SE452100B - Dentalstift - Google Patents

Dentalstift

Info

Publication number
SE452100B
SE452100B SE8304183A SE8304183A SE452100B SE 452100 B SE452100 B SE 452100B SE 8304183 A SE8304183 A SE 8304183A SE 8304183 A SE8304183 A SE 8304183A SE 452100 B SE452100 B SE 452100B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
dental
channel
anchoring
pin according
retaining
Prior art date
Application number
SE8304183A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8304183D0 (sv
SE8304183L (sv
Inventor
Bernard Weissman
Original Assignee
Bernard Weissman
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bernard Weissman filed Critical Bernard Weissman
Publication of SE8304183D0 publication Critical patent/SE8304183D0/sv
Publication of SE8304183L publication Critical patent/SE8304183L/sv
Publication of SE452100B publication Critical patent/SE452100B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C5/00Filling or capping teeth
    • A61C5/30Securing inlays, onlays or crowns
    • A61C5/35Pins; Mounting tools or dispensers therefor

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Dental Prosthetics (AREA)
  • Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)

Description

ZO 25 35 nn. ..- 452 100 . / 2, stiftet sätts in i kanalen gängas det av sig självt inii basen. Vid denna gängning och vanligtvis då kanalens bot- ten nas, kan sprickor uppstå i basen.
Ett annat problem ligger i ett lämpligt kvarhállande av överbyggnaden i stadigt läge på basen. Tekniken måste innefatta en anordning som förhindrar vridning eller för- skjutning av överbyggnaden i förhållande till basen. Vid de olika arrangemangen enligt tidigare teknik har man sett till att lämna en del av stiftets gängade del att skjuta upp över basen för att halla kvar överbyggnaden.
Man har vidare anordnat en förstorad skalle pá stiftets gängade del att bäddas in i överbyggnaden.
Genom att dessutom låta stiften gå snett i basen åstadkommer man genom det vinklade arrangemanget ytter- ligare vidhäftning i överbyggnaden. Det är även möjligt att böja en del av det gängade stiftet ovanför basen för att ge ytterligare vidfästning i överbyggnaden och på så sätt ge en ytterligare anordning som kan motstå förskjut- ning. lcke desto mindre skulle man önska sig ytterligare för- bättringar i att halla överbyggnaden pa plats och förhindra att överbyggnaden förskjuts efter det att den har satts fast på basen.
Ett syfte med föreliggande uppfinning är därför att ge ett förbättrat medel för att bygga upp en överbyggnad pà en avbruten eller urholkad tanduppsättning.
Ett annat syfte med föreliggande uppfinning är att ge ett förbättrat dentalstift att användas vid förankring av en överbyggnad till en tandbas sa att det förhindras att överbyggnaden förskjuts efter det att den har säkrats i läge.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att ge ett dcntalstift att användas vid fasthállning av en överbyggnad på en bas, varvid dentalstiftet är tillverkat i plast.
Ett ytterligare syfte med föreliggande uppfinning är att ge ett dentalstift för användning vid fasthallning av At!! :å 10 « *S ...far 20 25 30 35 3 452 100 en övcrbyggnad på en bas, vilket förhindrar möjligheten att det bildas sprickor i basen. Ännu ett syfte med föreliggande uppfinning är att ge ett förbättrat dentalstift vilket innefattar en djupbe- gränsande del för att förhindra att stiftet bottnar i kanalen som är formad i basen och därvid undvika möjlig- heten för sprickbildníng i basen.
Ett ytterligare syfte med föreliggande uppfinning är att ge ett förbättrat dentalstift vilket innefattar en ringformad del som kan passa in i en försänkning som ut- formas vid mynningen av den i basen utformade kanalen. Ännu ett syfte med föreliggande uppfinning är att ge ett dentalstift som har en förankringsdel som kan själv- gängas in i en tandbas och som även automatiskt bildar en försänkning i tandbasen för att begränsa stiftets intrång- ningsdjup i tandbasen.
Ett ytterligare syfte med föreliggande uppfinning är att ge ett dentalstift som har en nedre förankringsdel för insättning i tandbasen och en övre kvarhâllníngsdel med en icke-cirkulär form för att ge den enda fasthàllningen i tandöverbyggnaden och förhindra att överbyggnaden för- skjuts i förhållande till basen.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att ge ett verktyg för att skapa en kanal med begränsad längd i tandbasen. Ännu ett ändamål med föreliggande uppfinning är att ge ett dentalverktyg för att samtidigt bilda en kanal och en försänkning i tandbasen.
Ytterligare ett syfte med föreliggande uppfinning är att ge ett enkelt dentalverktyg att användas för att bilda kanaler i tandbascn för efterföljande begränsad insättning av tändstift 1 kanalerna.
Dessa ändamål uppnås i enlighet med föreliggande upp- finning, vid vilken det finns ett tandstift för att sätta fast en överbyggnad vid en tandbas.
