SE427676B - Forfarande for avskiljning av volframkarbid fran substrat av titan eller titanlegering - Google Patents

Forfarande for avskiljning av volframkarbid fran substrat av titan eller titanlegering

Info

Publication number
SE427676B
SE427676B SE7812201A SE7812201A SE427676B SE 427676 B SE427676 B SE 427676B SE 7812201 A SE7812201 A SE 7812201A SE 7812201 A SE7812201 A SE 7812201A SE 427676 B SE427676 B SE 427676B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
chromic acid
titanium
aqueous solution
titan
temperature
Prior art date
Application number
SE7812201A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7812201L (sv
Inventor
B J Formanik
Original Assignee
Trw Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Trw Inc filed Critical Trw Inc
Publication of SE7812201L publication Critical patent/SE7812201L/sv
Publication of SE427676B publication Critical patent/SE427676B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25FPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC REMOVAL OF MATERIALS FROM OBJECTS; APPARATUS THEREFOR
    • C25F5/00Electrolytic stripping of metallic layers or coatings
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25FPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC REMOVAL OF MATERIALS FROM OBJECTS; APPARATUS THEREFOR
    • C25F3/00Electrolytic etching or polishing
    • C25F3/02Etching

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Cleaning And De-Greasing Of Metallic Materials By Chemical Methods (AREA)
  • Electroplating And Plating Baths Therefor (AREA)
  • ing And Chemical Polishing (AREA)
  • Electroplating Methods And Accessories (AREA)

