SE434387B - Anordning for anrikning och upparbetning av tungvatten - Google Patents

Anordning for anrikning och upparbetning av tungvatten

Info

Publication number
SE434387B
SE434387B SE7813102A SE7813102A SE434387B SE 434387 B SE434387 B SE 434387B SE 7813102 A SE7813102 A SE 7813102A SE 7813102 A SE7813102 A SE 7813102A SE 434387 B SE434387 B SE 434387B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
water
deuterium
gas
hydrogen
enrichment
Prior art date
Application number
SE7813102A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7813102L (sv
Inventor
M Hammerli
J P Butler
Original Assignee
Ca Atomic Energy Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ca Atomic Energy Ltd filed Critical Ca Atomic Energy Ltd
Publication of SE7813102L publication Critical patent/SE7813102L/sv
Publication of SE434387B publication Critical patent/SE434387B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B5/00Water
    • C01B5/02Heavy water; Preparation by chemical reaction of hydrogen isotopes or their compounds, e.g. 4ND3 + 7O2 ---> 4NO2 + 6D2O, 2D2 + O2 ---> 2D2O

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Drying Of Gases (AREA)
  • Exhaust Gas Treatment By Means Of Catalyst (AREA)
  • Oxygen, Ozone, And Oxides In General (AREA)
  • Water Treatment By Electricity Or Magnetism (AREA)

