall fällas och kvistas.
För underlättande av matning av trädstammar genom aggre- gatet kan dess rörelse- eller matningsbana för trädstammarna innefatta eller utgöras av ett antal på avstånd från varandra placerade stödrullar 35, såsom speciellt visas i fig.1, glid- skenor eller motsvarande och speciellt vid större avstånd mellan stödrullarna eller glidskenorna kan mellan dessa en eller flera avbärare 37 vara anordnade för att hålla ut dels en för snävt gripen trädstams ände, dels en under matning varande trädstams slutände i matningsplanet så att matarvalsarna 12 alltid får resp. har kontakt med trädstammen tills den är helt genommatad.
I visat aggregat ingående kapningsenhet 9 innefattar på i sig känt sätt ett kaporgan 40 som visas i form av en i ett skyddshölje 41 anordnad, av en motor 42 driven kedjesåg 43, som 10 15 20 25 30 35 40 469 774 8 medelst en på ritningarna icke visad kolv-cylinderanordning är begränsat svängbar kring en med ramaxlarna 7 parallell axel 44 från och till sitt utgångsläge inuti skyddshöljet 41 för fällnings-och kapningsrörelse. Kapningsenheten 9 har i sin stomme 45 två anslutningshylsor 46 (fig. 6), medelst vilka kapningsenheten 9 är ansluten till ramaxlarna 7 och kvarhàlles på plats av i ramaxlarna under hylsorna 46 anordnade låsringar 47. Ramaxlarnas ändpartier 48 är lagrade i hylsorna 46 medelst lagerbussningar 49 och vid anslutningshylsornas ändar kan axialbrickor 50 vara anordnade, såsom visas i fig. 6. Axial- brickor 5O är lämpligen även anordnade på ömse sidor om ramens styr- och bärhylsor 5 och lagerbussningar 49 är även matnings- anordningens vridhylsor 13 försedda med.
Den i föreliggande trädupparbetningsaggregat ingående kvistningsenheten 10 innefattar i enlighet med denna uppfinning dels ett bakre 51, dels ett främre par 52 mot och från varandra svängbara, bågformiga kvistningsorgan eller kvistknivar, av vilka åtminstone det bakre paret 51, dvs de närmast kapningsen- .heten 9 belägna, är dubbelskärigt, såsom antyds vid 53, för att i såväl aggregatets vertikala som horisonella arbetsposition möjliggöra kvistning i tvà riktningar längs med en trädstam, samt ett längskvistningsorgan eller s.k. vertikalkniv 54.
Kvistningsorganen 51 i det bakre paret är fast förbundna med var sin av ramaxlarna 7 med hjälp av armar 55, vilka, genom att den ena är snedställd i förhållande till den andra, uppbär kvistningsorganen 51 axiellt, med avseende på ramaxlarna 7, förskjutna i förhållande till varandra så att de går helt fria från varandra vid insvängning mot varandra för omslutning av en trädstam. Kvistningsorganens svängningsrörelse mot och från varandra åstadkommes med hjälp av en kolv-cylinderanordning 56, som med sina ändar är ledbart infäst i vid de båda ramaxlarna 7 anordnade fästen 57 och som vid på ritningarna visad utförings- form av föreliggande aggregat är placerad på samma sida av aggregatet som kvistningsorganen 51 och 52 och även som mat- ningsanordningens kolv-cylinderanordning 16 för matarvalsarna 12, medförande den fördelen att föreliggande trädupparbetnings- aggregat får en mycket kompakt och smal form, till vilket även bidrar den unika uppbyggnaden med samtliga operativa enheter placerade ovanpå varandra längs med de båda ramaxlarna 7.
