SE441973B - Apparat for styrning av fergomkopplingen i en stralinkopplings-ferg-tv-mottagare - Google Patents

Apparat for styrning av fergomkopplingen i en stralinkopplings-ferg-tv-mottagare

Info

Publication number
SE441973B
SE441973B SE7910344A SE7910344A SE441973B SE 441973 B SE441973 B SE 441973B SE 7910344 A SE7910344 A SE 7910344A SE 7910344 A SE7910344 A SE 7910344A SE 441973 B SE441973 B SE 441973B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pulses
color
circuit
switching
phase
Prior art date
Application number
SE7910344A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7910344L (sv
Inventor
K Isono
T Imayasu
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of SE7910344L publication Critical patent/SE7910344L/sv
Publication of SE441973B publication Critical patent/SE441973B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/12Picture reproducers
    • H04N9/16Picture reproducers using cathode ray tubes
    • H04N9/22Picture reproducers using cathode ray tubes using the same beam for more than one primary colour information
    • H04N9/24Picture reproducers using cathode ray tubes using the same beam for more than one primary colour information using means, integral with, or external to, the tube, for producing signal indicating instantaneous beam position

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)
  • Stabilization Of Oscillater, Synchronisation, Frequency Synthesizers (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)

Description

191oz44~6 tunn beläggning, vilken t.ex. framställts genom vakuumpå~ ångning, över hela bakytan av bildskärmen. Färgfosforbanden är förlagda på den motsatta ytan av det tunna metallskiktet, vilket är i huvudsak transparent för den avsökande elektron- strålen men vilket blockerar det ljus som sänds ut från fosforinkopplingsbanden. En fotodetektor är känslig för ljus från varje exciterat fosforinkopplingsband och alstrar därvid en periodisk signal vars frekvens är lika med den frekvens med vilken fosforinkopplingsbanden avsöks. Denna periodiska signal matas därefter till ett bandpassfilter så att fotodetektorncxflïbandpassfiltret kommer att alstra en periodisk inkopplingssignal när elektronstrålen avsöker en horisontell linje tvärs över bildskärmen.
Ett exempel på en strâlinkopplings-färg-TV-mottagare finns i den amerikanska patentskriften 06/054 490 inlämnad den 3 juli 1979 av sökanden i detta ärende. I Den inkopplingssignal som härleds från avsökningen av de ovan nämnda fosforinkopplingsbanden används_för att bilda grindöppningssignaler med hjälp av vilka röda, gröna och blå färgstyrsignaler genomsläpps till exempelvis det första gallret i katodstråleröret i en sig upprepande sekvens. Ef~ tersom inkopplingssignalen härleds från elektronstrålens av- sökning är inkopplingssignalens frekvens relaterad till strålens avsökningshastighet. Således synkroniseras genom- släppningen av de respektive färgstyrsignalerna, nedan be- nämnt färgomkoppling, lämpligen med strålens hastighet. Det- ta betyder att när strålen rör sig in i avsökningshöjd med t.ex. ett rött fosforelement släpps den röda styrsignalen fram för att modulera strålen med röd signalinformation. När strålen därefter rör sig in i vederbörlig avsökningshöjd med det gröna fosforelementet så bryts den röda styrsignalen och den gröna styrsignalen släpps fram för att modulera strålen.
När strålen därefter rör sig i vederbörlig avsökningshöjd med ett blått fosforelement så bryts på likartat sätt den 7910344-6 gröna styrsignalen och den blå styrsignalen släpps fram för att modulera strålen. Den ovanstrående genomsläppningssekven- sen upprepas så att när strålen avsöker de röda, gröna och blå fosforelementen så kommer den samtidigt och synkront att moduleras med röd, grön och blå färginformation.
I en strålinkpplings-färg-TV-mottagare av det ovan nämnda slaget finns grindar anordnade för varsin av de röda, grö- na och blå färginformationssignalerna och var och en av des- sa röda, gröna och blå grindar öppnas enskilt och i sekvens när strålen avsöker en horisontell linje så att de respekti- ve färgstyrningssignalerna genomsläpps i tidsöverensstämmel- se med läget av strålen vid det färgfosforband som hör sam- man med den genomsläppta färgstyrsignalen. För att åstadkom- ma färgomkoppling, dvs. styra operationerna av de röda, grö- na och blå grindarna matas inkopplingssignalen från band- passfiltret vanligen till en krets med faslåst slinga nedan benämnd PLL-krets, som fungerar så att den avger en signal som är synkroniserad med inkopplingssignalen och som har en frekvens som är dubbla frekvensen av inkopplingssignalen.
Vid frånvaro av tidsfördröjningar av det slag som kommer att beröras nedan säkerställer således PLL-kretsen att om in- kopplingssignalen erfar en frekvensändring, t.ex. till följd av en ändring i elektronstrålens avsökningshastighet beroen- de på olinjäritet i det horisontella avböjningssystemet, så kommer de röda, gröna och blå grindarna trots frekvensänd- ringen öppna i de riktiga ögonblicken, dvs. i de ögonblick i vilka elektronstrålen rör sig i vederbörlig avsöknings- höjd med de röda, gröna respektive blå fosforelementen.
