SE453633B - Forfarande for framstellning av en forpackning innehallande en absorberbar polyglykolsyrasutur - Google Patents

Forfarande for framstellning av en forpackning innehallande en absorberbar polyglykolsyrasutur

Info

Publication number
SE453633B
SE453633B SE8402532A SE8402532A SE453633B SE 453633 B SE453633 B SE 453633B SE 8402532 A SE8402532 A SE 8402532A SE 8402532 A SE8402532 A SE 8402532A SE 453633 B SE453633 B SE 453633B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
suture
container
polyglycolic acid
package
water
Prior art date
Application number
SE8402532A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8402532D0 (sv
SE8402532L (sv
Inventor
A Glick
Original Assignee
American Cyanamid Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by American Cyanamid Co filed Critical American Cyanamid Co
Publication of SE8402532D0 publication Critical patent/SE8402532D0/sv
Publication of SE8402532L publication Critical patent/SE8402532L/sv
Publication of SE453633B publication Critical patent/SE453633B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/04Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets for suturing wounds; Holders or packages for needles or suture materials
    • A61B17/06Needles ; Sutures; Needle-suture combinations; Holders or packages for needles or suture materials
    • A61B17/06114Packages or dispensers for needles or sutures
    • A61B17/06133Packages or dispensers for needles or sutures of parallelepipedal shape, e.g. made of rectangular or slightly oval panels

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)