De främre i kvistningsenheten 10 ingående kvistknivarna 10 15 20 25 30 35 40 469 774 9 52 uppbäres av samma slags armar 55 som de bakre kvistknivarna 51 och är också inbördes axiellt förskjutna i förhållande till varandra på samma sätt som kvistknivarna 51. Kvistknivsparets 52 armar 55 är dock icke fast förbundna med ramaxlarna 7 utan med var sin hylsa 58, varvid dessa hylsor 58 i sin tur är vridbart lagrade på var sin ramaxel 7 och hålls på plats på respektive ramaxel av en låsring 59 och av ramens främre styr- och bärhylsa 5. Även här är axialbrickor 50 anordnade på båda sidor om kvistknivarnas 52 vridhylsor 58 och vidare kan dessa hylsor invändigt vara försedda med lagerbussningar 49.
De på samma ramaxel 7 vridbart lagrade kvistningsorganen 51 och 52 är inbördes hopkopplade genom en stavformig, inuti tillhörande ramaxel 7 anordnad torsionsfjäder 60, vilken har väsentligen rektangulärt tvärsnitt och är med hjälp av en sprint 61 vridfast förbunden med en tapp 62 belägen i ramaxelns främre ändparti 63 som har större väggtjocklek än ramaxeln 7 i övrigt. Tappen 62 är förbunden med en medbringartapp 64 som sträcker sig diametralt genom ramaxeln 7 och resp. främre kvistknivs bärhylsa 58 och som uppvisar dels ett fyrkantigt mittparti 65 beläget i ett med motsvarande tvärsnitt utformat hål 66 i den till torsionsfjädern 60 anslutna tappen 62, dels cylindriska ändpartier 67 belägna i med motsvarande tvärsnitt utformade hål 68 i kvistknivens bärhylsa 58, varvid passningen mellan medbringartappens cylindriska ändpartier 67 och hål 68 i nämnda bärhylsa och mellan medbringartappens mittparti 65 och motsvarande hål i tappen 66 skall vara sådan, att relativrörel- se mellan dessa delar åtminstone i det i fig. 8 visade planet är utesluten. Däremot har i ramaxeln 7 upptaget hål 69, genom vilket medbringartappen 64 sträcker sig, i tvärsnitt väsent- ligen oval form eller slitsform med väsentligen parallella sidor och rundade ändpartier för att medge relativ vridrörele mellan medbringartappen 64 och ramaxeln 7 en viss vinkel B som är lika eller väsentligen lika med konvinkeln hos medbringar- tappens mellan mittpartiet 65 och ändpartierna 67 befintliga, koniska mellanpartier 70. Med 71 betecknas en låsskruv för låsning av medbringartappen 64 mot rörelse i sin längdriktning relativt bärhylsan 58, ramaxeln 7 och tappen 62.
Den stavformiga torsionsfjädern 60 är med sin andra ände vridfast infäst i ramaxelns andra, kapenheten 9 uppbärande änd- parti 48 genom att sträcka sig genom en i ett låsblock 72 ut- 10 15 20 25 30 35 40 469 774 10 formad slits 73 med väsentligen samma tvärsnittsform som tor- sionsfjädern 60, såsom framgår av fig.9. Låsblocket 72 är be- läget i anslutning till en i ramaxelns nämnda bakre ändparti befintlig vägg 74 med en öppning 75 för torsionsfjädern 60 och hålls på plats inuti ramaxeln 7 av en làsring 76 och är försett med làsskruvar 77, med hjälp av vilka låsblocket 72 är vridfast låsbart genom