SE468350B - Flytande omsluten offshore-konstruktion - Google Patents

Flytande omsluten offshore-konstruktion

Info

Publication number
SE468350B
SE468350B SE8705102A SE8705102A SE468350B SE 468350 B SE468350 B SE 468350B SE 8705102 A SE8705102 A SE 8705102A SE 8705102 A SE8705102 A SE 8705102A SE 468350 B SE468350 B SE 468350B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sea
floating
structure according
openings
water
Prior art date
Application number
SE8705102A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8705102L (sv
SE8705102D0 (sv
Inventor
Oliveira Filho F De
Original Assignee
Portos Do Brasil Sa Portobras
Petroleo Brasileiro Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Portos Do Brasil Sa Portobras, Petroleo Brasileiro Sa filed Critical Portos Do Brasil Sa Portobras
Publication of SE8705102D0 publication Critical patent/SE8705102D0/sv
Publication of SE8705102L publication Critical patent/SE8705102L/sv
Publication of SE468350B publication Critical patent/SE468350B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/44Floating buildings, stores, drilling platforms, or workshops, e.g. carrying water-oil separating devices

Description

15 20 25 30 35 468 350 p vilken utformas som ett säkert skydd för fartyg, inom vilken hög sjö kan lugnas eller fullständigt förhindras genom givna tekniska kännetecken, som utgör en del av nämnda konstruktion.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att beskriva en flytande understödsanordning, förankrad i själva oceanen, nära en oljeborrnings- eller -produktionsplattform och vilken anordning kan uppbära lagerutrymmen för utrustning och kemikalier för arbetet, brandbekämpningsutrustning, ett flytande hotell, en kraftstation, en helikopterplatta, punkter där försörjningsbåtar kan lastas ur, etc Dessa och andra mål uppnås av en flytande, omsluten offset- -konstruktion av inledningsvis beskriven typ som är kännetecknad av att den huvudsakligen består av: A - en övre metallplattform, vilken sedd ovanifrån har formen av en fyrkant med öppet inre, vilket är omslutet och isolerat av en del av havet och som står i förbindelse med havet utanför genom en ingångs- öppning i en av väggarna och vilken metallplattform sedd framifrån uppvisar tre distinkta delar av sin yta, nämligen: a) en vertikal plan vägg belägen i den övre delen av nämnda yta, b) en mellanliggande yta bildad av utskjutande element, vartdera ' format som en fartygsbog sedd framifrån och av mellanliggande öpp- ningar, begränsade av sidoväggarna på två utskjutande element, vilka öppningar kommunicerar med ett inre öppet utrymme, varvid öppningarna liknar varandra och skär in i konstruktionen, och genom vilka vatt- net inträder under vågornas verkan, vilket utrymme begränsas av en innervägg, som är speciellt utformad för att absorbera och dämpa kraften av det inkommande vattnet och låta detta strömma ut genom andra öppningar, c) en nedre yta, som är plan och vertikal och placerad omedelbart under den mellanliggande ytan och vilken är helt nedsänkt i vattnet, B - ett flottörsystem över vilket plattformen uppbäres med hjälp av pelare på ett sådant sätt, att, när den flytande konstruktionen är stabiliserad på en_plats i havet, nämnda flottörer förblir helt nedsänkta i vattnet.
För bättre förståelse av uppfinningen beskrives uppfinningen närmare i 10 15 20 25 30 35 .468 350 nedan i anslutning till på de bifogade ritningarna visade utförings- formerna av uppfinningen, utan att uppfinningen på något sätt be- gränsas härtill, varvid fig. 1 visar i perspektiv arrangemanget av nämnda omslutna flytande understödskonstruktion som helhet, fig. 2 visar en annan isometrisk vy av en föredragen utföringsform av uppfinningen, fig. 3 visar en schematisk frontvy av de övre delarna av den omslutn flytande understödskonstruktionen, visad från den sida som kommer att vara vänd mot inkommande vågor, fig. 4 och fig. 5 visar förenklade schematiska vyer av förankrings- systemet för den inbyggda, havssäkra, flytande anordningen, för att visa krafter som verkar på systemet, fig. 6 och fig. 7 visar förenklade arrangemang för att visa en möjlr förankringsutformning för den flytande bäranordningen i havets botte1 fig. 8 visar en sidotvärsnittvy i förstorad skala av en vågbuffert- kammare, och fig. 9 visar en schematisk tvärsnittsvy av en möjlig utföringsform av en kammare som utsättes för direkt påverkan av vågor.
Vi återkommer till en detaljerad beskrivning av fig. 1, 2 och 3, där element med samma funktion har samma hänvisningsbeteckningar för att ge en klarare bild av den föreslagna utformningen. I dessa figurer visas huvudclementen av den enligt uppfinningen föreslagna konstruk- tionen.
Först och främst finns en övre plattform 10 av metall, som utgör huvudkroppen av den flytande konstruktionen, som i föreliggande kon- figuration som ett exempel visas med formen av en, sedd ovanifrân, fyrkant med ett inre hål. Den övre delen av nämnda metallplattform är tillräckligt bred för de försörjningsfaciliteter som skall instal- leras därpå och tillåter ändå personalförflyttningar under normal drift. På fig. 1 skall noteras att varje yta av "fyrkanten" har en öppning 12, som hålles stängd av en grind 11, som stänger av till- trädet till plattformens inre 17, vid behov. I fig. 2 har endast en öppning 12 lämnats för förbindelsen med havet utanför. Såsom kommer att framgå senare föredrages konfigurationen enligt fig. 2, och kon- figurationen enligt fig. 1 visas endast för att ge en uppfattning 10 15 20 25 30 35 468 350 om de många tillåtna möjligheterna för föreliggande konstruktion.