Description

455 653 när suturerna exponeras mot fukt. Än mer överraskande är det att exponering av torra polyglykolsyrasuturer mot ringa mängder fukt under mycket korta tidsperioder är tillräcklig för att förorsaka allvarlig reduktion av in vivo-hàllfastheten för suturerna vid långvarig förvaring, såsom närmare förklaras i det följande.
Ehuru skälet för nämnda negativa inverkan av fukt på egen- skaperna hos polyglykolsyrasuturerna icke är med säkerhet kända, förmodar man att flera olika mekanismer kan vara aktuella. För det första kan vattnet hydrolytiskt angripa polymerstrukturen, varigenom polymeren nedbrytes och försvagas. Det är även möjligt att vattnet kan reagera med icke omsatt glykolidmonomer, som kan vara närvarande i polymeren i en mängd av upp till 8%, för spaltning av glykolidring- strukturen och bildning av den linjära dimeren-av glykolidsyra med den allmänna formeln O O HO-CHZ-ë-O-CHZ-ë-OH Den linjära dimeren kan i sin tur reagera med polymeren för uppbrytning av högpolymeren i làgmolekylära kedjor, varigenom polyme- ren nedbrytes och en reduktion av hållfastheten förorsakas. bet är även möjligt att ett glykolid eller den linjära dimeren av glykolsyra bildas i polymeren såsom en följd av termisk nedbrytning av polyme- ren, vilken kan uppkomma under bearbetning, såsom i ett strängsprut- ningssteg vid hög temperatur.
Det händer ofta i praktiken att en sutur icke användes förrän månader och i vissa fall år efter framställningen. Däremellan förva- ras suturen under varierande betingelser. Lagringsmiljön innehåller i allmänhet fukt. Med hänsyn till nämnda skadliga inverkan av vatten på egenskaperna av en polyglykolsutur är det nödvändigt att sådana sutu- rer förpackas i ett material som förhindrar genomträngning av vatten, som kommer från den miljö vilken omger förpackningen under lagringen, passerar genom förpackningen och kommer i kontakt med den däri före- liggande suturen. A andra sidan kommer en förpackning, som förhindrar inträngning av vattenånga normalt även att förhindra utflöde av vat- tenånga; eventuell vattenånga, som är närvarande i förpackningen när den tillslutes, kommer således att kvarstanna i förpackningen i intim kontakt med suturen. Det har vidare visat sig att exponering av en torr sutur mot fukt även under extremt korta tider (dvs. 20 minuter eller därunder) före packningen kan ha skadlig 3 453 633 inverkan på suturen, när denna förpackas i en vattenimpermeabel förpackning, särskilt om förpackningen skulle råka förvaras vid förhöjda temperaturer.
Det är med hänsyn till nämnda svårigheter med beständig förpackning av polyglykolsyrasuturer ett ändamål med uppfinningen att tillhandahålla ett förfarande för framställning av en förpackning innehållande dessa suturer som tillförsäkrar godtagbar retention av förpacknings- och in vivo-hållfasheten under förlängda tidrymder under de mest oönskvärda betingelser vad beträffar temperatur och fuktighet.
Föreliggande uppfinning avser således ett förfarande för fram- ställning av en förpackning innehållande en absorberbar polyglykolsy- rasutur som uppvisar förbättrad lagringsbeständighet med avseende på bibehållen hàllfasthet hos suturen in vivo, varvid man inför en poly- glykolsyrasutur i en behållare tillverkad av ett material som är ogenomträngligt för vatten och vattenånga, steriliserar suturen och behållaren och därefter lufttätt förseglar behållaren, vilket förfa- rande utmärkes av, att man innan behållaren förseglas a) avlägsnar från omgivande atmosfär upptagen fukt genom torkning i vakuum vid förhöjd temperatur, b) upprätthåller den så från absorberat vatten befriade suturen i torr miljö, och c) evakuerar i huvudsak alla gasformiga beståndsdelar från behållaren eller bortspolar dem från be- hållaren och ersätter dem med en vattenfri gas som icke är reak- tionsbenägen med polyglyko1syra,varefter behållaren förseglas med en lufttät försegling.
Ett flertal olika förpackningsmaterial har undersökts för att man skulle finna en lagringsbar, beständig förpackning för polygly- kolsyrasuturer. När suturen förpackades exempelvis i Saran(R) (en vinylkloridvinylidenklorid-sampolymer) var suturen fullständigt nedbruten efter endast 42 dagars lagring vid 38°C och en relativ fuktighet av 100%.
Ett liknande resultat erhölls med Scotch Pak (R)film. Denna är ett laminat av polyeten, den polymera estern av etylenglykol och ter- eftalsyra. Även med andra förpackningsmaterial misslyckades man med att skydda suturen mot liknande skadlig inverkan.
Före förseglingen av suturen inom förpackningen vid förfarandet enligt uppfinningen är det viktigt att suturen är absolut torr.
Suturen kan föras absolut torr genom att upphettas under tillräcklig tidrymd för eliminering av vattnet. Det bör emellertid observeras att när detta vatten väl har avlägsnats, kan man icke låta suturen komma i kontakt med en miljö, innehållande fukt, ens under en kortare tids- 455 635 4 period, eftersom även en sådan kort kontakt kan förorsaka allvarlig nedbrytning av suturförpackningen och reduktion av in vivo hállfast- heten efter det suturen förseglas i en vattenogenomtränglig behållare och förvaras en förlängd tidrymd. Det blir därför nödvändigt, när ett bearbetningsuppehåll mellan suturens torkning och dess packning, för- utses, att tillfälligt förvara suturen i en torr miljö, som förhindrar möjlighet till kontakt med fukt.