Description

7812201-7 2 rata behållare. I den första behållaren inkopplas arbetsstycket såsom katod i cellen, och i den andra behållaren inkopplas arbets- stycket såsom anod i cellen. I detta fall utgöres elektrolyten av en lösning av natriumdikromat och fluorvätesyra. Temperaturen hos elektrolytlösningen är cirka 85°C och spänningen från 6-l7 volt vid 20 A. Strömtätheten vid den katodiska cykeln varierar från lO till 110 A/dm2, och vid den anodiska cykeln bör strömtätheten vara mellan 8 äch 110 A/dmz. Exponeringstiden är cirka 5 minuter vid 21,5 A/dm .
Enligt en annan process vid vilken man använder en titanbas- metall användes elektrolytisk strippning såsom anges i den amerikanska patentskriften 3.793.172. Denna process avser stripp- ning av koppar-nickel-krom-beläggningar från titan. Strippnings- badets sammansättning innefattar vattenlösningar av fluorbor- syra (HBF4), fosforsyra (H3Pg4) och vatten. Vid användning är strömtätheten cirka 250 A/cm med en arbetsspänning av 7,5 volt likström. Strippningstiden är i allmänhet mindre än cirka 3 minuter.
I allmänhet har tidigare kända processer baserats på avlägsnande av plätering eller mekanisk lösgöring av skikt eller oxidskikt med elektrolytiskt genererad vätgas med användning av arbets- stycket såsom en av elektroderna i en förutbestämd elektrolyt- komposition. Vid avlägsnande av plätering har de föremål som befriats från plätering utgjorts av elementära metaller. Enligt föreliggande uppfinning utgöres det material som avlägsnas eller strippas från titan eller titanlegering av volframkarbid, Föreliggande uppfinning avser ett förfarande för avlägsnande av volframkarbid från arbetsstycken av titan eller titanlege- ring. Enligt uppfinningen inkopplas arbetsstycket såsom anod i en elektrolyscell med användning såsom elektrolyt av en vattenlösning av kromsyra, företrädesvis innehållande sulfatjon.
Den normala arbetsspänningen är från 6 till 9 volt vid en ström- täthet av från cirka 0,4 till cirka l A/dm2 under en tidrymd av minst cirka 45 minuter och vid en temperatur av cirka 38°C.
Med denna metod undergår substratet icke någon skadlig inverkan. få " äë miiäffv 3 Volframkarbidbeläggningen avlägsnas fullständigt utan inverkan på basmetallen. Förfarandet enligt uppfinningen är snabbare än tidigare kända metoder, kräver icke någon övervakning eller ytterligare hantering tills avlägsnande av beläggningen erhållits.
Strippningen âstadkommes inom ett vidsträckt intervall av lös- ningskoncentrationer, och föremålen kan neddoppas helt eller del- vis utan nâgra inverkningar på ytan. En missfärgning av ytan kan uppkomma, som lätt kan avlägsnas genom neddoppning av före- målet i en lösning av salpetersyra och fluorvätesyra under några få sekunders tid. En annan fördel med förfarandet enligt upp- finningen är att strippningsprocessen rengör alla neddoppade ytor och avlägsnar eventuella ytterligare beläggningar som kan närvara.
På den bifogade ritningsfiguren visas skissartat en elektrolys- cell som är användbar enligt uppfinningen för strippning av volframkarbid från arbetsstycken av titan eller titanlegering.
Det visade arbetsstycket är ett gasturbinblad med volframkarbid såsom hårt ytmaterial pâfört på mittsidesytor (midspan) av titan för åstadkommande av nötningsbeständighet. Det finns behov av att avlägsna denna beläggning när den blir felaktig eller för- sliten och arbetsstycket skall rekonditioneras eller behandlas på nytt. .
De volframkarbidbeläggningar som påföres på olika sätt, exempel- vis med plasmaflamsprutningsmetoder, har en tjocklek av från cirka 0,25 till 0,39 mm för att ge en hård yta för lång nötnings- livslängd. Om beläggningen är felaktig, exempelvis ofullständig, eller är nött, så att den kräver utbyte, måste den tidigare be- läggningen avlägsnas eller strippas från ytan. Vidare måste denna strippning genomföras utan något angrepp på substratet av titan eller titanlegering. Även om ren titanmetall kan användas såsom material för framställning av ledskovlar eller bladelement till reamotorer användes vanligen en legering. Ett typiskt exempel på en titanlegering som är användbar vid framställning av delar till flygplan är känd under beteckningen titanlegering Ti-6Al- 4V (AMS 4928). '7812201-7 Vid formning på det sätt som visas på den bifogade ritnings- figuren belägges mittspannytorna 12 och 14 vid de distala ändar- na såsom visas vid 16, med volframkarbid. Denna beläggning ger en hård yta med mycket goda nötningsegenskaper och utgör den ytbeläggning som måste avlägsnas för avlägsnande av volframkar- biden före förnyad beläggning eller återvinning av substratet av titan eller titanlegering för upparbetning.
Såsom visas på ritningsfiguren stödes arbetsstycket av titan eller titanlegering 10 i en elektrolyscell ll och är anslutet med en lämplig stödfixtur 13 till en likströmskälla såsom anod. 7 Katoden kan utgöras av någon lämplig ledare som icke angripes av elektrolyten, exempelvis bly, kol, titan eller någon annan ledare som är inert gentemot elektrolyten. ' Elektrolyten utgöres av en vattenlösning av kromoxid (Cr03) eller något annat material som kan ge kromatjoner i lösning.
Sålunda kan man i stället för kromsyra använda lösliga kroma- ter och bikromater, och dessa kan anses ekvivalenta med krom- syra på stökiometrisk basis. Uttrycket "kromsyraekvivalent" i samband med föreliggande uppfinning avser att innefatta krom- syra i sig (CrO3) samt stökiometriskt ekvivalenta viktmängder av lösliga kromater och bikromater. Kommersiell CrO3 innehåller en ringa mängd sulfat som antages ha en gynnsam inverkan även om den icke är väsentlig för förfarandet enligt uppfinningen.