Den faslåsta slingan jämte fotodetektorn och bandpassfilt- ret lider emellertid av en inneboende tidsfördröjning. När det således förekommer en ändring i avsökningshastigheten dröjer det en viss tid tills denna ändring reflekteras i utsignalen från den faslåsta slingan. Denna tidsfördröjning 791as44-6 4 kan orsaka fel i färgomkopplingssynkroniseringen, dvs. de röda, gröna odiblå grindarna kan öppna aningen för sent i förhâålande till strâlens avsökning av de respektive färg- fosforbanden. När elektronstrålen moduleras med en av färg- styrningssignalerna medför denna tidsfördröjning med andra ord att elektronstrålens landningspunkt kan förskjutas från dess önskade läge pâ det ifrågavarande färgfosforbandet som skall avsökas. Eftersom intilliggande färgfosforband är åt- skilda av ett svart material, som t.ex. är bildat av kol el- ler dylikt, kan fasfördröjningen i färgstyrningssignalen medföra att elektronstrålens landningspunkt förskjuts så att den överlappar_det intilliggande svarta materialet el- ler i ett extremfall det närmast intilliggande färgfosfor- bandet. Detta reducerar storleken av landningspunkten på det ifrågavarande färgbandet vilket får till följd en änd- ring i färgtonen och en minskning i färgmättnaden och den re- lativa luminansen i den reproducerade videobilden.
En apparat som styr elektronstrålen i en strålinkopplings- -färg-TV-mottagare för att kompensera för denna tidsfördröj- ning finns beskriven i den ovan nämnda amerikanska patentan- sökningen. I denna apparat är en fast fördröjnings- eller fasskiftningskrets, som fungerar såsom en tidsjusterings- krets, inkopplad mellan utgången från en spänningsstyrd os- 'cillator i PLL-kretsen och ingången av en faskomparator som även ingår i PLL-kretsen. Den spänningsstyrda oscillatorn matar här en svängningssignal till faskomparatorn genom en frekvensdelare så att en frekvensdelad svängningssignal, som är lämpligt fördröjd, matas tillbaka till faskompara- torn i och för fasjämförelse med inkopplingssignalen från bandpassfiltret. I denna apparat bringas fördröjningskret- sens tidsfördröjning att i huvudsak bli lika stor som den tidigare omnämnda tidsfördröjningen i apparaten för att kom- pensera för denna. Emellertid kan tidsfördröjningen i appa- raten variera i enlighet med ändringar i elektronstrålens avsökningshastighet och därför kan den inte noggrant bort- kompenseras med en fast fördröjningskrets. 7910544-6 Föreliggande uppfinning avser en förbättrad apparat för styrning av färgomkopplingen i en strälinkopplings-färg- -TV-mottagare, vilken apparat undviker svårigheterna med de ovan nämnda tidigare kända apparaterna.
Uppfinningen avser en apparat av det beskrivna slaget i vil- ken färgomkopplingen bringas att motsvara elektronstrålens avsökning av de respektive färgfosforbanden oberoende av eventuellt förekommande tidsfördröjning i de kretsar me- delst vilka färgomkopplingen styrs av inkopplingssignalen.
Ett annat föremål för uppfinningen är en apparat av det beskrivna slaget i vilken grindöppningspulssignaler som används för att genomsläppa de respektive färgstyrnings- signalerna får sina.faser ändrade såsom gensvar på nivån av en signal som matas till en spänningsstyrd oscillator i PLL-kretsen.
Uppfinningen avser således en apparat för styrning av färg- omkopplingen i en strålinkopplingsfärg-TV-mottagare av det slag som har ett katodstrålerör med en bildskärm, som har dels av elektronstrålen exciterbara färgelement vilka av- söks av elektronstrålen när denna moduleras med färgstyr- ningssignaler samt dels inkopplingselement som även avsöks av elektronstrålen när denna avsöker bildskärmen, vilken ap- parat innefattar en inkopplingssignalgeneratorkrets för alstring av en inkopplingssignal såsom gensvar på strålens avsökning av inkopplingselementen, en sekvensgrindkrets för sekvensvis och individuell omkoppling av färgstyrsig- nalerna för modulering av elektronstrålen när denna avsöker de respektive färgelementen, samt en pulsgenerator- och mat- ningskrets för alstring av grindöppningspulser såsom gen- svar på inkopplingssignalen och för matning av grindöpp- ningspulserna till sekvensgrindkretsen för att styra dennas omkoppling av de respektive färgstyrsignalerna, vilken puls- generator- och matningskrets innefattar en spänningsstyrd 7910344-6 oscillator för alstring av första pulser såsom gensvar på en styrspänning, som varierar med ändringar i inkopp- lingssignalens frekvens, vilka första pulser har en frek- vens som är synkroniserad med inkopplingssignalens frek- vens. Det utmärkande för uppfinningen är en fasskiftnings- krets för variering av fasen av de första pulserna såsom gensvar på variationer i styrspänningen.
Företrädesvis innefattar-pulsgenerator och matningskretsen en faslåst slinga i vilken ingår en spänningsstyrd oscil- lator för alstring av de första pulserna med en frekvens, som är synkroniserad med inkopplingssignalens frekvens, var- vid den faslåsta slingan vidare innefattar ett lågpassfil~ ter som tillför styrspänningen till oscillatorn för att styra dennas alstring av de första pulserna. I enlighet med en utföringsform av föreliggande uppfinning innefattar fasskiftningskretsen en fasskiftare som mottager de första pulserna från den spänningsstyrda oscillatorn och som även matas med styrspänningen från lågpassfiltret för att styra graden av den fasskiftning som de första pulserna bibringas.
I enlighet med en annan utföringsform av föreliggande upp- finning bibringar själva den spänningsstyrda oscillatorn i den faslåsta slingan de första pulserna fasförskjut- ningen och den innefattar två ingångar av vilka den ena mottager styrspänningen från lågpassfiltret för styrning av frekvensen av de första pulserna och av vilka den andra även mottager styrspänningen från lågpassfiltret för styrning av graden av den fasskiftning som de första pulserna bibringas.