Föreliggande uppfinning avser sålunda ett förfarande för fram- ställning av en lagringsduglig förpackning, innehållande en steril polyglykolsyrasutur. En sådan förpackning framställes genom införing av suturen i en behållare, som är i huvudsak ogenomtränglig för vatten, sterilisering av suturen och behållaren, eliminering av i huvudsak allt vatten från den steriliserade suturen och upprätthållande av den torka- de, steriliserade suturen i en i huvudsak torr miljö, tills behållaren skall förseglas. Före förseglingen av behållaren evakueras de gasfor- miga beståndsdelarna eller ersättes med en gas, som icke reagerar med polyglykolsyra och som är i huvudsak fri från fukt.
Uppfinningen omfattar även en metod för sterilisering av en absorberbar polyglykolsyra med etylenoxidånga utan skadlig inverkan på förpacknings- eller in vivo-hållfastheten hos suturen. Enligt detta förfarande bringas en osteril polyglykolsyrasutur i kontakt med en gas, vilken såsom aktiv komponent innehåller etylenoxid. Gasen upprätthålles vid en temperatur av ungefär 21-32°C. Fukthalten i gasen motsvarar om- givningens och något ytterligare vatten införes icke i gasen för åstad- kommande av någon viss relativ fuktighet däri. När en osteril polygly- kolsyra bringas i kontakt med den beskrivna gasen, erfordras det under fyra timmar eller däröver för att göra suturen steril. Tillfredsstäl- lande sterilisering uppnås när trycket av den steriliserande gasen är ungefär 1,3-2 kp/cmz.
Tidigare steriliseringsmetoder omfattande gasformig etylenoxid har erfordrat ett relativt högt tryck i steriliseringsgasen (2,8 kp/cm2) och en relativt hög temperatur (49-54°C). Normalt uppnås en föreskriven relativ fuktighet (dvs. 50%) genom att gasen försättes med den mängd vatten som erfordras för upprätthållande av den önskade rela- tiva fuktigheten vid steriliseringstemperaturen. Kontakttider av 20 timmar eller mera erfordras vanligen. Med hänsyn till nämnda skadliga inverkan av vatten, särskilt vid hög temperatur, på polyglykolsyra, är det tydligt att det icke är önskvärt att utföra steriliseringen under sådana extrema betingelser under förlängda perioder som tidigare till- lämpats vad beträffar tryck, temperatur och relativ fuktighet. Det är 453 633 känt att när polyglykolsyra bringas i kontakt med vatten sker nedbryt- ningen av polymeren mycket hastigt. Steriliseringsprocessen enligt upp- finningen gör det möjligt att sterilisera polyglykolsyrasuturer vid signifikant lägre temperaturer och tryck och under kortare tidscykler.
*Eftersom man icke medvetet inför någon fukt i den steriliserade gasen och föreningarna i denna är vattenfria, är fukthalten i den sterilise- rade kammaren signifikant lägre än vad som skulle vara möjligt vid tillämpningen av tidigare etylenoxidsterilíseringsteknik. Det har visat sig att polyglykolsyrasuturer kan steriliseras med tillämpning av för- farandet enligt uppfinningen utan skadlig inverkan på suturens in vivo-egenskaper efter packningen.
Fig. l visar en frontvy av en särskilt lämplig utföringsform av suturförpackningen framställd enligt uppfinningen.
Fig. 2 visar en sektionsvy längs linjen 2-2 i fig. 1 och avser åskådliggöra laminatstrukturen hos en särskilt lämplig, vattenogenom- tränglig behållare för polyglykolsyrasuturen.
Pig. 3 avser ett schematiskt flödesschema och visar förfarandet för framställning av den lagringsdugliga polyglykolsyrasuturförpack- ningen enligt uppfinningen.
Fig. 4a visar inverkan av betingelser, som föreligger mellan torkníngen och packningen av suturen och förpackningen enligt uppfin- ningen, pà suturens förpackningsdraghàllfasthet vid rak dragning efter lagring vid 56°C.
Fig. 4b visar inverkan av betingelser, som föreligger mellan torkning och packning av suturen enligt uppfinningen, på in vivo-drag- hàllfastheten efter 15 dagar vid rak dragning efter förvaring vid 56°C.
I fig. Sa jämföres lagringsförmàgan för förpackningen fram- ställd enligt uppfinningen med den av en godtagbar kattguttsuturför- packning under lagringsbetingelser av 38°C och 100% relativ fuktighet.
I fig. 5b jämföres lagringssdugligheten för förpackningen fram- ställd enligt uppfinningen med den av en godtagbar kattguttsuturför- packning under lagringsbetingelser av 56°C och 10% relativ fuktighet.
Fig. l och 2 visar en särskilt lämplig utföringsform av för- packningen. Förpackningen omfattar ett förseglat hölje ll, innehållande steril, nålförsedd polyglykolsyrasutursnodd 12, lindad runt ett uppbär- ningsorgan 13 av papper. Förpackningen förseglas med en perifer värme- försegling l4. Det material av vilket höljet ll tillverkas är ett fyr- skiktat, vattenogenomträngligt laminat, såsom framgår av fig. 2. Lami- natet omfattar ett första skikt 15 av värmeförseglingsbar polyeten, ett andra skikt 16 av aluminiumfolie, ett tredje skikt 17 av polyeten och 453 633 ett fjärde skikt 18 av tryckbart papper. Höljet ll framställes lämpli- gen genom att man anbringar två delar av nämnda laminat över varandra, varvid de värmeförseglingsbara polyetenskikten 15 bringas i kontakt med varandra. Tre av de fyra kanterna förseglas för bildning av ett hölje, vari uppbärningsorganet 12 införes. Efter evakuering av innehållet i höljet eller utbyte därav mot en vattenfri, inert gas förseglas den fjärde kanten av höljet för bildning av en'fullständigt förseglad för- packning. _ Polyetenskíktet 15 består lämpligen av en làgdensitetspolyeten med en ytvikt av 6,8 kg/ris och en tjocklek av 0,038 mm. Funktionen av detta skikt är att tillhandahålla en bärare för värmeförsegling av för- packningen; man kan givetvis även använda varje annan lämplig, värme- förseglingsbar termoplast för att uppnå detta mål. Exempel på sådana andra material är Saran(R) , medium- och högdensitetspolyolefiner, tetrahydrofluoretener och liknande. 3 Aluminiumfolieskiktet 16 bör ha en tjocklek av lägst ungefär 0,010 mm för tillförsäkrande av lämpliga vattenspärrskiktsegenskaper, varvid en tjocklek av 0,010-0,025 mm är särskilt lämplig, speciellt undefär 0,013 mm.
