SE469091B - Saett och anordning foer rengoering av en luftport i en vaegg hos en ugn - Google Patents

Saett och anordning foer rengoering av en luftport i en vaegg hos en ugn

Info

Publication number
SE469091B
SE469091B SE8801487A SE8801487A SE469091B SE 469091 B SE469091 B SE 469091B SE 8801487 A SE8801487 A SE 8801487A SE 8801487 A SE8801487 A SE 8801487A SE 469091 B SE469091 B SE 469091B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
opening
rod
cleaning head
cleaning
output shaft
Prior art date
Application number
SE8801487A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8801487D0 (sv
SE8801487L (sv
Inventor
Byron Lester Goodspeed
Original Assignee
Byron Lester Goodspeed
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Byron Lester Goodspeed filed Critical Byron Lester Goodspeed
Publication of SE8801487D0 publication Critical patent/SE8801487D0/sv
Publication of SE8801487L publication Critical patent/SE8801487L/sv
Publication of SE469091B publication Critical patent/SE469091B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23JREMOVAL OR TREATMENT OF COMBUSTION PRODUCTS OR COMBUSTION RESIDUES; FLUES 
    • F23J3/00Removing solid residues from passages or chambers beyond the fire, e.g. from flues by soot blowers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B08CLEANING
    • B08BCLEANING IN GENERAL; PREVENTION OF FOULING IN GENERAL
    • B08B1/00Cleaning by methods involving the use of tools
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B08CLEANING
    • B08BCLEANING IN GENERAL; PREVENTION OF FOULING IN GENERAL
    • B08B1/00Cleaning by methods involving the use of tools
    • B08B1/10Cleaning by methods involving the use of tools characterised by the type of cleaning tool
    • B08B1/16Rigid blades, e.g. scrapers; Flexible blades, e.g. wipers
    • B08B1/165Scrapers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Cleaning In General (AREA)
  • Incineration Of Waste (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)