Dentalstiftet innefattar en utsträckt förankríngsdel som kan sättas ln i en i tandbasen utformad kanal. En ut- .nflfifißf en.. l å W F. 10 15 20 ZS 30 35 452i 100 sträckt kvarhàllningsdel som är koaxiell med förankrings- stycke med och mellan förankringsdelen och kvarh llnings- delen finns en djupbegränsande del som begränsar " ank- ringsdelens insättningsdjup i basens kanal.
Förankringsdelen är normalt gängad och djupbegräns- ningsdelen kan vid den gängade delens övre ände normalt ha en slät skalle. Närmare bestämt är den utformad som en stympat konisk del som vidgar sig utåt från förankrings- delen och kan anligga i försänkningen som är utbildad i kanalens övre ände. I en utföringsform av uppfinningen innefattar den stympat koniska delen längs sin periferi ett flertal utsträckta spår så att när förankringsdelen under vridning sätts in i kanalen bildas det av sig självt en försänkning i tandbasen.
Tandförankringen kan vara ett gjutet stift av en lämp- lig plast eller ett bearbetat stift av en lämplig metall.
Det har dessutom anordnats ett dentalverktyg med ett konventionellt skaft som har ett blad utskjutande från skaftdelen. Bladet består av ett tunt metallstycke som är vridet 360° för att bilda en spíralborr. Bladdelens sido- kanter som förenar bladet med skaftdelen är vidgade utåt, varvid det automatiskt kan bildas en försänkning vid en borrad kanals övre ände. Normalt sett är bladdelen inne- sluten i skaftdelen och skaftdelens främre ände tjänstgör som stopp för att begränsa djupet i den kanal som bildas.
Med ovanstående och ytterligare ändamål och fördelar, som kommer att visa sig nedan, i sikte, innefattar uppfin- ningen anordningarna, kombinationerna och arrangemangen av delar som genom exempel beskrivs nedan och visas på de bifogade ritningarna av föredragna utföringsformer, på vilka: fig_l är en perspektivvy som visar en utförings- form av dcntalstiftet i enlighet med föreliggande uppfin- ning, §ig_å är ett tvärsnitt längs linjen 2-2 i fig 1 som visar dentalstiftets kvarhállningsdel i tvärsnitt, §ig_§ s! 4s,~...__ - _ 'feæëfrz _ __ .ilsa-sug m. __ 15 20 25 30 35 5 452 100 är ett tvärsnitt analogt med det som visas i fig 2 och som visar ett alternativt utseende pa tvärsnittet, §ig_í är ett tvärsnitt analogt med det som visas i fig 2 och 3 och som visar ännu ett alternativt utseende på tvärsnit- tet, §ig_§ är en perspektivvy som visar en alternativ ut- föringsform av dentalstiftet enligt föreliggande uppfin- ning, §ig_§ är ett tvärsnitt längs linjen 6-6 i fig 5 som visar utseendet på tvärsnittet av dentalstiftets i fig S kvarhàllningsdel, fig_l är ett tvärsnitt analogt med det som visas i fig 6 som visar ett möjligt annat utseende på tvärsnittet, §ig_§ är ett tvärsnitt analogt med som visas i fig 6 och 7 som visar ytterligare ett möjligt utseende på tvärsnittet, §ig_g är en perspektivvy som visar en ut- föringsform av dentalstiftets djupbegränsande del, fig 10 är en delvy-i perspektiv av ett dentalverktyg att användas för att bilda en kanal och försänkning i tand- basdelen, fig 11 är ett tvärsnitt av en tand eller tand- uppsättning vars yta grävts ut innan man bygger en över- byggnad på denna och som visar kanalerna med försänkning- arna som utformats i basen, fig 12 är ett tvärsnitt analogt med det som visas i fig 11 och som visar den urgrävda tanden eller tanduppsättningen med det ena av de två dentalstiften redan insatt och med det andra dentalstíftet till hälften insatt, fig 13 äg\ett tvärsnitt analogt med det som visas i fig 11 och 12 som visa; hur dentalstiftet enligt föreliggande uppfinning skjuter in i den på tanden eller tanduppsättningen uppbyggda överbyggnaden.
I de olika ritningsfigurerna används samma hänvisnings- beteckningar för att beteckna samma delar.
Nu med hänvisning till ritningarna visar fig 1 en första utföringsform innefattande ett dentalstift 10 en- ligt föreliggande uppfinning. Dentalstiftet 10 innefattar en nedre förankríngsdel 12 med en gängad del 14 och en djupbegränsande del 16. Förankringsdelen 12 liknar en skruv med den nedre gängade delen 14 som den gängade tappdelen och den djupbegränsande delen 16 som skruvens släta skalle.
Närmare bestämt innefattar den djupbegränsande delen 'mamma Q. 10 15 20 25 30 35 452 100 lö en stympat koniskt formad del vars ytterkant 18 vid- gar sig utåt och slutar i den övre släta ytan 20. Vid den gängade delens 14 nedre ände finns det en framåtriktad spets 22 för att underlätta insättningen i en kanal i en tanduppsättningsbas. Den djupbegränsande delen 16 är ut- formad att passa i en i tandens basdel utformad försänk- ning.
I ett stycke med och koaxiellt med samt utskjutande fran förankringsdelen 12 finns det en kvarhàllningsdel 24 som skjuter upp ur basen och blir innesluten i tanddelens överbyggnad. Det bör läggas märke till att kvarhállnings- delen 24 har ett tvärsnitt som inte är runt. Såsom framgår av fig 1 och 2 ser man att kvarhállningsdelen 24 har formen av en fyrkant med de fyra sidorna 26. Emellertid kan, såsom visas i fig 3, kvarhàllningsdelen 24A exempel- vis även ha formen av en oval 28 och som framgår av fig 4 kan kvarhallningsdelen 24B även ha en form av två cirklar 30, 32 som skär varandra längs anslutnings- eller in- skärningslinjer 34 sa att det bildas ett "8"-format tvär- snitt. Andra icke-cirkulära former kan även användas.