Polyetenskiktet l7 har företrädesvis en tjocklek av ungefär 0,013 mm. Dess funktion är såsom bindemedel för sammanfogning av alu- miniumskiktet 16 och pappersskiktet l8. Man kan givetvis även använda varje annat lämpligt bindemedel.
Pappersskiktet utgöres lämpligen av ett kalandrerat, blekt pås- papper (râsulfatmassa) med en ytvikt av 11,3 kg per ris och en tjocklek av ungefär 0,028 mm 1 20%. Funktionen av pappersskiktet 18 är att möj- liggöra direkt tryckning av etiketter och liknande på ytterytan av för- packningen, varför varje tryckbart papper skulle kunna vara lämpligt.
Ett särskilt lämpligt laminat av polyeten/aluminiumfolie/poly- eten/papper tillhandahàlles av Riegal Paper Corp., New York, N.Y., USA, under varubenämningen Pouchpak.
En lämplig metod för framställning av förpackningen enligt upp- finningen visas schematiskt i fig. 3. En kirurgnàl 19 fästes vid en flätad polyglykolsyrasutur 20 för bildning av en nålförsedd polyglykol- syrasutursnodd 12. Snodden 12 lindas runt suturuppbärningsorganet 13.
Den monterade suturen nedföres i höljet ll, vilket har framställts på angivet sätt.
Höljet ll, innehållande den monterade suturen 12, anbringas därefter i en förseglad behållare, vilken är genomtränglig för steri- liseringsgas, men icke för bakterier. Denna behållare nedföres därefter 453 653 i en etylenoxidsteriliseringsugn_ Ugnen evakueras, varefter en bland- ning av 12 volymprocent etylenoxid och 88 volymprocent diklordifluorme- tan (Freon(R)l2) införes i ugnen. Ugnstrycket nöjes till 1,7 kp/cm2 genom att man tillför en ytterligare mängd av gasblandningen. Tempera- turen i gasblandningen upprätthålles vid 21-32°C. Etylenoxid/Freon- -blandningen är icke antändningsbar och är explosionssäker i alla proportioner vid blandning med luft. Freonen är i huvudsak ett utspäd- ningsmedel och man kan givetvis även använda lämpliga utspädningsmedel, såsom koldioxid, eller andra medlemmar av Ereon-serien och blandningar därav. Den betydelsefulla aspekten vad beträffar steriliseringsproces- sen är att polyglykolsyrasuturen helt oväntat kan steriliseras i en relativt torr miljö vid låga temperaturer, måttliga tryck och med mycket korta steriliseringstidscykler_ När suturen har varit i kontakt med steriliseringsblandníngen under minst fyra timmar, företrädesvis åtta timmar, avlägsnas behålla- ren, innehållande suturen 12, från etylenoxidugnen och anbringas i en torkugn, varefter den upphettas vid 82-87°C under en timme under ett vakuum av 660 mm Hg. Steriliteten av suturen upprätthålles under detta torksteg, eftersom bakterier icke genomtränga den behållare som omger suturen 12. Nämnda behållare förvaras därefter i ett torrt område, dvs. i en miljö som är i huvudsak fri från fukt, tills den slutliga förseg- lingen av höljet ll. Vid denna punkt avlägsnas den bakteriefria behål- laren, omfattande höljet ll och suturen 12, från det torra omrâdet Zl och överföres till ett sterilt område 22, varefter höljet ll, innehål- lande suturen 12, avlägsnas från den bakteriefria behållaren. Det gas- formiga innehållet i höljet ll evakueras i ett sterilt omrâde 22 och höljet 12 värmeförseglas för bildning av en lufttät, vakuumförpackad polyglykolsyrasutur. I det sterila området 22 kan man alternativt er- sätta det gasformiga innehållet i höljet ll med en annan vattenfri gas, som är inert mot polyglykolsyra, såsom kväve, argon, xenon, helium, väte, koldioxid eller liknande, varefter höljet ll värmeförseglas för bildning av en icke-vakuumförpackad polyglykolsyrasutur. Det förseglade höljet ll avlägsnas därefter från det sterila omrâdet 22 och införes i ett veckat plastark 23. Detta värmeförseglas runt höljet ll med hjälp av en katedralförsegling 24 för bildning av ett yttre, avdragbart hölje 25, innehållande det förseglade innerhöljet ll, som i sin tur innehål- ler suturen. Ett flertal olika material kan användas för det yttre, avdragbara höljet 25. Man kan använda exempelvis olika plast-, pappers- och metallmaterial för detta ändamål. Ett särskilt lämpligt material för ytterhöljet ll beskrives i den amerikanska patentskriften 453 633 2.949.181. Suturdubbelhöljesförpackningen anbringas därefter i en etylenoxidugn för sterilisering av ytterytorna av höljet ll, innerytan av höljet 25 och det tomrum som definieras av nämnda ytor. Etylenoxid- ånga tränger genom ytterhöljet 25 för âstadkommande av denna sterilise- ring. Mekanismerna för detta steriliseringssteg är allmänt kända och förklaras i närmare detalj i den amerikanska patentskriften 2.917.878.
När steriliseringen fullbordats, har man erhållit en lagringsduglig polyglykolsyrasuturförpackning, som är helt steril med undantag för ytterytan av höljet 25. En sådan förpackning är särskilt lämplig för att förse en kirurg under arbete med en steril sutur.
Det är tydligt att stegföljden och karaktären av nämnda förfa- rande kan varieras något, utan att karaktären av den färdiga, packade produkten pàverkas skadligt. Suturen 12 och höljet ll kan exempelvis steriliseras separat och därefter kombineras i det sterila området 22.
Man kan alternativt vakuumtorka suturen 12 i höljet ll före sterilise- ringen, med det undantaget att ett efterföljande torksteg skulle er- fordras, om någon fukt upptagits av suturen under steriliseringsproces- sen. Suturen 12 kan även torkas innan den införes i höljet ll. Man kan givetvis tillämpa olika steriliseringsmetoder, såsom värmesterilisering eller röntgen-, B- eller Y-strålning och liknande. Den lämpligaste steriliseríngsmetoden är emellertid med gasformig etylenoxid. Sådana variationer i följden och karaktären av förfarandestegen är uppenbara för fackmannen och måste samtliga anses ligga inom ramen för uppfin- ningen.
Polyglykolsyrasuturen kan själv föreligga i godtycklig form, såsom att den föreligger i form av en flertràdssnodd eller består av en enda tråd. Den kan vidare förses med nål, färgas, beläggas eller på annat sätt behandlas i enlighet med sedvanlig suturteknik.
Data i tabell I indikerar inverkan av olika förvaringsbetingel- ser på förpacknings- och in vivo-draghâllfastheten av polyglykolsyra- suturer, packade i förpackningen enligt uppfinningen. h* 456 655 u .wpnow . . »«nwfl»uøw >H»mflw» 1 .M.m 1 mm o~m qofi oowm oofl ofiom °1H w Nm oßß wofi ooßm mm ommq o1H M .«.n , 1 øvm 1 ømwm 1 oflom o1~ o R om 1 uovw ß omfl ww oßww mm owmm on» «.H N wm omm mm omwm vw ofimm o1~ o>.o _ ww owwfl mofi omww wm o>fiw o1~ -.o .«.~ 1 oucfl 1 ommw 1 oflmw o1~ Q u OH 1 uowm aw ofiwfl maa omfiv mm oøow o1m w ww ommfl mod owmv Qofl owmw o1m m 1 amma 1 omwq 1 ofimw o1~ 6 cfinmwfla mw o>mH vofl ømmw wm omow o1m W Q. mw omm mm omm» 1 ommfi 1 ommq 1 øflmw o1~ O 1>«wso.1 uøwm M mm omfifl mod owmw mm ovmm o1m w w æw omg wo." owå mm omww olm m :då _ 1 ommfi 1 omwv 1 ofimw own 0 m om 1 uw«« m Eu Rx Eo ax .æmwflmš m mßwc .mmflfl w wßflc ...mans >m w. nmmfi.. xmm lmfiflmmhø >u w. immun xmm wEo\.§ mflwn xm a hm .nmnma lmøuø ämm lhcvw dwfiä uemflmmnwvwn .ênxoæflnmm ...nøvßw wnwuman ...mmdflhwflh _. ffiomhfiwæflwmšwmwwwumhmw mon Wmmofladuvuhmvwnvmæmflflds.an. .uøaflwmcfivmnumßfihmaa æfiäo uuhøßsmua m . . . >u nmxuø§cHv“H.mflfln¶ a... 453 ess w .G om owßfi vw omg oifl .Qà O om omm om ommm .Hm om? oafl ow .o 1 mw own moa own m .nofi oron ola mm _ o . un. .h .. oä .. owï 1 015m oå o .m 3 | 00mm mm omm mofi omßm wm oïï. onfi o mo oww mofl . coon mm owmv onfi m .. 9A | 02% 1 oäm 9A o nflmßwflwo ï. ooß wofl oowm »m ooww onfi w 3 å» SH 8% om S3 oå m .WH | owm | om: ... ofiom oi.. o Pnmflnšm :com eo "GH En m .mmflflmå m wßfln .mwflfl m mßflw m :mmhß kuk lmano MEN lmšmmnß .am .ß lmmnw ämm mEo\ x afimflme mnmws m nmwvæv :ca .m nu maa mhwmm m .mmoäwøwfimw .w .H mad» xwfl .Hmomnms fi o. H på .p P H . w ~. .H på å .m k .. m U äm Jää dßš äfiwwflnpwp .Snuxmnmwmfokfmb nH . . nmflmxmdwwømmfiflfixomnnmm nnsvsw. mnflawmfl lmwnflhmmfl 453 633 ll Värdena uttryckas såsom procent bibehållen draghållfasthet i förhållande till den ursprungliga. Vad beträffar förpackningsegen- skaperna innebär detta att man pá dagen O av förpackningsperioden upp- mätte förpackningshàllfastheten av en (packad) kontroll. Allteftersom lagringstiden fortlöpte, uppmättes förpackningshállfastheten (dvs. vid knutdragning och rak dragning) efter förutbestämda intervall och jämfördes med värdet för kontrollförpackningshàllfastheten på dagen 0.
Vad beträffar in vivo-hållfastheten innebär denna terminologi att en kontrollsutur (ingen lagringstid) implanterades på dagen 0 av en lagringsperiod i en kanin under en period av 7 eller 15 dagar, varefter kaninen avlivades och suturen avlägsnades. Draghàllfastheten för den avlägsnade suturen uppmättes och användes såsom standardkontroll. När lagringen fortsattes, implanterades suturer-efter förutbestämda inter- vall i kaniner på angivet sätt och hållfastheten uppmättes efter 7 eller 15 dagar. Denna hållfasthet jämfördes med den hállfasthet som observerats pà en kontrollsutur från dagen 0.
Data i tabell I visar inverkan av olika lagringsbetingelser på förpacknings- och in vivo-hàllfastheten vid rak dragning av en sutur av storleken 3-0 eller l-O. Retentionen av hållfastheten vad be- träffar både förpacknings- och in vivo-egenskaperna är vanligen till- fredsställande under samtliga betingelser, med undantag för vid 56°C och 10 % relativ fuktighet. Dessa data visar tydligt den extremt snabba reduktionen av suturhàllfastheten som kan förväntas även med den fördelaktiga förpackningen enligt uppfinningen, när den relativa fuktig- heten på förpackningens utsida är låg, medan temperaturen på både in- och utsidan av förpackningen är hög. Dessa data indikerar vidare att när temperaturerna är låga, men den relativa fuktigheten är hög, kan tillfredsställande lagring åstadkommas. En analys av nämnda data visar att förpackningen enligt uppfinningen på ett tillfredsställande sätt förhindrar att den fukt, som existerar i en miljö av antingen hög eller låg fuktighet omkring förpackningen, kommer i kontakt med suturen. När förvaringstemperaturerna höjes, uppkommer emellertid en kraftig reduk- tion av suturhàllfastheten, särskilt av sutumns in vivo-hållfasthet, trots förmågan hos förpackningen att förhindra fuktens inträngning i förpackningsinnehállet.
Data i tabell II indikerar varför en sådan försämring av sutur- egenskap..na sker efter förvaring vid 56°C. Vissa av dessa data represen teras grafiskt i fig. 4a (förpackningshállfasthet vid rak dragning) och fig. Äb (in vivo-hàllfasthet vid rak dragning under 15 dagar) och 455 633 12 visar tydligt betydelsen av att man häller suturen torr fram till dess att man packar den i förpackningen enligt uppfinningen, om man avser bibehålla suturhàllfastheten under förlängd lagring vid förhöjda temperaturer, såsom vid 56°C.
IH: 453 633 .Umnwwwß Nvmüfi ÜÛÉÜN H00 QQWEQÜOQ ÛQPÜPÜW N h... wnmammm wmxow> sm vmmonm nmvwm nmosm>mPwnpwmw~flwQ woflmflfiovmmomhmflfimpo >m flnsnm mm ompmwp wxofl nosspsw n N vw .oom mm ofiwm om ofimo o1m 1o m m omv mm omm» om oomo o1m .1 - - . 11 o W A1 1» nd >:a1 11 rmwëm rwmfmaxomn f .1.- < 1 oh omm 11- WMWM LH Mmmm W-W Wmmom,oMommwow W o-1 mowm mom omm mm oflmm om ofloo o1m ooohmmoom woo m »om oom Nm omfim om ooow o1m oomo om» eø:»o> m om omw fiofl omwm mm oæßw onm nmonß wëëmw fi .M.H & oofi I oflm 1 ommm I omom oam sm mowvvmzmmfi o 1 uowm m w om o1M m1 mo o1M o n J O NH O! . M m om Nm oflfim om owmo o1m . ooom 1 ow >o H .M_E 1 om 1 omm 1 ommm 1 omom o1o mhmommwmwwowwmw o 1 momm mm omw oo omom mm ommo o1m no m øooom1ooo o Um mom omm mo ofimm om omwo o1m omm ofi> ezsxo> m oofl omm om ommm om omwv o1m »moss oeem» H .w.» ß oofl 1 omm 1 ommm 1 omom o1m no ooopponooø o 1 ooom .w.n I m I M I N Olm & Om »OH AMS m 1 o 1 o 1 o o1m 1em» ow mom» m o o ww ofimm wo owæm onm nmnomxo man w .m.n Roofl 1 omm 1 ommm 1 omom o1m 1ow :oo oomm - 1 oomm mm oo~ om owmm om omoo o1m o«> a=:~o> m _ oo omm oo ommo mo oooo o1m moooo oowwo m W Ho omm om ommm mm oooo o1m oo ooooooo o H .o.o w oofl L 1 omm 1 ommm 1 omom o1~ o 1 oowm mwmfi Eu ax Eo . 1wG5hmwn3 bd 1 mflflflmmmø ßmh mwfifl N m%%% mmmfl Eo\mx 1 noflpmv umnßhmw |mmho lwnsnmw m wflflfi wfimøäomm hoxom> . lflmfimfifi mnmmmø ma hmvmm :nä >m å nwßfim IMS >m ü lmæko mon xmflnoum ann nwndwßw Hmpflm hmmfimmflwvmn nwnmxmnmww|o>w> GH nmmwxmflmmwmmnmnxommuwm 1n5pßm hmm nmmflmmuflpom msflhmmfl 1mmnflnwmA nmnßvøwmnamaoäæfimaflom mumxomm mos nmfloflvflmpøhmvwnpmmmflflmn m hmmammdflvwn mxflfio Hmufiß Q mnflcxomm onmm flnwflfle >m uæxHo>QH .HH Hflmnma 453 633 14 Data i tabell II avser ett detaljerat studium av inverkan av de betingelser, mot vilka suturen exponeras mellan torkningen och packningen i förpackningen enligt uppfinningen. I ett fall exponerades den torkade suturen 24 timmar mot en miljö, upprätthållen vid rumstempe- ratur, men med en relativ fuktighet av 50 %. Höljet, innehållande sutu- ren, förseglades, packades i ett yttre, avdragbart hölje och förvarades vid 56°C och en relativ fuktighet av 10 %; efter endast en vecka under dessa betingelser uppvisade suturen praktiskt taget icke någon in vivo- hàllfasthet, samtidigt som förpackningshàllfastheten hade försämrats allvarligt.
I ett annat fall förvarades en torkad sutur i en behållare vid rumstemperatur i en miljö med 20 - 30 % relativ fuktighet. Suturen packades på angivet sätt. Samma snabba reduktion av suturhàllfast- heten.observerades som i det förra fallet, varvid den relativa fuktig- heten var 50 %. _ I ett ytterligare fall avlägsnades den torkade suturen från torkugnen och infördes omedelbart i en exsickator. Såsom framgår av fig. 4a och 4b uppvisade förpacknings- och in vivo-draghållfastheten efter sex veckors lagring vid 560 tillfredsställande nivåer. En veckas förvaring vid 56°C och l0 % relativ fuktighet visar sig vara likvärdig med ett års lagring vid 22°C och omgivningens normala relativa fuktig- het.
Nämnda resultat tillhandahållas för att tydligt visa betydelsen av att konservera suturen i torrt tillstànd, när den en gång har torkats och tills den förseglas inom den vattenogenomträngliga förpackningen.
I vissa fall kan även en mycket kortvarig exponering av torkade suturer mot fuktiga miljöbetingelser ge en oväntat snabb nedbrytning av sutur- hållfastheten, när suturerna efteråt packas och lagras, särskilt när lagringen utföres under betingelser med hög temperatur, vilka accelere- ra den icke önskvärda inverkan på polyglykolsyrasuturen.
Tabell III visar data för jämförelse mellan lagringsduglig- heten för förpackningen enligt uppfinningen jämfört med den för en typis förpackning med allmän användning för kattguttsuturer under olika lagringsbetingelser. Denna kattguttförpackning beskrivas i den ameri- kanska patentskriften 2.917.878. 453 633 om omv om oomm oo~.o No mo ooo om oomo @o~.o Hm oflfl omm om owoo >oN.o mhhwflom vw .m.h -n@om.unfim mm omm om ovmo mo~.o uoflwnflow m u omnooom -mms omflflmo 1 omm n omoo moN.o o mmflnmommhom om omm mm ommm m~m.o No vw www mm oflmw mmwmo HN .o.» m o. o oo N o ofi 1 | 4 R ooo å ooom mood ppåoow» o. o.. om oooo Qäø 1 oom 1 oowv ~ow.o o loopoow mw _ omm om ovmo mo~.o om WU u oow om oomo mo~.o HN »HH ooo mo ommo >o~.o wfl .m.h ooosfisnflm ao ooo om oqmo mo~.o wnmwfiox F a ao Q :mms pwflflno | owo 1 omoo >oN.o |»Hoaflom o § oofl cor onfinxoomhom mo oom oo oooo oNm.o No mv omm mo omm» m-.o HN oofl ooo om omoo oN~.o qfl .m.n flvß omv om ofioo o~m.o oosoppmx > o ooflfooom .w.> | ooo 1 oomo Nom.o o |s »Qom Eu mä .mwflfl w wßflfl 4Eo\mx. |wflshmmhS >d 4wmnø.xmH mwflfl o mnflm AEEV hmwmo hwàmxmsuqm lwflønmmhß šo R. Jmmhø än .ñmfiu .fimfinmvma Hmpflm .Hmmfiwmsfiwwß 103V» då mamman ma nmfimxmflmwwwwfifinxußfiflhnm Jäßdm Jfiavfim mnflnmmm lwmflflhmma mnflcxommfimm . hmhßpßmvvsmvpmvfl .MPH mfimb m... mflflnxommhæw xmflmhv no Bo now umë nmwnfianfiwmmd vmfihnm fimwflwnxommhmw hww flwvoämfläwäummoflhwma >.m mmflmhnmflhnw . HHH .nflmnfdfi 453 633 16 Data i tabell III representeras grafiskt i fig. Sa och 5b. Vid ; studium av dessa figurer finner man att vid båda de undersökta betingel- I separen (dvs. 3800 - 100 % relativ fuktighet och 56°C - 10 % relativ fuktighet) är lagringsdugligheten för polyglykolsyrasuturerna med av- seende på både förpacknings- och in vivo-hållfastheten åtminstone lik- värdig med lagringsdugligheten för kattguttsuturerna och visar sig i själva verket vara något bättre. _' Data visade i fig. 5a och Sb är avsedda att indikera förmågan hos förpackningen enligt uppfinningen att ge förlängd, beständig lagring av kirurgiska, absorberbara polyglykolsyrasuturer.

Claims (2)

1. \* 453 ess PATENTKRAV l. Förfarande för framställning av en förpackning innehål- lande en absorberbar polyglykolsyrasutur som uppvisar för- bättrad lagringsbeständighet med avseende på bibehållen hàllfasthet hos suturen in vivo, varvid man inför en polygly- kolsyrasutur i en behållare tillverkad av ett material som är ogenomträngligt för vatten och vattenånga, steriliserar sutu- ren och behållaren och därefter lufttätt förseglar behållaren, k ä n n e t e c k n a t därav, att man innan behållaren förseglas a) avlägsnar från omgivande atmosfär upptagen fukt genom torkning i vakuum vid förhöjd temperatur, b) upprätthåller den så från absorberat vatten befriade suturen i torr miljö, och c) evakuerar i huvudsak alla gasformiga beståndsdelar från behållaren eller bortspolar dem från behållaren 0Ch ersätter dem med en vattenfri gas som icke är reaktions- benägen med polyglykolsyra, varefter behållaren förseglas med en lufttät försegling.
2. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t därav, att man steriliserar suturen och behållaren med en gas vilken såsom aktiv komponent innehåller etylenoxid och uppvi- sar omgivningens fuktighet och vilken upprätthålles vid en temperatur av 21-32°C och ett tryck av 1,3-2 kp/cm* under en tidrymd av minst 4 timmar.
SE8402532A 1970-06-26 1984-05-10 Forfarande for framstellning av en forpackning innehallande en absorberbar polyglykolsyrasutur SE453633B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH970970A CH526965A (de) 1970-06-26 1970-06-26 Lagerungsbeständige Packung und Verfahren zu ihrer Herstellung

