SE456969B - Foerfarande foer avluftande av slutna vaetskecirkulationssystem samt anordning foer genomfoerande av foerfarandet - Google Patents

Foerfarande foer avluftande av slutna vaetskecirkulationssystem samt anordning foer genomfoerande av foerfarandet

Info

Publication number
SE456969B
SE456969B SE8700055A SE8700055A SE456969B SE 456969 B SE456969 B SE 456969B SE 8700055 A SE8700055 A SE 8700055A SE 8700055 A SE8700055 A SE 8700055A SE 456969 B SE456969 B SE 456969B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
tank
liquid
pressure
pistons
constriction
Prior art date
Application number
SE8700055A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8700055D0 (sv
SE8700055L (sv
Inventor
F Roffelsen
Original Assignee
Spiro Research Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Spiro Research Bv filed Critical Spiro Research Bv
Publication of SE8700055D0 publication Critical patent/SE8700055D0/sv
Publication of SE8700055L publication Critical patent/SE8700055L/sv
Publication of SE456969B publication Critical patent/SE456969B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24DDOMESTIC- OR SPACE-HEATING SYSTEMS, e.g. CENTRAL HEATING SYSTEMS; DOMESTIC HOT-WATER SUPPLY SYSTEMS; ELEMENTS OR COMPONENTS THEREFOR
    • F24D19/00Details
    • F24D19/08Arrangements for drainage, venting or aerating
    • F24D19/082Arrangements for drainage, venting or aerating for water heating systems
    • F24D19/083Venting arrangements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Steam Or Hot-Water Central Heating Systems (AREA)
  • Degasification And Air Bubble Elimination (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)
  • Respiratory Apparatuses And Protective Means (AREA)