Description

Cffl \s u-...Ä kemikalier, då de faller ned till fyrboxens botten, där de bildar en materialhög kallad förkolningsbädd. Förkol- ningsbädden upphettas ytterligare för att göra kemika- lierna ytterligare flytande till en smält smälta, som flyter ut genom ugnen via ett smältutlopp till en upp- samlingstank. Samtidigt utnyttjas förbränningsvärmen för att alstra ånga i en vattenvägg hos kokaren för använd- ning som processånga och för alstring av elektricitet.
Förbränningsprocessen kräver tillförsel av stora volymer luft till fyrboxen, vilken luft utgör omkring 80% av det material som tillföres ugnen. Luften tvingas in i fyr- boxen från blästerlådor eller -kanaler belägna på många nivåer och omgivande fyrboxen via ett flertal luftöpp- ningar i väggarna hos ugnen, nämligen primära, sekundära och tertiära luftöppningar. De primära luftöppningarna, genom vilka ca 40-50% av luften tillföres ugnen, är be- lägna i fyrboxens sidoväggar nära ugnens botten och nära förkolningsbädden. De sekundära luftöppningarna, genom vilka ca 35% av luften tillföres ugnen, är anordnade om- kring fyrboxens väggar, högre än de primära luftöppning- arna och närmare de inloppsledningar genom vilka svart- luten sprutas in i fyrboxen. Medan de primära luftöpp- ningarna tillför en relativt stor luftvolym med avsevärd turbulens för bibehållande av en eldkula i förkolnings- bädden ger de sekundära och tertiära luftöppningarna en finare styrning och fördelning av luften ovanför förkol- ningsbädden och distribuerar luften jämnt i svartluts- strålen för att understöda förbränningen av denna.
Den svartlut som sprutas in i fyrboxen med en konsistens liknande varm "60-olja", virvlar runt, förbränns och faller ned mot fyrboxens botten såsom förbränningsproduk- ter innehållande förkolnat material och smälta. Smältan och det förkolnade materialet kommer i kontakt med fyr- boxens ytterväggar och bildar, då det kyls av den in- strömmande luften, utskjutande avlagringar omkring luft- 4-69 091 öppningarnas kanter, speciellt längs kanterna hos de öpp- ningar där överflödsmaterialet bygger på och omkring de öppningar som står under inverkan av luft som rusar genom luftöppningen. En sådan påbyggnad av förkolnat material kan blockera luftflödet genom öppningarna med så mycket som 10% och kan även fullständigt blockera individuella öppningar. I enlighet med vanlig praxis avlägsnas påbyggt förkolnat material periodiskt av en operatör, som inför en stång i luftöppningarna successivt omkring kokaren.
Vid manuell rengöring av luftöppningarna med hjälp av stänger orsakar gradvis uppbyggnad av förkolnat material intermittent omkring ugnen förändringar i volymen för- bränningsluft såväl som ändringar i luftfördelningen, hastigheten och trycket. Därför tenderar ugnsfunktionen att bli ineffektiv och oförutsägbar med en åtföljande minskning i mängden kemikalier som kan återvinnas, en minskning i mängden ånga som alstras per bränsleenhet och en ökad emission av hälsofarliga gaser, såsom koloxid och svaveldioxid.
Anordningar för rengöring av öppningar i en återvinnings- ugn är kända, se min samtidigt ingivna amerikanska patent- ansökan med nr 829 712, vilken inlämnades den 13 februari 1986 och har titeln "Apparatus for cleaning air ports of a chemical recovery furnace" och mitt amerikanska patent 4 423 533 med titeln "Furnace airport cleaner". De anord- ningar som beskrivs däri innefattar stänger med rengörings- huvuden anbringade vid änden av varje stav och rengörings- funktionen sker medelst en svepande rörelse som åstadkom- mes genom införing av rengöringshuvudena i motsvarande öppningar följt av en lägesförändring av stängerna medan rengöringshuvudena befinner sig i öppningarna, för att bringa rengöringshuvudena att svepa eller röra sig längs öppningarnas längd för att avlägsna material som byggts upp i dessa. Det har befunnits att speciellt hårda avlag- ringar av stelnat smält och förkolnat material liknande en glasartad substans kan motstå skraprörelsen hos ren- CI) UL) ._ v. göringshuvudet och i extrema fall kan enskilda stänger utsättas för påkänningar och även böjas. Det är därför önskvärt att åstadkomma en rengöringsprocess vid vilken rengöringshuvudet verkar såsom en hejare, varvid kraft pålägges i stångens längdriktning under det att rengöring alltjämt sker över luftöppningens långstfikflià höjd utan att störa eller blockera förbränningsluftflödet genom öppningen vare sig under rengöringen eller då rengörings- anordningen befinner sig i ett viloläge.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är följaktligen att åstadkomma en förbättrad anordning för rengöring av luftöppningar hos en kemisk återvinningsugn.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en förbättrad rengöringsanordning för luft- öppningar för att öka funktionsstabiliteten hos en åter- vinningskokare för svartlut.
Ett ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkoma en förbättrad anordning för luftöppningsrengö- ring för att förbättra effektiviteten hos den kemiska återvinningen, öka ångproduktionen och reducera svavel- dioxid- och koloxidemissionerna från en återvinningskokare för svartlut.
Ytterligare ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en anordning för luftöppningsrengöring i vilken rengöringsstängerna ej utsättes för sidobelast- ning.
Summering av uppfinningen Enligt föreliggande uppfinning rengöres vid en föredragen utföringsform av denna luftöppningar hos ugnar automatiskt medelst en anordning innehållande en stång med ett ren- göringshuvud inrättat att införas genom en öppning till följd av en translationsrörelse i stångens längdriktning, f» 469 091 varvid rengöringshuvudet förskjutes in i luftöppningen, t.ex. medelst stötar, för att avlägsna överskottsmaterial i luftöppningen. Rengöringshuvudet utdrages sedan och steginställes, varefter stötfunktionen upprepas i ett annat införingsläge i luftöppningen.