Description

78131Û2-6 10 15 20 25 30 35 2 isotopbyte, genom vilken vätgas och rinnande vatten passerar i motström vad avser isotoputbytet, en elektro- lyscell med en anodsida och en katodsida och en separa- tor däremellan, en avfuktningsanordning-tvättningsanord- ning, organ, som för det flytande vattnet, som är anrikat med avseende på deuterium, från katalysatorkolonnen genom avfuktningsanordningen-tvättningsanordningen till elek- trolyscellen, organ, som för den vätgas, som utvecklats i cellens katodsida, genom avfuktningsanordningen-tvätt- ningsanordningen till katalysatorkolonnen, vilken avfukt- ningsanordning-tvättningsanordning användes för inställ- ning av deuteriumgasens fuktighet till de betingelser, som råder i katalysatorkolonnen, för att bringa deuterium- koncentrationen i vattenângani.gasströmmen till isotop- jämvikt med de rinnande vattnet från anrikningsanordningen, och för att överföra eventuell infångad elektrolyt i deuteriumgasen till det nedåtrinnande vattnet, organ för ledning av vätgasen från katalysatorkolonnen till ett ut- lopp, organ för införande av ingående matarvatten till den övre delen av katalysatorkolonnen.och organ för uttagning av en produkt, som är anrikad med avseende på deuterium.
Den föredragna utföringsformen inbegriper vidare en gas- tork för avlägsnande av vatten, organ för återförande av en del av detta vatten till cellen och organ för avlägs- nande av den resterande delen sâsom deuteriumprodukt, organ, som transporterar det torkade syret till en brän- nare och en brännare för återförenande av väte och syre för bildning av vatten, som är utarmat med avseende på deuterium. För att åstadkomma upparbetning inbegriper systemet vidare en tvättanordning (stripper), som inne- håller katalysator,anordnad mellan anrikningskolonnen och brännaren,vilken gynnar isotoputbyte mellan vätgasen och det rinnande vattnet för att ytterligare sänka deu- teriuminnehållet i den utarmade vätgasen. Vid upparbet- ningen användes en del av det med avseende på deuterium utarmade vattenflödet såsom matarvatten till tvättnings- anordningen och den kvarvarande delen bortgår som avfall. 10 15 20 25 30 35 '7813102-6 3 Pâ ritningarna, som visar utföringsformer av upp- finningen, visar fig l ett flödetschema för processen för användning såsom slutanrikningssteg i en D20-anlägg- ning, och fig 2 visar ett flödesschema för processen för upparbetning av tungt vatten i en kärnreaktor.
Ritningarna anger exempel på viktiga parametrar i processerna enligt följande: a) strömningsmängderna för vätska och gas i mol b) D20-koncentrationer i procent c) de molära flödeshastigheterna vätska/gas (L/G) såsom förhållande d) temperatur (T) i OC e) tryck (P) i atmosfärer (atm) f) katalysatorseparationsfaktor (ac) såsom förhållande g) elektrolysseparationsfaktor (GE) såsom förhållande.
Detbörbetonasattde specifika koncentrationer och molära flöden, som givits på figurerna endast avser exempel och kan varieras med hänsyn till processens utformning.
På fig l är de huvudsakliga elementen i anordningen anrikningsanordningen 10 och elektrolysanordningen ll.
Anrikningsanordningen är en utbyteskolonn, som innehål- ler en packad katalysatorbädd, vari vätgas och rinnande vatten passerar i motström vad avser isotoputbytet.
Katalysatorn måste vara beständig mot väta, hydrofob och naturligtvis aktiv i närvaro av rinnande vatten. Det föredragna katalysatormaterialet utgöres av en metall ur grupp VIII, som har en beläggning av organisk polymer eller organiskt harts, vilken polymer_eller vilket harts repellerar flytande vatten, och vilken polymer eller vil- ket harts väljes ur den grupp, som innefattar fluorkol- polymerer,hydrofoba kolvätepolymerer med medelhög till hög molekylvikt, och silikoner, och vilka material är permeabla för vattenånga och vätgas. Dessa katalysator- typer beskrives i US-PS 3 981 976 och i US-PA 733 417.
Föredragna katalysatortyper beskrives också i en artikel med rubriken "Novel Catalysts for Isotope Exchange bet- ween Hydrogen and Liquid Water", som publicerats i 10 15 20 25 30 35 7813102-6 4 ACS Symposium Series No. 68 i American Chemical Society.
Elektrolysanordningen ll kan utgöras av vilken som helst typ av elektrolyscell, som innehåller en separator 12 mellan anodrummet lhfloch katodrummet llb. Av ekonomiska skäl är det lämpligt att den använda cellen har lågt inne- håll av vatten och/eller elektrolyt.