Description

456 969 2 för acceleration, så att det även i anläggningens högsta punkt befinner sig i ett omättat, luftabsorberande tillstånd och en bestående närvaro av fri luft/gas i en anläggning inte längre är fysikaliskt möjlig. När det i det följande endast talas om luft, så menas därmed även andra med det använda vattnet cirkule- rande gaser.
Detta syfte uppnås enligt uppfinningen vid ett förfarande av det inledningsvis nämnda slaget genom att förfara i enlighet med den kännetecknande delen av patentkrauet l.
Baserat på Henry's lag, enligt vilken en minskning av gaskoncen- trationen i en vätska genom jämviktsinställning med en gasfas med motsvarande låga partialtryck är möjlig, utnyttjar uppfin- ningen det faktum, att en vattenvolym vid en konstant temperatur inte är utsatt för någon volymetrisk förändring oberoende av den i vattnet löste luftmängden. Det intermittenta behandlings- sättet leder i en första fas vid lågt tryck till en avluftning re- spektive en avgasning av vattnet. Vattnet kan härvid inte komma ut ur tanken till cirkulationssystemet, vilken tank under denna be- handlingsfas avger den ur vattnet avskilda luften till atmosfären.
Trycket i anordningen uppgår i denna fas till 1 bar absoluttryck och kan t o m kortfristigt falla till under atmosfärstryck; ge- nom den avsevärda tryckskillnaden respektive det avsevärda tryckfallet bildas mycket snabbt mikroblåsor, som stiger uppåt 1 tanken och överförs till atmosfären.
Till avluftningen ansluter sig den andra behandlingsfasen, i vil- ken det avgasade vattnet bringas in i värmecirkulationsslingan, exempelvis under ett högtryck av upp till 8 bar absoluttryck. Åtgärden att först bringa tankvätskan till systemets högtryck, innan den tillförs cirkulationssystemet efter avluftningsfasen, grundar sig på den insikten, att i slutet av varje avluftnings- fas måste man räkna med kvarstannandet av ett visst antal mikro- blåsor, som häftar vid tankväggen och inte låter sig avlägsnas.
Dessa gasvolymer har under avluftningen ett tryck av 1 bar abso- luttryck och skulle vid övergång till systemets högtryck samman- pressas, med följd att den under tryck till tanken ur anläggnin- gen flytande vattenvolymen skulle vara större än_den under be- skicklingsväxlingen ur tanken till anläggningen/cirkulationssyste- met återförda vattenvolymen. Detta skulle betyda, att i början av 456 969 3 varje avluftningsfas alltmer växande vattenmängder befinner sig i tanken. För att undvika detta bringas vätskan i tanken enligt uppfinningen först till systemets övertryck. Därvid löser de kvar- varande míkroblåsorna upp sig eller antar en systemtrycket mot- svarande volym; vattnet sättes redan därvid i ett starkt absor- berande tillstånd, innan det hunnit tillföras cirkulationskret- sen. Mängden av utflytande vatten överensstämmer vid en beskick- ningsväxling sedan med mängden av det ur cirkulationssyatemet till tanken inströmmande vattnet.
Med varje avgaaningsfas sänkas totalhalten av den i vattnet in- nehållna luften, tills dess att medellufthalten i det cirkule- rande vattnet nått en mättnadsgrad, vid vilken inga eller knap- past några míkroblåsor bildas i tanken. Det betyder, att under de då härskande betingelserna för tryck och temperatur har en ut- jämnad balanssítuation inträtt. Vatten av denna kvalitet, som flyter i de högt belägna delarna av en uppvärmningsanlåggning, kommer att under dess där rådande tryck och den lägre temperatu- ren att uppnå ett omättat tillstånd. Härigenom inledes i anlägg- ningens högsta delar en absorptionsprocess av de där befintliga luftblåsorna. Därtill erfordras ingen ytterligare energitillsats, så att avluftningsprocessen kan genomföras under pågående drift.
Fasväxlingstiden beror på anläggningsstorlek, volymen hos tanken och den valda effektivaste avluftningstiden, t ex var tionde mi- nut i en komplett cykel.
Exempelvis kan vatten med en framledningstemperatur av 8000 och 5 bar absoluttryck under vissa betingelser uppta ca 52 liter luft/ m3, medan detta värde efter trycksänkning till 1 bar absoluttryck bara uppgår till ca 6 liter luft/m3. Skillnaden på 46 liter kan medelst förfarandet enligt uppfinningen avlägsnas ur vattnet i tanken och överföras till atmosfären. Om det i anläggningen inte längre förefinns några fria luftblåsor för absorption, uppstår under de ovannämnda betingelserna en vattenkvalitet, som vid 8000 och 5 bar absoluttryck bara innehåller 6 liter luft/m3. Så- dant vatten, som med ett antaget tryck av 2 bar absoluttryck och en antagen vattentemperatur av 7000 rinner in i de högt belägna radiatorerna kan dock innehålla ca 20 liter luft/m3. Vattnet är t o m i anläggningens högsta punkt mycket absorptivt, eftersom 456 969 4 det kan uppta ytterligare 14 liter luft/m3 ur de där eventuellt föreliggande luftansamlingarna, nämligen skillnaden mellan de 20 liters/m3, som det kan innehålla och de 6 liter/m3, som det nu bara innehåller.
En anordning för genomförandet av förfarandet är väsentligen ut- formad enligt den kännetecknande delen av patentkravet 2. Därige- nom blir det möjligt att utan dyra och ömtåliga elektriskt styrda ventiler respektive avstängningskranar såväl som den för ett stort slitage utsatta tryckalstraren kunna genomföra den intermittenta tryckavgasningen på ett driftsäkert sätt.
Vid anordningen enligt uppfinningen är två gemensamt förflyttbara förträngningskolvar med olika förträngningsvolym anordnade, varvid deras cylinderrum är förbindbara med vätskecirkulations- systemetsledningar. Det plötsliga tryckfallet kan härvid genom ett enkelt sänkande av de olika stora förträngningskolvar- na genast uppnås i det ögonblick, i vilket kolvarna vid förflytt- ning såsom en kantstyrning har avbrutit förbindelsen med system- ledningarna och därmed avskilt tanken från uppvärmningssystemets högtryck.