Syftet med den icke-cirkulära formen är att ge medel som ger förhöjt motstånd mot förskjutning för att förhindra att överbyggnaden rör sig eller förskjuts i förhållande till tandbasen.
Vid kvarhallningsdelens 24 övre ände finns en i för- hållande till dentalstiftets tjocklek tunn ringformad krage 36 som skjuter ut at sidan från dentalstiftet.
Kragen 36 ger ytterligare kvarhållningsmedel i överbygg- naden för att förhindra att överbyggnaden förskjuts axiellt i förhållande till basen.
Vid dentalstiftets övre ände finns en paverk ät övre ände. Emel- ningsänd- del 38 som visas cylindrisk med en sl lertíd kan ett flertal andra inom tekniken välkända pà- verkningsänddelar, och som beskrivits i mina ovan nämnda patent, komma till användning. Paverkningsänddelen 38 är förbunden med kvarhállningsdelcn 24 och särskilt med kragens 36 övre sida medelst en brytbar del 40 som har _, . -k-...aaqšå . ¿ea.ioli,l .www c 7 452 100 4 ilsa.. _ reducerad tjocklek, så att paverkningsänddelen 38 kan av- skiljas från resten av dentalstiftet 10 efter det att den nedre förankringsdelen 12 har skruvats in i kanalen i 5 tandbasen. É S Nu med hänvisning till fig 5 visas en andra ut- föríngsform innefattande ett dentalstift 42 enligt före- liggande uppfinning. Dentalstiftet 42 innefattar en nedre ; x förankringsdel 44 med en gängad del 46 och med en djupbe- " gränsande del 48, såsom tidigare beskrivits. I denna ut- 10 föringsform, vid vilken dentalstiftet är maskinbearbetat, är en underskuren del S0 anordnad mellan den gängade delen 46 och den djupbegränsande delen 48.
En kvarhållningsdel 52 som är utformad i ett stycke med och sträcker sig axiellt ut från förankringsdelen 44 15 och som kommer att inneslutas i överbyggnaden är ut- formad med ett icke-cirkulärt tvärsnitt för att förhindra att överbyggnaden förskjuter sig i förhållande till basen, såsom angivits ovan i samband med kvarhållningsdelen 24.
Till exempel, såsom visas i fíg S och 6, har kvarhållnings- 20 delens 52speciella form ovalt utseende 54. Emellertid, - såsom visas i fig 7, kan kvarhållningsdelen 52A även ha fyrkantform 56. Kvarhållningsdelen SZB kan, såsom visas i fig 8 och som angivits ovan, även ha ett dubbelcirkel- 3 eller "8"-format utseende S8. Återigen torde det inses att i 25 andra icke-cirkulära former kan utnyttjas för att åstad- komma motståndskraften mot förskjutning.
En påverkningsänddel 60 är ansluten till kvarhållnings- delen S2 via en brytbar del 62 med reducerad tjocklek.
Delen 62 med reducerad tjocklek medger att påverknings- gg j 30 delen 60 kan skiljas från återstoden av dentalstiftet 42 flgl; efter det att förankringsdelen 44 har insatts i basens . _f« , kanal. Det bör observeras att delen 62 med recucerad tjock- 2 lok har mindre diameter eller mått än den underskurna delen S0 så att det garanteras att delen 62 med reducerad 35 tjocklek skiljs av.
Den särskilda påverkningsänddelen 60 innefattar en “l cylíndrisk del 64 vid vilken ett par vingdelar 66, 68 är 1"" 4 4så 100 8 anslutna och sträcker sig at sidan ut från den cylindriska delen 64. Dessa vingdelar 66, 68 visas tangentiellt an- slutna till den cylindriska delen 64. Emellertid kan de även sträcka sig axiellt ut fran denna. Vingdelarna 66, 68 S ger en vridmomentöverförande anordning som kan sättas in i ett lämpligt paverkníngsverktyg eller hylsa för insätt- ning av dentalstiftet i tandbasen. Paverkningsdelens övre ände är försedd med en konisk ände 70 som tjänar som styr- ning vid insättningen av påverkningsänden i dentalverktyget 10 eller hylsan. Den visade speciella paverkningsänden kan även ändras så att man använder den pàverkningsänddel 38 som visas i fig 1. Alternativt kan även andra slags pâverk- ningsändar, såsom de som beskrivits i mina ovan anförda Å patent, komma till användning. 'Å 15 En pàverkningsänddel har visats kopplad till kvarhall- ningsdelarna. Trots detta torde det inses, att eftersom kvarhállningsdelen i sig är icke-cirkulär, kan ett lämpligt dentalverktyg kopplas direkt till kvarhàllníngsdelen, var- vid kvarhàllningsdelen samtidigt även kan tjäna som påverk- 20 ningsdel. Verktyget skulle därvid kopplas till den icke- -cirkulära kvarhàllningsdelen, varefter förankringsdelen skulle sättas in i kanalen i dentalbasen. Verktyget skulle därefter tas bort och kvarhallningsdelen skulle därefter tjänstgöra som den del som innesluts i tandöverbyggnaden i ZS ändamal att förhindra förskjutning.
Det torde även inses att fast den i fig 5 visade ut- föringsformen inte innefattar den at sidan utskjutande ringformade kragdelen 36, som visas i fig 1, en dylik krage även skulle kunna innefattas i dentalstiftet i fig S 30 för att ge ytterligare motstånd mot förskjutning alltefter önskan.