friktionsförband till nämnda vägg 74 och därmed till ramaxeln 7 för möjliggörande av förspänning av torsions- fjädern 60. Härför används ett icke visat, på torsionsfjäderns utstickande ände applicerbart specialverktyg, medelst vilket torsionsfjädern 60 vrids i för erhållande av avsedd förspänning erforderlig grad, varefter torsionsfjädern 60 fastlåses i det så relativt ramaxelns vridna och därmed förspända läget med hjälp av làsblockets làsskruvar 77 så att låsblocket 72 blir fast förbundet med ramaxelns vägg 74. I detta förspända läge hålls tack vare förspänningen medbringartappen 64 anliggande mot det i ramaxeln 7 upptagna hålets 69 sidoytor 69a, varigenom vid insvängning av de bakre kvistningsorganen 51 med hjälp av kolv-cylinderanordningen 56 även de främre kvistningsorganen 52 insvängs samtidigt och i samma utsträckning som de bakre kvist- ningsorganen 51 för att liksom de senare bringas att omsluta en trädstam. Tack vare torsionsfjäderns förspänning och den rela- tivrörelse som hålet 69 i ramaxeln 7 tillåter mellan medbring- artappen 64 och ramaxeln 7 är de främre kvistningsorgan 52 individullt fjädrande inspända och sålunda rörliga relativt varandra och de bakre kvistningsorganen 51 en vinkel som mot- svaras av vinkel B. När så de främre kvistningsorganen 52 är svängda till anliggning mot en trädstam är således deras an- liggnings- eller kontakttryck mot trädstammen avhängigt av tor- sionsfjäderns förspänning och detta de främre kvistknivarnas kontakttryck kan sålunda inställas allt efter behov. Anliggande mot en trädstam tillåts sålunda de främre kvistknivarna 52 även att fjädra utåt maximalt en mot vinkeln B svarande vinkel- sträcka, såsom visas i fig.8, vilken utfjädring sker mot verkan av förspänningen som därvid ökar och snabbt återför kvist- knivarna 52 till kontakt med trädstammen efter passage av varje kvist eller annat hinder som har gett upphov till utfjädringen.
Denna de främre kvistknivarnas mycket snabba återgång medför den fördelen att dessa knivar 52 kan t.ex. användas som diame- teravkännare till en utrustning för aptering av trädstammarna. 10 15 20 25 30 35 40 ßf69 774 11 Förutom de båda nämnda kvistknivsparen 51 och 52 in- nefattar kvistningsenheten 10 längskvistningsorganet eller vertikalkniven 54 som har triangulär form med spetsen riktad mot trädstammarnas matningsriktning, såsom visas i fig.l, och i tvärsnitt väsentligen V- eller utbredd U-form och vars främre, inåtvettande kantparti är utformat som skäregg 53. Vertikalkni- ven 54 är uppburen av aggregatets stativ 2 och har sin spets liggande i aggregatets längsmittplan 6. Denna kvistkniv 54 är med en bärarm 78 svängbart uppburen av en i aggregatets stativ 2 anordnad axeltapp 79 och står under påverkan av ett fjäderpa- ket 80 som normalt håller kvistkniven 54 något lutande in över det av stödrullarna 35 definierade matningsplanet 81, av vilka den främre kan vara anordnad på samma axeltapp 79, kring vilken kvistkniven 54 är begränsat svängbar.
