SE437535B - Forfarande for rostning och klorering av finfordelade jernmalmer och/eller- koncentrat innehallande icke-jernmetaller - Google Patents

Forfarande for rostning och klorering av finfordelade jernmalmer och/eller- koncentrat innehallande icke-jernmetaller

Info

Publication number
SE437535B
SE437535B SE7904132A SE7904132A SE437535B SE 437535 B SE437535 B SE 437535B SE 7904132 A SE7904132 A SE 7904132A SE 7904132 A SE7904132 A SE 7904132A SE 437535 B SE437535 B SE 437535B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
chlorination
melt
ferrous
oxide melt
metals
Prior art date
Application number
SE7904132A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7904132L (sv
Inventor
O A Aaltonen
J K Mekinen
Original Assignee
Outokumpu Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Outokumpu Oy filed Critical Outokumpu Oy
Publication of SE7904132L publication Critical patent/SE7904132L/sv
Publication of SE437535B publication Critical patent/SE437535B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B5/00General methods of reducing to metals
    • C22B5/02Dry methods smelting of sulfides or formation of mattes
    • C22B5/12Dry methods smelting of sulfides or formation of mattes by gases
    • C22B5/14Dry methods smelting of sulfides or formation of mattes by gases fluidised material
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B1/00Preliminary treatment of ores or scrap
    • C22B1/02Roasting processes
    • C22B1/08Chloridising roasting