I enlighet med uppfinningen åstadkommer en anordning kraft i stångens längdriktning för att förskjuta rengöringshuvu- det in i luftöppningen och för att senare utdraga stången, varvid utdragningskraften överföres till en inställnings- mekanism, som justerar rengöringshuvudets läge ett förut- bestämt avstånd. Med varje upprepad införing och utdrag- ning av rengöringshuvudet rör sig huvudet så att rengö- ringsoperationen, dvs. stötrörelsen hos rengöringshuvudet, upprepas med vissa intervall över längden hos luftkanalens öppning, varigenom hela öppningen rengöres.
Enligt en annan utföringsform är rengöringshuvudet utfört med räfflade kanter för att skära eller mejsla bort hårt överskottsmaterial i öppningen.
Det specifika vid föreliggande uppfinning anges i efter- följande patentkrav. Såväl utförandet som arbetssättet tillsammans med ytterligare fördelar och ändamål därmed förstås emellertid bäst genom följande beskrivning, då denna läses tillsammans med bifogade ritningar, på vilka lika referensbeteckningar avser motsvarande element.
Ritningar Fig. 1 är en schematisk vy över en del av en kemisk åter- vinningsugn vid vilken föreliggande uppfinning utnyttjas.
Fig. 2 är en planvy över en anordning enligt föreliggande uppfinning.
Fig. 3 är en längsgående tvärsektion genom anordningen enligt föreliggande uppfinning sedd längs linjen 3-3 i fig. 2.
, :.-. ON vi) CI) xfi .--.\ Fig. 4 är en sidovy längs linjen 4-4 i fig. 2 visande rengöringsanordningen med rengöringshuvudet i ett till- bakadraget läge.
Fig. 5 är en vy lik fig. 4 illustrerande rengöringsanord- ningen med rengöringshuvudet infört.
Fig. 6 är en sprängvy över en monteringsanordning som ut- nyttjas vid föreliggande uppfinning.
Fig. 7 är en sektionsvy genom anordningen enligt fig. 6.
Fig. 8 är en sektionsvy över en koppling med backspärr som utnyttjas vid föreliggande uppfinning.
Fig. 9 och 10 är detaljvyer över en del av en inställnings- anordning i enlighet med föreliggande uppfinning.
Fig. 11 är en planvy över ett förbättrat rengöringshuvud i enlighet med föreliggande uppfinning.
Detaljerad beskrivning Med referens till ritningarna och speciellt till fig. 1 så är föreliggande uppfinning anpassad för användning i samband med en kemisk återvinningsugn 10,vilken innefattar fyrboxen 12 för en ångkokare. "Svartlut", såsom beskrivits ovan, sprutas in i fyrboxen 12 via en ledning 14, varvid kemikalierna uppsamlas på botten hos fyrboxen 12 såsom en förkolningsbädd 16 ur vilken en smält, kemikalieinnehållande smälta 18 återvinnes för efterföljande behandling. En blästerbox 20 omger väsentligen fyrboxen 12 och avger för- bränningsluft under tryck till fyrboxen 12 via ett flertal luftöppningar 22 i en vägg 24 hos fyrboxen 12.
I enlighet med föreliggande uppfinning är en anordning 26 för rengöring av luftöppningarna anbringad på den yttre väggen 28 hos blästerboxen 20 och inrättad att rengöra CJ\ QD C1 luftöppningarna 22 i väggen 24 hos fyrboxen 12.
Referens kommer nu att ske till fig. 2-5, som illustrerar rengöringsanordningen 26 mer i detalj. Anordningen inne- fattar ett flertal stänger 30, var och en försedd med ett rengöringshuvud 32 inrättat att införas i en av luftöppningarna 22 i fyrboxens vägg 24. Den häri beskrivna anordningen innefattar fyra sådana stänger med rengörings- huvudet anordnat vid den främre änden hos varje stång.
Det inses emellertid att ett större eller mindre antal stänger kan ingå i varje enhet. Den enhet som beskrives är enkelt hanterbar och kan enkelt avlägsnas och bort- föras från ugnen 10 i händelse åtkomst till blästerboxens 20 inre krävs. Stängerna 30 är lämpligen tillverkade av rostfritt stål, medan rengöringshuvudena 32 lämpligen är formade såsom exempelvis genom gjutning av en högvärdig krom-ferritlegering, såsom nr 446. Alternativt kan ett högvärdigt nickellegerat stål utnyttjas men i varje fall måste materialet vara sådant, att den främre änden av huvudet kan motstå de höga temperaturerna i fyrboxen (typiskt 926OC) under korta perioder. Rengöringshuvudena kan sträcka sig tvärs motsvarande luftöppningar 22 för att i sidled fylla en väsentlig del av öppningen. Alternativt kan de utföras såsom en kolv med en kvadratisk tvärsektion med en sida på approximativt 3,175 cm och med en rundad ände. Den här beskrivna utföringsformen av uppfinningen utnyttjar företrädesvis en sådan kolvform hos huvudet för att komma i kontakt med och avlägsna relativt hårda belägg- ningar av stelnad smälta och förkolnat material som bygger på i och omkring luftöppningen 22. Den vertikala utsträck- ningen hos rengöringshuvudenas 32 tvärsektion är väsent- ligt mindre än den längsta sidan eller höjden hos den luftöppning 22 i vilken huvudet är inrättat att skjuta in.
Därför kan, såsom kommer att förklaras mer i detalj nedan, huvudet lägesinställas för att skjuta in genom öppningen 22 i ett flertal lägen över den längsta utsträckningen hos motsvarande luftöppning för avlägsning av däri påbyggt -Ph ON \O förkolnat material.
Monteringsorgan är anordnade för att anbringa rengörings- anordningen 26 vid ytterväggen 28 hos blästerboxen 20 för att uppnå sväng- och förskjutbar montering av stängerna 30. Monteringsorganet innefattar en frontplatta 34 som mottagits i och är förbunden med en ram 36, vilken täcker en öppning 38 i väggen 28 hos blästerboxen. Ramen 36 är vinklad, så att stängerna 30 i förhållande till väggen 28 lämpligen sträcker sig i vinkel nedåt mot luftöppning- arna 22. Monteringsorganet innefattar vidare ett flertal monteringsanordningar 40, vilka medelst bultar 42 är fästa vid frontplattan 34, och vilka svängbart mottar rör 44, som är lagrade i lager 46. Stängerna 30 är var och en för- skjutbart anordnade i ett motsvarande rör 44, så att var och en kan förskjutas i längdriktningen i röret 44 och rotera omkring en led 48 med en rotationsaxel parallell med väggarna 24, 28 och vinkelrät mot stängernas 30 längd- axlar.
Med referens till fig. 6 och 7 tillsammans med fig. 3 så innefattar monteringsanordningen 40 för sväng- och för- skjutbar montering av stången 30 vid frontplattan 34 ett hus 50 med ett tvärgående hål 52, 54 genom dettas båda sidoväggar 56, 58 för mottagande av lager 60, 62, som är monterade på en roterande cylinder 64. Röret 44 innefattar ett T-format element 66 med en cylindrisk hylsa 68, i vilken cylindern 64 är glidbart mottagen. Hålet 70 i röret 44 bildar rät vinkel med hylsans 68 axel och sträcker sig genom den bakre väggen 72 hos hylsan 68 för att glid- bart mottaga och uppstöda stången 30. Cylindern 64 är in- rättad att mottaga lagret 60 genom vilket en bult 74 sträcker sig för gängingrepp i en ände hos cylindern 64.