Nämnda fjäderpaket 80 innefattar ett antal tallriks- fjädrar 82 som är löst anordnade på en med stödkrage 83 försedd hylsa 84 mellan dess stödkrage och en av en vridbart lagrad vagga 85 uppburen stödring 86, varvid nämnda hylsa 84 med sin stödkrage anligger mot ett från vertikalknivens bärarm 78 utskjutande öra 87 och med sin andra ände sträcker sig tele- skopiskt in i stödringen 86 för tallriksfjädrarna 82. Nämnda vagga 85 är med sina ändpartier lagrade i vid ramen fästade öron 88, mellan vilka fjäderpaketet 80 är anordnat. För fjäder- paketets fasthållnig och förspänning är anordnad en skruv 89 som sträcker sig genom örat 87 och hylsan 84 och är skruvbart ansluten till vaggan 85. Mellan örat 87 och en mot skruvens skalle anliggande bricka 90 är ett ytterligare paket av tall- riksfjädrar 91 anordnade för att möjliggöra inställning av kvistningsorganet 54 i dess opåverkade utgångsläge.
De i fjäderpaketet ingående tallriksfjädrarna 82 kan ha olika hårdhet, dvs ett antal av fjädrarna kan vara mjukare än övriga för uppnående av progressiv fjäderverkan med ökat vinkelutslag för kvistningsorganet 54 från dess opåvekade utgångsläge. Vid ansättning av en trädstam mot den av stödrul- larna 35 bildade matningsbanan, vilket ombesörjes av matarval- sarna 12 på tidigare angivet sätt, trycks kvistningsorganet 54 upp i matningsplanet 81 av trädstammen mot verkan av en i detta läge förhållandevis låg, av fjäderpaketet 80 utövad fjäderkraft och bringas därmed automatiskt att inta ett med avseende på knivskärets 53 bestämda eggvinkel mot trädstammen korrekt 10 15 20 25 4-69 774 12 kvistningsläge, i vilket således kvistningsorganet 54 hålls anliggande mot trädstammen med en inställbar och därmed för erhållande av bästa kvistningsresultat anpassad fjäderkraft och i vilket läge trädstammen inte hålls anliggande mot matnings- banan med nàgot nämnvärt kontakttryck av matarvalsarna på sätt som tidigare beskrivits. I händelse av krokig eller av någon anledning lutande stam såsom antyds med en streckad linje i fig.l0, tillåter fjäderpaketet 80 kvistkniven 54 att fjädra undan ytterligare på sådant'sätt tack vare knivens utformning och lagringspunkt, att knivens eggvinkel mot stammens ovansida är ungefär densamma även när den är utåtpressad av stammen till exempelvis det i fig.lO med streckade linjer visade läget. Tack vare denna möjlighet till undanfjädring hindras kvistkniven 54 från att tränga in i stammen och därmed eventuellt orsaka slirning och eventuellt matningsstopp, såsom ofta händer med helt fast anordnade vertikalknivar.
Föreliggande uppfinning är icke begränsad till det ovan beskrivna och på ritningarna visade utan kan modifieras och ändras på många olika sätt inom ramen för den i efterföljande patentkrav definierade uppfinnningen. Sålunda kan, tack vare att den uppfinningsenliga kvistningsenheten innefattar dubbla par av mot och från varandra svängbara kvistningsorgan 51 och 52, kapsågens utslag för såväl fällning och kapning styras av kvistningsorganen 51 och därmed hindras sålunda kapsàgen från att göra större utslag än vad som verkligen erfordras för fällning och kapning, varigenom risken för skador på kapsågen vid t.ex. fällning reduceras högst väsentligt.

