SE465389B - Ammunitionsenhet med adaptivt anslagsroer som foermaar avkaenna haardheten hos ett maal/maalparti - Google Patents

Ammunitionsenhet med adaptivt anslagsroer som foermaar avkaenna haardheten hos ett maal/maalparti

Info

Publication number
SE465389B
SE465389B SE8904210A SE8904210A SE465389B SE 465389 B SE465389 B SE 465389B SE 8904210 A SE8904210 A SE 8904210A SE 8904210 A SE8904210 A SE 8904210A SE 465389 B SE465389 B SE 465389B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
target
sensing
sensor
hard
signal
Prior art date
Application number
SE8904210A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8904210L (sv
SE8904210D0 (sv
Inventor
T Roenn
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Priority to SE8904210A priority Critical patent/SE465389B/sv
Publication of SE8904210D0 publication Critical patent/SE8904210D0/sv
Priority to EP90850387A priority patent/EP0433254A1/en
Priority to US07/622,828 priority patent/US5157221A/en
Priority to NO905391A priority patent/NO172203C/no
Publication of SE8904210L publication Critical patent/SE8904210L/sv
Publication of SE465389B publication Critical patent/SE465389B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42CAMMUNITION FUZES; ARMING OR SAFETY MEANS THEREFOR
    • F42C19/00Details of fuzes
    • F42C19/06Electric contact parts specially adapted for use with electric fuzes
    • F42C19/07Nose-contacts for projectiles or missiles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Fire Alarms (AREA)