Det speciella material varav dentalstiftet kan till- vcrkas kan vara vilket lämpligt material som helst som an- vänds inom dentaltekniken. Ett dylikt material kan emeller- SS tid vara plast, såsom visas i fig 1-4, varvid dentalstiftet ,~ kan gjutas. Såsom visas i fig 5-8, kan ett typiskt dylikt material vara metall innefattande ädla metaller eller i-a~W -_~» ~ ~_a.,..a fiääfiz :ligans _ www. wqgwlnm w '- 10 15 20 ZS 30 35 . 452 100 f icke-ädla metaller; dylika-metaller är välkända inom tekniken, varvid dentalstiftet kan maskinbearbetas. De olika delarnas särskilda längd är gjord så att förank- ringsdelen 12 är i huvudsak lika lang som kvarhàllnings- delen 24 innefattande kragen 36. I fig S har förankrings- delen 44 i stort sett samma tjocklek som kvarhallnings- delen sz frem till delen 62 med reducerad tjocklek.
Sàsom kommer att framgå klart härefter skruvas förank- ringsdelen in i en i tandbasen utformad kanal. De djupbe- gränsande delarna 16 eller 48 kommer att anligga i en för- sänkning gjort i kanalens övre ände eller mynning, vilket förhindrar förankríngsdelen fran att bottna i kanalen.
Man har funnit att möjliga sprickor i tandbasen uppstår då förankringsdelen bottnar i kanalen. Da kanalen utformas i tandbasen kan försänkningen utformas samtidigt.
Alternativt, nu med hänvisning till fig 9, kan försänk- ningen faktiskt formas av dentalstiftet självt genom att man modifierar den djupbegränsande delen 16, 48. Som visas, är den djupbegränsande delen 72 utformad vid övre änden av den gängade nedre förankringsdelen 74. Den icke- -cirkulära kvarhållningsdelen 76 sträcker sig axiellt upp fran den djupbegränsande delens 72 övre ände. En dylik djupbegränsande del 72 bildas av en stympat konisk del 78 som vid sin övre ände slutar i en slät ringformad yta 80 som sträcker sig ut at sidorna. Utmed den stympat koniska delens 78 omkrets finns ett flertal V-formade spar 82, företrädesvis finns det fyra spår 82, som gar inåt från den övre ytan. Dessa spar 82 tjänstgör som tänder för självutskärning av en försänkning 1 tandbasen da den gängade förankringsdelen 74 sätts in i kanalen.
Iskruvningen av förankringsdelen i tandbasen kan vara självgängande både när det gäller dentalstift av plast och metall, varvid endast en längsgående kanal till att börja med formas i tandbasen. I enlighet därmed kan dental- stiftet av plast bestå av armerad plast som kan själv- gängas. Alternativt kan kanalen i sig vara gängad pà för- hand sa att dentalstiftct kan skruvas in i ett dylikt 452 100 10 ' I » 1 gängat hål.
Vid utformningen av kanalen är det väsentligt att djupet på kanalen blir större än den axíella längden på dentalstiftets förankringsdel sa att det~förhindras att stiftet bottnar. Kanalens djup måste därför styras. Nu ¿ med hänvisning till fig 10 som visar ett dentalverktyg 1 vilket kan underlätta bildandet av en kanal att användas I i samband med föreliggande dentalstift. Närmare bestämt i visas ett dentalverktyg 84 som innefattar en vanlig skaft- del 86 från vilken ett blad 88 sträcker sig. Bladet 88 _ 1 utgörs av ett tunt metallstycke 90 som vridíts 3600. Som i %fi”å HM en följd härav kommer den övre ytan 92 som sträcker sig ' I ïa ut från skaftdelen 86 att genomgå en första vridning pa win 1so°, varvid den kommer ett befinna sig pa undersidan i i 15 bladets 88 mittdel och återigen dyka upp som den övre ytan 92 i bladets 88 bortre ände. Sidokanterna 94, 96 på V ¿ - bladets främre ände är avfasade till att bilda en skarp vä spets 98. Bladet 88 i sig tjänstgör som en spiralborr för ,w _ j bildande av en kanal som sträcker sig in i tandbasen. Vid Å? f? 20 bladets inre ände, som sträcker sig ut från skaftdelen 86, Û* vidgar sig sidokanterna 100, 102 utåt så att när spiral- borren bildar en kanal kommer en försänkning att samtidigt bildas vid kanalmynningen. Kanaldjupet regleras genom blodets 88 längd. Skaftdelens 86 främre ändyta 104 tjänst- f 25 gör som naturligt stopp vid vridningen av bladet 88 för att därmed begränsa kanaldjupet till önskat värde.
Bladet 88 är normalt nedsänkt i skaftdelen 86, som kan vara av plast, metall eller annat inom tekniken känt material. Dentalverktyget 84 kan hållas i handen medelst 30 ett extra handtag av det slag, som beskrivits i mina tidigare anförda patent, eller kan utformas så att det passar i ett vanligt dentalhandstycke i en borr. i Med hänvisning till fig 11-13 kommer det nu att be- skrivas hur föreliggande apparatur används i samband med 35 uppbyggandet av en överbyggnad på en tand. På figurerna visas en tand eller tanduppsättning 106 i mjukdelen eller tandköttet 108 i en människokäke. Det är välbekant för _, 15; »w ., ._:,.,¿~ ang. fiäwzwàjlazxfiuaågmüQtnmgmflßwrwg l « f» 10 15 20 25 30 35 i" 452 1on 11 fackmännen att tandkroppen bildas av dentin 110 som om- ger en pulpkanal 112. Dentinet 110 som sträcker sig upp från tandköttet täcks av ett emaljlager 114. Tanduppsätt- ningen bereds sa att man kan göra en överbyggnad på denna genom att en del av emaljen 114 och en del av dentinet 110 avlägsnas för att därmed föra bort av karies angripet och utgrävt material och bilda en utborrad yta 116 fri fran tandröta.