Med fördel uppvisar förträngningskolvarna olika diameter samt ett urtag i sina mot tankens inre vända kolvytor och är gemen- samt rörliga fram och tillbaka i ett i bottnen och ett i taket på tanken anordnat cylinderhus, varvid ledningarna mynnar i cylinderhusen. Medan tanken är ansluten till uppvärmnings- systemet föreligger alltså ett slutet kretslopp, vid vilket vät- skan underifrån strömmar in i tanken och åter träder ut upptill; tankvätskan fyller under denna spolningsfas även de koncentriska 456 969 5 urtagen i båda förträngningskolvarna helt och hållet.
Företrädesvis kan härvid en vid en ände ur det undre cylinder- huset utskjutande, intermittent fram och tillbaka rörlig stång sammankoppla förträngningskolvarna med varandra. Härtill kan exempelvis den ur tanken utskjutande axeln till omröringsmeka- nismen användas. Den antingen programstyrda eller sig kontinuer- ligt upprepande fram och tillbaka-rörelsen kan därvid exempelvis uppnås medelst en med den ur tanken utskjutande fria änden på stången korresponderande nockkam eller medelst en på stångens ände verkande vevaxeldrift med hjälp av en motor med liten ener- giförbrukning. Vid sänkning av kolven över mynningarna på led- ningarna till systemet sjunker vattenståndet i tanken och det bildas under taket en relativt stor fri vattenyta, d v s mellan taket och vattnet uppstår ett luftrum; detta beror på, att en del av tankinnehållet strömmar in i det i förhållande till cylinderrummet hos den övre förträngningskolven större cylinder- rummet hos den undre förträngningskolven, och följaktligen sänks vattennivån. Det kan härvid t o m utgås från, att under förträng- ningskolvarnas nedåtrörelse och sänkningen av vattenståndet ge- nom förstoring av det vätskan i tanken upptagande utrymmet in- ställer sig åtminstone kortvarigt ett undertryck, som likaledes bidrar till att förbättra avgasningsförhållandena. Det är lämp- ligt, att väggöppningarna i förträngningskolvarnas övre ändläge via ringledningar är förbundna med ledningarna till systemet.
Via de som fördelare verkande, radialt i cylinderhusen anordna- de ringledningarna inträder vattnet genom förträngningskolvens radiella väggöppningar i tanken respektive strömmar vid tankens övre ände via väggöppningarna i förträngningskolven vid locksi- dan och ringkanalen åter in i systemet.
Ledningarna respektive öppningarna kan vara så anordnade i för- hållande till varandra, att ledningarna i förträngningskolvar- nas undre ändläge är avstängda från tanken. Väggöppningarna hos den till diametern mindre förträngningskolven på locksi- dan korresponderar i detta läge med en ringkanal i cylinderhu- Set. Sflm uppvisar åtminstflfle ett lufthåi. Förträngningskolvar- nas undre ändläge utmärker avluftningsfasen, i vilken ett luft- rum har bildats under den övre förträngningskolven genom sänk- 456 96§ 6 ning av vattenytan; detta luftrum beror på skillnaden i kolv- diameter såväl som urtagen och de därmed för vätskan till förfo- gande stâende olika stora utrymmena. Dimensionsförhållandena kan exempelvis väljas, så att vid en nedåtrörelse hos kolvarna en distans av l0 cm ett ytterligare utrymme för ca l liter flui- dum står till förfogande. De genom tryckfallet under avluftnings- fasen frigjorda mikroblåsorna anländer via luftrummet och ring- kanalen med den/de därtill anslutna lufthålen till utsidan och överförs till atmosfären.
Med fördel kan vid det övre cylinderhuset anordnas en avluftare.
Som avluftare kan även här den exempelvis från DE-C 2 200 904 kända mikroblåsavluftaren användas, vid vars användande i syn- nerhet kan förhindras, att luft utifrân via lufthålen och ring- kanalen tränger in i tanken.
Vid en fram och tillbaka rörlig stång, som med fördel är utfor- mad som en rörstång och med en en backventil uppvisande ände Skjuter in 1 ett luftrum i avluftaren samt uppvisar väggenom- gångar'i området för urtaget i den undre förträngningskolven, varvid rörstångens backventil samverkar med en tankens inre och den i det undre cylinderhuset mynnande ledningen samman- bindande, i riktning mot ledningen öppnande backventil, kan på ett fördelaktigt sätt av temperatursvängningar åstadkomma änd- ringar i vattenvolymen i kärlet jämnas ut utan skador på appa- raten. Så snart som nämligen vatten kommer in i den kända, flottörreglerade avluftaren, lyfts flottören och åstadkommer en stängning av en utloppsventil, medan samtidigt backventiler- na öppnas p g a trycket. Vätska flyter för att uppnå det norma- la trycket å ena sidan i rörstången ur avluftaren in i tanken och å andra sida via ventilen i botten ur tanken tillbaka in i systemet.
Hålen till avluftaren kan anbringas på förhand på så sätt, att avluftaren även under tryckuppbyggnadon fylls med vatten. Även i detta fall erhålls fördelen, att utloppsventilen vid stigande vattennivå över den lyftande flottören automatiskt stängs och att alla temperaturbetingade volymändringar automatiskt begrän- sas genom backventilerna, d v s varje överdriven tryckhöjning 10 15 20 25 30 35 456 969 7 begränsas genom inmatning av tankvätska via backventilerna till- baka till systemet till det maximala trycket. Därmed föreligger ett fullständigt skydd för totalanläggningen mot eventuella av ett övertryck framkallade skador.