Description

465 589 in i målet. Ammunitionsenheten kan i det senare fallet brisera inuti det mjuka målet och på så sätt höjes verkan i denna typ av mål.
T ex luftvärnsrobotar bör kunna verka mot såväl små och stora mål som hårda och mjuka mål samt mot delvis hårda, delvis mjuka ~ mål. Detta fordrar väsentligt olika verkansegenskaper. Med ett intelligent anslagsrör skall inträngningsbrisad vid mjukt mål kunna kombineras med RSV (=riktad strålverkan) mot hårda mål och detta skall därtill kunna kombineras med kulverkan mot små mål om så önskas. Uppfinningen skall kunna utnyttjas på t ex små luftvärnsrobotar med brett målspektrum, t ex bataljons- luftvärnsrobotar.
Olika typer av sensorer skall kunna utnyttjas och där det så önskas skall anslagsfunktionerna kunna kombineras med zonrörs- funktion.
LÖSNINGEN Föreliggande uppfinning föreslår en amunitionsenhet medelst vilken delar eller hela av ovanstående problematik erhåller sin lösning. Det som därvid huvudsakligen kan anses vara känne- tecknande för den nya ammunitionsenheten är att sensorerna är anslutna till en eller flera signalseparerande eller signalbehandlande kretsar, i vilken respektive vilka en första aktiveringssignal alstrad av sensor för avkänning av mjukt mål/ målparti föranleder en fördröjd aktivering av anslagsröret/ ammunitionsenhetens stridsdel och en andra aktiveringssignal alstrad av sensor för avkänning av hårt mål/målparti föranle- der ögonblicklig utlösning av anslagsröret/stridsdelen.
I vidareutvecklingar av uppfinningstanken föreslås att anslags- röret vid anslag mot hårt mål/målparti aktiverar en RSV-funk- tion i ammunitionsenheten. Vidare skall anslagsröret vid anslag mot mål/målparti kunna aktivera spränglast med kulor som är anordnade invid ammunitionsenhetens ytterhölje och/eller är ff, 4sš 389 integrerade i ammunitionsenhetens drivspegel medelst pulver- metallurgi.
I ytterligare vidareutvecklingar innefattar sensorn för avkän- ning av hårt mål/målparti kontaktfolie, kontaktbeläggning, töjningsgivare, etc. Sensorn för aktivering av mjukt mål inne- fattar företrädesvis kontaktfolie eller kontaktbeläggning.
Nämnda anslagsfunktioner skall i en utföringsform kunna sam- verka med zonrörsfunktion inom ammunitionsenheten.
I en föredragen utföringsform innefattar anslagsröret ett SAT- don som är integrerat med amunitionsenhetens spränglast, vid dennas bakre delar.
Nämnda kretsar som mottar sensorernas aktiveringssignaler inne- fattar en första elektrisk delkrets för mottagning av den första aktiveringssignalen från sensorn för avkänning av mjukt mål. Nämnda första elektriska delkrets kan bestå av en fördröj- ningskrets som alstrar en i förhållande till den första aktive- ringssignalen fördröjd signal som är páförbar ett stridsdelens utlösning verkställande organ, t ex nämnda SAT-don. Nämnda kretsar kan även innefatta en andra elektrisk delkrets för mottagning av den andra aktiveringssignalen från sensorn för avkänning av hårt mål. Den andra elektriska delkretsen kan be- stå av en signalbehandlande krets som genom behandling, eventu- ellt med hjälp av ammunitionsenhetens styrdator, av den andra aktiveringssignalen alstrar en utlösningssignal till nämnda stridsdelens utlösning verkställande organ. Nämnda kretsar kan även innefatta ett ELLER-grindorgan eller grindnät, via vilket det utlösningen verkställande organet är anslutet till senso- rerna för avkänning av det hårda målet, till fördröjningskret- sen och sensorn för avkänning av det mjuka målet samt eventu- ellt zonrörsfunktionen. Vidare föreslås en ammunitionsenhete- uppbyggnad där sensorerna är placerade vid amunitionsenhetens främre delar. 465 589 FÖRDELAR Med uppfinningen kan ammunitionsenhet med hög verkansförmåga mot olika måltyper åstadkommas. Anslagssensorerna för mjukt respektive hårt mål kan sammankopplas med utlösningsdon (SAT- don) som är integrerat med stridsdelen och med det nya anslags- röret kan hàrdheten i målet/målpartiet avkännas så att aktive- ring av stridsdelen får största möjliga verkan.