Den övre metallplattformen 10 uppbäres av vertikala pelare 14, som utgår från flottörerna 13. Dessa flottörer 13 är långa, ihåliga metallkroppar, som förblir nedsänkta i vatten, och gör det sålunda möjligt för hela konstruktionen som bildas av den övre plattformen 10, stödbenen 14 och flottörerna 13 själva att säkerställa en stabil flytande situation, för att inte nämna möjligheten till horisontell förflyttning, såsom kommer att framgå längre fram i beskrivningen.
Av figuren framgår att den övre plattformskonstruktionens volym endast delvis sticker upp ur vattnet. Senare i beskrivningen kommer att fram- gå att en del av plattformen (betraktad som en massa) kommer att för- bli nedsänkt för att fungera som en dämpare gentemot vågrörelsen vid grov sjö och därigenom minimera effekterna av oceanströmmar och till- låta de inre vattnen i konstruktionen att fungera som en lugn och säker marina för skydd av farkoster.
Endast som en del av en konstruktionskoncept, som är nödvändigt för konstruktionens flytstabilitet är flottörerna sammanbundna med hori- sontella balkar 15. Detta är emellertid en självklar lösning för specialisterna på området och skall icke ses som tvingande, då andra typer av förstärkning kan införlivas i konceptet utan att man av- viker från uppfinningens ram.
Med hänvisning till konstruktionens ytterväggar, vilka exponeras för oceanens tryck, såsom visas generellt i fig. 1 och 2 och mer detal- jerat i fig. 3, framgår att dessa bildas av tre distinkta delar, som har olika funktioner. Sålunda är den övre delen vertikal och plan och hela delen därav befinner sig ovanför vattennivån, varvid det icke är essentiellt att den flytande konstruktionens samtliga fyra ytor ut- göres av dessa tre distinkta delar, utan i det vanligaste fallet är det tillräckligt att denna uppdelning föreligger endast i den yta som drabbas av vågornas slag. För att få en övergripande uppfattning av hur den skall vara konstruerad, särskilt väggens inre del, dvs. yta 18 som ses från två vinklar. Fig. 1 visar denna uppdelning bildad av två ytor i räta vinklar. Såsom framgår av fig. 1, 2 och 3 är väggen 18 något lutande i förhållande till vertikalplanet, vilket gör att 10 15 20 25 30 35 2468 550 vägg 19 ligger bakom i förhållande till vägg 16. På den nämnda väg- gen 18 sitter element med formen av en båtför 20 vilka har sina laterala väggar vända framåt med formen av ett skrov, sett framifrån, men det är dock acceptabelt för att underlätta konstruktionen att de två mötande väggarna antar formen av två angränsande ytor på en tetraeder. För att underlätta förståelsen skulle de övre och främre delarna av nämnda element 20 vara de två andra sidorna av tetraedern, vilka icke kan ses, eftersom den övre ytan skall vara inbäddad inne i konstruktionen, omedelbart under korsningspunkten med den undre väggen 16 och den bakre delen skall vara vänd mot den flytande kon- struktionens inre. De element som nu beskrives i form av en tetraeder skall vara en fast kropp, ihålig och vattentät gentemot dess insida, vilken också skall fungera som ett ytterligare flytelement.
Mellan två bogformade element 20 finns en öppning 21, som leder till den redan tidigare nämnda "bearbetningskammaren" (också betecknad med 21), vilken är en öppning placerad inne i den flytande konstruktioner vars beskrivning och funktion kommer senare i denna framställning.
Det skall emellertid göras klart att antalet element, som visas i figurerna och deras form och placering endast givits som exempel, och deras exakta storlek, antal och placering, också i en schematisk presentation, kan endast ges i en design för verklig tillverkning.
Fig. 3 visar en förstorad detalj av sidoväggarna 16, 18 och 19, varav framgår att vägg 18 är utbildad med den speciella utformningen som innefattar de bogformade elementen 20, till vilka hänvisats vid be- skrivningen av fig. 1 och 2, och öppningarna för det som kallades en “bearbetningskammare". Såsom redan tidigare sagts skall de bogfor- made elementen 20 ha laterala väggar formade som frontdelen av en traditionell båt, sedd mitt framifrån. I en alternativ konstruktion med avsikt att underlätta konstrukionen kan man, istället för en båt- liknande form, ha de redan tidigare nämnda utskjutande elementen med formen av en frontlinje härrörande från korsningen av två plan från ytorna av en tetraeder på ett sådant sätt att funkionen av var och er av de laterala väggarna (ett av de två korsande planen) fungerar som avskiljande element för vågorna som faller in mot väggen 18.