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

79ü4132-3 järnmalmsandel i processernas ekonomi innebär i allmänhet en betydande del. Ifall dessa järnsulfider icke fås tillräck- ligt rena från icke-järnmineraler, vilket ofta är fallet, duger den erhållna rostprodukten som sådan icke som järnmalm, utan den måste vidarebehandlas i och för avlägsnande av i och för sig ofta värdefulla metaller. För detta ändamål har man undersökt och utvecklat olika slags kloreringsförfaranden.
I industriell skala fungerande metoder representeras endast av den s.k. Kowa Seiko-metoden, där i rostprodukten inblandas kalciumklorid och produkten pelleteras samt upphettas i en roterande rörugn genom motströmsupphettning till ca 125000 temperatur, varvid icke-järnmetallerna avdunstar såsom klorider och tillvaratas ur gaserna. De sålunda renade hematitkornen är lämpliga som råmaterial för en masugn. Denna metod lämpar sig icke för annat än en synnerligen svavelfattig rostprodukt, och icke heller kan de metallhalter som skall avdunstas vara speciellt höga (sammanlagt 2,5 %). En nackdel är dessutom det stora värmebehovet vid kloreringen och sintringen.
Andra metoder som är på pilot plant-stadiet utgöres bl.a. av Montedison-, LDK- och Outokumpu-metoden.
Montedison är en 3-stegsprocess, vid vilken man först utför upp- hettning och slutoxidering av den rostade produkten, sedan i det andra steget reduktion av hematiten till magnetit och i det tredje steget klorering medelst en lufthaltig klorgas vid ca 950°C temperatur, varvid magnetiten då den oxideras fungerar så- som erforderlig värmeavgivare. Reaktorerna utgöres av virvel- skiktsreaktorer och fungerar i serie. Från kloreringen går gaser- na vidare för tillvaratagande av kloriderna till tvätten. Den erhållna finfördelade produkten pelleteras och sintras för sig.
Olja måste användas såväl för föruppvärmningen, reduktionen som för sintringen av pelleterna.
LDK- och Outokumpu-metoderna baserar sig på klorering av rost- produkten i en schaktugn medelst gasformig klor.Den föregående 7904132-3 b) metoden utnyttjar förpelletering av rostprodukten och den senare direkt den finfördelade heta rostprodukten. Problemet i vartdera fallet består i att hålla kloreringszonen och upp- hettnings- samt avkylningszonerna noggrant åtskilda från var- andra samt vid industriell skala att uppnå en jämn fördelning av kloren i schaktugnen.
Samtliga dessa processer karaktäriseras av att rostningen sker vid en temperatur under produktens smältpunkt och klore- ringen sker i fast tillstånd medelst fast CaCl2 eller klorgas, och att dessa måste användas i avsevärt större mängd än vad teoretiskt är erforderligt. Rostprodukten antingen pelleteras eller sintras före kloreringen såsom vid Kowa Seiko-processen eller efter kloreringen före inmatningen till masugnen vid Montedison-processen. För denna torkning, upphettning och sint- ring måste man använda utomstående bränsle. Endast en del av det reaktionsvänmakoncentratet innehåller blir utnyttjat för själva processen, nämligen för upprätthållande av rostnings- temperaturen, och ofta kan man vid rostninqen även tillvarataga värme i form av ånga.
Utöver klorering använder man även sulfatisering vid processbe~ handling av vissa järnsulfitkoncentrat. Genom sulfatiseringen kan man dock icke återvinna exempelvis bly och ädelmetaller, utan dessa kvarblir i rostavfallet. Det kalcium och barium som koncentratet innehåller sulfatiseras ocksâ lätt och såsom olös- liga binder dessa svavel i rostprodukten, så att järnmalmens kvalitet försämras.
Avsikten med denna uppfinning är att avlägsna ovannämnda nack- delar och åstadkomma ett förfarande för behandling av finförde~ lade malmer och koncentrat till för järnframställning lämplig järnoxid samt till icke-järnmetallklorider, ur vilka värdemetal- lerna kan tillvaratagas på i och för sig kända sätt och vilken process därtill är värmeekonomiskt fördelaktig samt miljövänlig.
De huvudsakliga kännetecknen för uppfinningen framgår av de bi- fogade patentkraven. , fl v Åx ~'~_\,+ .,,._«_+.,,..e2.__ 'Vil I 'tg/Jah '. _~.j m! 7904132-3 4 Ovannämnda fördelar uppnås genom oxidering av den finfördelade malmen eller koncentratet mycket långtgående till oxidsmälta och genom att utsätta denna smälta för klorering i en separat zon. Vid föreliggande uppfinning sker rostningen sålunda i mycket hög temperatur, fördelaktigt över l500oC, och i så oxi- derande förhållanden, att man erhåller en oxidsmälta vars stelningspunkt ännu kan sänkas genom kalciumoxidtillsats, och den klorerande behandlingen utföres på denna smälta i en sepa- rat zon. Sålunda kan den värmeenergi som malmen och koncentra- tet innehåller effektivt utnyttjas vid rostningen och oxid- mältans värmeinnehåll kan utnyttjas vid kloreringen, varvid man i princip icke behöver något tilläggsvärme. Den klore- rande reagensen kan även effektivt inblandas i oxidsmältan och kloreringszonen kan lätt separeras från rostningszonen exempelvis medelst ett gaslås. Klorerande reagens behöves där- till i avsevärt mindre mängd än tidigare.