FIGURFÖRTECKNING För närvarande föreslagna utföringsformer av ammunitionsenheter som uppvisar de för uppfinningen signifikativa kännetecknen skall beskrivas i nedanstående under samtidig hänvisning till bifogade ritningar där figur 1 i längdsnitt visar en första utföringsform av en robot som framtill är försedd med sensorer för avkänning av mjukt respektive hårt mål, spränglast, funktion för RSV och utlösningen verkställande organ (SAT-don), figur la visar delar av nospartiets utformning på roboten enligt figuren 1, figur 2 i längdsnitt visar delar av en andra utföringsform av ammunitionsenheten, figur 3 i längdsnitt visar en tredje utföringsform av ammuni- tionsenheten, och figur 4 i horisontalsnitt visar zonrörsfunktion vid roboten.
BÄSTA UTFÖRINGSFORMEN Figur 1 visar ett exempel på en robotuppbyggnad som utnyttjar uppfinningen. Roboten/ammunitionsenheten 1 innehåller på känt sätt en spränglast 2. Framtill är roboten försedd med en in- vändig kon 3 som ingår i funktionen riktad sprängverkan, s k RSV-verkan. 465 339 Roboten är försedd med spränglastens utlösning verkställande organ i form av ett i och för sig känt SAT-don 4 ( t ex av typ EFI). Donet 4 samverkar med anslagssensorer 5 och 6 för mjukt respektive hårt mål.
Sensorn 5 för mjukt anslag innefattar en ihålig första noskon 5' i mjukt material, t ex plast som på sin insida är belagd med elektriskt kontaktmaterial. Dessutom ingår en inre ihålig första noskon 6' som på sin ytteryta är försedd med elektriskt kontaktmaterial. De inre och yttre konerna är anordnade så att då ammunitionsenhetens spets slår emot ett mjukt mål form- förändras eller lägesförskjutes den yttre konen 5' relativt den inre konen, medförande att de elektriska beläggningarna kommer i kontakt med varandra. Funktionen kan således ses som en första slutkontakt 7 som sluts vid anslaget mot mjukt mål.
Det är i och för sig känt att anordna en mjuk anslagskontakt på detta sätt, varför funktionen är visad endast principiellt. Även sensorn 6 utnyttjar nämnda första ihåliga innerkon 6' som vid sin bas är lagrad via sin ändkant 6" i den främre delen av ammunitionsenhetens l hylsa l'. Vid nämnda främre del är ammunitionsenhetens hylsa försedd med en framåtskjutande ytter- fläns 1", i vilken konen 6' är lagrad via sin bakkant 6".
Lagringen är anordnad så att den inre ihåliga konen 6' blir väsentligen opåverkad till sitt läge vid ammunitionsenhetens anslag mot mjukt mål, men formförändras eller lägeförändras vid anslag mot hårt mål.
Sensorn 6 innefattar även en andra innerkon 6"' som är lagrad i den ihåliga innerkonen 6'. På sin insida är konen 6' försedd med elektriskt kontaktmaterial och på sin utsida är konen 6"' försedd med elektriskt kontaktmaterial. Ingen kontakt förelig- ger eller uppkommer vid anslag mot mjukt màl. Däremot uppkommer på grund av formförändring eller lägesförändring hos konerna vid anslag mot hårt mål kontakt mellan konernas 6' och 6"' kontaktbeläggningar. På så vis kan beläggningarna på konerna 6' och 6"' anses bilda en andra slutkontakt 8 som påverkas vid 465 389 anslag mot hårda mål, men förblir opåverkad vid anslag mot mjuka màl. Etablerandet av dylik kontakt mellan beläggningar på genom anslag (hårt) pàverkbara delar är i och för sig förut känt och visas därför endast principiellt.
Figuren la visar delar av konerna 5', 6 ' och 6"'. Belägg- ningen på konens 5' insida är visat med A. Beläggningarna på konens 6' utsida och insida är visade med B' respektive B".
Beläggningen på konens 6"' utsida är visad med C. Om konen 6' utförs av ledande material behövs ingen beläggning.
I figuren 1 har angetts att kontakterna 7 och 8 sluter elektriska kretsar, vars ledare angivits med 9, 10 respektive Il, 12 (varav den ena ledaren kan utgöras av ammunitionsen- hetens stomme). Ledarna 9, 10 är anslutna till en fördröj- ningkrets 13, till vilken överföres en av kontakten 7 alstrad första aktiveringssignal il. I beroende av den första aktive- ringssignalen il alstrar fördröjningskretsen 13 en signal i2 som är fördröjd i förhållande till signalen il. Signalen i2 är anpassad så att den kan aktivera donet 4, vilken aktivering sker på känt sätt. Fördröjningstiden väljes så att ammunitions- enheten hinner tränga in i målet innan den briserar. Fördröj- ningstiden är beroende på måltyp, storlek, m m.