Med hjälp av en vätskan i tanken cirkulerande, företrädesvis i en sidoledning till tanken anordnad centrifugalpump kan avgas- ningsprocessen förbättras och accelereras genom de kombinerade verkningarna av tryckavgasning och det accelererade frisättandet av mikroblâsor medelst centrifugalpumpens skovlar. P g a nya, ge- nom vetenskapliga undersökningar belagda kunskaper har det nämli- gen visat sig, att betingat av den höga rotationshastigheten hos centrifugalpumpen, exempelvis 2.800 v./min., uppstår i området av mikrosekunder liggande, kortvariga tryckchocker respektive tryckstötar. Därvid uppkommer ett plötsligt tryckfall, som på skuggsidan, d v s omedelbart bakom pumparnas skovlar, åstadkom- mer ett nästan absolut vakuum och leder till kortvariga kok- níngsfenomen i vattnet. Den plötsliga, huvudsakligen av pum- pens motoreffekt framkallade tryckfallet kombinerat med den in- termittenta tryckavgasningen höjer mikroblåsinnehållet i vät- skan flerfaldigt, ty de vid förskjutning av kolven efter avbryt- ning av förbindelsen med systemledningarna bildade fina mikro- blåsorna sammanslås medelst pumpen till relativt stora mikroblâ- sor, som har en god uppstigningsförmåga.
Centrifugalpumpen kan anordnas på godtyckligt ställe på tanken på så sätt, att dess skovlar skjuter in i tankens inre. Det in- träffar dock särskílda fördelar, om centrifugalpumpen är anord- nad i en från den lägsta till den högsta punkten i tanken gåen- de sidoledning. Den oberoende av den egentliga systempumpen arbetande centrifugalpumpen suger då nämligen i en sidoström bort vätska nedtill ur tanken och trycker den genom den förut beskrivna effekten kraftigt med mikroblåsor anrikade vätskan till tankens luftrum, så att den frigjorda luften - varmed i detta sammanhang även andra med arbetsvätskan cirkulerande ga- ser avses - kan stiga upp obehindrat; de i förhållande till luft tyngre vätskebeståndsdelarna faller nedåt i tanken och deltar på nytt i processen. 456 969g Uppfinningen beskrivs närmare i det följande med hänvisning till i ritningen visade utföringsexempel. I ritningen visar: Fig. l en schematisk vy av en utföríngsform av uppfinningen med en för variabelt tryck utsatt tank i en uppvärmningsanlägg- ning, visad i en arbetsfas, då den är ansluten till upp- värmningssystemet, Fig. 2 tanken enligt fig. l visad i en från cirkulationssystemet avstängd avluftningsfas, och fig. 3 en detaljvy i större skala såväl av ett takområde som även ett bottenområde av tanken enligt fig. 2 med där i anordnade cylinderhus för förträngníngskolvar.
Uppfinningen innefattar en tank l med en utloppssidoledníng 2 och en inloppssidoledning 3, vilka står i förbindelse med en huvudledning 5 i en icke närmare visad uppvärmningsanläggning.
Vidare förefinnes en cirkulationspump 4.
Vid utföringsformen enligt fig. l och 2 mynnar ledningarna 2,3 från uppvärmningssystemet i cylinderutrymmen 30 på cylinderhus 32, 34, av vilka cylinderhuset 32 är anordnat på ett lock 31 och cy- linderhuset 34 är anordnat på en botten 33 i tanken. I cylinderhu- sen 32, 34 är genom en rörstång 35 med varandra rörelseberoende ihopkopplade och alltså gemensamt förflyttbara förträngningskolvar 36,37 glidrörligt styrda. Förträngningskolven 36 på taksidan har mindre diameter än förträngningskolven 37 på bottensidan. Rörstån- gen 35 genomtränger med en fri ände 39 den undre förträngningskolven 37 och förflyttas fram och tillbaka av en i den fria rörstångsänden ingripande, i riktning av pilen 40 roterande kamskiva eller en ex- center 38.
I den i fig. l visade s k spolningsfasen är tanken 1 ansluten till systemet och vätskan i tanken inträder i slutet kretslopp via den övre ledningen 2 i cirkulationssystemet och anländer via den undre ledningen 3 tillbaka till tanken.
Förträngningskolvarna 36,37 uppvisar i riktning mot vattentan- kens inre öppna, koncentriskt i kolvarna anordnade, som blind- hål utformade, cylindríska urtag 41 samt radiella väggöppnin- gar 42 i botten på urtagen 41. Väggöppningarna 42 korresponde- 4556 969 9 rar i det övre ändläget hos förträngningskolvarna 36, 37 med i cylinderhusen 32 respektive 34 inbearbetade ringledningar 43 respektive 44. Ringledningarna är anslutna till ledningarna 2, 3 och utgör alltså förbindelsen till cirkulationssystemet i upp- värmningsanläggningen.
I det övre cylinderhuset 32 finns vidare en ringkanal 45, som i den övre förträngningskolvens 36 undre ändläge ligger mitt emot väggöppningarna 42. Ringkanalen 45 övergår i lufthâl 46, vilka sträcker sig parallellt med kolven i cylinderhuset 32 och leder till anordningens utsida. På den Fria änden av det övre cylin- derhuset 32 är en med hjälp av en flottör 17 reglerad avlufta- re 9 placerad. De i vattnet innehållna och frigjorda luftblåsorna kan alltså efter uppstigande passera in genom vägg- öppningarna 42 i ringkanalen 45 och därefter in i lufthålen 46 samt blåsas ut via en ventil 19 i avluftaren 9. Avluftaren 9 överensstämmer i princip och i tillämpliga delar med den avlufta- re, som visas i fig. 4 och beskrivas i tillhörande beskrivnings- avsnitt i stamansökningen 8505705-7.
Avluftningsfasen, i vilken Förträngningskolvarna 36, 37 befin- ner sig i det undre ändläget, visas i fig. 2. P g a den i för- hållande till den övre kolven.större undre förträngningskol- ven 37 och det därmed för vätskan i tanken vid sänkning av kol- varna ytterligare till förfogande stående utrymmet, sänks vat- tennivån i tanken l, varvid det bildas ett luftrum 48 mellan tanklocket 31 och vattenytan 47. Vattnet kan vid sänkta kolvar inte strömma ur systemet in i tanken l, som under avluftningens driftfas avger den ur vattnet avskilda luften till atmosfären.
De genom övergång från systemets högtryck till normaltryck res- pektive undertryck i vätskan frigjorda och i tanken 1 uppâtsti- gande mikroblåsorna finner alltså en fri genomgång in i avlufta- ren. Utloppsventilen 19 uppvisar en avvikande från den i fig. 4 i stamansökningen SE 8505705-7 visade avluftaren-en som Qipett' ring utformad backventil 49, som förhindrar ett inträdande av luft i avluftaren 9 och därmed i tanken l. I den händelse av att p g a möjliga temperatursvängníngar läckvatten vid ringkanalen 45 och lufthålen 46 kommer in i avluftaren 9, åstadkommer - 456 969 m p g a de konstruktiva dimensionerna på avluftaren 9 - redan små mängder vätska en lyftning av flottören 17 och därmed en stängning av ventilen 19.