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8402532D0 SE8402532D0 (sv) 1984-05-10
SE8402532L SE8402532L (sv) 1984-05-10
SE453633B true SE453633B (sv) 1988-02-22

Family

ID=4354798

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8402532A SE453633B (sv) 1970-06-26 1984-05-10 Forfarande for framstellning av en forpackning innehallande en absorberbar polyglykolsyrasutur

Country Status (3)

Country Link
CA (1) CA1049970A (sv)
CH (1) CH526965A (sv)
SE (1) SE453633B (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2829871C2 (de) * 1978-07-07 1982-06-16 J. Pfrimmer & Co, 8520 Erlangen Sterilisierfähige Verpackung für medizinische Artikel
FI68028C (fi) * 1983-11-02 1985-07-10 Printal Oy Foerpackningsfolie
FR2621475A1 (fr) * 1987-10-09 1989-04-14 Schwarz Georg Emballage pour ligatures et sutures chirurgicales sous la forme d'un etui

Also Published As

Publication number Publication date
CH526965A (de) 1972-08-31
SE8402532D0 (sv) 1984-05-10
CA1049970A (en) 1979-03-06
SE8402532L (sv) 1984-05-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9095324B2 (en) Package assembly
US3815315A (en) Ethylene oxide sterilization of moisture sensitive surgical elements
US5464580A (en) Process of sterilization
EP1520795B1 (en) A method and apparatus for packaging a drug-device combination product
EP1589925B1 (en) Reduction of radiation damage to polymers
US4135622A (en) Packaged, desiccated surgical elements
EP0351116B1 (en) Polymeric film
US5863496A (en) Sterile packaging
JP2015515324A (ja) 改善された貯蔵寿命を有するパッケージ化抗菌性医療機器及びその調製方法
PL186214B1 (pl) Pakiet katetera i sposób wytwarzania pakietu katetera
KR20120116899A (ko) 보관 수명이 향상된 패키징된 항미생물성 의료 장치 및 그의 제조 방법
SE453633B (sv) Forfarande for framstellning av en forpackning innehallande en absorberbar polyglykolsyrasutur
KR101153237B1 (ko) 포장된 항균성 의료 장치 및 이의 제조방법
JP2876320B2 (ja) 医療用具の放射線滅菌方法
US10144912B2 (en) Use of polymer film for packaging a culture medium
JP7104699B2 (ja) 滅菌された不織布製品用のフィルムツーフィルム包装ソリューション
KR800001167B1 (ko) 봉합사 저장용 패키지 제조법
JPS60256457A (ja) 包装材料の殺菌方法
JPH0481456B2 (sv)
JPS62259571A (ja) レトルト殺菌処理方法
DE2032389A1 (en) Surgical sewing thread
KR20000016612A (ko) 카테터 팩키지

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8402532-9

Effective date: 19900706

Format of ref document f/p: F