En aktivering av kontakten 8 medför att en signal i3 påföres en signalbehandlingskrets (anpassningskrets) 14 som i beroende av signalen i3 alstrar en signal i4 som är anpassad för att åstadkomma omedelbar (ingen fördröjning) påverkan av SAT-do- net 4. Kretsarna 13 och 14 kan utformas på känt sätt och med känd utrymmesbesparande teknik. Kretsarna 13 och 14 ener- gi försörjer ledningarna 9, 10 och 11, 12 och kretsarna kan vid sin signalbehandling utnyttja eventuell dator i roboten eller motsvarande. Kretsen 14 kan i en utföringsform få utgå.
Figuren 2 visar ammunitionsenhet av annat slag (granat) där man som sensor för avkänning av hårt mål utnyttjar töjnings- givare 15 av känt slag. Vid hoptryckning av ammunitionsenheten (Y 11./ 4ss 399 i samband med anslag mot det hårda målet/målpartiet ändras re- sistansen i töjningsgivaren/töjningsgivarna, medförande att signalen i3' ändras. Ändringen avkännes av kretsen 14' som är av samma slag som kretsen 14. Kretsen 13' fungerar på motsva- rande sätt som kretsen 13. Amnmunitionsenheten är även försedd med kulor 16 som är anordnade innanför enhetens ytterhölje 17 som är endast delvis utritat i figuren 2. Anslagssensorn för avkänning av mjukt mål är visad med 18. Icke beskrivna funktio- ner för utförandet enligt figuren 2 motsvarar motsvarande funk- tioner i den i ovan beskrivna utföringsformen enligt figuren 1.
Så t ex är signalen från sensorn 18 angivet med il'.
I utförandet enligt figuren 3 utnyttjas innerkon 19 som sensor för anslag mot hårt mål. Konen är utförd med kontaktbeläggning 19' på sin utsida. Denna kontaktbeläggning (elektrisk) är sam- verkbar med en kontaktbeläggning 20 på en inneryta vid främre delar av hylsan 21. Konen 19 arbetar enligt samma princip som konen 6' i figuren 1. Konen rubbas inte ur sitt läge i för- hållande till beläggningen 20 vid anslag mot mjukt mål. Vid anslag mot hårt mål erhålles kontakt mellan beläggningarna 19' och 20'. Även i detta utförande ingår kulor 22 anordnade innanför en ej speciellt visad ytterhylsa som i likhet med fallet enligt figuren 2 kan utgöras av ett yttre hölje av me- tall, fiberarmerad plast, kolfiber eller dylikt. Sensorn för det mjuka anslaget är här betecknad 18' och den av denna sensor alstrade signalen är betecknad il". Fördröjningskretsen har beteckningen 13' och den från fördröjningskretsen utgående signalen i2". Sensorn för anslag mot hårt mål avger signalen i3". I detta fall har anslagssensorerna kombinerats med en zonrörsfunktion som symboliserats med 24. Vid aktivering av zonrörsfunktionen erhålles en signal i5. Zonrörsfunktionen är anordnad bortkopplingsbar medelst en kontakt 25. Bortkoppling kan t ex ske då ammunitionsenheten skall utnyttjas för be- skjutning av mål medelst direktanslag. I detta fall ingår en signalbehandlingskrets 23 som fungerar som en ELLER-grind. Då signal erhålles av tillräcklig storlek frán någon av anslags- 465 389 sensorerna eller zonröret alstrar kretsen 23 en signal i6 som är anpassad för att kunna utlösa donet 4", jfr donen 4, 4' i figurerna 1 respektive 2.
Figuren 4 avser att visa fallet då ammunitionsenheten 26 är ut- förd med zonrörsfunktion, vars avkänningslober 27 är utritade.
Loberna 27 är riktade mot olika håll och ger brisad vid màlav- känning. I detta fall är zonröret utrustat med en framàtriktad lob 27', s k lobernas brisadutlösning vid málavkännínš. I figuren är ett impact override, som blockerar de övriga zonrörs- mål angivet med M.
Uppfinningen_är inte begränsad till den i ovan såsom exempel visade utföringsformen utan kan underkastas modifikationer inom ramen för efterföljande patentkrav och uppfinningstanken.
G' \'.1\