I tanken l uppträdande övertryck begränsas av två backventi- ler 50, 51 till ett anläggningstrycket motsvarande värde, var- vid den första backventilen 50 är anordnad i rörstångens 35 övre ände 52 och den andra backventilen 51 är anordnad i tankens 1 botten 33. För att det via lufthålen 46 i avluftaren 9 inträn- gande vattnet skall kunna flyta bort och trycket regleras, står rörstângen 35 å ena sidan via backventilen 50 i förbindelse med avluftaren 9 och å andra sidan uppvisar rörstången 35 i om- rådet för det undre cylinderhusets 34 ringledning 44 väggöpp- ningar 53 (fig. 3). Alltså strömmar vätskan via den sig vid ett anläggningens tryck överskridande tryck öppnande backventi- len 50 ut genom rörstången 35 och inträder via väggöppningen 53 i det koncentriska urtaget 41 på den undre förträngningskol- ven 37 i tanken. Samtidigt öppnas vid ett anläggningstrycket överskridande tryck den i den undre ledningen 3 mynnande bot- tenbelägna backventilen 51, så att överskottsvätsksn matas in i systemet, tills dess att tryckutjämning sker.
Den anordningens tryck till ett förhandsbestämt värde begrän- sande effekten genom de båda backventilerna 50, 51 inställer sig också då, när ringledningen 45 och lufthålen 46 i det övre cylinderhuset 32 är så anordnade, att avluftaren 9 principiellt under tryckuppbyggnaden fylls med vatten. Även i detta fall stänger den lyftande flottören 17 utloppsventilen 19 och vid anläggningens tryck överskridande tryck âstadkoms ett öppnande av backventilerna 50, 51, så att överskottsvätskan återföra till cirkulationssystemet.
Frigörandet av mikroblâsor under avluftningen kan förbättras ytterligare med en vätskan i tanken cirkulerande centrifugal- pump. Den enligt fig. 1 och 2 i en sig från den lägsta till den högsta punkten i tanken sträckande sidoledning 55 anordna- de centrifugalpumpen 54 suger bort vätska i tanken ovanför bott- nen 33 och trycker den upp under locket 31 som ett till dimma - omvandlat, d v s i minsta beståndsdelar av vatten och luft sön- 456 969 ll derdelat medium in i luftrummet 48, eftersom vid passerandet av centrifugalpumpens hjulskovlar uppstår på skovlarnas baksi- da ett plötsligt, luftinneslutningarna frigörande tryckfall.
Effekten av omvandlingen till dimma och frigörandet av luft kan exempelvis befordras vidare genom ytterligare anslagsplåtar, mot vilka vätskan slungas. Övergången från den i fig. 1 visade spolningsfasen, i vilken tanken l via ledningarna 2, 3 är ansluten till uppvärmningssys- temet och därvid står under systemets högtryck, till den i fig. 2 visade avluftningsfasen, i vilken tanken l är avstängd från det övriga systemet och därvid i huvudsak står under nor- malt tryck, beskrivs närmare i det följande.
En med avslutandet av spolningsfasen genom omställning av kam- skivan 38 åstadkommen nedåtgående rörelse hos rörstången 35 för- orsakar i överensstämmelse med konturen hos kamskivan 38 samti- digt en gemensam kontinuerlig nedåtgående rörelse hos förträng- ningskolvarna 36 respektive 37. Efter det att kolvarna tillryg-_ galagt en bredden på ringledningarna 43, 44 motsvarande väg och intagit de i fig. 3 visade positionerna, avstänger kolvmantel- ytorna ringledningarna 43, 44 och således ledningarna 2, 3. Un- der loppet av den fortsatta nedåtgående rörelsen hos förträng- ningskolvarna 36, 37 till det i fig. 2 visade undre ändläget avtar högtrycket i tanken l i ökande utsträckning, varvid det i det övre cylinderhuset 32 och därmed i tanken kortfristigt kan uppstå ett undertryck; ty det det övre cylinderhuset 32 inklu- sive urtaget 41 utfyllande vattnet förtränga snabbt till cylin- derrummet och urtaget 41 i det mitt emot det övre cylinderhu-_ set 32 liggande större undre cylinderhuset 34. Den nedåtgående rörelsen hos förträngningskolvarna 36, 37 är avslutad, när väggöppningarna 42 på den övre kolven 36 ligger mitt emot ring- kanalen 45 med de därtill anslutande lufthâlen 46. Efter en god- tycklig avluftningstid, under vilken kolvarna 36, 37 förblir i det undre ändläget, inleds spolningsfasen genom en förflyttning uppåt av rörstången. 456 969 12 Med varje avluftning sjunker luftinnehâllet i vattnet så småningom, så att det är lämpligt att i motsvarande grad förlänga cykeltiden. Uppvärmningsanläggningens styrprogram kan erfarenhetsmässigt alltefter anläggningsstorlek ställas in, så att en högtrycks- och en avluftningsfas sedan bara stick- provslíknande och med stora tidsintervall avlöser varandra, när ingen fri luft längre befinner sig i vattnet och detta nått sin konstanta maximala absorptionsförmåga. Vid drift av uppvärmningsanläggningen genom vattnet till tanken l anländande smutsbestândsdelar kan samlas av en i tankbottnen anordnad, godtycklig och i stamansökningen SE 8505705-7 sche- matiskt visad smutsfångare, exempelvis en bunt trådförsedda rör. Rengöringen av buntarna kan ske periodiskt medelst en inte visad ventil eller en lucka. Smutsen kan även fångas upp i en sump i tanken l.
Förfarandet för avgasning av vatten kan i princip även an- vändas vid kallt vatten, varvid det intermittenta drift- sättet då måste upprätthållas över en längre tidrymd, eftersom den accelererade effekten genom uppvärmt vatten i detta fall saknas. Detta gäller även för äldre anläggningar med ofta öppna expansionskärl, vid vilka så småningom den fortlöpande upptagningen av luft via den öppna vattenytan måste för- hindras, exempelvis medelst ett oljeskikt eller en flytande plastplatta. nå! I?

Claims (9)

IJ Patentkrav:
1. Förfarande för avluftande av slutna vätskecirkulationssys- tem, i synnerhet för uppvärmningsanläggningar med en vatten- tank (1) medelst tryckavgasning, d v s periodisk trycksänkning av vätskan, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, a t t hela innehållet i vattentanken, d v s tankvätskan, intermittent bringas att stå under högt tryck och ett lägre tryck, som ej överstiger atmosfärstrycket, genom att förflytta två gemensamt förflyttbara förträngningskolvar (36, 37) med olika förträng- ningsvolym mellan ett högtrycksläge (fig. 1) och ett lågtrycks- läge (fig. 2), att tankvätskan hålls avskild från cirkulations- systemet under lågtrycksfasen, varvid avluftning sker under lågtrycksfasen, att tankvätskan efter avluftningsfasen först bringas att stå under det i den intilliggande delen av cirku- lationssystemet rådande högre trycket genom förflyttning av förträngningskolvarna mot högtrycksläget, och att sedan, efter det att tankvätskan bringats att uppnå nämnda tryck, förträng- ningskolvarna bringas att frilägga öppningar mot förbindelse- ledningar (2, 3) till vätskecirkulationssystemet för utbyte av tankvätska mot annan vätska från cirkulatíonssystemet.
2. Anordning för avluftande medelst tryckavgasning enligt för- farandet i patentkravet l av slutna vätskecirkulationssystem, i synnerhet uppvärmningsanläggningar med en vattentank (1), k ä n n e t e c k n a d a v två förträngningskolvar (36, 37), som uppvisar olika stor förträngningsvolym och var och en har ett urtag (41) i sin mot vattentankens (1) inre vända kolvyta samt är anordnade gemensamt förflyttbara upp och ned i ett i bottnen (33) respektive ett i taket (31) på tanken (1) anordnat cylinderhus (32 respektive 34), och att vätskecir- kulationssystemets i cylinderhusen mynnande ledningar (2, 3) i förträngningskolvarnas (36, 37) undre ändlägen är avstängda från tanken (1) och i förtrângningskolvarnas (36, 37) övre ändlägen är förbundna via ringledningar (43, 44) med tanken (l) och att anordningen innefattar en avluftare för (9) för ur tankvätskan avskild luft/gas.
3. Anordning enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, a t t väggöppningarna (42) i förträngningskol- varna (36, 37) är förbindbara med vätskecirkulationssystemets ledningar (2, 3). 17 456 969
4. Anordning enligt patentkravet 2 eller 3, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v , a t t de- i diameter mindre, på tak- sidan belägna förträngningskolvens (36) väggöppningarna (42) korresponderar med en ringkanal (45) i cylinderhuset (32) som uppvisar åtminstone ett lufthål (46). Älv
5. Anordning enligt patentkravet 2, 3 eller 4, k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v, a t t avluftaren (9) är anordnad vid detövre cylinderhuset (32) och att avluftaren företrädesvis innefattar en medelst en flottör (17) reglerad ventil (19).
6. Anordning enligt något av patentkraven 2 - 5, k ä n n e - t e c k n a d a v en Förträngningskolvarna (36, 37) med var- andra sammankopplande, med en ände (39) ur det undre cylinder- huset (34) utskjutande, intermittent fram och tillbaka förflytt- bar stång, exempelvis medelst en kamskíva eller excenter (38).
7. Anordning enligt patentkravet 6, k ä n n e t e c k n a d a v en rörstång (35), som med en en backventil (50) uppvisande övre ände (52) skjuter in i ett luftrum på avluftaren (9), och som i området för urtaget (41) i den undre förträngningskolven (37) uppvisar väggenomgångar (53), varvid rörstångens back- ventil (50) samverkar med en tankens inre och den i det'undre cylinderhuset (34) mynnande ledningen (3) sammanbindande, i riktning mot ledningen (3) öppnande backventil (S1).
8. Anordning enligt åtminstone något av patentkraven 2 - 7, k ä n- n e t e c k n a d a v en vätskan i tanken cirkulerande centrífugalpump (54), som företrädesvis är anordnad i en sídoled- ning (55) till tanken (1).
9. Anordning enligt åtminstone något av patentkraven 2 - B, k ä n n e t e c k n a d a v en från den lägsta till den högsta punkten i tanken (1) gående sidoledning (55). ' fl
SE8700055A 1984-06-20 1987-01-09 Foerfarande foer avluftande av slutna vaetskecirkulationssystem samt anordning foer genomfoerande av foerfarandet SE456969B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19843422788 DE3422788A1 (de) 1984-06-20 1984-06-20 Verfahren und vorrichtung zum entlueften von geschlossenen fluessigkeits-umlaufsystemen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8700055D0 SE8700055D0 (sv) 1987-01-09
SE8700055L SE8700055L (sv) 1987-06-04
SE456969B true SE456969B (sv) 1988-11-21

Family

ID=6238756

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8505705A SE456483B (sv) 1984-06-20 1985-12-03 Forfarande och anordning for avluftande av slutna vetskecirkulationssystem
SE8700055A SE456969B (sv) 1984-06-20 1987-01-09 Foerfarande foer avluftande av slutna vaetskecirkulationssystem samt anordning foer genomfoerande av foerfarandet

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8505705A SE456483B (sv) 1984-06-20 1985-12-03 Forfarande och anordning for avluftande av slutna vetskecirkulationssystem

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4718922A (sv)
AT (1) AT390318B (sv)
AU (1) AU581480B2 (sv)
CA (1) CA1267820A (sv)
DE (1) DE3422788A1 (sv)
FR (1) FR2591583B1 (sv)
GB (1) GB2184038B (sv)
SE (2) SE456483B (sv)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3422788A1 (de) * 1984-06-20 1986-01-02 Spiro Research B.V., Helmond Verfahren und vorrichtung zum entlueften von geschlossenen fluessigkeits-umlaufsystemen
DE3831912A1 (de) * 1988-09-20 1990-03-22 Oplaender Wilo Werk Gmbh Vorrichtung zum abscheiden von gas
DE3844460A1 (de) * 1988-12-31 1990-07-05 Storz Medical Ag Vorrichtung zur entgasung von fluessigkeiten
US5490874A (en) * 1995-01-03 1996-02-13 Sparco, Inc. De-aerator apparatus
US5676740A (en) * 1995-01-23 1997-10-14 Itt Fluid Technology Corporation Means for removing gas from a hydronic system
US5976226A (en) * 1997-12-18 1999-11-02 Bastian; Juergen Means to ensure a minimum of gas content in liquids used for heat exchange and insulating purposes with complementary means for liquid expansion into vessels with variable volumes
US6491742B1 (en) 1998-08-03 2002-12-10 Tokyo Electron Limited ESRF coolant degassing process
EP1074708A1 (de) * 1999-06-25 2001-02-07 ABB Alstom Power (Schweiz) AG Gas-Flüssigkeits-Trennapparat
US6557774B1 (en) * 1999-10-12 2003-05-06 Gregory A. Krueger Non-pressurized space heating system and apparatus
US6893485B2 (en) * 2002-05-31 2005-05-17 Swabey, Ogilvy, Renault Method and kit for use with standard pipe couplings to construct a de-aerator
DE20304324U1 (de) 2003-03-17 2003-07-10 Comfort Sinusverteiler GmbH, 48493 Wettringen Hydraulische Weiche
US8177975B2 (en) * 2004-01-21 2012-05-15 Thrush Co., Inc Apparatus for removing air and/or debris from a flow of liquid
US20060086388A1 (en) * 2004-10-27 2006-04-27 Blake Fye Venting device for degassing a flow of liquid in a closed system
US8460223B2 (en) * 2006-03-15 2013-06-11 Hill-Rom Services Pte. Ltd. High frequency chest wall oscillation system
US20070266708A1 (en) * 2006-05-18 2007-11-22 Rapitis Marios K Self-contained refrigerant powered system
GB2444778A (en) * 2006-12-13 2008-06-18 Stanley Whetstone Fluid containment and transfer vessel
EP2095027B1 (en) * 2006-12-13 2018-03-07 Tadpole Energy Limited Fluid containment and transfer vessel
CN104906933A (zh) * 2015-05-21 2015-09-16 李国善 烟气洗涤净化处理装置
US10819944B2 (en) 2016-12-16 2020-10-27 Seagate Technology Llc Mobile wireless drive storage for mobile phone used as car dashboard camera
DE102019000446A1 (de) 2019-01-21 2020-07-23 Andreas Langkowski Mobile Vorrichtung zur Bereitstellung von gelösten Gasen freiem Füllwasser für geschlossene Heizsysteme
DE102019123531A1 (de) * 2019-09-03 2021-03-04 Carl Freudenberg Kg Entlüftungssystem für Flüssigkühleinrichtung und Elektromotor mit einem solchen Entlüftungssystem
NL2029857B1 (en) * 2021-11-22 2023-06-13 Flamco Bv Low pressure degassing device
NL2027613B1 (en) * 2021-02-22 2022-09-19 Flamco Bv Low pressure degassing device
US20240123373A1 (en) * 2021-02-22 2024-04-18 Flamco B.V. Low pressure degassing device
NL1044400B1 (en) * 2022-08-22 2024-03-04 Flamco Bv Low pressure degassing device