För att åstadkomma överbyggnaden görs ett flertal kanaler 118 som sträcker sig in i dentinet 110 från den urborrade ytan 116. För detta ändamål vrids den i fig 10 tidigare visade spiralborren 84 in i dentinet 110 såsom visas i fig 11. Vid bildandet av kanalen 118 medelst spiralborren 84 kommer en försänkning 120 att samtidigt bildas i ytan 116.
Antalet kanaler som behövs i en speciell bas kommer att variera med den urborrade ytans 116 storlek och hur stor överbyggnad som maste anbringas. Normalt, såsom vid tidigare teknik, kommer kanalerna 118 att utformas gående i vinkel mot varandra i basen, så att dentalstiften, som sätts in i denna, kommer att ga i vinkel mot varandra, så att motstàndskraften mot förskjutning förhöjs.
Efter det att lämpligt antal kanaler 118 har gjorts sätts ettdera av dentalstíften 10, 42 enligt föreliggande uppfinning in i kanalerna 118 (dentalstiften 10 har visats som exempel). Om förankringsdelarna är självgängande kom- mer de automatiskt att gängas in i kanalerna 118. A andra sidan om förankringsdelarna inte är självgängande kommer först ett gängat hål att göras i kanalerna 118 för de gängade dentala stiften.
Dentalstiften 10 sätts in genom att man begagnar sig av paverkningsdelarna 38 som sträcker sig ut från dental- stiftens bortre ändar. Det speciella verktyg som används för insättning kan vara vilket konventionellt känt verktyg avsett för detta ändamål som helst, och det speciella verk- tyget kommer att bero av vilken slags pàverkningsänddel som finns på dentalstíftct. Dentalstíftet förs in ända till 10 15 20 25 30 35 452 1on 12 dess att djupbegränsningsdelen 10 anligger i försänk- ningen 120 vid kanalmynningen.
Som kan ses i fig 12 har tandstiftet 10 till vänster pà tanden redan anbringats på dentalbasen. Det högra dentalstiftet 10, a andra sidan, håller på att sättas in.
Man bör lägga märke till att det vänstra redan insatta dentalstiftet inte bottnar i kanalens 118 botten. Närmare bestämt går kanalens 118 botten 122 ned till ett djup som befinner sig på avstånd från dentalstiftets 10 gängade dels 14 nedre spets 22. Genom den djupbegränsande delen 16 som anligger i försänkningen 120 och förhindrar ytter- ligare införande av förankringsdelen i kanalen 118 för- hindras det sålunda att dentalstiftet bottnar. Genom att hindra stiftet från att bottna kan man undvika sprickbíld- ning i tandens nedre del.
I det visade exemplet bildades försänkningen av borren 84 samtidigt med bildandet av kanalen 118. Det torde inses att om man skulle ha använt dentalstiftet med det slags djupbegränsandc del 72 som visas i fig 9, skulle man inte ha behövt utföra försänkningar 120 i basen, varvid tand- stiftcts iskruvning i tandbasen skulle ha fått djupbegräns- ningsdelen 72 att samtidigt bilda försänkningen 120. Djup- begränsningsdelen 72 skulle därvid befinna sig i den för- sänkning 120 som den själv bildar och återigen förhindra ytterligare införande av dentalstiftet i kanalen 118 för att återigen förhindra att dentalstiftet bottnar.
Efter det att dentalstiftet 10 på lämpligt sätt har förts in i tandbasen avskiljs pàverkningsdelen 38 från resten av dentalstiftet utefter den svaga delen 40 med reducerad diameter. Efter det att pàverkningsdelen 38 har avskiljts inser man att stiftets kvarhàllningsdel 24 till- sammans med kragen 36, om det finns nagon, kommer att skjuta upp över tandbascn så att den kan bäddas in i över- byggnaden som kommer att byggas upp pa basen, såsom visas i fig 13.
Slutsteget i metoden består nu att man bygger en över- byggnad på den exponerade urborrade ytan som nu är försedd ___.__. __..- _. 4 .MF- -_.._......-._....._._..__...._,. .r _. _ ~ :L 10 15 452 100 13 med de över tandbasen utskjutande delarna. Såsom visas i fig 13 utformas en dylik överbyggnad 124 relativt basen 106 sä att den fullständigt återställer tandstrukturen.
Det torde inses att sayäl stiftens övre kvarhállnings- delar 24 som kragen 36 är inneslutna i överbyggnaden och ger överbyggnadcn ett fäste i basen som kan motstå för- skjutning. Som är känt inom tekniken skulle kvarhàllnings- delarna 24 som skjuter upp från basen även kunna böjas för att ge ytterligare vinke-instäl1ning av dentalstiften för att ytterligare förbättra motståndskraften mot förskjut- ning.
Atskilliga modifikationer av den här visade konstruk- tionen kommer att framstå som självklara för fackmånnen.
Man bör emellertid inse att vad som här visats hänför sig till föredragna utföringsformer av uppfinningen, vilka enbart tjänar som exempel och skall icke tolkas som en begränsning av uppfinningen. rr-ces-w- --- _*