Det elektrolytiska väte, som bildas i elektrolys- cellen, vilket väte är utarmat med avseende på deuterium relativt elektrolyten på grund av den kinetiska isotop- effekt, som gäller för vätgasutvecklingsreaktionen, sti- ger uppåt (streckade linjen) genom avfuktningsanordningen- -tvättningsanordningen 13 och genom katalysatorkolonnen 10, där det stadigt förlorar större delen av sitt kvarvarande deuterium allteftersom det rör sig upp genom kolonnen i motström relativt ingående matarvatten (heldragna linjer), som införes över kolonnen och som sipprar genom kolonnen, genom avfuktningsanordningen-tvättningsanordningen till elektrolyscellen. Avfuktningsanordningen-tvättningsanord- ningen ställer in deuteriumgasens fuktighet till de beting- elser, som råder i katalysatorkolonnerna, bringar deute- riumkoncentrationen i gasströmmens vattenånga till isotop- jämvikt med rinnande vatten från anrikningsanordningen, och överför eventuell infångad elektrolyt i deuterium- gasen till strömmen av nedåtrinnande vatten. Efter det att vätgasen passerat genom katalysatorkolonnen passerar den anordningen för jämviktsinställning av vätska-ånga 15, vilken anordning har till uppgift att bringa deute- riumkoncentrationen i gasströmmens vattenånga till isotop- jämvikt med ingående rinnande vatten (t ex 100 mol med en D20-koncentration på 10 %). Vätgasen från anordningen för inställning av jämvikt mellan ånga och vätska, föres till torkanordningen 16, som avlägsnar vattenånga i vät- gasen, eftersom atomfraktionen, D/(H+D) är högre än vätet och sedan till brännaren l7, där det brännes (återkombi- neras med syre) för bildning av utgående vatten, som återföres till ett tidigare steg i tungvattenanläggningen.
Vatten från torkanordningen 16 förenas med ingående matar- vatten och återföres till anordningen för jämviktsinställ- 10 15 20 25 30 35 7813102-6 ning ånga-vätska.
Syrgasen, 02, och vattenångan HZOV, från anodsidan i elektrolyscellen ll föres till torkanordningen 18, som avlägsnar vattnet och det flytande vattnet med hög deuteriumhalt âterföres till cellen. En del tas ut som produkt. Torkanordningen kan exempelvis utgöras av en kylare med en packad kolonn, en molekylsil etc. Ut- gående syre, O2, kan användas för överföring av utgående väte till vatten.
I fig l avdrages produkten från den vattenånga, som avlägsnas från syret. Den kan också avlägsnas från elektrolyten sedan man avlägsnat elektrolytmaterialet, såsom KOH, eller det flytande vattnet från isotoput- byteskolonnens botten. Om man väljer det senare krävs emellertid större anrikning i katalysatorutbyteskolonnen.
Fig 2 visar processen tillämpad på upparbetning av tungt vatten från t ex tungvattenreaktor. Det visade exemplet gäller för ett ingående flöde med 30 % D20.
Andra koncentrationer kan likaväl användas. Exempelvis skulle ett ingående flöde med 10 % kunna tillföras vid en mellanliggande punkt i tvättkolonnen 19 och på lik- nande sätt kan ett ingående flöde med 60 % deuterium in- matas i katalysatorkolonnen 10. Systemet är väsentligen desamma som det som beskrivas i fig l men det finns nâgra skillnader. Ingen torkanordning erfordras före brännaren eftersom vätet och vattenàngan har ungefär samma deuteriumkoncentration. Tvättningskolonnen er- fordras då det ej är lämpligt att föra tillbaka väte med ll % deuterium eller det vatten, som bildas av detta väte,till en tungvattenreaktor. Reningskolonnen erford- ras också om det ingående tunga vattnet till anlägg- ningen innehåller tritium, eftersom miljömässiga skäl ej tillåter att titiumhaltigt vatten tillföres en tung- vattenanläggning. För L/G-förhållandet i tvättanordningen varierar mellan cirka 0,3 och 0,8 och det enskilda värdet beror huvudsakligen på förhållandet för deuteriumkoncen- trationerna i vätgasen vid anrikningens topp och ingående vattenflöde. I det valda exemplet är L/G-förhållandet i 10 'ïßßflüïeß 6 tvättanordningen 0,36. Eftersom en tvättningskolonn er- fordras måste det utspädda ingående flödet av tungt än en gång l,l. anordning, vatten (cirka 30 % D20) elektrolyseras mer och i det visade exemplet är antalet cirka I den ovan givna beskrivningen av den som gäller för fig l, har den anrikade produkten visats såsom tagen från den vätska, som återföres från syre- _torken 18. Alternativt kan utgående mängd tas från cel- len ll och detta skulle sannolikt erfordra ett organ för avlägsnande av elektrolyt, llc.
Utgående produkt kan också tas från vätgasströmmen (linjen 21) eller vattenströmmen (linjen 22). Dessa möj- ligheter för utgående flöde visas också i fig 2.