Såsom redan tidigare sagts är den så kallade bearbetnings- f. 10 15 20 25 30 35 468350 kammaren 21 en öppning i "skrovet" 18 i den flytande kon- anbringad på väggen 18 som utsätts för di- rekt vågpåverkan. Här bildar väggen på en av de båtbog- formade elementen 20 tillsammans med nästa element en "ka- nal" 23 för ledning av vågvattnet, vilket just är betningskammaren" struktionen, "bear- 2l. Det måste vara klart och detta är ett välkänt faktum, att vågen, kraft mot en yta, under utövande av sin stöt- som fungerar som baffelplåt, normalt kastar upp en vattenpelare, som förflyttar sig tillbaka efter att ha träffat på ett hinder för att sedan falla tillbaka mot vattenytan. När väggen utsättes för detta slag och enligt elementära fysikaliska principer reagerat därpå och bringat vattnet att stiga och falla tillbaka, kommer väggen samtidigt att vibrera med slaget. Denna stöt kan, beroende på dess intensitet, förorsaka en intensiv vibration som, när baffelplåten har stora dimensioner och dessutom ingår i en flytande konstruktion, kan äventyra hela konstruktionens integritet. Såsom är känt när det gäller skeppsskrov har sidoväggarna som bildar en skarp delning en tendens av avleda vågorna mot båtsidorna och att kompensera stöten, oftast med en liten rörelse av far- tyget, dvs så länge fartyget får vågorna från fören. I fallet med föreliggande uppfinning kommer emellertid all- tid vågorna att stöta emot den flytande konstruktionens vägg frontledes, varför vattnet icke har någon möjlighet att avledas mot konstruktionens sidor. I enlighet med den speciella utformningen av väggen som emottar vàgornas di- rekta stötar och vilket vi här kallar angreppssidan skall vågorna styras mot "bearbetningskammaren" 2l, varav de nedre delarna av innerväggen 22, såsom visas i fig. 8, har en rundad form för att reducera stöten och att orien- tera den stigande vattenpelaren mot de vertikala kanaler- na 23, så att pelaren leds genom en bana där, efter av- böjning i "bearbetningskammaren", den matas ut till havet genom de sekundära kanalerna 24. Den uppåtgående banan kommer fortsättningsvis för att underlätta förståelsen benämnas "huvudkanalen" 23. 10 15 20 25 30 35 2468 550 Fig. 8 visar en vertikalvy av ett tvärsnitt genom en sche- matiskt visad bearbetningskammare 21 i ett föredraget ut- förande. I fig. 8 visas det bogformade elementet 20 med streckade linjer, eftersom det befinner sig i bakgrundpla- net av figuren, och visas här för att illustrera att det begränsar inloppsöppningen till bearbetningskammaren 21 och orienterar vattenflödet från vågen mot en given rikt- ning, som utgör huvudkanalen 23, varigenom vågen skall stiga för att dämpas genom utformningen av de inre väggar- na 28 och stötas ut genom utloppsöppningarna 24. Såsom visas har den nedre delen av innerväggen 28, som bildas av delen 22, som först tar emot stöten av vågen, en spe- ciell kurvatur med konkaviteten vänd mot utsidan av väggen 18 på angreppssidan. Om man emellertid skulle önska att denna del på något sätt vore utformad att tillföra någon form av dämpning av vågstöten, kan den utformas såsom visas i fig. 9 i en alternativ konstruktion, varvid den nedre delen 23 av innerväggen 28-i bearbetningskammaren 21 kan vara ett element utformat som en något svängd platta, som är ledad i en ledpunkt 29 vid sin övre del och vid sin mittdel stödd på en fjäder 30 så utformad, att den trycks ihop när plattan 22, som visas i fig. 9, mottar en direkt stöt av en våg.
Förutom att ha utformats genom sin inre form att absorbera vågenergin är bearbetningskammaren 21 försedd med en kolv 25, som är ihålig och kan ha sin vikt motbalanserat av en viss mängd vätska 26, som befinner sig i dess inre.
Såsom lätt inses av fackmän på området behöver formen på nämnda kolvs 25 nedre del icke vara regelbunden, utan den skall istället vara utformad att samverka med en form på innerväggen 28, som underlättar styrningen av vattenflö- det som våldsamt rusar in till kammaren 21 och med en viss mängd vätska 26 som en inre ballast för att reglera för- skjutningen av nämnda kolv 25 för att förhindra en våld- sam stöt mot den övre väggen 28 och åstadkomma en bättre användning av nämnda stöt för att alstra energi, såsom nu kommer att beskrivas. 10 15 20 25 30 35 468 350 Kolven 25 hálles, såsom framgår av fig. 8, av en stång 27, som skjuter ut ovanför den övre delen av väggen 28 och kan vara ledat förbunden på ett vid föreliggande upp- finning icke definierat sätt med något mekaniskt system för utnyttjande av energin, eller för att överföras till ett aktivt medium, som åstadkommer någon form av förbätt- rad användning av energi i stället för den enkla meka- niska energiöverföringen.
Bortsett från den möjliga användningen av energin i vågen som träffar väggarna är det dock viktigt att det ovan be- skrivna arrangemanget förhindrar effekterna av vågornas våldsamma stötar att enbart reflekteras av den flytande konstruktionens vägg, vilket annars endast skulle föror- ' saka skadliga vibrationer i konstruktionen.
Såsom återigen framgår av fig. l, 2 och 3 är totalhöjden av konstruktionens sidoväggar, som bildas av ytorna 16, 18 och 19 uppdelad i en uppstickande del och en nedsänkt del. Den uppstickande delen är såsom framgår bildad av hela det vertikala planet 16 och av en del (ca hälften) av den mellanliggande ytan 18. Den nedsänkta delen bildas av en del av den mellanliggande ytan 18 (också ca hälften) och av hela den nedre plana vertikala ytan 19. Om den upp- stickande delen kallas D-2, den nedsänkta delen D-3 och totalhöjden D-l, kommer att framgå att sambandet mellan dessa höjder är en viktig parameter för definitionen av den dämpningsgrad konstruktionen kan erbjuda mot vågornas impuls, när sjön är grov. Denna aspekt skall belysas härnäst och sannolika slutsatser dragas, vilka är av intresse för konstruktionens utformning.