Uppfinningen kommer att beskrivas närmare nedan i anslutning till de bifogade ritningarna, i vilka fig. l visar ett block- schema av en första utföringsform av en apparat enligt upp- finningen för styrning av färgomkopplingen i en strålinkopp- lings-färg-TV-mottagare, fig. 2 är ett blockschema av en and- ra utföringsform av en apparat enligt uppfinningen för styr- 79143344-6 ning av färgomkopplingen i en strålinkopplings-färg-TV-mot- tagare, fig. 3 är ett diagram som visar den inneboende fas- skiftning som finns i utföringsformerna enligt fig. 1 och 2, fig. 4 är ett kopplingsschema som visar en fasskiftare vil- ken kan användas i utföringsformen enligt fig. l, fig. 5 är ett kopplingsschema som visar en spänningsstyrd osoillator, som kan användas i den faslåsta slingan i fig. l, fig. 6 är ett kopplingsschema som visar en spänningsstyrd oscillator som kan användas i en faslåst slinga i fig. 2, fig. 7A - - 7G visar kurvformer till vilka hänvisning sker i samband *med beskrivningen av funktionen av den i fig. l visade ut- föringsformen, fig. 8A - 8E visar kurvformer till vilka hän- visning sker i samband med beskrivningen av funktionen av de i fig. 5 och 6 visade spänningsstyrda oscillatorerna, fig. 9A - 9E är kurvformer till vilka hänvisning sker i sam- band med beskrivningen av funktionen av den i fig. 2 visade utföringsformen och fig. 10 är en schematisk tvärsektions- vy av ett parti av bildskärmen av ett katodstrålerör som kan användas i en strålinkopplings-färg-TV-mottagare enligt upp- finningen.
Fig. l visar en strålinkopplings-färg-TV-mottagare enligt föreliggande uppfinning. Mottagaren innefattar ett katod- strålerör 10 med endast en stråle och detta rör är försett med en bildskärm 5, som har tripletter med röda, gröna och blå färgfosforelement R, G respektive B (fig. 10). Varje fosforelement utsänder på känt sätt ljus av en respektive färg när det exciteras av en avsökande elektronstråle. In- tensiteten av det därvid avgivna ljuset är bestämd av in- tensiteten av den stråle som träffar fosforelementet. Tri- pletter av vertikalt förlöpande fosforelement eller -band R, G och B uppvisar en delning PT och upprepar sig i följ- den RGBRGBRGB i den horisontella avsökningsriktningen för strålen. Intilliggande färgfosforelement är åtskilda med band 7 av svart material, t.ex. kol eller liknande. Banden 7 av svart material och färgfosforelementen R, G och B finns anordnade på baksidan eller innerytan av den k0nv@n~ 7910344-6 tionella frontglasytan l0A av röret 10.
Ett metallskikt 8 av t.ex. aluminium bildar en tunn belägg- ning som t.ex. framställt genom vacuumpåångning, över hela bakytan av bildskärmen 5 och tjänstgör såsom en ljusïeflek- tor samtidigt som den är i huvudsak transparent för elektro- ner. Sålunda kan elektronstrålen 9 penetrera metallskiktet 8 och excitera färgfosforbanden R, G och B medan ljus, som emitteras från färgfosforbanden till följd av denna exci- tering, till allra största delen reflekteras framåt mot å- skådaren snarare än in i färgkatodstråleröret 10.
Inkopplingsfosforband eller -element IN sträcker sig verti- kalt på bakytan av metallskiktet 8 på platser, som är åt- skilda från varandra horisontellt över ytan av bildskärmen.
Inkopplingsbanden eller -elementen IN är anordnade i förut- bestämda positionsförhållanden relativt färgfosforbanden R, G och B. I den visade utföringsformen är t.ex. delningcn el- ler avståndet PI mellan inkopplingselementen IN vald så att den är två tredjedelar av delningen PT av tripletterna av röda, gröna och blå färgfosforband R, G och B, varvid in- kopplingselementen I är belägna mellan intilliggande röda, N gröna och blå färgfosforband R, G och B.
När elektronstrâlen avsöker bildskärmen 5 exciteras inkopp- lingselementen IN och utsänder ljus men detta ljus kan inte cgå genom det reflekterande metallskiktet 8 och interfererar därför inte med den färg-TV-bild som bildas genom excitering av färgfosforelementen när strålen avsöker successiva hori- sontella linjer. En åskådare uppfattar således en färgvi- deobild utan några oönskade störningar härrörande från ljus som emitteras vid inkopplingselementens IN excitering.
I den i fig. l visade strålinkopplings-färg-TV-mottagaren matas röda, gröna och blå primära färgsignaler ER, EG och EB valfritt genom omkopplings- eller grindkretsar 7OR, 70G 179103 4-4-6 ' 9 respektive 70B till ett första galler ll i katodstråleröret 10. Medelst detta galler styrs elektronstrålens 0 stiÛJ~ ström när elektronstrålen avsöker de respektive färgfosfor- banden R, G och B; Det förutsättes att färg-TV-mottagaren i fig. 1 innefattar icke visade konventionella kretsar med hjälp av vilka de röda, gröna respektive blå färgstyrsigna- lerna eller färginformationssignalerna ER, E respektive E härleds från en mottagen, sammansatt färg-Tvïsignal. Det får- utsåttes även att en icke visad konventionell strålavböjnings- apparat finns anordnad att avböja elektronstrålen för avsök- ning av ett konventionellt raster över bildskärmen 5. Grind- kretsarna 7OR, 706 och 70B kan innefatta en analog grindöpp- ningsanordning som konditioneras att öppna eller släppa ge- nom analoga signaler, dvs. färgstyrsignalerna, som matas till grindarna när grindöppningspulssignalerna ER, PG res- pektive PB påföres i koincidens med de respektive analoga signalerna. Grindöppningspulssignalerna PR, PG och PB är fas- skiftade l20° relativt varandra så att de i sekvens öppnar de respektive grindkretsarna för att medge genomsläppning i sekvens av de primära färgsignalerna ER, EG och EB när el- ektronstrålen 9 avsöker de respektive färgfosforbanden R, G och B vilket får till följd att de primära färgsignalerna synkront påföres gallret ll i röret 10. När således grind- kretsen 70R iståndsätts av grindöppningspulssignalen PR kom- ”mer denna grindkrets att öppna och släppa fram den röda färgstyrningssignalen ER. När grindkretsen 70G iståndsätts med grindöppningspulssignalen PG kommer på likartat sätt denna grindkrets att öppna och släppa fram den gröna färg- styrsignalen EG. När slntligen grindkretsen 70B istândsätts av grindöppningspulssignalen PB öppnar grindkretsen 705 och släpper fram den blå färgstyrsignalen EB. Utgångarna från grindkretsarna 70R, 70G och 70B är kopplade gemensamt till videoförstärkaren 80, som i sin tur matar de framsläppta färgstyrsignalerna till gallret ll. Således kommer de röda, gröna och blå primära färgstyrningssignalerna ER, EG och EB att från grindkretsarna sändas ut i regelbunden följd och kommer att uppträda såsom en följd av färgstyrningssignaler 1910z44+@ 410- vilka därefter matas genom videoförstärkaren 80 till det första gallret ll i katodstråleröet 10 för att där intensi- tetsmodulera elektronstrålen 9 när denna avsöker de röda, gröna respektive blå färgfosforbanden R, G respektive B.