Claims (12)

10 15 20 25 30 35 40 /3 459 774 PATENTKRAV
1. Aggregat för trädupparbetning, såsom åtminstone kvist- ning, och av den typ som företrädesvis är avsett att vara upp- hängt i en kranarm hos en terränggående maskins kran, vilket aggregat innefattar ett stativ, åtminstone en kvistningsenhet och en minst två mot och från varandra svängbara matarvalsar innefattande matningsenhet för åtminstone matning av trädstam- mar som skall kvistas genom aggregatet, k ä nln e t e c k n a t av att såväl kvistningsenheten (10) som matningsenheten (ll) är uppburna av två i stativet vridbart lagrade, parallella axlar (7), i förhållande till vilka matningsenhetens matarvalsar (12) är svängbara, att kvistningsenheten innefattar ett bakre och ett främre par av kring nämnda axlar (7) mot och från varandra svängbara kvistningsorgan (5l,52) samt ett i stativet anordnat längskvistningsorgan (54), varvid de.báda kvistningsorgansparen (5l,52) är belägna på var sin sida av matningsenheten (ll), och att de i såväl det bakre som i det främre paret ingående kvist- ningsorganen (51) är svängbara kring var sin av nämnda stati- vaxlar (7) med hjälp av en mellan det bakre parets kvistnings- organ (51) anordnad kolv-cylinderanordning (56), varvid för överföring av denna rörelse till de i det främre paret ingående och på var sin av stativaxlarna (7) vridbart lagrade kvist- ningsorganen (52) är i respektive stativaxel anordnad en torsionsfjäder (60), som är förspänt infäst mellan stativaxeln (7) och tillhörande på sistnämnda axel vridbart lagrat kvist- ningsorgan (52), som är begränsat rörligt relativt stativaxeln mot verkan av fjäderförspänningen.
2. Aggregat enligt krav l försett med kapningsenhet, k ä n n e t e c k n a t av att kapningsenheten (9) är uppburen av nämnda stativaxlar (7) i stammatningsriktningen efter kvist- ningsenhetens bakre kvistningsorgan (51).
3. Aggregat enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k- n a t av att vart och ett av de i det främre paret ingående kvistningsorganen (52) är lagrat på respektive stativaxel (7) medelst en vridhylsa (58), till vilken tillhörande torsions- fjäder (60) är vridfast ansluten med hjälp av en medbringartapp (64) som sträcker sig genom ett nämnda relativrörelse mellan kvistningsorganet (52) och stativaxeln (7) medgivande hål (69) i stativaxeln (7). 10 15 20 25 30 35 40 469 774 I w
4. Aggregat enligt något av de föregående kraven, k ä n n e t e c k n a t av att kvistningsenhetens längskvist- ningsorgan (54) är lagrat i stativet (2) för begränsad sväng- ingsrörelse kring en vinkelrätt i förhållande till stativax- larna (7) sig sträckande axel (79) mot verkan av ett progres- sivt fjädringsorgan (80).
5. Aggregat enligt något av de föregående kraven, k ä n n e t e c k n a t av att förutom de kring nämnda i aggregatets stativ (2) befintliga axlarna (7) är matarvalsarna (12) styrt svängbara kring var sin med nämnda axlar (7) paral- lell axel (19) under den av en kolv-cylinderanordning (16) förmedlade svängningsrörelsen kring de i aggregatets stativ befintliga axlarna (7) och i samma riktning kring de båda parallella axlarna (7,l9) för att ansatta mot en trädstam och oberoende av stamdiameter utöva med nämnda mittplan (6) väsent- ligen parallellt inåt riktade krafter som åtminstone uppgår till den av trädstammens tyngd avhängiga motriktade kraften.
6. Aggregat enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a t av att för respektive matarvals (12) styrda svängningsrörelse är anordnad en kamstyrning (29 resp 30) för samverkan med en till respektive matarvals (12) ansluten kamföljare ((24 resp.25).
7. Aggregat enligt krav 5 eller 6, k ä n n e t e c k- n a t av att var och en av de med stativaxlarna (7) parallella axlarna (19) uppbäres av länkarmar (18) som utskjuter från en på respektive stativaxel (7) anordnad vridhylsa (13).
8. Aggregat enligt krav 7, k ä n n e t e c k a t av att kolv-cylinderanordningen (16) är ledbart infäst vid de båda vridhylsorna (13).
9. Aggregat enligt något av kraven 6-8, k ä n n e- t e c k n a t av att varje kamföljare (24,25) uppbäres av en i förbindning med resp. matarvals (12) stående arm (22 resp.23) och är anordnad på större avstånd till axeln (19) än den på andra sidan om densamma belägna matarvalsen (12).
10. Aggregat enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a t av att de båda kamföljarna (24,25) uppbärande armarna (22,23) är belägna i olika plan och har sin kamföljare (24,25) vettande i motsatta riktningar för samverkan med respektive kamstyrning (29,30).
11. ll. Aggregat enligt något av de föregående kraven 6-10, k ä n n e t e c k n a t av att varje kamstyrning (29,30) in- 10 15 20 25 30 35 40 ,, 469 774 nefattar en stödkam (31) och en styrkam (33) som mellan sig bildar en styrspår för respektive kamföljare (24,25), varvid styrkammen (33) i början uppvisar en förhållandevis brant stig- ning och därefter ett flackare parti.
12. Aggregat enligt något av de föregående kraven 5-ll, k ä n n e t e c k n a t av att kolv-cylinderanordningen (16) är belägen på samma sida av aggregatets stativ (2) som matar- valsarna (12).
SE8901962A 1989-05-31 1989-05-31 Aggregat för trädupparbetning SE469774B (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8901962A SE469774B (sv) 1989-05-31 1989-05-31 Aggregat för trädupparbetning
FI902709A FI103653B (sv) 1989-05-31 1990-05-31 Aggregat för trädupparbetning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8901962A SE469774B (sv) 1989-05-31 1989-05-31 Aggregat för trädupparbetning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8901962D0 SE8901962D0 (sv) 1989-05-31
SE8901962L SE8901962L (sv) 1990-12-01
SE469774B true SE469774B (sv) 1993-09-13