Vid föreliggande uppfinning utnyttjas sålunda den värmeenergi järnsulfiderna innehåller möjligast effektivt för själva pro- cessen. Rostningen utföres fördelaktigt i suspension under an- vändande av Outokumpu Oyzs kända flamsmältförfarande och i en temperatur över l500oC, varvid resultatet huvudsakligen är en järnoxidsmälta, som är en blandning av ferro- och ferri- oxider, i vilka även upplöses de sidostenskomponenter, såsom S102 , CaO, Al203 håller. I praktiken sänker nämnda sidostenskomponenter den upp- kommande oxidsmältans smältpunkt och denna kan vid behov reg- leras exempelvis genom CaO-tillsats. För temperaturreglering användes vid behov antingen förvärmning av förbränningsluften, och MgO som malmen eller koncentratet inne- syreanrikning av förbränningsluften och/eller förbränning av fossilt bränsle eller tillförande av yttre köld- eller värme- bindande tillsatser i mahw-eller koncentratinmatningen.
Gaserna ledes under tillämpande av ett normalt flamsmältnings- förfarande till en panna för avfallsvärme och via elektrofilter till S02-behandlingen, antingen till framställningen av sva- velsyra, överförandet av S02 till vätskeform eller framställ- ningen av elementsvavel. Processen är kontinuerlig och jämn, 5 7904152-3 varför gasernas behandling är enkel. Beroende på pyritkon- centratets kemiska minerologiska sammansättning anrikas en del av de icke-järnmetaller som koncentratet innehåller i gaserna, ur vilka de kondenseras tillsammans med det övriga flygdammet, såsom bl.a. en del av Zn- och Pb-föreningarna, eller fortsätter sin färd med gaserna, såsom As-föreningarna.
För att dessa i dammet kondenserade värdemetallföreningar skall fås i en och samma produkt från flamsmältninqsugnen är det fördelaktigt att bringa flygdammet att cirkulera till- baka till flamugnen, varvid allt damm tvingas att åtfölja den uppkommande smältan. De föreningar som icke kondenseras med dammet, exempelvis As2O3, avlägsnas ur gaserna genom tvättning med en H2SO4-lösning före behandlingen av S02-gasen.
Den oxidsmälta som samlas i flamsmältningsugnen avlägsnas an- tingen kontinuerligt eller intermittent till en annan ugnsen- het eller till ett av ett gaslås avskilt parti, till vilket samtidigt tillföres minst en på basen av de avlägsnade värde- metallerna beräknad ekvivalentmängd av smält kalciumklorid eller någon annan klorid som besitter ett lågt äng- och disso- ciationstryck. Förloppet kan åskâdliggöras bl.a. medelst föl- jande reaktionsformler: (1) MeO(l) + CaCl2(l)-->MeCl2(g) + CaO(l) (2) CaO(l) + FeO Fe203(l)--%>CaO Fe203(l) + FeO(l) (3) MeO Fe2O3(l) + CaCl2(l)--1>MeCl2(g) + CaO Fe2O3(l) (4) Meo siozu) + cac12(1>-->Mec12(q) + çao sio2(1) Från de ovan angivna ekvationerna har utelämnats de stökio- metriska faktorerna som utgöres av heltal eller bråk. Från CaCl2 frigjord CaO sänker oxidsmältans smältpunkt så, att de under kloreringen inträffande värmeförlusterna och den värmemängd som erfordras för upphettning av en even- tuell sköljningsgas kan kompenseras genom att man låter smältans temperatur sjunka nära den nya smältpunkten. Där- till höjer CaO vissa metallers, såsom Zn och Pb, aktivitet 79o41s2-s 6 genom att sönderdela de av dessa bildade ferriterna och sili- katerna.
Enligt massaeffektlagen är reaktionens l jämnviktsfaktor: = Pneclz x acao 1 ___ aMeO X aCaCl2 (5) K vilken kraftigt ökar då temperaturen ökar (tabell 3) och en- ligt definitionen är konstant vid konstant temperatur. I ekvationen 5 avser ax komponentens x aktivitet och pMeCl2 ifrågavarande metallklorids ångtryck.
Den CaO som vid kloreringsreaktionen uppkommer ur CaCl2 upp- löser sig i oxidsmältan, varvid dess aktivitet kraftigt sjunker, vilket är en avsevärd fördel i jämförelse med en klo- rering som sker i fast tillstånd, där fast CaO som uppkommer har aktiviteten ett. Aktiviteten hos MeO i smältan är visser- ligen mindre än ett, men situationen är densamma som vid fast pyritrostning, där icke-järnmetallerna vanligtvis är bundna såsom metallferriter, silikater osv.
Svagheten vid de kloreringsprocesser som sker medelst CaCl2 i fast tillstånd ligger däri, att man vid desamma i praktiken icke kan behandla järnsulfidråämnen, vilkas innehåll av icke- järnmetaller är större än exempelvis 2,5 %, enär den CaO som uppkommer sänker rostproduktens smältpunkt, vilket leder till att materialsatsen sintras.
Vid processen enligt vår uppfinning utgör igen sänkningen av materialsatsens smältpunkt en fördel, varför innehållet av icke-järnmetaller i järnsulfidråmaterialet i praktiken icke har någon övre gräns.