I fig. 4 och 5 visas en statisk analogi för hela förank- ringssystemet för den flytande konstruktionen på en given plats i oceanen. Först är det nödvändigt att uppmärksamma fackmännen på området på det faktum att nämnda analogi är ganska förenklad med avseende på en konstruktion i verklig skala av uppfinningen, och har endast till uppgift att (I 10 15 20 25 30 l4ss 350 göra det lättare att förstå de involverade principerna.
I fig. 4 visas en allmän vy av ett system av tre pålar, förbundna med kablar som konvergerar mot ytan till en förankringspunkt för flytkroppen F.
Såsom är uppenbart för experten kommer flytkroppen F på grund av sin skenbart reducerade densitet, när den sänks ned i vatten att underkastas en vertikalt uppåtriktad kraft E, som kommer att ge den dess flytbenägenhet. I mot- sats till denna flytbenägenhet verkar kraftkomponenterna El, E2 och E3 från de tre pàlarna att verka nedåt i den vertikala riktningen. Därför nkommer' kablarna Cl, C2 och C3 att utsättas för dragning, som kommer att öka när tryc- ket E ökar, även om det är känt att i ett sådant förenklat system det inte är något som förhindrar att kablarnas egen- vikt ger dem en kedjelinjeprofil.
FIg. 5 visar en vy från ovan av flytkroppens disposition i förhållande till förankringspålarna. Det är viktigt att notera att det som skall understrykas i denna figur är behovet att hålla flytkroppen i en position nära centrum för den cirkel som passerar genom de tre pàlarna och att dessa pålar skall ligga så långt från varandra, att cir- keln dragen genom pàlarna är uppdelad i approximativt lika sektorer av radierna, som passerar pàlarna.
FIg. 6 visar en betydligt mer komplex schematisk vy av förankringssystemet för den flytande enheten till ocea- nens botten. Nämnda system kompliceras av formen på kabel- gittret, där dispositionen av kablarna, som är knutna i "noder" bildade av flytande sfärer, har till uppgift att minimera, om icke eliminera, kedjelinjeprofilens effekt på förankringskablarna.
Fig. 7 är en schematisk vy, sedd från ovan, av kablarna med konfigurationen enligt fig. 6, och visar betydelsen för förankringssystemets stabilitet av en global disposi- 10 15 20 25 468 550 10 tion enligt en modell med regelbundna stjärnpolygoner.
För förståelsens skull skall nu diskuteras de resultat som erhållits vid en serie hydrauliska laboratorietester, vilka skall extrapoleras till värden som återfinns i verk- lig skala. Vi kommer att kalla dessa konfigurationer pro- totyper, under det att konfigurationer med laboratorie- värden kommer att kallas modeller.
Inom ramen för uppfinningen ligger icke detaljerna av de mångfaldiga laboratorietesterna, där vågor genererades artificiellt med variabla perioder i en lämplig hydraulisk kanal, där en baffelplåt eller en platta med variabel tjock- lek och nedsänkt på ökande djup, simulerade konstruktions- väggarna för att leda till slutsatser beträffande dimen- sioner av prototypen för en effektiv dämpning av havsvå- gorna.
Tabellerna II och III summerar resultaten av en serie la- boratoriemätningar och deras extrapoleringar för en proto- typ med verkliga dimensioner, vilka applicerades på kon- struktionen enligt föreliggande uppfinning. Data i tabell II och III kompletterar varandra.
För referens ger tabell I: a) vâgornas perioder betrakta- de vid prototypen och vilka återger verkliga havssitua- tioner inom det betraktade acceptabla bandet; b) våghöj- derna och ett praktiskt djup pà den plats, där konstruk- tionen skall installeras.
Dessa värden jämföres med modellvärdena, vilka tillåter tillräckligt precisa mätningar och användes för framtagning av tabellerna II och III. 10 15 20 25 30 ll Tabell I Prototyp Modell 8,0 s 0,60 s Period 10,0 s 0,71 s 12,0 s 0,85 s , m 1,0 cm Våghöjd , m 2,0 cm , m 3,0 cm Djup 150 m 75 cm De variabler som visas i tabell II och III är följande: a) nedre nivån för plattan eller baffelplattan, var- vid vattenlinjen är noll-nivå, vilken nivå är uttrycket för plattans nedsänkta höjd och, extrapolerat för proto- typen, dimensionen D3 för huvudplattformen, såsom framgår av fig. 2 och 3, b) period - är den period som bibringats den alstra- de vågen vid kanalen i det hydrauliska laboratoriet och vilken infaller mot testplattan och som på lämpligt sätt konverteras till den riktiga våg, som träffar prototypen, c) tjockleken av plattan, vilken såsom visas i ta- bell III konverteras till prototyptjocklek vilken i sin tur skall tas som den användbara tjockleken för en riktig baffelplatta såsom t.ex. enhetens väggar, d) Hi - höjden av den infallande vågen som träffar plattan från den öppna sjösidan, e) Ht - höjden av den överförda vågen, lokaliserad på dmlplaureller väggskyddade sidan. I vårt fall skulle det vara enhetens på insidan belägna marina , f) Ht/Hi - dämpningshastigheten . Ju närmare noll denna hastighet är desto högre skall dämpningseffektivi- teten på vågen vara som förorsakas av plattan eller enhets- väggen pà pelarna. I tabellerna är detta värde angivet i procent. 10 15 20 25 30 12 Tabell II visar i själva verket de värden som kan uppnås i praktiken, under det att tabell III är en sammanfattning av dessa värden för mer praktiska jämförelser.
Såsom framgår, ju bredare den vägg är som fungerar som baffelplatta gentemot de ankommande vågorna och ju större denna baffelplattas nedsänkta del är, desto större ningen. Därför kan man under bestämda förhållanden är dämp- förvänta sig en fullständigt lugn vattenyta inne i marinan även om en grov sjö förekommer i havet utanför enheten.
Från de ovan diskuterade tabellerna är det möjligt att härleda de önskade gränserna, som valdes för byggandet av väggarna hos den oceangående flytande understödsenhe- ten enligt föreliggande uppfinning, vilka är - bredd: 20 m eller mer - nedsänkt djup (D3): 30 m eller mer Under beaktande av de stora dimensionerna för en konstruk- tion uppbyggd enligt föreliggande uppfinning, måste det övre utrymmet på dess väggar, dvs dess övre fria yta upptas av understödsinstallationer för maritima operationer, så- som lager för lagring av rör, ventiler, kemikalier, maski- ner och deras reservdelar, hotell för driftspersonal på angränsande borrplattformar; storskalig hjälputrustning för brandbekämpning (brandbekämpningsbrigader) och till och med i vissa fall kan den flytande enheten också funge- ra som bas för arbetsborrning.
Med hänvisning till fig. 2, med utgångspunkt från det för fackmännen på området välkända konceptet, enligt vilket -1 variationen av fortplantningen av havsvågorna är ca 90 grader, skall öppningen 12, som erbjuder tillträde till den flytande enhetens inre 17 vara placerad på en av väg- g? garna vars riktning sammanfaller med den för de direkt infallande vågorna. Det är uppenbart att för att inkludera alla de möjliga praktiska placeringarna, den konfiguration, som visas i fig. l, erbjuder en möjlighet att placera öpp- 10 15 20 25 30 (468 550 13 ningen 12 på den laterala sidoväggen på vilken som helst av de fyra väggarna, såsom visas på ritningen, genom att helt enkelt avlägsna den lämpliga grinden ll. Enligt ett exemplifierande sätt att manövrera grindarna, såsom visas i fig. 1, erhålles rörelse hos grindarna ll för att öppna utrymmet 12 genom att variera ballasten för nämnda grindar, eftersom med ökad vikt grinden kommer att sänkas ned och öppna tillträdesöppningen 12 mot enhetens inre 17, underdet att på motsatt sätt avlägsnande av ballast får grinden att flyta och därvid glida i sina styrningar och tillsluta öppningen.
Föredragna dimensioner för enheten anges icke, eftersom de är beroende av den specifika konfigurationen som läm- par sig för den speciella användning, som denna skall ha, i beroende av det lokala djup, där den skall arbeta, i beroende av havets tillstånd (där frekvensvariationen av vågimpulsen inkluderas) och antalet och storleken av de farkoster som skall skyddas i enhetens inre (17).
Generellt kan sägas (med hänvisning till data i tabellerna II och III) att en säker höjd på den nedsänkta väggen skall vara åtminstone 30 m (D3-dimensionen), under det att D2- dimensionen och sålunda den totala dimensionen D1 i stor utsträckning beror på arbetstillståndet på den flytande enhetens yta, men detta är ett speciellt problem för varje typ av konfiguration.
På liknande sätt, om en minimal bredd på 20 m anges för plattformsväggen, såsom redan angetts, skall detta leda den totala dimensioneringen av enheten när det gäller sä- kerhetsutvärdering och byggnadsmaterialekonomi.
Det är uppenbart för fackmännen på området att de beskriv- ningar som presenterats häri, med undantag för essentiella koncept (såsom existensen och layouten för flottörer, mi- nimidimensioner etc) endast är exempel på praktiska utform- ningar av uppfinninngen utan att på annat sätt begränsa 468 550 14 dess omfång, varvid restriktionerna med avseende på upp- finningens omfång och anda enbart bestämmes av det som anges i de bifogade patentkraven. 01 468 350 15 .1 1 1 1 1 1 _ .. ....... ä.. mä... .. 1 1 ..1 1 1 .. ....... å.. ...d ......1 1 1 1 1 1 1 .., ä... å.. ä... m. ...o m... 1 1 E... ._ ... ä... .... mä... . å... ä.. . ..... .... w ..... ä... ä... .....1 .. ....... ..... _ _.. ....... ä.. w ...... å.. ä... ß. S... ä.. ß. ä... ä.. ä. w... .... ä... ß. ...... ä.. .. ä... .... m. S... ä.. ä... ......1 ._ ä... ä.. m. ä... ...... .. ä... ä.. ä... ...m ä.. ä.. .E ä.. ä.. R S.. ä.. ä... .. ä... ä.. ä. ä.. .... ä w... ä.. ä... ...m1 o. ....... ä.. _... ...... m... .m ä... ä.. ä... ....=\.: en. u: ...Q .__ .ü ...Ez En. u: en.. .z 3.1.5... 20. u: ...Q .z . e.. _ mflmww... .ö o... :.@..Eø..fi...... .ä ...... UBÜBQ.SÉ.. .ö ...m 3.«.v.00..fi..... SE... ä .in wufiwz H H .HAWMÉB 468 350 16 1 .. .. .m.....
. ...S399 1 .. .. ä... e.....m| ..N...än 1 .. .. om...
N m m ä... e.....m.. .. .. _. 8... su...m.| ..N m.. mm mm...
. A mæuouøum.
N. NN mm. ...... ä.. ..N| _. m. NN ..m... É......| Nm ä. R ...Mmmm .mN..
A mæuouøum. . ...omm .m.... s......| mm mm mm ä...
..N.Em d... É...m ..
..N mm mm ..m... . ...röömm a.....m. . ...šbëm s.....N. . mäåoš eoó.. 26. ämm. .šw.v.uo.mfi.ß.m 50.... šmåxoomubm.. ..N...m ümåxuofiflšø... , m .m m . m. Ü. . _ v > 3. .=\H..= .. ...zfiofiwâ »öämäáš moäum ...cumwvwz HHHÉQøS..

Claims (10)

10 15 20 25 30 11 0 468 550 Patentkrav
1. Flytande, omsluten offshore-konstruktion med en uppsätt- ning av tillhörande installationer för arbete på sjön, såsom reservdelslager, personalbostäder, kraftenheter, brandbekämp- ningsbrigader, fartygslossningsinstallationer, centralstation för telekommunikation, helikopterplatta, vilken konstruktion kan stabiliseras var som helst i havet med hjälp av förank- ringslinor, som är fastsatta på havets botten, k ä n n e - t e c k n a d av att den huvudsakligen består av: A - en övre metallplattform (10), vilken sedd ovanifrån har formen av en fyrkant med öppet inre (17), vilket är omslutet och isolerat av en del av havet och som står i förbindelse med havet utanför genom en ingångsöppning (12) i en av väg- garna och vilken metallplattform sedd framifrån uppvisar tre distinkta delar av sin yta, nämligen: a) en vertikal plan vägg (16) belägen i den övre delen av nämnda yta, b) en mellanliggande yta (18) bildad av utskjutande element, vartdera format som en fartygsbog sedd framifrån (20) och av mellanliggande öppningar (21), begränsade av sidoväggarna på två utskjutande element (20), vilka öppningar kommunicerar med ett inre öppet utrymme, varvid öppningarna liknar varandra och skär in i konstruktionen, och genom vilka vattnet inträder under vågornas verkan, vilket utrymme be- gränsas av en innervägg, som är speciellt utformad för att absorbera och dämpa kraften av det inkommande vattnet och låta detta strömma ut genom andra öppningar (24), c) en nedre yta (19), som är plan och vertikal och placerad omedelbart under den mellanliggande ytan (18) och vilken är helt nedsänkt i vattnet, B - ett flottörsystem (13) över vilket plattformen (10) uppbäres med hjälp av pelare (14) på ett sådant sätt, att, när den flytande konstruktionen (10) är stabiliserad på en plats i havet, nämnda flottörer förblir helt nedsänkta i vattnet. 10 15 20 25 30 35 468 550 18 C - ett kabelsystem som förbinder nämnda flytande konstruk- tion med förankringspålarna (El, Ez, E3 ...), som är fast- satta på havets botten, varvid de övre ändarna av nämnda kablar är fastsatta på platser i botten av nämnda flytande konstruktion, och de undre ändarna av nämnda kablar är an- slutna till förankringspålarna, och när konstruktionen är fixerad på en plats i havet befinner sig hela detta system under havsytan.
2. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att det inre öppna utrymmet (23), som kommunicerar med havet genom öppningen (21), har sina innerväggar avrundade för att avleda vattnet, som av vågornas impuls tvingas genom en inre kanal (23) från vilken det tvingas genom de andra öppningarna (24) för att återvända till havet.
3. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att det inre öppna utrymmet, som är utbildat på insidan av nämnda konstruktion och kommunice- rar med havet genom öppningen (21) besitter, speciellt anpas- sat till sitt inre, en på lämpligt sätt ballastförsedd kolv (25), som själv kommunicerar via en vertikal stång, som är placerad i plattformskroppen (10) med ett transmissionssys- tem, som använder det arbete som produceras av vågorna.
4. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den övre metallplattformens sidoväggar, när nämnda konstruktion är fixerad över en be- stämd punkt i havet, är nedsänkta till ett djup av approxi- mativt 30 m eller mer.
5. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att bredden på den övre metall- plattformens sidoväggar är ca 20 meter eller mer.
6. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att dämpningen av sjöhävningen utanför jämfört med den på vattnet innanför (17) av konstruk- n 10 15 20 25 30 19 0468 sso tionen, definierad genom uttrycket (Ht/Hi) x 100, högst är 55, företrädesvis under 18 och än mer föredraget under 4 i fall med vågperioder av 8,0 - 12,0 sekunder och externa våghöjder av 2,0 - 6,0 meter.
7. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att den tillåter en total dämp- ning av vågorna utanför konstruktionen med avseende på vatt- net i det inre (17) av den övre metallplattformen.
8. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att kablarna, som förbinder konstruktionen med pålar (El, Ez, E3 ... En), är fördelade enligt ett nätsystem, där varje nod upptas av ett sekundärt flytelement på sådant sätt att kedjelinjeeffekten alterneras över nämnda kabelsystem.
9. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 1, k ä n n e t e c'k n a d av att den övre metallplattformen är försedd med åtminstone en sidoöppning (12) på varje sidovägg, vilka öppningar är försedda med stängningsgrindar (11), som manövreras för öppning och stängning genom förändring av ballasten, och tillåter sålunda endast en av nämnda öppningar (12) att hållas öppen för underlättande av driften.
10. Flytande omsluten offshore-konstruktion enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda konstruktion är fixe- rad på havsytan med hjälp av kablarna, varvid inträdesöpp- ningen (12) till det inre (17) är belägen på en sidovägg, vars huvudriktning ligger i 90° i förhållande till den yttre sidovägg som utsättes för den direkta verkan av de grova havsvågorna.
SE8705102A 1986-12-22 1987-12-21 Flytande omsluten offshore-konstruktion SE468350B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BR8606370A BR8606370A (pt) 1986-12-22 1986-12-22 Estrutura flutuante de apoio oceanico fechada