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1679636B1 (de) * 1965-06-09 1971-01-14 Julius Dopslaff Verfahren und Vorrichtung zum Entgasen von Wasser in Warmwasserversorgungsanlagen
US3371865A (en) * 1966-05-20 1968-03-05 Ritter Pfaudler Corp Deaerating apparatus
US3485192A (en) * 1967-11-16 1969-12-23 Fuller Co Fan flow controller
FR1591992A (sv) * 1968-11-18 1970-05-04
DE2200904C3 (de) * 1972-01-08 1978-06-15 N.V. Spiro Research, Helmond (Niederlande) Vorrichtung zum Entlüften von Wasserumlauf-Systemen
DE3068606D1 (en) * 1979-09-13 1984-08-23 Vaillant Joh Gmbh & Co Pump with degasser
DE3237023A1 (de) * 1982-10-06 1984-04-12 H.F. 8036 Herrsching Bernstein Entgasungsvorrichtung fuer fluessigkeitsstroeme
US4602923A (en) * 1984-04-03 1986-07-29 Erwin J. Baumgartler Apparatus for degasifying a liquid medium
DE3422788A1 (de) * 1984-06-20 1986-01-02 Spiro Research B.V., Helmond Verfahren und vorrichtung zum entlueften von geschlossenen fluessigkeits-umlaufsystemen

Also Published As

Publication number Publication date
SE8505705L (sv) 1987-06-04
SE8700055D0 (sv) 1987-01-09
FR2591583A1 (fr) 1987-06-19
GB8530884D0 (en) 1986-01-29
US4718922A (en) 1988-01-12
SE8505705D0 (sv) 1985-12-03
FR2591583B1 (fr) 1988-03-25
AU5121085A (en) 1987-06-18
DE3422788A1 (de) 1986-01-02
AT390318B (de) 1990-04-25
ATA360485A (de) 1989-09-15
SE8700055L (sv) 1987-06-04
GB2184038B (en) 1989-10-18
SE456483B (sv) 1988-10-10
AU581480B2 (en) 1989-02-23
GB2184038A (en) 1987-06-17
CA1267820A (en) 1990-04-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE456969B (sv) Foerfarande foer avluftande av slutna vaetskecirkulationssystem samt anordning foer genomfoerande av foerfarandet
SE450846B (sv) Sett att uppfordra vetska fran en vetskebehallare till en ovanfor denna belegen tank
SE438601B (sv) Sett och anordning for avgasning av cirkulationssystem for vetskor
FI94900C (sv) Förfarande och anordning för automatisk cirkulation i en avfallsvattenpumpstation
AT406108B (de) Vakuumerzeugung für melkanlagen
CA2336356C (en) Water desalting installation through reverse osmosis with pressurized supply tanks in continuous kinetic cycle
US20020007736A1 (en) Deaerator
JPH02504664A (ja) 定速駆動装置へ注油するための方法および装置
US3481113A (en) Apparatus and method for the degassification of drilling muds
US4287913A (en) Tank suitable for holding liquids
SE413427B (sv) Ferskvattenkylsystem for kompressormatade forbrenningsmotorer med luftmellankylning
US4548622A (en) Device for separating dissolved gases and entrained bubbles from liquid
US20020007982A1 (en) Oil system
US4352683A (en) Apparatus for venting and deaerating from a liquid circuit
DE502060C (de) Einrichtung zur Abdichtung gasgekuehlter, geschlossener elektrischer Maschinen, insbesondere an den Wellenlagern, durch mindestens zwei hintereinanderliegende, von Dichtungsfluessigkeit durchstroemte Dichtungsnuten
US4022687A (en) Method for the non-mechanical conveying of a collected quantity of liquid and apparatus for the performance of the method
EP0376871A2 (en) Improved trap for steam condensates
US20020000479A1 (en) Fluid reservoir
JPH10174803A (ja) 油中の気体除去装置
US3555819A (en) Baffle structure and flow distributor for a degassing apparatus
SE530746C2 (sv) Apparat för avgasning av olja
SE430474B (sv) Sett och anordning for att skolja en mycket smal spalt
US3438582A (en) Tanks for holding liquids
US3431708A (en) Vacuum line closure method and device for separation chambers in ground-water pumping systems
SE505727C2 (sv) Anordning för åstadkommande av ett vattenlås i ett skyddsrör, som tillhör en i en gastank nedsänkt pump

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8700055-0

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8700055-0

Format of ref document f/p: F