En låsbricka 76 är lämpligen anordnad mellan bultens 74 huvud och lagret 60. Den roterande cylindern 64 är utförd med ett tvärgående hål 78, vilket är koaxiellt med hålet 70 genom röret 44, då cylindern 64 är anordnad inuti den cylindriska hylsan 68. Stången 30 sträcker sig genom hålet 70 i röret 44 och det tvärgående hålet 78 i den roterande cylindern 64 samt in i blästerboxen. Huset 50 är även ut- fört med en i vertikalplanet långsträckt öppning 80 genom vilken stången 30 sträcker sig samt innefattar teflontät- ningar 82, 84 i de bakre hörnen hos huset 50. Denna kon- struktion ger en effektiv lufttätning för att förhindra utträde av någon väsentlig mängd luft från blästerboxen under det att den medger en svängningsrörelse hos stången 30. Stången 30 är således fri att röra sig såväl i längd- riktningen som i rotationsriktningen omkring leden 48 i den riktning som visas medelst pilarna 86 i fig. 7, då stången 30 fullgör en rengöringscykel.
Med referens till fig. 2-5 så innefattar organ för förskjut- ning av stängerna 30 i rören 44 en tvärgående balk 90, lämpligen tillverkad av ett stålrör, och ett påverknings- organ eller luftcylinder 92. Tvärbalken 90 sträcker sig i sidled relativt stängerna 30 och är medelst bultar 94 fäst vid varje stång 30 vid en ände 96 hos denna motsatt den ände vid vilken rengöringshuvudena 32 är anordnade, varigenom samtliga stänger 30 förenas med avseende på dessas längsförskjutning. Luftcylindern 92, som har en kolvstâng 98 vilken är roterbart förbunden med front- plattan 34 via en led 100, är fäst vid den tvärgáende balken 90 medelst en bult 102 och utnyttjas för att driva stängerna 30 i längsled i förhållande till frontplattan 34. Leden 100 bildar en rotationsaxel som är väsentligen kolinjär med den bildad av leden 48, så att luftcylindern 92 och stängerna 30 roterar omkring en väsentligen gemen- sam axel. Rengöringshuvudena 32 kan införas i öppningarna 22 genom påverkan av luftcylindern 92 för att bringa den tvärgående balken 90 att röra sig mot frontplattan 34 samt kan utdragas ur öppningarna 22 genom att reversera arbetsslaget för luftcylindern 92. Endæææk eller bälg 104, lämpligen tillverkad av syntetgummi, skyddar de annars exponerade partierna av stängerna 30, då stängerna $> CJ*- \_f_') CJ flfl ...x 10 befinner sig i återdraget läge.
Enligt en utföringsform av uppfinningen lägesinställes rengöringshuvudena 32 hos stängerna 30 genom rotation av stängerna omkring ledens 48 axel vinkelrätt mot stänger- nas längdaxlar, då rengöringshuvudena utdrages ur öpp- ningarna 22. En inställningsmekanism 110 innefattar en kopplingsanordning 112 inkopplad mellan stânganordningen och frontplattan 34. En referensplatta 114 som är fäst vid frontplattan 34 medelst bultar 116 sträcker sig utåt från frontplattan mot påverkningsorganet 92, såsom visas 1 i fig. 4, och bildar ett referenslager 118 för anbring- ning av kopplingsanordningen 112. En andra tvärgående balk 120 är förbunden med vart och ett av rören 44 medelst bultar 122 genom ett fästelement 124 för att för- ena stânganordningens rotationsrörelse omkring leden 48.
Kopplingsanordningen 112 är förbunden med den tvärgående balken 120 och utnyttjas för att förskjuta den tvärgâende balken 120 stegvis i förhållande till referensplattan 114, för att åstadkomma en vinkelförskjutning av stängerna 30 omkring leden 48 och därmed lägesjustera rengöringshuvu- dena 32, så att man erhåller ett nytt införingsläge för rengöringshuvudena 32 i öppningarna 22.
Fig. 8 visar kopplingsanordningen 112 mer i detalj. Denna innefattar en första koppling 126, vilken är en koppling med backspärr som är koaxiellt kopplad med en andra kopp- ling 128. Den senare är en vridmomentsbegränsande koppling av det slag som har fjädersegment lindade omkring axeln.
Kopplingen 126 med backspärr innefattar en ingângsaxel 130 lagrad i ett lager 132, vilket lager 132 är inpressat i ett cylindriskt hus 134 hos kopplingsanordningen 112, och en utgângsaxel 136 lagrad koaxiellt i förhållande till in- gångsaxeln 130 i en andra lagring 138, vilken lagring 138 är inpressad i det cylindriska huset vid dettas motsatta ände mot den första lagringen 132. 469 091 11 En bearbetad spindel 140 på den inre änden av utgångs- axeln 136 mottages i en motsvarande öppning 142 bearbetad i änden hos ingångsaxeln 130. Ingångs- och utgångsaxlarna 130, 136 är löst förenade medelst ett stift 144, så att ingångsaxeln 130 roterar flera grader innan utgångsaxeln 136 medföljer i denna rörelse. Kopplingsmekanismen med backspärr innefattar ett ingângslagerblock 146 så anord- nat att det väsentligen omger ingångsaxeln 130 och vilket block är låst vid en plan yta 148 hos ingångsaxeln 130.
Ingångslagerblocket 146 är fixerat vid axeln 130 för rota- tion tillsammans med denna medelst en inställningsskruv 150. Ett finger eller påverkningsorgan 152 hos lagerblocket 146 sträcker sig i längdriktningen förbi den inre änden hos ingångsaxeln 130. Ett utgångslagerblock 154, vilket likaså är fixerat vid utgångsaxeln 136 medelst en inställ- ningsskruv 156, är anordnat så att det väsentligen omger utgångsaxeln 136 och innefattar ett finger eller pâverk- ningsorgan 158 som sträcker sig i längdriktningen mot och.skjflær in förbi påverkningsorganet 152 hos ingångs- lagerblocket 146. En spiralfjäder 160, som är komprimerad och anordnad inuti huset 134, omger de i varandra ingri- pande lagerblocken 146, 154 och anligger normalt mot husets 134 inneryta. Ändtungor 162, 164 hos spiralfjädern 160 skjuter ut så att ettdera av lagerblocken 146, 154 gör kontakt med tungorna för att linda upp eller linda av fjädern 160.