Sammansättningen av elektrolyten kan variera i hög grad.
I allmänhet utgöres elektrolyten av en vattenlösning, exempel- vis en lösning i vattenledningsvatten, av kromsyra eller ett ekvivalent kromatjonbildande material, exempelvis natriumbi- kromat i en stökiometriskt ekvivalent mängd, i en mängd varie- rande från cirka 4 till cirka 40 viktprocent kromat (CIO3).
Vattnet kan vara destillerat eller ledningsvatten. Elektrolyten kan eventuellt innehålla från cirka 0,03 till cirka l,O vikt- procent av sulfatjon totalt tillsatt såsom svavelsyra. Det bör observeras att kommersiellt tillgänglig Cr03 kan innehålla en ringa mängd S04--. ._ \ ”íšiiè 201 -7 I tabell I i det följande anges typiska exempel på vattenbase- rade elektrolytlösningar som är användbara enligt uppfinningen.
Siffrorna avser viktdelar.
Elektrolytlösningar Ex. nr. H20 cro3 112504 (totalt so42-) l 128 6 --- 2 128 l7 0,045 3- 128 ' za 1,5 4 128 33 1,0 5 128 40 0,3 6 128 50 1,8 7 128 80 0,045 De bästa resultaten har uppnåtts med exempel 4 i det föregående vid en temperatur av 55-60°C under 60-80 minuters tid vid en strömtätnet av från o,4 till o,9 (0,4:-o,a6) A/amz. Blykatod i ett glaskärl användes. Fullständigt avlägsnande av en volfram- karbidbeläggning på mittspanndelarna av ett titanlegeringsblad av det slag som visas på ritningsfiguren erhölls.
Vid användning sjunker gradvis koncentrationen av kromatjon på grund av reaktion med volframkarbid. En fällning bildas som avsättes på bottnen av cellen och som kan avlägsnas tidvis efter önskan. Under sådana betingelser har exponeringstiden benägenhet att öka med användningen. Vid lägre koncentrationer av Cr03 blir sålunda uppehållstiden i elektrolyscellen längre för lägre koncentrationer än för högre koncentrationer. Även närvaron av sulfatjon bidrar uppenbarligen till att katalysera avlägsnandet av volframkarbiden från arbetsstyckets yta. Det har vidare visat sig att ju tjockare volframkarbidbeläggningen är, desto längre tid erfordras för fullständigt avlägsnande från arbetsstyckets yta. Sedan avlägsnandet av volframkarbiden avslutats medför ytterligare uppehâllstid i elektrolytbadet .icke någon skada på underlagsmaterialet. Det finns därför icke någon övre gräns för tiden för exponering för avlägsningsbe- tingelserna. 7s122ø1-7 6 Temperaturen hos elektrolyten i elektrolyscellen under drift av denna hålles lämpligen över cirka 32°C upp till cirka 82°C.
För de flesta ändamål ligger en lämplig temperatur inom inter- vallet från 49-60°C. Högre temperaturer har en benägenhet att minska uppehållstiden. Den spänning som pâlägges på cellen ”över elektroderna kan varieras inom vida gränser. I allmänhet åstadkommas snabbare stippning vid högre spänningar, och en likström med en spänning av 6-40 V har visat sig lämpad för I de flesta tillämpningarna. I ' Strömtätheten är förhållandevis låg och varierar från cirka 0,39 till cirka l,l6 A/dmz. Inom ett spänningsintervall av 6-9 V kan från cirka 25 till cirka 50 A uttagas för behandling av en yta med en storlek av cirka 56 dmz. Uppehållstiden i elektrolysbadet beror på tjockleken av den beläggning som skall avlägsnas och på övriga betingelser som nämnts i det föregående.
Tiden i en färsk elektrolytlösning för strippning av en belägg- ning med en tjocklek av 0,2-0,25 mm är från 60-80 minuter vid en spänning av 6-9 V och en strömtäthet av från 0,39 till l,l A/dmz. Spänningen och strömstyrkan kan variera under en viss strippningsoperation. Omröring av badet förbättrar den hastig- het med vilken volframkarbidbeläggningen avlägsnas. För detta ändamål kan en omröringanordning anordnas för elektrolysbadet och en kraftig, kokande omröring åstadkommas. För upprätthållande av temperaturen i badet inom det önskade intervallet kan upp- hettningsspolar eller elektriska motstândsupphettningsorgan användas. Vid användning av högre spänningar kan exponerings- tiden minskas. Vid exempelvis 40 V har cirka 30 minuter visat sig tillfredsställande. 7 För åskådliggörande av kommersiellt oacceptabelt lång uppehålls- tid vid eller nära marginella betingelser kan nämnas att en _ St-ig elektrolytlösning vid 35°C och 40 V samt strömtätheten cirka 0,54 A/dmz utan omröring icke gav fullständigt avlägsnande av volframkarbid från*en mittspanndel av ett blad under tre 30 minuters-cykler. Avlägsnandet av en viss mängd WC kunde emellertid iakttagas. Uppehållstiden kan förbättras i detta fall genom att man genomför en justering uppåt av en eller fler 78112201-'7 av dessa faktorer, exempelvis CrO3-koncentrationen, temperaturen eller strömtätheten, eller en godtycklig kombination av dessa faktorer.
Föreliggande uppfinning avser sålunda ett förbättrat förfarande för elektrokemisk strippning av volframkarbid från ett substrat av titan eller titanlegering i en elektrolyscell. Arbetsstycket kan vid avlägsnandet från cellen uppvisa en svag ytmissfärgning.
Denna kan lätt avlägsnas genom neddoppning av föremålet i en lösning av salpetersyra och fluorvätesyra under nâgra få sekun- ders tid. Det erhållna arbetsstycket blir fullständigt rent och jämnt, och även ytor som icke varit belagda med vo1fram~ karbid rengöres genom inverkan av elektrolyscellen.