Metallklorider såsom Cu, Zn, Pb, Bi, Sb, Au, Ag, As mm. avdunstar och kondenseras samt separeras från varandra medelst kända meto- der. Även de svavelföreningar som eventuellt kvarblir i smältan sönderfaller och avdunstar så, att smältan icke efter CaCl2- behandlingen innehåller för mycket av några med tanke på järn- q 7904132-3 framställningen menliga föroreningar. Smältan kan nu antingen granuleras, gjutas till lämpliga stycken eller ledas direkt i smält tillstånd till järnframställningen. Processen lämpar sig särskilt väl för produktion i stor skala och kan använ- das för pyriter av de mest olika slag såväl för rena som orena pyriter. Då den värmeenergi som utvecklas vid oxidering av dessa pyriter utnyttjas effektivt för processbehandlingen och smältningen samt värmeöverskottet tillvaratages i ångform, är hela processen energiekonomiskt fördelaktig. Den producerade ångan kan användas för framställning av eventuellt erforder- ligt syre, för förvärmning av processluften eller i samband med upplösningsbehandlingen av kloriderna.
Problemen med avkylning av ugnen som medföres av den höga reaktionstemperaturen kan lösas exempelvis med den konstruk- tion som visas i den finska patentansökningen nr 753258. På väggarna av det vattenkylda reaktionsschaktet och den undre ugnen kondenseras en s.k. autogen beläggning som består av vid hög temperatur smältande järnoxider, silikater eller alumina- ter beroende på sammansättningen hos den sidosten som koncentra- tet innehåller. Tillvaratagandet av värdemetaller ur klori- derna kan utföras exempelvis såsom vid Kowa Seiko-förfarandet (Yasutake Okubo: "Kowa Seiko Pelletizing Chlorination Process - Integral Ütilization of Iron Pyrites“, Journal of Metals, March 1968, s. 63-67) eller eventuellt på något annat känt sätt be- roende på möjligheterna att vidarebehandla värdemetallerna.
Processen möjliggör cirkulation av klor, då man för pH-regle- ring av kloridlösningen använder kalk, varvid från lösningen kan utkristalliseras CaCl2.
Uppfinningen skall nedan beskrivas närmare under hänvisning till bifogade ritningar, där figurerna 1 och 2 visar strömningsschema samt grundämnets fördelningar för processen enligt uppfinningen, figurerna 3a och 3b visar en mera detaljerad avskuren sido- och övre vy av en för tillämpande av förfarandet enligt uppfinningen avsedd anläggning, figur 4 i tvärsnitt visar en sidovy av en annan för tillämpande av förfarandet enligt uppfinningen avsedd anläggning och figur 5 i tvärsnitt visar en sidovy av en tredje utföringsform.
Pocm QUHNTY 7904132-3 På figurerna 3-5 avser hänvisningssiffrorna l ett reaktions- schakt, 2 en undre ugn, 3 ett stigningsschakt, 4 ett gaslås, 5 en kloreringsugn, 6 ett kloreringskärl, 7 en gassamlare, 8 en kloreringsreaktor och 9 en reduktionsugn.
Figurerna 3,.4 och 5 visar olika utföringsformer av processen enligt uppfinningen. Enligt figur 3 sker kloreringen konti- nuerligt i ett kloreringsparti 5 som bildar en fortsättning på flamsmältugnen och vars gasutrymme medelst ett gaslås 4 är separerat från flamsmältugnen. Enligt figur 4 fungerar smält- ningen kontinuerligt, men kloreringen såsom en satsvisprocess.
Kalciumkloriden och luften kan ledas till bottnen av klore- ringssänkan 6 såsom enligt figur 4, eller också kan den pla- ceras på sänkans botten innan oxidsmältan från flamsmältugnen släppes in, och luften kan användas endast för omblandning och upprätthållande av syretrycket. Enligt figur 5 är samtliga funktioner kontinuerliga och till desamma ansluter sig reduk- tionen av den järnoxidsmälta som renats i kloreringsreaktorn 8 till råjärn i reduktionsugnen 9.
Uppfinningen beskrives nedan närmare med hjälp av exempel som erhållits vid utförande av provkörningar med en flamsmältugn coh en kloreringsugn av försöksfabriksmâtt i det att kapaci- teten var ca l t/h malm eller koncentrat. Pyritråmaterialen enligt exemplen skiljer sig från varandra närmast till sin kemiska sammansättning. I tabellerna 1 och 2 har angivits ifråga- varande materialmängder och halterna för de viktigaste kompo- nenterna såväl vid flamsmältningen som vid kloreringen, beräk- nat på 1 t/h koncentrat- eller malminmatning. Mängdfördelningar- na av huvudkomponenterna har angivits i blockdiagrammen på figurerna l och 2.
Exempel l Exemplet 1 visar beteendet av ett pyritkoncentrat som innehåller rikliga mängder arsen och ädelmetaller i den av Outokumpu Oy utvecklade flamsmältugnen (LSU) och den därpå följande klore- ringsugnen. Det flygdamm som erhållits från överskottsvärme- pannan och elektrofiltret cirkuleras icke på grund av dess höga 7904132-3 arsenhalt. Reaktionsschaktets temperaturnivå kontrolleras huvudsakligen med hjälp av syreanrikning av förbrännings- luften, varvid den totala gasmängden och sålunda mängden av flygdamm kan hållas relativt låg trots den rätt höga halten av flyktiga komponenter i koncentratet. Kloreringen utföres i en separat kloreringsugnsenhet med hjälp av smält CaCl2.