En fotodetektor 20 är anordnad på utsidan av det trapplik- nande partiet av färgkatodstrålerörets 10 hölje och fotode- tektorn är anordnad att mottaga ljus som sänds ut från var- je inkopplingselement ÉN när ett sådant exciteras av den av- sökande elektronstrålen. När således elektronstrålen 9 av- söker varje inkopplingselement IN kommer det därvid uppstå- ende ljuset_6, som emitteras från inkopplingselementet, att detekteras av fotodetektorn 20, som därvid alstrar en mot- svarande utgångssignal, vilken matas till bandpassfiltret I 430. Filtret 30 är konstruerat så att det genomsläpper en in- kopplingssignal SI i ett frekvensband som är bestämt av del- ningen PI mellan intilliggande inkopplingselement IN och av elektronstrålens 9 avsökningshastighet.
För att åstadkomma färgomkoppling, dvs. styrning av grind- kretsarnas 70R, 70G och 70B operationer, i strålinkopplings- färg-TV-mottagaren matas inkopplingssignalen SI från band- passfiltret 30 till en krets 40 med faslåst slinga, nedan benämnd PLL-krets, vilken fungerar så att den avger en sig- nal P0 (fig. 7A) som är synkroniserad med inkopplingssigna- len SI och som har en frekvens som är dubbelt så stor som inkopplingssignalens. PLL-kretsen 40 kan innefatta en spänningsstyrd oscillator 42 som avger svängningspulser med en mittfrekvens, som är ungefär dubbla frekvensen för inkopp- lingssignalen SI. Dessa svängningspulser frekvensdelas med två i en frekvensdelare 43. De därvid uppstående frekvens- delade pulserna PN från frekvensdelaren 43 matas till en faskomparator 41 i vilken de fasjämföres med inkopplinqssig- nalen SI från bandpassfiltret 40. Den ur jämförelsen uppstå- ende felspänningen från faskomparatorn 40 går genom ett låg- passfilter 44 till den spänningsstyrda oscillatorn 42 som avger pulserna Po vilka är faslåsta till dubbla frekvensen m..- .. ...._.._......._......_..___..._ _.. 7910344-6 ll för inkopplingssignalen SI.
Fig. 5 visar en spänningsstyrd oscillator 42 som kan använ- das i PLL-kretsen 40 i fig. l. Den spänningsstyrda oscilla- torn 42 visas bestå av ett par emitterkopplade vippor som innefattar ett första par transistorer 131 och 136 vars kol- lektorer respektive baser är hopkopplade och ett andra par transistorer 132, 137 vars kollektorer respektive baser är hopkopplade. Kollektorerna i varje transistorpar är anslut- na till en spänningskälla +Vcc via motstånd 143 respektive 144 som vardera har ett resistansvärde R. Transistorernas 136 och 137 emittrar är hopkopplade direkt med varandra och transistorernas 131 och 132 emittrar är hopkopplade med var- andra medelst en kondensator 133 vars kapacitans är C.
Transistorerna 136 och 137 har sina emittrar kopplade till kollektorn på en transistor 138 och emittrarna på transisto~ rerna 131 och 132 är-kopplade till kollektorerna på tran- sistorer 134 respektive 135. Transistorerna 134 och 135 har en gemensam bas. Transistorernas 134, 135 och 138 emittrar är hopkopplade och är kopplade till jord via en konstant- -strömkälla 139, som alstrar en ström ZIO. En styrspänning EC från lågpassfiltret 44 i fig. 1 påföres mellan transisto- rernas 134 och 135 gemensamma bas och basen på translatorn 138. Transistorerna 131 och 136 har vidare sin gemensamma bas kopplad till emittern på transistorn 142 vars kollektor även är ansluten till spänningskällan +VCC. Basen på tran- sistorn 142 är kopplad till kollektorerna på transistorerna 132 och 137. Den gemensamma basen för transistorerna 132 och 137 är på samma sätt ansluten till emittern på en transistor 141 vars kollektor är ansluten till spänningskällan +VCC.
Transistorns 141 bas är kopplad till transistorernas 131 och 136 kollektorer.
Om spänningskällan har värdet +Vcc, framledningsfallet i bas-emittersträckan för varje transistor är VBB, kapacitan- sen för kondensatorn 133 är C, den av konstant-strömkällan 139 alstrade strömmen är ZIO, resistansvärdet för varje - s.. 1--, - . . nl... .n-s-n--s-.a-.u-u-...sn - 191o344=s4 12 belastningstransistor 143 och 144 är R och strömmen ge- nom transistorerna 134 och 135 är I (eftersom strömmen genom transistorn 134 är lika med strömmen genom transis~ torn 135) så varierar emitterpotentialerna VEX, VEY och kollektorpotentialerna Vox, Vby för transistorerna 131 respektive 132 såsom framgår av fig. SA - 8D. D.v.s. i det ögonblick när transistorerna 131 och 136 slår TILL så slår transistorerna 132 och 137 FRÅN. I detta ögonblick ut- vecklar transistorn 131 vid sin emitter en potential VEX vars värde är VCC - ZVBE medan transistorn 132 vid sin emitter utvecklar en potential VÉY vars värde är Vcc-2VBE+ +2I0-R. Laddningsspänningen över kondensatorn 133 är såle- des ZIO-R och har den i fig. 5 visade polariteten. Summan 2I av de strömmar som går genom transistorerna 134 och 135 går genom transistorn 131 eftersom transistorn 132 är FRÅN.