Som framgår av fig. 8A gör, då vridmoment pålägges ingångs- axeln 130 ingängslagerblocket 146 kontakt med ändtungan 162 hos spiralfjädern 160 och utövar en kraft på denna i den riktning som indikeras medelst pilen 166, vilken tende- rar att komprimera spiralfjädern 160. Samtidigt håller ut- gångslagerblocket 154 den andra ändtungan 164 och fjädern 160 sammanpressas, vilket frigör spiralfjäderns grepp mot husets inneryta och medger utgångsaxeln 136 att rotera tillsammans med ingångsaxeln 130. Då vridmoment pålägges utgångsaxeln 136 gör emellertid utgångslagerblocket 154 ~!-\- CA uü ...å 12 kontakt med ändtungan 164 och pålägger kraft på denna i den riktning som indikeras medelst pilen 168 för att linda av eller öppna spiralfjädern 160 mot husets 134 inneryta och åstadkomma en bindande kraft mot denna som förhindrar utgångsaxeln 136 att rotera i förhållande till huset 134.
Kopplingen 126 med backspärr har således följande funk- tionskarakteristika. Vridmoment som pâlägges ingångsaxeln 130 överföres till utgångsaxeln 136. Utgângsaxeln 136 kommer emellertid ej att röra sig som svar på vridmoment som pâlägges denna och ett sådant vridmoment som pålägges utgångsaxeln 136 överföres ej till ingângsaxeln 130. Det är möjligt att otillåtet högt vridmoment kan påläggas ut- gângsaxeln 136 och därvid skada de inre komponenterna i kopplingsanordningen 126 med backspärr. Härför är den vridmomentbegränsande kopplingen 128 inkopplad mellan ut- gångsaxeln 136 hos kopplingen 126 med backspärr och en utgångsaxel 170 hos kopplingsanordningen 112. Då ett vridmoment som pålägges utgångsaxeln 170 hos kopplings- anordningen 112 överstiger ett förutbestämt gränsvärde, 34 Nm vid den för tillfället beskrivna utföringsformen av uppfinningen, medger den vridnomentsbegränsande kopplingen 128 att utgångsaxeln 170 kan vrida sig oberoende av ut- gångsaxeln 136 hos kopplingen 126 med backspärr. Konstruk- tionen och funktionen hos vridmomentsbegränsande kopplings- anordningar med fjädersegment är välkända inom denna teknik.
Med förnyad referens till fig. 2-5 så är en hävarm 200 via en inställnings- eller backstoppande koppling 202 kopplad till ingångsaxeln 130 hos kopplingsanordningen 112. Den backstoppande kopplingen 202 är lämpligen en dragen skål- rullkoppling, vilken överför vridmoment till axeln i en riktning och medger frigâng i den motsatta riktningen.
Hävarmen 200 sträcker sig radiellt från kopplingsanord- ningen 112 allmänt i riktningen för en kamföljare 204, vilken är förbunden med pâverkningsorganet 92, och inne- fattar ett benparti 206 orienterat i förhållande till rörelselinjen för kamföljaren 204, så att den impuls som 469 G91 13 utövas på hävarmen 200 vid den första kontakten med kam- följaren 204 reduceras. Orienteringen av benpartiet 206 tjänar även till att reducera den totala vinkelrotationen hos hävarmen 200. Då påverkningsorganet 92 fullföljer ett returslag gör kamföljaren 204 kontakt med hävarmen 200 vid sitt benparti 206 och roterar ingångsaxeln 130 moturs enligt fig. 4 och 5 för att alstra ett vridmoment på in- gångsaxeln 130. En returfjäder (ej visad) tvingar rull- kopplingen 202 medurs i sin fria riktning, så att, då påverkningsorganet 92 utför ett införingsarbetsslag, hävarmen 200 är fri att röra sig mot ett justerbart stopp 208 som förberedelse för nästa returslag. Efter varje returslag hos påverkningsorganet 92 är således hävarmen 200 i ett läge för att mottaga kamföljaren 204 och om- vandla kraft från pâverkningsorganet till vridmoment på ingångsaxeln 130, varvid storleken hos vinkelförskjut- ningen av ingångsaxeln 130 styrs genom justering av stoppet 208.
En excenter 210, se fig. 3, är kopplad till utgångsaxeln 170 hos kopplingsanordningen 112 och är roterbart anord- nad i ett ringlager 212 som förhindras att röra sig rela- tivt referensplattan 114 medelst en länk 214. Vid rotation av utgångsaxeln 170 roteras excentern 210 i ringlagret 212 och den andra tvärgående balken 120, som är stelt fixerad vid kopplingsanordningen 112, rör sig relativt referens- plattan 114. Vridmoment som överföres till ingångsaxeln 130 av den återgâende luftcylindern 92 resulterar således i en vinkelförskjutning av stängerna 30 omkring leden 48.
Länken 214, vilken vid sin närmaste ände är fixerad vid ringlagret 212 och roterbart förbunden vid sin bortre ände med referenslagret 118 hos referensplattan 114, är justerbar till sin längd för att reglera den vertikala förskjutningen av området för rengöringshuvudenas 32 om- ställning. Med referens till fig. 9 och 10, vilka visar den roterbara förbindningen av länken 214 till referens- .Pm GN xO CL! \O ...å 14 plattan 114 mer i detalj, så är en gängad stång 216 vid den ena änden stelt förbunden med ett ringlager 212 (se fig. 3) medan den andra änden 218 är gängad i ett förbindningselement 220 och fastlâst medelst en lås- mutter 221. Ett slitblock 222 är anordnat i ett U-format parti hos förbindningsorganet 220 och fasthållet däri medelst en bult 224 som gör ingrepp med såväl förbind- ningsorganet 220 som slitblocket 222. Slitblocket 222 innefattar ett hål 226 därigenom, vilket är dimensionerat för att mottaga en härdad ledtapp 228, som är stelt för- bunden med och sträckande sig vinkelrätt från referens- plattan 114. Slitblocket 222 fasthålles på ledtappen 228 medelst en C-klämma 230. Ledtappen 228 och slitblocket 222 bildar således den roterbara förbindningen mellan länken 214 och referensplattan 114. Längden hos länken 214 bestäms av den utsträckning i vilken den gängade staven 216 är ingängad i förbindningsorganet 220. Då slit- blocket 222 har förslitits kan det enkelt ersättas utan påverkan av länkens 214 längdjustering, såsom skulle bli fallet om hela länken 214 måste ersättas.
Med referens till fig. 2-5 så består i funktion en ren- göringscykel av en serie införingar och utdragningar av rengöringshuvudena 32 i öppningarna 22, varvid alla infö- ringar och utdragningar sker vid olika positioner utmed öppningarnas 22 längdriktning. Rengöringscykeln startar från ett viloläge med rengöringshuvudena 32 utdragna ur öppningarna 22, varvid då luftcylindern 92 aktiveras för att åstadkomma ett införingsarbetsslag rengöringshuvudena 32 införes i öppningarna 22 i ett första införingsläge.