I och för oxidering av ferrojärnet och svavlet och för ef- fektivering av kloridernas avdunstning inblåses luft i smäl- tan i den mån värmebalansen tillåter.
Av tabell l framgår, att smältans svavelhalt faller i LSU till 0,55 % och arsenhalten till 0,86 %. Den klorerade smäl- tan innehåller endast 0,06 % S, 0,09 % Zn, 0,03 % Pb och 0,08 % As och lämpar sig således utmärkt för järnframställ- ning. Det producerade kloriddammet, vilket utöver förflyk- tigade och kondenserade klorider innehåller mekaniskt uppkom- met delvis sulfatiserat flygdamm, tvättas med vatten och ur den uppkommande lösningen och fällningen tillvaratages värde- metaller huvudsakligen enligt hydrometallurgiska förfaran- den.
Av huvudkomponenternas mängdfördelningsdiagram (figur 1) fram- går, att 99,1 % av svavlet, 91,4 % av arsenet , 41,0 % av zinken och 53,3 % av blyet kan elimineras redan i smältnings- fasen, vilket är ett avsevärt bättre resultat än vid gängse rostningsprocesser. Värdemetallernas utbyte i kloriddammen är Au 86,1 % och Ag 81,8 %. Totalutbytena i dammen är: Zn 93,6 Pb 96,6 Cu 72,0 Au 93,3 Ag 9l,2 Beträffande den klorerade smältan fäster man särskilt uppmärk- samhet vid det att svavlets fördelning däri är endast 0,1 % och arsenets 0,8 %. Detta beror på nämnda grundämnens effektiva eliminering dels i LSU och dels även i kloreringsenheten. I en trumugn enligt motströmsprincipen, där kloreringen sker i fast tillstånd, strävar de i den heta änden (ca l250OC) förflyktigade POOR QUALH 7904132-3 l0 svavel- och arsenföreningarna och delvis också metallklo- riderna att kondensera i ugnens kalla ände, där inmatningens temperatur är endast ca SOOOC. Detta leder till en ackumu- lering av nämnda föreningar i reaktorn och en höjning av hal- ten i den klorerade rostningsprodukten.
Exempel 2 Exempel 2 visar beteende av finfördelad pyritmalm som inne- håller rikligt med zink, bly och koppar vid en behandling i enlighet med exemplet l. Av tabellen 2 framgår, att den klo- rerade smältan innehâllaer 0,04 % S, 0,1 % Zn, 0,04 % Pb, 0,1 % Cu och 0,06 % As, varför även den utmärkt väl lämpar sig för järnframställning. Det sulfatiserade flygdammet i LSU lämpar sig för behandling exempelvis i en zinkfabrik som baserar sig på rostning och elektrolys.
Av figur 2 framgår, att värdemetallernas totalutbyte i dammen var följande: Zn 98,0 Pb 97,5 Cu 91,8 Skillnaderna i jämförelse med exemplet l beror på nämnda metal- lers högre haltnivå i inmatningen och den högre temperaturen.
Mängd kg šêš Kon- centrat 1000 Kalk 100 Dænn 153,4 Smälta 694,5 Klore- rings- UQII mälta 694,5 CaC12 48,0 Klorid- danm 67 , 4 Klorerad smälta 687,5 Dfiüxyñ kg šêš Kon- centrat 1000 Kalk 100 Damm 153,4 Smälta 694,5 Klore- rings- Ugn smälta 694,5 c5c12 40,0 Klorid- damm 67,4 Klorerad smälta 687,5 kg mo 71"' kQ 410 41 32 20,9 20,9 13,6 4,1 430 43 l0 ll Tabell l Zn Pb % kg % kg 1,0 6 7934132-3 o\° 76' LQ 3,6 1 0,1 70 7,0 2,7 3,2 2,1 0,1 0,06 31,4 20,5 370 54,4 3,0 0,55 5,9 0,05 2,0 0,40 0,9 0,13 6,0 0,06 370 54,4 3,0 0,55 5,9 0,05 2,0 0,40 0,9 0,13 6,0 0,06 15,9 23,6 1,5 2,2 5,26 7,0 2,6 3,0 0,62 0,92 5,45 0,1 362 52,7 0,4 0,06 0,64 0,09 0,21<103 0,20 0,04 0,55 0,00 SiO2 CaO Au Ag Cl K9 % k9 % 9 9/t 9 9/t K9 % 63 6,3 10 1,0 10 10 33 33 100 100 2,9 1,9 5,1 3,3 1,3 0,5 31 20 60,1 0,65 104,9 15,1 16,7 24 29,9 4,3 60,1 0,65 104,9 15,1 16,7 24 29,9 43 30,7 63,9 1,0 1,5 2,6 3,0 15,5 230 27,0 400 29,6 43,9 59,1 0,6 126,5 10,4 1,2 1,7 2,9 4,2 0,2 0.03 PÜQP. ïLï-ITY 7904132-5 Mängd kg E Kon- centrat 1000 Kalk 120 Dænn 159,1 Smälta 730,5 Klore- rings- ugn Smälta 730,5 CaC12 54,0 Klorid- dann 88,1 Klorerad smälta 706,0 Mängd kg E Kbn- centrat 1000 Kalk 120 Damm 159,1 Smälta 730,5 Klore- rings- Ugn Smälta 730,5 CaC1- 54,0 Z.
Khmdfik dmm 38,1 Klorerad smälta 706,0 29,0 361 361 14,8 346 As kg 5,0 2,2 0,8 0,8 0,4 0,4 18,2 49,4 49,4 16,8 49,0 n\° 0,5 1,4 0,ll 0,11 0,45 0,06 102 Tabell 2 S Zn Pb Cu kg % kg % kg % kg % 450 45 35 3,5 12* 1,2 8,5 0,85 24,0 15,1 16,7 10,5 6,7 4,2 0,8 0,50 3,0 0,41 18,3 2,5 5,3 0,72 7,7 1,05 3,0 0,41 18,3 2,5 5,3 0,72 7,7 1,05 1,8 2,0 17,6 20,0 5,0 5,7 7,0 7,9 0,3 0,04 0,7 0,1 0,3 0,04 0,7 0,1 SiOz GaO Cl kg % kg % kg % 57 5,7 6,7 0,67 120 100 4,4 2,8 7,6 4,8 52,6 7,2 119,1 16,3 52,6 7,2 119,1 16,3 34,5 63,9 1,1 1,2 3,1 3,5 33,2 37,7 51,5 7,3 135,5 19,2 0,2 0,03 7904132-3 w:oHx~ æw~w NN.o wmo~o Mooæfl m |oHxo.« @H|oHwQ_m ~H|oHxm.~ mfiuofi w.«H|oH m.> w_HH m_@m >.Q> m.>mH ~w.m >Q_~ mw_e ~om.@ mmH.o HH~o mo.o m|oHx>.w m|oHxm.H «|QfixH.« w~o.o m>Ho.o m|oHx@.H «|oHxm.H m|o~xm_H mooßfi moowfl moowfi Moomfi MQQNH mm m Hfiwßmw Awv omv m fiwv mfluwm N u fifiv wflußu m + Awv mømwm Ämv oøu + Nflunm n ^Hv Nfiußo + Amv oam Awv xQowH|@N~H _.HV Mwmmflxoowfl uwfiunm Amv omv + Nflunm u ñfiv Nflumu + AHV omm E 08 + ä Nää u E N58 + Éoš H moomH|m@mH .^mv mmømflloomfl nomsu GOfipxmmm ^mV omv m + Awv mHum=u N n Aflvmfiumu M + o~øu w .H