Claims (10)

PATENTKRAV
1. Ammunitionsenhet (1, 26) med adaptivt anslagsrör som förmår avkänna hårdheten hos ett mål/málparti (M) och i beroende av denna möjliggör brisad inuti, vid eller utanför målet, varvid röret innefattar eller samverkar med sensorer (5, 6) som är aktiverbara vid avkänning av mjukt respektive hårt mål/màlparti, k ä n n e.t e c k n a d därav, att sen- sorerna är anslutna till en eller flera signalseparerande el- ler signalbehandlande kretsar (13, 14, 23), i vilken respek- tive vilka en första aktiveringssignal (il, il', il") alstrad av sensorn för avkänning av mjukt mål/målparti föranleder en fördröjd aktivering av anslagsröret/ammunitionsenhetens strids- del och en andra aktiveringssignal (i3, i3', i3") alstrad av sensorn för aktivering av hårt mål/målparti föranleder ögon- blicklig utlösning av anslagsröret/stridsdelen.
2. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k - n a d därav, att anslagsröret vid anslag mot hårt mål/målpar- ti aktiverar inom stridsdelen funktion för riktad strålverkan, s k RSV-funktion.
3. Anordning enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e - t e c k n a d därav, att anslagsröret vid anslag mot mål/mål- parti aktiverar spränglast (2) med kulor (16) som är anordnade invid ammunitionsenhetens ytterhölje och/eller är integrerade i ammunitionsenhetens drivspegel medelst pulvermetallurgi.
4. Anordning enligt patentkravet 1, 2 eller 3, k ä n - n e t e c k n a d därav, att respektive sensor för avkänning av hårt mål/målparti innefattar elektrisk kontaktbeläggning, elektriska töjningsgivare, etc och att respektive sensor för avkänning av mjukt mål innefattar elektrisk kontaktbeläggning, elektriskt kontaktfolie, etc.
5. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att den är försedd med zonrörs- funktion som är inhiberbar vid beskjutning av mål/målparti, i 10 465 589 vilket aktivering på grund av direktanslagning är förväntad att ske.
6. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att anslagsröret innefattar ett SAT-don som är integrerat med ammunitionsenhetens spräng- last vid dennas bakre delar.
7. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d en första elektrisk delkrets för mottagning av den första akti- därav, att nämnda kretsar innefattar_ veringssignalen (il) från sensorn för avkänning av mjukt mål och att den första elektriska delkretsen består av en fördröj- ningskrets (13) som alstrar en i förhållande till den första aktiveringssignalen fördröjd signal (i2) som är påförbar ett stridsdelens utlösning verkställande organ, t ex SAT-don.
8. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d en andra elektrisk delkrets för mottagning av den andra aktive- därav, att nämnda kretsar innefattar ringssignalen (i3) från sensorn för avkänning av hårt mål, och att den andra elektriska delkretsen består av en signalbehand- lingkrets som genom behandling, eventuellt med hjälp av ammuni- tionsenhetens styrdator, av den andra aktiveringssignalen alst- rar en utlösningssignal (i4) till ett stridsdelens utlösning verkställande organ, t ex SAT-don, då sensorn vid anslag mot hårt mål/målparti aktiveras.
9. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att nämnda kretsar innefattar en ELLER-grind eller ett grindnät, via vilken respektive vil- ket det utlösningen verkställande organet, t ex SAT-donet, är anslutet till sensorn(-erna) för avkänning av det hårda målet, till fördröjningskretsen och sensorn(-erna) för avkänning av det mjuka målet samt eventuell zonrörsfunktion.
10. Anordning enligt något av föregående patentkrav, IO- (I 11 465 389 k ä n n e t e c k n a d därav, att funktionen för riktad stràlverkan och sensorerna för avkänning av hårt respektive mjukt mål är anbragta vid ammunitionsenhetens främre delar i anslutning till yttre och inre koner (5', 6' och 6"'), och att det aktiveringen verkställande organet är placerad vid spränglastens bakre delar.
SE8904210A 1989-12-14 1989-12-14 Ammunitionsenhet med adaptivt anslagsroer som foermaar avkaenna haardheten hos ett maal/maalparti SE465389B (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8904210A SE465389B (sv) 1989-12-14 1989-12-14 Ammunitionsenhet med adaptivt anslagsroer som foermaar avkaenna haardheten hos ett maal/maalparti
EP90850387A EP0433254A1 (en) 1989-12-14 1990-11-28 Ammunition unit with adaptive impact fuze
US07/622,828 US5157221A (en) 1989-12-14 1990-12-05 Ammunition unit with adaptive impact fuze
NO905391A NO172203C (no) 1989-12-14 1990-12-13 Ammunisjonsenhet med adaptivt anslagsroer