Claims (13)

W-'zz i S-Ilrornn mom punnuu anger -nlamnuonell nlenhhermgskud. lNlD kod Bokstav mom klammcr > _ . . , _ v ..._ _. nnqm mu-rnahonell øokumrmhod " ~4s2 100 H Patcntkrav
1. Dentalstift (10, 42) för att sätta fast en överbyggnad (124) på en tandbas (100), innefattande en ldngsträckt förankringsdcl " 1 nä (12, 44) vilken har en bestämd längd, uppvisar ett gänget avsnitt I (14, 40) samt är avsedd att insättas i en kanal (118) i tandbasen, 1 k ä n n e t e c k n a t av en längsträckt och med förankríngs- delen (12, 44) koaxiell kvarhållningsdel (24, 52), vilken har ett Åw- - ickecirkulärt tvärsnitt och vilken är avsedd att inbäddas i över- yüf byggnaden (124), en djupbegränsande del (16, 48, 72), vilken är L utbildad i ett stycke med och mellan förankringsdelen (12, 44) och I kvarhàllningsdelen (24, 52) och vilken begränsar förankringsdelens Å F införingsdjup i kanalen (118) på sådant sätt, att förankringsdelen ' 1 1 3 hàlles på avstånd från kanalens botten (122), en pàverkningsänddel 14 (38, 60) för att underlätta förankringsdelens insättning i kanalen,? en brytbar del (40, 62) med reducerad tjocklek mellan pàverkníngs- ä ¿¿J änddelen och kvarhållningsdelen för att medge att pàverkningsdelen ) kan avskiljas fràn kvarhállningsdelen efter det att förankringsdelen n, varvid den djupbegränsande delen innefattar en stympat konísk del (16, 48, 72) som vidgar sig utåt från förankrings* delen (12, 44) och som skall anligga mot en försänkning (120) vid den övre änden av basens (106) kanal (118), varigenom pàverknings- ' änddelens (38, 60) avskiljning från kvarhàllningsdelen (24, 52) 72) anlägges mot - satts in i kanale J, saft* orsakas när den stympat koniska delen (16, 48, försänkningen (120).
2. Dentalstift enligt krav 1, av en krage (36), vilken är utbildad i ett stycke med och anordnad mellan kvarhállningsdelen (24) och delen (40) med reducerad tjock- g i sidled ut från den làngsträckta k ä n n e t e c k n a t lek och vilken sträcker si kvarhållningsdelen.
3. Dentalstift enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att kragen (Ba) är cirkulär.
4. Dentalstíft enligt krav 1, av att den stympat koníska delens (72) periferi uppvisar ett fler- a spar (82) för att själv bilda försänkningen i ¿ k ä n n e t e c k n a t tal làngsträckt basen (100).
5. nentalstlft enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t a delen (48) och förankringsdelen av en mellan den stympat konisk (44) anordnad underskürníng (50). i k ü n n v t 0 c k n a t _ 1 u.
6. Dentalstíft enligt krav 1, 53) sträcker sig huvudsakligen av att kvarhallningsdclen (24, 44) och den djnphvgränsandc lika langt som förankringsdelens 112, L. s ål IS 452 100 dclens (10, 48, 72) sammanlagda längd.
7. Dentulstift enligt kruv 1, av att kvarhàllningsdelen (24) har ett huvudsakligen fyrkantígt k ä n n e t e c k n a t tvärsnitt.
8. Dentalstift enligt krav 1, av att kvarhâllningsdelen (24A, 52) har ett huvudsakligen ovalt k ä n n e t c c k n a t tvärsnitt.
9. Dentalstift enligt krav 1, av att kvarhållningsdelens (248, SZB) tvärsnitt består av två varandra svarande cirklar som bildar.en "8".
10. Dentalstift enligt krav 1, k ä n n e t e c k:n a t k ä n n e t e c k n a t av att förankríngsdelens (12, 44) gängade avsnitt (14, 46) är själv- gängande.
11. Dentalstift enligt krav 1, av att påverkningsänddßlßn (33) innefattar en lángsträckt del med ett huvudsakligt církulärt tvärsnitt.
12. Dentalstift enligt krav 11, k ä n n e t e c k n a t av att páverkningsänddelen (60) dessutom innefattar ett par vingdelar (66, 68) som i sidled sträcker sig utåt i motsatta riktningar från den långsträckta delen (64).
13. Dentalstift enligt nagot av föregående krav, k ä n- av att det är tillverkat av plast. k ä n n e t e c k n a t n e t e c k n a t
SE8304183A 1981-12-03 1983-07-28 Dentalstift SE452100B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/326,851 US4449937A (en) 1981-12-03 1981-12-03 Dental anchor