Claims (6)

7904132-3 14 Patentkrav
1. l. Förfarande för rostning och klorering av finfördelade järnmalmer och/eller -koncentrat innehållande icke-j ärnmetaller , i och för avdunstande av icke~järnmetallerna såsom metall- kloridföreningar, k ä n n e t e c k n a t av att den fin- fördelade malmen eller koncentratet oxideras vid förhöjd temperatur till en oxidsmälta, i vilken inblandas klorerande reagens samt luft i och för avdunstande av icke-järnmetall- metallkloriderna ur järnoxidsmältan.
2. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k- n a t av att såsom klorerande reagens användes en i relation till icke-järnmetallerna som skall avlägsnas åtminstone stö- kiometrisk mängd kalciumklorid, vilken fördelaktigt i smält tillstånd tillföres oxidsmältan.
3. Förfarande enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k- n a t av att man tillsätter så mycket kalkhaltigt ämne, att detta tillsammans med den kalciumoxid som uppkommer ur det klorerande ämnet sänker den klorerade smältans smältpunkt till 12oo-135o°c.
4. Förfarande enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a t av att pulverartad malm eller kon- centrat oxideras så långt, att den för klorering avsedda oxidsmältans svavelhalt är under 0,6 %.
5. Förfarande enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a t av att pulverartad reagens och syre och/eller luft vid en temperatur av l500°C inledes såsom en suspension uppifrån nedåt så att suspensionen bringas att träffa en därunder belägen oxidsmälta, vars temperatur är ca 1300-l500°C, i och för separering av smälta och fasta partiklar i suspensionen från gaserna och flygdammet, vilka ledes åt sidan och därefter till en stigningsreaktionszon, och oxidsmältan antingen såsom en kontinuerlig ström eller satsvis glödes till en separat kloreringszon. 7904132-3 15
6. Förfarande enligt patentkravet 5, k ä n n e t e c k- n a t av att det från de avgående gaserna separerade flyg- dammet returneras till suspensionsreaktionszonen i och för överföring av icke-järnmetallerna i flygdammet till oxid- smältan som skall kloreras.
SE7904132A 1978-05-11 1979-05-10 Forfarande for rostning och klorering av finfordelade jernmalmer och/eller- koncentrat innehallande icke-jernmetaller SE437535B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI781493A FI64644C (fi) 1978-05-11 1978-05-11 Foerfarande foer rostning och klorering av finfoerdelade jaernmalmer och/eller -koncentrat innehaollande icke-jaernmetaller