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8705102D0 SE8705102D0 (sv) 1987-12-21
SE8705102L SE8705102L (sv) 1988-06-23
SE468350B true SE468350B (sv) 1992-12-21

Family

ID=4041367

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8705102A SE468350B (sv) 1986-12-22 1987-12-21 Flytande omsluten offshore-konstruktion

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4984935A (sv)
JP (1) JPS63247194A (sv)
BR (1) BR8606370A (sv)
DE (1) DE3743431A1 (sv)
DK (1) DK671687A (sv)
FR (1) FR2612873B1 (sv)
GB (1) GB2198695B (sv)
IT (1) IT1211988B (sv)
NO (1) NO171775C (sv)
SE (1) SE468350B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2013137798A1 (en) * 2012-03-15 2013-09-19 Bassoe Technology Frame shaped submersible deck box structure comprising at least one structural module

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9306157D0 (en) * 1993-03-25 1993-05-19 Barnard Alexander C Floating methanol production complex
US6073573A (en) * 1998-09-24 2000-06-13 Gruber; Matthew Floating multi-unit dwelling
RU2159320C1 (ru) * 2000-05-15 2000-11-20 Болдырев Владимир Санджиевич Искусственный остров, опора искусственного острова и способ сооружения искусственного острова
EP1398268A1 (en) * 2002-08-29 2004-03-17 Shimon Strizhakov Floating residential structure
NO322609B1 (no) * 2003-06-23 2006-10-30 Fobox As Bolgekraftverk.
GB0520573D0 (en) * 2005-10-10 2005-11-16 Kelly H P G Support structure for sea wave energy farms
WO2007097610A1 (en) * 2006-02-27 2007-08-30 Heerema Marine Contractors Nederland B.V. Semi-submersible vessel, method for operating a semi-submersible vessel and method for manufacturing a semi-submersible vessel
US8858149B2 (en) * 2006-06-01 2014-10-14 David Murray Munson, Jr. Remote docking port
WO2009092223A1 (zh) * 2008-01-22 2009-07-30 Shiyong Xu 一种浮动式酒店
US8128318B1 (en) * 2008-02-05 2012-03-06 Anderson Jr Clifton Gerard Tide change apparatus
US8869727B1 (en) 2009-11-08 2014-10-28 Ssp Technologies, Inc. Buoyant structure
US10093394B2 (en) 2009-11-08 2018-10-09 Jurong Shipyard Pte Ltd. Method for offshore floating petroleum production, storage and offloading with a buoyant structure
US9180941B1 (en) 2009-11-08 2015-11-10 Jurong Shipyard Pte Ltd. Method using a floatable offshore depot
US9266587B1 (en) 2009-11-08 2016-02-23 Jurong Shipyard Pte Ltd. Floating vessel
US8662000B2 (en) 2009-11-08 2014-03-04 Ssp Technologies, Inc. Stable offshore floating depot
CN103979084A (zh) * 2013-02-07 2014-08-13 张东扬 一种模块式海上浮岛
US9415843B1 (en) 2013-08-30 2016-08-16 Jurong Shipyard Pte Ltd. Floating driller
WO2015088745A1 (en) * 2013-12-13 2015-06-18 Ssp Technologies, Inc. Buoyant structure
US9567044B2 (en) * 2013-12-13 2017-02-14 Jurong Shipyard Pte. Ltd. Semisubmersible with tunnel structure
MY192128A (en) * 2015-02-24 2022-07-29 Jurong Shipyard Pte Ltd Method using a floatable offshore depot
EP3368719B8 (en) * 2015-10-30 2020-06-17 Dock Power S.R.L. Shore protection infrastructure equipped with means for recovering energy from wave motion
CN105951837A (zh) * 2016-05-31 2016-09-21 中铁大桥局集团第五工程有限公司 适用于水上管桩安装的浮式导向定位装置及其使用方法
WO2018118181A1 (en) 2016-12-21 2018-06-28 Exxonmobil Upstream Research Company (Emch-E2-4A-296) Floatable modular protective harbor structure and method of seasonal service extension of offshore vessels in ice-prone environments
CA3046622C (en) 2016-12-21 2020-02-25 Exxonmobil Upstream Research Company Floating modular protective harbor structure and method of seasonal service extension of offshore vessels in ice-prone environments
US10450038B2 (en) 2017-06-27 2019-10-22 Jurong Shipyard Pte Ltd Continuous vertical tubular handling and hoisting buoyant structure
IL256290B (en) * 2017-12-12 2022-06-01 Elta Systems Ltd Stable floating platform structure