Family

ID=20376126

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8901962A SE469774B (sv) 1989-05-31 1989-05-31 Aggregat för trädupparbetning

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI103653B (sv)
SE (1) SE469774B (sv)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6065513A (en) * 1996-07-17 2000-05-23 Plustech Oy Grapple of a tree harvesting machine
WO2002019801A1 (en) * 2000-09-07 2002-03-14 Lako Oy Harvester head in a harvesting machine
US7677279B2 (en) 2007-01-31 2010-03-16 Deere & Company Delimb knife mounting arrangement for tree harvester head

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6065513A (en) * 1996-07-17 2000-05-23 Plustech Oy Grapple of a tree harvesting machine
WO2002019801A1 (en) * 2000-09-07 2002-03-14 Lako Oy Harvester head in a harvesting machine
US7677279B2 (en) 2007-01-31 2010-03-16 Deere & Company Delimb knife mounting arrangement for tree harvester head

Also Published As

Publication number Publication date
FI902709A0 (fi) 1990-05-31
SE8901962D0 (sv) 1989-05-31
SE8901962L (sv) 1990-12-01
FI103653B1 (sv) 1999-08-13
FI103653B (sv) 1999-08-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5390715A (en) Tree pruning apparatus
US4766939A (en) Assembly for limbing tree stems
DK162131B (da) Apparat til behandling af traestammer
SE469774B (sv) Aggregat för trädupparbetning
US4760645A (en) Pole mounted pruning tool with adjustable length operating lever
US5103881A (en) Log cutting apparatus
US4958670A (en) Tree felling apparatus
FR2512706A1 (fr) Appareil pour mettre une piece en place dans la zone des outils d'une presse a forger ou machine analogue
DE2420273A1 (de) Vorrichtung zur gewichtsbelasteten halterung und verlagerung von montagewerkzeugen, insbesondere motorschraubern
DE3933261C2 (sv)
AU2014262089B2 (en) Crop lifter with angle and finger adjustment
SE469786B (sv) Mataranordning för trädupparbetningsaggregat
CA1066993A (en) Delimbing apparatus
SE507232C2 (sv) Engreppsskördaraggregat för fällning och upparbetning av träd
EP1125501B1 (fr) Dispositif de guidage pour la découpe de carcasses d'animaux de boucheries, installation pour la découpe de carcasses comprenant un tel dispositif, et procédé de découpe de carcasses
SE463907B (sv) Traedbehandlingsaggregat
EP0140882A1 (en) Apparatus for felling trees
SU870122A1 (ru) Устройство дл отмера длин сортиментов
FI94227C (sv) Anordning vid kvistnings- eller barkningsaggregat
SE445510B (sv) Faellaggregat
US1318585A (en) Adjustable support for grain-conveyers of threshing-machines
RU2043707C1 (ru) Лесозаготовительное устройство
FR2734504A1 (fr) Dispositif de coupe pourvu d'une table d'alimentation
BE559513A (sv)
US238354A (en) Grain-binder tension

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8901962-4

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed