SE466821B - Anordning foer att vid ett aktivt optiskt zonroer aastadkomma foerhoejd taalighet mot nederboerd, roek, moln etc - Google Patents

Anordning foer att vid ett aktivt optiskt zonroer aastadkomma foerhoejd taalighet mot nederboerd, roek, moln etc

Info

Publication number
SE466821B
SE466821B SE8703630A SE8703630A SE466821B SE 466821 B SE466821 B SE 466821B SE 8703630 A SE8703630 A SE 8703630A SE 8703630 A SE8703630 A SE 8703630A SE 466821 B SE466821 B SE 466821B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
signal
signal processing
processing unit
sensing
limit
Prior art date
Application number
SE8703630A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8703630D0 (sv
SE8703630L (sv
Inventor
L-E Skagerlund
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Priority to SE8703630A priority Critical patent/SE466821B/sv
Publication of SE8703630D0 publication Critical patent/SE8703630D0/sv
Priority to EP88850311A priority patent/EP0314646B1/en
Priority to AT88850311T priority patent/ATE86728T1/de
Priority to DE8888850311T priority patent/DE3879095T2/de
Priority to US07/247,334 priority patent/US4936216A/en
Publication of SE8703630L publication Critical patent/SE8703630L/sv
Publication of SE466821B publication Critical patent/SE466821B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42CAMMUNITION FUZES; ARMING OR SAFETY MEANS THEREFOR
    • F42C13/00Proximity fuzes; Fuzes for remote detonation
    • F42C13/02Proximity fuzes; Fuzes for remote detonation operated by intensity of light or similar radiation
    • F42C13/023Proximity fuzes; Fuzes for remote detonation operated by intensity of light or similar radiation using active distance measurement

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Optical Radar Systems And Details Thereof (AREA)
  • Burglar Alarm Systems (AREA)
  • Inspection Of Paper Currency And Valuable Securities (AREA)
  • Lubrication Of Internal Combustion Engines (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
  • Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)

Description

466 821 genom val av ett största tillåtna löptidsintervall mellan de sända och reflekterade pulserna.
Vid optiska zonrör är det väl känt att aerosoler förorsakar störning i detekteringen genom att inom känslighetsomràdet re- flektera den utsända optiska strålningen mot mottagningsorga- net. Huvuddelen av denna störsignal kommer från den del av av- känningsområdet som befinner sig närmast områdets inre gräns.
Vid förut kända zonrör har man t ex använt mätbas och korsan- de lober med den yttre korsningsgränsen vid zonrörets utlös- ningsavstånd och den inre korsningsgränsen nära zonröret. Ut- lösning av zonröret har således skett vid inträdet i avkän- ningsområdet som varit väldefinierat till åtminstone sin yttergräns.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN TEKNISKT PROBLEM Zonrörets mottagare måste i tidigare kända konstruktioner dimensioneras med tillräcklig känslighet för att kunna de- tektera mål vid känslighetsområdets yttre gräns. Eftersom hu- vuddelen av den av aerosoler reflekterande signalen kommer från känslighetsområdets inre del och således har kortare väglängd behövs en förhållandevis liten grad av aerosolreflexion för att zonrörets funktion skall störas.
LÖSNINGEN Det nya zonröret arbetar efter annan princip än det tidigare kända. Den väldefinierade inre gränsen för avkänningsområdet bibehàlles, medan den yttre avkänningsgränsen i en utförings- form kan väljas mera diffus och kan även i vissa fall helt få utgå.
Föreliggande uppfinning har som huvudändamål att öka tåligheten 466 821 mot aerosoler med bibehållande av en förhållandevis enkel uppbyggnad på zonröret som sådant.
Ett första kännetecken för uppfinningen är att på detektororgan i mottagningsorganet, på grund av den optiska reflekterade signalen, erhållen mottagningssignal efter förstärkning är di- rekt påförbar ett i signalbehandlingsenheten ingående tröskel- organ som därvid möjliggör att den inre gränsen/utlösningsgrän- sen uppträder väldefinierat, och att en i signalbehandlingsen- heten medelst tröskelorganet och i beroende av mottagningssig- nalen bildad signal är pâförbar ett bakkantspåverkat vipporgan som initieras för utlösning av aktiveringssignalen då bakkanten uppträder på den i signalbehandlingsenheten bildade signalen.
I det fall sänd- och mottagningsorganen arbetar med varandra åtminstone teoretiskt korsande lober kan den yttre korsnings- gränsen väljas så att den blir belägen i nära anslutning till oändlighetsavståndet, dvs mottagningslobens ena begränsnings- linje sträcker sig nästa parallellt med centrumlinjen för sänd- loben.
Sänd- och mottagningsorganen kan i en alternativ utföringsform även arbeta med tätt uppträdande korta pulser, varvid signal- behandlingsenheten företrädesvis innefattar något slag av jäm- förande kretsar som avkänner de utsända och mottagna reflek- terade pulser över tröskelorganets nivå och vid en löptid mel- lan dessa som ligger inom ett förutbestämt löptidsintervall, som definierar nämnda inre och yttre avkänningsgränser i avkänningsområdet, alstrar en till utnyttjat vipporgan tillför- bar signal.
I fallet med löptidsavkänning kan vipporganet innefatta en första återkopplingsbar monostabil vippa som mottar signalen från de jämförande kretsarna och en till den första vippan ansluten bakkantstriggad andra vippa.
Genom ovanstående erhålles en väsentlig förbättring av moln, rök- och nederbördstàligheten genom att zonrörets avkännings- omràde är beläget utanför utlösningsområdet. Det ger förhål- 466 821 landevis lång väglängd för den totala störningsreflektionen och därmed kraftig dämpning av denna.
FIGURBESKRIVNING För närvarande föreslagna utföringsformer av en anordning som uppvisar de för uppfinningen signifikativa kännetecknen skall beskrivas i nedanstående under närmare hänvisning till bifogade ritningar där: figur figur figur figur figur figur figur l la 3a-3c »ß 6a-6g i principschemaform visar sänd- och mottagningsor- gan som arbetar med varandra korsande lober med inre och yttre avkänningsgränser, i diagramform visar amplitudtillväxten i den reflekterade mottagna signalen som funktion av avståndet inom avkänningsområdet, i blockschemaform visar sänd- och mottagnings- enheter och en till mottagningsenheten ansluten signalbehandlingsenhet, visar förekommande signaler i olika delar av sig- nalbehandlingsenheten enligt figuren 2, i principschemaform visar en utföringsform där sänd- och mottagningsorganen arbetar med tätt ut- sända och mottagna korta pulser, i blockschemaform visar sänd- och mottagningsorgan samt signalbehandlingsenheten för utförandet en- ligt figuren 4, och visar signaler som uppträder i olika punkter i signalbehandlingsenheten enligt figuren 5. 466 821 DETALJERAT UTFÖR INGSEXEMPEL Figur 1 visar delvis en bärare med 1. Bäraren är försedd med ett framåtblickande zonrör med sändorgan 2 och mottagningsor- gan 3 för optisk strålning. Sänd- och mottagningsorganen kan vara av känt slag. Av mottagningsorganet är visat en lins 3a, en bländare 3b och en detektor 3c. En till mottagningsorganet ansluten signalbehandlingsenhet är visad med 4. Ett till enhe- ten 4 anslutet tändorgan eller annat initieringsorgan har be- teckningen 5. Tändorganet utlöser en ej visad funktion eller last i bäraren 1.
En utgående optisk strållob från sändorganet 2 anges med gränslinjer 6, 7. Mottagningslobens gränslinjer visas med 8 och 9 och den första gränslinjen 8 sträcker sig med mycket spetsig vinkel mot eller nästan parallellt med sändlobens centrumlinje. Mottagningslobens andra gränslinje 9 korsar sändlobens centrumlinje på ett avstånd L fràn genomskärnings- planet för linsen 3c. Avståndet mellan nämnda plan och mot- tagningslobens yttre linje 8 är angivet med L'. Avkännings- området är således definierat av nämnda inre och yttre av- stånd L, L'. Den inre avkänninggränsen är angiven med AG. Av- känningsomràdet AV är sektionerat i figuren. Ett mål 10 ref- lekterar via sin yta l0a den från sändorganet utsända strålningen till mottagningsdetektorn 3c då det befinner sig inom nämnda avkänningsomràde. I detektorn 3c alstras en av den reflekterade mottagna strålningen beroende signal i, vars amplitud stiger ju närmare målet kommer den inre korsnings- gränsen 9. I ett förutbestämt läge inom området passerar amplituden en inlagd tröskelnivå Tn. Vid passagen av den inre korsningsgränsen faller signalamplituden abrubt till ett värde ner mot noll. Detta plötsliga amplitudfall utnyttjas i enlighet med nedanstående för att utlösa en aktiveringssignal i' från signalbehandlingsenheten. Nämnda aktiveringssignal påverkar tändorganet 5.
Figuren la visar som funktion av avståndet den i ovanstående beskrivna signalamplitudtillväxten inom avkänningsomràdet samt 466 821 den hastiga amplitudsänkningen då målet passerar områdets inre gräns på avståndet L. Nämnda tröskelnivå är angiven med Tn .
I figuren 2 anges med motsvarande beteckningar som i figuren 1 nämnda sänd- och mottagningsorgan. Signalbehandlingsenheten 4 är visad i mera detalj. Enheten innefattar en förstärkare ll, en tröskelkrets 1? och ett vipporgan 13. Delarna 11, 12 och 13 kan utgöras av känt slag. Vipporganet 13 utgöres t ex av en bakkantriggad MS-vippa (master-slavevippa) eller en D-vippa (=data-vippa). Figurerna 3a, 3b och 3c visar de signaler som uppkommer i de i figuren 2 med motsvarande figurbeteckningar angivna punkterna. Figur 3a motsvarar figuren la och visar amplituden i signalen i under målets relativa ningsomràdet. Figuren 3b visar på motsvarande rörelse i avkän- sätt pulsen i" i då denna nått en på förhand bestämd nivå Tn som bestäms av tröskelkretsen.
Ut- över nämnda tröskelnivå bestämmes längden på pulsen i" av efter tröskelorganet som påverkas av signalen Figuren 3c visar den från vipporganet avgivna pulsen i'. màlets passage ut ur avkänningsområdet då signalen i i prin- cip försvinner. Pulsens bakre flank är indikerad med beteck- ningen bak. Denna bakre flank påverkar eller triggar vippor- ganet så att detta slår om och på sin utgång avger aktive- ringssignalen i'.
I figuren 4 har motsvarande olika enheter givits samma beteck- ningar som i figuren l men kompletterats med ' tecken. I detta fall utsänder sändorganet 2' korta tätt uppträdande pulser enligt figuren 6a. Som exempel kan nämnas att 10.000 pulser kan sändas per sekund och respektive puls har en varaktighet av storleken nanosekunder. I figuren 4 är den optiska strålningen indikerad med 14 respektive 15.
Figuren 6b visar mottagna på målytan 10a' reflekterade pulser.
I figuren 6b är löptiderna mellan respektive utsänd och mot- tagen reflekterad puls angiven med t', t", t"'. Nämnda löp- tider är olika och avser att illustrera att målet inom avkänningsområdet närmar sig relativt bäraren 1' inom avkän- 466 821 ningsområdet. Avkänningsområdets inner- och yttergränser fastställes med hjälp av signalenheten 4' som visas mera de- taljerat i figuren 5. Signalerna enligt figurerna 6a-6g uppträder i de med motsvarande figurbeteckningar angivna punk- terna enligt figuren 5. Signalbehandlingsenheten bestämmer av- känningsomràdets storlek med hjälp av mätning av löptiderna mellan utsända och reflekterade pulser.
Signalbehandlingsenheten innefattar en till mottagningsorganet 3' ansluten förstärkare 16 (jämför figur 2). I detta fall in- går även ett tröskelorgan 17. Enheten 4' arbetar även med en referenskrets som är ansluten till sändorganet och innefattar en fördröjningskrets 18 och en monostabil vippa 19. Utgångarna på tröskelorganet 17 och den monostabila vippan 19 är anslutna till ingångarna på en OCH-grind 20. Utgången på denna grind är ansluten till en êtertriggningsbar monostabil vippa 21 som i sin tur styr en bakkanttriggad vippa 22. Den monostabila vippan 21 har en pulslängd som överstiger pulsintervallet hos de utsända pulserna från sändorganet 2. Den monostabila vippan 19 triggas av respektive utsända puls via fördröjningsorganet 18.
Så länge den monostabila vippan ligger tillslagen, då pulsen enligt figuren 6 från tröskelorganets 17 utgång uppträder, föreligger aktiveringsvillkor för OCH-grinden 20. Detta innebär att den återtriggbara monostabila vippan förblir tillslagen och att den bakkanttriggade vippan icke avger sin utgångssignal.
Detta tillstånd föreligger för löptider av värden som indike- ras med t' och t". När löptiderna är kortare, t ex så korta som t"' uppträder pulsen från tröskelorganets 17 utgång innan den monostabila vippan 19 hunnit slå till. Aktiveringsvillkoret för OCH-grinden upphör och ingen signal erhålles på grindut- gången ifråga. Den átertriggbara monostabila vippan slår ifrån och triggar eller påverkar med sin bakkant bak' den bak- kanttriggade vippan 22 som avger signalen i'. överstiger löptiden mellan utsänd och mottagen puls enligt figurerna 6a och 6b tillslagstiden för den monostabila vippan 17 föreligger inte heller aktiveringsvillkoret för OCH-grinden 20, vilket medför att den âtertriggningsbara monostabila vippan även i detta fall slår ifrån och med sin bakkant triggar eller på- 466 821 verkar vippan 22. Med hjälp av fördröjningskretsen 18 och tillslagstiden för den monostabila vippan kan således de inre och yttre gränserna för zonrörets avkänningsområde bestämmas.
I figurerna 6a-6g har signalen från sändorganet indikerats med is, signalen från tröskelorganet indikerats med iT, signalen från vippan 19 indikerats med iv, signalen från grinden 20 in- dikerat smed ig och signalen från vippan 21 med ivl. övriga signaler anges i ovanstående.
Uppfinningen är inte begränsad till den såsom exempel visade utföringsformen utan kan underkastas modifikationer inom ramen för efterföljande patentkrav och uppfinningstanken.

Claims (3)

466 821 Patentkrav
1. Anordning för att vid ett aktivt optiskt zonrör åstadkoma förhöjd tålighet mot nederbörd, rök, moln, etc och innefattande sänd- och mot- tagningsenheter (2, 2' resp. 3, 3') för optisk strålning och en signal- behandlingsenhet (4, 4') och avsedd att reagera för ett mål (10, lO') som befinner sig i zonrörets avkänningsområde (AV) och reflekterar från sändorganet (2, 2') utsänd optisk strålning till mottagningsorganet, varvid avkänningsområdet närmast en bärare (l, l') av zonröret uppvisar en inre avkänningsgräns (AG), avkänningsområdet är riktat rakt eller snett framåt så att reflekterad signal erhålles medan avståndet till målet ännu överstiger zonrörets utlösningsgräns, att känslighetsområd- ets inre gräns samanfaller med utlösningsgränsen och signalbehand- lingsenheten arbetar med förberedande signalbehandling och/eller tid- mätning av den reflekterade signalen då målet befinner sig inom avkän- ningsområdet samt utlöser en aktiveringssignal (i') först då målet passerar den inre avkänningsgränsen (AG), k ä n n e t e c k n a d där- av, att på detektororgan (3) i mottagningsorganet, på grund av den optiska reflekterade signalen, erhållen mottagningssignal (i) efter förstärkning är direkt påförbar ett i signalbehandlingsenheten ingående tröskelorgan (12, 17) som därvid möjliggör att den inre gränsen/utlös- ningsgränsen uppträder väldefinierat, och att en i signalbehandlingsen- heten medelst tröskelorganet och i beroende av mottagningssignalen bildad signal är påförbar ett bakkantspâverkat vipporgan (13, 22) som initieras för utlösning av aktiveringssignalen (i') då bakkanten upp- träder på den i signalbehandlingsenheten bildade signalen.
2. Anordning patentkravet l, k ä n n e t e c k n a d därav, att sänd- och mottagningsorganens optiska strållober (6, 7 resp. 8, 9) korsar varandra och att inre och yttre avkänningsavstånd är bestämbara medelst korsningsgränserna för loberna.
3. Anordning enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att sändorganet (2') utsänder optisk strålning i form av tätt uppträdande korta pulser och att signalbehandlingsenheten innefattar jämförande kretsar som avkänner både de utsända och mottagna reflekterade pulser över tröskelnivå (Tn) och vid en löptid (t', t") mellan dessa som ligger inom ett förutbestämt löptidsintervall som definierar nämnda inre och yttre gränser i avkänningsområdet alstrar en till vipporganet tillförbar signal.
SE8703630A 1987-09-21 1987-09-21 Anordning foer att vid ett aktivt optiskt zonroer aastadkomma foerhoejd taalighet mot nederboerd, roek, moln etc SE466821B (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8703630A SE466821B (sv) 1987-09-21 1987-09-21 Anordning foer att vid ett aktivt optiskt zonroer aastadkomma foerhoejd taalighet mot nederboerd, roek, moln etc
EP88850311A EP0314646B1 (en) 1987-09-21 1988-09-20 A detector device
AT88850311T ATE86728T1 (de) 1987-09-21 1988-09-20 Detektionseinrichtung.
DE8888850311T DE3879095T2 (de) 1987-09-21 1988-09-20 Detektionseinrichtung.
US07/247,334 US4936216A (en) 1987-09-21 1988-09-21 Detector device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8703630A SE466821B (sv) 1987-09-21 1987-09-21 Anordning foer att vid ett aktivt optiskt zonroer aastadkomma foerhoejd taalighet mot nederboerd, roek, moln etc

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8703630D0 SE8703630D0 (sv) 1987-09-21
SE8703630L SE8703630L (sv) 1989-03-22
SE466821B true SE466821B (sv) 1992-04-06

Family

ID=20369621

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8703630A SE466821B (sv) 1987-09-21 1987-09-21 Anordning foer att vid ett aktivt optiskt zonroer aastadkomma foerhoejd taalighet mot nederboerd, roek, moln etc

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4936216A (sv)
EP (1) EP0314646B1 (sv)
AT (1) ATE86728T1 (sv)
DE (1) DE3879095T2 (sv)
SE (1) SE466821B (sv)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3918243A1 (de) * 1989-06-05 1990-12-06 Diehl Gmbh & Co Optronischer annaeherungszuender
DE3937859C1 (de) * 1989-11-14 1996-06-27 Daimler Benz Aerospace Ag Optischer Abstandszünder
DE4011391C1 (de) * 1990-04-07 1996-05-30 Daimler Benz Aerospace Ag Einrichtung fuer einen Abstandszuender
SE504497C2 (sv) * 1991-07-04 1997-02-24 Bofors Ab Aktivt optiskt zonrör
SE508652C2 (sv) * 1995-10-05 1998-10-26 Bofors Ab Sätt att särskilja falska zonrörsindikeringar från indikeringar av verkliga mål samt explosivämnesfylld, med zonrör försedd projektil
DE10026534A1 (de) * 2000-05-27 2002-02-28 Diehl Munitionssysteme Gmbh Laserentfernungsmesseinrichtung für einen Zünder
SE519568C2 (sv) * 2000-07-03 2003-03-11 Bofors Weapon Sys Ab Anordning vid zonrörsbestyckad ammunitionsenhet
DE10207923B4 (de) * 2002-02-23 2005-09-22 Diehl Bgt Defence Gmbh & Co. Kg Annäherungssensor, insbesondere für die Zündauslösung des Gefechtskopfes einer Abwehrgranate gegen ein anfliegendes Projektil
IL150295A0 (en) * 2002-06-18 2003-05-29 Rafael Armament Dev Authority Bullet
AU2003243607A1 (en) * 2002-06-20 2004-01-06 Royer Biomedical, Inc. Resorbable matrices with coatings for delivery of bioactive compounds
US8033221B2 (en) * 2007-08-13 2011-10-11 Raytheon Company System and method for sensing proximity
IL187637A (en) 2007-11-26 2014-11-30 Israel Aerospace Ind Ltd A system and method for detecting proximity to the target
US7823510B1 (en) 2008-05-14 2010-11-02 Pratt & Whitney Rocketdyne, Inc. Extended range projectile
US7891298B2 (en) * 2008-05-14 2011-02-22 Pratt & Whitney Rocketdyne, Inc. Guided projectile
US8378277B2 (en) * 2009-11-30 2013-02-19 Physical Optics Corporation Optical impact control system
RU2484424C2 (ru) * 2010-11-23 2013-06-10 Виталий Борисович Шепеленко Способ неконтактного подрыва заряда
FR3020455B1 (fr) 2014-04-25 2018-06-29 Thales Fusee de proximite, et projectile equipe d'une telle fusee de proximite
CN104296606B (zh) * 2014-08-26 2016-08-17 上海无线电设备研究所 一种激光引信接收系统