Då luftcylindern 92 når ände: av sitt införingsslag rever- seras dess riktning för att utdraga rengöringshuvudena 32 från öppningarna 22, varvid över de sista centimetrarna av utdragningsarbetsslaget kamföljaren 204 gör kontakt med hävarmen 200 för att påverka kopplingsanordningen 112 att rotera stängerna 30 omkring lederna 48. Rotationen av stängerna 30 medför att rengäringshnvudena 32 vid nästa 469 091 15 införingsslag träder in i öppningarna 22 i ett andra in- föringsläge skilt från det första införingsläget. Under en rengöringscykel lägesinställes rengöringshuvudena 32 successivt ett tillräckligt antal gånger, i den här be- skrivna utföringsformen av uppfinningen åtta gånger, för att rengöra samtliga partier av öppningarna 22.
Rengöringshuvudena 32 avlägsnar kvarvarande pâbyggt mate- rial från kanterna som omger öppningarna 22 under dessas införing och ej under ändringen av stängernas 30 vinkel- läge. I tidigare anordningar avlägsnar rengöringshuvudena kvarvarande uppbyggt material medelst en svepande rörelse som utföres medan rengöringshuvudena befinner sig i öpp- ningarna och om ett rengöringshuvud stöter på en kvar- stående uppbyggnad av exceptionellt motstândskraftigt material kan tillhörande stång böjas då anordningen oberoende härav fortsätter att försöka ändra läget för rengöringshuvudet. Enligt föreliggande uppfinning und- vikes detta problem genom att rengöringshuvudenas lägen ej väsentligt förändras vid en tidpunkt då de kan vara bundna i öppningarna 22.
I fig. 11 visas ett förbättrat rengöringshuvud 250 med ett flertal stegformade avsazser 252 anordnade väsentligen utmed huvudets 250 längdaxel och sträckande sig omkring dettas periferi. En bas 254 hos huvudet innefattar ett gängat hål 256 inrättat att däri mottaga stången 30 (ej visad) och ett tvärgående hål 258 genom basen 254 för mottagande av en sprint för att hålla huvudet 250 förbun- det med skaftet. Huvudet 250 är lämpligen format såsom genom gjutning av ett värrebeständigt material, såsom legering nr 446, vilken är en högvärdig krom-ferrit- legering. Rengöringshuvudet 250 har en väsentligen kvadra- tisk tvärsektion, varvid avsatserna 252 vid kanterna 260 bildar en kvadrat med sidan 3,49 cm och vid baserna 262 en kvadrat med sidan 2,54 cm. En ände 264 hos huvudet 250 är lämpligen avrundad för att underlätta huvudets styr- Ufs.
CP: xD CD \O ...å- 16 ning in i en luftöppning. Det har befunnits, att en ren- göringsoperation i vilken huvudet 250 införes medelst stötar i öppningen, dvs. upprepade längsgående transla- tionsrörelser i stället för att låta huvudet svepa runt i öppningen, ger överlägsen rengöring till följd av att de räfflade kanterna 260 hos huvudet 250 kan mejsla bort förhårdnade, överblivna avlagringar som annars skulle ha motstâtt rengöringshuvudets verkan eller till och med fasthållitrengöringshuvudet i öppningen. Vidare är det räfflade huvudet 250 enkelt utdragbart ur öppningen och fastnar ej däri. Det är lämpligt att approximativt tvâ eller tre avsatser 252 införes i en öppning under en ren- göringscykel.ÉHuvudet är justerbart inåt allt eftersom det nötes av vid långvarig användning, genom lösgörande av bulten 94 och justering av stavens ände 96 inåt (fig. 2 och 3).
I den arbetsmiljö där anordningen skall användas måste arbetare ofta arbeta i närheten av rengöringsanordningen 26. Man har därvid funnit att dessa arbetare ibland finner det nödvändigt att stå på den tvärgående balken 90, vilket kan medföra att en kraft pâlägges på stängerna som om den överföres till utgångsaxeln 170 skulle kunna alstra ett vridmoment som överstiger konstruktionsgränsvärdena för kopplingen 126 med backspärr. För att eliminera sådan otillåtet hög kraft medger den vridmomentsbegränsande kopplingen 128 utgångsaxeln 170 att rotera i förhållande till utgångsaxeln 136 hos kopplingen 126 med backspärr vid pâläggande därpå av ett vridmoment med förutbestämd storlek. Då utgångsaxeln 170 rör sig rör sig även stängerna 30 till gränsen för området för dessas verti- kala rörelse, dvs. till excenterns 210 övre dödläge eller nedre dödläge, där vridmoment ej längre pålägges utgångsaxeln 170.
Fastän en föredragen utföringsform av föreliggande upp- finning har visats och beskrivits är det uppenbart för lf*- .ffs O*- KO CI.) xD 17 fackmannen inom området att många ändringar och modifika- tioner kan utföras utan avsteg från uppfinningen i dess bredaste aspekt. Exempelvis kan lägesinställningskopp- lingen vara sådan, att ett absolut införingsläge kunde väljas i stället för att enkelt stega fram eller stega tillbaka från dess aktuella position. Lägesinställnings- kopplingen skulle kunna ersättas av ett antal mekanismer, såsom servo- och stegmotorer, för att reglera stängernas vinkelposition. En alternativ utföringsform av inställ- ningsmekanismen utnyttjar en slirkoppling med konstant vridmoment, vilken arbetar i beroende av därpå pålagt vridmoment inom ett område på approximativt 17-34 Nm för att överföra pålagt vridmoment till utgångsaxeln.
Fastän diskontinuerlig eller stegvis lägesinställning föredrages inses, att huvudet kan röra sig i små steg genom långsam (i förhållande till stavarnas förskjutning i längdriktningen) och kontinuerlig svängning av staven, för att förflytta huvudena till ett nytt införingsläge varje gång huvudet successivt införes i öppningen. Vid denna senast beskrivna utföringsform av uppfinningen upp- träder väsentligen ej någon svepande rörelse hos huvudet medan huvudetärinfikt i öppningen, till följd av att ett flertal införings- och utdragningscykler uppträder under den tid då huvudet rör sig över öppningens höjd och ren- göringsverkan är väsentligen en stötverkan. Vidare behöver stängerna 30 ej vara svängbara om exempelvis inställnings- organ är anordnade för att förskjuta nämnda stänger i en riktning vinkelrät mot dessas längdriktning, för att reglera dessas införings- och utdragningsläge. Efter- följande patentkrav är således avsedda att täcka samtliga sådana förändringar och modifikationer som faller inom det verkliga området för uppfinningen.