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8304183D0 SE8304183D0 (sv) 1983-07-28
SE8304183L SE8304183L (sv) 1983-07-28
SE452100B true SE452100B (sv) 1987-11-16

Family

ID=23273993

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8304183A SE452100B (sv) 1981-12-03 1983-07-28 Dentalstift

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4449937A (sv)
JP (1) JPS58502038A (sv)
CA (1) CA1208051A (sv)
CH (1) CH661429A5 (sv)
DE (1) DE3249223T1 (sv)
FR (1) FR2517537B1 (sv)
GB (1) GB2120555B (sv)
SE (1) SE452100B (sv)
WO (1) WO1983001895A1 (sv)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH655845A5 (de) * 1983-11-17 1986-05-30 Straumann Inst Ag Einrichtung mit einem schraubstift zum einschrauben in einen zahn und einer spannvorrichtung zum halten des schraubstiftes.
US4579532A (en) * 1985-01-25 1986-04-01 Lustig Leopold P Dental retention pins with pin-hole sealing and penetration stopping means
US4616999A (en) * 1985-06-07 1986-10-14 Ipco Corporation Bonding dental pin
US4728292A (en) * 1985-12-19 1988-03-01 Gebr. Brasseler Dental apparatus
US4990088A (en) * 1988-03-24 1991-02-05 Weissman Bernard B Dental tool combining reamer and router
US5066230A (en) * 1988-03-24 1991-11-19 Bernard Weissman Dental product combining a reamer tool and anchor post
DE3839466C2 (de) * 1988-11-23 1998-11-26 Strobl Walter Verankerungsstift für Zahnrestaurationen
US5051092A (en) * 1989-01-30 1991-09-24 Coltene/Whaledent, Inc. Dental anchor and a drill for use therewith
GB9022709D0 (en) * 1990-10-18 1990-11-28 Filhol Stuart J Dental pin
US5275563A (en) * 1992-09-02 1994-01-04 Essential Dental Systems, Inc. Dental post extracting drill
US6106291A (en) * 1998-12-15 2000-08-22 Temple University Of The Commonwealth System Of Higher Education Selective dentin caries excavator
US6347941B1 (en) 2001-02-23 2002-02-19 Temple University Of The Commonwealth System Of Higher Education Partial dentin caries excavator
US6776617B2 (en) 2002-05-21 2004-08-17 Steven Lax Dental post with countersink
US20030235805A1 (en) * 2002-05-21 2003-12-25 Steven Lax Dental post with countersink
US20070141532A1 (en) * 2005-12-20 2007-06-21 Ford Christopher W Force distributing dental implant assembly
US7682152B2 (en) 2005-12-20 2010-03-23 Ford Christopher W Force distributing dental implant assembly
US20070141533A1 (en) * 2005-12-20 2007-06-21 Ford Christopher W Polymeric dental implant assembly
US8011926B2 (en) * 2008-05-15 2011-09-06 Ford Christopher W Polymeric dental implant assembly
FR2971143B1 (fr) * 2011-02-09 2014-05-09 Exotec Dentaire Tenon dentaire a tete orientable
US20120214127A1 (en) * 2011-02-22 2012-08-23 Warsaw Orthopedic, Inc. Dental implant system with separable drive and method
DE102011075368A1 (de) * 2011-05-05 2012-11-08 Robert Bosch Gmbh Fräs- und/oder Bohrwerkzeug