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
LU31506A1 (sv) * 1952-06-06
FR1199438A (fr) * 1958-02-26 1959-12-14 Aeronautique Soc Ind Mécanisme auto-directeur statique, notamment pour mobiles du type des engins spéciaux
US3034436A (en) * 1960-02-19 1962-05-15 Josef M Arthaber Optical fuze
US3924536A (en) * 1965-11-15 1975-12-09 Us Navy Fuze signal circuit
US4010689A (en) * 1970-12-23 1977-03-08 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Apparatus for sensing target distance
US4213394A (en) * 1972-12-13 1980-07-22 Motorola, Inc. Spin processing active optical fuze
SE396136B (sv) * 1974-06-25 1977-09-05 Bofors Ab Passivt ir-zonror
US3942446A (en) * 1974-09-06 1976-03-09 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Optical fuze and/or miss distance indicator
DE2631212A1 (de) * 1976-07-12 1982-12-16 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Abstandszuendeinrichtung
GB2042694A (en) * 1978-06-29 1980-09-24 Short Bros Ltd Fuzes for Guided Missiles
DE2922583A1 (de) * 1979-06-02 1981-01-22 Messerschmitt Boelkow Blohm Annaeherungszuender fuer panzerbekaempfungsflugkoerper
DE2949521C2 (de) * 1979-12-08 1982-10-21 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8000 München Optischer Abtandszünder
US4310760A (en) * 1980-05-27 1982-01-12 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Optical fuze with improved range function
FR2504684B1 (fr) * 1981-04-23 1986-09-19 Applic Tech Et Perfectionnements aux dispositifs optiques de detection de proximite
GB2105016B (en) * 1981-08-05 1985-06-05 British Aerospace Proximity fuzes
US4409900A (en) * 1981-11-30 1983-10-18 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Flyby warhead triggering
SE450170B (sv) * 1983-09-08 1987-06-09 Philips Norden Ab Anordning for att utlosa brisad av en roterande projektil, som har riktad sprengverkan
US4651647A (en) * 1985-04-01 1987-03-24 Werkzeugmaschinenfabrik Oerlikon-Buehrle Ag Adjustable range proximity fuze

Also Published As

Publication number Publication date
EP0314646A3 (en) 1990-04-11
SE8703630D0 (sv) 1987-09-21
DE3879095D1 (de) 1993-04-15
ATE86728T1 (de) 1993-03-15
US4936216A (en) 1990-06-26
DE3879095T2 (de) 1993-06-17
EP0314646A2 (en) 1989-05-03
SE8703630L (sv) 1989-03-22
EP0314646B1 (en) 1993-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE466821B (sv) Anordning foer att vid ett aktivt optiskt zonroer aastadkomma foerhoejd taalighet mot nederboerd, roek, moln etc
US4464048A (en) Laser rangefinders
US4556313A (en) Short range optical rangefinder
US5298905A (en) Visible light detection and ranging apparatus and method
US6710324B2 (en) Optoelectronic distance measuring device
US6288775B1 (en) Lightwave distance measuring apparatus and method
US5784156A (en) Fiber optic guidance system for laser guided missiles
US20030066977A1 (en) Optoelectronic distance measuring device
US4682153A (en) Fail-safe sensor system
US4174177A (en) False target warning system
US4709142A (en) Target detection in aerosols using active optical sensors and method of use thereof
US4134677A (en) Cloud altitude measuring apparatus
JPH06289136A (ja) 距離測定装置
US6665057B2 (en) Method for distance measurement for vehicles by measuring transit time of laser pulses
US4121889A (en) Cloud altitude measuring means
US4991509A (en) Optical proximity detector
CN107390230A (zh) 基于半对齐时间门的双Gm‑APD光子计数激光雷达
SE458310B (sv) Anordning foer alstring av en taendsignal foer oeverflygningsflygkropp
EP1686395A1 (en) Laser rangefinder
US5852410A (en) Laser optical path degradation detecting device
US5018446A (en) Initiating sensor
US4384292A (en) Electronic counter-counter-measure device
CA2266704C (en) System and method for discriminating between direct and reflected electromagnetic energy
US6705230B1 (en) Active optical side-looking fuze
US11573308B2 (en) Method of operating a distance-measuring monitoring sensor and distance measuring monitoring sensor

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8703630-7

Effective date: 19940410

Format of ref document f/p: F