Claims (10)

Ck \O CD \D ..,...\ 18 PATENTKRAV
1. Anordning för rengöring av en öppning i en vägg hos en ugn, vilken anordning innefattar en stång försedd med ett rengöringshuvud inrättat att införas i öppningen och driv- organ (90, 92) för förskjutning av nämnda stång (30) för att röra denna framåt i en riktning väsentligen i stångens längdriktning och införa nämnda rengöringshuvud (52) i öppningen (22) i ett första införingsläge och att därefter draga tillbaka stången i motsatt riktning och draga ut rengöringshuvudet ur öppningen för avlägsning av kvarvaran- de, påbyggt material från öppningen, k ä n n e t e c k - n a d a v av påverkningsorgan (110) för lägesändring av stången (30) relativt öppningen (22) sedan återdragningen av rengöringshuvudet (52) påbörjats, så att vid efterföl- jande förskjutning av stången (30) framåt rengöringshuvudet (52) införes i öppningen (22) i ett andra införingsläge, skilt från det första införingsläget.
ZÛ att nämnda påverkningsorgan (110) arbetar i beroende av Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d a v nämnda drivorgan (90, 92) för att ändra stångens vinkelläge relativt öppningen (22) sedan återdragningen av rengörings- huvudet (52) påbörjats.
3. att nämnda påverkningsorgan (110) innefattar en koppling Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d a v (112), som är förbunden med nämnda stång (30) via en ex- center (210) och påverkad av nämnda drivorgan (90, 92) under stångens (30) återdragning, varigenom nämnda stång förskjutes till sitt förändrade vinkelläge.
4. att nämnda rengöringshuvud (32) är väsentligt mindre än Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d a v nämnda öppning (22) i åtminstone en sidoriktning och att nämnda påverkningsorgan (110) är inrättat att ändra läget för nämnda stång (30) på ett sätt som förflyttar rengö- 19 ringshuvudet (52) åtminstone i nämnda ena sidoriktning för att inställa rengöringshuvudet för efterföljande införing i öppningen i nämnda andra införingsläge.
5. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d a v att nämnda drivorgan (90, 92) innefattar organ för succes- siv införing och utdragning av nämnda rengöringshuvud i respektive ur öppningen och att att nämnda påverkningsorgan (110) innefattar organ för stegvis förskjutning av nämnda stång i nämnda ena sidoriktning successivt varje gång nämnda rengöringshuvud utdrages, så att nämda rengörings- huvud successivt blir beläget i ett flertal olika infö- ringslägen i öppningen.
6. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d a v att nämnda vägg är en vägg hos en fyrbox (12), att nämnda öppning är utförd i nämnda vägg för införing av förbrän- ningsluft i fyrboxen från en blästerbox, som tillför luft under tryck till öppningen, varvid ett monteringsorgan (34, 36) är anordnat utanför blästerboxen, att ett rör (44) är svängbart förbundet med nämnda monteringsorgan och sträcker sig utåt från nämnda monteringsorgan utanför nämnda bläs- terbox, att nämnda stång (30) är glidbart mottagen i nämnda rör och sträcker sig från detta genom nämnda blästerbox mot öppningen, att nämnda drivorgan (90, 92) är förbundna med nämnda monteringsorgan och kopplade till nämnda stång samt inrättade att kunna förskjuta nämnda stång framåt i längd- riktningen från ett viloläge mot öppningen och införa nämnda rengöringshuvud i öppningen och att därefter utdraga nämnda stång ur öppningen, och att nämnda påverkningsorgan (110) innefattar en inställningsmekanism anordnad mellan nämnda rör och nämnda monteringsorgan, vilken inställnings- mekanism är inrättad att svänga nämnda rör i förhållande till nämnda monteringsorgan, vavid nämnda drivorgan kommer i kontakt med nämnda inställningsmekanism vid återdragning av nämnda stång för att påverka nämnda inställningsmekanism och svänga nämnda rör i en förutbestämd utsträckning för çn \O \O -..å- 20 att inställa nämnda rengöringshuvud till ett annat infö- ringsläge i öppningen.
7. att nämnda inställninsmekanism (110) innefattar en kopp- Anordning enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a d a v lingsanordning (112) anbringad på nämnda rör (44) och att nämnda kopplingsanordning innefattar en koppling med back- spärr med en ingångsaxel (130) och en utgångsaxel (136), en frilöpande rullkoppling (202) anbringad på nämnda ingångs- axel, en påverkningsarm (200) anbringad vid nämnda frilö- pande rullkoppling och sträckande sig från nämnda kopp- lingsanordning mot nämnda drivorgan (90, 92), vilka drivor- gan gör kontakt med nämnda påverkningsarm vid återdragning av stången (30) och förskjuter nämnda påverkningsarm för att rotera nämnda ingångsaxel i en förutbestämd utsträck- ning, en excenter (210) anbringad vid nämnda utgångsaxel, samt en förbindningsstång (214) roterbart anbringad på nämnda excenter och svängbart förbunden med en referenslag- ring hos nämnda monteringsorgan.
8. Anordning enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d a v att nämnda kopplingsorgan dessutom innefattar en vridmo- mentsbegränsande koppling (128) ansluten till nämnda ut- gångsaxel (136) hos nämnda koppling med backspärr (112) och med en andra utgångsaxel (170), vilken andra utgångsaxel vrider sig oberoende av utgångsaxeln från kopplingen med backspärr, då vridmoment som överstiger en förutbestämd gräns pålägges nämnda andra utgângsaxel.
9. fyrbox med utnyttjande av en stång försedd med ett Sätt för rengöring av en öppning i en vägg hos en rengöringshuvud, k ä n n e t e c k n a t a v att det innefattar följande steg, som utföres automatiskt: a) förskjutning av stången framåt i dennas längdriktning och införing av rengöringshuvudet i öppningen i ett första införingsläge för att avlägsna överskottsmaterial från .Pm Cj\ v) CI» wfi 21 öppningen; b) utdragning av rengöringshuvudet från öppningen; c) sedan utdragningen av rengöringshuvudet från öppningen påbörjats, ändring av stångens position relativt öppningen, varigenom rengöringshuvudet vid efterföljande förskjutning framåt av stången införes i öppningen i ett annat inför- ingsläge än i steg a), och d) upprepning av stegen a), b) och c) tills hela öppningen är rengjord.
10. Sätt enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a t a v att steget avseende införing av rengöringshuvudet i öppningen innefattar ett moment med stötning av huvudet i längdrikt- ningen in i öppningen.
SE8801487A 1987-04-29 1988-04-21 Saett och anordning foer rengoering av en luftport i en vaegg hos en ugn SE469091B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/043,947 US4822428A (en) 1987-04-29 1987-04-29 Apparatus for cleaning air ports of a chemical recovery furnace