Claims (7)

1. 0 15 20 25 30 7813102-6 PATENTKRAV l. Anordning för anrikning och upparbetning av tungt vatten, k ä n n e t e c k n a d därav, att den innefattar ä) b) C) å) e) f) 9) en anrikningsanordning med katalysatorkolonn (lO) för isotopbyte, genom vilken anordning (10) vätgas och rinnande vatten passerar motströms i förhål- lande till varandra för utbyte av isotoper däremel- lan, en elektrolyscell (ll) med en anodsida (lla) och en katodsida (llb) och en separator (12) däremel- lan, en avfuktningsanordning-tvättningsanordning (13), organ, som för rinnande vatten, som anrikats med avseende pà deuterium, från katalysatorkolonnen (10) genom avfuktningsanordningen-tvättningsanord- ningen (13) till elektrolyscellen (ll), organ, som för den vätgas, som utvecklats i cellens katodsida (llb) genom avfuktningsanordningen-tvätt- ningsanordningen (13) till katalysatorkolonnen (10), vilken avfuktningsanordning-tvättningsan- ordning (l3) användes för inställning av fuktig- heten hos den utarmade vätgasen till den fuktighet som råder i anrikningsanordningen (10), för att bringa deuteriumkoncentrationen i gasens vattenånga till isotopjämvikt med det rinnande vattnet från anrikningsanordningen (10) och för att överföra i vätgasen fràn elektrolyscellen (ll) eventuellt medbringad elektrolyt till det nedåtströmmande vattnet, organ, som för vätgas från katalysatorkolonnen (10) till ett utlopp, organ, som inför matarvatten, som innehåller en mindre del tungt vatten, till en övre del av kata- lysatorkolonnen (10), 78131Ü2~6 10 15 20 25 30 35 8 i) organ, som avlägsnar syrgas, som utvecklats i elek- trolyscellens anodsida (lla), och vattenånga med hög deuteriumhalt från cellen (ll) och för detta till en gastork (18) för avlägsnande av vatten, j) organ för àterförande av detta vatten till cellen (ll), k) en brännare (17) för återkombinering av utgående väte och syre, l) organ, som för den torkade syrgasen till bränna- ren (17), och m) organ, som alvägsnar den med avseende på deuterium anrlkade produkten ur systemet.
2. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d därav, att organet för avlägsnande av en med avseende på deuterium anrikad produkt utgöres av ett organ för avlägsnande av en del av vattnet från syrgastorkanord- ningen (18).
3. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d därav, att organet för avlägsnande av en med avseende på deuterium anrikad produkt utgöres av ett organ för avlägsnande av en produkt från oellens anodsida (116)-
4. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d därav, att organet för avlägsnande av en produkt, som är anrikad med avseende på deuterium, utgöres av ett organ för avlägsnande av en del av den vätgasström, som strömmar uppåt i systemet.
5. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att organet för avlägsnande av en med avseende på deuterium anrikad produkt utgöres av ett organ för avlägsnande av en del av den ström av rinnande vatten, som strömmar nedåt systemet.
6. Anordning för upparbetning av tungt vatten enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d därav, att den dessutom inbegriper en tvätunmxdnimg flglsom innehåller en katalysa- tor, vilken anordning är anordnad mellan brännaren(l7)och anrflfiüflgšïßflïfinåfll(l0)för att ytterligare sänka deuterium- 10 7813102-6 9 halten i gasströmmen och överföra deuterium till det i møtström rinnande vattnet.
7. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d därawf, aizt den dessutom innefattar en anordning för inställning av jämvikt mellan ånga och vätska (15), vilken anordning är anordnad mellan anrikningsanord- ningen (10) och brännaren (17), för att bringa deute- riumkoncentrationen i gasens vattenånga till isotop- jämvikt med det rinnande vattnet från ingående flöde eller brännare (17).
SE7813102A 1978-05-22 1978-12-20 Anordning for anrikning och upparbetning av tungvatten SE434387B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/908,226 US4191626A (en) 1978-05-22 1978-05-22 Apparatus for finishing and upgrading of heavy water

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7813102L SE7813102L (sv) 1979-11-23
SE434387B true SE434387B (sv) 1984-07-23

Family

ID=25425398

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7813102A SE434387B (sv) 1978-05-22 1978-12-20 Anordning for anrikning och upparbetning av tungvatten

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4191626A (sv)
JP (1) JPS54152694A (sv)
BE (1) BE874047A (sv)
CA (1) CA1093499A (sv)
CH (1) CH639352A5 (sv)
DE (1) DE2900913A1 (sv)
FR (1) FR2426643A1 (sv)
GB (1) GB2021535B (sv)
IL (1) IL56290A (sv)
SE (1) SE434387B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2040899B (en) * 1979-01-22 1982-11-24 Euratom Spent plasma reprocessing system
US4331522A (en) * 1981-01-12 1982-05-25 European Atomic Energy Commission (Euratom) Reprocessing of spent plasma
DE3123860C2 (de) * 1981-06-16 1984-08-09 Kernforschungsanlage Jülich GmbH, 5170 Jülich Verfahren und Vorrichtung zur stufenweisen Anreicherung von Deuterium und/oder Tritium durch Isotopenaustausch
JPH0745007B2 (ja) * 1989-06-07 1995-05-17 昭和エンジニアリング株式会社 水・水素同位体交換反応装置の制御方法
JPH0676931U (ja) * 1993-03-31 1994-10-28 富士通テン株式会社 液晶ディスプレイの照明構造
US5591319A (en) * 1995-05-10 1997-01-07 Atomic Energy Of Canada Limited/Energie Atomique Du Canada Limitee Electrolytic pre-enrichment method and apparatus for the combined electrolysis and catalytic exchange process
JP4495279B2 (ja) * 1999-10-12 2010-06-30 大陽日酸株式会社 蒸留装置並びに酸素同位体重成分の濃縮方法および重酸素水の製造方法
US20040248735A1 (en) * 2003-06-06 2004-12-09 Atomic Energy Of Canada Limited/ Energie Atomique Du Canada Limitee Wetproofed catalysts for hydrogen isotope exchange