Claims (9)

7312201-7 PATENTKRÄV
1. Förfarande för elektrokemisk strippning av volfram-, karbid från ett substrat av titan eller titanlegering i en elektrolyscell, k ä n n e t e c k n a t därav, att man ned- doppar ett arbetsstycke av titan med en volframkarbidbelägg- ning såsom anod i en vattenlösning av kromsyra tillsammans med en metallkatod, som är inert gentemot vattenlösningen av kromsyra, pålägger en likspänning över anoden och katoden inom omradet från 6 11111 so v med en strömtäthet .av från 0,43 till 4,3 A/dmz under en tidrymd av minst 30 minuter vid en temperatur av minst 38°C, varvid halten av kromsyra i lös- ningen är från 4 till 40 viktprocent.
2. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k - n a t därav, att vattenlösningen även innehåller en ringa mängd sulfatjon.
3. Förfarande enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k - n a t därav, att koncentrationen av sulfatjon ligger inom området från 0,03 till 1,0 viktprocent.
4. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k - n a t därav, att metallkatoden utgöres av bly.
5. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k - n a t därav, att koncentrationen av kromsyra är från 5 till 40 viktprocent.
6. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k - n a t därav, att vattenlösningen av kromsyra omröres under stripnningsoperationen.
7. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e*t e c k - n a t därav, att exponeringstiden i elektrolysbadet är från 60 till 80 minuter.
8. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k -I 7812201-7 9 n a t därav, att badets temperatur är från 55 till 60°C.
9. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e t e«c k - n a t därav, att vattenlösningen av kromsyra innehåller 20 % kromsyra, från 0,03 till 0,75 % sulfatjon, att spänningen är från e till 9 v samt strömtatneten från o,43 11111 0,86 A/amz och att tidrymden är från 60 till 80 minuter samt att tempe- raturen är från 55 till 60°C.
SE7812201A 1978-03-02 1978-11-27 Forfarande for avskiljning av volframkarbid fran substrat av titan eller titanlegering SE427676B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/882,636 US4128463A (en) 1978-03-02 1978-03-02 Method for stripping tungsten carbide from titanium or titanium alloy substrates

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7812201L SE7812201L (sv) 1979-09-03
SE427676B true SE427676B (sv) 1983-04-25

Family

ID=25381014

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7812201A SE427676B (sv) 1978-03-02 1978-11-27 Forfarande for avskiljning av volframkarbid fran substrat av titan eller titanlegering

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4128463A (sv)
JP (1) JPS54118351A (sv)
BE (1) BE872816A (sv)
CA (1) CA1105878A (sv)
CH (1) CH635872A5 (sv)
DE (1) DE2907875C2 (sv)
FR (1) FR2418819A1 (sv)
GB (1) GB2015575B (sv)
IL (1) IL56085A (sv)
IT (1) IT1109648B (sv)
NL (1) NL7811891A (sv)
SE (1) SE427676B (sv)
SG (1) SG55782G (sv)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7805669A (nl) * 1978-05-25 1979-11-27 Skf Ind Trading & Dev Werkwijze om afval van hardmetaal te ontleden.
US4385972A (en) * 1979-09-14 1983-05-31 Gte Products Corporation Electrolytic disintegration of sintered metal carbides
US4356069A (en) * 1981-03-09 1982-10-26 Ross Cunningham Stripping composition and method for preparing and using same
US4851093A (en) * 1988-06-06 1989-07-25 United Technologies Corporation Selective decomposition of a chromium carbide coating from a chromium carbide coated nickel alloy substrate
US4975163A (en) * 1989-12-27 1990-12-04 Intel Corporation Electrochemical refractory metal stripper and parts cleaning process
US5062941A (en) * 1990-10-22 1991-11-05 Union Carbide Coatings Service Technology Corporation Electrolytic process for stripping a metal coating from a titanium based metal substrate
GB9700819D0 (en) * 1997-01-16 1997-03-05 Gkn Westland Helicopters Ltd Method of and apparatus for removing a metallic component from attachmet to a helicopter blade
US5853561A (en) * 1997-06-23 1998-12-29 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Method for surface texturing titanium products
US6176999B1 (en) 1998-12-18 2001-01-23 United Technologies Corporation Feedback controlled stripping of airfoils
US6165345A (en) * 1999-01-14 2000-12-26 Chromalloy Gas Turbine Corporation Electrochemical stripping of turbine blades
US6352636B1 (en) * 1999-10-18 2002-03-05 General Electric Company Electrochemical system and process for stripping metallic coatings
US6627064B1 (en) * 2000-10-23 2003-09-30 Unaxis Balzers Aktiengesellschaft Method for removing the hard material coating applied on a hard metal workpiece and a holding device for at least one workpiece
US6761807B2 (en) * 2002-03-09 2004-07-13 United Technologies Corporation Molded tooling for use in airfoil stripping processes
US6969457B2 (en) * 2002-10-21 2005-11-29 General Electric Company Method for partially stripping a coating from the surface of a substrate, and related articles and compositions
CA2645387A1 (en) * 2008-11-27 2010-05-27 Kudu Industries Inc. Method for electrolytic stripping of spray metal coated substrate
US8541115B2 (en) * 2009-01-30 2013-09-24 United Technologies Corporation Oxide coating foundation for promoting TBC adherence
CN103397373A (zh) * 2010-06-25 2013-11-20 张红雨 一种退镀溶液
CN105980303B (zh) 2013-11-21 2018-09-25 肯纳金属公司 碳化钨组合物的纯化
CN106715763B (zh) 2015-03-13 2019-06-07 奥野制药工业株式会社 夹具用电解剥离剂
CN106086919B (zh) * 2016-06-07 2017-11-21 安阳工学院 一种二维二硫化钼、二硫化钨纳米薄片电化学制备方法
EP3438330B1 (de) * 2017-08-03 2024-04-17 Groz-Beckert KG Textilmaschinenwerkzeugteil und verfahren zur herstellung eines textilwerkzeugs
CN110284180A (zh) * 2019-07-09 2019-09-27 中国航发哈尔滨东安发动机有限公司 一种碳化钨耐磨涂层去除方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2316579A (en) * 1940-04-10 1943-04-13 Western Electric Co Method for removing metal coatings from bases
FR1282902A (fr) * 1960-05-03 1962-01-27 Charmilles Sa Ateliers Procédé d'usinage électrolytique
US3632490A (en) * 1968-11-12 1972-01-04 Titanium Metals Corp Method of electrolytic descaling and pickling
US4060467A (en) * 1971-01-15 1977-11-29 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Electrolytic machining system
US3793172A (en) * 1972-09-01 1974-02-19 Western Electric Co Processes and baths for electro-stripping plated metal deposits from articles