Detta innebär att, eftersom strömmarna genom transistorerna 134 och 135 är lika stora, en ström I går från emittern på transistorn 131 genom kondensatorn 133 till kollektorn på transistorn 135. Emitterpotentialen VEY på transistorn 132 kommer således att minskas med en hastighet som bestäms av lutningsvärdet I/C, där I är den ström som går genom kondensatorn 133 och C är kondensatorns kapacitans.
Detta betyder att en ström 2(I°-I) går genom transistorerna 138 och 136 vilket medför att en ström på 2I0 går genom be- lastningsmotståndet 143. När spänningen över kondensatorn 133 når värdet 2I0-R och har den motsatta polariteten till den i fig. 5 markerade,s1år transistorerna 132 och 137 TILL medan transistorerna 131 och 136 slår FRÅN. Detta beror på den positiva âterkopplingsslingan genom transistcrerna 132, 137, 142 och 131, 136. Ovanstående förlopp upprepar sig där- efter med den ström som går från emittern på transistorn 132 till transistorn 134 genom kondensatorn 133 och så vidare.
Därför kan svängningsfrekvensen av den spänningsstyrda oscil- latorn 42 bestämmas av värdet på I/C och eftersom strömmen I som går genom transistorerna 134 och 135 kan regleras med styrspänningen EC kan således svängningsfrekvensen ändras. 7910344-6 13 Hänvisning sker nu till fig. l. Svängningspulserna P0 från den spänningsstyrda oscillatorn 42, vilka sväng- ningspulser är faslåsta på den filtrerade inkopplíngssig- nalen och har en frekvens som är dubbla frekvensen av in- kopplingssignalen, matas till en grindöppningspulsgenera- tor 60 genom en fasskiftare 50. För den föreliggande dis- kussionen räcker det med att påstå att grindöppningspuls- generatorn 60, efter att inställts eller synkroniserats med elektronstrålens rörelse vid början av en horisontell avsökning med hjälp av en på lämpligt sätt till kretsen ma- tad modinställningspuls P , alstrar successiva trefasiga grindöppningspulssignalerMšR, PG och PB med en frekvens som är en tredjedel av frekvensen av pulserna P0 från PLL-kret- sen 40, dvs. två tredjedelar av frekvensen för inkopplings- signalen S1, varvid pulserna PR, PG och PB är fasförskjutna l20° i följd efter varandra såsom visas i fig. 7D, 7E res- pektive 7F. Grindöppningspulssignalerna PR, PG och PG matas till grindkretsarna 70R, 7OG respektive 7OB för att istånd- sätta dessa grindkretsar att genomsläppa de röda, gröna res- pektive blå primära färgstyrsignalerna ER, EG respektive EB på det tidigare beskrivna sättet.
Såsom omnämnts tidigare bibringar PLL-kretsen 40, bandpass- filtret 30 och fotodetektorn 20 inkopplingssignalen SI och de resulterande pulserna P0 en fas- eller tidsfördröjning när det inträffar en ändring i elektronstrålens avsöknings- hastighet. Denna fördröjning kan ge upphov till felaktig färginställning och därmed en ändring i färgtonen och färg- mättnaden i den på bildskärmen 5 visade videobilden. För att kompensera för dylik fasfördröjning styrs enligt föreliggan- de uppfinning fasskiftaren 50, som är inlagd mellan PLL- -kretsen 40 och grindöppningspulsgeneratorn 60, så att den ändrar fasen av den svängningspulssignal PO som matas till grindöppningspulsgeneratorn 60. För att åstadkomma dylik styrning av fasskiftaren 50 matas en styrsignal EL från låg- passfiltret 44 i PLL-kretsen 40 till fasskiftaren 50 och va- rierar graden av den fasförskjutning som svängningspulssigna- 791045 44-'6 14 len P0 bibringas.
Fig. 4 visar en utföringsform av en variabel fasskiftare 54 som kan användas i kretsen i fig. l. Den variabla fas- skiftaren 50 innefattar en variabel konstant-strömkälla 51 som avger en konstant ström IA vilken på lämpligt sätt styrs av utgångs- eller styrspänningen från lågpassfiltret 44 i PLL-kretsen 40 och vilken kopplas i serie med kollektor- -emittersträckan för en transistor 52. Konstantströmkällan och transistorn är inkopplad mellan en spänningskälla +VCC och jord. En kondensator 53 är kopplad parallellt över kol- lektor-emittersträckan för transistorn 52. Transistorns 52 bas matas med utgångspulsen P0 från den spänningsstyrda os- oillatorn 42 i PLL-kretsen 40. Spänningen EI (fig, 7B) som utvecklas över kondensatorn 53 matas därefter till en våg- formningskrets 54 som avger en utgångspuls PS (fig. 7C), vil- ken bildar fasskiftarens 50 utgângssignal.
När utgângspulsen P0 från den spänningsstyrda oscillatorn 42 i har iogiknivan "1" (fig. 7A) och slår tranSJ-.størn sz TILL så är spänningen EI (fig. 73) över kondensatorn 53 på jordpo- tentialen. När emellertid utgångspulsen PO har logiknivån .
"O" så att transistorn 52 inte längre är verksam kommer kon- densatorn 53 att laddas med strömmen IA från konstantström- källan 51, vilket medför att spänningen EI över kondensatorn 53 kommer att öka med en bestämd hastighet. När spänningen EI har ett värde över en tröskelnivå V0 (fig. 7B) för våg- formningskretsen 54 kommer utgångspulsen PS (fig. 7C) från fasskiftaren 50 att ha logiknivån "O". Å andra sidan erhål- ler utgångspulsen PS logiknivån "l" när EI sjunker under tröskelvärdesnivån V0. Sålunda fördröjs den fallande eller negativt gående flanken av utgångspulsen PS med avseende på den fallande flanken av utgångspulsen P0 från den spännings- styrda oscillatorn 42 trots att dessa pulsers positivt gåen- de flanker koinciderar. Detta är särskilt viktigt eftersom grindöppningspulserna PR, PG och PB från grindöppningspuls- generatorn 60 bildas på de fallande flankerna av utgångs- 7910344-6 15 pulsen PS såsom visas i fig. 7D - 7F. Om således t.ex. strömmen IA från konstant-strömkällan 51 ökas i propor- tion till styrspänningen från lâgpassfiltret 44 kommer en ökning i styrspänningen att medföra att spänningen EI får kraftigare lutning och därigenom framflyttas det ögonblick när utgångspulsen PS faller ner till logiknivån "O" såsom markeras av de streckade linjerna till vänster om de hel- dragna linjerna i fig. 7C. Detta betyder att grindöppnings- pulssignalerna PR,-PG och PB kommer att framflyttas i fas i motsvarighet till denna ökning i styrspänningen.