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8801487D0 SE8801487D0 (sv) 1988-04-21
SE8801487L SE8801487L (sv) 1988-10-30
SE469091B true SE469091B (sv) 1993-05-10

Family

ID=21929743

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8801487A SE469091B (sv) 1987-04-29 1988-04-21 Saett och anordning foer rengoering av en luftport i en vaegg hos en ugn

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4822428A (sv)
JP (1) JP2869730B2 (sv)
CA (1) CA1291851C (sv)
FI (1) FI91897C (sv)
SE (1) SE469091B (sv)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4998439A (en) * 1990-01-08 1991-03-12 Westvaco Corporation Acoustic wave guide
US5070823A (en) * 1991-01-24 1991-12-10 The Babcock & Wilcox Company Port rodder with anti-drift feature
US5167192A (en) * 1991-02-28 1992-12-01 Anthony-Ross Company Damper controller for a chemical recovery furnace
US5414887A (en) * 1992-07-31 1995-05-16 Anthony-Ross Company Apparatus for cleaning air ports of a chemical recovery furnace
US5307745A (en) * 1992-09-23 1994-05-03 Anthony-Ross Company Removable damper for chemical recovery furnace
SE514285C2 (sv) * 2000-02-18 2001-02-05 Kvaerner Pulping Tech Arrangemang för rengöring, luftflödesstyrning samt smältabortstötning i luftportar till förbränningspannor
US6579091B1 (en) * 2002-01-10 2003-06-17 Andritz Oy Cleaning device for cleaning air ports of a furnace
WO2004111539A2 (en) * 2003-06-12 2004-12-23 Clyde Bergemman, Inc. Automatic combustion air port cleaner with air/oil indexing mechanism
US7735435B2 (en) * 2006-05-24 2010-06-15 Diamond Power International, Inc. Apparatus for cleaning a smelt spout of a combustion device
FI122899B (sv) * 2006-10-16 2012-08-31 Metso Power Oy Renare för sodapannans löpränna
US8276528B1 (en) 2008-03-17 2012-10-02 Daniel Richard Higgins Pneumatic fuel distributor for solid fuel boilers
US8590463B1 (en) 2008-05-23 2013-11-26 Daniel Richard Higgins Method and apparatus for drying solid fuels
US8707876B2 (en) 2008-09-17 2014-04-29 Daniel Richard Higgins Stepped floor for solid fuel boilers
US8424150B1 (en) 2009-06-11 2013-04-23 Daniel Richard Higgins Rod scraper
PE20161111A1 (es) 2014-01-08 2016-10-22 Eugene J Sullivan Caldera de combustion con canaleta de pre secado de combustible
SE540702C2 (sv) 2017-02-08 2018-10-16 Teknik Support M Bertilsson Ab Apparatus and method for cleaning smelt spouts and smelt discharge openings of a chemicals recovery furnace or boiler
CA3174534A1 (en) 2020-03-04 2021-09-10 Eugene Sullivan Method and apparatus for improved operation of chemical recovery boilers
CA3196418A1 (en) 2020-09-25 2022-03-31 Sullivan, Higgins, And Brion Power Plant Engineering, Llc Apparatus and method of fluid powered linear actuators with adjustable stops

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4423533A (en) * 1982-06-09 1984-01-03 Goodspeed Byron Lester Furnace air port cleaner
US4538552A (en) * 1984-12-03 1985-09-03 Combustion Engineering, Inc. Primary air duct cleaning apparatus for recovery boilers
SE8500668L (sv) * 1985-02-13 1985-12-02 Lt Produkter Skutsker Ab Regler- och rensningsanordning vid luftportar anordnade i sidoveggen av en eldstad
JPS628533U (sv) * 1985-06-28 1987-01-19

Also Published As

Publication number Publication date
FI91897B (sv) 1994-05-13
SE8801487D0 (sv) 1988-04-21
CA1291851C (en) 1991-11-12
FI91897C (sv) 1994-08-25
SE8801487L (sv) 1988-10-30
US4822428A (en) 1989-04-18
JPS63273719A (ja) 1988-11-10
FI881865A (sv) 1988-10-30
FI881865A0 (sv) 1988-04-21
JP2869730B2 (ja) 1999-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE469091B (sv) Saett och anordning foer rengoering av en luftport i en vaegg hos en ugn
DE60209759T2 (de) Verbrennungsvorrichtung
EP1859199B1 (de) Beheizbares gehäuse, vorrichtung zur erzeugung von dampf und gargerät
US4423533A (en) Furnace air port cleaner
WO2022189200A1 (de) Biomasse-heizanlage mit einer verbesserten reinigungseinrichtung
US5414887A (en) Apparatus for cleaning air ports of a chemical recovery furnace
CA2079529A1 (en) Removable damper for chemical recovery furnace
JP2007032872A (ja) ダスト排出装置及びダスト排出装置の運転方法
WO1992015824A1 (en) Damper controller for a chemical recovery furnace
KR930008819B1 (ko) 석탄 보일러
CN108162587A (zh) 一种自动喷粉机
WO2000061994A1 (en) Air port damper
US4257359A (en) Mechanism for rotating and reciprocating a soot blower
CN213453574U (zh) 一种节能环保的余热锅炉烟道清理装置
CN113639262A (zh) 一种离心式燃烧器
CN210801592U (zh) 一种烘干农副产品的热风炉
DE2709671C3 (de) Drehrohrofen zur pyrolythischen Zersetzung von Stoffen
EP1568948A2 (de) Koaxial-Feststoffgranulat Heizanlage für automatischenBetrieb und Reinigung von Kessel und Rondellbrenner
EP0406481B1 (de) Einrichtung und Verfahren zur Unterbindung bzw. Beseitigung von Verstopfungen im Auslaufbereich von Zyklon-Wärmetauschern
CN207823521U (zh) 一种尾气处理设备的清理装置
DE3739789A1 (de) Kokstrockenkuehlung
CN204727217U (zh) 一种可拆卸式物料调节装置
DE102004027254B4 (de) Lanzenbläser sowie Verfahren zum Betrieb eines Lanzenbläsers
CN221371098U (zh) 一种油基岩屑热脱附装置
CN220722868U (zh) 一种旋压集料斗

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8801487-3

Format of ref document f/p: F