Also Published As

Publication number Publication date
NL7811891A (nl) 1979-09-04
BE872816A (fr) 1979-06-15
GB2015575A (en) 1979-09-12
IT7869871A0 (it) 1978-12-15
DE2907875C2 (de) 1986-11-06
SE7812201L (sv) 1979-09-03
SG55782G (en) 1983-09-02
IT1109648B (it) 1985-12-23
JPS6156320B2 (sv) 1986-12-02
GB2015575B (en) 1982-08-11
CA1105878A (en) 1981-07-28
DE2907875A1 (de) 1979-09-13
US4128463A (en) 1978-12-05
FR2418819B1 (sv) 1983-08-19
JPS54118351A (en) 1979-09-13
CH635872A5 (fr) 1983-04-29
FR2418819A1 (fr) 1979-09-28
IL56085A (en) 1981-10-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE427676B (sv) Forfarande for avskiljning av volframkarbid fran substrat av titan eller titanlegering
CN107338469B (zh) 一种铁件表面锌层及铬钝化层电解退镀的方法
JP6806151B2 (ja) Snめっき鋼板
US4169775A (en) Protection of the low hydrogen overvoltage catalytic coatings
EP2640873A1 (en) Electrolytic dissolution of chromium from chromium electrodes
EP0482565B1 (en) Electrolytic process for stripping a metal coating from a titanium based metal substrate
US4906340A (en) Process for electroplating metals
US3030286A (en) Descaling titanium and titanium base alloy articles
US3271279A (en) Electrodeposition of copper from chromium-containing solution
US3632490A (en) Method of electrolytic descaling and pickling
USRE34191E (en) Process for electroplating metals
JPH08144089A (ja) AlまたはAl合金製真空チャンバ部材
KR20200047446A (ko) 전극 및 그의 제조 방법 그리고 재생 전극의 제조 방법
US3458407A (en) Method of producing nickel powder
EP0058506B1 (en) Bipolar refining of lead
US2456281A (en) Removing incrustations from lead anodes used for chromium plating
US3438880A (en) Electrolytic method of sharpening the edge of a metal member
US4040914A (en) Cathode starting blanks for metal deposition
US2507475A (en) Electrodeposition of chromium
JPS607039B2 (ja) アルミニウムまたはアルミニウム合金の電着塗装法
KR102524705B1 (ko) 표면 처리 강판의 제조 방법 및 표면 처리 강판
US4310395A (en) Process for electrolytic recovery of nickel from solution
JPH0885894A (ja) 電 極
Metzger et al. Electrolytic metal stripping in solutions containing carboxylic acids
KR20070031411A (ko) 크롬 도금 방법