Antag att avvikelsen i vinkelfrekvens mellan inkopplingssig- nalen SI och en referenssignal med en vinkelfrekvens ÜJO, är ÅÄÜÛ , och att skillnaden i nivå mellan styrspänningen från lågpassfiltret 44 och en referenspotential Vo ärzlv. Av fig. 3 framgår då att A'V är proportionellt mot ÅKU. Det inses givetvis att vinkelfrekvensen för inkopplingssignalen är pro- portionell mot elektronstrålens avsökningshastighet. Såle- des kommer nivån av styrsignalen från lâgpassfiltret 44 och i synnerhet nivåskillnaden¿;V att motsvara denna skillnad i vinkelfrekvens så att en stor variation i nivån av styrsigna- len motsvarar en stor skillnad i vinkelfrekvens och elektron- strâlehastighet. Antag vidare att till följd av denna änd- ring i frekvens så kommer gensvarstiden för fotodetektorn 20 och för bandpassfiltret 30 att fördröjas med ïïl och att gensvarstiden för PLL-kretsen 40 kommer att fördröjas med 'CL Den totala fasskillnaden Q? mellan pulsen P0 från os- cillatorn 42 och en referenssignal med fasen \F0 kan då skri- vas på följande sätt: WH Musa-fi) + (N-Amyfz = N-AMTI + 12) Som framgår av fig. 3 är denna fasskillnad Af)även propor- tionell mot skillnaden ÅUÛ i vinkelfrekvens och således även mot skillnader i elektronstrålens hastighet.
Således kommer fasen av utgångspulsen P0 från oscillatorn 42 79103442-6 16 att skiftas i den variabla fasskiftaren 50 i enlighet med utgångsspänningen från lågpassfiltret 44 i en riktning som är motsatt och med ett belopp svarande mot den fasförskjut- 7 ning eller tidsfördröjning till vilken fotodetektorn 20, bandpassfiltret 30 och PLL-kretsen 40 bidrar. Således kom- mer elektronstrålen att moduleras på riktigt sätt med färg- informationen när den avsöker de respektive färgfosforbanden oberoende av eventuellt förekommande tidsfördröjning i färg- styrningskretsarna vilket innebär att det inte sker någon ändring i färgtonen och inte heller någon relativ minskning i luminansen och färgmättnaden. Det bör observeras att ut- gångspulsen PN, visad i fig. 7G, från frekvensdelaren 43 i PLL-kretsen 40 bringas att kasta om, dvs. att stiga och fal- la på de stigande flankerna av successiva utgångspulser P0 från den spänningsstyrda oscillatorn 42. Detta betyder att intermittensfaktorn alltid är 50% varför fasen av pulsen PN inte påverkas av fasändringar i utgångspulsen PS från den variabla fasskiftaren 50.
Fig. 2 visar en annan utföringsform av en apparat enligt uppfinningen för styrning av färgomkopplingen i en strålin- kopplings-färg-TV-mottagare. Mot varandra svarande element i fig. 1 och 2 markeras med samma hänvisningssiffror. I ap- paraten i fig. 2 utför den spänningsstyrda oscillatorn 42' även fasskiftningsfunktionen för den från fig. 1 utelämnade fasskiftaren 50 och avger utgångspulsen PS till grindöpp- ningspulsgeneratorn 60.
Fig. 6 visar en spänningsstyrd oscillator 42' som kan ut- nyttjas i kretsen i fig. 4. Den spänningsstyrda oscillatorn 42' är identisk med den spänningsstyrda oscillatorn enligt fig. 5 med följande undantag: i den spänningsstyrda oscilla- torn 42' är emittrarna på transistorerna 134 och 135 an- slutna till kollektorn på en transistor 149 vars kollektor- ~emittersträcka är kopplad i serie med kollektor-emitter- sträckan av uæmsistorn 135. Emittrarna på transistorerna 149 och 138 är hopkopplade med varandra och den gemensamma 7910344-6 17 kopplingspunkten är ansluten till konstant-strömkällan 139.
Vidare är transistorernas 134 och l35 baser inte längre hopkopplade och styrspänningen EL från lågpassfiltret 44 pâföres mellan dessa baser medan en utgångsspänningen EC från lågpassfiltret 44 påföres mellan baserna på transisto- rerna 149 och 138. När således styrspänningen EC från låg- passfiltret 44 påföres transistorerna 149 och 139 för att ändra förhållandet mellan strömmarna genom dessa transis- torer kan svängningsfrekvensen för den spänningsstyrda os- cillatorn 42' ändras på ett sätt som är likartat det som beskrivits tidigare i samband med den i fig. 5 visade spän- ningsstyrda oscillatorn 42.
I den spänningsstyrda oscillatorn 42' är emellertid ström- marna IX och IY genom transistorerna 134 och 135 inte längre lika stora. Det existerar ett fast förhållande mellan des- sa strömmar och detta förhållande ges av uttrycket IX+IY=2I.
Trots att styrspänningen EL, som påföres mellan baserna av transistorerna 134 och 135, varieras varigenom det inbördes förhållandet mellan strömmarna IX och IY varieras så är sum- man av dessa strömmar alltid lika med 2I. Utgångspulsen PS (fig. 9A) från den spänningsstyrda oscillatorn 42' fasskif- tas således på ett sätt som är likartat det som sker i fas- skiftaren 50 i fig. l. Således sker en motsvarande fasskift- ning av grindöppningspulserna PR, PG och PB (fig. 9B, 9C respektive 9D) på motsvarande sätt varigenom elektronstrålen moduleras på rätt sätt med färginformationen när den avsöker de respektive färgfosforbanden oberoende av ändringar i ni- vån av styrsignalen från lågpassfiltret 44 dvs. oberoende av en eventuellt förekommande tidsfördröjning till följd av fotodetektorn 20, filtret 30 och PLL-kretsen 40. Av fig. 9E framgår vidare att utgångspulsen PN från frekvensdelaren 43 kastar om, dvs. stiger och faller, på de stigande flankerna av utgångspulsen PS från den spänningsstyrda oscillatorn 42'. Detta medför att intermittensfaktorn är 50% och att den frekvensdelade pulsen PN inte kommer att få sin fas på- verkad av fasändringen i utgångspulsen PS från den spännings-