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7904132L SE7904132L (sv) 1979-11-12
SE437535B true SE437535B (sv) 1985-03-04

Family

ID=8511698

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7904132A SE437535B (sv) 1978-05-11 1979-05-10 Forfarande for rostning och klorering av finfordelade jernmalmer och/eller- koncentrat innehallande icke-jernmetaller

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4259106A (sv)
JP (1) JPS54147103A (sv)
CA (1) CA1125031A (sv)
DE (1) DE2918316C2 (sv)
ES (1) ES480365A1 (sv)
FI (1) FI64644C (sv)
GR (1) GR64863B (sv)
IT (1) IT1162315B (sv)
MX (1) MX153286A (sv)
PT (1) PT69561A (sv)
SE (1) SE437535B (sv)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8518746D0 (en) * 1985-07-24 1985-08-29 Fray D J Zinc recovery
JPH0571459U (ja) * 1992-03-03 1993-09-28 日産ディーゼル工業株式会社 クラッチ冷却装置
US5814164A (en) * 1994-11-09 1998-09-29 American Scientific Materials Technologies L.P. Thin-walled, monolithic iron oxide structures made from steels, and methods for manufacturing such structures
US6090353A (en) * 1998-04-01 2000-07-18 Svedala Industries, Inc. Method of removing impurities from mineral concentrates
US6409978B1 (en) 1998-04-01 2002-06-25 Svedala Industries, Inc. Method of removing impurities from mineral concentrates
US6461562B1 (en) 1999-02-17 2002-10-08 American Scientific Materials Technologies, Lp Methods of making sintered metal oxide articles
KR100896607B1 (ko) * 2001-10-03 2009-05-08 유미코르 아연 함유 물질로부터 염화아연을 제조하는 방법
US9315382B2 (en) * 2006-03-23 2016-04-19 Keystone Metals Recovery Inc. Metal chlorides and metals obtained from metal oxide containing materials
RU2469114C1 (ru) * 2011-03-29 2012-12-10 Общество с ограниченной ответственностью "Институт Гипроникель" Способ переработки оловосодержащих материалов
EA030424B1 (ru) * 2013-05-17 2018-08-31 Блюхер Гмбх Способ и установка для переработки пиритных огарков
ES2643503T3 (es) * 2013-05-17 2017-11-23 BLüCHER GMBH Procedimiento e instalación para obtener hierro de pirita tostada
WO2018091361A1 (en) 2016-11-15 2018-05-24 Tcm Research Ltd. Extraction methods from refractory ores
CN113430365A (zh) * 2021-07-12 2021-09-24 山东国大黄金股份有限公司 一种利用硫铁矿焙烧处理含氰废渣回收铁精矿的方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL6708794A (sv) * 1966-06-30 1968-01-02
NL6714016A (sv) * 1966-10-21 1968-04-22
SE352657B (sv) * 1968-07-26 1973-01-08 Montedison Spa
DE1906380A1 (de) * 1969-02-08 1970-09-03 Duisburger Kupferhuette Verfahren zur Gewinnung von Eisen bzw.Stahl aus Eisenerzen mittels Direktreduktionsverfahren
US3776533A (en) * 1970-01-28 1973-12-04 Dravo Corp Apparatus for continuous heat processing of ore pellets
US4113470A (en) * 1974-07-05 1978-09-12 Outokumpu Oy Process for suspension smelting of finely-divided sulfidic and/or oxidic ores or concentrates
US4092152A (en) * 1975-05-12 1978-05-30 The International Nickel Company, Inc. Volatilization of impurities from smelter reverts