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8904210A SE465389B (sv) 1989-12-14 1989-12-14 Ammunitionsenhet med adaptivt anslagsroer som foermaar avkaenna haardheten hos ett maal/maalparti

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8904210D0 SE8904210D0 (sv) 1989-12-14
SE8904210L SE8904210L (sv) 1991-06-15
SE465389B true SE465389B (sv) 1991-09-02

Family

ID=20377764

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8904210A SE465389B (sv) 1989-12-14 1989-12-14 Ammunitionsenhet med adaptivt anslagsroer som foermaar avkaenna haardheten hos ett maal/maalparti

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5157221A (sv)
EP (1) EP0433254A1 (sv)
NO (1) NO172203C (sv)
SE (1) SE465389B (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4225704A1 (de) * 1992-08-04 1994-02-10 Diehl Gmbh & Co Gefechtskopf mit einer Tandemladung
FR2718842B1 (fr) * 1994-04-15 1996-06-28 Luchaire Defense Sa Projectile destiné à agresser des cibles dures.
SE505199C2 (sv) * 1995-05-02 1997-07-14 Bofors Ab Anordning vid tändsystem
SE505198C2 (sv) * 1995-05-02 1997-07-14 Bofors Ab Anordning vid tändsystem för ammunitionsbärande enhet
US5898213A (en) * 1997-07-07 1999-04-27 Motorola, Inc. Semiconductor package bond post configuration
US6105505A (en) 1998-06-17 2000-08-22 Lockheed Martin Corporation Hard target incendiary projectile
US6135028A (en) * 1998-10-14 2000-10-24 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Penetrating dual-mode warhead
US20030140811A1 (en) * 2001-12-14 2003-07-31 General Dynamics Ordnance & Tactical Systems, Inc. Medium caliber high explosive dual-purpose projectile with dual function fuze
US7124689B2 (en) * 2004-11-22 2006-10-24 Alliant Techsystems Inc. Method and apparatus for autonomous detonation delay in munitions
US8113118B2 (en) * 2004-11-22 2012-02-14 Alliant Techsystems Inc. Spin sensor for low spin munitions
US8522682B1 (en) * 2010-09-23 2013-09-03 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Advanced grenade concept with novel placement of MEMS fuzing technology
US8297193B1 (en) * 2011-07-08 2012-10-30 Foster-Miller, Inc. Surrogate RPG
WO2014081350A1 (en) * 2011-09-16 2014-05-30 Saab Ab Dynamic ignition and ignition delay multi-mode fuze system
BRPI1106809A2 (pt) * 2011-10-20 2014-05-27 Ouro Fino Participacoes E Empreendimentos S A Processo para fixação de carbono e redução de turbidez de vinhaça de cana-de-açúcar e, vinhaça assim tratada
US9146088B1 (en) 2012-04-12 2015-09-29 The Boeing Company High shock survivable fuze
US9329007B2 (en) * 2013-02-01 2016-05-03 Orbital Atk, Inc. Charged projectiles and related assemblies, systems and methods
RU2642695C1 (ru) * 2016-10-10 2018-01-25 Владимир Викторович Черниченко Контактный датчик
US10222182B1 (en) * 2017-08-18 2019-03-05 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Modular shaped charge system (MCS) conical device
CA3178945A1 (en) * 2020-05-18 2022-02-10 Scott Alan Ager Dynamic hardened target layer and void detector sensor for use with a warhead or projectile penetrator