Claims (12)

1. 7910344-6 18 styrda oscillatorn 42'. Trots att uppfinningen ovan beskrivits i samband med ett strålinkopplingsfärgkatodstrålerör 10 i vilket delningen PI gav inkopplingselementen IN är två tredjedelar av delningen PT av tripletterna med röda, gröna och blå fosforband R, G och B kan uppfinningen på likartat sätt tillämpas för ett strålinkopplingsfärgkatodstrålerör med andra delningsförhål- landen, t.ex. ett rör i vilket inkopplingselementens eller -bandens IN delning är lika med delningen för tripletterna av röda, gröna och blå färgfosforband eller bildar en hel- talsmultipel av den senare delningen. De ovan beskrivna utföringsformerna kan på många olika sätt modifieras och varieras inom ramen för uppfinningens grund- tanke. Patentkrav l. Apparat för styrning av färgomkopplingen i en strålin- kopplings-färg-TV-mottagare av det slag som har ett katod- strålerör (10) med en bildskärm (5), som har dels av elektronstrålen exciterbara färgelement (R,G,B) vilka avsöks av elektronstrålen (9) när denna moduleras med färgstyr- ningssignaler (ER,EG,EB) samt dels inkopplingselement (IN) som även avsöks av elektronstrålen när denna avsöker bild- skärmen, vilken apparat innefattar en inkopplingssignalge- neratorkrets (20,30) för alstring av en inkopplingssignal (SI) såsom gensvar på strålens avsökning av inkopplingsele- menten, en sekvensgrindkrets (70R,70G,70B,80) för sekvensvis och individuell omkoppling av färgstyrsignalerna för module- ring av elektronstrålen när denna avsöker de respektive ele- menten, samt en pulsgenerator- och matningskrets (40,60) för alstring av grindöppningspulser (PR¿PG,PB) såsom gensvar på inkopplingssignalen och för matning av grindöppningspulserna till sekvensgrindkretsen för att styra denna omkoppling av de respektive färgstyrsignalerna, vilken pulsgenerator- och 7910544-f6 19 matningskrets (40;60) innefattar en spänningsstyrd oscllla- tor (42,42') för alstring av första pulser (P0) såsom gen- svar pâ en styrspänning (EC) som varierar med ändringar i inkopplingssignalens frekvens, vilka första pulser har en frekvens som är synkroniserad med inkopplingssignalens frekvens, kuä n n e t e c k n a d av en fasskiftningskrets (50,42') för variering av fasen av de första pulserna (P0) såsom gensvar på variationer i styrspänningen.
2. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e o k n a d av att pulsgenerator- och matningskretsen (40,60) innefattar en krets (40) med faslåst slinga, benämnd PLL-krets, för alst- ring av nämnda första pulser (P0) med en frekvens som är syn- kroniserad med frekvensen för inkopplingssignalen (SI) och en grindöppningspulsgeneratorkrets (60) för sekvensvis mat- ning av grindöppningspulserna (PR,PG,PB) till sekvensgrind- kretsen (70R,70G,70B,80) för att bringa denna att släppa fram de respektive färgstyrsignalerna (ER,EG,EB).
3. Apparat enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att PLL-kretsen (40) innefattar den spänningsstyrda oscillatorn (42,42') och ett lågpassfilter (44) som matar styrspänning- en (Eb) till den spänningsstyrda oscillatorn (42,42') för att styra dennas bildning av de första pulserna (P0).
4. Apparat enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att fasskiftningskretsen (50,42') innefattar en variabel fasskif- tare (50) för fasskiftning av de första pulserna (PO) och att lågpassfiltret (44) även matar styrspänningen (EC) till den variabla fasskiftaren (50) för att styra den grad av fasskiftning som fasskiftaren åstadkommer.
5. Apparat enligt krav 4, k ä n n e t e o k n a d av att den variabla fasskiftaren (50) innefattar en transistor (52) som har en ingångselektrod för mottagning av de första pul- serna (P0) från den spänningsstyrda oscillatorn (42) samt en emitter-kollektorsträcka kopplad i serie med en varierbar 1910344-6 20 strömkälla (51), varvid seriekombinationen är inkopplad mellan en spänningskälla (VCC) och jord, en kondensator (53) kopplad parallellt över emitter-kollektorsträckan samt en vâgformningskrets (44) kopplad till kondensatorn (53) för bildning av de fasskiftade första pulserna (PS), varvid den variabla strömkällan (51) är känslig för nivån av styrspänningen (EC) från lågpassfiltret (44).
6. Apparat enligt något av de föregående kraven, k ä n n e - t e c k n a d av att inkopplingselementen (IN) exciteras för att utsända ljus när de avsöks av elektronstrålen, att inkopplingssignalgeneratorkretsen (20,30) innefattar en fo- todetektor (20) för mottagning av det utsända ljuset från inkopplingselementen (IN) och bildning av en periodisk sig- nal vars frekvens är lika med den frekvens med vilken inkopp- lingselementen (IN) exciteras, samt ett filter (30) för mot-a tagning av den periodiska signalen och för matning av in- kopplingssignalen (SI) till pulsgenerator- och matningskret- sen (40,60).
7. Apparat enligt något av de föregående kraven, k ä n n e - t e c k n a d av att sekvensgrindkretsen (7OR,7OG,70B,80) innefattar_ett flertal grindkretsar (7OR,70G,70B) vilka var- dera matas med varsin av grindöppningspulserna (PR,PG,PB) och varsin av färgstyrsignalerna (ER,EG,EB) för att släppa fram färgstyrningssignalerna (ER,EG,EB) individuellt för mo- dulering av elektronstrålen när en ifrågavarande grindöpp- ningspuls och färgstyrsignal båda föreligger vid en motsva- rande respektive grindkrets (70R,70G,70B).
8. Apparat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att fasskiftningskretsen (42') ingår i den spänningsstyrda os- cillatorn (42') för varierbar fasskiftning av de av oscil- latorn alstrade första pulserna (P0), att oscillatorn (42') har två ingångar, att styrspänningen från lågpassfiltret (44) matas till den ena av de två ingångarna för att styra den frekvens med vilken de första pulserna bildas och att 7910344-6 21 styrspänningen från lågpassfiltret (44) även matas till den andra av de två ingångarna för att styra den grad av fasför- skjntning som oscillatorn (42') bibringar de första pulserna (P0).
9. Apparat enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att den spänningsstyrda oscillatorn (42,42') innefattar ett par emitterkopplade vippor, vilka var och en innefattar ett par transistorer (l3l,l36;l32,l37) vilkas baser respektive kol- lektorer är hopkopplade, att emittrarna från den ena tran- sistorn (l36,l37) i varje par är hopkopplade och att emitt- rarna från den återstående transistorn (l3l,l32) i varje par är hopkopplade med varandra medelst en kondensator (C).
10. l0. Apparat enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att emittrarna från den nämnda ena transistorn (l36,l37) i varje par är kopplade till en femte transistor (138) vars emitter är kopplad till en variabel strömkälla (139), och att emitt- rarna från den återstående transistorn (l3l,l32) i varje par är kopplade till sjätte respektive sjunde transistorer (l3l,l35).
11. ll. Apparat enligt krav 10, k ä n n e t e c k n a d av att emittrarna på nämnda femte, sjätte och sjunde transistorer (l38,l34,l35) är hopkopplade, att de sjätte och sjunde tran- sistorerna (l34,l35) har en gemensam bas, och att styrspän- ningen påföres mellan basen på den femte transistorn (138) och nämnda gemensamma bas.
12. Apparat enligt krav 10, k ä n n e t e c k n a d av att emittrarna på de sjätte och sjunde transistorerna (l34,l35) är kopplade till den variabla strömkällan (139) genom kol- lektor-emittersträckan för en åttonde transistor (149), att fasskiftningskretsen ingår i oscillatorn (42') för fasskift- ning av de av oscillatorn bildade första pulserna (P0), att styrspänningen påföres mellan baserna av de femte och åttonde transistorerna (l38,l39) för styrning av bildningen av de 7910344-*6 22 första pulserna (PO) från osicllatorn (42') och att nämnda styrspänning även påföres mellan basena av de sjätte och sjunde transistorerna (l34,l35) för styrning av den grad av fasförskjutning oscillatorn (42') bibringar de första pul- serna (Po) .
SE7910344A 1978-12-14 1979-12-14 Apparat for styrning av fergomkopplingen i en stralinkopplings-ferg-tv-mottagare SE441973B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP15511478A JPS5580983A (en) 1978-12-14 1978-12-14 Beam index type color television picture receiver