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US341084A (en) * 1886-05-04 Manufacture of twist-drills
US893162A (en) * 1906-10-06 1908-07-14 George E Hackett Twist-drill.
US1743910A (en) * 1928-07-23 1930-01-14 Boatner Howell Dental anchoring method and device
US3395455A (en) * 1965-03-18 1968-08-06 Grant E. Overby Fixed-removable dental splinting method and the splints and fasteners used in practicing the method
GB1092982A (en) * 1966-05-26 1967-11-29 Peter Frank Kurer Means for attaching a tooth crown to a tooth root
FR1600657A (sv) * 1968-12-31 1970-07-27
US3740851A (en) * 1971-01-13 1973-06-26 B Weissman Jacketed dental anchor
JPS5226075A (en) * 1975-08-22 1977-02-26 Nissin Electric Co Ltd Electric dust collection machine
FR2342714A1 (fr) * 1976-03-03 1977-09-30 Tieche Jacques Vis d'ancrage pour obturations dentaires
US4187611A (en) * 1977-10-07 1980-02-12 University Of Iowa Research Foundation Dental retention pin and method
US4202101A (en) * 1978-03-16 1980-05-13 Ipco Hospital Supply Corporation Dental anchor and a plastic shank for holding same
CH634220A5 (fr) * 1979-11-05 1983-01-31 Borle Jean Pierre Vis d'ancrage pour obturation dentaire et outil pour la formation d'une creusure permettant la mise en place de cette vis.
US4331423A (en) * 1981-03-09 1982-05-25 Yanney Jr James F M Method and apparatus for connecting an artificial tooth portion to a dentin portion
US4365958A (en) * 1981-06-17 1982-12-28 Vlock D G Combined dental drill and anchor pin

Also Published As

Publication number Publication date
CA1208051A (en) 1986-07-22
SE8304183D0 (sv) 1983-07-28
FR2517537B1 (fr) 1988-11-25
FR2517537A1 (fr) 1983-06-10
GB8319679D0 (en) 1983-08-24
GB2120555B (en) 1985-02-06
DE3249223T1 (de) 1983-12-15
SE8304183L (sv) 1983-07-28
JPS58502038A (ja) 1983-12-01
CH661429A5 (de) 1987-07-31
WO1983001895A1 (en) 1983-06-09
US4449937A (en) 1984-05-22
GB2120555A (en) 1983-12-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE452100B (sv) Dentalstift
US4758156A (en) Tool for use in applying filler material to an endodontically prepared root canal
US4894011A (en) Appliance for use in applying filler material to an endodontically prepared root canal
JP3394772B2 (ja) 断続ねじ付き歯科用ポスト
US4746292A (en) Tool and method for removing a parted endodontic file
US6976844B2 (en) Ultrasonic microtube dental instruments and methods of using same
JPS59209337A (ja) ら旋溝付き歯科用支柱
US5453010A (en) Dental post with internal retention means
US4767332A (en) Threaded dental anchor
US5104321A (en) Dental post and method
JPS59218B2 (ja) ねじ付歯髄用安定装置
US5064373A (en) Plug forming removable closure in openings of dental appliances and the like
US4990088A (en) Dental tool combining reamer and router
US4229169A (en) Dental prostheses fitting
US5145373A (en) Endodontic post
CA1085196A (en) Dentine pin
US4187611A (en) Dental retention pin and method
SE462138B (sv) Placeringsaggregat foer gaengade tandstift
US5236361A (en) Dental post
EP1138274B1 (en) Slotted tap and drill for dental post system
US5820375A (en) Dental post having cutting and non-cutting surfaces
US4408990A (en) Endodontic dental implant
US20040142302A1 (en) Dental instrument for the extraction of an object from a root canal
SE461500B (sv) Tandstift innefattande identifierande markeringsorgan
US4179816A (en) Apparatus, methods and instruments for removing dental restorations

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8304183-0

Effective date: 19930709

Format of ref document f/p: F