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL27542C (sv) * 1927-04-27
FR1075129A (fr) * 1951-07-26 1954-10-13 Perfectionnements apportés aux projectiles à charge creuse, notamment aux projectiles anti-chars de ce genre
BE529793A (sv) * 1953-07-30
FR1292321A (fr) * 1961-03-22 1962-05-04 Soc Tech De Rech Ind Contacteur pour fusées électriques
DE1703593B1 (de) * 1968-06-14 1971-09-30 Messerschmitt Boelkow Blohm Hohlladung,insbesondere fuer einen Flugkoerper ausgebildeter rotationssymmetrischer Hohlladungssprengkoerper mit Detonationswellenlenkung
US3788225A (en) * 1970-12-03 1974-01-29 Messerschmitt Boelkow Blohm Warhead, particularly for fighting ships
DE2541830C2 (de) * 1975-09-19 1984-04-05 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8012 Ottobrunn Elektrischer Aufschlagzünder
FR2331768A1 (fr) * 1975-11-14 1977-06-10 Luchaire Sa Grenade perfectionnee
DE2630273C3 (de) * 1976-07-06 1980-07-03 Messerschmitt-Boelkow-Blohm Gmbh, 8000 Muenchen Hohlladung
US4063513A (en) * 1976-09-23 1977-12-20 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Target sensing device
DE3117675C2 (de) * 1981-05-05 1983-12-22 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8012 Ottobrunn Schaltungsanordnung zur Aktivierung eines Geschoßzünders
US4480550A (en) * 1982-07-26 1984-11-06 Motorola, Inc. Relative velocity sensor for void sensing fuzes and the like
DE3243568C1 (de) * 1982-11-25 1984-05-10 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8012 Ottobrunn Hohlladung
DE3342284C2 (de) * 1983-11-23 1985-10-03 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8012 Ottobrunn Innenliegende Kontakthaube

Also Published As

Publication number Publication date
SE8904210L (sv) 1991-06-15
NO905391D0 (no) 1990-12-13
NO172203B (no) 1993-03-08
US5157221A (en) 1992-10-20
NO905391L (no) 1991-06-17
EP0433254A1 (en) 1991-06-19
NO172203C (no) 1993-06-16
SE8904210D0 (sv) 1989-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE465389B (sv) Ammunitionsenhet med adaptivt anslagsroer som foermaar avkaenna haardheten hos ett maal/maalparti
US20060254108A1 (en) Electrical discharge immobilization weapon projectile having multiple deployed contacts
US7741588B2 (en) Method and device for varying a flight path of a projectile by intentional tumbling of the projectile
US20060112847A1 (en) Wide area dispersal warhead
US9366508B2 (en) System for protection against missiles
GB2033556A (en) Dummy projectile
WO2003051794A3 (en) Dual mode fuze
NO330620B1 (no) Missilsystem med multiple stridsenheter
CN107830773A (zh) 一种薄型mems运动控制一体化装置及火药作动器
US5767438A (en) Frangible ammunition
US8119958B2 (en) Method and device for matrix of explosive cells
WO2007018577A3 (en) Kinetic energy rod warhead with aiming mechanism
SE446483B (sv) Pansarsprenggranat, innefattande en rsv-laddning, med forsterkt spets for mekanisk penetration av aktivt pansar
EP3120106B1 (en) Lightweight munition
US4991508A (en) Electric field enabled proximity fuzing system
CN107152895A (zh) 一种保形雷达测高/全球定位复合装置
US7055436B2 (en) Shell fuse
RU2356008C2 (ru) Контактное взрывательное устройство
US3416448A (en) Control system for stand-off functioning of a projectile in flight over a target area
EP0760458B1 (en) Asymmetric penetration warhead
IL204223A (en) Head start method - shell and vehicle battle
US7360490B2 (en) Spin-stabilized artillery projectile
SE516247C2 (sv) Segmenterad projektil
US20030183111A1 (en) Mechanically fuzed high explosive projectile using pryotechnic initiation delay
CA2534842A1 (en) Universal ke projectile, in particular for medium-calibre munitions

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8904210-5

Effective date: 19940710

Format of ref document f/p: F