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR872125A (fr) * 1941-05-15 1942-05-30 Hydromoteur
US2641108A (en) * 1948-03-16 1953-06-09 Wave Power Dev Ltd Means for harnessing wave power
US2744483A (en) * 1954-08-11 1956-05-08 Walter H Rhindress Floating boat house
US2994201A (en) * 1957-04-25 1961-08-01 Pure Oil Co Wave shield
US3592155A (en) * 1969-04-24 1971-07-13 Edgar N Rosenberg Floating platform
FR2403931A1 (fr) * 1977-09-26 1979-04-20 Iceberg Transport Int Tour flottante
FR2409187A1 (fr) * 1977-11-22 1979-06-15 Iceberg Transport Int Tour flottante autostable
JPS55110682A (en) * 1979-02-20 1980-08-26 Mitsui Eng & Shipbuild Co Ltd Half-submerged vessel
US4364691A (en) * 1980-06-27 1982-12-21 Lockheed Corporation Surface wave attenuation apparatus
GB2103550A (en) * 1981-08-17 1983-02-23 Leonard Wiestaw Jozefowski Floating hotels
JPS61122317A (ja) * 1984-11-19 1986-06-10 Mitsui Eng & Shipbuild Co Ltd 長波長型浮消波堤
US4640214A (en) * 1985-01-18 1987-02-03 Bruns John H Modular multi-storage building

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2013137798A1 (en) * 2012-03-15 2013-09-19 Bassoe Technology Frame shaped submersible deck box structure comprising at least one structural module
US9168985B2 (en) 2012-03-15 2015-10-27 Bassoe Technology Ab Frame shaped submersible deck box structure comprising at least one structural module

Also Published As

Publication number Publication date
GB8729858D0 (en) 1988-02-03
NO171775C (no) 1993-05-05
DK671687D0 (da) 1987-12-21
FR2612873B1 (fr) 1992-02-07
US4984935A (en) 1991-01-15
JPH0417830B2 (sv) 1992-03-26
IT8748735A0 (it) 1987-12-21
FR2612873A1 (fr) 1988-09-30
SE8705102L (sv) 1988-06-23
SE8705102D0 (sv) 1987-12-21
DK671687A (da) 1988-06-23
GB2198695B (en) 1990-10-03
NO875212D0 (no) 1987-12-14
BR8606370A (pt) 1988-07-12
IT1211988B (it) 1989-11-08
NO171775B (no) 1993-01-25
JPS63247194A (ja) 1988-10-13
NO875212L (no) 1988-06-23
GB2198695A (en) 1988-06-22
DE3743431A1 (de) 1988-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE468350B (sv) Flytande omsluten offshore-konstruktion
Koutandos et al. Floating breakwaters under regular and irregular wave forcing: reflection and transmission characteristics
RU2182542C2 (ru) Устройство для демпфирования волн, предназначенное для плавучих конструкций
US3299846A (en) Stable floating support columns
Hales Floating breakwaters: State-of-the-art literature review
Chu et al. Hydrodynamic response analysis of combined spar wind turbine and fish cage for offshore fish farms
JP5175733B2 (ja) ポントゥーン型浮体式構造
US4232623A (en) Apparatus to reduce vessel motions
Wan et al. Global dynamic response analysis of oil storage tank in finite water depth: Focusing on fender mooring system parameter design
NO893066L (no) Delvis neddykkbar oljeplattform.
US3436920A (en) Protection of offshore structure from icebergs
US2972233A (en) Wave breaking device
Srinivasan et al. Damping-Controlled Response of a Truss-Pontoon Semi-submersible with heave-plates
Chi et al. Experimental study of hydrodynamic responses of a single floating storage tank with internal fluid
Catipovic et al. Dynamic Analysis of an Array of Connected Floating Breakwaters
Zhang et al. Experimental and numerical study on the hydrodynamic properties of a simplified floating hydrocarbon storage facility
Nasar et al. Wave-induced sloshing pressure in a liquid tank under irregular waves
RU2705903C1 (ru) Устройство гашения волн на глубокой воде
Liu et al. Wave chamber of ultra large floating system
Nasar et al. EFFECT OF POROUS BAFFLE ON SLOSHING PRESSURE DISTRIBUTION IN A BARGE MOUNTED CONTAINER SUBJECTED TO REGULAR WAVE EXCITATION.
Clauss Stability and dynamics of semisubmersible after accidental damage
KR102103587B1 (ko) 선박작업용의 해상유동 공진억제장치
SU80599A1 (ru) Пловучий волногаситель
Knysh et al. Numerical studies of offshore performance of floating protective barriers in waves and currents
JP2002120793A (ja) 浮体構造物

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8705102-5

Effective date: 19940710

Format of ref document f/p: F