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US26913A (en) * 1860-01-24 Table-mat
US2690379A (en) * 1942-11-21 1954-09-28 Harold C Urey Process for production of deuterium oxide as a source of deuterium
BE540686A (sv) * 1956-04-30 1900-01-01
BE558414A (sv) * 1956-06-16 1900-01-01
US3113080A (en) * 1961-05-22 1963-12-03 Smith Corp A O Continuous decontamination of the hydrogen acquiring surface of a palladium diaphragm used for the transfer of atomic hydrogen
GB973820A (en) * 1962-11-30 1964-10-28 Johnson Matthey Co Ltd An improved method of separating hydrogen isotopes
USRE26913E (en) * 1967-08-03 1970-06-23 Multistage process for the concentra- tion of heavy water in feed water com- prising a mixture of water and heavy water
FR1593961A (sv) * 1968-12-03 1970-06-01
US4025560A (en) * 1971-07-29 1977-05-24 Atomic Energy Of Canada Limited Process for the exchange of hydrogen isotopes between streams of gaseous hydrogen and liquid water
CA1014515A (en) * 1974-05-03 1977-07-26 Her Majesty In Right Of Canada As Represented By Atomic Energy Of Canada Limited Method of producing heavy water involving catalytic-electrolytic exchange processes
JPS514494A (en) * 1974-06-28 1976-01-14 Inoue Japax Res Mizukara jusuiokaishusuruhoho
US4190515A (en) * 1978-05-18 1980-02-26 Atomic Energy Of Canada Limited Apparatus for removal and recovery of tritium from light and heavy water

Also Published As

Publication number Publication date
SE7813102L (sv) 1979-11-23
JPS54152694A (en) 1979-12-01
JPS5745682B2 (sv) 1982-09-29
CA1093499A (en) 1981-01-13
IL56290A (en) 1982-01-31
CH639352A5 (fr) 1983-11-15
GB2021535A (en) 1979-12-05
BE874047A (fr) 1979-05-29
FR2426643A1 (fr) 1979-12-21
GB2021535B (en) 1982-10-27
US4191626A (en) 1980-03-04
DE2900913A1 (de) 1979-11-29
FR2426643B1 (sv) 1985-02-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE434260B (sv) Anordning for avlegsnande av tritium ur vatten
SE450553B (sv) Forfarande for tvettning av svaveldioxid fran en gasstrom i en stortkyl-tvettanordning med tva kretslopp med vattenuppslamning
SE434387B (sv) Anordning for anrikning och upparbetning av tungvatten
AU650988B2 (en) Process for removing hydrogen sulphide and/or carbon disulphide from exhaust gases
KR20180022952A (ko) 유체가 유동하는 3개 또는 복수의 순차적 셀을 갖는 칼럼을 포함하는 증류 장치 및 상기 증류 장치를 사용하는 증류 또는 추출 증류 방법
EP1736439B1 (en) Method and apparatus for concentrating tritiated water
CN105923610B (zh) 乙炔清净废酸再生工艺
SE502789C2 (sv) Förfarande för tillverkning av svavelsyra samt anordning för genomförande av förfarandet
FI62002B (fi) Foerfarande och anordning foer separering av kvicksilver ur svveldioxidhaltiga heta och fuktiga gaser
KR102636591B1 (ko) 아닐린 함량이 매우 낮은 류코인디고 염 용액 및 이의 제조 방법
CA1165536A (en) Process for separating and recovering hydrogen isotope
US4547353A (en) Apparatus and processes for the concentration of sulphuric acid
JP2015188810A (ja) トリチウム回収装置および方法
US4184891A (en) Process for washing a solid substance impregnated with a liquid substance
US2923601A (en) Method of isotope concentration
SE439476B (sv) Forfarande for extraktion av tritium och eventuellt protium
US4395386A (en) Apparatus for isotope exchange reaction
NO125466B (sv)
US4112062A (en) Evaporation condensation systems
CA1049751A (en) Dual temperature exchange systems
US4192850A (en) Dual temperature exchange systems
US4104032A (en) Dual temperature exchange systems
US3860698A (en) Dual temperature exchange systems suitable for isotopic exchange
US4015944A (en) Dual temperature deuterium extraction process
NO126049B (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7813102-6

Effective date: 19901106

Format of ref document f/p: F