Also Published As

Publication number Publication date
IT7948982A0 (it) 1979-05-09
FI64644B (fi) 1983-08-31
MX153286A (es) 1986-09-11
IT1162315B (it) 1987-03-25
US4259106A (en) 1981-03-31
FI64644C (fi) 1983-12-12
ES480365A1 (es) 1979-12-01
DE2918316A1 (de) 1979-11-15
CA1125031A (en) 1982-06-08
JPS54147103A (en) 1979-11-17
JPS5733327B2 (sv) 1982-07-16
PT69561A (en) 1979-05-01
SE7904132L (sv) 1979-11-12
GR64863B (en) 1980-06-05
DE2918316C2 (de) 1983-10-06
FI781493A (fi) 1979-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE437535B (sv) Forfarande for rostning och klorering av finfordelade jernmalmer och/eller- koncentrat innehallande icke-jernmetaller
CA1224926A (en) Method for working-up complex sulphidic ore concentrates
CS273308B2 (en) Method of oxides or with silicion bound metals winning from liquid slag
WO1998036102A1 (en) Refining zinc sulphide ores
AU723800B2 (en) Process for stabilization of arsenic
US3857700A (en) Pyrometallurgical recovery of copper values from converter slags
Shamsuddin et al. Constitutive topics in physical chemistry of high-temperature nonferrous metallurgy—A review: Part 1. Sulfide roasting and smelting
GB2173820A (en) Smelting sulphidic ore concentrates
US5372630A (en) Direct sulphidization fuming of zinc
US4135912A (en) Electric smelting of lead sulphate residues
Matkarimov et al. Hydrometallurgical processing of copper-smelting dust
Salminen et al. Smelting jarosite and sulphur residue in a plasma furnace
GB2196649A (en) Smelting complex sulphidic materials containing lead, zinc and optionally copper
Chen et al. Thermodynamic and CFD analysis of recycling Cu-As-containing filter cake waste and black copper sludge by feeding them back into FSF
EP0042702B1 (en) Process for the recovery of lead and silver from minerals and process residues
EP1579017A1 (en) Method for treating slag
CA1162056A (en) Process and apparatus for the separation of lead from a sulfidic concentrate
SE406929B (sv) Forfarande for framstellning av rajern ur jernsulfidhaltiga material
US4642133A (en) Process for chlorinating volatilization of metals which are present in oxidic iron ores or concentrates
Bryk et al. Flash smelting of lead concentrates
Shamsuddin Sulfide smelting
JPS58161734A (ja) 硫化物精鉱から金属鉛を生成する方法
US722809A (en) Method of treating ores.
WO2022262971A1 (en) Process and plant for recycling zinc oxide residues
Beisheim et al. Innovations in Pyrometallurgical Pre & Post Copper Flash Smelter Removal of Arsenic

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7904132-3

Effective date: 19890525

Format of ref document f/p: F