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7910344L SE7910344L (sv) 1980-06-15
SE441973B true SE441973B (sv) 1985-11-18

Family

ID=15598886

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7910344A SE441973B (sv) 1978-12-14 1979-12-14 Apparat for styrning av fergomkopplingen i en stralinkopplings-ferg-tv-mottagare

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4268857A (sv)
JP (1) JPS5580983A (sv)
AT (1) AT379722B (sv)
AU (1) AU523664B2 (sv)
CA (1) CA1130449A (sv)
DE (1) DE2950467A1 (sv)
FR (1) FR2444385B1 (sv)
GB (1) GB2042844B (sv)
NL (1) NL191476C (sv)
SE (1) SE441973B (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4527192A (en) * 1983-02-28 1985-07-02 Zenith Electronics Corporation Index signal enhancement circuit
DE3881747T2 (de) * 1987-04-24 1993-11-11 Matsushita Electric Ind Co Ltd Ansteuerungsverfahren zur Synchronisierung der Abtastung und der Modulation einer flachgestalteten Kathodenstrahlröhre.
JPH02268020A (ja) * 1989-04-10 1990-11-01 Matsushita Electric Ind Co Ltd 位相同期回路
TW200401261A (en) * 2002-06-12 2004-01-16 Koninkl Philips Electronics Nv Image display system having an analog display for displaying matrix signals

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3305628A (en) * 1963-03-08 1967-02-21 Hitachi Ltd Phase-correcting device in beam-indexing color television receiver
US3522370A (en) * 1967-06-15 1970-07-28 Texas Instruments Inc Color display system employing a striped penetration type crt
JPS5746275B2 (sv) * 1973-12-31 1982-10-02
JPS5345927A (en) * 1976-10-07 1978-04-25 Toshiba Corp Beam index type color picture tube

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5580983A (en) 1980-06-18
GB2042844B (en) 1983-04-13
AT379722B (de) 1986-02-25
DE2950467A1 (de) 1980-07-03
JPS6248956B2 (sv) 1987-10-16
AU523664B2 (en) 1982-08-05
NL7908951A (nl) 1980-06-17
FR2444385A1 (fr) 1980-07-11
NL191476C (nl) 1995-07-18
FR2444385B1 (fr) 1986-05-09
NL191476B (nl) 1995-03-16
CA1130449A (en) 1982-08-24
US4268857A (en) 1981-05-19
DE2950467C2 (sv) 1988-10-20
AU5348179A (en) 1980-07-10
SE7910344L (sv) 1980-06-15
GB2042844A (en) 1980-09-24
ATA787079A (de) 1985-06-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2292045A (en) Device for making designs
US2251525A (en) Secret television system
SE441973B (sv) Apparat for styrning av fergomkopplingen i en stralinkopplings-ferg-tv-mottagare
US2052183A (en) Television apparatus
US4636843A (en) Deflection control apparatus for a beam index color television receiver
US4287531A (en) Deflection control apparatus for a beam index color cathode ray tube
US3134928A (en) Transistor vertical deflection circuits
SE438409B (sv) Fergtelevisionsmottagare med stralinkoppling
SE441970B (sv) Apparat for styrning av elektronstralen i en ferg-tv mottagare
US3536823A (en) Color display system
NO760236L (sv)
JPS6147026B2 (sv)
GB818669A (en) Presentation of coloured television pictures
US4691227A (en) Color imaging apparatus having a 1:2 frequency ratio between video and reference signals for high S/N color demodulation
US4364083A (en) Beam index type color television receiver
US4965495A (en) Parabolic voltage generating circuit
US2203520A (en) Television system
US4767971A (en) Horizontal blanking pulse generation circuit used for display unit with cathode-ray tube
WO1982001108A1 (en) Horizontal synchronizing circuit
US3402318A (en) Television deflection circuit with compensation for voltage supply variations
NL7905265A (nl) Inrichting voor besturing van de electronenbundel van een kathodestraalbuis van het indextype.
US2969423A (en) Cathode ray tube display system for color television
PL166066B1 (pl) Uklad odchylania linii z obwodami synchronizacji PL PL PL PL
US3459993A (en) Television deflection circuit
KR830001249B1 (ko) 빔인덱스형 칼라텔레비젼 수상기

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7910344-6

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7910344-6

Format of ref document f/p: F